Toon posts:

Het Krat- en Kistradio Topic [Deel 14] Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 67.678 views

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 02-06 23:31
Mede-auteurs:
 • Michel5128
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 02-06 19:26

Michel5128

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022

fterheide

Krat- en Kistradio Topic deel XIV
Voorgaande topics:
Deel 1Deel 2Deel 3Deel 4Deel 5Deel 6Deel 7Deel 8Deel 9Deel 10Deel 11Deel 12Deel 13
Inmiddels alweer deel 13 van deze reeks! Het gaat nog erg hard en er blijven maar leuke projecten voorbijkomen. Het gaat gelukkig al wat beter met de hoeveelheid beginnersvragen, vooral dankzij Michel5128 is de topicstart een erg overzichtelijk startpunt geworden voor de beginner! Dus 'beginners', jullie zijn erg welkom, maar graag eerst even deze topicstart goed doorlezen. Hiermee toon je je dankbaar voor alle inzet van de Tweakers die je in het bouwen voorgingen, en je wordt er zeker wijzer van! Ook is het gewenst de zoekfunctie te gebruiken, veel vragen zijn al tig keer gesteld en tig keer beantwoord. Verder is het behalve nuttig ook erg interessant om de voorgaande topics door te lezen.
...

Kom je er niet uit, dan kan je hier in dit topic om hulp vragen, maar wees daarbij s.v.p. volledig en laat merken dat je al een en ander gelezen hebt.
...

Post hier je mooiste zelfbouw(krat)radio's en vragen/opmerkingen die er mee te maken hebben! De TS is gebaseerd op die van Thinkpad, en uitgebreid en up-ge-date met aanvullende informatie. Voor aanvullingen suggesties graag DM.
"BEGINNERS" LET OP:

GRAAG EERST DE HELE TOPICSTART DOORLEZEN ALVORENS JE VRAAG TE PLAATSEN. ER KOMEN VEEL BEGINNERSVRAGEN STEEDS WEER TERUG WAAR DUIDELIJK UIT BLIJKT DAT MEN ZICH NIET HEEFT INGELEZEN. GEPAST IS HET ZELFS OM EERST EENS EEN VORIG DEEL DOOR TE BLADEREN, JE LEERT ER EEN HOOP VAN! ALVAST BEDANKT! ;)
Introductie:

Het mooiste van het zelfbouw idee is dat je het zo gek en mooi kan maken als je zelf wilt. De term bierkratradio is voor de meeste projecten al niet eens meer van toepassing omdat velen uit voornamelijk MDF of multiplex zelf een kistje maken wat perfect past bij de inhoud en het gewenste resultaat. Laten we daarom 2 behuizingen onderscheiden:
 • De Kratradio
 • De Radiokist
Er zijn veel verschillende manieren om het technische deel op te bouwen, bijna alle combinaties zijn mogelijk. Een aantal mogelijkheden zijn:
 • Lood-gelaccu, Class-D versterker en autospeakers. De Class-D versterker is erg zuinig en past daarom goed bij de kleine capaciteit van de gelaccu.
 • (Auto)accu, autoversterker en autospeakers. Minder zuinig maar meer mogelijkheden. Ideaal voor gebruik met een iPod, walkman, mp3 speler etc.
 • Autoaccu, autoradio en autospeakers. Eigenlijk het oorspronkelijke idee van een radiokist. Voordeel hier ligt in de vele mogelijkheden van een autoradio, zoals radiofunctie, usb, aux en de vele equalizer instellingen.
Even wat dieper ingaan op de bovengenoemde mogelijkheden. Alles heeft zo zijn voor- en nadelen. Zoals altijd met keuzes ;). Deels zal je keuze bepaald worden door wat je al in huis hebt. De meesten van de projecten beginnen namelijk naar aanleiding van spullen welke je "over" hebt.


Class-D versterker + Gelaccu + Autospeakers:

Deze combinatie is niet alleen mijn persoonlijke favoriet, ook vele Tweakers hebben in de voorgaande topics hier hun voorkeur voor uitgesproken. Een Class-D versterkers zoals de TA2024, TA2020 en de TK2050 zijn erg zuinig met energie, relatief goedkoop in aanschaf en geven erg goed geluid. Gecombineerd met een gelaccu kun je hier erg lang op spelen (15u+) en hiermee is een lichte en handzame actieve luidspreker mogelijk. De TA2024 is inmiddels goed verkrijgbaar. Sinds de start van deze topicreeks zijn er zelfs gespecialiceerde winkels in draagbare audio ontstaan, beheerd door mede-tweakers die ook actief zijn in dit forum. Enkele van deze winkels zijn:Hoewel de kratradio natuurlijk is ontstaan bij de simpele basis van een autoaccu, speakers en een autoradio, heeft de optie met een Class-D versterker en een gelaccu grote voordelen. Met name de speelduur en het kleine gewicht. De TA2024 kan aan 2 speakers evenveel Watt's leveren als autoradio's met deftige opschriften als 4x50Watt aan 2 speakers op 12 volt. Ook een veelgebruikte kleine versterker als de Marquant MCA200 met een opdruk die een vermogen van 2x 100Watt suggereert levert niets meer dan een TA2024 kan. Wel is de TA2024 vele malen zuiniger met energie. (om in combinatie met een mp3-speler of iPod het maximale uit een TA2024 te halen moet je wel een gemodde versie kopen, zelf de weerstandsmod toepassen of een voorversterkertje gebruiken.)

Een TA2024 is alleen een versterker dus in tegenstelling tot een autoradio heb je geen FM-tuner en zal je als muziekbron een losse (mp3-)speler moeten gebruiken. Ook hier is in China (eBay) een oplossing voor bedacht. Met een MP3-decoder met ingebouwde FM-tuner kun je radio luisteren, geheugenkaarten en usb-sticks uitlezen en ook nog een externe mp3-speler aansluiten. Dit alles is de bedienen met een afstandsbediening, ideaal!


Autoversterker + (Auto)accu + Autospeakers:

Deze 2de genoemde optie heeft voornamelijk dezelfde kenmerken als de 3de optie, zij het dat je geen autoradio gebruikt. Dit scheelt in gewicht, aanschafkosten en energie verbruik. Wel heb je een versterker nodig. Autoversterkers zijn vaak aardig prijzig en erg onzuinig met energie, waarmee je het voordeel van geen autoradio weer deels teniet doet. Als geluidsbron verbind je in deze oplossing een MP3-speler zoals een iPod middels een Jack-Cinch kabel aan de versterker. Het volume kun je dan doorgaans regelen met zowel de versterker zelf als met de MP3-speler.

Het voordeel van een autoversterker tegenover een Ta2024 is dat je vaak meer aansluit- en instelmogelijkheden hebt zoals het aansluiten van 4 luidsprekers, een lage-tonenfilter, volumeregeling enz.

Een simpele, veel gebruikte autoversterker is de MCA-200 van Marquant, verkrijgbaar bij Kijkshop en MediaMarkt. Maar natuurlijk kun je ook zwaardere versterkers toepassen, meerkanaal's etcetera. Heb je nog geen versterker liggen die je kunt gebruiken en je gaat een nieuwe kopen, blijft de voorkeur toch uitgaan naar de TA2024.


Autoradio + Autoaccu + Autospeakers:

De combinatie met de autoradio en autoaccu heeft als groot voordeel de accu. Deze zijn doorgaans van een grote capaciteit waardoor de radio erg lang kan spelen. De autoradio is je muziekbron en je hebt dus een set die volledig op zichzelf muziek kan maken. Vaak kun je bij moderne autoradio's ook gebruik maken van SD-kaarten, Memorysticks en een AUX-ingang voor mp3-spelers.

Belangrijke voordelen: Veel capaciteit, all-in-one oplossing. Onderdelen vaak al voorhanden in menig hobbyschuur. Autoradio's hebben een (4kanaals) ingebouwde versterker waar je aardig wat volume mee kan creëren, dit betekent dat het niet nodig is een extra versterker te gebruiken. Deze zal namelijk vrijwel geen extra vermogen aan de installatie toevoegen. Zie ook de FAQ-vraag "Hoeveel watt heb ik nodig om écht hard te spelen?"

Belangrijke nadelen: Het gewicht en formaat van de accu, de autoaccu mag niet gekanteld worden. Een autoradio kan op flink volume aardig wat stroom verbruiken. Autoradio kan duur zijn in aanschaf.
Tips & Trucs

Voorbeeld aansluitschema

Links: aansluitschema Ta2024. Rechts: aansluitschema autoversterker.

Een algemene handleiding over de Ta2024 met alle aansluitingen, volumeregeling etc. vind je hier.

Attentie: Je moet bij autoversterkers de "REM+" ook aansluiten op de plus pool (+) van je accu, anders doet de versterker helemaal niets. Verder zijn dit de schema's in uiterst simpele vorm. Je kunt hier natuurlijk volop wijzigingen en verbeteringen op aan brengen.


Aansluitschema met versterker, voeding, lader en accu

Een aansluitschema waarin ook voeding en lader zijn verwerkt vind je hier: lredev in "Het Krat- en Kistradio Topic [deel 7]". Ook is uitgetekend waar eventueel een powerled / LED-spanningsbewaker en/of een voltmeter te plaatsen.

Een tip voor alle elektronica problemen: METEN is WETEN. Dus koop om te beginnen een multimeter die al voor enkele euro's bij de bouwmarkt verkrijgbaar is. Hiermee kun je veel problemen uitsluiten en opsporen die te maken hebben met o.a. accu, lader, versterker en de rest!


De accu

Je kunt een normale auto accu/motor accu gebruiken, maar deze hebben als nadeel dat er zuur in zit, en dat je ze daarom niet mag kantelen (deze hebben meestal wel lekker veel capaciteit, variërend van 44Ah tot meer dan 100Ah). Het handigste voor een kratradio is een variant van de loodaccu, de lood-gelaccu. Deze hebben een lagere capaciteit, maar zijn niet gevoelig voor kantelen.

Autoaccu's haal je bij de sloop voor een paar tientjes, uit je vaders auto, de bouwmarkt of auto-onderdelenhandel.

Gelaccu's koop je bij Conrad, Elektronica-Online of Baco Army Goods. Ook kistradio.nl heeft ze in het assortiment. Verder kan je deze vaak voor een prikkie of gratis ophalen bij beveiligingsbedrijven. Deze accu's worden namelijk gebruikt als noodstroom voorziening in alarminstallaties en preventief vervangen na een X aantal jaar. Dan zijn ze vaak nog in erg goede staat.

Geheel nieuw zijn de Li-ion accu's. Deze zijn de laatste tijd erg betaalbaar geworden. Ze zijn licht en erg klein. Zoek voor deze accu's eens op Ebay naar 12V Rechargeable Li-ion Battery. Je krijgt er een lader bij en ook een ontlaadbeveiliging is standaard ingebouwd. Je zet hem aan en uit met de ingebouwde schakelaar. Enig nadeel hiervan kan zijn dat je de accu niet diep weg kunt bouwen waardoor je niet meer bij de schakelaar komt.


Het laden van een accu

Voor lood-gelaccu's is het laden redelijk kritisch. Ze worden bij voorkeur geladen met ongeveer 1/10de van de capaciteit. Dus een 7 Ah accu, laad je het beste met een 700 mA lader, ook wel bekend als 'druppellader'. Deze druppelladers kun je continu aan de accu laten hangen. Autoaccu's zijn minder gevoelig, maar 1/10 is ook hier een mooie richtlijn. Acculaders met een grotere laadstroom of een laadspanning van meer dan 13,8V zijn niet geschikt om een gel-accu permanent mee op te laden!

Een goedkope 600mA druppellader is te vinden bij onder andere: Conrad , Elektronica-Online en kistradio.nl. Hiermee duurt het laden van een 7,2Ah accu ongeveer 15 uur.

Het is overigens niet aan te raden tegelijk de accu op te laden en te spelen van de accu. De versterker trekt stroom van de lader waardoor het laadproces langer duurt. Ook kan dit schade veroorzaken aan de lader.


De luidsprekers

Goede luidsprekers zijn van groot belang voor een mooie weergave van het geluid. Voor kratradio's loont het niet het duurste van het duurste te nemen maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

Het beste is te letten op speakers met een hoog rendement uitgedrukt in dB/1W/1m, bijvoorbeeld 91dB is een mooi waarde. De hiervoor genoemde versterkers werken allemaal het best op 4Ohm's speakers, 8Ohm kan, maar dan heb je minder volume.

Verder is het van belang te letten op de diameter. Uit een luidspreker met een diameter van 10cm gaat geen overweldigende bas komen. Beter kun je dan kiezen voor 13 of 17cm speakers. De Marquant en Bosschman speakers zijn leuk omdat ze goedkoop zijn en fatsoenlijk volume teweeg brengen. In een kratje wat buiten gebruikt wordt zoek je niet naar een audiofiele oplossing. Echter zou ik toch altijd speakers aanraden van een gerenommeerd merk. Vooral in een gesloten kist ga je dat goed horen. Je kan natuurlijk ook eerst goedkope speakers inbouwen en een zomertje later upgraden. De maten zijn redelijk gestandaardiseerd.

Gewone auto speakers, een overzichtje van enkele goedkope kun je bijvoorbeeld hier vinden: link Kijkshop.
Ook op de autosloperij kan je vaak nog goede speakers halen, verder heeft Conrad er een aantal leuke in het assortiment.


De voeding

Soms heb je behoefte om ook op netstroom te kunnen spelen. Je hebt hier een voeding voor nodig. Afhankelijk van de gebruikte autoradio/versterker kan deze stromen trekken van 1 - 5A. Een simpel adaptertje van 500mA is dus niet voldoende. Een ta2024 trekt maximaal 2A. Verstandig is om hier iets boven te gaan zitten. Op ebay worden verschillende 12V 5A voedingen aangeboden voor minder dan 15 euro, vaak onder de term “TFT Power Supply” oid. Let er bij het aansluiten van de voeding op dat de voeding gelijkspanning (DC) is en dat je die juist aansluit. Een wisselspanningsadapter (te herkennen aan het ~ teken of AC bij de output) is dus ONGESCHIKT!


Ontladen & beveiligingscircuitjes tegen diepontlading

Een groot probleem met de radiokistjes is dat je de accu te ver ontlaad. De spanning van gelaccu's mag niet onder de 11,4 Volt komen. Vanaf dan noemen we de accu leeg. Nu kan je dit in de gaten houden met een voltmeter waarop je het voltage kan aflezen, maar je kan ook een stapje verder gaan met de HKS, oftewel Happers KratSafe.

Een voltmeter
Vanaf een eurootje of 5 kun je op Ebay al leuke (digitale) voltmeters kopen. Zo kun je de accuspanning voortdurend in de gaten houden. Let er bij aanschaf op of de meter die je koopt een externe voeding nodig heeft. Als deze 5 of 9 volt moet zijn moet je hier dus rekening mee houden.

Simpele spanningsbewaker (plaatje)
Dit is de meeste simpele spanningsbewaker, afkomstig van Circuits Online. Bij 12 Volt brandt de groene LED. Bij het dalen van de voedingsspanning begint de rode LED langzaam op te gloeien terwijl de groene LED dooft. Bij ca. 10,5 Volt is de groene gedoofd en brandt de rode volop. Let op: je moet het exacte omschakelpunt zelf nog instellen met de potmeter. (11,4V = ROOD)

Simpele spanningsbewaker 2
Wederom van Circuits Online. Deze spanningsbewaker bewaakt de spanning van een accu of een batterij. De schakeling werkt vrij simpel. Er is een groene en een rode LED. Onder normale omstandigheden brandt de groene LED. Wanneer de spanning onder een bepaald punt zakt, gaat de groene LED uit en gaat de rode branden. Het omslagpunt is te regelen met de potmeter.

HapperKratsafe 2.1
Happers Kratsafe is een schakeling die er voor zorgt dat je versterker wordt losgekoppeld van de accu als de spanning onder 11,4 Volt komt. Daarbij wordt dan gelijk accu verbonden met de lader en de versterker met de eventueel ingebouwde / aangesloten voeding. De onderdelen voor de schakeling zijn voor rond de 12 euro bij Conrad te bestellen. Zie voor meer info: Anoniem: 219973 in "Het kratradio topic [deel 5]" voor het schema en voor de onderdelen bij Conrad.

Wesley's AccuSafe
Een nieuwe accuspanningsbewaker ontwikkeld door tweaker Wesleytjuh. Deze is opgebouwd op een speciaal door hem ontwikkelde PCB en heeft handige connectors om hem aan te sluiten. Daarnaast schakelt hij ook automatisch over op "accu laden" en "versterker op voeding" als de voeding spanning geeft. Voor bestellen of meer informatie stuur je Wesley een DM of ga je naar Kistradio.nl

FAQ
Veel gestelde vragen & antwoorden uit dit en eerdere topics:*NIEUW*


Om hard te kunnen spelen hoef je helemaal geen grote en onzuinige versterker te hebben. JvS heeft daar wat zinnige dingen over gezegd: JvS in "Het kratradio topic [deel 4]". Happer maakt ook nog de vergelijking tussen TA2024 en autoradio in zijn Anoniem: 219973 in "Het kratradio topic [deel 4]". Overigens is ook het vermogen van de MCA-200 zwaar overdreven net zoals bij veel andere merken. Deze Marquant levert ongeveer 2x15watt RMS, het absolute maximum wat op 12V gehaald kan worden.


Wat voor kabeltje heb ik nodig om m'n telefoon/MP3 Speler/PSP etc aansluiten op de versterker?

Op een autoversterker is dit simpel te doen het het onderstaande kabeltje.
http://tweakers.net/ext/f/PPbHV9ISzAbiqsjHaT0UsiLj/full.jpg


Bij een Ta2024 ligt het wat ingewikkelder. Hier moet je zelf nog een 3,5mm jackplug aan maken. Op kratradio.nl kun je zien hoe dat moet.
http://www.kratradio.nl/wp-content/uploads/2010/04/jackje-aansluiten-300x90.jpg
Echter kan je bij de Nederlandse importeurs dit als optie meebestellen.Hoe lang kan mijn krat radio draaien op de accu ?

Meestal is het ongeveer 5 á 6 uur met de genoemde Marquant versterker op een 7Ah gelaccu, meer dan het dubbele voor een Class-D (je kunt natuurlijk meerdere kleine accu's parallel zetten om meer capaciteit te krijgen.) Dit is afhankelijk van de gebruikte versterker en het afspeel volume. Wil je het verbruik van je versterker meten, dat doe je zo: Klik voor plaatje!


Is dit een goede combinatie versterker/speakers/accu/acculader?

Vrijwel elke combinatie zal gaan werken, maar je kunt je het beste houden aan de in deze post beschreven specificaties. Dan weet je zeker dat je goed zit en vaak haal je zo het beste rendement.


Welke luidsprekers raden jullie aan?

Over het algemeen zal gelden: hoe groter de diameter, hoe beter de bastonen zullen klinken. Speakers met een diameter van 10cm zijn niet aan te raden omdat deze gewoonweg te klein zijn om mooi geluid te produceren. Beter is dan 13 of 17cm. Ook het rendement is van belang. Je kunt het beste luidsprekers nemen met een rendement van 90dB/1W/1m of meer. Zo speel je harder met gelijk vermogen.


Hoe krijg ik meer bas in mijn kist?

Als eerste is het verstandig om te controleren of je speakers wel 'in fase' van elkaar zijn aangesloten. Dit is zo als de draadjes van beide speakers van de plus van de versterker ook naar de plus van de speakers gaan. Als je denkt dat je bas mist draai de draden dan eens bij 1 speaker om, er kan niets door kapot gaan. Heb je nu ineens meer bas? Dan stonden je speakers uit fase.

Verder is het zoals hierboven gezegd van belang dat je speakers niet te klein zijn. Ook helpt het veel om je krat of kist goed luchtdicht te maken. Zo kan je krat functioneren als klankkast, wat de bas ten goede komt. Daarnaast kun je de binnenkant van het krat nog isoleren met Akoestisch noppenschuim (link Conrad). Naast dit schuim kan het ook goed werken om een oude wollen trui of een kussen te gebruiken. Proberen is het devies!
Sommige mensen gebruiken basreflex poortjes in hun kist. Hierbij zorgt een extra opening (poort of tunnel genoemd) in de kast ervoor dat de respons van het luidsprekersysteem voor lage frequenties verbetert. Het is echter erg lastig om het juiste formaat poortje te bepalen. Volume van de kist, lengte en diameter van het buisje zijn namelijk bepalend voor hoe hij presteert. Het makkelijkste is natuurlijk gewoon experimenteren.Moet het vermogen van mijn versterker overeenkomen met dat van de speakers?

Nee, dat hoeft niet. Een versterker met bijvoorbeeld meer RMS vermogen dan je speakers is in principe geen probleem. Je moet gewoon oppassen dat je niet te veel vermogen uitstuurt (volume niet te hard zet). Een versterker met te weinig vermogen kan zelfs nog veel schadelijker zijn omdat er 'Clipping' (ernstige vervorming) op kan treden. Dit betekent dat je versterker geen mooie sinus meer uitstuurt waardoor je je speakers en mogelijk ook je versterker opblaast. Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat wanneer je de luidsprekers erg hoort vervormen, dat je dan de versterker maar beter iets zachter kunt zetten.

Lredev legt het nog maar eens uit in de post lredev in "Het Krat- en Kistradio Topic [Deel 12]".


Hoe sluit ik meer dan 2 speakers aan op een 2 kanaals versterker?

Dat ligt eraan. Als je 2 8Ohms speakers hebt kun je ze parallel aansluiten op een 4 Ohms versterker (de meeste autoradio’s en versterkers zijn dit). Je krijgt dan 1/8+1/8=1/4, dus 4Ohm, wat overeenkomt met de versterker. Zet je twee 4Ohms speakers parallel dan krijg je 1/4+1/4=1/2, dus 2Ohm, en dat vindt je versterker niet leuk (lees: deze kan oververhit raken).
Heb je nou 4Ohms speakers en een 4Ohms versterker kun je overwegen de speakers in serie aan te sluiten. De rekensom wordt dan 4+4=8Ohm. Dit zou kunnen, alleen je geluid zal enigszins zachter klinken.


Ik wil gebruik maken van een subwoofer. Hoe doe ik dit?

Wat je kunt doen als je 2 speakers en een subwoofer wilt aansluiten, is kiezen voor een dubbelspoelswoofer. Je hebt dan 2 versterkers nodig, een voor de speakers, en de andere voor de dubbelspoelswoofer. Zie deze post voor een aantal links naar dit soort woofers bij Conrad. Let wel, je ingangssignaal moet voor de wooferversterker op beide kanalen gelijk zijn. Dus óf het linkeringangssignaal splitten naar beide ingangen op de versterker óf het rechteringangssignaal. Nog mooier is om de twee signalen te combineren. Hiervoor moet je twee weerstanden in de kabel aanbrengen zoals hier te zien. Het schema van deze stereo-to-mono converter vind je in deze post. Wil je de impedantie van een enkel- of dubbelspoelswoofer uit rekenen klik dan hier. Ook moet je nadenken over hoe je de lage tonen voor de subwoofer gaat filteren (actief dmv een knopje dat op sommige versterkers zit of passief met scheidingsfilters). Een leuk versterkertje met een actief low-pass filter is te koop bij Conrad.


Wat is een elco en waar dient deze voor?

Een elco is een electrolytische condensator. Zie ook de post van Iredev in "Het kratradio topic [deel 5]".
Een condensator is vooral handig wanneer je versterker grote stromen vraagt die de accu niet ineens kan leveren (bij een gelaccu >2A). De pieken kunnen dan opgevangen worden met de condensator. Als je een condensator zou willen gebruiken wordt geadviseerd: 2000µF per maximaal gevraagde Ampère. Zie ook Iredev in "Het kratradio topic [deel 4]". Voor een TA2024 zou een 16V 4700µF volstaan, echter omdat een gelaccu de stroom die een TA2024 vraagt makkelijk aan kan is dit niet echt nodig.
Een elco sluit je altijd parallel aan en zo dicht mogelijk bij de gebruiker (versterker). Let ook op de polariteit, er zit altijd aan één kant een duidelijke streep. Dit is de kant die aan de massa (-) moet.


Hoe sluit ik een externe voeding aan?

Als je voeding reeds voorzien is van een DC-plug, kun je deze simpel op het krat aansluiten door middel van een DC-laagspanningsbus (let wel even op de maat). Je kunt zelfs een systeem verzinnen dat zodra je de voeding aansluit de versterker op de voeding gaat spelen en tegelijkertijd de accu opgeladen wordt met een aangesloten lader. Voorbeeld zie plaatje hier. Helemaal makkelijk als je hiervoor 2 verschillende maten stekkers voor gebruikt, dan kun je ze nooit door elkaar halen.


Hoe sluit ik de drie audiokabeltjes van mijn Class-D versterker aan?

De zwarte draad is de gedeelde massa. Rood en geel zijn de signalen links en rechts. Makkelijk is om er een connector aan te maken zodat je hier weer een kabel in kunt prikken. 'Tulp female connecters' of een 'tulp chassisdeel' aansluiten doe je zo.
Heb je hier geen zin in of vind je het te moeilijk? Er zijn ook TA2024's te koop met Cinchaansluitingen voor het ingangssignaal. Namelijk die van Sure-electronics. Ook is er een stap-voor-stap handleiding voor de TA2024 connector hier te vinden.


Hoe doe ik de weerstand-modificatie bij een Class-D versterker?

De weerstand-mod is heel simpel: je soldeert een 4k7 (4700Ohm) weerstandje over de bestaande 20KOhm weerstanden R2 en R4 op een Ta2024. Je kunt ook de weerstanden volledig vervangen door een 3k3 weerstand. Op deze site staan een aantal voorbeelden. De eerste foto is een Ta2020. Verder wordt hier door lredev besproken hoe hij het doet. Voor een Ta-2024 van Sure-Electronics staat op het Samenkopen.net forum nog nuttige info.


Wat zijn de verschillen tussen de Class-D versterkers?

De Class-D versterker is er in verschillende typen. Hieronder zal uitgelegd worden wat de verschillen zijn.

- Ta-2024 (Datasheet)
Dit is de goedkoopste en meest gebruikte variant. Hij kan voltages aan tot 13,2v en levert dan maximaal 2x 15Watt RMS. Ruim voldoende voor de meeste kratjes.

- Ta-2020 (Datasheet)
Deze versterker heeft tot 13,2v dezelfde kenmerken als de Ta-2024. Het verschil is dat hij voltages tot 15v aan kan. Bij een voltage van 14,6v levert deze versterker 2x 25Watt RMS. Dit zal een gewone gelaccu dus niet kunnen leveren wat hem hetzelfde laat presteren als de Ta-2024.

-Tk-2050 (Datasheet)
Het vlaggeschip van de serie. Is leverbaar met 2 en 4 kanalen (In het laatste geval zijn het eigenlijk twee aparte versterkers met een een eigen ingangssignaal). Voltages tot 30v is mogelijk. Bij dit voltage levert hij maar liefst 100Watt RMS per kanaal.


Hoe kan ik het volume van een Ta2024 regelen als ik dat niet via de geluidsbron wil/kan?

Dit doe je met een Stereo-logaritmische potmeter. De weerstandswaarde die je kunt gebruiken is ongeveer 50-100k. De potmeter van Conrad die te gebruiken is is deze van 100k. Aansluiten doe je zo. Op deze manier staat het geluid uit als de as naar links gedraaid is en maximaal als de as naar rechts gedraaid is (zoals een normale volumeknop). Let er op dat de twee aarde pootjes met elkaar verbonden zijn!


Hoe kan ik schakelen tussen verschillende bronnen?

Om te kunnen schakelen tussen meerdere geluidsbronnen heb je een schakelaar nodig met 3 polen, namelijk voor Links, Rechts en Ground en meerdere standen. Een geschikte schakelaar van Conrad is deze. Deze schakelaar heeft 4 standen dus je kunt maximaal tussen 4 bronnen kiezen. Het gaat er dan ongeveer zo uit zien (plaatje). In deze post op Samenkopen.net laat Elmoow verder een aantal duidelijke foto’s zien over hoe je het aan kunt sluiten.


Welk type kabel kan ik gebruiken voor het aansluiten van mijn accu, versterker en speakers?

Bijna alle huis, tuin en keuken snoertjes kun je hiervoor wel gebruiken. Het is aan te raden wel snoer te gebruiken dat tweepolig is en waarvan de twee draden gemarkeerd zijn, bijvoorbeeld rood en zwart. Ideaal is luidsprekerkabel. 1,5mm2 is uitstekend geschikt om zowel de 12v van de accu te schakelen als de luidsprekers van signaal te voorzien. Op Conrad: luidsprekerkabel per meter.


Ik wil een zekering inbouwen voor de veiligheid, hoe doe ik dat?

Wil je je accu en electronica beschermen tegen kortsluiting dan is een zekering inbouwen een goede keus. Een zekering zet je altijd in de +draad, en zo dicht mogelijk bij de accu. Er zijn verschillende soorten zekeringen, van automatische tot smeltzekeringen in een houder die je moet vervangen als ze doorgebrand zijn.


Hoe maak ik een 5 volt (usb) aansluiting?

Veel mensen vragen zich af hoe ze een aansluiting kunnen maken om bijvoorbeeld Ipod of telefoon op te laden. Vaak maken deze apparaten gebruik van een usb-aansluiting. Er zijn verschillende manieren om 5v te realiseren. De eerste is via een 7805 spanningsregelaar maar omdat deze methode niet erg efficient is ga ik hier verder niet op in. Erg populair is de auto-usblader van Dealextreme. Deze kan al dan niet uit elkaar gehaald zo op de 12v van de accu aangesloten worden.


De FAQ zal voortdurend aangevuld worden met vragen & antwoorden uit de topics.

Have fun met het:
 • bouwen van je krat
 • gebruiken van je krat
 • posten van vragen omtrent het bouwen van een krat
 • en natuurlijk, posten van je zelfgemaakte krat! :9~
Iedereen met een goed fotoverslag met duidelijke foto's kan hieronder een plekje verwachten! _/-\o_
© 2011 - Iredev & Michel5128

Voorbeelden van reeds gemaakte radio's

Ook afgelopen topic zijn er weer veel kratradio's en radiokistjes gemaakt. Hier zijn veel van deze bouwsels te zien. Omdat er onderhand zo veel kratjes gemaakt zijn zie je hieronder alleen nog maar de meest mooie en recente foto's. Voor meer voorbeelden zie de vorige topics. :)

Kratradio's
Kratradio's deel 12:
JoostRe dj mazzel boppos Piet bel

Kratradio's deel 11:
Sjeffie -Jurjen- jelluhh

Kratradio's oudere delen:
BlackWhizz tumtum100 knaap37 luc met een c Konijntje1987

Bosss BmwRon Ronaldz4 R3L04D3D vincentsnijders

brambond wesleytjuh Cayuga tomtommie Sibylle

gelderland20 Jamal _~Tijmen~_ Fotsirxx Impulzer

TheL1mit Agilion knirefel polofreak Piet bel

Mud.Starrr haasje94 bvdklashorst carterpan homo94Radiokistjes
Kistradio's deel 12:
kemphaas doerack remonvdeijnden Mr.toiletpaper Rensbier

Kistradio's deel 11:
mathy_ darkreptile blue-lagoon

Kistradio's oudere delen:
De_Boorr Blue-Tiger Harry! rikkio HotFix

SerSam1 BBotman martijn1172 Termic Peter v D

Painore lredev lredev mitsie15 roelke Sebastiaan_B

Finnik DrumandBass Tii Bartske Gristus

janusja hoornccnv Koen g X-DraGoN BBotman

WiertOmta die lange1 doerack gyliy Mc55Anoniem: 341150

We gaan hard zeg ! weer een nieuw deel.
Haha dan kan ik meteen het eerste vraagje stellen van dit deel.

Ik wil dus voor mn kratradio die ik totaal ga veranderen een vu-meter maken.
Had eerst een tip 31 gebruikt maar ik ben dat ding een beetje zat dus ik maak er wel een vu-meter van.
Dit is het schema.

De onderdelen die ik dus wilde gebruiken zijn:
LM 3915
Leds
een 10Kohm potmeter
een 2.2 uf condensator
en een 0,25 w 1kohm koolstofweerstand
Gaat dit werken op een 12 V 7ah accu of sloopt de vu-meter zichzelf dan.
As ik nog een aanpassing moet doen aan de onderdelen hoor ik het graag.
grt jari

 • Tii
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 27-09-2018
Zo deel 14 alweer.. Gaat hard, morgen ga ik op vakantie, waarschijnlijk bijna deel 15 als ik over twee weken terug kom xD

Anoniem: 411021

Moest het iemand interesseren, na een beetje moeilijke communicatie (chinglish he :D ) wist de verkoper me te vertellen dat deze 6800mAh batterij een maximum output van ongeveer 1.5A heeft. Binnenkort maar eens gaan bestellen :)

 • Pespre
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 08-08-2022
Anoniem: 411021 schreef op maandag 27 juni 2011 @ 12:20:
Moest het iemand interesseren, na een beetje moeilijke communicatie (chinglish he :D ) wist de verkoper me te vertellen dat deze 6800mAh batterij een maximum output van ongeveer 1.5A heeft. Binnenkort maar eens gaan bestellen :)
Betekent dat deze niet goed werkt met de TA2020? Deze trekt namelijk ongeveer 3A op vol volume.

 • nelsch
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 31-05 09:03
Pespre schreef op maandag 27 juni 2011 @ 12:59:
[...]

Betekent dat deze niet goed werkt met de TA2020? Deze trekt namelijk ongeveer 3A op vol volume.
in principe niet nee, daarom ben ik blij dat ik 2 van deze accu's heb zodat ik ze parallel kan schakelen. hoe bvevalt de TA2020 bij jou?

Anoniem: 369222

onderhand 3 kistradio's gemaakt ik ben benieuwd naar jullie reacties (;
http://yfrog.com/h88k9rwcj
gr maarten

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
Pespre schreef op maandag 27 juni 2011 @ 12:59:
[...]


Betekent dat deze niet goed werkt met de TA2020? Deze trekt namelijk ongeveer 3A op vol volume.
Met een flinke condensator er tussen zou je bijvoorbeeld van de accu altijd 1,5A trekken en dan gaan er pieken van 3A naar de TA2020.

Anoniem: 331093

hallo

ik zit er over te twijfelen over deze accu te gaan kopen: http://cgi.ebay.nl/12V-Re...m41578385a8#ht_2742wt_952

nou heb ik op me kistradio al een aansluiting van 2.1 plug. past de plug van de accu hierin?

gr

Anoniem: 392335

heb dan ook eindelijk mijn grolsch kratje af! paar foto's:

ook een filmpje, sorry voor slechte geluid, had niet door dat het zo zacht stond, aan het einde staat hij wel weer even redelijk hard...

YouTube: ‪Grolsch kratradio‬‏

Iedereen die me geholpen heeft, heel erg bedankt, was me anders nooit gelukt _/-\o_

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

Anoniem: 411021 schreef op maandag 27 juni 2011 @ 12:20:
Moest het iemand interesseren, na een beetje moeilijke communicatie (chinglish he :D ) wist de verkoper me te vertellen dat deze 6800mAh batterij een maximum output van ongeveer 1.5A heeft. Binnenkort maar eens gaan bestellen :)
Gaat een Li-ion accu langer mee dan een lood-gel accu met dezelfde waardes? Ben van plan een wat handzamer kistje te bouwen die ik makkelijk mee kan nemen naar het strand. Twijfel tussen een Li-ion of lood-gel accu.

Wie vraagt wordt geholpen


 • Bart0ving
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 28-05 23:30
Wat is eigenlijk het verschil tussen zo'n transformator:
http://cgi.ebay.nl/12V-10...3368e763ce#ht_3660wt_1139

En zo'n 1?
http://boris.nl/webshop/1326/Voeding%2010-12A%2013.8V

Behalve het formaat en de prijs.
Heeft het ook echte meerwaarde?

 • DionysuZ
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 31-10-2022
Anoniem: 411021 schreef op maandag 27 juni 2011 @ 12:20:
Moest het iemand interesseren, na een beetje moeilijke communicatie (chinglish he :D ) wist de verkoper me te vertellen dat deze 6800mAh batterij een maximum output van ongeveer 1.5A heeft. Binnenkort maar eens gaan bestellen :)
leuk dingetje. Enig idee hoeveel dat weegt?

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

DionysuZ schreef op maandag 27 juni 2011 @ 20:18:
[...]

leuk dingetje. Enig idee hoeveel dat weegt?
Weegt 200 gram. Staat hier

Wie vraagt wordt geholpen


Anoniem: 411021

Auxilium schreef op maandag 27 juni 2011 @ 18:59:
[...]

Gaat een Li-ion accu langer mee dan een lood-gel accu met dezelfde waardes? Ben van plan een wat handzamer kistje te bouwen die ik makkelijk mee kan nemen naar het strand. Twijfel tussen een Li-ion of lood-gel accu.
Dezelfde waardes zijn dezelfde waardes he ;) Hetzelfde dus, tenzij ik me heel erg vergis..?

Edit: Of bedoel je duurzaamheid op langere termijn? Daar heb ik geen idee van..

[Voor 8% gewijzigd door Anoniem: 411021 op 27-06-2011 20:36]


 • maarten14
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 24-07-2019
Anoniem: 369222 schreef op maandag 27 juni 2011 @ 13:14:
onderhand 3 kistradio's gemaakt ik ben benieuwd naar jullie reacties (;
http://yfrog.com/h88k9rwcj
gr maarten
Zijn dat 12v ledjes?

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

Ben erachter dat mijn accu toch niet goed is. Het voltage is erg snel heel laag (binnen 1 uur onder de 11,6V). Nu gebruik ik een accu lader tot 10A en mijn accu is 12A. Kan het ook daardoor komen dat hij stuk is gegaan?

[Voor 4% gewijzigd door Auxilium op 27-06-2011 20:48]

Wie vraagt wordt geholpen


 • Michel5128
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 02-06 19:26
Auxilium schreef op maandag 27 juni 2011 @ 20:47:
Ben erachter dat mijn accu toch niet goed is. Het voltage is erg snel heel laag (binnen 1 uur onder de 11,6V). Nu gebruik ik een accu lader tot 10A en mijn accu is 12A. Kan het ook daardoor komen dat hij stuk is gegaan?
Ik denk (en hoop) dat je bedoeld tot en met 10Ah (Ampère * uur). Jouw accu kan 12 uur lang 1 ampère aan stroom leveren of bijv. 6 uur lang 2A. Jouw lader heeft waarschijnlijk een laadstroom van 600mA (0,6A). Hiermee kun je de accu niet slopen. Waarschijnlijk heeft de accu gewoon zijn beste tijd gehad. Dan kunnen ze de spanning niet meer vasthouden. Hoe oud is hij?

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

Michel5128 schreef op maandag 27 juni 2011 @ 21:15:
[...]

Ik denk (en hoop) dat je bedoeld tot en met 10Ah (Ampère * uur). Jouw accu kan 12 uur lang 1 ampère aan stroom leveren of bijv. 6 uur lang 2A. Jouw lader heeft waarschijnlijk een laadstroom van 600mA (0,6A). Hiermee kun je de accu niet slopen. Waarschijnlijk heeft de accu gewoon zijn beste tijd gehad. Dan kunnen ze de spanning niet meer vasthouden. Hoe oud is hij?
Over het bovenstaande heb je gelijk, de accu lader is gewoon geschikt voor de accu. Als het goed is, is de accu 1,5 jaar oud. Heb hem gekregen van een beveiligingsbedrijf en zei zelf dat hij nog goed was, maar toen ik hem kreeg stond er nog 9,5V op dus het kan zijn dat het toen al fout is gegaan.

Wie vraagt wordt geholpen


 • wesleytjuh
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 16:25
Auxilium schreef op maandag 27 juni 2011 @ 21:54:
[...]

Over het bovenstaande heb je gelijk, de accu lader is gewoon geschikt voor de accu. Als het goed is, is de accu 1,5 jaar oud. Heb hem gekregen van een beveiligingsbedrijf en zei zelf dat hij nog goed was, maar toen ik hem kreeg stond er nog 9,5V op dus het kan zijn dat het toen al fout is gegaan.
Oei, onder de 11V gaat het al rap met het slijten van de accu. 9.5V betekent eigenlijk zo goed als stuk. Vrij weinig meer aan te doen nu ben ik bang :'( .

AccuSafe.nl: Alles voor je kistradio | Store | Kistradio FAQ | Onze video's | Onze versterker!


Anoniem: 369222

rond de 4 volt aan elke kant apart in serie geschakeld

 • Snippo
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 02-06 17:03
Zou ik bij de Sure-Electronics ta2024 een elco kunnen aansluiten op de GND-VDD ingangen wanneer ik gebruik maak van de DC-plug om hem te voeden? Zou moeten kunnen toch omdat hij dan parallel staat aan de voeding?
(Hier een foto)

Zitten er eigenlijk ook nog nadelen aan een (te) grote capaciteit van een elco?

Anoniem: 381362

Hallo, ik heb sinds gister de TA2024, maar ik zou hier zekeringen tussen willen zetten, welke zekeringen moet / kan ik gebruiken met een 12V 7,2 AH lood-accu?

Rico

 • Koenders
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 10-02-2021
Inmiddels alweer deel 13 van deze reeks! Het gaat nog erg hard en er blijven maar leuke................................
Dit is toch deel 14?

 • oldegrieze
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 15-04-2018
Is er al eens een schema langs gekomen voor kistradio met een klasse Monoversterker en een goede luidspreker? Het ingangssignaal zal dan meestal omgezet moeten worden van stereo naar mono (hoe?)
"In een kratje wat buiten gebruikt wordt zoek je niet naar een audiofiele oplossing." Stereo uit een krat of kist met de speakers zo dicht naast elkaar geeft m.i. niet echt goed stereospreiding. Dus waarom geen mono-uitvoering?
De kosten van zo'n mono project zijn lager en als ik het zo lees komt het de speelduur van de gebruikte accu zeer ten goede........

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

wesleytjuh schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 00:09:
[...]


Oei, onder de 11V gaat het al rap met het slijten van de accu. 9.5V betekent eigenlijk zo goed als stuk. Vrij weinig meer aan te doen nu ben ik bang :'( .
Verdorie, was een leuke accu geweest ;w Heb nu een Li-ion besteld en kijk wel hoe dat bevalt:) Mocht iemand het verschil kunnen geven tussen een Li-ion accu en een Lood-gel accu met dezelfde waardes, dan hoor ik dit graag :)

Wie vraagt wordt geholpen


 • TBTL
 • Registratie: Mei 2010
 • Niet online
oldegrieze schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 13:36:
Is er al eens een schema langs gekomen voor kistradio met een klasse Monoversterker en een goede luidspreker?
[...]
De kosten van zo'n mono project zijn lager en als ik het zo lees komt het de speelduur van de gebruikte accu zeer ten goede........
Ja dat is 1 of 2 topics terug nog langsgekomen. Maar je kan net zo goed voor stereo gaan, de meeste versterkers hebben toch 2 kanalen.

Met 1 speaker i.p.v. 2 heb je trouwens ook een iets minder hard geluid. Om de accu langer mee te laten gaan kan je dan net zo goed het volume wat lager zetten.

[Voor 26% gewijzigd door TBTL op 28-06-2011 17:15]


Anoniem: 341150

eey
Ik wil dus een radio in een tonnetje maken jullie kennen ze allemaal wel lekker waterdicht!
Als ik er nou marine speakers in doe en ik kit alles goed af lijkt het mij mogelijk om er mee te gaan zwemmen(of kan dat niet??????)
Ik hou er nooit zo van om mn kratje ombewaakt achter te laten en als ik zwem wil ik ook muziek hebben XD.

 • TBTL
 • Registratie: Mei 2010
 • Niet online
Volgens mij gaat het altijd lekken.

Anoniem: 341150

nee ik bedoel zown ding

als je een speaker boven en een onder doet zwaar in de kit moet het toch lukken
zown ding heeft een diameter van 27,5 cm moet makkelijk een marine speaker van 13 cm in kunnnen

 • supersnathan94
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 26-05 18:17
ik zu dan alleen een speaker in het deksel stoppen en dan niet afkitten bij het schroefgedeelte, maar gewoon aan de binnenkant met montage kit of sanitair kit (waterbestendig). iig is aan de onderkant best wel link.

opzich zou het leuk zijn om wat in elkaar te prutsen met bleuthoot. dan istie helemaal dicht zeg maar.

[Voor 20% gewijzigd door supersnathan94 op 28-06-2011 17:52]


Anoniem: 341150

supersnathan94 schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 17:52:
ik zu dan alleen een speaker in het deksel stoppen en dan niet afkitten bij het schroefgedeelte, maar gewoon aan de binnenkant met montage kit of sanitair kit (waterbestendig). iig is aan de onderkant best wel link.

opzich zou het leuk zijn om wat in elkaar te prutsen met bleuthoot. dan istie helemaal dicht zeg maar.
Dat lijkt me indd wel een goed idee.
Die marine speakers kunnen nat worden dus dan maak ik een speaker in de bodem en in de deksel,En dan kit ik ze lekker af en maak ik aan de binnenkant een mp3 decoder een ik doe er denk een li-ion batterij in.
Ik heb al veel filmpjes gezien dat mensen die marine speakers gewoon op de bodem van hun zwembad gooiden zonder behuizing en dan muziek lieten spelen en ze daarna er weer uithalen en ze deden het gewoon nog!!
Het lijkt me wel chill muziek onder het zwemmen haha.

 • FeaR
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 01:14

FeaR

ModeratoR Consumentenelektronica

In GoT we trust

Anoniem: 341150 schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 17:46:
nee ik bedoel zown ding
[afbeelding]
als je een speaker boven en een onder doet zwaar in de kit moet het toch lukken
zown ding heeft een diameter van 27,5 cm moet makkelijk een marine speaker van 13 cm in kunnnen
Iets in mij zegt dat het wel moet werken. Ikzelf heb ook zo'n ton thuis staan en ze zijn van zichzelf 100% waterdicht. Deksel is namelijk voorzien van een rubber ring. Geloof dat de tonnen oorspronkelijk ook bedoeld zijn om veevoer in te bewaren en dat soort dingen. Ikzelf gebruik hem als bewaarkist voor wierook. Geur van de wierook zit alleen in de ton en niet in de kast. Lucht-(en water)dicht dus. Als je in de deksel één speakerunit plaatst heb je ook nog eens kans dat de hele ton blijft drijven aangezien het zwaartepunt (accu, versterker, et cetera) onderin ligt.

Some people just need a high-five.... In the face.... With a chair.


Anoniem: 341150

FeaR schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 18:34:
[...]


Iets in mij zegt dat het wel moet werken. Ikzelf heb ook zo'n ton thuis staan en ze zijn van zichzelf 100% waterdicht. Deksel is namelijk voorzien van een rubber ring. Geloof dat de tonnen oorspronkelijk ook bedoeld zijn om veevoer in te bewaren en dat soort dingen. Ikzelf gebruik hem als bewaarkist voor wierook. Geur van de wierook zit alleen in de ton en niet in de kast. Lucht-(en water)dicht dus. Als je in de deksel één speakerunit plaatst heb je ook nog eens kans dat de hele ton blijft drijven aangezien het zwaartepunt (accu, versterker, et cetera) onderin ligt.
Ja dat is indd wel erg slim alle dingen onder dan blijft ie rechtop.
Weet iemand toevallig waar ik er een online kan krijgen zoek me helemaal rot maar kan niks vinden.
Ik zie die mensen van de waterscouting er altijd mee lopen

 • FeaR
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 01:14

FeaR

ModeratoR Consumentenelektronica

In GoT we trust

Heb je een Boerenbond of Welkoop in de buurt zitten? Daar komt de mijne vandaan :)

Some people just need a high-five.... In the face.... With a chair.


Anoniem: 341150

FeaR schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 18:45:
Heb je een Boerenbond of Welkoop in de buurt zitten? Daar komt de mijne vandaan :)
ja een welkoop thanks!

 • spawnkamikaze
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 08-04-2020
En ook eens wat fotos van mijn kistradio =)

Hier een overzicht van de radio zoals die normaliter is aangesloten met een Ipod Touch:


Vooraanzicht:


Zo gaat de kist open:


Hier klem ik de li-ion accu in:


En hier zit de versterker :

[Voor 69% gewijzigd door spawnkamikaze op 28-06-2011 20:16]


 • maarten14
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 24-07-2019
spawnkamikaze schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 20:12:
En ook eens wat fotos van mijn kistradio =)

Hier een overzicht van de radio zoals die normaliter is aangesloten met een Ipod Touch:
[afbeelding]

Vooraanzicht:
[afbeelding]

Zo gaat de kist open:
[afbeelding]

Hier klem ik de li-ion accu in:
[afbeelding]

En hier zit de versterker :
[afbeelding]
Heb je mooi gedaan :)

 • Krentenbol
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 27-05 12:08

Krentenbol

Prutz0r

Da's een net kratje inderdaad.

Binnenkort (dit weekend denk ik) een handvat en een sluiting op mijn krat fabriceren. Dan is hij in principe af. Als extraatje wil ik dan alleen nog een trafo erin monteren :)

How to autobeun: Like, comment en subscribe!


Anoniem: 341150

spawnkamikaze schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 20:12:
En ook eens wat fotos van mijn kistradio =)

Hier een overzicht van de radio zoals die normaliter is aangesloten met een Ipod Touch:
[afbeelding]

Vooraanzicht:
[afbeelding]

Zo gaat de kist open:
[afbeelding]

Hier klem ik de li-ion accu in:
[afbeelding]

En hier zit de versterker :
[afbeelding]
\
ziet er goed uit nette afwerking!

 • Bartske
 • Registratie: November 2007
 • Nu online

Bartske

Valar Morghulis

Voor wat voor afmetingen heb je bij het kistje gekozen? En hoe zwaar issie ong?

"A tale is never so good that ale won't make it better."


 • spawnkamikaze
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 08-04-2020
Thanks voor de reacties!

Heb hem samen met mijn vader gebouwd paar weekenden terug. Erg leuk samen knutselen!
Qua gewicht zou ik zeggen minder dan een vol krat radio en heb 12mm MDF gebruikt.

Afmetingen (in cm) :
46.5 breedte
23 diepte
33 hoogte

 • Private Zaagsel
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 27-04 15:35
Kudo's voor de Apple-stikker op de bovenkant :p!

 • Bart0ving
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 28-05 23:30
Nogmaals mijn vraag omdat er geen gehoor naar werd gegeven. :(

Wat is eigenlijk het verschil tussen zo'n transformator:
http://cgi.ebay.nl/12V-10...3368e763ce#ht_3660wt_1139

En zo'n 1?
http://boris.nl/webshop/1326/Voeding%2010-12A%2013.8V

Behalve het formaat en de prijs.
Heeft het ook echte meerwaarde?

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
Bart0ving schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 10:12:
Nogmaals mijn vraag omdat er geen gehoor naar werd gegeven. :(

Wat is eigenlijk het verschil tussen zo'n transformator:
http://cgi.ebay.nl/12V-10...3368e763ce#ht_3660wt_1139

En zo'n 1?
http://boris.nl/webshop/1326/Voeding%2010-12A%2013.8V

Behalve het formaat en de prijs.
Heeft het ook echte meerwaarde?
De spanning is op die labvoeding 13,8 volt dus dat is al wat hoger, voor de rest merk je niks van die goedkope of dure voeding op een versterker. Als je beide voedingen aansluit op een oscilloscoop dan zal die Ebay voeding wat meer ruis hebben (rimpelspanning) minder stabiel etc. zijn.

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

fterheide schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 11:56:
[...]

De spanning is op die labvoeding 13,8 volt dus dat is al wat hoger, voor de rest merk je niks van die goedkope of dure voeding op een versterker. Als je beide voedingen aansluit op een oscilloscoop dan zal die Ebay voeding wat meer ruis hebben (rimpelspanning) minder stabiel etc. zijn.
Persoonlijk zou ik dan voor deze voeding gaan als je een goedkope voeding wil. Kan veel beter zijn warmte kwijt en is makkelijker aan te sluiten. Ben van plan deze te gebruiken voor een kleine auto versterker :)

Wie vraagt wordt geholpen


 • Bart0ving
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 28-05 23:30
Auxilium schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 14:29:
[...]

Persoonlijk zou ik dan voor deze voeding gaan als je een goedkope voeding wil. Kan veel beter zijn warmte kwijt en is makkelijker aan te sluiten. Ben van plan deze te gebruiken voor een kleine auto versterker :)
Toevallig hebben Jeroenjeroen en ik daar net 2 van besteld!

 • ikke26
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 01:33
Anoniem: 341150 schreef op dinsdag 28 juni 2011 @ 18:41:
[...]

Ja dat is indd wel erg slim alle dingen onder dan blijft ie rechtop.
Weet iemand toevallig waar ik er een online kan krijgen zoek me helemaal rot maar kan niks vinden.
Ik zie die mensen van de waterscouting er altijd mee lopen
Je kunt die tonnetjes bij zowat elke watersportwinkel wel krijgen.

 • Private Zaagsel
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 27-04 15:35
Even over die voeding van hierboven, bij de beschrijving staat input AC 110~220 V. Stopcontacten in NL leveren toch 230? Maakt dat niets uit of gaat ie na een tijdje kaduuk?

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

Private Zaagsel schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 15:19:
Even over die voeding van hierboven, bij de beschrijving staat input AC 110~220 V. Stopcontacten in NL leveren toch 230? Maakt dat niets uit of gaat ie na een tijdje kaduuk?
Dat weet ik niet. Kan je deze nemen. Dan zit je sowieso goed.

Wie vraagt wordt geholpen


 • Mc55
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 31-05 13:33
Ik heb net een 5 volt usb autolader aan mijn accu vast gemaakt, maar als ik er een usb kabel in druk krijg ik ontzettend veel ruis. Heeft iemand anders dit ook? Of iemand een tip?

Ik heb het zo aangesloten

 • Pespre
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 08-08-2022
Mc55 schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 16:08:
Ik heb net een 5 volt usb autolader aan mijn accu vast gemaakt, maar als ik er een usb kabel in druk krijg ik ontzettend veel ruis. Heeft iemand anders dit ook? Of iemand een tip?

Ik heb het zo aangesloten
[afbeelding]
Misschien kan je proberen de "- kabel" van de lader direct aan de accu te zetten ipv na de "- kabel" van je versterker zoals je in je schema heb getekend? 'T kan zijn dat ik dikke onzin praat maar het valt te proberen

 • Krentenbol
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 27-05 12:08

Krentenbol

Prutz0r

Dat is inderdaad dikke onzin want dat valt helemaal niet uit het schema op te maken. En er was iemand met hetzelfde probleem volgens mij, weet alleen niet meer wie.

[Voor 32% gewijzigd door Krentenbol op 29-06-2011 19:11]

How to autobeun: Like, comment en subscribe!


 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

Krentenbol schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 19:11:
Dat is inderdaad dikke onzin want dat valt helemaal niet uit het schema op te maken. En er was iemand met hetzelfde probleem volgens mij, weet alleen niet meer wie.
Dan is het eigenlijk geen onzin, want als je het niet uit het schema kan halen dan is het ook mogelijk dat het op deze manier is aangesloten en het een oplossing kan zijn ;)

Wie vraagt wordt geholpen


 • ikke26
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 01:33
Ik denk dat je dan even moet kijken naar een ground loop isolator. Omdat je van dezelfde voedingsbron gebruikmaakt kunnen er allemaal rare spanningen gaan lopen. Als je zo'n ding er tussenzet wordt dat probleem verholpen.

 • TBTL
 • Registratie: Mei 2010
 • Niet online
Heb je die ruis als je een willekeurig apparaat op de usb-aansluiting aansluit of alleen als je je mp3-speler (die ook de muziek doorgeeft aan je versterker) erop doet?

[Voor 80% gewijzigd door TBTL op 29-06-2011 19:50]


 • Mc55
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 31-05 13:33
TBTL schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 19:49:
Heb je die ruis als je een willekeurig apparaat op de usb-aansluiting aansluit of alleen als je je mp3-speler (die ook de muziek doorgeeft aan je versterker) erop doet?
Je bent de beste :D !

Ik heb alleen ruis als ik met dezelfde iPod speel en oplaadt tegelijkertijd. Als ik mijn iPod Classic gebruik om muziek af te spelen en de iPod touch van mijn boertje oplaadt krijg ik geen ruis.

Wat moet ik doen om tegelijkertijd te laden en af te spelen zonder ruis? of gaat dat niet lukken?

 • Krentenbol
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 27-05 12:08

Krentenbol

Prutz0r

Ik roep maar wat, maar zou dit opgelost kunnen worden door de ground van je input te verbinden met de gecombineerde ground van je accu, versterker, etc.?

How to autobeun: Like, comment en subscribe!


 • Japperrrr
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 01-06 16:03
Ben ik weer :)

Heb het wat druk gehad laatste tijd maar intussen heb ik wel wat aan mijn kratradio gewerkt. Morgen nog één proefwerk en dan vakantie dus genoeg tijd om aan mijn radio te werken. Ik heb alleen even een kort vraagje: wat is precies het verschil tussen een logaritmische 50K potmeter en een logaritmische 100K potmeter?
1pc Japan ALPS Volume Potentiometer 50KAX2 RK09 Type
1pc Japan ALPS Volume Potentiometer 100KAX2 RK09 Type

 • Snippo
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 02-06 17:03
Lijkt mij dat het enige verschil de maximale weerstand van de potmeter is. Toegepast als volume knop maakt dit dacht ik niet uit omdat het gaat om verhoudingen. Ik vond gister nog een uitgebreide uitleg hierover in één van de kratradio topics hier.

Edit: Iemand deze al opgemerkt? Ziet er interessant uit mede door de Line In maar je weet het natuurlijk nooit met die spullen uit china :p.
Laat maar, ik zie dat dat ding op zichzelf al een versterker is...

[Voor 39% gewijzigd door Snippo op 29-06-2011 22:57]


 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
Japperrrr schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 20:37:
Ben ik weer :)

Heb het wat druk gehad laatste tijd maar intussen heb ik wel wat aan mijn kratradio gewerkt. Morgen nog één proefwerk en dan vakantie dus genoeg tijd om aan mijn radio te werken. Ik heb alleen even een kort vraagje: wat is precies het verschil tussen een logaritmische 50K potmeter en een logaritmische 100K potmeter?
1pc Japan ALPS Volume Potentiometer 50KAX2 RK09 Type
1pc Japan ALPS Volume Potentiometer 100KAX2 RK09 Type
Jasper! Hoe is het btw met je PWS afgelopen? :+

W.b.t. die potmeters, misschien dat de gevoeligheid verschilt.

 • Japperrrr
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 01-06 16:03
fterheide schreef op donderdag 30 juni 2011 @ 00:03:
[...]

Jasper! Hoe is het btw met je PWS afgelopen? :+

W.b.t. die potmeters, misschien dat de gevoeligheid verschilt.
Nog niet aan begonnen.. :P De afgelopen weken/maanden heb ik eerst maar gezorgd dat ik over kan naar 6 vwo, leek me wat belangrijker. PWS komt volgend jaar wel en het gaat hoogstwaarschijnlijk iets met geluid worden.

Over de potmeters: ik dacht zelf dat het niet heel veel scheelt of je logaritmisch 50K of logaritmisch 100K neemt. Helemaal open geven ze allebei gewoon dezelfde weerstand en helemaal dicht geeft de 100K twee keer zoveel weerstand. Maar op een logaritmische schaalt is die verdubbeling van 50K naar 100K slechts een hele kleine draaibeweging aan de knop, toch?

 • TBTL
 • Registratie: Mei 2010
 • Niet online
De potmeter schakel je niet als weerstand, maar als een spanningsdeler, waarbij je die beïnvloedt (de verhouding waarin hij de spanningen deelt 'scheef' trekt) met de weerstand (ingangsimpedantie) van de versterker. Dat beïnvloeden is trouwens niet per se slecht. Hoe lager de totale weerstand van de potmeter, hoe minder je de spanningsdeler beïnvloedt. Ook vermoed ik dat je bij een lagere weerstand wat minder brom hebt, omdat die wat meer 'kortgesloten' wordt.
Maar een te kleine waarde is ook weer niet goed, want dan is je kratradio een te zware belasting voor je mp3-speler.

De ingangsimpedantie van een TA2024 was dacht ik 140k, dus daar zou ik liever een potmeter van 50k bij gebruiken dan een van 100k. Anders beïnvloedt de TA2024 de potmeter te veel.

Edit: stel dat je de ingangsimpedantie van de versterker verwaarloost, dan zal je dus helemaal geen verschil merken tussen een potmeter van 50k en een van 100k. Het volume wordt bepaald door de verhouding van de twee stukjes weerstandsbaan, niet door de waarde van de weerstand. Bijv. 10k : 40k (bij een potmeter van 50k) en 20k : 80k (bij een potmeter van 100k) zijn dezelfde verhoudingen, en geven dus hetzelfde volume.

[Voor 28% gewijzigd door TBTL op 30-06-2011 14:15]


 • Japperrrr
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 01-06 16:03
TBTL schreef op donderdag 30 juni 2011 @ 08:49:
De potmeter schakel je niet als weerstand, maar als een spanningsdeler, waarbij je die beïnvloedt (de verhouding waarin hij de spanningen deelt 'scheef' trekt) met de weerstand (ingangsimpedantie) van de versterker. Dat beïnvloeden is trouwens niet per se slecht. Hoe lager de totale weerstand van de potmeter, hoe minder je de spanningsdeler beïnvloedt. Ook vermoed ik dat je bij een lagere weerstand wat minder brom hebt, omdat die wat meer 'kortgesloten' wordt.
Maar een te kleine waarde is ook weer niet goed, want dan is je kratradio een te zware belasting voor je mp3-speler.

De ingangsimpedantie van een TA2024 was dacht ik 140k, dus daar zou ik liever een potmeter van 50k bij gebruiken dan een van 100k.
Ah okee, heb me er nooit zo in verdiept maar op internet kon ik vrij weinig vinden over waarom je in bepaalde situaties een 50K of juist een 100K moet gebruiken. Maar klopt het wel dat een op een 100K de rotatie van 50K naar 100K heel klein is? Ik ga overigens een TK2050 van Sure gebruiken, mocht dat relevant zijn.

 • Mc55
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 31-05 13:33
Krentenbol schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 20:21:
Ik roep maar wat, maar zou dit opgelost kunnen worden door de ground van je input te verbinden met de gecombineerde ground van je accu, versterker, etc.?
Iemand die het kan bevestigen? Of iemand anders nog een idee hoe ik ruis kan voorkomen terwijl ik laad en speel tegelijkertijd?

 • ikke26
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 01:33
Mc55 schreef op donderdag 30 juni 2011 @ 14:38:
[...]


Iemand die het kan bevestigen? Of iemand anders nog een idee hoe ik ruis kan voorkomen terwijl ik laad en speel tegelijkertijd?
Dit zou moeten helpen:
ikke26 schreef op woensdag 29 juni 2011 @ 19:22:
Ik denk dat je dan even moet kijken naar een ground loop isolator. Omdat je van dezelfde voedingsbron gebruikmaakt kunnen er allemaal rare spanningen gaan lopen. Als je zo'n ding er tussenzet wordt dat probleem verholpen.
Ik kan je ook nog wel even een artikel erover zoeken, maar ik denk dat je er zelf met wat gegoogle ook wel uit komt :) .

 • Mc55
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 31-05 13:33
ikke26 schreef op donderdag 30 juni 2011 @ 15:20:
[...]


Dit zou moeten helpen:


[...]


Ik kan je ook nog wel even een artikel erover zoeken, maar ik denk dat je er zelf met wat gegoogle ook wel uit komt :) .
Hmmm bedankt, ik zal eens kijken

 • stefan T
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 01-06 16:57
hallo mensen ik heb nog een vraag.

Ik heb vandaag een led aan/uit schakelaar gekocht.
Op de zijkant staat 16a 250v ac, is het mogelijk om deze schakelaar tussen mijn accu en veersterker te zetten? of gaat hij kapot? Zoja, is het licht dan wel te zien? De verkoper van de winkel wist het antowwrd op deze vraag ook niet. Mvg stefan

 • duifi
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 01-06 20:03
stefan T schreef op donderdag 30 juni 2011 @ 16:32:
hallo mensen ik heb nog een vraag.

Ik heb vandaag een led aan/uit schakelaar gekocht.
Op de zijkant staat 16a 250v ac, is het mogelijk om deze schakelaar tussen mijn accu en veersterker te zetten? of gaat hij kapot? Zoja, is het licht dan wel te zien? De verkoper van de winkel wist het antowwrd op deze vraag ook niet. Mvg stefan
Tuurlijk kan dit, je versterker trekt niet meer dan 16A op 250V, Het ledje zal niet gaan branden want die is gemaakt voor 230~ , niet voor 12V=

 • Snippo
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 02-06 17:03
duifi schreef op donderdag 30 juni 2011 @ 17:22:
[...]


Tuurlijk kan dit, je versterker trekt niet meer dan 16A op 250V, Het ledje zal niet gaan branden want die is gemaakt voor 230~ , niet voor 12V=
Werken LED's (diodes) niet alleen maar met gelijkspanning? Als je de schakelaar op AC aansluit zou er iig een gelijkrichter in moeten zitten om de LED te moeten laten branden, en in dat geval zou hij ook gewoon moeten branden als hij op DC is aangesloten. Of klets ik hier nu uit mijn nek? :p

Anoniem: 409726

hoe moet je trouwens een diode aansluiten op een ta2024?

 • nelsch
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 31-05 09:03
nerdporn waarschuwing!


u ziet hier de ta2020 voorversterker op basis van lm1036, 2x 12v 6800mAh en 2x jbl speakers, gaat goed komen dacht ik zo!

 • Aapenootjes
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 30-05 17:42
/n00bvraag:

Zorg je er met die voorversterker nu voor dat je de ingangsweerstand niet hoeft aan te passen van de ta2020 versterker? En heb je deze zelf gebouwd of ergens kant en klaar gekocht? Dit aangezien ik ook interesse heb in een aantal klasse D versterkers waarvan de ingangsweerstand mogelijk niet aan te passen is.

Daarmee nog een 2e vraag; bij sommige versterkers lees ik dat de gain aan te passen is. Is het hiermee niet onnodig om de ingangsweerstand aan te passen en gewoon de gain te verhogen?

 • nelsch
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 31-05 09:03
nou aangezien mn mp3 speler 32mWatt uitstuurt en mn eindversterker graag 0,750v wil hebben om tot zn max te gaan met er een klein voorversterkertje voor om dat te versterker, maar ik kan nu ook de bass, treble, balance en loudness regelen. dus ja nu heb ik als het goed is geen weerstands- mod nodig

gain is je versterking, dus t zelfde als een potmeter voor je eindversterker

 • Aapenootjes
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 30-05 17:42
Maar heb je die voorversterker zelf gebouwd of zo gekocht (of als kit)? Schema zo eventueel nice zijn :)

Mijn opstelling word zoals ik het voor ogen heb nog wel wat lastiger. Ik wil namelijk een 4 kanaals versterker waar ik op 2 kanalen een enkele Dual Voice Coil subwoofer aansluit (een los monoblock met een gewone subwoofer lijkt een stuk duurder te zijn). Ik vraag me dan af hoe ik het beste het hoog en laag kan scheiden en hoe ik dit het beste doe in combinatie met zo'n voorversterker.

Al helemaal omdat ik het signaal uiteindelijk splits in 4 kanalen lijkt me zo'n voorversterker geen gek idee.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Maartinho
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 09-03 18:59
ik heb een vraagje. ik ben een beetje een beginner hierin en vroeg me af hoe je kunt zien hoeveel watt je versterker is. ik heb een hele eenvoudige kistradio gemaakt. en heb uit dit ding de versterker gehaald,

het geheel ziet er nu zo uit,

ben ff naar de baco gefietst en heb voor 20 euro 200w speakers gehaald, ik weet nog niet precies hoelang hij het doet, aangezien de vier AA batterijtjes nog niet leeg zijn. tot nu toe al 5 uur op gedraaid.

maagoed mijn vraag. ik weet alleen dat het 6 v is, zou iemand kunnen vertellen hoeveel watt het is?

[Voor 5% gewijzigd door Maartinho op 01-07-2011 00:51]


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 360147

Maartinho schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 00:50:
ik heb een vraagje. ik ben een beetje een beginner hierin en vroeg me af hoe je kunt zien hoeveel watt je versterker is. ik heb een hele eenvoudige kistradio gemaakt. en heb uit dit ding de versterker gehaald,
[afbeelding]
het geheel ziet er nu zo uit,
[afbeelding]
ben ff naar de baco gefietst en heb voor 20 euro 200w speakers gehaald, ik weet nog niet precies hoelang hij het doet, aangezien de vier AA batterijtjes nog niet leeg zijn. tot nu toe al 5 uur op gedraaid.

maagoed mijn vraag. ik weet alleen dat het 6 v is, zou iemand kunnen vertellen hoeveel watt het is?
Ik heb dat ding ook ooit opengemaakt, en toen de datasheet van de versterkerchip opgezocht... weet zo niet meer het type van die chip, maar daar stond dat hij op 9 volt kon werken, en dan volgens mij ongeveer 2x 2,5 of 2x 3 watt... niet veel... Ik heb er dus een blokbatterij van 9 volt aanhangen, en zie hier het resultaat, niet echt een kratradio... maar het past wel redelijk hier, toch?!

het werkt wel leuk, maar is snel leeg en heeft weinig bass en vermogen... dus... dan maar mijn krat meenemen! :P (zie TS en dan die blauwe bavaria krat onderaan!:P)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wolterious
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 22:03
Kan iemand mij vertellen wat de oplaadtijd van zo'n ebay lion-batterij is? Mijn loodaccu ligt nu al dik 12 uur aan het stroom maar is nog steeds niet vol. Dit is mij eigenlijk net iets te lang, het beste zal zijn als ik de accu in een nacht kan opladen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Japperrrr
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 01-06 16:03
wolterious schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 09:46:
Kan iemand mij vertellen wat de oplaadtijd van zo'n ebay lion-batterij is? Mijn loodaccu ligt nu al dik 12 uur aan het stroom maar is nog steeds niet vol. Dit is mij eigenlijk net iets te lang, het beste zal zijn als ik de accu in een nacht kan opladen.
Koop een andere lader? Wat voor een accu heb je nu? En wat voor een lader?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wolterious
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 22:03
ik heb een loodgelaccu 12v 7200mAh met bijbehorende lader, gekocht bij Okaphone.
Ik geloof deze: http://www.okaphone.com/artikel.asp?id=462061
Deze lader: http://www.okaphone.com/artikel.asp?id=2443

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Japperrrr
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 01-06 16:03
wolterious schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 10:28:
ik heb een loodgelaccu 12v 7200mAh met bijbehorende lader, gekocht bij Okaphone.
Ik geloof deze: http://www.okaphone.com/artikel.asp?id=462061
Deze lader: http://www.okaphone.com/artikel.asp?id=2443
350mA voor een accu van 7Ah. Dat duurt zo'n 20 uur :+

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wolterious
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 22:03
Dank voor je snelle antwoord, dat moet dus anders! Kan je me vertellen welke oplader ik beter kan gebruiken? Wel apart, deze lader werd mij door de medewerker van Okaphone geadviseerd.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • duifi
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 01-06 20:03
Eentje met ongeveer 1/10 van de capaciteit.

http://www.okaphone.com/artikel.asp?id=455184

deze is een goed alternatief voor diegene die je nu hebt

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Japperrrr
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 01-06 16:03
duifi schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 12:06:
Eentje met ongeveer 1/10 van de capaciteit.

http://www.okaphone.com/artikel.asp?id=455184

deze is een goed alternatief voor diegene die je nu hebt
Mag nog wel wat krachtiger hoor.

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 413374

Hallo Iedereen,

Ik wil met een maat van mij ook een kratradio maken voor deze vakantie dan hebben we wat te knutselen/beunen en daarna natuurlijk wat om te gebruiken bij het zwemmen en in de bus naar de vakantie (A)

Nu heb ik nog een vraagje over de accusafe.
Als de krat uit staat en de krat is ook niet verbonden met netstroom wordt de accu dan nog leeg getrokken door de oplader (LED of iets dergelijks) of kan dit niet in dit circuit?

Ik ga natuurlijk gebruik maken van de gemodde TA2024, maar nu ben ik er nog niet helemaal uit welke speakers ik wil gebruiken.

Ik zit te twijfelen tussen deze:
Raveland *klik*
of deze:
Pioneer *klik*

Nou staat de Raveland met 92dB aangeschreven bij Conrad en de Pioneer met 90dB. en daarbij is de Raveland ook nog is de helft van de prijs van de Pioneer, maar misschien is dit vertekend?
Of heeft iemand nog suggesties?

Alvast bedankt!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

duifi schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 12:06:
Eentje met ongeveer 1/10 van de capaciteit.

http://www.okaphone.com/artikel.asp?id=455184

deze is een goed alternatief voor diegene die je nu hebt
Met deze lader duurt het evengoed nog 12 uur voordat hij vol is. Echter, zoals 1/10 van de capaciteit het advies is, kan je hooguit naar een 900maH lader gaan kijken. Dan zit je op 1/8 van de capaciteit.
Anoniem: 413374 schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 13:17:
Hallo Iedereen,

Ik wil met een maat van mij ook een kratradio maken voor deze vakantie dan hebben we wat te knutselen/beunen en daarna natuurlijk wat om te gebruiken bij het zwemmen en in de bus naar de vakantie (A)

Nu heb ik nog een vraagje over de accusafe.
Als de krat uit staat en de krat is ook niet verbonden met netstroom wordt de accu dan nog leeg getrokken door de oplader (LED of iets dergelijks) of kan dit niet in dit circuit?

Ik ga natuurlijk gebruik maken van de gemodde TA2024, maar nu ben ik er nog niet helemaal uit welke speakers ik wil gebruiken.

Ik zit te twijfelen tussen deze:
Raveland *klik*
of deze:
Pioneer *klik*

Nou staat de Raveland met 92dB aangeschreven bij Conrad en de Pioneer met 90dB. en daarbij is de Raveland ook nog is de helft van de prijs van de Pioneer, maar misschien is dit vertekend?
Of heeft iemand nog suggesties?

Alvast bedankt!
De accusafe heeft een sluipstroom, dus als je dit wil voorkomen kan je eenvoudig een schakelaar plaatsen tussen de accu en de accusafe. Dan sluit je het volledig kort en de enige stroom die dan nog loopt is de interne stroom van de accu.

Wat betreft de speakers zou ik je absoluut de Pioneer aanbevelen. De Pioneer gaan een stuk lager (dit ga je horen) en ook een stuk hoger, maar dat zal waarschijnlijk minder hoorbaar of relevant zijn.

Raveland: Frequentiebereik: 45 - 22000 Hz
Frequentiebereik: 25 - 28.000 Hz

Je betaalt wel 2 keer zo veel, maar goed geluid uit je kist is wel 2 tientjes extra waard.

Wie vraagt wordt geholpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 222510

De accusafe heeft inderdaad sluipstroom, maar ben nog te lui geweest er een schakelaar tussen te zetten waardoor ik de speakerkist vaak thuis kon laten ivm. het ontbreken van stroom, hmm :p

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wesleytjuh
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 16:25
Anoniem: 222510 schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 13:47:
De accusafe heeft inderdaad sluipstroom, maar ben nog te lui geweest er een schakelaar tussen te zetten waardoor ik de speakerkist vaak thuis kon laten ivm. het ontbreken van stroom, hmm :p
De AccuSafe of de lader? Heb je dit gemeten? Ik heb hier zelf eerlijk gezegt nooit aan gemeten omdat het theoretisch niet echt mogelijk zou moeten zijn dat de accusafe stroomt trekt wanneer deze uitstaat. Er is dan niks verbonden met de accu, alleen de lader, welke vaak wel sluipstroom heeft.

AccuSafe.nl: Alles voor je kistradio | Store | Kistradio FAQ | Onze video's | Onze versterker!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Japperrrr
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 01-06 16:03
wesleytjuh schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 13:59:
[...]


De AccuSafe of de lader? Heb je dit gemeten? Ik heb hier zelf eerlijk gezegt nooit aan gemeten omdat het theoretisch niet echt mogelijk zou moeten zijn dat de accusafe stroomt trekt wanneer deze uitstaat. Er is dan niks verbonden met de accu, alleen de lader, welke vaak wel sluipstroom heeft.
Het relais koppelt de accu dan toch los? Of begrijp ik het verkeerd? :P

p.s. Ik kan de acculader toch ook gewoon direct op de accu zetten i.p.v. via over de AccuSafe? Of schakelt hij dan niet meer automatisch als ik de stekker in het stopcontact steek?

[Voor 15% gewijzigd door Japperrrr op 01-07-2011 15:03]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Maartinho
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 09-03 18:59
maar wanneer heb je nou een gemodde TA2024 nodig?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wesleytjuh
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 16:25
Japperrrr schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 15:01:
[...]

Het relais koppelt de accu dan toch los? Of begrijp ik het verkeerd? :P

p.s. Ik kan de acculader toch ook gewoon direct op de accu zetten i.p.v. via over de AccuSafe? Of schakelt hij dan niet meer automatisch als ik de stekker in het stopcontact steek?
Ja precies, daarom zou de AccuSafe geen lekstroom mogen hebben, wanneer deze uit staat staat deze los van de accu.
Jahoor dat kan, maar dan krijg je het probleem dat de accu altijd geladen wordt, ook wanneer je gewoon van de accu speelt, waar de lader van slag van kan raken.

AccuSafe.nl: Alles voor je kistradio | Store | Kistradio FAQ | Onze video's | Onze versterker!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Japperrrr
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 01-06 16:03
wesleytjuh schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 15:14:
[...]


Ja precies, daarom zou de AccuSafe geen lekstroom mogen hebben, wanneer deze uit staat staat deze los van de accu.
Jahoor dat kan, maar dan krijg je het probleem dat de accu altijd geladen wordt, ook wanneer je gewoon van de accu speelt, waar de lader van slag van kan raken.
Hm, okee. In de handleiding van mijn lader stond in ieder geval dat hij ook als voeding gebruikt kan worden. Maar dat mag ook wel voor die prijs :D

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wesleytjuh
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 16:25
Japperrrr schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 16:36:
[...]

Hm, okee. In de handleiding van mijn lader stond in ieder geval dat hij ook als voeding gebruikt kan worden. Maar dat mag ook wel voor die prijs :D
In dat geval dan natuurlijk geen enkel probleem!

AccuSafe.nl: Alles voor je kistradio | Store | Kistradio FAQ | Onze video's | Onze versterker!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TBTL
 • Registratie: Mei 2010
 • Niet online
Auxilium schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 13:29:
Raveland: Frequentiebereik: 45 - 22000 Hz
Frequentiebereik: 25 - 28.000 Hz
Frequentiebereik zegt eigenlijk niets als er niet bij staat hoe het is gemeten. Het kan net zo goed het -3dB zijn als het -20dB punt. Daarnaast zegt frequentiebereik alleen hoe diep de bas is, niet hoe hard. :P

Pioneer heeft een veel betere naam dan Raveland, ik zou dus ook voor Pioneer kiezen.

[Voor 26% gewijzigd door TBTL op 01-07-2011 18:12]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

TBTL schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 17:44:
[...]
Frequentiebereik zegt eigenlijk niets als er niet bij staat hoe het is gemeten. Het kan net zo goed het -3dB zijn als het -20dB punt.
Je heb gelijk wat betreft het frequentie bereik, maar je kan er wel van uit gaan dat de Pioneer sowieso een stukje lager gaan. Zelf word ik een beetje kriegel van merken als Raveland of Marquant dus zou dat nooit kiezen :9
TBTL schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 17:44:
[...]
Daarnaast zegt frequentiebereik alleen hoe diep de bas is, niet hoe hard. :P
Met je gehoor hoor je ook toonhoogtes he ;) Dat bedoelde ik :*)

Wie vraagt wordt geholpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

Heb vandaag mijn versterker ontvangen. Dat is deze
Heb hem aangesloten op een 12V 3A voeding en klinkt gewoon goed. Lijkt wel wat minder hoog in te zitten dan de TA-2024 en persoonlijk vind ik dat erg fijn omdat die hoge tonen erg overheerste (algemeen bij autospeakers) en gewoon niet lekker klonk.

Aangezien deze versterker een hoger vermogen en beter geluid kan leveren bij 14,6V heb ik mijn accu gepakt, en een step-up converter erop aangesloten en afgesteld op 14,8V en toen op de versterker gezet. Nu ging het komen :D

Geen verschil |:(

Op 14,6V zou er een hoger volume en beter geluid uit moet komen, maar van beide merk ik niets. Heeft iemand een idee wat er fout kan gaan?

Wie vraagt wordt geholpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wesleytjuh
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 16:25
Auxilium schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 19:36:
Heb vandaag mijn versterker ontvangen. Dat is deze
Heb hem aangesloten op een 12V 3A voeding en klinkt gewoon goed. Lijkt wel wat minder hoog in te zitten dan de TA-2024 en persoonlijk vind ik dat erg fijn omdat die hoge tonen erg overheerste (algemeen bij autospeakers) en gewoon niet lekker klonk.

Aangezien deze versterker een hoger vermogen en beter geluid kan leveren bij 14,6V heb ik mijn accu gepakt, en een step-up converter erop aangesloten en afgesteld op 14,8V en toen op de versterker gezet. Nu ging het komen :D

Geen verschil |:(

Op 14,6V zou er een hoger volume en beter geluid uit moet komen, maar van beide merk ik niets. Heeft iemand een idee wat er fout kan gaan?
Hoewel ik het zelf niet getest heb zou het best weleens kunnen zijn dat je het verschil gewoon simpelweg niet hoort.
Voorbeeldje:
Een TA2024 kan maximaal zo'n 15W per kanaal leveren bij 12V.
Om voor het menselijk gehoor geluid 2x zo hard te horen, is er een geluidsverschil van 10dB nodig.
Voor elke 3dB verschil (verdubbeling in geluidsdruk) is er 2x zoveel vermogen nodig. Dit maakt dus:
15x2(3dB)x2(6db)x2(9db) = 120W benodigd voor het menselijk gehoor om het wat een TA2024 produceert 2x zo hard te ervaren. Snap je welke kant ik op wil :P? Zoals al vaak gezegt, een TA2024 doet maar 2x15W maar dit is al oorverdovend hard eigenlijk, daarboven maakt het allemaal niet zoveel meer uit. Het gaat met meer vermogen wat harder, maar dit weegt vaak niet op tegen de nadelen zoals verhoogd stroomverbruik, accu's in serie etc etc.

Wat natuurlijk ook gewoon kan, is dat het verkeerde is aangesloten :D. Alles getest dmv een multimeter?

[Voor 5% gewijzigd door wesleytjuh op 01-07-2011 19:45]

AccuSafe.nl: Alles voor je kistradio | Store | Kistradio FAQ | Onze video's | Onze versterker!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

wesleytjuh schreef op vrijdag 01 juli 2011 @ 19:41:
[...]


Hoewel ik het zelf niet getest heb zou het best weleens kunnen zijn dat je het verschil gewoon simpelweg niet hoort.
Voorbeeldje:
Een TA2024 kan maximaal zo'n 15W per kanaal leveren bij 12V.
Om voor het menselijk gehoor geluid 2x zo hard te horen, is er een geluidsverschil van 10dB nodig.
Voor elke 3dB verschil (verdubbeling in geluidsdruk) is er 2x zoveel vermogen nodig. Dit maakt dus:
15x2(3dB)x2(6db)x2(9db) = 120W benodigd voor het menselijk gehoor om het wat een TA2024 produceert 2x zo hard te ervaren. Snap je welke kant ik op wil :P? Zoals al vaak gezegt, een TA2024 doet maar 2x15W maar dit is al oorverdovend hard eigenlijk, daarboven maakt het allemaal niet zoveel meer uit. Het gaat met meer vermogen wat harder, maar dit weegt vaak niet op tegen de nadelen zoals verhoogd stroomverbruik, accu's in serie etc etc.

Wat natuurlijk ook gewoon kan, is dat het verkeerde is aangesloten :D. Alles getest dmv een multimeter?
In mijn geval komt er maar 3dB bij, dus waarschijnlijk niet hoorbaar. Eigenlijk gaat het mij ook niet om het volume, maar om de bas weergave. Deze zou bij een ta-2020 op 14,6V beter moeten worden.

In mijn test opstelling kan je weinig fout doen. + accu op + step-up naar + versterker en nagemeten met een multimeter:p Dat zit allemaal goed.

Ik moet wel bekennen dat ik heel slecht tegen slecht geluid kan.. Leen dan ook mijn speakers met liefde uit voor verjaardagen en binnenkort ga ik mijn eigen feest speakers bouwen gebaseerd op thiele-small parameters.

*ik duik mijn schuur in en ga het verschil beluisteren tussen de ta-2024 op 12V en ta-2020 (op 14,6V).

Wie vraagt wordt geholpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Japperrrr
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 01-06 16:03
Mijn voortgang tot nu toe :)
YouTube: Broadcast Yourself.

Meer filmpjes volgen!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

Zonde van je bier man :( Verder ziet het er al goed uit, die led verlichting is ook erg mooi!

Weet iemand trouwens wat je exact kan bijstellen met die blauwe blokjes?

Dit is de advertentie en slaat volgens mij op: - DC offset adjustment with high grade 10 turns potmeters ?

[Voor 43% gewijzigd door Auxilium op 01-07-2011 20:33]

Wie vraagt wordt geholpen

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
 • Voordat je "beginnersvragen" stelt, lees de Topicstart eerst door. Tevens wordt het lezen van de posts in het topic en voorgaande delen met klem aangeraden. Veel vragen en antwoorden komen steeds opnieuw voorbij.

 • Haal je post door een spelchecker heen voordat je het post!

 • Let op de grootte van de foto's wanneer je deze post: foto's van 3678 x 2736 pixels zijn gewoon niet nodig. Te grote foto's worden getrashed. Uploaden kan bijvoorbeeld bij Tinypic.

 • Linken naar Conrad producten? Gebruik de directe productlink

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee