Toon posts:

Het Krat- en Kistradio Topic [Deel 13] Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 68.461 views

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20-05 06:54
Mede-auteurs:
 • Michel5128
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 20:13

Michel5128

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022

fterheide

Krat- en Kistradio Topic deel XIII
Voorgaande topics:
Deel 1Deel 2Deel 3Deel 4Deel 5Deel 6Deel 7Deel 8Deel 9Deel 10Deel 11Deel 12
Inmiddels alweer deel 13 van deze reeks! Het gaat nog erg hard en er blijven maar leuke projecten voorbijkomen. Het gaat gelukkig al wat beter met de hoeveelheid beginnersvragen, vooral dankzij Michel5128 is de topicstart een erg overzichtelijk startpunt geworden voor de beginner! Dus 'beginners', jullie zijn erg welkom, maar graag eerst even deze topicstart goed doorlezen. Hiermee toon je je dankbaar voor alle inzet van de Tweakers die je in het bouwen voorgingen, en je wordt er zeker wijzer van! Ook is het gewenst de zoekfunctie te gebruiken, veel vragen zijn al tig keer gesteld en tig keer beantwoord. Verder is het behalve nuttig ook erg interessant om de voorgaande topics door te lezen.
...

Kom je er niet uit, dan kan je hier in dit topic om hulp vragen, maar wees daarbij s.v.p. volledig en laat merken dat je al een en ander gelezen hebt.
...

Post hier je mooiste zelfbouw(krat)radio's en vragen/opmerkingen die er mee te maken hebben! De TS is gebaseerd op die van Thinkpad, en uitgebreid en up-ge-date met aanvullende informatie. Voor aanvullingen suggesties graag DM.
"BEGINNERS" LET OP:

GRAAG EERST DE HELE TOPICSTART DOORLEZEN ALVORENS JE VRAAG TE PLAATSEN. ER KOMEN VEEL BEGINNERSVRAGEN STEEDS WEER TERUG WAAR DUIDELIJK UIT BLIJKT DAT MEN ZICH NIET HEEFT INGELEZEN. GEPAST IS HET ZELFS OM EERST EENS EEN VORIG DEEL DOOR TE BLADEREN, JE LEERT ER EEN HOOP VAN! ALVAST BEDANKT! ;)
Introductie:

Het mooiste van het zelfbouw idee is dat je het zo gek en mooi kan maken als je zelf wilt. De term bierkratradio is voor de meeste projecten al niet eens meer van toepassing omdat velen uit voornamelijk MDF of multiplex zelf een kistje maken wat perfect past bij de inhoud en het gewenste resultaat. Laten we daarom 2 behuizingen onderscheiden:
 • De Kratradio
 • De Radiokist
Er zijn veel verschillende manieren om het technische deel op te bouwen, bijna alle combinaties zijn mogelijk. Een aantal mogelijkheden zijn:
 • Lood-gelaccu, Class-D versterker en autospeakers. De Class-D versterker is erg zuinig en past daarom goed bij de kleine capaciteit van de gelaccu.
 • (Auto)accu, autoversterker en autospeakers. Minder zuinig maar meer mogelijkheden. Ideaal voor gebruik met een iPod, walkman, mp3 speler etc.
 • Autoaccu, autoradio en autospeakers. Eigenlijk het oorspronkelijke idee van een radiokist. Voordeel hier ligt in de vele mogelijkheden van een autoradio, zoals radiofunctie, usb, aux en de vele equalizer instellingen.
Even wat dieper ingaan op de bovengenoemde mogelijkheden. Alles heeft zo zijn voor- en nadelen. Zoals altijd met keuzes ;). Deels zal je keuze bepaald worden door wat je al in huis hebt. De meesten van de projecten beginnen namelijk naar aanleiding van spullen welke je "over" hebt.


Class-D versterker + Gelaccu + Autospeakers:

Deze combinatie is niet alleen mijn persoonlijke favoriet, ook vele Tweakers hebben in de voorgaande topics hier hun voorkeur voor uitgesproken. Een Class-D versterkers zoals de TA2024, TA2020 en de TK2050 zijn erg zuinig met energie, relatief goedkoop in aanschaf en geven erg goed geluid. Gecombineerd met een gelaccu kun je hier erg lang op spelen (15u+) en hiermee is een lichte en handzame actieve luidspreker mogelijk. De TA2024 is inmiddels goed verkrijgbaar. Sinds de start van deze topicreeks zijn er zelfs gespecialiceerde winkels in draagbare audio ontstaan, beheerd door mede-tweakers die ook actief zijn in dit forum. Enkele van deze winkels zijn:Hoewel de kratradio natuurlijk is ontstaan bij de simpele basis van een autoaccu, speakers en een autoradio, heeft de optie met een Class-D versterker en een gelaccu grote voordelen. Met name de speelduur en het kleine gewicht. De TA2024 kan aan 2 speakers evenveel Watt's leveren als autoradio's met deftige opschriften als 4x50Watt aan 2 speakers op 12 volt. Ook een veelgebruikte kleine versterker als de Marquant MCA200 met een opdruk die een vermogen van 2x 100Watt suggereert levert niets meer dan een TA2024 kan. Wel is de TA2024 vele malen zuiniger met energie. (om in combinatie met een mp3-speler of iPod het maximale uit een TA2024 te halen moet je wel een gemodde versie kopen, zelf de weerstandsmod toepassen of een voorversterkertje gebruiken.)

Een TA2024 is alleen een versterker dus in tegenstelling tot een autoradio heb je geen FM-tuner en zal je als muziekbron een losse (mp3-)speler moeten gebruiken. Ook hier is in China (eBay) een oplossing voor bedacht. Met een MP3-decoder met ingebouwde FM-tuner kun je radio luisteren, geheugenkaarten en usb-sticks uitlezen en ook nog een externe mp3-speler aansluiten. Dit alles is de bedienen met een afstandsbediening, ideaal!


Autoversterker + (Auto)accu + Autospeakers:

Deze 2de genoemde optie heeft voornamelijk dezelfde kenmerken als de 3de optie, zij het dat je geen autoradio gebruikt. Dit scheelt in gewicht, aanschafkosten en energie verbruik. Wel heb je een versterker nodig. Autoversterkers zijn vaak aardig prijzig en erg onzuinig met energie, waarmee je het voordeel van geen autoradio weer deels teniet doet. Als geluidsbron verbind je in deze oplossing een MP3-speler zoals een iPod middels een Jack-Cinch kabel aan de versterker. Het volume kun je dan doorgaans regelen met zowel de versterker zelf als met de MP3-speler.

Het voordeel van een autoversterker tegenover een Ta2024 is dat je vaak meer aansluit- en instelmogelijkheden hebt zoals het aansluiten van 4 luidsprekers, een lage-tonenfilter, volumeregeling enz.

Een simpele, veel gebruikte autoversterker is de MCA-200 van Marquant, verkrijgbaar bij Kijkshop en MediaMarkt. Maar natuurlijk kun je ook zwaardere versterkers toepassen, meerkanaal's etcetera. Heb je nog geen versterker liggen die je kunt gebruiken en je gaat een nieuwe kopen, blijft de voorkeur toch uitgaan naar de TA2024.


Autoradio + Autoaccu + Autospeakers:

De combinatie met de autoradio en autoaccu heeft als groot voordeel de accu. Deze zijn doorgaans van een grote capaciteit waardoor de radio erg lang kan spelen. De autoradio is je muziekbron en je hebt dus een set die volledig op zichzelf muziek kan maken. Vaak kun je bij moderne autoradio's ook gebruik maken van SD-kaarten, Memorysticks en een AUX-ingang voor mp3-spelers.

Belangrijke voordelen: Veel capaciteit, all-in-one oplossing. Onderdelen vaak al voorhanden in menig hobbyschuur. Autoradio's hebben een (4kanaals) ingebouwde versterker waar je aardig wat volume mee kan creëren, dit betekent dat het niet nodig is een extra versterker te gebruiken. Deze zal namelijk vrijwel geen extra vermogen aan de installatie toevoegen. Zie ook de FAQ-vraag "Hoeveel watt heb ik nodig om écht hard te spelen?"

Belangrijke nadelen: Het gewicht en formaat van de accu, de autoaccu mag niet gekanteld worden. Een autoradio kan op flink volume aardig wat stroom verbruiken. Autoradio kan duur zijn in aanschaf.
Tips & Trucs

Voorbeeld aansluitschema

Links: aansluitschema Ta2024. Rechts: aansluitschema autoversterker.

Een algemene handleiding over de Ta2024 met alle aansluitingen, volumeregeling etc. vind je hier.

Attentie: Je moet bij autoversterkers de "REM+" ook aansluiten op de plus pool (+) van je accu, anders doet de versterker helemaal niets. Verder zijn dit de schema's in uiterst simpele vorm. Je kunt hier natuurlijk volop wijzigingen en verbeteringen op aan brengen.


Aansluitschema met versterker, voeding, lader en accu

Een aansluitschema waarin ook voeding en lader zijn verwerkt vind je hier: lredev in "Het Krat- en Kistradio Topic [deel 7]". Ook is uitgetekend waar eventueel een powerled / LED-spanningsbewaker en/of een voltmeter te plaatsen.

Een tip voor alle elektronica problemen: METEN is WETEN. Dus koop om te beginnen een multimeter die al voor enkele euro's bij de bouwmarkt verkrijgbaar is. Hiermee kun je veel problemen uitsluiten en opsporen die te maken hebben met o.a. accu, lader, versterker en de rest!


De accu

Je kunt een normale auto accu/motor accu gebruiken, maar deze hebben als nadeel dat er zuur in zit, en dat je ze daarom niet mag kantelen (deze hebben meestal wel lekker veel capaciteit, variërend van 44Ah tot meer dan 100Ah). Het handigste voor een kratradio is een variant van de loodaccu, de lood-gelaccu. Deze hebben een lagere capaciteit, maar zijn niet gevoelig voor kantelen.

Autoaccu's haal je bij de sloop voor een paar tientjes, uit je vaders auto, de bouwmarkt of auto-onderdelenhandel.

Gelaccu's koop je bij Conrad, Elektronica-Online of Baco Army Goods. Ook kistradio.nl heeft ze in het assortiment. Verder kan je deze vaak voor een prikkie of gratis ophalen bij beveiligingsbedrijven. Deze accu's worden namelijk gebruikt als noodstroom voorziening in alarminstallaties en preventief vervangen na een X aantal jaar. Dan zijn ze vaak nog in erg goede staat.

Geheel nieuw zijn de Li-ion accu's. Deze zijn de laatste tijd erg betaalbaar geworden. Ze zijn licht en erg klein. Zoek voor deze accu's eens op Ebay naar 12V Rechargeable Li-ion Battery. Je krijgt er een lader bij en ook een ontlaadbeveiliging is standaard ingebouwd. Je zet hem aan en uit met de ingebouwde schakelaar. Enig nadeel hiervan kan zijn dat je de accu niet diep weg kunt bouwen waardoor je niet meer bij de schakelaar komt.


Het laden van een accu

Voor lood-gelaccu's is het laden redelijk kritisch. Ze worden bij voorkeur geladen met ongeveer 1/10de van de capaciteit. Dus een 7 Ah accu, laad je het beste met een 700 mA lader, ook wel bekend als 'druppellader'. Deze druppelladers kun je continu aan de accu laten hangen. Autoaccu's zijn minder gevoelig, maar 1/10 is ook hier een mooie richtlijn. Acculaders met een grotere laadstroom of een laadspanning van meer dan 13,8V zijn niet geschikt om een gel-accu permanent mee op te laden!

Een goedkope 600mA druppellader is te vinden bij onder andere: Conrad , Elektronica-Online en kistradio.nl. Hiermee duurt het laden van een 7,2Ah accu ongeveer 15 uur.

Het is overigens niet aan te raden tegelijk de accu op te laden en te spelen van de accu. De versterker trekt stroom van de lader waardoor het laadproces langer duurt. Ook kan dit schade veroorzaken aan de lader.


De luidsprekers

Goede luidsprekers zijn van groot belang voor een mooie weergave van het geluid. Voor kratradio's loont het niet het duurste van het duurste te nemen maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

Het beste is te letten op speakers met een hoog rendement uitgedrukt in dB/1W/1m, bijvoorbeeld 91dB is een mooi waarde. De hiervoor genoemde versterkers werken allemaal het best op 4Ohm's speakers, 8Ohm kan, maar dan heb je minder volume.

Verder is het van belang te letten op de diameter. Uit een luidspreker met een diameter van 10cm gaat geen overweldigende bas komen. Beter kun je dan kiezen voor 13 of 17cm speakers. De Marquant en Bosschman speakers zijn leuk omdat ze goedkoop zijn en fatsoenlijk volume teweeg brengen. In een kratje wat buiten gebruikt wordt zoek je niet naar een audiofiele oplossing. Echter zou ik toch altijd speakers aanraden van een gerenommeerd merk. Vooral in een gesloten kist ga je dat goed horen. Je kan natuurlijk ook eerst goedkope speakers inbouwen en een zomertje later upgraden. De maten zijn redelijk gestandaardiseerd.

Gewone auto speakers, een overzichtje van enkele goedkope kun je bijvoorbeeld hier vinden: link Kijkshop.
Ook op de autosloperij kan je vaak nog goede speakers halen, verder heeft Conrad er een aantal leuke in het assortiment.


De voeding

Soms heb je behoefte om ook op netstroom te kunnen spelen. Je hebt hier een voeding voor nodig. Afhankelijk van de gebruikte autoradio/versterker kan deze stromen trekken van 1 - 5A. Een simpel adaptertje van 500mA is dus niet voldoende. Een ta2024 trekt maximaal 2A. Verstandig is om hier iets boven te gaan zitten. Op ebay worden verschillende 12V 5A voedingen aangeboden voor minder dan 15 euro, vaak onder de term “TFT Power Supply” oid. Let er bij het aansluiten van de voeding op dat de voeding gelijkspanning (DC) is en dat je die juist aansluit. Een wisselspanningsadapter (te herkennen aan het ~ teken of AC bij de output) is dus ONGESCHIKT!


Ontladen & beveiligingscircuitjes tegen diepontlading

Een groot probleem met de radiokistjes is dat je de accu te ver ontlaad. De spanning van gelaccu's mag niet onder de 11,4 Volt komen. Vanaf dan noemen we de accu leeg. Nu kan je dit in de gaten houden met een voltmeter waarop je het voltage kan aflezen, maar je kan ook een stapje verder gaan met de HKS, oftewel Happers KratSafe.

Een voltmeter
Vanaf een eurootje of 5 kun je op Ebay al leuke (digitale) voltmeters kopen. Zo kun je de accuspanning voortdurend in de gaten houden. Let er bij aanschaf op of de meter die je koopt een externe voeding nodig heeft. Als deze 5 of 9 volt moet zijn moet je hier dus rekening mee houden.

Simpele spanningsbewaker (plaatje)
Dit is de meeste simpele spanningsbewaker, afkomstig van Circuits Online. Bij 12 Volt brandt de groene LED. Bij het dalen van de voedingsspanning begint de rode LED langzaam op te gloeien terwijl de groene LED dooft. Bij ca. 10,5 Volt is de groene gedoofd en brandt de rode volop. Let op: je moet het exacte omschakelpunt zelf nog instellen met de potmeter. (11,4V = ROOD)

Simpele spanningsbewaker 2
Wederom van Circuits Online. Deze spanningsbewaker bewaakt de spanning van een accu of een batterij. De schakeling werkt vrij simpel. Er is een groene en een rode LED. Onder normale omstandigheden brandt de groene LED. Wanneer de spanning onder een bepaald punt zakt, gaat de groene LED uit en gaat de rode branden. Het omslagpunt is te regelen met de potmeter.

HapperKratsafe 2.1
Happers Kratsafe is een schakeling die er voor zorgt dat je versterker wordt losgekoppeld van de accu als de spanning onder 11,4 Volt komt. Daarbij wordt dan gelijk accu verbonden met de lader en de versterker met de eventueel ingebouwde / aangesloten voeding. De onderdelen voor de schakeling zijn voor rond de 12 euro bij Conrad te bestellen. Zie voor meer info: Anoniem: 219973 in "Het kratradio topic [deel 5]" voor het schema en voor de onderdelen bij Conrad.

Wesley's AccuSafe
Een nieuwe accuspanningsbewaker ontwikkeld door tweaker Wesleytjuh. Deze is opgebouwd op een speciaal door hem ontwikkelde PCB en heeft handige connectors om hem aan te sluiten. Daarnaast schakelt hij ook automatisch over op "accu laden" en "versterker op voeding" als de voeding spanning geeft. Voor bestellen of meer informatie stuur je Wesley een DM of ga je naar Kistradio.nl

FAQ
Veel gestelde vragen & antwoorden uit dit en eerdere topics:*NIEUW*


Om hard te kunnen spelen hoef je helemaal geen grote en onzuinige versterker te hebben. JvS heeft daar wat zinnige dingen over gezegd: JvS in "Het kratradio topic [deel 4]". Happer maakt ook nog de vergelijking tussen TA2024 en autoradio in zijn Anoniem: 219973 in "Het kratradio topic [deel 4]". Overigens is ook het vermogen van de MCA-200 zwaar overdreven net zoals bij veel andere merken. Deze Marquant levert ongeveer 2x15watt RMS, het absolute maximum wat op 12V gehaald kan worden.


Wat voor kabeltje heb ik nodig om m'n telefoon/MP3 Speler/PSP etc aansluiten op de versterker?

Op een autoversterker is dit simpel te doen het het onderstaande kabeltje.
http://tweakers.net/ext/f/PPbHV9ISzAbiqsjHaT0UsiLj/full.jpg


Bij een Ta2024 ligt het wat ingewikkelder. Hier moet je zelf nog een 3,5mm jackplug aan maken. Op kratradio.nl kun je zien hoe dat moet.
http://www.kratradio.nl/wp-content/uploads/2010/04/jackje-aansluiten-300x90.jpg
Echter kan je bij de Nederlandse importeurs dit als optie meebestellen.Hoe lang kan mijn krat radio draaien op de accu ?

Meestal is het ongeveer 5 á 6 uur met de genoemde Marquant versterker op een 7Ah gelaccu, meer dan het dubbele voor een Class-D (je kunt natuurlijk meerdere kleine accu's parallel zetten om meer capaciteit te krijgen.) Dit is afhankelijk van de gebruikte versterker en het afspeel volume. Wil je het verbruik van je versterker meten, dat doe je zo: Klik voor plaatje!


Is dit een goede combinatie versterker/speakers/accu/acculader?

Vrijwel elke combinatie zal gaan werken, maar je kunt je het beste houden aan de in deze post beschreven specificaties. Dan weet je zeker dat je goed zit en vaak haal je zo het beste rendement.


Welke luidsprekers raden jullie aan?

Over het algemeen zal gelden: hoe groter de diameter, hoe beter de bastonen zullen klinken. Speakers met een diameter van 10cm zijn niet aan te raden omdat deze gewoonweg te klein zijn om mooi geluid te produceren. Beter is dan 13 of 17cm. Ook het rendement is van belang. Je kunt het beste luidsprekers nemen met een rendement van 90dB/1W/1m of meer. Zo speel je harder met gelijk vermogen.


Hoe krijg ik meer bas in mijn kist?

Als eerste is het verstandig om te controleren of je speakers wel 'in fase' van elkaar zijn aangesloten. Dit is zo als de draadjes van beide speakers van de plus van de versterker ook naar de plus van de speakers gaan. Als je denkt dat je bas mist draai de draden dan eens bij 1 speaker om, er kan niets door kapot gaan. Heb je nu ineens meer bas? Dan stonden je speakers uit fase.

Verder is het zoals hierboven gezegd van belang dat je speakers niet te klein zijn. Ook helpt het veel om je krat of kist goed luchtdicht te maken. Zo kan je krat functioneren als klankkast, wat de bas ten goede komt. Daarnaast kun je de binnenkant van het krat nog isoleren met Akoestisch noppenschuim (link Conrad). Naast dit schuim kan het ook goed werken om een oude wollen trui of een kussen te gebruiken. Proberen is het devies!
Sommige mensen gebruiken basreflex poortjes in hun kist. Hierbij zorgt een extra opening (poort of tunnel genoemd) in de kast ervoor dat de respons van het luidsprekersysteem voor lage frequenties verbetert. Het is echter erg lastig om het juiste formaat poortje te bepalen. Volume van de kist, lengte en diameter van het buisje zijn namelijk bepalend voor hoe hij presteert. Het makkelijkste is natuurlijk gewoon experimenteren.Moet het vermogen van mijn versterker overeenkomen met dat van de speakers?

Nee, dat hoeft niet. Een versterker met bijvoorbeeld meer RMS vermogen dan je speakers is in principe geen probleem. Je moet gewoon oppassen dat je niet te veel vermogen uitstuurt (volume niet te hard zet). Een versterker met te weinig vermogen kan zelfs nog veel schadelijker zijn omdat er 'Clipping' (ernstige vervorming) op kan treden. Dit betekent dat je versterker geen mooie sinus meer uitstuurt waardoor je je speakers en mogelijk ook je versterker opblaast. Waar het dus eigenlijk op neer komt is dat wanneer je de luidsprekers erg hoort vervormen, dat je dan de versterker maar beter iets zachter kunt zetten.

Lredev legt het nog maar eens uit in de post lredev in "Het Krat- en Kistradio Topic [Deel 12]".


Hoe sluit ik meer dan 2 speakers aan op een 2 kanaals versterker?

Dat ligt eraan. Als je 2 8Ohms speakers hebt kun je ze parallel aansluiten op een 4 Ohms versterker (de meeste autoradio’s en versterkers zijn dit). Je krijgt dan 1/8+1/8=1/4, dus 4Ohm, wat overeenkomt met de versterker. Zet je twee 4Ohms speakers parallel dan krijg je 1/4+1/4=1/2, dus 2Ohm, en dat vindt je versterker niet leuk (lees: deze kan oververhit raken).
Heb je nou 4Ohms speakers en een 4Ohms versterker kun je overwegen de speakers in serie aan te sluiten. De rekensom wordt dan 4+4=8Ohm. Dit zou kunnen, alleen je geluid zal enigszins zachter klinken.


Ik wil gebruik maken van een subwoofer. Hoe doe ik dit?

Wat je kunt doen als je 2 speakers en een subwoofer wilt aansluiten, is kiezen voor een dubbelspoelswoofer. Je hebt dan 2 versterkers nodig, een voor de speakers, en de andere voor de dubbelspoelswoofer. Zie deze post voor een aantal links naar dit soort woofers bij Conrad. Let wel, je ingangssignaal moet voor de wooferversterker op beide kanalen gelijk zijn. Dus óf het linkeringangssignaal splitten naar beide ingangen op de versterker óf het rechteringangssignaal. Nog mooier is om de twee signalen te combineren. Hiervoor moet je twee weerstanden in de kabel aanbrengen zoals hier te zien. Het schema van deze stereo-to-mono converter vind je in deze post. Wil je de impedantie van een enkel- of dubbelspoelswoofer uit rekenen klik dan hier. Ook moet je nadenken over hoe je de lage tonen voor de subwoofer gaat filteren (actief dmv een knopje dat op sommige versterkers zit of passief met scheidingsfilters). Een leuk versterkertje met een actief low-pass filter is te koop bij Conrad.


Wat is een elco en waar dient deze voor?

Een elco is een electrolytische condensator. Zie ook de post van Iredev in "Het kratradio topic [deel 5]".
Een condensator is vooral handig wanneer je versterker grote stromen vraagt die de accu niet ineens kan leveren (bij een gelaccu >2A). De pieken kunnen dan opgevangen worden met de condensator. Als je een condensator zou willen gebruiken wordt geadviseerd: 2000µF per maximaal gevraagde Ampère. Zie ook Iredev in "Het kratradio topic [deel 4]". Voor een TA2024 zou een 16V 4700µF volstaan, echter omdat een gelaccu de stroom die een TA2024 vraagt makkelijk aan kan is dit niet echt nodig.
Een elco sluit je altijd parallel aan en zo dicht mogelijk bij de gebruiker (versterker). Let ook op de polariteit, er zit altijd aan één kant een duidelijke streep. Dit is de kant die aan de massa (-) moet.


Hoe sluit ik een externe voeding aan?

Als je voeding reeds voorzien is van een DC-plug, kun je deze simpel op het krat aansluiten door middel van een DC-laagspanningsbus (let wel even op de maat). Je kunt zelfs een systeem verzinnen dat zodra je de voeding aansluit de versterker op de voeding gaat spelen en tegelijkertijd de accu opgeladen wordt met een aangesloten lader. Voorbeeld zie plaatje hier. Helemaal makkelijk als je hiervoor 2 verschillende maten stekkers voor gebruikt, dan kun je ze nooit door elkaar halen.


Hoe sluit ik de drie audiokabeltjes van mijn Class-D versterker aan?

De zwarte draad is de gedeelde massa. Rood en geel zijn de signalen links en rechts. Makkelijk is om er een connector aan te maken zodat je hier weer een kabel in kunt prikken. 'Tulp female connecters' of een 'tulp chassisdeel' aansluiten doe je zo.
Heb je hier geen zin in of vind je het te moeilijk? Er zijn ook TA2024's te koop met Cinchaansluitingen voor het ingangssignaal. Namelijk die van Sure-electronics. Ook is er een stap-voor-stap handleiding voor de TA2024 connector hier te vinden.


Hoe doe ik de weerstand-modificatie bij een Class-D versterker?

De weerstand-mod is heel simpel: je soldeert een 4k7 (4700Ohm) weerstandje over de bestaande 20KOhm weerstanden R2 en R4 op een Ta2024. Je kunt ook de weerstanden volledig vervangen door een 3k3 weerstand. Op deze site staan een aantal voorbeelden. De eerste foto is een Ta2020. Verder wordt hier door lredev besproken hoe hij het doet. Voor een Ta-2024 van Sure-Electronics staat op het Samenkopen.net forum nog nuttige info.


Wat zijn de verschillen tussen de Class-D versterkers?

De Class-D versterker is er in verschillende typen. Hieronder zal uitgelegd worden wat de verschillen zijn.

- Ta-2024 (Datasheet)
Dit is de goedkoopste en meest gebruikte variant. Hij kan voltages aan tot 13,2v en levert dan maximaal 2x 15Watt RMS. Ruim voldoende voor de meeste kratjes.

- Ta-2020 (Datasheet)
Deze versterker heeft tot 13,2v dezelfde kenmerken als de Ta-2024. Het verschil is dat hij voltages tot 15v aan kan. Bij een voltage van 14,6v levert deze versterker 2x 25Watt RMS. Dit zal een gewone gelaccu dus niet kunnen leveren wat hem hetzelfde laat presteren als de Ta-2024.

-Tk-2050 (Datasheet)
Het vlaggeschip van de serie. Is leverbaar met 2 en 4 kanalen (In het laatste geval zijn het eigenlijk twee aparte versterkers met een een eigen ingangssignaal). Voltages tot 30v is mogelijk. Bij dit voltage levert hij maar liefst 100Watt RMS per kanaal.


Hoe kan ik het volume van een Ta2024 regelen als ik dat niet via de geluidsbron wil/kan?

Dit doe je met een Stereo-logaritmische potmeter. De weerstandswaarde die je kunt gebruiken is ongeveer 50-100k. De potmeter van Conrad die te gebruiken is is deze van 100k. Aansluiten doe je zo. Op deze manier staat het geluid uit als de as naar links gedraaid is en maximaal als de as naar rechts gedraaid is (zoals een normale volumeknop). Let er op dat de twee aarde pootjes met elkaar verbonden zijn!


Hoe kan ik schakelen tussen verschillende bronnen?

Om te kunnen schakelen tussen meerdere geluidsbronnen heb je een schakelaar nodig met 3 polen, namelijk voor Links, Rechts en Ground en meerdere standen. Een geschikte schakelaar van Conrad is deze. Deze schakelaar heeft 4 standen dus je kunt maximaal tussen 4 bronnen kiezen. Het gaat er dan ongeveer zo uit zien (plaatje). In deze post op Samenkopen.net laat Elmoow verder een aantal duidelijke foto’s zien over hoe je het aan kunt sluiten.


Welk type kabel kan ik gebruiken voor het aansluiten van mijn accu, versterker en speakers?

Bijna alle huis, tuin en keuken snoertjes kun je hiervoor wel gebruiken. Het is aan te raden wel snoer te gebruiken dat tweepolig is en waarvan de twee draden gemarkeerd zijn, bijvoorbeeld rood en zwart. Ideaal is luidsprekerkabel. 1,5mm2 is uitstekend geschikt om zowel de 12v van de accu te schakelen als de luidsprekers van signaal te voorzien. Op Conrad: luidsprekerkabel per meter.


Ik wil een zekering inbouwen voor de veiligheid, hoe doe ik dat?

Wil je je accu en electronica beschermen tegen kortsluiting dan is een zekering inbouwen een goede keus. Een zekering zet je altijd in de +draad, en zo dicht mogelijk bij de accu. Er zijn verschillende soorten zekeringen, van automatische tot smeltzekeringen in een houder die je moet vervangen als ze doorgebrand zijn.


Hoe maak ik een 5 volt (usb) aansluiting?

Veel mensen vragen zich af hoe ze een aansluiting kunnen maken om bijvoorbeeld Ipod of telefoon op te laden. Vaak maken deze apparaten gebruik van een usb-aansluiting. Er zijn verschillende manieren om 5v te realiseren. De eerste is via een 7805 spanningsregelaar maar omdat deze methode niet erg efficient is ga ik hier verder niet op in. Erg populair is de auto-usblader van Dealextreme. Deze kan al dan niet uit elkaar gehaald zo op de 12v van de accu aangesloten worden.


De FAQ zal voortdurend aangevuld worden met vragen & antwoorden uit de topics.

Have fun met het:
 • bouwen van je krat
 • gebruiken van je krat
 • posten van vragen omtrent het bouwen van een krat
 • en natuurlijk, posten van je zelfgemaakte krat! :9~
Iedereen met een goed fotoverslag met duidelijke foto's kan hieronder een plekje verwachten! _/-\o_
© 2011 - Iredev & Michel5128

Voorbeelden van reeds gemaakte radio's

Ook afgelopen topic zijn er weer veel kratradio's en radiokistjes gemaakt. Hier zijn veel van deze bouwsels te zien. Omdat er onderhand zo veel kratjes gemaakt zijn zie je hieronder alleen nog maar de meest mooie en recente foto's. Voor meer voorbeelden zie de vorige topics. :)

Kratradio's
Kratradio's deel 12:
JoostRe dj mazzel boppos Piet bel

Kratradio's deel 11:
Sjeffie -Jurjen- jelluhh

Kratradio's oudere delen:
BlackWhizz tumtum100 knaap37 luc met een c Konijntje1987

Bosss BmwRon Ronaldz4 R3L04D3D vincentsnijders

brambond wesleytjuh Cayuga tomtommie Sibylle

gelderland20 Jamal _~Tijmen~_ Fotsirxx Impulzer

TheL1mit Agilion knirefel polofreak Piet bel

Mud.Starrr haasje94 bvdklashorst carterpan homo94Radiokistjes
Kistradio's deel 12:
kemphaas doerack remonvdeijnden Mr.toiletpaper Rensbier

Kistradio's deel 11:
mathy_ darkreptile blue-lagoon

Kistradio's oudere delen:
De_Boorr Blue-Tiger Harry! rikkio HotFix

SerSam1 BBotman martijn1172 Termic Peter v D

Painore lredev lredev mitsie15 roelke Sebastiaan_B

Finnik DrumandBass Tii Bartske Gristus

janusja hoornccnv Koen g X-DraGoN BBotman

WiertOmta die lange1 doerack gyliy Mc55


[Voor 112% gewijzigd door Michel5128 op 16-06-2011 23:47]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Salvogs
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 31-05 12:47
Gaat snel zeg!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20-05 06:54
Anoniem: 331093 schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:31:
[...]


ja het gaat mij erom om gewoon leuk kistje te hebben voor ok nog eventueel op het strand, maar weet nog niet wat voor accu? omdat je dan weer moet kijken wanneer die precies leeg enzo.. dus dacht gewoon aa batterijen werkt toch ook prima ofniet?
Ja, setje van 9 alkaline batterijen of 11 oplaadbare batterijen werkt erg goed. Kan je ook lang mee spelen, vooral met een wat compact kistje. 6-8 uur moet zeker haalbaar zijn.

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 331093

lredev schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:41:
[...]

Ja, setje van 9 alkaline batterijen of 11 oplaadbare batterijen werkt erg goed. Kan je ook lang mee spelen, vooral met een wat compact kistje. 6-8 uur moet zeker haalbaar zijn.
je moest toch 10 oplaadbare? dacht ik? en 8 normale?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20-05 06:54
Anoniem: 331093 schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:42:
[...]


je moest toch 10 oplaadbare? dacht ik? en 8 normale?
Ja dat mag ook, maar 11x1,2 = 13,2 en 9 x 1.5 = 13.5 beiden binnen de specs van een TA2024. Dus een tien batterijen houder met 9 alkalines levert je de meeste speeltijd op.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ikke26
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 15:25
Ook gaat de versterker door het iets hogere voltage weer net wat harder :) .

wat gaat het trouwens weer ontzettend snel zeg!

[Voor 30% gewijzigd door ikke26 op 22-05-2011 21:51]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
lredev schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:46:
[...]

Ja dat mag ook, maar 11x1,2 = 13,2 en 9 x 1.5 = 13.5 beiden binnen de specs van een TA2024. Dus een tien batterijen houder met 9 alkalines levert je de meeste speeltijd op.
Dat zou ik ook aanraden, dan gaat je batterij-pack ook wat langer mee.

Damn deel 13...

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 331093

fterheide schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:50:
[...]

Dat zou ik ook aanraden, dan gaat je batterij-pack ook wat langer mee.

Damn deel 13...
nou las ik ook wat over die solar laders van 12v van de action bv
werkt dat op een mooie zomerdag ook?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • duifi
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 22-05 15:45
duifi schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:27:
Om even in te haken op bovenstaande

Ik merk dat ik met mijn huidige kratradio eigenlijk alleen kan spelen vanaf portable apparaten. Zodra ik mn laptop, computer enz. aansluit beginnen de speakers te fluiten, ook als ik vanaf accu speel.

Nou was mijn gedachtengang, de uitgangsspanning van mn computer is te hoog voor de gemodde ta2024, waardoor die gelijk overbelast.
nu zat ik te denken, als ik nou eens een kabeltje maak, waarin ik weerstanden plaats (iemand een idee welke waarden) om weer op hetzelfde niveau te komen als een ongemodde versterker?

dus dat in het geval van mp3 speler het gewoon is van

mp3 -> normale kabel -> gemodde ta2024

en in het geval van een pc/laptop

Laptop -> gemodde kabel -> gemodde ta2024
Sorry dat ik m hier nog een x zet, maar in de vorige wordt waarschijnlijk niet meer teruggelezen.

Ik zat zelf al te denken aan een schakelbare weerstandmod maar middels weerstanden in een kabeltje lijkt me wat makkelijker

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wesleytjuh
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 22:32
duifi schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:51:
[...]


Sorry dat ik m hier nog een x zet, maar in de vorige wordt waarschijnlijk niet meer teruggelezen.

Ik zat zelf al te denken aan een schakelbare weerstandmod maar middels weerstanden in een kabeltje lijkt me wat makkelijker
Dat kan inderdaad, geen enkel probleem. Maar waarom niet gewoon een simpele potmeter om het volume aan te passen aan de bron.

Ik ben even een paar dagen wat minder actief en we zitten alweer in deel 13, ongelofelijk...

[Voor 10% gewijzigd door wesleytjuh op 22-05-2011 21:54]

AccuSafe.nl: Alles voor je kistradio | Store | Kistradio FAQ | Onze video's | Onze versterker!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ikke26
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 15:25
Anoniem: 331093 schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:51:
[...]


nou las ik ook wat over die solar laders van 12v van de action bv
werkt dat op een mooie zomerdag ook?
Ik denk dat ze je accu wel kunnen opladen, maar ze kunnen denk ik niet genoeg leveren om de ta2024 constant te voeden, misschien kan het wel met een dikke condensator, dat ligt eraan hoeveel mA het paneel kan leveren.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • duifi
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 22-05 15:45
wesleytjuh schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:54:
[...]


Dat kan inderdaad, geen enkel probleem. Maar waarom niet gewoon een simpele potmeter om het volume aan te passen aan de bron.

Ik ben even een paar dagen wat minder actief en we zitten alweer in deel 13, ongelofelijk...
Hee wacht xD, je hebt gelijk, nou voel ik me best dom 8)7 , binnenkort maar fftjes bestellen

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Krentenbol
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 27-05 12:08

Krentenbol

Prutz0r

ikke26 schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:54:
[...]

Ik denk dat ze je accu wel kunnen opladen, maar ze kunnen denk ik niet genoeg leveren om de ta2024 constant te voeden, misschien kan het wel met een dikke condensator, dat ligt eraan hoeveel mA het paneel kan leveren.
Ga er maar vanuit dat het niet werkt.

How to autobeun: Like, comment en subscribe!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Tii
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 27-09-2018
Ik heb met de ta2024 modded geen enkele klachten in combinatie met de laptop. Echter wel de laptop extreem zacht staan en dan komt er goed genoeg geluid uit :P

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 331093

fterheide schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:50:
[...]

Dat zou ik ook aanraden, dan gaat je batterij-pack ook wat langer mee.

Damn deel 13...
is er ook nog een andere setup van batterijen mogelijk?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Krentenbol
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 27-05 12:08

Krentenbol

Prutz0r

Als ik het goed heb zit er geen minimum aan het voedingsvoltage van de TA2024, dus in principe zou je met 1 batterij al uit de voeten kunnen. Je versterker kan alleen niet bepaalt hard en lang meegaan zal die batterij ook niet :P Je kunt het aantal batterijen ook verdubbelen en de packs parallel aansluiten om ze langer mee te laten gaan.

How to autobeun: Like, comment en subscribe!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
Anoniem: 331093 schreef op zondag 22 mei 2011 @ 22:31:
[...]


is er ook nog een andere setup van batterijen mogelijk?
Met standaard batterijen:
8 × 1,5 = 12 volt
9 × 1,5 = 13,5 volt

Oplaadbare batterijen:
10 × 1,2 = 12 volt
11 × 1,2 = 13,2 volt

Waar je wel rekening moet houden is dat de spanning wat kan inzakken onder belasting en na verloop van tijd. Dan zou het goed kunnen dat je met 10 normale batterijen rond de 13,5~14 volt zit.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Krentenbol
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 27-05 12:08

Krentenbol

Prutz0r

Kort iets meer dan 13.5 volt kan het bordje trouwens wel hebben, hoor. Ik heb er een in mijn scooter en tijdens het rijden levert de dynamo wel meer dan dat (wordt gecapped op ~14 volt)

How to autobeun: Like, comment en subscribe!


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 331093

ik vroeg me af of dit nou ongeveer klopte? de draden kan je toch gewoon vast schroeven op ta2024?

[Voor 66% gewijzigd door Anoniem: 331093 op 22-05-2011 23:15]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
Anoniem: 331093 schreef op zondag 22 mei 2011 @ 23:14:
ik vroeg me af of dit nou ongeveer klopte? de draden kan je toch gewoon vast schroeven op ta2024?
[afbeelding]
Ja dit klopt. De kabels/draden voor de speakers en voeding schroef je vast op de TA2024.

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 369222

misschien leuk om de kratradio's en de kistradio's weer bij te werken in het starttopic

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20-05 06:54
Anoniem: 369222 schreef op maandag 23 mei 2011 @ 07:02:
misschien leuk om de kratradio's en de kistradio's weer bij te werken in het starttopic
Yep, sowieso moeten er wat opfrissertjes komen voor de startpost. En die komen er ;-)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Schumaster
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 15:07
lredev schreef op maandag 23 mei 2011 @ 08:47:
[...]

Yep, sowieso moeten er wat opfrissertjes komen voor de startpost. En die komen er ;-)
Misschien de li-ion accu's die in het vorige deel voorbij kwamen dan ook even vermelden onder het kopje accu's? Is goed alternatief voor de lood-gel accu...

Heb ik nog even een vraagje.
Door omstandigheden(bestellen van speakers terwijl ik erachter kwam dat ik nog een setje had) heb ik nu 4 speakers:
-2x sony(type onbekend) diameter 12,5cm, 4ohm 30watt(RMS)
-2x Magnat Edition 132 diameter 13cm, 4ohm 45watt(RMS)

Wat raden jullie aan?

-4 speakers op 1 ta2024(niet gemod)
-alleen de sony's op de ta2024
-alleen de magnat's op de ta2024
-toch een extra ta2024+accu kopen(speel op 1x 7.2Ah accu gel-lood accu op het moment)


Heb ook nog een li-ion accu van 6800Ah in bestelling, die zou ik dan eventueel ook kunnen gebruiken.
Mijn voorkeur gaat dan wel uit voor 2 gel-lood accu's, zodat ik ze kan koppelen(geen gedoe met dat 1 accu leeg is en andere nog vol)
Mijn kist is vrij klein(30x20x30), maar het zou passen als ik de 2 sony's aan de voorkant doe en de 2 Magnat's aan de zijkant.

Zat zelf eraan te denken om mijn ta2024 te weerstandsmodden, en dan de 4 speakers aan te sluiten. Omdat ik dan op 8 ohm impendantie zit, zal het geluid iets minder hard worden, maar dat wordt weer gecompenseerd door de weerstandmod. Zijn jullie het met me eens?

edit: nog wat gegevens toegevoegd.

[Voor 31% gewijzigd door Schumaster op 23-05-2011 09:57]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • spawnkamikaze
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 08-04-2020
Ik zou gewoon 2 kisten maken met dat materiaal want met 2 speakers ga je echt meer dan hard genoeg en zo houd je het gewicht ook lekker laag. Desnoods verkoop je de 2e kist als je er "niks aan hebt" en haal je grootste deel kosten van je 1e kist er uit :)!

Ik blijf er trouwens bij dat mdf erg zwaar is haha , ben ik blij dat ik niet voor gel-accu heb gekozen maar voor de li-ion battery pack. Multiplex was echter 3x zo duur geweest :(

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 377334

wesleytjuh schreef op zondag 22 mei 2011 @ 21:54:
[...]


Dat kan inderdaad, geen enkel probleem. Maar waarom niet gewoon een simpele potmeter om het volume aan te passen aan de bron.

Ik ben even een paar dagen wat minder actief en we zitten alweer in deel 13, ongelofelijk...
Of even langs de elektronicaboer, want sommige koptelefoons hebben ook zo'n schuifje op een los stukje kabel. Makkelijker en ziet er waarschijnlijk nog strakker uit ook nog. Als je hem erbij gaat inbouwen is het een ander verhaal uiteraard.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • boppos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 31-05 09:37
Uit deel 12:
jeroen__online schreef op zondag 22 mei 2011 @ 19:54:
Ik denk eraan om de MP3 module bij dealextreme te bestellen (zelfde als op kistradio.nl meen ik), maar ik kan niet vinden wat er precies op het display getoond wordt. Worden hier ook bestandsnamen (gedeeltelijk) op getoond in geval van een SD-card/USB stick met bestanden?
Ik heb inmiddels 2 van deze dingen binnen en ik persoonlijk vind ze bagger... die module's die ik al had(zilveren met compleet groene printplaat) waren beter.
en wat was er dan beter:
- Wel FM ontvangst (al was dat ook niet 100% ruisvrij)
- Inclusief kabeltjes :) (wel handig om iets aan te sluiten)
- Volume kan tot 32 ipv 25 bij die zwarte, en dat was ook echt te merken in het volume
- Led als hij aanstaat (dat maakt eigenlijk niet uit want als het display brand weet je ook dat hij aan staat).

En bestandsnamen worden er niet op getoont. als je 1000 nummers in verschillende mappen hebt, worden de mp3's doorgenummerd. Dus map A met 20 nummers, map B met 20 nummers, ect.... dan zal nummer 1 in map C nummer 41 zijn op het display.
edit: zie iredev die legt het beter uit
Verder wordt er LINE of de Frequentie getoont bij Line of FM modus.

Misschien toch maar die van kratradio.nl kistradio.nl eens proberen.
Of heeft iemand andere tips om eens te proberen? (rond de 10 euro) MP3+FM :*)

P.S. Als er iemand in de buurt van het westland wil experimenteren met de mp3 module van dealextreme. Dan kan je hem komen halen voor 5 euro, opsturen gaat niet... DM me dan even.

[Voor 9% gewijzigd door boppos op 23-05-2011 12:04]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Schumaster
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 15:07
spawnkamikaze schreef op maandag 23 mei 2011 @ 10:03:
Ik zou gewoon 2 kisten maken met dat materiaal want met 2 speakers ga je echt meer dan hard genoeg en zo houd je het gewicht ook lekker laag. Desnoods verkoop je de 2e kist als je er "niks aan hebt" en haal je grootste deel kosten van je 1e kist er uit :)!
Dat is ook nog een idee,wat is een redelijke verkoopprijs voor een MDF kistje met ta2024, 2x magnat speakers en 6800mAH li-ion accu?

moet dan namelijk nog wel een ta2024 en MDF kopen, dus dat kost me weer 20 euro. + de 26 euro voor de magnat's en de 20 voor de accu is dat toch 66 euro...

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20-05 06:54
De MP3-module van kistradio.nl is anders dan die van DX. FM-ontvangst is goed, mits er een antenne gebruikt wordt. SD-card playback werkt perfect. Helaas worden er geen id3 tags uitgelezen of weergegeven. Als er in map1 10 nummers staan en in map 2 5 nummers, dan zie je het volgende:

Map1, nr1 = 001,
Map1, nr9 = 009
Map2, nr1 = 011
Map2, nr5 = 015

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jeroen__online
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online

jeroen__online

ook wel eens offline!

boppos schreef op maandag 23 mei 2011 @ 10:25:
Uit deel 12:
[...]

Ik heb inmiddels 2 van deze dingen binnen en ik persoonlijk vind ze bagger... die module's die ik al had(zilveren met compleet groene printplaat) waren beter.
en wat was er dan beter:
- Wel FM ontvangst (al was dat ook niet 100% ruisvrij)
- Inclusief kabeltjes :) (wel handig om iets aan te sluiten)
- Volume kan tot 32 ipv 25 bij die zwarte, en dat was ook echt te merken in het volume
- Led als hij aanstaat (dat maakt eigenlijk niet uit want als het display brand weet je ook dat hij aan staat).

En bestandsnamen worden er niet op getoont. als je 1000 nummers in verschillende mappen hebt, worden de mp3's doorgenummerd. Dus map A met 20 nummers, map B met 20 nummers, ect.... dan zal nummer 1 in map C nummer 41 zijn op het display.
edit: zie iredev die legt het beter uit
Verder wordt er LINE of de Frequentie getoont bij Line of FM modus.

Misschien toch maar die van kratradio.nl kistradio.nl eens proberen.
Of heeft iemand andere tips om eens te proberen? (rond de 10 euro) MP3+FM :*)
lredev schreef op maandag 23 mei 2011 @ 11:17:
De MP3-module van kistradio.nl is anders dan die van DX. FM-ontvangst is goed, mits er een antenne gebruikt wordt. SD-card playback werkt perfect. Helaas worden er geen id3 tags uitgelezen of weergegeven. Als er in map1 10 nummers staan en in map 2 5 nummers, dan zie je het volgende:

Map1, nr1 = 001,
Map1, nr9 = 009
Map2, nr1 = 011
Map2, nr5 = 015
Bedankt voor jullie reacties, ik heb 'm toch meebesteld om te proberen. Een (ingebouwde) MP3 speler vind ik wel makkelijk namelijk, en dit is dan een heel goedkope oplossing. Zolang ie gewoon afspeelt vind ik het prima, uitlezen van ID3-tags/bestandsnamen is dan mooi meegenomen als het werkt (met nadruk op *als*, geen vereiste dus). Ik laat wel even weten wat ie precies doet als ie binnen is :)

[Voor 0% gewijzigd door jeroen__online op 23-05-2011 12:06. Reden: verduidelijkt ;-)]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Tii
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 27-09-2018
Anoniem: 377334 schreef op maandag 23 mei 2011 @ 10:07:
[...]

Of even langs de elektronicaboer, want sommige koptelefoons hebben ook zo'n schuifje op een los stukje kabel. Makkelijker en ziet er waarschijnlijk nog strakker uit ook nog. Als je hem erbij gaat inbouwen is het een ander verhaal uiteraard.
En die wil je dan op je jack -> tulp kabeltje zetten?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • boppos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 31-05 09:37
jeroen__online schreef op maandag 23 mei 2011 @ 11:43:
[...]
[...]
Bedankt voor jullie reacties, ik heb 'm toch meebesteld om te proberen. Een (ingebouwde) MP3 speler vind ik wel makkelijk namelijk, en dit is dan een heel goedkope oplossing. Zolang ie gewoon afspeelt vind ik het prima, uitlezen van ID3-tags/bestandsnamen is dan mooi meegenomen als het werkt. Ik laat wel even weten wat ie precies doet als ie binnen is :)
Hij doet geen ID3 tags... en ik heb net al iets verteld van wat hij wel doet.

Ik heb trouwens net de zelfde mp3/fm modules gekocht als op kistradio.nl, deze werken ook direct op 12V wat ook wel makkelijk is (sorry Iredev, niet bij jou gekocht, ik weet ook de weg naar china :9 )

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • spawnkamikaze
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 08-04-2020
Schumaster schreef op maandag 23 mei 2011 @ 10:31:
[...]


Dat is ook nog een idee,wat is een redelijke verkoopprijs voor een MDF kistje met ta2024, 2x magnat speakers en 6800mAH li-ion accu?

moet dan namelijk nog wel een ta2024 en MDF kopen, dus dat kost me weer 20 euro. + de 26 euro voor de magnat's en de 20 voor de accu is dat toch 66 euro...
- MDF kost je zo'n 6 of 12 euro afhankelijk van of je 1 of 2 platen moet.
- Een TA2024 kost je 11,50
- Dempingsmateriaal gaat per 2 matten a 10 euro totaal
- Vervolgens nog scharnieren/handvaten/etc die duurder zijn dan je zou verwachten...

Je komt dus al snel aan materiaal op 30euro zonder de TA2024 maar als je hem MOOI en netjes afwerkt
zit je dan rond de 75-85 totaal en dan kan je hem voor zeker zo'n 150 verkopen :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • boppos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 31-05 09:37
spawnkamikaze schreef op maandag 23 mei 2011 @ 11:51:
[...]
- MDF kost je zo'n 6 of 12 euro afhankelijk van of je 1 of 2 platen moet.
- Een TA2024 kost je 11,50
- Dempingsmateriaal gaat per 2 matten a 10 euro totaal
- Vervolgens nog scharnieren/handvaten/etc die duurder zijn dan je zou verwachten...

Je komt dus al snel aan materiaal op 30euro zonder de TA2024 maar als je hem MOOI en netjes afwerkt
zit je dan rond de 75-85 totaal en dan kan je hem voor zeker zo'n 150 verkopen :)
Zijn er echt mensen die 150 betalen voor zo'n kistje die ze niet eens zelf hebben gemaakt?
Zelf heb ik ook wel (veel) meer uitgegeven voor 1 van me kistjes, maar het is dan ook mijn hobby project.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • spawnkamikaze
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 08-04-2020
Kijk maar eens op MP en dergelijke. Er zijn ook mensen die bij iredev sporadisch eens een kist bestellen.

Zijn genoeg mensen die het niet zelf kunnen en/of willen maken maar toch de voordelen willen hebben van een portable soundsystem.

Ik moet zeggen, zelf heb ik de meeste lol juist uit het bouwen samen met mijn vader gehaald :)
(Inclusief het op de grond zitten met op maat gezaagde plankjes en realiseren dat onze eigen
maatten niet klopten..alsnog bij laten zagen en goed gekomen ;))

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Salvogs
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 31-05 12:47
@Iredev, als je een betaling hebt ontvangen, word die dan de volgende dag verzonden?

Ik heb de TA2024 Modded besteld, maar ik lees nu dat ik alleen nog maar jack hoef aan te sluiten.
Dus ik heb eigenlijk voor niets de Jack-Jack [HQCA] [1,5M] besteld of kan deze nog daar voor gebruikt worden?

[Voor 55% gewijzigd door Salvogs op 23-05-2011 12:13]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • boppos
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 31-05 09:37
spawnkamikaze schreef op maandag 23 mei 2011 @ 12:03:
Kijk maar eens op MP en dergelijke. Er zijn ook mensen die bij iredev sporadisch eens een kist bestellen.

Zijn genoeg mensen die het niet zelf kunnen en/of willen maken maar toch de voordelen willen hebben van een portable soundsystem.

Ik moet zeggen, zelf heb ik de meeste lol juist uit het bouwen samen met mijn vader gehaald :)
(Inclusief het op de grond zitten met op maat gezaagde plankjes en realiseren dat onze eigen
maatten niet klopten..alsnog bij laten zagen en goed gekomen ;))
Dat vind ik ook juist het leuke lekker hobby-en Ik ben momenteel bezich om alles wat in deze krat zat in te bouwen in een Flightcase van 50X50X20cm
Resultaten volgen nog wel een keertje

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20-05 06:54
Maartenll schreef op maandag 23 mei 2011 @ 12:04:
@Iredev, als je een betaling hebt ontvangen, word die dan de volgende dag verzonden?

Ik heb de TA2024 Modded besteld, maar ik lees nu dat ik alleen nog maar jack hoef aan te sluiten.
Dus ik heb eigenlijk voor niets de Jack-Jack [HQCA] [1,5M] besteld of kan deze nog daar voor gebruikt worden?
Kleine bestellingen doorgaans wel. Mijn voorraad wordt steeds groter en daarmee ook de mogelijkheid tot snel afhandelen.

bij de modded zijn standaard 3 draadjes voor de ingang beschikbaar. Daar moet je zelf nog een jackbusje op solderen als je gebruik wilt maken van de jack-jack kabel.

Eventueel kan je ook een voorgesoldeerd busje aanschaffen, dat maakt e.e.a. makkelijker. Wat jij ook kan doen is bij die jack kabel 1 stekker er afknippen en deze dan zelf eraan solderen. zo:

boppos schreef op maandag 23 mei 2011 @ 11:48:
[...]

Hij doet geen ID3 tags... en ik heb net al iets verteld van wat hij wel doet.

Ik heb trouwens net de zelfde mp3/fm modules gekocht als op kistradio.nl, deze werken ook direct op 12V wat ook wel makkelijk is (sorry Iredev, niet bij jou gekocht, ik weet ook de weg naar china :9 )
Mijn toegevoegde waarde is ook niet dat ik de weg weet, maar dat ik onder de Nederlands wet val, uitgebreid adviseer waar gewenst en tevens accessoires aanbied. Overigens zijn er in de MP3 decoder legio verschillen, ook al zien ze er het zelfde uit of werken ze op gelijke spanning. Frontjes worden weer door een andere partij gemaakt als de printjes. En de printjes worden door verschillende partijen gemaakt. Desondanks zijn ze ondanks de verschillen erg vergelijkbaar (lekker duidelijk he :P ).

[Voor 37% gewijzigd door lredev op 23-05-2011 13:00]


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 406119

jeroen__online schreef op maandag 23 mei 2011 @ 11:43:
[...]


[...]

Bedankt voor jullie reacties, ik heb 'm toch meebesteld om te proberen. Een (ingebouwde) MP3 speler vind ik wel makkelijk namelijk, en dit is dan een heel goedkope oplossing. Zolang ie gewoon afspeelt vind ik het prima, uitlezen van ID3-tags/bestandsnamen is dan mooi meegenomen als het werkt (met nadruk op *als*, geen vereiste dus). Ik laat wel even weten wat ie precies doet als ie binnen is :)
ik heb deze gekocht http://www.dealextreme.co...-sd-mmc-slot-silver-56312 en uit elkaar gehaald was zeergemaakelijk om te installeren met goed gekuid maar inderdaad hij geeft het nr aan in 1 en 2 ,3,4 etc.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • xammies
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 02-06-2020
Klein vraagje,
Wat gebeurd er als je zowel de accu's als de voeding tegelijkertijd aan zet (4x 100watt bordje van sure)? In principe sluit als het ware dan twee voedingen parallel waardoor het aantal AH wordt verdubbeld?

edit: ik heb maar twee boxen erop aangesloten, deze voeding moet toch voldoen?
http://www.sureelectronics.net/goods.php?id=1155
24v 6.5A, maakt 156 watt.

[Voor 26% gewijzigd door xammies op 23-05-2011 15:12]


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 406119

xammies schreef op maandag 23 mei 2011 @ 15:10:
Klein vraagje,
Wat gebeurd er als je zowel de accu's als de voeding tegelijkertijd aan zet (4x 100watt bordje van sure)? In principe sluit als het ware dan twee voedingen parallel waardoor het aantal AH wordt verdubbeld?

edit: ik heb maar twee boxen erop aangesloten, deze voeding moet toch voldoen?
http://www.sureelectronics.net/goods.php?id=1155
24v 6.5A, maakt 156 watt.
het bordje van sure neemt zoveel ampere als hij nodig heeft . Als je dit wel doet en de lader meer ampere geeft dan de versterker gebruikt dan laad je de accu's op
bijv. ik heb een ta 2024 die verbruikt op het moment 1 ampere en je hebt de voeding van shuretronics die instaat gesteld op 2 ampere de verstereker pak dan 1 ampere en de andere ampere gaat naar de accu die dan word opgeladen.
ik hoop dat dit je vraag beantwoord

PS. AH is de capacteit van de accu's en ampere is de eenheid voor stroomsterkte die apparaten gebruikt ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Schumaster
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 15:07
edit: al gevonden :+

Uit: acculader aan de accu, voeding aan de versterker
Aan: versterker aan de accu

in dat geval ga ik dus nog een schakelaar tussen kratsafe en versterker zetten, wil ook kunnen laden zonder dat de versterker stroom gebruikt van de voeding. Heeft het dan ook nog zin een schakelaar tussen de accu en kratsafe te zetten? om te voorkomen dat als ik van de voeding speel, de accu zich overlaadt? of is dat niet mogelijk met een 600mA druppellader?

[Voor 117% gewijzigd door Schumaster op 23-05-2011 15:54]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • xammies
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 02-06-2020
Anoniem: 406119 schreef op maandag 23 mei 2011 @ 15:31:
[...]


het bordje van sure neemt zoveel ampere als hij nodig heeft . Als je dit wel doet en de lader meer ampere geeft dan de versterker gebruikt dan laad je de accu's op
bijv. ik heb een ta 2024 die verbruikt op het moment 1 ampere en je hebt de voeding van shuretronics die instaat gesteld op 2 ampere de verstereker pak dan 1 ampere en de andere ampere gaat naar de accu die dan word opgeladen.
ik hoop dat dit je vraag beantwoord

PS. AH is de capacteit van de accu's en ampere is de eenheid voor stroomsterkte die apparaten gebruikt ;)
Oké top, maar dit lijkt me niet een geschikte manier je accu's op te laden toch :/? Twee in serie geschakelde accu's met een capaciteit van beide 12v 7ah. Maar 24V 6,5A voeding is volgen 44 watt te weinig toch? Hoe merk je dat in de muziek? Of raakt er het een en ander oververhit of iets?

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 341150

srry dubbelpost

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 341150 op 24-05-2011 09:22]


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 341150

boppos schreef op maandag 23 mei 2011 @ 10:25:
Uit deel 12:
[...]

Ik heb inmiddels 2 van deze dingen binnen en ik persoonlijk vind ze bagger... die module's die ik al had(zilveren met compleet groene printplaat) waren beter.
en wat was er dan beter:
- Wel FM ontvangst (al was dat ook niet 100% ruisvrij)
- Inclusief kabeltjes :) (wel handig om iets aan te sluiten)
- Volume kan tot 32 ipv 25 bij die zwarte, en dat was ook echt te merken in het volume
- Led als hij aanstaat (dat maakt eigenlijk niet uit want als het display brand weet je ook dat hij aan staat).

En bestandsnamen worden er niet op getoont. als je 1000 nummers in verschillende mappen hebt, worden de mp3's doorgenummerd. Dus map A met 20 nummers, map B met 20 nummers, ect.... dan zal nummer 1 in map C nummer 41 zijn op het display.
edit: zie iredev die legt het beter uit
Verder wordt er LINE of de Frequentie getoont bij Line of FM modus.

Misschien toch maar die van kratradio.nl kistradio.nl eens proberen.
Of heeft iemand andere tips om eens te proberen? (rond de 10 euro) MP3+FM :*)

P.S. Als er iemand in de buurt van het westland wil experimenteren met de mp3 module van dealextreme. Dan kan je hem komen halen voor 5 euro, opsturen gaat niet... DM me dan even.
heeft dat ding nou een kleine versterker met 2 speaker uitgangen of kan die direct op de ta2024 worden aangesloten
Edit : zou je er eventueel een filmpje van kunnen maken er zijn meer mensen die dat ding graag willen kopen

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 341150 op 23-05-2011 15:57]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

Vandaag had ik alles in mijn kist en aangesloten, hopend op een knallend goed geluid. Dit viel me alleen zwaar tegen..

Er zat een ontzettende brom vanuit mijn potmeter dus deze heb ik overgeslagen en mijn ipod direct op de modded ta2024 aangesloten. De ruis is hoorbaar als het geluid uit staat, maar met muziek niet meer. Nu is alleen het geluid erg krakend en de bas vind ik veel te afwezig. Ook lijkt het alsof bepaalde geluiden meer vanaf de achtergrond te horen zijn. Heb andere speakers geprobeerd en zelfde verhaal. Heb toen mijn laptop aangesloten op de modded ta2024 en dit klonk wel goed.. Nu komt het waarschijnlijk dus door het ingang signaal vanuit mijn mp3 speler en dit is dus precies waarmee ik hem wil gaan gebruiken. Hoe kan je zien of er een mod op mijn ta2024 zit? Heb hem zo gekocht, dus misschien is het 1 zonder mod waardoor het geluid niet goed is.

Nog even over de potmeter: Het eerste deel doet niets met het volume en vanaf het punt dat het harder gaat, gaat het ook echt direct echt hard.. Volume regelen is erg moeilijk hierdoor, lijkt me dat dit niet klopt?

Wie vraagt wordt geholpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ikke26
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 15:25
Heb je de equalizer van de MP3-speler niet toevallig op een verkeerde instelling staan?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jevz
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 23-05 22:10
Na meer als een jaar meelezen toch maar eens een keer een vraag gaan stellen,
Vorig jaar wilde ik al beginnen met een krat te maken, maar dat is er niet van gekomen nu toch maar eens kijken of ik er een keer aan begin.

Ik wil een klein Brand (Het bier waar limburg trots op is!) kratje maken
Nu ben ik alleen aan het twijfelen of ik er een batterijhouder inzet als voeding of een kleine blauwe accu van eBay.

Nu vraag ik me af. als ik een batterijhouder er indoe met oplaadbare batterijen. Kan ik deze dan opladen door 'gewoon' een voeding via een DC plug eraan te doen of werkt dat niet.

De versterker die ik wil gebruiken is de TA2024

Jeroen

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

ikke26 schreef op maandag 23 mei 2011 @ 16:29:
Heb je de equalizer van de MP3-speler niet toevallig op een verkeerde instelling staan?
Heb verschillende geprobeerd, maar blijft hetzelfde. Heb trouwens Pioneer ts-a6988 speakers met frequentie bereik van 25 - 32.000 hz dus daar kan het ook niet aan liggen.

Wie vraagt wordt geholpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20-05 06:54
Auxilium schreef op maandag 23 mei 2011 @ 16:26:
Vandaag had ik alles in mijn kist en aangesloten, hopend op een knallend goed geluid. Dit viel me alleen zwaar tegen..

Er zat een ontzettende brom vanuit mijn potmeter dus deze heb ik overgeslagen en mijn ipod direct op de modded ta2024 aangesloten. De ruis is hoorbaar als het geluid uit staat, maar met muziek niet meer. Nu is alleen het geluid erg krakend en de bas vind ik veel te afwezig. Ook lijkt het alsof bepaalde geluiden meer vanaf de achtergrond te horen zijn. Heb andere speakers geprobeerd en zelfde verhaal. Heb toen mijn laptop aangesloten op de modded ta2024 en dit klonk wel goed.. Nu komt het waarschijnlijk dus door het ingang signaal vanuit mijn mp3 speler en dit is dus precies waarmee ik hem wil gaan gebruiken. Hoe kan je zien of er een mod op mijn ta2024 zit? Heb hem zo gekocht, dus misschien is het 1 zonder mod waardoor het geluid niet goed is.

Nog even over de potmeter: Het eerste deel doet niets met het volume en vanaf het punt dat het harder gaat, gaat het ook echt direct echt hard.. Volume regelen is erg moeilijk hierdoor, lijkt me dat dit niet klopt?
Dit is wel erg raar en hoort absoluut niet. Hoe heb je de potmeter gesoldeerd? Het klinkt toch of er ergens iets fout gaat. Koptelefoon op de MP3-speler gaat wel goed?

Als de bas afwezig is dan lijkt dat in ieder geval op te lossen door de polariteit van 1 van de speakers om te draaien. Doorgaans is dit dan verkeerd.

Voor de volledigheid, een TA2024 met input mod op speakers zoals de jouwe (zijn die trouwens nieuw?) op de goede manier aangesloten moet icm een iPod of MP3 speler idd het door jouw verwachtte knallend harde geluid geven.

Foto's van je aansluitingen etcera kunnen waarschijnlijk wel wat duidelijkheid scheppen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • spawnkamikaze
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 08-04-2020
En de bas ligt natuurlijk ook heel erg aan je behuizing. Hoe steekt deze in elkaar en wat heb je aan demping erin gedaan??

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

lredev schreef op maandag 23 mei 2011 @ 16:45:
[...]

Dit is wel erg raar en hoort absoluut niet. Hoe heb je de potmeter gesoldeerd? Het klinkt toch of er ergens iets fout gaat. Koptelefoon op de MP3-speler gaat wel goed?

Als de bas afwezig is dan lijkt dat in ieder geval op te lossen door de polariteit van 1 van de speakers om te draaien. Doorgaans is dit dan verkeerd.

Voor de volledigheid, een TA2024 met input mod op speakers zoals de jouwe (zijn die trouwens nieuw?) op de goede manier aangesloten moet icm een iPod of MP3 speler idd het door jouw verwachtte knallend harde geluid geven.

Foto's van je aansluitingen etcera kunnen waarschijnlijk wel wat duidelijkheid scheppen.
Heb (met schaamte) de polariteit inderdaad verkeerd aangesloten. Vandaag nog uitgebreid uitgelegd aan mijn vriendin waarom het op de juiste manier moest en wat het effect zou zijn.. Maar goed, kwam er net achter en heb het aangepast (bedankt uiteraard). Het geluid is een stuk beter, maar kan het nog niet volledig testen aangezien ik in de huiskamer zit met nog 4 mensen.
Heb hier foto's van de potmeter:

De groene en de rode gaan naar het midden van de cinch aansluiting. Dat zijn dus de + en de -. Heb de aansluit ringen van de cinch aansluiting met elkaar verbonden en daar de zwarte aan verbonden. Deze zwarte is ook direct aangesloten met de zwarte van de ta2024 en de gele en rode hebben een eigen aansluiting. Heb totaal 5 van de 6 aansluitingen gebruikt.
spawnkamikaze schreef op maandag 23 mei 2011 @ 17:00:
En de bas ligt natuurlijk ook heel erg aan je behuizing. Hoe steekt deze in elkaar en wat heb je aan demping erin gedaan??
Heb een grote behuizing en demping erin. Alleen het lag dus voornamelijk aan de omgekeerde polariteit.

Wie vraagt wordt geholpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • spawnkamikaze
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 08-04-2020
Ik vraag me eigenlijk ook wel af hoe vaak mensen voluit gaan met de radio want ze kunnen zo hard je moet wel heel doof zijn wil je dat prettig vinden :P Of je zit ergens in the middle of nowhere met groot veld ofzo...

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Michel5128
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 20:13
Auxilium schreef op maandag 23 mei 2011 @ 17:09:
[...]

Heb (met schaamte) de polariteit inderdaad verkeerd aangesloten. Vandaag nog uitgebreid uitgelegd aan mijn vriendin waarom het op de juiste manier moest en wat het effect zou zijn.. Maar goed, kwam er net achter en heb het aangepast (bedankt uiteraard). Het geluid is een stuk beter, maar kan het nog niet volledig testen aangezien ik in de huiskamer zit met nog 4 mensen.
Heb hier foto's van de potmeter:
[afbeelding]
De groene en de rode gaan naar het midden van de cinch aansluiting. Dat zijn dus de + en de -. Heb de aansluit ringen van de cinch aansluiting met elkaar verbonden en daar de zwarte aan verbonden. Deze zwarte is ook direct aangesloten met de zwarte van de ta2024 en de gele en rode hebben een eigen aansluiting. Heb totaal 5 van de 6 aansluitingen gebruikt.
[afbeelding]


[...]

Heb een grote behuizing en demping erin. Alleen het lag dus voornamelijk aan de omgekeerde polariteit.
Je moet het 6e pootje ook nog even verbinden met de zwarte GND. Dan werkt je volumeknop goed.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

Michel5128 schreef op maandag 23 mei 2011 @ 17:24:
[...]

Je moet het 6e pootje ook nog even verbinden met de zwarte GND. Dan werkt je volumeknop goed.
Ga het proberen!

Wie vraagt wordt geholpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Pindakaas
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 21:02
Mensen, Ik heb een probleem

van de ene op de andere dag doet mijn kistradio het niet meer. :(
Ik dus kijken wat er fout gegaan kan zijn maar ik wil even weten of mijn redenatie klopt voordat ik nieuwe dingen aan ga schaffen terwijl het eigenlijk niet kapot is.

Ik zette dus mijn kistradio aan en er kwam geen geluid uit. Even gekeken hoeveel Volt er uit de accu kwam en dat was 12,47 Volt. Ruim voldoende dus. Ook even gechecked of de spanning wel aankwam bij de versterker en dat was ook het geval.
Vervolgens de kabels nagekeken, die zitten ook allemaal goed aangesloten en zijn niet gebroken oid.
Daarna maar eens de boxen van de ta2024 afgehaald en oude boxen aangesloten waarvan ik weet dat ze het doen. (ik heb geen multimeter dus maar even zo) Nog steeds geen geluid..

Dus als het goed is zou ik gewoon een nieuwe ta2024 kunnen kopen en inbouwen en dan moet hij het weer doen?

don't mind me


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ikke26
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 15:25
Ik denk inderdaad dat dan je versterker kapot is, een nieuwe erin en hij werkt waarschijnlijk weer. Wel vreemd dat hij zo kapot gaat. Hoor je niet als je bij de boxen gaat luisteren een ruis als je de versterker aan hebt staan? Want het kan natuurlijk ook aan je input liggen

[Voor 47% gewijzigd door ikke26 op 23-05-2011 19:41]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Michel5128
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 20:13
JeroenF schreef op maandag 23 mei 2011 @ 18:12:
Mensen, Ik heb een probleem

van de ene op de andere dag doet mijn kistradio het niet meer. :(
Ik dus kijken wat er fout gegaan kan zijn maar ik wil even weten of mijn redenatie klopt voordat ik nieuwe dingen aan ga schaffen terwijl het eigenlijk niet kapot is.

Ik zette dus mijn kistradio aan en er kwam geen geluid uit. Even gekeken hoeveel Volt er uit de accu kwam en dat was 12,47 Volt. Ruim voldoende dus. Ook even gechecked of de spanning wel aankwam bij de versterker en dat was ook het geval.
Vervolgens de kabels nagekeken, die zitten ook allemaal goed aangesloten en zijn niet gebroken oid.
Daarna maar eens de boxen van de ta2024 afgehaald en oude boxen aangesloten waarvan ik weet dat ze het doen. (ik heb geen multimeter dus maar even zo) Nog steeds geen geluid..

Dus als het goed is zou ik gewoon een nieuwe ta2024 kunnen kopen en inbouwen en dan moet hij het weer doen?
De versterker krijgt ook een goed geluidssignaal? Ik vind het raar dat een versterker 'zomaar' ineens kapot gaat.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Pindakaas
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 21:02
ja dat is dus het enige dat ik niet zeker weet. Ik neem morgen wel het hele zooitje even mee naar mn werk, daar hebben we wel een multimeter. Kan ik dat gelijk even checken

don't mind me


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Tii
 • Registratie: September 2009
 • Laatst online: 27-09-2018
Ik heb het ontwerp van mijn kratje bijna af. Ik wil gewoon een rechthoek maken en ik heb bedacht de voorkant van plexiglas te maken en de rest van hout. In het plexiglas wil ik dan ook de speakers plaatsen.

Hoe kan ik dit het beste monteren e.d. Ik vraag me namelijk af in hoeverre het plexiglas een invloed kan hebben op de geluidskwaliteit.

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 227101

Ik wil graag in mijn kistradio een AccuSafe installeren met mijn TA2024.
Ik zoek nu alleen nog een 12V voeding. Ik kom er zelf niet echt uit.
Zou deze werken erop? Ik twijfel of het uitmaakt met het aantal Watt.

http://www2.conrad.nl/goto.php?artikel=510822

[Voor 25% gewijzigd door Anoniem: 227101 op 23-05-2011 19:27]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Auxilium
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 27-04 08:44

Auxilium

Walking the line

Anoniem: 227101 schreef op maandag 23 mei 2011 @ 19:25:
Ik wil graag in mijn kistradio een AccuSafe installeren met mijn TA2024.
Ik zoek nu alleen nog een 12V voeding. Ik kom er zelf niet echt uit.
Zou deze werken erop? Ik twijfel of het uitmaakt met het aantal Watt.

http://www2.conrad.nl/goto.php?artikel=510822
Deze werkt en is de helft goedkoper:
http://www.kistradio.nl/w...7118649bd67ff1d70acd73d89

Wie vraagt wordt geholpen


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 227101

Klopt maar die is nu niet op voorraad en wil het graag zsm :(

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Piet bel
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 23-10-2022

Piet bel

Digital age pioneer

Heerlijk bezig weer! Alweer een nieuwe :+
Maar ik mis alleen in de ts nog veel informatie over bijvoorbeeld deel 12.
Om erg veel beginnersvragen te voorkomen zou de ts iets aangepast moeten worden ? :$
Ikzelf ben door deel 12 ook weer stukken wijzer geworden, want er stond écht veel (nieuwe) informatie in, of betere uitleg.

én ik zou graag nieuwe kratjes zien :+

Verder voor iedereen, en vooral voor Iredev, michel en fterheide, kutgw! :D

Techjunk & gadgetfreak


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Joryzoetendaal
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 23-05 13:49
Binnenkort zet ik een paar foto's van mijn kistradio hierop!
Alleen nog een beetje afwerken en dan is die klaar.

Wat zit erin:
- TA2024
- AccuSafé
- TS-G1713 (Pioneer 13cm speakers)
- MP3 Decoder met USB / SD / FM / AUX
- 2x Cinch (Tulp - voor Ipod of mobiel)
- Accu
- Acculader
- 12V 2A netvoeding
- Voltmeter voor de accu
- Potentiometer (voor volume regeling)

De kist:
- Deksel met scharnieren
- Handvatten aan de zijkant
- 230V Chassis aansluiting aan de achterkant voor netspanning

[Voor 7% gewijzigd door Joryzoetendaal op 23-05-2011 19:58]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20-05 06:54
Anoniem: 227101 schreef op maandag 23 mei 2011 @ 19:34:
[...]


Klopt maar die is nu niet op voorraad en wil het graag zsm :(
Geupdate, net weer binnen :P

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 227101

lredev schreef op maandag 23 mei 2011 @ 19:45:
[...]

Geupdate, net weer binnen :P
Besteld ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Roderiktweaker
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 00:08
Dit is dezelfde voeding en nog veel goedkoper : http://www.dickbest.nl/we...t=viewProd&productId=1846

Gebruik zelf de 4A variant omdat mijn Led's zo'n 0,7 ampère nemen.....

How strange!

[Voor 8% gewijzigd door Roderiktweaker op 23-05-2011 20:00]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • xammies
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 02-06-2020
Handel ;)

Wie weet waar ik het goedkoopste een goede voeding voor mijn 2x100 watt versterker kan krijgen? 24 volt 6,5 ampère is goed verkrijgbaar maar dat maakt maar 156 watt, net iets te weinig.

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 377334

Tii schreef op maandag 23 mei 2011 @ 11:44:
[...]


En die wil je dan op je jack -> tulp kabeltje zetten?
nee, maar net tussen je jack->tulp kabeltje en je laptop/mp3 speler in
Daarnaast zou het ook kunnen zijn dat je een aardlus hebt. Hier heb ik ook mee gezeten toen ik mijn krat-tv op me krat-radio aansluitte. Ik heb er zo'n ground loop isolator tussen gezet (goeie site trwns, maar niet voor je kratje). Probeer eens je kratje en je laptop op de accu te laten werken. En laat ze geen andere verbinding maken behalve je audiosignaal. Als je nu ineens nergens last van hebt, is het dus waarschijnlijk een aardlus.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Michel5128
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 20:13
xammies schreef op maandag 23 mei 2011 @ 19:59:
[...]


Handel ;)

Wie weet waar ik het goedkoopste een goede voeding voor mijn 2x100 watt versterker kan krijgen? 24 volt 6,5 ampère is goed verkrijgbaar maar dat maakt maar 156 watt, net iets te weinig.
Meer heb je ook niet echt nodig hoor! Bij 4ohm speakers en een vervorming van <1% krijg je er maximaal 2x50watt uit. Bij een efficiëntie van 82% vraagt dat 100/.82= 122watt. Dan zit je dus nog ruim.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • xammies
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 02-06-2020
Michel5128 schreef op maandag 23 mei 2011 @ 20:30:
[...]

Meer heb je ook niet echt nodig hoor! Bij 4ohm speakers en een vervorming van <1% krijg je er maximaal 2x50watt uit. Bij een efficiëntie van 82% vraagt dat 100/.82= 122watt. Dan zit je dus nog ruim.
Bedankt! En een mooie besteld :-)

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 378835

hallo allemaal

ik ga binnenkort weer beginnen aan een nieuw project. daarvoor wil ik een mp3 decoder board van kistradio gebruiken. nu is mijn vraag of ik de IR-led kan verlengen zodat de deksel niet telkens open hoeft
ik hoor het wel als er ideetjes zijn.

gr musicplace

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 377334

spawnkamikaze schreef op maandag 23 mei 2011 @ 17:11:
Ik vraag me eigenlijk ook wel af hoe vaak mensen voluit gaan met de radio want ze kunnen zo hard je moet wel heel doof zijn wil je dat prettig vinden :P Of je zit ergens in the middle of nowhere met groot veld ofzo...
jep, en jep

[Voor 7% gewijzigd door Anoniem: 377334 op 23-05-2011 20:47]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Salvogs
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 31-05 12:47
Hahha, heeel letterlijk.

OT:
Ik had even vraagje, gaat het geluid harder met een potmeter of maakt dat niks uit?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
Maartenll schreef op maandag 23 mei 2011 @ 22:42:
[...]


Hahha, heeel letterlijk.

OT:
Ik had even vraagje, gaat het geluid harder met een potmeter of maakt dat niks uit?
Nee dat maakt geen verschil, een potmeter wordt (voor de TA2024) juist gebruikt om het volume wat omlaag te brengen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Salvogs
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 31-05 12:47
fterheide schreef op maandag 23 mei 2011 @ 22:46:
[...]

Nee dat maakt geen verschil, een potmeter wordt (voor de TA2024) juist gebruikt om het volume wat omlaag te brengen.
Okeee, thaanks.
Binnenkort nog even schakelaar kopen en ingang voor 3,5mm plug.

Misschien iemand ervaring bij Kistradio.nl als je bestelling staat op;
In behandeling [betaald]. Ik kan namelijk echt niet wachten tot me spullen binnen zijn;

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 331093

hoi,

weet iemand of er kant en klare 12v dc plugs zijn die je op ta 2024 kan aansluiten doormiddel van de draadjes er gewoon op te schroeven? zonder van alles te solderen..
en wat voor adapter je nodig hebt?

gr

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
Anoniem: 331093 schreef op maandag 23 mei 2011 @ 23:52:
hoi,

weet iemand of er kant en klare 12v dc plugs zijn die je op ta 2024 kan aansluiten doormiddel van de draadjes er gewoon op te schroeven? zonder van alles te solderen..
en wat voor adapter je nodig hebt?

gr
De TA2024 werkt prima met een 12 volt 2 ampère voeding.

Hier kan je de plug van af knippen en de + en - op de TA2024 vast schroeven. Zo hoef je niet te solderen.

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 331093

fterheide schreef op maandag 23 mei 2011 @ 23:54:
[...]

De TA2024 werkt prima met een 12 volt 2 ampère voeding.

Hier kan je de plug van af knippen en de + en - op de TA2024 vast schroeven. Zo hoef je niet te solderen.
welke op de link bedoel je? en hoe sluit je die dan aan? gr

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
Anoniem: 331093 schreef op maandag 23 mei 2011 @ 23:55:
[...]

welke op de link bedoel je? en hoe sluit je die dan aan? gr
Deze:


Aansluiten gaat dan als volgt:


De plug knip je zo dicht mogelijk aan het uiteinde af zodat je veel van de kabel over houd. Verwijder vervolgens ongeveer 3cm isolatie van het uiteinde. De twee draadjes die je nu ziet zijn de + en de -. Haal dan ongeveer 1cm isolatie van beide uiteinden. Ten slotte vast schroeven op de TA2024.

[Voor 3% gewijzigd door fterheide op 24-05-2011 00:00]


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 331093

fterheide schreef op maandag 23 mei 2011 @ 23:59:
[...]


Deze:
[afbeelding]

Aansluiten gaat dan als volgt:
[afbeelding]

De plug knip je zo dicht mogelijk aan het uiteinde af zodat je veel van de kabel over houd. Verwijder vervolgens ongeveer 3cm isolatie van het uiteinde. De twee draadjes die je nu ziet zijn de + en de -. Haal dan ongeveer 1cm isolatie van beide uiteinden. Ten slotte vast schroeven op de TA2024.
oke en hoe zie je welke + en - is? dadelijk gaat het verkeerd en chip is verkloot:P

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
Anoniem: 331093 schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 00:01:
[...]


oke en hoe zie je welke + en - is? dadelijk gaat het verkeerd en chip is verkloot:P
Rood is in 9 van de 10 gevallen de +, Zwart of Blauw in 9 van de 10 gevallen de -.

Tip: Een multimeter voorkomt veel van dit soort misverstanden ;)
Voor een paar euro heb je er al één!

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 331093

fterheide schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 00:02:
[...]

Rood is in 9 van de 10 gevallen de +, Zwart of Blauw in 9 van de 10 gevallen de -.

Tip: Een multimeter voorkomt veel van dit soort misverstanden ;)
Voor een paar euro heb je er al één!
oke sorry ma best wel noob hierin en multimeter zegt me niet zo veel hoe zie je dan op demulti meter welke is?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
Anoniem: 331093 schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 00:03:
[...]


oke sorry ma best wel noob hierin en multimeter zegt me niet zo veel hoe zie je dan op demulti meter welke is?
Dit is een multimeter:


Als de + en - zijn omgewisseld dan staat er een - op het display voor de waarde. Dan weet je dus dat op de Rode kabel van de multimeter de - is aangesloten en op de Zwarte kabel van de multimeter de +.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Michel5128
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 20:13
Anoniem: 331093 schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 00:03:
[...]


oke sorry ma best wel noob hierin en multimeter zegt me niet zo veel hoe zie je dan op demulti meter welke is?
Ik zou zeggen verdiep je eerst eens in de basis elektronica. Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt! Maar wel broodnodig voor het maken van simpele schakelingen zoals een kistradio. Dit zouden we eigenlijk niet hier uit hoeven te leggen... ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 331093

Michel5128 schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 00:13:
[...]

Ik zou zeggen verdiep je eerst eens in de basis elektronica. Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt! Maar wel broodnodig voor het maken van simpele schakelingen zoals een kistradio. Dit zouden we eigenlijk niet hier uit hoeven te leggen... ;)
het meeste weet ik al heb ook een schema wil dit gaan aan leggen en met wat hulp moet het goed lukken denk ik zo?
plaatje:

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • petervda87
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 21-06-2022

petervda87

Helemaal waus !

Hoi,

srry voor deze noob actie xD
maar ik heb hier echt de ballen verstand niet van, en ik zou graag een aansluit schema willen hebben voor een sony auto radio icm 2 boxen op netstroom, ik heb de hele avond zitten zoeken maar k kan egt niets vinden wel voor accu en versterker maar niet radio boxen op netstroom :)

MAINRIG: i7 3960X |MSI X79A GD65 (8D) | 4 x 2 GB patriot viper DDR3 1866 mhz | 1 x 240GB Crucial MX 100sata 3-600 raid 0 | 2 x Asus EAH Direct CU 5850 | Silverstone Strider 1200W | Corsair 650D |


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • fterheide
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 28-11-2022
Anoniem: 331093 schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 00:15:
[...]


het meeste weet ik al heb ook een schema wil dit gaan aan leggen en met wat hulp moet het goed lukken denk ik zo?
plaatje: [afbeelding]
Schema is ok.
petervda87 schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 00:26:
Hoi,

srry voor deze noob actie xD
maar ik heb hier echt de ballen verstand niet van, en ik zou graag een aansluit schema willen hebben voor een sony auto radio icm 2 boxen op netstroom, ik heb de hele avond zitten zoeken maar k kan egt niets vinden wel voor accu en versterker maar niet radio boxen op netstroom :)
De autoradio werkt hoogstwaarschijnlijk op 12 volt. Om deze op netstroom te gebruiken heb je dus een adapter nodig, misschien wel één van 10 ampère.
De boxen kun je aan de achterkant van de radio aansluiten, dat is allemaal standaard. Google het type nummer van je radio voor de handleiding.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • petervda87
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 21-06-2022

petervda87

Helemaal waus !

ja ik weet wel hoe ik ongeveer de autoradio moet aansluiten "of in elk geval de speakers :)" en kan ik dan gwn die 12 volt adapter aansluiten op de autoradio?

het is deze auto radio http://www.google.nl/imgr...:11,s:47&biw=1024&bih=703

en kan ik er dan deze voeding op aan sluiten via netstroom?
http://www.elektronica-online.nl/?content=2898 of in elk geval zoiets en dan moet ik de plus en min van de radio gwn op de rode en zwarte aansluiting op de voeding insteken tog?

[Voor 72% gewijzigd door petervda87 op 24-05-2011 00:59]

MAINRIG: i7 3960X |MSI X79A GD65 (8D) | 4 x 2 GB patriot viper DDR3 1866 mhz | 1 x 240GB Crucial MX 100sata 3-600 raid 0 | 2 x Asus EAH Direct CU 5850 | Silverstone Strider 1200W | Corsair 650D |


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Annuk
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 23:19
petervda87 schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 00:37:
ja ik weet wel hoe ik ongeveer de autoradio moet aansluiten "of in elk geval de speakers :)" en kan ik dan gwn die 12 volt adapter aansluiten op de autoradio?
Ja in principe wel maar dan moet je wel een goede voeding opzoeken die 12v levert en minimaal 7A ga het liefst veilig zitten en een voeding van minimaal 10A.
Al zullen deze waars wel redelijk aan de prijs zijn. Het mooiste is als je het aansluit (in mijn idee tenminste) via een iso stekker, dan hoef je iig niet in de kabels van je radio lopen klooien.

Alleen let op de gele/oranje draad en de rode, de gele is je permanente voedingskabel om je geheugen e.d. te behouden, dus je voorkeuze zenders en bij welk nr je radio is gebleven voordat je hem uitzette.
De rode is je geschakelde draad (voor in de auto als je auto aan zet gaat radio aan).

Ik hoop dat je hier wat aan hebt :)

12V DC 20A power supply @ Ebay.com

[Voor 8% gewijzigd door Annuk op 24-05-2011 01:02. Reden: link power supply toegevoegd]

Vake beej te bange! Maar soms beej oek te dapper! ;)
Zonder de agrariër ook geen eten voor de vegetariër!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • petervda87
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 21-06-2022

petervda87

Helemaal waus !

Annuk schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 00:59:
[...]


Ja in principe wel maar dan moet je wel een goede voeding opzoeken die 12v levert en minimaal 7A ga het liefst veilig zitten en een voeding van minimaal 10A.
Al zullen deze waars wel redelijk aan de prijs zijn. Het mooiste is als je het aansluit (in mijn idee tenminste) via een iso stekker, dan hoef je iig niet in de kabels van je radio lopen klooien.

Alleen let op de gele/oranje draad en de rode, de gele is je permanente voedingskabel om je geheugen e.d. te behouden, dus je voorkeuze zenders en bij welk nr je radio is gebleven voordat je hem uitzette.
De rode is je geschakelde draad (voor in de auto als je auto aan zet gaat radio aan).

Ik hoop dat je hier wat aan hebt :)
hoi ja hier heb ik zeker wat aan !!! dank je wel voor de info!

dus als ik het goed begrijp kan ik beter de stroom via de gele aansluiten ipv van de rode wil ik de data opslaan zoals ik het heb ingesteld?

kan ik de voeding gebruiken uit mijn antwoord hiervoor..?
en wat is een iso stekker ?

MAINRIG: i7 3960X |MSI X79A GD65 (8D) | 4 x 2 GB patriot viper DDR3 1866 mhz | 1 x 240GB Crucial MX 100sata 3-600 raid 0 | 2 x Asus EAH Direct CU 5850 | Silverstone Strider 1200W | Corsair 650D |


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Annuk
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 23:19
petervda87 schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 01:02:
[...]

hoi ja hier heb ik zeker wat aan !!! dank je wel voor de info!

dus als ik het goed begrijp kan ik beter de stroom via de gele aansluiten ipv van de rode wil ik de data opslaan zoals ik het heb ingesteld?

kan ik de voeding gebruiken uit mijn antwoord hiervoor..?
en wat is een iso stekker ?
Klik voor isostekker
ISO stekker is de stekker aan de achterkant van je radio (krijg je normaal iig @ nieuwe auto radio maar zijn ook los te halen @ bijv de halfords of andere autoshop)
BTW het zogenaamde C blok van een iso stekker is bij jou volgens mij niet van toepassing ;)

En nee je moet de stroom aansluiten op de gele en de rode draad, in de rode draad kan je een schakelaar zetten zodat je de radio volledig uit kan zetten, de gele draad "moet" altijd aangesloten blijven.
(dit is natuurlijk alleen van toepassing als je de stekker in je stopcontact laat ten allen tijde).

De voeding die je daar geeft is wel te gebruiken maar wel duur, kijk ook even in de post hierboven van mij daar gaf ik (na de edit) nog een linkje van een 12V 20A voeding, hier moet je alleen zelf de draden nog aan verbinden (dus de DC draden vanuit je stopcontact) en de AC draden naar je radio;)

Ik zou voor mezelf iig nog een schakelaar in de rode draad zetten zodat je zeker weten de radio volledig kan uitschakelen, maar dat is aan jou.

[Voor 3% gewijzigd door Annuk op 24-05-2011 01:11]

Vake beej te bange! Maar soms beej oek te dapper! ;)
Zonder de agrariër ook geen eten voor de vegetariër!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • petervda87
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 21-06-2022

petervda87

Helemaal waus !

oow oke ja die iso stekker zit er idd in :) daar zitten ook 4 x 2 draden voor speaker en de rest zoals geel/rood/zwart e.d.

moet ik de zwarte draad dus niet aansluiten..?
en kan ik aan die voeding dus idd ook een stekker maken ?


oke en als ik het dus nu goed begrijp

voeding kopen stekker aanmaken
geel aansluiten ( op + of - ? )
rood aansluiten met schakelaar ( op + of - ? )

speakers aansluiten en knallen maar?

MAINRIG: i7 3960X |MSI X79A GD65 (8D) | 4 x 2 GB patriot viper DDR3 1866 mhz | 1 x 240GB Crucial MX 100sata 3-600 raid 0 | 2 x Asus EAH Direct CU 5850 | Silverstone Strider 1200W | Corsair 650D |


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20-05 06:54
Anoniem: 331093 schreef op maandag 23 mei 2011 @ 23:52:
hoi,

weet iemand of er kant en klare 12v dc plugs zijn die je op ta 2024 kan aansluiten doormiddel van de draadjes er gewoon op te schroeven? zonder van alles te solderen..
en wat voor adapter je nodig hebt?

gr
Die komen er wel binnenkort :-) Mail me maar even wat je precies wilt!

@MaartenlI zie orderstatus ;)


@Petervda

Je zou eerst even moeten kijken wat je autoradio verbruikt. Meestal zijn ze gespecificeerd op 10A maar doorgaans is het minder.

De gele draad moet continu met een 12V stroombron verbonden zijn wil je dat de gehuegen functie werkt (opgeslagen zenders, equalizer instellingen et cetera). De rode draad is normaal de schakeldraad welke via het contactslot op de accessoire stand van de auto staat. Zet je de autoop contact dan gaat de radio aan. Je simuleert dit dus door een schakelaartje tussen de rode draad en de +12VDC te zetten en de gele draad continu verbonden te laten met de +12VDC.

Met een ISO-Stekker kan je dit het makkelijkst inbouwen. De meeste autoradio's hebben hier connectoren voor. (vandaar die iso-standaard :P )

Let wel, wil je dat de geheugenfucntie werkt, dan moet je dus zorgen dat de voeding continu stroom heeft.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Annuk
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 23:19
petervda87 schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 01:15:
oow oke ja die iso stekker zit er idd in :) daar zitten ook 4 x 2 draden voor speaker en de rest zoals geel/rood/zwart e.d.

moet ik de zwarte draad dus niet aansluiten..?
en kan ik aan die voeding dus idd ook een stekker maken ?


oke en als ik het dus nu goed begrijp

voeding kopen stekker aanmaken
geel aansluiten ( op + of - ? )
rood aansluiten met schakelaar ( op + of - ? )

speakers aansluiten en knallen maar?
Sorry voor de onduidelijkheid maar had het in dit geval alleen over de + draden (geel en rood) kijk voor de volledige info over de draden dus even op de link van 12vhifi.nl die ik je gaf.
Je bent in dit geval de stekkers A4, A7 en A8 nodig voor de voeding (in het A blok dus)
en B3 + B4 (rechts voor)
en B5 + B6 (links voor) dit is dus voor de luidsprekers

EVT. ook A5 voor je antenne (uitschuifbare antenne of een antenne versterker)

Misschien heb je hier ook wat aan:
Installatie handleiding
Gebruiksaanwijzing in NL vanaf pagina 46


@ Lredev
Als hij wil dat de geheugenfunctie altijd werkt kan hij evt ook een acutje in bouwen (al is dit natuurlijk extra kosten + extra werk) maar dat is aan Petervda
Dat is dus voor als je de radio verplaatst en/of je thuis stroom uitval hebt, maar dit is natuurlijk wel weer erg ver gezocht 8)7

[Voor 13% gewijzigd door Annuk op 24-05-2011 01:28. Reden: @ Lredev + A5 tekst]

Vake beej te bange! Maar soms beej oek te dapper! ;)
Zonder de agrariër ook geen eten voor de vegetariër!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20-05 06:54
Op de meeste los verkrijgbare ISO stekkers staat ook in het klein op geschreven waarvoor hij is. Zoals die van mij of die bij de meeste autozaken te koop zijn. Heel simpel hjet volgende:


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • petervda87
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 21-06-2022

petervda87

Helemaal waus !

lredev schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 01:29:
Op de meeste los verkrijgbare ISO stekkers staat ook in het klein op geschreven waarvoor hij is. Zoals die van mij of die bij de meeste autozaken te koop zijn. Heel simpel hjet volgende:

[afbeelding]
ok wauw dat was mijn echte vraag :D dus ik moet die voeding kopen er zelf een stekker aanmaken zwarte draad op de ground aansluiten en dan idd de rest van de afbeelding volgen?

zo werd het ineens duidelijk met dat plaatje xD

en kan k der ook nog een versterker aanhangen mits ik deze config nu goed benoemd heb ? en ik hoef het alleen ma te weten :) of het mogelijk is ja of nee :) voor in de toekomst met uitbreiden :)

MAINRIG: i7 3960X |MSI X79A GD65 (8D) | 4 x 2 GB patriot viper DDR3 1866 mhz | 1 x 240GB Crucial MX 100sata 3-600 raid 0 | 2 x Asus EAH Direct CU 5850 | Silverstone Strider 1200W | Corsair 650D |


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • lredev
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 20-05 06:54
petervda87 schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 01:34:
[...]

ok wauw dat was mijn echte vraag :D dus ik moet die voeding kopen er zelf een stekker aanmaken zwarte draad op de ground aansluiten en dan idd de rest van de afbeelding volgen?

zo werd het ineens duidelijk met dat plaatje xD

en kan k der ook nog een versterker aanhangen mits ik deze config nu goed benoemd heb ? en ik hoef het alleen ma te weten :) of het mogelijk is ja of nee :) voor in de toekomst met uitbreiden :)
Dat hangt af van wat je voeding aankan. Een simpele versterker voor 220 bedoeld zal al snel goedkoper zijn, aangezien daar het voltage niet omhoog hoeft om meer vermogen te creeren en bij een autoversterker die meer vermogen heeft dan een autoradio wel.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Annuk
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 23:19
petervda87 schreef op dinsdag 24 mei 2011 @ 01:34:
[...]

ok wauw dat was mijn echte vraag :D dus ik moet die voeding kopen er zelf een stekker aanmaken zwarte draad op de ground aansluiten en dan idd de rest van de afbeelding volgen?

zo werd het ineens duidelijk met dat plaatje xD

en kan k der ook nog een versterker aanhangen mits ik deze config nu goed benoemd heb ? en ik hoef het alleen ma te weten :) of het mogelijk is ja of nee :) voor in de toekomst met uitbreiden :)
Ja is wel mogelijk mits je voeding "groot" genoeg is, maar wat voor versterker wil je er evt aan hangen dan??
En ja 8eraf gezien had ik miss ook beter zo'n plaatje voor je kunnen maken, maar iig lredev bedankt daarvoor. Ik hoop dat we je zo goed op pad hebben kunnen helpen.

Btw kijk ff paar post terug voor die voeding die ik linkte ;) zijn goeien (over het algemeen) en wil/ga ook nog zo'n 1 bestellen denk ik ;)

Je kan evt bijv ook kijken naar een plate amp oid maar dat laat ik je zelf even uitzoeken ;)

[Voor 4% gewijzigd door Annuk op 24-05-2011 01:45]

Vake beej te bange! Maar soms beej oek te dapper! ;)
Zonder de agrariër ook geen eten voor de vegetariër!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • petervda87
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 21-06-2022

petervda87

Helemaal waus !

@ iridev, nou kijk ik heb nu een auto radio over, en ik wil in de toekomst gwn een leuk compleet systeempje maken met auto radio 2/4 speakers sub en versterker. en tijd en geld ja het liefst zo goedkoop mogelijk.. :)


@ annuk,
waar zou ik dan eventueel rekening mee moeten houden als ik een versterkertje ergens op de kop kan tikken ?

ja klopt, ik had al bij deze voedingen gekeken, maar ik wist niet dat ik er zelf een stekker aan moest maken xD mja ik wil idd minimaal een zo'n voeding van minimaal 10 amp halen

alvast hartelijk bedankt mensen :) voor de info... nogmaals excusses... ik ben op dit gebied de leek van de leken xD

[Voor 10% gewijzigd door petervda87 op 24-05-2011 01:52]

MAINRIG: i7 3960X |MSI X79A GD65 (8D) | 4 x 2 GB patriot viper DDR3 1866 mhz | 1 x 240GB Crucial MX 100sata 3-600 raid 0 | 2 x Asus EAH Direct CU 5850 | Silverstone Strider 1200W | Corsair 650D |

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
 • Voordat je "beginnersvragen" stelt, lees de Topicstart eerst door. Tevens wordt het lezen van de posts in het topic en voorgaande delen met klem aangeraden. Veel vragen en antwoorden komen steeds opnieuw voorbij.

 • Haal je post door een spelchecker heen voordat je het post!

 • Let op de grootte van de foto's wanneer je deze post: foto's van 3678 x 2736 pixels zijn gewoon niet nodig. Te grote foto's worden getrashed. Uploaden kan bijvoorbeeld bij Tinypic.

 • Linken naar Conrad producten? Gebruik de directe productlink

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee