zoals ik zei was het niet warm te krijgen omdat we toen nog een pui met HR glas hadden, laminaat waar de vloerverwarming niet doorheen kwam en we nachtverlaging toepasten. aankomend seizoen kan ik pas testen hoe het is met de HR+++ pui, PVC vloer zonder nachtverlaging én een lagere temperatuur van maximaal 40 graden. ik begin daar direct aan het begin van het seizoen mee, zoals ik vorige jaar van 60 naar 52 ging en daar heel de (milde) winter ons huis warm hebben kunnen houden, afgezien van die 1 a 2 dagen.
de vorige bewoners hebben aangegeven de grote radiatoren in de woonkamer nooit aan te hebben gehad, altijd alleen maar stookten op de vloerverwarming. wij hebben op hun plavuizen nu alleen nog laagje egaline en pvc vloer erop. dus ik verwacht minimaal hetzelfde comfort. alleen gaan wij met veel lagere temperatuur stoken als hun (80 versus 40)..
met de juiste tools is denk ik het gat zo op te boren tegen geringe kosten. 22 mm staal kost minder dan koper, en het gaat om ongeveer twee keer de hoogte van het huis. 20 meter totaal denk ik. x 2 want retour ook nog.
40 meter 22 mm.
mocht er een warmtepomp komen, dan laat ik voorlopig de ketel nog hangen. het ding is net 4 jaar oud en handig als backup.
de radiatoren zijn gedimensioneerd op het oude huis, met oude temperaturen. ik verwacht, omdat de oude bewoners alleen maar vloerverwarming stookten, we dus genoeg capaciteit hebben zonder dat we de panelen in de woonkamer meerekenen, laat staan met. moet ik alleen correctiefactor doen op de lage aanvoertemperaturen.
het echt uitrekenen doe ik binnenkort. goede tip. in alle kamers hangen trouwens van die grote dingen, geen kleine radiatoren. op de eerste en tweede verdieping stoken we nooit, maar ook daar verwacht ik voldoende capaciteit. afgelopen seizoen in ieder geval altijd warm geweest met 52 graden, en op die sporadische dagen dat in een bovenkamer de radiator aanging, werd de kamer gewoon warm.