Toon posts:

Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen OverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 105 Laatste
Acties:
 • 574.489 views

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Mede-auteur:
 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 17:25

mkleinman

Oorspronkelijke TS

Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.

Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geinteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor awe nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.

Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt :+

Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.

Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"

Inleiding / voorwoord

Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2015 gegroeid tot een populair topic met intussen meer dan 6500 postings. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen".

Changelog

 • 13-09-2015, uitgebreid
 • 14-09-2015, ELGA prijs excl. installatie.
 • 15-09-2015, Eigenaarlijst uitgebreid, typo fixes.
 • 16-09-2015, Systeem van APT toegevoegd.
 • 17-09-2015, vanderv toegevoegd, buitenunit type toegevoegd, grafieken toegevoegd, begrippen, werking, plaatjes.
 • 22-11-2015, Prijsverhoging ELGA doorgevoerd.
 • 08-01-2016, Systeem informatie van BarryH toegevoegd.

Werking warmtepomp

Werking: Het koudemiddel (tussen F en B) is een stof met een lage ‘kook temperatuur’

A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.

Aan de bronzijde draait uiteraard het circuit over de (gesloten) bron in de bodem en aan de afgifte zijde het cv (vloerverwarming) systeem.

Begrippen

Wat begrippen op een rij:COP

( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP

Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?

Antwoord:

10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen

COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!
sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .

Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).

Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.

Verschillende L/W warmtepompen

Grafieken

Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.

h2]Temperatuur in Nederland[/h2]
Met dank aan warmtecheck.nlDeze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forumEchte winters? Wat zijn dat?

ELGA

Vanwege de populariteit in dit topic krijgt de ELGA als eerste aandacht in de openingspost :)

ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. De ELGA is, dus, een hybride lucht/water warmtepomp. De thermostaat in de woonkamer wordt vervangen voor een Honeywell Chronotherm die is aangesloten op de ELGA. De ELGA neemt de rol van de originele thermostaat over en bepaald wanneer de ketel mee mag/moet draaien.

Standaard helpt de ELGA mee tot ongeveer 4 graden buiten. Zodra de temperatuur onder de 4 graden komt schakelt de buitenunit van de ELGA af en doet de ketel al het werk. Wanneer het weer 7 graden wordt buiten gaat de ELGA zelf ook weer meedraaien. Er zijn drie verwarmingsmogelijkheden; Alleen de ELGA, ELGA en CV, alleen CV. Doordat het in Nederland in de winter regelmatig boven de 4 graden is kan de ELGA een substantieel deel van de verwarming voor zijn eigen rekening nemen.

Tot en met 2014 is de ELGA geleverd met een CARRIER buitenunit, in 2015 is Techneco de ELGA met een Toshiba buitenunit gaan leveren.
Geluidsproductie
De Carrier buitenunit staat in de handleiding vermeld met een geluidsproductie van 59dB, dit zou vergelijkbaar moeten zijn met een koelkast. De buitenunit is met vol vermogen buiten te horen. Zodra het echter een klein beetje waait en/of regent dan valt het geluid volledig weg tegen de achtergrond.

Geluidsproductie van de Toshiba unit is nog niet bekend en hoe die wordt ervaren. ( wie o wie ? )
Werking software
Meteen een stukje de techniek in duiken; De ELGA heeft een relatief eenvoudig programma. Afhankelijk van de temperatuur in de woonkamer, temperatuur buiten en gewenste temperatuur bepaald de ELGA wie mag/moet verwarmen en hoe hard die moet gaan werken. Maar kortweg komt het er op neer; LAAG EN TRAAG. De ELGA probeert op een zo laag mogelijk vermogen het huis te verwarmen om maar zo efficient mogelijk te werken. Dit kan soms frustrerend zijn; want ook met 4 graden buiten blijft de ELGA dit doen. Hier is overigens een foefje voor. Later hierover meer.

De software kan trouwens worden aangepast waardoor deze temperatuurbegrenzing er niet meer in zit. De ELGA gaat dan door tot -20. Deze begrenzing kan er alleen door Techneco uit gehaald worden. Houdt hier rekening mee bij het bestellen van de ELGA.

Hansdegit heeft zelf het setpoint algoritme weten te ontrafelen en kan deze zelf met de hand aansturen.

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
Private Sub WriteSetpoint()
    '7 powerlevels van uit t/m fullpower
    'Level 0 t/m 6, 0 = -1, 1 = Setpointverlaging -0,09, 2 = 0.0, 3 = 0.1, 4=0.2, 5=0.3, 6=0.4
    'komt overeen met uit, 1-2gr, 3 gr, 5.5gr, 7.5gr, 9gr en fullpower=14gr
    'Om de Elga te starten, moet je minimaal op level 2 zitten. Je kunt van 2 wél terug naar 1.
    Dim SetpointOpdracht As String
    Dim DeltaSetpoint As Single

    Select Case _PowerLevel
      Case 0
        DeltaSetpoint -= 1 'nog in de dode band koelen/verwarmen
      Case 1 'powerlevel 0 is afgeschaft
        DeltaSetpoint = -0.49
      Case 2
        DeltaSetpoint = -0.39
      Case 3
        DeltaSetpoint = -0.29
      Case 4
        DeltaSetpoint = -0.19
      Case 5
        DeltaSetpoint = -0.09
      Case 6
        DeltaSetpoint = 0.01
    End Select
    If Temperatuur.Ruimte.Waarde > 0 Then
      Try
        ElgaPin.Write(False)
        Temperatuur.Setpoint.Waarde = Temperatuur.Ruimte.Waarde + DeltaSetpoint
        SetpointOpdracht = "TT=" & Temperatuur.Setpoint.Waarde.ToString("F2")
        'debugmsg("Setpointopdracht:'" & SetpointOpdracht)
        While Not ReadyToSend
          Thread.Sleep(97)
        End While
        OTWrite(SetpointOpdracht)
      Catch ex As Exception
        ExHeap.Add(ThreadName, c_Warning, "WriteSetpoint")
      End Try
    Else 'Opentherm interface weigert.....

      Try
        If _PowerLevel > 0 Then
          ExHeap.Add(ThreadName, c_Warning, "WriteSetPoint, TeleIngang AAN")
          _PowerLevel = 6
          ElgaPin.Write(True)
        Else
          ElgaPin.Write(False)
        End If
      Catch ex As Exception
        ExHeap.Add(ThreadName, c_Warning, "OpenTherm: WriteSetpoint, Tele")
      End Try
    End If

  End Sub
Thermostaat
De ELGA wordt geleverd met een Honeywell Chronoterm touch. Deze bevat ontzettend veel instellingen, hierover kunnen we kort zijn; De ELGA negeert ze bijna allemaal. Enige die worden gebruikt zijn:
 • Gemeten temperatuur
 • Klokthermostaatprogramma ( dus gewenste temperatuur )
Dus alle andere fratsen met modulatie, P/N parameters, aanwarmtijd, etc worden allemaal genegeerd.

Nog een ander ding van de Touch thermostaat. Een normale modulerende thermostaat leert zichzelf aan wanneer die moet starten om het op tijdstip X warm te hebben. De Touch doet dit niet. Dus een schema 08:00 20 graden betekent dat de ELGA om 08:00 pas aan gaat.
Aanvoertemperatuur
De ELGA kan maximaal een aanvoertemperatuur leveren van 42 graden. Wil je 42 graden aanvoertemperatuur dan moet je daar wel wat voor doen; Zoals gezegd doet de ELGA graag laag en traag. In de praktijk, bij mkleinman, komt dat er op neer dat de gemiddelde aanvoertemperatuur tussen de 33 en 35 graden ligt bij het normale klokprogramma. Hogere temperaturen zijn wel mogelijk maar dan moet handmatig de thermostaat hoger worden gezet zodat het verschil tussen gemeten en gewenst groter wordt.

Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.

De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.

1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.

2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!

Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.

** Diverse mensen hebben al meer dan 42 graden aanvoer gemeten.

Therma V9

Hier komt informatie over de Therma V9 warmtepomp. Apt heeft deze intussen draaiende.

Aansluitmogelijkheden


ELGA
De ELGA is ontzettend flexibel, lees: slikt praktisch alles qua aansluiting. Hier in het topic zitten diverse mensen die er lustig op los, hebben, zitten experimenteren met hun setup. Hieronder staan een aantal verschillende setups.
Standaard
Dit is de standaard setup die door Techneco wordt aangeboden.De ELGA wordt naast de ketel opgehangen en parallel aangesloten. De ELGA bepaald wanneer de ketel aan mag. En er wordt dus gewerkt met 1 thermostaat.
ELGA, CV, Zonneboiler, vloerverwarming
Schema waarin de ELGA en de CV onafhankelijk van elkaar verwarmen en een zonneboiler in het systeem is aangesloten als radiator. Het systeem wordt aangestuurd door twee thermostaten. Door te spelen met de klokprogramma's doet de ELGA het merendeel van het werk. Dit kan door de thermostaat van de ELGA iets hoger in te stellen.Systeem van mkleinman: De zonneboiler is aangesloten als een radiator. Vlak voor de zonneboiler zit een twee-wegklep, deze werkt vergelijkbaar als een thermostaatkraan. Is het boilervat warmer dan het CV water dan gaat het water door de boiler heen, in dat geval wordt dus het retourwater verwarmd. Wordt het aanvoerwater warmer dan de zonneboiler dan gaat de klep dicht. Eventueel kan met een handmatige klep parallel aan de twee-wegklep ook op deze manier het water altijd door de boiler worden geleid.

Het kan zijn dat het water wat van de zonneboiler komt warmer is dan 42 graden, de ELGA schakelt dan de buitenunit uit, via het externe pompcontact blijft de interne pomp wel lopen, er is immers nog warmtevraag.

Heel kort samengevat werkt de zonneboiler als een condensator in het circuit. Omdat de situatie zo nog geen jaar draait is het nog niet bekend hoeveel de extra besparing gaat zijn.
ELGA, Qsolar, elektrische boiler, radiatoren
Setup van Eric-PVT.
ELGA, CV, Zonneboiler hybride
Setup van BarryHAlgemeen:
ELGA in combinatie met combi Zonneboiler en Remeha Calenta CV ketel. Beide met eigen thermostaat. Elga thermostaat staat 0.5 graad boven de CV thermostaat, zodat de CV pas bijspringt als de ELGA het huis niet op temperatuur kan houden. Om te voorkomen dat daarna de ELGA nooit meer aanspringt is de ELGA thermostaat 30 minuten per dag geprogrammeerd op 0.5 graad onder de CV.

Toelichting:
ELGA (met Carrier buitenunit) staat parallel geschakeld aan de CV ketel (Remeha Calenta) en heeft eigen honeywell thermostaat op 20 graden continu. De buitentemperatuur blokkade (uit bij <=4 graden en weer aan bij 7 graden) is verwijderd (bij levering door Techneco).
De interne NTC vd Elga is verplaatst naar de radiatoren retour (voordat deze eventueel opgewarmd wordt door de Zonneboiler), zodat de ELGA regeling zich baseert op de pure retour temperatuur ipv de retour temperatuur na opwarming door ZB.
CV ketel springt aan bij warm water vraag (als ZB niet voldoende warm is) of als de ELGA het huis niet warm genoeg houd (lees temperatuur komt onder de 19.5 graad)
Nog uit te voeren experimenten: a/ thermostaat eerder laten aanslaan zodat ELGA meer draaiuren maakt op lager vermogen, b/ ELGA blokkeren met contact 30/31 zodra de CV aanslaat (Want dan wordt de retourtemp. zo hoog dat de ELGA niet efficient meer is) en hopelijk is dan de half uur een lagere temperatuur elke dag ook niet meer nodig, c/ radiatoren retour altijd door ZB laten lopenTherma V 9KW
Zonneboiler, warmtepomp, CV combi, vloerverwarming


Het, systeem zoals apt deze in gebruik heeft.

TIPS

Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!

Prijzen

Met dank aan onder andere: neographikal en develdonk :)

Eigenaren in dit topic

 • Eric-PVT: ELGA, Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • mkleinman: ELGA, Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • BarryH: ELGA, Carrier, =
 • hansdegit: ELGA, Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • vanderv: ELGA, Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • apt: Therma V 9KW

Links

mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"

http://www.warmtepomp-info.nl/

[Voor 255% gewijzigd door mkleinman op 08-01-2016 17:52. Reden: Nieuwe opzet.]

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • ericplan
 • Registratie: Mei 2006
 • Nu online

ericplan

5180 Wp PV

Het is dat het jammer is om een slaapkamer op te offeren als technische ruimte, maar anders.....

A'dam ZonPHP PVOutput


 • Jaaap
 • Registratie: Februari 2000
 • Niet online
Heb je aan een airco met inverter gedacht?
Is dat rendabel?

Dat betekent
Het gebeurt
Dit verandert
Wat bepaalt


 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Jaaap schreef op vrijdag 06 september 2013 @ 23:31:
Heb je aan een airco met inverter gedacht?
Is dat rendabel?
Jij bedoelt een ander topic, denk ik:
Huis verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp

Ik zie net dat ik het topic van AUijtdehaag gestolen heb
:o

Aan de andere kant: dat leek toch een beetje dood. Ik zal de openingspost aanpassen.

[Voor 68% gewijzigd door hansdegit op 06-09-2013 23:48]

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1

hansdegit schreef op vrijdag 06 september 2013 @ 23:34:
[...]
Ik zie net dat ik het topic van AUijtdehaag gestolen heb
:o

Aan de andere kant: dat leek toch een beetje dood. Ik zal de openingspost aanpassen.
Dat maakt niet uit hoor. Ik ben ook nog zoekende en die geldboom wil maar niet groeien.
Alle ideeen zijn welkom. :9

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • Mike70
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 15-12-2022

Mike70

5495 Wp + ZB + Pellet-cv

Ik zit ook al jaren te dubben om een wartmepomp te nemen.
Ons gasverbruik schommelt tussen de 250 en 350m3 per jaar.
Ik vermoed zelfs dat we aan een Elga genoeg hebben en dan kunnen we de CV de deur uit schoppen.
Maar ik hik tegen temeraturen onder de 4 graden aan.
Er word regelmatig gesproken over temperaturen van -15 maar hier in het 'verre' oosten komen temperaturen van -20 ook voor. En dan?

We hebben 1 fase 40 Ampére in huis.
We zouden over kunnen schakelen naar 3 X 25 Ampére.
We koken op dit moment ook al op inductie en het verbruik valt ons reuze mee.
Echter als we alle 'pitten' aan hebben staan, kom je toch al snel op 7500W uit.
Maar ook dit is maar tijdens een kleine periode per dag.

We hebben laatst een keukenboiler gekocht voor warm water in de keuken. Deze wordt gevoed met alleen maar koud water.
Het gebruik van warm water in de keuken is minimaal waardoor een aanvoer van warm water compleet overbodig is.

Een mogelijkheid is misschien een elga in combinatie met een 'ordinaire' electrische doorstroomverwarmer.
Kortom keuzes, keuzes en nog eens keuzes.


Ik sta ook open voor suggesties. :?

[Voor 0% gewijzigd door Mike70 op 07-09-2013 00:13. Reden: spelfaut.]

www.mijnzon.info


 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
hansdegit schreef op vrijdag 06 september 2013 @ 22:54:
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor we nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 150 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.
Ik val al in deze andere staffel (<500m3 per jaar) en het verschil is € 55 per jaar bij mij ten opzichte van de staffel 500m3 t/m 4000m3. Zie het capaciteitstarief bij Liander of Stedin (tabel 3). Beide € 55 per jaar. Zeker iets om rekening mee te houden, maar 150 euro is veel meer dan ik krijg. Check voor de zekerheid of het bij jou netbeheerder echt 150 euro is.

offtopic:
Misschien niet helemaal on-topic, maar wel van belang voor je terugverdientijd waar je in de TS over praat.

[Voor 19% gewijzigd door Dre op 07-09-2013 09:43]


 • Ploink
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 26-01 13:42
Toelichting tabel
De hoogte van de tarieven is afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting.
Volgens mij is het capaciteitstarief afhankelijk van de capaciteit van je aansluiting, dus van je gasmeter en de leiding daar naartoe. Als je verbruik lager is dan de capaciteit, dan ga je dus niet minder betalen. Al ga je een jaar op vakantie en zet je de hele gaskraan dicht dan betaal je nog hetzelfde.

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Ik heb het nog even gecontroleerd, maar ik ben idd abuis.

Het verschil (bij Liander) in cap. tarief = 55,-
Verschil in transporttarief = 55,-

Dus het scheelt 110,- aan vaste gaslasten. Hoe ik bij 150,- kwam??? Ik had het blijkbaar heel slordig uitgerekend.

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Ploink
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 26-01 13:42
hansdegit schreef op zaterdag 07 september 2013 @ 10:56:
Het verschil (bij Liander) in cap. tarief = 55,-
Nogmaals, het capaciteitstarief betaal je voor de capaciteit van de aansluiting, daar kun je niks op besparen.
Staat hier ook hier uitgelegd:
Sinds de invoering van het capaciteitstarief per 1 januari 2009 betaalt u een vast bedrag per aansluiting. Dit capaciteitstarief is afhankelijk van de grootte van uw aansluiting en onafhankelijk van het verbruik. Hoe groter de capaciteit van de aansluiting, hoe hoger het capaciteitstarief.

 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
De website van Liander schept wat verwarring, maar het capaciteitstarief bevat het transporttarief. Zie quote:
Het capaciteitstarief is de som van de afzonderlijke periodieke tarieven voor de aansluiting, het transport van de energie en de meetdiensten per aansluiting.
Het blijft dus € 55

[Voor 36% gewijzigd door Dre op 07-09-2013 12:04]


 • Speedy-Andre
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 21:39

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus

Ik ruik een nieuw topic :+

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


 • Ploink
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 26-01 13:42
Zie hun PDF Aansluit- en transporttarieven gas 2013 voor consumenten en mkb.
Ik geloof dat je volgens tabel 3.2 gelijk hebt.
Dus de energie bedrijven liegen weer als ze zeggen dat het onafhankelijk van het gebruik is!
Jij hebt dus wel de kleine lettertjes gelezen ;)

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Onduidelijkheid troef, alhoewel de eerste zin van deze pagina wat duidelijk lijkt te scheppen:
http://www.liander.nl/lia...starief_kleinverbruik.htm
Het capaciteitstarief is de som van de afzonderlijke periodieke tarieven voor de aansluiting, het transport van de energie en de meetdiensten per aansluiting.
Oké, 55 euro stimulans om in die lagere staffel te raken.

Even verder rekenen..Met een gasprijs van 65 ct /m3 en korting op de vaste lasten moet het dus mogelijk zijn om 380 euro per jaar te besparen op de gaslasten.

Dat lijkt wel aardig te kloppen met de jaarafrekening van GC, waarin ongeveer 175 euro werd berekend voor vaste gaslasten.

[Voor 9% gewijzigd door hansdegit op 07-09-2013 11:50]

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Ploink
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 26-01 13:42
Ja als ik het uitreken voor >500 m3:

(alles inc BTW/maand)

2 Aansluitdienst t/m G6: 1.71
3.1 Vastrecht per aansluiting: 1.815
3.2 Capaciteitsvergoeding transport: 9.1839 (WEL afhankelijk van verbruik!!!)
4 Meetdienst t/m G6: 1.99 (24 euro/jaar voor een kaartje die je zelf in mag vullen)

Totaal 14.6989 x 12 = 176.3868 / Jaar.
Klopt dus wel met tabel 1.

Maar als je <500 verbruikt, dan betaal je 4.5920/maand bij 3.2, scheelt 55 euro/jaar
Het is dus WEL verbruik afhankelijk, ze liegen.

[Voor 7% gewijzigd door Ploink op 07-09-2013 11:58]


 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Oké, discussie beslecht, over naar de lucht/water warmtepompen.

Kennissen van ons hebben een warmtepompboiler van Techneco in hun huis staan. De warmte uit de afzogen lucht komt als warmte terug in de boiler, de lucht wordt met een graad of 7 uitgeblazen. Prachtig ding, maar in combinatie met een zonneboiler zou -ie alweer wat completer zijn.

En om je hele huis te verwarmen vanuit de boiler zou die toch echt een een m3 groot moeten zijn.

Dus eigenlijk zoek ik een WP die de CV kring kan (bij)verwarmen. Tot nu toe lijkt de Elga als enige geschikt. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik geen gedegen marktonderzoek heb gedaan. Vandaar dus dit topic, post je warmtepompen.

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
mijn elga werd geleverd zonder de nare 4c begrenzing, 1 mailtje was genoeg
de carrier buitenunit is in staat door te werken tot -15c, hierdoor zal hij wel in defrost gaan bij een start bij vorst, maar dat is minder erg met een stroom overschot.
de folder zegt naast de gasketel, ik plaats hem zover mogelijk bij de gasketel vandaan.
dan het unieke van de elga, deze heeft een plaatsbaar ntc sensor, die bij de gasketel moet, maar daar zet ik hem niet, ik zet hem precies vlakbij de zon-cv sensor(retour), zodat de zon-cv indien werkend bij zon, de elga laat afschakelen

de elga stuurt de ketel aan/uit, zodra hij dat nodig vind
dat doe ik ook niet, de bestaande thermostaat blijft hangen, en komt 0,5 graad lager te staan dan de thermostaat van de elga, bijv 20c elga 19,5c de qsolar, red de elga het niet, ziet de andere het vanzelf via de temperatuur.
er komt geen storing want de elga geeft letterlijk een schakelaar signaal aan of uit,
zonder controle. dan is de elga dus autonoom.

omdat de elga op de cv zit, wil ik gaan ontdekken hoe ik de retour door de boiler kan laten gaan
deze staat nu toch als laatste radiator in de cv, dit moet op de qsolar gebeuren, die moet ik voor de gek houden. ik krijg erg leuke en goede support van atag en techneco.

[Voor 14% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 07-09-2013 12:23]


 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Dus eigenlijk heb jij 2 autonoom werkende verwarmingstoestellen in je CV circuit. Allebei kunnen ze overruled worden door de zon. Je Qsolar doet dat automatisch, je Elga laat zich afschakelen door de NTC (indirect door de zon, dus).

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Een tekening en eventueel foto's (visueel) van de technische installatie van eric-pvt zou misschien wat duidelijkheid kunnen geven aan mensen zoals ik :)

[Voor 3% gewijzigd door Dre op 07-09-2013 12:32]


 • SpeksteenWP
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 01-04-2021

SpeksteenWP

8,5 kW hout / 4,3 kWp zon

Eric is het niet lonend om het gas helemaal de deur uit te doen en alleen te draaien op Qsolar + Elga?
Vastrecht gas en onderhoudskosten van de ketel ben je dan kwijt en kun je eventueel steken in extra elektriciteitsverbruik.

8,5 kW hout / 4,3 kWp zon / 5,6 kW multisplit L/L WP


 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Ik kan je een plaatje tonen van onze sitatie...Waar zou jij de Elga plaatsen?3 verwarmingszones, alledrie afzonderlijk geregeld door een aan/uit thermostaat op een zonekast van Danfoss. De Danfoss stuurt uiteindelijk het verwarmingstoestel aan.

[Voor 34% gewijzigd door hansdegit op 07-09-2013 12:46]

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Ploink
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 26-01 13:42
In de retour vlak voor de ketel.
De ketel meet hier de temperatuur dus past zich aan.
Als de zonneboiler niet ingeschakeld is, dan is het water daar het koudst en heb je meer marge om te verwarmen.
Als je het in de aanvoer zet, dan kan de temperatuur te hoog worden.
Als je het voor de zonneboiler zet, dan wordt het water in de boiler warmer en neemt de efficiëntie van de boiler af, dus naverwarmen is beter.

edit: om warmte op te slaan kun je een reflux bouwen die de waterstroom terug pompt naar de boiler als er geen warmtevraag is en de CV pomp stil valt.

[Voor 15% gewijzigd door Ploink op 07-09-2013 13:25]


 • mightym
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 11:57

mightym

23.685 Wp+ 7.5 kW Ecodan

Ik heb anderhalf jaar geleden ook een l/w warmtepomp als bijverwarming in mijn CV circuit opgenomen. Ik moet de boel nog automatiseren en bemeteren, maar mijn ervaring is dat het feilloos werkt. Vooral wanneer de buitentemperatuur zo rond de 7 a 8 graden is. Dan hoeft er niet vaak ontdooit te worden en is de COP lekker hoog. Het is alleen jammer dat ons huis bij 7 graden buitentemperatuur niet zoveel warmte nodig heeft! Ik stel mijn CV ketel in op een temperatuur van 30 graden, dat is genoeg om het hier warm te krijgen. Hij schakelt dan vanzelf af als de warmtepomp op temperatuur is, want het retourwater wordt dan zo'n 35 graden. Ik kan er overigens ook voor kiezen om de warmtepomp stand alone te laten draaien dmv een driewegklep. Hiervoor ligt nog een gemotoriseerd klepje te wachten...
De warmtepomp is een of andere chinees van 8 kW, op de kop getikt voor 400 euro. Desgewenst kan ik nog wel ff nazoeken waar ik hem vandaan heb (ergens in limburg), stuur dan maar ff een pb.

Ik durf nog niet te vertellen hoeveel gas ik hier nu mee heb bespaard, afgelopen winter (die begon in november en eindigde in juni) was niet zo vergelijkbaar met de winters ervoor. Het is overigens wel gelukt om samen met de warmtepompboiler het overschot aan opgewekte elektriciteit weg te stoken :-)

23.685 Wp+ 7.5 kW Mitsubishi Ecodan + 300L boiler


 • Anoniem: 399299
 • Registratie: Maart 2011
 • Niet online
Voor informatie over lucht-water warmtepompen is het handig om ook eens in Belgische/Duitse (zoals deze) forums te lezen. De Belgen en Duitsers zijn niet zo afhankelijk van/verslaafd aan aardgas en hebben vaak meer kennis en ervaring met verschillende types warmtepompen.

Wat ik er tot nu toe zo uit heb kunnen halen wat een lucht-water warmtepomp betreft is samen te vatten als dat het enigszins uit kan in zeer energiezuinige nieuwbouw maar beslist niet in oudere huizen.

 • Bezuiniger
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 27-01 00:03
Zelf vind ik de Multiline van Nefit aantrekkelijk: http://www.nefit.nl/consu...oduct_detail/product_1408
Deze werkt samen met de CV en eventueel een zonneboiler. Je kunt dus van de klassieke Nefit CV naar hybride doorgroeien. De Elga is ook leuk, maar Nefit en opentherm is niet zo'n goede combi.
Dit is trouwens pas te doen als alle isolatie in je huis up-to-date is, voor optimale prestaties qua COP wil je een lage watertemperatuur (35 graden) kunnen gebruiken in je huis.

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Anoniem: 399299 schreef op zaterdag 07 september 2013 @ 13:59:
[...]
Wat ik er tot nu toe zo uit heb kunnen halen wat een lucht-water warmtepomp betreft is samen te vatten als dat het enigszins uit kan in zeer energiezuinige nieuwbouw maar beslist niet in oudere huizen.
Die snap ik niet....Kunnen ze dat op die fora ook goed onderbouwen?
Bezuiniger schreef op zaterdag 07 september 2013 @ 15:44:
Zelf vind ik de Multiline van Nefit aantrekkelijk: http://www.nefit.nl/consu...oduct_detail/product_1408
Deze werkt samen met de CV en eventueel een zonneboiler. Je kunt dus van de klassieke Nefit CV naar hybride doorgroeien. De Elga is ook leuk, maar Nefit en opentherm is niet zo'n goede combi.
Dit is trouwens pas te doen als alle isolatie in je huis up-to-date is, voor optimale prestaties qua COP wil je een lage watertemperatuur (35 graden) kunnen gebruiken in je huis.
Als Nefit en opentherm niet zo goeie combi is, stuur je de Nefit toch gewoon aan/uit?

@eric-pvt: vandaag de Grote Dag...Hoe draait -ie?

Ik heb nu de volgende vragen uitstaan bij Techneco:
- hoe gaat de binnenunit om met stroomonderbrekingen?
- kan je straffeloos de communicatie tussen de opentherm thermostaat en de binnenunit onderbreken?

Van mij hoef die Elga nl. niet continue aan te staan. En als de opentherm communicatie onderbroken kan worden heb ik meteen een manier gevonden om 'em op te nemen in de zoneregeling.

[Voor 107% gewijzigd door hansdegit op 09-09-2013 15:58]

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Bezuiniger
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 27-01 00:03
hansdegit schreef op maandag 09 september 2013 @ 15:52:
[...]
Die snap ik niet....Kunnen ze dat op die fora ook goed onderbouwen?
[...]
Als Nefit en opentherm niet zo goeie combi is, stuur je de Nefit toch gewoon aan/uit?
Zeker is dat te onderbouwen: de COP van een lucht/brine/water-water warmtepomp zakt dramatisch in als de watertemperatuur stijgt. Dus als je 55 graden nodig hebt om je huis te verwarmen haal je zeker niet de opgave van de meeste fabrikanten. In veel gevallen moet je het zien te redden met 32 of 35 graden, en dat vraagt nu eenmaal om een geschikt huis. En in het algemeen kun je bij oudere huizen niet zonder stevige ingrepen met een dergelijke temperatuur gaan verwarmen.

Natuurlijk kan de Nefit ketel ook aan/uit aangestuurd worden, alleen vind ik dat een beetje jammer. Verder is de Multiline nauwelijks duurder dan de Elga, dus ik zie de combo Multiline + Nefit CV een beetje beter zitten, net zoals ik de combi Elga + opentherm CV beter vind klinken.

Andere lucht-water opties zijn:
- Nibe
- Stiebel-Eltron
- Itho (Cool) Cube
Of bekende airco fabrikanten, die nu ook lucht-water maken:
- LG Therma
- Daikin Altherma
- Panasonic Aquarea

 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
@eric-pvt: vandaag de Grote Dag...Hoe draait -ie?
niet, want ik ben weer in conflict met mijn afrekening
de standen die ik doorgaf zijn onder de 500m3,
nu staat er ineens "gecorrigeerd verbruik 502m3", en dat geintje heb ik door.
blijkbaar moet er wel erg veel calorisch gecorrigeerd worden, de standen kloppen, maar toch is het 502m3
blijkbaar zijn energiebedrijven weer allergisch voor die <500m3 grens, en verdommen ze het correct te berekenen.
en dus is de vraag : <500m3 tarief krijg je het ook ?
(lijkt wel weer erg op het saldeer verhaal)


* Anoniem: 238103 begint nu wel een enorme schurfhekel aan gas te krijgen

[Voor 11% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 09-09-2013 17:40]


 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
offtopic:
Je moet die energiebedrijven eens verwijzen naar de volgende Wikipedia pagina:
Wikipedia: Kubieke meter
Daar staat haarfijn uitgelegd dat een kubieke meter een inhoudsmaat is. 1×1×1 meter om precies te zijn, en niet 1,05×1,05×1,05 meter. Ook bij de benzinepomp betaal ik per liter. Ongeacht de prijs of kwaliteit van de brandstof past er net zoveel liters in mijn tank. Energiebedrijven denken daar blijkbaar anders over.
* Dre begint nu wel een enorme schurfhekel aan gas te krijgen
Je hebt nu eindelijk de middelen om gasloos door het leven te gaan, je hebt vast al een deadline gesteld wanneer het gas er eindelijk uit gaat :9

FYI: Ik ben ook nog opzoek naar een warmtepomp als vervanging voor de CV-ketel :9

[Voor 30% gewijzigd door Dre op 09-09-2013 21:30]


 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Bezuiniger schreef op maandag 09 september 2013 @ 17:32:
[...]

Zeker is dat te onderbouwen: de COP van een lucht/brine/water-water warmtepomp zakt dramatisch in als de watertemperatuur stijgt. Dus als je 55 graden nodig hebt om je huis te verwarmen haal je zeker niet de opgave van de meeste fabrikanten. In veel gevallen moet je het zien te redden met 32 of 35 graden, en dat vraagt nu eenmaal om een geschikt huis. En in het algemeen kun je bij oudere huizen niet zonder stevige ingrepen met een dergelijke temperatuur gaan verwarmen.

Natuurlijk kan de Nefit ketel ook aan/uit aangestuurd worden, alleen vind ik dat een beetje jammer. Verder is de Multiline nauwelijks duurder dan de Elga, dus ik zie de combo Multiline + Nefit CV een beetje beter zitten, net zoals ik de combi Elga + opentherm CV beter vind klinken.

Andere lucht-water opties zijn:
- Nibe
- Stiebel-Eltron
- Itho (Cool) Cube
Of bekende airco fabrikanten, die nu ook lucht-water maken:
- LG Therma
- Daikin Altherma
- Panasonic Aquarea
Maar dan ga je uit van een volledig uitfaseren van de ketel, toch? Stel je nou eens voor dat een WP idd in staat is om dat water tot een graad of 35 te verwarmen. Dan hoeft de ketel nog maar 10 graden bij te stoken; dat scheelt toch al aanzienlijk.

Of heb ik een roze bril op?

@eric-pvt: jij zat toch onder de 400m3? Dat zou een calorische correctie van meer dan een kwart betekenen.....

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
35 graden uit WP en 45 graden uit de CV-ketel zou kunnen (serieschakeling), maar de vraag blijft wat de RetourTemperatuur is. Als de RT 35 graden is blijft er niks over voor de WP. Wellicht met veel radiator capaciteit (vloerverwarming, wandverwarming, etc) dat je een behoorlijk lage RT kan halen.

[Voor 25% gewijzigd door Dre op 09-09-2013 18:21]


 • Bezuiniger
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 27-01 00:03
Dre schreef op maandag 09 september 2013 @ 18:07:
35 graden uit WP en 45 graden uit de CV-ketel zou kunnen (serieschakeling), maar de vraag blijft wat de RetourTemperatuur is. Als de RT 35 graden is blijft er niks over voor de WP. Wellicht met veel radiator capaciteit (vloerverwarming, wandverwarming, etc) dat je een behoorlijk lage RT kan halen.
Inderdaad dat zou kunnen maar ik zie die delta van meer dan 10 graden ook niet echt zitten. Zelf zou ik eerder denken aan omschakelen: standaard de WP, en als je merkt dat dat niet meer gaat de CV opstarten. Met wat simpele schakelingen zou dat zelfs automatisch kunnen.

 • Anoniem: 399299
 • Registratie: Maart 2011
 • Niet online
hansdegit schreef op maandag 09 september 2013 @ 15:52:
Die snap ik niet....Kunnen ze dat op die fora ook goed onderbouwen?
De verbruikscijfers voor lw-warmtepomp zeggen voldoende. Wat wil je onderbouwd hebben? Soms 's winters 50 tot 80 kWh per dag bij niet-optimaal gebruik(geen lage temperatuur verwarming, te weinig isolatie of nieuwbouw die nog niet is uitgedroogd). Heb je de link überhaupt gelezen, het spreekt echt voor zich.

De cijfers staan nogal in contrast met wat fabrikanten beloven. Natuurlijk hoor je fabrikanten niet over de echte verbruikscijfers, het is wat dat betreft niet anders als in de auto industrie.

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Anoniem: 399299 schreef op maandag 09 september 2013 @ 18:38:
[...]

Heb je de link überhaupt gelezen, het spreekt echt voor zich.
[...]
nou nou...dat kan vriendelijker.
Even weet-ik-niet hoeveel pagina's doorstruinen op zoek naar bewijs voor de stelling van Bezuiniger...Nee, ik heb de link niet zorgvuldig gelezen.

Maar 80 kWh/dag is best pittig, da's een dikke 10m3 gas equivalent met COP=1. In heel koude weken halen wij dat ook incidenteel (1e week feb 2012 was zo'n lekkere).

Dus eigenlijk sla ik daar niet steil van achterover. Het wordt natuurlijk extra vervelend als je die energie moet inkopen.

Ik ga dat topic maar eens goed lezen om wat beter beslagen ten ijs te komen.

edit:
@Dr Rockzo, als ik het zo eens bekijk zijn de mensen daar allemaal erg teleurgesteld. Maar dat zijn zonder uitzondering allemaal mensen die hun ketel de deur hebben gewezen of nooit een gasketel hebben gehad. Dus je hebt wel degelijk een punt met het plaatsen van die link.

Voorlopig kan er hier geen sprake van zijn dat de ketel de deur uit gaat. Maar ik kan vrij simpel beredeneren dat het affikken van stroom met een verwarmingselement in de boiler minder slim is dan het (voor)verwarmen van CV water met een COP > 1.

Dan is het nog steeds niet ideaal; je blijft een gasabbootje houden, maar je kunt het verbruik daarvan wel flink naar beneden krijgen.

[Voor 64% gewijzigd door hansdegit op 09-09-2013 21:35]

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Bezuiniger
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 27-01 00:03
hansdegit schreef op maandag 09 september 2013 @ 19:13:
[...]

nou nou...dat kan vriendelijker.
Even weet-ik-niet hoeveel pagina's doorstruinen op zoek naar bewijs voor de stelling van Bezuiniger...Nee, ik heb de link niet zorgvuldig gelezen.
Dat is geen stelling van mij. Als je even beter leest zie je dat ik je uitleg gaf over wat je niet snapte van de stelling van iemand anders. Als je kijkt naar de documentatie van de Elga staat daar trouwens ook een redelijke goede beschrijving van de relatie watertemperatuur/COP. En dan is de Elga nog geschikt voor relatief hoge watertemperaturen: de meeste warmtepompen geven het boven de 55 graden zo wie zo op.

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Klopt, dat had ik beter moeten formuleren. Het was idd niet jouw stelling. Maar jij neemt de moeite om het even netjes uit te leggen. De opmerking van Dr Rockzo kwam even verkeerd op mij over, hoewel het misschien helemaal niet zo bedoeld was.

Back on topic. Jij schrijft hierboven dat de Elga relatief hoge temps kan leveren. Uit de documentatie van Techneco haal ik dat de Elga tot 45 graden verwarmt. Is dat dan relatief hoog? In jouw post rep je over 55 graden (bij de meeste wp's).

Ik meen dat de Zubadan tot 65 graden gaat.

Gelukkig hebben wij aan een graad of 45 genoeg. Zeker als we nog een extra radiator ophangen (met home-made DBE's)

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 19:18
Ik vind dit ook heel interessant.
Mijn ZB heeft de cv retourleiding door de (prio1) boiler lopen met een geschakelde 3wegklep. en de cv houdt het ook in januari warm met ca. 40 graden warm water. Ik laat nu de CV van half oktober tot in april de pomp continu laten draagen (of b.v. 90 minuten nadraaien na uitgaan).

ik zou graag b.v. zoals bij elga met een warmtepomp het cv water rondpompen als er warmtebehoefte is. Tot nu toe weerhoudt de aanschafprijs van ca. 3250,- me.

Als alternatief heb ik nog gekeken naar warmtepompboilers op ventilatielucht, maar dan heb ik een extra boiler dus wordt het benutten van warmte in de juiste volgorde lastig (1. ZB, 2. WPB, 3. CV) en ik denk dat de opbrengst beperkt is doordat je niet meer kan benutten dan de opwarming van de geventileerde lucht, kan bij mij nooit meer zijn dan ca. 200-300 m3 van totaal 1500m3 gas per jaar.

@mightym: kan je uitleggen waardoor het water rondgepompt wordt? is dat met een aparte pomp of is het gewoon de CVpomp die aangaat op het moment dat de CV dat zinvol vindt?

[Voor 23% gewijzigd door BarryH op 09-09-2013 20:32]

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • Bezuiniger
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 27-01 00:03
hansdegit schreef op maandag 09 september 2013 @ 20:12:
Back on topic. Jij schrijft hierboven dat de Elga relatief hoge temps kan leveren. Uit de documentatie van Techneco haal ik dat de Elga tot 45 graden verwarmt. Is dat dan relatief hoog? In jouw post rep je over 55 graden (bij de meeste wp's).

Ik meen dat de Zubadan tot 65 graden gaat.

Gelukkig hebben wij aan een graad of 45 genoeg. Zeker als we nog een extra radiator ophangen (met home-made DBE's)
De specificaties zijn op zijn minst dubbelzinnig. Ik heb hier (oude) documentatie met COP profielen van 50, 55, 60,70,80(!) en 90(!!) graden. Terwijl eerder er in datzelfde document gesproken werd over optimaal beneden 55 graden, en blijkbaar in jouw documentatie over 45 graden. Ik denk zelf dat er in de loop der jaren heel wat gewijzigd is aan de software, om sommige van de stevige claims die gemaakt worden ook (deels) waar te kunnen maken.

En dat is ook precies waar voor mij de schoen wringt: de claims die Techneco maakt in de documenten die ik heb zijn zo waanzinnig dat ze niet kunnen kloppen. Destijds was dat genoeg reden voor mij om de Elga opzij te leggen. En voorlopig blijft dat zo, zeker nu onze nieuwe ketel niet overweg kan met opentherm. Ondertussen blijf ik lekker doorgaan met snijden in onze warmtebehoefte: ik hoop deze winter aan 50-55 graden genoeg te hebben, en als er wat meer radiatorcapaciteit is moet dat nog lager kunnen. Zowel voor ZB als WP is het kunnen verlagen van je watertemperatuur van groot belang, en zelfs de CV werkt er efficiënter door.

 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
hansdegit schreef op maandag 09 september 2013 @ 17:51:
[...]

@eric-pvt: jij zat toch onder de 400m3? Dat zou een calorische correctie van meer dan een kwart betekenen.....
367 voor dit kalenderjaar
498 voor het jaar van de afrekenperiode

verder lees ik weer wegschrijven van de elga, zonder het bestaande ook maar iets in de weg te leggen,
weer een typisch cultuur probleem
we weten er geen bal van en dat ga ik eens uitproberen.

 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
hansdegit, overweeg ook eens serieus een elektrische radiator voor in de woonkamer. Kost geen drol. Kijk wel even naar de WAF en hoe je dat ding aanstuurt (eventueel in combinatie met je normale thermostaat.

Aangezien je een zonneboiler hebt verwacht ik dat je WP hoofdzakelijk moet functioneren wanneer er weinig zon en veel kou is, dit is precies de periode dat een WP de slechtste COP heeft. Het grote voordeel van de WP (hoge COP) zit juist in het voor- en najaar. Het een en ander hangt uiteraard wel af van de dimensionering van je zonneboiler. Zo te zien verbruik jij nog relatief veel gas ondanks de zonneboiler, dus het 'stookseizoen' is relatief lang (?, aanname)

Er bestaat een website (adres weet ik even niet, iemand?) waarbij warmtepompen met elkaar vergeleken konden worden op basis van praktijk resultaten. Misschien dat je op basis dergelijke praktijk resultaten een rationele keuze kan maken.

[Voor 14% gewijzigd door Dre op 10-09-2013 17:31]


 • Bezuiniger
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 27-01 00:03
Anoniem: 238103 schreef op dinsdag 10 september 2013 @ 08:13:
[...]

367 voor dit kalenderjaar
498 voor het jaar van de afrekenperiode

verder lees ik weer wegschrijven van de elga, zonder het bestaande ook maar iets in de weg te leggen,
weer een typisch cultuur probleem
we weten er geen bal van en dat ga ik eens uitproberen.
Een gemiddelde COP van 4,46 bij 90/70 verwarming (temperatuur luchtaanvoer niet gespecificeerd) klinkt mij redelijk onwaarschijnlijk in de oren. Sorry, maar een fabrikant die dergelijke claims maakt mag ze van mij eerst bij iemand anders waarmaken. De COP van de Nefit Multiline klinkt me dan toch heel wat waarschijnlijker in de oren: 4,42 bij A7/W35. En die jongens specificeren tenminste nog beide parameters.

Verder vind ik je toon niet echt constructief. Als je de rest ook even had gelezen had je begrepen dat ik nog niet zo ver ben dat ik een lucht-water WP goed in kan zetten. Eerst moet er bezuinigd worden op de warmtebehoefte, en dan moet mogelijk nog de radiatorcapaciteit omhoog. Het "masterplan" is redelijk eenvoudig: zover isoleren en de watertemperatuur verlagen dat de WP ook echt een verbetering zowel in CO2 uitstoot als kosten is, en als het kan zoveel bezuinigen op elektriciteitsverbruik dat de WP "gratis" draait. We zitten inmiddels op -1553kWh, hebben de vloer geïsoleerd en de ruiten gehad. Voor de spouw wachten we op thermografie, zodat het herstel van de isolatie gepland kan worden. Waarom vind je die aanpak zo problematisch?

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Dre schreef op maandag 09 september 2013 @ 18:07:
35 graden uit WP en 45 graden uit de CV-ketel zou kunnen (serieschakeling), maar de vraag blijft wat de RetourTemperatuur is. Als de RT 35 graden is blijft er niks over voor de WP. Wellicht met veel radiator capaciteit (vloerverwarming, wandverwarming, etc) dat je een behoorlijk lage RT kan halen.
Met die retourtemp heb je wel een punt. Nu stoken we 50/35, de bedoeling is om dat omlaag te werken met een extra radiator. De vloerverwarming in keuken en badkamer zou best prima overweg kunnen met die lagere aanvoertemp.
Bezuiniger schreef op dinsdag 10 september 2013 @ 17:12:
[...]

Een gemiddelde COP van 4,46 bij 90/70 verwarming (temperatuur luchtaanvoer niet gespecificeerd) klinkt mij redelijk onwaarschijnlijk in de oren. Sorry, maar een fabrikant die dergelijke claims maakt mag ze van mij eerst bij iemand anders waarmaken.
[...]
Waar heb je die claim gezien? Ik kom dat op de Techneco site nergens tegen. Verder deel ik je uitgangspunt aangaande verdere besparing en isolatie; ik weet alleen niet zo goed waar bij ons nog echt veel te halen valt. Op zich is 900-1000m3 voor een huis van dik 480m3 niet heel slecht ofzo.

[Voor 48% gewijzigd door hansdegit op 10-09-2013 17:33]

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 17:25

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
ik twijfel op dit moment wat te doen. Ik snap op dit moment niets meer van mijn systeem. Het werkt anders dan ik had verwacht. Vorig jaar ontzettend veel geïsoleerd, en zonneboilerCV ondersteuning, en slechts 3,5% minder verbruik volgens mindergas.nl.

Is het dan nu wel verstandig om in een ELGA te investeren of een vergelijkbaar apparaat?

Aankomend voorjaar wordt de situatie weer anders wanneer we vloerverwarming krijgen op de hele benedenverdieping.

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • Bezuiniger
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 27-01 00:03
hansdegit schreef op dinsdag 10 september 2013 @ 17:26:
[...]
Waar heb je die claim gezien? Ik kom dat op de Techneco site nergens tegen. Verder deel ik je uitgangspunt aangaande verdere besparing en isolatie; ik weet alleen niet zo goed waar bij ons nog echt veel te halen valt. Op zich is 900-1000m3 voor een huis van dik 480m3 niet heel slecht ofzo.
Ik kon het op hun site ook niet meer vinden. Met google kwam ik de PDF nog wel tegen bij een installatiebedrijf:
http://www.google.nl/url?...St_W_DxHcZkSmI7GnM82fpMQw

45 graden is voor bestaande bouw heel erg netjes. Ik denk niet dat je nog heel veel kunt zakken qua watertemperatuur zonder extra capaciteit te creëren met bijv. wand/plafond/vloerverwarming.

 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
mkleinman schreef op dinsdag 10 september 2013 @ 18:59:
ik twijfel op dit moment wat te doen. Ik snap op dit moment niets meer van mijn systeem. Het werkt anders dan ik had verwacht. Vorig jaar ontzettend veel geïsoleerd, en zonneboilerCV ondersteuning, en slechts 3,5% minder verbruik volgens mindergas.nl.

Is het dan nu wel verstandig om in een ELGA te investeren of een vergelijkbaar apparaat?

Aankomend voorjaar wordt de situatie weer anders wanneer we vloerverwarming krijgen op de hele benedenverdieping.
we zijn van synchroon zwemmers naar 46% verschil gegaan in 2013, dat is vreemd heel vreemd,
technisch is er weinig verschil, dus het moet toch wel gedrag zijn, want dit is gecorrigeerd naar graaddagen, vreemd genoeg ging je gasverbruik omhoog na het waterzijdig inregelen, how come ? (2012-2013)

of investeren verstandig is hangt economisch af van wat je bij mij zag, 500m3 500 euro,
die 500 euro is dus alvast helemaal definitief van het tvt front, het is weg, verdampt, kansloos.
elke m3 niet gebruikt is dus (schalie)demografisch, economisch en milieutechnisch verstandig.
in mijn glazen toekomst bol zit een barst, die hoge gasprijs is dus nu al voor de consument

na lang overleg met liander nma en greenchoice is duidelijk dat die 500m3 grens en het tarief, geld NA de calorische correctie. <500m3 is dus eigenlijk <475m3 op je meter

[Voor 6% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 10-09-2013 19:44]


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
* Anoniem: 238103 gaat even testen wat de max aanvoer is van de elga (dipswitches hoog stooklijn radiatoren)
ben nu toch in de inregelfase

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Zou je meteen even willen testen wat er gebeurt als je de opentherm thermostaat even loshaalt en daarna weer aansluit?
(in het ergste geval moet je onder je vloer kruipen om de Elga te resetten :( )

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
dat is een optie, ik heb het getest en de elga draait door op de ingestelde waarde
ik heb de vision even uit zijn hangertje gehaald, hoe lang dat zo doorgaat weet ik niet (ook effe geen tijd voor) en bij terugplaatsing staat alles er nog, heb hem er een minuut uitgehad

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Heeeeel goed nieuws. Dat betekent dat ik de Elga standaard kan loskoppelen van de OT thermostaat en mijn zonekast in geval van warmtevraag kan instrueren om het contact te herstellen.

En dat betekent dus ook dat de Elga zou kunnen bijdragen aan het verwarmen van alle zones. Dus zoals je al zei: je voegt gewoon 5kW toe aan je verwarmingstoestel.

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
dit is de doc van de duitse carrier site (weer duits, nl #fail)
van de buitenunit, deze vermeld 5,7kW
de elga zelf is gewoon een platenwisselaar en pomp.
http://www.carrier.de/dasat/images/6/101016-38nyv035h.dot

verder lezen op die site ... mmm dit is slechts deze unit, en de sturing is 1 draad + L/N/PE
je kan er dus ook zo een zwaardere unit aanhangen alle carriers zijn bijna identiek in de platinum en gold serie

[Voor 32% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 10-09-2013 20:25]


 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 17:25

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
Anoniem: 238103 schreef op dinsdag 10 september 2013 @ 20:23:
dit is de doc van de duitse carrier site (weer duits, nl #fail)
van de buitenunit, deze vermeld 5,7kW
de elga zelf is gewoon een platenwisselaar en pomp.
http://www.carrier.de/dasat/images/6/101016-38nyv035h.dot

verder lezen op die site ... mmm dit is slechts deze unit, en de sturing is 1 draad + L/N/PE
je kan er dus ook zo een zwaardere unit aanhangen alle carriers zijn bijna identiek in de platinum en gold serie
Of een stillere? ;)

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • Mike70
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 15-12-2022

Mike70

5495 Wp + ZB + Pellet-cv

hansdegit schreef op dinsdag 10 september 2013 @ 20:12: Dus zoals je al zei: je voegt gewoon 5kW toe aan je verwarmingstoestel.
Hmm.... Ik heb mijn CV helemaal gedowntweakt.
Max. 12 kW en de aanvoertemperatuur maximaal 35 graden.
Het toestel staat echter meer uit dan aan.
Ik vermoed dat het toestel maximaal 4kW verbruikt.
We hebben op de benedenverdieping vloerverwarming.
En op de slaapkamers zijn vanaf deze winter de ramen ook dicht omdat we de beschikkking hebben over 2 climarads.
Ergens zou ik toch de CV vaarwel moeten kunnen zeggen.
Iemand nog ideeën?

[Voor 4% gewijzigd door Mike70 op 10-09-2013 20:29]

www.mijnzon.info


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
ik vind hem/haar wel erg stil hoor

 • SpeksteenWP
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 01-04-2021

SpeksteenWP

8,5 kW hout / 4,3 kWp zon

Dre schreef op dinsdag 10 september 2013 @ 16:57:
overweeg ook eens serieus een elektrische radiator voor in de woonkamer.
Hier en daar een infraroodpaneel is ook nog een optie (badkamer, aanbouwkeuken) en ze kosten inderdaad geen drol.
Op de slaapkamers hebben we nooit een verwarming aan.
http://www.warmtewinkels....arood/97/infrarood-paneel

[Voor 4% gewijzigd door SpeksteenWP op 10-09-2013 20:38]

8,5 kW hout / 4,3 kWp zon / 5,6 kW multisplit L/L WP


 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 17:25

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
Anoniem: 238103 schreef op dinsdag 10 september 2013 @ 20:31:
[...]

ik vind hem/haar wel erg stil hoor
Maken we binnenkort keer afspraak :) neem ik meteen mijn warmtebeeldcamera mee :)

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
doen we maar dan moet ik het wel wat beter snappen want nu is dat nog geen bal ;-)

 • migjes
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 14:02
Anoniem: 238103 schreef op dinsdag 10 september 2013 @ 20:23:
dit is de doc van de duitse carrier site (weer duits, nl #fail)
van de buitenunit, deze vermeld 5,7kW
de elga zelf is gewoon een platenwisselaar en pomp.
http://www.carrier.de/dasat/images/6/101016-38nyv035h.dot

verder lezen op die site ... mmm dit is slechts deze unit, en de sturing is 1 draad + L/N/PE
je kan er dus ook zo een zwaardere unit aanhangen alle carriers zijn bijna identiek in de platinum en gold serie
heb je ook de gegevens van de platenwisselaar?
ik zag op de foto wel een type plaatje/stikker er op zitten maar kon hem niet lezen.
(ook geen idee of er nog iets interessants op stond. vond hem er aardig groot uit zien, maar als i op lage temperatuur moet werken mag hij ook aardig over gedimensioneerd zijn.)

verder wel eens in de kroeg gesproken met airco aanleggers en hun ervaring met verwarmen met een airco/warmtepomp. (ze hadden geen ervaring met de elga maar een ander merk)
ze hadden op de zaak ook een systeem aangelegd met een airco/warmtepomp (lucht/lucht) maar dat gebruikte veel stroom (on geïsoleerde hal dus was geen vergelijk)
volgens de calculator waren er 2 zaken die de cop aantastte.
1. de deltaT binnen.
een warmtepomp heeft maar een beperkt bereik, het kost gewoon x energie om te verwarmen.
als in komend water maar 11 graden is maakt hij er met gemak 31 graden van (een deltaT van 20 graden).
als in komend water nu 31 graden is dan verhoogt hij naar 41 graden, dus met de zelfde energie maar een deltaT van 10 graden. de cop zakt dan.
2. de deltaT buiten.
dit spreekt voor zich, hoe kouder buiten hoe minder hij aan warmte er uit kan halen.

volgens hem was het probleem het grootst als het buiten kouder was dan wou je een hogere temperatuur in je cv en dan gingen beide punten tegen je werken en zakte de cop dramatisch.
dit vertelt natuurlijk niks over de elga zelf meer iets over dit soort systemen.
maar misschien wel effen opletten dat de elga niet te snel aanspringt als de zon-cv zijn werk heeft gedaan.

ben benieuwd naar de ervaringen.
(de enige elga die ik in de buurt weet te vinden hangt bij mensen die iets te goedgelovig zijn en niet kunnen meten of weten hoe dat moet. ze meten zelfs niet wat de pv panelen nu eigenlijk doen en pas na lange tijd kwamen ze er achter dat de omvormer eigenlijk kapot was.)

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
ì`ll show the pics en initiele opzet, zoals het nu is uitgedacht, totaal niet conform de folder.
de setup duurt lang omdat het zo afwijkend is.

ik deed eerder erg lang over de qsolar, en zoals je zag haal ik in 6 jaar een record low gas van ~500 m3 komende van ~3400m3 in 2005
aan installateurs heb je op dit vlak niets, ik denk liever in exact MJ eenheid,
dus reken gas om naar stroom en omgekeerd, de hr ketel is ook ruk bij -5, want standaard is het al een cop van 1,07 max uit gas.
gas is voor mij erg duur geworden, stroom is overschot, de uitgangspositie is dus al leuk.

ik kan episch falen met de elga, ik gaf greenchoice een 0 saldering door, en betaalde het gas (a 500 euro)
ik heb nu 4224 kWh in stock voor de winter en de elga, een cop van alles boven 1 word waarschijnlijk al hilarisch.

verder moet de meterstand nu gaan stijgen, want de ferraris staat bijna op tellerstand 0, en dat geeft natuurlijk weer heel andere problemen bij meteropname. de elga moet dus gaan zorgen dat ik van -4224 naar +1000kWh op de meter ga in september 2014, terwijl de pv het komende kalenderjaar 2014 ook iets van 5000/6000 kWh gaat geven

[Voor 18% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 11-09-2013 12:03]


 • migjes
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 14:02
@eric-pvt
episch falen gaat niet lukken.
ben eerder bang dat je het niet voor elkaar kunt krijgen om hem genoeg uren te laten draaien.
wat dan de warmte is die er uit komt is dan eigenlijk niet zo interessant meer voor mij.
en of het haalbaar is met de kosten zal eerder in de details zitten (vind ik eigenlijk ook niet zo interessant.
als ik voor mij zelf reken kost elektra gevoelsmatig geen 22ct maar meer iets van 44ct en gas gaat al gouw over de 1 euro de m3. ik reken toch in andere cijfers en tvt is voor watjes, maar dat moet je bij mij toch onderhand wel door hebben)

om 5000kWh op te maken moet de elga al gouw ook 4600 uur draaien?
(heb je die al nagemeten toevallig? kloppen de specs van 1095W? is dat inc of ex binnen-unit.
zoals je zelf al aangeeft de specs zijn af en toe een beetje vaag)
dat is 191 dagen 24 uur per dag, en dat is langer als mijn stookseizoen. (en dat zonder zon-cv en mee nemend dat het begin en eind van het seizoen ik nooit zoveel warmte nodig heb)

ben ook erg benieuwd of de kruipruimte truk gaat werken.
als de buiten unit 37,5 m3 / min dan zou hij heel mijn lucht van de kruipruimte er per minuut er door heen jagen.

zelf heb ik een vrij interessante water laag zitten op 35 meter diep. (vrij langzaam stromend water zelfs en ik weet de stroom richting)
die kan ik zonder problemen aanboren (met de hand, daar mee bedoel ik dus met een flinke hamer.)
die laag zou ik best kunnen gebruiken om in de zomer vast wat warmte in op te kunnen slaan voor de winter. voor een echte warmte pomp is de bron ben ik bang te klein (de buurman is nog metingen aan het doen op zijn bron), dus ik kijk nog naar een elga als een potentieel "Warme Weiden" systeem.

en ik blijf nog effen bezig >:)
de buiten unit maakt geluid, ik vond het eigenlijk zeer acceptabele.
maar de binnen unit? maakt die ook geluid? (op de slaapkamer hangen is een optie namelijk of anders moet ik er een schuurtje voor gaan bouwen met alle extra kosten van dien of een hele lange afstand binnen en buiten unit +/-10 meter.)

alles wat je verteld gaat hier er in als een Gods woord in een ouderling.
(no offence naar de gelovigen onder ons.)

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
nou nou en dat voor iemand die nog niets snapt van de elga...
ik vind de elga erg stil, en de binnenunit hoor je helemaal niet
op full power meet ik met plugwise binnen+buitenunit 1130,2 Wac, terugvallend naar soms lager dan 202 Wac
ik zal de plugwise bninnenkort ook online zetten, dan kan iedereen het volgen en zelf conclusies trekken tav de dagen, graden en winter performance.

ik heb hem nog niet echt draaien, ben alleen nog aan het grof testen hoe eea zich gedraagd als extra unit in mijn cv circuit, en waar ik de retoursensor het best kan plaatsen in de praktijk.

 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Anoniem: 238103 schreef op woensdag 11 september 2013 @ 11:59:
ì`ll show the pics en initiele opzet, zoals het nu is uitgedacht, totaal niet conform de folder.
de setup duurt lang omdat het zo afwijkend is.
Leuk! Foto's en tekeningen zeggen vaak meer dan X woorden. Heb je al een idee wanneer we de pics kunnen verwachten :) (ik ben benieuwd hoe jouw complete technische installatie eruit ziet) (en misschien wel een website aan wijden om jou ervaringen te delen(?))
ik denk liever in exact MJ eenheid,
dus reken gas om naar stroom en omgekeerd, de hr ketel is ook ruk bij -5, want standaard is het al een cop van 1,07 max uit gas.
Je moet deze opmerking niet opvatten als kritiek, maar kijk ook eens hoe die stroom opgewekt wordt in de winter. Je eigen zonnepanelen doen niet zoveel in de winter. Windmolens doen het beter. Gloednieuwe steenkolencentrale heeft een rendement van 46% (EON MPP3). Well to Wheel efficiency lijkt mij wel belangrijk om mee te nemen als verder kijkt dan de terugverdientijd. Als je het goed doet moet je de uitstoot (in CO2?) of efficiency van een kWh elektriciteit niet per jaar bekijken, maar per seizoen. (Correct me if wrong). Ik vraag mij af of die COP van 1,07 van een gasketel zo slecht is.
gas is voor mij erg duur geworden, stroom is overschot, de uitgangspositie is dus al leuk.
Gas kost bij jou 54 cent per m3, dat is waanzinnig goedkoop. Gas is ook gewoon goedkoop, daarom heeft ook vrijwel iedereen een gasaansluiting. Alleen de vaste kosten van gas zijn -relatief gezien- extreem hoog, en die zijn alleen te mijden door geen gasaansluiting te hebben (gas afsluiten). Ga je je gasaansluiting daadwerkelijk opzeggen nu je een WP hebt?

[Voor 6% gewijzigd door Dre op 11-09-2013 15:08]


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
gaan we beleven en leren met de elga,
swinters komt er overdag ongeveer wel een kilowattje uit de pv, en de elga gaat overdag mijn huis verwarmen, dan is de cop (buitentemp) ook hoger.
ook is er dan zon-cv bijdrage

je verhaal over de kolencentrale daar herken ik me niet in, ik koop op papier groene stroom,
en ik reken af in kalenderjaar, als hier iets niet klopt, moet je eon mailen, of andere kolenboys.
oxxio roept het ook in zijn reclame, stroom is gewoon stroom.
ik weet wel dat ik groene afkoop kolenstroom heb, maar daar mogen de wientjes en vriendjes mee aan de slag, met hun energieakkoord, ik betaal liever wat meer voor stroom als het echt uit een dikke siemens kegel komt van echte 3megakneiterwatts in onze noordzee, en niet op land of voor urk.

 • mr Distel
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 07-11-2018
Dre schreef op woensdag 11 september 2013 @ 14:56:
[...]


Je moet deze opmerking niet opvatten als kritiek, maar kijk ook eens hoe die stroom opgewekt wordt in de winter. Je eigen zonnepanelen doen niet zoveel in de winter. Windmolens doen het beter. Gloednieuwe steenkolencentrale heeft een rendement van 46% (EON MPP3). Well to Wheel efficiency lijkt mij wel belangrijk om mee te nemen als verder kijkt dan de terugverdientijd. Als je het goed doet moet je de uitstoot (in CO2?) of efficiency van een kWh elektriciteit niet per jaar bekijken, maar per seizoen. (Correct me if wrong). Ik vraag mij af of die COP van 1,07 van een gasketel zo slecht is.


[...]

[......]
Leuke vraag, gaan we even snel aan rekenen, welke COP is nodig om de CO2 uitstoot van een gasgestookte HR CV ketel te verslaan?
Om te beginnen nemen we aan dat de CO2 uitstoot van de Nederlandse stroommix door het jaar heen constant is. Verloren zonuren worden ruimschoots goedgemaakt door extra windopbrengsten en 's winters draaien wkk's van stadsverwarmingen efficiënt (energetisch dan) en gasgestookt.
Met deze veronderstelling, staat de CO2 uitstoot van de Nederlandse stroom vast op 455 grCO2/kWh; bron.
Aangenomen dat de CV ketel efficiënt kan stoken (we vergelijken scenario's met dezelfde verwarmingssystemen, dus LTV) gaan we uit van die 107% efficiency (Lower Heating Value, blijf 't valsspelen vinden, maar goed, er wordt nu eenmaal veel mee gewerkt. We gebruiken opnieuw deze bron voor de CO2 uitstoot van Gronings gas: 56,64 kg/GJ (LHV). Omgerekend naar kg/kWh is dat (delen door 277,78) gelijk aan 0,2039 kg/kWh oftewel 204 gram/kWh. Elke kWh gas levert 1,07 kWh warmte op (de 'magie' van de voor de efficiëntie gebruikte LHV), dus delen we nog even door dit getal. Eindresultaten zijn:
Warmtepomp: ingaand: 455 grCO2/kWh
CV: netto resultaat: 191 grCO2/kWh
Waaruit volgt dat, vanuit CO2 oogpunt bekeken, de minimale COP gelijk is aan 455/190=2,38.
Voor de meeste luchtbron warmtepompen is zo'n COP op jaarbasis makkelijk te halen. Bij lage buitentemperaturen kan het echter zijn dat de COP hieronder zakt. Dan is het opstoken van de gasgestookte back-up HR CV ketel dus ineens beter voor het milieu geworden dan onze 'groene' warmtepomp. Conclusie, graag lucht-warmtepompen ondergedimensioneerd houden met HR ketel als back-up, in elk geval voor zolang de Nederlandse stroommix niet verder vergroent? Of, mogen we hoe dan ook uitgaan van 100% schone eigen zonnepanelenstroom, ook al wordt er al salderend ruimschoots uitgeruild met (o.a) kolenstroom?

 • drielp
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 24-01 10:41
Mooie berekening, alleen eric-pvt heeft groene stroom = 15 gr CO2/kWh. De genoemde 455 grCO2/kWh gaat op voor grijze stroom. (Als ik uitga van de CO2 conversiefactor voor grijze stroom uit het handboek CO2 prestatieladder* (455 gram CO2 / kWh)........Stel nou dat je overschakelt op bv. windenergie, zoals wij hebben gedaan met de aanschaf van winddelen en de inkoop van windenergie van GreenChoice, dan is de CO2 conversiefactor volgens het handboek CO2 prestatieladder 15 gram CO2 / kWh.)

Plaatje wordt opeens heel anders.

[Voor 29% gewijzigd door drielp op 11-09-2013 22:37]

4085 Wp op ZO, 1200 Wp op schuur en 880 Wp op NW, DWTW en 7 kW houtkachel


 • SpeksteenWP
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 01-04-2021

SpeksteenWP

8,5 kW hout / 4,3 kWp zon

Vandaag bij een collega geweest die een water/water warmtepomp heeft draaien gevoed door 6 bronnen in de tuin.
Een groot nieuwbouw huis op een grote kavel dus perfect om dit tijdens de bouw mee te nemen.
Door het hele huis vloerverwarming die op 21 graden het hele jaar door staat ingesteld.
's'Winters verwarmen en zomers koelen en geen lelijke radiatoren meer aan de muur. :)
Alle huizen in deze wijk zijn voorzien van een warmtepomp en hebben geen gasaansluiting.
Hij is nu aan het uitzoeken hoe een zonnecollector extra ondersteuning kan bieden voor het tapwater-boilervat van 300 liter.

8,5 kW hout / 4,3 kWp zon / 5,6 kW multisplit L/L WP


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
de elga is vandaag online, en draait ik heb expres de kamertemperatuur op 23c gezet, voor 09:00u tot 18:00u
de draaitijd is erg kort geweest, op lage modulatie, hij werd van de cv leiding verdrongen door de zonneboiler.
ik heb de elga retour sensor naast de zon-cv sensor geplaatst, ze meten dus alletwee hetzelfde.
heeh zei de elga, de retour is al 35c en zwijgt daarna.
al die tijd draaide de meter achteruit, en toen de elga stopte stond de teller al op -9kWh
die co2 verhalen vind ik niet bijster interessant

de gasketel heb ik monddood gemaakt door in te regelen dat bijstook pas plaatsvind indien de retour (bij warmtevraag) een uur onder de 18c blijft, pas dan mag gas bijschakelen.
ik heb de (elga)cv op max power al op 57,2c aanvoer gezien, toen werd het wel erg warm in huis (terwijl de meter terugdraait)
die nominale 1kW ac netstroom ga ik swinters ook wel halen uit de pv

de elga is op vol vermogen niet te horen boven regen, als je er 1 meter naast staat
"de vrouw : draait ie dan ? ik hoor niks"

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Anoniem: 238103 schreef op donderdag 12 september 2013 @ 16:45:
[...]
ik heb de (elga)cv op max power al op 57,2c aanvoer gezien, toen werd het wel erg warm in huis (terwijl de meter terugdraait)
[...]
Zeg je nu dat -ie lachend boven de 43 graden komt?

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
@mr Distel
Leuke berekening! Elektrische kachels (COP=1) is dan niet zo'n goed idee met grijze stroom :P Tenminste voor het milieu. De kosten van 1m3 gas ("all-in") zit hier dik boven de €1/m3 (afschrijving/onderhoud CV-ketel niet vergeten jongens, zeker in vergelijking met eenvoudige kachels)

@hansdegit
Buitentemperatuur is nu hoog, rendement is nu top van de warmtepomp. Alhoewel het rendement een aanname is (ik heb geen COP gegevens/ grafieken gelezen). Hoge aanvoertemperatuur zal die waarschijnlijk wel halen, maar de vraag is bij welke buitentemperatuur, met welke COP en met welk verwarmings-vermogen (Pingang×COP).

Eerder werden temperaturen genoemd van 70 graden aanvoertemperatuur. Lijkt me niet onmogelijk, maar je COP en daarmee tevens je verwarmings-vermogen gaat (kei)hard naar beneden. Liefst dus ultra LTV.

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Ik zag in alle Elga docu en pdf's een maximale aanvoertemp van 43 graden staan, vandaar de vraag. Ik denk dat Eric die vraag het beste kan beantwoorden, maar ik vermoed dat de hoge(re) aanvoertemp bij Eric komt doordat zijn Elga niet begrensd is.

En over COP: ik fik mijn overschot nu af met een COP van 1, waarschijnlijk zelfs lager, dus alles boven de 1 zal ik verwelkomen, hoewel de investering wat lastiger is te verantwoorden wanneer de COP het hele jaar beneden de 2 blijft. Maar mijn afweging is niet alleen maar bedrijfseconomisch. CO2 boeit me geen kont, eigen stroom verbruiken om gasverbruik te temperen boeit me wel. En ik heb niet de illusie dat ik met ons huis uit 1973 ooit van die ketel af kom; dat hoeft ook helemaal niet.

MJ's verminderen is een beetje sport geworden. Da's dus na jaren de eerste hobby die echt wat oplevert.

Ook nog even naar die Nefit WP gekeken, maar dat lijkt een gesloten systeem; werkt alleen met Nefit ketels en thermostaten. Dan is dat jammer voor Nefit; wij hebben een Bosch ketel.

[Voor 9% gewijzigd door hansdegit op 12-09-2013 22:47]

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
kom maar niet langs hans, want dan heb je er weer een hobby bij
ik weet niet wat de elga default doet met de "stop bij 4c enzo", hij kan wat meer, zeker voor pv eigenaren
en hans woont aan de kusr zoals ik, vriezen doet het hier weinig, waaien wel
de gemiddelde temperatuur in de winter is hier fors hoger oa door het zeewater
nu.nl : Verder wordt het steeds frisser; na het weekeinde is het nog maar maximaal 14 graden.
O-)

[Voor 15% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 13-09-2013 00:01]


 • migjes
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 14:02
@hansdegit
leuke hobby is het toch he.
die 43 graden slaat niet op de temperatuur van de elga, maar eerder een temperatuur waarmee je de verwarming moet dimensioneren, er komt maar max een 5kW uit(en als de cop zakt, hoeveel zal het dan zijn?)
ik denk dat ze die 43 graden meer aan geven om duidelijk te maken dat het met de 1ne vloerverwarming het net wel lukt en de andere net niet.
vond het niet vreemd dat hij gewoon de 55 haalt, daar boven sta ik er wel van te kijken.

@eric-pvt
zelf denk ik dat een Daalderop variant, misschien nog iets beter is voor pv eigenaren die iets willen af affakkelen.
die heeft de mogelijkheid om gas prijs en elektra prijs in te voeren.
en dan bepaalt hij zelf wel de minimale cop die hij dan kan draaien en met de buiten temperatuur wanneer hij moet stoppen. (hellaas geen idee of het ook echt beter is)

ik heb wel het idee dat hij een stukje minder krachtig is als een elga, maar ook deze heb ik wel eens in mijn hand gehad, maar mocht er niks mee doen. hij moest nog naar de klant. :|
(erg fustrerend, waarom kopen mensen dat soort spullen en hebben ze er de ballen verstand van en kunnen ze niet meten en narekenen. meestal is zoon ding meer een poch factor)

is er al iets bekend over wanneer wij ook iets kunnen zien over verbruik gegevens :*)
(of ben ik nu teveel aan het pushen)

[Voor 3% gewijzigd door migjes op 13-09-2013 12:03]

7x245Wp(15 graden) + 7x245Wp(45 graden) op oost en 10x300Wp(45 graden) op west. (4kW omvormer)


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
heb de elga effe aan de pv site gekoppeld
http://van.wijk.net:444
maar ben nog aan het inregelen
de elga blaast in no time mijn hele huis naar de gewenste temperatuur
de gasketel hangt er nu echt als old skool zielig dom ding bij
het vermogen blijkt enorm te zijn
de gasketel word niet aangestuurd door de elga
ik ben erg verbaast, de folder klopt niet

heb vandaag het vermogen precies gelijk proberen te houden aan de pv in de regen,
en dat lukt, onvoorstelbaar dat er zoveel warmte uitkomt bij zo`n laag ac vermogen
de elga moduleert terug, pv niet, dus in de regen 12kWh en de elga nam 5
de elga gaat niet 1 uur 1kWh trekken, die is variabel
deze testen zijn op 23,5c en ramen open, dus het zegt nog weinig, maar er blijkt wel al wat

[Voor 35% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 13-09-2013 23:24]


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
het rendement bij regen rond de 12/13 graden is ineens wel extreem hoog van de elga
de harde wind laat de druppels op de condensor komen, en dan is het bal
ideaal voor in de kustregio lijkt me
het vermogen van de elga lijkt me voor mijn huis veel te groot (2013 0,18m3 graaddag)

op 9 juli produceerde de pv 41+ kWh, de elga doet max ~1030 Wac
dus op volle kracht krijg je 24 uur lang max 24+ kWh weg
op volle kracht staat ie maar soms, meestal moduleert de pomp en inverter snel terug

[Voor 45% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 14-09-2013 21:30]


 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Tsja.....

Dat ik 'em wil hebben staat vast. Alleen....Hoe? Zoneregeling in tact laten? Zo ja, hoe ga ik dan de Elga laten aanslaan met een aan/uit regeling? Nu denk ik eraan om het opentherm contact tussen de Elga en de opentherm thermostaat onderbroken te laten totdat er warmtevraag is uit een zone. De idee is dan dat de zonekast het contact tussen de OT thermostaat en de Elga herstelt. Dan zou de Elga moeten doorkrijgen dat er warmte gevraagd wordt door de thermostaat (die natuurlijk ergens in de gang hangt oid). En dan zou die zijn vermogen in die leidingen moeten gaan blaffen.

Maar ik kan natuurlijk ook de Elga alleen de zone beneden laten verwarmen. Uiteindelijk is dat toch het leeuwedeel van de warmtevraag. En als een andere zone dan warmte vraagt is de retour iig al warm doordat de zone beneden ook warm is.

keuzes, keuzes. En die arme Eric. Al die uren die hij in andere potentiele Elga's steekt.... Deze week al 3 uur telefonische support. A raison de 7 tientjes per uur. ..

Die Elga wordt op die manier niet goedkoper. })

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
ach...

conventioneel intact laten is niet out of the box
anders hing er nu een ook typemachine aan je tft, of een kolenkachel in je auto.
mijn ketel is nu ook overbodig, maar het andere spannend en leuk voor de winter.
het oude afschieten hoort bij fossiel/dom/duur/vies/graaien de deur uitgooien

mmm koude morgen, 10/11 graden 2430Wac uit de pv, de elga neemt er 343 Wac van, dit gaat hilarisch worden denk ik... en waarom wist ik dat niet eerder, het produkt bestaat al 4+ jaar

met een zuid+oost-west pv set is overigens de kans dat je meer direkt verbruikt ipv saldeert ook heel groot, de meter draait gewoon achteruit terwijl de elga draait, en die 1000Wac haal ik in januari ook nog wel, zelfs diffuus

hans, ik leef dit weekend ook niet op zolder (jouw zones)
maar het is er nu wel warm, gewoon omdat het kan, ken je het comfort verlies verhaal nog van alle fossiele zieltjes ?
het vermogen van de elga is vooralsnog veel te groot voor mijn woning, en hij gebruikt amper stroom.
gewoon komen horen zien en voelen, en stampvoetend naar huis.
de gasmeter blijft hier vooralsnog erg statisch op de stand van 16 april

/edit
nagezonden info :
elga is sluipverbruik van 12,9 Wac, en 8 Watt sleep na 10 uur stilstand
de wilo pico pomp verbruikt 36 watt DC op vol vermogen
het maximum vermogen wat hij uit de stekker haalt is 1180 Wac

[Voor 51% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 15-09-2013 10:40]


 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Ik dacht dat jij nog met een benzineauto rondreed en een gasaansluiting had :P

Op je Plugwise website zie ik een verbruik staan van 18 Watt voor de Elga, ik dacht eerst dat dit een pomp of ventilator was. Begrijp ik nu goed dat dit het nullast verbruik is? Als je dat ding het het hele jaar aan zou laten staan zit je op 158 kWh, dat is gewoon meer dan een tafelmodel koelkast verbruikt :/.

Voor de rest ben ik benieuwd naar de resultaten van midden winter, of eigenlijk het hele jaar door (SCOP). Kan je een goed vergelijk maken tussen de CV-ketel en de elga op basis van graaddagen ofzo? (op basis van feiten/ cijfers)

 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
alweer zure zeik van dre, het is inmiddels wel erg saillant hoe jij jezelf te kakken zet.
ga lekker je gasketel opstoken, terwijl je pv teruglevert dre, dat wil je, dat is dre
doe het dre
doe het
gassen roken vlammen en de rest wegschrijven, zoooo 2008
ik ga jou duidelijk helemaal niks vertellen

voor de rest van het forum :
het is dre ontgaan dat ik in de inregel en testfase zit, maar dre heeft zijn mening alweer klaar, de elga gebruikt meer dan zijn tafelmodel koelkast.
ik heb helemaal geen koelkast op tafel staan, overigens, dus de elga mag best wat verbruiken, dat is namelijk de bedoeling. dre gaat nu weer even zijn gasvlam opsteken, zoals opa en oma de kolenkit

[Voor 114% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 15-09-2013 16:34]


 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 17:25

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
Vanmiddag weer een rondje rond het huis gemaakt. ( Na net zoals Hans ruim een uur vrijdag met Eric aan de telefoon te hebben gehangen. )

Ik heb ruwweg twee keuzes voor de Elga.

Klassiek
De Elga komt dan naast de CV ketel te hangen net na de aanvoer van de zonneboiler. De buitenunit kan ik kwijt op het dak naast het meest buitenste dakraam op het oosten. Vanaf de straat lijkt het dan alsof ik een extra schoorsteen heb.

Voordeel van deze setup is dat de ELGA "weet" heeft van de zonneboiler en hier ook zijn gedrag op kan aanpassen. Ook kan ik op deze manier makkelijk mijn huidige kamerthermostaat vervangen voor de kamerthermostaat van de ELGA. Alhoewel Eric hier geen voorstander van is ;)

Belangrijkste nadelen:
 • Koelen in de zomer gaat niet lukken met de ELGA omdat de klep van de zonneboiler niet door de ELGA wordt gestuurd maar door de zonneboiler zelf. Nu ik dit schrijf zou misschien de ELGA het aansturen van deze klep over kunnen nemen.
 • De CV gaat na een half uur aan als de ELGA het niet op temperatuur krijgt. Van mijn part mag de ELGA het 90 minuten proberen voordat de CV gaat bijspringen.
Outofthebox (c)
Ik kan de ELGA ook ophangen in de schuur en de buitenunit achter op mijn pleintje. De ELGA krijgt in dit geval NIET de mogelijkheid om de ketel aan te sturen. Ik blijf dan werken met twee thermostaten waarbij de ELGA de leiding heeft ( hoogste temperatuur ).

Een groot voordeel is dat de ELGA dan idioot dicht hangt bij de plek waar ik de warmte wil hebben: De woonkamer / vloerverwarming! EN ik kan op deze manier koelen. Als de ELGA draait om de koelen dan werkt de CV niet. Ook al staat de driewegklep richting de zonneboiler de CV ketel staat niet aan en er is geen flow mogelijk vanwege de keerklep die in dat circuit zit.

Dit systeem heeft ook nadelen.
 • Het is complexer met twee thermostaten, en ik weet niet op voorhand of Bianca daar zo blij mee gaat zijn. Wat als je het koud hebt, welke thermostaat ga je mee pielen. De ELGA of die van de CV? Ik zou persoonlijk zeggen de CV.
 • Ik heb in tegenstelling tot Eric maar een bescheiden overschot op de dagteller. ( 400kWh ). Dat maakt deze keuze lastiger.
Keuzes keuzes!

* mkleinman vind het wel leuk!

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • Bezuiniger
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 27-01 00:03
Het is volgens mij nu en in het voorjaar ideaal om het stookseizoen heel erg te beperken met een lucht-water warmtepomp. De cijfers van Eric geven uiteraard heel erg duidelijk aan wat het verbruik is, maar weet iemand ook wat het oplevert aan warmte? Mijn gevoel zegt dat dat nu bijzonder veel zou moeten zijn.

 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
@eric-pvt
Het was niet mijn bedoeling om zo'n gevoelige snaar bij jou te raken. Een beetje subtieler reageren mag wel.

18 Watt sluipverbruik blijft gewoon belachelijk, mijn laptop verbruikt met beeldscherm nog minder als deze aanstaat. Maar dit sluipverbruik is uiteraard wel een goeie manier om het "stroomoverschot af te fikken", dat is immers de functie van de warmtepomp en dit topic. ;)
Bezuiniger schreef op zondag 15 september 2013 @ 16:53:
Het is volgens mij nu en in het voorjaar ideaal om het stookseizoen heel erg te beperken met een lucht-water warmtepomp. De cijfers van Eric geven uiteraard heel erg duidelijk aan wat het verbruik is, maar weet iemand ook wat het oplevert aan warmte? Mijn gevoel zegt dat dat nu bijzonder veel zou moeten zijn.
Ik ben ook heel benieuwd naar de opbrengst cijfers. Tot nu toe zien we alleen wat het kost, maar niet wat het oplevert :+

 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Mijn gevoel zegt dat dat nu bijzonder veel zou moeten zijn
op dit moment is het bijzonder veel te veel warmte
het feit dat de gasmeter in complete stagnatie is overgegaan is top.
dat de gasketel niet gestuurd word door de elga maakt deze autonoom, en dat gaat perfect
ik vind 8 watt nogal laag, de echte sleep state heb ik nog niet getest, het zou zomaar 10% van de domme rokende gasketel van dre zijn.

op dit moment regent het weer, bij 11,2 graden, vooral in de regen lijkt de warmteopbrengst extreem hoog te zijn, ik houd mijn kamertemperatuur nu op 23c, om te kunnen testen hoe hij reageert (adaptieve stooklijn)

@mkleinmann
als je de elga en gasketel koppelt dan gaat bij een verhoging van meer dan 0,5c de gasketel ook aan
als je de gasketel als fallback device ziet, dan is gas voor cv niet nodig (aparte thermostaat)
als je je gasketel ook een klere ding vind, kun je het kontakt met de elga voorzien van een schakelaar,
het is een potentiaal vrij kontakt, zoals hier betekend dat dat de ketel niet aangaat (geen signaal) totdat bianca zegt dat ze het koud krijgt (wat niet gaat gebeuren zoals ik nu ervaar)

de grootste winst zit na de nachtverlaging als je de gasketel buiten bedrijf houd, hiervoor heeft de elga een speciale dipswitch. je hebt maar 400kWh overschot, maar voor gas betaal je het meest
de elga neemt 1000Watt, als je elektrisch hebt afgefakkelt, bijvoorbeeld 300kWh, dan zou de elga hier wellicht 900/1200kWh van hebben gemaakt, je overschot is ook 1200kWh waard, dat is toch al heel wat
de elga fakkelt dan af in alle ruimtes en moduleert, de elektrische radiator niet.

uiteindelijk is elk jaar <500m3 en max +1000kWh verbruik het meest ideaal, in bijna elk opzicht

[Voor 46% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 15-09-2013 19:37]


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
the pics or it didnt happen

de elga is opgehangen aan clickfit balken ! dat ging erg makkelijk de verleng stukjes zijn hierna in de fundering vastgezet, zo kan de elga binnenunit ook snel verwijdert worden
de leidinglengtes zijn slechts 3 stappen van buitenunit, binnenunit cv leidingen

initieel was dit niet gesupport in deze opzet door de leverancier (eerder gehoord dat verhaal)
maar inmiddels heb ik vrijdag bevestigd gekregen dat dit nu wel gesupport is gezien mijn resultaten,
en (!) de elga en de qsolar zijn een ideaal duo in deze ssetup, inmiddels bekend bij atag en techneco

[Voor 64% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 15-09-2013 20:01]


 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 17:25

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
Anoniem: 238103 schreef op zondag 15 september 2013 @ 19:22:
[...]

@mkleinman
als je de elga en gasketel koppelt dan gaat bij een verhoging van meer dan 0,5c de gasketel ook aan
als je de gasketel als fallback device ziet, dan is gas voor cv niet nodig (aparte thermostaat)
als je je gasketel ook een klere ding vind, kun je het kontakt met de elga voorzien van een schakelaar,
het is een potentiaal vrij kontakt, zoals hier betekend dat dat de ketel niet aangaat (geen signaal) totdat bianca zegt dat ze het koud krijgt (wat niet gaat gebeuren zoals ik nu ervaar)

de grootste winst zit na de nachtverlaging als je de gasketel buiten bedrijf houd, hiervoor heeft de elga een speciale dipswitch. je hebt maar 400kWh overschot, maar voor gas betaal je het meest
de elga neemt 1000Watt, als je elektrisch hebt afgefakkelt, bijvoorbeeld 300kWh, dan zou de elga hier wellicht 900/1200kWh van hebben gemaakt, je overschot is ook 1200kWh waard, dat is toch al heel wat
de elga fakkelt dan af in alle ruimtes en moduleert, de elektrische radiator niet.

uiteindelijk is elk jaar <500m3 en max +1000kWh verbruik het meest ideaal, in bijna elk opzicht
Ik heb net Techneco gemaild of het mogelijk is om die parameters te tweaken. Wat mij betreft mag de ELGA het altijd eerst zelf proberen ongeacht het temperatuurverschil en dan bijvoorbeeld 2 uur proberen, lukt het dan nog niet dan schakelt dan maar de ketel bij.

Als de ELGA dan ook nog eens overweg kan met een retour die snel oploopt en daar ook op terug moduleert dan heb ik de ideale situatie. Dan blijft in het voor en naseizoen de ketel uit, de ELGA pompt dan modulerend rond en de zonneboiler verlaagd het vermogen van de ELGA weer.

En trust me. Zodra die ELGA hier werkt dan vervang ik mijn panelen op west. dan komt daar 480Wp bij. Die energie kan mooi 1:1 in de avond zo de ELGA weer in.

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Laat me raden..Nog geen antwoord gekregen van Techneco?
Ik ben het roerend met je eens. De Elga zou de hoofdverwarming moeten worden. Maar daar is dat ding niet voor ontworpen, zo lijkt het. Zeker als je handleidingen leest is het alsof de Elga een soort ketelslaafje is die de hulp van de grote meneer inroept zodra het wat lastig lijkt te worden.

't Wordt tijd dat ze in Delft gaan inzien dat ze een prachtproduct maken met veel meer potentieel dan uit de folders blijkt.

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Als de ELGA dan ook nog eens overweg kan met een retour die snel oploopt en daar ook op terug moduleert dan heb ik de ideale situatie. Dan blijft in het voor en naseizoen de ketel uit, de ELGA pompt dan modulerend rond en de zonneboiler verlaagd het vermogen van de ELGA weer.
dat doet ie, en dat maakte mijn tests zo moeilijk, toen heb ik uiteindelijk maar de stekker uit de zonneboiler getrokken, want die zet steeds de elga op uit, door de cv effe op te warmen.
nu de test klaar zijn, is dit effect juist weer zeer gewenst, kan mij niet schelen wie het deed,
als het de ketel maar niet is.

overdag draait de pv (voor de elga)
overdag draait de collector (zon is zon-cv)
overdag draait de elga mee (wolk=elga)
thuiskomen = 20c en dat lekker lang vasthouden, of rustig de elga laten draaien

je moet dit alleen wel per stuk testen, want anders raak je het spoor volledig bijster,
zo had ik de eerste start de elga werkend dacht ik, maar het bleek de zonneboiler te zijn die het tijd vond om de cv op te warmen. (de buitenunit deed het toen niet)

@hans, hij is geschikt om master te zijn en niet een slave of the fossil system, je komt maar voelen
ik word er wel moe van dat dit produkt bestaat als slaafje, zo komt die techniek nooit van de grond
iedereen met pv zou eigenlijk naar een elga (of awb genia/thermaV/etc) moeten kijken

het niet aansluiten van de ketel op de elga geeft geen storing
de elga kan 5kW (meer zelfs bij wind en regen) leveren, maar doet dat niet omdat de buitenunit verteld hoe koud het buiten is, hij moduleert er dus lekker op los.
5kW is heel veel, zet je ketel maar eens in continu bedrijf op 5kW, binnen een half uur kunnen alle ramen open. ik vind de elga geen peanut, het is een heel erg krachtig ding.

[Voor 30% gewijzigd door Anoniem: 238103 op 15-09-2013 20:30]


 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Anoniem: 238103 schreef op zondag 15 september 2013 @ 19:22:
[...]
ik vind 8 watt nogal laag, de echte sleep state heb ik nog niet getest, het zou zomaar 10% van de domme rokende gasketel van dre zijn.
Mijn "domme rokende ketel" doet 1,7 Watt terwijl die niks nuttigs doet, en zelfs dat vind ik aan de hoge kant :) Overigens rookt mijn ketel nog niet, zo goed is mijn woning geïsoleerd ;)
uiteindelijk is elk jaar <500m3 en max +1000kWh verbruik het meest ideaal, in bijna elk opzicht
Gas uit Groningen (all-in meer dan €1/ m3) blijft in huize eric-pvt gewoon aanwezig begrijp ik. Is het niet goedkoper en duurzamer om het gas de deur uit te doen?

[Voor 4% gewijzigd door Dre op 15-09-2013 20:30]


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
nog geen inductie plaat gevonden die ik/zij mooi vind, het zou zomaar kunnen gebeuren binnen een jaar

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Eric, als je Elga autonoom draait, gaat de retour dan evengoed door je boiler heen?
Andere vraag. Wanneer besluit je Q-solar om "mee te doen" in het verwarmingscircuit? Of eigenlijk: hoe kan het dat je Q-solar besluit te gaan verwarmen terwijl je Elga draait?

Zoals ik er nu over denk lijkt het erop dat de zoneverdeling een belemmering vormt. Alleen al vanwege het verstikkende gedachtepatroon waarin ik gevangen lijk te zitten :?

Als ik de Elga alleen aansluit op de benedenzone zal -ie nooit kunnen profiteren van de zonneboiler, want die zone is dan eigenlijk afgesloten van de rest door een zoneklep die nooit opengaat, want de thermostaat die die klep bedient zal nooit warmte vragen.

Remedie: openzetten die klep. Da's dus één zone minder. Als ik me dan realiseer dat het niet prettig is om je broodje in een koude keuken te smeren tijdens je thuiswerkdag.... Dan kan je de werkkamerzone ook wel wegstrepen; die moet eigenlijk vrij vrij synchroon lopen met het benedenregime.

Laatste zone is de badkamer; die loopt 's avonds synchroon met de benedenverdieping. Alleen 's ochtends loopt -ie een half uur voor op het benedenregime. Poe, poe....Dan kunnen we die Elga thermostaat ook wel zo inregelen dat -ie wat eerder begint.

Zodra die zoneregeling weg is uit het denkpatroon, gaan er ineens wat meer opties leven.
Simpeler, en dus makkelijker. Schieten graag.

p.s. houd markplaats in de gaten voor 3x Honeywell Vision en een Danfoss regelkast....

[Voor 54% gewijzigd door hansdegit op 15-09-2013 22:52]

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
mkleinman schreef op zondag 15 september 2013 @ 20:01:
[...]


Ik heb net Techneco gemaild of het mogelijk is om die parameters te tweaken. Wat mij betreft mag de ELGA het altijd eerst zelf proberen ongeacht het temperatuurverschil en dan bijvoorbeeld 2 uur proberen, lukt het dan nog niet dan schakelt dan maar de ketel bij.

[...]
Martin, dat kan natuurlijk altijd door tussen de cv ketel en de Elga een tijdrelais te plaatsen. De Elga zal het niet merken....

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Anoniem: 238103
 • Registratie: Oktober 2007
 • Niet online
Of eigenlijk: hoe kan het dat je Q-solar besluit te gaan verwarmen terwijl je Elga draait?
bij warmtevraag van de qsolar (autonoom met thermostaat) zal indien de stromende retour kouder is dan de boiler (midden van het vat) de klep vanzelf openen. de variatie hierin is al een halve graad voor een beslissing. de elga de boiler laten verwarmen, is nog niet operationeel, het kan al wel als ik de klep openstuur en de stekker eraf haal.

vanmorgen was het 10 graden buiten, de elga was even aangegaan, en had 0,4kWh nodig om het huis weer naar 23c te brengen, erg bijzonder.

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
De vraag die dan meteen in me opkomt: had je die 0,4kWh niet kunnen besparen door de Q-Solar eerst zijn ding te laten doen? Oké, je zit nog in de inregel en leerfase.

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 27-01 15:19
interessant topic
gezien ik zelf met een pc overschot van een dikke 2000kw zit.
ben ik al langere tijd aan het dubben over een warmte pomp.

Daarbij was de elga ook al eens het revu gepasseerd maar omdat deze niet onder vriespunt werkt (bepgreep ik) vond ik het dus niet meer interessant.
Nu begrijp ik dat het wel werkt onde 0? (klopt dit)

tot nu toe was ik naar de inventum solo aan het kijken geweest dat is een ventiatie warmtepomp.
deze werkt altijd dus.
en vervangt gelijk mijn oude afzuigunit die bijna 20jaar oud is en de afgezogen lucht zo naar buiten gooit.
inventum solo http://www.inventum.com/p...rmtepompen/ecolution-solo
je kan ook voor de combi kiezen en levert dan ook nog warm water.

 • Freemann
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

Freemann

CO2 Warmtepomp + VentilatieWTW

iemand hier al eens gekeken naar of ervaring met warmtepomp boilers die werken op centraleventilatie?

Oftewel; een boiler die je mechanische ventilator vervangt en middels WP een boiler vat voor warmtapwater verwarmt?

http://www.trekhaakkoffer-huren.nl


 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 27-01 15:19
zoiets bedoel je KLIK

 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Ervaring, ervaring.... Er staat bij een maat van me een Techneco WP boiler van 200 L. Da's een rebranded Blomberg ding. Werkt op zich prima; het water in de boiler wordt lekker warm. Alleen: voor hem betekent het geen besparing want hij moet de elektriciteit voor die boiler uit het net trekken; er hangen geen paneeltjes.

Mijn berekening was dat de 200L opwarmen met de WP boiler net zo veel kost in Eurootjes als het opwarmen met de combiketel. Energetisch was de WP boiler wél voordeliger.

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1


 • Freemann
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

Freemann

CO2 Warmtepomp + VentilatieWTW

@SpikeHome;
idd, zoiets. Mijn niet anders (ben nog beetje bleu op WP gebied) dan een standaard WP of Elga (Freemann bukt...) Voordeel is mijn inziens wel dat je in de winter minder last hebt van een COP dipje.

Inventum schermt met een COP van 3-3,3 wat mijn inziens door het jaar redelijk stabiel moet zijn/blijven. In de zomer is de binnen temp. iets hoger, in de winter iets lager dan de gestelde 20c als referentie.

@hansdegit;
Volgens mij een stuk minder fossiele verbranding.

[Voor 7% gewijzigd door Freemann op 16-09-2013 15:15]

http://www.trekhaakkoffer-huren.nl


 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 27-01 15:19
@freemann ik ben ook nog rond aan het kijken en dus ook geen praktijk ervaring.
Maar de ecolution combi werkt ook ipv de afzuig unit en zorgt voor warm water en warm c.v. water.
de Solo doet alleen c.v. water
en de optima alleen warm water.
ik dacht dat de solo en combi een COP hadden van 4.4

[Voor 10% gewijzigd door SpikeHome op 16-09-2013 15:22]


 • Proton_
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 21:25

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

Gedachtenexperiment: hoe zou een zonneboiler-vacuümbuis zich gedragen als de buitentemperatuur -10 is en er glycol van -15 doorheen stroomt?
Ik vermoed dat er door de goede isolatie geen rijp zal ontstaan, dus een warmtepomp kan zonder ontdooicycli energie van buiten naar binnen pompen.
Helemaal als het zonnetje er op staat natuurlijk.
Voor een warmtestroom van 4kW bij bewolking heb je alleen wel een flinke collector nodig, en 's nachts kan je de achtergrondstraling alleen oogsten als je kouder bent dan 3K (hoe koud wordt een collectorbuis 's winters?). Het zou dus geen drop-in vervanging zijn van de buitenunit-met-ventilator.

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


 • Mike70
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 15-12-2022

Mike70

5495 Wp + ZB + Pellet-cv

Anoniem: 238103 schreef op zondag 15 september 2013 @ 20:32:
nog geen inductie plaat gevonden die ik/zij mooi vind, het zou zomaar kunnen gebeuren binnen een jaar
We hebben sinds vorige zomer een inductiekookplaat van IKEA.
De WAF is enorm.
Ze wil nooit meer gas en het verbruik is minder dan we gedacht hadden.
Vandaar dat ik dit draadje volg om het gas de deur uit te kunnen doen.

www.mijnzon.info

Pagina: 1 2 3 ... 105 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee