Toon posts:

Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen 2 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 173 Laatste
Acties:
 • 576.286 views

 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 17:25

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01

hansdegit

 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 19:18

BarryH

Oorspronkelijke TS

Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.

Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geinteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor awe nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.

Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt :+

Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.

Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"

Inleiding / voorwoord

Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2015 gegroeid tot een populair topic met intussen meer dan 6500 postings. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen".

Changelog

 • 13-09-2015, uitgebreid
 • 14-09-2015, ELGA prijs excl. installatie.
 • 15-09-2015, Eigenaarlijst uitgebreid, typo fixes.
 • 16-09-2015, Systeem van APT toegevoegd.
 • 17-09-2015, vanderv toegevoegd, buitenunit type toegevoegd, grafieken toegevoegd, begrippen, werking, plaatjes.
 • 22-11-2015, Prijsverhoging ELGA doorgevoerd.
 • 08-01-2016, Systeem informatie van BarryH toegevoegd.
 • 31-01-2016, Deel twee!

Werking warmtepomp

Werking: Het koudemiddel (tussen F en B) is een stof met een lage ‘kook temperatuur’

A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.

Aan de bronzijde draait uiteraard het circuit over de (gesloten) bron in de bodem en aan de afgifte zijde het cv (vloerverwarming) systeem.

Begrippen

Wat begrippen op een rij:COP

( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP

Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?

Antwoord:

10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen

COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!
sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .

Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).

Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.

Verschillende L/W warmtepompen

Grafieken

Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.

h2]Temperatuur in Nederland[/h2]
Met dank aan warmtecheck.nlDeze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forumEchte winters? Wat zijn dat?

ELGA

Vanwege de populariteit in dit topic krijgt de ELGA als eerste aandacht in de openingspost :)

ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. De ELGA is, dus, een hybride lucht/water warmtepomp. De thermostaat in de woonkamer wordt vervangen voor een Honeywell Chronotherm die is aangesloten op de ELGA. De ELGA neemt de rol van de originele thermostaat over en bepaald wanneer de ketel mee mag/moet draaien.

Standaard helpt de ELGA mee tot ongeveer 4 graden buiten. Zodra de temperatuur onder de 4 graden komt schakelt de buitenunit van de ELGA af en doet de ketel al het werk. Wanneer het weer 7 graden wordt buiten gaat de ELGA zelf ook weer meedraaien. Er zijn drie verwarmingsmogelijkheden; Alleen de ELGA, ELGA en CV, alleen CV. Doordat het in Nederland in de winter regelmatig boven de 4 graden is kan de ELGA een substantieel deel van de verwarming voor zijn eigen rekening nemen.

Tot en met 2014 is de ELGA geleverd met een CARRIER buitenunit, in 2015 is Techneco de ELGA met een Toshiba buitenunit gaan leveren.
Geluidsproductie
De Carrier buitenunit staat in de handleiding vermeld met een geluidsproductie van 59dB, dit zou vergelijkbaar moeten zijn met een koelkast. De buitenunit is met vol vermogen buiten te horen. Zodra het echter een klein beetje waait en/of regent dan valt het geluid volledig weg tegen de achtergrond.

Geluidsproductie van de Toshiba unit is nog niet bekend en hoe die wordt ervaren. ( wie o wie ? )
Werking software
Meteen een stukje de techniek in duiken; De ELGA heeft een relatief eenvoudig programma. Afhankelijk van de temperatuur in de woonkamer, temperatuur buiten en gewenste temperatuur bepaald de ELGA wie mag/moet verwarmen en hoe hard die moet gaan werken. Maar kortweg komt het er op neer; LAAG EN TRAAG. De ELGA probeert op een zo laag mogelijk vermogen het huis te verwarmen om maar zo efficient mogelijk te werken. Dit kan soms frustrerend zijn; want ook met 4 graden buiten blijft de ELGA dit doen. Hier is overigens een foefje voor. Later hierover meer.

De software kan trouwens worden aangepast waardoor deze temperatuurbegrenzing er niet meer in zit. De ELGA gaat dan door tot -20. Deze begrenzing kan er alleen door Techneco uit gehaald worden. Houdt hier rekening mee bij het bestellen van de ELGA.

Hansdegit heeft zelf het setpoint algoritme weten te ontrafelen en kan deze zelf met de hand aansturen.

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
Private Sub WriteSetpoint()
    '7 powerlevels van uit t/m fullpower
    'Level 0 t/m 6, 0 = -1, 1 = Setpointverlaging -0,09, 2 = 0.0, 3 = 0.1, 4=0.2, 5=0.3, 6=0.4
    'komt overeen met uit, 1-2gr, 3 gr, 5.5gr, 7.5gr, 9gr en fullpower=14gr
    'Om de Elga te starten, moet je minimaal op level 2 zitten. Je kunt van 2 wél terug naar 1.
    Dim SetpointOpdracht As String
    Dim DeltaSetpoint As Single

    Select Case _PowerLevel
      Case 0
        DeltaSetpoint -= 1 'nog in de dode band koelen/verwarmen
      Case 1 'powerlevel 0 is afgeschaft
        DeltaSetpoint = -0.49
      Case 2
        DeltaSetpoint = -0.39
      Case 3
        DeltaSetpoint = -0.29
      Case 4
        DeltaSetpoint = -0.19
      Case 5
        DeltaSetpoint = -0.09
      Case 6
        DeltaSetpoint = 0.01
    End Select
    If Temperatuur.Ruimte.Waarde > 0 Then
      Try
        ElgaPin.Write(False)
        Temperatuur.Setpoint.Waarde = Temperatuur.Ruimte.Waarde + DeltaSetpoint
        SetpointOpdracht = "TT=" & Temperatuur.Setpoint.Waarde.ToString("F2")
        'debugmsg("Setpointopdracht:'" & SetpointOpdracht)
        While Not ReadyToSend
          Thread.Sleep(97)
        End While
        OTWrite(SetpointOpdracht)
      Catch ex As Exception
        ExHeap.Add(ThreadName, c_Warning, "WriteSetpoint")
      End Try
    Else 'Opentherm interface weigert.....

      Try
        If _PowerLevel > 0 Then
          ExHeap.Add(ThreadName, c_Warning, "WriteSetPoint, TeleIngang AAN")
          _PowerLevel = 6
          ElgaPin.Write(True)
        Else
          ElgaPin.Write(False)
        End If
      Catch ex As Exception
        ExHeap.Add(ThreadName, c_Warning, "OpenTherm: WriteSetpoint, Tele")
      End Try
    End If

  End Sub
Thermostaat
De ELGA wordt geleverd met een Honeywell Chronoterm touch. Deze bevat ontzettend veel instellingen, hierover kunnen we kort zijn; De ELGA negeert ze bijna allemaal. Enige die worden gebruikt zijn:
 • Gemeten temperatuur
 • Klokthermostaatprogramma ( dus gewenste temperatuur )
Dus alle andere fratsen met modulatie, P/N parameters, aanwarmtijd, etc worden allemaal genegeerd.

Nog een ander ding van de Touch thermostaat. Een normale modulerende thermostaat leert zichzelf aan wanneer die moet starten om het op tijdstip X warm te hebben. De Touch doet dit niet. Dus een schema 08:00 20 graden betekent dat de ELGA om 08:00 pas aan gaat.
Aanvoertemperatuur
De ELGA kan maximaal een aanvoertemperatuur leveren van 42 graden. Wil je 42 graden aanvoertemperatuur dan moet je daar wel wat voor doen; Zoals gezegd doet de ELGA graag laag en traag. In de praktijk, bij mkleinman, komt dat er op neer dat de gemiddelde aanvoertemperatuur tussen de 33 en 35 graden ligt bij het normale klokprogramma. Hogere temperaturen zijn wel mogelijk maar dan moet handmatig de thermostaat hoger worden gezet zodat het verschil tussen gemeten en gewenst groter wordt.

Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.

De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.

1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.

2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!

Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.

** Diverse mensen hebben al meer dan 42 graden aanvoer gemeten.

Therma V9

Hier komt informatie over de Therma V9 warmtepomp. Apt heeft deze intussen draaiende.

Aansluitmogelijkheden


ELGA
De ELGA is ontzettend flexibel, lees: slikt praktisch alles qua aansluiting. Hier in het topic zitten diverse mensen die er lustig op los, hebben, zitten experimenteren met hun setup. Hieronder staan een aantal verschillende setups.
Standaard
Dit is de standaard setup die door Techneco wordt aangeboden.De ELGA wordt naast de ketel opgehangen en parallel aangesloten. De ELGA bepaald wanneer de ketel aan mag. En er wordt dus gewerkt met 1 thermostaat.
ELGA, CV, Zonneboiler, vloerverwarming
Schema waarin de ELGA en de CV onafhankelijk van elkaar verwarmen en een zonneboiler in het systeem is aangesloten als radiator. Het systeem wordt aangestuurd door twee thermostaten. Door te spelen met de klokprogramma's doet de ELGA het merendeel van het werk. Dit kan door de thermostaat van de ELGA iets hoger in te stellen.Systeem van mkleinman: De zonneboiler is aangesloten als een radiator. Vlak voor de zonneboiler zit een twee-wegklep, deze werkt vergelijkbaar als een thermostaatkraan. Is het boilervat warmer dan het CV water dan gaat het water door de boiler heen, in dat geval wordt dus het retourwater verwarmd. Wordt het aanvoerwater warmer dan de zonneboiler dan gaat de klep dicht. Eventueel kan met een handmatige klep parallel aan de twee-wegklep ook op deze manier het water altijd door de boiler worden geleid.

Het kan zijn dat het water wat van de zonneboiler komt warmer is dan 42 graden, de ELGA schakelt dan de buitenunit uit, via het externe pompcontact blijft de interne pomp wel lopen, er is immers nog warmtevraag.

Heel kort samengevat werkt de zonneboiler als een condensator in het circuit. Omdat de situatie zo nog geen jaar draait is het nog niet bekend hoeveel de extra besparing gaat zijn.
ELGA, Qsolar, elektrische boiler, radiatoren
Setup van Eric-PVT.
ELGA, CV, Zonneboiler hybride
Setup van BarryHAlgemeen:
ELGA in combinatie met combi Zonneboiler en Remeha Calenta CV ketel. Beide met eigen thermostaat. In het huis staan radiatoren met overcapaciteit, doordat het huis nageisoleerd is. Elga thermostaat staat 0.5 graad boven de CV thermostaat, zodat de CV pas bijspringt als de ELGA het huis niet op temperatuur kan houden. Gasverbruik is ca. 1300 m3 gedaald voor ca. 3000 kwh E.

Toelichting:
ELGA (met Carrier buitenunit) staat parallel geschakeld aan de CV ketel (Remeha Calenta) en heeft eigen honeywell thermostaat op 20 graden continu. De buitentemperatuur blokkade (uit bij <=4 graden en weer aan bij 7 graden) is verwijderd (bij levering door Techneco).
De interne NTC vd Elga is verplaatst naar de radiatoren retour (voordat deze eventueel opgewarmd wordt door de Zonneboiler), zodat de ELGA regeling zich baseert op de pure retour temperatuur ipv de retour temperatuur na opwarming door ZB.
CV ketel springt aan bij warm water vraag (als ZB niet voldoende warm is) of als de ELGA het huis niet warm genoeg houd (lees temperatuur komt onder de 19.5 graad).
Tussen de CV en de ELGA is een schakeling die als de CV aanslaat (zo rond het vriespunt) de ELGA uitschakelt via contact 30/31. Dit heb ik gedaan om a/ ervoor te zorgen dat de ELGA weer aanspringt nadat de CV de ELGA heeft uitgedrukt via de te hoge retourtemperatuur, terwijl de ELGA continu warmtevraag had; b/ de COP is toch vrij laag rond het vriespunt (omdat mijn retour temperatuur dan 30-34 graden is, dus de aanvoertemperatuur van de carrier is dan 40+)
Experiment wat nu loopt is het gebruiken van een Celcia 20 thermostaat. Die start warmtevraag al bij kamertemperatuur 0.2 graad boven doeltemperatuur, dierdoor verwacht ik dat de ELGA eerder weer start en dan langer op lager vermogen (lagere aanvoertemperatuur) draait.
Experiment wat ik nog wil starten: radiatoren retour altijd door ZB laten lopen om te kijken of de ELGA dan gelijkmatiger draait. Dan zal in de winter ook het gasverbruik voor warm water minder zijn.Therma V 9KW
Zonneboiler, warmtepomp, CV combi, vloerverwarming


Het, systeem zoals apt deze in gebruik heeft.

TIPS

Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!

Prijzen

Met dank aan onder andere: neographikal en develdonk :)

Eigenaren in dit topic

 • Eric-PVT: ELGA, Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • mkleinman: ELGA ( 2014 ), Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • BarryH: ELGA, Carrier,
 • hansdegit: ELGA, Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • vanderv: ELGA, Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • apt: Therma V 9KW
 • Develdonk, ELGA, Toshiba ( 2015 ), geen temperatuurbeveiliging
 • Tomexergie, ELGA, Toshiba
 • Itchin, ELGA, Toshiba, geen temperatuurbeveiliging
 • Bram-Bos, ELGA, Toshiba ( 2015 ), geen temperatuurbeveiliging
 • peterpijpelink, ELGA, Toshiba, geen temperatuurbeveiliging

Links

mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"

http://www.warmtepomp-info.nl/

Subsidieregeling

Voor de subsidieregeling kijk op: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

[Voor 3% gewijzigd door BarryH op 05-02-2016 19:33]

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 17:25

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
(Gereserveerd)

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 17:25

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
Nog meer liefhebbers om mee te werken aan de topicstart?

Er zijn nu trouwens veel meer mensen die een L/W warmtepomp hebben aangeschaft. Zouden die mij willen DM'en? Dan pas ik alles aan in de openingspost! :)

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • x-RaY99
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 13:33
Voor ik in mijn allerslechtste engels aan een fransman ga proberen te vragen welk type binnenunit ze leveren bij de Mitsubishi Ecodan sets die confort-market.com verkoopt... iemand dat toevallig al gevraagd? Voor mij gaat het om de Hydroboxen die ze leveren bij de PUHZ-SW100YHA of PUHZ-SW120YHA (3 fase 10 / 12kW).
Ik zie alleen het type van de buitenunit, maar niet het type binnenunit (wel/niet koelen hoeveel booster vermogen).

18kwp solar, 9kw Panasonic WH-MDC09G3E5 voor 580m3 huis + 60m3 zwemvijver. Edel Water 200L SWW, Gas contract loos sinds 19/2/2019, Gas meter/leiding verwijderd 14/11/2019


 • develdonk
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 02-12-2022
En weer een nieuw topic :) goed bezig.

zijn er nog meer mensen die voornemens zijn hier iets te bestellen: https://www.instaladorate...cante-mitsubishi_electric. Wellicht interessant samen iets te bestellen ivm verzendkosten...

Ik begrijp dat er nu ongeveer 1,5mln uit de subsidie pot is (In 2016 is er € 70 miljoen subsidie beschikbaar).

[Voor 17% gewijzigd door develdonk op 31-01-2016 19:08]

DWTW 2,3m, Ecodan 10kw, 13kWp (oost-west 12° Jinko Solar/Growatt), Rc >5, Hr++, Vera edge


 • Speedy-Andre
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 19:15

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus

Er zijn nu 2 topics waarin de plaatjes van Freemann niet (meer) werken :P

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


 • jerh
 • Registratie: Mei 2015
 • Laatst online: 12:30
mkleinman schreef op zondag 31 januari 2016 @ 18:00:
Nog meer liefhebbers om mee te werken aan de topicstart?

Er zijn nu trouwens veel meer mensen die een L/W warmtepomp hebben aangeschaft. Zouden die mij willen DM'en? Dan pas ik alles aan in de openingspost! :)
Wellicht interresant om die windroos op te nemen, die iemand plaatste voor de buitenunit. En wat over isolatie, zowel de leidingen als het geluid.

En de link naar rvo voor de subsidie:
http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

Verder ziet het er heel netjes uit.
Martin, hoeveel heb je in Januari in de ELGA verstookt ?
Ik heb 395,6 KWH de MICHL in gejaagd.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-12-2022

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Dat is best netjes. Ik heb er precies 400 KWH ingestopt. Cv en sww samen.
Heel tevreden.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • Appie Heijn
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 27-01 21:01
De 8kW zubadan is ook erg scherp geprijst bij de hierboven genoemde website 3800 euri en dan nog 35 euro! verzendkosten.
https://www.instaladorate...z-shw80vha-ehsc-vm2c.html

Met zo'n WP lukt het zowieso gasloos te worden.

[Voor 38% gewijzigd door Appie Heijn op 31-01-2016 19:51]

44x Trina 330WP @ SMA 10.00; Hitachi Yutaki 5,5KW AIO 280L

crazyharrie schreef op zondag 31 januari 2016 @ 19:42:
Dat is best netjes. Ik heb er precies 400 KWH ingestopt. Cv en sww samen.
Heel tevreden.
Alleen verwarmen en we hebben ons niet ingehouden :)

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

develdonk schreef op zondag 31 januari 2016 @ 18:30:
En weer een nieuw topic :) goed bezig.

...
Ik begrijp dat er nu ongeveer 1,5mln uit de subsidie pot is (In 2016 is er € 70 miljoen subsidie beschikbaar).
Waar kan je de "stand der zaken" vinden ?

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 17:25

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
koevlaas2 schreef op zondag 31 januari 2016 @ 19:36:
[...]


Martin, hoeveel heb je in Januari in de ELGA verstookt ?
Ik heb 395,6 KWH de MICHL in gejaagd.
De teller loopt nog. Ik kom uit op ongeveer 430kWh. Dat is dus voor verwarming en voor het warm stoken van het boilervat.

Gas kom ik uit op 19,9m3. Vorig jaar was dat nog 29,9m3.

Meer cijfers volgen asap.

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.

mkleinman schreef op zondag 31 januari 2016 @ 20:11:
[...]


De teller loopt nog. Ik kom uit op ongeveer 430kWh. Dat is dus voor verwarming en voor het warm stoken van het boilervat.

Gas kom ik uit op 19,9m3. Vorig jaar was dat nog 29,9m3.

Meer cijfers volgen asap.
Netjes hoor.
Gas was bij ons 24,3 m3 (alleen douchen).

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • amarkest
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 17:11
Isense <> ELGA : loopt heel goed, buitentempsensor vd TOSHIBA wordt goed weergegeven,
dus OTC + RT: Weersafhankelijk met invloed van ruimtetemperatuur op de ISENSE ingeschakeld--> Toshiba lijkt beter te moduleren.

we blijven 't nog ff aanzien.

 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Nu online

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Ik vroeg mij af.
Bij een modulerende warmtepomp moduleert de compressor terug neem ik aan maar gaat de fan dan ook langzamer draaien? Of blijft die op 1 snelheid verder draaien?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 19:18
amarkest schreef op zondag 31 januari 2016 @ 20:50:
Isense <> ELGA : loopt heel goed, buitentempsensor vd TOSHIBA wordt goed weergegeven,
dus OTC + RT: Weersafhankelijk met invloed van ruimtetemperatuur op de ISENSE ingeschakeld--> Toshiba lijkt beter te moduleren.

we blijven 't nog ff aanzien.
Ben benieuwd. Volgens mij gebruikt de elga (met carrier?) alleen gewenste temp., kamertemperatuur en warmtevraag (het vlammetje)

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • Rukapul
 • Registratie: Februari 2000
 • Laatst online: 18:48
amarkest schreef op zondag 31 januari 2016 @ 20:50:
Isense <> ELGA : loopt heel goed, buitentempsensor vd TOSHIBA wordt goed weergegeven,
dus OTC + RT: Weersafhankelijk met invloed van ruimtetemperatuur op de ISENSE ingeschakeld--> Toshiba lijkt beter te moduleren.

we blijven 't nog ff aanzien.
Werken alle functies van de ISense+CV-ketel nog zoals tijdig aanwarmen, gemoduleerd de CV ketel aansturen, etc.?

Kortom, hoe stuurt de ELGA vervolgens de CV-ketel aan? Het is essentieel om niet in te leveren op comfort of gebruiksgemak (lees: absoluut geen twee thermostaten).

Ik overweeg ook een lucht-water pomp om in combinatie met mijn Remeha Calenta 24c + ISense te gebruiken. Echter is mijn situatie niet het optimale uitgangspunt. De max CV-aanvoertemperatuur heb ik bij afgelopen kou bijvoorbeeld terug moeten zetten op 75 graden. En op de bovenverdieping is het nu bijvoorbeeld 16-17 graden. De technische ruimte op zolder (CV, MV, PV) is waarschijnlijk nog iets kouder. De MV kan/wil niet zomaar vervangen worden door een Eneco WarmteWinner-variant aangezien afzuiging in badkamer en afzuigkap er afhankelijk van zijn. Wel zijn er kWh-tjes van de PV over :+
Rol-Co schreef op zondag 31 januari 2016 @ 21:07:
Ik vroeg mij af.
Bij een modulerende warmtepomp moduleert de compressor terug neem ik aan maar gaat de fan dan ook langzamer draaien? Of blijft die op 1 snelheid verder draaien?
Fan moduleert ook terug.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • amarkest
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 17:11
Rukapul schreef op zondag 31 januari 2016 @ 21:17:
[...]

Werken alle functies van de ISense+CV-ketel nog zoals tijdig aanwarmen, gemoduleerd de CV ketel aansturen, etc.?

Kortom, hoe stuurt de ELGA vervolgens de CV-ketel aan? Het is essentieel om niet in te leveren op comfort of gebruiksgemak (lees: absoluut geen twee thermostaten).

Ik overweeg ook een lucht-water pomp om in combinatie met mijn Remeha Calenta 24c + ISense te gebruiken. Echter is mijn situatie niet het optimale uitgangspunt. De max CV-aanvoertemperatuur heb ik bij afgelopen kou bijvoorbeeld terug moeten zetten op 75 graden. En op de bovenverdieping is het nu bijvoorbeeld 16-17 graden. De technische ruimte op zolder (CV, MV, PV) is waarschijnlijk nog iets kouder. De MV kan/wil niet zomaar vervangen worden door een Eneco WarmteWinner-variant aangezien afzuiging in badkamer en afzuigkap er afhankelijk van zijn. Wel zijn er kWh-tjes van de PV over :+
-momenteel draait de REMEHA CALENTA 25LCW6 in "SWW-only" mode aangestuurd door de Isense via de ELGA
-ELGA heeft vanaf dinsdag j.l. de kamer-keuken warm gehouden op ons stookregime: 18-20,5c (rest vh huis staan de radiatoren vrijwel dicht)
-info vd CALENTA-sensoren wordt gewoon op Isense display weergegeven
-werking vd CALENTA in CV-mode moet ik nog testen, zo-ook de samenwerking ELGA/CALENTA in 'duo-mode'
- op m'n tweakersprofiel staat eea mbt mn woning

 • develdonk
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 02-12-2022
Appie Heijn schreef op zondag 31 januari 2016 @ 19:44:
De 8kW zubadan is ook erg scherp geprijst bij de hierboven genoemde website 3800 euri en dan nog 35 euro! verzendkosten.
https://www.instaladorate...z-shw80vha-ehsc-vm2c.html

Met zo'n WP lukt het zowieso gasloos te worden.
EUR 400 verzendkosten dacht ik...

DWTW 2,3m, Ecodan 10kw, 13kWp (oost-west 12° Jinko Solar/Growatt), Rc >5, Hr++, Vera edge


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 19:29

Theo

moederbord

IK zit met de huidige subsidieregeling te kijken naar de optie om de CV uit te breiden met een warmtepomp thuis, echter weet ik niet wat wijsheid is en wat niet.

Mijn woning is een vrijstaand huis met een vloerppervlakte van 75m2 op de begande grond en 75m2 op de verdieping. Ik heb geen zolder. Het huis is in 1935 gebouwd, echter is het wel totaal geisoleerd in de afgelopen tijd waardoor ik mijn energielabel van G naar A heb kunnen aanpassen Er ligt ook een redelijk aantal zonnepanelen op het dak waarmee ik een overschot heb van ongeveeer 3.000 Kwh. Momenteel gaat deze op in de lucht-lucht warmtepompen (ofwel, de airoco's) waarmee ik ongeveer 1.000 m3 aan gas bespaar en nog maar 700 m3 nodig heb voor gas voor verwarming.

Ik wil op lange termijn onafhakelijk zijn van aardgas.

De gehele begaande grond, plus de badkamer zijn voorzien van vloerverwarming. Momenteel staat deze uit daar de verwarmig primair gaat via de airco's...

Naast de vloerverwarming zijn er ook ongeveer 12 radiatoren in huis aanwezig. Deze zijn gedimensioneerd op een een gewone CV (80 graden?), echter wel zonder alle isolatie in huis (het huis heb ik afgelopen maanden echt goed geisoleerd). De vorige bewoners van mijn woning hadden het huis amper geisoleerd en compenserde dat met veel radiatoren om het warm te krijgen. Hierdoor zijn de radiatoren in huis wel wat overgdimensioneerd nu het huis wel goed geisoleerd is.

Afgelopen weekend heb ik de airo's uitgezet, de vloerverwarming aan en de CV ingesteld op een aanvoertemperatuur van 40 graden. Ook alle radiatoren werden ongeeer 30-40 graden. Dit voelde best erg aangenaam in huis :) Helaas kan ik dit niet altijd doen daar ik op deze manier niet mijn overschot van 3.000 kwh weg kan branden. Ik wil immers primair op stroom verwarmen, en niet op gas. Verwarmen op gas is leuk als het echt heel koud is, of al backup als de warmptepompen stuk zijn.

De Panasonic WH-MDC05F3E5 monobloc is een lucht-water warmtepomp die ongeveer 3900 euro kost. Met de subsidie van 2300 euro is deze nog maar 1600 euro. Ik twijfel heel erg of ik deze aan moet schaffen en deze ook op de CV ketel aan moet sluiten. Hiermee moet het lukken om het huis altijd warm te stoken met en aanvoertemperatuur van 35-40 graden voor de radiatoren. Mijn ideel is ook dat de CV ketel het over kan nemen, of mee kan helpen, als het echt koud is en de warmtepomp het niet meer aankan. Hiermee wil ik bereiken dat ik minimaal 95% van de warmtebehoefte uit stroom haal, en niet uit gas.

Maar waar ik over twijfel is het aansluiten. Ik heb het geluk dat de CV ketel op de begaande grond is tegen een buitenmuur aan. Hiermee moet het vrij gemakkelijk zijn om de Panasonic warmtepomp aan te sluiten op het bestaande CV net.

Waar ik zelf echter mee zit en is de vraag hoe ik het aan moet sluiten; moet de CV ketel en de warmtepomp in serie staan of juist parallel? Helemaal met met idee in het achterhoofd dat de CV (met 80 graden aanvoer) aan moet kunnen gaan als dat echt nodig is zonder dat de warmtepomp stuk kan gaan. Mijn idee is namelijk om de warmtepomp paralel te zetten aan de CV ketel. Echter kan dit zomaar?

Verder; heeft iemand ervaring met de Panasonic Monoblok en het aansuiten ervan?

Het lijkt allemaal zo simpel (enkel de warmtepomp aansluiten parallel aan de CV ketel) en goedkoop (1600 euro plus wat montagemateriaal) waardoor ik zeer sterk he gevoel heb iets over het hoofd te zien. Maar wat zie ik over het hoofd? Welke valkuil zie ik niet? Of wat zou mij tegen kunnen houden dit alles te installeren?

(detail; ik betaal momenteel per maand 45 euro voor gas en stroom. Met de warmtepomp verwacht ik dat dat met 10 euro omlaag zal gaan)

7400 Wp op het dak


 • Bram-Bos
 • Registratie: December 2015
 • Laatst online: 26-01 15:54
Resultaten Elga in het Polderhuis in januari: 254 kWh verstookt, en daarnaast 15,7 m3 gas, waarvan circa 10,6 voor verwarming en 5,1 voor SWW. Gasgebruik voor verwarming door experimenten, en een halve dag uitschakeling Elga vanwege herrie-probleem.

Wand-temperatie in een monument uit 1865 met een Elga (stand alone). Gasloos sinds juli 2017. De afsluitboete bestaat niet


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Nu online

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Ok, dank je, dan word het toch aardig stiller neem ik aan? Met andere woorden, je kan beter een maatje te groot kopen?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-12-2022

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Rol-Co schreef op zondag 31 januari 2016 @ 22:24:
[...]

Ok, dank je, dan word het toch aardig stiller neem ik aan? Met andere woorden, je kan beter een maatje te groot kopen?
Niet helemaal waar. Een te grote pomp draait op minimaal vermogen dan tevee en gaat pendelen. Resultaat hoger verbruik en slijtage.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • Bram-Bos
 • Registratie: December 2015
 • Laatst online: 26-01 15:54
crazyharrie schreef op maandag 01 februari 2016 @ 00:23:
[...]


Niet helemaal waar. Een te grote pomp draait op minimaal vermogen dan tevee en gaat pendelen. Resultaat hoger verbruik en slijtage.
Hmm, ik zou geloof ik kwa geluidsbelasting toch liever iets hebben dat ook bij lagere temperaturen op minder dan 80% van het vermogen draait. Onder die grens is de Elga fluisterstil, daarboven vind ik het toch te gehorig.

Wand-temperatie in een monument uit 1865 met een Elga (stand alone). Gasloos sinds juli 2017. De afsluitboete bestaat niet


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-12-2022

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Bram-Bos schreef op maandag 01 februari 2016 @ 00:26:
[...]


Hmm, ik zou geloof ik kwa geluidsbelasting toch liever iets hebben dat ook bij lagere temperaturen op minder dan 80% van het vermogen draait. Onder die grens is de Elga fluisterstil, daarboven vind ik het toch te gehorig.
Dan wordt het dus een hele stille compressor kiezen. ( Mitsubishi O-) ) Ook bij vollast aardig stil. Bij 30% onhoorbaar. Bij 50% een briesje.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Nu online

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

crazyharrie schreef op maandag 01 februari 2016 @ 00:23:
[...]


Niet helemaal waar. Een te grote pomp draait op minimaal vermogen dan tevee en gaat pendelen. Resultaat hoger verbruik en slijtage.
Alles met TE is nooit goed natuurlijk, maar voor een gemiddeld woonhuis is 7kW misschien beter dan 5.
Zodat je op 75% gaat werken.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • hansdegit
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 19-01 23:01
Rol-Co schreef op maandag 01 februari 2016 @ 05:05:
[...]

Alles met TE is nooit goed natuurlijk, maar voor een gemiddeld woonhuis is 7kW misschien beter dan 5.
Zodat je op 75% gaat werken.
Tequila, Tevreden... :)

Krijg ook zin in een Zubadan, maar ik zie op tegen de desinvestering....

Gitje's Stroomfabriek: 6095 Wp Yingli Panda, 2520 Wp Suntech, Tigo Monitoring & Schaduwmanagement, Kostal Piko 10.1

Ietsje te groot is geen probleem, grote pomp kan best terug modeleren, echter minder ver dan een kleine.
Mijn 9 KW pendelt niet omdat ik de warmte in mijn vloer altijd kwijt kan.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-12-2022

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

hansdegit schreef op maandag 01 februari 2016 @ 08:12:
[...]

Tequila, Tevreden... :)

Krijg ook zin in een Zubadan, maar ik zie op tegen de desinvestering....
Zubadan is overdone, echt overdone. de prestaties van de normale Ecodan zijn meer dan genoeg hier in NL.
Het is echt een beul van een compressor, met 2 fans. En niet even in je tuin te zetten.
Ga maar eens kijken of je er één ziet staan ( meestal bij winkelcentra op het dak ) je weet niet wat je ziet.

En de investering past weer een stukje makkelijker in het budget.
Maar dat een keus die ieder voor zichzelf moet maken.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Zit ook te denken aan een 7kw ecodan zit op 1850m3 gas hoeveel denk je daar van af te snoepen met een ecodan?
crazyharrie schreef op maandag 01 februari 2016 @ 08:52:
[...]


Zubadan is overdone, echt overdone. de prestaties van de normale Ecodan zijn meer dan genoeg hier in NL.
Het is echt een beul van een compressor, met 2 fans. En niet even in je tuin te zetten.
Ga maar eens kijken of je er één ziet staan ( meestal bij winkelcentra op het dak ) je weet niet wat je ziet.

En de investering past weer een stukje makkelijker in het budget.
Maar dat een keus die ieder voor zichzelf moet maken.

 • Bram-Bos
 • Registratie: December 2015
 • Laatst online: 26-01 15:54
hansdegit schreef op maandag 01 februari 2016 @ 08:12:
[...]
Krijg ook zin in een Zubadan, maar ik zie op tegen de desinvestering....
Ik zie hier een interessante ruilmarkt ontstaan: tevreden Elga-gebruikers die hun Elga desondanks doorverkopen (mét specificatie en RvO meldingsnummer) om het laatste beetje gas ook te gaan wegwerken met een iets zwaarder geval (eveneens mét specificatie en RvO meldingsnummer). Komen de Elga's terecht waar ze voor ontworpen waren :)

Wand-temperatie in een monument uit 1865 met een Elga (stand alone). Gasloos sinds juli 2017. De afsluitboete bestaat niet


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-12-2022

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

koevlaas2 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 08:47:
Ietsje te groot is geen probleem, grote pomp kan best terug modeleren, echter minder ver dan een kleine.
Mijn 9 KW pendelt niet omdat ik de warmte in mijn vloer altijd kwijt kan.
Op een gegeven moment wordt de dT zo minimaal dat zelfs de minimale afgifte teveel is, dan kun je óf de flow verlagen óf hij gaat pendelen.
In jouw geval is die 9KW niet overdone, maar je afkoeling evenredig met het pomp vermogen.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • x-RaY99
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 13:33
crazyharrie schreef op maandag 01 februari 2016 @ 08:52:
[...]


Zubadan is overdone, echt overdone. de prestaties van de normale Ecodan zijn meer dan genoeg hier in NL.
Het is echt een beul van een compressor, met 2 fans. En niet even in je tuin te zetten.
Ga maar eens kijken of je er één ziet staan ( meestal bij winkelcentra op het dak ) je weet niet wat je ziet.

En de investering past weer een stukje makkelijker in het budget.
Maar dat een keus die ieder voor zichzelf moet maken.
Van hoeveel kW warmte behoefte kwam jij af (stadsverwarming dacht ik?)?
Voorlopig heb ik een voorkeur voor de 11,2kW (power inverter) omdat ook mijn ketel nu ongeveer op die waarde stookt (35% van 35kW). Verbruik in een normaal jaar is 1700m3 waarvan 150 SWW).
Zit er dus een beetje mee dat een 7,5kW misschien niet genoeg is, echter is de PUHZ-SW100YHA wel meteen 130KG.

18kwp solar, 9kw Panasonic WH-MDC09G3E5 voor 580m3 huis + 60m3 zwemvijver. Edel Water 200L SWW, Gas contract loos sinds 19/2/2019, Gas meter/leiding verwijderd 14/11/2019


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-12-2022

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

marcel39 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 08:55:
Zit ook te denken aan een 7kw ecodan zit op 1850m3 gas hoeveel denk je daar van af te snoepen met een ecodan?
[...]
Ik denk alles 8)

Mijn verbruik was 850m3 ( omgerekend vanuit MJ ), en de pomp draaide nooit lang boven de 50%, zelfs niet met die -6.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-12-2022

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Ik ga hier even weekje klussen, niets met wp te maken, wel met de subsidie.
Mijn inbouw pelletkachel komt vandaag.
Ga er een mooie blikvanger van maken.

Rol-co idd een mooie combi wp en pellets

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057

crazyharrie schreef op maandag 01 februari 2016 @ 08:57:
[...]

Op een gegeven moment wordt de dT zo minimaal dat zelfs de minimale afgifte teveel is, dan kun je óf de flow verlagen óf hij gaat pendelen.
In jouw geval is die 9KW niet overdone, maar je afkoeling evenredig met het pomp vermogen.
Mijn Dt is soms 9c, dat is echt gigantisch veel.
Zelfs na een hele dag verwarmen is het vloerretour water slechts 22c.
Komt door mijn HTV vloerverdeler.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

x-RaY99 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 08:58:
[...]


Van hoeveel kW warmte behoefte kwam jij af (stadsverwarming dacht ik?)?
Voorlopig heb ik een voorkeur voor de 11,2kW (power inverter) omdat ook mijn ketel nu ongeveer op die waarde stookt (35% van 35kW). Verbruik in een normaal jaar is 1700m3 waarvan 150 SWW).
Zit er dus een beetje mee dat een 7,5kW misschien niet genoeg is, echter is de PUHZ-SW100YHA wel meteen 130KG.
2 van 5 KW in cascade kan ook, is dan wel duurder dan 1x 10

Edit: Reken met HR62 dan zit je goed, 2 KWH vervangt een m3 gas.

[Voor 5% gewijzigd door koevlaas2 op 01-02-2016 09:05]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-12-2022

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

koevlaas2 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:03:
[...]


Mijn Dt is soms 9c, dat is echt gigantisch veel.
Zelfs na een hele dag verwarmen is het vloerretour water slechts 22c.
Komt door mijn HTV vloerverdeler.
retourwater T voor of na de verdeler?
Vóór de verdeler is relevant, na de verdeler is er al energieverlies door menging ontstaan en geeft een vertekend beeld.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Ben nog wel van plan om een wp boiler aan te sluiten op mech ventilatie dus dus als ze zeggen dat ww 25% is van je gas rekening zou ik uitkomen op ong nog 1350m3 gas voor cv dat moet dus te doen zijn met ecodan http://tweakimg.net/g/s/smile.gif:)
crazyharrie schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:00:
[...]


Ik denk alles 8)

Mijn verbruik was 850m3 ( omgerekend vanuit MJ ), en de pomp draaide nooit lang boven de 50%, zelfs niet met die -6.
crazyharrie schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:05:
[...]


retourwater T voor of na de verdeler?
Vóór de verdeler is relevant, na de verdeler is er al energieverlies door menging ontstaan en geeft een vertekend beeld.
Dt in de WP aanvoer/retour.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-12-2022

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

koevlaas2 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:04:
[...]


2 van 5 KW in cascade kan ook, is dan wel duurder dan 1x 10

Edit: Reken met HR62 dan zit je goed, 2 KWH vervangt een m3 gas.
Maximale op de rekening geziene afname 31MJ per jaar. ( was de winter van 2010 ) -15 geweest in januari toen.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • x-RaY99
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 13:33
koevlaas2 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:04:
[...]


2 van 5 KW in cascade kan ook, is dan wel duurder dan 1x 10

Edit: Reken met HR62 dan zit je goed, 2 KWH vervangt een m3 gas.
Die berekening pas ik ook toe, echter op een gegeven moment heb je simpelweg meer energie nodig (ding draait continue en krijgt toch het huis niet warm bijv.).
2x een kleintje heb ik ook aan gedacht, met 2x subsidie weet ik niet of dat wel duurder is...

Als ik "later" ook het SWW van gas naar wp gestookte boiler breng moet ik daar ook een beetje kW voor over hebben lijkt mij.

18kwp solar, 9kw Panasonic WH-MDC09G3E5 voor 580m3 huis + 60m3 zwemvijver. Edel Water 200L SWW, Gas contract loos sinds 19/2/2019, Gas meter/leiding verwijderd 14/11/2019


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-12-2022

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Ik meet voor de verdeler de retour/aanvoer en op de pomp retour/aanvoer.
Ook vanaf de bovenverdieping retour/aanvoer wordt gemeten.
Op die manier kan ik de flow in de gaten houden icm de dT.
( nog steeds aan het testen wat nou wijsheid is qua flow )

Mijn dT bij de wp 3.5 en bij de ltv verdeler 4, van de ovenverdieping af 2,5.

De pomp reageert gelijk als er meer radiatoren worden opengezet, dus verandering van dT.
Als de dT kleiner wordt, daalt ook het afgiftevermogen van de pomp direct.
Minimale afgifte in ligt rond de 550KWh, daarna gaat hij uit.
Met een zwaardere pomp zou het in mijn geval pendelen worden.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • Beatman
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 13:42
x-RaY99 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:10:
[...]


Die berekening pas ik ook toe, echter op een gegeven moment heb je simpelweg meer energie nodig (ding draait continue en krijgt toch het huis niet warm bijv.).
2x een kleintje heb ik ook aan gedacht, met 2x subsidie weet ik niet of dat wel duurder is...

Als ik "later" ook het SWW van gas naar wp gestookte boiler breng moet ik daar ook een beetje kW voor over hebben lijkt mij.
Als die pieken maar heel weinig voorkomen kun je ook de backup heater / weerstandsverwarming gebruiken voor net 2 of 3 kW extra op die momenten.

www.energiepionier.nl Energiebesparing, duurzaamheid en domotica

x-RaY99 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:10:
[...]


Die berekening pas ik ook toe, echter op een gegeven moment heb je simpelweg meer energie nodig (ding draait continue en krijgt toch het huis niet warm bijv.).
2x een kleintje heb ik ook aan gedacht, met 2x subsidie weet ik niet of dat wel duurder is...

Als ik "later" ook het SWW van gas naar wp gestookte boiler breng moet ik daar ook een beetje kW voor over hebben lijkt mij.
1700 m3 gas is 3400 KWH stroom, dit red je toch wel met 7,5 KW ?
Hoeveel verstook je gemiddeld per dag aan gas ?
Edit 1700/180 dagen = 9 m3 p/d > 18 KWH p/d in WP :)

Zelf heb ik 1x de cv aangehad ivm dat de wp door omstandigheden 1,5 dag uitgestaan had en woonkamer te koud was (17.5c).

[Voor 3% gewijzigd door koevlaas2 op 01-02-2016 09:17]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 14-12-2022

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Beatman schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:14:
[...]


Als die pieken maar heel weinig voorkomen kun je ook de backup heater / weerstandsverwarming gebruiken voor net 2 of 3 kW extra op die momenten.
Klopt als een bus!
Dat kun je ook instellen in de Ecodan, bijv: bij -10 automatisch de 2KW weerstand bijvoegen.( in te stellen van 0 to -15C)

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057

crazyharrie schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:14:
[...]


De pomp reageert gelijk als er meer radiatoren worden opengezet, dus verandering van dT.
Als de dT kleiner wordt, daalt ook het afgiftevermogen van de pomp direct.
Minimale afgifte in ligt rond de 550KWh, daarna gaat hij uit.
Met een zwaardere pomp zou het in mijn geval pendelen worden.
Bij mij ook, ik draai boven een radiator open en in de tuin hoor je de motoren volgas geven :)

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Als ik zo mee lees gewoon voor ecodan 7kw gaan volgens mij.
marcel39 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:25:
Als ik zo mee lees gewoon voor ecodan 7kw gaan volgens mij.
Ik denk dat een 7.5 KW model voor heel veel huizen ruim voldoende is.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Wij zitten nu op 1850m3 gas en wil water verwarmen met wp op mech ventilatie en zou dan ong uit komen op 1350m3 gas voor verwarmen woningen en dan met ecodan verwarmen zou super zijn
Ook ervaringen met www.comfortklimaat.nl ? daar kost de ecodan 4712,95 euro
marcel39 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:41:
Wij zitten nu op 1850m3 gas en wil water verwarmen met wp op mech ventilatie en zou dan ong uit komen op 1350m3 gas voor verwarmen woningen en dan met ecodan verwarmen zou super zijn
Ook ervaringen met www.comfortklimaat.nl ? daar kost de ecodan 4712,95 euro
€ 3234,- voor 7,5 KW is de laagste prijs die ik gezien heb.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Klopt maar dan moet hij uit spanje? komen en weet niet wat het dan kost deze hier te krijgen, misschien heb jij hem ergens anders voor die prijs gezien
Spanje inderdaad.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Daarom en zou niet weten wat het kost deze hier te krijgen

 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 27-01 15:19
even op de warmte-winner terug te komen.
Ik heb dergelijk systeem sinds 9 november 2013 hangen.
De unit vervangt je ventilatie box.
Ik heb een 2 onder 1 kap woning en gebruikte een 750 a 800m3 gas.
Nu met die unit nog maar een 150 a 175m3.
Gezien ik de ecolution combi50 heb dus incl. warm water scheelde dat ook nog eens behoorlijk aan gas doordat ik 50L warm water heb.
Dit is vaak maar net genoeg om 1 persoon te laten douchen en de c.v helpt daarbij het water weer op een 60c te krijgen (serie dus).
Gezien je altijd moet ventileren en je warmte naar buiten gooit wint dit systeem het altijd terug.
Bij mij helpt de c.v. niet meer zodra de buiten temperaturen buiten 10+ zijn.
Als het kouder wordt dan springt de c.v. bij.

Zie dit forum ook die daarover gaat:
Ervaringen, tips etc. ventiline/inventum warmtepomp

 • RAFA
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 11:22
Ben momenteel ook op zoek naar een oplossing om mijn PV overschot in te zetten. Ik verwacht ergens tussen de 750kWh / 1000kWh over te houden. Heb gekeken naar een lucht/lucht warmtepomp maar die kosten snel 1500€.

Lijkt me dus zinvoller om bijvoorbeeld voor deze variant te gaan: https://www.instaladorate...hz-sw50vha-ersd-vm2c.html

Kost 2831€. 35€ verzending en ongeveer 120€ Paypal kosten. Kom ik uit rond de 3000€. Ga ervan uit dat er nog kosten bijkomen voor leidingen/in bedrijf stellen (500€?). Units monteren durf ik zelf wel aan. Laten we dus 3500€ totaal aanhouden. Minus de subsidie zou ik dan op 1200€ komen.

Huidige situatie:
-130m3 (bij)verwarmen voor keuken/woonkamer. Hoef niet perse geheel onafhankelijk van gas te zijn. Middenverdieping en zolder wordt nauwelijks gestookt.
-Gasverbruik 1600-1800m3.
-Traditionele cv/radiatoren. Heb dus geen Lage temperatuur verwarming.
-Matige isolatie. Huis uit 1979. Dubbel glas jaren '80. Voorzien van rolluiken.

Zit ik een beetje in de goede richting of moet ik nog even beter mijn huiswerk doen (ben niet helemaal thuis in de duurzame sector... ;) )

 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Kost de verzending naar nederland maar 35 euro?
Want dan ga ik hem daar ook bestellen.

 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
En waar zie je dat staan van die 35 euro

 • RAFA
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 11:22
marcel39 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 10:17:
En waar zie je dat staan van die 35 euro
Van een medetweaker. En die had het weer van 2 andere medetweakers die deze set er besteld hebben... :)

Edit; maar heb ze zelf ook even gemaild om e.e.a. te verifiëren.

[Voor 11% gewijzigd door RAFA op 01-02-2016 10:20]


 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Oké wel benieuwd naar?
Hebben deze hem ook al ontvangen of weet je dat niet

 • blitzkrieg
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 19:25
RAFA schreef op maandag 01 februari 2016 @ 10:12:
Ben momenteel ook op zoek naar een oplossing om mijn PV overschot in te zetten. Ik verwacht ergens tussen de 750kWh / 1000kWh over te houden. Heb gekeken naar een lucht/lucht warmtepomp maar die kosten snel 1500€.

Lijkt me dus zinvoller om bijvoorbeeld voor deze variant te gaan: https://www.instaladorate...hz-sw50vha-ersd-vm2c.html

Kost 2831€. 35€ verzending en ongeveer 120€ Paypal kosten. Kom ik uit rond de 3000€. Ga ervan uit dat er nog kosten bijkomen voor leidingen/in bedrijf stellen (500€?). Units monteren durf ik zelf wel aan. Laten we dus 3500€ totaal aanhouden. Minus de subsidie zou ik dan op 1200€ komen.

Huidige situatie:
-130m3 (bij)verwarmen voor keuken/woonkamer. Hoef niet perse geheel onafhankelijk van gas te zijn. Middenverdieping en zolder wordt nauwelijks gestookt.
-Gasverbruik 1600-1800m3.
-Traditionele cv/radiatoren. Heb dus geen Lage temperatuur verwarming.
-Matige isolatie. Huis uit 1979. Dubbel glas jaren '80. Voorzien van rolluiken.

Zit ik een beetje in de goede richting of moet ik nog even beter mijn huiswerk doen (ben niet helemaal thuis in de duurzame sector... ;) )
Met wat voor aanvoertemperatuur wil je gaan werken? Het afgegeven vermogen van een radiator klapt nogal in elkaar bij een lagere aanvoer. Sommige fabrikanten hebben wel een excel-sheet om dit uit te rekenen.

If you were supposed to watch your mouth all the time I doubt your eyes would be above it


 • RAFA
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 11:22
blitzkrieg schreef op maandag 01 februari 2016 @ 10:28:
[...]


Met wat voor aanvoertemperatuur wil je gaan werken? Het afgegeven vermogen van een radiator klapt nogal in elkaar bij een lagere aanvoer. Sommige fabrikanten hebben wel een excel-sheet om dit uit te rekenen.
Momenteel staat deze op 75ºC. Afgelopen jaar had ik deze op 60ºC staan maar had het gevoel dat mijn verbruik omhoog ging...(of dit kan weet ik niet..).

 • Beatman
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 13:42
RAFA schreef op maandag 01 februari 2016 @ 10:19:
[...]


Van een medetweaker. En die had het weer van 2 andere medetweakers die deze set er besteld hebben... :)

Edit; maar heb ze zelf ook even gemaild om e.e.a. te verifiëren.
Ik heb het bestelproces afgelopen donderdag doorlopen en daar komt inderdaad € 35 voor verzending binnen de EU voorbij. Gevolg is wel dat ik nu per ongeluk besteld heb met een fictief adres en bankoverschrijving achteraf. Meteen maar een mailtje achteraan gegooid met de vraag of ze echt naar Nederland verzenden voor dat bedrag maar nog niets gehoord.

www.energiepionier.nl Energiebesparing, duurzaamheid en domotica

Ik kan uit ervaring van vandaag vertellen dat er voor mijn Mitsubishi 5 kW split + hydrobox er:
35 + 101 (paypall) + 584 euro (DHL) bijkomt.

Men spreekt ook geen engels, enkel spaans. (google translate is mijn vriend)

[Voor 4% gewijzigd door AUijtdehaag op 01-02-2016 11:04]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • Beatman
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 13:42
AUijtdehaag schreef op maandag 01 februari 2016 @ 11:00:
Ik kan uit ervaring van vandaag vertellen dat er voor mijn Mitsubishi 5 kW er:
35 + 101 (paypall) + 584 euro (DHL) bijkomt.

Men spreekt ook geen engels, enkel spaans. (google translate is mijn vriend)
Dat maakt het prijsverschil met in Nederland bestellen dus wel heel erg klein.

www.energiepionier.nl Energiebesparing, duurzaamheid en domotica


 • Milmoor
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 12:32

Milmoor

Footsteps and pictures.

Ik zal blij zijn als de eerste nieuwigheid uit deze markt is. Zeker nu er subsidies te verkrijgen zijn. Het was hier altijd redelijk eenvoudig : de Elga is gaaf. Nu blijkt er toch meer variatie te zijn ;). Fijn natuurlijk, maar niet overzichtelijk.

Rekeningrijden is onvermijdelijk, uitstel is struisvogelpolitiek.


 • RAFA
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 11:22
Net mail terug. Verzending is idd 584€. Ze hebben een extra DHL item aangemaakt voor verschepen naar Nederland..

Zie:
https://www.instaladorate...e-dhl-ecodan-holanda.html

 • blitzkrieg
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 19:25
RAFA schreef op maandag 01 februari 2016 @ 10:32:
[...]


Momenteel staat deze op 75ºC. Afgelopen jaar had ik deze op 60ºC staan maar had het gevoel dat mijn verbruik omhoog ging...(of dit kan weet ik niet..).
Als ik jou was zou ik eerst eens kijken of je radiatoren bij 45°C aanvoertemperatuur wel genoeg vermogen geven om de boel warm te houden. Boven de 45°C aanvoer is de COP niet echt interessant.

Verder kan je natuurlijk eerst beter wat aan je matige isolatie doen.

[Voor 7% gewijzigd door blitzkrieg op 01-02-2016 11:12]

If you were supposed to watch your mouth all the time I doubt your eyes would be above it


 • RAFA
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 11:22
blitzkrieg schreef op maandag 01 februari 2016 @ 11:11:
[...]


Als ik jou was zou ik eerst eens kijken of je radiatoren bij 45°C aanvoertemperatuur wel genoeg vermogen geven om de boel warm te houden. Boven de 45°C aanvoer is de COP niet echt interessant.

Verder kan je natuurlijk eerst beter wat aan je matige isolatie doen.
Klopt. Vervangen dubbel glas staat op de planning. De subsidie maakt het nu natuurlijk aantrekkelijk om voor een warmtepomp te kijken (voordat de pot leeg is..).
RAFA schreef op maandag 01 februari 2016 @ 11:10:
Net mail terug. Verzending is idd 584€. Ze hebben een extra DHL item aangemaakt voor verschepen naar Nederland..

Zie:
https://www.instaladorate...e-dhl-ecodan-holanda.html
Voor dat geld haal ik 'm zelf wel met m'n 330d

Edit: Blijkbaar willen ze geen Hollanders als klant.

[Voor 6% gewijzigd door koevlaas2 op 01-02-2016 11:41]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • blitzkrieg
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 19:25
koevlaas2 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 11:31:
[...]


Voor dat geld haal ik 'm zelf wel met m'n 330d

Edit: Blijkbaar willen ze geen Hollanders als klant.
25 uur enkele reis. 8)7

If you were supposed to watch your mouth all the time I doubt your eyes would be above it

8,5 uur vanuit Rotterdam is het record (naar Rosas).
Zelf heb ik het in 10,5 gedaan met een Seat Ibiza TDI (vanuit Monnickendam).

[Voor 15% gewijzigd door koevlaas2 op 01-02-2016 11:45]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Nhz
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 13:44

Nhz

Deventer

koevlaas2 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 11:43:
[...]


8,5 uur vanuit Rotterdam is het record (naar Rosas).
Zelf heb ik het in 10,5 gedaan met een Seat Ibiza TDI (vanuit Monnickendam).
In het geval van Vatanen heeft het wel iets meer dan ruim 500euro gekost. :)

[Voor 5% gewijzigd door Nhz op 01-02-2016 11:46]

Groetjes Bas

Nhz schreef op maandag 01 februari 2016 @ 11:45:
[...]

Dan kost het wel iets meer dan ruim 500euro. :)
Tja, Seat liep toen 1:12 ipv 1:25 die ik ermee kon halen (gemiddeld).
BMW loopt dan eerder 1 :8 ipv 1:20 als je rustig doet.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Nhz
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 13:44

Nhz

Deventer

koevlaas2 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 11:47:
[...]


Tja, Seat liep toen 1:12 ipv 1:25 die ik ermee kon halen (gemiddeld).
BMW loopt dan eerder 1 :8 ipv 1:20 als je rustig doet.
We quoten nu elkaars onge-edite reactie net voordat hij ge-edit wordt. Laten we daar maar mee ophouden. :P

Je kan voor 500euro wel heen en weer rijden, maar als je overnachting en brandstof zelf moet betalen dan blijft er maar weinig geld over. Dat zou voor mij de moeite niet waard zijn.

Groetjes Bas

Slapen in de auto, dat scheelt een hoop poen.
Wel onderweg even douchen bij Las Dunas in Sant Pere Pescador

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • blitzkrieg
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 19:25
Jullie hebben toch wel in de gaten dat het bijna het meest zuidelijke puntje van Spanje is waar je heen moet?

If you were supposed to watch your mouth all the time I doubt your eyes would be above it

Nog beter, ik ken iemand in de buurt van Murcia, kan ik wel een dagje logeren.

Stel je besteld er 10 kost dit dan 1x 584€ ? Kan het wel uit en doen we een collectieve aankoop.

[Voor 39% gewijzigd door koevlaas2 op 01-02-2016 12:12]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Milmoor
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 12:32

Milmoor

Footsteps and pictures.

koevlaas2 schreef op maandag 01 februari 2016 @ 11:58:
Nog beter, ik ken iemand in de buurt van Murcia, kan ik wel een dagje logeren.

Stel je besteld er 10 kost dit dan 1x 584€ ? Kan het wel uit en doen we een collectieve aankoop.
Met een afname van tien stuks is er ook wel een lokale partij doe je een leuke korting wil geven. Ook makkelijker qua garantie.

Rekeningrijden is onvermijdelijk, uitstel is struisvogelpolitiek.

Garantie kan je m.i ook in Nederland claimen, moet je er wel een hamerrammer (uneto VNI) bijhalen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • x-RaY99
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 13:33
Beatman schreef op maandag 01 februari 2016 @ 09:14:
[...]


Als die pieken maar heel weinig voorkomen kun je ook de backup heater / weerstandsverwarming gebruiken voor net 2 of 3 kW extra op die momenten.
Dat is ook wel een goede tip inderdaad. Mijn hoogste gas verbruik op 1 dag was 18m3. (~150kW warmte)
Daar moet een 7kW wel een 24hr voor door pruttelen denk ik. Nu hoeft dat niet erg te zijn, zeker met een extra 2kW heater die bij kan schakelen.

Dan heeft de 11kW versie als extra voordeel nog wel de 3 fase voeding. Hiermee (mocht salderen ooit foetsie gaan) gebruik je meer eigen opwek direct voor de WP. (ook 3 fase omvormer)

18kwp solar, 9kw Panasonic WH-MDC09G3E5 voor 580m3 huis + 60m3 zwemvijver. Edel Water 200L SWW, Gas contract loos sinds 19/2/2019, Gas meter/leiding verwijderd 14/11/2019

AUijtdehaag schreef op maandag 01 februari 2016 @ 11:00:
Ik kan uit ervaring van vandaag vertellen dat er voor mijn Mitsubishi 5 kW split + hydrobox er:
35 + 101 (paypall) + 584 euro (DHL) bijkomt.

Men spreekt ook geen engels, enkel spaans. (google translate is mijn vriend)
Levertijd 10 a 20 dagen.

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Nu online

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Ik heb wel eens een pallet uit budapest laten komen met huifkar, een transporter die het voor minder dan de helft deed. Ook 1300km enkel.
Ik weet alleen niet of dat nog bestaat.

Edit
Doet alleen duitsland
http://www.huifkarverzendservice.nl

Dan beter collectief een transporter op zetten misschien.

[Voor 26% gewijzigd door Rol-Co op 01-02-2016 14:20]

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Pascal Saul
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 11-01 21:46
Of bijvoorbeeld met: http://bitly.com/WimBosmanbooking (officieel B2B maar voor een indicatie)

[Voor 27% gewijzigd door Pascal Saul op 01-02-2016 15:59]


 • Boerm
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 12-01 00:13
De 8kW zubadan is ook erg scherp geprijst bij de hierboven genoemde website 3800 euri en dan nog 35 euro! verzendkosten.
https://www.instaladorate...z-shw80vha-ehsc-vm2c.html

Met zo'n WP lukt het zowieso gasloos te worden.

je moet ook de vervoerskosten activeren en die zijn € 584

Zubadan 8 kw, zonneboiler met 72 heatpipes, 5750 wp, Pellet cvkachel, geen gas sinds mei 2016


 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Net even bij Bosman gekeken kost €183 zal denk ik wel ex btw zijn

 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Correctie heb even niet stapelbaar gedaan en dan zit je op €300

 • Boerm
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 12-01 00:13
klopt maar het zijn 2 pallets

Zubadan 8 kw, zonneboiler met 72 heatpipes, 5750 wp, Pellet cvkachel, geen gas sinds mei 2016


 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Dan zal je bij hun ook wel aan dat geld zitten

 • Boerm
 • Registratie: Februari 2016
 • Laatst online: 12-01 00:13
10 dagen geleden nog 2sets besteld 5kw en de 7.5 kw toen was het nog € 425 per stuk

Zubadan 8 kw, zonneboiler met 72 heatpipes, 5750 wp, Pellet cvkachel, geen gas sinds mei 2016

Net even via streetview op het PD gekeken, maar meer dan een garagebox is dat bedrijf niet.

Vanaf 10 stuks loont het er zelf naartoe te rijden.

[Voor 23% gewijzigd door koevlaas2 op 01-02-2016 16:20]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • marcel39
 • Registratie: Januari 2016
 • Laatst online: 10-12-2018
Heb je die via Bosman laten bezorgen en deze zijn ook al bij jou aangekomen ligt ook aan de postcode liggen wat de prijs zit hier in het noorden van Groningen

 • hjdekker1
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 26-01 23:20

hjdekker1

9000 Wp

de 7,5 kw kost in frankrijk 3750. komt 265 euro verzendkosten bij
PUHZ-SW75VHA ECODAN HYDR

http://www.confort-market...367_468_661_907-3499.html

 • Nhz
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 13:44

Nhz

Deventer

http://www.confort-market.com/ is hier (weer) down...

Groetjes Bas


 • onetime
 • Registratie: Augustus 2006
 • Niet online

2013: 7panelen(195Wp), maand later, 17. 3 jaar later 28 en gasloos. 5.5kWp O-W op 4.2kVA omvormer. 2018 'verhuisd' en opnieuw begonnen.


 • x-RaY99
 • Registratie: Juni 2000
 • Laatst online: 13:33
Wat bestellen de Mitsubishi bestellers eigenlijk nog aan extra sensoren/besturing mee met de binnen en buitenunit?

Bijvoorbeeld draadloze besturing/thermostaat set (PAR-WT50R-E + PAR-WR51R-E).
WiFi setje (middels app uitlezen prestaties en uiteraard temp instellen) PAC-WF010-E
Aanvoer en retoursensoren?? Of zitten die al in de Hydrobox?

18kwp solar, 9kw Panasonic WH-MDC09G3E5 voor 580m3 huis + 60m3 zwemvijver. Edel Water 200L SWW, Gas contract loos sinds 19/2/2019, Gas meter/leiding verwijderd 14/11/2019


 • RAFA
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 11:22
Chrome werkt idd niet. Site werkt wel met Safari.

 • hjdekker1
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 26-01 23:20

hjdekker1

9000 Wp

Wat er precies aan de hand is met de site weet ik ook niet.
thuis werkt hij niet met chrome, maar ik zit nu op mijn werk en daar draait hij wel met chrome.
blijft byzonder
Pagina: 1 2 3 ... 173 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Er is tegenwoordig ook een vloerverwamings setup topic:
Algemeen (vloer)verwarming setup topic

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee