joostmaas schreef op donderdag 2 februari 2017 @ 16:15:
[...]
Als je een hoge temperatuur bron hebt (CV ketel) dan is een mengverdeler nodig met een pomp. De CV-ketel wordt dan hydraulisch neutraal op de VV-verdeler/pomp aangesloten. Als je op lage temperatuur je huis warm kunt krijgen dan is er geen menging van warmwater met het retourwater van de vloerverwarming nodig en kun je een verdeler zonder pomp rechtstreeks op je WP (of CV op lage temperatuur) aansluiten. Er is nog veel en veel meer over te zeggen, maar dan is het handig om te weten wat je configuratie is. Nadeel extra pomp is de extra pomp ;-)
Ok, ik zal mijn installatie een beetje toelichten:
Ik heb een vloerverwarming die niet als hoofdverwarming is aangelegd, maar die ik eigenlijk wel zo gebruik (radiatoren staan 99% van de tijd dicht in de woonkamer). Ik ben sinds een paar maanden aan het inlezen in het cv-tuning topic en probeer nu te begrijpen hoe e.e.a. eigenlijk werkt. Al snel kwam ik er achter dat ik eerst maar eens een goede meetopstelling met een bergje temperatuur-loggers op relevante plekken moet gaan maken voordat ik de ketel en thermostaat-parameters ga tweaken. Dan kan ik ten minste zien wat er gebeurt.[planning: vóór de volgende winter].
Maar ook met alleen een IR-meter en displays van ketel/thermostaat merk ik al dat mijn ketel om de haverklap afslaat omdat hij zijn warmte niet kwijt kan. Modulerende thermostaat, dus aanvoertemperatuur is doorgaans vrij laag.
De verdeler is een Robot-standaard verdeler (2 groepen) die eigenlijk een aanvoer van 70-90 graden wil hebben, maar dat slechts zelden krijgt. Dat was wel een eye-opener: ik heb de keteltemperatuur al jaren op 55-60 staan, omdat ik vloerverwarming associeer met LTV. Maar blijkbaar niet met de verdeler die ik heb
De kamer wordt overigens wel warm (wel heel heel traag) en blijft dan ook gewoon warm.
Ik heb geen bypass, maar gebruik de gang-verwarming naast de verdeler daarvoor met een kwart slag open.
Mij viel al op dat de aftakking naar de verdeler met een 1/2 T-stuk aangesloten is en daarna ook nog van 22mm naar 15mm gaat voordat hij de verdeler in gaat.
Plan voor ergens buiten het stookseizoen is om in ieder geval de T-stukken bij de in/uit-takkingen te gaan vervangen door normale en die kleine stukjes 15mm door 22mm omdat ik het gevoel heb dat er dan meer warm water naar de verdeler en dus de vloer kan.
Volgens de handleiding van Robot kun je de retour zowel hydraulisch neutraal als actief aansluiten.
Vandaar dat ik me afvroeg wat nou precies de voor/nadelen waren van die opties.
Als ik het goed begrijp zorg je er met hydraulisch actief voor dat er meer warm water door de vloer gaat. Lijkt me alleen maar goed, want dat is toch waar de warmte uiteindelijk heen moet. Wat nu precies het nadeel is en waarom je dat niet altijd zou doen is me nog niet zo duidelijk. Of het moet zijn dat je te warm water de vloer in stuurt als de aanvoer te hoog ligt.
Heel concreet vraag ik me dus af of ik door hem actief aan te sluiten met een lagere aanvoertemperatuur toe zou kunnen.
Lange termijn doel is om mijn gasverbruik gaan verminderen (bijv. zonneboiler en/of warmtepomp), maar dat komt denk ik niet eerder dan over een jaar of 5. Maar dan kom je ook op LTV uit, dus daar wil ik wel naar toe werken.
Simpelste oplossing voor verwarmen met lagere temperatuur zou natuurlijk zijn om de standaard-verdeler te vervangen door een LTV-verdeler. Maar ik wil eerst eens kijken wat ik kan verbeteren aan opwarmsnelheid en ketel-efficiëntie met de spullen die ik al heb.