Lijkt me prima. Helpt mensen sowieso, maar er zijn gewoon zo veel factoren en de informatie vanuit de overheid gaat nauwelijks met de tijd mee.Femmie010 schreef op woensdag 11 januari 2023 @ 21:20:toon volledige bericht
Hallo ervaringsdeskundigen,
kan/mag ik hier een (of een heleboel) algemene vragen stellen over vloerverwarming? Ik ben nl. regelmatig betrokken bij advisering van besparen en isoleren en kom veel mensen tegen met vloerverwarming in gebruik en mensen die vloerverwarming willen gaan toepassen. De omstandigheden zijn zeer uiteenlopend (van oudbouw dat nog helemaal geisoleerd moet worden) tot reeds verbouwde woningen waar al jaren vloerverwarming ligt en men wil overstappen op een warmtepomp. Kennelijk is voor veel mensen vloerverwarming toch het walhalla, terwijl ik ook regelmatig klachten terugkrijg (wordt niet lekker warm, dure rekeningen).
Ik begrijp dat er voordelen aanzitten, dat zeker (lekker warme voeten, temp. kan waarschijnlijk wat lager staan dan traditionele radiatoren vanwege die lekkere warme voeten, minder stof, meer plek voor meubels, etc)
In het algemeen heb ik zelf zeer grote twijfels bij het rendabel zijn van vloerverwarming met het bewustere gebruik van radiatoren. Maar ik lees overal alleen maar jubelverhalen dat je wel 10-20% bespaart op traditionele HTV (radiatoren). Ik kan me voorstellen dat dit OOIT het geval was, maar tegenwoordig zijn veel mensen veel bewuster met hun HTV radiatoren. CV ketels worden afgesteld met een lager liggende deltaT naar 60 of zelfs 50 graden aanvoertemperatuur. Kamers die niet gebruikt worden, worden met radiatoren bewust niet of bijna niet verwarmd, er wordt steeds vaker bewust gekozen voor kleinere ruimtes en alleen daar verwarmen waar je zit en keukens, eetkamers, worden laag gedraaid. Iets wat met gebrekkige zonering van een vloerverwarming al niet mogelijk is.
Met radiatoren heb je meer heat on demand, terwijl vloerverwarming dag en nacht aanstaat. Ok, welliswaar efficienter. Maar weegt de dag en nacht verwarming en al vroeg in het jaar beginnen om niet te koud te zitten in de herfst op tegen het meer vraaggestuurde systeem MITS dit bewust wordt ingezet?
Ik ben heel benieuwd of jullie daar ideeën over hebben? Of jullie andere keuzes zouden maken tov 10 jaar geleden en welke keuzes jullie nu maken (en waarom) en ik ben ook benieuwd of jullie een ervaringsdeskundige kennen in de omgeving van Arnhem die mogelijk een voorlichtingsavond zou kunnen geven aan energie adviseurs over deze kwestie?
Als jullie vinden dat ik eerst het hele topic moet doorspitten, dan hoop ik dat jullie me kunnen wijzen op de pagina's die relevant zijn of hoe ik beter moet zoeken. Het is anders best veel ; )
De bouwnormen hebben nog steeds focus op het dak, daarna de muren. Leuk als de vloer daarna ook nog wat isolatie krijgt. Zelfs bij de huidige bouwnormen:
Vloeren 3: Rc 3,7 m2K/W
Gevels 1: Rc 4,7 m2K/W
Daken 2: Rc 6,3 m2K/W
Mijn huis uit 1991 heeft een Rc voor de vloer van maar liefst 1,3 ...
Maar intussen is voor voldoende LTV afgifte iedereen bezig met een warmtepomp en vloerverwarming. Of moet ik zeggen kruipruimteverwarming?
Dan zijn er nog specifieke verschillen waardoor je misschien andere prioriteiten wil stellen:
Wij hebben een huis met 2 verdiepingen (weinig muur), vrij groot vloeroppervlak begane grond en een zeer vochtige kruipruimte. Een overloop/zolder die alleen opslag is en dus een grote buffer vormt (weinig dak).
We werken inmiddels beiden 95% thuis, waardoor 24/7 op temperatuur houden wel prettig is.
Op de bovenverdieping hebben we een lucht/lucht kanaalunit laten plaatsen. Die kan efficient de lucht boven op redelijke temperatuur houden om warmteverlies van beneden te beperken en om een backup te hebben voor de vloerverwarming straks. Plus, tijdens warme zomers kunnen we goed koelen, van boven naar beneden, omdat boven de hitte gaat hangen.
Dus wij gaan eerst voor folie in de kruipruimte tegen vocht en daarna de Rc van de vloer van 1,3 naar ongeveer 5,5 brengen.
Muren kunnen relatief voordelig mee, dus doen we ook. En het dak zien we wel een keer. Maar het punt is: zeker in een oudere woning (Ja, deze is ook gewoon label A...) moet je als onderdeel van je vloerverwarming eigenlijk gewoon meenemen dat je een degelijke isolatie laat aanleggen.
[ Voor 4% gewijzigd door Anoniem: 27535 op 11-01-2023 22:35 ]