Toon posts:

Algemeen (vloer)verwarming setup topic

Pagina: 1
Acties:

 • fabstar81
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 24-11 11:51
zo, mijn LTV verdeler hangt.


maar nu...heb ik zo een geavanceerde dynamische verdeler en weet ik niet goed hoe ik hem moet instellen. Je stelt met de stelknoppen het aantal liters per minuut in. heb ze nu voor alle groepen gelijk, maar groep 4 (WC) schijnt -zo zegt de vrouw- warm te zijn en de woonkamer niet. dit zijn dus duidelijk niet de juiste instellingen O-)

dus....hoe bereken ik de juiste instelling? de wc is ongeveer 1 m2, de rest (3) van de groepen neem ik zomaar aan zijn gelijk van lengte. Volgens Robot berekend op 15 cm hoh over een oppervlakte van ongeveer 40-45 m2.

de retour loopt overigens totaal niet op ook, maar de aanvoer is wel lekker hoog, 32-35 graden ongeveer. waar ik met de HT-verdeler niet hoger dan 26 graden kwam. _/-\o_

nu moet ik het nog echt de vloer in krijgen :(

făbŞŤĄŘ - Mijn PC


 • fabstar81
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 24-11 11:51
hesselbeertje schreef op dinsdag 28 februari 2017 @ 14:07:
Fabstar, ik vermoed dat er iets anders mis gaat. Hoe is de verdeler aangesloten? Ik zie wel een foto van de verdeler, maar daarop kan ik niet alle aansluitingen zien. Ik krijg zo het vermoeden dat het geheel in serie met een radiator staat. Dan krijg je nooit de gewenste doorstroming...

Zolang je nog een DeltaT van 15 graden over de vloer hebt, hoef je geen flowmeters te plaatsen. De flow is VEEL te klein, dat weet je nu al, daarvoor ben je geen meter nodig.

En inderdaad, er zijn huizen met 2 of zelfs 3 passieve verdelers op 1 keteltje. Gaat prima, ik monteer ze regelmatig. Vandaar dat ik dit probleem ook niet begrijp, er moet ergens een blokkade zitten.
bedankt voor je reactie. en de bevestiging dat er ook huizen zijn met passieve verdelers en een (kleine) ketel.

het klopt dat de jaga radiator in serie staat met de verdeler. de retour van de verdeler gaat in de aanvoer van de LTV jaga radiator. dit omdat de jaga erg lage temperatuur kan hebben.

mijn redenering was/is als volgt. de verdeler zou idealiter een delta-T van max 5 graden moeten hebben. met een aanvoer van 40 graden op de ketel, komt er ongeveer 35 graden bij de verdeler. minus 5 graden komt er nog steeds 30 graden door de jaga. zou voldoende moeten zijn.

de reden waarom ik hem dit keer in serie heb gezet, is juist om meer flow af te dwingen naar de verdeler. op een klein stukje pijp zit er een kickspace naar de keuken, de verdeler, en de jaga LTV. ik dacht als ik er 1 in serie zet, of misschien alle 3, dat ik juist de flow naar de verdeler zou verhogen. werkt deze gedachte nu tegen mij? :?

vanmiddag kan ik misschien een betere foto plaatsen.

voila:


de witte kunststofleidingen zijn de aan- en afvoer naar de kickspace in de keuken aan de andere kant van de muur. ik zat zelfs te spelen met de gedachte om alle 3 de afnemers in serie te zetten.
1: kickspace (zeer lage delta-T)
2: LTV vloerverwarming
3: LTV jaga

allemaal om maar zoveel mogelijk flow te krijgen in de vloerverwarming. (geen gelijktijdige afname op een kort stukje pijp was het idee)

[Voor 18% gewijzigd door fabstar81 op 01-03-2017 11:25]

făbŞŤĄŘ - Mijn PC


 • fabstar81
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 24-11 11:51
hesselbeertje schreef op woensdag 1 maart 2017 @ 17:05:
Toch denk ik dat hier de oorzaak zit. In een badkamer (met 1 groepje in de vloer) gaat het in serie zetten nog wel. Hier moeten 4 groepen gevoed worden. De benodigde flow daarvoor (toch snel 1000l/uur) kan gewoonweg niet door de ventielen van de Jaga. Tel daarbij op dat er maar 15mm aankomt vanaf de ketel voor het geheel, en je houdt geen flow over.

Ik zou in dit geval de Jaga in serie zetten, met de toilet groep. Dat is eenvoudig te realiseren.

Eventueel de kickspace als groep 5 aansluiten, kun je die ook netjes inregelen.

Of Kickspace+Jaga in serie, als groep 5 kan ook nog.
nou, van het weekend weer lekker aan het klussen geweest. Zoals voorgesteld, is het nu aangesloten. Toch maar de flowmeters er ook tussen gezet. dan wordt in ieder geval zichtbaar wat de flow is, hoe ik de hydraulische knoppen ook heb ingesteld.de flexibele slang gaat naar de kickspace vanuit de verdeler, vervolgens naar de jaga LTV en weer terug naar de retour van de verdeler:

positieve verandering is dat de gang nu wel warm wordt. die krijgt nu gewoon 32,5-35 graden voor zijn kiezen (na de kickspace waarschijnlijk iets lager) in plaats van 20 graden toen hij in serie met de verdeler stond.


ik zie een lichte stijging van de retourtemperatuur, het scheelt met de vorige setup in ieder geval iets van 2 graden. retour komt nu boven de 20 uit, in plaats van onder de 20 toen het in serie stond.


flowmeters bewijzen gelijk hun dienst. Er is zowat 0 flow. als ze al iets verhoogd zijn, dan kom ik nog maar uit op 60 liter per uur (1 l/min).


huidige instelling van de hydraulische knoppen. WC en kickspace+jaga zijn geknepen. rest (3 lussen) staat vol open. WC en kickspace+jaga kan denk ik nog iets geknepen worden want wordt nog steeds warm.

Alle retourafsluiters van de retourverdeler staan overigens vol open.

dus, iets verbetering, maar vloer blijft nog steeds niet egaal warm. 8)7 :?

făbŞŤĄŘ - Mijn PC


 • fabstar81
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 24-11 11:51
hesselbeertje schreef op dinsdag 7 maart 2017 @ 20:08:
Kun je eens meer foto's plaatsen van de ketel en installatie? Als er echt maar 60l/uur flow zou zijn, zal de ketel niet langer dan een paar seconden kunnen branden. Er MOET ergens een 'kortsluiting' zitten.
de ketel brandt, sinds ik parameter 19 heb aangepast, laaaaaange stooksessies. voorheen deed ie veel aan/uit gependel. zo een 6-8 keer in het uur, wat volgens mij nog best normaal is.

verder, overal staan de radiatoren dicht. ik heb gisteravond de paneelradiatoren in de woonkamer ook dicht gezet. met de pomp er nog op merkte ik dat dat qua aanvoer wel een 1-2 graden scheelde. dus ik hoop dat dat nu in flow ook gaat schelen. vanmiddag kijk ik of dat in flow scheelt. op afstand zie ik iig dat de temperatuur in de woonkamer stabiel 21 graden blijft. en dat alleen op de vloerverwarming dus.

ik zal eens een paar foto's opzoeken van de onderkant / aansluitingen naar de ketel en zonneboiler.

alle groepen dicht en 1 open heb ik nog niet geprobeerd. ga ik vanmiddag als ik thuiskom doen. ik vermoed echter dat dat geen veel verschil zal uitmaken.

edit:
zie hier het overzicht van ons hele systeem inclusief SWW.


CV-overzicht 5, 6 en 7 zijn nu iets gewijzigd door de nieuwe verdeler:


V.w.b. CV-aansluitingen denk ik niet dat we wijzer worden van de foto's. maar een beginnetje is er:


de zwart geisoleerde buizen zijn de retour die door de ZB loopt. onderop (niet te zien op foto) zit een driewegklep die regelt of de retour door de ZB gaat of niet.

ik zal nog wat nieuwe foto's maken, kijken of dat duidelijker wordt.

[Voor 61% gewijzigd door fabstar81 op 08-03-2017 12:04]

făbŞŤĄŘ - Mijn PC


 • fabstar81
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 24-11 11:51
Proton_ schreef op woensdag 8 maart 2017 @ 20:54:
[...]

Een designradiator is vooral design en maar een beetje radiator. De dikke pijpen maken hem de nr 1 kandidaat voor de kortsluiting.
Gewoon om het uit te sluiten zou ik die ook even dichtdraaien.
de badkamer radiator heeft helaas geen thermostaatknop. staat altijd vol open. hij zit verder in de muur, dus ik kan helaas ook niet kijken of herinneren, of hij ooit in serie is gezet of netjes aanvoer/retour is aangesloten. heb hem niet zelf aangesloten toen en wist er toen ook niks van af helaas. qua aanvoer/retour wordt wel netjes de ene warm en daarna de ander, dus vermoed dat ie goed is aangesloten, alleen zonder thermostaatknop.
reneeke1970 schreef op donderdag 9 maart 2017 @ 08:19:
[...]

Ergens gaat het toch wel fout inderdaad. Heb je leidingen verwisseld?
Mijn CV op tien geeft gierende leidingen.
Mijn hydraulische actieve verdeler heeft een flow waarvoor de schaal verdeling te klein is, ondanks dat hij door radiator loopt en 15 m van 15mm voeding heeft. Hij haalt zelfstandig uit buffer vat
leidingen omgewisseld is zeer onwaarschijnlijk. ik had met de pompverdeler alles gemarkeerd en bovendien gedragen de leidingen zich precies zoals verwacht. alles wordt netjes warm en aan de rest van het systeem ben ik niet gekomen.

gierende leidingen had ik ook verwacht op standje 10, maar dat blijft uit.
hesselbeertje schreef op donderdag 9 maart 2017 @ 20:02:
Om even wat uit te sluiten, kun je retour-driewegklep eens op de foto zetten, en daarbij aangeven welke leiding waar naartoe gaat?


de zwart geisoleerde leiding komt dus terug naar de CV-retour vanuit de ZB. op zolder waar de ketel en ZB zijn geinstalleerd is alles 22mm, naar beneden toe wordt alles pas 15 mm. 8)7

făbŞŤĄŘ - Mijn PC


 • fabstar81
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 24-11 11:51
hesselbeertje schreef op vrijdag 10 maart 2017 @ 19:07:
Kun je op de driewegklep ook de ingangen A, B, en AB vinden? Misschien op de achterzijde, met een spiegeltje te lezen. AB moet de poort zijn, die met de CV-ketel verbonden is.

Daarnaast is de design radiator wel verdacht, zeker zonder kraan heeft zo'n ding praktisch geen weerstand. Gevolg: Slokt de complete flow op, waardoor er niets overblijft voor de vloergroepen.

Zitten er ook geen andere ventielen op de designradiator om deze te knijpen?
voila
de AB poort zit dus op de retour, voordat ie wordt afgesplitst naar ofwel ketel ofwel ZB.
nog geen kans gehad om de badkamerradiator af te koppelen.

făbŞŤĄŘ - Mijn PC


 • peligro2k
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 04-12 14:15
Eind september krijg ik de sleutels van mijn nieuwe woning. Op de begane grond schijnt vloerverwarming te hebben gelegen, de huidige bewoners hebben dit echter afgekoppeld omdat het volgens hun niet met hun laminaat vloer zou kunnen werken. Ik heb een foto van de buiten kunnen maken afgelopen weekend. Kan iemand iets zinnigs zeggen over het soort buizen? Is het nog rendabel om dit weer (op de Nefit HR) ketel aan te sluiten?

[Voor 41% gewijzigd door peligro2k op 13-08-2017 23:15]


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Even een paar foto's van mijn opstelling op de begane grond.

Bedoeling was dat ik op alle drie verdiepingen ingefreesde vloerverwarming te krijgen. (195m2)
Helaas gaat niet alles altijd volgens plan. Bij het weghalen van de plavuizen vloer kwam 90% van de zandcementdekvloer mee...


Dus ging die maar helemaal weg en is er nu met krimpnetten gewerkt. De vloer is niet vlak genoeg voor noppenplaten en er was niet voldoende hoogte.De garage however is 11cm lager dan de woonruimte, dus daar kwam wel noppenplaten. Is het gelijk beter geïsoleerd.
(er is een stuk in de hoek vrij gelaten. Voor toekomstige renovatie. Als de garage een eigen woonruimte wordt, kan hier een douche worden geplaatst)


Het toilet had echter weer wel een goede dekvloer, dus daar werd in gefreesd.

Er zijn gaten in de vloer geboord om de overgang van gang/wc door de kruipruimte te laten lopen. 1 meter afstand ongeveer. We hadden geen zin om de dorpel te slopen of een gat in de muur te maken.

Eigenlijk mag je niet meerdere methodes in 1 ruimte toepassen. Maar er zijn zoveel groepen dat er wellicht toch wat te regelen valt.

Op de begane grond van 95m2 zit nu dus een 11-groeps vloerverwarming te wachten op de warmtepomp
Wat bijzonder is: omdat alles gedreven wordt door een warmtepomp (Panasonic 12kW monobloc) en we toch aan het renoveren zijn, heb ik de cv standleiding laten vervangen door 32mm leidingen welke met 1" splitsingen gekoppeld zal worden aan de verdelers.
De kunststof leidingen zijn ook 16x2 ipv de standaard 14x2. Verdeler is LTV-C. Geschikt voor koeling dus.Dat monster past maar net in kast naast de haard...

[Voor 17% gewijzigd door kmf op 03-11-2017 11:22]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • wir
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-11 11:08
Beste allen,

Ik heb een klushuis gekocht van een begane grond en een eerste verdieping. We laten er een tweede verdieping opzetten.
Het huis willen we gaan verwarmen met een warmtepomp en vloerverwarming (wel één LTV-radiator in de badkamer). Omdat ik een leek ben heb ik enorm veel online opgezocht en filmpjes op youtube bekeken. Aan de hand daarvan heb ik een systeem ontworpen. Mijn vraag is of jullie willen meekijken en eventueel willen aangeven of ik het zo goed doe.

Begane grond
De bestaande houten vloer wordt verwijderd en vervangen door 35cm isolerend schuimbeton (alle water- en afvoerleidingen plaatsen we in deze laag). Op het schuimbeton komen noppenplaaten met 11mm EPS onderlaag. Hierin komen 5 groepen vloerverwarming (1 groep per 10m2) welke ik aansluit op een verdeler zonder pomp (de warmtepomp pompt dus het water rond). De slang die ik gebruik is 16mm dik en maximaal 100m per groep.

Eerste verdieping - Slaapkamers en overloop
De houten verdiepingsvloer laten we zitten. Hierop brengen we een droog vloerverwarmingssysteem aan van 25mm piepschuimplaten met stalen profielen voor de geleiding. Hierin komen 4 groepen vloerverwarming (3 groepen voor de slaapkamers? & 1 groep voor de badkamer) welke een eigen pomploze verdeler krijgen. De slang is 14mm en maximaal 100m per groep, de badkamer volgt straks maar heeft dezelfde slang.

Eerste verdieping - Badkamer
De vloer van de badkamer (en de WC op de eerste verdieping) bekleed ik met Wedi bouwplaten waarin ik zelf sleuven frees voor de 14mm slang. Ik hoop daar een slang van maximaal 80m lengte te gebruiken voor meer warmteafgifte, metalen profielen lukt (volgens mij) niet.
Hier wil ik ook nog een LTV-radiator van 60x90cm plaatsen om de badkamer afdoende te verwarmen. Hoe ik deze aansluit weet ik nog niet. Misschien maak ik er een 5 groepen verdeler van en sluit de radiator hier op aan.

Tweede verdieping
De tweede verdieping krijgt ook een houten verdiepingsvloer. De vloerverwarming wordt ook middels een droog systeem aangelegd. Dus 25mm piepschuimplaten met metalen profielen. Hierin 4 groepen (1 groep per 10m2) welke een eigen pomploze verdeler krijgen. De slangen zijn ook hier 14mm en maximaal 100m per groep.

Besturing
Voor de aansturing wil ik een zoneregeling van Honeywell plaatsen: Regelaar (max 15 groepen), servomotoren voor op de verdelers (13 stuks), servomotor voor op de radiator, bedieningspaneel en draadloze thermostaten voor in de master bedroom en badkamer.

Vragen
Vanuit mijn eigen onervarenheid heb ik dit samengesteld en vraag ik mij af of het juist is.
Klopt het dat ik pomploze verdelers kan gebruiken?
Klopt mijn opstelling voor de verdiepingen?
Zal dit systeem voldoende warmteafgifte hebben om het huis te kunnen verwarmen?
De kosten komen uit op €5000,- aan materialen, kan het goedkoper? Vooral de badkamer valt erg duur uit...
Ook andere op- en aanmerken, maar vooral ook adviezen, zijn van harte welkom!
Mijn dank is alvast erg groot.

Hieronder tekeningen van het uiteindelijke resultaat na de verbouwing: • ThinkPad
 • Registratie: Juni 2005
 • Nu online

ThinkPad

Moderator Wonen & Mobiliteit
Van het weekend de vloerverwarming in de badkamer gelegd (HOH 10cm). Daarna de dekvloer erop gestort en die is nu aan het drogen.Vastgemaakt met tie-rips op de aardmatten. Met twee man was het redelijk goed te doen. Alleen je rug begint wat te protesteren van het voorover gebogen zitten. En de tie-rips die in je knieën prikken zijn ook wat vervelend :+ Oja en die slang die weer opkrult is ook wel vervelend ja.

Aansluiten moet nog, ben nog aan het puzzelen met de juiste koppelingen om het op RTL Multibox aan te sluiten en met M22 koppelingen op de CV-verdeler. Even buurten nog bij Warmteservice voor juiste spulletjes.
Maar het opstoken mag toch nog niet i.v.m. vloer die goed moet drogen.

[Voor 30% gewijzigd door ThinkPad op 17-02-2020 21:30]

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


 • bb1969
 • Registratie: Mei 2014
 • Laatst online: 10:04
Wie kan mij helpen met hoe dit systeem werkt en vaststellen of alles ok is.
De vloer wordt wel warmer maar het duurt uren.
Het systeem is aangesloten op stads verwarming

Het begon met een lekkende pomp, die in de onderliggende elektronica sluiting veroorzaakte.
Dit was een soort van pomp schakelaar met beveiliging.salmson nyl53 25P met opti control van JK

Ik heb de pomp vervangen door een Alpha 2 met auto adapt, en gebruik de pompschakeling niet meer, mogelijk dat die later weer wordt toegevoegd, maar ga er vanuit dat de nieuwe pompen zuinig genoeg geworden zijnDe achterste levert warm water vanuit de stadsverwarming, komt bij de termostaat kraan 45 Graden ingesteld.

Wat er allemaal in de verdeler gebeurd heb ik geen idee van, maar de bedoeling is dat er warm water de vloer in gaat en dat het afgekoelde water dan weer met 35 graden terug gaat door de voorste pijp.

Op de retour zit een honeywell vc8015, met een thermostaat schakeling

Het bovenste blok wordt heet, the pomp werkt ook, en heel afentoe wordt het onderste blok ook warm.

Het lijkt dus te werken behalve dat mijn vloer niet warm wordt :/
Het zijn wel 7 zones, maar het betreft alleen de beneden verdieping, er zijn geen aparte ruimte die verwarmt moeten worden

[Voor 3% gewijzigd door bb1969 op 30-04-2020 15:15. Reden: toevoeging informatie]


 • Dala
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 30-11 13:22
Ik wil mijn vloerverwarming systeem (aangesloten op stadswarmte) zelf wat gaan aansturen, maar ik kan zo weinig vinden over hoe het systeem nu werkt en hoe ik het zelf kan aansturen, dat ik hoopte hier wat antwoorden te vinden.

Het is een uponor systeem wat toen dit huis gebouwd werd 6j geleden er meteen inzat. Wij hebben het 2 jaar geleden gekocht, en vorige bewoner had tot grote frustratie van ons, bijna alle documentatie van het huis al kwijtgeraakt..Om geld te besparen hebben de monteurs de hoofdaansluiting aan de woonkamer thermostaat gekoppeld, en de andere actuators aan de groepen naar de andere verdieping gekoppeld. Maar je raadt het al, hierdoor kan ik dus niet de zolder verwarmen zonder ook de woonkamer te verwarmen. (ik heb zelf al de pomp tijdelijk aangesloten, want die stond gewoon de hele tijd aan)

Daarnaast wil ik wel wat meer IoT liefde hieraan toevoegen en ben ik dus aan het denken aan die schakel unit te vervangen door een eigen setup.

Mijn vragen:
 • die uponor knoppen, kan ik die makkelijk aansturen? Ze gaan op 24v, en is het gewoon met een relais, stroom erop en hij gaat langzaam "open"?
 • hoe kan ik hier eventueel andere knoppen aan aansluiten (eventueel ook op 24v)? Moet het dan uponor zijn, of zijn die aansluitingen en universeel? (vooral ook vanwege stadswarmte)
 • Helemaal rechts zit een raar stuk wat volgens mij te maken heeft met het handdoekenrek in de badkamer, staat die ook altijd aan als de woonkamer aan staat? ik snap het niet?
Heel erg bedankt als jullie me kunnen helpen met de juiste termen waar ik over moet gaan lezen. Want die uponor is me niet veel over te vinden. In iedergeval niet wat mijn tweakers-hartje warm maakt.
-

 • ThinkPad
 • Registratie: Juni 2005
 • Nu online

ThinkPad

Moderator Wonen & Mobiliteit
Ben samen met m'n vader nog wat aan het tweaken aan hun vloerverwarming. Het is een oude installatie (1996), helaas niet voorzien van flowmeters. Zie voor meer info/plaatje verdeler hier. Nu het stookseizoen weer begonnen is vult de logging zich al weer met mooie grafiekjes.

We zien echter dat de groepen nog niet in balans zijn. Twee jaar geleden in dit topic al eens gevraagd en goede input van @jaari gehad.


De aanvoer de vloer in was hier 40°C, wat is nou een goede streefwaarde om voor de retour aan te houden, zodat we de groepen beter in balans kunnen krijgen? 30°C, of veel meer/minder?

De zithoek (blauwe lijn) blijft sowieso wel erg achter, zou de pomp nog hoger moeten? Staat nu op stand 2 van 3. Deze lus/groep is ook de grootste van de installatie namelijk (lengte onbekend, maar met warmtecamera kunnen zien).

N.B. Het is bijverwarming (HOH 15cm), er zijn ook nog radiatoren in de ruimte aanwezig.

[Voor 4% gewijzigd door ThinkPad op 09-11-2020 16:11]

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


 • HarmoniousVibe
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 04-12 19:45
Ik heb afgelopen jaar een huis gekocht waar een vloerverwarming in zit. Deze ziet er als volgt uit:Specs: de CV is een Nefit Topline HRC25. De circulatiepomp is een Zan Euroflex 35-18. Wat de verdeler voor iets is durf ik niet te zeggen helaas. De vloerverwarming bedekt een oppervlak van circa 45m2 en het betreft een stenen vloer, volgens mij van keramische tegels.

Er zijn wel radiatoren aanwezig, maar deze staan allen semi-permanent dicht ivm de aanwezigheid van luchtverwarming boven (en beneden) via LLWP. De vloerverwarming is dus de enige warmtevrager, afgezien van SWW.

Nu ben ik bezig met het optimaliseren van de CV en vloerverwarming. Ik denk dat ik de temperatuur goed onder controle heb. De aanvoertemperatuur van de CV is gemaximeerd op 30 graden (de laagstmogelijke temperatuur), maar de CV schommelt tussen de 23 en de 31 graden, doch meestal meer richting de 23. Vooralsnog kan ik hiermee het gewenste resultaat bereiken, maar het is natuurlijk nog even afwachten wat het gaat doen als het echt koud wordt.

Het retourwater schommelt tussen de 20 en 24 zo'n beetje. Dit is bijna net zo warm als de aanvoer. Is dit "erg"? Of is dit juist heel efficiënt?

Mijn grootste vraag is hoe optimaal de circulatiepompen werken. Die van de vloerverwarming draait volgens mij 24/7 op de laagste stand (44W). De pomp in de CV draait volgens mij ook 24/7 als de vloerverwarming aan staat. Terwijl de verwarming in de CV lang niet altijd aan staat (CV-bedrijf). Ofwel, de pompen zijn lange tijd water rond aan het pompen van de CV naar de vloerverwarming en weer terug, zonder dat er wordt bijverwarmd. Dit klinkt enigszins inefficiënt.

Nu weet ik dat er pompschakelaars bestaan die de pomp uitschakelen als de aanvoertemperatuur hoger is dan de ingestelde temperatuur, maar hoeveel zin heeft dit? Want ik zou niet weten op welke temperatuur ik die schakelaar dan in zou moeten stellen. 23 graden, omdat dit binnen de range van de temperatuur van het retourwater valt? Maw als het aanvoerwater warmer is dan 23 graden dan zal de CV dus wel hebben verwarmd, dus kan ik maar beter wat gaan pompen? Is het niet handiger om te sturen op de temperatuur van het retourwater? Dat klinkt mij logischer en simpeler, maar er zal wel een goede reden zijn dat alle pompschakelaars aangeven dat je hem moet aansluiten op de aanvoerleiding.

En klopt het ook dat als mijn VV-pomp zichzelf uitschakelt, dat de CV-pomp dan ook stopt met draaien?

12 × LG 330Wp (Enphase) | Daikin FTXM-N 3,5+2,0+2,0kW


 • jappas
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 03-12 20:54
Eind februari krijgen we de sleutels van een nieuwe woning (‘82). In onze huidige woning (’93) hebben we vloerverwarming als bijverwarming en dit bevalt ons erg goed. We willen daarom in onze nieuwe woning VV als hoofdverwarming toe gaan passen.

Ik heb me al wat ingelezen, ook in dit topic, maar wil toch graag erg zeker van mijn zaak zijn. Je kunt maar niet genoeg weten ;).

Huidige situatie:
 • Verwarming middels CV-ketel Nefit bj. 2006 (begin op leeftijd te raken dus), opgesteld in de bijkeuken. Mogelijk tzt vervangen door warmtepomp (zie plattegrond)
 • In het woongedeelte: 3 radiatoren tegen de voorgevel, 1 tegen de achtergevel. 1 radiator in de keuken en 1 in de hal.
 • Glas in de voorgevel is uit 2012 (HR+(+?)).
 • Reeds enige isolatie onder de vloer (beton + 4 cm dekvloer). Op termijn willen we dit wellicht nog verder na-isoleren.
Beoogde situatie:
 • Er komen 5 leefzones, in totaal ca 60 m2 (zie plattegrond)
  o Woonkamer: Zithoek (12,5); ‘Speelhoek/niet specifiek’ (17,5); Eethoek (10,5)
  o Keuken (11)
  o Hal (9)
 • Verwijderen radiatoren leefgedeelte BG, vervangen door VV als hoofdverwarming (10cm)
 • Verdeler in bijkeuken, vlak naast de ketel. Hier staat een radiator die nooit aan staat. De ruimte is geisoleerd en voorzien van dubbelglas. Geen vorst of vochtproblemen.
Genomen stappen:
 1. Iemand 'van vroeger'/bij mijn ouders uit het dorp benaderd. Ik hoor er veel positief over, mensen zijn te spreken over zijn werk. Een nadeel hier is hij enkel VV aanlegt (t/m de verdeler), het aansluiten op de CV installatie laat hij aan anderen over. Hij stelt voor om 6 (4 in de woonkamer) groepen te leggen, specificatie van de verdeler nog niet ontvangen. Kosten € 2100 incl. BTW (materiaal + werk excl. aansluiten op CV).
 2. Onze vaste (erkende) installateur. Deze heeft onze ketel in onderhoud en heeft leidingwerk voor ons gedaan. Altijd over te spreken en niet erg duur. Hier hebben wij onze ketel in onderhoud (en ook de huidige bewoners van onze nieuwe woning, is al enigszins bekend). Dit is ook meteen het 'nadeel'. Op dit moment in de winter zitten ze vol met ketels plaatsen en onderhoud. Hij heeft nu geen tijd om een offerte te maken voor andere (grote) werkzaamheden. Deze partij zou wellicht de installatie van 1 kunnen aansluiten denk ik.
 3. Een andere (erkende) installateur uit de regio gevraagd, ook ivm elektrazaken (groepenkast, groepen + waterleidingen (ver)leggen tbv keuken en wasdroger). Deze vraagt voor het leggen + aansluiten van 60 m2 VV, weghalen van radiatoren en vervangen stijgleidingen langs deze radiatoren ruim € 4600 incl. BTW (materiaal + werk). Dit klinkt me als veel geld (ook met de groepenkast vervangen á €1900 (€950 materiaal) klinkt me dit gewoon als een dure partij). Er niet echt iets gespecificeerd en de verdeler stellen ze voor in de hal, ondanks dat dit reeds was besproken en bekeken. Al met al een flink verschil met 1 dus.
Vragen:
 • Wat denken jullie van de prijzen bij 1 en 3 en wat zou het aansluiten van de verdeler op de CV ketel nog gaan kosten naar schatting? Gezien de plaatsing op de plek van een radiator hoeft er denk ik geen leidingwerk vervangen, hooguit iets verlengd. In het ergste geval is het enkele meters door de 1,10m hoge kruipruimte van de ketel naar de VV door al bestaande gaten
 • - Is het idee van zonering in leefzones juist? en zijn de voorgestelde 6 groepen (4 voor de woonkamer) wel voldoende? Of kan ik beter pushen op 7 groepen ivm slanglengtes? Het voelt voor me als randje met 4 groepen op ruim 40 m2.
 • - Ik lees over verdelers met pomp (hoge temperatuur aanvoer (CV)) en zonder (lage aanvoer temp (warmtepomp). Kan ik al rekening houden met eventuele vervanging van CV ketel door een warmtepomp in de toekomst of is een verdeler makkelijk te vervangen?
 • - Welke merken verdelers cq. pompen bevelen jullie aan? Ik kom vaak Wilo en Grundfos pompen tegen. Zijn flowmeters een grote pré?
 • Er zal vast nog wel wat volgen na de reacties :)
Foto's:


 • Speedfight
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Onze woning heeft vloerverwarming als hoofdverwarming (er zijn geen aparte pompen, de Intergas HRE 36/30a CV doet het rondpompen):


De CV heb ik overigens al ge-tuned om max 35 graden te leveren op 30% vermogen (= 9,6 kW).
Lees alleen dat daarmee de pomp ook zijn vermogen aanpast en daarmee zo'n 300 liter p/u (= 5 l/min) doet. Dat zou dan eigenlijk te weinig zijn kijkende naar de berekende volumestroom uit de tabel.
- Moet ik de minimale pompstand dan toch ophogen (parameter c.) om voldoende rond te pompen?

Nu is het zo dat we bepaalde kamers niet gebruiken en dus ook niet verwarmt hoeven te worden.
- Kan ik die groepen gewoon dichtzetten of is dat slecht voor het systeem en moet er altijd wat flow zijn?

Daarnaast is er een groep in de woonkamer defect (geen flow; vermoedelijk verstopt o.i.d.).
- Moet ik de volumestroom op de andere groepen in de woonkamer opschroeven om de ontbrekende capaciteit te compenseren of is dat niet nodig als ik de kamer nu ook warm krijg?

[Voor 22% gewijzigd door Speedfight op 06-04-2021 20:27]


 • fabstar81
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 24-11 11:51
hi.
mijn buurman zijn vloerverwarming doet het niet goed meer. Zijn pomp doet niks en de verdeler kan denk ik ook wel een upgrade gebruiken. Nu staat hij voor de keuze. Of een nieuwe Grundfos Alpha 2 pomp erin a 275-ish euro, of voor paar honderd euro meer een dynamische pomploze verdeler erin, aanvoertemperatuur nog verder naar beneden en gas besparen.

Ik heb het laatste bij mij enkele jaren geleden zelf gedaan en aangelegd en hem aangeboden te helpen. Mijn robot 3 groepen verdeler heb ik toen vervangen door een Heimeier dynamische pomploze 5 groepen verdeler. Mijn installatie was echter vrij rechttoe rechtaan.

Zie hier zijn installatie:


Het merk verdeler kan ik niet achterhalen. Daarnaast vind ik het lastig te zien hoeveel groepen deze verdeler nu heeft. ik vermoed 4 want 8 slangen. Echter, waarom zit 1 groep aan de voorkant en 3 aan de onderkant?

Is dit daadwerkelijk een 4 groepen verdeler en kan ik deze bijvoorbeeld vervangen voor deze verdeler?
https://www.cvkoopjes.nl/...3f3AnuEAQYAyABEgLKFPD_BwE

of iets goedkoper, deze?
https://www.radiatorendis...3f3AnuEAQYAiABEgK2OvD_BwE

ik wil die beste man helpen om zijn vloerverwarming weer aan de gang te krijgen, bij mij heeft het goed gewerkt dus waarom niet bij hem :)

die bypass, is die nog nodig bij een lage temperatuur aanvoer en dynamische verdeler?

făbŞŤĄŘ - Mijn PC


 • osj
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 11-06 11:39
Vraagje. Ik heb de Alpha Direct comfort 24v hier thuis en zoals je ziet brand het lampje van de thermostaat en hij geeft ook signaal door aan de thermomotore, maar het signaal komt niet bij de ketel. Helemaal lampje links. Sowieso het ledje dat aangeeft dat hij stroom krijgt brand ook niet. Wat zou er mis kunnen zijn? Waarom stuurt hij de cv niet aan? En zou ik wellicht de pomp aansluiting kunnen gebruiken voor aansturen van de cv?? De verbinding naar de cv gaat naar kastje op volgende foto


 • marvel27
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 18:15
In januari gaat de huidige keuken eruit, en is de vloerverwarmingsverdeler goed toegankelijk. Ik wil van dat moment gebruik maken om nieuwe CV-leidingen naar en door de achtergevel te brengen, zodat ik als warmtepompen weer beter leverbaar zijn een WP kan plaatsen in mijn tuin.

Twee vragen:

De huidige verdeler heeft een pomp. Dit moet een pomploze verdeler worden als er een WP komt. Wat raden jullie aan in mijn situatie? Ik dacht aan het vervangen van de verdeler door een exemplaar waarvan de pomp tzt gemakkelijk verwijderd kan worden. Maar weet iemand of dat al mogelijk is met de huidige verdeler?

2. Waarop sluit ik de cv leidingen aan? Op de verdeler zelf, of op de cv leidingen die onder de verdeler uit de vloer komen?

Hier een aantal foto's.Pagina: 1Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee