Toon posts:

Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen 3 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 106 Laatste
Acties:
 • 327.257 views

 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:44

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 10:04

BarryH

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 20-02 13:52

Andre1973

 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 24-03 19:20

koevlaas2

Oorspronkelijke TS

Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.

Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geinteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor awe nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.

Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt :+

Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.

Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"

Inleiding / voorwoord

Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2017 gegroeid tot een populair topic met intussen meer dan 6500 postings. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen". En intussen zijn we dus alweer bij deel 3 aan beland.

Changelog

 • 13-09-2015, uitgebreid
 • 14-09-2015, ELGA prijs excl. installatie.
 • 15-09-2015, Eigenaarlijst uitgebreid, typo fixes.
 • 16-09-2015, Systeem van APT toegevoegd.
 • 17-09-2015, vanderv toegevoegd, buitenunit type toegevoegd, grafieken toegevoegd, begrippen, werking, plaatjes.
 • 22-11-2015, Prijsverhoging ELGA doorgevoerd.
 • 08-01-2016, Systeem informatie van BarryH toegevoegd.
 • 31-01-2016, Deel twee!
 • 05-02-2017, Deeltje drie!

Werking warmtepomp

Werking: Het koudemiddel (tussen F en B) is een stof met een lage ‘kook temperatuur’

A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.

Aan de bronzijde draait uiteraard het circuit over de (gesloten) bron in de bodem en aan de afgifte zijde het cv (vloerverwarming) systeem.

Begrippen

Wat begrippen op een rij:COP

( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP

Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?

Antwoord:

10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen

COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!
sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .

Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).

Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.

Verschillende L/W warmtepompen

Grafieken

Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.

h2]Temperatuur in Nederland[/h2]
Met dank aan warmtecheck.nlDeze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forumEchte winters? Wat zijn dat?

ELGA

Vanwege de populariteit in dit topic krijgt de ELGA als eerste aandacht in de openingspost :)

ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. De ELGA is, dus, een hybride lucht/water warmtepomp. De thermostaat in de woonkamer wordt vervangen voor een Honeywell Chronotherm die is aangesloten op de ELGA. De ELGA neemt de rol van de originele thermostaat over en bepaald wanneer de ketel mee mag/moet draaien.

Standaard helpt de ELGA mee tot ongeveer 4 graden buiten. Zodra de temperatuur onder de 4 graden komt schakelt de buitenunit van de ELGA af en doet de ketel al het werk. Wanneer het weer 7 graden wordt buiten gaat de ELGA zelf ook weer meedraaien. Er zijn drie verwarmingsmogelijkheden; Alleen de ELGA, ELGA en CV, alleen CV. Doordat het in Nederland in de winter regelmatig boven de 4 graden is kan de ELGA een substantieel deel van de verwarming voor zijn eigen rekening nemen.

Tot en met 2014 is de ELGA geleverd met een CARRIER buitenunit, in 2015 is Techneco de ELGA met een Toshiba buitenunit gaan leveren.
Geluidsproductie
De Carrier buitenunit staat in de handleiding vermeld met een geluidsproductie van 59dB, dit zou vergelijkbaar moeten zijn met een koelkast. De buitenunit is met vol vermogen buiten te horen. Zodra het echter een klein beetje waait en/of regent dan valt het geluid volledig weg tegen de achtergrond.

Geluidsproductie van de Toshiba unit is nog niet bekend en hoe die wordt ervaren. ( wie o wie ? )
Werking software
Meteen een stukje de techniek in duiken; De ELGA heeft een relatief eenvoudig programma. Afhankelijk van de temperatuur in de woonkamer, temperatuur buiten en gewenste temperatuur bepaald de ELGA wie mag/moet verwarmen en hoe hard die moet gaan werken. Maar kortweg komt het er op neer; LAAG EN TRAAG. De ELGA probeert op een zo laag mogelijk vermogen het huis te verwarmen om maar zo efficient mogelijk te werken. Dit kan soms frustrerend zijn; want ook met 4 graden buiten blijft de ELGA dit doen. Hier is overigens een foefje voor. Later hierover meer.

De software kan trouwens worden aangepast waardoor deze temperatuurbegrenzing er niet meer in zit. De ELGA gaat dan door tot -20. Deze begrenzing kan er alleen door Techneco uit gehaald worden. Houdt hier rekening mee bij het bestellen van de ELGA.

Hansdegit heeft zelf het setpoint algoritme weten te ontrafelen en kan deze zelf met de hand aansturen.

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
Private Sub WriteSetpoint()
    '7 powerlevels van uit t/m fullpower
    'Level 0 t/m 6, 0 = -1, 1 = Setpointverlaging -0,09, 2 = 0.0, 3 = 0.1, 4=0.2, 5=0.3, 6=0.4
    'komt overeen met uit, 1-2gr, 3 gr, 5.5gr, 7.5gr, 9gr en fullpower=14gr
    'Om de Elga te starten, moet je minimaal op level 2 zitten. Je kunt van 2 wél terug naar 1.
    Dim SetpointOpdracht As String
    Dim DeltaSetpoint As Single

    Select Case _PowerLevel
      Case 0
        DeltaSetpoint -= 1 'nog in de dode band koelen/verwarmen
      Case 1 'powerlevel 0 is afgeschaft
        DeltaSetpoint = -0.49
      Case 2
        DeltaSetpoint = -0.39
      Case 3
        DeltaSetpoint = -0.29
      Case 4
        DeltaSetpoint = -0.19
      Case 5
        DeltaSetpoint = -0.09
      Case 6
        DeltaSetpoint = 0.01
    End Select
    If Temperatuur.Ruimte.Waarde > 0 Then
      Try
        ElgaPin.Write(False)
        Temperatuur.Setpoint.Waarde = Temperatuur.Ruimte.Waarde + DeltaSetpoint
        SetpointOpdracht = "TT=" & Temperatuur.Setpoint.Waarde.ToString("F2")
        'debugmsg("Setpointopdracht:'" & SetpointOpdracht)
        While Not ReadyToSend
          Thread.Sleep(97)
        End While
        OTWrite(SetpointOpdracht)
      Catch ex As Exception
        ExHeap.Add(ThreadName, c_Warning, "WriteSetpoint")
      End Try
    Else 'Opentherm interface weigert.....

      Try
        If _PowerLevel > 0 Then
          ExHeap.Add(ThreadName, c_Warning, "WriteSetPoint, TeleIngang AAN")
          _PowerLevel = 6
          ElgaPin.Write(True)
        Else
          ElgaPin.Write(False)
        End If
      Catch ex As Exception
        ExHeap.Add(ThreadName, c_Warning, "OpenTherm: WriteSetpoint, Tele")
      End Try
    End If

  End Sub
Thermostaat
De ELGA wordt geleverd met een Honeywell Chronoterm touch. Deze bevat ontzettend veel instellingen, hierover kunnen we kort zijn; De ELGA negeert ze bijna allemaal. Enige die worden gebruikt zijn:
 • Gemeten temperatuur
 • Klokthermostaatprogramma ( dus gewenste temperatuur )
Dus alle andere fratsen met modulatie, P/N parameters, aanwarmtijd, etc worden allemaal genegeerd.

Nog een ander ding van de Touch thermostaat. Een normale modulerende thermostaat leert zichzelf aan wanneer die moet starten om het op tijdstip X warm te hebben. De Touch doet dit niet. Dus een schema 08:00 20 graden betekent dat de ELGA om 08:00 pas aan gaat.
Aanvoertemperatuur
De ELGA kan maximaal een aanvoertemperatuur leveren van 42 graden. Wil je 42 graden aanvoertemperatuur dan moet je daar wel wat voor doen; Zoals gezegd doet de ELGA graag laag en traag. In de praktijk, bij mkleinman, komt dat er op neer dat de gemiddelde aanvoertemperatuur tussen de 33 en 35 graden ligt bij het normale klokprogramma. Hogere temperaturen zijn wel mogelijk maar dan moet handmatig de thermostaat hoger worden gezet zodat het verschil tussen gemeten en gewenst groter wordt.

Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.

De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.

1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.

2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!

Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.

** Diverse mensen hebben al meer dan 42 graden aanvoer gemeten.

Therma V9

Hier komt informatie over de Therma V9 warmtepomp. Apt heeft deze intussen draaiende.

Aansluitmogelijkheden


ELGA
De ELGA is ontzettend flexibel, lees: slikt praktisch alles qua aansluiting. Hier in het topic zitten diverse mensen die er lustig op los, hebben, zitten experimenteren met hun setup. Hieronder staan een aantal verschillende setups.
Standaard
Dit is de standaard setup die door Techneco wordt aangeboden.De ELGA wordt naast de ketel opgehangen en parallel aangesloten. De ELGA bepaald wanneer de ketel aan mag. En er wordt dus gewerkt met 1 thermostaat.
ELGA, CV, Zonneboiler, vloerverwarming
Schema waarin de ELGA en de CV onafhankelijk van elkaar verwarmen en een zonneboiler in het systeem is aangesloten als radiator. Het systeem wordt aangestuurd door twee thermostaten. Door te spelen met de klokprogramma's doet de ELGA het merendeel van het werk. Dit kan door de thermostaat van de ELGA iets hoger in te stellen.Systeem van mkleinman: De zonneboiler is aangesloten als een radiator. Vlak voor de zonneboiler zit een twee-wegklep, deze werkt vergelijkbaar als een thermostaatkraan. Is het boilervat warmer dan het CV water dan gaat het water door de boiler heen, in dat geval wordt dus het retourwater verwarmd. Wordt het aanvoerwater warmer dan de zonneboiler dan gaat de klep dicht. Eventueel kan met een handmatige klep parallel aan de twee-wegklep ook op deze manier het water altijd door de boiler worden geleid.

Het kan zijn dat het water wat van de zonneboiler komt warmer is dan 42 graden, de ELGA schakelt dan de buitenunit uit, via het externe pompcontact blijft de interne pomp wel lopen, er is immers nog warmtevraag.

Heel kort samengevat werkt de zonneboiler als een condensator in het circuit. Omdat de situatie zo nog geen jaar draait is het nog niet bekend hoeveel de extra besparing gaat zijn.
ELGA, Qsolar, elektrische boiler, radiatoren
Setup van Eric-PVT.
ELGA, CV, Zonneboiler hybride
Setup van BarryHAlgemeen:
ELGA in combinatie met combi Zonneboiler en Remeha Calenta CV ketel. Beide met eigen thermostaat. In het huis staan radiatoren met overcapaciteit, doordat het huis nageisoleerd is. Elga thermostaat staat 0.5 graad boven de CV thermostaat, zodat de CV pas bijspringt als de ELGA het huis niet op temperatuur kan houden. Gasverbruik is ca. 1300 m3 gedaald voor ca. 3000 kwh E.

Toelichting:
ELGA (met Carrier buitenunit) staat parallel geschakeld aan de CV ketel (Remeha Calenta) en heeft eigen honeywell thermostaat op 20 graden continu. De buitentemperatuur blokkade (uit bij <=4 graden en weer aan bij 7 graden) is verwijderd (bij levering door Techneco).
De interne NTC vd Elga is verplaatst naar de radiatoren retour (voordat deze eventueel opgewarmd wordt door de Zonneboiler), zodat de ELGA regeling zich baseert op de pure retour temperatuur ipv de retour temperatuur na opwarming door ZB.
CV ketel springt aan bij warm water vraag (als ZB niet voldoende warm is) of als de ELGA het huis niet warm genoeg houd (lees temperatuur komt onder de 19.5 graad).
Tussen de CV en de ELGA is een schakeling die als de CV aanslaat (zo rond het vriespunt) en de ELGA pomp ermee stopt (obv stroom op interne pomp, de pomp op de externe aansluiting gezet) de ELGA uitschakelt via contact 30/31. Dit heb ik gedaan om a/ ervoor te zorgen dat de ELGA weer aanspringt nadat de CV de ELGA heeft uitgedrukt via de te hoge retourtemperatuur, terwijl de ELGA continu warmtevraag had; b/ de COP is toch vrij laag rond het vriespunt (omdat mijn retour temperatuur dan 30-34 graden is, dus de aanvoertemperatuur van de carrier is dan 40+)
Experiment wat nu loopt is het gebruiken van een Celcia 20 thermostaat. Die start warmtevraag al bij kamertemperatuur 0.2 graad boven doeltemperatuur, dierdoor verwacht ik dat de ELGA eerder weer start en dan langer op lager vermogen (lagere aanvoertemperatuur) draait.
Experiment2: radiatoren retour altijd door ZB laten lopen om te kijken of de ELGA dan gelijkmatiger draait. Dan zal in de winter ook het gasverbruik voor warm water minder zijn. Uitkomst: werkt , echter de boiler wordt dan bovenin ca. 35 graden terwijl deze onderin op ca. 20 blijft hangen. de ZB controller bepaalt op basis van deze temperatuur onderin de ZB dat de pomp moet lopen. En dan wordt er warmte afgevoerd ipv toegevoegd :(. dus deze retour weer laten schakelen door de controller.Therma V 9KW
Zonneboiler, warmtepomp, CV combi, vloerverwarming


Het, systeem zoals apt deze in gebruik heeft.

TIPS

Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!

Prijzen

Met dank aan onder andere: neographikal en develdonk :)

Eigenaren in dit topic

 • Eric-PVT: ELGA, Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • mkleinman: ELGA ( 2014 ), Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • BarryH: ELGA, Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • hansdegit: ELGA, Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • vanderv: ELGA, Carrier, geen temperatuurbeveiliging
 • apt: Therma V 9KW
 • Develdonk, ELGA, Toshiba ( 2015 ), geen temperatuurbeveiliging
 • Tomexergie, ELGA, Toshiba
 • Itchin, ELGA, Toshiba, geen temperatuurbeveiliging
 • Bram-Bos, ELGA, Toshiba ( 2015 ), geen temperatuurbeveiliging
 • peterpijpelink, ELGA, Toshiba, geen temperatuurbeveiliging

Links

mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"

http://www.warmtepomp-info.nl/

Subsidieregeling

Voor de subsidieregeling kijk op: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

COP cijfers

Tomexergie houdt al een tijdje een lijst bij van de prestatie van diverse warmtepompen van gebruikers.

Laatst bijgewerkt: 07-02-2017

[Voor 2% gewijzigd door Andre1973 op 05-08-2017 19:23]

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:44

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
Gereserveerd

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 09:59

paulv1973

16.730Wattpiek

Ik ga vanmiddag eens beginnen met het leidingwerk van mijn pana...
Heb eindelijk een paar uurtjes gevonden om een start te maken.
Zul je zien dat als straks het voorjaar begint ik alles heb angesloten... :'(

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 06:35
paulv1973 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 10:10:
Ik ga vanmiddag eens beginnen met het leidingwerk van mijn pana...
Heb eindelijk een paar uurtjes gevonden om een start te maken.
Zul je zien dat als straks het voorjaar begint ik alles heb angesloten... :'(
Aankomende week word het frisjes, kan je gelijk testen. :)

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 09:59

paulv1973

16.730Wattpiek

Hmmmm... Ben bang dat ik niet alles deze week/vandaag aangesloten krijg.
Doordeweek is al geen optie. Moet het hebben van de zondagen.
Aangezien de carnaval ook zijn tijd opeist, en zondags voetballen weer is begonnen, loopt de tijd me weg.

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 00:42
Grolsch schreef op zondag 5 februari 2017 @ 10:19:
Ff "inchecken" in dit nieuwe topic ;)
Done! ;)

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 24-03 12:59

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • BenEco
 • Registratie: Januari 2014
 • Niet online
Check. :)

2x L/L WP MHI 35ZS-W, L/W WP Panasonic 5 kW WC05H3E5, ZB Q-Solar 380L 10m2 & ZB OEG 150L & 3kW, 3330/3470/2660Wp Zuid, Gasloos sinds 2016, Nissan Leaf 62kWh Tekna, Waterluxe Duo 7, Bluetti 200Max+B230.


 • paulv1973
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 09:59

paulv1973

16.730Wattpiek

Mag/moet ik me ook inschrijven??
Heb de Pana wel nog niet aangesloten. Staat wel al op het dak (in de doos)

6.250Wp - ZW op SMA SB5000TL-21 + 6.510WP ZO, 31grad. + 3.720Wp - NW, 31grad, op SE5000er-01 + Pana Monoblock 6kW


 • blauwemac
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 08-03 22:01
Steeds meer Pana monoblockjes hier, zie ik dat goed? Misschien moeten we eens een eigen topic openen voor pana-specifieke vragen:
- instellingen WAR
- aansluitingen op leidingnetwerk met hoge flow en lage delta t
- anti-bevries maatregelen
- aansluitwaarde
- optimaliseren COP
- goedkoop aanschaffen
Goed idee?

Pana WH-MDC05f3e5 / 2700Wp / Nefit gasketel 2000 voor SWW / Vermont Castings Encore

Ik zou het lekker in dit topic houden, al je punten zijn ook van toepassing op andere merken.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Is het een optie om Panasonic/Mitsubishi/Elga etc specifieke info naar een parallel topic te linken zodat je zowel het een als het ander hebt ? Ik ben het met Grolsch eens dat veel zaken op alle merken van toepassing zijn, een WAR bespreking van een Mitsubishi kan inzicht verschaffen voor een Panasonic bezitter en omgekeerd natuurlijk. Een parallel merkspecifiek zou handig kunnen zijn als je naar iets specifieks voor jouw merk op zoek bent, je hoeft dan niet die enorme berg posts door waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

 • midget
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 07:33
Deze week komt installateur langs via qurrent om te praten over de elga.

Zelf neig ik afgelopen periode meer naar pana monoblokje.

Platdak (door beton boren) waar de buiten unit moet komen.

Wat raden jullie aan....

Nieuwbouwwoning 2016 - 190 m2
Intergas hre 30 solo ketel met indirect gestookte 80 liter nibe boiler.
Alles vv en 2 radiatoren in badkamers.

Nog geen overschot met zonnepanelen die komen van de zomer.

 • jaari
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 25-03 19:43
Ik zou de tabel van Tomexergie ook in de OP opnemen.

zonnepit ; L/W WP Pana MDC05F3E5


 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
jaari schreef op zondag 5 februari 2017 @ 11:03:
Ik zou de tabel van Tomexergie ook in de OP opnemen.
Ja en dan steeds de meest recente, althans in de OP

 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 00:42
midget schreef op zondag 5 februari 2017 @ 11:03:
Deze week komt installateur langs via qurrent om te praten over de elga.

Zelf neig ik afgelopen periode meer naar pana monoblokje.

Platdak (door beton boren) waar de buiten unit moet komen.

Wat raden jullie aan....

Nieuwbouwwoning 2016 - 190 m2
Intergas hre 30 solo ketel met indirect gestookte 80 liter nibe boiler.
Alles vv en 2 radiatoren in badkamers.

Nog geen overschot met zonnepanelen die komen van de zomer.
Ik zeg: Doen! :P

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 00:42
jaari schreef op zondag 5 februari 2017 @ 11:03:
Ik zou de tabel van Tomexergie ook in de OP opnemen.
Ga ik mij ook bij aansluiten als de Kamstrup er tussen zit.

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017

midget schreef op zondag 5 februari 2017 @ 11:03:
Deze week komt installateur langs via qurrent om te praten over de elga.

Zelf neig ik afgelopen periode meer naar pana monoblokje.

Platdak (door beton boren) waar de buiten unit moet komen.

Wat raden jullie aan....

Nieuwbouwwoning 2016 - 190 m2
Intergas hre 30 solo ketel met indirect gestookte 80 liter nibe boiler.
Alles vv en 2 radiatoren in badkamers.

Nog geen overschot met zonnepanelen die komen van de zomer.
Als je het zelf kunt moet je dat doen, laten doen ga je schrikken van installatie kosten. En dat is nu juist leuk met de elga

1 PVoutput . Dongen NB


 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
reneeke1970 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 11:12:
[...]

Als je het zelf kunt moet je dat doen, laten doen ga je schrikken van installatie kosten. En dat is nu juist leuk met de elga
Ik heb mijn Panasonic, in Frankrijk gekocht, door een lokale installateur laten aansluiten en betaalde incl. aanleg plafondverwarming en verdeler < 1.500.00 incl. BTW. Het aanbrengen v.d. panlatten en strips heeft 600,00 extra gekost. De leidingen en de strips had ik al.

[Voor 10% gewijzigd door hajeetje op 05-02-2017 11:19]


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 06:35
Het is niet alleen maar pana en mitsu hier.
lg
Daikin
Ekowarrior

Die aantallen zijn misschien wat lager maar om nu een eigen topic te maken voor ieder merk maakt het verwarrend.
Lucht water algemeen is prima denk ik.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • midget
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 07:33
Enige nadeel - plat dak is op 11 meter hoog.
Kan hoer nooit opkomen zonder hoogwerker dus na installatie.

Wie staat er nog wel eens bij zijn mono blokje te kijken?

Tegelwerk elga zit natuurlijk binnen.
midget schreef op zondag 5 februari 2017 @ 11:53:
[...]


Enige nadeel - plat dak is op 11 meter hoog.
Kan hoer nooit opkomen zonder hoogwerker dus na installatie.

Wie staat er nog wel eens bij zijn mono blokje te kijken?

Tegelwerk elga zit natuurlijk binnen.
Wat moet je met een hoer op een plat dak van 11 meter hoog ;)

Het lijkt mij niet praktisch dat je er alleen bij kunt met een hoogwerker

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Janar
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 21-03 18:27

Janar

Geen

Grolsch schreef op zondag 5 februari 2017 @ 12:31:
[...]


Wat moet je met een hoer op een plat dak van 11 meter hoog ;)

Het lijkt mij niet praktisch dat je er alleen bij kunt met een hoogwerker
De de hoer moet je niet voor de buitenunit zetten want dat is extra koud voor haar. Misschien beter een paar nemen zodat ze elkaar kunnen opwarmen.

*hierbij ook even aangemeld voor het nieuwe topic*

Verwarming: Daiking Altherma Hybride 8kW met vloerverwarming & Jaga Strada radiatoren § Domotica Domoticz, Z-wave, Hue, Slimme meter § Audio/HT Linn Majik DSM, Totem Hawk, Apple TV 4K, Sony PS4 Pro


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
midget schreef op zondag 5 februari 2017 @ 11:53:
[...]


Enige nadeel - plat dak is op 11 meter hoog.
Kan hoer nooit opkomen zonder hoogwerker dus na installatie.

Wie staat er nog wel eens bij zijn mono blokje te kijken?

Tegelwerk elga zit natuurlijk binnen.
Ik ben van mening dat de buitenunit of mono unit eenvoudig bereikbaar moet zijn. Zo'n ding heeft ook klein onderhoud nodig (reinigen)

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4

midget schreef op zondag 5 februari 2017 @ 11:53:
[...]


Enige nadeel - plat dak is op 11 meter hoog.
Kan hoer nooit opkomen zonder hoogwerker dus na installatie.

Wie staat er nog wel eens bij zijn mono blokje te kijken?

Tegelwerk elga zit natuurlijk binnen.
Buiten unit elga komt ook op dat dak neem ik aan?

Ik loop iedere dag wel keer of tien langs mijn pana ......

1 PVoutput . Dongen NB


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

blauwemac schreef op zondag 5 februari 2017 @ 10:37:
Steeds meer Pana monoblockjes hier, zie ik dat goed? Misschien moeten we eens een eigen topic openen voor pana-specifieke vragen:
- instellingen WAR
- aansluitingen op leidingnetwerk met hoge flow en lage delta t
- anti-bevries maatregelen
- aansluitwaarde
- optimaliseren COP
- goedkoop aanschaffen
Goed idee?
Goed idee! Graag zelfs!

Wise enough to play the fool


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 06:35
Kan je even het duimpje naar beneden zichtbaar zetten. ;)

Tweakers heeft een raar beleid op het forum, of ze zoveel mogelijk topics willen. (Kan er weer een reclame boven? )
:?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • datadevil
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 25-03 09:43
Ik ben aan het inlezen over lucht/water warmtepompen. Nu hebben wij een twee-onder-eenkapper uit 1989, met een flinke uitbouw. Is het mogelijk om die met LTV radiatoren te verwarmen? Vloerverwarming is geen optie voorlopig, er ligt net een nieuwe vloer in.
Boven wil ik eventueel wel met elektrische verwarmingen verwarmen, daar hebben we eigenlijk zelden de verwarming aan, maar beneden is ongeveer 170m3.

 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 00:42
datadevil schreef op zondag 5 februari 2017 @ 14:14:
Ik ben aan het inlezen over lucht/water warmtepompen. Nu hebben wij een twee-onder-eenkapper uit 1989, met een flinke uitbouw. Is het mogelijk om die met LTV radiatoren te verwarmen? Vloerverwarming is geen optie voorlopig, er ligt net een nieuwe vloer in.
Boven wil ik eventueel wel met elektrische verwarmingen verwarmen, daar hebben we eigenlijk zelden de verwarming aan, maar beneden is ongeveer 170m3.
Nog even doorlezen, en dan kun je je zelf wel redelijk antwoord geven, en als je iets niet helemaal duidelijk is kun je het gerust vragen! :>

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
datadevil schreef op zondag 5 februari 2017 @ 14:14:
Ik ben aan het inlezen over lucht/water warmtepompen. Nu hebben wij een twee-onder-eenkapper uit 1989, met een flinke uitbouw. Is het mogelijk om die met LTV radiatoren te verwarmen? Vloerverwarming is geen optie voorlopig, er ligt net een nieuwe vloer in.
Boven wil ik eventueel wel met elektrische verwarmingen verwarmen, daar hebben we eigenlijk zelden de verwarming aan, maar beneden is ongeveer 170m3.
Hoe staat het met de isolatie
Wat is je stookgedrag

Radiatoren -> dan JAGA

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4


 • datadevil
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 25-03 09:43
Knowbody schreef op zondag 5 februari 2017 @ 14:44:
[...]

Hoe staat het met de isolatie
Wat is je stookgedrag

Radiatoren -> dan JAGA
Isolatie is volgens mij zoals gebruikelijk in die tijd; spouw, onder de vloer en dak isolatie, alleen allemaal niet even dik als in een nieuwbouw woning. Glas zelfde verhaal, wel dubbelglas maar niet driedubbel.
Ik zou de cv die nu op zolder hangt willen vervangen voor een lucht warmte pomp die dan denk ik het handigst in de garage kan, omdat daar een buitenunit makkelijker te plaatsen is.
Wat zou dan voor warmte+warm water een goede oplossing zijn en wat kost dat ongeveer? Qua gasverbruik zaten we in 2016 met 5 mensen op 1976m3, dat is exclusief koken want dat is al elektrisch.

 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
datadevil schreef op zondag 5 februari 2017 @ 14:51:
[...]

Isolatie is volgens mij zoals gebruikelijk in die tijd; spouw, onder de vloer en dak isolatie, alleen allemaal niet even dik als in een nieuwbouw woning. Glas zelfde verhaal, wel dubbelglas maar niet driedubbel.
Ik zou de cv die nu op zolder hangt willen vervangen voor een lucht warmte pomp die dan denk ik het handigst in de garage kan, omdat daar een buitenunit makkelijker te plaatsen is.
Wat zou dan voor warmte+warm water een goede oplossing zijn en wat kost dat ongeveer? Qua gasverbruik zaten we in 2016 met 5 mensen op 1976m3, dat is exclusief koken want dat is al elektrisch.
Is niet handig om daar zo een antwoord op te geven. Lijkt me een hoog gasverbruik voor een nieuwe woning maar wellicht is het groot.
Stook je 24x7?

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4


 • mgroen81
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 25-03 16:59
datadevil schreef op zondag 5 februari 2017 @ 14:14:
Ik ben aan het inlezen over lucht/water warmtepompen. Nu hebben wij een twee-onder-eenkapper uit 1989, met een flinke uitbouw. Is het mogelijk om die met LTV radiatoren te verwarmen? Vloerverwarming is geen optie voorlopig, er ligt net een nieuwe vloer in.
Boven wil ik eventueel wel met elektrische verwarmingen verwarmen, daar hebben we eigenlijk zelden de verwarming aan, maar beneden is ongeveer 170m3.
Zie:https://gathering.tweaker...message/50130289#50130289
Afgifte van deze Jaga met DBE is 3548Watt bij 35 graden. (twin21 300x90)
Met deze apparaten kan je zonder vloerverwarming ook goed verwarmen. Het is ook veel sneller.
Nadeel: ze maken geluid.
Maar ik wilde ook mijn natuurstenen vloer behouden dus...

Mitsubishi PUHZ-W50VHA + EHPT20X-VM2C / 30x JASolar 265Wp oost/west + SolarEdge 7K


 • LittleTycoon
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 24-03 22:27
hajeetje schreef op zondag 5 februari 2017 @ 11:16:
[...]

Ik heb mijn Panasonic, in Frankrijk gekocht, door een lokale installateur laten aansluiten
In de buurt van flevoland?

 • izdp
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 13-03 22:20
Apart draadje lijkt logisch, maar er zijn zoveel raakvlakken, dat nu al sommige postings wel in 4/5 draadjes passen. Bv aansluiting op een buffervat, aansluiting op een boiler, aansluiting op een zonneboiler, je meterkast, in combi met een cv etc etc.
Ik pleit dan toch om het zo te houden.

 • datadevil
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 25-03 09:43
Knowbody schreef op zondag 5 februari 2017 @ 15:06:
[...]

Is niet handig om daar zo een antwoord op te geven. Lijkt me een hoog gasverbruik voor een nieuwe woning maar wellicht is het groot.
Stook je 24x7?
beneden is 70m2, dus niet klein inderdaad. We stoken 7*15 plus minus denk ik.

 • datadevil
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 25-03 09:43
mgroen81 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 15:14:
[...]

Zie:https://gathering.tweaker...message/50130289#50130289
Afgifte van deze Jaga met DBE is 3548Watt bij 35 graden. (twin21 300x90)
Met deze apparaten kan je zonder vloerverwarming ook goed verwarmen. Het is ook veel sneller.
Nadeel: ze maken geluid.
Maar ik wilde ook mijn natuurstenen vloer behouden dus...
als ik het goed uitreken zou ik dan 4 a 5 van die dingen moeten hebben..?

 • Noord27
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 23:47
Waarom meteen naar Jaga's grijpen? Heb sinds een paar dagen speed comfort aangebracht op t33 radiatoren. Dat maakt groot verschil en een stuk betaalbaarder.

Onze woning is ook uit '89 en een 2-kapper. Wel vloerverwarming als bijverwarming. Maar om nu meteen naar Jaga's te gaan grijpen is een uiterste hoor. T33 radiatoren gaan prima met een ventilator er onder, zoals een Speed Comfort systeem.

[Voor 43% gewijzigd door Noord27 op 05-02-2017 15:55]


 • midget
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 07:33
reneeke1970 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 12:56:
[...]

Buiten unit elga komt ook op dat dak neem ik aan?

Ik loop iedere dag wel keer of tien langs mijn pana ......
Ja inderdaad, hmmm wordt lastig maar ff met installateur overleggen.
Had op de planning staan om buitenunit op dak te plaatsen, waar je inderdaad totaal niet makkelijk bijkomt.

Lastige keuze. Hmmm

 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
mgroen81 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 15:14:
[...]

Zie:https://gathering.tweaker...message/50130289#50130289
Afgifte van deze Jaga met DBE is 3548Watt bij 35 graden. (twin21 300x90)
Met deze apparaten kan je zonder vloerverwarming ook goed verwarmen. Het is ook veel sneller.
Nadeel: ze maken geluid.
Maar ik wilde ook mijn natuurstenen vloer behouden dus...
Ik vind het een overweging waard die Jaga's.

Dat permanent stoken is niet altijd het voordeligst.

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
datadevil schreef op zondag 5 februari 2017 @ 15:22:
[...]

beneden is 70m2, dus niet klein inderdaad. We stoken 7*15 plus minus denk ik.
Het eerste experiment zou zijn zet je ketel op max 38 graden aanvoer en stook eens een tijdje permanent.
Krijg je het dan warm als het flink vriest?

Een warmtepomp is geen snelkoker. Het is een warmhoudplaat. Als het huis eenmaal op temperatuur is moet je dat zo houden. Een WP hoeft alleen maar toe te voegen dat wat de schil aan warmte verliest (en hoe is je ventilatie?)

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
Noord27 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 15:43:
Waarom meteen naar Jaga's grijpen? Heb sinds een paar dagen speed comfort aangebracht op t33 radiatoren. Dat maakt groot verschil en een stuk betaalbaarder.

Onze woning is ook uit '89 en een 2-kapper. Wel vloerverwarming als bijverwarming. Maar om nu meteen naar Jaga's te gaan grijpen is een uiterste hoor. T33 radiatoren gaan prima met een ventilator er onder, zoals een Speed Comfort systeem.
De meeste huizen hebben vooral type 11, 21 of 22.

In jouw situatie heb je helemaal gelijk dat je niet direct naar Jaga's hoeft te grijpen ;)

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4


 • Noord27
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 23:47
Ze zijn er ook voor T21 of T21 radiatoren.

 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 10:04
Als iemand nog een goed stukje voor de OP wil aanleveren zal ik dat er inzetten (Graag even PB).
interessante topics:
1/ benodigde capaciteit voor WP
2/ relatie Taanvoer en COP
3/...
bedankt

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • Tomexergie
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 21-03 19:21
BarryH schreef op zondag 5 februari 2017 @ 16:17:
Als iemand nog een goed stukje voor de OP wil aanleveren zal ik dat er inzetten (Graag even PB).
interessante topics:
1/ benodigde capaciteit voor WP
2/ relatie Taanvoer en COP
3/...
bedankt
B.v deze grafiek?


BarryH schreef op zondag 5 februari 2017 @ 16:17:
Als iemand nog een goed stukje voor de OP wil aanleveren zal ik dat er inzetten (Graag even PB).
interessante topics:
1/ benodigde capaciteit voor WP
2/ relatie Taanvoer en COP
3/...
bedankt
El commandante is ook weer present.
Ben ik even een dagje weg kom ik thuis topic dicht :)

In de OP staan nog wat prijzen en verwijzingen naar RSH-airco, misschien kunnen hier Spanje en Frankrijk voor in de plaats gezet worden.
Verder misschien de stelling/wet van Develdonk vwb het benodigde vermogen erbij:

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • datadevil
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 25-03 09:43
Knowbody schreef op zondag 5 februari 2017 @ 16:11:
[...]

Het eerste experiment zou zijn zet je ketel op max 38 graden aanvoer en stook eens een tijdje permanent.
Krijg je het dan warm als het flink vriest?

Een warmtepomp is geen snelkoker. Het is een warmhoudplaat. Als het huis eenmaal op temperatuur is moet je dat zo houden. Een WP hoeft alleen maar toe te voegen dat wat de schil aan warmte verliest (en hoe is je ventilatie?)
In dit geval heb je het over een LTV oplossing neem ik aan?
koevlaas2 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 16:28:
[...]
Verder misschien de stelling/wet van Develdonk vwb het benodigde vermogen erbij:
[afbeelding]
Maar dan wel met de relativering, dat dit alleen geldt als je stookgedrag ongewijzigd blijft. Als je (zoals ik) met gas veel selectiever stookte, gaat die tabel niet op., en wordt je kWh gebruik (wat) meer.

Wand-temperatie in een monument uit 1865 met een Elga (stand alone). Gasloos sinds juli 2017. De afsluitboete bestaat niet


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
datadevil schreef op zondag 5 februari 2017 @ 16:32:
[...]

In dit geval heb je het over een LTV oplossing neem ik aan?
Als de vraag is "ik overweeg een warmtepomp" dan zijn er wat voorwaarden. Dus ja.

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4


 • neographikal
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Okay ik heb een oepsie, ik heb CV-buis gebruikt om de mono aan de boiler te hangen. Nu schijnt glycol te reageren met het zink in CV-buis. Nu zie ik twee opties, ofwel alle buizen vervangen (niet heel grappig) of wel een ander antivriesmiddel pakken. Is ethanol een goede optie hiervoor? Is niet bijster duur ook.

Op zoek naar software/integratie-architect?


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Nu online

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Rol-Co schreef op zondag 5 februari 2017 @ 13:53:
[...]

Kan je even het duimpje naar beneden zichtbaar zetten. ;)

Tweakers heeft een raar beleid op het forum, of ze zoveel mogelijk topics willen. (Kan er weer een reclame boven? )
:?
Je mag het beleid raar vinden. :Y
In het kort heeft het er mee te maken dat "grote" topics bijzonder slecht doorzoekbaar zijn en de informatie die er in staat daardoor lastig te ontsluiten is. De opmerking over reclame negeer ik even.

Wise enough to play the fool

Bram-Bos schreef op zondag 5 februari 2017 @ 16:49:
[...]


Maar dan wel met de relativering, dat dit alleen geldt als je stookgedrag ongewijzigd blijft. Als je (zoals ik) met gas veel selectiever stookte, gaat die tabel niet op., en wordt je kWh gebruik (wat) meer.
Da's waar, je raakt al snel van je gaspad af en stookt erop los (zoals hier).
Maar als newbie reken je altijd met wat je had dus dan kan je 1:1 over, in de sheet zit nog wel een ruime speling waarin ruimte is voor verhoging.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • bbn_ldp
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 25-03 19:41
Ook ik lees veel mee en het moment van buffervat en wp bestellen komt steeds dichterbij. Moet alleen nog even kijken op welke plek ik de kamstrup in het schema kan inpassen.

Zubadan 11,2, 50x170Wp SF, WTW Orcon HRC400, Douche WTW Qblue v6, Wijas POW lcd multi doorstromer

neographikal schreef op zondag 5 februari 2017 @ 17:07:
Okay ik heb een oepsie, ik heb CV-buis gebruikt om de mono aan de boiler te hangen. Nu schijnt glycol te reageren met het zink in CV-buis. Nu zie ik twee opties, ofwel alle buizen vervangen (niet heel grappig) of wel een ander antivriesmiddel pakken. Is ethanol een goede optie hiervoor? Is niet bijster duur ook.
De binnenzijde van de cv buis is niet verzinkt. Alleen de buitenkant heeft een heel mager laagje zink.

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond


 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:44

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
Tom is intussen mede-auteur van het topic. Nog meer mensen die informatie kunnen en willen toevoegen? Dan maak ik jullie ook mede-eigenaar.

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • wervisser
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 24-03 09:21
koevlaas2 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 16:28:
[...]

Verder misschien de stelling/wet van Develdonk vwb het benodigde vermogen erbij:
[afbeelding]
Is dit gebaseerd op 24x7 stoken en ongeacht warmtepomp merk/type ?

 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 00:42
neographikal schreef op zondag 5 februari 2017 @ 17:07:
Okay ik heb een oepsie, ik heb CV-buis gebruikt om de mono aan de boiler te hangen. Nu schijnt glycol te reageren met het zink in CV-buis. Nu zie ik twee opties, ofwel alle buizen vervangen (niet heel grappig) of wel een ander antivriesmiddel pakken. Is ethanol een goede optie hiervoor? Is niet bijster duur ook.
Binnenkant is toch niet verzinkt? Roest als een malle..... :o

Oxellaar was me al voor...

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017

wervisser schreef op zondag 5 februari 2017 @ 18:48:
[...]


Is dit gebaseerd op 24x7 stoken en ongeacht warmtepomp merk/type ?
Als ik voor mezelf spreek dan is het niet 24/7, maar als het erg koud is dan ga ik wel meer draaiuren maken.
Ook tijdens de vorstperiode lukte het mij de temp te verhogen met de WP.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

mkleinman schreef op zondag 5 februari 2017 @ 18:28:
Tom is intussen mede-auteur van het topic. Nog meer mensen die informatie kunnen en willen toevoegen? Dan maak ik jullie ook mede-eigenaar.
Maak er wikipedia van, dus iedereen kan wijzigen :)
Of alleen de vaste posters.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • neographikal
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Oxellaar schreef op zondag 5 februari 2017 @ 18:19:
[...]

De binnenzijde van de cv buis is niet verzinkt. Alleen de buitenkant heeft een heel mager laagje zink.
Ah ik dacht dat het door en door was, no worries dan :) Even een opvoerpompje gekocht om de glycol in het systeem te krijgen, woensdag komt LG gelijk even kijken waarom het ding geen warmte geeft :)

Op zoek naar software/integratie-architect?


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 06:35
Update:

Multical in de wp gebouwd :)Meten is weten.

>:)

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • datadevil
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 25-03 09:43
Knowbody schreef op zondag 5 februari 2017 @ 16:55:
[...]

Als de vraag is "ik overweeg een warmtepomp" dan zijn er wat voorwaarden. Dus ja.
Maar ik zou toch ook voor een hoge temperatuur warmtepomp oplossing kunnen gaan, ook wel vaak als renovatie oplossing genoemd? Dat is op het moment een beetje het probleem voor mij; teveel bomen en bos kwijt zeg maar..

 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 09:44

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
koevlaas2 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 19:01:
[...]


Maak er wikipedia van, dus iedereen kan wijzigen :)
Of alleen de vaste posters.
Je bent nu mede auteur! :)

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.

Dank je, i shall use it wisely

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

datadevil schreef op zondag 5 februari 2017 @ 19:23:
[...]

Maar ik zou toch ook voor een hoge temperatuur warmtepomp oplossing kunnen gaan, ook wel vaak als renovatie oplossing genoemd? Dat is op het moment een beetje het probleem voor mij; teveel bomen en bos kwijt zeg maar..
Is dit nodig dan ? Probeer eens je huis te verwarmen door wat langere tijd 36c als aanvoer temperatuur te gebruiken.
Ik heb hier nog mijn volledige HT infrastructuur en weet met 33c aanvoer het huis op temperatuur te brengen en te houden.
10 uur lang 33c is net zoveel energie als een (paar) uurtje(s) 60c, zo moet je denken als je een WP gaat gebruiken.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 10:04
koevlaas2 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 16:28:
[...]


El commandante is ook weer present.
Ben ik even een dagje weg kom ik thuis topic dicht :)

In de OP staan nog wat prijzen en verwijzingen naar RSH-airco, misschien kunnen hier Spanje en Frankrijk voor in de plaats gezet worden.
Verder misschien de stelling/wet van Develdonk vwb het benodigde vermogen erbij:
[afbeelding]
voor mij klopt deze niet. met de elga heb ik ca. 1100-1200 m3 gas minder en ca. 3000-3100 kwh E meer. Maar ik heb dan ook gewoon overbemeten radiatoren.

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017

BarryH schreef op zondag 5 februari 2017 @ 20:19:
[...]

voor mij klopt deze niet. met de elga heb ik ca. 1100-1200 m3 gas minder en ca. 3000-3100 kwh E meer. Maar ik heb dan ook gewoon overbemeten radiatoren.
Heb je toevallig de temp in huis verhoogd sinds de ELGA ?
Bij ons zitten we op 1.5c gemiddeld meer dan voor de WP, hierdoor klopt de som voor ons ook niet.
Wel is onze SCOP 4 en een beetje tot nu toe, zo kloppen de (overige) rekensommen bij ons nog wel.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 27-02 19:41

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Voor ex StadsVer(w)arming bezitters klopt de tabel ook niet.
Er wordt bij SV reeds gemeten in Joules, omrekenen naar m3 gas is zinloos en niet kloppend vanwege de discussie hoeveel m3 er in een MJ verstookt worden.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057

crazyharrie schreef op zondag 5 februari 2017 @ 20:32:
Voor ex StadsVer(w)arming bezitters klopt de tabel ook niet.
Er wordt bij SV reeds gemeten in Joules, omrekenen naar m3 gas is zinloos en niet kloppend vanwege de discussie hoeveel m3 er in een MJ verstookt worden.
Ik reken 8 KWH in een m3, anders klopt er niets van mijn som.
CrazyHarrie probeer het eens met 8 KWH per m3 je zal zien dat dit beter klopt.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

Via mijn loodgieter de officiële Optical Read Out Head voor de Kamstrup meters kunnen lenen, en na enig rommelen ben ik nu in staat om via die kop alle dagelijkse metingen in te lezen in de computer, plus 40 dagen aan uur-metingen (960 uur). Niet real-time natuurlijk, zoals AUijtdehaag.

Op een Deense site wordt een zelfbouwpakket voor die kop beschreven: http://wiki.hal9k.dk/projects/kamstrup.

Maar misschien is er genoeg belangstelling op dit forum om zo'n leeskop regelmatig te delen? Dan zou ik er zelf een kunnen kopen en via de post rond kunnen sturen.

Wand-temperatie in een monument uit 1865 met een Elga (stand alone). Gasloos sinds juli 2017. De afsluitboete bestaat niet


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
datadevil schreef op zondag 5 februari 2017 @ 19:23:
[...]

Maar ik zou toch ook voor een hoge temperatuur warmtepomp oplossing kunnen gaan, ook wel vaak als renovatie oplossing genoemd? Dat is op het moment een beetje het probleem voor mij; teveel bomen en bos kwijt zeg maar..
Een HT wp kan inderdaad wat hogere temperaturen maken maar reken ook op meer energieverbruik. Of dat interessant is kan ik niet zeggen. Ben bang dat een gasketel dan voordeliger is.

Zoals je zult weten verplaatst een WP warmte van bron naar afgifte en doet dat het liefst met zo min mogelijk moeite dus wanneer de bron en afgifte temperaturen zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.

Wellicht is hybrid (bivalent) een optie. Maar je moet wel weten wat je huis kan hebben.

Een HT systeem als Altherma HT kan max 80 graden water maken. 60 zal vaak al genoeg zijn. Zou liever nog lager gaan als dat kan.
Test dus allereerst of dat werkt.

De genoemde HT doet dat door middel van 2 warmtepompen waarbij de 2e de output van de 1e opkrikt. Een soort tweetraps raket.
De COP is 2.6 volgens het boekje.

Dat maakt de rekensom wel anders.
Ecologisch gezien kan het echter prima als vervanger van een gasketel. Oftewel technisch kunnen we allemaal wel zonder gas (maar dan moeten er wel wat gasgestookte energiecentrales bij)

[Voor 21% gewijzigd door Knowbody op 05-02-2017 21:37]

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
BarryH schreef op zondag 5 februari 2017 @ 20:19:
[...]

voor mij klopt deze niet. met de elga heb ik ca. 1100-1200 m3 gas minder en ca. 3000-3100 kwh E meer. Maar ik heb dan ook gewoon overbemeten radiatoren.
Ik ben van mening dat de uitgevogelde ratio 1:2 (m3:kWh) alleen uitkomt als het stookgedrag voorheen ook 24x7 nagenoeg dezelfde temperatuur bedroeg bij een afgiftesysteem vloer- of wandverwarming.

1 : 2 is namelijk een erg gunstige uitkomst die gebleken is in de praktijk maar die theoretisch niet zo wordt voorgeschreven.

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4

Knowbody schreef op zondag 5 februari 2017 @ 21:22:
[...]

Ik ben van mening dat de uitgevogelde ratio 1:2 (m3:kWh) alleen uitkomt als het stookgedrag voorheen ook 24x7 nagenoeg dezelfde temperatuur bedroeg bij een afgiftesysteem vloer- of wandverwarming.

1 : 2 is namelijk een erg gunstige uitkomst die gebleken is in de praktijk maar die theoretisch niet zo wordt voorgeschreven.
Komt omdat de theoreten onder ons rekenen met soms wel 10 KWH in een m3 gas en dat is teveel.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 10:04
koevlaas2 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 20:26:
[...]


Heb je toevallig de temp in huis verhoogd sinds de ELGA ?
Bij ons zitten we op 1.5c gemiddeld meer dan voor de WP, hierdoor klopt de som voor ons ook niet.
Wel is onze SCOP 4 en een beetje tot nu toe, zo kloppen de (overige) rekensommen bij ons nog wel.
een beetje (geen nachtverlaging meer) en mijn kinderen zijn meer op hun kamer...
.. maar als je de COP tov Ta-Tb ziet moet Ta-Tb meegenomen in een tabel met verwacht gebruik.

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017

BarryH schreef op zondag 5 februari 2017 @ 21:32:
[...]
.. maar als je de COP tov Ta-Tb ziet moet Ta-Tb meegenomen in een tabel met verwacht gebruik.
Deze snap ik even niet ? Taanvoer - Tretour ? meenemen in een tabel met verwacht verbruik ??

Hier begint de WTW ook zijn invloed uit te oefenen, de woonkamer zakt erg langzaam in temperatuur en boven is het ook warmer/geen koudeval meer en geen lawaai van buiten ivm dichte roosters.
Verder is de vochtigheid nu zo'n beetje 52% waar normaal dit rond de 60 zat, in de eerste 2 weken van de WTW zaten we zelfs rond de 40% omdat de WTW toen wat hoger ingesteld stond. Het optimum ben ik nog aan het bepalen, gelukkig zit er een traploze regeling op dus ik kan lekker spelen met de instelling.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
koevlaas2 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 21:29:
[...]


Komt omdat de theoreten onder ons rekenen met soms wel 10 KWH in een m3 gas en dat is teveel.
Lijkt me sterk. 9 kan ik me wel voorstellen.
Je kunt geluk hebben als je ketel voorheen niet zo zuinig was als gedacht. Dan klopt 1:2 ook eerder.

Maar los daarvan ik denk dat het vooral fout gaat door onderschatting van een verplicht aangepast stookgedrag.

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4

Knowbody schreef op zondag 5 februari 2017 @ 21:41:
[...]

Lijkt me sterk. 9 kan ik me wel voorstellen.
Je kunt geluk hebben als je ketel voorheen niet zo zuinig was als gedacht. Dan klopt 1:2 ook eerder.

Maar los daarvan ik denk dat het vooral fout gaat door onderschatting van een verplicht aangepast stookgedrag.
Vul eens 8 in in je rekensommen, kijk wat je resultaten zijn.
Tja, mijn ketel predikt HR109 te zijn, maar is dit blijkbaar alleen in de folder.
#RemehaAvanta2006

Stookgedrag met WP pakt hier positief uit, zolang de verwarming enige warmte genereert voelt dit comfortabel aan. Ik probeer dan ook met lage stooklijn de WP lang te laten draaien en dit is gunstig voor de COP gebleken.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
koevlaas2 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 21:48:
[...]


Vul eens 8 in in je rekensommen, kijk wat je resultaten zijn.
Tja, mijn ketel predikt HR109 te zijn, maar is dit blijkbaar alleen in de folder.
#RemehaAvanta2006

Stookgedrag met WP pakt hier positief uit, zolang de verwarming enige warmte genereert voelt dit comfortabel aan. Ik probeer dan ook met lage stooklijn de WP lang te laten draaien en dit is gunstig voor de COP gebleken.
over COP gesproken.

Ja die kun je wel gunstig beïnvloeden. Maar wat is goedkoper met een zuinige auto naar Rome of met een Slurper naar Amsterdam.

Leuk om het getal COP te zien oplopen maar uiteindelijk gaat het erom hoeveel kwartjes erin moeten (stroomkosten) _/-\o_

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4

Knowbody schreef op zondag 5 februari 2017 @ 21:55:
[...]
over COP gesproken.

Ja die kun je wel gunstig beïnvloeden. Maar wat is goedkoper met een zuinige auto naar Rome of met een Slurper naar Amsterdam.

Leuk om het getal COP te zien oplopen maar uiteindelijk gaat het erom hoeveel kwartjes erin moeten (stroomkosten) _/-\o_
Andersom, met je zuinige auto naar Amsterdam (= 7 Km hiervandaan) of met onze 6 cilinder naar Rome ?
6 Cilinder rijd 1:20 op de lange afstand (Diesel) en je zuinige zal op een koud kort stukje 50% meer verbruiken dan normaal.

Hogere COP betekend uiteindelijk minder input AC om toch hetzelfde resultaat te hebben.
In September weet ik het jaarverbruik en kan ik er meer over zeggen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 24-03 12:59
Jaarverbruik zegt natuurlijk ook niet alles.. denk dat de beste vergelijking is op basis van graaddag t.o.v. gas..

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 06:35
Knowbody schreef op zondag 5 februari 2017 @ 21:55:
[...]
over COP gesproken.

Ja die kun je wel gunstig beïnvloeden. Maar wat is goedkoper met een zuinige auto naar Rome of met een Slurper naar Amsterdam.

Leuk om het getal COP te zien oplopen maar uiteindelijk gaat het erom hoeveel kwartjes erin moeten (stroomkosten) _/-\o_
Het is ook een moeilijk dingetje, stel je maakt 20kWh aan warmte op de dag, hoeveel kWh warmte komt er aan waar jij het wil hebben, nog wat verlies onderweg in de leidingen enz.
Het blijft een globaal beeld.

Eerste kleine meting komt op 10 kWh warmte met 2,3kWh aan verbruik, 3 graden buiten.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • jaari
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 25-03 19:43
koevlaas2 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 21:40:
[...]


Deze snap ik even niet ? Taanvoer - Tretour ? meenemen in een tabel met verwacht verbruik ??

Hier begint de WTW ook zijn invloed uit te oefenen, de woonkamer zakt erg langzaam in temperatuur en boven is het ook warmer/geen koudeval meer en geen lawaai van buiten ivm dichte roosters.
Verder is de vochtigheid nu zo'n beetje 52% waar normaal dit rond de 60 zat, in de eerste 2 weken van de WTW zaten we zelfs rond de 40% omdat de WTW toen wat hoger ingesteld stond. Het optimum ben ik nog aan het bepalen, gelukkig zit er een traploze regeling op dus ik kan lekker spelen met de instelling.
Tb is T-buiten (en niet T-retour) :)

zonnepit ; L/W WP Pana MDC05F3E5

koevlaas2 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 21:59:
[...]


Andersom, met je zuinige auto naar Amsterdam (= 7 Km hiervandaan) of met onze 6 cilinder naar Rome ?
6 Cilinder rijd 1:20 op de lange afstand (Diesel) en je zuinige zal op een koud kort stukje 50% meer verbruiken dan normaal.

Hogere COP betekent uiteindelijk minder input AC om toch hetzelfde resultaat te hebben.
In September weet ik het jaarverbruik en kan ik er meer over zeggen.
Volgens mij ligt het genuanceerder:
- In het geval van de momentane COP klopt het inderdaad: hoger = beter = minder AC input
- De DCOP daalt echter als je wp langer stilstaat, ook als je hoge momentane COPs haalt. Extreem voorbeeld: een wp die de hele dag stilstaat heeft een DCOP van nul.
- Zeker bij lage thermische vermogens tikt de elektriciteit nodig voor hulpenergie (pomp, electronica) aardig aan.

Hier zie ik bv. een hogere momentane COP bij 400W runs dan bij 600W, maar is de DCOP tussen dagen met 400 of 600 W runs lang niet zo extreem verschillend, omdat in het geval van de 400W runs de wp een stuk langer moet draaien.

Wand-temperatie in een monument uit 1865 met een Elga (stand alone). Gasloos sinds juli 2017. De afsluitboete bestaat niet


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 27-02 19:41

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Het is in mijn geval wat moeilijker te bepalen, zowel cv als sww hebben een totaal verschillende cop.
De Ecodan interne meters kloppen voor geen meter, zelfs de interne kWh meter zit er maandelijks dik naast. Ik kan zo geen betrouwbare cijfers doorgeven, alleen de kWh vanaf de mid gekeurde meter is betrouwbaar.
Ik moet maar een kamstrup 302 gaan plaatsen, en dan nog. Waar ga ik dat ding plaatsen, tussen wisselaar en cv aanvoer, dus na de 3-weg of vóór de 3-weg. In dat geval pakt hij ook de cop van sww mee.

Keuzes, keuzes.

Aan de nadere kant, cop interesseert mij eigenlijk geen lor.... Het gaat mij om de werking van het apparaat te controleren. Dat kan ik ook door kWh te controleren.

[Voor 13% gewijzigd door crazyharrie op 05-02-2017 22:11]

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
Bram-Bos schreef op zondag 5 februari 2017 @ 22:07:
[...]

...
Extreem voorbeeld: een wp die de hele dag stilstaat heeft een DCOP van nul.
...
Maar ook een verbruik van nul.

Lage COP hoeft niet slecht te zijn. Het gaat erom hoeveel kwartjes moeten erin om je doel te bereiken

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4


 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 00:42
Rol-Co schreef op zondag 5 februari 2017 @ 19:08:
Update:

Multical in de wp gebouwd :)

[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]

Meten is weten.

>:)
Niet volgens voorschrift/advies Kamstrup.... :?

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


 • neographikal
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Zo, om het geheel af te maken heb ik vandaag 12 stuks 170wp Solar Frontiers geplaatst naast de 3675wp aan Canadian Solars op west. Van de week nog even 3 stuks SF aan de voorkant erbij en dan heb ik in totaal 6,2kwp liggen die het verbruik van de beide warmtepompen, het eigen elektraverbruik en een mogelijk aan te schaffen Zero elektrische motorfiets ruimschoots dekt. Ik heb wat overcapaciteit ingebouwd aan alle kanten om ook een evt. dame in de toekomst een lekker warm en comfortabel huis te kunnen bieden :P

Op zoek naar software/integratie-architect?


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 06:35
hrt schreef op zondag 5 februari 2017 @ 22:14:
[...]


Niet volgens voorschrift/advies Kamstrup.... :?
Nee? .... Vertel

http://www.heatnet-vloerv...hment.php?id_attachment=5

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging

jaari schreef op zondag 5 februari 2017 @ 22:03:
[...]

Tb is T-buiten (en niet T-retour) :)
Ik hou alleen het verbruik bij en geef aan Tomexergie mijn maandresultaten door, verder weet ik hoeveel stroom ik kan verstoken en hoop dat ik het hiermee red de winter lang. De COP doet er minder toe maar ik probeer deze natuurlijk wel een beetje aan de hoge kant te houden.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

neographikal schreef op zondag 5 februari 2017 @ 22:17:
Zo, om het geheel af te maken heb ik vandaag 12 stuks 170wp Solar Frontiers geplaatst naast de 3675wp aan Canadian Solars op west. Van de week nog even 3 stuks SF aan de voorkant erbij en dan heb ik in totaal 6,2kwp liggen die het verbruik van de beide warmtepompen, het eigen elektraverbruik en een mogelijk aan te schaffen Zero elektrische motorfiets ruimschoots dekt. Ik heb wat overcapaciteit ingebouwd aan alle kanten om ook een evt. dame in de toekomst een lekker warm en comfortabel huis te kunnen bieden :P
Ineens vraag ik mij af of er überhaupt een dame tussen de posters op dit forum zit ?

Ik dacht in 2011 1000 KWH teveel opwekken is genoeg voor mijn hele toekomst, helaas ik had het mis.
Ben van 4440 Wp naar 7040Wp gegaan en ik moet nog zien of het genoeg is.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 00:42
G van pagina 9?
Of gaat een eindje naar rechts, zonder bocht bij die bovenste 1"knie? :|

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
neographikal schreef op zondag 5 februari 2017 @ 22:17:
Zo, om het geheel af te maken heb ik vandaag 12 stuks 170wp Solar Frontiers geplaatst naast de 3675wp aan Canadian Solars op west. Van de week nog even 3 stuks SF aan de voorkant erbij en dan heb ik in totaal 6,2kwp liggen die het verbruik van de beide warmtepompen, het eigen elektraverbruik en een mogelijk aan te schaffen Zero elektrische motorfiets ruimschoots dekt. Ik heb wat overcapaciteit ingebouwd aan alle kanten om ook een evt. dame in de toekomst een lekker warm en comfortabel huis te kunnen bieden :P
Hele goede panelen die SF's.

Het zou zomaar kunnen dan ik met 6000 Wp meer dan 6000 kWh op jaarbasis ga opwekken. Dat kan met deze dunne film panelen op het zuiden....;)

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4


 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 00:42
Knowbody schreef op zondag 5 februari 2017 @ 22:27:
[...]

Hele goede panelen die SF's.

Het zou zomaar kunnen dan ik met 6000 Wp meer dan 6000 kWh op jaarbasis ga opwekken. Dat kan met deze dunne film panelen op het zuiden....;)
Ik doe iig meer dan 4080, dus meer dan er op ligt.En dat op oost. _/-\o_

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


 • Knowbody
 • Registratie: December 2016
 • Laatst online: 09:55
koevlaas2 schreef op zondag 5 februari 2017 @ 22:26:
[...]


Ineens vraag ik mij af of er überhaupt een dame tussen de posters op dit forum zit ?

Ik dacht in 2011 1000 KWH teveel opwekken is genoeg voor mijn hele toekomst, helaas ik had het mis.
Ben van 4440 Wp naar 7040Wp gegaan en ik moet nog zien of het genoeg is.
Herkenbaar. Adviseer anderen om het dak vol te leggen. Niet kijken naar wat je nodig hebt. Stroom heb je niet gauw genoeg. Denk bijv. aan WP en ooit (time flies) een EV.

Niemand zijn setup: Nibe AMS 10-12, HBS05-12, SMO S40, SWW vat 9040-2FE, EPC < 0.4


 • corsat
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 04:44
Ik heb hier een lt jaga met eigen gebouwde dbe, afmetingen jaga 2,6m breed en de kamer is 80 m3 inhoud, verwamd zeer goed, temp cv water tussen de 29 en 33 graden c.
datadevil schreef op zondag 5 februari 2017 @ 14:14:
Ik ben aan het inlezen over lucht/water warmtepompen. Nu hebben wij een twee-onder-eenkapper uit 1989, met een flinke uitbouw. Is het mogelijk om die met LTV radiatoren te verwarmen? Vloerverwarming is geen optie voorlopig, er ligt net een nieuwe vloer in.
Boven wil ik eventueel wel met elektrische verwarmingen verwarmen, daar hebben we eigenlijk zelden de verwarming aan, maar beneden is ongeveer 170m3.

Ecodan 7,5kW Nibe F130 ventilatie warmtepomp, 300l RVS SWW, en 6800wp zonnepanelen, LL airco/verwarming


 • neographikal
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Knowbody schreef op zondag 5 februari 2017 @ 22:27:
[...]

Hele goede panelen die SF's.

Het zou zomaar kunnen dan ik met 6000 Wp meer dan 6000 kWh op jaarbasis ga opwekken. Dat kan met deze dunne film panelen op het zuiden....;)
Met name in indirect licht doen ze het uitstekend, maar SF stopt met levering aan kleine partijen, dus we hebben van de week direct 66 panelen laten komen voor 4 gezinnen. Paste prachtig op mijn AEG4600 erbij, die aan dezelfde fase zit als de wp voor de CV, dus die heeft nu ook in de ochtend mooi zonnestroom om op te teren :P

[Voor 14% gewijzigd door neographikal op 05-02-2017 22:49]

Op zoek naar software/integratie-architect?


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 06:35
hrt schreef op zondag 5 februari 2017 @ 22:27:
[...]


G van pagina 9?
Of gaat een eindje naar rechts, zonder bocht bij die bovenste 1"knie? :|
Had al een vermoeden dat je met die zou komen :) maar gaat nog wel een stukje naar rechts inderdaad met die flex, en flauw omhoog.
Zal het zoveel gunstiger uitvallen voor me, of slechter? Het gaat me er om dat ik een beetje kan zien hoeveel warmte mijn huis nodig heeft, flow kan zien, globaal vermogen. En dat kan zo best goed denk ik.
:)

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 00:42
Rol-Co schreef op zondag 5 februari 2017 @ 22:49:
[...]

Had al een vermoeden dat je met die zou komen :) maar gaat nog wel een stukje naar rechts inderdaad met die flex, en flauw omhoog.
Zal het zoveel gunstiger uitvallen voor me, of slechter? Het gaat me er om dat ik een beetje kan zien hoeveel warmte mijn huis nodig heeft, flow kan zien, globaal vermogen. En dat kan zo best goed denk ik.
:)
Ik volg ook maar de montage instructie... misschien idd niet optimaal, maar wel mooi in je WP ingebouwd! _/-\o_ _/-\o_

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


 • Gasschuif
 • Registratie: Augustus 2010
 • Nu online

Gasschuif

9,4 kWp, 3 L/LWPs, 8kW Mitsu

Rol-Co schreef op zondag 5 februari 2017 @ 22:49:
[...]

Had al een vermoeden dat je met die zou komen :) maar gaat nog wel een stukje naar rechts inderdaad met die flex, en flauw omhoog.
Zal het zoveel gunstiger uitvallen voor me, of slechter? Het gaat me er om dat ik een beetje kan zien hoeveel warmte mijn huis nodig heeft, flow kan zien, globaal vermogen. En dat kan zo best goed denk ik.
:)
In het algemeen geldt voor flowmeters minimaal 5D aanstroom en 2D afstroom voor een beetje nauwkeurige meting. In jouw geval "globaal" gaat het wel goedkomen. 8)

Als je nergens aan begint zijn de gevolgen niet te overzien. PVoutput Officieel gasloos sinds 04-2016. 8kW VAA Zubadan (met 92L buffervat/hydraulische scheiding) voor de CV met 9 radiatoren.

Pagina: 1 2 3 ... 106 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Let op: gaat je post over warmtepompen? Post dan vooral verder! :)

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee