Toon posts:

Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen 4 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 76 Laatste
Acties:
 • 207.467 views

 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 17:13
Mede-auteurs:
 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:49

mkleinman

 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 22:53

BarryH

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 16:43

Andre1973

 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 19:23

Chris_82

Oorspronkelijke TS

Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.

Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geinteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor awe nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.

Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt :+

Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.

Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"

Inleiding / voorwoord

Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2017 gegroeid tot een populair topic met intussen meer dan 38000 postings. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen". En intussen zijn we dus alweer bij deel 4 aan beland.

Changelog

 • 13-09-2015, uitgebreid
 • 14-09-2015, ELGA prijs excl. installatie.
 • 15-09-2015, Eigenaarlijst uitgebreid, typo fixes.
 • 16-09-2015, Systeem van APT toegevoegd.
 • 17-09-2015, vanderv toegevoegd, buitenunit type toegevoegd, grafieken toegevoegd, begrippen, werking, plaatjes.
 • 22-11-2015, Prijsverhoging ELGA doorgevoerd.
 • 08-01-2016, Systeem informatie van BarryH toegevoegd.
 • 31-01-2016, Deel twee!
 • 05-02-2017, Deeltje drie!
 • 15-09-2017, Deel 4 !
 • 04-12-2017, Grote aanpassing openingspost.

Werking warmtepomp

Werking: Het koudemiddel (tussen F en B) is een stof met een lage ‘kook temperatuur’

A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.

Aan de bronzijde draait uiteraard het circuit over de (gesloten) bron in de bodem en aan de afgifte zijde het cv (vloerverwarming) systeem.

Begrippen

Wat begrippen op een rij:COP

( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP

Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?

Antwoord:

10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen

COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!
sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .

Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).

Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.

Verschillende L/W warmtepompen

Grafieken

Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.

h2]Temperatuur in Nederland[/h2]
Met dank aan warmtecheck.nlDeze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forumEchte winters? Wat zijn dat?

Hybride / Solo

Een hybride L/W warmtepomp is ter ondersteuning van de CV ketel. De Techneco ELGA is een goed voorbeeld van een hybride L/W warmtepomp. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, mocht dit niet lukken dan schakelt de ELGA de ketel er bij aan.

Daarnaast zijn er solo apparaten zoals de Techneco Loria. Deze neemt de functie van de CV ketel volledig over en kan dus ook voor warm water ( SWW ) zorgen.

Voorbeelden van een hybride L/W warmtepomp zijn:
 • Techneco ELGA
Voorbeelden van een solo oplossing ter vervanging van de ketel zijn:
 • Techneco Loria

Grootte warmtepomp

Grote uitdaging is om te bepalen hoe groot/zwaar een warmtepomp moet zij. Te groot is niet goed maar te klein is zeker niet goed. @Koevlaas2 heeft een simpele formule om de grootte van de warmtepomp te bepalen. Deze formule lijkt aardig accuraat.

De formule is:

Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Bijvoorbeeld 1100m3 gasverbruik. Levert 8800 / 1650 = 5.33, Afronden naar boven = 6kW.

SWW

Hier komt een stuk over Sanitair Warm Water ( SWW ) in relatie tot een L/W warmtepomp.

Koelen

Koelen met een L/W warmtepomp is geen groot succes bij de meeste hier op het forum. Het grote probleem is dat de temperatuur wel naar beneden gaat maar de relatieve luchtvochtigheid niet. Die gaat zelfs omhoog als de temperatuur naar beneden gaat wat het leefklimaat nog beroerder maakt.

Geluidsproductie

Een L/W warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Er wordt dus een buitenunit geinstalleerd die vergelijkbaar is met een buitenunit van een airconditioning. Deze units maken geluid. Houdt hier rekening mee wanneer je een L/W pomp laat installeren.

Grootste probleem is onvoldoende demping. De trillingen van de compressor en ventilator worden dan aan de constructie van je woning doorgegeven en kunnen ontzettend hinderlijk zijn. Houdt daarnaast ook rekening met de buren.

Populair in dit topic

In dit topic zijn een aantal apparaten erg populair. Hieronder een kort stuk over elk van deze apparaten
Techneco ELGA
Techneco levert al een aantal jaar een hybride L/W warmtepomp genaamd de ELGA. ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. Dit houdt in dat de ELGA het verwarmen samen met de ketel doet. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan wordt de CV ketel erbij aan geschakeld.

Deze zijn:
 • Buitentemperatuur onder de 4 graden ( als temperatuurbegrenzing er op zit ).
 • Gemeten temperatuur in de woonkamer is 1,5 graad kouder dan gewenste temperatuur
 • ELGA draait al 2 uur maar setpoint is nog niet bereikt.
De ELGA kan maximaal een aanvoertemperatuur leveren van 42 graden. Wil je 42 graden aanvoertemperatuur dan moet je daar wel wat voor doen; Zoals gezegd doet de ELGA graag laag en traag. In de praktijk, bij mkleinman, komt dat er op neer dat de gemiddelde aanvoertemperatuur tussen de 33 en 35 graden ligt bij het normale klokprogramma. Hogere temperaturen zijn wel mogelijk maar dan moet handmatig de thermostaat hoger worden gezet zodat het verschil tussen gemeten en gewenst groter wordt.

Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.

De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.

1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.

2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!

Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.

** Diverse mensen hebben al meer dan 42 graden aanvoer gemeten.

TIPS

Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!

Prijzen en subsidie

Met dank aan onder andere: neographikal en develdonk :)Er worden behoorlijke subsidies uitgedeeld voor warmtepompen.

Eigenaren in dit topic

 • Eric-PVT: Techneco ELGA, Carrier
 • mkleinman: Techneco ELGA, Carrier, ( 3999,- )
 • BarryH: Techneco ELGA, Carrier
 • hansdegit: Techneco ELGA, Carrier
 • vanderv: Techneco ELGA, Carrier
 • Ramon_1984: Techneco ELGA Carrier
 • Develdonk: Techneco ELGA, Toshiba
 • Tomexergie: Techneco ELGA, Toshiba
 • Itchin: Techneco ELGA, Toshiba
 • Bram-Bos: Techneco ELGA, Toshiba
 • peterpijpelink: Techneco ELGA, Toshiba
 • Noord27: Techneco ELGA, Toshiba
 • Q1Q: Techneco ELGA, Toshiba. ( 3100,- )
 • Daannn1987: Techneco ELGA, Toshiba. ( 4001,50 / 1701,50 na subsidie )
 • icecoolsniper: Techneco ELGA, all-in ( 2048,50 na subsidie )
 • Aziraphale: Techneco ELGA, Toshiba, ( 1571,50 na subsidie )
 • wervisser: Techneco Loria 6008 met 300 liter boilervat
 • Enerziek: Techneco Loria 6010 ( 12500,- )
 • apt: Therma V 9KW
 • Hajeetje: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5 ( 2499,- / 199,- na subsidie)
 • Scoutertje: Stiebel Eltron WPL15 ACS met HSBC200 boiler ( 12500,- )
 • LittleTycoon: Nibe F2120-16, 3 fasen, import uit Zweden
 • Psy: Daikin Altherma LT 16 kW ( EHVH16S26CB9W, ERLQ016CAW1 ) ( 13900,- )
 • Bl4ckviper: Fujitsu Waterstage WH11F 10.8kW + 300 liter boiler ( 15673,- / 13273,- na subsidie )
 • Crazyharrie: Mitsu Ecodan 7,5KW + 300 liter SWW vat. ( 6000,- )

Links

mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"

http://www.warmtepomp-info.nl/

Subsidieregeling

Voor de subsidieregeling kijk op: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

COP cijfers

Tomexergie houdt al een tijdje een lijst bij van de prestatie van diverse warmtepompen van gebruikers.

[Voor 171% gewijzigd door mkleinman op 04-12-2017 17:29]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Noord27
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 23:50
Heb het idee dat er de nodige Elga eigenaren bij zijn gekomen sinds de openingspost. Waaronder mijzelf.

-checkt -in-
Noord27 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 09:58:
Heb het idee dat er de nodige Elga eigenaren bij zijn gekomen sinds de openingspost. Waaronder mijzelf.

-checkt -in-
De boel is verouderd idd, er moet even een make-over gedaan worden.
Plaatjes bestaan niet meer e.d.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 23:42
Noord27 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 09:58:
Heb het idee dat er de nodige Elga eigenaren bij zijn gekomen sinds de openingspost. Waaronder mijzelf.

-checkt -in-
Idem, graag mij ook als ELGA eigenaar inchecken :+

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp

* Grolsch checkt ook in in dit nieuwe topic 8)

Ik stel voor dat we het vandaag over afgiftesystemen gaan hebben,dat is alweer een tijdje geleden >:) :+

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Grolsch schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 10:44:
* Grolsch checkt ook in in dit nieuwe topic 8)

Ik stel voor dat we het vandaag over afgiftesystemen gaan hebben,dat is alweer een tijdje geleden >:) :+
Nu we het erover hebben, hoe is het met jouw 'gependel' ?

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Ramon_1984
 • Registratie: November 2016
 • Laatst online: 23:06
Hier ook een elga gebruiker, maar dan wel de carrier uitvoering
@koevlaas2
Leuk dat ik weer in de topicstart sta met "eerste aanzet".
Mag van mij betreft er uit om het overzichtelijker te maken.
Of je laat het staan. Kijk maar. ;-)

*Ik check ook in als mitsubsidie gebruiker en een pana geinstalleerd te hebben (2 slangen eraan, duh....) naast al dat elga geweld.

[Voor 27% gewijzigd door AUijtdehaag op 15-09-2017 11:14]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK

Ik ga je op het podium zetten @AUijtdehaag :)

Vergeet de stekker van de Pana niet in de WCD :) Toch nog meer werk dan je dacht.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

koevlaas2 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 11:05:
[...]


Nu we het erover hebben, hoe is het met jouw 'gependel' ?
Fantastisch goed, 1 strakke lijn van 23Watt, noem eens 1 WP op die zover terug moduleert! _/-\o_

Hij staat dus alweer uit, het is gewoon niet koud genoeg :P

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

koevlaas2 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 11:24:
Ik ga je op het podium zetten @AUijtdehaag :)

Vergeet de stekker van de Pana niet in de WCD :) Toch nog meer werk dan je dacht.
En het snoer van de remote control.
En extra kabel voor eventuele temperatuur sensors en drie weg klep

1 PVoutput . Dongen NB

Grolsch schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 11:38:
[...]


Fantastisch goed, 1 strakke lijn van 23Watt, noem eens 1 WP op die zover terug moduleert! _/-\o_

Hij staat dus alweer uit, het is gewoon niet koud genoeg :P
Ik vind het wel 'raar' dat je al hebt moeten verwarmen, hier is ie nog niet aan geweest.
Zal wel door de wind icm ventilatieroosters komen
Kamertemp hier nog boven de 21.5c.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

reneeke1970 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 11:39:
[...]

En het snoer van de remote control.
En extra kabel voor eventuele temperatuur sensors en drie weg klep
Eea vereist een WO opleiding.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • dreamscape
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:58
Hier ook een ELGA-gebruiker sinds kort in ons nieuwe huis. Gisterochtend hoorde ik bij het opstaan een lichte ruis van de koelleiding die door de inbouwkast (nog een work in project...) van onze slaapkamer loopt. Blijkbaar had in de woonkamer een raam op een kier gestaan en was het in de nacht net ver genoeg afgekoeld zodat hij voor het eerst aan ging.

Wel opvallend: ik dacht dat die leiding tussen binnen- en buitenunit onder druk stond. Het geluid klonk een beetje alsof er lucht in de leiding zat. Of maak ik me druk om niks?

Punctuality is the politeness of kings


 • jaari
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 19:46
Noord27 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 09:58:
Heb het idee dat er de nodige Elga eigenaren bij zijn gekomen sinds de openingspost. Waaronder mijzelf.

-checkt -in-
Inderdaad lijken Elga eigenaren oververtegenwoordigd in deze OP.
Maar helaas niet in de tabel van Tomexergie.
Overigens; die tabel loopt t/m februari maar er is toch een versie die t/m april loopt?
En: waar is het vorige deel gebleven want dat kan ik niet meer vinden?

[Voor 7% gewijzigd door jaari op 15-09-2017 12:05]

zonnepit ; L/W WP Pana MDC05F3E5

jaari schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 11:58:
[...]

Inderdaad lijken Elga eigenaren oververtegenwoordigd in deze OP.
Maar helaas niet in de tabel van Tomexergie.
Overigens; die tabel loopt t/m februari maar er is toch een versie die t/m april loopt?
En: waar is het vorige deel gebleven want dat kan ik niet meer vinden?
Ik zit met smart te wachten tot @Tomexergie met de laatste update komt, neem ik die meteen op.
Als je je data doorgeeft aan Tomexergie dan kom je ook in de tabel.

OP is in beginsel door een ELGA klant (@mkleinman )geschreven en word dus een beetje benadrukt.
Inmiddels is de ELGA al voorbij gestuifd , maar goed so be it.

Edit: Aantal postings in deel 1 t/m 4 alweer > 38k dat word onleesbaar voor newbees.

[Voor 5% gewijzigd door koevlaas2 op 15-09-2017 12:21]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

@dreamscape
Als een WP aan het werk is, is het vrij normaal dat je een lichte ruis hoort bij de binnenunit.
Dit is het geluid van het koelmiddel wat je hoort stromen.

[Voor 4% gewijzigd door AUijtdehaag op 15-09-2017 12:21]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK

koevlaas2 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 11:44:
[...]


Ik vind het wel 'raar' dat je al hebt moeten verwarmen, hier is ie nog niet aan geweest.
Zal wel door de wind icm ventilatieroosters komen
Kamertemp hier nog boven de 21.5c.
Zoals ik al aangaf is "moeten" een groot woord, maar de temperatuur ging op het meest ongunstige tijdstip ('s morgens heel vroeg) richting de 20 graden.

Zo overdag loopt de temperatuur op naar +- 22 graden door de zon, etc.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • 01001000
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-03 02:03
Klinkt allemaal erg aantrekkelijk zo'n Elga met subsidie (LG te duur, Panasonic nog lawaaiiger met 65Db?), enige waar ik wat huiverig voor ben is de 62DB van die Toshiba unit. Ik zou een installatie vlak langs de openbare weg hebben en er wonen nogal wat mensen die, om het netjes te zeggen, gevoelig zijn voor geluiden (ook al staat hun huis op 20-30 meter).

Is de Elga buitenunit echt zo luid, en kan je de maximum setting limiteren tijdens de avond uren (en hoeveel geluid word er dan geproduceerd)? Evt zou ik een tijdgeschakeld (of buitengeluid geschakeld :) ) relais over een dip-switch kunnen solderen.

Heeft er uberhaubt iemand klachten gehad?

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west

01001000 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 12:54:
Klinkt allemaal erg aantrekkelijk zo'n Elga met subsidie (LG te duur, Panasonic nog lawaaiiger met 65Db?), enige waar ik wat huiverig voor ben is de 62DB van die Toshiba unit. Ik zou een installatie vlak langs de openbare weg hebben en er wonen nogal wat mensen die, om het netjes te zeggen, gevoelig zijn voor geluiden (ook al staat hun huis op 20-30 meter).

Is de Elga buitenunit echt zo luid, en kan je de maximum setting limiteren tijdens de avond uren (en hoeveel geluid word er dan geproduceerd)? Evt zou ik een tijdgeschakeld (of buitengeluid geschakeld :) ) relais over een dip-switch kunnen solderen.

Heeft er uberhaubt iemand klachten gehad?
Panasonic is muis stil en als je niet geloofd kom je maar luisteren. Op paar meter afstand hoor je niks meer

1 PVoutput . Dongen NB


 • 01001000
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-03 02:03
reneeke1970 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 12:56:
[...]

Panasonic is muis stil en als je niet geloofd kom je maar luisteren. Op paar meter afstand hoor je niks meer
Thanks, ik denk dat ik dan misschien beter naar de dbA waarde kan kijken dan, die staat voor alletwee op 47 wat weer weinig problemen zou moeten opleveren. Blijft lastig, op handleidingen en specificaties selecteren. :S

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west

01001000 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 13:01:
[...]

Thanks, ik denk dat ik dan misschien beter naar de dbA waarde kan kijken dan, die staat voor alletwee op 47 wat weer weinig problemen zou moeten opleveren. Blijft lastig, op handleidingen en specificaties selecteren. :S
Je kunt beter rekening houden met opstelling, die lucht is echt steen koud om doorheen te wandelen.
Voor het geluid zou hij bij wijze van gerust onder slaapkamer raam kunnen staan. Ik heb de 6 kW

1 PVoutput . Dongen NB


 • corsat
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 21:59
-checkt -in-

Mbt de warmtepomp boiler, op zolder zitten al mijn aansluitingen, hangt de wisselaar voor de wp, hangt mijn ketel en staat mijn ventilatie opgesteld. Helaas is de zolder ook slaapkamer dus moet het s'nachts stil zijn.
Ik gebruik nu nog zo'n 140m3 gas per jaar en daar wil ik vanaf.

Ecodan 7,5kW Nibe F130 ventilatie warmtepomp, 300l RVS SWW, en 6800wp zonnepanelen, LL airco/verwarming


 • jaari
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 19:46
koevlaas2 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 12:15:
[...]


Ik zit met smart te wachten tot @Tomexergie met de laatste update komt, neem ik die meteen op.
Als je je data doorgeeft aan Tomexergie dan kom je ook in de tabel.
()
Edit: Aantal postings in deel 1 t/m 4 alweer > 38k dat word onleesbaar voor newbees.
Eh... ik sta al in de tabel. De laatste update dateert van april of mei. Ik verwacht geen extra informatie van de zomermaanden want de gegevens zullen vervuild worden door koelen. Mijne wel dus die ga ik niet aan Tom doorgeven. Maar de laatste tabelupdate bevat de gegevens van het hele stookseizoen 2016-17 dus zal voor mensen die zich oriënteren van groot belang kunnen zijn.
Het aantal postings in het vorige deel zal groot zijn, maar ik moet toch gewoon deel 3 kunnen vinden in de lijst? Dat kan ik nu niet dus ik vermoed dat dat nog ergens geblokkeerd is.

zonnepit ; L/W WP Pana MDC05F3E5

corsat schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 13:58:
-checkt -in-

Mbt de warmtepomp boiler, op zolder zitten al mijn aansluitingen, hangt de wisselaar voor de wp, hangt mijn ketel en staat mijn ventilatie opgesteld. Helaas is de zolder ook slaapkamer dus moet het s'nachts stil zijn.
Ik gebruik nu nog zo'n 140m3 gas per jaar en daar wil ik vanaf.
Geen probleem, via de timers maakt mijne smiddags water 55 graden, voldoende om te douche, in de avond komt volgende timer die hem op 45 houd. Maar zo ver koelt hij niet af dus hij blijft eigenlijk uit tot volgende middag. Maar indien noodgeval gaat hij toch naar 45,je weet het nooit of er snachts iemand onder douche springt

1 PVoutput . Dongen NB

jaari schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 14:05:
[...]

Het aantal postings in het vorige deel zal groot zijn, maar ik moet toch gewoon deel 3 kunnen vinden in de lijst? Dat kan ik nu niet dus ik vermoed dat dat nog ergens geblokkeerd is.
Hij is er nog gewoon hoor :?

Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen 3

Ik gebruik altijd active topics van mezelf om te kijken wat ik wil zien, voor jou is dat deze link:

https://gathering.tweakers.net/forum/find/poster/162617

Daar staat deel 3 ook gewoon in.

[Voor 19% gewijzigd door Grolsch op 15-09-2017 14:17]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
De maandelijkse overzichten leveren inzicht in de 'totaal'-prestatie van WP gerelateerde opstellingen. De WPen an sich zijn identiek, binnen merk en model uiteraard, daar kunnen de verschillen dus niet in zitten. Totaalverbruik, over een seizoen, zegt iets over de grootte/isolatiegraad v.d. woning, weinig/nauwelijks/moeilijk/kostbaar te beinvloeden onderdeel van de installatie. Wat blijft er dan voor interessants over, oh ja de hoogte van de Ta, hoe lager hoe beter presterend, maar dat wisten we ook al van de carnot-formule. Meer opties ?

 • 01001000
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 20-03 02:03
reneeke1970 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 13:18:
[...]

Je kunt beter rekening houden met opstelling, die lucht is echt steen koud om doorheen te wandelen.
Voor het geluid zou hij bij wijze van gerust onder slaapkamer raam kunnen staan. Ik heb de 6 kW
Dat is inderdaad een goeie, maar ik weet niet of ik veel alternatieven zie. Of op 2,9m van de stoep (niet erg druk), of op 2,5m van het pad van m'n buren, dan val ik liever niet mijn buren lastig.

Misschien een 90 graden gedraaide opstelling zodat het niet naar de stoep blaast maar langs m'n huis, iets om met de installateur te bespreken iig.

Volgende stap maar eens gaan kijken waar ik ze kan krijgen.

11.7 kWp PVOutput: KwikCentrale, west-zuid-west


 • Oxellaar
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
Hoppa, deeltje 4... ik meld mij..

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond

01001000 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 12:54:
Klinkt allemaal erg aantrekkelijk zo'n Elga met subsidie (LG te duur, Panasonic nog lawaaiiger met 65Db?), enige waar ik wat huiverig voor ben is de 62DB van die Toshiba unit. Ik zou een installatie vlak langs de openbare weg hebben en er wonen nogal wat mensen die, om het netjes te zeggen, gevoelig zijn voor geluiden (ook al staat hun huis op 20-30 meter).

Is de Elga buitenunit echt zo luid, en kan je de maximum setting limiteren tijdens de avond uren (en hoeveel geluid word er dan geproduceerd)? Evt zou ik een tijdgeschakeld (of buitengeluid geschakeld :) ) relais over een dip-switch kunnen solderen.

Heeft er uberhaubt iemand klachten gehad?
Ik heb zo'n Toshiba-unit met Elga nu twee jaar staan in een steeg met aan drie kanten wanden. Midden in de stad. Akoestisch niet ideaal dus. Maar het geluid van de buiten-unit is alleen een probleem als hij >900W draait, dus bijna vol vermogen, en dat doet hij bij mij in de praktijk alleen soms als
- je hem laat draaien in het gebied rond het vriespunt (waar hij eigenlijk niet voor bedoeld is)
- je de temperatuur in huis ineens wilt verhogen, ipv constant houden.

Daarnaast zit er een dipswitch op om de FAN lager te zetten en het vermogen te beperken. Die staat bij mij praktisch het hele seizoen aan. Ook dat helpt.

Praktijk bij mij: 95% van de tijd hoor je hem niet. En als je hem wél zou kunnen horen, heb je de ramen dicht en hoor je hem nog nauwelijks.

Wand-temperatie in een monument uit 1865 met een Elga (stand alone). Gasloos sinds juli 2017. De afsluitboete bestaat niet


 • MBgek
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 01-04 13:28
dreamscape schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 11:49:
Hier ook een ELGA-gebruiker sinds kort in ons nieuwe huis. Gisterochtend hoorde ik bij het opstaan een lichte ruis van de koelleiding die door de inbouwkast (nog een work in project...) van onze slaapkamer loopt. Blijkbaar had in de woonkamer een raam op een kier gestaan en was het in de nacht net ver genoeg afgekoeld zodat hij voor het eerst aan ging.

Wel opvallend: ik dacht dat die leiding tussen binnen- en buitenunit onder druk stond. Het geluid klonk een beetje alsof er lucht in de leiding zat. Of maak ik me druk om niks?
De leidingen staan inderdaad onder druk, het geruis wat je hoort is vloeistof die door de leiding stroomt. Niets om je druk over te maken.
jaari schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 14:05:
[...]

Eh... ik sta al in de tabel. De laatste update dateert van april of mei. Ik verwacht geen extra informatie van de zomermaanden want de gegevens zullen vervuild worden door koelen. Mijne wel dus die ga ik niet aan Tom doorgeven. Maar de laatste tabelupdate bevat de gegevens van het hele stookseizoen 2016-17 dus zal voor mensen die zich oriënteren van groot belang kunnen zijn.
Het aantal postings in het vorige deel zal groot zijn, maar ik moet toch gewoon deel 3 kunnen vinden in de lijst? Dat kan ik nu niet dus ik vermoed dat dat nog ergens geblokkeerd is.
Ik zal zoeken naar de juiste versie en die publiceren.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 30-03 12:19
Ik dacht al, waar blijft hij toch?....

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


 • develdonk
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 14-02 21:20
Openingspost edit:

ik was Elga gebruiker en ik ben Mitsubishi gebruiker geworden (had meer vermogen nodig) :)

DWTW 2,3m, Ecodan 10kw, 13kWp (oost-west 12° Jinko Solar/Growatt), Rc >5, Hr++, Vera edge

develdonk schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 19:26:
Openingspost edit:

ik was Elga gebruiker en ik ben Mitsubishi gebruiker geworden (had meer vermogen nodig) :)
Heb je je elga ook nog ? #Cascadepower ?

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • develdonk
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 14-02 21:20
Nope, heb hem gehouden totdat de winter voorbij was en geconstateerd dat Mitsubishi het alleen af kon. Toen de Elga op marktplaats gezet en was binnen no-time weg...

Cascade was een optie geweest maar dus niet getest, ze stonden parallel over elkaar en met testen ging dit gewoon prima (net zoals een hr ketel samen met elga ook prima gaat). Flow daalde wel iets maar is noot lager dan 0,7m3/h geweest (standaard staat hij nu op 1,2)

Ik werkte wel met 2 thermosstaten waarbij 1 van de 2 thermosstaten een halve graad lager stond

DWTW 2,3m, Ecodan 10kw, 13kWp (oost-west 12° Jinko Solar/Growatt), Rc >5, Hr++, Vera edge


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 27-02 19:41

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Ik check mij ook weer in, ik lees altijd trouw mee al heb ik zelf niet veel te melden met deze buiten temperaturen. Enfin nog even en het WP geweld barst weer los.
Ik heb ondertussen een beste zonne-KWh buffer opgebouwd op de meter om de hongerige Mitsu mee te voeden.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • Appie Heijn
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 20-03 07:16
* Appie Heijn heeft de Panasonic niet meer, nu een Hitachi RWD-2.5NWSE-260S
6KW Split unit 260L All in One met zonnespiraal

[Voor 7% gewijzigd door Appie Heijn op 15-09-2017 20:06]

44x Trina 330WP @ SMA 10.00; Hitachi Yutaki 5,5KW AIO 280L


 • Cyberblizzard
 • Registratie: Februari 2003
 • Niet online
Heeft er iemand ervaring met het binnen plaatsen van een buiten-unit? :) We hebben een goed geïsoleerde garage met verluchting, kan dat dan zonder aan- en afvoer naar buiten en zou dat rendabel zijn?

Welkom in het Antropoceen! - Fietsen, goed voor iedereen!

Gaat niet goed komen, ik weet de cijfers zo niet uit mijn hoofd maar zo'n buitenunit moet buiten, niet binnen.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • dreamscape
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 22:58
Ook zonder cijfers: je gaat dan warmte uit je garage gebruiken om je huis mee te verwarmen. Wellicht kan het als je een heel grote garage hebt en een heel klein huis, maar anders is je garage binnen de kortste keren een koelcel...

Punctuality is the politeness of kings


 • Cyberblizzard
 • Registratie: Februari 2003
 • Niet online
Grolsch schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 22:37:
Gaat niet goed komen, ik weet de cijfers zo niet uit mijn hoofd maar zo'n buitenunit moet buiten, niet binnen.
Elders heb ik dit gelezen:
Er bestaan warmtepompen waarbij de aan en afvoerlucht via buizen naar en van de warmtepomp wordt gebracht. De buitenunit staat dan binnen en is via die buizen met de buitenwereld verbonden. Die buizen zijn dan best geisoleerd als je geen effect op de zoldertemperatuur wilt.
Ik zou het doen omwille van esthetische redenen en om een kortere afstand naar de binnenunit te hebben. Hoe warmer de buitenunit, hoe efficiënter toch? Of gaat de garage na een tijd te sterk afkoelen? (zonder verbinding naar buiten)

Welkom in het Antropoceen! - Fietsen, goed voor iedereen!

Zo een buitenunit doet makkelijk 1000 m3/h.
Ik weet niet hoe groot je garage is, maar die koelt (te) sterk af.

Ik heb de buitenunit wel in mijn schuurtje staan, met luchtopeningen (aanvoer) via de golfjes van het golfplatendak.
En uitblaas naar buiten door de muur. (met flinke zelfgemaakte geluidsdemper. Een rooster is niks)

DHS heeft ook een 3-tal systemen om een WP "binnen" te plaatsen.
http://www.dutchheatpump.nl/producten/dhs-warmtepompen/
Maar veelal een dure oplossing, met een Panasonic monobloc.

[Voor 25% gewijzigd door AUijtdehaag op 15-09-2017 23:27]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK

Cyberblizzard schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 22:46:
[...]
Elders heb ik dit gelezen:

[...]

Ik zou het doen omwille van esthetische redenen en om een kortere afstand naar de binnenunit te hebben. Hoe warmer de buitenunit, hoe efficiënter toch? Of gaat de garage na een tijd te sterk afkoelen? (zonder verbinding naar buiten)
Eerst zeg je zonder aan afvoer van buiten, een nu zeg je met, wat wil je nu ? ;)

En dat afkoelen gebeurt niet na een tijd, maar vrij snel. Hoeveel m3 inhoud heeft je garage :?

[Voor 9% gewijzigd door Grolsch op 15-09-2017 23:34]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Cyberblizzard schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 22:46:
[...]
Elders heb ik dit gelezen:

[...]

Ik zou het doen omwille van esthetische redenen en om een kortere afstand naar de binnenunit te hebben. Hoe warmer de buitenunit, hoe efficiënter toch? Of gaat de garage na een tijd te sterk afkoelen? (zonder verbinding naar buiten)
Buizenstelsel in je tuin aanleggen waardoor de inlaatlucht voorverwarmd word. Ik heb weleens aan zoiets gerekend maar buizen in maat hoofdriolering kosten heel veel en dan is het niet rendabel.
In je schuur/garage plaatsen van je buitenunit, de warmte is er zo uit en dan krijg je een grote diepvries als ruimte met een laag rendement. Enige wat wel betrouwbaar is qua aanvoer van lucht is de buitenlucht.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Klopt deze redenatie ?
https://tweakers.net/ext/f/y1OYqBd9C9qDxveoZTi6ewPW/thumb.png

[Voor 101% gewijzigd door hajeetje op 16-09-2017 09:24]


 • corsat
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 21:59
reneeke1970 schreef op vrijdag 15 september 2017 @ 14:10:
[...]

Geen probleem, via de timers maakt mijne smiddags water 55 graden, voldoende om te douche, in de avond komt volgende timer die hem op 45 houd. Maar zo ver koelt hij niet af dus hij blijft eigenlijk uit tot volgende middag. Maar indien noodgeval gaat hij toch naar 45,je weet het nooit of er snachts iemand onder douche springt
Maar staat hij dan s'nachts uit bij jou? Dan is er ook geen ventilatie en dat is iets wat ik eigenlijk niet wil, minimale ventilatie s'nachts is ok. Maar wellicht moet ik uiteindelijk een compromis maken mbt bedrijfsinstelingen.
Ander punt is een 2e spiraal, daar kan ik mijn wp op aansluiten en bij gunstige omstandigheden het water via de wp verwarmen of bijverwarmen via wp.

Ecodan 7,5kW Nibe F130 ventilatie warmtepomp, 300l RVS SWW, en 6800wp zonnepanelen, LL airco/verwarming

corsat schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 09:33:
[...]


Maar staat hij dan s'nachts uit bij jou? Dan is er ook geen ventilatie en dat is iets wat ik eigenlijk niet wil, minimale ventilatie s'nachts is ok. Maar wellicht moet ik uiteindelijk een compromis maken mbt bedrijfsinstelingen.
Ander punt is een 2e spiraal, daar kan ik mijn wp op aansluiten en bij gunstige omstandigheden het water via de wp verwarmen of bijverwarmen via wp.
Een tweede spiraal zou ik inderdaad ook fijn vinden, heb ik helaas niet. De mijne dient niet als continu mv.
De boiler die dat wel kunnen, kun je programmeren op een minimale ventilatie stand, zodanig dat het voor jou niet veel geluid maakt. En dat zal best mee vallen want het lawaai komt pas wanneer de compressor aan gaat natuurlijk.
Mijn timers dienen niet voor het geluid, een eenmalige flinke run kost minder energie dan telkens kleine beetjes. En hij doet het op zonne stroom....

1 PVoutput . Dongen NB


 • corsat
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 21:59
Mijn MelCloud werkt weer dankzij Alkima, zij hebben de instellingen gereset.
Een andere vraag mbt de instellingen van mijn wp, ik heb gisteren de wp gestart en was in het menu aan het klooien want in de eerste instantie starte hij niet, daarna ging hij niet meer uit >:) .
Ik heb een temp opnemer waarin ik een gewenste temp instel, in de wp zit een weersafhankelijke curve die minimaal 32 en maximaal 36 graden cv water maakt en ik het menu heb ik verwarmen, koelen, ruimtetemp verwarmen en verwarming/compensatietempcurve staan, op het scherm heb ik dan 0 graden staan en kan ik de cv temp aanpassen. De input komt van de thermostaat, dit klopt toch qua regeling ?
Ik dacht vorig jaar in mijn menu de waarden van mijn thermostaat te zien dus twijfel ik of de instelling nu juist is.
Ik heb niets verandert dus gisteren temp verhoogd maar er gebeurde niets, daarna heb ik bovenstaande instelling erin gezet en werkte het wel maar uiteindelijk moest ik handmatig stoppen omdat hij niet uit zichzelf stopte. Ondertussen was het aardig warm geworden in huis, 24 graden :)

Ecodan 7,5kW Nibe F130 ventilatie warmtepomp, 300l RVS SWW, en 6800wp zonnepanelen, LL airco/verwarming


 • corsat
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 21:59
reneeke1970 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 09:41:
[...]

Een tweede spiraal zou ik inderdaad ook fijn vinden, heb ik helaas niet. De mijne dient niet als continu mv.
De boiler die dat wel kunnen, kun je programmeren op een minimale ventilatie stand, zodanig dat het voor jou niet veel geluid maakt. En dat zal best mee vallen want het lawaai komt pas wanneer de compressor aan gaat natuurlijk.
Mijn timers dienen niet voor het geluid, een eenmalige flinke run kost minder energie dan telkens kleine beetjes. En hij doet het op zonne stroom....
Welk type heb jij, de maxicool of ...? Ik dacht dat de maxicool 300l 2 spiralen had.

Ecodan 7,5kW Nibe F130 ventilatie warmtepomp, 300l RVS SWW, en 6800wp zonnepanelen, LL airco/verwarming

corsat schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 09:46:
[...]


Welk type heb jij, de maxicool of ...? Ik dacht dat de maxicool 300l 2 spiralen had.
Ik heb de 200 en die heeft dat niet. De 300 is er in twee versies, met of zonder. Maar de maxicool heeft volgens mij geen mv functie, misschien de laatste versie wel, dat moet je aan @Noord27 vragen die heeft er eentje.

1 PVoutput . Dongen NB


 • Domba
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 00:06
In grote lijn volgens mij wel, het is het principe waarop ik naregel.

Alleen zijn er wel diverse demping/vertragingen, zo is er ruimte boven Ta tot [Ta+1-2C] voor de WP afslaat.
Als ook dat je niet hard enkel op basis van dT het vermogen kunt sturen, dT is een afgeleide van wat er koelgaszijdig gebeurd.

Zo kan je wel door beinvloeding van dT 2,2-2,3C naar >4,8C in zeer korte tijd van enige tiental seconden van laagste deellast naar volvermogen,
Vanwege snellere koelgas condensatie, de compressor ineens flink minder vermogen trekt.
Maar het omgekeerde duurt wel aanzienlijk langer om van volvermogen naar een lage deellast te komen.
Dat is stabiel houden en volhouden

Je kunt niet heel exact met dT op vermogen sturen het is een range omdat de compressor stroom (ampere) gestuurd is en die beinvloed je alleen indirect

Maar als je al in deellast zit, kan je de WP wel "uitdrukken" door dT te verkleinen <2C en daarmee deze door de [Ta+1-2C] grens te duwen.

Deye SUN12K + 29kWh (Seplos 3x48100-10C +48200-10E)


 • Noord27
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 23:50
@reneeke1970 Wat is mv functie?
@Noord27
Mechanische Ventilatie
Je Maxicool 300LD kan op minimaal 180 m3/h ventileren. Das nog best veel?
Draait hij al? 8)

[Voor 72% gewijzigd door AUijtdehaag op 16-09-2017 10:29]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
@Domba Hartelijk dank, het ging/gaat me om het helder hebben van het principe.

 • Noord27
 • Registratie: April 2009
 • Laatst online: 23:50
@AUijtdehaag Ik heb geen mechanische ventilatie in deze woning. Heb de 200LD (versie 4, geen idee wat er in versie 4 anders is als in versie 2.)..

Als het goed is wordt hij donderdag aanstaande aangesloten. Hij zal dan warmte lucht uit de garage nemen en de koude lucht naar buiten blazen.

[Voor 33% gewijzigd door Noord27 op 16-09-2017 10:38]

AUijtdehaag schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 10:24:
@Noord27
Mechanische Ventilatie
Je Maxicool 300LD kan op minimaal 180 m3/h ventileren. Das nog best veel?
Draait hij al? 8)
Is dat minimaal ventileren?
Of minimaal tijdens verwarmen?
Want anders is het nog steeds geen mv functie

1 PVoutput . Dongen NB

Noord27 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 10:38:
@AUijtdehaag Ik heb geen mechanische ventilatie in deze woning. Heb de 200LD (versie 4, geen idee wat er in versie 4 anders is als in versie 2.)..

Als het goed is wordt hij donderdag aanstaande aangesloten. Hij zal dan warmte lucht uit de garage nemen en de koude lucht naar buiten blazen.
180m3 p/u ventileren in je garage is je garage meteen goed geventileerd.
Zit er wel een aanvoerpunt in je garage of moeten we een extra gaatje 172mm in je gevel boren ?

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

@koevlaas2
Ik zou een dakdoorvoer maken, koelen zijn panelen ook weer... :+

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK

reneeke1970 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 11:14:
[...]

Is dat minimaal ventileren?
Of minimaal tijdens verwarmen?
Want anders is het nog steeds geen mv functie
RTFM ;)
http://www.maxicool.nl/sy...3985b5a2e93339769dc5cf8ee

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • corsat
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 21:59
Heeft deze 2 spiralen ? Ik zie volgens mij 2 standen ventilatie 180 en 350m3h of zit er nog een tussenstand bij?

Ecodan 7,5kW Nibe F130 ventilatie warmtepomp, 300l RVS SWW, en 6800wp zonnepanelen, LL airco/verwarming

corsat schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 12:20:
[...]

Heeft deze 2 spiralen ? Ik zie volgens mij 2 standen ventilatie 180 en 350m3h of zit er nog een tussenstand bij?
Het is tussen de hoogste en laagste vermogen tijdens verwarmen , dan is het ook automatisch ventileren.
Alleen ventileren doet hij niet, 180 zou ook veel te veel zijn. Meeste mv staan op 40/50 kuub

1 PVoutput . Dongen NB

AUijtdehaag schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 11:45:
@koevlaas2
Ik zou een dakdoorvoer maken, koelen zijn panelen ook weer... :+
Platdak en hij heeft al 1 doorvoer en er komt ook nog een airco dus dat is in het slechtste geval al een 2e doorvoer. 3 doorvoeren is wel een circus dan.
Ik heb een mooie muurdoorvoer besteld.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

reneeke1970 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 12:29:
[...]

Het is tussen de hoogste en laagste vermogen tijdens verwarmen , dan is het ook automatisch ventileren.
Alleen ventileren doet hij niet, 180 zou ook veel te veel zijn. Meeste mv staan op 40/50 kuub
Toch ventileert hij op minimale stand (180 m3/h) als hij niet verwarmt (optie)
http://www.maxicool.nl/sy...95a657a0d58cbd951cb35f467
Zie 7.10
Maar 180 m3/h is zeker niet gewenst 24/7

@corsat
1 zonneboilerspiraal, en juist die versie ventileert niet minimaal zo te zien.
Rtfm. ;)

@reneeke1970
Maar wat is er mis om hem achter een mechanische ventilatie te hangen tussen uitblaas en dakdoorvoer?
Zodat hij ook direkt buitenlucht aanzuigt indien nodig.
Warme lucht onder je panelen wegzuigen en een stukje verder koele lucht toevoegen onder je PV panelen met verlaagde ventilatiepan.

[Voor 21% gewijzigd door AUijtdehaag op 16-09-2017 12:49]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • Erasmo
 • Registratie: Juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

MedeTweakers die een Pana hebben besteld bij Confor-Market, hoelang duurde bij jullie de levering nadat je het behandelingsmailtje in de bus kreeg?

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube

AUijtdehaag schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 12:35:
[...]

Toch ventileert hij op minimale stand (180 m3/h) als hij niet verwarmt (optie)
http://www.maxicool.nl/sy...95a657a0d58cbd951cb35f467
Zie 7.10
Maar 180 m3/h is zeker niet gewenst 24/7

@corsat
1 zonneboilerspiraal, en juist die versie ventileert niet minimaal zo te zien.
Rtfm. ;)

@reneeke1970
Maar wat is er mis om hem achter een mechanische ventilatie te hangen tussen uitblaas en dakdoorvoer?
Zodat hij ook direkt buitenlucht aanzuigt indien nodig.
Warme lucht onder je panelen wegzuigen en een stukje verder koele lucht toevoegen onder je PV panelen met verlaagde ventilatiepan.
Daar is niks mis mee, maar dacht dat die mv van hem weg ging?
Als het maar niet andersom is want anders komt ie vol met condens, dus het hangt ook beetje van montage mogelijkheden af.
Ik zelf zou hem dan bij de dak doorvoer laten zuigen, dan dient de doorvoer als open verdeler....

1 PVoutput . Dongen NB


 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 22:53
Noord27 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 10:38:
@AUijtdehaag Ik heb geen mechanische ventilatie in deze woning. Heb de 200LD (versie 4, geen idee wat er in versie 4 anders is als in versie 2.)..

Als het goed is wordt hij donderdag aanstaande aangesloten. Hij zal dan warmte lucht uit de garage nemen en de koude lucht naar buiten blazen.
Neemt daardoor het warmteverlies van je woning niet af? (op de grens woning/garage)? Waardoor je weer meer moet verwarmen?
Een aanvoer van buitenlucht is dan wellicht beter.

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • Domba
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 00:06
AUijtdehaag schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 12:35:
[...]

Toch ventileert hij op minimale stand (180 m3/h) als hij niet verwarmt (optie)
http://www.maxicool.nl/sy...95a657a0d58cbd951cb35f467
Zie 7.10
Maar 180 m3/h is zeker niet gewenst 24/7

@corsat
1 zonneboilerspiraal, en juist die versie ventileert niet minimaal zo te zien.
Rtfm. ;)
Dat komt door hoe de HW200 aangesloten is.
Het verschil is snel te zien

Als van OUT5 een (rechts 2e van onderste pen voor kabelschoen (oranje) kabel) naar ventilatiemotor loopt dan heb je minimale ventilatie stand.

Maar loopt er van de OUT5 aansluiting een kabel naar een kroonsteen met 6 posities, dan wordt die uitgang gebruikt voor de circulatiepomp van de zonnecollectors.

Verder kun je anders nog zien aan de aansluiting strip van HW200 linkerkant boven of er een 6,8kOhm dummyweerstand zit of 2 kabels naar de zelfde 6 posities kroonsteen lopen en zou een dummy weerstand moeten zitten, anders moet je die nog even aansluiten

Deye SUN12K + 29kWh (Seplos 3x48100-10C +48200-10E)


 • bbbrumbrum
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
Erasmo schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 13:25:
MedeTweakers die een Pana hebben besteld bij Confor-Market, hoelang duurde bij jullie de levering nadat je het behandelingsmailtje in de bus kreeg?
Week of 3-4, ze hadden destijds (moment dat subsidie verlaagd ging worden) leveringsproblemen vanuit panasonic begreep ik.

 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Erasmo schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 13:25:
MedeTweakers die een Pana hebben besteld bij Confor-Market, hoelang duurde bij jullie de levering nadat je het behandelingsmailtje in de bus kreeg?
6 weken, 29 juni besteld en 15 augustus afgeleverd.

[Voor 7% gewijzigd door hajeetje op 16-09-2017 14:47]

BarryH schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 13:33:
[...]


Neemt daardoor het warmteverlies van je woning niet af? (op de grens woning/garage)? Waardoor je weer meer moet verwarmen?
Een aanvoer van buitenlucht is dan wellicht beter.
Met aanvoer van buiten heeft de boiler het zwaar (slechte cop)en vanuit binnen niet. In mijn geval is het binnen gunstig verwarmt door wp, dus ik beschouw het niet als warmte verlies, eerder zuinige voorverwarmde energie voor sww

1 PVoutput . Dongen NB

Erasmo schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 13:25:
MedeTweakers die een Pana hebben besteld bij Confor-Market, hoelang duurde bij jullie de levering nadat je het behandelingsmailtje in de bus kreeg?
Ik weet een geval die 'm nooit gekregen heeft ☺

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
@koevlaas2 Nooit of nog niet ? Indien niet getekend voor ontvangst hoeft dat in principe nog geen drama te zijn.

 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 22:53
reneeke1970 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 15:28:
[...]

Met aanvoer van buiten heeft de boiler het zwaar (slechte cop)en vanuit binnen niet. In mijn geval is het binnen gunstig verwarmt door wp, dus ik beschouw het niet als warmte verlies, eerder zuinige voorverwarmde energie voor sww
Ik heb hier zelf ook over na zitten denken maar ik loop vast op het volgende, wellicht zie ik het verkeerd.
- ik verwarm het huis met een ELGA (en onder 0 met de CV(erbij)). COP ca. 3 bij b.v. 5 graden
- als ik een WPB in een niet verwarmde ruimte plaats met afvoer naar buiten een aanvoer binnen, gaat de warmte uit deze ruimte eerst gebruikt worden en daarna gaat de onderdruk in de ruimte lucht aantrekken uit andere vertrekken danwel buiten. Dit met een COP van weer ca. 3.

Dus voor 9 kwh warmte in water is 3 kwh E van de WB nodig, De 6 kwh warmte uit de ingezogen lucht komt uit de ELGA, en die heeft daar weer 2 kwh voor nodig. Kortom: 5 kwh voor 9 kwh warmte. de WPB COP is dus effectief 2, geen drie. En dan kan je net zo goed - denk ik- direct buitenlucht gebruiken, bovendien is dan tot een lagere temperatuur de ELGA in bezit van voldoende capaciteit. Enige reden om dat niet te doen zou zijn als de WPB niet met lucht <0 graden kan omgaan.

Waar zit mn denkfoute.

2880PV op OzOOO, 5640PV op WnWWW, vloerisolatie, zonnecombiboiler, HR++,dakisolatie, Elga L/W WP, Ioniq EV 2017


 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
@BarryH Je wilt het rendement van de WPB berekenen dan moet je daar het verbruik van de ELGA inderdaad bij optellen, gratis 20C voorverwarmde lucht bestaat natuurlijk niet bij een buitenteperatuur die lager is dan die 20C. Mijn bijgestelde theorie.

[Voor 97% gewijzigd door hajeetje op 16-09-2017 17:49]

hajeetje schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 15:48:
@koevlaas2 Nooit of nog niet ? Indien niet getekend voor ontvangst hoeft dat in principe nog geen drama te zijn.
Omschreven persoon gaat nu een ecodan bestellen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
@Domba en anderen
De waterpomp van de Panasonic MDC05F3E5 wordt gestuurd met een gelijkspanning. Geen PWM dus.
 1. Pumpspeed 1 = 3,620 Volt
 2. Pumpspeed 2 = 3,96 Volt
 3. Pumpspeed 3 = 4,16 Volt
 4. Pumpspeed 4 = 4,37 Volt
 5. ...
 6. Pumpspeed 7 = 4,81 Volt
 7. Pumpspeed overshoot Ta = 3,269 Volt
Het pomptoerental (Hz) is alleen afhankelijk van de stuurspanning en dus niet van flow/weerstand in het circuit. Pumpspeed 1 is 142 Hz. Blokgolf met 50% duty cycle.

De flow regelen geeft mogelijkheden om Ta snel bij Ta_gewenst te krijgen.
BarryH schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 16:04:
[...]


Ik heb hier zelf ook over na zitten denken maar ik loop vast op het volgende, wellicht zie ik het verkeerd.
- ik verwarm het huis met een ELGA (en onder 0 met de CV(erbij)). COP ca. 3 bij b.v. 5 graden
- als ik een WPB in een niet verwarmde ruimte plaats met afvoer naar buiten een aanvoer binnen, gaat de warmte uit deze ruimte eerst gebruikt worden en daarna gaat de onderdruk in de ruimte lucht aantrekken uit andere vertrekken danwel buiten. Dit met een COP van weer ca. 3.

Dus voor 9 kwh warmte in water is 3 kwh E van de WB nodig, De 6 kwh warmte uit de ingezogen lucht komt uit de ELGA, en die heeft daar weer 2 kwh voor nodig. Kortom: 5 kwh voor 9 kwh warmte. de WPB COP is dus effectief 2, geen drie. En dan kan je net zo goed - denk ik- direct buitenlucht gebruiken, bovendien is dan tot een lagere temperatuur de ELGA in bezit van voldoende capaciteit. Enige reden om dat niet te doen zou zijn als de WPB niet met lucht <0 graden kan omgaan.

Waar zit mn denkfoute.
De denkfout?
Om te beginnen doet je boiler makkelijk cop 4 met twintig graden lucht. En je Elga heeft het ook ergens tussen cop 3 en 4 warm gemaakt. Dus alles is bijna cop 4 .
Je boiler gelijk vanaf buiten doet het met 1.5 tot 2 boven vriespunt. En daar komt bij in mijn geval kan de boiler zelfstandig tot 65 graden als lucht boven 7 graden is. Pak ik buitenlucht dan gaat de legionella dus met het element gebeuren en dat is niet de bedoeling iedere week

1 PVoutput . Dongen NB


 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
koevlaas2 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 16:53:
[...]


Omschreven persoon gaat nu een ecodan bestellen.
Was hij zijn geld nou wel of niet kwijt, was eigenlijk wat ik bedoelde te vragen

 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
@hajeetje @Domba
Vandaag heb ik een test gedaan met de Panasonic WH-MDC05F3E5
Ta_gewenst was bij de test 35°C:

Tr sensor (waterzijdig) in een bak met warmwater:
http://photouploads.com/images/6d0bff.png

Ta sensor (waterzijdig) los genomen
http://photouploads.com/images/d48239.png

De sensoren zijn dus voor de gek gehouden.

Tr_waterzijdig 15°C hoger dan Ta heeft geen effect op regelgedrag
Tr_waterzijdig 15°C lager dan Ta heeft geen effect op regelgedrag (niet op foto)

Ta_waterzijdig losgenomen betekend dat de warmtepomp door blijft gaan. Uiteindelijk bij een Tr van 45°C de test maar afgebroken.

Ta_waterzijdig losnemen betekend dat de warmtepomp volgas aan de bak gaat om Ta te verhogen. Dit proces blijft volgas doorgaan. Als vervolgens Ta ineens naar 66°C wordt gebracht duurt het kleine 90 seconden voordat de warmtepomp begint met terug moduleren, en vervolgens duurt het nog eens 90 seconden dat de warmtepomp blijft doordraaien op laaglast. Totaal dus een kleine 180 seconden dat er energie in het water wordt gepompt terwijl Ta met 66-35=31 graden is overschreden.

De vervolgstap is nu om de Ta sensor te 'tweaken' om bijtijds terug te moduleren. Bijvoorbeeld een digitale potentiometer of simpelweg een weerstand parallel aansluiten via een relais.

 • Wodan89
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 31-03 23:59
reneeke1970 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 15:28:
[...]

Met aanvoer van buiten heeft de boiler het zwaar (slechte cop)en vanuit binnen niet. In mijn geval is het binnen gunstig verwarmt door wp, dus ik beschouw het niet als warmte verlies, eerder zuinige voorverwarmde energie voor sww
Dan moet je wp wel genoeg vermogen overhebben lijkt mij?

16500wp Solaredge, 6Kw wp pana 3x 3,5Kw Airco,s + Inplug in Volvo. Gasloos sinds 2018

Wodan89 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 18:25:
[...]


Dan moet je wp wel genoeg vermogen overhebben lijkt mij?
Uh ja in principe wel ja, maar het gaat zo geleidelijk aan dat je het eigenlijk niet merkt. Tenzij je de lucht gelijk uit de huiskamer zuigt......
Ik zelf haal hem tussen het plafond uit, dus alle ruimtes staan wat warme lucht af.
Maar misschien klopt heel mijn denk wijze niet, maar toch doe ik het voorlopig zo, heb er goed gevoel bij.

1 PVoutput . Dongen NB


 • Domba
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 00:06
@Dre Op welk punt heb je dat gemeten in de unit?

De Aquarea club doet dat met de "UWP bremse" met weinig thermische massa oa

Als je wel voldoende thermische massa hebt, zou je eventueel ook kunnen versnellen zoals na een defrost, daar is wel een kanttekening bij, de Pana circulatiepomp gaat wel 10% meer vermogen opnemen, als je dat met een hulppomp doet.

Meetvoorbeeld
Als je nog een hulppomp in circuit hebt in serie met die van monobloc, die beide 800l/h doen.

Als de pana circulatiepomp 68W doet alleen en je zet er dan hulppomp aan dan gaat de flow wel naar ~1200l/h, maar de Pana circulatiepomp gaat dan wel 75W verbruiken.

Als de Pana circulatiepomp het toerental vast zou houden, omdat het water aangeduwd wordt door de hulppomp, zou het makelijker dienen te gaan en het opgenomen vermogen juist terug dienen te lopen!

-----------------------
Ik gebruik een iets andere benadering, maar ik heb dan ook een warmtebuffer.
Als de WP door de [Ta+1C] grens is gegaan en afgeslagen, dan is de hysteresis 4,5C bij mij voor de 6kW weer aanslaat.
Maar voordat die start zet die eerst de circulatie pomp op een hogere flow (~1000l/h) weer, als compressor niet loopt is die 650-700l/h.
Tijd genoeg om wat warmte te injecteren zodat retour [Ta-3C] wordt, zodat deze de compressor niet al te veel laat doorlopen naar volvermogen na starten
Voor circuit met radiators doe ik dat vanuit de warmte buffer
Voor circuit met vloerverwarming door de retour van radiator circuit te gebruiken via 4-wegklep, radiatoren lopen met een hogere shift op de zelfde stooklijn.
Dat de WP verwarmingsbedrijf opstart en niet boiler, dat volgt bij mij uit uit de flowmeters
Door die in hoofdcircuit met die na 3-wegklep voor de boiler, te vergelijken die anders na 30 seconden als 3 wegklep omgaat, ook een flow gaat aangegeven.
Dat is altijd nog ruim voor compressor start.

Wanneer die bepaald naar welk vermogen die doorgaat dat hoop ik komende maanden uit te vissen en welke [Ta-?C]

Want de Pana is een beetje eigenzinnig,
Als de controller <3sec oppikt dat SSW te koud is, dan is de trigger gezet en is daar niet meer vanaf te brengen, ook als de 3-wegklep nog niet eens geschakeld heeft.
Idem voor te koude retour na 29 min <19-20C, die is pas weer weg bij >20,6C met afwijking van de Panasonic NTC's

Te koud: reageert die op als door een wesp gestoken
Te Warm daar kijkt eerst de kat uit de boom

Deye SUN12K + 29kWh (Seplos 3x48100-10C +48200-10E)

hajeetje schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 17:16:
[...]

Was hij zijn geld nou wel of niet kwijt, was eigenlijk wat ik bedoelde te vragen
Hij moet het bedrag nog terugkrijgen geloof ik.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Domba
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 00:06
BarryH schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 13:33:
[...]
Neemt daardoor het warmteverlies van je woning niet af? (op de grens woning/garage)? Waardoor je weer meer moet verwarmen?
Een aanvoer van buitenlucht is dan wellicht beter.
Volledig op buiitenlucht heeft ook zijn nadeel, tenminste bij de Phnix PASHW modelen met de HW200 die schakelen bij luchttemperaturen <-3tot -5C uit met default instellingen.

Hoe verschillende die eruit kunnen zien, de maxicool was een PASWH008 en bijv de Nexus is een PASHW010, en dat is enkel de buitenkant

Deye SUN12K + 29kWh (Seplos 3x48100-10C +48200-10E)


 • mightym
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 01-04 07:42

mightym

23.685 Wp+ 7.5 kW Ecodan

Vandaag de laatste hand gelegd aan de installatie van de 3 warmtepompen bij mijn schoonouders.
De eerste panasonic wh-mdc05f3e5 draait als een zonnetje.
De tweede pana geeft problemen... Hij start keurig zijn circulatiepomp, wil daarna zijn compressor starten, maar die draait heel moeizaam rond. De ventilator gaat heel even draaien, maar kort daarna komt de compressor abrupt tot stilstand en gaat de fan uit. De persgasleidingen zijn warm en volgens mij geeft de warmtepomp een hogedruk alarm... Als ik de warmtepomp uitschakel, dan hoor je het gas luid expanderen in de leidingen. (zelfde sissend geluid wat je kunt hebben na een defrost)
Zou de vierwegklep vast zitten ofzo??

Wordt dit een gevalletje 'kijken hoe de franse leverancier zijn garanties afhandelt' of heeft hier iemand nog een goed idee?
Erasmo schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 13:25:
MedeTweakers die een Pana hebben besteld bij Confor-Market, hoelang duurde bij jullie de levering nadat je het behandelingsmailtje in de bus kreeg?
Bij ons 8 weken.. :(

[Voor 15% gewijzigd door mightym op 16-09-2017 19:39]

23.685 Wp+ 7.5 kW Mitsubishi Ecodan + 300L boiler


 • Domba
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 00:06
@mightym
Krijg je ook een foutmelding als H98, F12, F16 of een andere?

Bevriest bijv het expansieventiel?
Overigens de eerste 30 seconden na start loopt de compressor zonder meer.

Deye SUN12K + 29kWh (Seplos 3x48100-10C +48200-10E)


 • mightym
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 01-04 07:42

mightym

23.685 Wp+ 7.5 kW Ecodan

Domba schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 19:51:
@mightym
Krijg je ook een foutmelding als H98, F12, F16 of een andere?

Bevriest bijv het expansieventiel?
Overigens de eerste 30 seconden na start loopt de compressor zonder meer.
H98 heb ik voorbij zien komen, maar ook F95 terwijl de koelmodus nog helemaal niet geactiveerd is.
Ik heb geen rijp gezien op het ventiel.

[Voor 4% gewijzigd door mightym op 16-09-2017 19:53]

23.685 Wp+ 7.5 kW Mitsubishi Ecodan + 300L boiler


 • Domba
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 00:06
@mightym Dat betreft de zelfde componenten.

Heb je een manier om te controleren of er ook daadwerkelijk flow is?

Edi: Al is maar ruizen van leidingen als je hoogste pompstand neemt

Anders laat hem een kwartier in service mode draaien, want de eerste minuten checkt die niet de flow switch voor een H62 error

[Voor 49% gewijzigd door Domba op 16-09-2017 20:06]

Deye SUN12K + 29kWh (Seplos 3x48100-10C +48200-10E)


 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Domoticz/Fibaro dipjes in de grafieken zo goed als zeker opgelost, 24uur 24runs foutloos, door in Domoticz polling te enablen.

[Voor 10% gewijzigd door hajeetje op 16-09-2017 20:16]


 • mightym
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 01-04 07:42

mightym

23.685 Wp+ 7.5 kW Ecodan

Domba schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 19:55:
@mightym Dat betreft de zelfde componenten.

Heb je een manier om te controleren of er ook daadwerkelijk flow is?

Edi: Al is maar ruizen van leidingen als je hoogste pompstand neemt

Anders laat hem een kwartier in service mode draaien, want de eerste minuten checkt die niet de flow switch voor een H62 error
Bedoel je gasflow of waterflow?

23.685 Wp+ 7.5 kW Mitsubishi Ecodan + 300L boiler

mightym schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 19:35:
Vandaag de laatste hand gelegd aan de installatie van de 3 warmtepompen bij mijn schoonouders.
De eerste panasonic wh-mdc05f3e5 draait als een zonnetje.
De tweede pana geeft problemen... Hij start keurig zijn circulatiepomp, wil daarna zijn compressor starten, maar die draait heel moeizaam rond. De ventilator gaat heel even draaien, maar kort daarna komt de compressor abrupt tot stilstand en gaat de fan uit. De persgasleidingen zijn warm en volgens mij geeft de warmtepomp een hogedruk alarm... Als ik de warmtepomp uitschakel, dan hoor je het gas luid expanderen in de leidingen. (zelfde sissend geluid wat je kunt hebben na een defrost)
Zou de vierwegklep vast zitten ofzo??

Wordt dit een gevalletje 'kijken hoe de franse leverancier zijn garanties afhandelt' of heeft hier iemand nog een goed idee?


[...]

Bij ons 8 weken.. :(
Geen flow geeft ook een HD error, is er wel flow in het cv systeem ?

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • mightym
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 01-04 07:42

mightym

23.685 Wp+ 7.5 kW Ecodan

koevlaas2 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 20:11:
[...]


Geen flow geeft ook een HD error, is er wel flow in het cv systeem ?
Ik vermoed van wel, maar dat ga ik morgen nog maar eens checken.
Volgens mij geeft het display van de panasonic de temperatuur van het uitgaande water. Deze temperatuur volgt precies de temperatuur in het buffervat, die liep op omdat de andere pomp lekker aan het draaien was.
Dat impliceert dat er flow is volgens mij.
De 3 warmtepompen zitten parallel, met eigen leidingen op het vat aangesloten.

23.685 Wp+ 7.5 kW Mitsubishi Ecodan + 300L boiler


 • Domba
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 00:06
mightym schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 20:11:
[...]
Bedoel je gasflow of waterflow?
Waterflow

Ik heb al 2 keer bij de hand gehad dat bij vullen de aanvoer eerder bij de circulatiepomp was dan retour en dat de lucht er dan niet volledig uit gaat via de automatische ontluchter en dan nul waterflow geeft

Deye SUN12K + 29kWh (Seplos 3x48100-10C +48200-10E)


 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 23:42
hajeetje schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 20:01:
Domoticz/Fibaro dipjes in de grafieken zo goed als zeker opgelost door in Domoticz polling te enablen.
Top, hier ook alles inmiddels stabiel door het updaten van de firmware van m'n pitje
Nu eens aan het uitvinden waarom de WP zoveel pendelt. (denk net niet genoeg warmte vraag)
Mocht iemand suggesties hebben, graag :)

Heb in het schma hier beneden nachtverlaging toegepast van 0,5 graden.
Tussen 22:30 en 6:15 mag het 20,5 zijn. van 6:15 tot 22:30 moet het 21 worden. (deze nachtverlaging was al een test om te kijken wat dat met het pendelen doet)

[Voor 17% gewijzigd door Daannn1987 op 16-09-2017 20:17]

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp

mightym schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 20:14:
[...]

Ik vermoed van wel, maar dat ga ik morgen nog maar eens checken.
Volgens mij geeft het display van de panasonic de temperatuur van het uitgaande water. Deze temperatuur volgt precies de temperatuur in het buffervat, die liep op omdat de andere pomp lekker aan het draaien was.
Dat impliceert dat er flow is volgens mij.
De 3 warmtepompen zitten parallel, met eigen leidingen op het vat aangesloten.
Op zuinige pompen zit nog weleens een ontluchtingsstand, zoals @Domba ook aangeeft zou het lucht kunnen zijn.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • mightym
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 01-04 07:42

mightym

23.685 Wp+ 7.5 kW Ecodan

Domba schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 20:14:
[...]


Waterflow

Ik heb al 2 keer bij de hand gehad dat bij vullen de aanvoer eerder bij de circulatiepomp was dan retour en dat de lucht er dan niet volledig uit gaat via de automatische ontluchter en dan nul waterflow geeft
Ik ga hem waterzijdig maar eens checken.. dat is iets wat ik zelf kan :)
Ik zal toch niet een terugslagklep verkeerd gemonteerd hebben... 8)7
koevlaas2 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 20:17:
[...]


Op zuinige pompen zit nog weleens een ontluchtingsstand, zoals @Domba ook aangeeft zou het lucht kunnen zijn.
Hopelijk hebben jullie gelijk!

[Voor 21% gewijzigd door mightym op 16-09-2017 20:19]

23.685 Wp+ 7.5 kW Mitsubishi Ecodan + 300L boiler

mightym schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 20:18:
[...]


Ik ga hem waterzijdig maar eens checken.. dat is iets wat ik zelf kan :)
Ik zal toch niet een terugslagklep verkeerd gemonteerd hebben... 8)7


[...]

Hopelijk hebben jullie gelijk!
Je zal de eerste niet zijn die iets verkeerd om doet, je moet echt je hoofd erbij houden tijdens installatie.
Succes !

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 23:42
mightym schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 20:18:
[...]


Ik ga hem waterzijdig maar eens checken.. dat is iets wat ik zelf kan :)
Ik zal toch niet een terugslagklep verkeerd gemonteerd hebben... 8)7


[...]

Hopelijk hebben jullie gelijk!
Hoop het ook voor je ;) Dan pak je een biertje erbij, ga je eens goed lachen en een goede leer voor de volgende keer. Meestal maak je zo'n fout maar 1 keer :+

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • hajeetje
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Daannn1987 schreef op zaterdag 16 september 2017 @ 20:15:
[...]

Top, hier ook alles inmiddels stabiel door het updaten van de firmware van m'n pitje
Nu eens aan het uitvinden waarom de WP zoveel pendelt. (denk net niet genoeg warmte vraag)
Mocht iemand suggesties hebben, graag :)

Heb in het schma hier beneden nachtverlaging toegepast van 0,5 graden.
Tussen 22:30 en 6:15 mag het 20,5 zijn. van 6:15 tot 22:30 moet het 21 worden. (deze nachtverlaging was al een test om te kijken wat dat met het pendelen doet)
[afbeelding]
Er lijkt voldoende warmtevraag, de runs beslaan 80-90% v.d. tijd. Er is iets anders dat het 'niet pendelen' in de weg zit. Ik durf het niet te vragen, doe het daarom ook maar niet.
Pagina: 1 2 3 ... 76 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee