Toon posts:

Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #5 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 126 Laatste
Acties:
 • 387.844 views

 • mkleinman
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 07:31

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
Mede-auteurs:
 • Grolsch
 • Registratie: maart 2003
 • Laatst online: 12:20

Grolsch

 • develdonk
 • Registratie: maart 2003
 • Laatst online: 11-09 13:37

develdonk

 • BarryH
 • Registratie: maart 2011
 • Laatst online: 13:40

BarryH

 • Andre1973
 • Registratie: juni 2012
 • Laatst online: 21-09 19:52

Andre1973

 • koevlaas2
 • Registratie: januari 2015
 • Laatst online: 21-09 23:30

koevlaas2

 • Chris_82
 • Registratie: oktober 2017
 • Laatst online: 21-09 11:04

Chris_82

Oorspronkelijke TS

Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.

Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geinteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor awe nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.

Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt :+

Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.

Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"

Inleiding / voorwoord

Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2017 gegroeid tot een populair topic met intussen meer dan 38000 postings. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen". En intussen zijn we dus alweer bij deel 5 aan beland.

Changelog

 • Eerste deel
 • 31-01-2016, Deel twee!
 • 05-02-2017, Deeltje drie!
 • 15-09-2017, Deel 4 !
 • 04-12-2017, Grote aanpassing openingspost.
 • 05-12-2017, Deel 5!
 • 06-12-2017, Diverse grote verbeteringen in het topic.
 • 10-12-2017, Shops / installateurs toegevoegd.
 • 11-12-2017, Diverse shops / installateurs toegevoegd.
 • 03-02-2018, formule warmteberekening toegevoegd + buffervat verhaal uitgebreid

Werking warmtepomp

YouTube: Hoe werkt een warmtepomp?

Werking: Het koudemiddel (tussen F en B ) is een stof met een lage ‘kook temperatuur’

A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.

De ( Gesloten ) bron waarover wordt gesproken kan een bron zijn in de grond, dan spreken we over een W/W warmtepomp maar ook de buitenlucht met een reguliere "airco" unit. Dan spreken we over een L/W warmtepomp zoals in dit topic.

Begrippen

Wat begrippen op een rij:COP

( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP

Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?

Antwoord:

10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen

COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!
sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .

Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).

Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.

Verschillende L/W warmtepompen

Grafieken

Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.
Temperatuur in Nederland
Met dank aan warmtecheck.nlDeze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forumEchte winters? Wat zijn dat?Bovenstaande tabel betreft uitsluitend Zuid-Holland. In het binnenland en in het noorden is er sprake van een veel guurder klimaat. In Zuid-Holland was er bijvoorbeeld in de periode 2005 t/m 2017 geen daggemiddelde lager dan -8 graden. (Bij WP's is het daggemiddelde een beter uitgangspunt dan de minimum temperaturen, zeker bij een goed geïsoleerd huis.) Elders in NL is er sprake van veel lagere daggemiddelden met in afgelopen jaren ook een aantal malen op verschillende plekken minimumtemperaturen onder de -20.

Voorbeeld: 2 t/m 7 februari 2012 Eindhoven daggemiddelde -7,2 -9,4 -13,8 -8,1 -7,3 -8,7 en Arcen in dezelfde periode: -7,4 -9,3 -10,7 -7,2 -7,5 -8,1 (bron: https://weerstatistieken.nl/). In Eindhoven was het toen dus 3 dagen lang gemiddeld onder de -10 graden. In Lelystad werd toen een minimum temperatuur van -22,9 graden gemeten en in Marknesse van -22,8.

Het blijft dus raadzaam in wat koudere delen van Nederland om van -10 te blijven uitgaan voor capaciteitsberekeningen van WP's. Dit was de norm om de capaciteit op basis van het warmteverlies van het huis voor gasketels te bepalen bij een windkracht 3 (windkracht is naast temperatuur een zeer belangrijke parameter voor afkoeling van een huis). Het KNMI verwacht geen hogere minimum daggemiddelden in de komende decennia.

Integendeel: de extremen worden waarschijnlijk groter ondanks gemiddeld hogere temperatuur (warmere winters met meer uitschieters naar zowel boven als beneden). De jaartallen van de extremen zijn nu ook al vaak behoorlijk recent. Zie https://www.knmi.nl/kenni...winter-door-de-jaren-heen en http://www.knmi.nl/over-h...aakt-winterbeeld-compleet , https://www.knmi.nl/kenni...die-van-2010-in-nederland

Hybride / Solo

Een hybride L/W warmtepomp is ter ondersteuning van de CV ketel. De Techneco ELGA is een goed voorbeeld van een hybride L/W warmtepomp. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, mocht dit niet lukken dan schakelt de ELGA de ketel er bij aan.

Daarnaast zijn er solo apparaten zoals de Techneco Loria. Deze neemt de functie van de CV ketel volledig over en kan dus ook voor warm water ( SWW ) zorgen.

Voorbeelden van een hybride L/W warmtepomp zijn:
 • Techneco ELGA
Voorbeelden van een solo oplossing ter vervanging van de ketel zijn:
 • Techneco Loria

Grootte warmtepomp

Grote uitdaging is om te bepalen hoe groot/zwaar een warmtepomp moet zijn. Te groot is niet altijd goed maar te klein is zeker niet goed en betekent het koud hebben in de winter.

Over het algemeen kunnen grotere/zwaardere warmtepompen minder ver terug moduleren als kleinere warmtepompen. Het liefst koop je een warmtepomp met een modulatiebereik tussen de 0 en 100% alleen bestaan deze niet.

Het is een utopie dat je een WP kunt aanschaffen die niet gaat pendelen. Immers in elk huis wordt het warmteverlies op een gegeven moment dusdanig laag door warmere buitentemperaturen dat de WP een keer zijn energie niet kwijt kan en uit gaat.

Over het algemeen moduleert een warmtepomp terug tot zo'n 30 á 40% van het maximale vermogen (afhankelijk van het merk/type).
Dit betekent dat als je een warmtepomp van "stel" 10KW hebt deze minimaal 3 á 4KW warmte genereert. Stel je warmteverlies is maar 1 of 2 KW dan zal de warmtepomp dus gaan "pendelen" (aan/uit).
Een uitzondering op de regel is de WP van Fujitsu, deze kan aanzienlijk verder terug moduleren.

Het liefst zien we 1 constante run zonder onderbrekingen. Al zijn de compressoren tegenwoordig dusdanig sterk dat ze 10.000'en start/stops kunnen maken, ze gaan dus echt niet zo kapot, zelfs bij meerdere keren per uur in/uitschakelen zou het "theoretisch" 10-tallen jaren duren voordat de compressor kapot zou gaan.

Als je dus een te grote WP aanschaft heb je eerder kans op pendelgedrag, koop je een te kleine WP dan heb je kans op koude voeten.

Ook zal een grotere WP minder snel invriezen (defrosten) als een kleinere WP omdat een grotere WP een grotere condensor heeft, en dus minder hard draait als een kleinere WP bij een gelijke situatie.
Wel is vaak de COP van een kleinere WP "iets" beter.

Dus allemaal zaken welke meegenomen moeten worden in het bepalen van de capaciteit van de WP.

@Koevlaas2 heeft een simpele formule om de grootte van de warmtepomp te bepalen. Deze formule lijkt aardig accuraat en geldt voor alleen verwarming ( continu stoken 24/7 stoken ) en dus niet voor SWW verbruik.

De formule is:
Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Bijvoorbeeld mijn verbruik voordat ik ( mkleinman ) over ging naar de ELGA: 1100m3 gasverbruik. Levert 8800 / 1650 = 5.33, Afronden naar boven = 6kW. Dit klopt aardig. De ELGA levert 5.1kW en heeft het moeilijk onder nul, ik had meer capaciteit nodig gehad.

Wanneer er wel nachtverlaging gaat worden toegepast en/of SWW dan is er dus een grotere unit nodig!

"Mijn WP (11,2KW) had afgelopen weekend (temperatuur +- 0 graden en mist) 2 uur en 20 minuten nodig om mijn 400 liter vat op 45 graden te krijgen."

Mocht ik ooit overgaan naar een all-electric warmtepomp dan wordt dit een 8kW of 10kW variant puur om wat meer over te hebben.

Het is natuurlijk wel van belang dat je het vermogen kwijt kunt in je afgiftesysteem.
Het thermische vermogen kun je uitrekenen door onderstaande formule.

Vermogen = L/s * 4.2 * Dt = kW

Dus bij een flow van 15 liter per minuut (=0,25 liter per seconde) en een dT van 3 graden wordt er 3,15kW aan warmte afgegeven.

Als je een WP hebt van 10kW heb je bij een Dt van 5 graden (zo'n beetje de max bij de meeste WP's) een flow nodig van 0,476 liter per seconde, 28,57 liter per minuut, 1714 liter per uur. Als je deze flow niet kwijt kunt in je afgiftesysteem zul je de 10kW vermogen niet halen. Veelal wordt daarom bij grotere WP's een buffervat als open verdeler gebruikt om de flow kwijt te kunnen.

Om het warmteverlies van een woning te berekenen wordt normaal gesproken de ISSO-publicatie 51 gebruikt.

Deze berekening geeft aan hoeveel vermogen je nodig hebt in de minst gunstige situatie (koud, regenachtig weer) en houdt rekening met allerlei factoren.

Zie hieronder een DIY document:

https://warmtepomp-weetje...mogens-in-woning-ISSO.pdf

SWW

Om compleet gasloos te kunnen, zul je ook je SWW met de warmtepomp moeten maken. Bedenk dan wel dat je een grote boiler (200-300L gemiddeld) kwijt moet kunnen in huis omdat een warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om rechtstreeks te douchen of badderen zoals met een gas-combiketel. Dus moet er een voorraad aangelegd worden. Bijkomend voordeel is dat je het water op de meest gunstige tijd kunt opwarmen (lage stroomkosten (PV), hoge buitentemperatuur (lager verbruik), weinig warmte vraag CV).
Voor de bereiding van SWW heb je naast een boilervat ook een driewegklep, temperatuursensor en elektrisch element nodig. Voordelige boilervaten met zijn onder andere te vinden in Polen.

Kun je, of wil je (€€) geen grote boiler; Of heb je lauwwatervrees? Er bestaan ook doorstroomverwarmers op 3-fase stroom om direct het lauwe water 10-20°C warmer te maken (COP=1), zodat er in extreme situaties altijd warm water voorhanden is. (Bijvoorbeeld: Wijas POW-Multi / Clage CEX)
Legionella preventie
De groei van de legionellabacterie kan een probleem vormen in stilstaand warm water. Alle fabrikanten en installateurs zijn verplicht om een preventieprogramma in werking te stellen, waarbij het water in de boiler minimaal maandelijks, bij voorkeur wekelijks 1x tot 60 á 65°C wordt verwarmd om eventueel aanwezige bacterien te doden. Minimaal 10 minuten bij die temperaturen is voldoende.
Sommige tweakers vinden dit overbodig en besluiten zelf om zo'n preventieprogramma uit te schakelen. Uiteraard op eigen risico. Aangedragen redenen hiervoor zijn onder andere dat er dagelijks voldoende doorstroming is, buitenlandse normen voor preventie soepeler zijn, condities voor groei slecht zijn (RVS, hardheid water) en dat het risico relatief klein is ten opzichte van tuinslangen of plantenspuiten.
De voorkeur is natuurlijk beter voorkomen dan genezen.

Buffervat

Het nodig hebben van een buffervat kan 2 redenen hebben.

1= Systeeminhoud vergroten. Dit kun je inderdaad ook goed bereiken door alle groepen open te laten
2= Hydraulische scheiding van opwekcircuit/afgiftecircuit.

Het buffervat is een veel besproken discussiepunt in dit topic.
Een aantal gebruikers in dit topic laten zien dat als er voldoende systeeminhoud is, en men de benodigde flow goed kwijt kan in het afgiftesysteem een buffervat niet altijd noodzakelijk is.
Bij grotere warmtepompen is het wel aan te raden vanwege de hoge benodigde flow die nodig is om de hoge vermogens te kunnen halen.
Ook bij naregeling waar (gedeeltelijk) groepen kunnen dichtlopen is een buffervat altijd aan te raden om de hydraulische systemen te scheiden.

Een WP (Het primaire circuit) werkt met een vaste / hoge flow, dus pompt op constante druk.
Als je naregeling hebt dan heb je een dynamische flow en dus een pomp op proportionele druk (secundaire circuit).
.
Per groep vloerverwarming gaat er (aanname) 2 ltr/minuut aan debiet doorheen. Als je alleen je woonkamer hebt met 5 groepen (aanname) is dat dus 10 liter/minuut, wat veel te weinig is voor een grote WP (die van mij doet 26 ltr/minuut)

Het primaire circuit (warmtepomp) werkt met een vast debiet (flow) en het secundaire circuit werkt met proportionele druk omdat de flow constant veranderd bij het open gaan en dichtlopen van diverse groepen. Vandaar dat bij naregeling een buffervat als open verdeler eigenlijk noodzakelijk is.

Koelen

Koelen met een L/W warmtepomp is geen groot succes bij de meeste hier op het forum. Het grote probleem is dat de temperatuur wel naar beneden gaat maar de relatieve luchtvochtigheid niet. Die gaat zelfs omhoog als de temperatuur naar beneden gaat wat het leefklimaat nog beroerder maakt.

Geluidsproductie

Een L/W warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Er wordt dus een buitenunit geinstalleerd die vergelijkbaar is met een buitenunit van een airconditioning. Deze units maken geluid. Houdt hier rekening mee wanneer je een L/W pomp laat installeren.

Grootste probleem is onvoldoende demping. De trillingen van de compressor en ventilator worden dan aan de constructie van je woning doorgegeven en kunnen ontzettend hinderlijk zijn. Houdt daarnaast ook rekening met de buren.

Om het geluid te reduceren kun je een omkasting laten installeren (Climeleon / Merford) of zelf bouwen met wat hout en het juiste geluidsabsorptiemateriaal (wie weet een goede link?)

Ook kan dit materiaal ( https://www.geluidsisolat...olerende-massaplaten.html ) worden gebruikt voor geluidsreductie.

Er zijn ook mensen in dit topic die de buitenunit open hebben gemaakt en er zelf extra isolatie aan hebben toegevoegd. Let op: Als je dit doet heb je niet langer garantie!

Populair in dit topic

In dit topic zijn een aantal apparaten erg populair. Hieronder een kort stuk over elk van deze apparaten
Techneco ELGA
Techneco levert al een aantal jaar een hybride L/W warmtepomp genaamd de ELGA. ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. Dit houdt in dat de ELGA het verwarmen samen met de ketel doet. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan wordt de CV ketel erbij aan geschakeld.

Deze zijn:
 • Buitentemperatuur onder de 4 graden ( als temperatuurbegrenzing er op zit ).
 • Gemeten temperatuur in de woonkamer is 1,5 graad kouder dan gewenste temperatuur
 • ELGA draait al 2 uur maar setpoint is nog niet bereikt.
De ELGA kan maximaal een aanvoertemperatuur leveren van 42 graden. Wil je 42 graden aanvoertemperatuur dan moet je daar wel wat voor doen; Zoals gezegd doet de ELGA graag laag en traag. In de praktijk, bij mkleinman, komt dat er op neer dat de gemiddelde aanvoertemperatuur tussen de 33 en 35 graden ligt bij het normale klokprogramma. Hogere temperaturen zijn wel mogelijk maar dan moet handmatig de thermostaat hoger worden gezet zodat het verschil tussen gemeten en gewenst groter wordt.

Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.

De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.

1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.

2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!

Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.
Techneco Loria ( Duo )


De Loria is de oplossing van Techneco om volledig gasloos te kunnen met een L/W warmtepomp. Het is een split-warmtepomp, verkrijgbaar in 4 verschillende vermogens (6004: 4kW, 6006: 6kW, 6008: 8kW en 6010: 10kW). Daarnaast heb je nog de optie om ook SWW te maken, dan wordt het de Loria Duo genoemd. Allemaal zijn het enkelfase (230V) warmtepompen. De buitenunits zijn van Fujitsu (ook wel bekend van de General L/W warmtepompen), de binnenunit komt van Atlantic uit Frankrijk. Voor de koudste dagen heeft de Loria ook nog een 3kW element (COP=1) om extra te kunnen verwarmen. Net als veel andere L/W warmtepompen, verliest de Loria bij lage temperaturen (A-7/W35) 15-20% van het oorspronkelijke vermogen bij A7/W35, alleen de 6004 behoud zijn vermogen bij lage temperatuur.
De Loria warmtepompen zijn relatief gunstig geprijst, als het een no-go is om een buitenlandse L/W warmtepomp te bestellen en zelf te installeren. Techneco heeft een goed verspreid netwerk van installateurs waarmee ze samenwerken en waar je terecht kunt voor offertes, service en garantiewerk.
De Loria warmtepomp werkt op basis van een stooklijn met buitensensor (WAR) en correctie door middel van een ruimtethermostaat. De stooklijn en correctie zijn vrij instelbaar. Uit de stooklijn en correctie volgt een setpoint voor de aanvoer temperatuur, waarop een ±1°C regelband wordt toegepast om de buitenunit te stoppen of starten.
Voor de Loria Duo kun je 1 of 2 vaste dagelijkse momenten aangeven wanneer het boilervat met SWW naar comfort-temperatuur wordt gebracht, daarbuiten is een eco-temperatuur instelbaar. Standaard zit de temperatuursensor onderin, op ca. 1/3 van het boilervat. Op die manier wordt er voor gezorgd dat het hele vat op temperatuur komt. Als de temperatuur bij de sensor 7 graden onder het setpoint komt, zal een nieuwe SWW-run gestart worden. Bij normaal gebruik is het voldoende om het boilervat 1x in de middag (14-17 uur) naar een comfort-temperatuur van 50-55°C te brengen en daarbuiten een eco-temperatuur van 40-45°C aan te houden. Op die manier gebeurt het opwarmen op een gunstig moment voor verbruik, maar zul je nooit met te koud water komen te zitten om te douchen.
Voor legionella preventie zal het elektrisch element in de boiler 1x in de week de temperatuur naar 60°C brengen.
Het geluid van de Loria is op papier gemiddeld te noemen. In de laagste last nauwelijks hoorbaar, bij hogere last is met name het ventilatorgeluid aanwezig. Nog steeds kun je dan op normale toon een gesprek houden als je er direct naast staat. De geluidservaring of gevoeligheid voor geluid is natuurlijk zeer subjectief, ook kan de omgeving negatieve invloed hebben op het geluid.

Enkele nuttige links voor de Loria: documentatie, brochure, vergelijking, ontwerphandleiding met inkoopprijzen, installateurshandleiding
Panasonic warmtepompen
Panasonic heeft een uitgebreide reeks L/W warmtepompen, waarvan de Aquarea monoblocs (5kW, 6kWen 9kW) zich zeer goed lenen voor DIY installatie. De units zijn enkelfasig en door de monoblock constructie is geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig. Ze houden ook bij lage temperaturen (tot -15 °C) hun vermogen doordat er bij zakkende buitentemperaturen steeds hogere frequenties worden vrijgegeven. Aanvullend hebben ze nog een elektrisch verwarmingselement van 3 kW wat ingezet kan worden als hulp bij lage buitentemperaturen of bij defrosts.

Deze monoblocs zijn relatief stil en hebben een goed rendement (COP). De WP kan eventueel via een driewegklep ook de warmwatervoorziening d.m.v. een boiler aansturen.
Het voordeel van een monoblock is dat het koelmiddelcircuit al geheel in de fabriek is gemonteerd en dat er dus voor de installatie geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig is. Dit heeft echter als nadeel dat het verwarmingscircuit naar buiten moet worden gebracht met het risico van bevriezen bij stroomuitval. Regelmatig ontstaan er daarom forumdiscussies over de noodzaak van glycol.

Bevriezing zal in de praktijk alleen optreden bij zeer lage temperaturen tezamen met een langdurige stroomstoring (langer dan 4 uur). In zeer uitzonderlijke gevallen duren stroomstoringen langer dan 4 uur (Haaksbergen 2005 61 uur, Betuwe 2007 bijna 2 dagen, 2017 Culemborg 6 uur). Een klein gaatje in de terugslagklep kan helpen om micro-circulatie mogelijk te maken, waardoor bevriezing minder snel zal plaatsvinden. Glycol kan bevriezingsrisico voorkomen, maar het glycol moet wel jaarlijks worden gecontroleerd en eventueel bijgevuld of vervangen (elke 5-7 jaar). Hou verder rekening met de kosten van het glycol en de afvoer van restanten (glycol mag niet het riool in). Ben je echt bang voor schade door bevriezing neem dan liever een split-unit. Een kleine hoeveelheid glycol geeft alleen schijnzekerheid. Gebruik 35% voor bescherming tot -15. Glycol geeft wat extra slijtage en zo'n 5% verlies aan rendement. Geen auto-antivries gebruiken!

Hier op Tweakers zijn diverse leden actief die zo’n Panasonic zelf geïnstalleerd hebben. Voor diegenen die de Duitse taal machtig zijn, is er ook veel informatie te vinden op een Duits forum:

http://aquarea.smallsolutions.de/index.php?title=Hauptseite

En nog meer links:
http://www.haustechnikdia...k-Luft-Wasser-Waermepumpe
http://www.haustechnikdia...f3e5-von-Panasonic-Geisha
http://www.haustechnikdia...e-wie-einfach-realisieren
https://www.haustechnikdi...m/t/197868/Geisha-H-Serie

TIPS

Meten is weten!
Bezuinig nooit op meetinstrumentatie. Zorg er altijd voor dat je weet hoe je warmtepomp presteert. Investeer dus in een makkelijke oplossing zoals een Kamstrup meter voor het bepalen van de output en de COP. Of bouw zelf een systeem met een VFS2-40 en koppel die met bijvoorbeeld domoticz.

links:

https://nl.aliexpress.com...r-supply/32742104471.html

https://github.com/AlbertHakvoort/Melcloud2Domoticz/
Isolatie
Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!
DBE op radiatoren
Om de afgifte van radiatoren of convectorputten te verbeteren kan je kijken naar DBE ( Dynamic Boost Effect ). Dit kan met Speedcomfort (wel converctorversie of ingebouwde thermostaat bypassen, werkt anders pas (ruim) boven 33 C). Daarnaast is dit een simpel systeem om zelf te maken met een temperatuursensor en wat goedkope computerfans. Hier in DED is er ook een discussietopic over: LTV: Deel hier je Jaga DBE zelfbouw ervaringen
Vloerverwarming
Om zo effectief gebruik te maken van de L/W warmtepomp is het handig om met vloerverwarming kortere en kleinere kringen te gebruiken. Dus in plaats van 80 - 120m per kring slechts 60 tot 80 per kring. Zo wordt de flow veel hoger en gaat de efficientie van de vloer omhoog.
Stroomaansluiting
Zeker bij zwaardere warmtepompen en/of SWW verwarming is eigenlijk een 3 fasen aansluiting noodzakelijk. Het laatste wat je wilt is dat je zelf in de winter moet gaan beslissen of de oven voor het koken voor gaat of de verwarming :)

Prijzen en subsidie

Er worden behoorlijke subsidies uitgedeeld voor warmtepompen tot 2300,- aan toe voor een L/W warmtepomp. de ELGA kost inclusief installatie, zonder subsidie, zo rond de 4000,-. Zie ook de lijst met eigenaren wie wat heeft betaald voor zijn/haar warmtepomp.

Eigenaren in dit topic

 • Eric-PVT: Techneco ELGA, Carrier
 • mkleinman: Techneco ELGA, Carrier, ( 3999,- )
 • BarryH: Techneco ELGA, Carrier
 • hansdegit: Techneco ELGA, Carrier
 • vanderv: Techneco ELGA, Carrier
 • Ramon_1984: Techneco ELGA Carrier
 • Develdonk: Techneco ELGA, Toshiba -> Mitsubishi Ecodan 7,5kw
 • Tomexergie: Techneco ELGA, Toshiba
 • Itchin: Techneco ELGA, Toshiba
 • Bram-Bos: Techneco ELGA, Toshiba ( 4200,- )
 • peterpijpelink: Techneco ELGA, Toshiba
 • Noord27: Techneco ELGA, Toshiba
 • Q1Q: Techneco ELGA, Toshiba. ( 3100,- )
 • Daannn1987: Techneco ELGA, Toshiba. ( 4001,50 / 1701,50 na subsidie )
 • icecoolsniper: Techneco ELGA, all-in ( 2048,50 na subsidie )
 • Aziraphale: Techneco ELGA, Toshiba, ( 1571,50 na subsidie )
 • amarkest: Techneco ELGA, Toshiba geen WAR.
 • wervisser: Techneco Loria 6008 met 300 liter boilervat
 • Enerziek: Techneco Loria 6010 ( 12500,- )
 • Chris_82: Techneco Loria Duo 6010 met 190L boilervat ( 7800,- na subsidie )
 • Betonzicht: Techneco Loria 6008 + 190L boilervat ( 9124,88,- / 6824,88 na subsidie ) + Multical 302
 • apt: Therma V 9KW
 • Hajeetje: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5 ( 2499,- / 199,- na subsidie)
 • hrt: Panasonic WH-MDC05F3E5 ( 2230,80 )
 • Jaari: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5
 • hannibal2206: Panasonic 5 kW monoblock / Gree KFRS-9 (9 kW On/Off) als backup
 • Scoutertje: Stiebel Eltron WPL15 ACS met HSBC200 boiler ( 12500,- )
 • LittleTycoon: Nibe F2120-16, 3 fasen, import uit Zweden
 • Psy: Daikin Altherma LT 16 kW ( EHVH16S26CB9W, ERLQ016CAW1 ) ( 13900,- )
 • Bl4ckviper: Fujitsu Waterstage WH11F 10.8kW + 300 liter boiler ( 15673,- / 13273,- na subsidie )
 • Jan Treur: Fujitsu Waterstage HT Type WH16 / WOH14RIYF 14kW + 200 liter boiler ( 14632,- )
 • Crazyharrie: MItsubishi Ecodan 7,5KW + 300 liter SWW vat. ( 6000,- )
 • mightym: Mitsubishi Ecodan 7.5kW + 300 liter SWw vat ( 2800,- na subsidie ).
 • Grolsch: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) met een 400 liter SWW
 • mgroen81: Mitsubishi Ecodan (mono) 5kW, 200l SWW, 125l buffervat ( 5500,- na subsidie )
 • Kanaaldijk: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) aangesloten op een 1000 liter zonneboiler, retour CV door zonneboiler
 • zw7: Hitachi Yutaki RASM-4VNE 11kW, 300 liter boiler
 • Rol-Co: Ekowarrior deluxe 7kW split unit ( 400,- )
 • Ivow85: Nefit Enviline All electric split 7kW met los WTW vat ( 7950,- installatie, 2150 subsidie, na subsidie: 5800,- )

Links

mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"


http://www.warmtepomp-info.nl/

Subsidieregeling

Voor de subsidieregeling kijk op: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

Monitoring

De basisbenodigdheden voor monitoring van je warmtepomp zijn minimaal een stroom-kWh meter met daarbij eventueel een warmte-kWh meter. Als stroom-kWh meter kan bijvoorbeeld een DIN-rail meter in meterkast, of een stekker-kWh meter voor kleinere warmtepompen.
Een warmte-kWh meter bestaat uit twee temperatuursensoren en een flowmeter, met een rekenkastje dat de geproduceerde warmte berekent en optelt in de tijd:
warmte (kW) = flow (kg/s) * (T_aanvoer (°C) - T_retour (°C)) * 4.186 (kJ/kg/°C).
Een (geijkte) warmte-kWh meter kun je kopen, maar zijn ook zelf te maken voor een goede meting van de warmteproductie. Sommige warmtepompen hebben zelf intern stroom- en warmtemeters die zelfs het gebruik voor verwarming en warm water uitsplitsen.

Wil je de warmtepomp uitgebreider en live monitoren, zorg dan dat je kWh-meters kunnen communiceren met een Raspberry Pi of het internet (S0, ModBus, M-Bus, Youless, IUNGO, Melcloud, Liveheatpumpmonitor).
Bedenk ook met welk tijdsinterval je wil monitoren. In de meeste gevallen is een 5 minuten interval en dagtotaal voldoende (Domoticz, PVoutput, Youless/Enelogic). Voor snellere en uitgebreidere monitoring bestaat er de optie om Domoticz te koppelen met een database (InfluxDB) en visualisatie (Grafana).
Kijk dan ook eens in dit topic: Kamstrup Multical 302 met Pi uitlezen en domoticz

Links naar kWh meters: DIN-rail 1-fase / 3-fase / Stekker simpel Z-wave
Warmtemeter Kamstrup Multical 302: webwinkel 1 (Mbus = + 25 euro --> offerte vragen) / webwinkel 2
& bijbehorende afsluiters: webwinkel 1 / webwinkel 2
Goedkope M-Bus USB master
Albert Hakvoorts Melcloud to Domoticz

COP cijfers

Tomexergie houdt al een tijdje een lijst bij van de prestatie van diverse warmtepompen van gebruikers.De Excel sheet is te downloaden:

http://ateliervanwolde.nl/downloaden-wp/

Installateurs en webshops

Webshops
Installateurs

Veel gebruikte sites voor aankopen

Subsidie: https://www.rvo.nl/subsid...dt-de-isde-1/warmtepompen

Panasonic uit Frankrijk: https://www.confort-marke...xsl-796_367_460_1224.html
of NL: https://www.topaircon.eu/...ormance-kit-wc09f3e8-400v

Mitsubishi uit spanje: https://www.instaladoratermica.com/30-ecodan
of https://tuclimatizacionon...trifasica-reversible.html

Hitachi Yutaki uit UK: http://www.pmcoppack.com/...e-controller/0013325.html

Warmtepompboiler: https://www.confort-marke...atlantic-xsl-359_461.html
of (met spiraal voor collectoren) https://www.esanico.be/nl...iler-200fs-explorer3.html

Boiler: RVS (geen onderhoud): https://kotly.com.pl/prod...th-2-coils-3979.html?l=en
Flamco boiler: https://www.ofenseite.com...ermetauscher#beschreibung

Losse producten: https://www.klimacorner.de/
akoestiek (d40/40 schijnt compressorgeluid goed te absorberen): http://www.zilenz.nl/abso...m-tegen-galm/polyesterwol
omkasting: http://www.havepe.nl/nl/p...ompairco-wave-5/1761/1784

[Voor 170% gewijzigd door koevlaas2 op 03-04-2018 22:25]

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • mkleinman
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 07:31

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
*Gereserveerd*

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • Daannn1987
 • Registratie: december 2012
 • Laatst online: 13:41
TerugVindPost

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp

* Grolsch checked in :P
Vincm schreef op maandag 4 december 2017 @ 14:57:
[...]


1. Ik neem aan dat je op een buffervat voor verwarming doelt: ja een 100L Nibe buffervat (voor SWW het 200L ingebouwd ecodan-vat).
2. Ja, een grundfos alpha nog-iets. Ik weet niet of de ecodan het verbruik van dat pompje (10-20 watt indien in bedrijf, niet 24/7) meeneemt in de gegevens maar hij wordt wel van stroom voorzien door de ecodan. Het zou niet onlogisch zijn als dat verbruik mee wordt genomen door de ecodan onder de noemer 'verbruik'.
3. In de Hoeksche Waard, 10-15 kilometer onder Rotterdam.
Tnx voor je reactie, nog een paar vervolg vragen :P

Stook je vaste Ta of wie WAR :?
Draai je 24*7 of pas je nachtverlaging en/of kamerthermostaten toe :?
AUijtdehaag schreef op maandag 4 december 2017 @ 17:30:
[...]

Ik heb die foutmelding ook.
En ook ik kijk er nooit naar omdat ik een RPi3, en een Kamstrup heb :P
Wat is de lengte van je koelleiding @Grolsch ?
Ik heb hier 2x 7 mtr, en mijn cop is gemiddeld. (erg tevreden mee eigenlijk)
Mijn koelleidingen zijn +- 20 meter lang, maar omdat de COP van mijn SWW het wel gemiddeld doet zou dat er niet zoveel mee te maken mogen hebben.

Maar ik ben nog druk aan het stoeien / inregelen met de WP, en een aantal keren een verkeerde instelling gehad. Ik ga pas conclusies trekken als alles goed draait, maar tot nu toe valt het met 100% mee!

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

@Dylantje2 hoe gaat het met je meter, al contact gehad met liander?
Op een ander forum zijn ze nieuwsgierig.
reneeke1970 in "Slimme energiemeter, weigeren??"

1 PVoutput . Dongen NB


 • Noord27
 • Registratie: april 2009
 • Laatst online: 07:43
*checkt in*

Wat een verschil met het weekend qua temperaturen (en WP verbruik). ;)

 • mightym
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 21-09 21:19

mightym

14.900 Wp+ 7.5 kW Ecodan

Ligt het aan mij of is de gebruikerslijst in de startpost een beetje gedateerd? Tegenwoordig zijn er toch wel veel meer gebruikers die geen Techneco apparaat hebben?

14.900 Wp+ 7.5 kW Mitsubishi Ecodan + 300L boiler


 • thido
 • Registratie: december 2012
 • Laatst online: 11:09

thido

Tilburg

Noord27 schreef op maandag 4 december 2017 @ 19:23:
*checkt in*

Wat een verschil met het weekend qua temperaturen (en WP verbruik). ;)
Nou hier lukt het wel hoor.
De vrouw de hele dag thuis dus de WP op standje "ga je gang maar".
Lekke 21c maar verbruik alsof het vriest :-)

All electric! 7420Wp / LG l/w 7kW / 2x Daikin l/l 2.5kW / Atlantic 200l


 • Noord27
 • Registratie: april 2009
 • Laatst online: 07:43
@thido Hier heb ik het overdag op 20,5 graden gehouden en in de avond naar 21,0. Elga doet dat in zijn eentje met deze temperaturen. Maar verbruik is wel een stuk minder als afgelopen weekend.

 • Rol-Co
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 21-09 23:16

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Noord27 schreef op maandag 4 december 2017 @ 20:54:
@thido Hier heb ik het overdag op 20,5 graden gehouden en in de avond naar 21,0. Elga doet dat in zijn eentje met deze temperaturen. Maar verbruik is wel een stuk minder als afgelopen weekend.
Gehalveerd ongeveer, beide gevallen 21,5 in de kamer.

Is er iemand die zijn persgasleiding meet in temperatuur?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Proton_
 • Registratie: november 2011
 • Nu online

Proton_

Team Welles

@Rol-Co Omdat @Oxellaar hier nog niet is, zeg ik het alvast: zonder druk heb je heeel weinig aan dat gegeven :)

'19 Kona na '15 Zoe, douchen met wtw en Auer Edel Eau


 • Rol-Co
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 21-09 23:16

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Proton_ schreef op maandag 4 december 2017 @ 21:18:
@Rol-Co Omdat @Oxellaar hier nog niet is, zeg ik het alvast: zonder druk heb je heeel weinig aan dat gegeven :)
Euhh, ja en nee
Misschien iets verkeerd geformuleerd,
Meet iemand de persgasleiding net voor de wisselaar van de unit?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • psy
 • Registratie: oktober 1999
 • Niet online

psy

Kennis is macht

Noord27 schreef op maandag 4 december 2017 @ 19:23:
*checkt in*

Wat een verschil met het weekend qua temperaturen (en WP verbruik). ;)
Ik ging net even naar buiten om eens te voelen omdat de wp maar weinig aanging. Gevoelsmatig toch nog steeds koud maar toch een stukje minder koud blijkbaar 8)

 • Aziraphale
 • Registratie: september 2013
 • Laatst online: 12:56
Mijn Elga had er vandaag ook weer zin in en toerde eindelijk eens leuk op. In tegenstelling tot bij @Noord27 is bij mij echter het verbruik met de stijging van de temperatuur juist toegenomen, maar hij deed het nu wel helemaal in zijn eentje. Snap d'r nog steeds geen hout van, maar zolang ik minimaal gas verbruik ben ik blij. :)


3120WP Omnik, 4825WP SolarEdge en verwarmen met een Elga.


 • Erasmo
 • Registratie: juli 2004
 • Niet online

Erasmo

Laadpaaljager

Zo deel 4 snel! Ik hoop dat binnen een paar weken mijn WP ook staat te brommen voor het nieuwe jaar.

Doet iets met stroom, motors en nu ook auto's op YouTube

Check, deeltje 5!

Even over de TS, nog steeds een W/W warmtepomp als voorbeeld over de werking....
Ik zal toch eens zoeken of daar een ander voorbeeld voor te vinden is.


Nog even inhakend op de reactie van @Tomexergie over de Elga.
Ik snap best dat je een beter beeld wilt krijgen bij een bepaald gedrag, zeker als men hier actief is.
Zo had men jaren geleden al naar de cv ketel moeten kijken.
Je geeft aan dat een ketel simpeler is en dat klopt. Maar 25% of meer besparing door optimalisatie is echt wel haalbaar. En daar is veel te weinig naar gekeken.

Maar ik blijf erbij dat bij een wp en zeker L/W zul je veel wisselde COP cijfers halen.
Niets is zo veranderlijk als het weer en de COP gaat samen met meer dan alleen buitenT.
En de Elga blijft een doodsimpel warmtepompje.
Eigenlijk is bij Techneco het uitgangspunt geweest om het ding altijd volgas te laten draaien.
+/- 700L/h er overheen en zo onder de ondergrens van de ketel te zitten.
Een echte no nonsens hybride en dat kan soms wat vraagtekens opleveren.

@Rol-Co Ja ik meet soms met mijn vinger :9
Als hij een uurtje flink aan het werk is en ik kan hem net even vast houden, dan is het (+/-70c) goed.
Brand ik direct mn fikken, (+/-95c) dan is het niet goed

Maar waarom zo je hem willen meten? Persgas is zwaar oververhit.
De gemeten temp is dus veel hoger dan de heersende druk op dat moment, kan gerust 30K hoger liggen dan de temperatuur zonder oververhitting.

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0


 • DropjesLover
 • Registratie: november 2004
 • Nu online

DropjesLover

Dit dus ->

mkleinman schreef op maandag 4 december 2017 @ 12:08:
Dat zelfde geldt ook voor de juiste installateur. Ik ben maar wat blij dat ik wat meer geld heb uitgegeven aan een wat duurdere installateur. Dat ontzorgt voor een groot deel en tel daarbij de geweldigde service van Techneco bij op en je hebt een zeer goed en solide product.
Dank voor je de naam van het bedrijf, precies waar ik naar op zoek was. Een partij die zowel de warmtepomp als de vloerverwarming kan leveren :)

Ik heb op werkspot en bij een paar bedrijven een offerte aangevraagd voor alleen vloerverwarming (incl cement, excl egaliseren). Die kwamen uit op zo'n €1850 voor 61m2 (alleen 1e verdieping voor nu voor ons), wat ik verrassend goedkoop vindt eigenlijk. Ik had gerekend op €4000+ :P

BThGvNeOA
Bond Tegen het Gebruik van Nutteloze en Onbekende Afkortingen!
Gewoon uitschrijven wat je bedoelt is zo moeilijk niet... PR (persoonlijk record?), ICE/M/A (verbrandingsmotor?), kdv (kinderdagverblijf), DA (dierenarts?)etc...,


 • Rol-Co
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 21-09 23:16

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

@Oxellaar
En 68 graden met een Ta van 31 ? :)
900 L/U, warmtepomp half gas, het lijkt wel of die wisselaar te klein is.


Was 70 niet kritisch punt?

[Voor 45% gewijzigd door Rol-Co op 04-12-2017 21:56]

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Vincm
 • Registratie: december 2009
 • Laatst online: 21-09 14:35
Grolsch schreef op maandag 4 december 2017 @ 17:50:
* Grolsch checked in :P


[...]


Tnx voor je reactie, nog een paar vervolg vragen :P

Stook je vaste Ta of wie WAR :?
Draai je 24*7 of pas je nachtverlaging en/of kamerthermostaten toe :?
Vroeger op een vaste Ta maar sinds een aantal weken WAR (30 graden rond het vriespunt, als het warmer wordt gaat de temp al snel richting het minimum van 25 graden). Wel de PAR-WT50R-E thermostaat en bijbehorende ontvanger om de maximum. temp in de gaten te houden. Verwarming in bedrijf tussen 09:00 en 20:00, SWW in bedrijf tussen 09:00 en 24:00.

Nieuwbouw 2016, ZLTV, 8 kW Zubadan warmtepomp, 2430 watt piek op het dak, balansventilatie met WTW. Aardgasloos!


 • Tomexergie
 • Registratie: maart 2014
 • Laatst online: 02:48
Oxellaar schreef op maandag 4 december 2017 @ 21:43:
Check, deeltje 5!


Nog even inhakend op de reactie van @Tomexergie over de Elga.
Ik snap best dat je een beter beeld wilt krijgen bij een bepaald gedrag, zeker als men hier actief is.
Zo had men jaren geleden al naar de cv ketel moeten kijken.
Je geeft aan dat een ketel simpeler is en dat klopt. Maar 25% of meer besparing door optimalisatie is echt wel haalbaar. En daar is veel te weinig naar gekeken.

Maar ik blijf erbij dat bij een wp en zeker L/W zul je veel wisselde COP cijfers halen.
Niets is zo veranderlijk als het weer en de COP gaat samen met meer dan alleen buitenT.
En de Elga blijft een doodsimpel warmtepompje.
Eigenlijk is bij Techneco het uitgangspunt geweest om het ding altijd volgas te laten draaien.
+/- 700L/h er overheen en zo onder de ondergrens van de ketel te zitten.
Een echte no nonsens hybride en dat kan soms wat vraagtekens opleveren.
Ik ben het met je eens dat we niet al te hoge eisen moeten stellen aan de regeltechnische kwaliteit van Elga en bovendien blijkt uit metingen dat ver terug moduleren voor de COP vaak niet gunstig is i.v.m. het hulpvermogen dat gaat domineren. Maar het moet niet zo zijn dat Elga structurele problemen geeft zoals continu 600W of naar 1500W met veel herrie. Daar gaat het infeite over.
De COP verschillen voor de monitoring gaan meer over storingen t.a.v. instelling(hydraulisch) van regeling van de CV installatie en b.v. vervuiling, vulling. Dat kan nuttige ionformatie opleveren.

 • Tomexergie
 • Registratie: maart 2014
 • Laatst online: 02:48
Rol-Co schreef op maandag 4 december 2017 @ 21:51:
@Oxellaar
En 68 graden met een Ta van 31 ? :)
900 L/U, warmtepomp half gas, het lijkt wel of die wisselaar te klein is.


Was 70 niet kritisch punt?
Boven de 70C bestaaat er geen vloeistof meer. Maar de compressor kan gewoon zover comprimeren dat het oververhittedamp van 90C wordt geleverd aan de condensor(binnenunit). In de condensor wordt er dan eerst gas afgekoeld naar de condensatie temperatuur die bij een Ta van 31C ongeveer 40C zal zijn.
Rol-Co schreef op maandag 4 december 2017 @ 21:51:
@Oxellaar
En 68 graden met een Ta van 31 ? :)
900 L/U, warmtepomp half gas, het lijkt wel of die wisselaar te klein is.


Was 70 niet kritisch punt?
70 graden ja, maar dan bij een druk van 48 bar ;) Je zit dan op het transkritische punt van R410a, transkritisch houdt in dat er geen overgangsfase tussen vloeistoffase en gasfase is.
Dus 70 graden zonder oververhitting dat is volledig foute boel. 70c @48 bar + 30K oververhitting is een langzaam verbrandende compressor/wikkelingen. Dat zijn temperaturen die @Noord27 waarschijnlijk heeft gehad in zn Elga door de lekkage van koudemiddel.

Ta van x is eigenlijk nooit te linken aan een bepaalde persgasT. Maar 68c is een redelijk hoge waarde voor (een langere tijd) op half vermogen. Tot hoever stijgt hij als je een half uur vol vermogen draait?

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0


 • bbn_ldp
 • Registratie: december 2014
 • Laatst online: 21-09 20:03
Check inn

Zubadan 11,2, 50x170Wp SF, WTW Orcon HRC400, Douche WTW Qblue v6


 • Boerm
 • Registratie: februari 2016
 • Laatst online: 22-05 15:32
[quote]Grolsch schreef op maandag 4 december 2017 @ 17:50:
* Grolsch checked in :P

Naar aanleiding van het overzicht kan ik mezelf het beste vergelijken met @Boerm / @Vincm.

Ik zie dat mijn COP voor CV +- 10% achterblijft bij die van jullie, terwijl de COP voor mijn SWW weer "gemiddeld" is.

Mijn vragen aan jullie:

1. Gebruiken jullie een buffervat
2. Gebruiken jullie een secundaire pomp, indien ja, wordt die meegenomen in de meting :?
3. Waar wonen jullie (@Boerm woon in Urk, dat weet ik toevallig :P

Ik probeer het verschil te verklaren :P Al heb ik wel een aantal vermoedens


Tnx voor je reactie, nog een paar vervolg vragen :P

Stook je vaste Ta of wie WAR :?
Draai je 24*7 of pas je nachtverlaging en/of kamerthermostaten toe :?


1 geen buffervat
2 geen secundaire pomp
3 Urk
4 draai met de hoofdunit op ruimtetemp die weer wordt nageregeld met een aparte thermostaat(met een regelbereik van 0,1 graad) die schakelt bij 20 graden instelling, op 20,1 uit en op19,9 aan
5 23:00 (20) 08:00 (20.5) 1600 (21 graden)

Zubadan 8 kw, zonneboiler met 72 heatpipes, 5750 wp, Pellet cvkachel, geen gas sinds mei 2016


 • Luiaard
 • Registratie: januari 2001
 • Laatst online: 20-09 21:50
Ik was zo snugger alles zelf te willen doen en dat is dan nu ook eindelijk gelukt. Heeft wel even geduurd, zoiets als 'help, mijn man is klusser' nou ja, bijna dan. Want hij doet het! Ook is de lange tijd niet helemaal voor niets geweest, want ik heb het systeem zo veel mogelijk weggewerkt. Om een voorbeeld te noemen: Ik heb gebruik gemaakt van bestaande mantelbuizen om leidingen van boven naar beneden te leggen. Bijkomend voordeel, de installatie heeft alles bij elkaar wel veel tijd, maar relatief weinig geld gekost na aftrek van subsidie. Want: warmtepomp ergens goedkoop gekocht wegens wat transportschade, zelf de nodige moeite gedaan om deze op de lijst te krijgen en daarna subsidie mogen ontvangen, erg fijn. Wie niet sterk is, moet slim zijn; en wie niet rijk is, moet handig zijn.

De stadsverwarming is eruit en de warmtepomp staat te snorren om het huis behaaglijk te maken. Na de laatste loodjes qua leidingwerk werkt alles wonderwel. Nu gewoon nog op de bestaande radiatoren (niet per se LT!) en met WAR. Ik zal nog wel een beetje gaan experimenteren met de stooklijn. Nu 1,30 waarbij hij vandaag een aanvoertemperatuur van rond de 40 graden C aanhield met een buitentemperatuur van 7 a 8 graden. Daar kreeg ik het toch mee naar 18,5 graden binnen. Grosso modo met 2kW. Ik heb ook al een paar defrosts voorbij zien komen. Wat gebruiken jullie voor logging?

Rest van de week de SWW nog even afronden. Kijken of we de winter een beetje doorkomen en dan komend jaar een plan trekken voor waarschijnlijk vloerverwarming beneden.

[Voor 8% gewijzigd door Luiaard op 04-12-2017 23:09]

Import van EVs - Actueel te koop via autobedrijf momenteel deze Kona


 • crazyharrie
 • Registratie: december 2010
 • Laatst online: 20-09 21:02

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

@Luiaard

Gefeliciteerd met je prestatie, SV eruit en WP erin, geheel DHZ.

En genieten ervan, doe ik ook nog steeds dagelijks.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • kmf
 • Registratie: november 2000
 • Niet online
Als ik het overzicht zo kijk, is de hoeveelheid Elga-bezitters toch wel ondervertegenwoordigd in dit topic. Tijdens mijn zoektocht naar een warmtepomp is Elga ook nooit een optie geweest besef ik nu. Daikin, Panasonic of Mitsubishi stonden op mijn shortlist.

Die waren dan ook het meest besproken toentertijd.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • LittleTycoon
 • Registratie: januari 2011
 • Laatst online: 19-09 22:33
kmf schreef op maandag 4 december 2017 @ 23:14:
Als ik het overzicht zo kijk, is de hoeveelheid Elga-bezitters toch wel ondervertegenwoordigd in dit topic. Tijdens mijn zoektocht naar een warmtepomp is Elga ook nooit een optie geweest besef ik nu. Daikin, Panasonic of Mitsubishi stonden op mijn shortlist.

Die waren dan ook het meest besproken toentertijd.
Weet niet hoe jij telt, maar ik tel toch 18 Elga uit 26 in het overzicht. Doe je misschien 1-18/26?

 • joostmaas
 • Registratie: mei 2014
 • Niet online
Jammer dat in de topicstart onder 'Echte winters? Wat zijn dat?' alleen gegevens van zo'n beetje de warmste plek in NL worden getoond. Ik heb al minstens 2x erop gewezen dat het elders echt een ander verhaal is. Op basis van topicstart kan men dus wel eens ten onrechte een te kleine WP kiezen. Liefst dus ook even wat gegevens van de meest recente strenge winter toevoegen, dus van net voordat er op grotere schaal met WP's werd begonnen... Volgende betreft daggemiddelden! Dus niet eens minimum temp. en geeft toch een heel ander beeld dan de topicstart:
2 t/m 7 februari 2012
Eindhoven -7,2 -9,4 -13,8 -8,1 -7,3 -8,7
Arcen -7,4 -9,3 -10,7 -7,2 -7,5 -8,1
https://weerstatistieken.nl/
Gemiddeld zijn er trouwens 3 dagen met minimumtemp. onder de -10 per jaar. De verwachting is dat dit eerder meer dan minder gaat worden, ondanks stijging van de gemiddelde temperatuur. Overigens ook in de afgelopen jaren een aantal malen op verschillende plekken minimumtemperaturen onder de -20.

[Voor 5% gewijzigd door joostmaas op 04-12-2017 23:29]


 • Bl4ckviper
 • Registratie: mei 2002
 • Laatst online: 21-09 22:42

Bl4ckviper

BlaBlaBla

Ben er ook weer bij.

Weer iemand er manier om de cop bij benadering te bepalen zonder warmtemeter te plaatsen? Dit is niet iets wat ik zelf kan en wil namelijk

Be fast .... Be furious....


 • Laurentk
 • Registratie: juli 2017
 • Laatst online: 27-08 09:03
Laurentk schreef op zondag 3 december 2017 @ 21:42:
[...]

Ik heb 15.3... zal ze eens omzetten, mijn Ta is net te laag om lekker te draaien.
amarkest schreef op maandag 4 december 2017 @ 17:51:
[...]


heb je nog verschil kunnen merken?
Nee geen verschil gemerkt, bleef gisteravond rond de 1000 wat opnemen voor een Ta van 35. Vandaag Ta van 35 met ongeveer 600 watt.

Met de 15.3 firmware kan overigens max Ta temperaturen instellen tot waar de buitenunit blijft optoeren, gelijk houden en terugtoeren. Die staan standaard op de maximale waarden. Dit vervangt waarschijnlijk de DIPs en staat er dus nu in de handleiding dus NVT bij deze DIPs.

Alhoewel, realiseer mij nu dat ik de DIPs had omgezet terwijl hij al op 90% liep, had het dus vanmiddag nog een keer moeten testen. 8)7

 • kmf
 • Registratie: november 2000
 • Niet online
In mijn zoektocht naar het antwoord op de vraag "wat voor flow heb je nodig voor VVW in combinatie met warmtepomp" kwam ik uit op het volgende stukje tekst
Als jouw vloer van 100 m2 10 kW vraagt (wat het geval is bij koude dagen), heb je bij een temperatuur verschil van 40 graden (dus bijvoorbeeld 65 in, 25 uit) een flow door je leiding van ((10 x 3600) / 40) /4,19 = 214,8 liter per uur nodig.
Dat is 3,6 liter per minuut en 60 ml/s.
De inwendige buisdiameter is 13 mm.
6,5 x 6,5 x 3,14 = 133 mm2 buisoppervlak.
Dus in 1 meter leiding staat 133 x 1000 = 133000 mm2 water = 133 ml
60 / 133 = 0,45 m/s
0,45 x 3,6 = 1,62 km/uur
Klopt die formule een beetje? Waar staat die 4,19 voor eigenlijk?

Bij een warmtepomp wil je natuurlijk de delta zo laag mogelijk houden. Aanvoer 29, retour 24. Dus dan kom je uit op zo'n 28l/minuut. Een 12kW Panasonic doet 34l/m. Met leidingverlies zal dat net lukken (de 16kW doet 46l/m)

Edit: benodigd vermogen voor vloerverwarming: http://pocket.wth.nl/afgifteberekening/
LittleTycoon schreef op maandag 4 december 2017 @ 23:23:
[...]

Weet niet hoe jij telt, maar ik tel toch 18 Elga uit 26 in het overzicht. Doe je misschien 1-18/26?
Ik keek eigenlijk naar dat excel-overzichtje 8)7 [

[Voor 3% gewijzigd door kmf op 05-12-2017 00:18]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
@joostmaas In hoeverre is de min/maxT op een dag relevant voor het wel of niet kunnen compenseren van het warmteverlies zonder ongewenste daling/stijging van kamerT ? Of anders gesteld hoeveel zie je de uurproductie van een WP varieren bij xC buitenT variatie over een dag ? In mijn optiek is dat redelijk beperkt, zelfs als de schil van een huis, zoals bij mij een niet geisoleerde jaren 70 woning betreft.

 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
@kmf Je hebt de link naar de capaciteitsberekening al gevonden, hoeveel warmteverlies moet je max. kunnen compenseren ? Een deltaT van 5 is wel erg hoog, nl. het 'langdurig' maximum waar je WP mee overweg kan, 2-3C lijkt me dichterbij met wat je zou 'moeten willen' in mijn optiek. Als je een deltaT van 5C hebt in je vv, heb je 'een uitdaging' want die massa van die vloer even -> een deltaT tillen van 2 a 3C is een 'giga-klus' voor 'elke WP'.

 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Max/Min/Average verbruik in een maand, hoeveel variatie zit daar in ? Een week of zo geleden meende ik te 'zien' dat naarmate de omstandigheden qua buitenT/RV/Wind lastiger werden dat dat een 'onevenredig' hoger te compenseren warmteverlies tot gevolg had. Ik kreeg de indruk dat mensen die 50% van mijn maandverbruik hebben onder die omstandigheden bijv. 70% van mijn verbruik hebben en op 'normalere' momenten bijv. 40% daarmee aan het einde v.d. rit uitkomend op genoemde 50%. Als die waarneming zou kloppen, waar komt die dan vandaan ?
Mijn vraag is zouden jullie het min max maandgemidelde dagverbruik willen geven, mag PM, om eens te kijken of mijn waarneming ergens op slaat ? Bij voorbaat mijn hartelijke dank.
Mijn eigen gegevens:
Min----Max----Average
7.69 - 23.02 - 12.38 = 62% en 186% van het gemiddelde.
Mijn theorie/veronderstelling is dat bij velen die verhouding behoorlijk 'heftiger' is dan mijn 186/62 = 3

Dit is wat ik bedoel:
-

[Voor 20% gewijzigd door hajeetje op 05-12-2017 02:11]

@hajeetje Heb een tip voor jouw, begin dit topic eens zonder te kicken.
Gebruik gewoon de knop "wijzig" ipv drie berichten achter elkaar.

@kmf Die 4.19 is de soortelijke warmte van water, 4.186kJ/(kg·K)

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0


 • Rol-Co
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 21-09 23:16

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

@Oxellaar
Vol vermogen? Geen idee, dat heeft hij nog nooit gelopen.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Knowbody
 • Registratie: december 2016
 • Laatst online: 17-09 20:27
Bl4ckviper schreef op maandag 4 december 2017 @ 23:59:
Ben er ook weer bij.

Weer iemand er manier om de cop bij benadering te bepalen zonder warmtemeter te plaatsen? Dit is niet iets wat ik zelf kan en wil namelijk
Kan eigenlijk niet maar als de formule 1:2 (m3:kWh) voor jou past kun je uitgaan van COP 4

Daikin Hybrid 8 kW. Verwarmt zoveel mogelijk gasloos.


 • Jan Treur
 • Registratie: februari 2016
 • Laatst online: 03:35
Je kunt dit ook iets algemener maken als volgt.
Stel dat p de waargenomen verhouding m3 : kWh is, dan is bij benadering

COP = 8*p

Voor p = 1/2 heb je dan weer 4, maar bijvoorbeeld bij p = 1/1.6 krijg je

COP = 8*1/1.6 = 5

en bij p = 1/2.5 is het

COP = 8*1/2.5 = 3.2

Mogen wij zonder warmtemeter dan nu ook meedoen in de maandoverzichten die eigenlijk niet bedoeld zijn als een COP top tien?

All electric energieneutraal: 2013 8.6 kWp PV + 2013 14 kW Fujitsu warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric


 • thido
 • Registratie: december 2012
 • Laatst online: 11:09

thido

Tilburg

Boerm schreef op maandag 4 december 2017 @ 22:53:
[quote]Grolsch schreef op maandag 4 december 2017 @ 17:50:
* Grolsch checked in :P

Naar aanleiding van het overzicht kan ik mezelf het beste vergelijken met @Boerm / @Vincm.

Ik zie dat mijn COP voor CV +- 10% achterblijft bij die van jullie, terwijl de COP voor mijn SWW weer "gemiddeld" is.

Mijn vragen aan jullie:

1. Gebruiken jullie een buffervat
2. Gebruiken jullie een secundaire pomp, indien ja, wordt die meegenomen in de meting :?
3. Waar wonen jullie (@Boerm woon in Urk, dat weet ik toevallig :P

Ik probeer het verschil te verklaren :P Al heb ik wel een aantal vermoedens


Tnx voor je reactie, nog een paar vervolg vragen :P

Stook je vaste Ta of wie WAR :?
Draai je 24*7 of pas je nachtverlaging en/of kamerthermostaten toe :?


1 geen buffervat
2 geen secundaire pomp
3 Urk
4 draai met de hoofdunit op ruimtetemp die weer wordt nageregeld met een aparte thermostaat(met een regelbereik van 0,1 graad) die schakelt bij 20 graden instelling, op 20,1 uit en op19,9 aan
5 23:00 (20) 08:00 (20.5) 1600 (21 graden)
Welke thermostaat heb je in gebruik?
Hier nu een Honeywell Chronotherm maar is niet wat ik zoek (wanneer die richting de T gevraagd gaat vind hij het nodig af en aan te gaan schakelen).

All electric! 7420Wp / LG l/w 7kW / 2x Daikin l/l 2.5kW / Atlantic 200l


 • kmf
 • Registratie: november 2000
 • Niet online
hajeetje schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 00:30:
@kmf Je hebt de link naar de capaciteitsberekening al gevonden, hoeveel warmteverlies moet je max. kunnen compenseren ? Een deltaT van 5 is wel erg hoog, nl. het 'langdurig' maximum waar je WP mee overweg kan, 2-3C lijkt me dichterbij met wat je zou 'moeten willen' in mijn optiek. Als je een deltaT van 5C hebt in je vv, heb je 'een uitdaging' want die massa van die vloer even -> een deltaT tillen van 2 a 3C is een 'giga-klus' voor 'elke WP'.
Geen idee. Het is allemaal puur theoretisch op dit moment. Maar bij het installeren van vloerverwarming en het zoeken naar een geschikte warmtepomp was dit weer eens een vraagstuk die niemand kon beantwoorden.

Vandaar dat ik het wel belangrijk vind om zo'n formule ook in de openingspost te hebben als deze correct is @mkleinman

Er waren dus 2 dingen waarvan ik van de 9 "installateurs" geen antwoord op kon krijgen:
1) welke capaciteit warmtepomp heb ik nodig voor mijn nieuwe woning
2) welke flow moet de warmtepomp hebben om een vloerverwarmingssysteem met gesloten verdelers aan te sturen

1 is dus beantwoord door @koevlaas2
2 is met genoemde formule te berekenen.

(als ik het zo bekijk is de "gedwongen" keuze voor een 16kW panasonic monobloc toch een goede keuze t.o.v. de 12kW. Die heeft namelijk 10l/m hogere flow)

[Voor 5% gewijzigd door kmf op 05-12-2017 08:09]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Bl4ckviper
 • Registratie: mei 2002
 • Laatst online: 21-09 22:42

Bl4ckviper

BlaBlaBla

@Jan Treur

Dan moet je de maand van bijvoorbeeld vorig jaar vergelijken met het huidige jaar. Echter gaat dit toch niet altijd op ivm verschil in temperatuur. Of gaat dit wel op als het aantal graden dagen gelijk is?

Be fast .... Be furious....


 • Willie Wortel
 • Registratie: maart 2012
 • Niet online
Bl4ckviper schreef op maandag 4 december 2017 @ 23:59:
Ben er ook weer bij.

Weer iemand er manier om de cop bij benadering te bepalen zonder warmtemeter te plaatsen? Dit is niet iets wat ik zelf kan en wil namelijk
Je zou kunnen overwegen om een Raspberry + DaL software te hatseflatsen.

Kan je onder andere dit soort dingen doen: Willies UBIDOTS WP COP

[Voor 3% gewijzigd door Willie Wortel op 05-12-2017 08:30]


 • Boeie
 • Registratie: december 2000
 • Laatst online: 01-09 15:26
Waarom doen die grote Loria's het zoveel slechter dan de kleine. Je zou juist denken dat grotere units in verhouding minder verliezen hebben. Bezuinigd op warmtewisselaars? (Dit ook bij Panasonicmono)
@Tomexergie Dat dacht ik dus ook. Ik vond het gekke ook dat het noise level vanaf de 6008 7db hoger was, wat duid op een andere buitenunit. Kan alleen even niet meer vinden welke brochure ik dit uit had |:(
Chris_82:
Meen mij te herinneren dat de warmtewisselaars van de buitenunit voor de 4/6/8 kW even groot zijn, waarschijnlijk alleen een andere compressor (8 ) of begrenst (4). De 10 kW is dan wel weer iets groter. Binnenunits zijn sowieso identiek.
@Boeie De minimumvermogens (modulatie) van de 4/6/8kW zijn allen 1.75kW warmte. De 10kW gaat terug tot 3.2 kW.
@Chris_82 Oke, wat je hiermee dus wil zeggen is dat ze allemaal even 'zuinig' draaien maar enkel wat meer overcapaciteit hebben? De Installateur wil perse een 6008 met een 300L boiler, anders is het te weinig volgens hem.

All electric, LTV, Loria 6008 Duo 2-zone, 7200WP zuid, Brink WTW Renovent Excellent 400, nul op de meter


 • joostmaas
 • Registratie: mei 2014
 • Niet online
hajeetje schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 00:17:
@joostmaas In hoeverre is de min/maxT op een dag relevant voor het wel of niet kunnen compenseren van het warmteverlies zonder ongewenste daling/stijging van kamerT ? Of anders gesteld hoeveel zie je de uurproductie van een WP varieren bij xC buitenT variatie over een dag ? In mijn optiek is dat redelijk beperkt, zelfs als de schil van een huis, zoals bij mij een niet geisoleerde jaren 70 woning betreft.
Dat is natuurlijk zeker niet beperkt, omdat er nu eenmaal die verrekte wet van behoud van energie is ;-)

Stel 20 graden binnen (veel te warm voor mij, maar dat terzijde), 5 graden buiten, dus 15 graden verschil. 5 graden buiten vs -10 buiten is hetzelfde verschil. Dus zet voor de grap eens je verwarming vandaag een hele dag uit. Dan heb je met de huidige temperatuur dus een stuk minder verschil dan tussen koud en écht koud. Ik denk dat je vandaag een dagje zonder verwarming echt wel merkt... De benodigde WP capaciteit is uiteindelijk recht evenredig met de buitentemperatuur. Daar zit door de warmtecapaciteit van je huis een vertraging in, dus bij een enkele koude nacht valt het nog wel mee. Daarom neem ik in het voorbeeld ook daggemiddelden.

En, ja, daar kunnen we aan rekenen, en jij hebt vast een magische toverformule ;-)

 • Urza-
 • Registratie: november 2009
 • Laatst online: 21-09 18:12
Wat voor alternatieven zijn er voor de Loria 6008? Gezien deze hier niet zo goed wordt ontvangen) ofja minder dan andere WP). Ik wil na de winter een warmtepomp laten plaatsen met als doel uiteindelijk van het gas te zijn.
Wellicht dat een 6006 het ook wel trekt als we de vloer vervangen hebben, ik zal binnenkort eens proberen een transmissie berekening te doen voor ons huis.

Ik vind een beetje stille buitenunit wel belangrijk, ik ben vrij gevoelig voor geluiden.

 • amarkest
 • Registratie: februari 2014
 • Laatst online: 20-09 21:41
Urza- schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 09:01:
Wat voor alternatieven zijn er voor de Loria 6008? Gezien deze hier niet zo goed wordt ontvangen) ofja minder dan andere WP). Ik wil na de winter een warmtepomp laten plaatsen met als doel uiteindelijk van het gas te zijn.
Wellicht dat een 6006 het ook wel trekt als we de vloer vervangen hebben, ik zal binnenkort eens proberen een transmissie berekening te doen voor ons huis.

Ik vind een beetje stille buitenunit wel belangrijk, ik ben vrij gevoelig voor geluiden.
probeer ook 's een tijdje op max Ta van 40 te draaien.

 • Sjors81
 • Registratie: oktober 2004
 • Laatst online: 09:07
tvp

 • amarkest
 • Registratie: februari 2014
 • Laatst online: 20-09 21:41

 • Daannn1987
 • Registratie: december 2012
 • Laatst online: 13:41

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • the-edge
 • Registratie: juni 2005
 • Laatst online: 17-09 16:41
Welke z-wave sensoren gebruiken jullie om bijv. temperaturen uit te lezen?
Of zijn het geen Z-Wave sensoren?

[Voor 19% gewijzigd door the-edge op 05-12-2017 09:11]


 • Daannn1987
 • Registratie: december 2012
 • Laatst online: 13:41
the-edge schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 09:11:
Welke z-wave sensoren gebruiken jullie om bijv. temperaturen uit te lezen?
Of zijn het geen Z-Wave sensoren?
Betwijfel of er iemand Z-wave gebruik voor temp sensorren.. Ik gebruik ESP8266's icm DB18S20 sensorren wat vervolgens naar RPI wordt gestuurd.

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • Tomexergie
 • Registratie: maart 2014
 • Laatst online: 02:48
Jan Treur schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 07:05:

Mogen wij zonder warmtemeter dan nu ook meedoen in de maandoverzichten die eigenlijk niet bedoeld zijn als een COP top tien?
Je bent geen aangeschoten wild Jan als je geen warmtemeter hebt. Het klinkt een beetje vanuit een underdog positie. Het verzamelen van COP's heeft tot doel om onze WP's te vergelijken en daar informatie uit te halen. Meten =weten daar gingen we van uit dus zonder warmtemeter is het niet serieus genoeg voor vergelijk.
We hebben tot nu toe 1 E=Estimated, maar iedereen is vrij om mee te doen. Als er meer E's komen stel ik voor om ze wel bij elkaar te zetten want een betrouwbare E- methode is ook interessant voor forumleden.

We hebben tot nu toe nog geen discussie gehad op de interne warmtemeting van diverse merken (Mhp). Waar is dat op gebaseerd en hoe betrouwbaar? VW software?

 • Jan Treur
 • Registratie: februari 2016
 • Laatst online: 03:35
Bl4ckviper schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 08:15:
@Jan Treur

Dan moet je de maand van bijvoorbeeld vorig jaar vergelijken met het huidige jaar. Echter gaat dit toch niet altijd op ivm verschil in temperatuur. Of gaat dit wel op als het aantal graden dagen gelijk is?
Ik heb nooit maandverbruik van gas bijgehouden, alleen jaarverbruik. Dan kun je dit eigenlijk alleen per jaar doen. En het is inderdaad een heel ruwe schatting omdat jaren nooit gelijk zijn in omstandigheden. Dat kan inderdaad misschien deels gecorrigeerd worden door de graaddagen te bepalen.

All electric energieneutraal: 2013 8.6 kWp PV + 2013 14 kW Fujitsu warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric


 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
kmf schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 08:07:
[...]


Geen idee. Het is allemaal puur theoretisch op dit moment. Maar bij het installeren van vloerverwarming en het zoeken naar een geschikte warmtepomp was dit weer eens een vraagstuk die niemand kon beantwoorden.

Vandaar dat ik het wel belangrijk vind om zo'n formule ook in de openingspost te hebben als deze correct is @mkleinman

Er waren dus 2 dingen waarvan ik van de 9 "installateurs" geen antwoord op kon krijgen:
1) welke capaciteit warmtepomp heb ik nodig voor mijn nieuwe woning
2) welke flow moet de warmtepomp hebben om een vloerverwarmingssysteem met gesloten verdelers aan te sturen

1 is dus beantwoord door @koevlaas2
2 is met genoemde formule te berekenen.

(als ik het zo bekijk is de "gedwongen" keuze voor een 16kW panasonic monobloc toch een goede keuze t.o.v. de 12kW. Die heeft namelijk 10l/m hogere flow)
Tenzij je echt een heel groot huis op het oog hebt of al hebt zal de flow van elke passende WP qua capaciteit de daarbij behorende flow leveren.

 • amarkest
 • Registratie: februari 2014
 • Laatst online: 20-09 21:41
ELGA FW 15.3:

ik wil de HCMT alleen gebruiken voor aanpassen div. parameters.
Zou ik 'm op hetzelfde OT draadje kunnen hangen als mn huidige kamerthermostaat en dan de warmteaanvraag (incl sww) uitzetten/heel laag zetten?

 • Chris_82
 • Registratie: oktober 2017
 • Laatst online: 21-09 11:04
Boeie schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 08:42:
[...]

@Chris_82 Oke, wat je hiermee dus wil zeggen is dat ze allemaal even 'zuinig' draaien maar enkel wat meer overcapaciteit hebben? De Installateur wil perse een 6008 met een 300L boiler, anders is het te weinig volgens hem.
Dat is inderdaad de strekking, al kan het geluid wel verschillen (eigenlijk vooral bij vollast). Een grotere WP maakt ook sneller je SWW.
Persoonlijk vind ik de 300L boiler optie bij de Loria stevig aan de prijs ten opzichte van de 190L (geïntegreerd met binnenunit). Heb je nagedacht over een ander merk boiler, of de optie kleinere boiler + doorstroomverwarmer? Waar kom je zelf op uit voor je dagelijks gemiddeld gebruik SWW (afwas,douche,bad)?
En kritisch blijven naar je installateur, of bied hij 6008 voor de prijs van 6006 en 300L voor 190L? :+

8.5kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric.


 • Mindstorms
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 21-09 23:33
Overal staat dat een warmtepomp in de zomer kan koelen, maar gezien ik graag op mijn energierekening wil besparen zie ik dat niet direct als voordeel. Hoe doen jullie dat? Staat de pomp uit in de zomer, of verwarmt hij nog wel tapwater (met lagere COP) ?
En is er een keuze te maken tussen tapwater en/of verwarming, zodat er in de winter efficient verwarmd kan worden en bij "overcapaciteit" op de verwarming tapwater verwarmd kan worden?

Heeft er iemand ervaring met het geluid van een Panasonic monobloc op een plat dak?

 • Daannn1987
 • Registratie: december 2012
 • Laatst online: 13:41
Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 09:49:
Overal staat dat een warmtepomp in de zomer kan koelen, maar gezien ik graag op mijn energierekening wil besparen zie ik dat niet direct als voordeel. Hoe doen jullie dat? Staat de pomp uit in de zomer, of verwarmt hij nog wel tapwater (met lagere COP) ?
En is er een keuze te maken tussen tapwater en/of verwarming, zodat er in de winter efficient verwarmd kan worden en bij "overcapaciteit" op de verwarming tapwater verwarmd kan worden?

Heeft er iemand ervaring met het geluid van een Panasonic monobloc op een plat dak?
Koelen met een L/W warmtepomp is niet geweldig (thans niet bij mij).
Als je wilt besparen en geen overschot hebt en geen behoefte om te koelen doe je het toch gewoon niet?
Niet alle WP's kunnen koelen overigens, en de thermostaat icm wp moeten het ook samen ondersteunen.

Je hebt juist een hogere COP, gezien de TBuiten veel hoger is.

Geen idee of er een keuze mogelijkheid is.. zal per warmtepomp verschillen.
Let wel; niet alle WP's ondersteunen het maken van tapwater.

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • wervisser
 • Registratie: oktober 2006
 • Laatst online: 17-09 00:06
@the-edge
Ik gebruik een Fibaro Universele Sensor waar ik een aantal DS18B20 sensoren aan heb gehangen (en mijn deurbel :+ )

Zuid 4600Wp, Loria 6008, 300L boiler, Domoticz icm Fibaro, Aeotec, Sonoff


 • Knowbody
 • Registratie: december 2016
 • Laatst online: 17-09 20:27
Urza- schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 09:01:
Wat voor alternatieven zijn er voor de Loria 6008? Gezien deze hier niet zo goed wordt ontvangen) ofja minder dan andere WP). Ik wil na de winter een warmtepomp laten plaatsen met als doel uiteindelijk van het gas te zijn.
Wellicht dat een 6006 het ook wel trekt als we de vloer vervangen hebben, ik zal binnenkort eens proberen een transmissie berekening te doen voor ons huis.

Ik vind een beetje stille buitenunit wel belangrijk, ik ben vrij gevoelig voor geluiden.
De Nefit monoblock is een van de stillere units.

Daikin Hybrid 8 kW. Verwarmt zoveel mogelijk gasloos.


 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
joostmaas schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 08:44:
[...]

Dat is natuurlijk zeker niet beperkt, omdat er nu eenmaal die verrekte wet van behoud van energie is ;-)

Stel 20 graden binnen (veel te warm voor mij, maar dat terzijde), 5 graden buiten, dus 15 graden verschil. 5 graden buiten vs -10 buiten is hetzelfde verschil. Dus zet voor de grap eens je verwarming vandaag een hele dag uit. Dan heb je met de huidige temperatuur dus een stuk minder verschil dan tussen koud en écht koud. Ik denk dat je vandaag een dagje zonder verwarming echt wel merkt... De benodigde WP capaciteit is uiteindelijk recht evenredig met de buitentemperatuur. Daar zit door de warmtecapaciteit van je huis een vertraging in, dus bij een enkele koude nacht valt het nog wel mee. Daarom neem ik in het voorbeeld ook daggemiddelden.

En, ja, daar kunnen we aan rekenen, en jij hebt vast een magische toverformule ;-)
Wat ik probeerde aan te geven is dat als over 24h de dag- en nachttemperatuur xC varieert, je dat amper in de overzichten in domoticz terug kunt vinden. Gisteren niet echt een voorbeeld maar 4C variatie tussen max en min gaf bij mij een verschil in 530W en 580W aan opgenomen vermogen. Als je naar de stooklijn(en) van jezelf of anderen kijkt zie je ook dat er bij 1C buitenT verandering de Ta slechts met 0.3-0.4 stijgt.
Bij mij, met de nodige spreiding heb 1kWh per 1C>deltaT tussen 'start met stoken, in mijn geval 19C en de heersende buitenT. Bijv. buitenT=5C dan (19-5)*1kWh die dag nodig.

 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Urza- schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 09:01:
Wat voor alternatieven zijn er voor de Loria 6008? Gezien deze hier niet zo goed wordt ontvangen) ofja minder dan andere WP). Ik wil na de winter een warmtepomp laten plaatsen met als doel uiteindelijk van het gas te zijn.
Wellicht dat een 6006 het ook wel trekt als we de vloer vervangen hebben, ik zal binnenkort eens proberen een transmissie berekening te doen voor ons huis.

Ik vind een beetje stille buitenunit wel belangrijk, ik ben vrij gevoelig voor geluiden.
Wat is je jaarverbruik aan gas ? Liefst met begin en einddatum van betreffende periode ivm graaddagen ?

 • Jan Treur
 • Registratie: februari 2016
 • Laatst online: 03:35
Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 09:49:
Overal staat dat een warmtepomp in de zomer kan koelen, maar gezien ik graag op mijn energierekening wil besparen zie ik dat niet direct als voordeel. Hoe doen jullie dat? Staat de pomp uit in de zomer, of verwarmt hij nog wel tapwater (met lagere COP) ?
Koelen kost erg weinig vermogen; het temperatuurverschil tussen bijvoorbeeld 30 graden buiten en 18 graden water is vrij klein. En gegeven dat het maar op een beperkt aantal dagen nodig is, kom je op maar een heel klein jaarverbruik daarvoor. Hij wisselt dan koelen af met het bijwerken van het tapwater.
Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 09:49:
En is er een keuze te maken tussen tapwater en/of verwarming, zodat er in de winter efficient verwarmd kan worden en bij "overcapaciteit" op de verwarming tapwater verwarmd kan worden?
Er is altijd wel capaciteit over om op een geschikt moment het tapwater bij te werken, bijvoorbeeld als je naar bed gaat, of een paar uur voordat je opstaat.

All electric energieneutraal: 2013 8.6 kWp PV + 2013 14 kW Fujitsu warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric


 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Jan Treur schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 09:43:
[...]


Ik heb nooit maandverbruik van gas bijgehouden, alleen jaarverbruik. Dan kun je dit eigenlijk alleen per jaar doen. En het is inderdaad een heel ruwe schatting omdat jaren nooit gelijk zijn in omstandigheden. Dat kan inderdaad misschien deels gecorrigeerd worden door de graaddagen te bepalen.
Probeer maar eens een paar jaren op de rij te zetten, de m3/graaddag op jaarbasis varieert niet enorm.

 • Mindstorms
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 21-09 23:33
Daannn1987 schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 09:52:
[...]

Koelen met een L/W warmtepomp is niet geweldig (thans niet bij mij).
Als je wilt besparen en geen overschot hebt en geen behoefte om te koelen doe je het toch gewoon niet?
Niet alle WP's kunnen koelen overigens, en de thermostaat icm wp moeten het ook samen ondersteunen.

Je hebt juist een hogere COP, gezien de TBuiten veel hoger is.

Geen idee of er een keuze mogelijkheid is.. zal per warmtepomp verschillen.
Let wel; niet alle WP's ondersteunen het maken van tapwater.
Ik kreeg een aanbieding voor een warmtepomp met de belofte dat het E500 per jaar zou besparen, dus vandaar de interesse ;) .Alleen het nut in de zomer, als je niet hoeft te koelen, is een van de dingen die mij nog niet duidelijk is.

 • Mindstorms
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 21-09 23:33
Jan Treur schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:00:
Er is altijd wel capaciteit over om op een geschikt moment het tapwater bij te werken, bijvoorbeeld als je naar bed gaat, of een paar uur voordat je opstaat.
Maar stel het is winter en ik sta te douchen, dan heb ik geloof ik toch liever dat hij efficient mijn woonkamer verwarmd dan dat hij minder efficient mijn tapwater warm gaat maken, dat kan dan wel met gas... Of zie ik dat verkeerd?

 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:03:
[...]


Ik kreeg een aanbieding voor een warmtepomp met de belofte dat het E500 per jaar zou besparen, dus vandaar de interesse ;) .Alleen het nut in de zomer, als je niet hoeft te koelen, is een van de dingen die mij nog niet duidelijk is.
Xm3 gas = 2*XkWh
Of je E500 bespaart hangt af van het aantal m3 gas dat je gebruikt. 40% besparing is mogelijk, dus als je nu 500/40%=1255 aan gas betaald klopt het.

 • Daannn1987
 • Registratie: december 2012
 • Laatst online: 13:41
Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:03:
[...]


Ik kreeg een aanbieding voor een warmtepomp met de belofte dat het E500 per jaar zou besparen, dus vandaar de interesse ;) .Alleen het nut in de zomer, als je niet hoeft te koelen, is een van de dingen die mij nog niet duidelijk is.
Van greenchoice voor de ELGA?

Welk nut heeft een CV ketel uberhaubt in de zomer? Alleen je tapwater..
Je CV moet pas aan de bak als het koud wordt..

Het simpele rekensommetje;
Uit 1m3 gas haal je ±8 kw warmte
Uit 1kw elektra haal je met een WP ±4 kw warmte


1 m3 gas kost mij 63 cent
1 kw elektra kost mij 18,5 cent

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • Mindstorms
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 21-09 23:33
hajeetje schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:06:
[...]

Xm3 gas = 2*XkWh
Of je E500 bespaart hangt af van het aantal m3 gas dat je gebruikt. 40% besparing is mogelijk, dus als je nu 500/40%=1255 aan gas betaald klopt het.
Gasverbruik ligt op 3000m3, dus dat zou moeten lukken :) .
Daannn1987 schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:08:
[...]

Van greenchoice voor de ELGA?
Ja, dat heeft de interesse gewekt. Maar we kunnen eventueel veel zelf, dus we zijn ons breder aan het orienteren.
Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:06:
[...]


Maar stel het is winter en ik sta te douchen, dan heb ik geloof ik toch liever dat hij efficient mijn woonkamer verwarmd dan dat hij minder efficient mijn tapwater warm gaat maken, dat kan dan wel met gas... Of zie ik dat verkeerd?
Dat is precies de reden dat ik er een wp boiler bij heb gezet

En als jij niet van plan bent om volledig van het gas af te gaan moet je gewoon net als ik een grote buffer in retour voor CV plaatsen en die buffer laat je door wp verwarmen. Zodra capaciteit te laag word zet je de CV er ook bij aan ,kan makkelijk tegelijk draaien, dat geeft je grootste besparing want een elga gaat uit zodra CV aan gaat.
En uiteraard kun je op die buffer nog meerdere warmtebronnen plaatsen

[Voor 33% gewijzigd door reneeke1970 op 05-12-2017 10:23]

1 PVoutput . Dongen NB


 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:11:
[...]

Gasverbruik ligt op 3000m3, dus dat zou moeten lukken :) .


[...]

Ja, dat heeft de interesse gewekt. Maar we kunnen eventueel veel zelf, dus we zijn ons breder aan het orienteren.
Maar als je 3000m3 verstookt lijkt me een ELGA een beetje aan de kleine kant. Die zou dan 500/(0.60-0.36)=2092m3 gas moeten vervangen als ik het goed bereken.
I.p.v. de ELGA een Panasonic welke in aanschaf, mits zelf geimporteerd en aangesloten door 1 van onze forumleden waarschijnlijk een stuk voordeliger uitpakt. CV en WP onafhankelijk van elkaar laten werken, CV gaat aan als WP het niet meer voldoende warm krijgt, door de thermostaat van de CV-ketel bijv 0.1C lager te zetten dan de instelling van de WP.
Dat gasverbruik zal incl. SWW zijn, enig idee welk deel voor verwarmen ?

[Voor 4% gewijzigd door hajeetje op 05-12-2017 10:30]


 • Boeie
 • Registratie: december 2000
 • Laatst online: 01-09 15:26
Chris_82 schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 09:48:
[...]


Dat is inderdaad de strekking, al kan het geluid wel verschillen (eigenlijk vooral bij vollast). Een grotere WP maakt ook sneller je SWW.
Persoonlijk vind ik de 300L boiler optie bij de Loria stevig aan de prijs ten opzichte van de 190L (geïntegreerd met binnenunit). Heb je nagedacht over een ander merk boiler, of de optie kleinere boiler + doorstroomverwarmer? Waar kom je zelf op uit voor je dagelijks gemiddeld gebruik SWW (afwas,douche,bad)?
En kritisch blijven naar je installateur, of bied hij 6008 voor de prijs van 6006 en 300L voor 190L? :+
Oke, helder. Dat is natuurlijk ook wel belangrijk aangezien het je enige bron voor SWW is.

Het prijsverschil tussen de 6008 en 6006 weet ik nog niet, dit heeft hij nog niet gegeven. Verschil tussen geoffreerde Mitsubishi (capaciteit stond er niet bij, maar zal Zubadan 11,2 zijn geweest) en de Loria 6008 incl 300L was 3586 euro...

Doorstroomverwarmer heb ik aan gedacht, zou ik niet gelijk toe willen passen maar wel rekening mee willen houden in het installatieontwerp zodat ik die altijd nog toe kan passen indien de WP het niet aan kan. Dat verwacht ik echter niet, zeker niet met een 300L boiler.

Inmiddels bij 2 andere installateurs ook offertes opgevraagd, zonder opgaaf WP vermogen, ben benieuwd waar ze mee komen en zal t hier delen.

All electric, LTV, Loria 6008 Duo 2-zone, 7200WP zuid, Brink WTW Renovent Excellent 400, nul op de meter


 • Bl4ckviper
 • Registratie: mei 2002
 • Laatst online: 21-09 22:42

Bl4ckviper

BlaBlaBla

Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:06:
[...]


Maar stel het is winter en ik sta te douchen, dan heb ik geloof ik toch liever dat hij efficient mijn woonkamer verwarmd dan dat hij minder efficient mijn tapwater warm gaat maken, dat kan dan wel met gas... Of zie ik dat verkeerd?
Een wp maakt niet het water warm op moment dat jij je kraan opendraait. Dus op het moment dat jij in de winter gaat staan douchen is het water al gemaakt en zit in de boiler te wachten voor gebruik. En de WP kan netjes ander werk doen of niets. Als na of tijdens het douchen blijkt dat de temperatuur in je boiler een groter verschil heeft gekregen dan ingesteld staat op je wp gaat hij bij maken (of pas op een later moment ligt aan je instellingen). Maar dat red je niet meer in je douchebuurt om daar gebruik van te maken.

Be fast .... Be furious....


 • buiter
 • Registratie: december 2001
 • Laatst online: 13:18
hajeetje schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:22:
door de thermostaat van de CV-ketel bijv 0.1C lager te zetten dan de instelling van de WP.
Welke thermostaat kan op deze precisie ingesteld worden? ;-)
Laat staan dat een meting zo precies kan zijn.
Mijn Nest doet het op 0,5 graden.

Verder wel eens met deze de redenatie hoor.
Hier in huis zorgt een (fysieke) schakelaar ervoor dat de thermostaat geschakeld is tussen de CV en WP.
Kan de WP het niet aan, dan schakel je de CV heel eenvoudig in.
Dit is nog nooit gebeurd.

Ook heel makkelijk als de WP een storing heeft.

 • Bl4ckviper
 • Registratie: mei 2002
 • Laatst online: 21-09 22:42

Bl4ckviper

BlaBlaBla

@buiter
Mijne doen het met 0,2 via de knoppen

Be fast .... Be furious....


 • Boerm
 • Registratie: februari 2016
 • Laatst online: 22-05 15:32
thido schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 07:33:
[...]


Welke thermostaat heb je in gebruik?
Hier nu een Honeywell Chronotherm maar is niet wat ik zoek (wanneer die richting de T gevraagd gaat vind hij het nodig af en aan te gaan schakelen).
https://www.weerstationko...resta/tx-320-3-kan-sensor
de set point temp stel ik in op de hoofdbesturing (wp) vervolgens die via de melcloud uitlezen met domoticz, die leest ook bovenstaande thermometer uit, zakt de temp van de thermometer 0,1 graad beneden de set point dan schakelt domoticz de wp, een beetje omslachtig maar het werkt perfect

de meeste thermostaten schakelen bij 0,5 graden, en dat vind ik teveel voor vloer verwarming, want dan zit er 1 graad tussen en moet de wp weer met een koude vloer beginnen

Zubadan 8 kw, zonneboiler met 72 heatpipes, 5750 wp, Pellet cvkachel, geen gas sinds mei 2016


 • Mindstorms
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 21-09 23:33
hajeetje schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:22:
[...]

Maar als je 3000m3 verstookt lijkt me een ELGA een beetje aan de kleine kant. Die zou dan 500/(0.60-0.36)=2092m3 gas moeten vervangen als ik het goed bereken.
I.p.v. de ELGA een Panasonic welke in aanschaf, mits zelf geimporteerd en aangesloten door 1 van onze forumleden waarschijnlijk een stuk voordeliger uitpakt. CV en WP onafhankelijk van elkaar laten werken, CV gaat aan als WP het niet meer voldoende warm krijgt, door de thermostaat van de CV-ketel bijv 0.1C lager te zetten dan de instelling van de WP.
Dat gasverbruik zal incl. SWW zijn, enig idee welk deel voor verwarmen ?
Ik was de Panasonic inderdaad ondertussen tegengekomen, dat lijkt een aantrekkelijke optie. Maar hoe bereken je het te vervangen gas precies?
Het idee achter het onafhankelijk laten werken is duidelijk, dank daarvoor. We hebben twee thermostaten, eentje voor de vloerverwarming (grootste deel van het huis) en eentje voor de radiatoren. Gezien de lagere temperaturen van de WP is het dan het meest zinvol om hem alleen op de vloerverwarming aan te sluiten denk ik?
Helaas geen idee hoeveel gas er naar verwarmen vs warm water gaat...

 • Speedy-Andre
 • Registratie: maart 2002
 • Nu online

Speedy-Andre

Sony ZL-XA, Nokia 7 plus

Waar heb je dan bookmarks voor? 8)7

PVoutput Stookt met 2x Tosh Daiseikai 8 3,5kW, SWW Atlantic Explorer V3 200l. Gasloos aug 2016 Sinds 6-11-2018 5590Wp WU IALMER88


 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:37:
[...]

Ik was de Panasonic inderdaad ondertussen tegengekomen, dat lijkt een aantrekkelijke optie. Maar hoe bereken je het te vervangen gas precies?
Het idee achter het onafhankelijk laten werken is duidelijk, dank daarvoor. We hebben twee thermostaten, eentje voor de vloerverwarming (grootste deel van het huis) en eentje voor de radiatoren. Gezien de lagere temperaturen van de WP is het dan het meest zinvol om hem alleen op de vloerverwarming aan te sluiten denk ik?
Helaas geen idee hoeveel gas er naar verwarmen vs warm water gaat...
Wat bedoel je met: "Maar hoe bereken je het te vervangen gas precies?"
Er zijn 'richtlijnen/vuistregels' voor SWW verbruik, gezinsgrootte speelt uiteraard een belangrijke rol, en is douchen 'een noodzakelijk kwaad / kort' of is het een 'feestje / lang'. Veel 'groot' bad-gebruik ?

 • Mindstorms
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 21-09 23:33
hajeetje schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:42:
[...]

Wat bedoel je met: "Maar hoe bereken je het te vervangen gas precies?"
Er zijn 'richtlijnen/vuistregels' voor SWW verbruik, gezinsgrootte speelt uiteraard een belangrijke rol, en is douchen 'een noodzakelijk kwaad / kort' of is het een 'feestje / lang'.
Ik volg je sommetje niet helemaal, wat is wat?
hajeetje schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:22:
[...]
Die zou dan 500/(0.60-0.36)=2092m3 gas moeten vervangen als ik het goed bereken.

 • mkleinman
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 07:31

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
mightym schreef op maandag 4 december 2017 @ 19:40:
Ligt het aan mij of is de gebruikerslijst in de startpost een beetje gedateerd? Tegenwoordig zijn er toch wel veel meer gebruikers die geen Techneco apparaat hebben?
Ik ben de lijst aan het bijwerken maar er zijn dus een heleboel eigenaren met een Techneco ELGA :)
Oxellaar schreef op maandag 4 december 2017 @ 21:43:
Check, deeltje 5!

Even over de TS, nog steeds een W/W warmtepomp als voorbeeld over de werking....
Ik zal toch eens zoeken of daar een ander voorbeeld voor te vinden is.
Dat was mij nog nooit opgevallen. Ik heb/ga de tekst eronder iets aangepast. Tekst staat in bewerking lokaal
joostmaas schreef op maandag 4 december 2017 @ 23:27:
Jammer dat in de topicstart onder 'Echte winters? Wat zijn dat?' alleen gegevens van zo'n beetje de warmste plek in NL worden getoond. Ik heb al minstens 2x erop gewezen dat het elders echt een ander verhaal is. Op basis van topicstart kan men dus wel eens ten onrechte een te kleine WP kiezen. Liefst dus ook even wat gegevens van de meest recente strenge winter toevoegen, dus van net voordat er op grotere schaal met WP's werd begonnen... Volgende betreft daggemiddelden! Dus niet eens minimum temp. en geeft toch een heel ander beeld dan de topicstart:
2 t/m 7 februari 2012
Eindhoven -7,2 -9,4 -13,8 -8,1 -7,3 -8,7
Arcen -7,4 -9,3 -10,7 -7,2 -7,5 -8,1
https://weerstatistieken.nl/
Gemiddeld zijn er trouwens 3 dagen met minimumtemp. onder de -10 per jaar. De verwachting is dat dit eerder meer dan minder gaat worden, ondanks stijging van de gemiddelde temperatuur. Overigens ook in de afgelopen jaren een aantal malen op verschillende plekken minimumtemperaturen onder de -20.
Mocht je meer informatie hebben hierover die ik in de OP kan plaatsen DM me die ajb. Andere optie is dat ik je toevoeg aan de auteurslijst?

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:43:
[...]


Ik volg je sommetje niet helemaal, wat is wat?

[...]
0.60 is 1m3 gas en 0.36 is 2kWh electra.
Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:06:
[...]


Maar stel het is winter en ik sta te douchen, dan heb ik geloof ik toch liever dat hij efficient mijn woonkamer verwarmd dan dat hij minder efficient mijn tapwater warm gaat maken, dat kan dan wel met gas... Of zie ik dat verkeerd?
Zelf maak ik elke dag rond 14:00 mijn SWW water warm in runs van een uur met een tussenpauze van een half uur om CV op peil te houden. (is allemaal instelbaar).

Mijn CV heeft hier helemaal niets onder te lijden, is absoluut niet merkbaar.

Het tijdstip van 14.00 is bewust gekozen om 3 redenen

1 = COP is dan het beste vanwege de buitentemperatuur
2 = Het geluid geeft dan de minste overlast.
3 = Het CV systeem heeft dan de minste warmte nodig.

Normaal gesproken haalt SWW het makkelijk binnen 1 uur, maar heel soms onder "barre" omstandigheden heeft de WP 2 runs nodig.

Nu is gas voor mij geen optie, want dat heb ik niet.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • thido
 • Registratie: december 2012
 • Laatst online: 11:09

thido

Tilburg

Boerm schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:35:
[...]


https://www.weerstationko...resta/tx-320-3-kan-sensor
de set point temp stel ik in op de hoofdbesturing (wp) vervolgens die via de melcloud uitlezen met domoticz, die leest ook bovenstaande thermometer uit, zakt de temp van de thermometer 0,1 graad beneden de set point dan schakelt domoticz de wp, een beetje omslachtig maar het werkt perfect

de meeste thermostaten schakelen bij 0,5 graden, en dat vind ik teveel voor vloer verwarming, want dan zit er 1 graad tussen en moet de wp weer met een koude vloer beginnen
Dus geen thermostaat zoals je die aanschaft maar een zelfbouw schakeling met thermostaat functie.
Tweaker waardig :-)

Ik denk dat ik ook maar een PLC'tje ga wegzetten met temperatuur sensor eraan en zelf de regeling programmeer.

All electric! 7420Wp / LG l/w 7kW / 2x Daikin l/l 2.5kW / Atlantic 200l


 • Mindstorms
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 21-09 23:33
hajeetje schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:44:
[...]

0.60 is 1m3 gas en 0.36 is 2kWh electra.
Ah ja, tuurlijk.
Daannn1987 schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:08:
[...]
Welk nut heeft een CV ketel uberhaubt in de zomer? Alleen je tapwater..
Je CV moet pas aan de bak als het koud wordt..
Goed punt :) .

 • mkleinman
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 07:31

mkleinman

4.5kWp, 8.4GJ Zb/CV, WTW, ELGA

Topicstarter
Openingspost weer aangepast, weer aantal nieuwe eigenaren toegevoegd.

WIe o wie wil wat meer vertellen over zijn/haar warmtepomp, dan kan ik dat toevoegen in de OP

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


 • Chris_82
 • Registratie: oktober 2017
 • Laatst online: 21-09 11:04
@Boeie Er staan nu enkele prijzen in de openingspost, daarnaast is er ook nog de inkoopactie bij Qurrent, ook al zit je daar niet voor je stroom, geeft wel wat inzicht in de prijzen.

8.5kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric.


 • kmf
 • Registratie: november 2000
 • Niet online
*

[Voor 100% gewijzigd door kmf op 05-12-2017 11:34]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.

Rol-Co schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 06:02:
@Oxellaar
Vol vermogen? Geen idee, dat heeft hij nog nooit gelopen.
Nou... Nieuwe uitdaging 😉

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0


 • Jan Treur
 • Registratie: februari 2016
 • Laatst online: 03:35
Mindstorms schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:06:
Maar stel het is winter en ik sta te douchen, dan heb ik geloof ik toch liever dat hij efficient mijn woonkamer verwarmd dan dat hij minder efficient mijn tapwater warm gaat maken, dat kan dan wel met gas... Of zie ik dat verkeerd?
Je doet net of het elkaar uitsluit, maar dat is niet zo. Je neemt een WP altijd met wat reservecapaciteit. Hij zal EN het verwarmen doen EN op de goede tijd het SWW water warm maken.

Het alternatief met gas is ook niet voordelig i.v.m. onderhouds-, vastrecht- en transportkosten voor het gas en steeds hoger wordende m3 prijzen.

All electric energieneutraal: 2013 8.6 kWp PV + 2013 14 kW Fujitsu warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric


 • Boeie
 • Registratie: december 2000
 • Laatst online: 01-09 15:26
Chris_82 schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 11:22:
@Boeie Er staan nu enkele prijzen in de openingspost, daarnaast is er ook nog de inkoopactie bij Qurrent, ook al zit je daar niet voor je stroom, geeft wel wat inzicht in de prijzen.
Thanks voor de link, daar staat ook het volgende document: Loria handleiding en prijzen

Even een screenshot:

Prijzen oktober 2017.

Ik ga hiermee naar de installateur... Want zijn excl bedrag is het incl bedrag bruto zonder korting bij Qurrent.

[Voor 11% gewijzigd door Boeie op 05-12-2017 11:47]

All electric, LTV, Loria 6008 Duo 2-zone, 7200WP zuid, Brink WTW Renovent Excellent 400, nul op de meter

De prijzen vermeld in de OP slaan natuurlijk als een k*t op een drumstel :)

De 1 vermeld zijn netto inkoopprijs - subsidie, de ander noemt de complete bedragen inclusief alle toebehoren, installatie etc.

Wellicht ook handig om te vermelden waar je goedkoop WP's en onderdelen kunt kopen in het buitenland.

Zelf heb ik dit lijstje verzameld:

https://tuclimatizaciononline.es/ (Mitsubishi WP's uit Spanje)
https://www.instaladoratermica.com/ (Mitsubishi WP's uit Spanje)
https://kotly.com.pl (Goedkope RVS buffervaten / boiler (SWW) vaten uit Polen
https://www.klimacorner.de (Goedekope website voor Mitsubishi onderdelen uit Duitsland)

Met de onderste 2 heb ik persoonlijk goede ervaringen, met de bovenste 2 geen zaken gedaan uiteindelijk.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
@kmf Hou bij het berekenen van vloerverwarming het volgende in je achterhoofd. Een WP is het meest efficient als het verschil tussen buitenT en Ta zo klein mogelijk is. Hieruit volgt dat je maximaal leidingen, zo dik mogelijk en de kleinst mogelijke hoh zou moeten nastreven.

 • Possible
 • Registratie: mei 2002
 • Laatst online: 13:39
@Grolsch @AUijtdehaag kwam ook nog met deze engelse website:

http://www.pmcoppack.com/products/

http://www.pmcoppack.com/...ting-cooling/0012552.html

[Voor 9% gewijzigd door Possible op 05-12-2017 12:10]

1500wp-Z Live 5100wp-W Live 6600wp-Merged Live Altantic Explorer 200 Live


 • Mindstorms
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 21-09 23:33
Jan Treur schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 11:42:
[...]


Je doet net of het elkaar uitsluit, maar dat is niet zo. Je neemt een WP altijd met wat reservecapaciteit. Hij zal EN het verwarmen doen EN op de goede tijd het SWW water warm maken.

Het alternatief met gas is ook niet voordelig i.v.m. onderhouds-, vastrecht- en transportkosten voor het gas en steeds hoger wordende m3 prijzen.
Bl4ckviper schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:32:
[...]
Een wp maakt niet het water warm op moment dat jij je kraan opendraait. Dus op het moment dat jij in de winter gaat staan douchen is het water al gemaakt en zit in de boiler te wachten voor gebruik. En de WP kan netjes ander werk doen of niets. Als na of tijdens het douchen blijkt dat de temperatuur in je boiler een groter verschil heeft gekregen dan ingesteld staat op je wp gaat hij bij maken (of pas op een later moment ligt aan je instellingen). Maar dat red je niet meer in je douchebuurt om daar gebruik van te maken.
Ik begrijp dat ik het te zwart wit zie inderdaad.
Bl4ckviper schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 10:34:
@buiter
Mijne doen het met 0,2 via de knoppen
Heb je dan een thermostaat voor zowel je CV als WP, of aparte thermostaten? Ik zou het liefst namelijk niet nog een thermostaat plaatsen, dat wordt de derde dan...

 • Bl4ckviper
 • Registratie: mei 2002
 • Laatst online: 21-09 22:42

Bl4ckviper

BlaBlaBla

@Mindstorms

Ik heb geen ketel meer. Alles gaat via de WP.

Be fast .... Be furious....


 • Chris_82
 • Registratie: oktober 2017
 • Laatst online: 21-09 11:04
Boeie schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 11:45:
[...]
Ik ga hiermee naar de installateur... Want zijn excl bedrag is het incl bedrag bruto zonder korting bij Qurrent.
Verbaast me niks, de meeste leven nog in het gas-tijdperk en willen dus ook een leuke marge/boterham op het doorschuiven van de spullen, naast de arbeidskosten+service en garantie opslag. En 21% op een warmtepomp tikt toch wat meer aan dan 21% op een gas-HR62. Die zouden eens moeten gaan omdenken voor een betere businesscase, maar ja he, schaarste en onwetendheid... :+
Bijkomende/installatiekosten vind ik wel wat laag ingeschat bij Qurrent.

8.5kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric.


 • hajeetje
 • Registratie: juli 2008
 • Laatst online: 22-09-2018
De 'uitdaging' om vloerverwaming -> xC omhoog te tillen:
https://tweakers.net/ext/f/6sWkuKc1sEHj7RlhpOVAKJoh/full.png
beton (gew.) 2400 0,92 2210
water -------- 1000 4,187 4190

Bron: http://www.joostdevree.nl/shtmls/warmtecapaciteit.shtml

[Voor 7% gewijzigd door hajeetje op 05-12-2017 12:50]


 • jerh
 • Registratie: mei 2015
 • Laatst online: 07:45
Jan Treur schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 07:05:
Je kunt dit ook iets algemener maken als volgt.
Stel dat p de waargenomen verhouding m3 : kWh is, dan is bij benadering

COP = 8*p

Voor p = 1/2 heb je dan weer 4, maar bijvoorbeeld bij p = 1/1.6 krijg je

COP = 8*1/1.6 = 5

en bij p = 1/2.5 is het

COP = 8*1/2.5 = 3.2

Mogen wij zonder warmtemeter dan nu ook meedoen in de maandoverzichten die eigenlijk niet bedoeld zijn als een COP top tien?
Je kunt in ieder geval voor jezelf vergelijken hoe je het doet. Je neemt bijvoorbeeld het gemiddelde van oktober van alle deelnemers t.o.v. november. Daar komt dan een percentage afwijking uit. Die kan je vervolgens met die van jezelf vergelijken en op die manier kan je zien hoe je het doet afgezet tegen het gemiddeld. Is soms best waardevol, ik zelf doe het bijvoorbeeld in het voor- en naseizoen geweldig, omdat ik dan weinig warmtebehoefte heb. En als het koud wordt gaat het ook veel beter omdat ik een w/w wp heb.

Het geeft je in ieder geval een basaal inzicht.
Pagina: 1 2 3 ... 126 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Geen houtstook / pelletkachels gereutel in dit topic.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee