Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #6 Vorige deel Overzicht Volgende deel Laatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 ... 106 Laatste
Acties:
  • 462.136 views

Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 15-04 16:02
Mede-auteurs:
  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 26-04 22:11

mkleinman

  • develdonk
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 17-02-2024

develdonk

  • BarryH
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 08:29

BarryH

  • Andre1973
  • Registratie: Juni 2012
  • Laatst online: 30-03 22:46

Andre1973

  • Chris_82
  • Registratie: Oktober 2017
  • Laatst online: 26-04 21:28

Chris_82

Oorspronkelijke TS

Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.

Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geïnteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor we nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.

Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt :+

Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.

Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"

Inleiding / voorwoord

Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2017 gegroeid tot een populair topic met intussen meer dan 38000 postings. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen". En intussen zijn we dus alweer bij deel 6 aan beland.

Changelog

  • Eerste deel
  • 31-01-2016, Deel twee!
  • 05-02-2017, Deeltje drie!
  • 15-09-2017, Deel 4 !
  • 04-12-2017, Grote aanpassing openingspost.
  • 05-12-2017, Deel 5!
  • 06-12-2017, Diverse grote verbeteringen in het topic.
  • 10-12-2017, Shops / installateurs toegevoegd.
  • 11-12-2017, Diverse shops / installateurs toegevoegd.
  • 03-02-2018, formule warmteberekening toegevoegd + buffervat verhaal uitgebreid
  • 25-04-2018, Deel 6!

Werking warmtepomp

YouTube: Hoe werkt een warmtepomp?

Afbeeldingslocatie: http://www.familie-kleinman.nl/tweakers/warmtepomp_componenten.jpg

Afbeeldingslocatie: http://www.familie-kleinman.nl/tweakers/componenten_warmtepomp.jpg

Werking: Het koudemiddel (tussen F en B ) is een stof met een lage ‘kook temperatuur’

A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.

De ( Gesloten ) bron waarover wordt gesproken kan een bron zijn in de grond, dan spreken we over een W/W warmtepomp maar ook de buitenlucht met een reguliere "airco" unit. Dan spreken we over een L/W warmtepomp zoals in dit topic.

Begrippen

Wat begrippen op een rij:



COP

( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP

Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?

Antwoord:

10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen

COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!




sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .

Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .



Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).

Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.

Verschillende L/W warmtepompen

Grafieken

Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.
Temperatuur in Nederland
Met dank aan warmtecheck.nl

Afbeeldingslocatie: http://img.warmtecheck.nl/WP-bereik-weer.png

Deze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forum

Afbeeldingslocatie: https://www.frijduurzaam.nl/wp-content/uploads/2015/09/10-jaar-dag-temp-gemiddelde2015Thumb.png

Echte winters? Wat zijn dat?

Afbeeldingslocatie: https://www.frijduurzaam.nl/wp-content/uploads/2015/09/dagenGemXTempWintersThumb.png

Bovenstaande tabel betreft uitsluitend Zuid-Holland. In het binnenland en in het noorden is er sprake van een veel guurder klimaat. In Zuid-Holland was er bijvoorbeeld in de periode 2005 t/m 2017 geen daggemiddelde lager dan -8 graden. (Bij WP's is het daggemiddelde een beter uitgangspunt dan de minimum temperaturen, zeker bij een goed geïsoleerd huis.) Elders in NL is er sprake van veel lagere daggemiddelden met in afgelopen jaren ook een aantal malen op verschillende plekken minimumtemperaturen onder de -20.

Voorbeeld: 2 t/m 7 februari 2012 Eindhoven daggemiddelde -7,2 -9,4 -13,8 -8,1 -7,3 -8,7 en Arcen in dezelfde periode: -7,4 -9,3 -10,7 -7,2 -7,5 -8,1 (bron: https://weerstatistieken.nl/). In Eindhoven was het toen dus 3 dagen lang gemiddeld onder de -10 graden. In Lelystad werd toen een minimum temperatuur van -22,9 graden gemeten en in Marknesse van -22,8.

Het blijft dus raadzaam in wat koudere delen van Nederland om van -10 te blijven uitgaan voor capaciteitsberekeningen van WP's. Dit was de norm om de capaciteit op basis van het warmteverlies van het huis voor gasketels te bepalen bij een windkracht 3 (windkracht is naast temperatuur een zeer belangrijke parameter voor afkoeling van een huis). Het KNMI verwacht geen hogere minimum daggemiddelden in de komende decennia.

Integendeel: de extremen worden waarschijnlijk groter ondanks gemiddeld hogere temperatuur (warmere winters met meer uitschieters naar zowel boven als beneden). De jaartallen van de extremen zijn nu ook al vaak behoorlijk recent. Zie https://www.knmi.nl/kenni...winter-door-de-jaren-heen en http://www.knmi.nl/over-h...aakt-winterbeeld-compleet , https://www.knmi.nl/kenni...die-van-2010-in-nederland

Hybride / Solo

Een hybride L/W warmtepomp is ter ondersteuning van de CV ketel. De Techneco ELGA is een goed voorbeeld van een hybride L/W warmtepomp. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, mocht dit niet lukken dan schakelt de ELGA de ketel er bij aan.

Daarnaast zijn er solo apparaten zoals de Techneco Loria. Deze neemt de functie van de CV ketel volledig over en kan dus ook voor warm water ( SWW ) zorgen.

Voorbeelden van een hybride L/W warmtepomp zijn:
  • Techneco ELGA
Voorbeelden van een solo oplossing ter vervanging van de ketel zijn:
  • Techneco Loria

Grootte warmtepomp

Grote uitdaging is om te bepalen hoe groot/zwaar een warmtepomp moet zijn. Te groot is niet altijd goed maar te klein is zeker niet goed en betekent het koud hebben in de winter.

Over het algemeen kunnen grotere/zwaardere warmtepompen minder ver terug moduleren als kleinere warmtepompen. Het liefst koop je een warmtepomp met een modulatiebereik tussen de 0 en 100% alleen bestaan deze niet.

Het is een utopie dat je een WP kunt aanschaffen die niet gaat pendelen. Immers in elk huis wordt het warmteverlies op een gegeven moment dusdanig laag door warmere buitentemperaturen dat de WP een keer zijn energie niet kwijt kan en uit gaat.

Over het algemeen moduleert een warmtepomp terug tot zo'n 30 á 40% van het maximale vermogen (afhankelijk van het merk/type).
Dit betekent dat als je een warmtepomp van "stel" 10KW hebt deze minimaal 3 á 4KW warmte genereert. Stel je warmteverlies is maar 1 of 2 KW dan zal de warmtepomp dus gaan "pendelen" (aan/uit).
Een uitzondering op de regel is de WP van Fujitsu, deze kan aanzienlijk verder terug moduleren.

Het liefst zien we 1 constante run zonder onderbrekingen. Al zijn de compressoren tegenwoordig dusdanig sterk dat ze 10.000'en start/stops kunnen maken, ze gaan dus echt niet zo kapot, zelfs bij meerdere keren per uur in/uitschakelen zou het "theoretisch" 10-tallen jaren duren voordat de compressor kapot zou gaan.

Als je dus een te grote WP aanschaft heb je eerder kans op pendelgedrag, koop je een te kleine WP dan heb je kans op koude voeten.

Ook zal een grotere WP minder snel invriezen (defrosten) als een kleinere WP omdat een grotere WP een grotere condensor heeft, en dus minder hard draait als een kleinere WP bij een gelijke situatie.
Wel is vaak de COP van een kleinere WP "iets" beter.

Dus allemaal zaken welke meegenomen moeten worden in het bepalen van de capaciteit van de WP.

@Koevlaas2 heeft een simpele formule om de grootte van de warmtepomp te bepalen. Deze formule lijkt aardig accuraat en geldt voor alleen verwarming ( continu stoken 24/7 stoken ) en dus niet voor SWW verbruik.

De formule is:
Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Bijvoorbeeld mijn verbruik voordat ik ( mkleinman ) over ging naar de ELGA: 1100m3 gasverbruik. Levert 8800 / 1650 = 5.33, Afronden naar boven = 6kW. Dit klopt aardig. De ELGA levert 5.1kW en heeft het moeilijk onder nul, ik had meer capaciteit nodig gehad.

Wanneer er wel nachtverlaging gaat worden toegepast en/of SWW dan is er dus een grotere unit nodig!

"Mijn WP (11,2KW) had afgelopen weekend (temperatuur +- 0 graden en mist) 2 uur en 20 minuten nodig om mijn 400 liter vat op 45 graden te krijgen."

Mocht ik ooit overgaan naar een all-electric warmtepomp dan wordt dit een 8kW of 10kW variant puur om wat meer over te hebben.

Het is natuurlijk wel van belang dat je het vermogen kwijt kunt in je afgiftesysteem.
Het thermische vermogen kun je uitrekenen door onderstaande formule.

Vermogen = L/s * 4.2 * Dt = kW

Dus bij een flow van 15 liter per minuut (=0,25 liter per seconde) en een dT van 3 graden wordt er 3,15kW aan warmte afgegeven.

Als je een WP hebt van 10kW heb je bij een Dt van 5 graden (zo'n beetje de max bij de meeste WP's) een flow nodig van 0,476 liter per seconde, 28,57 liter per minuut, 1714 liter per uur. Als je deze flow niet kwijt kunt in je afgiftesysteem zul je de 10kW vermogen niet halen. Veelal wordt daarom bij grotere WP's een buffervat als open verdeler gebruikt om de flow kwijt te kunnen.

Om het warmteverlies van een woning te berekenen wordt normaal gesproken de ISSO-publicatie 51 gebruikt.

Deze berekening geeft aan hoeveel vermogen je nodig hebt in de minst gunstige situatie (koud, regenachtig weer) en houdt rekening met allerlei factoren.

Zie hieronder een DIY document:

https://warmtepomp-weetje...mogens-in-woning-ISSO.pdf

SWW

Om compleet gasloos te kunnen, zul je ook je SWW met de warmtepomp moeten maken. Bedenk dan wel dat je een grote boiler (200-300L gemiddeld) kwijt moet kunnen in huis omdat een warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om rechtstreeks te douchen of badderen zoals met een gas-combiketel. Dus moet er een voorraad aangelegd worden. Bijkomend voordeel is dat je het water op de meest gunstige tijd kunt opwarmen (lage stroomkosten (PV), hoge buitentemperatuur (lager verbruik), weinig warmte vraag CV).
Voor de bereiding van SWW heb je naast een boilervat ook een driewegklep, temperatuursensor en elektrisch element nodig. Voordelige boilervaten met zijn onder andere te vinden in Polen.

Kun je, of wil je (€€) geen grote boiler; Of heb je lauwwatervrees? Er bestaan ook doorstroomverwarmers op 3-fase stroom om direct het lauwe water 10-20°C warmer te maken (COP=1), zodat er in extreme situaties altijd warm water voorhanden is. (Bijvoorbeeld: Wijas POW-Multi / Clage CEX)
Legionella preventie
De groei van de legionellabacterie kan een probleem vormen in stilstaand warm water. Alle fabrikanten en installateurs zijn verplicht om een preventieprogramma in werking te stellen, waarbij het water in de boiler minimaal maandelijks, bij voorkeur wekelijks 1x tot 60 á 65°C wordt verwarmd om eventueel aanwezige bacterien te doden. Minimaal 10 minuten bij die temperaturen is voldoende.
Sommige tweakers vinden dit overbodig en besluiten zelf om zo'n preventieprogramma uit te schakelen. Uiteraard op eigen risico. Aangedragen redenen hiervoor zijn onder andere dat er dagelijks voldoende doorstroming is, buitenlandse normen voor preventie soepeler zijn, condities voor groei slecht zijn (RVS, hardheid water) en dat het risico relatief klein is ten opzichte van tuinslangen of plantenspuiten.
De voorkeur is natuurlijk beter voorkomen dan genezen.

Buffervat

Het nodig hebben van een buffervat kan 2 redenen hebben.

1= Systeeminhoud vergroten. Dit kun je inderdaad ook goed bereiken door alle groepen open te laten
2= Hydraulische scheiding van opwekcircuit/afgiftecircuit.

Het buffervat is een veel besproken discussiepunt in dit topic.
Een aantal gebruikers in dit topic laten zien dat als er voldoende systeeminhoud is, en men de benodigde flow goed kwijt kan in het afgiftesysteem een buffervat niet altijd noodzakelijk is.
Bij grotere warmtepompen is het wel aan te raden vanwege de hoge benodigde flow die nodig is om de hoge vermogens te kunnen halen.
Ook bij naregeling waar (gedeeltelijk) groepen kunnen dichtlopen is een buffervat altijd aan te raden om de hydraulische systemen te scheiden.

Een WP (Het primaire circuit) werkt met een vaste / hoge flow, dus pompt op constante druk.
Als je naregeling hebt dan heb je een dynamische flow en dus een pomp op proportionele druk (secundaire circuit).
.
Per groep vloerverwarming gaat er (aanname) 2 ltr/minuut aan debiet doorheen. Als je alleen je woonkamer hebt met 5 groepen (aanname) is dat dus 10 liter/minuut, wat veel te weinig is voor een grote WP (die van mij doet 26 ltr/minuut)

Het primaire circuit (warmtepomp) werkt met een vast debiet (flow) en het secundaire circuit werkt met proportionele druk omdat de flow constant veranderd bij het open gaan en dichtlopen van diverse groepen. Vandaar dat bij naregeling een buffervat als open verdeler eigenlijk noodzakelijk is.

Koelen

Koelen met een L/W warmtepomp is geen groot succes bij de meeste hier op het forum. Het grote probleem is dat de temperatuur wel naar beneden gaat maar de relatieve luchtvochtigheid niet. Die gaat zelfs omhoog als de temperatuur naar beneden gaat wat het leefklimaat nog beroerder maakt.

Geluidsproductie

Een L/W warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Er wordt dus een buitenunit geinstalleerd die vergelijkbaar is met een buitenunit van een airconditioning. Deze units maken geluid. Houdt hier rekening mee wanneer je een L/W pomp laat installeren.

Grootste probleem is onvoldoende demping. De trillingen van de compressor en ventilator worden dan aan de constructie van je woning doorgegeven en kunnen ontzettend hinderlijk zijn. Houdt daarnaast ook rekening met de buren.

Om het geluid te reduceren kun je een omkasting laten installeren (Climeleon / Merford) of zelf bouwen met wat hout en het juiste geluidsabsorptiemateriaal (wie weet een goede link?)

Ook kan dit materiaal ( https://www.geluidsisolat...olerende-massaplaten.html ) worden gebruikt voor geluidsreductie.

Er zijn ook mensen in dit topic die de buitenunit open hebben gemaakt en er zelf extra isolatie aan hebben toegevoegd. Let op: Als je dit doet heb je niet langer garantie!

Populair in dit topic

In dit topic zijn een aantal apparaten erg populair. Hieronder een kort stuk over elk van deze apparaten
Techneco ELGA
Techneco levert al een aantal jaar een hybride L/W warmtepomp genaamd de ELGA. ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. Dit houdt in dat de ELGA het verwarmen samen met de ketel doet. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan wordt de CV ketel erbij aan geschakeld.

Deze zijn:
  • Buitentemperatuur onder de 4 graden ( als temperatuurbegrenzing er op zit ).
  • Gemeten temperatuur in de woonkamer is 1,5 graad kouder dan gewenste temperatuur
  • ELGA draait al 2 uur maar setpoint is nog niet bereikt.
De ELGA kan maximaal een aanvoertemperatuur leveren van 42 graden. Wil je 42 graden aanvoertemperatuur dan moet je daar wel wat voor doen; Zoals gezegd doet de ELGA graag laag en traag. In de praktijk, bij mkleinman, komt dat er op neer dat de gemiddelde aanvoertemperatuur tussen de 33 en 35 graden ligt bij het normale klokprogramma. Hogere temperaturen zijn wel mogelijk maar dan moet handmatig de thermostaat hoger worden gezet zodat het verschil tussen gemeten en gewenst groter wordt.

Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.

De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.

1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.

2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!

Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.
Techneco Loria ( Duo )
Afbeeldingslocatie: https://www.mupload.nl/img/yraj223mlkzgr.jpg

De Loria is de oplossing van Techneco om volledig gasloos te kunnen met een L/W warmtepomp. Het is een split-warmtepomp, verkrijgbaar in 4 verschillende vermogens (6004: 4kW, 6006: 6kW, 6008: 8kW en 6010: 10kW). Daarnaast heb je nog de optie om ook SWW te maken, dan wordt het de Loria Duo genoemd. Allemaal zijn het enkelfase (230V) warmtepompen. De buitenunits zijn van Fujitsu (ook wel bekend van de General L/W warmtepompen), de binnenunit komt van Atlantic uit Frankrijk. Voor de koudste dagen heeft de Loria ook nog een 3kW element (COP=1) om extra te kunnen verwarmen. Net als veel andere L/W warmtepompen, verliest de Loria bij lage temperaturen (A-7/W35) 15-20% van het oorspronkelijke vermogen bij A7/W35, alleen de 6004 behoud zijn vermogen bij lage temperatuur.
De Loria warmtepompen zijn relatief gunstig geprijst, als het een no-go is om een buitenlandse L/W warmtepomp te bestellen en zelf te installeren. Techneco heeft een goed verspreid netwerk van installateurs waarmee ze samenwerken en waar je terecht kunt voor offertes, service en garantiewerk.
De Loria warmtepomp werkt op basis van een stooklijn met buitensensor (WAR) en correctie door middel van een ruimtethermostaat. De stooklijn en correctie zijn vrij instelbaar. Uit de stooklijn en correctie volgt een setpoint voor de aanvoer temperatuur, waarop een ±1°C regelband wordt toegepast om de buitenunit te stoppen of starten.
Voor de Loria Duo kun je 1 of 2 vaste dagelijkse momenten aangeven wanneer het boilervat met SWW naar comfort-temperatuur wordt gebracht, daarbuiten is een eco-temperatuur instelbaar. Standaard zit de temperatuursensor onderin, op ca. 1/3 van het boilervat. Op die manier wordt er voor gezorgd dat het hele vat op temperatuur komt. Als de temperatuur bij de sensor 7 graden onder het setpoint komt, zal een nieuwe SWW-run gestart worden. Bij normaal gebruik is het voldoende om het boilervat 1x in de middag (14-17 uur) naar een comfort-temperatuur van 50-55°C te brengen en daarbuiten een eco-temperatuur van 40-45°C aan te houden. Op die manier gebeurt het opwarmen op een gunstig moment voor verbruik, maar zul je nooit met te koud water komen te zitten om te douchen.
Voor legionella preventie zal het elektrisch element in de boiler 1x in de week de temperatuur naar 60°C brengen.
Het geluid van de Loria is op papier gemiddeld te noemen. In de laagste last nauwelijks hoorbaar, bij hogere last is met name het ventilatorgeluid aanwezig. Nog steeds kun je dan op normale toon een gesprek houden als je er direct naast staat. De geluidservaring of gevoeligheid voor geluid is natuurlijk zeer subjectief, ook kan de omgeving negatieve invloed hebben op het geluid.

Enkele nuttige links voor de Loria: documentatie, brochure, vergelijking, ontwerphandleiding met inkoopprijzen, installateurshandleiding
Panasonic warmtepompen
Panasonic heeft een uitgebreide reeks L/W warmtepompen, waarvan de Aquarea monoblocs (5kW, 6kWen 9kW) zich zeer goed lenen voor DIY installatie. De units zijn enkelfasig en door de monoblock constructie is geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig. Ze houden ook bij lage temperaturen (tot -15 °C) hun vermogen doordat er bij zakkende buitentemperaturen steeds hogere frequenties worden vrijgegeven. Aanvullend hebben ze nog een elektrisch verwarmingselement van 3 kW wat ingezet kan worden als hulp bij lage buitentemperaturen of bij defrosts.

Deze monoblocs zijn relatief stil en hebben een goed rendement (COP). De WP kan eventueel via een driewegklep ook de warmwatervoorziening d.m.v. een boiler aansturen.
Het voordeel van een monoblock is dat het koelmiddelcircuit al geheel in de fabriek is gemonteerd en dat er dus voor de installatie geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig is. Dit heeft echter als nadeel dat het verwarmingscircuit naar buiten moet worden gebracht met het risico van bevriezen bij stroomuitval. Regelmatig ontstaan er daarom forumdiscussies over de noodzaak van glycol.

Bevriezing zal in de praktijk alleen optreden bij zeer lage temperaturen tezamen met een langdurige stroomstoring (langer dan 4 uur). In zeer uitzonderlijke gevallen duren stroomstoringen langer dan 4 uur (Haaksbergen 2005 61 uur, Betuwe 2007 bijna 2 dagen, 2017 Culemborg 6 uur). Een klein gaatje in de terugslagklep kan helpen om micro-circulatie mogelijk te maken, waardoor bevriezing minder snel zal plaatsvinden. Glycol kan bevriezingsrisico voorkomen, maar het glycol moet wel jaarlijks worden gecontroleerd en eventueel bijgevuld of vervangen (elke 5-7 jaar). Hou verder rekening met de kosten van het glycol en de afvoer van restanten (glycol mag niet het riool in). Ben je echt bang voor schade door bevriezing neem dan liever een split-unit. Een kleine hoeveelheid glycol geeft alleen schijnzekerheid. Gebruik 35% voor bescherming tot -15. Glycol geeft wat extra slijtage en zo'n 5% verlies aan rendement. Geen auto-antivries gebruiken!

Hier op Tweakers zijn diverse leden actief die zo’n Panasonic zelf geïnstalleerd hebben. Voor diegenen die de Duitse taal machtig zijn, is er ook veel informatie te vinden op een Duits forum:

http://aquarea.smallsolutions.de/index.php?title=Hauptseite

En nog meer links:
http://www.haustechnikdia...k-Luft-Wasser-Waermepumpe
http://www.haustechnikdia...f3e5-von-Panasonic-Geisha
http://www.haustechnikdia...e-wie-einfach-realisieren
https://www.haustechnikdi...m/t/197868/Geisha-H-Serie

TIPS

Meten is weten!
Bezuinig nooit op meetinstrumentatie. Zorg er altijd voor dat je weet hoe je warmtepomp presteert. Investeer dus in een makkelijke oplossing zoals een Kamstrup meter voor het bepalen van de output en de COP. Of bouw zelf een systeem met een VFS2-40 en koppel die met bijvoorbeeld domoticz.

links:

https://nl.aliexpress.com...r-supply/32742104471.html

https://github.com/AlbertHakvoort/Melcloud2Domoticz/
Isolatie
Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.

Afbeeldingslocatie: https://www.familie-kleinman.nl/energie/wp-content/uploads/2014/03/isolatie_woonkamer.jpg

Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!
DBE op radiatoren
Om de afgifte van radiatoren of convectorputten te verbeteren kan je kijken naar DBE ( Dynamic Boost Effect ). Dit kan met Speedcomfort (wel converctorversie of ingebouwde thermostaat bypassen, werkt anders pas (ruim) boven 33 C). Daarnaast is dit een simpel systeem om zelf te maken met een temperatuursensor en wat goedkope computerfans. Hier in DED is er ook een discussietopic over: LTV: Deel hier je Jaga DBE zelfbouw ervaringen
Vloerverwarming
Om zo effectief gebruik te maken van de L/W warmtepomp is het handig om met vloerverwarming kortere en kleinere kringen te gebruiken. Dus in plaats van 80 - 120m per kring slechts 60 tot 80 per kring. Zo wordt de flow veel hoger en gaat de efficientie van de vloer omhoog.
Stroomaansluiting
Zeker bij zwaardere warmtepompen en/of SWW verwarming is eigenlijk een 3 fasen aansluiting noodzakelijk. Het laatste wat je wilt is dat je zelf in de winter moet gaan beslissen of de oven voor het koken voor gaat of de verwarming :)

Prijzen en subsidie

Er worden behoorlijke subsidies uitgedeeld voor warmtepompen tot 2300,- aan toe voor een L/W warmtepomp. de ELGA kost inclusief installatie, zonder subsidie, zo rond de 4000,-. Zie ook de lijst met eigenaren wie wat heeft betaald voor zijn/haar warmtepomp.

Eigenaren in dit topic

  • Eric-PVT: Techneco ELGA, Carrier
  • mkleinman: Techneco ELGA, Carrier, ( 3999,- )
  • BarryH: Techneco ELGA, Carrier
  • hansdegit: Techneco ELGA, Carrier
  • vanderv: Techneco ELGA, Carrier
  • Develdonk: Techneco ELGA, Toshiba -> Mitsubishi Ecodan 7,5kw
  • Tomexergie: Techneco ELGA, Toshiba
  • Itchin: Techneco ELGA, Toshiba
  • Bram-Bos: Techneco ELGA, Toshiba ( 4200,- )
  • peterpijpelink: Techneco ELGA, Toshiba
  • Noord27: Techneco ELGA, Toshiba
  • Q1Q: Techneco ELGA, Toshiba. ( 3100,- )
  • Daannn1987: Techneco ELGA, Toshiba. ( 4001,50 / 1701,50 na subsidie )
  • icecoolsniper: Techneco ELGA, all-in ( 2048,50 na subsidie )
  • Aziraphale: Techneco ELGA, Toshiba, ( 1571,50 na subsidie )
  • amarkest: Techneco ELGA, Toshiba geen WAR.
  • wervisser: Techneco Loria 6008 met 300 liter boilervat
  • Enerziek: Techneco Loria 6010 ( 12500,- )
  • Chris_82: Techneco Loria Duo 6010 met 190L boilervat ( 7800,- na subsidie )
  • Betonzicht: Techneco Loria 6008 + 190L boilervat ( 9124,88,- / 6824,88 na subsidie ) + Multical 302
  • apt: Therma V 9KW
  • Hajeetje: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5 ( 2499,- / 199,- na subsidie)
  • hrt: Panasonic WH-MDC05F3E5 ( 2230,80 )
  • Jaari: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5
  • hannibal2206: Panasonic 5kW monoblock / Gree KFRS-9 (9 kW On/Off) als backup
  • Ramon_1984: Panasonic 5kW monoblock WH-MDC05F3E5 (vroeger Techneco ELGA Carrier)
  • Scoutertje: Stiebel Eltron WPL15 ACS met HSBC200 boiler ( 12500,- )
  • LittleTycoon: Nibe F2120-16, 3 fasen, import uit Zweden
  • Psy: Daikin Altherma LT 16 kW ( EHVH16S26CB9W, ERLQ016CAW1 ) ( 13900,- )
  • Bl4ckviper: Fujitsu Waterstage WH11F 10.8kW + 300 liter boiler ( 15673,- / 13273,- na subsidie )
  • Jan Treur: Fujitsu Waterstage HT Type WH16 / WOH14RIYF 14kW + 200 liter boiler ( 14632,- )
  • Crazyharrie: MItsubishi Ecodan 7,5KW + 300 liter SWW vat. ( 6000,- )
  • mightym: Mitsubishi Ecodan 7.5kW + 300 liter SWw vat ( 2800,- na subsidie ).
  • Grolsch: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) met een 400 liter SWW
  • mgroen81: Mitsubishi Ecodan (mono) 5kW, 200l SWW, 125l buffervat ( 5500,- na subsidie )
  • Kanaaldijk: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) aangesloten op een 1000 liter zonneboiler, retour CV door zonneboiler
  • zw7: Hitachi Yutaki RASM-4VNE 11kW, 300 liter boiler
  • Rol-Co: Ekowarrior deluxe 7kW split unit ( 400,- )
  • Ivow85: Nefit Enviline All electric split 7kW met los WTW vat ( 7950,- installatie, 2150 subsidie, na subsidie: 5800,- )

Links

mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"


http://www.warmtepomp-info.nl/

Subsidieregeling

Voor de subsidieregeling kijk op: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

Monitoring

De basisbenodigdheden voor monitoring van je warmtepomp zijn minimaal een stroom-kWh meter met daarbij eventueel een warmte-kWh meter. Als stroom-kWh meter kan bijvoorbeeld een DIN-rail meter in meterkast, of een stekker-kWh meter voor kleinere warmtepompen.
Een warmte-kWh meter bestaat uit twee temperatuursensoren en een flowmeter, met een rekenkastje dat de geproduceerde warmte berekent en optelt in de tijd:
warmte (kW) = flow (kg/s) * (T_aanvoer (°C) - T_retour (°C)) * 4.186 (kJ/kg/°C).
Een (geijkte) warmte-kWh meter kun je kopen, maar zijn ook zelf te maken voor een goede meting van de warmteproductie. Sommige warmtepompen hebben zelf intern stroom- en warmtemeters die zelfs het gebruik voor verwarming en warm water uitsplitsen.

Wil je de warmtepomp uitgebreider en live monitoren, zorg dan dat je kWh-meters kunnen communiceren met een Raspberry Pi of het internet (S0, ModBus, M-Bus, Youless, IUNGO, Melcloud, Liveheatpumpmonitor).
Bedenk ook met welk tijdsinterval je wil monitoren. In de meeste gevallen is een 5 minuten interval en dagtotaal voldoende (Domoticz, PVoutput, Youless/Enelogic). Voor snellere en uitgebreidere monitoring bestaat er de optie om Domoticz te koppelen met een database (InfluxDB) en visualisatie (Grafana).
Kijk dan ook eens in dit topic: Kamstrup Multical 302 met Pi uitlezen en domoticz

Links naar kWh meters: DIN-rail 1-fase / 3-fase / Stekker simpel Z-wave
Warmtemeter Kamstrup Multical 302: webwinkel 1 (Mbus = + 25 euro --> offerte vragen) / webwinkel 2
& bijbehorende afsluiters: webwinkel 1 / webwinkel 2
Goedkope M-Bus USB master
Albert Hakvoorts Melcloud to Domoticz

COP cijfers

Tomexergie houdt al een tijdje een lijst bij van de prestatie van diverse warmtepompen van gebruikers.

Afbeeldingslocatie: https://farm5.staticflickr.com/4907/32317861218_be433a1043_b.jpgAfbeeldingslocatie: https://farm5.staticflickr.com/4813/31250622187_62d3fbfe3d_b.jpg
Afbeeldingslocatie: https://farm5.staticflickr.com/4869/31250622297_2b5bd77ec2_b.jpg

De Excel sheet is te downloaden:

http://ateliervanwolde.nl/downloaden-wp/

Installateurs en webshops

Webshops
Installateurs

Veel gebruikte sites voor aankopen

Subsidie: https://www.rvo.nl/subsid...dt-de-isde-1/warmtepompen

Panasonic uit Frankrijk: https://www.confort-marke...xsl-796_367_460_1224.html
of NL: https://www.topaircon.eu/...ormance-kit-wc09f3e8-400v

Mitsubishi uit spanje: https://www.instaladoratermica.com/30-ecodan
of https://tuclimatizacionon...trifasica-reversible.html

Hitachi Yutaki uit UK: http://www.pmcoppack.com/...e-controller/0013325.html

Warmtepompboiler: https://www.confort-marke...atlantic-xsl-359_461.html
of (met spiraal voor collectoren) https://www.esanico.be/nl...iler-200fs-explorer3.html

Boiler: RVS (geen onderhoud): https://kotly.com.pl/prod...th-2-coils-3979.html?l=en
of
https://www.plumbingprodu...der-2-coil-300l-1-co.html
Flamco boiler: https://www.ofenseite.com...ermetauscher#beschreibung

Losse producten: https://www.klimacorner.de/
akoestiek (d40/40 schijnt compressorgeluid goed te absorberen): http://www.zilenz.nl/abso...m-tegen-galm/polyesterwol
omkasting: http://www.havepe.nl/nl/p...ompairco-wave-5/1761/1784

[ Voor 100% gewijzigd door Grolsch op 05-12-2018 15:42 . Reden: COP cijfers november 2018 toegevoegd ]

13,1 kWp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 15-04 16:02
Gereserveerd.

13,1 kWp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
Check in :)

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 10:18
Nog één.... 8)

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • wervisser
  • Registratie: Oktober 2006
  • Laatst online: 23-04 20:59
Zo, daar zijn we weer :-D

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jebice
  • Registratie: April 2012
  • Laatst online: 25-11-2023
En doorrr 😁

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dylantje2
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 23-04 20:09

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

10 10 10 ...

zonneboiler, pelletkachel, 36 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H, Heishamon, Domoticz, Grafana, Solarmeters, PVO: https://pvoutput.org/list.jsp?id=15321&sid=19520


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Erwin_83
  • Registratie: Januari 2018
  • Laatst online: 11:51
Ook weer meelezen

Gasloos sinds 01-12-2017 zonder slotje of verwijdering, dus een "gevaarlijke situatie" volgens Liander. Verwarming met een Loria duo 6010. Pelletkachel voor de fun. EDIT 22-09-21 de (gevaarlijke) gasleiding in opdracht van Liander verwijderd.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • thido
  • Registratie: December 2012
  • Laatst online: 09:15

thido

Tilburg

Krijgen we eerst drie paginas met incheckers :-). Ik heb de pana inmiddels maar helemaal uitgezet, was al twee weken niet meer aan geweest. Zie tegen oktober wel weer of hij het nog doet ;-)

Edit: ik moet er wel bij zeggen dat wanneer we het nodig vinden, we de Daikin US aan kunnen zetten. Dat scheelt natuurlijk wel iets...

[ Voor 26% gewijzigd door thido op 26-04-2018 09:51 ]

All electric! 8500Wp / LG l/w 7kW / 2x Daikin l/l 2.5kW / Atlantic 200l / Nexus 20kWh


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
Hier in Twente is de WP de laatste dagen (buiten SWW) toch nog aangesprongen voor een paar uur per dag. (Uur of 2 a 3).

Toch best fris met veel bewolking en praktisch geen zon.

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 15-04 16:02
Grolsch schreef op donderdag 26 april 2018 @ 09:44:
Hier in Twente is de WP de laatste dagen (buiten SWW) toch nog aangesprongen voor een paar uur per dag. (Uur of 2 a 3).

Toch best fris met veel bewolking en praktisch geen zon.
Da's gek, ons waardeloos A++ huis heeft helemaal geen wp ruimteverwarming draaiuren meer gekend, verwacht van een recent huis toch beter.
En toch 22c binnen.
Edit: Of zou de balansventilatie dan toch zoveel schelen *O*

[ Voor 8% gewijzigd door koevlaas2 op 26-04-2018 10:16 ]

13,1 kWp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 10:18
Nou, dat is niet alleen in Twente, maar ook in Drenthe: ik heb vanmorgen de CV maar weer aangezwengeld, die al een week of 2 uit stond.
En: mijn zubadan staat klaar voor verzending :)

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gasschuif
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 08:17

Gasschuif

9,4 kWp, 3 L/LWPs, 8kW Mitsu

Naalroc schreef op donderdag 26 april 2018 @ 10:14:
Nou, dat is niet alleen in Twente, maar ook in Drenthe: ik heb vanmorgen de CV maar weer aangezwengeld, die al een week of 2 uit stond.
En: mijn zubadan staat klaar voor verzending :)
Mag ik vragen waar hij vandaan komt? (heb ook een Zubadan in de planning staan)

Als je nergens aan begint zijn de gevolgen niet te overzien. PVoutput Officieel gasloos sinds 04-2016. 8kW VAA Zubadan (met 92L buffervat/hydraulische scheiding) voor de CV met 9 radiatoren.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
koevlaas2 schreef op donderdag 26 april 2018 @ 10:05:
[...]


Da's gek, ons waardeloos A++ huis heeft helemaal geen wp ruimteverwarming draaiuren meer gekend, verwacht van een recent huis toch beter.
En toch 22c binnen.
Edit: Of zou de balansventilatie dan toch zoveel schelen *O*
In de keuken en bovenverdieping blijkt alles ruim op temperatuur, maar de woonkamer en kantoor zijn blijkbaar toch onder de 20,5 graden geschoten af en toe :P

En ja, balansventilatie scheelt.

Ach, gisteren 1,9kWh "verdwenen" in de WP en eergisteren 5kWh, geen getallen om me druk om te maken :P

PV gaat weer de goede kant op, tot nu toe alweer bijna 200kWh terug geleverd in april, terwijl begin april toch best koud was, en de WP aardig wat kWh's verstookt heeft :P (Heel april rond de 150kWh tot nu toe incl. SWW)

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 10:18
Gasschuif schreef op donderdag 26 april 2018 @ 10:19:
Mag ik vragen waar hij vandaan komt? (heb ook een Zubadan in de planning staan)
Dat mág je vragen: Instaladora Térmica ;)

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 26-04 22:11

mkleinman

8kWp, WPB, ELGA 6

Topicstarter
Mijn ELGA is gisteren en vandaag ook kort aan geweest. Het voordeel is wel dat de ELGA een heleboel wamte uit het boilervat haalt. Ik haal erg hoge COP's op dit moment terwijl het huis ook nog eens hel snel op temperatuur is met grotendeels gratis opgeslagen warmte van de zon.

Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stab
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 30-12-2024
Om nog even terug te komen op een post van mij in het vorige topic, ik heb dus een huis van 275 m2 waarvan ongeveer 75-100 m2 zeg maar over het algemeen 'bewoond' wordt en verwarmd zal worden. De bovenverdieping tel ik dus even niet mee (alleen slapen) en ook is er een 'gastenverblijf' wat maar enkele weken per jaar bewoond zal zijn. In het kantoor komt vloerverwarming (hoofd) en in de woonkamer en keuken ligt vloerverwarming (als bij-verwarming) en zijn er een aantal radiatoren.

Zou dit dan bijvoorbeeld volstaan om te dienen als volledige vervanger van de CV ketel?

http://www.comfortklimaat...et-warmtepomp-phr7v5.html

En dan met een boiler erbij van 150-200 liter. Ben ik dan klaar voor de winter?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
Stab schreef op donderdag 26 april 2018 @ 11:00:
Om nog even terug te komen op een post van mij in het vorige topic, ik heb dus een huis van 275 m2 waarvan ongeveer 75-100 m2 zeg maar over het algemeen 'bewoond' wordt en verwarmd zal worden. De bovenverdieping tel ik dus even niet mee (alleen slapen) en ook is er een 'gastenverblijf' wat maar enkele weken per jaar bewoond zal zijn. In het kantoor komt vloerverwarming (hoofd) en in de woonkamer en keuken ligt vloerverwarming (als bij-verwarming) en zijn er een aantal radiatoren.

Zou dit dan bijvoorbeeld volstaan om te dienen als volledige vervanger van de CV ketel?

http://www.comfortklimaat...et-warmtepomp-phr7v5.html

En dan met een boiler erbij van 150-200 liter. Ben ik dan klaar voor de winter?
Het belangrijkste getal noem je niet :+ Wat is je huidige gasverbruik (indien mogelijk gesplitst in verbruik CV en verbruik SWW).:?

Er zijn wel richtgetallen van 50Watt per m2, dan zou je op 5KW uitkomen voor 100m2, maar huidig gasverbruik geeft een veel reëler beeld.

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stab
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 30-12-2024
Grolsch schreef op donderdag 26 april 2018 @ 11:05:
[...]


Het belangrijkste getal noem je niet :+ Wat is je huidige gasverbruik (indien mogelijk gesplitst in verbruik CV en verbruik SWW).:?

Er zijn wel richtgetallen van 50Watt per m2, dan zou je op 5KW uitkomen voor 100m2, maar huidig gasverbruik geeft een veel reëler beeld.
Oh thanks!

Het probleem is dat we net verhuisd zijn én aan gezinsuitbreiding hebben gedaan :P

Maar in ons vorige huis zaten we zo rond 1000-1150 m3. Laat ik het dan nu in het grotere huis en voor de nabije toekomst met grotere kinderen gewoon inschatten op 1500 m3.

Maar meer vermogen is geen probleem toch? Liever overcapaciteit dan ondercapaciteit in dat geval.

[ Voor 7% gewijzigd door Stab op 26-04-2018 11:08 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 10:18
Het lijkt mij, als nieuweling hier, erg aan de krappe kant die 7,5 kW unit; zelf ben ik voor een 14 kWh monster gegaan, op grond van mijn jaar gebruik aan gas, en een vloer oppervlakte van 170 m2.

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stab
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 30-12-2024
Naalroc schreef op donderdag 26 april 2018 @ 11:09:
Het lijkt mij, als nieuweling hier, erg aan de krappe kant die 7,5 kW unit; zelf ben ik voor een 14 kWh monster gegaan, op grond van mijn jaar gebruik aan gas, en een vloer oppervlakte van 170 m2.
Zo hee dat is een flinke jongen! Is achteraf ook gebleken dat dit nodig is?

Wat gebeurt er eigenlijk als je ondercapaciteit hebt? Wordt dan de verwarming gewoon 'minder warm', of kun je je dan bijvoorbeeld 1 of 2 kamers de verwarming dichtdraaien zodat je in andere kamers het toch weer op de gewenste temperatuur krijgt? En dit merk je dan alleen in de winter neem ik aan?

Eventueel kunnen we ook nog wel in sommige ruimtes (slaapkamers, badkamers) elektrische radiatoren ophangen. We hebben hier namelijk ook wel een mooi aantal zonnepanelen.

En last but not least, hoe bevalt het nou zo'n warmtepomp i.p.v. CV ketel? Merk je het ergens aan? Heeft het ook nadelen, behalve meer stroomverbruik?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 10:18
Hij staat er nog niet.......is nog onderweg >:)

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stab
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 30-12-2024
Haha oke, nou succes ermee dan! Moet wel goed komen met zo'n joekel.

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
Stab schreef op donderdag 26 april 2018 @ 11:07:
[...]


Oh thanks!

Het probleem is dat we net verhuisd zijn én aan gezinsuitbreiding hebben gedaan :P

Maar in ons vorige huis zaten we zo rond 1000-1150 m3. Laat ik het dan nu in het grotere huis en voor de nabije toekomst met grotere kinderen gewoon inschatten op 1500 m3.
1500*8/1650=7,2KW

De unit die jij aanhaalt is de Ecodan serie van Mitsubishi.
Op zich een mooie serie, maar in mijn beleving 1 "groot" nadeel, het thermisch vermogen kakt in bij koudere temperaturen onder 0, net als je de warmte nodig hebt.

Als ik jou was zou ik dan kiezen voor de 8KW Zubadan variant. Deze levert de 8KW ook nog bij -15 zonder hulp van een element.

Als jij een boilervat van 150~200 liter wilt, kun je overwegen de Zubadan 8KW met 200 liter SWW boiler te nemen.

Dan moet je dit artikel hebben: PUHZ-SHW80VAA + EHST20C-VM2C-S

Ik zie dat comfort climaat het "vernieuwde" type nog niet online heeft staan, maar dit is het "oude" type:

http://www.comfortklimaat...-sw8vha-ehst20c-vm2c.html

In spanje verkopen ze wel de nieuwste (Jah, die met die ubergeile / stille / mooie buitenunit _/-\o_ 8) )

https://www.instaladorate...hw80vaa-ehst20c-vm2c.html

Op bovenstaand linkje krijg je een "oude" foto te zien, maar het is onderstaande unit voor de prijs van 5355 excl. verzenden, inclusief 200 liter SWW tank.

Afbeeldingslocatie: https://p1.akcdn.net/mid/454781133.mitsubishi-puhz-shw80vaa-ersc-vm2c.jpg

Op dit model zit op dit moment 2200 euro subsidie (meldcode KA01731 )

Vervolgens nog een installateur zien te vinden die hem wil installeren voor je :)

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 10:18
Uit Spanje komt er op dit moment nog €110 transport bij, maar dat varieert sterk per dag: ik heb bijna 300 betaald, en eerder deze week was het 495!

Kijk onder accesorios
https://www.instaladoratermica.com/67-accesorios-calefaccion
Voor de transportkosten naar NL.

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stab
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 30-12-2024
Grolsch schreef op donderdag 26 april 2018 @ 11:17:
[...]


1500*8/1650=7,2KW

De unit die jij aanhaalt is de Ecodan serie van Mitsubishi.
Op zich een mooie serie, maar in mijn beleving 1 "groot" nadeel, het thermisch vermogen kakt in bij koudere temperaturen onder 0, net als je de warmte nodig hebt.

Als ik jou was zou ik dan kiezen voor de 8KW Zubadan variant. Deze levert de 8KW ook nog bij -15 zonder hulp van een element.

Als jij een boilervat van 150~200 liter wilt, kun je overwegen de Zubadan 8KW met 200 liter SWW boiler te nemen.

Dan moet je dit artikel hebben: PUHZ-SHW80VAA + EHST20C-VM2C-S

Ik zie dat comfort climaat het "vernieuwde" type nog niet online heeft staan, maar dit is het "oude" type:

http://www.comfortklimaat...-sw8vha-ehst20c-vm2c.html

In spanje verkopen ze wel de nieuwste (Jah, die met die ubergeile / stille / mooie buitenunit _/-\o_ 8) )

https://www.instaladorate...hw80vaa-ehst20c-vm2c.html

Op bovenstaand linkje krijg je een "oude" foto te zien, maar het is onderstaande unit voor de prijs van 5355 excl. verzenden, inclusief 200 liter SWW tank.

[afbeelding]

Op dit model zit op dit moment 2200 euro subsidie (meldcode KA01731 )

Vervolgens nog een installateur zien te vinden die hem wil installeren voor je :)
toon volledige bericht
Dankjewel! Hmm, dat zou wel een nadeel zijn als het bij koude temperaturen minder goed werkt.
Die andere is natuurlijk wel een flink stuk duurder. Die heb ik in Spanje gezien voor 3500 euro incl. verzending. Zelfde subsidie ongeveer. Ik snap dat er een boiler bij zit, maar zijn die ook niet een stuk goedkoper te krijgen?

Blijkt dat uit reviews over die Ecodan bij lage temperaturen? Of is het inherent aan het design? Ken je wellicht nog andere opties die iets goedkoper zijn?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 10:18
Laat je niet misleiden door " inclusief verzenden" Dat geldt alleen voor het Iberisch schiereiland, dus Spanje+ Portugal!
En een 200L boiler had ik voor €440 uit Duitsland + ca 150 transport.
Maar dan komen alle appendages en wisselklep er nog bij natuurlijk, en anders zit dat allemaal al in die grote kast.

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
Stab schreef op donderdag 26 april 2018 @ 11:28:
[...]


Dankjewel! Hmm, dat zou wel een nadeel zijn als het bij koude temperaturen minder goed werkt.
Die andere is natuurlijk wel een flink stuk duurder. Die heb ik in Spanje gezien voor 3500 euro incl. verzending. Zelfde subsidie ongeveer. Ik snap dat er een boiler bij zit, maar zijn die ook niet een stuk goedkoper te krijgen?

Blijkt dat uit reviews over die Ecodan bij lage temperaturen? Of is het inherent aan het design? Ken je wellicht nog andere opties die iets goedkoper zijn?
Ik heb het even voor je nagezocht, de SW75 (inverter - ecodan) doet bij -15 al geen Ta 55 graden meer, en bij -10 nog 6,7kW

De SHW80 doet bij -15 met Ta 55 graden nog 9,2kW

Alle getallen zonder element.

Het verschil tussen de variant met 200 liter boiler en zonder boiler is zo'n 1176 € (5355-4179), het gaat lastig worden dat goedkoper voor elkaar te krijgen met een andere boiler, want dan heb je namelijk leidingen nodig, 3-weg-klep (dure jongen), installatie, etc. etc.

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cranberry
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 26-04 22:39
SWW-boiler is idd een prijzige toevoeging. Andere optie is om uit Belgie voor netto ~300€ een WP-boiler voor SWW halen. Maar dat betekent een extra apparaat, extra installatiekosten en ook meer geluid.

[ Voor 16% gewijzigd door Cranberry op 26-04-2018 11:51 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 15-04 16:02
Stab schreef op donderdag 26 april 2018 @ 11:00:
Om nog even terug te komen op een post van mij in het vorige topic, ik heb dus een huis van 275 m2 waarvan ongeveer 75-100 m2 zeg maar over het algemeen 'bewoond' wordt en verwarmd zal worden. De bovenverdieping tel ik dus even niet mee (alleen slapen) en ook is er een 'gastenverblijf' wat maar enkele weken per jaar bewoond zal zijn. In het kantoor komt vloerverwarming (hoofd) en in de woonkamer en keuken ligt vloerverwarming (als bij-verwarming) en zijn er een aantal radiatoren.

Zou dit dan bijvoorbeeld volstaan om te dienen als volledige vervanger van de CV ketel?

http://www.comfortklimaat...et-warmtepomp-phr7v5.html

En dan met een boiler erbij van 150-200 liter. Ben ik dan klaar voor de winter?
Niet bij Comfortklimaat bestellen, dat is een oplichter die niet levert.

7.5 KW dat is een optie voor 100m2, power genoeg dan, 75 W /m2.

13,1 kWp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Marcva
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 23-04 17:23
Grolsch schreef op donderdag 26 april 2018 @ 11:41:
[...]
Het verschil tussen de variant met 200 liter boiler en zonder boiler is zo'n 1176 € (5355-4179), het gaat lastig worden dat goedkoper voor elkaar te krijgen met een andere boiler, want dan heb je namelijk leidingen nodig, 3-weg-klep (dure jongen), installatie, etc. etc.
Vind ik ook een interessante optie, maar ik heb een buffervat nodig in mijn systeemwater, want geen vloerverwarming. Is dat met zo'n all-in-one te doen?
En is daar ook op te regelen? Bijvoorbeeld: acute warmtevraag: warmte rechtstreeks de cv in (bv. net terug van wintersport). En in de "pruttelstand": wel via de buffer. In het eerste geval wil ik niet dat eerst de buffer opgewarmd wordt, dat kan later wel.
Of zijn die Mitsubishi's op afstand te regelen? Dat 'ie geleidegelijk opwarmt als ik 'm op tijd aanzet vanuit de Alpen :) ?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
Marcva schreef op donderdag 26 april 2018 @ 12:15:
[...]

Vind ik ook een interessante optie, maar ik heb een buffervat nodig in mijn systeemwater, want geen vloerverwarming. Is dat met zo'n all-in-one te doen?
En is daar ook op te regelen? Bijvoorbeeld: acute warmtevraag: warmte rechtstreeks de cv in (bv. net terug van wintersport). En in de "pruttelstand": wel via de buffer. In het eerste geval wil ik niet dat eerst de buffer opgewarmd wordt, dat kan later wel.
Of zijn die Mitsubishi's op afstand te regelen? Dat 'ie geleidegelijk opwarmt als ik 'm op tijd aanzet vanuit de Alpen :) ?
Of je nu wel of geen interne boiler hebt heeft helemaal niets te maken met een buffervat.

En als je alleen maar radiatoren hebt wil dit niet zeggen dat je een buffervat nodig hebt.

Een buffervat zoals de meesten hem gebruiken gebruik je niet om je huis snel op te warmen. Als je warmte wil bufferen heb je toch serieus 1000 liter water ofzo nodig.

Een buffervat wordt veelal gebruikt om 1. de circuits te scheiden vanwege verschillende flowbehoeftes in het primaire en secundaire circuit, of om 2. systeeminhoud te creeeren.

Het is onzinnig 1000 liter water warm te houden als je op vakantie bent, dan kun je net zo goed geen buffer nemen en je huis warm houden :P

Je kunt bij de Mitsu een "Melcloud wifi interface" kopen zodat je hem op afstand aan/uit kunt zetten. Ook kent de Mitsu regeling een "vakantiestand".

[ Voor 3% gewijzigd door Grolsch op 26-04-2018 12:19 ]

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 15-04 16:02
Grolsch schreef op donderdag 26 april 2018 @ 11:41:
[...]


Ik heb het even voor je nagezocht, de SW75 (inverter - ecodan) doet bij -15 al geen Ta 55 graden meer, en bij -10 nog 6,7kW

De SHW80 doet bij -15 met Ta 55 graden nog 9,2kW

Alle getallen zonder element.

Het verschil tussen de variant met 200 liter boiler en zonder boiler is zo'n 1176 € (5355-4179), het gaat lastig worden dat goedkoper voor elkaar te krijgen met een andere boiler, want dan heb je namelijk leidingen nodig, 3-weg-klep (dure jongen), installatie, etc. etc.
Als je bij -15c een Ta van 55c nodig hebt dan mankeert er iets aan je afgifte systeem.

Nadeel van een all in one vind ik de slechts DN20 klep die hierin zit.

13,1 kWp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
koevlaas2 schreef op donderdag 26 april 2018 @ 12:43:
[...]


Als je bij -15c een Ta van 55c nodig hebt dan mankeert er iets aan je afgifte systeem.

Nadeel van een all in one vind ik de slechts DN20 klep die hierin zit.
@Stab wil ook SWW bereiden met de WP, en ik neem aan dat hij zich ook doucht als het buiten -10 is.

Maar als ik de cijfers zo bekijk, en reken met de stelregel van 50W/m2 zit hij ook wel veilig met de Ecodan 7,5KW variant Deze levert bij -15 nog ruim 6KW, dus lijkt mij voor zijn toepassing voldoende.

Toch zou ik als ik @Stab was het gasverbruik willen weten van de vorige bewoners om hier uitsluitsel over te kunnen geven.

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Theo
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 11:16

Theo

moederbord

Zetten jullie de Pana monoblock helemaal uit in de zomer? Agelopen zomer heeft mijn monoblock 75 Kwh gebruikt aan stroom volgens z'n afstandsbediening terwijl deze niet is gebruikt (ook niet voor sww) Deze zomer wil ik in de meterkast daarom de zekering uit zetten van de Pana om zo gemakkelijk 50-75 Kwh te besparen.
Maar kan dit gewoon zonder gevolgen? of is het standbyverbruik van ongeveer 20 watt nodig om dagelijks de unit even te laten draaien zodat ie niet vast kom te zitten?

Maakt het nog uit voor het standbystroomverbruik of de Pana uit wordt gezet op de afstandsbediening of door het contactvrije pincontact voor een aan/uit thermostaat op de unit zelf? (ik dacht pin 15 en pin16)

7400 Wp op het dak


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Beginner
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 25-04 07:55
Ik zie dat sommige mensen de warmtepomp helemaal afschakelen todat hij weer nodig is. Ik zou dat zelf niet doen. Het vaste komen zitten van de CV-pomp moet je namelijk voorkomen. Ik zou hem zelf minimaal 1 keer in de week even op spanning zetten, voor een 5 minuten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 15-04 16:02
Beginner schreef op donderdag 26 april 2018 @ 13:26:
Ik zie dat sommige mensen de warmtepomp helemaal afschakelen todat hij weer nodig is. Ik zou dat zelf niet doen. Het vaste komen zitten van de CV-pomp moet je namelijk voorkomen. Ik zou hem zelf minimaal 1 keer in de week even op spanning zetten, voor een 5 minuten.
'Steeds' aan/uit is funest voor electronica volgens mij, laat 'm dan de hele zomer eraf of juist erop staan.
Electronica, lampen e.d. gaan juist stuk als je inschakelt.

13,1 kWp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • reneeke1970
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 10:05
Theo schreef op donderdag 26 april 2018 @ 13:08:
Zetten jullie de Pana monoblock helemaal uit in de zomer? Agelopen zomer heeft mijn monoblock 75 Kwh gebruikt aan stroom volgens z'n afstandsbediening terwijl deze niet is gebruikt (ook niet voor sww) Deze zomer wil ik in de meterkast daarom de zekering uit zetten van de Pana om zo gemakkelijk 50-75 Kwh te besparen.
Maar kan dit gewoon zonder gevolgen? of is het standbyverbruik van ongeveer 20 watt nodig om dagelijks de unit even te laten draaien zodat ie niet vast kom te zitten?

Maakt het nog uit voor het standbystroomverbruik of de Pana uit wordt gezet op de afstandsbediening of door het contactvrije pincontact voor een aan/uit thermostaat op de unit zelf? (ik dacht pin 15 en pin16)
Mijne verbruikt maar 8 watt, en blijft gewoon aan overigens voor sww voor verwarmen.

1 PVoutput . Dongen NB


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Theo
  • Registratie: Januari 2005
  • Laatst online: 11:16

Theo

moederbord

@reneeke1970 Hoe heb jij de Pana uitgezet? Met de thermostaatcontacten of via de afstandsbediening? 8 Watt klinkt al een stuk beter dan 20 watt namelijk.

[ Voor 5% gewijzigd door Theo op 26-04-2018 14:01 ]

7400 Wp op het dak


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JvdW
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 23-04 11:30
Ik ben ook in onderzoek voor een L/W pomp :)
De bedoeling dit jaar is panelen op het dak, vloerverwarming laten infrezen in de woonkamer+open keuken en natuurlijk een warmtepomp. (duurzaamheidslening)

Totaal niet thuis in deze wereld en heb nog geen offertes op gevraagd, niet veel bedrijven hier in de buurt die er meer adverteren ook.

Ons gasverbruik van 2017 is 1500m3 totaal. 2x volwassen 2x jonge kinderen
In de maanden juni/juli/augustus ongeveer 31m3 per maand verbruikt, dus dat zal voor SWW zijn per maand.
Dus reken maar ± 1130m3 voor verwarming en ± 375m3 voor warm water.

Woning van 1985 2 onder 1 kap, alleen de vloer is na geïsoleerd (subsidie :+ )
De overige ruimten zijn voorzien van radiatoren en zullen op den duur vervangen worden voor JAGA's

Ik heb niet veel ruimte in de bijkeuken (niet geïsoleerd, daar hangt de (grote) CV ketel met 50liter ingebouwde boiler. Zou wel bijv. een 200 liter boiler in de garage kunnen zetten en de boiler extra isoleren.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/UzgkS45.png

Tips ? :P

/edit zie dat het verbruik van @Stab vergelijkbaar is/zal zijn :) Behalve het warmteverlies .

[ Voor 11% gewijzigd door JvdW op 26-04-2018 15:02 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • reneeke1970
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 10:05
Theo schreef op donderdag 26 april 2018 @ 13:54:
@reneeke1970 Hoe heb jij de Pana uitgezet? Met de thermostaatcontacten of via de afstandsbediening? 8 Watt klinkt al een stuk beter dan 20 watt namelijk.
Hij gaat uit via contact 18/19 ,dat is hetzelde als afstand bediening. In winter trekt hij meer in standby vanwege Carter verwarming of iets dergelijks. Maar nu slechts 8 watt, mijn wp boiler trekt 7 in standby.

1 PVoutput . Dongen NB


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
Beginner schreef op donderdag 26 april 2018 @ 13:26:
Ik zie dat sommige mensen de warmtepomp helemaal afschakelen todat hij weer nodig is. Ik zou dat zelf niet doen. Het vaste komen zitten van de CV-pomp moet je namelijk voorkomen. Ik zou hem zelf minimaal 1 keer in de week even op spanning zetten, voor een 5 minuten.
Is al (veel) vaker ter discussie geweest in dit topic.

Op de zaak zet ik al 10 jaar lang 4 CV pompen elke zomer uit voor een periode van 5 á 6 maand, en nog nooit een defecte pomp gehad. Dus wat mij betreft een "fabeltje" dat je elke week een waterpomp moet laten draaien.

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stab
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 30-12-2024
Grolsch schreef op donderdag 26 april 2018 @ 13:04:
[...]


@Stab wil ook SWW bereiden met de WP, en ik neem aan dat hij zich ook doucht als het buiten -10 is.

Maar als ik de cijfers zo bekijk, en reken met de stelregel van 50W/m2 zit hij ook wel veilig met de Ecodan 7,5KW variant Deze levert bij -15 nog ruim 6KW, dus lijkt mij voor zijn toepassing voldoende.

Toch zou ik als ik @Stab was het gasverbruik willen weten van de vorige bewoners om hier uitsluitsel over te kunnen geven.
Thanks man.

Heb het even opgevraagd. De vorige bewoner zat net onder de 1500m3 gas. Weliswaar met 2 gepensioneerde personen, maar daar staat tegenover dat ik zometeen veel in mijn kantoor zit die dan als enige ruimte overdag verwarmd hoeft te worden, met vloerverwarming.

In ons vorige huis zaten wij op 1000 m3 dus ik denk dat 1500m3 wel reëel zal zijn voor ons. Kun je daar dan wat mee? :)

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 15-04 16:02
Stab schreef op donderdag 26 april 2018 @ 14:28:
[...]


Thanks man.

Heb het even opgevraagd. De vorige bewoner zat net onder de 1500m3 gas. Weliswaar met 2 gepensioneerde personen, maar daar staat tegenover dat ik zometeen veel in mijn kantoor zit die dan als enige ruimte overdag verwarmd hoeft te worden, met vloerverwarming.

In ons vorige huis zaten wij op 1000 m3 dus ik denk dat 1500m3 wel reëel zal zijn voor ons. Kun je daar dan wat mee? :)
Met een WP zal je 24x7 de boel op temperatuur moeten houden.

Verder kan jouw 1500m3 gas in mijn formule: 1500 x 8 /1650 = 7,27 kw wp nodig. dus dan zit je net goed met een 7.5 kw exemplaar. Ervan uitgaande dat je bij -10c het ingebouwde 2kw electrische element kan bijschakelen.

13,1 kWp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
Stab schreef op donderdag 26 april 2018 @ 14:28:
[...]


Thanks man.

Heb het even opgevraagd. De vorige bewoner zat net onder de 1500m3 gas. Weliswaar met 2 gepensioneerde personen, maar daar staat tegenover dat ik zometeen veel in mijn kantoor zit die dan als enige ruimte overdag verwarmd hoeft te worden, met vloerverwarming.

In ons vorige huis zaten wij op 1000 m3 dus ik denk dat 1500m3 wel reëel zal zijn voor ons. Kun je daar dan wat mee? :)
1500m3 is inclusief SWW neem ik aan. stel 300 per jaar voor SWW maakt 1200m3 voor CV

1200*8/1650=5,8KW

Die 7,5KW waar je zelf als eerste mee kwam voldoet dan heel goed.

De PUHZ-SW75VHA doet bij -20 en Ta 45 graden nog steeds 5,6KW, en - 20 moet je niet vanuit gaan, -10 is al uitzonderlijk en dan doet deze nog 7,8KW bij Ta 45.

Deze 7,5KW variant kan terugmoduleren tot iets boven de 2KW, dus dat lijk mij ook mooi voor jouw situatie.

Dan mag je zelf kiezen of je een losse boiler wilt of de uitvoering inclusief 200 liter boiler.

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stab
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 30-12-2024
Dank Koevlaas. Dan is die Mitsubishi van 7.1 wat dus misschien nét te weinig, vooral op de koudste winterdagen?

En heb je ook nog een formule die uitrekent hoeveel extra stroomverbruik ik dan zal hebben?

Algemene vraag, moet je met een warmtepomp inderdaad altijd 'alles aan' hebben staan? Is het niet beter om overdag, als ik op kantoor ben, de woonkamer en keuken de thermostaat uit te zetten?

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
Stab schreef op donderdag 26 april 2018 @ 14:39:
Dank Koevlaas. Dan is die Mitsubishi van 7.1 wat dus misschien nét te weinig, vooral op de koudste winterdagen?

En heb je ook nog een formule die uitrekent hoeveel extra stroomverbruik ik dan zal hebben?

Algemene vraag, moet je met een warmtepomp inderdaad altijd 'alles aan' hebben staan? Is het niet beter om overdag, als ik op kantoor ben, de woonkamer en keuken de thermostaat uit te zetten?
verbruik in gas x 2 is ongeveer stroomverbruik, dus gaat je +- 3000kWh kosten.

Dat je de WP 24*7 moet laten draaien is een fabel, niets moet, als het wel noodzakelijk is dan heb je capaciteit te weinig :P

Wel is het zo dat je met een WP het liefst met zo laag mogelijke temperaturen werkt, lage temperaturen betekent trager systeem, met als gevolg dat je systeem niet zo snel opwarmt, waardoor je soms beter 24*7 kunt gaan stoken.

Maar noodzakelijk is het zeker niet :) Ik draai "full-electric" en heb helemaal geen gas, en pas gewoon lekker nachtverlaging toe, voldoet voor ons prima.

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Beginner
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 25-04 07:55
@Grolsch Inderdaad misschien is wekelijks laten draaien iets te veel van het goede. Ik heb echter al wel een vloerverwarmingspomp gehad die ik er echt tussen uit moest halen, alvorens ik hem weer in beweging kon krijgen. Ik moet wel zeggen dat ik niet weet hoe lang geleden hij al wel niet uitgezet was (huis was toen van eigenaar veranderd). Maar ze kunnen dus wel vast gaan zitten.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Marcva
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 23-04 17:23
Grolsch schreef op donderdag 26 april 2018 @ 12:19:
[...]


Of je nu wel of geen interne boiler hebt heeft helemaal niets te maken met een buffervat.

En als je alleen maar radiatoren hebt wil dit niet zeggen dat je een buffervat nodig hebt.

Een buffervat zoals de meesten hem gebruiken gebruik je niet om je huis snel op te warmen. Als je warmte wil bufferen heb je toch serieus 1000 liter water ofzo nodig.

Een buffervat wordt veelal gebruikt om 1. de circuits te scheiden vanwege verschillende flowbehoeftes in het primaire en secundaire circuit, of om 2. systeeminhoud te creeeren.
Het gaat mij niet om warmte bufferen. Ik heb ik de woonkamer maar 3 radiatoren. Boven stook ik nagenoeg nooit. Mijn aanname is dat het volume systeemwater te klein is om de de wp mooi te laten moduleren / om pendelen te voorkomen.
Het is onzinnig 1000 liter water warm te houden als je op vakantie bent, dan kun je net zo goed geen buffer nemen en je huis warm houden :P
Dit was juist niet mijn bedoeling :) Maar kennelijk is dat niet relevant.
Je kunt bij de Mitsu een "Melcloud wifi interface" kopen zodat je hem op afstand aan/uit kunt zetten. Ook kent de Mitsu regeling een "vakantiestand".
Waarschijnlijk voldoet die vakantiestand al.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
Marcva schreef op donderdag 26 april 2018 @ 15:12:
[...]

Het gaat mij niet om warmte bufferen. Ik heb ik de woonkamer maar 3 radiatoren. Boven stook ik nagenoeg nooit. Mijn aanname is dat het volume systeemwater te klein is om de de wp mooi te laten moduleren / om pendelen te voorkomen.


[...]

Dit was juist niet mijn bedoeling :) Maar kennelijk is dat niet relevant.


[...]

Waarschijnlijk voldoet die vakantiestand al.
Dan heb je een "anti-pendel" buffer nodig omdat je te weinig systeeminhoud hebt.

Het minimale vermogen van je WP * 20 liter is de stelregel die je aan moet houden als bufferinhoud.

Als je de bedienunit van de Mitsu gebruikt al thermostaat kun je daarop de ruimtetemperatuur aanpassen via een appje (Melcloud).

Dus 4 uur voor je thuis bent ff met de hand omhoog zetten, en het probleem is opgelost _/-\o_

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 15-04 16:02
Grolsch schreef op donderdag 26 april 2018 @ 15:21:
[...]


Dan heb je een "anti-pendel" buffer nodig omdat je te weinig systeeminhoud hebt.

Het minimale vermogen van je WP * 20 liter is de stelregel die je aan moet houden als bufferinhoud.

Als je de bedienunit van de Mitsu gebruikt al thermostaat kun je daarop de ruimtetemperatuur aanpassen via een appje (Melcloud).

Dus 4 uur voor je thuis bent ff met de hand omhoog zetten, en het probleem is opgelost _/-\o_
Dat kan je ook programmeren mbv de controller op de hydrobox.

13,1 kWp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 15-04 16:02
Grolsch schreef op donderdag 26 april 2018 @ 14:41:
[...]

Dat je de WP 24*7 moet laten draaien is een fabel, niets moet, als het wel noodzakelijk is dan heb je capaciteit te weinig :P

Wel is het zo dat je met een WP het liefst met zo laag mogelijke temperaturen werkt, lage temperaturen betekent trager systeem, met als gevolg dat je systeem niet zo snel opwarmt, waardoor je soms beter 24*7 kunt gaan stoken.

Maar noodzakelijk is het zeker niet :) Ik draai "full-electric" en heb helemaal geen gas, en pas gewoon lekker nachtverlaging toe, voldoet voor ons prima.
@Stab Een huis met hoofdzakelijk radiatoren koelt snel af als je de boel uitzet, de boel een beetje op dezelfde temperatuur houden is wellicht een goede optie, maar je bent natuurlijk vrij hiermee te experimenteren.

13,1 kWp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • geldersscheepje
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 08:40
Net een stukje gelezen over warmtepompen op propaan. Geclaimd wordt dat deze zuiniger zijn én de bereikte temperatuur tot 70 graden kunnen opschroeven. Iemand een idee wat ten opzichte van de huidige techniek anders is?

http://vakbladwarmtepompe...in-warmtepomptechnologie/

Zonneboiler 180 l, 3800 Wp, Ecolution WP en lots of LED's


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jan Treur
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 24-04-2024
Ik dacht vooral het koudemiddel wat gunstige eigenschappen heeft. Verder kan hij alleen als monoblock omdat die propaan niet binnen mag vanwege explosiegevaar.

Huidig huis: All electric 2023 Weheat Blackbird 8kW warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric. Vorig huis: All electric energieneutraal: 2013 8.6 kWp PV + 2013 14 kW Fujitsu warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Proton_
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 11:58

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

Propaan mag inderdaad beperkt binnen, een warmtepompboiler op propaan (voor binnenopstelling dus) mag maar enkele honderden grammen koudemiddel hebben. Dat is vergelijkbaar met een koelkast, dat vaak (iso)butaan (R600a) als koudemiddel heeft.
De Auer Edel 200 bijvoorbeeld heeft maar 150 gram koudemiddel. Een vergelijkbare warmtepompboiler met R134a heeft iets van 1 kg.

Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic- '23 MG5, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant Arotherm Plus.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Andrehj
  • Registratie: Juni 2002
  • Laatst online: 10:58
Stab schreef op donderdag 26 april 2018 @ 11:28:
[...]
Dankjewel! Hmm, dat zou wel een nadeel zijn als het bij koude temperaturen minder goed werkt.
Ik denk dat je de startpost nog niet hebt gelezen. Tip: Lees die helemaal (en begrijp hem ook) en daarna nog eens. Je mist nu een hoop basiskennis van warmtepompen.
Overigens heeft Mitsubishi het Zubadan trucje ook (deels) doorgevoerd in sommige nieuwe Ecodan modellen. Zo heeft de 8 kW PUHZ-SW75YAA dit vermogen ook tot -12 en bij -20 nog steeds 6 kW.
En ook de half zo dure 5kW PUHZ-SW50VKA levert nog 4.9 kW bij -10 en 3.8 kW bij -15.

Ook Panasonic beheerst dat kunstje (maar is veel minder scheutig met performance data). Zo levert het 5 kW split model nog 4.2 kW bij -15 en de 9 kW 3-fasen modellen nog 8.3 of soms zelfs 9 kW bij -15.

[ Voor 52% gewijzigd door Andrehj op 26-04-2018 17:38 ]

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 ERV + Ubbink AirExcellent.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JvdW
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 23-04 11:30
Iemand een idee hoe die besparingstest op techneco.nl in elkaar zit :?
De Loria zou mij 59,- per jaar besparen.
De Elga zou mij 132,- per jaar besparen.

Waarom dan nog voor de Loria gaan, milieugebeuren buiten beschouwing gelaten :?
Terwijl ik wel zou willen, maar zoiets krijg ik er thuis niet door.....

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 08:23
Nu wil ik reageren omdat ik net een reactie las van iemand over mijn post maar die kan ik nu niet weer vinden :?

Ik gebruik in ieder geval databook 201707 en type PUHZ-SW75VHA(-BS) pagina A-90 als bron.

Ik las dus net (wat ik niet weer kan vinden) dat iemand een nieuwer databook heeft, en die wil ik ook graag :)

Dus via PM of mail of in dit topic, het nieuwste databook is welkom :)

Vanavond op bezoek bij de persoon die 5000m3 gas wil vervangen met een 14KW WP, de installateur zit er ook bij, ik ben klaar voor de discussie }) *O*

PVOUPUT - 13.400WP - Twente


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 10:18
Grolsch schreef op donderdag 26 april 2018 @ 17:59:


Vanavond op bezoek bij de persoon die 5000m3 gas wil vervangen met een 14KW WP, de installateur zit er ook bij, ik ben klaar voor de discussie }) *O*
Dat is toch niet raar?
Wel heel bijzonder.... :+

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Marcva
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 23-04 17:23

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TKroon
  • Registratie: December 2006
  • Niet online
JvdW schreef op donderdag 26 april 2018 @ 17:24:
Iemand een idee hoe die besparingstest op techneco.nl in elkaar zit :?
De Loria zou mij 59,- per jaar besparen.
De Elga zou mij 132,- per jaar besparen.

Waarom dan nog voor de Loria gaan, milieugebeuren buiten beschouwing gelaten :?
Terwijl ik wel zou willen, maar zoiets krijg ik er thuis niet door.....
Voor die paar tientjes zou ik zeker het milieu meenemen in de overweging.

Daikin Altherma 3 LT 8 kW + 14,2 kWp PV


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 10:18
Heb je ook een link naar de .pdf?
Want ik zit nog aan een koperdraadje, en dat wil zo niet laden.

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Marcva
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 23-04 17:23
Naalroc schreef op donderdag 26 april 2018 @ 18:45:
[...]

Heb je ook een link naar de .pdf?
Want ik zit nog aan een koperdraadje, en dat wil zo niet laden.
Zo dan?
https://librairie.mitsubi...ok/DATABOOK_ECODAN_201803

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 10:18
Ja, dat werkt wel, super eigenlijk, maar zie nog geen mogelijkheid om dit als .pdf op te slaan
of doe ik iets niet goed?

Edit:
toch wel: Télécharger le PDF...... ahhh, middelbare school was lang geleden... ;)
'k Heb hem nu, bedankt!

[ Voor 37% gewijzigd door Naalroc op 26-04-2018 19:20 ]

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


Acties:
  • +2 Henk 'm!

  • buiter
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 25-04 21:51
Naalroc schreef op donderdag 26 april 2018 @ 19:15:
Ja, dat werkt wel, super eigenlijk, maar zie nog geen mogelijkheid om dit als .pdf op te slaan
of doe ik iets niet goed?

Edit:
toch wel: Télécharger le PDF...... ahhh, middelbare school was lang geleden... ;)
'k Heb hem nu, bedankt!
Die eerste link werkte hier (met glasvezel) ook niet...
Tweede doet het en er staat bovenin: "Télécharger le PDF" 58,4MB

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Zwerius
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 20-04 21:29
geldersscheepje schreef op donderdag 26 april 2018 @ 15:47:
Net een stukje gelezen over warmtepompen op propaan. Geclaimd wordt dat deze zuiniger zijn én de bereikte temperatuur tot 70 graden kunnen opschroeven. Iemand een idee wat ten opzichte van de huidige techniek anders is?

http://vakbladwarmtepompe...in-warmtepomptechnologie/
Op diverse plaatsen lees je de laatste tijd over WP's die temperaturen van 70°C kunnen halen.
Wat er nooit bij staat, is dat je daar niet zo veel mee opschiet.
De wet van Carnot blijft namelijk gewoon gelden.
Dat betekent dat de COP bedroevend slecht wordt.
Waarschijnlijk is die bij die 70°C zo slecht, dat je voordeliger gewoon op gas kunt blijven stoken....
Natuurlijk weet ik ook wel dat we uiteindelijk van dat gas af moeten, maar een WP met een COP van 2 (o.i.d.) is ook niet echt de oplossing.....

Zwerius Kriegsman


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • dunklefaser
  • Registratie: Oktober 2012
  • Laatst online: 10:24

dunklefaser

Point Of KnowReturn

Zwerius schreef op donderdag 26 april 2018 @ 19:27:
[...]

Op diverse plaatsen lees je de laatste tijd over WP's die temperaturen van 70°C kunnen halen.
Wat er nooit bij staat, is dat je daar niet zo veel mee opschiet.
De wet van Carnot blijft namelijk gewoon gelden.
Dat betekent dat de COP bedroevend slecht wordt.
Waarschijnlijk is die bij die 70°C zo slecht, dat je voordeliger gewoon op gas kunt blijven stoken....
Natuurlijk weet ik ook wel dat we uiteindelijk van dat gas af moeten, maar een WP met een COP van 2 (o.i.d.) is ook niet echt de oplossing.....
Als de wp-trein een beetje aan vaart wint is het wachten op de eerste
winstverdriedubbelaarclaims tegen de snelle WP-jongens.
"Hoezo - het wordt toch warm? - 50% via elektrisch element?
Afgiftesysteem? Isolatie? Hoe bedoelt u?? En de kosten?
- Niet echt mijn probleem."

Nobody is perfeckt - But who wants to be Nobody? - Vrijwillig Energycoach Fiat LUXus! - Some Insights


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jaari
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 24-04 22:11
Theo schreef op donderdag 26 april 2018 @ 13:08:
Zetten jullie de Pana monoblock helemaal uit in de zomer? Agelopen zomer heeft mijn monoblock 75 Kwh gebruikt aan stroom volgens z'n afstandsbediening terwijl deze niet is gebruikt (ook niet voor sww) Deze zomer wil ik in de meterkast daarom de zekering uit zetten van de Pana om zo gemakkelijk 50-75 Kwh te besparen.
Maar kan dit gewoon zonder gevolgen? of is het standbyverbruik van ongeveer 20 watt nodig om dagelijks de unit even te laten draaien zodat ie niet vast kom te zitten?

Maakt het nog uit voor het standbystroomverbruik of de Pana uit wordt gezet op de afstandsbediening of door het contactvrije pincontact voor een aan/uit thermostaat op de unit zelf? (ik dacht pin 15 en pin16)
De meting op de afstandsbediening is niet erg nauwkeurig. Op mijn Youless zie ik een standby gebruik van 10W en een daggebruik van 0,25 kWh. De zomer heeft ca 150 dagen maal 0,25 kWh is 37,5 kWh (€8,-).
Op normaal standby loopt de pomp niet en er zit ook geen pompschakeling op die de circulatiepomp af en toe laat draaien. Je zult dus handmatig af en toe de pomp op 'on' moeten zetten als je bang bent voor vastzitten.

zonnepit ; L/W WP Pana MDC05F3E5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Erwin_83
  • Registratie: Januari 2018
  • Laatst online: 11:51
JvdW schreef op donderdag 26 april 2018 @ 17:24:
Iemand een idee hoe die besparingstest op techneco.nl in elkaar zit :?
De Loria zou mij 59,- per jaar besparen.
De Elga zou mij 132,- per jaar besparen.

Waarom dan nog voor de Loria gaan, milieugebeuren buiten beschouwing gelaten :?
Terwijl ik wel zou willen, maar zoiets krijg ik er thuis niet door.....
Vreemde bedragen, aangezien je bij de Elga je CV ketel er bij houdt en dus een gasaansluiting en bij de Loria kan je full electric, dus geen gasaansluiting meer met een vastrecht van rond de 200 euro per jaar.

Hier sinds 1 december een Loria duo 10 KW staan. Ik heb geen historische gegevens over het gas verbruik voor die tijd, aangezien ik er pas vanaf de zomer woon. Maar tot op heden laat de Enelogic app me lachen over het geschatte verbruik voor een jaar. Dit komt ook mede door de zonnepanelen die een deel van de stroom opwekken.

Voor het bedrag aan vastrecht voor gas heb je ruim 1000 kWh stroom. Dus je moet voor jezelf gaan rekenen hoe je uitkomt.

(In de winter staat er voor de fun wel een pelletkachel bij hier, maar met alleen de warmtepomp blijft alles ook goed warm)

Gasloos sinds 01-12-2017 zonder slotje of verwijdering, dus een "gevaarlijke situatie" volgens Liander. Verwarming met een Loria duo 6010. Pelletkachel voor de fun. EDIT 22-09-21 de (gevaarlijke) gasleiding in opdracht van Liander verwijderd.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Proton_
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 11:58

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

@Zwerius De carnot-limiet van 0 graden celsius naar 70 graden is een COP van 4.9, dus daar ben ik niet per sé bang voor :)
Natuurlijk mag je al blij zijn met 50% daarvan met een feitelijke warmtepomp, maar ook een slecht huis heeft de 70 graden alleen met vrieskou en oostenwind nodig. De rest van het jaar draait de warmtepomp beter dan de HR ketel.
Voor SWW is de legionella-run met COP 2 al een verdubbeling van rendement.

Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic- '23 MG5, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant Arotherm Plus.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Daannn1987
  • Registratie: December 2012
  • Laatst online: 26-04 17:09
Wat een drukte hier nog :+ Hier staat de WP al 8 dagen uit en is het continue 21+ in huis.

21xDMEGC 440wp (9240) ||| Pana 9j


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 15-04 16:02
geldersscheepje schreef op donderdag 26 april 2018 @ 15:47:
Net een stukje gelezen over warmtepompen op propaan. Geclaimd wordt dat deze zuiniger zijn én de bereikte temperatuur tot 70 graden kunnen opschroeven. Iemand een idee wat ten opzichte van de huidige techniek anders is?

http://vakbladwarmtepompe...in-warmtepomptechnologie/
Als je een cv ketel 1 op 1 gaat vervangen word het rendement hier niet beter van, dan word de pomp naar verhouding alsnog duur.

'doordat de warmtepomp modulerend is en een zeer hoge CV-aanvoertemperatuur tot 70oC kan leveren, zelfs bij -22oC buitentemperatuur, kan de LWDV één-op-één de cv-ketel vervangen zonder grote bouwkundige renovatie.

Radiatoren
In veel gevallen kunnen de bestaande afgiftesystemen, zoals radiatoren, blijven bestaan. Woningen kunnen hierdoor veel sneller en betaalbaarder van het gas af gehaald worden. Een revolutie in de markt voor duurzame klimaattechniek en een flinke stap vooruit richting de klimaatdoelstellingen, aldus de fabrikant.'

13,1 kWp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Knowbody
  • Registratie: December 2016
  • Laatst online: 10:18
Theo schreef op donderdag 26 april 2018 @ 13:08:
Zetten jullie de Pana monoblock helemaal uit in de zomer? Agelopen zomer heeft mijn monoblock 75 Kwh gebruikt aan stroom volgens z'n afstandsbediening terwijl deze niet is gebruikt (ook niet voor sww) Deze zomer wil ik in de meterkast daarom de zekering uit zetten van de Pana om zo gemakkelijk 50-75 Kwh te besparen.
Maar kan dit gewoon zonder gevolgen? of is het standbyverbruik van ongeveer 20 watt nodig om dagelijks de unit even te laten draaien zodat ie niet vast kom te zitten?

Maakt het nog uit voor het standbystroomverbruik of de Pana uit wordt gezet op de afstandsbediening of door het contactvrije pincontact voor een aan/uit thermostaat op de unit zelf? (ik dacht pin 15 en pin16)
electronica moet onder spanning blijven. Dan gaat het lang mee. Bij langdurig uitschakelen bestaat de kans dat electronica bij inschakelen overlijdt.

Die 75 kWh kost je 15 euro. Dat is de prijs van 10 zakken paprika chips. Ofzo.

0599 BJ 2022, Nibe Split 12 kW, SMO S40. Hier verdwijnt de legionella aangroei dagelijks in het riool. 9000 Wp plat dak 10xNO, 10xZW, 5xZO


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Knowbody
  • Registratie: December 2016
  • Laatst online: 10:18
Stab schreef op donderdag 26 april 2018 @ 14:39:
Dank Koevlaas. Dan is die Mitsubishi van 7.1 wat dus misschien nét te weinig, vooral op de koudste winterdagen?

En heb je ook nog een formule die uitrekent hoeveel extra stroomverbruik ik dan zal hebben?

Algemene vraag, moet je met een warmtepomp inderdaad altijd 'alles aan' hebben staan? Is het niet beter om overdag, als ik op kantoor ben, de woonkamer en keuken de thermostaat uit te zetten?
ik kom van 2000 m3 met een 7.5 kW WP ( en 400 voor SWW, maar dat is nu ook nog het geval)

dus 7.1 kan het zat doen.

0599 BJ 2022, Nibe Split 12 kW, SMO S40. Hier verdwijnt de legionella aangroei dagelijks in het riool. 9000 Wp plat dak 10xNO, 10xZW, 5xZO


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dre
  • Registratie: Juni 2001
  • Niet online

Dre

Theo schreef op donderdag 26 april 2018 @ 13:08:
Zetten jullie de Pana monoblock helemaal uit in de zomer? Agelopen zomer heeft mijn monoblock 75 Kwh gebruikt aan stroom volgens z'n afstandsbediening terwijl deze niet is gebruikt (ook niet voor sww) Deze zomer wil ik in de meterkast daarom de zekering uit zetten van de Pana om zo gemakkelijk 50-75 Kwh te besparen.
Maar kan dit gewoon zonder gevolgen? of is het standbyverbruik van ongeveer 20 watt nodig om dagelijks de unit even te laten draaien zodat ie niet vast kom te zitten?

Maakt het nog uit voor het standbystroomverbruik of de Pana uit wordt gezet op de afstandsbediening of door het contactvrije pincontact voor een aan/uit thermostaat op de unit zelf? (ik dacht pin 15 en pin16)
Mijn Panasonic gaat spanningsloos in de zomer.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stab
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 30-12-2024
Knowbody schreef op vrijdag 27 april 2018 @ 00:58:
[...]

ik kom van 2000 m3 met een 7.5 kW WP ( en 400 voor SWW, maar dat is nu ook nog het geval)

dus 7.1 kan het zat doen.
Oke dank u.

En hoe bevalt het, zo'n warmtepomp? Ben je er financieel ook op voorruit gegaan per jaar?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mebrein
  • Registratie: Januari 2010
  • Laatst online: 09-04 08:47
ik zat met mijn vraag in het verkeerde forum 8)7

[ Voor 104% gewijzigd door mebrein op 28-04-2018 09:32 . Reden: verkeerde forum ]

7680Wp NO/ZW 24xQCells 320Wp Enphase IQ7


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Knowbody
  • Registratie: December 2016
  • Laatst online: 10:18
Stab schreef op vrijdag 27 april 2018 @ 10:16:
[...]


Oke dank u.

En hoe bevalt het, zo'n warmtepomp? Ben je er financieel ook op voorruit gegaan per jaar?
als ik de investering even vergeet en puur kijk naar de energienota dan kun je met voldoende zonnepanelen en een warmtepomp behoorlijk richting de nul op de meter.

Ja dus. Kan het iedereen aanbevelen.

0599 BJ 2022, Nibe Split 12 kW, SMO S40. Hier verdwijnt de legionella aangroei dagelijks in het riool. 9000 Wp plat dak 10xNO, 10xZW, 5xZO


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stab
  • Registratie: Juni 2011
  • Laatst online: 30-12-2024
Knowbody schreef op vrijdag 27 april 2018 @ 12:30:
[...]


als ik de investering even vergeet en puur kijk naar de energienota dan kun je met voldoende zonnepanelen en een warmtepomp behoorlijk richting de nul op de meter.

Ja dus. Kan het iedereen aanbevelen.
Nice. Tot dat ze het salderen afschaffen wellicht. Ben benieuwd wat er voor in de plaats komt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jan Treur
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 24-04-2024
Je kunt hier al een beetje zien wat mogelijk is onafhankelijk van wat voor (saldering of niet) regeling dan ook:

https://www.easyenergy.com/nl/energietarieven

Kijk bijvoorbeeld naar een willekeurige dag deze week: 25 april.
  • Je kunt je auto opladen tussen 1 en 5 uur in de nacht voor minder dan 3 ct/kWh
  • Je kunt na een nachtverlaging je huis door de warmtepomp laten opwarmen voor minder dan 3 ct/kWh rond 5 uur in de vroege ochtend.
  • Dan kun je je zonnepanelen laten leveren in de ochtend voor gemiddeld meer dan 6 ct/kWh (dus handig als je een Oost opstelling hebt)
  • en in de middag voor 3 a 4 ct/kWh
  • en in de namiddag voor meer dan 5 ct/kWh (dus handig als je (ook) een West opstelling hebt)
Dus in dit jaargetijde kun je juist winnen zonder een salderingsregeling.

Als je zomer en winter vergelijkt zijn de prijzen in de zomer vaak 3 a 4 ct/kWh en in de winter 5 a 6 ct/kWh. Dus daar schiet je wel iets bij in, zo'n 2 ct/kWh. Over een winterverbruik voor de WP van bijvoorbeeld 2000 kWh is dat maar 40 euro. Daar kun je nog je winst in voor- en najaar van aftrekken. Misschien blijft er dan zelfs een positief resultaat over!

Dus we moeten misschien niet al te dramatisch doen over al dan niet kunnen salderen.

[ Voor 21% gewijzigd door Jan Treur op 27-04-2018 18:10 ]

Huidig huis: All electric 2023 Weheat Blackbird 8kW warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric. Vorig huis: All electric energieneutraal: 2013 8.6 kWp PV + 2013 14 kW Fujitsu warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • AUijtdehaag
  • Registratie: Oktober 2006
  • Niet online
@Jan Treur
Maar dat is ex btw.
edit: Wellicht mogen we kopen incl btw en terugleveren ex btw... ;)

[ Voor 52% gewijzigd door AUijtdehaag op 27-04-2018 18:12 ]

PVOutput Github - Div ESP TK: MHI - Clack - Ecodan


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jan Treur
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 24-04-2024
Er zijn nog wel details toe te voegen in de berekening, ook energiebelasting e.d., maar ik denk dat de trend niet totaal zal wijzigen, zodat het wel een drama gaat worden.

Huidig huis: All electric 2023 Weheat Blackbird 8kW warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric. Vorig huis: All electric energieneutraal: 2013 8.6 kWp PV + 2013 14 kW Fujitsu warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • buiter
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 25-04 21:51
En ex opslag duurzame energie
En ex energie belasting

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jan Treur
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 24-04-2024
Het zou kunnen dat het met name in voor- en najaar lonend wordt om toch ook een thuisbatterij te hebben, zodat je precies kan afstemmen wat het gunstigst is. En wat betreft energiebelasting, dat hangt inderdaad nog van de overheid af. Als ze willen kunnen ze dat ongunstig maken. Maar ik ben daar niet zo pessimistisch over; ik denk dat ze om de transitie te bevorderen dat voorlopig niet zullen willen ...

Huidig huis: All electric 2023 Weheat Blackbird 8kW warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric. Vorig huis: All electric energieneutraal: 2013 8.6 kWp PV + 2013 14 kW Fujitsu warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • buiter
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 25-04 21:51
Overheid is de meest onbetrouwbare factor....
Belasting laten stijgen levert nu direct geld op en stimuleert (indien saldering nog volledig is) aanschaf van zonnepanelen.

Ik denk dat je het beste kan kijken in optimalisatie van direct verbruik van zonnestroom.
Overweeg bij aanschaf van een apparaat met een hoog stroomverbruik de mogelijkheid van externe aansturing (oa WiFi)
Wasmachine/warmtepomp/boiler/wasmachine/vaatwasser/etc

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Marcva
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 23-04 17:23
buiter schreef op vrijdag 27 april 2018 @ 18:43:
Ik denk dat je het beste kan kijken in optimalisatie van direct verbruik van zonnestroom.
Overweeg bij aanschaf van een apparaat met een hoog stroomverbruik de mogelijkheid van externe aansturing (oa WiFi)
Wasmachine/warmtepomp/boiler/wasmachine/vaatwasser/etc
Beetje off topic, maar: eens. Ik verwacht zelfs dat - op termijn- tarieven gaan variëren per uur, of zelf per 5 minuten. Allemaal afhankelijk van de actuele opwek en vraag. Hoe groter de discrepantie, hoe hoger de prijs. Handmatig is dat niet te doen. Er zal dus een hub in huis moeten komen die afhankelijk van je eigen opwek, verbruik en geldend tarief apparaten aanstuurt. Wellicht zelfs met een prognose op basis van het weerbericht en historische verbruiksgegevens landelijk. De voorwaarden stel je vooraf in. Zo is er ook geld te verdienen met een accu: goedkoop laden, duur terugleveren.
Voordeel voor de netbeheerder is dat die de kabels niet, maar of minder hoeft te verzwaren. De huidige salderingsregeling heeft geen enkele stimulans om het piekteruglevering en -verbuik te matigen. Dat moet anders met meer lokale opwek én meer elektrificatie, anders knalt de boel eruit.

[ Voor 0% gewijzigd door Marcva op 27-04-2018 19:11 . Reden: Typo ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LangeFries
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 26-04 21:43
Jan Treur schreef op vrijdag 27 april 2018 @ 18:17:
Het zou kunnen dat het met name in voor- en najaar lonend wordt om toch ook een thuisbatterij te hebben, zodat je precies kan afstemmen wat het gunstigst is. En wat betreft energiebelasting, dat hangt inderdaad nog van de overheid af. Als ze willen kunnen ze dat ongunstig maken. Maar ik ben daar niet zo pessimistisch over; ik denk dat ze om de transitie te bevorderen dat voorlopig niet zullen willen ...
Mijn verwachting is dat de energiebelasting over afgenomen kWh blijft en dat je een teruglever subsidie krijgt die dat gedeeltelijk compenseert. Die zal wel op een vooraf bedachte manier jaarlijks afnemen, die ongeveer gelijkloopt met de langjarige trend in de zonnepaneel prijzen. Door bijvoorbeeld met 15ct te beginnen en er jaarlijks 7 a 10% vanaf te trekken, kun je iedereen ook in de toekomst een terugverdientermijn van 7 jaar geven.

Nibe F2120-12,VVM320, 4440Wp LG NeonR 1425Wp Solarwatt ZZO


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Jan Treur
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 24-04-2024
Dat zou inderdaad goed kunnen, dan heb je de beloofde 7 jaar terugverdientijd.
buiter schreef op vrijdag 27 april 2018 @ 18:43:
Overheid is de meest onbetrouwbare factor....
Gelukkig is overheid een ruim begrip, en niet alleen de collectief liegende politici die we deze week hebben kunnen zien...

Ik heb juist deze week de bevestiging gekregen dat ik 2600 euro aan BTW terug krijg van de overheid voor mijn in 2013 aangeschafte zonnepanelen. Dankzij het Europese en Nederlandse rechtssysteem en de advocaten en rechters die dat uitgediept hebben.

[ Voor 77% gewijzigd door Jan Treur op 27-04-2018 20:05 ]

Huidig huis: All electric 2023 Weheat Blackbird 8kW warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric. Vorig huis: All electric energieneutraal: 2013 8.6 kWp PV + 2013 14 kW Fujitsu warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jan Treur
  • Registratie: Februari 2016
  • Laatst online: 24-04-2024
Marcva schreef op vrijdag 27 april 2018 @ 19:11:
... Ik verwacht zelfs dat - op termijn- tarieven gaan variëren per uur, of zelf per 5 minuten. ...
Die toekomst is al aangekomen, zoals je in de link naar Easyenergy die ik boven gaf kunt zien.

Huidig huis: All electric 2023 Weheat Blackbird 8kW warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric. Vorig huis: All electric energieneutraal: 2013 8.6 kWp PV + 2013 14 kW Fujitsu warmtepomp + 2020 38 kWh Hyundai Ioniq Electric.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dylantje2
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 23-04 20:09

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Zwerius schreef op donderdag 26 april 2018 @ 19:27:
Natuurlijk weet ik ook wel dat we uiteindelijk van dat gas af moeten, maar een WP met een COP van 2 (o.i.d.) is ook niet echt de oplossing.....
Echt niet??
1 op 2?

Ik doe het niet voor het geld....[ heb stroom over dus het is leuk en wil de techniek hebben:-) ]
Maar wat als Gas echt duurder wordt?

zonneboiler, pelletkachel, 36 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H, Heishamon, Domoticz, Grafana, Solarmeters, PVO: https://pvoutput.org/list.jsp?id=15321&sid=19520


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Gasschuif
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 08:17

Gasschuif

9,4 kWp, 3 L/LWPs, 8kW Mitsu

Naalroc schreef op donderdag 26 april 2018 @ 10:53:
[...]
Dat mág je vragen: Instaladora Térmica ;)
Heb je nagedacht over garantie?
Ik schets even een doemscenario >:)

Er gaat na een tijdje een printplaat stuk, er ontstaan compressor problemen , beschadiging aanwezig bij aankomst en zo nog een paar mogelijkheden wat er kan gebeuren in de (garantie) tijd. In Nederland 5 jaar bij Aklima.

Ik overweeg om ook een bestelling in het buitenland te doen, maar 32 jaar ervaring in de koeltechniek en de problematiek die ik voorbij heb zien komen geven mij twijfel of dat wel een verstandige keuze is.

Als je nergens aan begint zijn de gevolgen niet te overzien. PVoutput Officieel gasloos sinds 04-2016. 8kW VAA Zubadan (met 92L buffervat/hydraulische scheiding) voor de CV met 9 radiatoren.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Tomexergie
  • Registratie: Maart 2014
  • Laatst online: 26-04 10:49
Tijd om het afgifte systeem te verbeteren voor warmtepomptoepassing.

Convectorputten zonder boost beginnen pas warmte af te geven als Ta>40C.
Zelf heb ik een voorlopige proefopstelling gemaakt met 4 computerventilatoren opgehangen in de schacht boven de convector. Met een oude laptopvoeding en een thermostaat op de aanvoerleiding heb ik de warmteafgifte bij lage Ta (<30C) naar schatting met een factor 5 verbeterd.

Principe: De vrij hangende ventilatoren geven een impuls aan de luchtstroom en nemen met een factor van c.a 3 de omliggende lucht mee(inductie principe zoals in autotunnels))
Ventilator 70m3/h + inductie 200m3/h= 270m3/h Met 4 ventilatoren c.a 1000m3/h luchtverplaatsing over 2,5m lange convertorput. Stel Ta=28C dan dT =8C t.o.v. Tr. Q=A*k*dT= 2000W. De warmteafgifte is bij 28 C vergelijkbaar met vloerverwarming van 40m2 !! De warmteoverdracht in een convertor is zo goed i.v.m. de hoge "k" waarde in de spleet van 4mm (Factor 4 beter dan radiatoren). Het nadeel is de luchtweerstand, maar dat verbeteren we via de boost met de ventilatoren.

Praktische problemen:
Geluid: Ik heb niet de beste ventilatoren en zijn duidelijk hoorbaar. Ik wil ze vervangen door Noise Block 120mm 13dB (70m3/h) a 13 Eur. Ik kan nergens vinden wat de voedingsspanning is van die dingen.
Schoonmaken: losuitneembaar is een must. Op pootjes (20cm)?
Afwerking: draden een thermostaat in de bak ophangen anders negatieve WAF.

Voordat ik dat allemaal zelf ga fabrieken toch nog even kijken naar de markt:

Voor convector put met b.v. ventilatoren van Speedcomfort.Heeft iemand ervaring? Geluid en effect?
Met drie ventilatoren in een blok is er minder inductie te verwachten. De thermostaat schakelt pas bij Ta>33C, dus te hoog voor WP toepassing. Dit is al eerder op het forum aan de orde geweest en iemand had een alternatieve EBay zelf instelbare voeding/thermostaat.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dylantje2
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 23-04 20:09

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Tomexergie schreef op vrijdag 27 april 2018 @ 21:05:
Tijd om het afgifte systeem te verbeteren voor warmtepomptoepassing.

Convectorputten zonder boost beginnen pas warmte af te geven als Ta>40C.
Zelf heb ik een voorlopige proefopstelling gemaakt met 4 computerventilatoren opgehangen in de schacht boven de convector. Met een oude laptopvoeding en een thermostaat op de aanvoerleiding heb ik de warmteafgifte bij lage Ta (<30C) naar schatting met een factor 5 verbeterd.

Principe: De vrij hangende ventilatoren geven een impuls aan de luchtstroom en nemen met een factor van c.a 3 de omliggende lucht mee(inductie principe zoals in autotunnels))
Ventilator 70m3/h + inductie 200m3/h= 270m3/h Met 4 ventilatoren c.a 1000m3/h luchtverplaatsing over 2,5m lange convertorput. Stel Ta=28C dan dT =8C t.o.v. Tr. Q=A*k*dT= 2000W. De warmteafgifte is bij 28 C vergelijkbaar met vloerverwarming van 40m2 !! De warmteoverdracht in een convertor is zo goed i.v.m. de hoge "k" waarde in de spleet van 4mm (Factor 4 beter dan radiatoren). Het nadeel is de luchtweerstand, maar dat verbeteren we via de boost met de ventilatoren.

Praktische problemen:
Geluid: Ik heb niet de beste ventilatoren en zijn duidelijk hoorbaar. Ik wil ze vervangen door Noise Block 120mm 13dB (70m3/h) a 13 Eur. Ik kan nergens vinden wat de voedingsspanning is van die dingen.
Schoonmaken: losuitneembaar is een must. Op pootjes (20cm)?
Afwerking: draden een thermostaat in de bak ophangen anders negatieve WAF.

Voordat ik dat allemaal zelf ga fabrieken toch nog even kijken naar de markt:

Voor convector put met b.v. ventilatoren van Speedcomfort.Heeft iemand ervaring? Geluid en effect?
Met drie ventilatoren in een blok is er minder inductie te verwachten. De thermostaat schakelt pas bij Ta>33C, dus te hoog voor WP toepassing. Dit is al eerder op het forum aan de orde geweest en iemand had een alternatieve EBay zelf instelbare voeding/thermostaat.
toon volledige bericht
Oud maar:
https://nl.hardware.info/...taten-de-stilste-casefans

Misschien nog beter:
https://tweakers.net/cate...c1AVG5ihZKVkqGBnrlSbW0tAA

Ff voedinkje zoeken waarop ze draaien.
[via domoticz oid] Een kaku oid [ misschien dimmer, om nog mooier te regelen. ] erbij schakelen en klaar...
Temp sensor erbij.. of een dallas..... en ipv kaku kun je misschien een esp erbij hangen.. heb je meteen meerdere opties.. _/-\o_

zonneboiler, pelletkachel, 36 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H, Heishamon, Domoticz, Grafana, Solarmeters, PVO: https://pvoutput.org/list.jsp?id=15321&sid=19520


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tomexergie
  • Registratie: Maart 2014
  • Laatst online: 26-04 10:49
Bedankt, hier kan ik wat mee. Nu nog het voedingkje en/0f eventueel die mooie thermostaat op E-bay waar een forumlid mee aankwam.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dylantje2
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 23-04 20:09

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Tomexergie schreef op vrijdag 27 april 2018 @ 21:21:
Bedankt, hier kan ik wat mee. Nu nog het voedingkje en/0f eventueel die mooie thermostaat op E-bay waar een forumlid mee aankwam.
Voeding zou ik niet [ meer ] in china kopen.
Heb er meerdere gehad, allemaal.*&*^)^
Ik zou een amazon.de kijken of gewoon conrad..
Thermostaat met een sensor staat ook veel goedkoper op amazon.
Maar als je jezelf wat verdiept in een espeasy..
kun je met hele goedkope dallas alles meten wat je wilt en schakel je alles apart.
Bijv. als je 3 fannetjes hebt eerst 1 dan 2 enz enz

Ik ga [ als ik geld |:( ] volgend jaar jaga's plaatsen.[ toch maar geen lamellen radiatoren ]
En ga ze per jaga tweaken met een esp,
En wat fannetjes..[ dus niet dbe erop ] en sensoren enz enz

zonneboiler, pelletkachel, 36 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H, Heishamon, Domoticz, Grafana, Solarmeters, PVO: https://pvoutput.org/list.jsp?id=15321&sid=19520


Acties:
  • +4 Henk 'm!

  • Knowbody
  • Registratie: December 2016
  • Laatst online: 10:18
Marcva schreef op vrijdag 27 april 2018 @ 19:11:
[...]

Beetje off topic, maar: eens. Ik verwacht zelfs dat - op termijn- tarieven gaan variëren per uur, of zelf per 5 minuten. Allemaal afhankelijk van de actuele opwek en vraag. Hoe groter de discrepantie, hoe hoger de prijs. Handmatig is dat niet te doen. Er zal dus een hub in huis moeten komen die afhankelijk van je eigen opwek, verbruik en geldend tarief apparaten aanstuurt. Wellicht zelfs met een prognose op basis van het weerbericht en historische verbruiksgegevens landelijk. De voorwaarden stel je vooraf in. Zo is er ook geld te verdienen met een accu: goedkoop laden, duur terugleveren.
Voordeel voor de netbeheerder is dat die de kabels niet, maar of minder hoeft te verzwaren. De huidige salderingsregeling heeft geen enkele stimulans om het piekteruglevering en -verbuik te matigen. Dat moet anders met meer lokale opwek én meer elektrificatie, anders knalt de boel eruit.
maar het had zo simpel kunnen zijn met die saldering. Die is nu 1:1 of 10:10 of 100:100 wat je wilt.

Men had ook kunnen zeggen: 10:8 of 100:80

DAT betekent: je mag 100 kWh terugduwen in het net, en je mag er 80 voor opnemen uit het net op een ander moment. Dan kost het je 20. Dan is er enige stimulans om de wasmachine en de vaatwasser in te schakelen als de zon schijnt.

Administratief simpel.


Dit heb ik van mezelf, en ik denk dat er niemand op dit lucratieve idee is gekomen :P ;)

0599 BJ 2022, Nibe Split 12 kW, SMO S40. Hier verdwijnt de legionella aangroei dagelijks in het riool. 9000 Wp plat dak 10xNO, 10xZW, 5xZO


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Oxellaar
  • Registratie: April 2007
  • Niet online
@Dylantje2 de voedingen van Conrad en Amazon.... Waar zouden die gemaakt worden?
Ik denk ook in China ;)

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Proton_
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 11:58

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

@Tomexergie
LTV: Deel hier je Jaga DBE zelfbouw ervaringen al gelezen? Veel ervaringen, boodschappenlijstjes e.d.

Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic- '23 MG5, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant Arotherm Plus.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jerh
  • Registratie: Mei 2015
  • Laatst online: 11:08
Tomexergie schreef op vrijdag 27 april 2018 @ 21:21:
Bedankt, hier kan ik wat mee. Nu nog het voedingkje en/0f eventueel die mooie thermostaat op E-bay waar een forumlid mee aankwam.
Tom je kunt dit slimmer oplossen door de stroom van je elga te meten, doe je wellicht al. Dat pak je dan op via Domoticz en dan je inderdaad een ESP er aan of een Sonoff en schhakel ke niet op basis van de temperatuur maar of de Elga stroom afneemt. Zo doe ik het met de vv verdelers.

Een hele simpele rule: if wp verbruik meer dan 50 watt than vv aan ( pakt met 50 watt ook gelijk koeling mee).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Tomexergie
  • Registratie: Maart 2014
  • Laatst online: 26-04 10:49
jerh schreef op zaterdag 28 april 2018 @ 07:49:
[...]


Tom je kunt dit slimmer oplossen door de stroom van je elga te meten, doe je wellicht al. Dat pak je dan op via Domoticz en dan je inderdaad een ESP er aan of een Sonoff en schhakel ke niet op basis van de temperatuur maar of de Elga stroom afneemt. Zo doe ik het met de vv verdelers.

Een hele simpele rule: if wp verbruik meer dan 50 watt than vv aan ( pakt met 50 watt ook gelijk koeling mee).
We hebben het over het aan/uit schakelen van convectoren in het afgifte systeem. Met een instelbare onafhankelijke controller van 10 Euro geen enkel probleem en minder kwetsbaar dan via Domotz. Het werkt in mijn proefopstelling uitstekend. Centrale aansturing via vermogensmeting is "te mooi" en "te kwetsbaar" naar mijn mening. Ik houd van KIS.
Pagina: 1 2 ... 106 Laatste

Dit topic is gesloten.