Toon posts:

Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #7 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 121 Laatste
Acties:
 • 528.016 views

 • Grolsch
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 22:46
Mede-auteurs:
 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 23:59

mkleinman

 • develdonk
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 14-02 21:20

develdonk

 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 22:44

BarryH

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 20-02 13:52

Andre1973

 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 24-03 19:20

koevlaas2

 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 24-03 21:33

Chris_82

Oorspronkelijke TS

Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.

Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geïnteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor we nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.

Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt :+

Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.

Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"

Inleiding / voorwoord

Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2018 gegroeid tot een populair topic met intussen 10.000'en reacties. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen". En intussen zijn we dus alweer bij deel 7 aan beland.

Changelog

 • Eerste deel
 • 31-01-2016, Deel twee!
 • 05-02-2017, Deeltje drie!
 • 15-09-2017, Deel 4 !
 • 04-12-2017, Grote aanpassing openingspost.
 • 05-12-2017, Deel 5!
 • 06-12-2017, Diverse grote verbeteringen in het topic.
 • 10-12-2017, Shops / installateurs toegevoegd.
 • 11-12-2017, Diverse shops / installateurs toegevoegd.
 • 03-02-2018, formule warmteberekening toegevoegd + buffervat verhaal uitgebreid
 • 25-04-2018, Deel 6!
 • 13-12-2018, Deel 7!

Werking warmtepomp

YouTube: Hoe werkt een warmtepomp?

Werking: Het koudemiddel (tussen F en B ) is een stof met een lage ‘kook temperatuur’

A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.

De ( Gesloten ) bron waarover wordt gesproken kan een bron zijn in de grond, dan spreken we over een W/W warmtepomp maar ook de buitenlucht met een reguliere "airco" unit. Dan spreken we over een L/W warmtepomp zoals in dit topic.

Begrippen

Wat begrippen op een rij:COP

( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP

Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?

Antwoord:

10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen

COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!
sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .

Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).

Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.

Verschillende L/W warmtepompen

Grafieken

Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.
Temperatuur in Nederland
Met dank aan warmtecheck.nlDeze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forumEchte winters? Wat zijn dat?Bovenstaande tabel betreft uitsluitend Zuid-Holland. In het binnenland en in het noorden is er sprake van een veel guurder klimaat. In Zuid-Holland was er bijvoorbeeld in de periode 2005 t/m 2017 geen daggemiddelde lager dan -8 graden. (Bij WP's is het daggemiddelde een beter uitgangspunt dan de minimum temperaturen, zeker bij een goed geïsoleerd huis.) Elders in NL is er sprake van veel lagere daggemiddelden met in afgelopen jaren ook een aantal malen op verschillende plekken minimumtemperaturen onder de -20.

Voorbeeld: 2 t/m 7 februari 2012 Eindhoven daggemiddelde -7,2 -9,4 -13,8 -8,1 -7,3 -8,7 en Arcen in dezelfde periode: -7,4 -9,3 -10,7 -7,2 -7,5 -8,1 (bron: https://weerstatistieken.nl/). In Eindhoven was het toen dus 3 dagen lang gemiddeld onder de -10 graden. In Lelystad werd toen een minimum temperatuur van -22,9 graden gemeten en in Marknesse van -22,8.

Het blijft dus raadzaam in wat koudere delen van Nederland om van -10 te blijven uitgaan voor capaciteitsberekeningen van WP's. Dit was de norm om de capaciteit op basis van het warmteverlies van het huis voor gasketels te bepalen bij een windkracht 3 (windkracht is naast temperatuur een zeer belangrijke parameter voor afkoeling van een huis). Het KNMI verwacht geen hogere minimum daggemiddelden in de komende decennia.

Integendeel: de extremen worden waarschijnlijk groter ondanks gemiddeld hogere temperatuur (warmere winters met meer uitschieters naar zowel boven als beneden). De jaartallen van de extremen zijn nu ook al vaak behoorlijk recent. Zie https://www.knmi.nl/kenni...winter-door-de-jaren-heen en http://www.knmi.nl/over-h...aakt-winterbeeld-compleet , https://www.knmi.nl/kenni...die-van-2010-in-nederland

Hybride / Solo

Een hybride L/W warmtepomp is ter ondersteuning van de CV ketel. De Techneco ELGA is een goed voorbeeld van een hybride L/W warmtepomp. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, mocht dit niet lukken dan schakelt de ELGA de ketel er bij aan.

Daarnaast zijn er solo apparaten zoals de Techneco Loria. Deze neemt de functie van de CV ketel volledig over en kan dus ook voor warm water ( SWW ) zorgen.

Voorbeelden van een hybride L/W warmtepomp zijn:
 • Techneco ELGA
Voorbeelden van een solo oplossing ter vervanging van de ketel zijn:
 • Techneco Loria

Grootte warmtepomp

Grote uitdaging is om te bepalen hoe groot/zwaar een warmtepomp moet zijn. Te groot is niet altijd goed maar te klein is zeker niet goed en betekent het koud hebben in de winter.

Over het algemeen kunnen grotere/zwaardere warmtepompen minder ver terug moduleren als kleinere warmtepompen. Het liefst koop je een warmtepomp met een modulatiebereik tussen de 0 en 100% alleen bestaan deze niet.

Het is een utopie dat je een WP kunt aanschaffen die niet gaat pendelen. Immers in elk huis wordt het warmteverlies op een gegeven moment dusdanig laag door warmere buitentemperaturen dat de WP een keer zijn energie niet kwijt kan en uit gaat.

Over het algemeen moduleert een warmtepomp terug tot zo'n 30 á 40% van het maximale vermogen (afhankelijk van het merk/type).
Dit betekent dat als je een warmtepomp van "stel" 10KW hebt deze minimaal 3 á 4KW warmte genereert. Stel je warmteverlies is maar 1 of 2 KW dan zal de warmtepomp dus gaan "pendelen" (aan/uit).
Een uitzondering op de regel is de WP van Fujitsu, deze kan aanzienlijk verder terug moduleren.

Het liefst zien we 1 constante run zonder onderbrekingen. Al zijn de compressoren tegenwoordig dusdanig sterk dat ze 10.000'en start/stops kunnen maken, ze gaan dus echt niet zo kapot, zelfs bij meerdere keren per uur in/uitschakelen zou het "theoretisch" 10-tallen jaren duren voordat de compressor kapot zou gaan.

Als je dus een te grote WP aanschaft heb je eerder kans op pendelgedrag, koop je een te kleine WP dan heb je kans op koude voeten.

Ook zal een grotere WP minder snel invriezen (defrosten) als een kleinere WP omdat een grotere WP een grotere condensor heeft, en dus minder hard draait als een kleinere WP bij een gelijke situatie.
Wel is vaak de COP van een kleinere WP "iets" beter.

Dus allemaal zaken welke meegenomen moeten worden in het bepalen van de capaciteit van de WP.

@Koevlaas2 heeft een simpele formule om de grootte van de warmtepomp te bepalen. Deze formule lijkt aardig accuraat en geldt voor alleen verwarming ( continu stoken 24/7 stoken ) en dus niet voor SWW verbruik.

De formule is:
Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Bijvoorbeeld mijn verbruik voordat ik ( mkleinman ) over ging naar de ELGA: 1100m3 gasverbruik. Levert 8800 / 1650 = 5.33, Afronden naar boven = 6kW. Dit klopt aardig. De ELGA levert 5.1kW en heeft het moeilijk onder nul, ik had meer capaciteit nodig gehad.

Wanneer er wel nachtverlaging gaat worden toegepast en/of SWW dan is er dus een grotere unit nodig!

"Mijn WP (11,2KW) had afgelopen weekend (temperatuur +- 0 graden en mist) 2 uur en 20 minuten nodig om mijn 400 liter vat op 45 graden te krijgen."

Mocht ik ooit overgaan naar een all-electric warmtepomp dan wordt dit een 8kW of 10kW variant puur om wat meer over te hebben.

Het is natuurlijk wel van belang dat je het vermogen kwijt kunt in je afgiftesysteem.
Het thermische vermogen kun je uitrekenen door onderstaande formule.

Vermogen = L/s * 4.2 * Dt = kW

Dus bij een flow van 15 liter per minuut (=0,25 liter per seconde) en een dT van 3 graden wordt er 3,15kW aan warmte afgegeven.

Als je een WP hebt van 10kW heb je bij een Dt van 5 graden (zo'n beetje de max bij de meeste WP's) een flow nodig van 0,476 liter per seconde, 28,57 liter per minuut, 1714 liter per uur. Als je deze flow niet kwijt kunt in je afgiftesysteem zul je de 10kW vermogen niet halen. Veelal wordt daarom bij grotere WP's een buffervat als open verdeler gebruikt om de flow kwijt te kunnen.

Om het warmteverlies van een woning te berekenen wordt normaal gesproken de ISSO-publicatie 51 gebruikt.

Deze berekening geeft aan hoeveel vermogen je nodig hebt in de minst gunstige situatie (koud, regenachtig weer) en houdt rekening met allerlei factoren.

Zie hieronder een DIY document:

https://warmtepomp-weetje...mogens-in-woning-ISSO.pdf

SWW

Om compleet gasloos te kunnen, zul je ook je SWW met de warmtepomp moeten maken. Bedenk dan wel dat je een grote boiler (200-300L gemiddeld) kwijt moet kunnen in huis omdat een warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om rechtstreeks te douchen of badderen zoals met een gas-combiketel. Dus moet er een voorraad aangelegd worden. Bijkomend voordeel is dat je het water op de meest gunstige tijd kunt opwarmen (lage stroomkosten (PV), hoge buitentemperatuur (lager verbruik), weinig warmte vraag CV).
Voor de bereiding van SWW heb je naast een boilervat ook een driewegklep, temperatuursensor en elektrisch element nodig. Voordelige boilervaten met zijn onder andere te vinden in Polen.

Kun je, of wil je (€€) geen grote boiler; Of heb je lauwwatervrees? Er bestaan ook doorstroomverwarmers op 3-fase stroom om direct het lauwe water 10-20°C warmer te maken (COP=1), zodat er in extreme situaties altijd warm water voorhanden is. (Bijvoorbeeld: Wijas POW-Multi / Clage CEX)
Legionella preventie
De groei van de legionellabacterie kan een probleem vormen in stilstaand warm water. Alle fabrikanten en installateurs zijn verplicht om een preventieprogramma in werking te stellen, waarbij het water in de boiler minimaal maandelijks, bij voorkeur wekelijks 1x tot 60 á 65°C wordt verwarmd om eventueel aanwezige bacterien te doden. Minimaal 10 minuten bij die temperaturen is voldoende.
Sommige tweakers vinden dit overbodig en besluiten zelf om zo'n preventieprogramma uit te schakelen. Uiteraard op eigen risico. Aangedragen redenen hiervoor zijn onder andere dat er dagelijks voldoende doorstroming is, buitenlandse normen voor preventie soepeler zijn, condities voor groei slecht zijn (RVS, hardheid water) en dat het risico relatief klein is ten opzichte van tuinslangen of plantenspuiten.
De voorkeur is natuurlijk beter voorkomen dan genezen.

Buffervat

Het nodig hebben van een buffervat kan 2 redenen hebben.

1= Systeeminhoud vergroten. Dit kun je inderdaad ook goed bereiken door alle groepen open te laten
2= Hydraulische scheiding van opwekcircuit/afgiftecircuit.

Het buffervat is een veel besproken discussiepunt in dit topic.
Een aantal gebruikers in dit topic laten zien dat als er voldoende systeeminhoud is, en men de benodigde flow goed kwijt kan in het afgiftesysteem een buffervat niet altijd noodzakelijk is.
Bij grotere warmtepompen is het wel aan te raden vanwege de hoge benodigde flow die nodig is om de hoge vermogens te kunnen halen.
Ook bij naregeling waar (gedeeltelijk) groepen kunnen dichtlopen is een buffervat altijd aan te raden om de hydraulische systemen te scheiden.

Een WP (Het primaire circuit) werkt met een vaste / hoge flow, dus pompt op constante druk.
Als je naregeling hebt dan heb je een dynamische flow en dus een pomp op proportionele druk (secundaire circuit).
.
Per groep vloerverwarming gaat er (aanname) 2 ltr/minuut aan debiet doorheen. Als je alleen je woonkamer hebt met 5 groepen (aanname) is dat dus 10 liter/minuut, wat veel te weinig is voor een grote WP (die van mij doet 26 ltr/minuut)

Het primaire circuit (warmtepomp) werkt met een vast debiet (flow) en het secundaire circuit werkt met proportionele druk omdat de flow constant veranderd bij het open gaan en dichtlopen van diverse groepen. Vandaar dat bij naregeling een buffervat als open verdeler eigenlijk noodzakelijk is.

Koelen

Koelen met een L/W warmtepomp is geen groot succes bij de meeste hier op het forum. Het grote probleem is dat de temperatuur wel naar beneden gaat maar de relatieve luchtvochtigheid niet. Die gaat zelfs omhoog als de temperatuur naar beneden gaat wat het leefklimaat nog beroerder maakt.

Geluidsproductie

Een L/W warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Er wordt dus een buitenunit geinstalleerd die vergelijkbaar is met een buitenunit van een airconditioning. Deze units maken geluid. Houdt hier rekening mee wanneer je een L/W pomp laat installeren.

Grootste probleem is onvoldoende demping. De trillingen van de compressor en ventilator worden dan aan de constructie van je woning doorgegeven en kunnen ontzettend hinderlijk zijn. Houdt daarnaast ook rekening met de buren.

Om het geluid te reduceren kun je een omkasting laten installeren (Climeleon / Merford) of zelf bouwen met wat hout en het juiste geluidsabsorptiemateriaal (wie weet een goede link?)

Ook kan dit materiaal ( https://www.geluidsisolat...olerende-massaplaten.html ) worden gebruikt voor geluidsreductie.

Er zijn ook mensen in dit topic die de buitenunit open hebben gemaakt en er zelf extra isolatie aan hebben toegevoegd. Let op: Als je dit doet heb je niet langer garantie!

Populair in dit topic

In dit topic zijn een aantal apparaten erg populair. Hieronder een kort stuk over elk van deze apparaten
Techneco ELGA
Techneco levert al een aantal jaar een hybride L/W warmtepomp genaamd de ELGA. ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. Dit houdt in dat de ELGA het verwarmen samen met de ketel doet. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan wordt de CV ketel erbij aan geschakeld.

Deze zijn:
 • Buitentemperatuur onder de 4 graden ( als temperatuurbegrenzing er op zit ).
 • Gemeten temperatuur in de woonkamer is 1,5 graad kouder dan gewenste temperatuur
 • ELGA draait al 2 uur maar setpoint is nog niet bereikt.
De ELGA kan maximaal een aanvoertemperatuur leveren van 42 graden. Wil je 42 graden aanvoertemperatuur dan moet je daar wel wat voor doen; Zoals gezegd doet de ELGA graag laag en traag. In de praktijk, bij mkleinman, komt dat er op neer dat de gemiddelde aanvoertemperatuur tussen de 33 en 35 graden ligt bij het normale klokprogramma. Hogere temperaturen zijn wel mogelijk maar dan moet handmatig de thermostaat hoger worden gezet zodat het verschil tussen gemeten en gewenst groter wordt.

Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.

De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.

1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.

2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!

Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.
Techneco Loria ( Duo )


De Loria is de oplossing van Techneco om volledig gasloos te kunnen met een L/W warmtepomp. Het is een split-warmtepomp, verkrijgbaar in 4 verschillende vermogens (6004: 4kW, 6006: 6kW, 6008: 8kW en 6010: 10kW). Daarnaast heb je nog de optie om ook SWW te maken, dan wordt het de Loria Duo genoemd. Allemaal zijn het enkelfase (230V) warmtepompen. De buitenunits zijn van Fujitsu (ook wel bekend van de General L/W warmtepompen), de binnenunit komt van Atlantic uit Frankrijk. Voor de koudste dagen heeft de Loria ook nog een 3kW element (COP=1) om extra te kunnen verwarmen. Net als veel andere L/W warmtepompen, verliest de Loria bij lage temperaturen (A-7/W35) 15-20% van het oorspronkelijke vermogen bij A7/W35, alleen de 6004 behoud zijn vermogen bij lage temperatuur.
De Loria warmtepompen zijn relatief gunstig geprijst, als het een no-go is om een buitenlandse L/W warmtepomp te bestellen en zelf te installeren. Techneco heeft een goed verspreid netwerk van installateurs waarmee ze samenwerken en waar je terecht kunt voor offertes, service en garantiewerk.
De Loria warmtepomp werkt op basis van een stooklijn met buitensensor (WAR) en correctie door middel van een ruimtethermostaat. De stooklijn en correctie zijn vrij instelbaar. Uit de stooklijn en correctie volgt een setpoint voor de aanvoer temperatuur, waarop een ±1°C regelband wordt toegepast om de buitenunit te stoppen of starten.
Voor de Loria Duo kun je 1 of 2 vaste dagelijkse momenten aangeven wanneer het boilervat met SWW naar comfort-temperatuur wordt gebracht, daarbuiten is een eco-temperatuur instelbaar. Standaard zit de temperatuursensor onderin, op ca. 1/3 van het boilervat. Op die manier wordt er voor gezorgd dat het hele vat op temperatuur komt. Als de temperatuur bij de sensor 7 graden onder het setpoint komt, zal een nieuwe SWW-run gestart worden. Bij normaal gebruik is het voldoende om het boilervat 1x in de middag (14-17 uur) naar een comfort-temperatuur van 50-55°C te brengen en daarbuiten een eco-temperatuur van 40-45°C aan te houden. Op die manier gebeurt het opwarmen op een gunstig moment voor verbruik, maar zul je nooit met te koud water komen te zitten om te douchen.
Voor legionella preventie zal het elektrisch element in de boiler 1x in de week de temperatuur naar 60°C brengen.
Het geluid van de Loria is op papier gemiddeld te noemen. In de laagste last nauwelijks hoorbaar, bij hogere last is met name het ventilatorgeluid aanwezig. Nog steeds kun je dan op normale toon een gesprek houden als je er direct naast staat. De geluidservaring of gevoeligheid voor geluid is natuurlijk zeer subjectief, ook kan de omgeving negatieve invloed hebben op het geluid.

Enkele nuttige links voor de Loria: documentatie, brochure, vergelijking, ontwerphandleiding met inkoopprijzen, installateurshandleiding
Panasonic warmtepompen
Panasonic heeft een uitgebreide reeks L/W warmtepompen, waarvan de Aquarea monoblocs (5kW, 6kWen 9kW) zich zeer goed lenen voor DIY installatie. De units zijn enkelfasig en door de monoblock constructie is geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig. Ze houden ook bij lage temperaturen (tot -15 °C) hun vermogen doordat er bij zakkende buitentemperaturen steeds hogere frequenties worden vrijgegeven. Aanvullend hebben ze nog een elektrisch verwarmingselement van 3 kW wat ingezet kan worden als hulp bij lage buitentemperaturen of bij defrosts.

Deze monoblocs zijn relatief stil en hebben een goed rendement (COP). De WP kan eventueel via een driewegklep ook de warmwatervoorziening d.m.v. een boiler aansturen.
Het voordeel van een monoblock is dat het koelmiddelcircuit al geheel in de fabriek is gemonteerd en dat er dus voor de installatie geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig is. Dit heeft echter als nadeel dat het verwarmingscircuit naar buiten moet worden gebracht met het risico van bevriezen bij stroomuitval. Regelmatig ontstaan er daarom forumdiscussies over de noodzaak van glycol.

Bevriezing zal in de praktijk alleen optreden bij zeer lage temperaturen tezamen met een langdurige stroomstoring (langer dan 4 uur). In zeer uitzonderlijke gevallen duren stroomstoringen langer dan 4 uur (Haaksbergen 2005 61 uur, Betuwe 2007 bijna 2 dagen, 2017 Culemborg 6 uur). Een klein gaatje in de terugslagklep kan helpen om micro-circulatie mogelijk te maken, waardoor bevriezing minder snel zal plaatsvinden. Glycol kan bevriezingsrisico voorkomen, maar het glycol moet wel jaarlijks worden gecontroleerd en eventueel bijgevuld of vervangen (elke 5-7 jaar). Hou verder rekening met de kosten van het glycol en de afvoer van restanten (glycol mag niet het riool in). Ben je echt bang voor schade door bevriezing neem dan liever een split-unit. Een kleine hoeveelheid glycol geeft alleen schijnzekerheid. Gebruik 35% voor bescherming tot -15. Glycol geeft wat extra slijtage en zo'n 5% verlies aan rendement. Geen auto-antivries gebruiken!

Hier op Tweakers zijn diverse leden actief die zo’n Panasonic zelf geïnstalleerd hebben. Voor diegenen die de Duitse taal machtig zijn, is er ook veel informatie te vinden op een Duits forum:

http://aquarea.smallsolutions.de/index.php?title=Hauptseite

En nog meer links:
http://www.haustechnikdia...k-Luft-Wasser-Waermepumpe
http://www.haustechnikdia...f3e5-von-Panasonic-Geisha
http://www.haustechnikdia...e-wie-einfach-realisieren
https://www.haustechnikdi...m/t/197868/Geisha-H-Serie

TIPS

Meten is weten!
Bezuinig nooit op meetinstrumentatie. Zorg er altijd voor dat je weet hoe je warmtepomp presteert. Investeer dus in een makkelijke oplossing zoals een Kamstrup meter voor het bepalen van de output en de COP. Of bouw zelf een systeem met een VFS2-40 en koppel die met bijvoorbeeld domoticz.

links:

https://nl.aliexpress.com...r-supply/32742104471.html

https://github.com/AlbertHakvoort/Melcloud2Domoticz/
Isolatie
Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!
DBE op radiatoren
Om de afgifte van radiatoren of convectorputten te verbeteren kan je kijken naar DBE ( Dynamic Boost Effect ). Dit kan met Speedcomfort (wel converctorversie of ingebouwde thermostaat bypassen, werkt anders pas (ruim) boven 33 C). Daarnaast is dit een simpel systeem om zelf te maken met een temperatuursensor en wat goedkope computerfans. Hier in DED is er ook een discussietopic over: LTV: Deel hier je Jaga DBE zelfbouw ervaringen
Vloerverwarming
Om zo effectief gebruik te maken van de L/W warmtepomp is het handig om met vloerverwarming kortere en kleinere kringen te gebruiken. Dus in plaats van 80 - 120m per kring slechts 60 tot 80 per kring. Zo wordt de flow veel hoger en gaat de efficientie van de vloer omhoog.
Stroomaansluiting
Zeker bij zwaardere warmtepompen en/of SWW verwarming is eigenlijk een 3 fasen aansluiting noodzakelijk. Het laatste wat je wilt is dat je zelf in de winter moet gaan beslissen of de oven voor het koken voor gaat of de verwarming :)

Prijzen en subsidie

Er worden behoorlijke subsidies uitgedeeld voor warmtepompen tot 2300,- aan toe voor een L/W warmtepomp. de ELGA kost inclusief installatie, zonder subsidie, zo rond de 4000,-. Zie ook de lijst met eigenaren wie wat heeft betaald voor zijn/haar warmtepomp.

Eigenaren in dit topic

 • Eric-PVT: Techneco ELGA, Carrier
 • mkleinman: Techneco ELGA, Carrier, ( 3999,- )
 • BarryH: Techneco ELGA, Carrier
 • hansdegit: Techneco ELGA, Carrier
 • vanderv: Techneco ELGA, Carrier
 • Develdonk: Techneco ELGA, Toshiba -> Mitsubishi Ecodan 7,5kw
 • Tomexergie: Techneco ELGA, Toshiba
 • Itchin: Techneco ELGA, Toshiba
 • Bram-Bos: Techneco ELGA, Toshiba ( 4200,- )
 • peterpijpelink: Techneco ELGA, Toshiba
 • Noord27: Techneco ELGA, Toshiba
 • Q1Q: Techneco ELGA, Toshiba. ( 3100,- )
 • Daannn1987: Techneco ELGA, Toshiba. ( 4001,50 / 1701,50 na subsidie )
 • icecoolsniper: Techneco ELGA, all-in ( 2048,50 na subsidie )
 • Aziraphale: Techneco ELGA, Toshiba, ( 1571,50 na subsidie )
 • amarkest: Techneco ELGA, Toshiba geen WAR.
 • wervisser: Techneco Loria 6008 met 300 liter boilervat
 • Enerziek: Techneco Loria 6010 ( 12500,- )
 • Chris_82: Techneco Loria Duo 6010 met 190L boilervat ( 7800,- na subsidie )
 • Betonzicht: Techneco Loria 6008 + 190L boilervat ( 9124,88,- / 6824,88 na subsidie ) + Multical 302
 • apt: Therma V 9KW
 • Hajeetje: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5 ( 2499,- / 199,- na subsidie)
 • hrt: Panasonic WH-MDC05F3E5 ( 2230,80 )
 • Jaari: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5
 • hannibal2206: Panasonic 5kW monoblock / Gree KFRS-9 (9 kW On/Off) als backup
 • Ramon_1984: Panasonic 5kW monoblock WH-MDC05F3E5 (vroeger Techneco ELGA Carrier)
 • Scoutertje: Stiebel Eltron WPL15 ACS met HSBC200 boiler ( 12500,- )
 • LittleTycoon: Nibe F2120-16, 3 fasen, import uit Zweden
 • Psy: Daikin Altherma LT 16 kW ( EHVH16S26CB9W, ERLQ016CAW1 ) ( 13900,- )
 • Bl4ckviper: Fujitsu Waterstage WH11F 10.8kW + 300 liter boiler ( 15673,- / 13273,- na subsidie )
 • Jan Treur: Fujitsu Waterstage HT Type WH16 / WOH14RIYF 14kW + 200 liter boiler ( 14632,- )
 • Crazyharrie: MItsubishi Ecodan 7,5KW + 300 liter SWW vat. ( 6000,- )
 • mightym: Mitsubishi Ecodan 7.5kW + 300 liter SWw vat ( 2800,- na subsidie ).
 • Grolsch: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) met een 400 liter SWW
 • mgroen81: Mitsubishi Ecodan (mono) 5kW, 200l SWW, 125l buffervat ( 5500,- na subsidie )
 • Kanaaldijk: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) aangesloten op een 1000 liter zonneboiler, retour CV door zonneboiler
 • zw7: Hitachi Yutaki RASM-4VNE 11kW, 300 liter boiler
 • Rol-Co: Ekowarrior deluxe 7kW split unit ( 400,- )
 • Ivow85: Nefit Enviline All electric split 7kW met los WTW vat ( 7950,- installatie, 2150 subsidie, na subsidie: 5800,- )

Links

mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"


http://www.warmtepomp-info.nl/

Subsidieregeling

Voor de subsidieregeling kijk op: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

Monitoring

De basisbenodigdheden voor monitoring van je warmtepomp zijn minimaal een stroom-kWh meter met daarbij eventueel een warmte-kWh meter. Als stroom-kWh meter kan bijvoorbeeld een DIN-rail meter in meterkast, of een stekker-kWh meter voor kleinere warmtepompen.
Een warmte-kWh meter bestaat uit twee temperatuursensoren en een flowmeter, met een rekenkastje dat de geproduceerde warmte berekent en optelt in de tijd:
warmte (kW) = flow (kg/s) * (T_aanvoer (°C) - T_retour (°C)) * 4.186 (kJ/kg/°C).
Een (geijkte) warmte-kWh meter kun je kopen, maar zijn ook zelf te maken voor een goede meting van de warmteproductie. Sommige warmtepompen hebben zelf intern stroom- en warmtemeters die zelfs het gebruik voor verwarming en warm water uitsplitsen.

Wil je de warmtepomp uitgebreider en live monitoren, zorg dan dat je kWh-meters kunnen communiceren met een Raspberry Pi of het internet (S0, ModBus, M-Bus, Youless, IUNGO, Melcloud, Liveheatpumpmonitor).
Bedenk ook met welk tijdsinterval je wil monitoren. In de meeste gevallen is een 5 minuten interval en dagtotaal voldoende (Domoticz, PVoutput, Youless/Enelogic). Voor snellere en uitgebreidere monitoring bestaat er de optie om Domoticz te koppelen met een database (InfluxDB) en visualisatie (Grafana).
Kijk dan ook eens in dit topic: Kamstrup Multical 302 met Pi uitlezen en domoticz

Links naar kWh meters: DIN-rail 1-fase / 3-fase / Stekker simpel Z-wave
Warmtemeter Kamstrup Multical 302: webwinkel 1 (Mbus = + 25 euro --> offerte vragen) / webwinkel 2
& bijbehorende afsluiters: webwinkel 1 / webwinkel 2
Goedkope M-Bus USB master
Albert Hakvoorts Melcloud to Domoticz

COP cijfers

Tomexergie houdt al een tijdje een lijst bij van de prestatie van diverse warmtepompen van gebruikers.
De Excel sheet is te downloaden:

http://ateliervanwolde.nl/downloaden-wp/

Installateurs en webshops

Webshops
Installateurs

Veel gebruikte sites voor aankopen

Subsidie: https://www.rvo.nl/subsid...dt-de-isde-1/warmtepompen

NL: https://www.topaircon.eu/...ormance-kit-wc09f3e8-400v

Mitsubishi uit spanje:
https://www.instaladoratermica.com/30-ecodan
https://tuclimatizacionon...trifasica-reversible.html
https://www.ecoclimagroup.com/ (Hier heeft gebruiker @Remco45 goede ervaringen mee, meerdere WP's geïmporteerd via deze leverancier)

Hitachi Yutaki uit UK: http://www.pmcoppack.com/...e-controller/0013325.html

(met spiraal voor collectoren) https://www.esanico.be/nl...iler-200fs-explorer3.html

Boiler: RVS (geen onderhoud): https://kotly.com.pl/prod...th-2-coils-3979.html?l=en
of
https://www.plumbingprodu...der-2-coil-300l-1-co.html
Flamco boiler: https://www.ofenseite.com...ermetauscher#beschreibung

Losse producten: https://www.klimacorner.de/
akoestiek (d40/40 schijnt compressorgeluid goed te absorberen): http://www.zilenz.nl/abso...m-tegen-galm/polyesterwol
omkasting: http://www.havepe.nl/nl/p...ompairco-wave-5/1761/1784

[Voor 0% gewijzigd door Grolsch op 26-07-2019 11:13. Reden: Leverancier https://www.ecoclimagroup.com/ toegevoegd]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • thido
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 21:29

thido

Tilburg

Laat ik dan maar de eerste zij die incheckt :-)

All electric! 8500Wp / LG l/w 7kW / 2x Daikin l/l 2.5kW / Atlantic 200l


 • Ramon_1984
 • Registratie: November 2016
 • Laatst online: 00:01
Deel 7 alweer, de tijd vliegt voorbij

 • Raolte
 • Registratie: November 2013
 • Laatst online: 17:01
Bij mij werkt deel 7 dus ook,

Ik heb ook jaga dbe en ook zelf gemaakte set, en ben bijzonder tevreden over het boosten van de radiatoren.

 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 24-03 12:59
6 delen bomvol info ! Op naar 7

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp

Vandaag in Twente flink WP weer, van dit stookseizoen wordt vandaag zeker de high-score :P

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 24-03 12:59
Grolsch schreef op donderdag 13 december 2018 @ 16:44:
Vandaag in Twente flink WP weer, van dit stookseizoen wordt vandaag zeker de high-score :P

[Afbeelding]
Hier wordt t geen highscore denk.. 7kw tot nu toe
http://i67.tinypic.com/2saeys8.png

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp

Ik dacht dat je in een supergeisoleerd nieuwbouwhuis woonde @Grolsch ?
3,3 kWh and counting... >:)

[Voor 20% gewijzigd door AUijtdehaag op 13-12-2018 17:13]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • zandstraat
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 27-02 21:27
Vraag mij af hoe anderen de omschakeling naar het huidige milde winterweer ervaren?

In mijn geval heeft het natuurlijk invloed op de Cop, een dikke 1.5 Cop minder dan vorige week, ook het aantal ontdooi-beurten is sterk toegenomen.
Het verbruik dat zich vorige week vaak in de enkele cijfers bevond, is afgelopen etmaal tot 18 KWh opgelopen.

Mijn 5KW Daikin Monobloc maakt geen gebruik van een elektrisch element om te ontdooien, de WP gaat omgekeerd draaien en gebruikt het warme water uit mijn vloer om de boel te ontdooien.
Weet niet of dit voordelen heeft, het bespaart vermoedelijk wat elektriciteit.

Wat ik wel opmerkt heb, dat sedert de omschakeling naar WAR regeling, mijn systeem beter schijnt te functioneren, de warmtepomp draait continue 24/7, moduleert voorbeeldig, betere temperatuur stabiliteit en ook het verbruik is vergeleken met dezelfde periode vorigjaar gunstiger.
AUijtdehaag schreef op donderdag 13 december 2018 @ 16:57:
Ik dacht dat je in een supergeisoleerd nieuwbouwhuis woonde @Grolsch ?
3,3 kWh and counting... >:)
Op zich wel goed geïsoleerd maar super geïsoleerd wil ik het niet noemen.

Ventilatie type C en dubbel glas kan energetisch beter, maar alle 2 een zeer bewuste keuze geweest.

Maar 3000kWh per jaar voor CV voor een woning van 900m3 midden tussen de eilanden in het koudste deel van NL vind ik zo gek nog niet ;)

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Gasschuif
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 01:29

Gasschuif

9,4 kWp, 3 L/LWPs, 8kW Mitsu

@Chip2710

4,2 kW wegzetten met 2 C dT is wel een opgave voor het afname systeem. Maar je hebt gelijk met de diameter in je voorbeeld, 22 is wel het minimum, liever nog 28 mm, dan heeft de pomp een makkie...
Als je de dT in de tool op 4 zet met 4,3 kW zit je met 22 mm op 0,82 m/s watersnelheid, met 5 meter leiding acceptabel qua verliezen. Bij een WP geldt: meer flow erdoor is beter voor de COP.

Als je nergens aan begint zijn de gevolgen niet te overzien. PVoutput Officieel gasloos sinds 04-2016. 8kW VAA Zubadan (met 92L buffervat/hydraulische scheiding) voor de CV met 9 radiatoren.


 • Oxellaar
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
@Chip2710 28x1 voor nog geen 5kW.... Dat mag ook gerust een maatje minder zijn.
Ook je flow is te hoog voor dat vermogen, aan 900l/h heb je genoeg.

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond


 • Chip2710
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 22:57
Oxellaar schreef op donderdag 13 december 2018 @ 18:30:
@Chip2710 28x1 voor nog geen 5kW.... Dat mag ook gerust een maatje minder zijn.
Ook je flow is te hoog voor dat vermogen, aan 900l/h heb je genoeg.
Okay, de flow naar het buffer heeft nu een flow 0,94 tot 0,98 m3/uur. (varieert een beetje)
De Sec Alpha pomp draait op dit moment 800l/uur
Moet ik nu al die moeite nemen om het leidingwerk te vergroten of is dit zo acceptabel.
Chip2710 schreef op donderdag 13 december 2018 @ 19:00:
[...]


Okay, de flow naar het buffer heeft nu een flow 0,94 tot 0,98 m3/uur. (varieert een beetje)
De Sec Alpha pomp draait op dit moment 800l/uur
Moet ik nu al die moeite nemen om het leidingwerk te vergroten of is dit zo acceptabel.
Lijkt mij voldoende om 5KW kwijt te kunnen.

Primair max dT van 4,37 om 5KW te halen en secundair dT van 5,36 nodig om 5KW kwijt te kunnen.

Lijken mij geen gekke getallen voor maximaal vermogen (Mijn Mitsu heeft meer dT nodig bij 1560ltr/uur om z'n 11,2KW kwijt te kunnen.

Welke Ta gebruik je :?

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Oxellaar
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
Chip2710 schreef op donderdag 13 december 2018 @ 19:00:
[...]


Okay, de flow naar het buffer heeft nu een flow 0,94 tot 0,98 m3/uur. (varieert een beetje)
De Sec Alpha pomp draait op dit moment 800l/uur
Moet ik nu al die moeite nemen om het leidingwerk te vergroten of is dit zo acceptabel.
Ik zou er niks meer aan doen, gaat perfect qua dT waarschijnlijk.

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond


 • ronaldmathies
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online

ronaldmathies

J2Defender

Grolsch schreef op donderdag 13 december 2018 @ 16:44:
Vandaag in Twente flink WP weer, van dit stookseizoen wordt vandaag zeker de high-score :P

[Afbeelding]
Weet je toevallig ook wat je gemiddelde COP is van vandaag?

Ik merk met dit weer dat mijn COP er flink onder te lijden heeft, vorige week zat ik gemiddeld op 4,2. Vandaag is het al gedaald naar 3,41. Geen idee of dat een beetje fatsoenlijk is.

Draai alleen tussen 11:00 en 23:00. En gemiddde temperatuur was 1.8.

En tot nu toe 3 defrosts.

3015 Wp-z 5360 Wp-nno op 2 x SMA-SB3600 TL-21, Warmtepomp: ERSC-VM2CR2 / PUHZ-SHW140 YHA, WTW Q350, EV Kia Ev6 GT-Line


 • Chip2710
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 22:57
Grolsch schreef op donderdag 13 december 2018 @ 19:03:
[...]


Lijkt mij voldoende om 5KW kwijt te kunnen.

Primair max dT van 4,37 om 5KW te halen en secundair dT van 5,36 nodig om 5KW kwijt te kunnen.

Lijken mij geen gekke getallen voor maximaal vermogen (Mijn Mitsu heeft meer dT nodig bij 1560ltr/uur om z'n 11,2KW kwijt te kunnen.
Primair max dT van 4,37 om 5KW te halen en secundair dT van 5,36 nodig om 5KW kwijt te kunnen
Welke Ta gebruik je :?
Op dit moment, tis hier 1 graad met oosten wind. Ta 36......gek?
Ik draai met convectoren met dbe.

Jou opmerking kan ik ff niet volgen, kun je dat uitleggen?

****Primair max dT van 4,37 om 5KW te halen en secundair dT van 5,36 nodig om 5KW kwijt te kunnen****
ronaldmathies schreef op donderdag 13 december 2018 @ 19:10:
[...]


Weet je toevallig ook wat je gemiddelde COP is van vandaag?

Ik merk met dit weer dat mijn COP er flink onder te lijden heeft, vorige week zat ik gemiddeld op 4,2. Vandaag is het al gedaald naar 3,41. Geen idee of dat een beetje fatsoenlijk is.

Draai alleen tussen 11:00 en 23:00. En gemiddde temperatuur was 1.8.

En tot nu toe 3 defrosts.
Precies weet ik het niet, ik schrijf het niet elke dag op.

t/m 8 december zat ik op een COP van 4,58 (90 vs 412)
t/m gisteren zit ik op een COP van 4,51 (150 vs 676)

Verschil van 9 t/m 12 december is dus 60KW in, 264 uit (COP=4,4)

Maar vandaag zit er nog niet in, kwil morgen wel ff kijken als ik er aan denk, maar vandaag is inderdaad geen COP knaldag.

Wel net moment COP berekend, dT = 4, flow = 26 ltr/minuut, Tb = 0,8 @ the moment = thermisch 7,28KW, 1996Watt verbruik is moment COP van 3,64.

Ta is 33 volgens stooklijn.

Boekje geeft aan COP = 3,46 op MID vermogen bij Tb+2. en Ta 35, aangezien mijn Ta 2 graden lager ligt en de WP tussen min en mid in draait lijkt mijn 3,64 dus aardig nauwkeurig te kloppen :)
Chip2710 schreef op donderdag 13 december 2018 @ 19:29:
[...]


Op dit moment, tis hier 1 graad met oosten wind. Ta 36......gek?
Ik draai met convectoren met dbe.
Nee hoor, helemaal geen gekke Ta met convectoren. Maar als je Ta op 26 graden zou liggen wordt het verrekte lastig een dT van +4 te halen.
Jou opmerking kan ik ff niet volgen, kun je dat uitleggen?

****Primair max dT van 4,37 om 5KW te halen en secundair dT van 5,36 nodig om 5KW kwijt te kunnen****
Vermogen = L/s * 4.2 * Dt = kW

Aangezien je alles weet behalve dT kun je dus terugrekenen wat je dT zal zijn bij een bepaald thermisch vermogen en een bepaalde flow ;) Zie mijn post eerder.

Zojuist mijn eerste aanpassing van het stookseizoen doorgevoerd. Woonkamer warmt heel iets eerder / sneller op als de keuken. Dus de flow van de 4 kringen van de woonkamer iets geknepen van 1,8 naar 1,5 ltr/minuut zo ongeveer. Kijken of het nu wat "egaler" warm wordt 8)

[Voor 29% gewijzigd door Grolsch op 13-12-2018 20:01]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • bbn_ldp
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 19:41
Ik lees ook weer vrolijk mee. Ik heb nog geen kWh meter maar mijn cop is volgens MELCloud tussen de 4,4 en 5 de afgelopen week.

Zubadan 11,2, 50x170Wp SF, WTW Orcon HRC400, Douche WTW Qblue v6, Wijas POW lcd multi doorstromer


 • mgroen81
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 16:59
Ja dat snap ik, je gaat pas switches omzetten als je zeker weet wat je doet. Maar SW5 is voor de opties en functies bij alle Ecodans, vandaar dat jouw Ecodan hem ook echt heeft. @koevlaas2 Zelfs de 25kW heeft de dipswitch. Maar ga vanmorgen testen wat hij standaard doet na uitval.
@Oxellaar
Waar dan???

Mitsubishi PUHZ-W50VHA + EHPT20X-VM2C / 30x JASolar 265Wp oost/west + SolarEdge 7K


 • Maikie18
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 18:46
Verbruik loopt gestaag op de afgelopen week

PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D, Atlantic Explorer V4 270L


 • dunklefaser
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 21:55

dunklefaser

Point Of KnowReturn

@Maikie18 Hoe zou dit komen :? ? Ook bij mij loopt het gasverbruik per dag op.

Nobody is perfeckt - But who wants to be Nobody? - Vrijwillig Energycoach Fiat LUXus! - Some Insights


 • Maikie18
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 18:46
Het was niet bedoeld als vraag of dat ik het vreemd vond, lijkt me logisch met deze temperaturen. Ik heb er wel een keer een tabel van bij willen houden om te kijken of er iets over het verbruik was te zeggen bij een gegeven buiten temperatuur maar er is geen lijn op te trekken dat bij temp buiten 1 graad kouder dat dan het verbruik met x toeneemt.

PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D, Atlantic Explorer V4 270L


 • Oxellaar
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
Inderdaad...nergens ;)
Ik weet niet hoeveel verschillende modellen Ecodan, maar het zijn er tientallen.
Maakt het erg makkelijk...

@koevlaas2 @Grolsch Zonder bediening, dus bediend via Modbus oid, dan is sw5-2 noodzakelijk.
De bediening schakelt normaal gesproken de unit weer in het bedrijf waarin de spanning wegviel.

[Voor 20% gewijzigd door Oxellaar op 13-12-2018 21:51]

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:03

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Is dat alleen de warmtepomp? Nee toch zeker? 3000W+ ? Ik zit met mijn 7kW net op 14kWh vanaf 0:00

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:03

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Grolsch schreef op donderdag 13 december 2018 @ 22:01:
In Twente gaan weer voor de 30kWh vandaag oOo
Hier voor de 60kWh ;)


Thermisch

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 24-03 17:39

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:03

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 24-03 17:39

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

MMM ik leer dat COP kijken af..
maar jij weet beter denk ik...
mijn COP voor december staat nu op: 3.8 voor wat het waard is..:-)

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • mgroen81
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 16:59
Rol-Co schreef op donderdag 13 december 2018 @ 21:57:
[...]

Is dat alleen de warmtepomp? Nee toch zeker? 3000W+ ? Ik zit met mijn 7kW net op 14kWh vanaf 0:00
Dit is bij mijn ouders. Ze verwarmen er een kleine vrijstaande woning en een schuur van 100m2 mee.
De booster van 2000w staat nu al 2/3 van de dag bij. Het is net rond het vriespunt daar.
Mijn vader heeft de WP en de boosters pas op een 3 fase meter aangesloten en die meet alles dus in 1 keer.

Ik heb mijn vader nog gezegd dat ie de schuur beter met gas kan verwarmen dan COP1 electrisch...
Maar anders krijgt ie zijn opgewekte zonnestroom niet op krijg je dan als antwoord...

Mitsubishi PUHZ-W50VHA + EHPT20X-VM2C / 30x JASolar 265Wp oost/west + SolarEdge 7K


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:03

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

mgroen81 schreef op donderdag 13 december 2018 @ 22:19:
[...]

Dit is bij mijn ouders. Ze verwarmen er een kleine vrijstaande woning en een schuur van 100m2 mee.
De booster van 2000w staat nu al 2/3 van de dag bij. Het is net rond het vriespunt daar.
Mijn vader heeft de WP en de boosters pas op een 3 fase meter aangesloten en die meet alles dus in 1 keer.

Ik heb mijn vader nog gezegd dat ie de schuur beter met gas kan verwarmen dan COP1 electrisch...
Maar anders krijgt ie zijn opgewekte zonnestroom niet op krijg je dan als antwoord...
Die schuur deed ik met een pelletkachel/ketel, ideaal voor zulke dingen. Maar het huis is wel warm ondanks die hoeveelheid?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:03

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Dylantje2 schreef op donderdag 13 december 2018 @ 22:18:
[...]


MMM ik leer dat COP kijken af..
maar jij weet beter denk ik...
mijn COP voor december staat nu op: 3.8 voor wat het waard is..:-)
Zit er niet heel ver naast denk ik.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 24-03 17:39

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Rol-Co schreef op donderdag 13 december 2018 @ 22:23:
[...]

Zit er niet heel ver naast denk ik.
Steeds testend... _/-\o_ _/-\o_

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • mgroen81
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 16:59
Rol-Co schreef op donderdag 13 december 2018 @ 22:22:
[...]

Die schuur deed ik met een pelletkachel/ketel, ideaal voor zulke dingen. Maar het huis is wel warm ondanks die hoeveelheid?
Het huis van mijn ouders blijft nu nog wel warm maar ik denk dat bij -5 de gasketel toch echt weer aan moet in de schuur.

Ik zit nu zelf op een verbruik van 15,1kWh met de Ecodan en een verbuik van 4,2kWh met de Ecolution Solo die alleen overdag mee doet. (ivm het geluid van het apparaat)

Ik ben best te spreken over deze vreemde combinatie. De Ecodan heeft nu gewoon meer vermogen over.
Alleen wil ik wel de Ecolution ook over het buffer vat laten pompen. Ze werken elkaar nu een beetje tegen.

Ecodan 5kW: https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=17021&sid=51642
Ecolution Solo 1,2kW: https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=17021&sid=54969
De Ecolution draait van 10:00 tot 22:00 dus je kan mooi zien wat er gebeurd.
De minimum Ta van de Ecodan staat nu op 34 graden.

Mitsubishi PUHZ-W50VHA + EHPT20X-VM2C / 30x JASolar 265Wp oost/west + SolarEdge 7K

In Twente geëindigd op 29,32kWh, morgen nieuwe ronde nieuwe kansen *O*

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Rimco
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 23:56

Rimco

Lekker duurzaam, denk ik

@Oxellaar Toch nog een vraagje over DVM S. Technical data book van hydro HT lijkt op pagina 7/8 aan te geven dat er nog steeds gedeeltelijk capaciteit beschikbaar is tijdens een defrost. Klopt dit of zijn de hydro units op dat moment al dat vermogen aan het gebruiken om te koelen? Ook de regel "0.91 - (1-0.91) x 0.3 = 0.833" roept bij mij meer vragen op dan het duidelijk maakt ;)

Oftewel: Zal er tijdens een defrost alsnog warmte beschikbaar zijn of enkel geforceerde koeling? Ik verwacht het laatste, maar deze documentatie zaait verwarring.

Doen de hydro units (en warmtepompen in het algemeen) überhaupt wel een defrost tijdens WTW bedrijf of zullen ze het dan uitstellen?

PVs: 26+6,4+6 kWp | ZB: 8kWp | WPs: 32kW DVM S L/W+L/L + Pana 5J + Nibe Savent + Vaillant aroSTOR 270BM


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Grolsch schreef op donderdag 13 december 2018 @ 22:43:
In Twente geëindigd op 29,32kWh, morgen nieuwe ronde nieuwe kansen *O*
Hier is het 31kWh met nog een uur te gaan. Zal wel 33kWh worden dus. Toch wel vreemd dat 22C vandaag kouder aanvoelt dan 22C gister.

Ben benieuwd hoeveel graden het huis morgen afgekoeld is.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Oxellaar
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
Rimco schreef op donderdag 13 december 2018 @ 22:59:
@Oxellaar Toch nog een vraagje over DVM S. Technical data book van hydro HT lijkt op pagina 7/8 aan te geven dat er nog steeds gedeeltelijk capaciteit beschikbaar is tijdens een defrost. Klopt dit of zijn de hydro units op dat moment al dat vermogen aan het gebruiken om te koelen? Ook de regel "0.91 - (1-0.91) x 0.3 = 0.833" roept bij mij meer vragen op dan het duidelijk maakt ;)

Oftewel: Zal er tijdens een defrost alsnog warmte beschikbaar zijn of enkel geforceerde koeling? Ik verwacht het laatste, maar deze documentatie zaait verwarring.

Doen de hydro units (en warmtepompen in het algemeen) überhaupt wel een defrost tijdens WTW bedrijf of zullen ze het dan uitstellen?
Wat ze daar bedoelen met de correctiefactor, is dat het vermogen inzakt door ijs op de buitenunit. Dus niet tijdens de defrost, maar door aangroeien van het ijs.
Je ziet in de grafiek het gebied met de meeste aangroei van ijs, tussen +5 en - 3 is de beïnvloeding van de capaciteit het grootst door ijsvorming.

Waar de correctiefactor helemaal uit opgebouwd is, volg ik ook niet helemaal. Die 0.3 zegt me weinig.
Volgens mij een vast gegeven van een bepaald type binnendeel.

Maar tijdens defrost gaat het hele systeem in geforceerd koelbedrijf en is er geen warmte beschikbaar.
Een defrost kan niet uitgesteld worden, als alle voorwaarden getriggerd worden, dan begint hij, ongeacht of hij in Main Heat = recovery, of Heat staat.

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond


 • Flanky
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 26-07-2022
Sorry ik reageer even zo omdat er een nieuw deel is gestart.

Flanky schreef op donderdag 13 december 2018 @ 00:35:
Ik heb een eerste offerte binnengekregen en ben best wel verbaasd over de prijs.

De voorwaarden zijn:
- Leveren en monteren van een Vaillant Arotherm 5KW warmtepomp.
- Plaatsen op voet langs het huis.
- Lassen van nieuwe aansluitingen in de woonkamer.
- Aansluiten warmtepomp met de nodig afsluiters, inregelventiel en vuilfilter.
- Elektrisch aansluiten van de warmtepomp vanaf werkschakelaar.
- In de woonkamer plaatsen van de hoofdregelaar en thermostaat.
- Vervangen van alle radiatorkranen (heimeier eclipse).
- Inregelen van alle radiatoren.
- Plaatsen van een keerklep bij de cv ketel.
- Ontluchten en in bedrijf stellen.
- Indicatief subsidiebedrag RVO (meldcode KA01687) €1800,-
- Indicatief subsidiebedrag gemeente Bergeijk €1000,-

En de prijs voor deze werkzaamheden is: dik € 6500,-

Zelf had ik een beetje in mijn hoofd zitten; Panasonic aquarea 5 kw van nog geen € 3400,- (https://www.comfortklimaa...05h3e5-5025232758821.html) met € 1700,- subsidie =1400 netto ongeveer 400 plaatsingskosten, totaal 1800 nog 200 materiaal erbij afgerond € 2000,-.
Of heb ik me nu helemaal blind gestaard op wishfull thinking?
toon ingeklapte bericht

Dat laatste...
Als je zelf rond gaat shoppen je die mono voor een scherpe prijs maar op materiaal en uren ga je zeker te kort komen. Je vergelijk is gewoon niet eerlijk (200 euro materiaal, inclusief leidingen, afsluiters, filter, vervangen radiator kranen??)
Is die 6500 euro voor of na aftrek subsidie?

De prijs is ex subsidie, ik ben alleen aan het onderzoeken wat een redelijke prijs zou zijn en ja ik heb geen ervaring vandaar mijn posts.
Ik had in gedachte, 5kW Panasonic plaatsen afstand tot leiding cv, 2 meter elektriciteit leg ik zelf aan, plateau maak ik zelf, dus aansluiten en gaan.
Geen idee wat ik nog meer nodig heb.
Mijn systeem is uit 1662 dikwandige cv pijpen, radiatoren zonder convectoren en veel water inhoud, met gewone radiatorknoppen.

Toshiba daiseikai 9 RAS-13 PKGPV-E, PV 16 X 270 w oost, 8 x 275 w solarwatt panelen op west samen met 8 panelen op oost parallel op 1 mppt (Growatt 4200 MTL-S)


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 24-03 19:20
Flanky schreef op donderdag 13 december 2018 @ 23:43:
Mijn systeem is uit 1662 dikwandige cv pijpen, radiatoren zonder convectoren en veel water inhoud, met gewone radiatorknoppen.
Lassen ? Ik pers daar gewoon prestabo's op, werkt prima.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Flanky
 • Registratie: Juni 2018
 • Laatst online: 26-07-2022
koevlaas2 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 00:03:
[...]


Lassen ? Ik pers daar gewoon prestabo's op, werkt prima.
Mag ik je een pm sturen?

Toshiba daiseikai 9 RAS-13 PKGPV-E, PV 16 X 270 w oost, 8 x 275 w solarwatt panelen op west samen met 8 panelen op oost parallel op 1 mppt (Growatt 4200 MTL-S)


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 24-03 19:20
Tuurlijk

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Wailing_Banshee
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 24-03 09:43

Wailing_Banshee

You're Next

Ja, dit zijn de dagen waarop ik best wel een WP zou willen hebben (maar dan zonder het gedoe eromheen, zoals aanleg...) Tegen de tijd dat het zome wordt, en we nog geen halve m3 per dag gebruiken, is die drive een stuk minder :p

Thousands of years ago, cats were worshipped as Gods. Cats have never forgotten this.


 • MarFan
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 24-03 16:55
Grolsch schreef op donderdag 13 december 2018 @ 22:43:
In Twente geëindigd op 29,32kWh, morgen nieuwe ronde nieuwe kansen *O*
Dan ben ik toch niet ontevreden met 40,953kWh. onze huizen hebben ongeveer zelfde inhoud, maar mijn huis uit 1960 heeft stuk lagere isolatie (met name zolder.... 'geen').
Oostenwind is voor mij lastig.... komt zo het weiland uit, boem op het huis.
Komend najaar zolder isoleren (en kieren dichten ) zal een hoop helpen...

Pana WC12H9E8 / 1000L


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:03

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Wailing_Banshee schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 07:42:
[...]

Ja, dit zijn de dagen waarop ik best wel een WP zou willen hebben (maar dan zonder het gedoe eromheen, zoals aanleg...) Tegen de tijd dat het zome wordt, en we nog geen halve m3 per dag gebruiken, is die drive een stuk minder :p
Kost ook weer stroom toch? Hoe kouder het is des te kleiner het verschil in kosten.
De aanleg van een mono is geen hassle hoor, gewoon bijzetten en de cv alleen als naverwarmer gebruiken.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Oxellaar
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
koevlaas2 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 00:03:
[...]


Lassen ? Ik pers daar gewoon prestabo's op, werkt prima.
Inderdaad... En anders draad snijden, maar lassen? Je moet een keer verlopen en dan heb je niet veel aan lassen.

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond


 • Chip2710
 • Registratie: November 2012
 • Laatst online: 22:57
[quote]Grolsch schreef op donderdag 13 december 2018 @ 19:33:
[...]

Nee hoor, helemaal geen gekke Ta met convectoren. Maar als je Ta op 26 graden zou liggen wordt het verrekte lastig een dT van +4 te halen.
[...]

Vermogen = L/s * 4.2 * Dt = kW
Aangezien je alles weet behalve dT kun je dus terugrekenen wat je dT zal zijn bij een bepaald thermisch vermogen en een bepaalde flow ;) Zie mijn post eerder.

- - - -

De WP heeft nu in de primaire kring een deltaT van 3 Graden, gemeten met die chinese temp.meters.
Deze zijn trouwens redelijk nauwkeurig. De Hitachi zelf geeft een deltaT van 4graden, echter dit schijnt behoorlijk onnauwkeurig te zijn.
De Ta is de gehele nacht 36gr. geweest en de flow 0,96m3/u.
Geeft een thermisch vermogen van 3,36Kw.
De Hitachi draait, zo lijkt het, op ongeveer 50% vermogen.
Ik heb nu geen mogelijkheid om de deltaT van de sec. kring te bepalen maar met de redenering,
wat je er in stopt moet er ook weer uit zou de delteT het voldoende moeten zijn...
Flow 0,8m3/u, Therm. 3,36 Kw. geeft een delta T van 3,6 gr. .........klopt dat?

Vandaag trouwens, van 00:00 uur t/m 08:00 uur ongeveer 10kWh. verbruikt, zonder nachtverlaging
en een temp. in de woonkamer van ongeveer 21,2 gr.
Dat lijkt mij wel erg veel........... :'( .....?

 • DopjeD
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 22:17
Grolsch schreef op donderdag 13 december 2018 @ 22:43:
In Twente geëindigd op 29,32kWh, morgen nieuwe ronde nieuwe kansen *O*
In het kader van 'wie heeft de grootste'.... gister voor totale huis 73kWh... zeker 50kWh voor de warmtepomp.
Vannacht is hij ook aardig bezig geweest, sta nu al op 35kWh voor totaal.... Denk dat ik me bij het isoleer initiatief van @MarFan ga aansluiten.

Ga beginnen met plat dak van mijn keuken (+/-55 m2). Dat is nu niet zo lekker geïsoleerd. Kan ik conform warm dak methode nieuwe isolatie direct op huidige PVC dak plaatsen en daaroverheen nieuwe dakbedekking? Of is het beter de huidige dakbedekking helemaal te verwijderen, dampremmer te plaatsen en dan opnieuw te isoleren?

 • Wailing_Banshee
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 24-03 09:43

Wailing_Banshee

You're Next

Rol-Co schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 09:16:
[...]

Kost ook weer stroom toch? Hoe kouder het is des te kleiner het verschil in kosten.
De aanleg van een mono is geen hassle hoor, gewoon bijzetten en de cv alleen als naverwarmer gebruiken.
Alles is bij ons lastig, puur vanwege het feit dat we geen ruimte ervoor hebben (willen opofferen in onze voorraadkast). Als ik onze voorraadkast zou inrichten als technische ruimte, nee, dan is het geen enkel probleem... De kelder kan, maar dan moet daar nog wel het een en ander aan gebeuren.

En stroom hebben we genoeg (en is ook goedkoper dan gas)

Thousands of years ago, cats were worshipped as Gods. Cats have never forgotten this.


 • SpikeHome
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 24-03 20:41
mgroen81 schreef op donderdag 13 december 2018 @ 22:37:
[...]

Het huis blijft nu nog wel warm maar ik denk dat bij -5 de gasketel toch echt weer aan moet in de schuur.

Ik zit nu zelf op een verbruik van 15,1kWh met de Ecodan en een verbuik van 4,2kWh met de Ecolution Solo die alleen overdag mee doet. (ivm het geluid van het apparaat)

Ik ben best te spreken over deze vreemde combinatie. De Ecodan heeft nu gewoon meer vermogen over.
Alleen wil ik wel de Ecolution ook over het buffer vat laten pompen. Ze werken elkaar nu een beetje tegen.

Ecodan 5kW: https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=17021&sid=51642
Ecolution Solo 1,2kW: https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=17021&sid=54969
De Ecolution draait van 10:00 tot 22:00 dus je kan mooi zien wat er gebeurd.
De minimum Ta van de Ecodan staat nu op 34 graden.
Waarom draait de ecolution solo niet 24/7?
Ik zou die altijd mee laten helpen is klein vermogen kan altijd mee en altijd dat de lucht naar buiten word terug gekoeld.

En jammer dat je met 2 warmte pompen toch nog een c.v. nodig hebt.

[Voor 3% gewijzigd door SpikeHome op 14-12-2018 10:31]


 • aartw99
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 17:46

aartw99

PV: 5 MWh/jaar

Sinds gisteravond is de Elga afgeschakeld (temperatuur buitenunit onder de +1C, ingestelde uitschakeltemperatuur)
maar vanochtend is hij niet meer ingeschakeld ondanks dat de temperatuur op de buitenunit gemeten +3C is.

Wat zou hier de reden van kunnen zijn?

Moet ik nu resetten (stekker eruit?) Dat zou niet moeten, het systeem moet dat zelf doen toch?

PV: 2200 Wp Zuid en 4,5 kWp Oost-West; 4 aandelen = 2000 kWh Winddeler


 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 24-03 12:59
aartw99 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 10:45:
Sinds gisteravond is de Elga afgeschakeld (temperatuur buitenunit onder de +1C, ingestelde uitschakeltemperatuur)
maar vanochtend is hij niet meer ingeschakeld ondanks dat de temperatuur op de buitenunit gemeten +3C is.

Wat zou hier de reden van kunnen zijn?

Moet ik nu resetten (stekker eruit?) Dat zou niet moeten, het systeem moet dat zelf doen toch?
13.2 Regelstrategie
De warmtepomp heeft een maximale retourtemperatuur van 45 °C en een maximaal vermogen van circa 5
kW. Dit betekent dat in de meeste woningen met radiatoren het aanwarmen met alleen de warmtepomp te
lang duurt. In de regeling wordt de warmtepomp dan
ook gebruikt om de woning op temperatuur te houden.
Het aanwarmen van de woning gebeurt in veel gevallen nog steeds met de CV-ketel.
Om de Elga zo economisch mogelijk in te zetten zal bij
buitentemperaturen lager van 4°C de warmtepomp
worden uitgeschakeld. De warmtepomp schakelt weer
in als de temperatuur 6°C of hoger is, de watertemperatuur laag genoeg is en de warmtevraag is weggeweest (ketel heeft eerst de ruimte op temperatuur gebracht).

Omdat jij hem naar 1 hebt gezet denk ik dat hij bij 3+ weer aan gaat? Misschien is het 2.9 oid

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • aartw99
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 17:46

aartw99

PV: 5 MWh/jaar

Daannn1987 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 10:53:
[...]


13.2 Regelstrategie
De warmtepomp schakelt weer
in als de temperatuur 6°C of hoger is, de watertemperatuur laag genoeg is en de warmtevraag is weggeweest (ketel heeft eerst de ruimte op temperatuur gebracht).

Omdat jij hem naar 1 hebt gezet denk ik dat hij bij 3+ weer aan gaat? Misschien is het 2.9 oid
Aha 'en de warmtevraag is weggeweest' is het waarschijnlijk geweest want nog geen 5 minuten na je bericht werd er overgeschakeld van ketel naar de WP.

Wel vreemd want gisteravond bij dalende temperatuur (soms +1, soms +2) werd er steeds gewisseld tussen ketel en WP. En nu wel een hysteresis van 2 graden?

PV: 2200 Wp Zuid en 4,5 kWp Oost-West; 4 aandelen = 2000 kWh Winddeler


 • MarFan
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 24-03 16:55
DopjeD schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 09:47:
[...]

In het kader van 'wie heeft de grootste'.... gister voor totale huis 73kWh... zeker 50kWh voor de warmtepomp.
Vannacht is hij ook aardig bezig geweest, sta nu al op 35kWh voor totaal.... Denk dat ik me bij het isoleer initiatief van @MarFan ga aansluiten.

Ga beginnen met plat dak van mijn keuken (+/-55 m2). Dat is nu niet zo lekker geïsoleerd. Kan ik conform warm dak methode nieuwe isolatie direct op huidige PVC dak plaatsen en daaroverheen nieuwe dakbedekking? Of is het beter de huidige dakbedekking helemaal te verwijderen, dampremmer te plaatsen en dan opnieuw te isoleren?
Ik heb op mijn plattedak op de dakbedekking (deze was nog prima) direct de isolatie gedaan. Daarop stenen en klaar. Ochtendje werk.

Pana WC12H9E8 / 1000L


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:03

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Wailing_Banshee schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 10:24:
[...]

Alles is bij ons lastig, puur vanwege het feit dat we geen ruimte ervoor hebben (willen opofferen in onze voorraadkast). Als ik onze voorraadkast zou inrichten als technische ruimte, nee, dan is het geen enkel probleem... De kelder kan, maar dan moet daar nog wel het een en ander aan gebeuren.

En stroom hebben we genoeg (en is ook goedkoper dan gas)
Met een mono heb je binnen geen ruimte nodig toch?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 24-03 12:59
aartw99 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 11:13:
[...]


Aha 'en de warmtevraag is weggeweest' is het waarschijnlijk geweest want nog geen 5 minuten na je bericht werd er overgeschakeld van ketel naar de WP.

Wel vreemd want gisteravond bij dalende temperatuur (soms +1, soms +2) werd er steeds gewisseld tussen ketel en WP. En nu wel een hysteresis van 2 graden?
Dat is wel vreemd, helaas zelf niet de mogelijkheid om te checken daar de ELGA het hier alleen moet doen.

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • rjd22
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 13-03 09:15
DopjeD schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 09:47:
[...]

In het kader van 'wie heeft de grootste'.... gister voor totale huis 73kWh... zeker 50kWh voor de warmtepomp.
Vannacht is hij ook aardig bezig geweest, sta nu al op 35kWh voor totaal.... Denk dat ik me bij het isoleer initiatief van @MarFan ga aansluiten.

Ga beginnen met plat dak van mijn keuken (+/-55 m2). Dat is nu niet zo lekker geïsoleerd. Kan ik conform warm dak methode nieuwe isolatie direct op huidige PVC dak plaatsen en daaroverheen nieuwe dakbedekking? Of is het beter de huidige dakbedekking helemaal te verwijderen, dampremmer te plaatsen en dan opnieuw te isoleren?
Ik heb zelf alles verwijderd damp remmende laag gelegd op het hout en daarop pir isolatie platen geschoefd. Als je dit niet doet gaat het nooit mooi egaal liggen voor waterafvoer. Ik heb op de isolatie direct EPDM uit 1 stuk verlijmd want bitumen branden op pir vereist een speciale onbrandbare laag op de pir platen.

 • BlakHawk
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 09-01-2021
Zijn er mensen hier met standaard tussenwoning die gas volledig eruit hebben gedaan en WP voor in de plaats?

Situatie:
Tussenwoning zonder garage of bijkeuken.
Gasloos, heel de wijk is stadswarmte.
Technische installatie is een warmtewisselaar in de meterkast, vanuit daar gaat leidingwerk naar de warme kranen en naar de vloerverwarming beneden en radiatoren boven.

Hoe zou je zoiets aanpakken, kun je überhaupt volledig over naar een WP, met behoud van warm douchewater en verwarming? Ook als het -10 is...

Youtube: DashcamNL


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
dfrenner schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 13:13:
Zijn er mensen hier met standaard tussenwoning die gas volledig eruit hebben gedaan en WP voor in de plaats?

Situatie:
Tussenwoning zonder garage of bijkeuken.
Gasloos, heel de wijk is stadswarmte.
Technische installatie is een warmtewisselaar in de meterkast, vanuit daar gaat leidingwerk naar de warme kranen en naar de vloerverwarming beneden en radiatoren boven.

Hoe zou je zoiets aanpakken, kun je überhaupt volledig over naar een WP, met behoud van warm douchewater en verwarming? Ook als het -10 is...
Voor en/of achtertuin aanwezig ?

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Simply_jeroen
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 19:50
Was de 5kw toch te klein? Staat dat je nu een 50.000kwh heb :-)

 • Tomexergie
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 21-03 19:21
aartw99 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 11:13:
[...]


Aha 'en de warmtevraag is weggeweest' is het waarschijnlijk geweest want nog geen 5 minuten na je bericht werd er overgeschakeld van ketel naar de WP.

Wel vreemd want gisteravond bij dalende temperatuur (soms +1, soms +2) werd er steeds gewisseld tussen ketel en WP. En nu wel een hysteresis van 2 graden?
Je kunt de Elga op meer manieren programmeren.
Uiteraard de 4C grens is standaard.
Deze kan je verwijderen met de schakelaars op de printplaat:
A2 op ON
B8 op ON dan moet via HCTM(Ketel menu) de parameter P62 de nieuwe temperatuurgrens worden ingesteld. B.V 8 wordt 4-8=-4
met de 4C grens dekt Elga jaarlijks ongeveer 70% en bij b.v. een grens van -4C dekt Elga 85% (in mijn geval)

 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:03

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

jeroenvervuren schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 13:36:
[...]


Was de 5kw toch te klein? Staat dat je nu een 50.000kwh heb :-)
Hij zal wel een melding krijgen dat het niet kan met 5kWp aangezien hij het als opwek upload, dat had iemand in het opwek topic ook met een windmolen.
Snap ook niet waarom hij het niet als verbruik upload. 8)7

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • BlakHawk
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 09-01-2021
kmf schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 13:18:
Voor en/of achtertuin aanwezig ?
Dat wel ja.
Beide...

Toevallig staat het huis van de buren te koop, dus een plattegrond beschikbaar:
Alleen hun huis is gespiegeld aan dat van ons.

https://www.funda.nl/koop...lstraat-19/#plattegrond-3

De zolder is bij ons verbouwd tot twee slaapkamers en een volwaardige hal. Maar daar gaan alleen naar een bemande slaapkamer warm water leidingen in de vorm van een radiator. Verder geen aansluitingen op warm water op zolder.

Bestaan er mooie oplossingen om de units weg te werken? Zit ik nog steeds met de ruimte die nodig is voor een groot vat.

[Voor 63% gewijzigd door BlakHawk op 14-12-2018 14:01]

Youtube: DashcamNL


 • mgroen81
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 16:59
SpikeHome schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 10:30:
[...]

Waarom draait de ecolution solo niet 24/7?
Ik zou die altijd mee laten helpen is klein vermogen kan altijd mee en altijd dat de lucht naar buiten word terug gekoeld.

En jammer dat je met 2 warmte pompen toch nog een c.v. nodig hebt.
De Ecolution maakt een hoop kabaal dus dat is niet echt bevordelijk voor de nachtrust. Het komt deels omdat ie op zolder hangt en we open trappen hebben en deels omdat ie echt een hoop kabaal maakt. Ook zijn de plafonds op zolder pas gestuc waardoor het geluid mooi weerkaatst wordt.

Ik ga binnenkort Inventum bellen misschien is er wat loos met de unit. Ik heb het apparaat opgehangen volgens instuctie en met rubbers tussen de muur en apparaat dus daar kan het niet aan liggen.

De combinatie Ecolution en Ecodan werkt prima hoor geen moeite om het huis warm te houden. Er is hier geen gas en geen cv ketel meer.

De Ecodan met het hoge verbruik waar ik over poste was bij mijn ouders. Vandaag al weer 35kWh dus die gaan de 60kWh wel halen.

Mitsubishi PUHZ-W50VHA + EHPT20X-VM2C / 30x JASolar 265Wp oost/west + SolarEdge 7K


 • Ramon_1984
 • Registratie: November 2016
 • Laatst online: 00:01
dfrenner schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 13:56:
[...]


Dat wel ja.
Beide...

Toevallig staat het huis van de buren te koop, dus een plattegrond beschikbaar:
Alleen hun huis is gespiegeld aan dat van ons.

https://www.funda.nl/koop...lstraat-19/#plattegrond-3

De zolder is bij ons verbouwd tot twee slaapkamers en een volwaardige hal. Maar daar gaan alleen naar een bemande slaapkamer warm water leidingen in de vorm van een radiator. Verder geen aansluitingen op warm water op zolder.

Bestaan er mooie oplossingen om de units weg te werken? Zit ik nog steeds met de ruimte die nodig is voor een groot vat.
Ik zag op de Facebook van @koevlaas2 waar hij een monoblock bij de voordeur had geplaatst en de boiler op zolder.
Zag er allemaal netjes uit.

 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
dfrenner schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 13:56:
[...]


Dat wel ja.
Beide...

Toevallig staat het huis van de buren te koop, dus een plattegrond beschikbaar:
Alleen hun huis is gespiegeld aan dat van ons.

https://www.funda.nl/koop...lstraat-19/#plattegrond-3

Bestaan er mooie oplossingen om de units weg te werken? Zit ik nog steeds met de ruimte die nodig is voor een groot vat.
De tekeningen laten zien dat er een koof is aan de voorkant van het huis. Gezien het bouwjaar en energielabel zal je een warmtepomp <9kW kunnen gebruiken. Dus lekker voor in het huis plaatsen en via de meterkast/koof de leidingen zetten.

Op zolder kan je de buffervat zetten.

Als je meer mag bouwen:

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Kets_One
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 22-03 13:01
Voor ons in Rijswijk 10 kWh verbruikt (totaal verwarming, WW en overige elektriciteit in huis zoals koken, laptops en verlichting). ben niet ontevreden. :)

Moet wel zeggen dat er nog 1.37 kWh is opgewekt die direct in huis verbruikt is. Totaal dus maximaal 11.37 kWh over 13 December.

Ten opzichte van ons verbruik in 2017 zitten we tot nu toe ~ 35 kWh lager (met nog 17 dagen te gaan in 2018).

[Voor 16% gewijzigd door Kets_One op 14-12-2018 15:04]

3.18 kWp West 40 Graden, 2.76 kWp Oost 40 graden


 • sgsdebruijn
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 06-02 08:34
Graag even jullie mening, is een boilervat van 50L nuttig bij een Loria Duo 8kW. Ik heb beneden vloerverwarming, volgend jaar ook vloer en wandverwarming in de badkamer. Later nog 1 wandje in 2 slaapkamers. Installateur geeft aan van wel

#NoGas #Freubelaar #Loria6008DUO #12xSF170/SMA #6xCSUN355/APS #Domoticz


 • timovd
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 21:22

timovd

Voorsprong door techniek

@sgsdebruijn buffervat, neem ik aan? Ik doe het zonder en heb alleen beneden vvw; de rest stalen radiatoren. Nooit pendelgedrag gezien op de 7kW Panasonic.

Gasloos huis 9kW Panasonic WH-MDC09J3E5 | Atlantic Explorer V4 270L | todo: SMA 3 fasen + APS micro's

sgsdebruijn schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 15:23:
Graag even jullie mening, is een boilervat van 50L nuttig bij een Loria Duo 8kW. Ik heb beneden vloerverwarming, volgend jaar ook vloer en wandverwarming in de badkamer. Later nog 1 wandje in 2 slaapkamers. Installateur geeft aan van wel
Ik neem aan dat je een buffervat bedoelt zoals @timovd aangeeft.

Of een buffervat nodig is of niet is afhankelijk van de situatie, vraag 1 heb je voldoende systeeminhoud, vraag 2 heb je dynamische afgifte (lopen er groepen dicht) vraag 3 komt de flow in je afgifte overeen met de vereiste flow in aan de opwekkingskant.

men geeft aan 20 ltr per KW minimaal vermogen, Tot hoe ver kan de 7KW terugmoduleren thermisch ? 2 ofzo ? Dan zou 40 liter voldoende zijn.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 24-03 17:39

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

jeroenvervuren schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 13:36:
[...]


Was de 5kw toch te klein? Staat dat je nu een 50.000kwh heb :-)
Nee maar omdat ik log naar de "opbrengst" zegt hij in de nacht kan nie waor..
Dus nu weer wel..


Tot nu toe 21+ graden ... _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 24-03 12:59
Dylantje2 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 16:09:
[...]


Nee maar omdat ik log naar de "opbrengst" zegt hij in de nacht kan nie waor..
Dus nu weer wel..


Tot nu toe 21+ graden ... _/-\o_ _/-\o_ _/-\o_
Henk mag alleen niet meer kijken?

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 24-03 17:39

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Daannn1987 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 16:20:
[...]

Henk mag alleen niet meer kijken?
Doe maar een 2 achter het ww

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 18:03

Felicia

🥚meisje?

Grolsch schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 15:35:
[...]


Of een buffervat nodig is of niet is afhankelijk van de situatie, vraag 1 heb je voldoende systeeminhoud, vraag 2 heb je dynamische afgifte (lopen er groepen dicht) vraag 3 komt de flow in je afgifte overeen met de vereiste flow in aan de opwekkingskant.
Zeg je hiermee impliciet dat de flow snelheid van de afgifte niet standaard zo hoog mogelijk moet zijn?

Net dus even de pomp aangepast, is gezakt van 1,2m3 per uur naar 0,/7m3 per uur (8 radiatoren). Temperatuur stijgt weer een beetje binnen, dT is nog steeds 3 à 3,5 en de WP ziet nog steeds Ta 41 en Tr 37. Hiermee wel de ruis weg op de slaapkamer dus deze setting blijft nog even doordraaien!

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • Erwin_83
 • Registratie: Januari 2018
 • Laatst online: 22:35
dfrenner schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 13:13:
Zijn er mensen hier met standaard tussenwoning die gas volledig eruit hebben gedaan en WP voor in de plaats?

Situatie:
Tussenwoning zonder garage of bijkeuken.
Gasloos, heel de wijk is stadswarmte.
Technische installatie is een warmtewisselaar in de meterkast, vanuit daar gaat leidingwerk naar de warme kranen en naar de vloerverwarming beneden en radiatoren boven.

Hoe zou je zoiets aanpakken, kun je überhaupt volledig over naar een WP, met behoud van warm douchewater en verwarming? Ook als het -10 is...
Ik heb geen stadsverwarming. Wel een jaar gasloos nu middels een warmtepomp met ingebouwde boiler voor sww.

Gasloos sinds 01-12-2017 zonder slotje of verwijdering, dus een "gevaarlijke situatie" volgens Liander. Verwarming met een Loria duo 6010. Pelletkachel voor de fun. EDIT 22-09-21 de (gevaarlijke) gasleiding in opdracht van Liander verwijderd.


 • djwireless
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 11-03 18:55
Ik las pasgeleden ergens dat er nog niemand was geweest met een kapotte wp ik ben helaas de gelukkige mijn main pcb is overleden. Ben nu bezig om te kijken of ik nog garantie heb hij komt bij pm coppack vandaan.

 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 24-03 17:39

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

djwireless schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 18:37:
Ik las pasgeleden ergens dat er nog niemand was geweest met een kapotte wp ik ben helaas de gelukkige mijn main pcb is overleden. Ben nu bezig om te kijken of ik nog garantie heb hij komt bij pm coppack vandaan.
Ben wel benieuwd hoe de garantie gaat verlopen wil je dit vermelden.. [ met @Dylantje2 ]
Mijne komt er ook vandaan..:-)

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp

Felicia schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 18:22:
[...]

Zeg je hiermee impliciet dat de flow snelheid van de afgifte niet standaard zo hoog mogelijk moet zijn?

Net dus even de pomp aangepast, is gezakt van 1,2m3 per uur naar 0,/7m3 per uur (8 radiatoren). Temperatuur stijgt weer een beetje binnen, dT is nog steeds 3 à 3,5 en de WP ziet nog steeds Ta 41 en Tr 37. Hiermee wel de ruis weg op de slaapkamer dus deze setting blijft nog even doordraaien!
Afgifte vereist niet een zo hoog mogelijke flow maar een juiste (berekende) flow.

Hoe lager de flow hoe hoger je Ta kan zijn want je hebt een grotere Dt.

Gewenste Dt is weer afhankelijk van je afgifte systeem en leidingen.
djwireless schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 18:37:
Ik las pasgeleden ergens dat er nog niemand was geweest met een kapotte wp ik ben helaas de gelukkige mijn main pcb is overleden. Ben nu bezig om te kijken of ik nog garantie heb hij komt bij pm coppack vandaan.
Die discussie ging meer over kapotte compressoren door start stops.

Welk merk en type heb je en hoe oud is de WP :?

[Voor 23% gewijzigd door Grolsch op 14-12-2018 18:46]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Ramon_1984
 • Registratie: November 2016
 • Laatst online: 00:01
djwireless schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 18:37:
Ik las pasgeleden ergens dat er nog niemand was geweest met een kapotte wp ik ben helaas de gelukkige mijn main pcb is overleden. Ben nu bezig om te kijken of ik nog garantie heb hij komt bij pm coppack vandaan.
Zuur zeg, welk merk en type?
En weet je een oorzaak?

 • Fullpower
 • Registratie: Juni 2017
 • Laatst online: 19:30
Felicia schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 18:22:
[...]

Zeg je hiermee impliciet dat de flow snelheid van de afgifte niet standaard zo hoog mogelijk moet zijn?

Net dus even de pomp aangepast, is gezakt van 1,2m3 per uur naar 0,/7m3 per uur (8 radiatoren). Temperatuur stijgt weer een beetje binnen, dT is nog steeds 3 à 3,5 en de WP ziet nog steeds Ta 41 en Tr 37. Hiermee wel de ruis weg op de slaapkamer dus deze setting blijft nog even doordraaien!
Ik heb hier buffer tussen WP en CV, dacht dat jij die ook had.

Ik merk dat als ik de flow van de CV groter maak, dat het temperatuurverlies in de buffer groter wordt. En daardoor minder afgifte. Flow van de WP moet ruim groter zijn dan de flow van het CV circuit, heb ik hier gemerkt.

Wat is jouw COP met dit weer? Hier is het buiten -1,5c. Daardoor zakt die behoorlijk in; denk dat ik rond de 3 uit kom vandaag. Ik heb op dit moment een Ta van 39c, thermisch vermogen van 5,5kW. Nog maar 1 defrost vandaag. Ik ben benieuwd.

Oost: 3600WP en zuid: 3000WP PV, 9kW Panasonic split warmtepomp en Jaga Twin convectoren met zelfbouw DBE. CPC18 300 liter ZB. Clage 11kW naverwarmer.


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 18:03

Felicia

🥚meisje?

Fullpower schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 19:20:
[...]


Ik heb hier buffer tussen WP en CV, dacht dat jij die ook had.

Ik merk dat als ik de flow van de CV groter maak, dat het temperatuurverlies in de buffer groter wordt. En daardoor minder afgifte. Flow van de WP moet ruim groter zijn dan de flow van het CV circuit, heb ik hier gemerkt.

Wat is jouw COP met dit weer? Hier is het buiten -1,5c. Daardoor zakt die behoorlijk in; denk dat ik rond de 3 uit kom vandaag. Ik heb op dit moment een Ta van 39c, thermisch vermogen van 5,5kW. Nog maar 1 defrost vandaag. Ik ben benieuwd.
Heb ik ook maar de vorige keer dat ik de pomp had aangepast deed hij 8 starts per uur met Ta 35 en Tb 8 of 9. Nu loopt ie verder prima te pruttelen, Ta 40 en Tb 1.

Thermisch volgens Panasonic rond de 3kW, COP gedurende de dag 3 (loopt al vanaf 6:00 aan 1 stuk door).

Hier zojuist pas de flow verlaagd dus kan er nog niet veel van zeggen maar als je zegt meer temperatuur verlies over de buffer dan heb je toch meer afgifte i.p.v. minder?
Ik heb inmiddels wel 2 temperatuur sensoren en het valt op dat de temperatuur die vanaf de buffer naar de leidingen gaat aardig overeenkomt met de Tr die de Wp registreert. Dus WP geeft Ta 40 en Tr 38, Dan gaat er Ta38 de radiatoren in en ongeveer 35 terug de buffer in.

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • BlakHawk
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 09-01-2021
Erwin_83 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 18:29:
[...]


Ik heb geen stadsverwarming. Wel een jaar gasloos nu middels een warmtepomp met ingebouwde boiler voor sww.
Heb jij wel de ruimte om het allemaal kwijt te kunnen waarschijnlijk...

Bij ons lijkt mij dat op dit moment erg lastig...

Youtube: DashcamNL


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 22:03

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

djwireless schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 18:37:
Ik las pasgeleden ergens dat er nog niemand was geweest met een kapotte wp ik ben helaas de gelukkige mijn main pcb is overleden. Ben nu bezig om te kijken of ik nog garantie heb hij komt bij pm coppack vandaan.
Maar je had al transport schade en een h64 storing, dus hij was vanaf het begin misschien al niet helemaal lekker?

@Grolsch
Hij heeft een pana 5kW van een half jaar oud met bovenstaande.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Erwin_83
 • Registratie: Januari 2018
 • Laatst online: 22:35
dfrenner schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 19:57:
[...]


Heb jij wel de ruimte om het allemaal kwijt te kunnen waarschijnlijk...

Bij ons lijkt mij dat op dit moment erg lastig...
Binnendeel met boiler staat op de plek van de oude cv ketel op zolder. Buitendeel staat op het dak. (Heb een deel plat betondak en een deel schuin dak op zolder)

Gasloos sinds 01-12-2017 zonder slotje of verwijdering, dus een "gevaarlijke situatie" volgens Liander. Verwarming met een Loria duo 6010. Pelletkachel voor de fun. EDIT 22-09-21 de (gevaarlijke) gasleiding in opdracht van Liander verwijderd.


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 24-03 17:39

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

ff off topic...
Maar iemadn hier een werkend upload script naar mindergas?
Jaren werkend gehad.. met een lua via domoticz..
Maar op de eoa manier niet meer aan de gang te krijgen..
Python werkend mag ook...
Of iets anders DZvents?
Mijn reactie van de server:
422 Unprocessable Entity

Op site van mindergas.:

Er is een validatiefout opgetreden. Dit kan komen door:

Er is al een meterstand voor de opgegeven datum.
De meterstand is geen getal.
De meterstand is kleiner dan de vorige meterstand.
De meterstand is groter dan de volgende meterstand.
De datum ligt in de toekomst.
De datum ligt voor 31 december 2005.

Eigenlijk gene van allen.. dus iemand?

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 24-03 19:20
De Mitsubishi Ecodan PUHZ-SW75YAA+ERSC-VM2C staat niet meer op de subsidielijst kom ik net achter, alleen maar de ERSD versie ?
Ik heb persoonlijk liever de ERSC, dus waarom deze er nou af is is mij een raadsel.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 24-03 12:59
Dylantje2 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 21:01:
ff off topic...
Maar iemadn hier een werkend upload script naar mindergas?
Jaren werkend gehad.. met een lua via domoticz..
Maar op de eoa manier niet meer aan de gang te krijgen..
Python werkend mag ook...
Of iets anders DZvents?
Mijn reactie van de server:
422 Unprocessable Entity

Op site van mindergas.:

Er is een validatiefout opgetreden. Dit kan komen door:

Er is al een meterstand voor de opgegeven datum.
De meterstand is geen getal.
De meterstand is kleiner dan de vorige meterstand.
De meterstand is groter dan de volgende meterstand.
De datum ligt in de toekomst.
De datum ligt voor 31 december 2005.

Eigenlijk gene van allen.. dus iemand?
Wat probeer je naar mindergas te uploaden ? Vanuit domoticz je kwh stand?
Dan moet je de KWH eraf snoepen... die stuurt hij namelijk std mee.

Ik heb dat bash script (https://wiki.domoticz.com/wiki/Mindergas.nl) quick & dirty aangepast door alleen de eerste 6 getallen door te sturen en daarnaast de " eraf te halen:
#!/bin/bash

#Token to authenicate with mindergas.nl
TOKEN=jadajada

#fetch meterstand (use jq to parse JSON object correctly)
METERSTAND=`curl -s "http://127.0.0.1:8080/json.htm?type=devices&rid=351" | jq '.result[0].Data'| tr -d '"' | cut -c 1-6`


#Get OS date, and format it corectly.
NOW=$(date +"%Y-%m-%d")

#Build JSON by hand ;-)
JSON='{ "date":"'$NOW'", "reading":"'$METERSTAND'" }'
echo $METERSTAND meters
echo $METERSTAND meterstandjes
#post using curl to API
curl -v -H "Content-Type:application/json" -H "AUTH-TOKEN:$TOKEN" -d "$JSON" https://www.mindergas.nl/api/gas_meter_readings


#!/bin/bash
#Token to authenicate with mindergas.nl
#TOKEN=KkRNsJN9BvowfKGzWy2u

#fetch meterstand (use jq to parse JSON object correctly)
#METERSTAND=`curl -s "http://127.0.0.1:8080/json.htm?type=devices&rid=149" | jq '.result[0].Counter'| tr -d '"'`
#printf METERSTAND
#METERSTAND=`curl -s "http://127.0.0.1:8080/json.htm?type=devices&rid=149" | jq '.result[0].Counter'|

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 24-03 17:39

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Daannn1987 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 21:12:
[...]
Wat probeer je naar mindergas te uploaden ? Vanuit domoticz je kwh stand?
Dan moet je de KWH eraf snoepen... die stuurt hij namelijk std mee.

Ik heb dat bash script (https://wiki.domoticz.com/wiki/Mindergas.nl) quick & dirty aangepast door alleen de eerste 6 getallen door te sturen en daarnaast de " eraf te halen:


[...]
mmm ook niet, error:
./mindergas.sh: regel 7: /usr/bin/jq: kan binair bestand Verkeerd uitvoerbaar bestand niet uitvoeren
(23) Failed writing body
meters
meterstandjes

en ook deze melding:
Status: 422 Unprocessable Entity


En de json mist een waarde:
{
"ActTime" : 1544818993,
"AstrTwilightEnd" : "18:31",
"AstrTwilightStart" : "06:32",
"CivTwilightEnd" : "17:06",
"CivTwilightStart" : "07:56",
"DayLength" : "07:49",
"NautTwilightEnd" : "17:50",
"NautTwilightStart" : "07:13",
"ServerTime" : "2018-12-14 21:23:13",
"SunAtSouth" : "12:05",
"Sunrise" : "08:37",
"Sunset" : "16:26",
"app_version" : "4.10267",
"status" : "OK",
"title" : "Devices"
}

Data staat er niet in?

Ik heb een dummy gasmeter die de helft van WP kWh berekent via script.
Die wil ik uploaden..
Graaddagen

[Voor 4% gewijzigd door Dylantje2 op 14-12-2018 21:26]

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • JanAllElectric
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 22:41
Dylantje2 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 21:01:
ff off topic...
Maar iemadn hier een werkend upload script naar mindergas?
Jaren werkend gehad.. met een lua via domoticz..
Maar op de eoa manier niet meer aan de gang te krijgen..
Python werkend mag ook...
Of iets anders DZvents?
Mijn reactie van de server:
422 Unprocessable Entity

Op site van mindergas.:

Er is een validatiefout opgetreden. Dit kan komen door:

Er is al een meterstand voor de opgegeven datum.
De meterstand is geen getal.
De meterstand is kleiner dan de vorige meterstand.
De meterstand is groter dan de volgende meterstand.
De datum ligt in de toekomst.
De datum ligt voor 31 december 2005.

Eigenlijk gene van allen.. dus iemand?
# encoding: utf-8
'''
mindergas -- Upload meterstand van Domoticz naar MinderGas.nl

Instructies:

An P1 Smart Meter krijgt elk uur een update van de Gas meter. Voer
dit script daarom in het eerste uur na middennacht uit. Bijvoorbeeld om
00:14. Hierdoor wordt de laatste meterstand van de vorige dag correct
geregistreerd onder de datum van de vorige dag.

@author: Nicky Bulthuis

@copyright: 2014 Nicky Bulthuis. All rights reserved.

@license: BSD

@deffield updated: Updated
'''

import sys, json, urllib2
from datetime import datetime, timedelta
from argparse import ArgumentParser

def main(argv=None):

parser = ArgumentParser(description='Upload meterstand van Domoticz naar MinderGas.nl')
parser.add_argument("-a", "--apikey", dest="apikey", help="MinderGas.nl API Key", required=True)
parser.add_argument("-u", "--url", dest="url", help="URL naar Domoticz, eg: http://localhost:8084", default='http://localhost:8084')
parser.add_argument("-d", "--device-id", dest="device", help="Device id voor de P1 Gas Smart Meter", type=int, required=True)

args = parser.parse_args()

device_data = json.load(urllib2.urlopen("%s/json.htm?type=devices&rid=%s" % (args.url, args.device), timeout=5))
meterstand = device_data['result'][0]['Counter']

code = upload_meterstand(meterstand, args.apikey)

if code == 201:
return 0
else:
return code


def upload_meterstand(meterstand, apikey):
"""
Upload meterstand naar mindergas.nl
"""
data = {
'date': (datetime.now().date() - timedelta(days=1)).strftime("%Y-%m-%d"),
'reading': meterstand
}

req = urllib2.Request('http://www.mindergas.nl/api/gas_meter_readings')
req.add_header('Content-Type', 'application/json')
req.add_header('AUTH-TOKEN', apikey)

return urllib2.urlopen(req, json.dumps(data)).getcode()

if __name__ == "__main__":
sys.exit(main())

Panasonic TCAP 12Kw J-versie+ Atlantic v3 200L + 5* jaga strada 21 & zelfbouw DBE + 5280Wp + Heishamon, Home Assistant/Node-Red/Grafana/InfluxDB + KIA EV6 77kW RWD


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 24-03 17:39

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

JanHybride schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 21:41:
[...]


# encoding: utf-8
'''
mindergas -- Upload meterstand van Domoticz naar MinderGas.nl

Instructies:

An P1 Smart Meter krijgt elk uur een update van de Gas meter. Voer
dit script daarom in het eerste uur na middennacht uit. Bijvoorbeeld om
00:14. Hierdoor wordt de laatste meterstand van de vorige dag correct
geregistreerd onder de datum van de vorige dag.

@author: Nicky Bulthuis

@copyright: 2014 Nicky Bulthuis. All rights reserved.

@license: BSD

@deffield updated: Updated
'''

import sys, json, urllib2
from datetime import datetime, timedelta
from argparse import ArgumentParser

def main(argv=None):

parser = ArgumentParser(description='Upload meterstand van Domoticz naar MinderGas.nl')
parser.add_argument("-a", "--apikey", dest="apikey", help="MinderGas.nl API Key", required=True)
parser.add_argument("-u", "--url", dest="url", help="URL naar Domoticz, eg: http://localhost:8084", default='http://localhost:8084')
parser.add_argument("-d", "--device-id", dest="device", help="Device id voor de P1 Gas Smart Meter", type=int, required=True)

args = parser.parse_args()

device_data = json.load(urllib2.urlopen("%s/json.htm?type=devices&rid=%s" % (args.url, args.device), timeout=5))
meterstand = device_data['result'][0]['Counter']

code = upload_meterstand(meterstand, args.apikey)

if code == 201:
return 0
else:
return code


def upload_meterstand(meterstand, apikey):
"""
Upload meterstand naar mindergas.nl
"""
data = {
'date': (datetime.now().date() - timedelta(days=1)).strftime("%Y-%m-%d"),
'reading': meterstand
}

req = urllib2.Request('http://www.mindergas.nl/api/gas_meter_readings')
req.add_header('Content-Type', 'application/json')
req.add_header('AUTH-TOKEN', apikey)

return urllib2.urlopen(req, json.dumps(data)).getcode()

if __name__ == "__main__":
sys.exit(main())
Genruik ik ook.
Maar lukt me ook niet. Moet ik in de python code ook iets aanpassen ?
Idx
Api
Ip enz?

Of alleen in de crontab api en idx?

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp

Heren, misschien ff een eigen topic openen hiervoor ? Compleet off-topic, en van het woordje minderGAS in dit topic krijg ik gigantische jeuk op bepaalde plekken :+

[Voor 3% gewijzigd door Grolsch op 14-12-2018 21:46]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Andrehj
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 21:31
koevlaas2 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 21:01:
De Mitsubishi Ecodan PUHZ-SW75YAA+ERSC-VM2C staat niet meer op de subsidielijst kom ik net achter, alleen maar de ERSD versie ?
Ik heb persoonlijk liever de ERSC, dus waarom deze er nou af is is mij een raadsel.
Mitsubishi levert standaard ook alleen nog maar de ERSD bij de 75xAA, dus dat klopt wel.
Ik heb hier al een aantal keer over gepost:
Andrehj in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #6"
Andrehj in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #6"

En @borgoe72 was hier vorige week ook al tegenaan gelopen.

Overigens vraag ik mij wel af wanneer jij de combi 75YAA met ERSC in de subsidielijst hebt zien staan, want in alle versies die ik heb (de 2017-12, 2018-05 en de 2018-09) komt die combi niet voor. Steeds alleen maar met de ERSD binnenunit.

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 + Ubbink AirExcellent. Stuur DM voor €50 Raisin bonus.


 • JanAllElectric
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 22:41
Dylantje2 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 21:45:
[...]


Genruik ik ook.
Maar lukt me ook niet. Moet ik in de python code ook iets aanpassen ?
Idx
Api
Ip enz?

Of alleen in de crontab api en idx?
ik start het als volgt op in taakbeheer synology:

/volume1/homes/Jan/Pythonscripts/meterstanden_mindergas_nl.py -a xxxxx -d yyy

xxxxx: api mindergas
yyy: idx in domoticz

Panasonic TCAP 12Kw J-versie+ Atlantic v3 200L + 5* jaga strada 21 & zelfbouw DBE + 5280Wp + Heishamon, Home Assistant/Node-Red/Grafana/InfluxDB + KIA EV6 77kW RWD


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 24-03 19:20
Andrehj schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 21:47:
[...]

Mitsubishi levert standaard ook alleen nog maar de ERSD bij de 75xAA, dus dat klopt wel.
Ik heb hier al een aantal keer over gepost:
Andrehj in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #6"
Andrehj in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #6"

En @borgoe72 was hier vorige week ook al tegenaan gelopen.

Overigens vraag ik mij wel af wanneer jij de combi 75YAA met ERSC in de subsidielijst hebt zien staan, want in alle versies die ik heb (de 2017-12, 2018-05 en de 2018-09) komt die combi niet voor. Steeds alleen maar met de ERSD binnenunit.
Dat is raar want de genoemde binnenunit heeft een andere maat koudemiddel aansluitingen en ook is de warmtewisselaar kleiner. Maar goed, de 10 kW kan je wel weer in ERSC krijgen.
Heb 2 klanten die 7.5 kW hebben en een ERSC binnenunit, zelf heb ik destijds een 75vha+ersc in mijn huis geplaatst.
Lijkt mij dat deze gewoon op de subsidielijst gaat komen.

Edit: De boel is wel aan te sluiten want je kan eea gewoon verlopen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Andrehj
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 21:31
koevlaas2 schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 22:11:
[...]
Dat is raar want de genoemde binnenunit heeft een andere maat koudemiddel aansluitingen en ook is de warmtewisselaar kleiner.
Dat is dus precies waar ik me in mei al over verwonderde.

Qua verloop: Ik heb dit op de beurs in Den Bosch nog aan Alklima gevraagd, en zij zeiden dat je qua maat van de slangen de (grotere) maat van de buitenunit moet aanhouden, en dan dus op de binnenunit met een verloopje naar de kleinere maat moet.
Maar ik vind het ook vreemd dat het 7.5 kW model (die voor de subsidie maar 6 kW levert...) nu aan de kleine binnenunit wordt geknoopt, terwijl dat bij de voorganger dus niet zo was.
Overigens denk ik niet dat deze op de subsidielijst gaat komen, want ook in alle combinatietabellen die ik van Mitsubishi heb gevonden (Duits en Engels) wordt de 75xAA nu aan het D-model binnenunit geknoopt. Pas vanaf de 80YAA (8 kW Zubadan) levert Mitsubishi het C-model binnenunit.

[Voor 22% gewijzigd door Andrehj op 14-12-2018 23:12]

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 + Ubbink AirExcellent. Stuur DM voor €50 Raisin bonus.


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 24-03 19:20
Andrehj schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 23:10:
Ik heb dit op de beurs in Den Bosch nog aan Alklima gevraagd, en zij zeiden dat je qua maat van de slangen de (grotere) maat van de buitenunit moet aanhouden, en dan dus op de binnenunit met een verloopje naar de kleinere maat moet.
Maar ik vind het ook vreemd dat het 7.5 kW model (die voor de subsidie maar 6 kW levert...) nu aan de kleine binnenunit wordt geknoopt, terwijl dat bij de voorganger dus niet zo was.
Overigens denk ik niet dat deze op de subsidielijst gaat komen, want ook in alle combinatietabellen die ik van Mitsubishi heb gevonden (Duits en Engels) wordt de 75xAA nu aan het D-model binnenunit geknoopt. Pas vanaf de 80YAA (8 kW Zubadan) levert Mitsubishi het C-model binnenunit.
Mijn 75VHA had trouwens € 2300,- subsidie (was in het eerste jaar subsidie 2016).
Mijns inziens moeten ze de ERSC ook gewoon subsidiëren, lijkt mij dat mijn klanten dit wel even aan RVO gaan vragen.
Inderdaad verloop ik de koelleidingen bij de binnenunit anders krijg je de hele weg een 1/2 en 1/4 leiding met meer weerstand dan 3/8 en 5/8.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


 • Andrehj
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 21:31
@koevlaas2 Hoe komen die klanten trouwens aan die combi? Want die wordt zo toch nergens verkocht? Of bestel jij (of zij?) losse delen? En is dat qua prijs nog interessant?

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 + Ubbink AirExcellent. Stuur DM voor €50 Raisin bonus.


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 24-03 19:20
Andrehj schreef op vrijdag 14 december 2018 @ 23:24:
@koevlaas2 Hoe komen die klanten trouwens aan die combi? Want die wordt zo toch nergens verkocht? Of bestel jij (of zij?) losse delen? En is dat qua prijs nog interessant?
E viva Espana

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

Pagina: 1 2 3 ... 121 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee