Toon posts:

Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen #8 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 126 Laatste
Acties:
  • 568.036 views

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 31-05 13:46
Mede-auteurs:
  • mkleinman
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 22:42

mkleinman

  • Grolsch
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 21:43

Grolsch

  • develdonk
  • Registratie: Maart 2003
  • Laatst online: 19:04

develdonk

  • BarryH
  • Registratie: Maart 2011
  • Laatst online: 00:24

BarryH

  • Andre1973
  • Registratie: Juni 2012
  • Laatst online: 01-04 16:43

Andre1973

  • Remco45
  • Registratie: Januari 2013
  • Laatst online: 30-05 09:07

Remco45

  • Chris_82
  • Registratie: Oktober 2017
  • Laatst online: 20:37

Chris_82

Oorspronkelijke TS

Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.

Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geïnteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor we nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.

Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt :+

Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.

Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"

Inleiding / voorwoord

Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2019 gegroeid tot een populair topic met intussen 10.000'en reacties. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen". En intussen zijn we dus alweer bij deel 8 aan beland.

Changelog

  • Eerste deel
  • 31-01-2016, Deel twee!
  • 05-02-2017, Deeltje drie!
  • 15-09-2017, Deel 4 !
  • 04-12-2017, Grote aanpassing openingspost.
  • 05-12-2017, Deel 5!
  • 06-12-2017, Diverse grote verbeteringen in het topic.
  • 10-12-2017, Shops / installateurs toegevoegd.
  • 11-12-2017, Diverse shops / installateurs toegevoegd.
  • 03-02-2018, formule warmteberekening toegevoegd + buffervat verhaal uitgebreid
  • 25-04-2018, Deel 6!
  • 13-12-2018, Deel 7!
  • 17-10-2019, Deel 8!

Werking warmtepomp

YouTube: Hoe werkt een warmtepomp?





Werking: Het koudemiddel (tussen F en B ) is een stof met een lage ‘kook temperatuur’

A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.

De ( Gesloten ) bron waarover wordt gesproken kan een bron zijn in de grond, dan spreken we over een W/W warmtepomp maar ook de buitenlucht met een reguliere "airco" unit. Dan spreken we over een L/W warmtepomp zoals in dit topic.

Begrippen

Wat begrippen op een rij:



COP

( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP

Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?

Antwoord:

10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen

COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!




sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .

Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .



Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).

Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.

Verschillende L/W warmtepompen

Grafieken

Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.
Temperatuur in Nederland
Met dank aan warmtecheck.nl



Deze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forum



Echte winters? Wat zijn dat?



Bovenstaande tabel betreft uitsluitend Zuid-Holland. In het binnenland en in het noorden is er sprake van een veel guurder klimaat. In Zuid-Holland was er bijvoorbeeld in de periode 2005 t/m 2017 geen daggemiddelde lager dan -8 graden. (Bij WP's is het daggemiddelde een beter uitgangspunt dan de minimum temperaturen, zeker bij een goed geïsoleerd huis.) Elders in NL is er sprake van veel lagere daggemiddelden met in afgelopen jaren ook een aantal malen op verschillende plekken minimumtemperaturen onder de -20.

Voorbeeld: 2 t/m 7 februari 2012 Eindhoven daggemiddelde -7,2 -9,4 -13,8 -8,1 -7,3 -8,7 en Arcen in dezelfde periode: -7,4 -9,3 -10,7 -7,2 -7,5 -8,1 (bron: https://weerstatistieken.nl/). In Eindhoven was het toen dus 3 dagen lang gemiddeld onder de -10 graden. In Lelystad werd toen een minimum temperatuur van -22,9 graden gemeten en in Marknesse van -22,8.

Het blijft dus raadzaam in wat koudere delen van Nederland om van -10 te blijven uitgaan voor capaciteitsberekeningen van WP's. Dit was de norm om de capaciteit op basis van het warmteverlies van het huis voor gasketels te bepalen bij een windkracht 3 (windkracht is naast temperatuur een zeer belangrijke parameter voor afkoeling van een huis). Het KNMI verwacht geen hogere minimum daggemiddelden in de komende decennia.

Integendeel: de extremen worden waarschijnlijk groter ondanks gemiddeld hogere temperatuur (warmere winters met meer uitschieters naar zowel boven als beneden). De jaartallen van de extremen zijn nu ook al vaak behoorlijk recent. Zie https://www.knmi.nl/kenni...winter-door-de-jaren-heen en http://www.knmi.nl/over-h...aakt-winterbeeld-compleet , https://www.knmi.nl/kenni...die-van-2010-in-nederland

Hybride / Solo

Een hybride L/W warmtepomp is ter ondersteuning van de CV ketel. De Techneco ELGA is een goed voorbeeld van een hybride L/W warmtepomp. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, mocht dit niet lukken dan schakelt de ELGA de ketel er bij aan.

Daarnaast zijn er solo apparaten zoals de Techneco Loria. Deze neemt de functie van de CV ketel volledig over en kan dus ook voor warm water ( SWW ) zorgen.

Voorbeelden van een hybride L/W warmtepomp zijn:
  • Techneco ELGA
Voorbeelden van een solo oplossing ter vervanging van de ketel zijn:
  • Techneco Loria

Grootte warmtepomp

Grote uitdaging is om te bepalen hoe groot/zwaar een warmtepomp moet zijn. Te groot is niet altijd goed maar te klein is zeker niet goed en betekent het koud hebben in de winter.

Over het algemeen kunnen grotere/zwaardere warmtepompen minder ver terug moduleren als kleinere warmtepompen. Het liefst koop je een warmtepomp met een modulatiebereik tussen de 0 en 100% alleen bestaan deze niet.

Het is een utopie dat je een WP kunt aanschaffen die niet gaat pendelen. Immers in elk huis wordt het warmteverlies op een gegeven moment dusdanig laag door warmere buitentemperaturen dat de WP een keer zijn energie niet kwijt kan en uit gaat.

Over het algemeen moduleert een warmtepomp terug tot zo'n 30 á 40% van het maximale vermogen (afhankelijk van het merk/type).
Dit betekent dat als je een warmtepomp van "stel" 10KW hebt deze minimaal 3 á 4KW warmte genereert. Stel je warmteverlies is maar 1 of 2 KW dan zal de warmtepomp dus gaan "pendelen" (aan/uit).
Een uitzondering op de regel is de WP van Fujitsu, deze kan aanzienlijk verder terug moduleren.

Het liefst zien we 1 constante run zonder onderbrekingen. Al zijn de compressoren tegenwoordig dusdanig sterk dat ze 10.000'en start/stops kunnen maken, ze gaan dus echt niet zo kapot, zelfs bij meerdere keren per uur in/uitschakelen zou het "theoretisch" 10-tallen jaren duren voordat de compressor kapot zou gaan.

Als je dus een te grote WP aanschaft heb je eerder kans op pendelgedrag, koop je een te kleine WP dan heb je kans op koude voeten.

Ook zal een grotere WP minder snel invriezen (defrosten) als een kleinere WP omdat een grotere WP een grotere condensor heeft, en dus minder hard draait als een kleinere WP bij een gelijke situatie.
Wel is vaak de COP van een kleinere WP "iets" beter.

Dus allemaal zaken welke meegenomen moeten worden in het bepalen van de capaciteit van de WP.

@Koevlaas2 heeft een simpele formule om de grootte van de warmtepomp te bepalen. Deze formule lijkt aardig accuraat en geldt voor alleen verwarming ( continu stoken 24/7 stoken ) en dus niet voor SWW verbruik.

De formule is:
Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Bijvoorbeeld mijn verbruik voordat ik ( mkleinman ) over ging naar de ELGA: 1100m3 gasverbruik. Levert 8800 / 1650 = 5.33, Afronden naar boven = 6kW. Dit klopt aardig. De ELGA levert 5.1kW en heeft het moeilijk onder nul, ik had meer capaciteit nodig gehad.

Wanneer er wel nachtverlaging gaat worden toegepast en/of SWW dan is er dus een grotere unit nodig!

"Mijn WP (11,2KW) had afgelopen weekend (temperatuur +- 0 graden en mist) 2 uur en 20 minuten nodig om mijn 400 liter vat op 45 graden te krijgen."

Mocht ik ooit overgaan naar een all-electric warmtepomp dan wordt dit een 8kW of 10kW variant puur om wat meer over te hebben.

Het is natuurlijk wel van belang dat je het vermogen kwijt kunt in je afgiftesysteem.
Het thermische vermogen kun je uitrekenen door onderstaande formule.

Vermogen = L/s * 4.2 * Dt = kW

Dus bij een flow van 15 liter per minuut (=0,25 liter per seconde) en een dT van 3 graden wordt er 3,15kW aan warmte afgegeven.

Als je een WP hebt van 10kW heb je bij een Dt van 5 graden (zo'n beetje de max bij de meeste WP's) een flow nodig van 0,476 liter per seconde, 28,57 liter per minuut, 1714 liter per uur. Als je deze flow niet kwijt kunt in je afgiftesysteem zul je de 10kW vermogen niet halen. Veelal wordt daarom bij grotere WP's een buffervat als open verdeler gebruikt om de flow kwijt te kunnen.

Om het warmteverlies van een woning te berekenen wordt normaal gesproken de ISSO-publicatie 51 gebruikt.

Deze berekening geeft aan hoeveel vermogen je nodig hebt in de minst gunstige situatie (koud, regenachtig weer) en houdt rekening met allerlei factoren.

Zie hieronder een DIY document:

https://warmtepomp-weetje...mogens-in-woning-ISSO.pdf

SWW

Om compleet gasloos te kunnen, zul je ook je SWW met de warmtepomp moeten maken. Bedenk dan wel dat je een grote boiler (200-300L gemiddeld) kwijt moet kunnen in huis omdat een warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om rechtstreeks te douchen of badderen zoals met een gas-combiketel. Dus moet er een voorraad aangelegd worden. Bijkomend voordeel is dat je het water op de meest gunstige tijd kunt opwarmen (lage stroomkosten (PV), hoge buitentemperatuur (lager verbruik), weinig warmte vraag CV).
Voor de bereiding van SWW heb je naast een boilervat ook een driewegklep, temperatuursensor en elektrisch element nodig. Voordelige boilervaten met zijn onder andere te vinden in Polen.

Kun je, of wil je (€€) geen grote boiler; Of heb je lauwwatervrees? Er bestaan ook doorstroomverwarmers op 3-fase stroom om direct het lauwe water 10-20°C warmer te maken (COP=1), zodat er in extreme situaties altijd warm water voorhanden is. (Bijvoorbeeld: Wijas POW-Multi / Clage CEX)
Legionella preventie
De groei van de legionellabacterie kan een probleem vormen in stilstaand warm water. Alle fabrikanten en installateurs zijn verplicht om een preventieprogramma in werking te stellen, waarbij het water in de boiler minimaal maandelijks, bij voorkeur wekelijks 1x tot 60 á 65°C wordt verwarmd om eventueel aanwezige bacterien te doden. Minimaal 10 minuten bij die temperaturen is voldoende.
Sommige tweakers vinden dit overbodig en besluiten zelf om zo'n preventieprogramma uit te schakelen. Uiteraard op eigen risico. Aangedragen redenen hiervoor zijn onder andere dat er dagelijks voldoende doorstroming is, buitenlandse normen voor preventie soepeler zijn, condities voor groei slecht zijn (RVS, hardheid water) en dat het risico relatief klein is ten opzichte van tuinslangen of plantenspuiten.
De voorkeur is natuurlijk beter voorkomen dan genezen.

Buffervat

Het nodig hebben van een buffervat kan 2 redenen hebben.

1= Systeeminhoud vergroten. Dit kun je inderdaad ook goed bereiken door alle groepen open te laten
2= Hydraulische scheiding van opwekcircuit/afgiftecircuit.

Het buffervat is een veel besproken discussiepunt in dit topic.
Een aantal gebruikers in dit topic laten zien dat als er voldoende systeeminhoud is, en men de benodigde flow goed kwijt kan in het afgiftesysteem een buffervat niet altijd noodzakelijk is.
Bij grotere warmtepompen is het wel aan te raden vanwege de hoge benodigde flow die nodig is om de hoge vermogens te kunnen halen.
Ook bij naregeling waar (gedeeltelijk) groepen kunnen dichtlopen is een buffervat altijd aan te raden om de hydraulische systemen te scheiden.

Een WP (Het primaire circuit) werkt met een vaste / hoge flow, dus pompt op constante druk.
Als je naregeling hebt dan heb je een dynamische flow en dus een pomp op proportionele druk (secundaire circuit).
.
Per groep vloerverwarming gaat er (aanname) 2 ltr/minuut aan debiet doorheen. Als je alleen je woonkamer hebt met 5 groepen (aanname) is dat dus 10 liter/minuut, wat veel te weinig is voor een grote WP (die van mij doet 26 ltr/minuut)

Het primaire circuit (warmtepomp) werkt met een vast debiet (flow) en het secundaire circuit werkt met proportionele druk omdat de flow constant veranderd bij het open gaan en dichtlopen van diverse groepen. Vandaar dat bij naregeling een buffervat als open verdeler eigenlijk noodzakelijk is.

Koelen

Koelen met een L/W warmtepomp is geen groot succes bij de meeste hier op het forum. Het grote probleem is dat de temperatuur wel naar beneden gaat maar de relatieve luchtvochtigheid niet. Die gaat zelfs omhoog als de temperatuur naar beneden gaat wat het leefklimaat nog beroerder maakt.

Geluidsproductie

Een L/W warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Er wordt dus een buitenunit geinstalleerd die vergelijkbaar is met een buitenunit van een airconditioning. Deze units maken geluid. Houdt hier rekening mee wanneer je een L/W pomp laat installeren.

Grootste probleem is onvoldoende demping. De trillingen van de compressor en ventilator worden dan aan de constructie van je woning doorgegeven en kunnen ontzettend hinderlijk zijn. Houdt daarnaast ook rekening met de buren.

Om het geluid te reduceren kun je een omkasting laten installeren (Climeleon / Merford) of zelf bouwen met wat hout en het juiste geluidsabsorptiemateriaal (wie weet een goede link?)

Ook kan dit materiaal ( https://www.geluidsisolat...olerende-massaplaten.html ) worden gebruikt voor geluidsreductie.

Er zijn ook mensen in dit topic die de buitenunit open hebben gemaakt en er zelf extra isolatie aan hebben toegevoegd. Let op: Als je dit doet heb je niet langer garantie!

Populair in dit topic

In dit topic zijn een aantal apparaten erg populair. Hieronder een kort stuk over elk van deze apparaten
Techneco ELGA
Techneco levert al een aantal jaar een hybride L/W warmtepomp genaamd de ELGA. ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. Dit houdt in dat de ELGA het verwarmen samen met de ketel doet. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan wordt de CV ketel erbij aan geschakeld.

Deze zijn:
  • Buitentemperatuur onder de 4 graden ( als temperatuurbegrenzing er op zit ).
  • Gemeten temperatuur in de woonkamer is 1,5 graad kouder dan gewenste temperatuur
  • ELGA draait al 2 uur maar setpoint is nog niet bereikt.
De ELGA kan maximaal een aanvoertemperatuur leveren van 42 graden. Wil je 42 graden aanvoertemperatuur dan moet je daar wel wat voor doen; Zoals gezegd doet de ELGA graag laag en traag. In de praktijk, bij mkleinman, komt dat er op neer dat de gemiddelde aanvoertemperatuur tussen de 33 en 35 graden ligt bij het normale klokprogramma. Hogere temperaturen zijn wel mogelijk maar dan moet handmatig de thermostaat hoger worden gezet zodat het verschil tussen gemeten en gewenst groter wordt.

Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.

De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.

1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.

2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!

Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.
Techneco Loria ( Duo )


De Loria is de oplossing van Techneco om volledig gasloos te kunnen met een L/W warmtepomp. Het is een split-warmtepomp, verkrijgbaar in 4 verschillende vermogens (6004: 4kW, 6006: 6kW, 6008: 8kW en 6010: 10kW). Daarnaast heb je nog de optie om ook SWW te maken, dan wordt het de Loria Duo genoemd. Allemaal zijn het enkelfase (230V) warmtepompen. De buitenunits zijn van Fujitsu (ook wel bekend van de General L/W warmtepompen), de binnenunit komt van Atlantic uit Frankrijk. Voor de koudste dagen heeft de Loria ook nog een 3kW element (COP=1) om extra te kunnen verwarmen. Net als veel andere L/W warmtepompen, verliest de Loria bij lage temperaturen (A-7/W35) 15-20% van het oorspronkelijke vermogen bij A7/W35, alleen de 6004 behoud zijn vermogen bij lage temperatuur.
De Loria warmtepompen zijn relatief gunstig geprijst, als het een no-go is om een buitenlandse L/W warmtepomp te bestellen en zelf te installeren. Techneco heeft een goed verspreid netwerk van installateurs waarmee ze samenwerken en waar je terecht kunt voor offertes, service en garantiewerk.
De Loria warmtepomp werkt op basis van een stooklijn met buitensensor (WAR) en correctie door middel van een ruimtethermostaat. De stooklijn en correctie zijn vrij instelbaar. Uit de stooklijn en correctie volgt een setpoint voor de aanvoer temperatuur, waarop een ±1°C regelband wordt toegepast om de buitenunit te stoppen of starten.
Voor de Loria Duo kun je 1 of 2 vaste dagelijkse momenten aangeven wanneer het boilervat met SWW naar comfort-temperatuur wordt gebracht, daarbuiten is een eco-temperatuur instelbaar. Standaard zit de temperatuursensor onderin, op ca. 1/3 van het boilervat. Op die manier wordt er voor gezorgd dat het hele vat op temperatuur komt. Als de temperatuur bij de sensor 7 graden onder het setpoint komt, zal een nieuwe SWW-run gestart worden. Bij normaal gebruik is het voldoende om het boilervat 1x in de middag (14-17 uur) naar een comfort-temperatuur van 50-55°C te brengen en daarbuiten een eco-temperatuur van 40-45°C aan te houden. Op die manier gebeurt het opwarmen op een gunstig moment voor verbruik, maar zul je nooit met te koud water komen te zitten om te douchen.
Voor legionella preventie zal het elektrisch element in de boiler 1x in de week de temperatuur naar 60°C brengen.
Het geluid van de Loria is op papier gemiddeld te noemen. In de laagste last nauwelijks hoorbaar, bij hogere last is met name het ventilatorgeluid aanwezig. Nog steeds kun je dan op normale toon een gesprek houden als je er direct naast staat. De geluidservaring of gevoeligheid voor geluid is natuurlijk zeer subjectief, ook kan de omgeving negatieve invloed hebben op het geluid.

Enkele nuttige links voor de Loria: documentatie, brochure, vergelijking, ontwerphandleiding met inkoopprijzen, installateurshandleiding
Panasonic warmtepompen
Panasonic heeft een uitgebreide reeks L/W warmtepompen, waarvan de Aquarea monoblocs (5kW, 6kWen 9kW) zich zeer goed lenen voor DIY installatie. De units zijn enkelfasig en door de monoblock constructie is geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig. Ze houden ook bij lage temperaturen (tot -15 °C) hun vermogen doordat er bij zakkende buitentemperaturen steeds hogere frequenties worden vrijgegeven. Aanvullend hebben ze nog een elektrisch verwarmingselement van 3 kW wat ingezet kan worden als hulp bij lage buitentemperaturen of bij defrosts.

Deze monoblocs zijn relatief stil en hebben een goed rendement (COP). De WP kan eventueel via een driewegklep ook de warmwatervoorziening d.m.v. een boiler aansturen.
Het voordeel van een monoblock is dat het koelmiddelcircuit al geheel in de fabriek is gemonteerd en dat er dus voor de installatie geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig is. Dit heeft echter als nadeel dat het verwarmingscircuit naar buiten moet worden gebracht met het risico van bevriezen bij stroomuitval. Regelmatig ontstaan er daarom forumdiscussies over de noodzaak van glycol.

Bevriezing zal in de praktijk alleen optreden bij zeer lage temperaturen tezamen met een langdurige stroomstoring (langer dan 4 uur). In zeer uitzonderlijke gevallen duren stroomstoringen langer dan 4 uur (Haaksbergen 2005 61 uur, Betuwe 2007 bijna 2 dagen, 2017 Culemborg 6 uur). Een klein gaatje in de terugslagklep kan helpen om micro-circulatie mogelijk te maken, waardoor bevriezing minder snel zal plaatsvinden. Glycol kan bevriezingsrisico voorkomen, maar het glycol moet wel jaarlijks worden gecontroleerd en eventueel bijgevuld of vervangen (elke 5-7 jaar). Hou verder rekening met de kosten van het glycol en de afvoer van restanten (glycol mag niet het riool in). Ben je echt bang voor schade door bevriezing neem dan liever een split-unit. Een kleine hoeveelheid glycol geeft alleen schijnzekerheid. Gebruik 35% voor bescherming tot -15. Glycol geeft wat extra slijtage en zo'n 5% verlies aan rendement. Geen auto-antivries gebruiken!

Hier op Tweakers zijn diverse leden actief die zo’n Panasonic zelf geïnstalleerd hebben. Voor diegenen die de Duitse taal machtig zijn, is er ook veel informatie te vinden op een Duits forum:

http://aquarea.smallsolutions.de/index.php?title=Hauptseite

En nog meer links:
http://www.haustechnikdia...k-Luft-Wasser-Waermepumpe
http://www.haustechnikdia...f3e5-von-Panasonic-Geisha
http://www.haustechnikdia...e-wie-einfach-realisieren
https://www.haustechnikdi...m/t/197868/Geisha-H-Serie

TIPS

Meten is weten!
Bezuinig nooit op meetinstrumentatie. Zorg er altijd voor dat je weet hoe je warmtepomp presteert. Investeer dus in een makkelijke oplossing zoals een Kamstrup meter voor het bepalen van de output en de COP. Of bouw zelf een systeem met een VFS2-40 en koppel die met bijvoorbeeld domoticz.

links:

https://nl.aliexpress.com...r-supply/32742104471.html

https://github.com/AlbertHakvoort/Melcloud2Domoticz/
Isolatie
Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.



Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!
DBE op radiatoren
Om de afgifte van radiatoren of convectorputten te verbeteren kan je kijken naar DBE ( Dynamic Boost Effect ). Dit kan met Speedcomfort (wel converctorversie of ingebouwde thermostaat bypassen, werkt anders pas (ruim) boven 33 C). Daarnaast is dit een simpel systeem om zelf te maken met een temperatuursensor en wat goedkope computerfans. Hier in DED is er ook een discussietopic over: LTV: Deel hier je Jaga DBE zelfbouw ervaringen
Vloerverwarming
Om zo effectief gebruik te maken van de L/W warmtepomp is het handig om met vloerverwarming kortere en kleinere kringen te gebruiken. Dus in plaats van 80 - 120m per kring slechts 60 tot 80 per kring. Zo wordt de flow veel hoger en gaat de efficientie van de vloer omhoog.
Stroomaansluiting
Zeker bij zwaardere warmtepompen en/of SWW verwarming is eigenlijk een 3 fasen aansluiting noodzakelijk. Het laatste wat je wilt is dat je zelf in de winter moet gaan beslissen of de oven voor het koken voor gaat of de verwarming :)

Prijzen en subsidie

Er worden behoorlijke subsidies uitgedeeld voor warmtepompen tot 2300,- aan toe voor een L/W warmtepomp. de ELGA kost inclusief installatie, zonder subsidie, zo rond de 4000,-. Zie ook de lijst met eigenaren wie wat heeft betaald voor zijn/haar warmtepomp.

Eigenaren in dit topic

  • Eric-PVT: Techneco ELGA, Carrier
  • mkleinman: Techneco ELGA, Carrier, ( 3999,- )
  • BarryH: Techneco ELGA, Carrier
  • hansdegit: Techneco ELGA, Carrier
  • vanderv: Techneco ELGA, Carrier
  • Develdonk: Techneco ELGA, Toshiba -> Mitsubishi Ecodan 7,5kw
  • Tomexergie: Techneco ELGA, Toshiba
  • Itchin: Techneco ELGA, Toshiba
  • Bram-Bos: Techneco ELGA, Toshiba ( 4200,- )
  • peterpijpelink: Techneco ELGA, Toshiba
  • Noord27: Techneco ELGA, Toshiba
  • Q1Q: Techneco ELGA, Toshiba. ( 3100,- )
  • Daannn1987: Techneco ELGA, Toshiba. ( 4001,50 / 1701,50 na subsidie )
  • icecoolsniper: Techneco ELGA, all-in ( 2048,50 na subsidie )
  • Aziraphale: Techneco ELGA, Toshiba, ( 1571,50 na subsidie )
  • amarkest: Techneco ELGA, Toshiba geen WAR.
  • wervisser: Techneco Loria 6008 met 300 liter boilervat
  • Enerziek: Techneco Loria 6010 ( 12500,- )
  • Chris_82: Techneco Loria Duo 6010 met 190L boilervat ( 7800,- na subsidie )
  • Betonzicht: Techneco Loria 6008 + 190L boilervat ( 9124,88,- / 6824,88 na subsidie ) + Multical 302
  • apt: Therma V 9KW
  • Hajeetje: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5 ( 2499,- / 199,- na subsidie)
  • hrt: Panasonic WH-MDC05F3E5 ( 2230,80 )
  • Jaari: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5
  • hannibal2206: Panasonic 5kW monoblock / Gree KFRS-9 (9 kW On/Off) als backup
  • Ramon_1984: Panasonic 5kW monoblock WH-MDC05F3E5 (vroeger Techneco ELGA Carrier)
  • Scoutertje: Stiebel Eltron WPL15 ACS met HSBC200 boiler ( 12500,- )
  • LittleTycoon: Nibe F2120-16, 3 fasen, import uit Zweden
  • Psy: Daikin Altherma LT 16 kW ( EHVH16S26CB9W, ERLQ016CAW1 ) ( 13900,- )
  • Bl4ckviper: Fujitsu Waterstage WH11F 10.8kW + 300 liter boiler ( 15673,- / 13273,- na subsidie )
  • Jan Treur: Fujitsu Waterstage HT Type WH16 / WOH14RIYF 14kW + 200 liter boiler ( 14632,- )
  • Crazyharrie: MItsubishi Ecodan 7,5KW + 300 liter SWW vat. ( 6000,- )
  • mightym: Mitsubishi Ecodan 7.5kW + 300 liter SWw vat ( 2800,- na subsidie ).
  • Grolsch: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) met een 400 liter SWW
  • mgroen81: Mitsubishi Ecodan (mono) 5kW, 200l SWW, 125l buffervat ( 5500,- na subsidie )
  • Kanaaldijk: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) aangesloten op een 1000 liter zonneboiler, retour CV door zonneboiler
  • zw7: Hitachi Yutaki RASM-4VNE 11kW, 300 liter boiler
  • Rol-Co: Ekowarrior deluxe 7kW split unit ( 400,- )
  • Ivow85: Nefit Enviline All electric split 7kW met los WTW vat ( 7950,- installatie, 2150 subsidie, na subsidie: 5800,- )
  • @timovd : Panasonic split (all-in-one) WH-UD07HE5-1
  • @Felicia : Panasonic 9kW T-Cap
  • @jebice Vaillant VWL 85/3 7.7 kw
  • @Wimhaw Danfoss dhp-iq 9 max
  • @Gasschuif Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW80VAA met hydrobox ERSC-VM2C
  • @Wimlem LG HU071.U43 + HN1616.nk3 warmtepomp
  • @Baapje327 Panasonic WH-MXC12H9E8 T-CAP
  • @TriLithium Mitsubishi PUHZ-SW75YAA+ERSD-VM2C 7.5 kW 400V.
  • @Fullpower Panasonic KIT-WC09H3E8 uit Nederland
  • @Naalroc Mitsubishi PUHZ-SHW140YHA + ERST20C-VM2C, grotendeels zelfbouw, incl alle benodigde materialen, en installatie door een F-cert installateur ca. €6000 na subsidie, incl 200L buffer en 200L boiler.
  • @BlueTooth76 : Mitsubishi Zubadan 14kW (PUHZ-SHW140YHA en EHSC-VM2C) met 200 liter SWW
  • @joozzt Viessmann Vitocal 200-S met AWB-M-E 201.D08

Links

mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"


http://www.warmtepomp-info.nl/

Subsidieregeling

Voor de subsidieregeling kijk op: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

Monitoring

De basisbenodigdheden voor monitoring van je warmtepomp zijn minimaal een stroom-kWh meter met daarbij eventueel een warmte-kWh meter. Als stroom-kWh meter kan bijvoorbeeld een DIN-rail meter in meterkast, of een stekker-kWh meter voor kleinere warmtepompen.
Een warmte-kWh meter bestaat uit twee temperatuursensoren en een flowmeter, met een rekenkastje dat de geproduceerde warmte berekent en optelt in de tijd:
warmte (kW) = flow (kg/s) * (T_aanvoer (°C) - T_retour (°C)) * 4.186 (kJ/kg/°C).
Een (geijkte) warmte-kWh meter kun je kopen, maar zijn ook zelf te maken voor een goede meting van de warmteproductie. Sommige warmtepompen hebben zelf intern stroom- en warmtemeters die zelfs het gebruik voor verwarming en warm water uitsplitsen.

Wil je de warmtepomp uitgebreider en live monitoren, zorg dan dat je kWh-meters kunnen communiceren met een Raspberry Pi of het internet (S0, ModBus, M-Bus, Youless, IUNGO, Melcloud, Liveheatpumpmonitor).
Bedenk ook met welk tijdsinterval je wil monitoren. In de meeste gevallen is een 5 minuten interval en dagtotaal voldoende (Domoticz, PVoutput, Youless/Enelogic). Voor snellere en uitgebreidere monitoring bestaat er de optie om Domoticz te koppelen met een database (InfluxDB) en visualisatie (Grafana).
Kijk dan ook eens in dit topic: Kamstrup Multical 302 met Pi uitlezen en domoticz

Links naar kWh meters: DIN-rail 1-fase / 3-fase / Stekker simpel Z-wave
Warmtemeter Kamstrup Multical 302: webwinkel 1 (Mbus = + 25 euro --> offerte vragen) / webwinkel 2
& bijbehorende afsluiters: webwinkel 1 / webwinkel 2
Goedkope M-Bus USB master
Albert Hakvoorts Melcloud to Domoticz

COP cijfers

Tomexergie houdt al een tijdje een lijst bij van de prestatie van diverse warmtepompen van gebruikers.




De Excel sheet is te downloaden:

http://ateliervanwolde.nl/downloaden-wp/

Installateurs en webshops

Webshops
Installateurs

Veel gebruikte sites voor aankopen

Subsidie: https://www.rvo.nl/subsid...dt-de-isde-1/warmtepompen

NL: https://www.topaircon.eu/...ormance-kit-wc09f3e8-400v

Mitsubishi uit spanje:
https://www.instaladoratermica.com/30-ecodan
https://tuclimatizacionon...trifasica-reversible.html
https://www.ecoclimagroup.com/ (Hier heeft gebruiker @Remco45 goede ervaringen mee, meerdere WP's geïmporteerd via deze leverancier)

Hitachi Yutaki uit UK: http://www.pmcoppack.com/...e-controller/0013325.html

(met spiraal voor collectoren) https://www.esanico.be/nl...iler-200fs-explorer3.html

Boiler: RVS (geen onderhoud): https://kotly.com.pl/prod...th-2-coils-3979.html?l=en
of
https://www.plumbingprodu...der-2-coil-300l-1-co.html
Flamco boiler: https://www.ofenseite.com...ermetauscher#beschreibung

Losse producten: https://www.klimacorner.de/
akoestiek (d40/40 schijnt compressorgeluid goed te absorberen): http://www.zilenz.nl/abso...m-tegen-galm/polyesterwol
omkasting: http://www.havepe.nl/nl/p...ompairco-wave-5/1761/1784

Thermostaat

Wel of geen thermostaat gebruiken met een warmtepomp is nogal een "hot issue" en de meningen van verschillende gebruikers verschillen nogal op dit punt :)

Mocht je een goede thermostaat zoeken welke goed te configureren is, dan heeft @Remco45 de volgende tip:

Panasonic PAW-A2W: die is er in een bedrade of draadloze versie.
Temp sensor correctie instelbaar van -4 t/m +4 per 0,1 graad.
Hysteresis instelbaar van 0,2 t/m 2,0 per 0,1 graad.
Temperaturen voor programmering slechts 1 dag en 1 nacht temperatuur, instelbaar per 0,5 graad (maar kan je wat mee smokkelen door de Temp sensor correctie).

[Voor 11% gewijzigd door koevlaas2 op 14-12-2019 22:58]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 31-05 13:46
Reservado

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


  • Rimco
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 00:32

Rimco

Lekker duurzaam, denk ik

De TS lijkt wat opmaak, plaatjes, links en medeauteurs te missen. Wellicht dat @teacher daarbij kan helpen ;)

PV: 49 kWp | ZB: 8kWp | WPs: 32kW DVM S L/W+L/L + Pana 5J + Nibe Savent + Vaillant aroSTOR 270BM


  • BenEco
  • Registratie: Januari 2014
  • Niet online
present, zie signature. :)

2x L/L WP MHI 35ZS-W, L/W WP Panasonic 5 kW WC05H3E5, ZB Q-Solar 380L 10m2 & ZB OEG 150L & 3kW, 3330/3470/2660Wp Zuid, Gasloos sinds 2016, Nissan Leaf 62kWh Tekna, Waterluxe Duo 7, Bluetti 200Max+B230.


  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 31-05 13:46
Rimco schreef op donderdag 17 oktober 2019 @ 23:44:
De TS lijkt wat opmaak, plaatjes, links en medeauteurs te missen. Wellicht dat @teacher daarbij kan helpen ;)
Kopietje van de tekst gemaakt maar blijkbaar is er eea verdwenen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


  • Armin
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 28-05 19:35
koevlaas2 schreef op donderdag 17 oktober 2019 @ 22:22:
[...]
Geen COP 4 bij 80c, gewoon bij 35c en 7c TB, verder ben ik van mening dat je 80c helemaal niet nodig hebt dus overbodig.
Koop een KISS WP en verwarm lekker met 28 - 32c.
Op zich is die 80 graden wel handig voor drop-in vervangingen bij woningbouwcorporaties etc die weinig investeringen willen. Of voor mensen die van de belachelijke maandelijkse kosten van stadsverwarming af willen, maar geen zin/geld hebben om vloerverwarming etc aan te schaffen.

Ik ben echter sceptisch over de inderdaad ook de COP, maar meer nog levensduur/betrouwbaarheid. Immers zal zo'n pomp van een klein nieuw bedrijf zich uithouden tov eentje van een gevestigd merk met 30+ jaar ervaring. Plus als er onverhoopt een probleem is, moet ik dan een monopolistische en dus dure monteur hebben of kan ik offertes opvragen?

In zijn algemeenheid zijn warmtepompen nog in de baby fase met een wildgroei aan (nieuwe) merken. Die markt moet nog wat volwassener worden. Zowel pompen zijn nog prijzig vergeleken met een wel al volwassen lucht/lucht minisplit of kanaal units, als ook installateurs mensen nog marge te kunnen krijgen op de pomp zelf ipv enkel arbeid. En de huidige subsidie is mooi, maar tevens een rem op de noodzakelijke prijsreductie. In de prijsdruk fase die nog gaat komen, zullen vele (kleinere) fabrikanten het ongetwijfeld niet redden. En als je dan net zo'n pomp hebt ...

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 31-05 13:46
Armin schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 02:00:
[...]


Op zich is die 80 graden wel handig voor drop-in vervangingen bij woningbouwcorporaties etc die weinig investeringen willen. Of voor mensen die van de belachelijke maandelijkse kosten van stadsverwarming af willen, maar geen zin/geld hebben om vloerverwarming etc aan te schaffen.

Ik ben echter sceptisch over de inderdaad ook de COP, maar meer nog levensduur/betrouwbaarheid. Immers zal zo'n pomp van een klein nieuw bedrijf zich uithouden tov eentje van een gevestigd merk met 30+ jaar ervaring. Plus als er onverhoopt een probleem is, moet ik dan een monopolistische en dus dure monteur hebben of kan ik offertes opvragen?

In zijn algemeenheid zijn warmtepompen nog in de baby fase met een wildgroei aan (nieuwe) merken. Die markt moet nog wat volwassener worden. Zowel pompen zijn nog prijzig vergeleken met een wel al volwassen lucht/lucht minisplit of kanaal units, als ook installateurs mensen nog marge te kunnen krijgen op de pomp zelf ipv enkel arbeid. En de huidige subsidie is mooi, maar tevens een rem op de noodzakelijke prijsreductie. In de prijsdruk fase die nog gaat komen, zullen vele (kleinere) fabrikanten het ongetwijfeld niet redden. En als je dan net zo'n pomp hebt ...
Zulke pompen bestaan vaak uit onderdelen van een 3e partij, er zijn niet zoveel fabrikanten van compressoren (tenzij Chinees) e.d.

[Voor 31% gewijzigd door koevlaas2 op 18-10-2019 02:21]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

koevlaas2 schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 01:35:
[...]


Kopietje van de tekst gemaakt maar blijkbaar is er eea verdwenen.
Als je mij mede auteur maakt wil ik het vanochtend wel fixen als ik achter een pc zit ;)

Klik boven in op wijzig



Vul hier de mede auteurs in:

[Voor 24% gewijzigd door Grolsch op 18-10-2019 07:35]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


  • DropjesLover
  • Registratie: November 2004
  • Laatst online: 22:11

DropjesLover

Dit dus ->

Mooie eerste post hier in het nieuwe topic...

Ik heb even gebeld met de installateur van de vloerverwarming over dat ventieltje dat het bijmengen zou moeten tegengaan. We spraken even en ik merkte op dat ik een warmtepomp heb.
"oooooooh, maar dan heeft u ook totaal het verkeerde systeem!"

Ik had bij installateur A namelijk de warmtepomp + vloerverwarming aangevraagd. Die heeft de vloerverwarming uitbesteed aan B, maar daar niet bij gemeld dat het een systeem met warmtepomp betrof.

3x raden wat de oplossing is? :P
Een rvs open verdeler zonder pomp, minus de bypass en alles.
Wat hier gezegd werd ja :$

Kosten met direct afrekenen, €150


@koevlaas2, ik sta niet in de TS als eigenaar van een Techneco Loria 6010 O-)

[Voor 6% gewijzigd door DropjesLover op 18-10-2019 08:40]

BThGvNeOA
Bond Tegen het Gebruik van Nutteloze en Onbekende Afkortingen!
Gewoon uitschrijven wat je bedoelt is zo moeilijk niet... PR (persoonlijk record?), ICE/M/A (verbrandingsmotor?), kdv (kinderdagverblijf), DA (dierenarts?)etc...,


  • Felicia
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21:10

Felicia

🥚meisje?

DropjesLover schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 08:37:
3x raden wat de oplossing is? :P
Een rvs open verdeler zonder pomp, minus de bypass en alles.
Wat hier gezegd werd ja :$

Kosten met direct afrekenen, €150
Correctie, kosten direct doorbelasten bij de installateur die dit heeft uitbesteed naar B! |:(

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


  • timovd
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 23:03

timovd

Voorsprong door techniek

Waarom niet gelijk een composiet verdeler i.p.v. RVS? Dan kun je ook koelen. Hier een Robot LT-C verdeler geplaatst ter vervanging van mijn RVS mengverdeler.

Edit: en mij mag je ook noemen in de TS met 7kW Panasonic split (all-in-one) WH-UD07HE5-1 (@koevlaas2, @Grolsch)

[Voor 30% gewijzigd door timovd op 18-10-2019 10:21]

Gasloos huis 9kW Panasonic WH-MDC09J3E5 | Atlantic Explorer V4 270L | todo: SMA 3 fasen + APS micro's


  • Felicia
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21:10

Felicia

🥚meisje?

@koevlaas2, mijn Panasonic 9kW T-Cap staat er ook niet in :P

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


  • DropjesLover
  • Registratie: November 2004
  • Laatst online: 22:11

DropjesLover

Dit dus ->

timovd schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:19:
Waarom niet gelijk een composiet verdeler i.p.v. RVS? Dan kun je ook koelen. Hier een Robot LT-C verdeler geplaatst ter vervanging van mijn RVS mengverdeler.

Edit: en mij mag je ook noemen in de TS met 7kW Panasonic split (all-in-one) WH-UD07HE5-1 (@koevlaas2, @Grolsch)
Met rvs kan je ook koelen.
Ook op een composiet verdeler zal condens ontstaan.
Felicia schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:00:
[...]

Correctie, kosten direct doorbelasten bij de installateur die dit heeft uitbesteed naar B! |:(
€150 direct afrekenen, ik denk dat ik er geen factuur bij krijg. En dat het wel weinig geld is voor een rvs verdeler. Schijnbaar zou die incl flowmeters per groep zijn.

[Voor 28% gewijzigd door DropjesLover op 18-10-2019 10:51]

BThGvNeOA
Bond Tegen het Gebruik van Nutteloze en Onbekende Afkortingen!
Gewoon uitschrijven wat je bedoelt is zo moeilijk niet... PR (persoonlijk record?), ICE/M/A (verbrandingsmotor?), kdv (kinderdagverblijf), DA (dierenarts?)etc...,


  • jebice
  • Registratie: April 2012
  • Laatst online: 25-03 13:36
Ik mis ook mijn "zeldzame" Vaillant VWL 85/3 7.7 kw 😉

  • Felicia
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21:10

Felicia

🥚meisje?

jebice schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:52:
Ik mis ook mijn "zeldzame" Vaillant VWL 85/3 7.7 kw 😉
Ik denk dat die van ons per ongeluk was maar die van jou expres :+ ;)

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


  • Wimhaw
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 31-05 10:08
jebice schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:52:
Ik mis ook mijn "zeldzame" Vaillant VWL 85/3 7.7 kw 😉
Ach je bent niet de enige die er met een zeldzame WP niet op staat. :'( :9

Danfoss dhp-iq 9 max, 36 Csun, 10080Wp opZW dakhoek ca. 55°, SAJ, type Suntrio Plus 10k. Gasloos vanaf 27 juli 2018.

Topicstart is gefatsoeneerd met dezelfde Layout als het vorige topic, nu inclusief plaatjes en opmaak.
timovd schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:19:
Waarom niet gelijk een composiet verdeler i.p.v. RVS? Dan kun je ook koelen. Hier een Robot LT-C verdeler geplaatst ter vervanging van mijn RVS mengverdeler.

Edit: en mij mag je ook noemen in de TS met 7kW Panasonic split (all-in-one) WH-UD07HE5-1 (@koevlaas2, @Grolsch)
Felicia schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:27:
@koevlaas2, mijn Panasonic 9kW T-Cap staat er ook niet in :P
jebice schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:52:
Ik mis ook mijn "zeldzame" Vaillant VWL 85/3 7.7 kw 😉
Wimhaw schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:16:
[...]

Ach je bent niet de enige die er met een zeldzame WP niet op staat. :'( :9
Ik heb jullie vermeld in het overzicht, voortaan graag per PB, het is toevallig dat ik het nu lees en direct aanpas, normaal heb ik daar vaak niet direct tijd voor :)

@koevlaas2 weet jij waarom de andere mede auteurs zijn verdwenen? Of hebben ze onvoldoende steekpenningen betaald >:) >:)

Als iemand zich geroepen voelt om de topicstart eens goed onder handen te nemen en te actualiseren / moderniseren dan kan hij (of zij :P ) zich melden bij mij. De hoogste bieder kan dan mede-auteur worden 8) :+

[Voor 7% gewijzigd door Grolsch op 18-10-2019 11:43]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 31-05 13:46
Grolsch schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:40:
Topicstart is gefatsoeneerd met dezelfde Layout als het vorige topic, nu inclusief plaatjes en opmaak.


@koevlaas2 weet jij waarom de andere mede auteurs zijn verdwenen? Of hebben ze onvoldoende steekpenningen betaald >:) >:)
Dank

Ik wist niet meer alle namen welke mede auteur zouden moeten worden, gelukkig kunnen we dit ten allen tijde wijzigen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

koevlaas2 schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:43:
[...]


Dank

Ik wist niet meer alle namen welke mede auteur zouden moeten worden, gelukkig kunnen we dit ten allen tijde wijzigen.
Ook alweer aangepast, @teacher / @ThinkPad weet jij waarom dit topic (#8) niet in de reeks valt :? Is dat iets wat een modje moet doen, of klikken wij iets verkeerd aan :?

[Voor 21% gewijzigd door Grolsch op 18-10-2019 11:46]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


  • teacher
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 00:22

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Grolsch schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:45:
[...]


Ook alweer aangepast, @teacher / @ThinkPad weet jij waarom dit topic (#8) niet in de reeks valt :? Is dat iets wat een modje moet doen, of klikken wij iets verkeerd aan :?
Dat moet vanzelf gaan, soms pakt hij hem niet. Ik heb het nu handmatig gedaan. :)

Wise enough to play the fool

teacher schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:51:
[...]

Dat moet vanzelf gaan, soms pakt hij hem niet. Ik heb het nu handmatig gedaan. :)
Typisch een Tweakers eigenschap, alles gaat automatisch, maar niets vanzelf :+ Tnx _/-\o_

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 22:18
Dat doet mij denken aan een heel bekende conferencier in de grijze oudheid, die aan een nieuwe ploeg dienstplichtige soldaten, uitlegde wat een mitrailleur is:

"Die gaat automatisch!!!

En wat is automatisch?
DAT GAAT VANZELLUF"

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


  • TimoDimo
  • Registratie: April 2009
  • Laatst online: 29-05 14:17
Even een beetje off-topic, maar waarom wordt er bij dit soort verzameltopics altijd een gereserveerde post gemaakt na de startpost? Ik keek naar de voorgaande delen waar dit soms wel en soms niet gedaan is, maar waar er wel een is is deze nooit gebruikt. Is er een limiet voor het aantal tekens in een post o.i.d.? Voor mogelijke uitbreiding van de startpost in geval het niet meer past?

(Sorry voor de off-topic, maar ik vroeg me dit altijd al af.)
@TimoDimo goede vraag, heb ik me ook al meerdere keren afgevraagd, misschien @teacher hier een antwoord op :?

Voor de rest wordt ik aardig gespammed in m'n privé box, veel toevoegingen gedaan vandaag :P

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


  • reneeke1970
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 09-11-2022
Grolsch schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 16:32:
@TimoDimo goede vraag, heb ik me ook al meerdere keren afgevraagd, misschien @teacher hier een antwoord op :?

Voor de rest wordt ik aardig gespammed in m'n privé box, veel toevoegingen gedaan vandaag :P
Ja dat krijg je als je hier het hoogste woord wilt voeren haha d:)b

1 PVoutput . Dongen NB


  • Crew One
  • Registratie: November 2003
  • Niet online
Volgens mij is de markt een beetje druk ofzo.

Begin deze week en eind vorige week een kleine 10 bedrijven aangeschreven om te vragen of ze een WP installatie zouden willen leveren en de situatie even wouden komen bekijken.

7 reageren (tot nu toe) gewoon niet.

3 reageerden, waarvan de afspraken er inmiddels van 2 weer zijn verzet. Grr.

De laatste werkt met Fujitsu Waterstage en heeft ons een 10kw HT (11HF?) warmtepomp in bivalente opstelling voor onze situatie aangeraden. De exacte offerte komt nog, maar ze willen er ongeveer EUR 10.000 voor. Deze pomp zou in eerste instantie op hoge temperatuur draaien, en als we over een aantal jaar LT en gasloos willen gaan kan de CV er uit en de electrische cv/alternatieve sww voorziening er in.

Het leermoment was wel dat de adviseur erg stellig was in dat een grote boiler bij ons op de (houten) zolder en trappenhuis NIET naar boven kan - en daar ook niet kan staan. Helaas is er dan ook geen andere plek behalve buiten in een schuur (20+mtr naar de badkamer.) Dus als we ooit gasloos gaan zullen we daar creatief moeten worden. (Electrische CV?)

[Voor 19% gewijzigd door Crew One op 18-10-2019 17:04]


  • Felicia
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21:10

Felicia

🥚meisje?

Crew One schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 17:01:
Het leermoment was wel dat de adviseur erg stellig was in dat een grote boiler bij ons op de (houten) zolder en trappenhuis NIET naar boven kan - en daar ook niet kan staan. Helaas is er dan ook geen andere plek behalve buiten in een schuur (20+mtr naar de badkamer.) Dus als we ooit gasloos gaan zullen we daar creatief moeten worden. (Electrische CV?)
Als een grote boiler niet kan, waarom dan niet een kleinere en een Clage 11kW ernaast. Stel dat je een 50ltr boiler hebt, is gemiddeld voor een normale douchebeurt. Naar mate je boiler leeg raakt werkt de Clage om de temperatuur op pijl te houden maar wel puur op Elektra.

Zo'n Clage kost iets van 500 euro al heb je wel 3 fase nodig. Ik gebruik 'm hier ook omdat de e-boiler kapot was gegaan. In de tussentijd ook een 50ltr boiler gehad en dat was prima douchen maar een bad lukt natuurlijk niet (dat lukt de Clage natuurlijk wel weer).

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


  • rjd22
  • Registratie: Mei 2010
  • Laatst online: 26-05 20:08
Crew One schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 17:01:
Volgens mij is de markt een beetje druk ofzo.

Begin deze week en eind vorige week een kleine 10 bedrijven aangeschreven om te vragen of ze een WP installatie zouden willen leveren en de situatie even wouden komen bekijken.

7 reageren (tot nu toe) gewoon niet.

3 reageerden, waarvan de afspraken er inmiddels van 2 weer zijn verzet. Grr.

De laatste werkt met Fujitsu Waterstage en heeft ons een 10kw HT (11HF?) warmtepomp in bivalente opstelling voor onze situatie aangeraden. De exacte offerte komt nog, maar ze willen er ongeveer EUR 10.000 voor. Deze pomp zou in eerste instantie op hoge temperatuur draaien, en als we over een aantal jaar LT en gasloos willen gaan kan de CV er uit en de electrische cv/alternatieve sww voorziening er in.

Het leermoment was wel dat de adviseur erg stellig was in dat een grote boiler bij ons op de (houten) zolder en trappenhuis NIET naar boven kan - en daar ook niet kan staan. Helaas is er dan ook geen andere plek behalve buiten in een schuur (20+mtr naar de badkamer.) Dus als we ooit gasloos gaan zullen we daar creatief moeten worden. (Electrische CV?)
Je zou ook een wandmodel warmtepomp boiler kunnen kopen. Bijv:

https://www.vakhandeljans...r-120l-wandmodel-tc120znt

https://www.immotecshop24...STON-Nuos-Primo-100-Liter

  • wervisser
  • Registratie: Oktober 2006
  • Laatst online: 28-05 20:46
Voor wat betreft leiding isolatie; zit er nu echt veel verschil tussen de 13mm bouwmarkt isolatie en de Amarcell 13mm :?

  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 31-05 13:46
Felicia schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 17:10:
[...]

Als een grote boiler niet kan, waarom dan niet een kleinere en een Clage 11kW ernaast. Stel dat je een 50ltr boiler hebt, is gemiddeld voor een normale douchebeurt. Naar mate je boiler leeg raakt werkt de Clage om de temperatuur op pijl te houden maar wel puur op Elektra.

Zo'n Clage kost iets van 500 euro al heb je wel 3 fase nodig. Ik gebruik 'm hier ook omdat de e-boiler kapot was gegaan. In de tussentijd ook een 50ltr boiler gehad en dat was prima douchen maar een bad lukt natuurlijk niet (dat lukt de Clage natuurlijk wel weer).
Toevallig was ik gisteren bij iemand die een kleine boiler aan zijn WP heeft hangen, ik zag dat hij ruim 2x zoveel kWh in zijn warme water heeft gestopt als ik. Dit terwijl hij een matige doucher is, zou een kleintje soms erg inefficient werken ? Over 1 nacht ijs wil ik niet gaan maar ik hoor graag ervaringen van mensen met kleine boilers (120L) icm een WP.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


  • crazyharrie
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 30-05 18:07

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Ik merk dat de afkoeling ( verlies ) van de Joule en de DJG nogal verschilt van elkaar. Dit is natuurlijk een isolatie kwestie, maar zorgt er wel voor dat de wp niet 2 maal per dag maar nu nog ( meestal ) slechts 1 maal de boiler op T brengt. Scheelt ook wat kw tjes per week.

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057

Ik heb een joule boiler en bij geen gebruik zakt de boiler temp zo'n 2 graden per 24 uur. Valt mij niet tegen.

[Voor 4% gewijzigd door Grolsch op 18-10-2019 22:46]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
Over isolatie gesproken... (en tvp) iemand een advies om dit te herstellen?



Moest even het dak op en zag dat de buisisolatie door vogels(?) weggepikt is. Dacht om simpelweg wat leidingisolatie te gebruiken. Of toch een dikke armaflexding er totaal overheen?

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


  • Me Albert
  • Registratie: November 2018
  • Laatst online: 20-04 12:30
koevlaas2 schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 22:08:
[...]


Toevallig was ik gisteren bij iemand die een kleine boiler aan zijn WP heeft hangen, ik zag dat hij ruim 2x zoveel kWh in zijn warme water heeft gestopt als ik. Dit terwijl hij een matige doucher is, zou een kleintje soms erg inefficient werken ? Over 1 nacht ijs wil ik niet gaan maar ik hoor graag ervaringen van mensen met kleine boilers (120L) icm een WP.
Heb een 120 liter Panasonic WPB hangen. Het verbruikte vermogen per opwarmbeurt is rond de 0,5 kWh. Een legionella run 3,5 kWh. Ik heb vanaf 10 maart tot nu 70 kWh totaal verbruikt. Zijn met twee volwassenen. Watertemperatuur op 50 graden.

Gasloos sinds 10-03-2019. Panasonic 5Kw monoblok. panelen:2760 Wp ZZO en 2650 Wp zuid.


  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 31-05 13:46
kmf schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 22:57:
Over isolatie gesproken... (en tvp) iemand een advies om dit te herstellen?

[Afbeelding]

Moest even het dak op en zag dat de buisisolatie door vogels(?) weggepikt is. Dacht om simpelweg wat leidingisolatie te gebruiken. Of toch een dikke armaflexding er totaal overheen?
Intapen met pvctape.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


  • Gasschuif
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 17:41

Gasschuif

9,4 kWp, 3 L/LWPs, 8kW Mitsu

kmf schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 22:57:
Over isolatie gesproken... (en tvp) iemand een advies om dit te herstellen?

[Afbeelding]

Moest even het dak op en zag dat de buisisolatie door vogels(?) weggepikt is. Dacht om simpelweg wat leidingisolatie te gebruiken. Of toch een dikke armaflexding er totaal overheen?
Over de gehele lengte ff intapen met armaflex 50*3 mm tape.

https://www.ventilatiesho...7R1pSn5ElXDRoCmxcQAvD_BwE

Kan meerdere lagen natuurlijk, meer is beter. Gebruik het zelf ook. Dan een laag PVC tape eromheen voor UV en vogel bescherming. Prop het manifold blok (pers/zuig) in de unit gelijk vol met bubbeltjes folie om de afsluiter set gelijk mee te isoleren. Is bij werkzaamheden makkelijk te verwijderen.

Bij isolatie is de optelling de som der delen... ;)

[Voor 28% gewijzigd door Gasschuif op 18-10-2019 23:53]

Als je nergens aan begint zijn de gevolgen niet te overzien. PVoutput Officieel gasloos sinds 04-2016. 8kW VAA Zubadan (met 92L buffervat/hydraulische scheiding) voor de CV met 9 radiatoren.


  • X21r
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 00:05
koevlaas2 schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 22:08:
[...]


Toevallig was ik gisteren bij iemand die een kleine boiler aan zijn WP heeft hangen, ik zag dat hij ruim 2x zoveel kWh in zijn warme water heeft gestopt als ik. Dit terwijl hij een matige doucher is, zou een kleintje soms erg inefficient werken ? Over 1 nacht ijs wil ik niet gaan maar ik hoor graag ervaringen van mensen met kleine boilers (120L) icm een WP.
Ik stop ook te veel energie in kWe er in.
120 liter liggend.

De eerste vraag , draait hij een run achter elkaar ?.. dus zonder dat de compressor stopt ? .
Anders kan het afgifte systeem te weining vermorgen leveren ( oplossing platen wisselaar er bij).

2e vraag. waar zit de temperatuur sensor.
Met dompelbuis , zodat sensor echt de water temperatuur meet ?.
Ik vermoed ( zoals bij mij ) dat de sensor aan buiten kant van het vat is gemonteerd.
Dit geeft tijd vertraging en verkeerde waarde.

3e gaat verwarmings element aan?

4e thermische trek ?? word een van de 4 leidingen warm ...energie verlies.

5e aanvoer temp uit WP op einde van de run..??

[Voor 5% gewijzigd door X21r op 19-10-2019 00:25. Reden: 4e vraag en 5e vraag]


  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 31-05 13:46
X21r schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 23:55:
[...]

Ik stop ook te veel energie in kWe er in.
120 liter liggend.

De eerste vraag , draait hij een run achter elkaar ?.. dus zonder dat de compressor stopt ? .
Anders kan het afgifte systeem te weining vermorgen leveren ( oplossing platen wisselaar er bij).

2e vraag. waar zit de temperatuur sensor.
Met dompelbuis , zodat sensor echt de water temperatuur meet ?.
Ik vermoed ( zoals bij mij ) dat de sensor aan buiten kant van het vat is gemonteerd.
Dit geeft tijd vertraging en verkeerde waarde.

3e gaat verwarmings element aan?
Een liggend vat is sowieso geen pré ivm de beperkte gelaagdheid en aangezien ik ieder leverbaar vat gezien heb voordat ik er 1 kocht weet ik dat er geen liggende vaten zijn met een spiraal geschikt voor een warmtepomp.

Het verwarmingselement inzetten voor SWW kan je volgens mij uitschakelen met 1 van de dipswitches.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
Crew One schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 17:01:
Volgens mij is de markt een beetje druk ofzo.

Begin deze week en eind vorige week een kleine 10 bedrijven aangeschreven om te vragen of ze een WP installatie zouden willen leveren en de situatie even wouden komen bekijken.

7 reageren (tot nu toe) gewoon niet.

3 reageerden, waarvan de afspraken er inmiddels van 2 weer zijn verzet. Grr.
Datzelfde ervaring heb ik ook gehad. 2 jaar geleden. In de zomer... En als ze reageren, dan is het een enorme dure offerte. Bijna zelfs gegaan naar een hybride oplossing
@koevlaas2 had gelukkig net z'n bedrijfje gestart en een panasonic hier geplempt.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 31-05 13:46
kmf schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 00:28:
[...]


Datzelfde ervaring heb ik ook gehad. 2 jaar geleden. In de zomer... En als ze reageren, dan is het een enorme dure offerte. Bijna zelfs gegaan naar een hybride oplossing
@koevlaas2 had gelukkig net z'n bedrijfje gestart en een panasonic hier geplempt.
Ik krijg de afgelopen 2 weken ineens ontzettend veel pm , ik heb ook nog lang niet op ieder bericht gereageerd.
Een beetje reaktie kost best tijd net als het installeren trouwens.
Vergeet ik iemand stuur dan na 2 a 3 weken een reminder.
Volgens mij heeft iedere installateur hier last van, ik heb geen personeel die mij werk uit handen kunnen nemen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).

Daarom altijd makkelijk als je een mobiel nummer hebt ;)

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Grolsch schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 22:46:
Ik heb een joule boiler en bij geen gebruik zakt de boiler temp zo'n 2 graden per 24 uur. Valt mij niet tegen.
Dat hok van je werkt ook isolerend :>
Grolsch schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 08:10:
Daarom altijd makkelijk als je een mobiel nummer hebt ;)
Voor de nummer blokkade... :+

[Voor 28% gewijzigd door AUijtdehaag op 19-10-2019 08:18]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


  • Rol-Co
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 23:42

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Grolsch schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 08:10:
Daarom altijd makkelijk als je een mobiel nummer hebt ;)
Zonder telefoon.

@koevlaas2
Dan moeten de prijzen iets omhoog :) dan wordt het rustiger.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


  • Felicia
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21:10

Felicia

🥚meisje?

Rol-Co schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 08:30:
[...]

Zonder telefoon.

@koevlaas2
Dan moeten de prijzen iets omhoog :) dan wordt het rustiger.
Nee joh, gewoon mensen aannemen die de administratie/planning doen zodat je je ding kan doen en alsnog geleefd wordt omdat het lijkt dat je een baas hebt... :p

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
koevlaas2 schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 07:55:
[...]


Ik krijg de afgelopen 2 weken ineens ontzettend veel pm , ik heb ook nog lang niet op ieder bericht gereageerd.
Een beetje reaktie kost best tijd net als het installeren trouwens.
Vergeet ik iemand stuur dan na 2 a 3 weken een reminder.
Volgens mij heeft iedere installateur hier last van, ik heb geen personeel die mij werk uit handen kunnen nemen.
Tijd voor een extra medewerker. Of een goed ticketing systeem.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


  • Dylantje2
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 27-05 15:37

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Leuk lees al ergens vanaf 3 mee dus op naar de 10 10

Mss een linkje naar de H pagina
Mss een linkje naar mindergas bij graaddagen

Mijn wp mag er oom in hoor pana H 5 Kw


Maar iets algemeens..
Ik lees onderhoud is niet veel nodig..

Halverwege op die pagina, allerlei schoonmaak ook van f1 ..
https://www.groene-energiewinkel.nl/verwarming/p-7a/
Is dit echt werkend, of ook weer van wij van wc....

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


  • hrt
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 31-05 11:37
Gisteren de ht verdeler vervangen door een lt.


https://tweakers.net/ext/f/2KpJIo6zSdVIn68LWROy00CB/thumb.jpg

https://tweakers.net/ext/f/hBmmZtBNhyITATdtshzwOUij/thumb.jpg

[Voor 180% gewijzigd door hrt op 19-10-2019 12:19. Reden: geen fotos]

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


  • Rol-Co
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 23:42

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

hrt schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 12:11:
Gisteren de ht verdeler vervangen door een lt.


[Afbeelding]

[Afbeelding]
Ok, en voor de duidelijkheid, wat zien we hier?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


  • Ramon_1984
  • Registratie: November 2016
  • Laatst online: 00:06
Rol-Co schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 13:52:
[...]

Ok, en voor de duidelijkheid, wat zien we hier?
Een systeem dat wat rustiger draait ?

  • Gasschuif
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 17:41

Gasschuif

9,4 kWp, 3 L/LWPs, 8kW Mitsu

Interessant onderzoek naar 3 verschillende verdamper ontwerpen. Gaat niet over een nacht ijs zogezegd.
Wel complex en met veel formules en berekeningen.

https://www.koudeenluchtb...edianet-approve-cookies=1

Als je nergens aan begint zijn de gevolgen niet te overzien. PVoutput Officieel gasloos sinds 04-2016. 8kW VAA Zubadan (met 92L buffervat/hydraulische scheiding) voor de CV met 9 radiatoren.


  • Ramon_1984
  • Registratie: November 2016
  • Laatst online: 00:06
Gasschuif schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 14:47:
Interessant onderzoek naar 3 verschillende verdamper ontwerpen. Gaat niet over een nacht ijs zogezegd.
Wel complex en met veel formules en berekeningen.

https://www.koudeenluchtb...edianet-approve-cookies=1
redelijk complex :P

  • overwinteraar
  • Registratie: Januari 2019
  • Laatst online: 25-05 23:43
@Chris_82 je tips uit je eerdere bericht even aan het testen.
Mijn stooklijninstellingen van de Loria: p30: shift van +9, p31: helling van 0.1, p33: invloed omgevingstemperatuur 40% (v26 Loria).

...

Mijn advies aan @overwinteraar: ga langzaamangzaam omhoog met je shift (p30), en voor elke hele graad omhoog, corrigeer de helling met 0.1 omlaag. Later in de winter kun je de helling wat preciezer bepalen.

De % RAR, met 30-40% heb je al een correctie die sterk genoeg is, als je hoger nodig hebt betekent het eigenlijk dat je stooklijn aangepast moet worden.
[tip: als p30 niet verder omhoog kan bij Loria v27, ga dan verder met p74 omlaag zetten]
In v26 is p30 de helling en p31 de verplaatsing. Bedoel je met je huidige instellingen een helling van 0,1 (dus p30 ipv p31) en een verplaatsing van +0,9 (p31 ipv P30)? Noch p30 noch p31 kan in v26 namelijk tot +9.

Hier nu op helling 0,4 (p30), verplaatsing +2,0 (p31) en invloed ruimte module op 40% gezet. Ta max staat op 45 graden. Even paar dagen testen.

Andere tips (100% ruimtemodule = thermostaat), alleen verlagen helling en verlagen helling en %ruimtemodule ook geprobeerd. Levert in vroege ochtend (koud buiten) iets minder pendelen op, runs van 10 a 15 minuten. Wordt echter wel frisser in huis en heeft weinig invloed op kWh verbruik. Dat was niet helemaal de bedoeling.

Misschien is het nu simpelweg nog niet koud genoeg, waardoor Loria nog niet alle warmte kwijt kan en dus gaat pendelen. Hij draait nu bijv op 10% vermogen (bij dT 1,2, flow 20,6 --> ca 1,7 kW afgifte).

Loria 6010 met HCTM | 300l SWW zonneboiler | 27 kWp PV | gasloos


  • hrt
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 31-05 11:37
Rol-Co schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 13:52:
[...]

Ok, en voor de duidelijkheid, wat zien we hier?
Het stroomverbruik feitelijk, lt verdeler 2 runs en met de ht verdeler aanzienlijk meer..... (20 voudige)

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


  • hrt
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 31-05 11:37
Ramon_1984 schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 14:07:
[...]

Een systeem dat wat rustiger draait ?
Dat mag je, denk ik, wel stellen...

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


  • Rol-Co
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 23:42

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

hrt schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 15:39:
[...]


Het stroomverbruik feitelijk, lt verdeler 2 runs en met de ht verdeler aanzienlijk meer..... (20 voudige)
Hij pendelt veel minder dat is duidelijk, maar de eerste grafiek is van wanneer? Is het vergelijkbaar?
Dan heb je weinig warmte in je vloer gehad t.o.v nu, was het wel warm?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


  • corsat
  • Registratie: Januari 2014
  • Nu online
Het probleem met het uitlezen van het opgewekte vermogen van de ecodan is opgelost. dipswitch 1.6 stond op off, volgens de handleiding is dit de boosterverwarming en alleen verwarming staat ie op off en in combinatie met sww moet hij op on staan. Bij de plaatsing van het vat heb ik alleen 1.3 op on gezet, sww en driewegklep schakeling. Ik ben helaas door de reset al mij historie kwijt, vanaf november heb ik weer getallen.
De handleiding van de ecodan op blz 18 is ook niet helemaal correct qua tekst bij dipswitch 1.6.

Ecodan 7,5kW Nibe F130 ventilatie warmtepomp, 300l RVS SWW, en 8400wp zonnepanelen, LL airco/verwarming


  • corsat
  • Registratie: Januari 2014
  • Nu online
Ecodan begrenzing: Ik wil mijn vermogensbegrenzingskabel gaan aansluiten en heb hier een schakelaar voor met 4 standen, ingang a,b en c en 12 mogelijkheden om door te schakelen. Hoe moet ik nu oranje, bruin en rood verbinden, bij 100% oranje bij stand 1 gewoon doorverbinden, 75% bruin contact laten maken en zorgen dat oranje ook doorverbonden blijft en bij 50% zorgen dat rood doorverbonden wordt, bruin doorverbonden worden en oranje ? Elektro is niet mijn ding.

Ecodan 7,5kW Nibe F130 ventilatie warmtepomp, 300l RVS SWW, en 8400wp zonnepanelen, LL airco/verwarming

corsat schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 16:36:
Ecodan begrenzing: Ik wil mijn vermogensbegrenzingskabel gaan aansluiten en heb hier een schakelaar voor met 4 standen, ingang a,b en c en 12 mogelijkheden om door te schakelen. Hoe moet ik nu oranje, bruin en rood verbinden, bij 100% oranje bij stand 1 gewoon doorverbinden, 75% bruin contact laten maken en zorgen dat oranje ook doorverbonden blijft en bij 50% zorgen dat rood doorverbonden wordt, bruin doorverbonden worden en oranje ? Elektro is niet mijn ding.
Het schema heb ik even niet bij de hand (pas over een maand of drie heb ik dat nodig), maar let op dat er twee verschillende kabeltjes in omloop zijn:
De PAC-SE55RA-E met rood in het midden, en de PAC-SE36NA-E met bruin in het midden.
Dus een goed advies kun je pas krijgen nadat je ons vertelt welke van de twee varianten je hebt!

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 + Ubbink AirExcellent. Stuur DM voor €50 Raisin bonus.


  • corsat
  • Registratie: Januari 2014
  • Nu online
ik heb de kabel met rood in het midden, PAC-SE55RA-E dus. daarnaast een schakelaar met 3 ingangen a,b en c en 12 uitgangen maar die zijn verdeelt over 4 schakelingen.
Andrehj schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 16:42:
[...]

Het schema heb ik even niet bij de hand (pas over een maand of drie heb ik dat nodig), maar let op dat er twee verschillende kabeltjes in omloop zijn:
De PAC-SE55RA-E met rood in het midden, en de PAC-SE36NA-E met bruin in het midden.
Dus een goed advies kun je pas krijgen nadat je ons vertelt welke van de twee varianten je hebt!

[Voor 9% gewijzigd door corsat op 19-10-2019 16:56]

Ecodan 7,5kW Nibe F130 ventilatie warmtepomp, 300l RVS SWW, en 8400wp zonnepanelen, LL airco/verwarming


  • Gasschuif
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 17:41

Gasschuif

9,4 kWp, 3 L/LWPs, 8kW Mitsu

corsat schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 16:54:
ik heb de kabel met rood in het midden, PAC-SE55RA-E dus. daarnaast een schakelaar met 3 ingangen a,b en c en 12 uitgangen maar die zijn verdeelt over 4 schakelingen.
[...]
Check deze post.

BlueTooth76 in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #7"

Ik heb het opgelost met 2 enkelpolige aan uit schakelaars, lagen nog op de plank.

Gasschuif in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #7"

Ik wil daar nog aan toevoegen dat de combi pin 2 en 3 doorverbinden in het verhaal van Bluetooth een toestand is die volgens mij niet is toegestaan (gedwongen 100 %) Kan ik ook niet terug vinden in de docu.

[Voor 38% gewijzigd door Gasschuif op 19-10-2019 17:57]

Als je nergens aan begint zijn de gevolgen niet te overzien. PVoutput Officieel gasloos sinds 04-2016. 8kW VAA Zubadan (met 92L buffervat/hydraulische scheiding) voor de CV met 9 radiatoren.


  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 22:18
Nieuwe link overbodig geworden, daar Gasschuif zijn link hierboven heeft aangepast............

Heb dit zelf ook al meerdere malen beschreven, inclusief de benodigde draaischakelaar van 1$ van ali

https://tweakers.net/ext/f/14ACzWARMukrc4r2DaLd24Yw/thumb.jpg

[Voor 99% gewijzigd door Naalroc op 19-10-2019 17:59]

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 31-05 13:46
Z
corsat schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 16:31:
Het probleem met het uitlezen van het opgewekte vermogen van de ecodan is opgelost. dipswitch 1.6 stond op off, volgens de handleiding is dit de boosterverwarming en alleen verwarming staat ie op off en in combinatie met sww moet hij op on staan. Bij de plaatsing van het vat heb ik alleen 1.3 op on gezet, sww en driewegklep schakeling. Ik ben helaas door de reset al mij historie kwijt, vanaf november heb ik weer getallen.
De handleiding van de ecodan op blz 18 is ook niet helemaal correct qua tekst bij dipswitch 1.6.
Ala ik sww installeer zet ik altijd alleen 1-3 op on, nog nooit problemen mee gehad.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


  • Chris_82
  • Registratie: Oktober 2017
  • Laatst online: 20:37
overwinteraar schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 15:36:
@Chris_82 je tips uit je eerdere bericht even aan het testen.


[...]


In v26 is p30 de helling en p31 de verplaatsing. Bedoel je met je huidige instellingen een helling van 0,1 (dus p30 ipv p31) en een verplaatsing van +0,9 (p31 ipv P30)? Noch p30 noch p31 kan in v26 namelijk tot +9.

Hier nu op helling 0,4 (p30), verplaatsing +2,0 (p31) en invloed ruimte module op 40% gezet. Ta max staat op 45 graden. Even paar dagen testen.

Andere tips (100% ruimtemodule = thermostaat), alleen verlagen helling en verlagen helling en %ruimtemodule ook geprobeerd. Levert in vroege ochtend (koud buiten) iets minder pendelen op, runs van 10 a 15 minuten. Wordt echter wel frisser in huis en heeft weinig invloed op kWh verbruik. Dat was niet helemaal de bedoeling.

Misschien is het nu simpelweg nog niet koud genoeg, waardoor Loria nog niet alle warmte kwijt kan en dus gaat pendelen. Hij draait nu bijv op 10% vermogen (bij dT 1,2, flow 20,6 --> ca 1,7 kW afgifte).
De parameter nummers had ik verwisseld inderdaad.
Bij mij staat de verplaatsing toch echt op +9.0, ook al zou dat niet kunnen volgens de manual(!). Of ik heb op nog onbekende manier de begrenzing eraf gehaald 8)
Als je een Honeywell Chronotherm Touch Modulation thermostaat hebt, dan kun je deze parameters aanpassen via de ketelinstellingen: p34 (hctm) = p31 (loria) = verplaatsing, p36 (hctm) = p30 (loria) = helling.

Als je de runs nog langer wilt maken dan 10-15 min, omhoog met je verplaatsing! Bij deze buitentemperaturen is de COP toch hoog, een hogere aanvoer temperatuur kost weinig extra stroom.
Wat ik kan zien met de stroommeter+warmtemeter is dat langere runs met hogere aanvoer temperatuur gunstiger zijn dan korte runs met lagere aanvoer temperatuur. Bij mij duurt het 10 min voordat alles stabiel is (opstart/opwarm verliezen van koelmiddel en leidingen, etc).

14.4kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric, MY RWD


  • overwinteraar
  • Registratie: Januari 2019
  • Laatst online: 25-05 23:43
Chris_82 schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 18:42:
[...]


De parameter nummers had ik verwisseld inderdaad.
Bij mij staat de verplaatsing toch echt op +9.0, ook al zou dat niet kunnen volgens de manual(!). Of ik heb op nog ombekende manier de begrenzing eraf gehaald 8)
Als je een Honeywell Chronotherm Touch Modulation thermostaat hebt, dan kun je deze parameters aanpassen via de ketelinstellingen: p34 (hctm) = p31 (loria) = verplaatsing, p36 (hctm) = p30 (loria) = helling.

Als je de runs nog langer wilt maken dan 10-15 min, omhoog met je verplaatsing! Bij deze buitentemperaturen is de COP toch hoog, een hogere aanvoer temperatuur kost weinig extra stroom.
Wat ik kan zien met de stroommeter+warmtemeter is dat langere runs met hogere aanvoer temperatuur gunstiger zijn dan korte runs met lagere aanvoer temperatuur. Bij mij duurt het 10 min voordat alles stabiel is (opstart/opwarm verliezen van koelmiddel en leidingen, etc).
Dank! Ik heb de standaard ruimtemodule, dus stel 'm in via de binnenunit. Gebruikerservaringen Honeywell variëren nogal, zag ik. Zal verplaatsing komende week ff testen d:)b

Kreeg trouwens van Techneco reactie dat upgrade naar v27 firmware niet veel zin heeft, alleen kWh verbruik en draadloze thermostaat. Zijn er gebruikers van v27 die heel blij zijn geworden van andere 'extra's'?

Loria 6010 met HCTM | 300l SWW zonneboiler | 27 kWp PV | gasloos


  • hrt
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 31-05 11:37
Rol-Co schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 16:22:
[...]

Hij pendelt veel minder dat is duidelijk, maar de eerste grafiek is van wanneer? Is het vergelijkbaar?
Dan heb je weinig warmte in je vloer gehad t.o.v nu, was het wel warm?
17 en 19 oktober (18 was er een reset van de youless?)
Vandaag de eerste volle dag ( bijna) en is gewoon goed warm, net als eerder. (22°) Geen verschil kunnen waarnemen aan de vloer.
Stroom verbruik is van beide dagen van 00:00 tot 09:00 uur nagenoeg het zelfde. 17e 4,58 en de 19e 4,11. En dat is het volledige gebruik van de woning.

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


  • wervisser
  • Registratie: Oktober 2006
  • Laatst online: 28-05 20:46
overwinteraar schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 19:00:
[...]


Kreeg trouwens van Techneco reactie dat upgrade naar v27 firmware niet veel zin heeft, alleen kWh verbruik en draadloze thermostaat. Zijn er gebruikers van v27 die heel blij zijn geworden van andere 'extra's'?
Ik heb de documentatie ook doorgenomen, maar zie inderdaad geen verbeteringen behalve dat de Loria dan zelf bepaald verbruik meet. Dit kun je overigens (naar mijn weten) niet geautomatiseerd eruit trekken. Oftewel, gewoon het display aflezen |:(

Heb ook gelijk mijn instellingen eens gecontroleerd, aangezien mijn woonkamer de enige ruimte in huis is die warm is/wordt.
P30 staat op 0,9, P31 op -2,0 :? en P33 op 0%

  • overwinteraar
  • Registratie: Januari 2019
  • Laatst online: 25-05 23:43
wervisser schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 19:29:
[...]


Ik heb de documentatie ook doorgenomen, maar zie inderdaad geen verbeteringen behalve dat de Loria dan zelf bepaald verbruik meet. Dit kun je overigens (naar mijn weten) niet geautomatiseerd eruit trekken. Oftewel, gewoon het display aflezen |:(

Heb ook gelijk mijn instellingen eens gecontroleerd, aangezien mijn woonkamer de enige ruimte in huis is die warm is/wordt.
P30 staat op 0,9, P31 op -2,0 :? en P33 op 0%
Klopt, is alleen op display af te lezen. Heb hier al stroommeter aan de 3 groepen hangen, dus weinig belang bij afleesbaar schermpje. ;)

Instellingen zijn afhankelijk van je systeem, isolatieschil e.d. Op eerste gezicht is p30 vrij stijl, maar wellicht heeft dat te maken met oude radiatoren met convectoren. In manual staat wel een grafiek, met volgens mij helling 0,5 bij vloerverwarming/LTV. Bij P33 op 0% Heeft WAR het helemaal voor het zeggen. Hoger % geeft thermostaat meer invloed. Als alleen je woonkamer warm wordt en daar de thermostaat hangt, dan heb je in je systeem of je flow nog een aandachtspunt. Is het systeem waterzijdig ingeregeld?

Loria 6010 met HCTM | 300l SWW zonneboiler | 27 kWp PV | gasloos


  • wervisser
  • Registratie: Oktober 2006
  • Laatst online: 28-05 20:46
overwinteraar schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 22:41:
[...]


Klopt, is alleen op display af te lezen. Heb hier al stroommeter aan de 3 groepen hangen, dus weinig belang bij afleesbaar schermpje. ;)
Oftewel, het geld niet waard :O
Instellingen zijn afhankelijk van je systeem, isolatieschil e.d. Op eerste gezicht is p30 vrij stijl, maar wellicht heeft dat te maken met oude radiatoren met convectoren. In manual staat wel een grafiek, met volgens mij helling 0,5 bij vloerverwarming/LTV. Bij P33 op 0% Heeft WAR het helemaal voor het zeggen. Hoger % geeft thermostaat meer invloed. Als alleen je woonkamer warm wordt en daar de thermostaat hangt, dan heb je in je systeem of je flow nog een aandachtspunt. Is het systeem waterzijdig ingeregeld?
Isolatie van de woning is mij niet bekend, maar dateert van het bouwbesluit van rond de eeuwwisseling.

De thermostaat hangt inderdaad in de woonkamer, welke is voorzien van vloerverwarming. De rest van de woning, op de gang na, is voorzien van reguliere radiatoren.
Het systeem is redelijk waterzijdig ingeregeld, maar het zal nog wel een keer met een iR thermometer mogen. Flow zal ik eens nakijken wanneer het systeem draait.
Ik begrijp alleen de -2.0 niet helemaal. Wellicht dat dit met de isolatie van het huis te maken heeft en zo door de installateur is ingesteld. Het verlaagt in elk geval de gekozen Ta.

  • Hrugnir
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 29-05 08:07
Ik heb een vraag over mijn toekomstige installatie. Ik heb een CV + zonneboiler + ventilatiewarmtepomp aangeschaft. Ik gebruik het schema van de CV voor het aansluiten van de zonneboiler. Dat wil zeggen dat al het water uit de boiler door de CV loopt en dat de CV waar nodig naverwarmt tot 60 graden.

Er is ook een ander schema mogelijk met een Thermosstatisch omschakelventiel. Dit onderdeel kan er voor zorgen dat je de CV bypassed zodra het water warmer wordt dan 50 graden. Alleen dit zorgt dan weer niet voor legionella veiligheid(wel zuinigheid en geen pendelende cv) Maar kan ik er vanuit gaan dat het praktisch en economisch is dat mijn 3kW Hewalux PCWU warmtepomp een legionella programma kan draaien op mijn 300L boilervat of is het beter om de CV er altijd tussen te laten? In de zomer stookt de zonneboiler zichzelf wel regelmatig boven de 60 graden gaat specifiek over de winter natuurlijk

  • overwinteraar
  • Registratie: Januari 2019
  • Laatst online: 25-05 23:43
wervisser schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 23:48:
[...]


Oftewel, het geld niet waard :O


[...]


Isolatie van de woning is mij niet bekend, maar dateert van het bouwbesluit van rond de eeuwwisseling.

De thermostaat hangt inderdaad in de woonkamer, welke is voorzien van vloerverwarming. De rest van de woning, op de gang na, is voorzien van reguliere radiatoren.
Het systeem is redelijk waterzijdig ingeregeld, maar het zal nog wel een keer met een iR thermometer mogen. Flow zal ik eens nakijken wanneer het systeem draait.
Ik begrijp alleen de -2.0 niet helemaal. Wellicht dat dit met de isolatie van het huis te maken heeft en zo door de installateur is ingesteld. Het verlaagt in elk geval de gekozen Ta.
Die -2.0 is in ieder geval na installatie aangepast. Standaard waarde voor die parameter is 0. Die -2.0 verlaagt de Ta idd, maar corrigeert ook de stijle helling van 0.9 bij lagere temperaturen. Die helling van 0.9 zorgt ervoor dat de WP een hogere Ta levert bij lage buitentemperatuur; kennelijk vond iemand dat toch wat te gortig en de -2.0 daaraan gekoppeld. Dat heeft echter effect op de hele stooklijn, dus ook bij huidige buitentemperatuur.

Als de rest van de woning van gewone radiatoren is voorzien (los van gang), dan is dat ws reden van de stijle helling (0.9). Gewone radiatoren hebben een hogere Ta nodig om voldoende warmte af te geven. Die -2.0 trekt die Ta echter juist naar beneden, waardoor je minder warmteafgifte krijgt in die ruimtes.

Je zou die -2.0 op 0 (= default voor p31) kunnen zetten om te zien of je radiatoren meer warmte afgeven en het in die ruimtes dan wel warm wordt. Je P33 staat nu op 0%, dus draai je 100% op WAR; je thermostaat heeft geen directe invloed. Omdat je woonkamer (waar je thermostaat hangt) wel warm wordt, zou ik me om P33 eerst nog niet druk maken.

Loria 6010 met HCTM | 300l SWW zonneboiler | 27 kWp PV | gasloos


  • vanderv
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 01:15
Weet iemand de Ta bij een defrost met een Tr van 20 graden?

Gasloos per 6-1-2020, L/W Elga(carriër), Nibe WPB, L/L Daikin Nexura, heatpipes met Weishaupt boiler, vent.WTW, 20kWp(oost,west)


  • reneeke1970
  • Registratie: April 2015
  • Laatst online: 09-11-2022
vanderv schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 10:29:
Weet iemand de Ta bij een defrost met een Tr van 20 graden?
Verklaar je nader wat je bedoelt?

1 PVoutput . Dongen NB


  • hrt
  • Registratie: Oktober 2010
  • Laatst online: 31-05 11:37
reneeke1970 schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 11:32:
[...]

Verklaar je nader wat je bedoelt?
Ben ik ook benieuwd naar... :+

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


  • Baapje327
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 31-05 10:51
ff korte vraag over nachtverlaging. Nachtverlaging lijkt me nuttig als de COP in de dag (omdat de Tbuiten hoger is), zoveel beter is dat het de COP van dag en nacht samen, in verhouding tot de lagere COP omdat de WP harder moet lopen omdat meer warmte moet maken gedurende de dag.

klopt deze aanname?

daarom lijkt het mij relevant om het verschil van dag en nacht temperaturen te weten gedurende het jaar.
heeft iemand deze info? vast ergens een instituut die dit bijhoud :)

14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.


  • Zwerius
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 17:15
Baapje327 schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 12:21:
ff korte vraag over nachtverlaging. Nachtverlaging lijkt me nuttig als de COP in de dag (omdat de Tbuiten hoger is), zoveel beter is dat het de COP van dag en nacht samen, in verhouding tot de lagere COP omdat de WP harder moet lopen omdat meer warmte moet maken gedurende de dag.

klopt deze aanname?

daarom lijkt het mij relevant om het verschil van dag en nacht temperaturen te weten gedurende het jaar.
heeft iemand deze info? vast ergens een instituut die dit bijhoud :)
Hier kun je van een weerstation in jouw omgeving allerlei gegevens downloaden in csv formaat en later in EXCEL bekijken/bewerken. http://projects.knmi.nl/k.../daggegevens/selectie.cgi
Gaat vele jaren terug!

Zwerius Kriegsman


  • vanderv
  • Registratie: November 2014
  • Laatst online: 01:15
reneeke1970 schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 11:32:
[...]

Verklaar je nader wat je bedoelt?
Mijn ervaring is dat bij diverse defrosten ik mijn huis aan het koelen ben ipv verwarmen. Er komt hier een nieuwe Djg solar/warmtepomp boiler van 500ltr waarbij ik de 500ltr onder breng in mijn cv circuit en pas bij defrost dit water/buffer middels een 3weg klep ga gebruiken. Ik was even benieuwd of iemand data heeft (liefst van een Elga, i.i.g.zonder bijverwarming) van de Ta op het moment van een defrost, met andere woorden; hoe koud is het water wat ik dan in de Djg boiler breng?

(De warmtepomp spiraal ga ik gebruiken als hygiëne spiraal, hier achter komt een Nibe warmtepomp boiler, subsidie aanvraag loopt, de betreffende Nibe heeft ook een solar spiraal en een interne delta T regeling voor een externe pomp, in de winter de 500ltr om de defrost "op te warmen" en in de zomer de 500ltr om via de solarspiraal de wpb te verwarmen)

[Voor 12% gewijzigd door vanderv op 20-10-2019 12:59. Reden: Tekst aanpassing]

Gasloos per 6-1-2020, L/W Elga(carriër), Nibe WPB, L/L Daikin Nexura, heatpipes met Weishaupt boiler, vent.WTW, 20kWp(oost,west)


  • Diff_Angle
  • Registratie: Mei 2019
  • Laatst online: 30-04-2020
@Baapje327 In het maandelijkse overzicht is van een aantal mensen bekend of ze wel/geen nachtverlaging toepassen, vervolgens kun je kijken of ze 'duidelijk' boven/op/onder het gemiddelde scoren qua COP.

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


  • Felicia
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21:10

Felicia

🥚meisje?

Diff_Angle schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 13:17:
@Baapje327 In het maandelijkse overzicht is van een aantal mensen bekend of ze wel/geen nachtverlaging toepassen, vervolgens kun je kijken of ze 'duidelijk' boven/op/onder het gemiddelde scoren qua COP.
Teveel andere factoren van toepassing, kijk naar @jaari en mijn opstelling. Allebei nachtverlaging, mega groot verschil in COP.

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


  • Diff_Angle
  • Registratie: Mei 2019
  • Laatst online: 30-04-2020
@Felicia Voor zo ver ik weet past @jaari geen nachtverlaging toe, maar kan me uiteraard vergissen.
PS. Ik blijk me dus vergist te hebben.

[Voor 16% gewijzigd door Diff_Angle op 20-10-2019 14:09. Reden: PS. toegevoegd.]

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


  • Felicia
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21:10

Felicia

🥚meisje?

Diff_Angle schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 13:53:
@Felicia Voor zo ver ik weet past @jaari geen nachtverlaging toe, maar kan me uiteraard vergissen.
Consider this: jaari in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #7"
:+

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


  • Fullpower
  • Registratie: Juni 2017
  • Laatst online: 22:07
Baapje327 schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 12:21:
ff korte vraag over nachtverlaging. Nachtverlaging lijkt me nuttig als de COP in de dag (omdat de Tbuiten hoger is), zoveel beter is dat het de COP van dag en nacht samen, in verhouding tot de lagere COP omdat de WP harder moet lopen omdat meer warmte moet maken gedurende de dag.

klopt deze aanname?

daarom lijkt het mij relevant om het verschil van dag en nacht temperaturen te weten gedurende het jaar.
heeft iemand deze info? vast ergens een instituut die dit bijhoud :)
Ik draai alleen overdag met de WP (geen geluid 's nachts). Daarbij moet in ongeveer 14 uur dezelfde hoeveelheid warmte in huis worden gebracht als bij continue draaien in 24 uur. De aanvoer temperatuur moet daarvoor enkele graden hoger liggen. Zou maar zo 5c kunnen bij -10c buiten in mijn situatie: 40c ipv 35c aanvoer. Dat kost zo een halve COP punt. Ik heb dat een keer geschat, maar moet dat nog een keertje toetsen.

Daarbij komt ook nog dat ik een flink deel van de warmte 's ochtends in huis breng, en dan is het juist vaak het koudst van de dag. Afgifte is dan wel zoveel omdat alles koud is dat de Ta niet wordt gehaald; hij blijft op 32 graden steken het eerste uur, terwijl de WP 9kW volvermogen draait. Dus dat maakt het misschien weer een beetje goed.

Daarom denk ik dat alleen overdag verwarming niet persé zuiniger is. Het zou kunnen, het hangt van veel factoren af.

Oost: 3600WP en zuid: 3000WP PV, 9kW Panasonic split warmtepomp en Jaga Twin convectoren met zelfbouw DBE. CPC18 300 liter ZB. Clage 11kW naverwarmer.


  • Felicia
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21:10

Felicia

🥚meisje?

Fullpower schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 14:28:
Daarom denk ik dat alleen overdag verwarming niet persé zuiniger is. Het zou kunnen, het hangt van veel factoren af.
Ik schaar mij hier ook achter, omdat ik zo'n beetje dezelfde opstelling heb m.u.v. het probleem dat de afgifte te hoog is. Mijn Ta schiet gewoon voorbij de grens om te gaan pendelen. Dus mijn Ta is wat hoger als nodig en stiltemodus staat aan, de WP doet dan veel langer over het opwarmen i.p.v. kort pieken, stopen en weer kort pieken.

We zullen einde van de maand zien hoe de COP is t.o.v. maart toen ik de Ta wat lager had.

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


  • Baapje327
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 31-05 10:51
dank voor de link iig, ik ga eens rekenen met relevante temperaturen :)

zal wat laten weten als ik de data doorgeakkerd ben.

ik heb nog steeds het idee dat er zoveel verschil in configuraties zit, dat het lang niet altijd vergelijkbaar is, eveneens is de N te klein. zeker een afgeleide waarde zoals COP is dan eigenlijk niet vergelijkbaar. (althans, niet voor het doel wat ik ermee heb).
@Fullpower jou situatie is nu precies wat ik eens wil doorrekenen! de Ta niet bereiken ben ik niet zo bang voor, best krachtige WP staan hier en dr zit een vrij fors buffervat tussen. draait nu op stiltestand 3. dus zo rustig mogelijk en draait zonder te pendelen. draait nu een paar keer per dag, afhankelijk wanneer de thermostaat aanslaat. (die is wat moeilijk te doorgronden).

14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.


  • Fullpower
  • Registratie: Juni 2017
  • Laatst online: 22:07
Felicia schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 14:38:
[...]

Ik schaar mij hier ook achter, omdat ik zo'n beetje dezelfde opstelling heb m.u.v. het probleem dat de afgifte te hoog is. Mijn Ta schiet gewoon voorbij de grens om te gaan pendelen. Dus mijn Ta is wat hoger als nodig en stiltemodus staat aan, de WP doet dan veel langer over het opwarmen i.p.v. kort pieken, stopen en weer kort pieken.

We zullen einde van de maand zien hoe de COP is t.o.v. maart toen ik de Ta wat lager had.
Momenteel is de afgifte hier ook wat aan de lage kant voor echt lage Ta's. Eigenlijk wil ik wel draaien met een nog lagere temperatuur, maar het minimum vermogen van 5 á 6kW gooit roet in het eten ;)
Maar met de stillemodus 3 gaat het een stuk beter dan vorig jaar, in het begin van het inregelen: WP start even met 1200Watt elektrisch, maar gaat dan snel naar 850Watt om vervolgens heel langzaam in een uur ofzo omhoog te lopen naar 1050Watt. Daardoor duurt de eerste run veel langer. De dag-COP is beter dan vorig jaar in de normale stand, en beter comfort. (Daarna wil de WP hier ook nog wel een paar keer aan/uit gaan, maar pendelen wil ik het nog niet noemen met een cyclustijd van een half uur.)

Oost: 3600WP en zuid: 3000WP PV, 9kW Panasonic split warmtepomp en Jaga Twin convectoren met zelfbouw DBE. CPC18 300 liter ZB. Clage 11kW naverwarmer.


  • kmf
  • Registratie: November 2000
  • Niet online
Ik heb vorig seizoen een aantal weken geexperimenteerd. Voor mij is nachtverlaging heel gunstig. En dan wel een dubbele vorm.

Thermostaat staat geprogrammeerd om 1 uur voor aanwezigheid op 21C te starten. In nacht en niet-aanwezigheid op 20C.
Daarnaast is er in de nachturen een temp shift in de stooklijn geconfigureerd. om -1 tot -2C te gebruiken in de nachturen.

Als de temperatuur toch te laag komt, dan gaat de wp rustig draaien. Hierdoor draait de warmtepomp misschien 2-3 uur per dag. In de hele koude dagen ietsie langer. Overall scheelt het 75% minder energieverbruik vergeleken met 24/7.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


  • Felicia
  • Registratie: Maart 2001
  • Laatst online: 21:10

Felicia

🥚meisje?

Fullpower schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 15:42:
[...]


Momenteel is de afgifte hier ook wat aan de lage kant voor echt lage Ta's. Eigenlijk wil ik wel draaien met een nog lagere temperatuur, maar het minimum vermogen van 5 á 6kW gooit roet in het eten ;)
Ik wil hier ook wel lagere Ta maar zelfs met Ta 37 @Tb 12+ heb ik 's morgens om 7 uur maar een run van 50 minuten en daarna 10 uit, 20 aan ongeveer in stiltestand 3 :P
Maar met de stillemodus 3 gaat het een stuk beter dan vorig jaar, in het begin van het inregelen: WP start even met 1200Watt elektrisch, maar gaat dan snel naar 850Watt om vervolgens heel langzaam in een uur ofzo omhoog te lopen naar 1050Watt. Daardoor duurt de eerste run veel langer. De dag-COP is beter dan vorig jaar in de normale stand, en beter comfort. (Daarna wil de WP hier ook nog wel een paar keer aan/uit gaan, maar pendelen wil ik het nog niet noemen met een cyclustijd van een half uur.)
Met deze Ta en deze Tb gaat de WP ook veel beter in de stiltestand. Hij loopt langzaam omhoog totdat de Tr te hoog wordt en gaat dan heel rustig lopen. Voordeel hiervan is dat de compressor dus niet even 10 minuten 45Hz draait maar gewoon 20-25Hz loopt en langzaam door gaat. 's Morgens hoor je 'm buiten dus echt vrijwel niet :)

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


  • overwinteraar
  • Registratie: Januari 2019
  • Laatst online: 25-05 23:43
Chris_82 schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 18:42:
[...]


De parameter nummers had ik verwisseld inderdaad.
Bij mij staat de verplaatsing toch echt op +9.0, ook al zou dat niet kunnen volgens de manual(!). Of ik heb op nog onbekende manier de begrenzing eraf gehaald 8)
Als je een Honeywell Chronotherm Touch Modulation thermostaat hebt, dan kun je deze parameters aanpassen via de ketelinstellingen: p34 (hctm) = p31 (loria) = verplaatsing, p36 (hctm) = p30 (loria) = helling.

Als je de runs nog langer wilt maken dan 10-15 min, omhoog met je verplaatsing! Bij deze buitentemperaturen is de COP toch hoog, een hogere aanvoer temperatuur kost weinig extra stroom.
Wat ik kan zien met de stroommeter+warmtemeter is dat langere runs met hogere aanvoer temperatuur gunstiger zijn dan korte runs met lagere aanvoer temperatuur. Bij mij duurt het 10 min voordat alles stabiel is (opstart/opwarm verliezen van koelmiddel en leidingen, etc).
P31 Gaat volgens manual tot +/- 4,5. De Loria gaat op binnenunit echter tot +/- 10 graden ;)

Loria 6010 met HCTM | 300l SWW zonneboiler | 27 kWp PV | gasloos


  • LangeFries
  • Registratie: Februari 2018
  • Laatst online: 30-05 20:39
Felicia schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 16:47:
[...]

Ik wil hier ook wel lagere Ta maar zelfs met Ta 37 @Tb 12+ heb ik 's morgens om 7 uur maar een run van 50 minuten en daarna 10 uit, 20 aan ongeveer in stiltestand 3 :P

[...]

Met deze Ta en deze Tb gaat de WP ook veel beter in de stiltestand. Hij loopt langzaam omhoog totdat de Tr te hoog wordt en gaat dan heel rustig lopen. Voordeel hiervan is dat de compressor dus niet even 10 minuten 45Hz draait maar gewoon 20-25Hz loopt en langzaam door gaat. 's Morgens hoor je 'm buiten dus echt vrijwel niet :)
Hier na de nachtverlaging is hij om 8.30 heel rustig op 25Hz begonnen (ongeveer 3kW opbrengst). Nadat ik rond de middag de gewenste kamertemperatuur 1 graad omhoog had gezet kwam hij er om 15.15u nadat hij even SWW gemaakt had achter dat hij het niet zo ging redden. Toen ruim een uur op 55Hz en 7kW (COP is dan niet wezenlijk anders, daar de Ta momenteel nog niet zoveel doet en de "overhead" over meer opbrengst verdeeld wordt). Net na 19u was de run eindelijk klaar en rond acht uur weer aan voor waarschijnlijk een veel kortere run. Bij mij maakt de nachtverlaging wezenlijk langere runs mogelijk en gaat hij niet harder lopen dan normaal wanneer ik de daling van de kamertemperatuur tot ongeveer een halve graad weet te beperken. Omdat ik veel stroom over heb, vind ik het wel luxe om zondag 's middags er iets warmer bij te zitten. Zeker met koude nachten en zonnige dagen bespaar ik me zo benodigde warmte en draai ook nog een betere COP. Voor mij heeft nachtverlaging zin.

Nibe F2120-12,VVM320, 4440Wp LG NeonR 1425Wp Solarwatt ZZO


  • Baapje327
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 31-05 10:51
@koevlaas2 heb de filter en de micro ontluchter eruit gehaald, nu is de flow 1,0m3 per uur. Dus slechts 0,1 verschil. Niet echt wat ik gehoopt had. Ik wacht ff tot de auer eau met spiraal leverbaar is, dan kom ik ff op de lijn.
Tenzij jij (of andere) nog briljante ideeën hebben 😊

14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.


  • Dylantje2
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 27-05 15:37

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

@DropjesLover

Al iets te meten in huis?

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp

Baapje327 schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 21:16:
@koevlaas2 heb de filter en de micro ontluchter eruit gehaald, nu is de flow 1,0m3 per uur. Dus slechts 0,1 verschil. Niet echt wat ik gehoopt had. Ik wacht ff tot de auer eau met spiraal leverbaar is, dan kom ik ff op de lijn.
Tenzij jij (of andere) nog briljante ideeën hebben 😊
Over Water/Water WP boilers gesproken: Op de Energiebeurs zag ik op de stand van Nathan een model van het Deense merk Metro Term wat schermt met hele hoge COP's
Ik wist niet eens dat er (naaast de Auer Eau) nog een tweede merk was wat water/water WP boilers maakte.
Deze is er ook met spiraal. Wellicht even met Nathan bellen of, en tegen welke prijs, hij in NL leverbaar is?
Grootste nadeel: Slechts 190 of 180 liter inhoud.

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 + Ubbink AirExcellent. Stuur DM voor €50 Raisin bonus.


  • Diff_Angle
  • Registratie: Mei 2019
  • Laatst online: 30-04-2020
@Dylantje2 Je was onlangs dacht ik een 'beetje sceptisch' m.b.t. bepaalde vormen van isoleren. Hier een aantal testjes en praktijkmetingen, met een mauermeister, dat moet jou als bricklayer aanspreken denk ik. Let op: Deel 3 bestaat uit 3/1 3/2 en 3/3. YouTube: Bau TV Richtig Bauen

[Voor 10% gewijzigd door Diff_Angle op 20-10-2019 21:52]

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


  • koevlaas2
  • Registratie: Januari 2015
  • Laatst online: 31-05 13:46
Baapje327 schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 21:16:
@koevlaas2 heb de filter en de micro ontluchter eruit gehaald, nu is de flow 1,0m3 per uur. Dus slechts 0,1 verschil. Niet echt wat ik gehoopt had. Ik wacht ff tot de auer eau met spiraal leverbaar is, dan kom ik ff op de lijn.
Tenzij jij (of andere) nog briljante ideeën hebben 😊
Wellicht als ik je installatie zie dat ik meteen zie wat het probleem zou kunnen zijn.
Zo op afstand: geen idee.
1000 l p/u is 16,66 l p/m dat kan net maar ideaal is het niet op maximale pompstand.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (12-2022).


  • Baapje327
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 31-05 10:51
Andrehj schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 21:30:
[...]

Over Water/Water WP boilers gesproken: Op de Energiebeurs zag ik op de stand van Nathan een model van het Deense merk Metro Term wat schermt met hele hoge COP's
Ik wist niet eens dat er (naaast de Auer Eau) nog een tweede merk was wat water/water WP boilers maakte.
Deze is er ook met spiraal. Wellicht even met Nathan bellen of, en tegen welke prijs, hij in NL leverbaar is?
Grootste nadeel: Slechts 190 of 180 liter inhoud.
Klinkt interessant, maar wie is Nathan? En heb je site/contact gegevens van hem?

@koevlaas2 ok. Heeft opzich geen haast hoor, alles werkt prima, de keet is warm😊

[Voor 5% gewijzigd door Baapje327 op 20-10-2019 21:47]

14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.


  • Naalroc
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 22:18
@Baapje327 Google????

14kW ZubadanPUHZ-SHW140YHA+ERSC-VM2C, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos


  • Murkmans
  • Registratie: April 2018
  • Laatst online: 21:07
Baapje327 schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 21:46:
[...]

Klinkt interessant, maar wie is Nathan? En heb je site/contact gegevens van hem?

@koevlaas2 ok. Heeft opzich geen haast hoor, alles werkt prima, de keet is warm😊
Metro therm is van Nibe https://www.metrotherm.dk...etro-therm/the-nibe-group

  • Zwerius
  • Registratie: Maart 2012
  • Laatst online: 17:15
Andrehj schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 21:30:
[...]

Over Water/Water WP boilers gesproken: Op de Energiebeurs zag ik op de stand van Nathan een model van het Deense merk Metro Term wat schermt met hele hoge COP's
Ik wist niet eens dat er (naaast de Auer Eau) nog een tweede merk was wat water/water WP boilers maakte.
Deze is er ook met spiraal. Wellicht even met Nathan bellen of, en tegen welke prijs, hij in NL leverbaar is?
Grootste nadeel: Slechts 190 of 180 liter inhoud.
Let wel even op de uitgangspunten om die hoge COP's te halen. Een waterbron met een temperatuur van 25°C of zelfs 40°C. Hoe realistisch is dat? Zie: https://www.metrotherm.dk...-pumps/metro-microbooster

Zwerius Kriegsman


  • overwinteraar
  • Registratie: Januari 2019
  • Laatst online: 25-05 23:43
Andrehj schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 21:30:
[...]

Over Water/Water WP boilers gesproken: Op de Energiebeurs zag ik op de stand van Nathan een model van het Deense merk Metro Term wat schermt met hele hoge COP's
Ik wist niet eens dat er (naaast de Auer Eau) nog een tweede merk was wat water/water WP boilers maakte.
Deze is er ook met spiraal. Wellicht even met Nathan bellen of, en tegen welke prijs, hij in NL leverbaar is?
Grootste nadeel: Slechts 190 of 180 liter inhoud.
Dit systeem gebruikt toch restwarmte (van resp 25 of 40 graden) om SWW op te warmen? Dan is (hele) hoge COP heel wat eenvoudiger te halen... :P

Edit: was tegelijk met @Zwerius aan t typen... ;)

[Voor 3% gewijzigd door overwinteraar op 20-10-2019 22:43]

Loria 6010 met HCTM | 300l SWW zonneboiler | 27 kWp PV | gasloos


  • Diff_Angle
  • Registratie: Mei 2019
  • Laatst online: 30-04-2020
@overwinteraar Die 'restwarmte' is toch niet gratis ? Vergelijk het met het koelende effect bij een defrost.

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


  • overwinteraar
  • Registratie: Januari 2019
  • Laatst online: 25-05 23:43
Diff_Angle schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 22:52:
@overwinteraar Die 'restwarmte' is toch niet gratis ? Vergelijk het met het koelende effect bij een defrost.
Nee, natuurlijk niet. Daarom valt deze COP volgens mij toch echt in de categorie 'te mooi om waar te zijn'. Overigens geldt dat voor standaard COP vermeldingen vaak ook al, alleen in mindere mate. Net als brandstof (of kWh) verbruik van auto's e.d. Dit zal wel iets met verkoopdrive te maken hebben... _O-

Loria 6010 met HCTM | 300l SWW zonneboiler | 27 kWp PV | gasloos

Pagina: 1 2 3 ... 126 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee