Toon posts:

Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen #8 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 9
Acties:
 • 558.800 views

 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 22:26
Mede-auteurs:
 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 14:40

mkleinman

 • Grolsch
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 22:13

Grolsch

 • develdonk
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-11 21:01

develdonk

 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 22:45

BarryH

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 28-11 11:44

Andre1973

 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03

Remco45

 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 20:17

Chris_82

Oorspronkelijke TS

Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.

Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geïnteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor we nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.

Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt :+

Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.

Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"

Inleiding / voorwoord

Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2019 gegroeid tot een populair topic met intussen 10.000'en reacties. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen". En intussen zijn we dus alweer bij deel 8 aan beland.

Changelog

 • Eerste deel
 • 31-01-2016, Deel twee!
 • 05-02-2017, Deeltje drie!
 • 15-09-2017, Deel 4 !
 • 04-12-2017, Grote aanpassing openingspost.
 • 05-12-2017, Deel 5!
 • 06-12-2017, Diverse grote verbeteringen in het topic.
 • 10-12-2017, Shops / installateurs toegevoegd.
 • 11-12-2017, Diverse shops / installateurs toegevoegd.
 • 03-02-2018, formule warmteberekening toegevoegd + buffervat verhaal uitgebreid
 • 25-04-2018, Deel 6!
 • 13-12-2018, Deel 7!
 • 17-10-2019, Deel 8!

Werking warmtepomp

YouTube: Hoe werkt een warmtepomp?

Werking: Het koudemiddel (tussen F en B ) is een stof met een lage ‘kook temperatuur’

A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.

De ( Gesloten ) bron waarover wordt gesproken kan een bron zijn in de grond, dan spreken we over een W/W warmtepomp maar ook de buitenlucht met een reguliere "airco" unit. Dan spreken we over een L/W warmtepomp zoals in dit topic.

Begrippen

Wat begrippen op een rij:COP

( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP

Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?

Antwoord:

10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen

COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!
sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .

Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).

Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.

Verschillende L/W warmtepompen

Grafieken

Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.
Temperatuur in Nederland
Met dank aan warmtecheck.nlDeze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forumEchte winters? Wat zijn dat?Bovenstaande tabel betreft uitsluitend Zuid-Holland. In het binnenland en in het noorden is er sprake van een veel guurder klimaat. In Zuid-Holland was er bijvoorbeeld in de periode 2005 t/m 2017 geen daggemiddelde lager dan -8 graden. (Bij WP's is het daggemiddelde een beter uitgangspunt dan de minimum temperaturen, zeker bij een goed geïsoleerd huis.) Elders in NL is er sprake van veel lagere daggemiddelden met in afgelopen jaren ook een aantal malen op verschillende plekken minimumtemperaturen onder de -20.

Voorbeeld: 2 t/m 7 februari 2012 Eindhoven daggemiddelde -7,2 -9,4 -13,8 -8,1 -7,3 -8,7 en Arcen in dezelfde periode: -7,4 -9,3 -10,7 -7,2 -7,5 -8,1 (bron: https://weerstatistieken.nl/). In Eindhoven was het toen dus 3 dagen lang gemiddeld onder de -10 graden. In Lelystad werd toen een minimum temperatuur van -22,9 graden gemeten en in Marknesse van -22,8.

Het blijft dus raadzaam in wat koudere delen van Nederland om van -10 te blijven uitgaan voor capaciteitsberekeningen van WP's. Dit was de norm om de capaciteit op basis van het warmteverlies van het huis voor gasketels te bepalen bij een windkracht 3 (windkracht is naast temperatuur een zeer belangrijke parameter voor afkoeling van een huis). Het KNMI verwacht geen hogere minimum daggemiddelden in de komende decennia.

Integendeel: de extremen worden waarschijnlijk groter ondanks gemiddeld hogere temperatuur (warmere winters met meer uitschieters naar zowel boven als beneden). De jaartallen van de extremen zijn nu ook al vaak behoorlijk recent. Zie https://www.knmi.nl/kenni...winter-door-de-jaren-heen en http://www.knmi.nl/over-h...aakt-winterbeeld-compleet , https://www.knmi.nl/kenni...die-van-2010-in-nederland

Hybride / Solo

Een hybride L/W warmtepomp is ter ondersteuning van de CV ketel. De Techneco ELGA is een goed voorbeeld van een hybride L/W warmtepomp. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, mocht dit niet lukken dan schakelt de ELGA de ketel er bij aan.

Daarnaast zijn er solo apparaten zoals de Techneco Loria. Deze neemt de functie van de CV ketel volledig over en kan dus ook voor warm water ( SWW ) zorgen.

Voorbeelden van een hybride L/W warmtepomp zijn:
 • Techneco ELGA
Voorbeelden van een solo oplossing ter vervanging van de ketel zijn:
 • Techneco Loria

Grootte warmtepomp

Grote uitdaging is om te bepalen hoe groot/zwaar een warmtepomp moet zijn. Te groot is niet altijd goed maar te klein is zeker niet goed en betekent het koud hebben in de winter.

Over het algemeen kunnen grotere/zwaardere warmtepompen minder ver terug moduleren als kleinere warmtepompen. Het liefst koop je een warmtepomp met een modulatiebereik tussen de 0 en 100% alleen bestaan deze niet.

Het is een utopie dat je een WP kunt aanschaffen die niet gaat pendelen. Immers in elk huis wordt het warmteverlies op een gegeven moment dusdanig laag door warmere buitentemperaturen dat de WP een keer zijn energie niet kwijt kan en uit gaat.

Over het algemeen moduleert een warmtepomp terug tot zo'n 30 á 40% van het maximale vermogen (afhankelijk van het merk/type).
Dit betekent dat als je een warmtepomp van "stel" 10KW hebt deze minimaal 3 á 4KW warmte genereert. Stel je warmteverlies is maar 1 of 2 KW dan zal de warmtepomp dus gaan "pendelen" (aan/uit).
Een uitzondering op de regel is de WP van Fujitsu, deze kan aanzienlijk verder terug moduleren.

Het liefst zien we 1 constante run zonder onderbrekingen. Al zijn de compressoren tegenwoordig dusdanig sterk dat ze 10.000'en start/stops kunnen maken, ze gaan dus echt niet zo kapot, zelfs bij meerdere keren per uur in/uitschakelen zou het "theoretisch" 10-tallen jaren duren voordat de compressor kapot zou gaan.

Als je dus een te grote WP aanschaft heb je eerder kans op pendelgedrag, koop je een te kleine WP dan heb je kans op koude voeten.

Ook zal een grotere WP minder snel invriezen (defrosten) als een kleinere WP omdat een grotere WP een grotere condensor heeft, en dus minder hard draait als een kleinere WP bij een gelijke situatie.
Wel is vaak de COP van een kleinere WP "iets" beter.

Dus allemaal zaken welke meegenomen moeten worden in het bepalen van de capaciteit van de WP.

@Koevlaas2 heeft een simpele formule om de grootte van de warmtepomp te bepalen. Deze formule lijkt aardig accuraat en geldt voor alleen verwarming ( continu stoken 24/7 stoken ) en dus niet voor SWW verbruik.

De formule is:
Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Bijvoorbeeld mijn verbruik voordat ik ( mkleinman ) over ging naar de ELGA: 1100m3 gasverbruik. Levert 8800 / 1650 = 5.33, Afronden naar boven = 6kW. Dit klopt aardig. De ELGA levert 5.1kW en heeft het moeilijk onder nul, ik had meer capaciteit nodig gehad.

Wanneer er wel nachtverlaging gaat worden toegepast en/of SWW dan is er dus een grotere unit nodig!

"Mijn WP (11,2KW) had afgelopen weekend (temperatuur +- 0 graden en mist) 2 uur en 20 minuten nodig om mijn 400 liter vat op 45 graden te krijgen."

Mocht ik ooit overgaan naar een all-electric warmtepomp dan wordt dit een 8kW of 10kW variant puur om wat meer over te hebben.

Het is natuurlijk wel van belang dat je het vermogen kwijt kunt in je afgiftesysteem.
Het thermische vermogen kun je uitrekenen door onderstaande formule.

Vermogen = L/s * 4.2 * Dt = kW

Dus bij een flow van 15 liter per minuut (=0,25 liter per seconde) en een dT van 3 graden wordt er 3,15kW aan warmte afgegeven.

Als je een WP hebt van 10kW heb je bij een Dt van 5 graden (zo'n beetje de max bij de meeste WP's) een flow nodig van 0,476 liter per seconde, 28,57 liter per minuut, 1714 liter per uur. Als je deze flow niet kwijt kunt in je afgiftesysteem zul je de 10kW vermogen niet halen. Veelal wordt daarom bij grotere WP's een buffervat als open verdeler gebruikt om de flow kwijt te kunnen.

Om het warmteverlies van een woning te berekenen wordt normaal gesproken de ISSO-publicatie 51 gebruikt.

Deze berekening geeft aan hoeveel vermogen je nodig hebt in de minst gunstige situatie (koud, regenachtig weer) en houdt rekening met allerlei factoren.

Zie hieronder een DIY document:

https://warmtepomp-weetje...mogens-in-woning-ISSO.pdf

SWW

Om compleet gasloos te kunnen, zul je ook je SWW met de warmtepomp moeten maken. Bedenk dan wel dat je een grote boiler (200-300L gemiddeld) kwijt moet kunnen in huis omdat een warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om rechtstreeks te douchen of badderen zoals met een gas-combiketel. Dus moet er een voorraad aangelegd worden. Bijkomend voordeel is dat je het water op de meest gunstige tijd kunt opwarmen (lage stroomkosten (PV), hoge buitentemperatuur (lager verbruik), weinig warmte vraag CV).
Voor de bereiding van SWW heb je naast een boilervat ook een driewegklep, temperatuursensor en elektrisch element nodig. Voordelige boilervaten met zijn onder andere te vinden in Polen.

Kun je, of wil je (€€) geen grote boiler; Of heb je lauwwatervrees? Er bestaan ook doorstroomverwarmers op 3-fase stroom om direct het lauwe water 10-20°C warmer te maken (COP=1), zodat er in extreme situaties altijd warm water voorhanden is. (Bijvoorbeeld: Wijas POW-Multi / Clage CEX)
Legionella preventie
De groei van de legionellabacterie kan een probleem vormen in stilstaand warm water. Alle fabrikanten en installateurs zijn verplicht om een preventieprogramma in werking te stellen, waarbij het water in de boiler minimaal maandelijks, bij voorkeur wekelijks 1x tot 60 á 65°C wordt verwarmd om eventueel aanwezige bacterien te doden. Minimaal 10 minuten bij die temperaturen is voldoende.
Sommige tweakers vinden dit overbodig en besluiten zelf om zo'n preventieprogramma uit te schakelen. Uiteraard op eigen risico. Aangedragen redenen hiervoor zijn onder andere dat er dagelijks voldoende doorstroming is, buitenlandse normen voor preventie soepeler zijn, condities voor groei slecht zijn (RVS, hardheid water) en dat het risico relatief klein is ten opzichte van tuinslangen of plantenspuiten.
De voorkeur is natuurlijk beter voorkomen dan genezen.

Buffervat

Het nodig hebben van een buffervat kan 2 redenen hebben.

1= Systeeminhoud vergroten. Dit kun je inderdaad ook goed bereiken door alle groepen open te laten
2= Hydraulische scheiding van opwekcircuit/afgiftecircuit.

Het buffervat is een veel besproken discussiepunt in dit topic.
Een aantal gebruikers in dit topic laten zien dat als er voldoende systeeminhoud is, en men de benodigde flow goed kwijt kan in het afgiftesysteem een buffervat niet altijd noodzakelijk is.
Bij grotere warmtepompen is het wel aan te raden vanwege de hoge benodigde flow die nodig is om de hoge vermogens te kunnen halen.
Ook bij naregeling waar (gedeeltelijk) groepen kunnen dichtlopen is een buffervat altijd aan te raden om de hydraulische systemen te scheiden.

Een WP (Het primaire circuit) werkt met een vaste / hoge flow, dus pompt op constante druk.
Als je naregeling hebt dan heb je een dynamische flow en dus een pomp op proportionele druk (secundaire circuit).
.
Per groep vloerverwarming gaat er (aanname) 2 ltr/minuut aan debiet doorheen. Als je alleen je woonkamer hebt met 5 groepen (aanname) is dat dus 10 liter/minuut, wat veel te weinig is voor een grote WP (die van mij doet 26 ltr/minuut)

Het primaire circuit (warmtepomp) werkt met een vast debiet (flow) en het secundaire circuit werkt met proportionele druk omdat de flow constant veranderd bij het open gaan en dichtlopen van diverse groepen. Vandaar dat bij naregeling een buffervat als open verdeler eigenlijk noodzakelijk is.

Koelen

Koelen met een L/W warmtepomp is geen groot succes bij de meeste hier op het forum. Het grote probleem is dat de temperatuur wel naar beneden gaat maar de relatieve luchtvochtigheid niet. Die gaat zelfs omhoog als de temperatuur naar beneden gaat wat het leefklimaat nog beroerder maakt.

Geluidsproductie

Een L/W warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Er wordt dus een buitenunit geinstalleerd die vergelijkbaar is met een buitenunit van een airconditioning. Deze units maken geluid. Houdt hier rekening mee wanneer je een L/W pomp laat installeren.

Grootste probleem is onvoldoende demping. De trillingen van de compressor en ventilator worden dan aan de constructie van je woning doorgegeven en kunnen ontzettend hinderlijk zijn. Houdt daarnaast ook rekening met de buren.

Om het geluid te reduceren kun je een omkasting laten installeren (Climeleon / Merford) of zelf bouwen met wat hout en het juiste geluidsabsorptiemateriaal (wie weet een goede link?)

Ook kan dit materiaal ( https://www.geluidsisolat...olerende-massaplaten.html ) worden gebruikt voor geluidsreductie.

Er zijn ook mensen in dit topic die de buitenunit open hebben gemaakt en er zelf extra isolatie aan hebben toegevoegd. Let op: Als je dit doet heb je niet langer garantie!

Populair in dit topic

In dit topic zijn een aantal apparaten erg populair. Hieronder een kort stuk over elk van deze apparaten
Techneco ELGA
Techneco levert al een aantal jaar een hybride L/W warmtepomp genaamd de ELGA. ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. Dit houdt in dat de ELGA het verwarmen samen met de ketel doet. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan wordt de CV ketel erbij aan geschakeld.

Deze zijn:
 • Buitentemperatuur onder de 4 graden ( als temperatuurbegrenzing er op zit ).
 • Gemeten temperatuur in de woonkamer is 1,5 graad kouder dan gewenste temperatuur
 • ELGA draait al 2 uur maar setpoint is nog niet bereikt.
De ELGA kan maximaal een aanvoertemperatuur leveren van 42 graden. Wil je 42 graden aanvoertemperatuur dan moet je daar wel wat voor doen; Zoals gezegd doet de ELGA graag laag en traag. In de praktijk, bij mkleinman, komt dat er op neer dat de gemiddelde aanvoertemperatuur tussen de 33 en 35 graden ligt bij het normale klokprogramma. Hogere temperaturen zijn wel mogelijk maar dan moet handmatig de thermostaat hoger worden gezet zodat het verschil tussen gemeten en gewenst groter wordt.

Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.

De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.

1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.

2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!

Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.
Techneco Loria ( Duo )


De Loria is de oplossing van Techneco om volledig gasloos te kunnen met een L/W warmtepomp. Het is een split-warmtepomp, verkrijgbaar in 4 verschillende vermogens (6004: 4kW, 6006: 6kW, 6008: 8kW en 6010: 10kW). Daarnaast heb je nog de optie om ook SWW te maken, dan wordt het de Loria Duo genoemd. Allemaal zijn het enkelfase (230V) warmtepompen. De buitenunits zijn van Fujitsu (ook wel bekend van de General L/W warmtepompen), de binnenunit komt van Atlantic uit Frankrijk. Voor de koudste dagen heeft de Loria ook nog een 3kW element (COP=1) om extra te kunnen verwarmen. Net als veel andere L/W warmtepompen, verliest de Loria bij lage temperaturen (A-7/W35) 15-20% van het oorspronkelijke vermogen bij A7/W35, alleen de 6004 behoud zijn vermogen bij lage temperatuur.
De Loria warmtepompen zijn relatief gunstig geprijst, als het een no-go is om een buitenlandse L/W warmtepomp te bestellen en zelf te installeren. Techneco heeft een goed verspreid netwerk van installateurs waarmee ze samenwerken en waar je terecht kunt voor offertes, service en garantiewerk.
De Loria warmtepomp werkt op basis van een stooklijn met buitensensor (WAR) en correctie door middel van een ruimtethermostaat. De stooklijn en correctie zijn vrij instelbaar. Uit de stooklijn en correctie volgt een setpoint voor de aanvoer temperatuur, waarop een ±1°C regelband wordt toegepast om de buitenunit te stoppen of starten.
Voor de Loria Duo kun je 1 of 2 vaste dagelijkse momenten aangeven wanneer het boilervat met SWW naar comfort-temperatuur wordt gebracht, daarbuiten is een eco-temperatuur instelbaar. Standaard zit de temperatuursensor onderin, op ca. 1/3 van het boilervat. Op die manier wordt er voor gezorgd dat het hele vat op temperatuur komt. Als de temperatuur bij de sensor 7 graden onder het setpoint komt, zal een nieuwe SWW-run gestart worden. Bij normaal gebruik is het voldoende om het boilervat 1x in de middag (14-17 uur) naar een comfort-temperatuur van 50-55°C te brengen en daarbuiten een eco-temperatuur van 40-45°C aan te houden. Op die manier gebeurt het opwarmen op een gunstig moment voor verbruik, maar zul je nooit met te koud water komen te zitten om te douchen.
Voor legionella preventie zal het elektrisch element in de boiler 1x in de week de temperatuur naar 60°C brengen.
Het geluid van de Loria is op papier gemiddeld te noemen. In de laagste last nauwelijks hoorbaar, bij hogere last is met name het ventilatorgeluid aanwezig. Nog steeds kun je dan op normale toon een gesprek houden als je er direct naast staat. De geluidservaring of gevoeligheid voor geluid is natuurlijk zeer subjectief, ook kan de omgeving negatieve invloed hebben op het geluid.

Enkele nuttige links voor de Loria: documentatie, brochure, vergelijking, ontwerphandleiding met inkoopprijzen, installateurshandleiding
Panasonic warmtepompen
Panasonic heeft een uitgebreide reeks L/W warmtepompen, waarvan de Aquarea monoblocs (5kW, 6kWen 9kW) zich zeer goed lenen voor DIY installatie. De units zijn enkelfasig en door de monoblock constructie is geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig. Ze houden ook bij lage temperaturen (tot -15 °C) hun vermogen doordat er bij zakkende buitentemperaturen steeds hogere frequenties worden vrijgegeven. Aanvullend hebben ze nog een elektrisch verwarmingselement van 3 kW wat ingezet kan worden als hulp bij lage buitentemperaturen of bij defrosts.

Deze monoblocs zijn relatief stil en hebben een goed rendement (COP). De WP kan eventueel via een driewegklep ook de warmwatervoorziening d.m.v. een boiler aansturen.
Het voordeel van een monoblock is dat het koelmiddelcircuit al geheel in de fabriek is gemonteerd en dat er dus voor de installatie geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig is. Dit heeft echter als nadeel dat het verwarmingscircuit naar buiten moet worden gebracht met het risico van bevriezen bij stroomuitval. Regelmatig ontstaan er daarom forumdiscussies over de noodzaak van glycol.

Bevriezing zal in de praktijk alleen optreden bij zeer lage temperaturen tezamen met een langdurige stroomstoring (langer dan 4 uur). In zeer uitzonderlijke gevallen duren stroomstoringen langer dan 4 uur (Haaksbergen 2005 61 uur, Betuwe 2007 bijna 2 dagen, 2017 Culemborg 6 uur). Een klein gaatje in de terugslagklep kan helpen om micro-circulatie mogelijk te maken, waardoor bevriezing minder snel zal plaatsvinden. Glycol kan bevriezingsrisico voorkomen, maar het glycol moet wel jaarlijks worden gecontroleerd en eventueel bijgevuld of vervangen (elke 5-7 jaar). Hou verder rekening met de kosten van het glycol en de afvoer van restanten (glycol mag niet het riool in). Ben je echt bang voor schade door bevriezing neem dan liever een split-unit. Een kleine hoeveelheid glycol geeft alleen schijnzekerheid. Gebruik 35% voor bescherming tot -15. Glycol geeft wat extra slijtage en zo'n 5% verlies aan rendement. Geen auto-antivries gebruiken!

Hier op Tweakers zijn diverse leden actief die zo’n Panasonic zelf geïnstalleerd hebben. Voor diegenen die de Duitse taal machtig zijn, is er ook veel informatie te vinden op een Duits forum:

http://aquarea.smallsolutions.de/index.php?title=Hauptseite

En nog meer links:
http://www.haustechnikdia...k-Luft-Wasser-Waermepumpe
http://www.haustechnikdia...f3e5-von-Panasonic-Geisha
http://www.haustechnikdia...e-wie-einfach-realisieren
https://www.haustechnikdi...m/t/197868/Geisha-H-Serie

TIPS

Meten is weten!
Bezuinig nooit op meetinstrumentatie. Zorg er altijd voor dat je weet hoe je warmtepomp presteert. Investeer dus in een makkelijke oplossing zoals een Kamstrup meter voor het bepalen van de output en de COP. Of bouw zelf een systeem met een VFS2-40 en koppel die met bijvoorbeeld domoticz.

links:

https://nl.aliexpress.com...r-supply/32742104471.html

https://github.com/AlbertHakvoort/Melcloud2Domoticz/
Isolatie
Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!
DBE op radiatoren
Om de afgifte van radiatoren of convectorputten te verbeteren kan je kijken naar DBE ( Dynamic Boost Effect ). Dit kan met Speedcomfort (wel converctorversie of ingebouwde thermostaat bypassen, werkt anders pas (ruim) boven 33 C). Daarnaast is dit een simpel systeem om zelf te maken met een temperatuursensor en wat goedkope computerfans. Hier in DED is er ook een discussietopic over: LTV: Deel hier je Jaga DBE zelfbouw ervaringen
Vloerverwarming
Om zo effectief gebruik te maken van de L/W warmtepomp is het handig om met vloerverwarming kortere en kleinere kringen te gebruiken. Dus in plaats van 80 - 120m per kring slechts 60 tot 80 per kring. Zo wordt de flow veel hoger en gaat de efficientie van de vloer omhoog.
Stroomaansluiting
Zeker bij zwaardere warmtepompen en/of SWW verwarming is eigenlijk een 3 fasen aansluiting noodzakelijk. Het laatste wat je wilt is dat je zelf in de winter moet gaan beslissen of de oven voor het koken voor gaat of de verwarming :)

Prijzen en subsidie

Er worden behoorlijke subsidies uitgedeeld voor warmtepompen tot 2300,- aan toe voor een L/W warmtepomp. de ELGA kost inclusief installatie, zonder subsidie, zo rond de 4000,-. Zie ook de lijst met eigenaren wie wat heeft betaald voor zijn/haar warmtepomp.

Eigenaren in dit topic

 • Eric-PVT: Techneco ELGA, Carrier
 • mkleinman: Techneco ELGA, Carrier, ( 3999,- )
 • BarryH: Techneco ELGA, Carrier
 • hansdegit: Techneco ELGA, Carrier
 • vanderv: Techneco ELGA, Carrier
 • Develdonk: Techneco ELGA, Toshiba -> Mitsubishi Ecodan 7,5kw
 • Tomexergie: Techneco ELGA, Toshiba
 • Itchin: Techneco ELGA, Toshiba
 • Bram-Bos: Techneco ELGA, Toshiba ( 4200,- )
 • peterpijpelink: Techneco ELGA, Toshiba
 • Noord27: Techneco ELGA, Toshiba
 • Q1Q: Techneco ELGA, Toshiba. ( 3100,- )
 • Daannn1987: Techneco ELGA, Toshiba. ( 4001,50 / 1701,50 na subsidie )
 • icecoolsniper: Techneco ELGA, all-in ( 2048,50 na subsidie )
 • Aziraphale: Techneco ELGA, Toshiba, ( 1571,50 na subsidie )
 • amarkest: Techneco ELGA, Toshiba geen WAR.
 • wervisser: Techneco Loria 6008 met 300 liter boilervat
 • Enerziek: Techneco Loria 6010 ( 12500,- )
 • Chris_82: Techneco Loria Duo 6010 met 190L boilervat ( 7800,- na subsidie )
 • Betonzicht: Techneco Loria 6008 + 190L boilervat ( 9124,88,- / 6824,88 na subsidie ) + Multical 302
 • apt: Therma V 9KW
 • Hajeetje: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5 ( 2499,- / 199,- na subsidie)
 • hrt: Panasonic WH-MDC05F3E5 ( 2230,80 )
 • Jaari: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5
 • hannibal2206: Panasonic 5kW monoblock / Gree KFRS-9 (9 kW On/Off) als backup
 • Ramon_1984: Panasonic 5kW monoblock WH-MDC05F3E5 (vroeger Techneco ELGA Carrier)
 • Scoutertje: Stiebel Eltron WPL15 ACS met HSBC200 boiler ( 12500,- )
 • LittleTycoon: Nibe F2120-16, 3 fasen, import uit Zweden
 • Psy: Daikin Altherma LT 16 kW ( EHVH16S26CB9W, ERLQ016CAW1 ) ( 13900,- )
 • Bl4ckviper: Fujitsu Waterstage WH11F 10.8kW + 300 liter boiler ( 15673,- / 13273,- na subsidie )
 • Jan Treur: Fujitsu Waterstage HT Type WH16 / WOH14RIYF 14kW + 200 liter boiler ( 14632,- )
 • Crazyharrie: MItsubishi Ecodan 7,5KW + 300 liter SWW vat. ( 6000,- )
 • mightym: Mitsubishi Ecodan 7.5kW + 300 liter SWw vat ( 2800,- na subsidie ).
 • Grolsch: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) met een 400 liter SWW
 • mgroen81: Mitsubishi Ecodan (mono) 5kW, 200l SWW, 125l buffervat ( 5500,- na subsidie )
 • Kanaaldijk: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) aangesloten op een 1000 liter zonneboiler, retour CV door zonneboiler
 • zw7: Hitachi Yutaki RASM-4VNE 11kW, 300 liter boiler
 • Rol-Co: Ekowarrior deluxe 7kW split unit ( 400,- )
 • Ivow85: Nefit Enviline All electric split 7kW met los WTW vat ( 7950,- installatie, 2150 subsidie, na subsidie: 5800,- )
 • @timovd : Panasonic split (all-in-one) WH-UD07HE5-1
 • @Felicia : Panasonic 9kW T-Cap
 • @jebice Vaillant VWL 85/3 7.7 kw
 • @Wimhaw Danfoss dhp-iq 9 max
 • @Gasschuif Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW80VAA met hydrobox ERSC-VM2C
 • @Wimlem LG HU071.U43 + HN1616.nk3 warmtepomp
 • @Baapje327 Panasonic WH-MXC12H9E8 T-CAP
 • @TriLithium Mitsubishi PUHZ-SW75YAA+ERSD-VM2C 7.5 kW 400V.
 • @Fullpower Panasonic KIT-WC09H3E8 uit Nederland
 • @Naalroc Mitsubishi PUHZ-SHW140YHA + ERST20C-VM2C, grotendeels zelfbouw, incl alle benodigde materialen, en installatie door een F-cert installateur ca. €6000 na subsidie, incl 200L buffer en 200L boiler.
 • @BlueTooth76 : Mitsubishi Zubadan 14kW (PUHZ-SHW140YHA en EHSC-VM2C) met 200 liter SWW
 • @joozzt Viessmann Vitocal 200-S met AWB-M-E 201.D08

Links

mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"


http://www.warmtepomp-info.nl/

Subsidieregeling

Voor de subsidieregeling kijk op: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

Monitoring

De basisbenodigdheden voor monitoring van je warmtepomp zijn minimaal een stroom-kWh meter met daarbij eventueel een warmte-kWh meter. Als stroom-kWh meter kan bijvoorbeeld een DIN-rail meter in meterkast, of een stekker-kWh meter voor kleinere warmtepompen.
Een warmte-kWh meter bestaat uit twee temperatuursensoren en een flowmeter, met een rekenkastje dat de geproduceerde warmte berekent en optelt in de tijd:
warmte (kW) = flow (kg/s) * (T_aanvoer (°C) - T_retour (°C)) * 4.186 (kJ/kg/°C).
Een (geijkte) warmte-kWh meter kun je kopen, maar zijn ook zelf te maken voor een goede meting van de warmteproductie. Sommige warmtepompen hebben zelf intern stroom- en warmtemeters die zelfs het gebruik voor verwarming en warm water uitsplitsen.

Wil je de warmtepomp uitgebreider en live monitoren, zorg dan dat je kWh-meters kunnen communiceren met een Raspberry Pi of het internet (S0, ModBus, M-Bus, Youless, IUNGO, Melcloud, Liveheatpumpmonitor).
Bedenk ook met welk tijdsinterval je wil monitoren. In de meeste gevallen is een 5 minuten interval en dagtotaal voldoende (Domoticz, PVoutput, Youless/Enelogic). Voor snellere en uitgebreidere monitoring bestaat er de optie om Domoticz te koppelen met een database (InfluxDB) en visualisatie (Grafana).
Kijk dan ook eens in dit topic: Kamstrup Multical 302 met Pi uitlezen en domoticz

Links naar kWh meters: DIN-rail 1-fase / 3-fase / Stekker simpel Z-wave
Warmtemeter Kamstrup Multical 302: webwinkel 1 (Mbus = + 25 euro --> offerte vragen) / webwinkel 2
& bijbehorende afsluiters: webwinkel 1 / webwinkel 2
Goedkope M-Bus USB master
Albert Hakvoorts Melcloud to Domoticz

COP cijfers

Tomexergie houdt al een tijdje een lijst bij van de prestatie van diverse warmtepompen van gebruikers.
De Excel sheet is te downloaden:

http://ateliervanwolde.nl/downloaden-wp/

Installateurs en webshops

Webshops
Installateurs

Veel gebruikte sites voor aankopen

Subsidie: https://www.rvo.nl/subsid...dt-de-isde-1/warmtepompen

NL: https://www.topaircon.eu/...ormance-kit-wc09f3e8-400v

Mitsubishi uit spanje:
https://www.instaladoratermica.com/30-ecodan
https://tuclimatizacionon...trifasica-reversible.html
https://www.ecoclimagroup.com/ (Hier heeft gebruiker @Remco45 goede ervaringen mee, meerdere WP's geïmporteerd via deze leverancier)

Hitachi Yutaki uit UK: http://www.pmcoppack.com/...e-controller/0013325.html

(met spiraal voor collectoren) https://www.esanico.be/nl...iler-200fs-explorer3.html

Boiler: RVS (geen onderhoud): https://kotly.com.pl/prod...th-2-coils-3979.html?l=en
of
https://www.plumbingprodu...der-2-coil-300l-1-co.html
Flamco boiler: https://www.ofenseite.com...ermetauscher#beschreibung

Losse producten: https://www.klimacorner.de/
akoestiek (d40/40 schijnt compressorgeluid goed te absorberen): http://www.zilenz.nl/abso...m-tegen-galm/polyesterwol
omkasting: http://www.havepe.nl/nl/p...ompairco-wave-5/1761/1784

Thermostaat

Wel of geen thermostaat gebruiken met een warmtepomp is nogal een "hot issue" en de meningen van verschillende gebruikers verschillen nogal op dit punt :)

Mocht je een goede thermostaat zoeken welke goed te configureren is, dan heeft @Remco45 de volgende tip:

Panasonic PAW-A2W: die is er in een bedrade of draadloze versie.
Temp sensor correctie instelbaar van -4 t/m +4 per 0,1 graad.
Hysteresis instelbaar van 0,2 t/m 2,0 per 0,1 graad.
Temperaturen voor programmering slechts 1 dag en 1 nacht temperatuur, instelbaar per 0,5 graad (maar kan je wat mee smokkelen door de Temp sensor correctie).

[Voor 11% gewijzigd door koevlaas2 op 14-12-2019 22:58]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

koevlaas2 schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 01:35:
[...]


Kopietje van de tekst gemaakt maar blijkbaar is er eea verdwenen.
Als je mij mede auteur maakt wil ik het vanochtend wel fixen als ik achter een pc zit ;)

Klik boven in op wijzigVul hier de mede auteurs in:

[Voor 24% gewijzigd door Grolsch op 18-10-2019 07:35]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Over isolatie gesproken... (en tvp) iemand een advies om dit te herstellen?Moest even het dak op en zag dat de buisisolatie door vogels(?) weggepikt is. Dacht om simpelweg wat leidingisolatie te gebruiken. Of toch een dikke armaflexding er totaal overheen?

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 21-11 11:40
Gisteren de ht verdeler vervangen door een lt.


https://tweakers.net/ext/f/2KpJIo6zSdVIn68LWROy00CB/thumb.jpg

https://tweakers.net/ext/f/hBmmZtBNhyITATdtshzwOUij/thumb.jpg

[Voor 180% gewijzigd door hrt op 19-10-2019 12:19. Reden: geen fotos]

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


 • Naalroc
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 14:31
Nieuwe link overbodig geworden, daar Gasschuif zijn link hierboven heeft aangepast............

Heb dit zelf ook al meerdere malen beschreven, inclusief de benodigde draaischakelaar van 1$ van ali

https://tweakers.net/ext/f/14ACzWARMukrc4r2DaLd24Yw/thumb.jpg

[Voor 99% gewijzigd door Naalroc op 19-10-2019 17:59]

14kW Zubadan, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos sinds 2/2019


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Felicia schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 09:42:
[...]

Dat is het probleem met die afwijking, je kan de leiding wel raken en toch de achterliggende muur meten :P
Sowieso is het klote waterzijdig regelen met een IR-thermoblaster. Een stapel losse sensoren werken heel wat beter. En je kan er mooie grafieken van maken.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Nickkie55
 • Registratie: Augustus 2005
 • Nu online
Ik heb een probleem met m'n afgifte. ik wil 1,2m³/hr door mijn vloerverwarming drukken.
Het minimale debiet van de WP is 1,2m³/h
http://www.7071.nl/forumimages/Situatieschets.png

- Er zit nu een Alpha2 40 pomp. Als ik de drukgrafiek bekijk heb ik momenteel een tegendruk van 3,6mwk.
- Verdeler (gesloten 7 groeps) bevind zich op de begane grond.
- Hart op hart afstand vloerverwarming is grotendeels 15 cm (130m²)
- Buffer en pomp op de eerste verdieping.
- Er is geen mogelijkheid om de leiding te vervangen. (22 mm bestaand)

Kan ik bij mijn verdeler een extra pomp plaatsen? (zie locatie A op de schets)

7650Wp+4200Wp+6240Wp | 60Heatpipes | 11kW Hitachi Yutaki-M | Auer Edel eau 270ltr | Panasonic J 5kW | Mitsubishi HI 5kW | 3 x Fujitsu General 2,5kW


 • amarkest
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 28-11 10:54
@avandermeulen

Na vervanging van mn 2 JAGA's (1,40x0,20) type 20 voor type 21 (1,40x0,30) heb ik WAR sinds een paar dagen weer aangezet, het leerproces heeft dus nog een weekje nodig denk ik.
Mijn ELGA staat snachts geblokkeerd ivm geluid, mocht het bij de opstart smorgens te koud zijn kan de Hrketel of een El.rad. bijgeschakeld worden, maar gezien de JAGA wisseling en de milde winters zal dat nauwelijks nodig zijn.

ELGA volgt ANNA/ADAM vrij goed zo te zien en houdt de kamertemp-schommeling rond de 3c.
Alleen bij start of tussenstarts zit er veel verschil tussen Ta gevraagd en geleverd, maar dat is wel logisch, omdat mn pompsnelheid op 2 staat, wellicht moet de pompsnelheid wat hoger. Eerst nog een paar dagen aanzien.

Als Dt ongeveer 3c is, dan is Ta gevraagd en geleverd ok.


https://tweakers.net/ext/f/JKwDkc3sdatzyV6RoWmKrUBV/thumb.jpg


(snelle) reactie van Plugwise mbt Comfort, Eco, Aangepast en Standaard:

We hebben geen document over de verwarmingsprofielen. Wel kan ik je uitleggen wat het verschil is tussen de comfort stand en de Eco stand dit zijn twee bespaar standen.

De comfort stand:

Vind je comfort het belangrijkst? Stel dan ‘Comfort’ in. Heb je via het schema aangegeven dat het om 07:00 uur 20 graden moet zijn? Dan is het om 07:00 uur aangenaam warm is in huis. Dit gebeurd door dat de producten leren van jouw stookgedrag.

Eco:

Wil je duurzaam leven, maar op een comfortabele manier?
Stel dan ‘Eco’ in. Heb je via het schema aangegeven dat het om 07:00 uur 20 graden
moet zijn? Dan wordt er voor gezorgd dat het om 07:00 uur de temperatuur bijna
behaald is. Hierdoor zal er in de uren erna minder vaak en hard
gestookt hoeven worden. Door deze kleine aanpassing bespaar je op een comfortabele
manier zonder dat je het door hebt.

Aangepast is wat je zelf kan aanpassen en standaard is het gebruikelijke schema wat er in staat.

 • Nickkie55
 • Registratie: Augustus 2005
 • Nu online
Grolsch schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 12:23:


Welke WP heb jij dat je minimaal 20 ltr/minuut zou moeten draaien :?
Hitachi RasM 11 kW

Nogmaals, waarom zou je dat willen :? en de hamvraag is eigenlijk waarom heb je een buffervat :?
Deze was al geïnstalleerd i.c.m. heatpipes

Heb je naregeling :? Ik vermoed dat de capaciteit van je WP (Wat is de capaciteit ? ) niet overeenkomstig is met je afgiftesysteem.
Nee geregeld op kamer thermostaat alle groepen staan volledig open

Het probleem zit hem niet in je pomp, maar aan de afgiftekant, 20 ltr/minuut raak je niet kwijt over 7 groepen.
Bij h.o.h. 15 CM heb je 6,7 strekkende meter buis per m2 nodig. Bij 130m2 heb je dus 871 meter buis, verdeeld over 7 groepen is dat gemiddeld 124 meter lengte per groep, dit is eigenlijk al veel te lang voor een "ideale" WP situatie, liever heb je groepen onder de <80 meter.
Klopt daar ben ik van op de hoogte, maar dit is de situatie zoals het is. Bij het selecteren van de warmtepomp heb ik alleen naar het warmteverlies gekeken en niet naar mijn afgifte systeem

Wel is het zo hoe langer de lengte hoe meer flow je nodig hebt, maar boven de 2 ltr/minuut is al vrij hoog zover ik weet.
Vandaar dat ik begon over een grotere of extra pomp

Met 130m2 vloerverwarming h.o.h. 15CM (gerekend met 16x2 buis) kun je bij een Ta van 30 graden, en een Tr van 25 graden maximaal +- 40Wm2 afgeven, dus * 130 = 5,2KW.

Aangezien je het over minimaal 20 ltr/minuut hebt, heb ik het vermoeden dat je het over een grote WP hebt, mijn 11,2KW WP is het werkbereik 14,4 tot 27,7 ltr/minuut, dus waarom heb jij 20 ltr/minuut nodig.
Ik zie net in de handleiding dat het 1 m³/h mag zijn. Echter heb ik de pomp nog nooit zien terug regelen onder de 1,2m³/h
http://www.7071.nl/forumimages/WaterFlow.png

De WP direct op het afgiftesysteem aansluiten is denk ik de beste optie, aangezien deze een behoorlijke druk kan leveren.
http://www.7071.nl/forumimages/PompcurveHitachi.png

[Voor 4% gewijzigd door Nickkie55 op 23-10-2019 13:02]

7650Wp+4200Wp+6240Wp | 60Heatpipes | 11kW Hitachi Yutaki-M | Auer Edel eau 270ltr | Panasonic J 5kW | Mitsubishi HI 5kW | 3 x Fujitsu General 2,5kW


 • avandermeulen
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 25-11 13:55
Kabeltjes om de Techneco Service Tool met de Elga te koppelen heb ik weer binnen.
Je kunt daarmee de Elga uitlezen en instellen.

Desgewenst kun je er nieuwe Firmware mee in de Elga zetten.
Als je er een nodig hebt mail me dan maar even.

Servicekabel

Elga 3.0 met Anna thermostaat, Remaha Tzerra 28, Daalderop Monosolar.


 • Nickkie55
 • Registratie: Augustus 2005
 • Nu online
Diff_Angle schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 16:28:
[...]

Hoe ziet de formule er uit waaruit blijkt dat het 3.8mwk is bij 600l/h ?
http://www.7071.nl/forumimages/Alpha2.png

De pomp geeft 0.6m³/h aan en hij draait op stand 3

[Voor 4% gewijzigd door Nickkie55 op 23-10-2019 16:42]

7650Wp+4200Wp+6240Wp | 60Heatpipes | 11kW Hitachi Yutaki-M | Auer Edel eau 270ltr | Panasonic J 5kW | Mitsubishi HI 5kW | 3 x Fujitsu General 2,5kW


 • ElgaFreak
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 26-11 13:20
amarkest schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 12:25:
[...]


@avandermeulen

Na vervanging van mn 2 JAGA's (1,40x0,20) type 20 voor type 21 (1,40x0,30) heb ik WAR sinds een paar dagen weer aangezet, het leerproces heeft dus nog een weekje nodig denk ik.
Mijn ELGA staat snachts geblokkeerd ivm geluid, mocht het bij de opstart smorgens te koud zijn kan de Hrketel of een El.rad. bijgeschakeld worden, maar gezien de JAGA wisseling en de milde winters zal dat nauwelijks nodig zijn.

ELGA volgt ANNA/ADAM vrij goed zo te zien en houdt de kamertemp-schommeling rond de 3c.
Alleen bij start of tussenstarts zit er veel verschil tussen Ta gevraagd en geleverd, maar dat is wel logisch, omdat mn pompsnelheid op 2 staat, wellicht moet de pompsnelheid wat hoger. Eerst nog een paar dagen aanzien.

Als Dt ongeveer 3c is, dan is Ta gevraagd en geleverd ok.
Ziet er bij jou best aardig uit. Onderstaand bij mij: gewenst blauw(gewenst) versus gemeten(rood). Iemand nog ideeën hoe ik dit beter kan krijgen?

Bij mij staat de pomp op 3, meer dan 600 liter per uur haal ik niet door de radiatoren in de woonkamer en de radiator in de badkamer. Hoeveel liter per uur haal jij op stand 2?
Ik heb een Honeywell dus met de Anna geen ervaring. Ik stook overigens constant, vind het geluid best meevallen. Hij staat bij mij naast de zijgevel maar ik hoor hem zelf niet.

 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Flow van stalen 22 mm leidingen met de Panasonic 5 kW mono H. Geen buffervat, alleen de vloer.
@Grolsch


5 kW H heeft een advies flow van 14,3 l/min. Dat geeft een deltaT van 5 graden bij 5 kW.

[Voor 21% gewijzigd door Dre op 23-10-2019 20:57]


 • amarkest
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 28-11 10:54
Diff_Angle schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 20:53:
@amarkest Geeft type 21 t.o.v. 20 bij Jaga een verhoging van 50% ? Bij Henrad is het verschil tussen type 11 en 21 ongeveer 37% bij Ta 35 en Tr 30.
https://tweakers.net/ext/f/MibEvzsIYjvEhtzxvOfsZZSP/thumb.jpg

 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Ik weet niet precies waar ik moet kijken, maar hier zie ik bij model 20 934W en bij 21 920W, minder zelfs, dus ik zal ongetwijfeld iets verkeerd doen, help me even als je wilt.
https://www.mupload.nl/img/eadl6i.11.50.png
Oh wacht, het zullen dan waarschijnlijk de DBE versies zijn 727W om 508W naar ik aanneem, 43% meer.
https://www.mupload.nl/img/txry316wr.36.25.png_https://www.mupload.nl/img/nqp6g2jaagi9h.36.43.png

[Voor 26% gewijzigd door Diff_Angle op 23-10-2019 22:42]

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
koevlaas2 schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 21:58:
[...]


Wat ik ervan begrijp worden deze apparaten op grote schaal uitgerold, wellicht meteen even Tros radar erbij halen ?
Kunnen ze eindelijk eens een goed item maken.
Wereld concern

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
rjd22 schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 22:53:
[...]


Ionisatie is natuurlijk wel een ding maar ik twijfel er aan dat de energie die je er in moet stoppen om natrium te ioniseren, meer kw warmte oplevert dan de kw energie die je er in stopt.

Ook kan je niet eindeloos natrium ioniseren lijkt me dus als ze dit echt deden dan moet je dus natrium bijvullen. Ik vraag me ook af in welke vorm deze natrium in de machine zit want het metaal natrium brand heel makkelijk als het in contact komt met water.

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 19:34

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

jeroenvervuren schreef op vrijdag 25 oktober 2019 @ 02:36:
[...]


Hoe bedoel je dat alles meet?
Ik meet ook alles dus inclusief pomp en heater.

Ik heb me twijfels bij je waarde...
Welke sensoren gebruik je voor Ta en Tr?
Zoals eerder vermeld, ik meet dus de zwave waar de wp aan hangt. [ backupheater nog niet maar die staat al maanden op 1 uur ] Hierdoor meet ik al het verbruik van de pomp en niet zoals pana wss doet alle het stukje voor de compressor.
Dan leest het script de flow uit met node-red via de lan box.

Ik weet niet of ik hele script van @AUijtdehaag mag delen:

Maar zoals gezegd Alfons heeft hem naast zijn kamstrup lopen en hij zegt dat hij precies gelijk loopt.

Mijn sensoren zijn dallas en voordat ze erin gingen zo goed als allemaal in kokend water getest..
De afwijkingen: minder dan 0.5 graad.
De Wp sensoren geijkt zover als kon [ kan maar 2 graden + of - ] en dat redde ik net.

Als je nu kijkt naar mijn interne sensoren dus de Ta en Tr die ik zelf in de WP heb gemaakt heby en de sensoren vanuit node-red zo goed als::

Zit hem eerder in het moment van meten lijkt me, en de pomp zend volgens mij signalen als er wijzigingen zijn.

Dus welke waardes twijfel je aan...


Nogmaals als @AUijtdehaag zijn script niet klopt.......dan klopt het niet hahaha O-)
Maar zoals het er nu uit ziet, heb ik een berekende cop van alle verbruik.... die best goed te noemen is.. oOo

En ook mijn graaddagen, .... 2kw voor 1M³... maar met een Cop van 5+.....[ ik wil je niet rijk rekenen dus maar netjes 2kwh voor1M³ aanhouden ]Of zit ik ergens mis.. |:(


@Grolsch @TriLithium

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • roelzadh
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 23-11 14:11
Vandaag het vermogenskabeltje met dank aan @Remco45 op de SW100YAA gemonteerd.

Vermogenskabeltje in ecodan

Kabeltje gemonteerd aan 2 shelly1's die ieder een deel schakelen. Die worden gevoed door de 230v die de buitenunit in komt.

Vermogenskabeltje in ecodan in home assistant

Kan ze nu via home assistant schakelen :*)

PUHZ-SW100YAA & 7440wp


 • pleio65
 • Registratie: April 2015
 • Laatst online: 25-11 22:34

pleio65

https://tixl.org

Baapje327 schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 20:22:
[...]

Thanks, duidelijk verhaal. Situatie lijkt idd veel op die van mij. Dus zeer leerzaam.
Eens kijken wat ik hiervan mee kan nemen(eens even goed over nadenken dus)
Werkt die thermostaat per 0,1 graad en beetje tevreden over de programmeerbaarheid?

Inmiddels lijkt ook dat mijn kamerthermostaat niet ideaal is voor vloerverwarming.
Honeywell chronotherm wireless. Gaat minimaal 3x per uur aan en uit, want is voor een ketel gemaakt. Volgens de installateur hulplijn van honeywell zelf.

Heeft iemand een tip voor programmeerbare thermostaat die per 0,1 graaf meet (en instelbaar is)? Liefst ook wireless! 😊
Per 0.5 graad. Genoeg om de watertemperatuur te regelen. 0.1 graad verschil ga je echt niet merken. Er zit een dag en weekend timer op. Geen week.

Gasloos juli 2018. Pana WH-MDC09H3E5. Zonneboiler 2x 1000 liter, 166 vacuümbuizen. 10.150 Wp. CV-houtkachels 18Kw en 4Kw.


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Grolsch schreef op maandag 28 oktober 2019 @ 09:23:
[...]


Tnx, en toegevoegd aan de openingspost, hoef ik het de volgende keer niet voor de 4e keer te vragen ;)
Doe misschien maar gelijk deze aansluitschema bij voor de (panasonic)mensen die automatisch op cool/heat modus willen gaan zetten

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 23:22

BlueTooth76

Let the sun shine!

Remco45 schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 23:46:
[...]


Zelf heb ik de Panasonic PAW-A2W: die is er in een bedrade of draadloze versie.
Temp sensor correctie instelbaar van -4 t/m +4 per 0,1 graad.
Hysteresis instelbaar van 0,2 t/m 2,0 per 0,1 graad.
Temperaturen voor programmering slechts 1 dag en 1 nacht temperatuur, instelbaar per 0,5 graad (maar kan je wat mee smokkelen door de Temp sensor correctie).

Hysteresis heb ik voorlopig ingesteld op 0,2 graden.


UPDATE VERMOGENSCHAKELING

Over de begrenzingen van de Vermogensschakeling op de Mitsu 112YAA een update
(geldt uiteraard voor mijn systeem zonder buffervat; buitentemp tussen 9 en 16 graden):

Op 50%:
* limiet compressor begrensd op 36 Hz. Laagst geziene modulatie 20 Hz.
* elektrisch vermogen tijdens start CV 1,1 kW, later dalend naar 0,9 kW.
* hierdoor langere tijd benodigd voordat Ta 32 graden wordt behaald (4 - 7 uur!).
* elektrisch vermogen tijdens SWW start ca 1,5 kW.
* elektrische belasting is het laagst hetgeen gunstig is voor optimaal gebruik van PV-stroom.
* geluid heerlijk stil.

Op 75%
* limiet compressor begrensd op 52 Hz. Laagst geziene modulatie 26 Hz.
* elektrisch vermogen tijdens start CV 1,7 kW, later dalend naar 0,9 kW.
* hierdoor aanmerkelijk kortere tijd benodigd voordat Ta wordt behaald (binnen een half uur).
* elektrisch vermogen tijdens SWW start ca 2,5 kW.
* elektrische belasting minder gunstig voor optimaal gebruik van PV-stroom.
* geluid nog steeds heerlijk stil: compressor draait sneller, maar alleen dichtbij waarneembaar.

Op 100%
* limiet compressor begrensd op 68 Hz. Laagst geziene modulatie 28 Hz.
* elektrisch vermogen tijdens start CV 2,4 kW, snel dalend naar 1,5 en later naar 1,2 kW.
* hierdoor nog iets kortere tijd benodigd voordat Ta wordt behaald (ca 18 minuten).
* elektrisch vermogen tijdens SWW start ca 3,2 kW.
* elektrische belasting nog wat minder gunstig is voor optimaal gebruik van PV-stroom.
* geluid nog steeds heel acceptabel: compressor draait nog ietsje sneller en is iets beter waarneembaar met name aan die zijde waar de compressor zit, maar zeker niet storend.

De T buiten was niet echt laag en het kan dus best zijn dat de compressor frequenties dan nog hoger worden. Ook de fan draaide eigenlijk altijd op 500 rpm maar dat zal bij lage temperaturen ook wel meer worden. Maar het geeft een idee van de verhoudingen.

EDIT
En inderdaad ging na een koudere nacht (Tbuiten 5 graden) vanochtend vroeg (05:45) de WP (stand 75%) aan met een hogere Compressor frequentie: 60 Hz en ook de FAN ging harder draaien: 740 rpm. Opgenomen vermogen nu 1,99 kW.


De 50% stand is prima zolang er niet verwarmd hoeft te worden; zelfs op minder zonnige dagen kan je dan de PV-stroom volledig benutten. De stijlheid van de Ta lijn tijdens SWW opwarmen is maar een fractie minder dan bij de 75% stand.

Zodra er wel verwarmd moet worden, duurt het met de 50% stand te lang voordat gewenste Ta wordt behaald.

De 75% stand voldoet tot nu toe prima, en omdat het verschil in tijdswinst voor bereiken van de gewenste Ta klein is (verschil < = 10 minuten) t.o.v. de 100% stand, blijf ik deze benutten totdat het echt kouder wordt.
Mooie update!

Ik ga proberen de winter door te komen met mijn 14kW Zubadan (PUHZ-SHW140YHA) op 50%

Hier de link naar mijn post van 21 september waar ik de kabel "geïnstalleerd" heb:
BlueTooth76 in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #7"

Tot nu toe geen probleem om het warm te houden in huis, al is het natuurlijk nog niet koud geweest.
Nachtverlaging heb ik uit staan.

De langste run die hij dit stookseizoen heeft gedaan is 45 minuten en dan is hij weer minimaal 50 minuten uit, overdag nog veel langer. En dat is prima. Vorig jaar had ik runs van 5 minuten aan / 5 minuten uit toen hij nog op z'n "fabrieksinstellingen" stond, dus er is veel bereikt door experimenteren :)

Voorbeeld van vannacht, kan het op z'n sloffen doen:


Belangrijk is wel dat ik niet meer met een stooklijn werk maar op thermostaat met een range van 32 tot 40 graden Ta. Sindsdien ook geen temperatuurfluctuaties meer gehad in huis (overshoots / te ver afgekoeld).
Thermostaat staat 24/7 op 21 graden en gemeten temperatuur is 21,5 graden.

In januari weet ik vast meer, bijvoorbeeld of ik voldoende vermogen heb op 50% ;)

En als het tussentijds een probleem wordt, sluit ik een W1209 aan die bij Tb x (nog vast te stellen) de WP op 75% of 100% laat draaien.

[Voor 15% gewijzigd door BlueTooth76 op 28-10-2019 12:17]

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


 • TweakersOnly
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 23:38
Situatie:
Halfvrijstaand huis, bouwjaar 1991, woonoppervlakte 120 m2.
Begane vloer voorzien van vloerverwarming, 7 groepen. Beneden HR++ glas, eerste etage normal dubbel glas.

Aantal weken geleden is Remeha mercura 6KW hybride warmtepomp geinstalleerd in combinatie met nieuwe Remeha Calenta 28C HR++ verwarmingsketel. Daarnaast nog een 30 liter buffervat. Buffervat wordt niet voor SWW gebruikt.

Temparatuur staat continue op 20 graden. Alle radiatoren dicht m.u.v. kleine radiator in garage. Het was volgens installateur nodig om één radiator open te laten staan.

Vandaag is de eerste echt koude dag en ik zie dat warmtepomp elk half uur opnieuw opstart. Dit lijkt me niet normaal of wel? Zie screenshot van stroomverbruik domoticz vandaag.Is dit normal / gewenst gedrag van de warmtepomp? Wat kunnen we hierin nog tweaken/verbeteren?

[Voor 5% gewijzigd door TweakersOnly op 28-10-2019 16:48]


 • Nickkie55
 • Registratie: Augustus 2005
 • Nu online
@Oxellaar @Rol-Co

Om 00:45 gaf mijn thermostaat weer vrijgave om te gaan draaien.
Aangezien alles afgekoeld was ging de WP volle bak draaien, zie hier onder de resultaten.
Ik hoop dat jullie hier iets aan kunnen zien, anders ga ik vanavond even met de warmtecamera voor de WP liggen :)

Hier wat data:
Tijd 0:45 - 2:45
Buitentemp gemiddeld 6,5°C
Verbruikt: 5,5kW
Opgeleverd: 14kW (volgens interne COP berekening)
COP 2,5
Setpoint temperatuur: 35°C

Frequentie van de WP:
http://www.7071.nl/forumimages/01-freq
Delta T van de WP:
http://www.7071.nl/forumimages/01-dt
Uitgaande watertemp WP:
http://www.7071.nl/forumimages/01-watertemp
Flow WP:
http://www.7071.nl/forumimages/01-flow
Expansion valve opening WP:
http://www.7071.nl/forumimages/01-expansion
Liquid temperature WP:
http://www.7071.nl/forumimages/01-liquidtemp
Discharge temperature WP:
http://www.7071.nl/forumimages/01-discharge
Gas temperature WP:
http://www.7071.nl/forumimages/01-gastemp

Ik heb alleen mijn twijfels bij de volgende meting:
http://www.7071.nl/forumimages/01-evap

7650Wp+4200Wp+6240Wp | 60Heatpipes | 11kW Hitachi Yutaki-M | Auer Edel eau 270ltr | Panasonic J 5kW | Mitsubishi HI 5kW | 3 x Fujitsu General 2,5kW


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 19:34

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Voor de kenners....

Ik vervang 1000-1300 M3 gas.. met mijn 5H panasonic pomp..
Iemand met een vergelijkbaar systeem


Mijn pomp loopt nu toch al op 45+ hz..


wel met een hoge COP

en met een goede Dt :-)


Maar hoe hoog kan mijn Hz als het koud wordt....
Wel een toelichting ik loop nu op sillent 3 en soms 2...
Speelt dat een rol erbij?

[Voor 4% gewijzigd door Dylantje2 op 29-10-2019 19:18]

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • bbn_ldp
 • Registratie: December 2014
 • Laatst online: 22:19
BlueTooth76 schreef op maandag 28 oktober 2019 @ 11:57:
[...]
De langste run die hij dit stookseizoen heeft gedaan is 45 minuten en dan is hij weer minimaal 50 minuten uit, overdag nog veel langer. En dat is prima. Vorig jaar had ik runs van 5 minuten aan / 5 minuten uit toen hij nog op z'n "fabrieksinstellingen" stond, dus er is veel bereikt door experimenteren :)

Belangrijk is wel dat ik niet meer met een stooklijn werk maar op thermostaat met een range van 32 tot 40 graden Ta. Sindsdien ook geen temperatuurfluctuaties meer gehad in huis (overshoots / te ver afgekoeld).
Thermostaat staat 24/7 op 21 graden en gemeten temperatuur is 21,5 graden.

In januari weet ik vast meer, bijvoorbeeld of ik voldoende vermogen heb op 50% ;)

En als het tussentijds een probleem wordt, sluit ik een W1209 aan die bij Tb x (nog vast te stellen) de WP op 75% of 100% laat draaien.
Ik heb zelf afgelopen winter constant op 50% gedraaid, maar dat was niet een echt koude winter.6 tot 8 uur per dag was voldoende om ons huis warm te houden(Rc10). Vanmorgen is de WP een paar uurtjes aan geweest met onderstaand resultaat.Aanvoer temp 30 graden en Dt van rond de 5. Ik kan niet lager omdat de WP te veel vermogen heeft en dan gaat pendelen, maar toen ik hem kocht was er nog geen kleinere 3 fase pomp.De thermostaat staat op 20,5 maar slaat pas af bij 21,5, dus te hoge hysterese.
Ben wel benieuwd hoe jij e.e.a. gaat doen met de W1209, dus ik blijf je volgen.
Hoe heb jij de 3 kwartier draaien geregeld en dan weer de langere stop tussen door?

Zubadan 11,2, 50x170Wp SF, WTW Orcon HRC400, Douche WTW Qblue v6


 • amarkest
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 28-11 10:54
@ElgaFreak @avandermeulen

Ik heb ELGA maar weer op RAR gezet ipv WAR. Dat lijkt bij mij veel beter te werken.

Geen AAN/UIT-gedrag meer ook snachts geen voluit gedrag (tot nu toe), maar goed moduleren zoals ik altijd al verwacht had.

ANNA/ADAM op comfort met max 120minuten voorverwarmen WAR/RAR niets aan kunnen veranderen, zal wel automatisch gaan.

ANNA RAR ipv WAR

 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 23:22

BlueTooth76

Let the sun shine!

bbn_ldp schreef op dinsdag 29 oktober 2019 @ 19:21:
[...]

Ik heb zelf afgelopen winter constant op 50% gedraaid, maar dat was niet een echt koude winter.6 tot 8 uur per dag was voldoende om ons huis warm te houden(Rc10). Vanmorgen is de WP een paar uurtjes aan geweest met onderstaand resultaat.Aanvoer temp 30 graden en Dt van rond de 5. Ik kan niet lager omdat de WP te veel vermogen heeft en dan gaat pendelen, maar toen ik hem kocht was er nog geen kleinere 3 fase pomp.
[Afbeelding]
[Afbeelding]

De thermostaat staat op 20,5 maar slaat pas af bij 21,5, dus te hoge hysterese.
Ben wel benieuwd hoe jij e.e.a. gaat doen met de W1209, dus ik blijf je volgen.
Hoe heb jij de 3 kwartier draaien geregeld en dan weer de langere stop tussen door?
Om hier nog een 2e keer op terug te komen, ik moest namelijk nog wat voor je opzoeken in de handleiding (het was alweer een stookseizoen geleden dat ik het heb ingesteld):

Zoals je weet verwarm ik nu geheel op de kamerthermostaat van de Mitsubishi en de settings die daarbij horen, dus niet meer op stooklijn.

Voordeel daarvan is dat je aan kan geven hoeveel graden de Ta moet dalen voordat de warmtepomp weer gaat werken. Zie hieronder bij "lower limit":Stel dat je Ta bij "flow temperature range" op 30 tot 45 staat, de "lower limit" op -5 graden en de warmtepomp gaat uit omdat je kamer op temperatuur is, dan moet de aanvoer eerst weer tot 25 graden gedaald zijn voor hij weer mag draaien. Maar je kan natuurlijk ook een hoger of lagere waarde kiezen, dat is een kwestie van experimenteren.

Dat is voor een deel ook de reden dat hij sowieso x minuten uit blijft, aangezien het aardig wat tijd kost om het buffervat (ondanks dat de secundaire pomp blijft draaien over het CV-systeem) zover af te koelen.

Het is een simpele manier om pendelen te voorkomen.
Voordeel is ook dat de warmtepomp weer echt flink aan de bak moet om het buffervat op te warmen dus je run is ook mooi lang.

Door het vermogen te beperken, wordt de run nog iets langer want hij heeft (in mijn geval) maar 50% vermogen beschikbaar.

Het enige nadeel is dat je geen invloed meer hebt op de Ta (behalve de range) zoals bij een stooklijn.
Maar ik ben wel van het pendelen af.

[Voor 10% gewijzigd door BlueTooth76 op 30-10-2019 19:30]

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 23:22

BlueTooth76

Let the sun shine!

bbn_ldp schreef op woensdag 30 oktober 2019 @ 19:36:
[...]

Ik blijf het nu even proberen met de instellingen die ik heb, maar anders is dit ook nog een optie.
Is jou secundaire pomp dan wel aangesloten op de binnenunit van de WP of heb je hem gewoon op 220 aangesloten en laat je hem 24/7 draaien? Volgende vraag is hoe je regelt dat er een maximale temp bv 30gr de vloer in gaat? Verder maak ik gebruik van de draadloze thermostaat van Mitsubishi, dus ik weet niet of jij dat ook doet of dat je het schermpje van de binnenunit gebruikt,
- secundaire pomp (Grundfos Alpha 3) draait op 230 volt, hij werd eerst geschakeld door de WP maar heb er gewoon een stekker aan gezet (extra stroomkabel bij besteld).- ik heb een draadloze thermostaat van Mitsubishi in de woonkamer
- ik heb geen vloerverwarming, ook geen ervaring mee, maar je kan de maximale aanvoertemperatuur beperken bij diezelfde instellingen (maximum temp)

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen


 • Gasschuif
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 27-11 09:47

Gasschuif

9,4 kWp, 3 L/LWPs, 8kW Mitsu

Vandaag een badkamer fan projectje gestart, nog niet helemaal klaar, maar na een test zeer goede resultaten tov de start situatie. Na start WP en Ta een graad of 31 de fans op de hand gestart en in 1 uur en 15 min verder levert 2 graden stijging in de badkamer. Fans op 12 V, low noise fans toegepast verend met de bijgeleverde siliconen ontkoppel stukjes bovenop de radiator gezet, past precies, fans 60x60.


Hier bovenop de radiator


De T 21 is vrij lang, dus wel wat weerstand door de lange lucht kanalen tussen de lamellen.


Ik start de fans 15 min na start WP in de morgen om 07.00 h met plugwise en stop ze weer om 09.30 h
Vermogen op 12 V=8 W, peanuts dus

[Voor 9% gewijzigd door Gasschuif op 30-10-2019 20:44]

Als je nergens aan begint zijn de gevolgen niet te overzien. PVoutput Officieel gasloos sinds 04-2016. 8kW VAA Zubadan (met 92L buffervat/hydraulische scheiding) voor de CV met 9 radiatoren.


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 00:16

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Nickkie55 schreef op dinsdag 29 oktober 2019 @ 22:39:
[...]


Ja inderdaad aankomend weekend met de IR thermometer, extra sensoren, warmtecamera en stroomtangen achterhalen wat hier fout gaat.
Tot be continued... bedankt voor jullie hulp kerls!
Vanavond ook weer eens gekeken bij de wp, loopt hier op zijn laagst voor 2 uur en dan heb ik deze temperaturen.

Room= retour vloer
Warmwt= koelgasleiding net voordat hij de binnenunit in gaat
Feed= Ta bij de binnen unit
Return= Tr bij de binnen unit
Pipe= verdamper temperatuur buiten
Out= buiten temperatuurZo zie je dat persgas leiding temperatuur niet echt warm hoeft te zijn, zeker niet als hij laag draait, hij gaf op dat moment 3,4kW warmte met 762W AC.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 23:22

BlueTooth76

Let the sun shine!

Als test om 18:30 de thermostaat op 23 graden gezet om te kijken of dat nu op de "koudere" dagen ook nog lukt op 50% vermogen.

Zit nu in een T-shirt in de woonkamer, temperatuur is 22,5 en dat vond ik wel genoeg getest.

edit: en 23 graden inmiddels met de restwarmte uit het vat :P Niet gek als je beseft dat m'n DBE op de Jaga's bij 21 graden al uit gaat.

Buffervat is nu 38 graden dus voorlopig hoeft hij niet te stoken vannacht :P

[Voor 45% gewijzigd door BlueTooth76 op 31-10-2019 00:29]

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen

Dylantje2 schreef op woensdag 30 oktober 2019 @ 22:12:
Ik hoor weinig of defrosts...
Niemand last van?

Ik vandaag 1...
Gisteravond vlak na 21.00 had ik er 1'tje.

Verder nog weinig verwarmingsbehoefte in huize Grolsch met hulp van de zon.

Een run van 10:00 tot tegen 13:00, na 20.00 klein runnetje, en toen van 21.00 tot 22.00@Dylantje2 Ik zie dat je je WP vannacht flink aan het werk hebt gezet :? Vanaf 03.30 zit het constant rond / tegen de 5KW aan te hikken.

En hoe schakelijk jij die "silent" setting :? Ik neem toch aan dat je niet rond 03:45 uit je bed bent gegaan hiervoor :?

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • ElgaFreak
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 26-11 13:20
amarkest schreef op woensdag 30 oktober 2019 @ 15:36:
@ElgaFreak @avandermeulen

Ik heb ELGA maar weer op RAR gezet ipv WAR. Dat lijkt bij mij veel beter te werken.

Geen AAN/UIT-gedrag meer ook snachts geen voluit gedrag (tot nu toe), maar goed moduleren zoals ik altijd al verwacht had.

ANNA/ADAM op comfort met max 120minuten voorverwarmen WAR/RAR niets aan kunnen veranderen, zal wel automatisch gaan.

[Afbeelding: ANNA RAR ipv WAR]
Ziet er goed uit bij jou, werk jij ook met normale radiatoren? Bij mij wordt de aanvoer structureel een paar graden warmer dan gevraagd door de thermostaat wat tot deze(zie grafiek) aanvoertemperatuur lijdt. De Elga verwarmt te lang door en toert te laat terug. Lijkt mij niet de beste COP leveren.


 • avandermeulen
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 25-11 13:55
In de bij de Anna behorende app kan je bijvoorbeeld instellen:
 • tot welke buitentemperatuur de CV ketel uit moet blijven
 • onder welke buitentemperatuur de Elga wordt uitgeschakeld
 • hoe de stooklijn voor de CV wordt ingesteld,
  hiermee voorkom je dat deze de Elga door een te hoge CV retour temperatuur "wegdrukt "
E;ga Anna
ajan schreef op donderdag 31 oktober 2019 @ 00:25:
Beste tweakers,


Heb wel enkele vragen over de werking van de Elga:
- Is een Anna thermostaat hier aan te raden t.o.v. de standaard aangeboden Honeywell modulation? Wil namelijk wel wat te tweaken hebben...
- Is de CV ook "buiten spel" te zetten, m.a.w. dat de Elga altijd zonder hulp verwarmt, ook als je de thermostaat even flink hoger zet. Of dat de range hiervoor ruimer te stellen is; bijv. pas CV inschakelen als de gevraagde temp [..] C boven de huidige ruimtetemperatuur komt.
(de buitentemperatuur begrenzer van 4 C wil ik uiteraard eraf halen, maar bij -10 C mag de CV wel inschakelen :) of wanneer ik dat zelf expliciet aangeef)

En heeft de Nefit Enviline split hybride meer voordelen t.o.v. de Elga? Qua prijs zit de Nefit wel hoger, vooral de installatiekosten hiervan.

Elga 3.0 met Anna thermostaat, Remaha Tzerra 28, Daalderop Monosolar.


 • amarkest
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 28-11 10:54
ElgaFreak schreef op donderdag 31 oktober 2019 @ 12:15:
[...]


Ik geloof je meteen maar ben erg benieuwd wat daar de oorzaak van is. Ik had eerder een Honeywell Lyric, dat was helemaal een drama.

Welke veld bedoel jij met setpointverhoging? bedoel je daarmee Thermostaat vraag in de GUI? Of kijk je in de csv file?
Kamer gewenst:

https://tweakers.net/ext/f/tgscPH8J6skRLlomRK3DUOPe/full.jpg

 • vistu
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 21:07
Dylantje2 schreef op woensdag 30 oktober 2019 @ 22:12:
Ik hoor weinig of defrosts...
Niemand last van?

Ik vandaag 1...
Hier aardig wat defrosts anders.

Defrosts wpomp

 • schuurman
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 26-11 18:49
Graag jullie advies.
Ik ben beneden de slaapkamer aan het opknappen (wordt Game room).
De bestaande radiator (aangesloten met dikwandige CV buis) ziet er niet meer uit en wil ik gaan vervangen.
Daarnaast wil ik de radiatoren in de woonkamer laten vervallen (wordt vloerverwarming).

Om voor bereid te zijn op de toekomst ben ik op zoek naar de juiste verwarming voor de "Game room".

Wat raden jullie mij aan?

Ik heb een schema van de huidige CV toegevoegd.

Chets CV

 • ElgaFreak
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 26-11 13:20
avandermeulen schreef op donderdag 31 oktober 2019 @ 16:01:
Heb je de gemeten kamer temperatuur die de Honeywell doorgeeft al eens over een langere periode gevolgd (24 uur ) en kan je het verloop daar eens van laten zien?


[...]
Ik heb de logfile van de elga tool van afgelopen 24 uur in een csv file, Zie grafiek, waar moet ik op letten?


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 19:34

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Grolsch schreef op donderdag 31 oktober 2019 @ 07:43:
[...]


Gisteravond vlak na 21.00 had ik er 1'tje.

Verder nog weinig verwarmingsbehoefte in huize Grolsch met hulp van de zon.

Een run van 10:00 tot tegen 13:00, na 20.00 klein runnetje, en toen van 21.00 tot 22.00

[Afbeelding]

@Dylantje2 Ik zie dat je je WP vannacht flink aan het werk hebt gezet :? Vanaf 03.30 zit het constant rond / tegen de 5KW aan te hikken.

En hoe schakelijk jij die "silent" setting :? Ik neem toch aan dat je niet rond 03:45 uit je bed bent gegaan hiervoor :?
Klopt ik zag ook de "max" in zicht...
Erg hoge luchtvochtigheid, dus wss dat er mee te maken....

Temp bleef gelijk in de kamer [ badkamer deur vaak open dus niet representatief ].. Maar wel een mooie cop.
Ook de df bleef aardig weg, vanochtend werden het er meer..

Mijn sillent wordt geschakled door Dz vents..

Maar zit nog een klein dingetje in..

Ik meen vorig jaar te vernomen hebben dat de sillent mode een beperkt vermogen oplevert..
Dus vandaar mijn testje met sillent 1.2.3 en 0 bij x temperaturen..
En ik geloof in H dat er meer iets ervaren in die trent:
https://gathering.tweaker...message/60455164#60455164

Maar het wordt koud dus we gaan hopelijk weer lol hebben
Kunnen we niet meer mensen op mindergas actief krijgen..

Ik heb een script waarmee je verbruik*2 [ 2Kwh voor 1M³ ] kunt uploaden naar mindergas

Als we dat doen, hebben we toch een beter vergelijk....?
_/-\o_ _/-\o_

[Voor 6% gewijzigd door Dylantje2 op 31-10-2019 17:28]

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 19:34

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Rol-Co schreef op donderdag 31 oktober 2019 @ 18:21:
[...]

Waarom schakel je hem niet uit van 11-17 uur, daar loopt hij heel laag waar jij weinig aan hebt denk ik.
Zou je weer 2 kWh schelen per dag met deze dagen.
Ik was met dat setpoint aan het spelen..
maar toen ging de wp stuiteren..
Dus setpoint op 23 graden gezet..

Als ik hem op 22 zet.. gaat vaker aan en uit.
En ik geloof dat ik vorig jaar van iemand had vernomen dat uit overdag wel iets kan schelen maar het opwarmen ook weer extra kost...?

https://www.mupload.nl/img/cd8m2agb.png
Als ik hem op 22 had staan, wanneer aan en wanneer uit..
Vorig jaar bijna hele jaar op WAR gestookt dat wou ik di jaar eigenlijk ook doen met mijn aangepaste afgifte inhoud en flow..
Kijken hoe nu tov vorig jaar..

Df:

Volgens mij vorig jaar met deze RV en temp stukken meer..

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • wervisser
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 21:07
Gisteren omstreeks 16:00 uur de thermostaat van de muur getrokken en hiermee de Loria 'echt' losgekoppeld van beïnvloeding door de ruimtethermostaat. Hiermee draait het comfort verwarmingsprogramma tussen 06:00 - 22:00 uur.

Het verbruik is (uiteraard) toegenomen, maar de temperatuur in huis is in de verwarmde kamers sterk verbeterd. De vloerverwarming mag beneden nog wel wat verder geknepen worden, maar het lijkt comfortabeler te worden.

Onderstaande grafieken zijn van de laatste 7 dagen. Het verschil zit hem vanaf 30 oktober 16:00.Het verloop in de temperatuur lijkt rechts in de grafiek meer gelijkmatig. Het verschil tussen Ta/Tr blijft met mijn eigen sensoren rond de 2 graden te zitten. Er lijkt dus niet veel afgifte te zijn, maar de temperatuur in de kamers stijgt voldoende.


 • thido
 • Registratie: December 2012
 • Nu online

thido

Tilburg

Zo, sinds gisteren middag half vijf staat hier de warmtepomp ook weer aan voor aankomend stookseizoen :-) Tot nu toe een beetje met de airco's verwarmt wanneer dat nodig was.
Heeft mooi de koude nacht de tijd gehad om de boel op temperatuur te brengen.
Wat me opviel is dat de eerste vijf defrosts er anders uitzien dan normaal.
Behoorlijke piek na de defrost, normaal zie ik die niet voorbijkomen. Het is niet het element, dat meet ik niet mee. De overige defrosts vanaf zes uur in de ochtend zien er weer uit zoals ik gewend ben.
Iemand een verklaring daarvoor? (ik zag net wel dat de quiet mode ook aan stond nog maar lijkt me niet relevant omdat de defrosts erna anders zijn).

Edit: het betreft trouwens een pana F serie 5kW

[Voor 3% gewijzigd door thido op 31-10-2019 20:22]

All electric! 8500Wp / LG l/w 7kW / 2x Daikin l/l 2.5kW / Atlantic 200l


 • TriLithium
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 19-11 18:05

TriLithium

7800Wp E/W + 7.5 kW Ecodan

Dylantje2 schreef op donderdag 31 oktober 2019 @ 17:21:
Maar het wordt koud dus we gaan hopelijk weer lol hebben
Kunnen we niet meer mensen op mindergas actief krijgen..
[Afbeelding]
Ik heb een script waarmee je verbruik*2 [ 2Kwh voor 1M³ ] kunt uploaden naar mindergas
[Afbeelding]
Als we dat doen, hebben we toch een beter vergelijk....?
[Afbeelding] _/-\o_ _/-\o_
Ik doe al mee, ook met 2:1 verhouding, elke dag rond middennacht doe ik een upload met de API.

https://tweakers.net/ext/f/MtGy07Pm0DH90zrzA2LQEVUx/thumb.pnghttps://tweakers.net/ext/f/nEudSx3wgEYq4uPYQeaXMhQ2/thumb.pnghttps://tweakers.net/ext/f/DgREQW5C04mdMgo5mWJCGIpp/thumb.png

 • jaari
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 17:18
thido schreef op donderdag 31 oktober 2019 @ 20:21:
Zo, sinds gisteren middag half vijf staat hier de warmtepomp ook weer aan voor aankomend stookseizoen :-) Tot nu toe een beetje met de airco's verwarmt wanneer dat nodig was.
Heeft mooi de koude nacht de tijd gehad om de boel op temperatuur te brengen.
Wat me opviel is dat de eerste vijf defrosts er anders uitzien dan normaal.
Behoorlijke piek na de defrost, normaal zie ik die niet voorbijkomen. Het is niet het element, dat meet ik niet mee. De overige defrosts vanaf zes uur in de ochtend zien er weer uit zoals ik gewend ben.
Iemand een verklaring daarvoor? (ik zag net wel dat de quiet mode ook aan stond nog maar lijkt me niet relevant omdat de defrosts erna anders zijn).

Edit: het betreft trouwens een pana F serie 5kW

[Afbeelding]
Gezien de hoogte van de pieken naar ca 4 kW kan het bijna niet anders dan dat ze toch van het element zijn. Bij de defrosts vanaf 6 uur komt de temperatuur blijkbaar niet zo laag dat hij het element bijschakelt.
Bij mij zijn de defrostpieken met element vrijwel identiek aan die van jou.
https://tweakers.net/ext/f/uwylbkdm778iYH0uvc8uUe1Y/thumb.png

zonnepit ; L/W WP Pana MDC05F3E5


 • IBoat
 • Registratie: Januari 2019
 • Laatst online: 07-10 14:57
Met deze temperaturen draait de WP de gehele dag. Bij meer dan 10 gr gaat hij hier aan/uit.


Na twee maanden verbruik in mindergas ingevoerd. Ratio is iets meer dan 2 kWh / m3 gas

4420 Wp SF170 op Oost - Atlantic Explorer 270 - Panasonic monoblock 5 kW H-serie - gasloos sinds juni 2019


 • JvdW
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 22:43
thido schreef op donderdag 31 oktober 2019 @ 20:21:
Zo, sinds gisteren middag half vijf staat hier de warmtepomp ook weer aan voor aankomend stookseizoen :-) Tot nu toe een beetje met de airco's verwarmt wanneer dat nodig was.
Heeft mooi de koude nacht de tijd gehad om de boel op temperatuur te brengen.
Wat me opviel is dat de eerste vijf defrosts er anders uitzien dan normaal.
Behoorlijke piek na de defrost, normaal zie ik die niet voorbijkomen. Het is niet het element, dat meet ik niet mee. De overige defrosts vanaf zes uur in de ochtend zien er weer uit zoals ik gewend ben.
Iemand een verklaring daarvoor? (ik zag net wel dat de quiet mode ook aan stond nog maar lijkt me niet relevant omdat de defrosts erna anders zijn).

Edit: het betreft trouwens een pana F serie 5kW

[Afbeelding]
Ik zie hier ook de pieken bij de defrosts. (Pana 9kW H)
Die zien er gelijkwaardig uit.groen - energieverbruik
geel - compressorfrequentie
rood + lichtblauw - CV aanvoer/retour
blauw - pompdebiet

De groene gaat van 0.6kW naar 3.6kW een weer terug uiteindelijk....

 • JvdW
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 22:43

Gaat lekker hier 8)7
Volgens de WP zijn het geen defrosts....
Heb zoiets nog niet vaker gezien.

[Voor 13% gewijzigd door JvdW op 01-11-2019 17:04]


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 28-11 12:19

Felicia

🥚meisje?

Owhkee. Vanmiddag de WP eens naar 60 graden laten gaan en de radiatoren in de woonkamer deels dicht gezet. Stilte modus na 5 minuten ook uitgezet. De WP had er niet eens moeite mee, al liep hij wel een stuk harder als normaal.
Na een half uur was de modus afgelopen waardoor hij weer terug wilde naar z'n normale Ta, en een paar minuten daarna stopt de thermostaat ook omdat de woonkamer zelfs met een halve radiator nog zoveel warmte kreeg dat deze van 20,5 naar 21,2 was gegaan...[edit]
@JvdW, zet je datalog eens aan i.p.v. de statistics, die geven een veel gedetaileerder beeld. Vervolgens zou ik onderin bij de grafiek opties alleen Ta, Tr, en doeltemperatuur aanzetten. Zit er namelijk best wel uit als pendelen (Ta gaat te ver voorbij de doeltemperatuur of de Tr komt boven de Ta doeltemperatuur uit).

[Voor 22% gewijzigd door Felicia op 01-11-2019 19:02]

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • JvdW
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 22:43
Felicia schreef op vrijdag 1 november 2019 @ 18:56:


[edit]
@JvdW, zet je datalog eens aan i.p.v. de statistics, die geven een veel gedetaileerder beeld. Vervolgens zou ik onderin bij de grafiek opties alleen Ta, Tr, en doeltemperatuur aanzetten. Zit er namelijk best wel uit als pendelen (Ta gaat te ver voorbij de doeltemperatuur of de Tr komt boven de Ta doeltemperatuur uit).
Ik zie echt geen verschil in gegeven informatie bij statistics vs datalog.
Behalve dat je ook een andere tijdsduur kan kiezen en dat de data bewaard blijft, maar die weer hetzelfde weergeeft als ze bijv beide op 60 minuten staan.
doeltemperatuur: 33 graden
Ta: schiet uit naar 33,75 tot 35 graden (minder dan 5 minuten)
Tr: piekt op 31.75 graden
Freq. piekt op 66Hz

Opwekking piekt op 8,6kW

De dT blijft groot genoeg.
Er is continu warmtevraag op moment
Zoals je kunt zien in de grafiek heb ik na 17.00 uur iets gedaan, namelijk stille stand 3 geactiveerd.
Ook dan zie je de Ta iets hoger dan de gevraagde watertemperatuur, maar geen pendel tot gevolg...
Ik heb nog een "raadseltje" , het is mij niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurt.

Na een run dalen de temperaturen, na verloop van tijd stijgt de sensor Ta na buffervat. Mijn verklaring hiervoor is dat deze sensor op het hoogste punt in het CV circuit hangt, en aangezien warmte nu eenmaal opstijgt is dat mijn verklaring hiervoor:Maar 's ochtends / 's nachts stijgen "spontaan" sensoren Ta / Tr bij de WP. Deze sensoren hangen wel op de eerste verdieping, maar onder de hydrobox (zo'n 20CM van de vloer af) en dus ook in vergelijking met het buffervat vrij onderin.

Waarom en vooral hoe kan het dat deze temperatuur spontaan begint op te lopen :?
Er loopt geen pomp of iets anders zoals jullie kunnen zien:

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Ik heb het idee dat er over het primaire circuit iets van "thermische circulatie" (Is dit een bestaand woord ? :+ ) ontstaat op een gegeven moment.

Secundair gebeurt er niets zoals je aan de Sensoren "Ta na buffervat kunt" en "Tr na buffervat" zien.

DIt gedrag zie je ook wel eens in situaties waar de 3-weg-klep niet goed sluit (of in de verkeerde stand staat) waardoor het water "uit zich zelf" begint te circuleren.

Volgens mij had @Remco45 hier ook "last" van.

Aan de SWW kant zie ik geen gekke dingen gebeuren, als daar "ongewenst" water door de spiraal zou lopen zou je dat zeker zien in onderstaande grafiek:

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • amarkest
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 28-11 10:54
ElgaFreak schreef op vrijdag 1 november 2019 @ 13:38:
[...]


Welk probleem heb je dan nu? Af en toe waarde onder 0 terwijl het boven nul is?

Wat bedoel je met geïsoleerd? Ik heb hem echt los genomen uit de plastic houder. Tussen de verdamper en de sensor zit nu zeker 20cm. Ik heb de sensor ook meteen aan de andere kant van de unit geplaatst zodat hij niet in de zon hangt.
uit de zon, zou wat verderaf opgehangen kunnen worden.

Volgens mij laat het plaatje van @Remco45 Heel goed zien wat er gebeurd als de 3 weg klep verkeerd staat of lekt.

@koevlaas2 als mijn plaatje in jouw ogen een lekkende 3 weg klep is, dan is je diagnose niet juist, en heb je ze voor jan met de korte achternaam vervangen.

Voor de duidelijkheid, onderstaand plaatjeAantal feiten op de rij, sensor "Ta - na buffer" zit op hoogte van bovenkant buffervat (+- 1,20 boven de vloer). Dus de temperatuur daar gemeten is de temperatuur van de bovenkant van het buffervat. Aangezien ik op een Ta van 30 graden draai, klopt deze waarde ook.

De sensor "Ta - WP" zit op zo'n 20CM boven de vloer en onder de WP op de Ta leiding.

Aangezien de temperatuur niet verder als 28 graden gaat (temperatuur buffervat = 28,3) trek ik de conclusie dat "Het Thermosiphon effect" ontstaan door warm water welke uit het buffervat richting de Ta - WP sensor loopt.

Heeft echt niets te maken met een lekkende 3-weg-klep, dan was de temperatuur wel over de 40 graden gegaan zoals te zien is bij het plaatje van @Remco45

[Voor 60% gewijzigd door Grolsch op 02-11-2019 14:54]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 28-11 12:19

Felicia

🥚meisje?

koevlaas2 schreef op zaterdag 2 november 2019 @ 20:50:
[...]


Electrisch, staat er niet bij dat dat thermisch is Edelachtbare.
Er staat kWh en niet kW.
Volgens mij wel, het gaat namelijk over de warmtevraag per m2. Anders zou ik ook al een passiefhuis hebben terwijl ik amper een energielabel A zou krijgen.

http://www.aantoonbaarduurzaambouwen.nl/wp-content/uploads/2013/12/PHPP.jpg

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?

Nee, in de basis is dat in principe niet zo, maar leveranciers geven soms bij koudere temperaturen andere Frequenties / functies vrij waardoor er bij -7 meer vermogen beschikbaar is.

Mijn Mitsu bijvoorbeeld levert bij +7 Ta 35 14,8KW, en bij -7 Ta 35 14,9KW.
Bij mijn Mitsu heeft het ook te maken dat de injectie (Flash technology) actief is bij -7 en niet bij +7.De Pana daarintegen kakt volgens mij juist in bij -7, maar heeft bij -10 wel weer 5KW vermogen.
E.e.a. is afhankelijk van de instellingen van de fabrikant.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Voor de puzzelaars, wie kan een plausibele verklaring geven ? 2 woningen verbruik per ggd 0,626 en de ander 0,499 over de periode 01-10-2018 - 30-09-2019. https://www.mupload.nl/img/k3oeud.03.58.pnghttps://www.mupload.nl/img/zh93esi1rwst.56.26.png
In januari 2019 is het plaatje echter omgekeerd, de onzuinige woning verbruikt dan 0,668 en de ander 0,673. https://www.mupload.nl/img/2fu4nvzp0pm.59.28.png.
Over een heel jaar ziet het er alsvolgt uit:

De verwarmingsinstallatie is op beide adressen overanderd net als het stookgedrag.

[Voor 15% gewijzigd door Diff_Angle op 04-11-2019 12:08]

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Daannn1987 schreef op maandag 4 november 2019 @ 14:22:
In januari meer defrosts?
Meer wind?
Als je dit, je eigen verbruik 10-2018 t.o.v. 10-2019 kunt verklaren heb je ook de verklaring voor die andere. Ik ga er even vanuit dat je geen van beide periodes op vakantie bent geweest.
Je verbruik per ggd gaat van 0,219 naar 0,291
_

[Voor 12% gewijzigd door Diff_Angle op 04-11-2019 14:51]

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • Japie.G
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 21:58

Japie.G

Colour Classic

Dankzij jullie hulp ben ik inmiddels al stukken verder in het begrijpen van mijn warmtepomp systeem. Dankzij de kennis hier kan ik inmiddels ook wat dingen goed loggen. Nu nog begrijpen hoe het te interpreteren

Mijn systeem werkt met een vaste flow (en niet met een vaste deltaT) dat heeft als voordeel dat ik dus vrij simpel het opgebrachte vermogen en COP kan berekenen in Domoticz met het elektrisch verbruik, de Ta en Tr als gemeten gegevens. Alles met externe sensoren ongeijkt dus het is allemaal niet mega exact maar geeft een goede indicatie.

Vandaag een run

Elektrisch gebruik


Thermisch vermogen opgebracht


DeltaT


Verbruik en opgebracht vermogen


En daar schrik ik eigenlijk van het minimale thermische vermogen wat ik zie. Namelijk zo'n 4kW. Het betreft een 8kW Daikin(-Intergas hybride) systeem, maar voor CV is het hele intergas gedeelte afgeschakeld even. Hij draait dus alleen maar op de warmtepomp voor verwarming van de woning. De gasboiler doet alleen het SWW.

Volgens de specsheet kan hij terug naar 1,8kW thermisch (maar wel bij een hogere Ta en een lagere Tbuiten tov wat ik vandaag draaide.) Ik probeer te doorgronden hoe dit nu zit. Waarom gaat mijn WP niet gewoon nog lager in thermisch vermogen draaien? Als ik de gewenste TA verlaag (onder de 28 graden) krijg ik onherroepelijk pendelgedrag. Ik begrijp dat dat zou moeten komen doordat de warmtepomp zijn vermogen niet kwijt kan. Maar hoe zit dit nu precies? Het betreft ongeveer 80m2 verwarmd oppervlak middels vloerverwarming 10cm HoH en 20m2 15cm HoH.

[Voor 4% gewijzigd door Japie.G op 04-11-2019 21:37]

De hartelijke groeten van mij!


 • H4ldrz
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 24-02 08:43
Hallo Allemaal,

Ik heb een Nibe f2120 warmtepomp. Ik ga me opmaken voor het tweede stookseizoen. Tot nu toe ben ik erg tevreden. En heb ik in mijn nieuwbouw woning meer last ervan om de warmte in de zomer uit de woning te krijgen, dan dat ik het koud krijg in de winter. Afgelopen zomer dan ook twee airco's geplaatst. Ter compensatie zal ik later nog wat extra zonnepanelen gaan plaatsen.

Service vraag. Sinds een tijdje zie ik dat de temperatuur van het warmtapwater boven niet de boven de 23 graden (kamertemperatuur?) uitkomt. Bij Nibe is dit de BT7 sensor. Zie dit grafiekje:
https://tweakers.net/ext/f/BQpACHLC77pMaRgIWXHbQzyR/thumb.png

Terwijl hij wel gewoon 45 graden aangeeft op het vat:
https://tweakers.net/ext/f/WJSCS4x6iRaPVDFhayOXQudM/thumb.png

Wat denken jullie dat er aan de hand is? _/-\o_

Gaston


 • Copitano
 • Registratie: Februari 2018
 • Laatst online: 28-11 01:44

Copitano

Hoorn NH

Shifty-PK schreef op woensdag 6 november 2019 @ 14:24:
[...]


Welke pompstand heb je hem staan als je flow 820 l/h is?

Ik lees Ta,Tr, flow etc. uit met een Kamstrup warmte/koude meter 602 in Domoticz =>InfluxDB=>Grafana

Elga | Valliant eco TEC plus VHR 30-34/5-5L | Kamstrup 602 |Nodo OTGW | Raspberry Pi 3B+|RFXcom rfxtrx433xl | UniFi netwerk | PVoutput 8.625 kWp


 • Tomexergie
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 18-11 15:43
Concept monitoring oktober 2019

S.v.p. data invoer controleren zeker omdat er nogal wat verschillen zijn die niet stroken met de trendlijn.
Het verbergen van ex deelnemers is problematisch i.v.m. de optellingen die Excel gewoon blijft doen, maar ook de interessante jaaroverzichten 2017 en 2018 worden mager als ik ze echt ga schrappen. Of we moeten met verschillende data tabellen werken en niet alles meer in een sheet ?
Een goed moment in het begin van het stookseizoen om dit te evalueren.

Deelnemers die nog moeten aanleveren s.v.p. via PM.

 • PentaClover
 • Registratie: September 2018
 • Laatst online: 21:16
Grolsch schreef op woensdag 6 november 2019 @ 19:58:
[...]

Het klopt wel dat er meer zon was vorig jaar in oktober, bewijst maar weer dat alleen graaddagen en/of buitentemperatuur niet de enigste factor zijn die de warmtebehoefte bepalen.
Nu schijnt de zon in oktober "slechts" zo'n 6 tot 8 uur per dag maximaal vd 24.
Klopt, zonne instraling speelt ook mee. Ik heb, met de aanname dat er een lineair verband is tussen de zonne instraling en de warmte binnen, geprobeerd om met meet data van begin dit jaar (Feb-Mei) een benadering te maken van hoeveel kWh warmte ik in huis erbij krijg ten op zichte van kWh/m2 instraling van zon op het huis.

Ik heb in een spreadsheet het totale warmte verlies per graaddag uitgerekend per maand en door met een lineaire factor te spelen, die met de zonne instraling vermenigvuldigd werd, geprobeerd de maximale absolute fout per maand ten opzichte van het gemiddelde te minimaliseren.

Dit leek aardig te lukken met een 2-3% fout marge, als ik echter de op deze manier bepaalde facor gebruikte om minuut tot minuut data van een week door te rekenen van afgelopen week, dan klopte er niets van, de relatie tussen cummulatieve energie balans en de binnen temperatuur liep dan compleet weg en je zou verwachten dat die een hele sterke relatie hebben.

Dus toen heb ik het iets ingewikkelder gemaakt en de wind en buiten temperatuur meegenomen in het verhaal.
Mijn idee was dat de zon direct energie het huis in straalt via ramen, en gedeeltelijk via de muren, maar dat afhankelijk van de buiten temperatuur en windsnelheid de muren ook afkoelen en de warmte van de zon minder/niet naar binnen komt.

Dus de energie die ik nu mee tel van de zon is:

FactorZon*ZonneInstraling + FactorWind+Tbuiten*(ZonneInstraling / (WindSnelheid * (Tref-TBuiten)))

Voor Tref heb ik 30oC gekozen zodat er bij koudere temperaturen en/of hogere windsnelheid minder zonne energie naar binnen komt.

De zelfde exercitie gedaan maar dan met twee variabelen om iteratief aan te passen om de fout ten opzichte van het gemiddelde te minimaliseren. Met deze uitgebreidere formule die ook de windsnelheid en buiten temperatuur meeneemt ben ik tot 0.3% fout gekomen, en als ik de gevonden factoren toepas op een week aan minuut tot minuut data lijkt het aardig te kloppen:

3200 Wp OZO+10000 Wp ZZW+3200 Wp WNW : PvOutput - Daikin 4MXM68N + 3 x FTXM20M2V1B + FTXA50A2V1BT


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Ramon_1984 schreef op donderdag 7 november 2019 @ 16:59:
[...]

Ik heb een aantal jaar geleden geprobeerd uit te reken welk isolatie het beste de zomerwarmte buiten kon houden.
Maar daar kwam ik uiteindelijk niet uit :)
Wel was ik er achter gekomen dat de RC waarde daar totaal geen invloed op heeft.
Paar leuke naar mijn mening verhelderende plaatjes afkomstig van https://dijkhuis.eco/kennisbank/gezonde-isolatie/

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
@Ramon_1984 Ik weet niet hoe e.e.a. berekend moet worden, maar ik houdt me even vast aan het volgende plaatje:
Misschien als je de warmtecapaciteit van die andere materialen opzoekt dat je in de richting v.d. oplossing gaat komen.

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • DropjesLover
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 23:43

DropjesLover

Dit dus ->

@Felicia @koevlaas2
Naar aanleiding van een paar posts een maand geleden is zojuist opgehangen:


Rvs open verdeler, met flowmetertje per groep. Wel jammer is dat hij in gegalvaniseerde beugels hangt :/
Wel opmerkelijk, de flow per groep varieert een beetje van 1,5 tot 2 l/min. De warmtepomp doet 20l/min, waardoor er dus blijkbaar (nu) ruim 2/3e van de aangeboden flow door de vloerverwarming gaat.
Nu eerst maar wachten tot de automatische ontluchter alles ontlucht heeft en dan de flows gelijk gaan maken. Daarna de radiatoren beneden waterzijdig inregelen.

BThGvNeOA
Bond Tegen het Gebruik van Nutteloze en Onbekende Afkortingen!
Gewoon uitschrijven wat je bedoelt is zo moeilijk niet... PR (persoonlijk record?), ICE/M/A (verbrandingsmotor?), kdv (kinderdagverblijf), DA (dierenarts?)etc...,


 • Tomexergie
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 18-11 15:43
MONITORING OKT 2019

De COP's van oktober hebben geen relatie met het level (Taanvoer bij 2C buiten) van het cv systeem. Onbegrijpelijk chaotisch zonder enige correlatie. Wat zou de oorzaak zijn? Daarom heb ik het hele jaar van januari t/m oktober in de grafiek gezet. Dit geeft een goed beeld van wat je kunt bereiken met het isoleren, boosten van het CV systeem enz.
Ik zal twee forum pagina's achter elkaar doen:
Deze pagina:
* De laatste drie maanden
De volgende pagina:
* 2017, 2018, 2019 dus meerdere jaren. Daarbij vallen een aantal deelnemers af omdat ze te kort meedoen voor de optelling.
De Excel file komt binnen drie dagen beschikbaar op:
http://ateliervanwolde.nl/downloaden-wp/ • Tomexergie
 • Registratie: Maart 2014
 • Laatst online: 18-11 15:43
Monitoring meerdere jaren 2017, 2018, 2019

Ik zou de topic starters @koevlaas2 en @Grolsch willen verzoeken om deze resultaten aan het begin te zetten omdat het anders niet meer terug te vinden is tussen de vele pagina's


De Excel file komt binnen drie dagen beschikbaar op:
http://ateliervanwolde.nl/downloaden-wp/
 • Aziraphale
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 22:46
Ik ben weer wat aan het dokteren met de Elga, want ik loop tegen het volgende aan:

- Afgelopen jaar hebben we een nieuwe kamer aan de woonkamer gezet met vvw.
- Woonkamer van het huis heeft nog steeds radiatoren, wel 1 minder vanwege de deuren naar de nieuw ruimte.
- Thermostaat in de nieuwe ruimte gehangen ivm koelen en een DIY open haard stand.

Resultaat nu we weer gaan stoken is dat de ruimte met vvw braaf op temperatuur is en de woonkamer (gescheiden door dubbele deuren waarvan er altijd een open staat als we op de cv stoken) is +/- 1 graad koeler. De Elga blijft vrolijk een Ta van 23 leveren bij een Tr van 22, volgens de HCTM. Meting op een radiator in de woonkamer geeft 25 aan, maar dat is natuurlijk nog steeds niet heel spannend.

Inmiddels heb ik de thermostaat weer verplaatst naar de 'koude' woonkamer en ook de pompsnelheid van de Elga wat verlaagt in de hoop dat dat het verschil tussen Ta en Tr gaat vergroten. De vvw heeft een eigen pomp, dus die redt zich, lijkt me, wel.

Heeft er iemand een idee hoe ik de boel weer in balans kan krijgen en de Elga weer zo ver kan krijgen dat hij weer hogere temperaturen gaat leveren? Ta en Tr zaten altijd hoger, dus ik snap niet helemaal waardoor het nu anders is. De vvw zal er ongetwijfeld een rol in spelen, maar wat kan ik instellen om voldoende warm water richting de rest van het huis te krijgen? De aanvoer en retour van de vvw zitten 'voor' de rest van het systeem, dus ik heb het idee dat de Elga nu reageert op de Ta en Tr van de vvw en de rest van het systeem daardoor ook op die temperatuur gehouden wordt, terwijl ik daar eigenlijk een hogere Ta nodig heb.

Ter illustratie een plaatje van hoe de boel bij de ketel aangesloten is. De koperen verbindingen in de staande buizen zijn de aansluitingen van de vvw; aanvoer links, retour rechts. De Elga zit er rechts boven en de vvw verdeler zit in een kastje links van het expansievat, dus vlakbij de ketel.

[Voor 9% gewijzigd door Aziraphale op 09-11-2019 11:07]

3120WP Omnik, 4825WP SolarEdge en verwarmen met een Elga.


 • Aziraphale
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 22:46
Daannn1987 schreef op zaterdag 9 november 2019 @ 17:11:
[...]

Zoals al eerder aangegeven.. de VVW knijpen zorgt voor hogere temperaturen.
Had je een verdeler nodig met een pomp? Beetje zonde eigenlijk.. liever een pomploze verdeler.

Mijn ELGA komt ook niet boven de 30 TA uit op max vermogen, maar als ik de VVW Dicht zette dan knalt hij naar 40+

Waarschijnlijk heb je simpelweg teveel afgifte bij de VVW...
Ja, die verdeler is een dingetje... In eerste instantie lag hier een verdeler zonder pomp en toen verzon de installateur ineens dat het er een met moest worden. Ik ben daar nog de discussie over aangegaan, aangezien ik tot op de dag van vandaag niet begrijp waarom ik 3 pompen (Elga, ketel en vvw) vlakbij elkaar in mijn systeem nodig zou hebben. Leek me een recipe for disaster qua flow, maar het moest en het zou zo. Duurde vervolgens twee lang, twee breed voor die andere pomp er was en de installateur dat ook doorhad.

Dus nu zit er een stalen 2-groeps verdeler in met pomp, terwijl de installateur zelf had gesuggereerd dat we straks de nieuwe kamer zo mooi met de Elga zouden kunnen koelen. 2-wegklep er tussen en klaar. Uiteindelijk trok hij echter de hakken op en vond dat we eerst maar eens een seizoen moesten draaien en dan konden we altijd nog kijken of we wilden koelen. Dat was het einde van onze relatie met de installateur (was al veel meer ergernis geweest), want ik had toen inmiddels van een ander begrepen dat een stalen verdeler icm koelen niet handig is... :( Maar goed, koelen wou toch best aardig zolang we op het dauwpunt letten en we hebben het momenteel ook niet nodig. Het nut van de pomp is me nog steeds een raadsel, maar ja...

Anyways, ik heb ook geen instructie of handleiding bij de pomp gekregen (hoezo opstookprotocol??) en ik weet dus ook niks over knijpen etc. Op onderstaande foto staat de pomp, waaraan draai ik om te knijpen en hoe bepaal ik of de afstelling klopt?

amarkest schreef op zaterdag 9 november 2019 @ 18:39:
[...]


Voor ELGA heb je ANNA (thermostaat) en ADAM (gateway) nodig en daar moet speciale firmware op gezet zijn, anders werkt het niet. Dan ben je bij elkaar rond de 200,-- euro kwijt.

Ik heb m nu een aantal weken in bedrijf en zag van begin af aan al een afvlakking van het regelgedrag.
Minder pieken en langere runs de laatste week zelfs runs van 08.00 tot 23.30 met een enkele dip oa door defrosting.
Ik draai nu op RAR want WAR loopt bij mij niet lekker.

Dus tot op heden behoorlijk tevreden.

5-11-2019:

https://tweakers.net/ext/f/nb9HfWJLnnnquNf97TLXA4ku/full.jpg
Da's bijzonder, want als je naar de installatiehandleiding kijkt kijkt dan zou je aan de Anna en de standaard bijgeleverde Slim gateway genoeg moeten hebben en dan ben je voor 99 euro klaar... De Adam is toch de gateway voor de zoneregeling van Plugwise?

[Voor 19% gewijzigd door Aziraphale op 09-11-2019 18:58]

3120WP Omnik, 4825WP SolarEdge en verwarmen met een Elga.


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 19:34

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Grolsch schreef op maandag 11 november 2019 @ 20:43:
@Dylantje2 wat @Diff_Angle aangeeft, ik ben benieuwd of het je überhaupt lukt met de pana en jouw afgifte systeem ;)
Dus eigenlijk alleen maar of mijn systeem het aan kan?

@Diff_Angle
Ik en japanners....
Honda en MAx
Ik en Panasonic...
HEEEEL blij meee... maar op een vraag van een van de masters hier om iets te testen ..
Tuurlijk


Maar dit al voldoende:Hoe lang wil je hem zien?

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 28-11 12:19

Felicia

🥚meisje?

Diff_Angle schreef op maandag 11 november 2019 @ 20:42:
@Dylantje2 Wil de Japanse kaboutertjes verslaan, hij gaat de flow verhogen met een Panasonic H-serie, ik ben benieuwd.
Kan best hoor. Als ik dT 3 instel dan wil die 40lpm maar die heb ik begrensd op 30lpm. Als ik de dT verlaag zakt het toerental van de waterpomp ook totdat ie op minimaal 20lpm blijft steken. Mijn waterpomp toert overigens pas terug na een héle lange tijd op heel laag vermogen draaien.
Dus, prima te regelen naar mijn idee :P

Voorbeeld (let niet op %, die staat voor aantal liters per minuut). En de piek was een defrost die ik zelf aangezwengeld had :+
https://tweakers.net/ext/f/rl5j9ut5Q2JSUu92zlfSRTJg/thumb.png

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 19:34

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Felicia schreef op maandag 11 november 2019 @ 21:20:
[...]

Die ontluchtingsstand kan je niet gebruiken tijdens het verwarmen. 3x raden welke functie die heeft ;)

En ja, qua settings is dat wat ik bedoelde.
Kom op ik weet ook wel wat de die functie doet..
Maar max flow is niet makkelijk te zien met ontluchting aangezien die ook fluctueert ...


Maar een flow van 16 liter
En een Dt van 2Laat maar horen..


Daarnaast voor het gevoel een afkoelende kamer [ WAF piept ] dus zal nog ff nadruppelen..

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 28-11 12:19

Felicia

🥚meisje?

Dylantje2 schreef op maandag 11 november 2019 @ 21:26:
[...]


Kom op ik weet ook wel wat de die functie doet..
Maar max flow is niet makkelijk te zien met ontluchting aangezien die ook fluctueert ...


Maar een flow van 16 liter
En een Dt van 2
[Afbeelding]


Laat maar horen..


Daarnaast voor het gevoel een afkoelende kamer [ WAF piept ] dus zal nog ff nadruppelen..
Als de test mislukt en de WAF moet weer op pijl gebracht worden mag je ook iets anders als 'n kratje bier aanwijzen hoor. En geef mij de schuld, dat schijnt te helpen als ik mijn vrouw mag geloven :+[edit]
Die van hoger comfort kan je in verschillende bronnen zoeken. In Japan kan het goed dat de geluiden van een CV installatie goed hoorbaar zijn (dunne wandjes enzo) waardoor bij een hoge dT een lagere pompsnelheid als gevolg heeft dat er dus meer comfort is.

[Voor 36% gewijzigd door Felicia op 11-11-2019 21:31]

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • BlueTooth76
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 23:22

BlueTooth76

Let the sun shine!

Zoals sommigen misschien weten hing mijn Zubadan eerst aan de muur van de garage met een steun maar dat gaf toch wel wat vreemde resonanties die via de muur doorgegeven werden richting de buren (zelf had ik er geen last van).

Daarom zijn er van de zomer betonnen voeten gegoten in een bekisting met een flinke betonplaat daaronder. Het zal totaal zo'n 350 tot 400 kilo wegen.

De Zubadan is inmiddels geheel naar tevredenheid op rubber steunen gezet.
Eerst geprobeerd met veren maar dan had ik aan de bovenkant een uitslag van zo'n 15cm naar beide kanten, dat leek ons niet zo'n strak plan, vooral ook vanwege de belasting van de leidingen.

De installateur is vorige week nog langsgekomen voor deze steunen en eerlijk is eerlijk, na alle aanpassingen is hij fluisterstil en staat hij als een huis. Ook een dik pak sneeuw of een kleine overstroming zal geen probleem worden ;)

[Voor 40% gewijzigd door BlueTooth76 op 12-11-2019 01:02]

2x SE8K | 68x Talesun 300Wp | 16 oost, 16 west, 25 zuid, 11 noord | 20.400Wp | pvoutput.org | Mitsubishi Zubadan 14kW @ 50% vermogen

Vandaag weer lekker fris en winderig in Twente.

Met m'n nieuwe meetmethodiek kan ik goed zien wat er nu echt gebeurt :P

Standaard klokprogramma loopt bij mij van 10:00 tot 22:00, de slaapkamers staan ingesteld op 18 graden, en dit programma loopt van 16:00 tot 22:00.

Vandaag waren er dus blijkbaar een aantal (ik denk 2) slaapkamers afgekoeld tot onder de 18 graden.Klokslag 1600 komen ze er bij.

Omstreeks 17.00 loopt er 1 zone weer dicht
Omstreeks 18.10 een defrost
en hieromstreeks loopt de laatste slaapkamer weer "dicht">

Het blijft leuk speelgoed die temperatuur logging :P

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Fullpower schreef op dinsdag 12 november 2019 @ 19:38:
[...]


Mooie plaatjes! Heb je idee waarom het vermogen elke 20 minuten 500watt ofzo op en neer gaat? Komt dit door een kamerthermostaat?
Hij is aan het "zoeken" naar het juiste vermogen voor deze Ta.

Hij liep tussen 1500 en 1600 op 1 tempo.
Vlak voor 1600 wil hij een stapje terug moduleren vanwege oplopende Ta.
Klokslag 1600 "keldert" ineens de Tr naar beneden (doordat er andere koude groepen opengaan) en de WP geeft gas, Ta schiet iets over setpoint, WP schakelt terug, Ta zakt weer iets, WP schakelt bij en zo gaat dat even door.

Hier merk je natuurlijk niets van als eindgebruiker, maar toch leuk om het gedrag te zien en te analyseren.Ik kom er nu ook achter dat de Mitsu op WAR tot 1 graad boven setpoint gaat, en daarna gaat hij uit.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Ik heb een vergelijkingspagina gemaakt met het verwarmingsverbruik vergeleken met dezelfde dag vorig jaar.
Helaas is het niet eenvoudig om een degelijke vergelijking te doen op graaddagen, maar het geeft toch een goed beeld van wat de aanpassingen voor effect hebben.

Dit stookseizoen begint duidelijk kouder dan vorig jaar. Oktober dit jaar is te vergelijken met november vorig jaar...

Uiteindelijk toch nog een dag gevonden welke vergelijkbaar is. Met als resultaat:Grootste verschil is de stooklijn.
Dit jaar heb ik deze op 26 @-10C en 25 @15C gezet. Vorig jaar had ik op die dag deze blijkbaar op 27-28C gezet (ik weet het niet meer)

De nachtverlaging is ingesteld op 20,5C. Vanaf 14:00-22:00 staat deze op 21C. Vandaar de stooktijd van 7:30 tot 12:00.

Dit resulteert dat bij het stoken overdag er over de gehele aanwezigheid van mensen verwarmd wordt, wat resulteert op een lauwe vloer (te zien in de verdelermetingen). De Tr van de verdelers zijn vergelijkbaar met de hoge stooklijn.
Dus qua comfortwarmte gelijk, maar wel voor de hele dag in plaats van op enkele uren.

Qua energieverbruik is een langer stoken op een laag pitje ook gunstiger. Er zijn zo te zien na 14:00 wel 2 pendelmomenten geweest waarbij de pomp even was gestopt.
Gezien de plotselinge irreguliere temperatuur in de middaguren, komt dit omdat de zonneboiler aan CV ondersteuning deed.
Dit heb ik dit jaar namelijk geautomatiseerd.

Vorig jaar werd de zonneboiler gebruikt voor SWW opwarming. Met 38 graden als eindresultaat bij een redeljik zonnige winterdag.

Op basis van deze bevindingen heb ik nu het volgende aangepast:

Stooklijn is met 1 graad verhoogd. 27/26C dus. Dit om pendelen te voorkomen bij CV ondersteuning van zonneboiler (en net wat extra comfort)

Nachtverlaging is op 19,5C gezet zodat deze pas bij springt als het echt nodig is (aanwezigheid). Hiermee wordt er aan het eind van de avond toch de setpoint van 21,2 bereikt, terwijl bij aanwezigheid het gemiddeld woonkamertemperatuur op 20C staat.

Zonneboiler als CV ondersteuning enkel als het verbruik van WP >1,5kW is. Daaronder is kans op pendelen groot. 1,5kW is namelijk 20Hz voor de compressor. 19Hz is de laagste cruisefrequentie die ik gezien heb. Wat resulteert rond de 1,25kW verbruik.

Lijkt mij het beste balans qua comfort en besparing.

Nadeel is wel dat de koudere ruimtes ook echt koud worden. (de wc is 16,5C. vs 17,5 toen nachtverlaging op 20c stond). Maar gelukkig hebben we daar een verwarmd toiletbril :D

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
@kmf Hier ongeveer 5C om 22:00

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • webje1982
 • Registratie: April 2016
 • Laatst online: 14-09 21:41
webje1982 schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 15:48:
Hier ook hetzelfde systeem alleen nog niet helemaal aangesloten. Koeltechnische en elektrisch aangesloten nu de water zijde nog. Inmiddels staat het 500liter SHWT SWW vat er naast. Nu ben ik aan het rond lezen wat ik moet qua expansievat/inlaatcombinatie/overstortventiel voor CV en SWW. Maar dat is me nog niet helemaal duidelijk. Kan iemand hier wat meer duidelijk over geven?
Heb bij de bestaande CV ketel een Reflex expansievat 18 liter, voordruk 1 bar.

Het SWW vat heeft de volgende eigenschappen:
Bedrijfsdruk: container met max. 8 bar om te werken, getest tot 12 bar.
Bedrijfsdruk: warmtewisselaar met max. 6 bar om te werken, getest tot 9 bar.
Heb de warmtepomp incl. SWW vat geinstalleerd volgens de volgende opstelling zoals in de handleiding staat van de warmtepomp.

Moet er bij de uitvoer van warmwater vanaf de warmtepomp nog een overstortventiel komen?
In de binnenunit van de warmtepomp zit er ook één.

Aan de SWW kant van het boilervat moet daar ook nog iets van bescherming komen in de vorm van een expansievat/overstortventiel? Bij de huidige CV ketel zit hier niks maar die warmt natuurlijk ook alleen op als de kraan open staat.

12x SF-175S - 21x Q-Cells 325W (8925Wp) / Mitsubishi Zubadan 11,2KW / 500L SWW / Mitsubishi 2x MSZ-SF15 - 2x MSZ-SF25


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 19:34

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Diff_Angle schreef op donderdag 14 november 2019 @ 19:31:
[...]

24 * avg, onder WoonkamerT, dan heb je het verbruik van 'een' dag
Uhm als jullie in grafana kunnen

Rechts boven wat je wilt zien

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Dylantje2 schreef op donderdag 14 november 2019 @ 19:35:
[...]


Uhm als jullie in grafana kunnen
[Afbeelding]
Rechts boven wat je wilt zien

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
reneeke1970 schreef op donderdag 14 november 2019 @ 20:05:
[...]

Ja valse buiten temp. Hij stijgt terwijl dit niet zo is. Met als gevolg terug toeren en daling kamer temp. Anderhalf uur later is het weer goed. Zie ik al paar dagen.
Waarom is het nu ineens 24 graden binnen?
24 ??

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 19:34

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

reneeke1970 schreef op donderdag 14 november 2019 @ 20:11:
[...]

Ja je uitleg was zon, maar ook met bewolking is het er en geeft het rare schommeling in je stoken
...
Hij meet wat hij meet..[ geijkt ]
Dus je vertrouwd een internet sensor meer dan de echte?

[Voor 28% gewijzigd door Dylantje2 op 14-11-2019 20:28]

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 19:34

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Felicia schreef op donderdag 14 november 2019 @ 20:26:
[...]

Ja, zodra mijn WP onder een bepaalde hoek zon krijgt schiet de tBuiten ook meteen een paar graden omhoog. Maar, als er een schaduw voor staat (zoals ikzelf) dan ineens niet.

Dat het in een hoekje in de tuin iets warmer is, is te verklaren. Maar dat mijn tuin om 11 uur 21 graden is terwijl de internet sensor 11 aangeeft en een uur later beide gelijk staan bewijst eigenlijk wel 't punt vna @reneeke1970.
Gelijk ...?

Wat geeft mijn sensor dan voor een verschil aan volgens jullie?


Dit?

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Maikie18
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 26-11 09:42
met 23,5 graden binnen

shift -2 en 21,5 graden binnen

PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D, Atlantic Explorer V4 270L


 • JvdW
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 22:43

WP draait verder prima maar zodra vrouwlief naar bed gaat en de TV gaat uit ... :X
Toch maar nog eens kijken naar wat isolatiemogelijkheden, de temperatuur in de woonkamer zakt wel snel :+
De WP blijft gewoon aan btw.

[Voor 5% gewijzigd door JvdW op 15-11-2019 00:11]


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
@Japie.G
Goed plan :Y

Mijn Mitsu is nu begrensd op 75% en de pomp is vast ingesteld op de hoogst haalbare flow van 23,6 liter per minuut. Dat geeft mooie lange runs zoals eergisteren:


Tussen 13:30 en 14:15 SWW run; oranje lijn is 400 l boiler.

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)


 • zandstraat
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 01-04 21:31
Japie.G schreef op zaterdag 16 november 2019 @ 16:42:
[...]


8kW daikin intergas hybride die ik nu full electric laat lopen. (Daikin Altherma 8kW) power zat als ik. CV er bij schakel 😉

Verwarmd gebied is alleen beneden. Boven niet verwarmd dus daar kan veel energie heen vliegen. 700m3 woning
Heb je al eens geprobeerd om je systeem op WAR te gaan regelen?
Onze Daikin 7 Kw. monobloc draait continue op WAR, huis is vrijstaand, jaren 70, ook ruim 700M³.
De monobloc kan tot -3 overdag de boel redelijk warm houden, in 2017 in Februari bij -10 moest de Intergas ketel, die normaal dienst doet als warmwater systeem, enkele dagen flink bijspringen.


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
Rol-Co schreef op zaterdag 16 november 2019 @ 18:34:
[...]

Ja er zijn er meer die dat doen, ik heb liever iets over en af en toe stoppen.
Mijn grafiek van eergisteren was dan ook een perfect in balans zijnde situatie: Kamertemperatuur bleef 0,1 graden onder gewenst, waarschijnlijk doordat ik bezig ben met een verbouwing.
Hieronder de grafiek van gisteren met exact dezelfde instellingen: komt dit wat meer overeen met de door jouw gewenste situatie?

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
Japie.G schreef op zaterdag 16 november 2019 @ 20:31:
Nee Daikin. Ik vind een graad net te veel 😉
Kan je er geen andere thermostaat op aansluiten? Juist om die reden heb ik een Panasonic thermostaat genomen met instelbare hysteresis. Deze staat nu ingesteld op de laagste waarde (0,2 graden).
Er zit inderdaad een vernauwing in de aanvoerbuis (gaat van een grote dikke kunststof leiding naar een, wat is het? 22mm? koperleiding. Joost mag weten waarom dat gedaan is. De verdeler accepteert zo op het oog ook gewoon zo’n dikke leiding..
Een 22 mm leiding zou moeten werken, die heb ik ook, maar is de verdeler wel geschikt voor LTV?
Vaak zitten er een regelventiel en een thermostaatkraan op met hele kleine inwendige doorlaatopeningen:
hieronder mijn oude regelventiel:


Om die redenen heb ik die destijds al verwijderd toen ik nog een gasketel had, waarbij ik de ketel wel begrensd had op maximaal 40 graden.

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)


 • wervisser
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 21:07
Afgelopen week een nieuwe thermostaat ontvangen van Techneco. De ruimtemodule SU55 gaf dermate veel afleesproblemen dat er een omruilactie is gestart tegen een Honeywell Touch.
Thermostaat is aangesloten en opgehangen. Communicatie met de Loria werkt, want de waardes voor buitentemperatuur en boilertemperatuur worden uitgelezen. Het aanpassen van de temperatuur op de thermostaat zorgt voor een aanpassing op het display van de Loria.

Nu het volgende.
Ik heb deze week geprobeerd om de Loria aan te krijgen op verwarming, maar hij sloeg niet aan (ook niet in storing).
Gisteren heb ik met een binnentemperatuur van 21 graden de temperatuur op de thermostaat ingesteld op 24. Dit met het idee dat er wel iets moest gaan starten. Dit gebeurde echter niet.

Vannacht om 03:00 is de Loria wakker geworden en wilde een Ta van 46 halen. De Loria heeft er met hulp van het CV element 'even' 30kW doorheen gestookt. Dit had ik wel verwacht dat zou gebeuren, maar niet ruim 8 uur later dan de temperatuur aanpassing op de thermostaat.

Het aanpassen van de temperatuur op de thermostaat heeft een directe verlaging van de Ta ten gevolg. Oftewel, nu staat de Loria wel uit.

Iemand een verklaring voor het late starten van de verwarming?
 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Atomic2005 schreef op zondag 17 november 2019 @ 23:22:

Hoe verhoud dat zich tot medegebruikers?
Hoekwoning, 200m2, 1980. Vloerverwarming
Dit stookseizoen is ook veel te vroeg begonnen. Met een hele regenachtige herfst waardoor de zonnepanelen nauwelijks iets opwekken. En lage temperaturen.

En vergeleken met vorig jaar heb ik nog wel spouwmuurisolatie en extra kierdichting voor elkaar gekregen. :|

Wel duidelijk merkbaar dat voor de dagen met temperaturen rond de 4 graden (gevoelstemperatuur -1) er dit jaar toch veel minder gestookt is.

[Voor 20% gewijzigd door kmf op 18-11-2019 09:11]

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Maikie18
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 26-11 09:42
Atomic2005 schreef op zondag 17 november 2019 @ 23:22:
Voor het eerst in het menu van mn F-serie pana naar het verbruik gekeken.

Sinds de installatie op 9oktober 2019 heeft hij 151kWh verbruikt zag ik

Word gebruikt in een 2onder1kap woning met bestaande radiatoren en 2 groepen vloerververwarming in de woonkamer.

In die krap 40dagen zit een week vakantie waarin de thermostaat op 15graden stond. En de avonden stoken we veel/vaak op de pelletkachel.

Hoe verhoud dat zich tot medegebruikers?
November is t/m 18-11 20.00

https://i.imgur.com/P3ps5JI.png

2o1 kap, '70, 6 groepen vloerverwarming en boven radiatoren.

PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D, Atlantic Explorer V4 270L


 • Shifty-PK
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 25-12-2019
ElgaFreak schreef op zaterdag 16 november 2019 @ 17:21:
[...]


Je oude Elga is vervangen door een nieuwe, dat begrijp ik goed toch? Die deed het goed neem ik aan?
Zo ja dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het aan je bestaande CV systeem(Ketel en leiding werk) ligt lijkt mij. Volgens mij heeft de oude Elga net zoveel flow nodig als de nieuwe. In hoeverre is je leiding werk aangepast. Of het is binnendeel een op een overgezet?
Zijn er verder wijzigingen aan de installatie gedaan afgezien van de Elga? Andere radiator kranen bijvoorbeeld?


Mijn pomp loopt op stand 3 en pompt dan ongeveer 600 liter per uur. Dan is relatief weinig maar genoeg voor de Elga, ik heb 4 radiators aan waarvan er 2 kunnen dichtlopen.

Ik ben heel benieuwd wat het probleem is.
Het huis is flink verbouwd, op 2 verdiepingen is vloerverwarming (ca 150m2) gekomen, op de 3e verdieping zijn de radiatoren gebleven. Er is ook aardig geïsoleerd. Ik verwacht niet dat de Elga het huis altijd lekker op temperatuur zal houden en de CV af en toe moet bijspringen. Maar wat hij nu doet is feitelijk niets.

Soms hoor je wat gepingel in de verticale buizen bij de CV, wat duidt op vervuiling. Door de verbouwing zal dit waarschijnlijk zijn gekomen. Dit zou dus een logische verklaring. Alleen de CV werkt dus wél goed. Ik heb hem ingesteld op 45c max en dan doet hij zijn werk gewoon prima.

Na de verbouwing deed de vorige Elga/Carrier het niet goed. Techneco heeft toen wat electronische onderdelen vervangen waarna hij het weer even goed deed. Toen werd het zomer en heeft hij een paar maanden niets hoeven doen. Bij aanvang van de winter bleek de compressor van de oude Carrier buitenunit overleden en is zowel de binnen als buitenunit vervangen. De leidingen tussen binnen en buitenunit zijn her gebruikt en in eerste instantie ook de leidingen vanaf de Elga naar het CV systeen. Deze zijn inmiddels vervangen, behalve een terugslagklep op de aanvoer van de elga.

Ik zal nog wat foto's plaatsen van de setup.

Overzicht

Elga a en r

[Voor 6% gewijzigd door Shifty-PK op 18-11-2019 21:12]


 • Shifty-PK
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 25-12-2019
Ramon_1984 schreef op maandag 18 november 2019 @ 22:53:
[...]

Ik zal het eerst laten aansluiten zoals het in de installateurs handleiding van techneco staat.De elga heeft in de huidige situatie 0 flow, exact wat @Daannn1987 schrijft.

Wat voor vloerverwarmings vedeler heb je, en zou je van de situatie eens een foto kunnen plaatsen.

Edit
Waar zitten de aanvoer / retour temp sensoren van de elga bevestigd?
Schema van de verdeler
Diagram

Foto van een van de 2 verdelers
Verdeler

In een van mijn vorige posts heb ik overzicht foto's gemaakt:
Shifty-PK in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen #8"


Even een overzicht van de antwoorden die ik nu heb:
- is het te verwachten effect van te veel weerstand in het leidingen systeem dat de elga maar max 1c erop doet en niet meer dan 500watt gaat Verbruiken, en de pomp stand 6 moet staan? Antwoord: Nog niet duidelijk beantwoord.
- wat adviseren jullie als volgende stap om de zwakke schakel in het systeem te vinden? Antwoord: CV en Elga niet 180graden bij elkaar laten komen. Al zal dit het probleem niet zijn omdat het probleem er ook is als de CV niet aan staan.
- heeft het zin om bijvoorbeeld de elga direct op 1 radiator ernaast aan te sluiten om zo de werking van de elga te controleren? Antwoord: Nog geen reactie op geweest.
- is het te verklaren dat de elga een probleem heeft met de weerstand in het systeem maar de cv niet? Antwoord: Er is geen verschil bekend tussen oude en nieuwe Elga's qua weerstand of pomp snelheid. Verder is er nog geen verklaring waarom de CV het wel doet en de WP niet.

[Voor 52% gewijzigd door Shifty-PK op 19-11-2019 14:52]


 • Shifty-PK
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 25-12-2019
Zwerius schreef op dinsdag 19 november 2019 @ 16:47:
[...]

Hoe zorg je dan dat er geen water door de stilstaande pomp (met open waaier) gaat stromen?
Door de pomp eraf te halen en de openingen dicht te maken. Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je het ook weer terug moet bouwen...misschien een dichte pakking er tussen.

Zie bijlage van hoe de pomp op verdeler zit.

https://tweakers.net/ext/f/Ym91kn6j5bnUyBG8SQ5FdXbZ/thumb.jpg
In Twente gaat het aardig richting defrost weer.

Nadat de zon het verwarmstokje heeft overgenomen vanaf 14:00 is de WP tegen 1700 weer aangeslagen, maar met temperaturen < 3 graden en een RV van 91% is het "Bingo" :P

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Naalroc
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 14:31
Deze dus:
https://tweakers.net/ext/f/LPDt8Wxk5BCkLyZc6BGeNYHk/thumb.jpg

14kW Zubadan, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos sinds 2/2019


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 19:34

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Grolsch schreef op woensdag 20 november 2019 @ 06:38:
[...]


Dat zou het 1 en ander verklaren, vooral met kleine dT's kan dit zo maar een heel eind afwijken.

Stel Ta = 35.6 Tr 33,4 werkelijke dT = 2,2 afgerond op hele graden maakt hij er dan 3 van (36-33), dat is toch bijna 40% te hoog.
@AUijtdehaag

Uhm hele graden zijn alleen met lanbox,... 8)7

Ik zou mijn Ta en Tr ook van de dallas af kunnen halen, die doen 0,xx

Daarnaast ben ik sinds gisteravond ook over naar Dt2 op verzoek

En tsja moeilijk met df

Steken op 21... de wens was vorig jaar 22,....
Maar waf is sinds de war met 24-7 nu ook erg blij met de warme flow.. Dus 20.5-22 is aanvaardbaar...

edit
Japie.G schreef op woensdag 20 november 2019 @ 06:55:
[...]


In Salland met de daikin vanaf 5 graden Tbuiten elke 30minuten defrost😡

Ik krijg in Grafana nog niet zo mooi aan de rechter Y as een tweede verdeling voor een andere parameter. Hoe heb je dit gedaan?

[Voor 21% gewijzigd door Dylantje2 op 20-11-2019 07:18]

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp

Pagina: 1 2 3 ... 9

Dit topic is gesloten.Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee