Toon posts:

Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen #8 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 21
Acties:
 • 558.802 views

 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 22:26
Mede-auteurs:
 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 28-11 14:40

mkleinman

 • Grolsch
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 02:28

Grolsch

 • develdonk
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-11 21:01

develdonk

 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 22:45

BarryH

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 28-11 11:44

Andre1973

 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03

Remco45

 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 20:17

Chris_82

Oorspronkelijke TS

Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.

Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geïnteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor we nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.

Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt :+

Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.

Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"

Inleiding / voorwoord

Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2019 gegroeid tot een populair topic met intussen 10.000'en reacties. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen". En intussen zijn we dus alweer bij deel 8 aan beland.

Changelog

 • Eerste deel
 • 31-01-2016, Deel twee!
 • 05-02-2017, Deeltje drie!
 • 15-09-2017, Deel 4 !
 • 04-12-2017, Grote aanpassing openingspost.
 • 05-12-2017, Deel 5!
 • 06-12-2017, Diverse grote verbeteringen in het topic.
 • 10-12-2017, Shops / installateurs toegevoegd.
 • 11-12-2017, Diverse shops / installateurs toegevoegd.
 • 03-02-2018, formule warmteberekening toegevoegd + buffervat verhaal uitgebreid
 • 25-04-2018, Deel 6!
 • 13-12-2018, Deel 7!
 • 17-10-2019, Deel 8!

Werking warmtepomp

YouTube: Hoe werkt een warmtepomp?

Werking: Het koudemiddel (tussen F en B ) is een stof met een lage ‘kook temperatuur’

A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.

De ( Gesloten ) bron waarover wordt gesproken kan een bron zijn in de grond, dan spreken we over een W/W warmtepomp maar ook de buitenlucht met een reguliere "airco" unit. Dan spreken we over een L/W warmtepomp zoals in dit topic.

Begrippen

Wat begrippen op een rij:COP

( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP

Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?

Antwoord:

10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen

COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!
sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .

Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).

Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.

Verschillende L/W warmtepompen

Grafieken

Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.
Temperatuur in Nederland
Met dank aan warmtecheck.nlDeze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forumEchte winters? Wat zijn dat?Bovenstaande tabel betreft uitsluitend Zuid-Holland. In het binnenland en in het noorden is er sprake van een veel guurder klimaat. In Zuid-Holland was er bijvoorbeeld in de periode 2005 t/m 2017 geen daggemiddelde lager dan -8 graden. (Bij WP's is het daggemiddelde een beter uitgangspunt dan de minimum temperaturen, zeker bij een goed geïsoleerd huis.) Elders in NL is er sprake van veel lagere daggemiddelden met in afgelopen jaren ook een aantal malen op verschillende plekken minimumtemperaturen onder de -20.

Voorbeeld: 2 t/m 7 februari 2012 Eindhoven daggemiddelde -7,2 -9,4 -13,8 -8,1 -7,3 -8,7 en Arcen in dezelfde periode: -7,4 -9,3 -10,7 -7,2 -7,5 -8,1 (bron: https://weerstatistieken.nl/). In Eindhoven was het toen dus 3 dagen lang gemiddeld onder de -10 graden. In Lelystad werd toen een minimum temperatuur van -22,9 graden gemeten en in Marknesse van -22,8.

Het blijft dus raadzaam in wat koudere delen van Nederland om van -10 te blijven uitgaan voor capaciteitsberekeningen van WP's. Dit was de norm om de capaciteit op basis van het warmteverlies van het huis voor gasketels te bepalen bij een windkracht 3 (windkracht is naast temperatuur een zeer belangrijke parameter voor afkoeling van een huis). Het KNMI verwacht geen hogere minimum daggemiddelden in de komende decennia.

Integendeel: de extremen worden waarschijnlijk groter ondanks gemiddeld hogere temperatuur (warmere winters met meer uitschieters naar zowel boven als beneden). De jaartallen van de extremen zijn nu ook al vaak behoorlijk recent. Zie https://www.knmi.nl/kenni...winter-door-de-jaren-heen en http://www.knmi.nl/over-h...aakt-winterbeeld-compleet , https://www.knmi.nl/kenni...die-van-2010-in-nederland

Hybride / Solo

Een hybride L/W warmtepomp is ter ondersteuning van de CV ketel. De Techneco ELGA is een goed voorbeeld van een hybride L/W warmtepomp. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, mocht dit niet lukken dan schakelt de ELGA de ketel er bij aan.

Daarnaast zijn er solo apparaten zoals de Techneco Loria. Deze neemt de functie van de CV ketel volledig over en kan dus ook voor warm water ( SWW ) zorgen.

Voorbeelden van een hybride L/W warmtepomp zijn:
 • Techneco ELGA
Voorbeelden van een solo oplossing ter vervanging van de ketel zijn:
 • Techneco Loria

Grootte warmtepomp

Grote uitdaging is om te bepalen hoe groot/zwaar een warmtepomp moet zijn. Te groot is niet altijd goed maar te klein is zeker niet goed en betekent het koud hebben in de winter.

Over het algemeen kunnen grotere/zwaardere warmtepompen minder ver terug moduleren als kleinere warmtepompen. Het liefst koop je een warmtepomp met een modulatiebereik tussen de 0 en 100% alleen bestaan deze niet.

Het is een utopie dat je een WP kunt aanschaffen die niet gaat pendelen. Immers in elk huis wordt het warmteverlies op een gegeven moment dusdanig laag door warmere buitentemperaturen dat de WP een keer zijn energie niet kwijt kan en uit gaat.

Over het algemeen moduleert een warmtepomp terug tot zo'n 30 á 40% van het maximale vermogen (afhankelijk van het merk/type).
Dit betekent dat als je een warmtepomp van "stel" 10KW hebt deze minimaal 3 á 4KW warmte genereert. Stel je warmteverlies is maar 1 of 2 KW dan zal de warmtepomp dus gaan "pendelen" (aan/uit).
Een uitzondering op de regel is de WP van Fujitsu, deze kan aanzienlijk verder terug moduleren.

Het liefst zien we 1 constante run zonder onderbrekingen. Al zijn de compressoren tegenwoordig dusdanig sterk dat ze 10.000'en start/stops kunnen maken, ze gaan dus echt niet zo kapot, zelfs bij meerdere keren per uur in/uitschakelen zou het "theoretisch" 10-tallen jaren duren voordat de compressor kapot zou gaan.

Als je dus een te grote WP aanschaft heb je eerder kans op pendelgedrag, koop je een te kleine WP dan heb je kans op koude voeten.

Ook zal een grotere WP minder snel invriezen (defrosten) als een kleinere WP omdat een grotere WP een grotere condensor heeft, en dus minder hard draait als een kleinere WP bij een gelijke situatie.
Wel is vaak de COP van een kleinere WP "iets" beter.

Dus allemaal zaken welke meegenomen moeten worden in het bepalen van de capaciteit van de WP.

@Koevlaas2 heeft een simpele formule om de grootte van de warmtepomp te bepalen. Deze formule lijkt aardig accuraat en geldt voor alleen verwarming ( continu stoken 24/7 stoken ) en dus niet voor SWW verbruik.

De formule is:
Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Bijvoorbeeld mijn verbruik voordat ik ( mkleinman ) over ging naar de ELGA: 1100m3 gasverbruik. Levert 8800 / 1650 = 5.33, Afronden naar boven = 6kW. Dit klopt aardig. De ELGA levert 5.1kW en heeft het moeilijk onder nul, ik had meer capaciteit nodig gehad.

Wanneer er wel nachtverlaging gaat worden toegepast en/of SWW dan is er dus een grotere unit nodig!

"Mijn WP (11,2KW) had afgelopen weekend (temperatuur +- 0 graden en mist) 2 uur en 20 minuten nodig om mijn 400 liter vat op 45 graden te krijgen."

Mocht ik ooit overgaan naar een all-electric warmtepomp dan wordt dit een 8kW of 10kW variant puur om wat meer over te hebben.

Het is natuurlijk wel van belang dat je het vermogen kwijt kunt in je afgiftesysteem.
Het thermische vermogen kun je uitrekenen door onderstaande formule.

Vermogen = L/s * 4.2 * Dt = kW

Dus bij een flow van 15 liter per minuut (=0,25 liter per seconde) en een dT van 3 graden wordt er 3,15kW aan warmte afgegeven.

Als je een WP hebt van 10kW heb je bij een Dt van 5 graden (zo'n beetje de max bij de meeste WP's) een flow nodig van 0,476 liter per seconde, 28,57 liter per minuut, 1714 liter per uur. Als je deze flow niet kwijt kunt in je afgiftesysteem zul je de 10kW vermogen niet halen. Veelal wordt daarom bij grotere WP's een buffervat als open verdeler gebruikt om de flow kwijt te kunnen.

Om het warmteverlies van een woning te berekenen wordt normaal gesproken de ISSO-publicatie 51 gebruikt.

Deze berekening geeft aan hoeveel vermogen je nodig hebt in de minst gunstige situatie (koud, regenachtig weer) en houdt rekening met allerlei factoren.

Zie hieronder een DIY document:

https://warmtepomp-weetje...mogens-in-woning-ISSO.pdf

SWW

Om compleet gasloos te kunnen, zul je ook je SWW met de warmtepomp moeten maken. Bedenk dan wel dat je een grote boiler (200-300L gemiddeld) kwijt moet kunnen in huis omdat een warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om rechtstreeks te douchen of badderen zoals met een gas-combiketel. Dus moet er een voorraad aangelegd worden. Bijkomend voordeel is dat je het water op de meest gunstige tijd kunt opwarmen (lage stroomkosten (PV), hoge buitentemperatuur (lager verbruik), weinig warmte vraag CV).
Voor de bereiding van SWW heb je naast een boilervat ook een driewegklep, temperatuursensor en elektrisch element nodig. Voordelige boilervaten met zijn onder andere te vinden in Polen.

Kun je, of wil je (€€) geen grote boiler; Of heb je lauwwatervrees? Er bestaan ook doorstroomverwarmers op 3-fase stroom om direct het lauwe water 10-20°C warmer te maken (COP=1), zodat er in extreme situaties altijd warm water voorhanden is. (Bijvoorbeeld: Wijas POW-Multi / Clage CEX)
Legionella preventie
De groei van de legionellabacterie kan een probleem vormen in stilstaand warm water. Alle fabrikanten en installateurs zijn verplicht om een preventieprogramma in werking te stellen, waarbij het water in de boiler minimaal maandelijks, bij voorkeur wekelijks 1x tot 60 á 65°C wordt verwarmd om eventueel aanwezige bacterien te doden. Minimaal 10 minuten bij die temperaturen is voldoende.
Sommige tweakers vinden dit overbodig en besluiten zelf om zo'n preventieprogramma uit te schakelen. Uiteraard op eigen risico. Aangedragen redenen hiervoor zijn onder andere dat er dagelijks voldoende doorstroming is, buitenlandse normen voor preventie soepeler zijn, condities voor groei slecht zijn (RVS, hardheid water) en dat het risico relatief klein is ten opzichte van tuinslangen of plantenspuiten.
De voorkeur is natuurlijk beter voorkomen dan genezen.

Buffervat

Het nodig hebben van een buffervat kan 2 redenen hebben.

1= Systeeminhoud vergroten. Dit kun je inderdaad ook goed bereiken door alle groepen open te laten
2= Hydraulische scheiding van opwekcircuit/afgiftecircuit.

Het buffervat is een veel besproken discussiepunt in dit topic.
Een aantal gebruikers in dit topic laten zien dat als er voldoende systeeminhoud is, en men de benodigde flow goed kwijt kan in het afgiftesysteem een buffervat niet altijd noodzakelijk is.
Bij grotere warmtepompen is het wel aan te raden vanwege de hoge benodigde flow die nodig is om de hoge vermogens te kunnen halen.
Ook bij naregeling waar (gedeeltelijk) groepen kunnen dichtlopen is een buffervat altijd aan te raden om de hydraulische systemen te scheiden.

Een WP (Het primaire circuit) werkt met een vaste / hoge flow, dus pompt op constante druk.
Als je naregeling hebt dan heb je een dynamische flow en dus een pomp op proportionele druk (secundaire circuit).
.
Per groep vloerverwarming gaat er (aanname) 2 ltr/minuut aan debiet doorheen. Als je alleen je woonkamer hebt met 5 groepen (aanname) is dat dus 10 liter/minuut, wat veel te weinig is voor een grote WP (die van mij doet 26 ltr/minuut)

Het primaire circuit (warmtepomp) werkt met een vast debiet (flow) en het secundaire circuit werkt met proportionele druk omdat de flow constant veranderd bij het open gaan en dichtlopen van diverse groepen. Vandaar dat bij naregeling een buffervat als open verdeler eigenlijk noodzakelijk is.

Koelen

Koelen met een L/W warmtepomp is geen groot succes bij de meeste hier op het forum. Het grote probleem is dat de temperatuur wel naar beneden gaat maar de relatieve luchtvochtigheid niet. Die gaat zelfs omhoog als de temperatuur naar beneden gaat wat het leefklimaat nog beroerder maakt.

Geluidsproductie

Een L/W warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Er wordt dus een buitenunit geinstalleerd die vergelijkbaar is met een buitenunit van een airconditioning. Deze units maken geluid. Houdt hier rekening mee wanneer je een L/W pomp laat installeren.

Grootste probleem is onvoldoende demping. De trillingen van de compressor en ventilator worden dan aan de constructie van je woning doorgegeven en kunnen ontzettend hinderlijk zijn. Houdt daarnaast ook rekening met de buren.

Om het geluid te reduceren kun je een omkasting laten installeren (Climeleon / Merford) of zelf bouwen met wat hout en het juiste geluidsabsorptiemateriaal (wie weet een goede link?)

Ook kan dit materiaal ( https://www.geluidsisolat...olerende-massaplaten.html ) worden gebruikt voor geluidsreductie.

Er zijn ook mensen in dit topic die de buitenunit open hebben gemaakt en er zelf extra isolatie aan hebben toegevoegd. Let op: Als je dit doet heb je niet langer garantie!

Populair in dit topic

In dit topic zijn een aantal apparaten erg populair. Hieronder een kort stuk over elk van deze apparaten
Techneco ELGA
Techneco levert al een aantal jaar een hybride L/W warmtepomp genaamd de ELGA. ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. Dit houdt in dat de ELGA het verwarmen samen met de ketel doet. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan wordt de CV ketel erbij aan geschakeld.

Deze zijn:
 • Buitentemperatuur onder de 4 graden ( als temperatuurbegrenzing er op zit ).
 • Gemeten temperatuur in de woonkamer is 1,5 graad kouder dan gewenste temperatuur
 • ELGA draait al 2 uur maar setpoint is nog niet bereikt.
De ELGA kan maximaal een aanvoertemperatuur leveren van 42 graden. Wil je 42 graden aanvoertemperatuur dan moet je daar wel wat voor doen; Zoals gezegd doet de ELGA graag laag en traag. In de praktijk, bij mkleinman, komt dat er op neer dat de gemiddelde aanvoertemperatuur tussen de 33 en 35 graden ligt bij het normale klokprogramma. Hogere temperaturen zijn wel mogelijk maar dan moet handmatig de thermostaat hoger worden gezet zodat het verschil tussen gemeten en gewenst groter wordt.

Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.

De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.

1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.

2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!

Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.
Techneco Loria ( Duo )


De Loria is de oplossing van Techneco om volledig gasloos te kunnen met een L/W warmtepomp. Het is een split-warmtepomp, verkrijgbaar in 4 verschillende vermogens (6004: 4kW, 6006: 6kW, 6008: 8kW en 6010: 10kW). Daarnaast heb je nog de optie om ook SWW te maken, dan wordt het de Loria Duo genoemd. Allemaal zijn het enkelfase (230V) warmtepompen. De buitenunits zijn van Fujitsu (ook wel bekend van de General L/W warmtepompen), de binnenunit komt van Atlantic uit Frankrijk. Voor de koudste dagen heeft de Loria ook nog een 3kW element (COP=1) om extra te kunnen verwarmen. Net als veel andere L/W warmtepompen, verliest de Loria bij lage temperaturen (A-7/W35) 15-20% van het oorspronkelijke vermogen bij A7/W35, alleen de 6004 behoud zijn vermogen bij lage temperatuur.
De Loria warmtepompen zijn relatief gunstig geprijst, als het een no-go is om een buitenlandse L/W warmtepomp te bestellen en zelf te installeren. Techneco heeft een goed verspreid netwerk van installateurs waarmee ze samenwerken en waar je terecht kunt voor offertes, service en garantiewerk.
De Loria warmtepomp werkt op basis van een stooklijn met buitensensor (WAR) en correctie door middel van een ruimtethermostaat. De stooklijn en correctie zijn vrij instelbaar. Uit de stooklijn en correctie volgt een setpoint voor de aanvoer temperatuur, waarop een ±1°C regelband wordt toegepast om de buitenunit te stoppen of starten.
Voor de Loria Duo kun je 1 of 2 vaste dagelijkse momenten aangeven wanneer het boilervat met SWW naar comfort-temperatuur wordt gebracht, daarbuiten is een eco-temperatuur instelbaar. Standaard zit de temperatuursensor onderin, op ca. 1/3 van het boilervat. Op die manier wordt er voor gezorgd dat het hele vat op temperatuur komt. Als de temperatuur bij de sensor 7 graden onder het setpoint komt, zal een nieuwe SWW-run gestart worden. Bij normaal gebruik is het voldoende om het boilervat 1x in de middag (14-17 uur) naar een comfort-temperatuur van 50-55°C te brengen en daarbuiten een eco-temperatuur van 40-45°C aan te houden. Op die manier gebeurt het opwarmen op een gunstig moment voor verbruik, maar zul je nooit met te koud water komen te zitten om te douchen.
Voor legionella preventie zal het elektrisch element in de boiler 1x in de week de temperatuur naar 60°C brengen.
Het geluid van de Loria is op papier gemiddeld te noemen. In de laagste last nauwelijks hoorbaar, bij hogere last is met name het ventilatorgeluid aanwezig. Nog steeds kun je dan op normale toon een gesprek houden als je er direct naast staat. De geluidservaring of gevoeligheid voor geluid is natuurlijk zeer subjectief, ook kan de omgeving negatieve invloed hebben op het geluid.

Enkele nuttige links voor de Loria: documentatie, brochure, vergelijking, ontwerphandleiding met inkoopprijzen, installateurshandleiding
Panasonic warmtepompen
Panasonic heeft een uitgebreide reeks L/W warmtepompen, waarvan de Aquarea monoblocs (5kW, 6kWen 9kW) zich zeer goed lenen voor DIY installatie. De units zijn enkelfasig en door de monoblock constructie is geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig. Ze houden ook bij lage temperaturen (tot -15 °C) hun vermogen doordat er bij zakkende buitentemperaturen steeds hogere frequenties worden vrijgegeven. Aanvullend hebben ze nog een elektrisch verwarmingselement van 3 kW wat ingezet kan worden als hulp bij lage buitentemperaturen of bij defrosts.

Deze monoblocs zijn relatief stil en hebben een goed rendement (COP). De WP kan eventueel via een driewegklep ook de warmwatervoorziening d.m.v. een boiler aansturen.
Het voordeel van een monoblock is dat het koelmiddelcircuit al geheel in de fabriek is gemonteerd en dat er dus voor de installatie geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig is. Dit heeft echter als nadeel dat het verwarmingscircuit naar buiten moet worden gebracht met het risico van bevriezen bij stroomuitval. Regelmatig ontstaan er daarom forumdiscussies over de noodzaak van glycol.

Bevriezing zal in de praktijk alleen optreden bij zeer lage temperaturen tezamen met een langdurige stroomstoring (langer dan 4 uur). In zeer uitzonderlijke gevallen duren stroomstoringen langer dan 4 uur (Haaksbergen 2005 61 uur, Betuwe 2007 bijna 2 dagen, 2017 Culemborg 6 uur). Een klein gaatje in de terugslagklep kan helpen om micro-circulatie mogelijk te maken, waardoor bevriezing minder snel zal plaatsvinden. Glycol kan bevriezingsrisico voorkomen, maar het glycol moet wel jaarlijks worden gecontroleerd en eventueel bijgevuld of vervangen (elke 5-7 jaar). Hou verder rekening met de kosten van het glycol en de afvoer van restanten (glycol mag niet het riool in). Ben je echt bang voor schade door bevriezing neem dan liever een split-unit. Een kleine hoeveelheid glycol geeft alleen schijnzekerheid. Gebruik 35% voor bescherming tot -15. Glycol geeft wat extra slijtage en zo'n 5% verlies aan rendement. Geen auto-antivries gebruiken!

Hier op Tweakers zijn diverse leden actief die zo’n Panasonic zelf geïnstalleerd hebben. Voor diegenen die de Duitse taal machtig zijn, is er ook veel informatie te vinden op een Duits forum:

http://aquarea.smallsolutions.de/index.php?title=Hauptseite

En nog meer links:
http://www.haustechnikdia...k-Luft-Wasser-Waermepumpe
http://www.haustechnikdia...f3e5-von-Panasonic-Geisha
http://www.haustechnikdia...e-wie-einfach-realisieren
https://www.haustechnikdi...m/t/197868/Geisha-H-Serie

TIPS

Meten is weten!
Bezuinig nooit op meetinstrumentatie. Zorg er altijd voor dat je weet hoe je warmtepomp presteert. Investeer dus in een makkelijke oplossing zoals een Kamstrup meter voor het bepalen van de output en de COP. Of bouw zelf een systeem met een VFS2-40 en koppel die met bijvoorbeeld domoticz.

links:

https://nl.aliexpress.com...r-supply/32742104471.html

https://github.com/AlbertHakvoort/Melcloud2Domoticz/
Isolatie
Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!
DBE op radiatoren
Om de afgifte van radiatoren of convectorputten te verbeteren kan je kijken naar DBE ( Dynamic Boost Effect ). Dit kan met Speedcomfort (wel converctorversie of ingebouwde thermostaat bypassen, werkt anders pas (ruim) boven 33 C). Daarnaast is dit een simpel systeem om zelf te maken met een temperatuursensor en wat goedkope computerfans. Hier in DED is er ook een discussietopic over: LTV: Deel hier je Jaga DBE zelfbouw ervaringen
Vloerverwarming
Om zo effectief gebruik te maken van de L/W warmtepomp is het handig om met vloerverwarming kortere en kleinere kringen te gebruiken. Dus in plaats van 80 - 120m per kring slechts 60 tot 80 per kring. Zo wordt de flow veel hoger en gaat de efficientie van de vloer omhoog.
Stroomaansluiting
Zeker bij zwaardere warmtepompen en/of SWW verwarming is eigenlijk een 3 fasen aansluiting noodzakelijk. Het laatste wat je wilt is dat je zelf in de winter moet gaan beslissen of de oven voor het koken voor gaat of de verwarming :)

Prijzen en subsidie

Er worden behoorlijke subsidies uitgedeeld voor warmtepompen tot 2300,- aan toe voor een L/W warmtepomp. de ELGA kost inclusief installatie, zonder subsidie, zo rond de 4000,-. Zie ook de lijst met eigenaren wie wat heeft betaald voor zijn/haar warmtepomp.

Eigenaren in dit topic

 • Eric-PVT: Techneco ELGA, Carrier
 • mkleinman: Techneco ELGA, Carrier, ( 3999,- )
 • BarryH: Techneco ELGA, Carrier
 • hansdegit: Techneco ELGA, Carrier
 • vanderv: Techneco ELGA, Carrier
 • Develdonk: Techneco ELGA, Toshiba -> Mitsubishi Ecodan 7,5kw
 • Tomexergie: Techneco ELGA, Toshiba
 • Itchin: Techneco ELGA, Toshiba
 • Bram-Bos: Techneco ELGA, Toshiba ( 4200,- )
 • peterpijpelink: Techneco ELGA, Toshiba
 • Noord27: Techneco ELGA, Toshiba
 • Q1Q: Techneco ELGA, Toshiba. ( 3100,- )
 • Daannn1987: Techneco ELGA, Toshiba. ( 4001,50 / 1701,50 na subsidie )
 • icecoolsniper: Techneco ELGA, all-in ( 2048,50 na subsidie )
 • Aziraphale: Techneco ELGA, Toshiba, ( 1571,50 na subsidie )
 • amarkest: Techneco ELGA, Toshiba geen WAR.
 • wervisser: Techneco Loria 6008 met 300 liter boilervat
 • Enerziek: Techneco Loria 6010 ( 12500,- )
 • Chris_82: Techneco Loria Duo 6010 met 190L boilervat ( 7800,- na subsidie )
 • Betonzicht: Techneco Loria 6008 + 190L boilervat ( 9124,88,- / 6824,88 na subsidie ) + Multical 302
 • apt: Therma V 9KW
 • Hajeetje: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5 ( 2499,- / 199,- na subsidie)
 • hrt: Panasonic WH-MDC05F3E5 ( 2230,80 )
 • Jaari: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5
 • hannibal2206: Panasonic 5kW monoblock / Gree KFRS-9 (9 kW On/Off) als backup
 • Ramon_1984: Panasonic 5kW monoblock WH-MDC05F3E5 (vroeger Techneco ELGA Carrier)
 • Scoutertje: Stiebel Eltron WPL15 ACS met HSBC200 boiler ( 12500,- )
 • LittleTycoon: Nibe F2120-16, 3 fasen, import uit Zweden
 • Psy: Daikin Altherma LT 16 kW ( EHVH16S26CB9W, ERLQ016CAW1 ) ( 13900,- )
 • Bl4ckviper: Fujitsu Waterstage WH11F 10.8kW + 300 liter boiler ( 15673,- / 13273,- na subsidie )
 • Jan Treur: Fujitsu Waterstage HT Type WH16 / WOH14RIYF 14kW + 200 liter boiler ( 14632,- )
 • Crazyharrie: MItsubishi Ecodan 7,5KW + 300 liter SWW vat. ( 6000,- )
 • mightym: Mitsubishi Ecodan 7.5kW + 300 liter SWw vat ( 2800,- na subsidie ).
 • Grolsch: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) met een 400 liter SWW
 • mgroen81: Mitsubishi Ecodan (mono) 5kW, 200l SWW, 125l buffervat ( 5500,- na subsidie )
 • Kanaaldijk: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) aangesloten op een 1000 liter zonneboiler, retour CV door zonneboiler
 • zw7: Hitachi Yutaki RASM-4VNE 11kW, 300 liter boiler
 • Rol-Co: Ekowarrior deluxe 7kW split unit ( 400,- )
 • Ivow85: Nefit Enviline All electric split 7kW met los WTW vat ( 7950,- installatie, 2150 subsidie, na subsidie: 5800,- )
 • @timovd : Panasonic split (all-in-one) WH-UD07HE5-1
 • @Felicia : Panasonic 9kW T-Cap
 • @jebice Vaillant VWL 85/3 7.7 kw
 • @Wimhaw Danfoss dhp-iq 9 max
 • @Gasschuif Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW80VAA met hydrobox ERSC-VM2C
 • @Wimlem LG HU071.U43 + HN1616.nk3 warmtepomp
 • @Baapje327 Panasonic WH-MXC12H9E8 T-CAP
 • @TriLithium Mitsubishi PUHZ-SW75YAA+ERSD-VM2C 7.5 kW 400V.
 • @Fullpower Panasonic KIT-WC09H3E8 uit Nederland
 • @Naalroc Mitsubishi PUHZ-SHW140YHA + ERST20C-VM2C, grotendeels zelfbouw, incl alle benodigde materialen, en installatie door een F-cert installateur ca. €6000 na subsidie, incl 200L buffer en 200L boiler.
 • @BlueTooth76 : Mitsubishi Zubadan 14kW (PUHZ-SHW140YHA en EHSC-VM2C) met 200 liter SWW
 • @joozzt Viessmann Vitocal 200-S met AWB-M-E 201.D08

Links

mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"


http://www.warmtepomp-info.nl/

Subsidieregeling

Voor de subsidieregeling kijk op: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

Monitoring

De basisbenodigdheden voor monitoring van je warmtepomp zijn minimaal een stroom-kWh meter met daarbij eventueel een warmte-kWh meter. Als stroom-kWh meter kan bijvoorbeeld een DIN-rail meter in meterkast, of een stekker-kWh meter voor kleinere warmtepompen.
Een warmte-kWh meter bestaat uit twee temperatuursensoren en een flowmeter, met een rekenkastje dat de geproduceerde warmte berekent en optelt in de tijd:
warmte (kW) = flow (kg/s) * (T_aanvoer (°C) - T_retour (°C)) * 4.186 (kJ/kg/°C).
Een (geijkte) warmte-kWh meter kun je kopen, maar zijn ook zelf te maken voor een goede meting van de warmteproductie. Sommige warmtepompen hebben zelf intern stroom- en warmtemeters die zelfs het gebruik voor verwarming en warm water uitsplitsen.

Wil je de warmtepomp uitgebreider en live monitoren, zorg dan dat je kWh-meters kunnen communiceren met een Raspberry Pi of het internet (S0, ModBus, M-Bus, Youless, IUNGO, Melcloud, Liveheatpumpmonitor).
Bedenk ook met welk tijdsinterval je wil monitoren. In de meeste gevallen is een 5 minuten interval en dagtotaal voldoende (Domoticz, PVoutput, Youless/Enelogic). Voor snellere en uitgebreidere monitoring bestaat er de optie om Domoticz te koppelen met een database (InfluxDB) en visualisatie (Grafana).
Kijk dan ook eens in dit topic: Kamstrup Multical 302 met Pi uitlezen en domoticz

Links naar kWh meters: DIN-rail 1-fase / 3-fase / Stekker simpel Z-wave
Warmtemeter Kamstrup Multical 302: webwinkel 1 (Mbus = + 25 euro --> offerte vragen) / webwinkel 2
& bijbehorende afsluiters: webwinkel 1 / webwinkel 2
Goedkope M-Bus USB master
Albert Hakvoorts Melcloud to Domoticz

COP cijfers

Tomexergie houdt al een tijdje een lijst bij van de prestatie van diverse warmtepompen van gebruikers.
De Excel sheet is te downloaden:

http://ateliervanwolde.nl/downloaden-wp/

Installateurs en webshops

Webshops
Installateurs

Veel gebruikte sites voor aankopen

Subsidie: https://www.rvo.nl/subsid...dt-de-isde-1/warmtepompen

NL: https://www.topaircon.eu/...ormance-kit-wc09f3e8-400v

Mitsubishi uit spanje:
https://www.instaladoratermica.com/30-ecodan
https://tuclimatizacionon...trifasica-reversible.html
https://www.ecoclimagroup.com/ (Hier heeft gebruiker @Remco45 goede ervaringen mee, meerdere WP's geïmporteerd via deze leverancier)

Hitachi Yutaki uit UK: http://www.pmcoppack.com/...e-controller/0013325.html

(met spiraal voor collectoren) https://www.esanico.be/nl...iler-200fs-explorer3.html

Boiler: RVS (geen onderhoud): https://kotly.com.pl/prod...th-2-coils-3979.html?l=en
of
https://www.plumbingprodu...der-2-coil-300l-1-co.html
Flamco boiler: https://www.ofenseite.com...ermetauscher#beschreibung

Losse producten: https://www.klimacorner.de/
akoestiek (d40/40 schijnt compressorgeluid goed te absorberen): http://www.zilenz.nl/abso...m-tegen-galm/polyesterwol
omkasting: http://www.havepe.nl/nl/p...ompairco-wave-5/1761/1784

Thermostaat

Wel of geen thermostaat gebruiken met een warmtepomp is nogal een "hot issue" en de meningen van verschillende gebruikers verschillen nogal op dit punt :)

Mocht je een goede thermostaat zoeken welke goed te configureren is, dan heeft @Remco45 de volgende tip:

Panasonic PAW-A2W: die is er in een bedrade of draadloze versie.
Temp sensor correctie instelbaar van -4 t/m +4 per 0,1 graad.
Hysteresis instelbaar van 0,2 t/m 2,0 per 0,1 graad.
Temperaturen voor programmering slechts 1 dag en 1 nacht temperatuur, instelbaar per 0,5 graad (maar kan je wat mee smokkelen door de Temp sensor correctie).

[Voor 11% gewijzigd door koevlaas2 op 14-12-2019 22:58]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Reservado

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Rimco schreef op donderdag 17 oktober 2019 @ 23:44:
De TS lijkt wat opmaak, plaatjes, links en medeauteurs te missen. Wellicht dat @teacher daarbij kan helpen ;)
Kopietje van de tekst gemaakt maar blijkbaar is er eea verdwenen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Armin schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 02:00:
[...]


Op zich is die 80 graden wel handig voor drop-in vervangingen bij woningbouwcorporaties etc die weinig investeringen willen. Of voor mensen die van de belachelijke maandelijkse kosten van stadsverwarming af willen, maar geen zin/geld hebben om vloerverwarming etc aan te schaffen.

Ik ben echter sceptisch over de inderdaad ook de COP, maar meer nog levensduur/betrouwbaarheid. Immers zal zo'n pomp van een klein nieuw bedrijf zich uithouden tov eentje van een gevestigd merk met 30+ jaar ervaring. Plus als er onverhoopt een probleem is, moet ik dan een monopolistische en dus dure monteur hebben of kan ik offertes opvragen?

In zijn algemeenheid zijn warmtepompen nog in de baby fase met een wildgroei aan (nieuwe) merken. Die markt moet nog wat volwassener worden. Zowel pompen zijn nog prijzig vergeleken met een wel al volwassen lucht/lucht minisplit of kanaal units, als ook installateurs mensen nog marge te kunnen krijgen op de pomp zelf ipv enkel arbeid. En de huidige subsidie is mooi, maar tevens een rem op de noodzakelijke prijsreductie. In de prijsdruk fase die nog gaat komen, zullen vele (kleinere) fabrikanten het ongetwijfeld niet redden. En als je dan net zo'n pomp hebt ...
Zulke pompen bestaan vaak uit onderdelen van een 3e partij, er zijn niet zoveel fabrikanten van compressoren (tenzij Chinees) e.d.

[Voor 31% gewijzigd door koevlaas2 op 18-10-2019 02:21]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

koevlaas2 schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 01:35:
[...]


Kopietje van de tekst gemaakt maar blijkbaar is er eea verdwenen.
Als je mij mede auteur maakt wil ik het vanochtend wel fixen als ik achter een pc zit ;)

Klik boven in op wijzigVul hier de mede auteurs in:

[Voor 24% gewijzigd door Grolsch op 18-10-2019 07:35]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Topicstart is gefatsoeneerd met dezelfde Layout als het vorige topic, nu inclusief plaatjes en opmaak.
timovd schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:19:
Waarom niet gelijk een composiet verdeler i.p.v. RVS? Dan kun je ook koelen. Hier een Robot LT-C verdeler geplaatst ter vervanging van mijn RVS mengverdeler.

Edit: en mij mag je ook noemen in de TS met 7kW Panasonic split (all-in-one) WH-UD07HE5-1 (@koevlaas2, @Grolsch)
Felicia schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:27:
@koevlaas2, mijn Panasonic 9kW T-Cap staat er ook niet in :P
jebice schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:52:
Ik mis ook mijn "zeldzame" Vaillant VWL 85/3 7.7 kw 😉
Wimhaw schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:16:
[...]

Ach je bent niet de enige die er met een zeldzame WP niet op staat. :'( :9
Ik heb jullie vermeld in het overzicht, voortaan graag per PB, het is toevallig dat ik het nu lees en direct aanpas, normaal heb ik daar vaak niet direct tijd voor :)

@koevlaas2 weet jij waarom de andere mede auteurs zijn verdwenen? Of hebben ze onvoldoende steekpenningen betaald >:) >:)

Als iemand zich geroepen voelt om de topicstart eens goed onder handen te nemen en te actualiseren / moderniseren dan kan hij (of zij :P ) zich melden bij mij. De hoogste bieder kan dan mede-auteur worden 8) :+

[Voor 7% gewijzigd door Grolsch op 18-10-2019 11:43]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Grolsch schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:40:
Topicstart is gefatsoeneerd met dezelfde Layout als het vorige topic, nu inclusief plaatjes en opmaak.


@koevlaas2 weet jij waarom de andere mede auteurs zijn verdwenen? Of hebben ze onvoldoende steekpenningen betaald >:) >:)
Dank

Ik wist niet meer alle namen welke mede auteur zouden moeten worden, gelukkig kunnen we dit ten allen tijde wijzigen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

koevlaas2 schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:43:
[...]


Dank

Ik wist niet meer alle namen welke mede auteur zouden moeten worden, gelukkig kunnen we dit ten allen tijde wijzigen.
Ook alweer aangepast, @teacher / @ThinkPad weet jij waarom dit topic (#8) niet in de reeks valt :? Is dat iets wat een modje moet doen, of klikken wij iets verkeerd aan :?

[Voor 21% gewijzigd door Grolsch op 18-10-2019 11:46]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

teacher schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:51:
[...]

Dat moet vanzelf gaan, soms pakt hij hem niet. Ik heb het nu handmatig gedaan. :)
Typisch een Tweakers eigenschap, alles gaat automatisch, maar niets vanzelf :+ Tnx _/-\o_

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

@TimoDimo goede vraag, heb ik me ook al meerdere keren afgevraagd, misschien @teacher hier een antwoord op :?

Voor de rest wordt ik aardig gespammed in m'n privé box, veel toevoegingen gedaan vandaag :P

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Felicia schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 17:10:
[...]

Als een grote boiler niet kan, waarom dan niet een kleinere en een Clage 11kW ernaast. Stel dat je een 50ltr boiler hebt, is gemiddeld voor een normale douchebeurt. Naar mate je boiler leeg raakt werkt de Clage om de temperatuur op pijl te houden maar wel puur op Elektra.

Zo'n Clage kost iets van 500 euro al heb je wel 3 fase nodig. Ik gebruik 'm hier ook omdat de e-boiler kapot was gegaan. In de tussentijd ook een 50ltr boiler gehad en dat was prima douchen maar een bad lukt natuurlijk niet (dat lukt de Clage natuurlijk wel weer).
Toevallig was ik gisteren bij iemand die een kleine boiler aan zijn WP heeft hangen, ik zag dat hij ruim 2x zoveel kWh in zijn warme water heeft gestopt als ik. Dit terwijl hij een matige doucher is, zou een kleintje soms erg inefficient werken ? Over 1 nacht ijs wil ik niet gaan maar ik hoor graag ervaringen van mensen met kleine boilers (120L) icm een WP.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Ik heb een joule boiler en bij geen gebruik zakt de boiler temp zo'n 2 graden per 24 uur. Valt mij niet tegen.

[Voor 4% gewijzigd door Grolsch op 18-10-2019 22:46]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

kmf schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 22:57:
Over isolatie gesproken... (en tvp) iemand een advies om dit te herstellen?

[Afbeelding]

Moest even het dak op en zag dat de buisisolatie door vogels(?) weggepikt is. Dacht om simpelweg wat leidingisolatie te gebruiken. Of toch een dikke armaflexding er totaal overheen?
Intapen met pvctape.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

X21r schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 23:55:
[...]

Ik stop ook te veel energie in kWe er in.
120 liter liggend.

De eerste vraag , draait hij een run achter elkaar ?.. dus zonder dat de compressor stopt ? .
Anders kan het afgifte systeem te weining vermorgen leveren ( oplossing platen wisselaar er bij).

2e vraag. waar zit de temperatuur sensor.
Met dompelbuis , zodat sensor echt de water temperatuur meet ?.
Ik vermoed ( zoals bij mij ) dat de sensor aan buiten kant van het vat is gemonteerd.
Dit geeft tijd vertraging en verkeerde waarde.

3e gaat verwarmings element aan?
Een liggend vat is sowieso geen pré ivm de beperkte gelaagdheid en aangezien ik ieder leverbaar vat gezien heb voordat ik er 1 kocht weet ik dat er geen liggende vaten zijn met een spiraal geschikt voor een warmtepomp.

Het verwarmingselement inzetten voor SWW kan je volgens mij uitschakelen met 1 van de dipswitches.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

kmf schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 00:28:
[...]


Datzelfde ervaring heb ik ook gehad. 2 jaar geleden. In de zomer... En als ze reageren, dan is het een enorme dure offerte. Bijna zelfs gegaan naar een hybride oplossing
@koevlaas2 had gelukkig net z'n bedrijfje gestart en een panasonic hier geplempt.
Ik krijg de afgelopen 2 weken ineens ontzettend veel pm , ik heb ook nog lang niet op ieder bericht gereageerd.
Een beetje reaktie kost best tijd net als het installeren trouwens.
Vergeet ik iemand stuur dan na 2 a 3 weken een reminder.
Volgens mij heeft iedere installateur hier last van, ik heb geen personeel die mij werk uit handen kunnen nemen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Daarom altijd makkelijk als je een mobiel nummer hebt ;)

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Z
corsat schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 16:31:
Het probleem met het uitlezen van het opgewekte vermogen van de ecodan is opgelost. dipswitch 1.6 stond op off, volgens de handleiding is dit de boosterverwarming en alleen verwarming staat ie op off en in combinatie met sww moet hij op on staan. Bij de plaatsing van het vat heb ik alleen 1.3 op on gezet, sww en driewegklep schakeling. Ik ben helaas door de reset al mij historie kwijt, vanaf november heb ik weer getallen.
De handleiding van de ecodan op blz 18 is ook niet helemaal correct qua tekst bij dipswitch 1.6.
Ala ik sww installeer zet ik altijd alleen 1-3 op on, nog nooit problemen mee gehad.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).


 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 20:17
overwinteraar schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 15:36:
@Chris_82 je tips uit je eerdere bericht even aan het testen.


[...]


In v26 is p30 de helling en p31 de verplaatsing. Bedoel je met je huidige instellingen een helling van 0,1 (dus p30 ipv p31) en een verplaatsing van +0,9 (p31 ipv P30)? Noch p30 noch p31 kan in v26 namelijk tot +9.

Hier nu op helling 0,4 (p30), verplaatsing +2,0 (p31) en invloed ruimte module op 40% gezet. Ta max staat op 45 graden. Even paar dagen testen.

Andere tips (100% ruimtemodule = thermostaat), alleen verlagen helling en verlagen helling en %ruimtemodule ook geprobeerd. Levert in vroege ochtend (koud buiten) iets minder pendelen op, runs van 10 a 15 minuten. Wordt echter wel frisser in huis en heeft weinig invloed op kWh verbruik. Dat was niet helemaal de bedoeling.

Misschien is het nu simpelweg nog niet koud genoeg, waardoor Loria nog niet alle warmte kwijt kan en dus gaat pendelen. Hij draait nu bijv op 10% vermogen (bij dT 1,2, flow 20,6 --> ca 1,7 kW afgifte).
De parameter nummers had ik verwisseld inderdaad.
Bij mij staat de verplaatsing toch echt op +9.0, ook al zou dat niet kunnen volgens de manual(!). Of ik heb op nog onbekende manier de begrenzing eraf gehaald 8)
Als je een Honeywell Chronotherm Touch Modulation thermostaat hebt, dan kun je deze parameters aanpassen via de ketelinstellingen: p34 (hctm) = p31 (loria) = verplaatsing, p36 (hctm) = p30 (loria) = helling.

Als je de runs nog langer wilt maken dan 10-15 min, omhoog met je verplaatsing! Bij deze buitentemperaturen is de COP toch hoog, een hogere aanvoer temperatuur kost weinig extra stroom.
Wat ik kan zien met de stroommeter+warmtemeter is dat langere runs met hogere aanvoer temperatuur gunstiger zijn dan korte runs met lagere aanvoer temperatuur. Bij mij duurt het 10 min voordat alles stabiel is (opstart/opwarm verliezen van koelmiddel en leidingen, etc).

14.4kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric, MY RWD on order...

Baapje327 schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 21:16:
@koevlaas2 heb de filter en de micro ontluchter eruit gehaald, nu is de flow 1,0m3 per uur. Dus slechts 0,1 verschil. Niet echt wat ik gehoopt had. Ik wacht ff tot de auer eau met spiraal leverbaar is, dan kom ik ff op de lijn.
Tenzij jij (of andere) nog briljante ideeën hebben 😊
Wellicht als ik je installatie zie dat ik meteen zie wat het probleem zou kunnen zijn.
Zo op afstand: geen idee.
1000 l p/u is 16,66 l p/m dat kan net maar ideaal is het niet op maximale pompstand.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

jebice schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:52:
Ik mis ook mijn "zeldzame" Vaillant VWL 85/3 7.7 kw 😉
Vertel eens, hoe draait ie ?
Cop, ta, flow ?

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Als de sensoren onderling maar gelijk zijn maakt het niets uit.

dT 30 vs 27 is gelijk aan 29 vs 26.

Ik heb al mijn sensoren (9 stuks) onderling geijkt, dus dat is redelijk betrouwbaar te noemen.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Ik vind zo'n IR thermometer redelijk ongeschikt voor deze toepassing, tamelijk onnauwkeurig, en echt een moment opname. Ik heb er ook ruim 2 jaar mee gewacht maar zo'n node mcu is echt 10x mooier. Alleen al vanwege het feit dat je met 9 sensoren tegelijkertijd over een lange periode logt met een interval van 10 seconden.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
Maeslant schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 19:48:
Hoe hebben diegene die hem zelf geinstalleerd hebben subsidie gekregen?

Kan iemand mij uitleggen wat er allemaal nodig is in een aanvraag?
Zelf heb ik volgende zaken ingestuurd:
* factuur,
* bewijs van betaling
* formulier van een door mij ingeschakelde F-gassen gecertificeerde monteur.

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)

Adam80 schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 10:51:
Wat een topic! Ik wilde dat ik dit had gevonden voordat wij de warmtepomp gekocht hadden. Bij ons is hij vorig jaar in bedrijf gegaan, en heb een jaar aan redelijke detail informatie. De WP heeft tot zover nog niet helemaal aan mijn verwachtingen voldaan. De COP is lager dan het boekje (wellicht hetzelfde issue als met auto's die altijd een hoger verbruik hebben) en daardoor het elektriciteitsgebruik hoger. Ik heb nog niet kunnen uitvogelen wat er geoptimaliseerd kan worden. Ik heb ondertussen wel wat ideeën hier opgedaan. Ten eerste betere meetapparatuur, ik ga kijken naar de Wi-Fi module op de hydrobox en MBUS naar USB module die elders op dit forum staat. We hebben al Youless/Enelogic. Ik hoop dat de Wi-Fi module ook data aanlevert over de flow en aan/teruglever temperatuur.

Een paar onzekerheden:
- ik heb geen idee van de flow van de warmtepomp, noch hoeveel flow ons huis aan kan.
In het service menu bij de optie "informatie werking" code 540 inkloppen, dan zie je de flow.
- Aan- en teruglevertemperatuur zijn onbekend, hopelijk biedt de Wi-Fi module uitkomst.
Die wifi module is zeer beperkt, maar kan handig zijn. Ik heb hem ook, maar voor echte logging heb ik uiteindelijk wat anders bedacht.

Aanvoer en retour temperatuur kun je zien in het servicemenu onder "Lezen Thermistor", THW1 = Ta, THW2 = Tr.
- het elektrisch element (COP=1) zit volgens de installateur niet in de statistieken van de hydrobox. Ik moet die dus separaat meten (DIN-rail oid) om WP stroomverbruik te weten.
Deze gegevens zitten volgens mij wel in de statistieken van de Hydrobox, niet van je Youless, zal (moet) een andere groep zijn.

Zelf geen ervaring mee, ik heb het element uitgeschakeld.
Verder ben ik er nog niet uit waarom de WP zoveel starts/stops maakt.
Laat eens een periode zien van je Enelogic grafiek, dan kunnen we het wel zien denk ik.
Onze opzet: vrijstaand, +/-850m3, overal vloerverwarming behalve kelder (50m3).
Type WP buitendeel: Mitsubishi ERSC-VM2C
Type WP binnendeel: Mitsubishi PUHZ-SHW112YAA
SWW: 500 liter NIBE vat
Er is een buffervat geïnstalleerd
3-fasen aansluiting, met nog 1 extra fase voor het elektrisch element.
Je installatie zou probleemloos zonder pendelen moeten werken met bovenstaand afgiftesysteem. Bij 800m3 ga ik er vanuit dat je 250 á 300m2 vloerverwarming hebt, hier moet je ruimschoots het minimale vermogen mee kwijt kunnen.

Of maak je gebruik van na / zoneregeling :? Dan kan het zijn dat maar 1 heel klein groepje (badkamer bijvoorbeeld) warmte vraagt, dan krijg je "pendelgedrag'.

Ik ben ook benieuwd hoe je buffervat is aangesloten, en of jij een losse sensor in/na je buffervat hebt voor bepalen van Ta.

Ook ben ik benieuwd hoe je buffervat is geïnstalleerd (serie of parallel) en of je een secundaire pomp hebt, en hoe die secundaire pomp geschakeld wordt.
Draag ook graag mijn data bij aan het overzicht dat Tomexergie bijhoudt. Ik zal een PM sturen zodat ik de data in het juiste formaat kan aanleveren.

Verder gebruik ik de Youless/Enelogic 1min download en heb ondertussen dik een jaar aan detail data van ons elektriciteitsverbruik. Wellicht off-topic, maar de download is nu handmatig en ik verwerk de import via macro's in Excel. Ik ben van plan dat nog een keer met Python te automatiseren, zodat ik dit op meer regelmatige basis kan doen en het me minder tijd kost. De Enelogic API werkte bij mij niet ineens, dus mocht er iemand zijn die zoiets heeft draaien, dan houd ik me aanbevolen.

Heeft verder iemand ervaring met een warmtepomp op een dak van hout? De WP staat nu in de tuin, maar we willen dat stuk eigenlijk gaan gebruiken voor een schuur. Wij overwegen nu de WP op de tuinschuur te zetten, echter komt de schuur (van hout) op de erfgrens te staan en we hebben geen idee of het veel overlast gaat geven voor de buren.
I.v.m. resonanties zou ik de buitenunit bij voorkeur nooit aan of op een bouwwerk zetten, maar vast verankeren aan/in de grond.

[Voor 5% gewijzigd door Grolsch op 22-10-2019 12:28]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
[b]Adam80 in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen #8"
...
Verder ben ik er nog niet uit waarom de WP zoveel starts/stops maakt.

Type WP buitendeel: Mitsubishi ERSC-VM2C
Type WP binnendeel: Mitsubishi PUHZ-SHW112YAA
...
Typenummers zijn omgekeerd ;)
Ik heb dezelfde Mitsu met een 400 liter boiler maar geen buffervat.
Dit systeem zou niet mogen pendelen tenzij je naregeling hebt en er een situatie kan ontstaan waarbij bijna alle groepen dicht lopen. Kan je een schema plaatsen?

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)

Boutersewalter schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 17:47:
[...]


@Grolsch
Kun je vertellen wat je nodig heb en hoe je het installeert of een goede site verwijzing?
Kan niet echt een duidelijke site ervoor vinden.

Beschik over pi met domoticz
Eigenlijk geeft @Dylantje2 het in hoofdlijnen al weer, zie onderstaande post:

Boutersewalter in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen #8"

Ik heb er ooit dit over geschreven:

Grolsch in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en koelen #7"

Verder heb ik hier inhoudelijk te weinig verstand van om echt goed advies over te geven, mijn dank gaat uit naar @AUijtdehaag die mij hier mee geholpen heeft _/-\o_ _/-\o_
Adam80 schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 20:11:
Dank voor de reacties.

Ik had inderdaad de nummers omgedraaid, goed gespot.

Gezien de vele reactie lijkt me de WP op de houten schuur geen winnaar. De schuur of WP moet dan een andere plek hebben, of het zal een stenen schuur met een beton dak moeten worden.


[...]


Ik heb 2 nachten waarop duidelijk het WP gedrag te zien is, helaas lukt het uploaden niet. Overdag heeft niet zoveel zin, omdat er dan een boel andere apparatuur door heen loopt.
Dan meet je met je Youless dus niet alleen je WP groep, maar je hele huishouding. Tip van sjip, schaf een losse kWh meter aan, sluit die aan op je Youless via S0 (Kan parallel met P1), dan weet je echt waar je het over hebt.

Foto's uploaden kan via www.mupload.nl
Ben over een paar dagen weer thuis en zal dan het service menu eens bekijken. Wat betreft de WiFi module, welke informatie is daar beschikbaar? En hoe heb je het loggen uiteindelijk opgelost?
Wat je kan zien met de Melcloud is de boilertemperatuur, je kunt SWW forceren, je kunt boilertemperatuur aanpassen. Verder kun je de WP pauzeren, en via rapporten temperaturen per uur terug zijn, maar dan weer niet verder terug kijken als 1 dag als je per minuut wil zien.

Ik heb dus een NodeMCU met Grafana, zie eerdere post in deze reactie
[...]


We hebben ongeveer 220m2 aan vloerverwarming, en we maken inderdaad gebruik van een zone-regeling, we hebben een stuk of 10 zones. Dat zou goed een oorzaak kunnen zijn.


In de wissel-maanden zouden we misschien de temperatuur in de meeste zones gelijk moeten zetten. De badkamer staat nu een paar graden warmer dan de rest van het huis.
Daar hebben we de boosdoener te pakken voor 99% zekerheid.
Hoeveel niet nageregelde groepen heb je :? Je hebt met je SHW112YAA te maken met een minimaal vermogen van zo'n 4KW bij Ta 30, Tbuiten +12.
Met vloerverwarming hoh 10CM, 16x2 buis, Ta 30, Tr 25, ruimtetemperatuur 20 graden zo'n 45Watt per m2 afgiftecapaciteit.

Dit betekent dat jij altijd zo'n 90m2 vloerverwarming "Open" moet hebben staan, omdat je anders je minimale vermogen niet kwijt kan.

Als jij alleen je badkamer op hebt staan, en ik er gemakshalve vanuit ga dat deze geen 90m2 is dan krijg je pendelgedrag.

Bij naregeling / zoneregeling is het daarom erg belangrijk dat je in het meest ongunstigste scenario nog voldoende afgiftevermogen hebt (in jouw geval +- 90m2, gerekend met gegevens hierboven vermeld).
[...]


Ik val hier door de mand denk ik.. vind het allemaal super leuk, maar ben niet echt technisch onderlegd.. hoe kan ik dat zien?
Door te kijken of je bijvoorbeeld een secundaire pomp ziet na je buffervat.
Maar ik denk eigenlijk (NOFI) dat je er echt geen kaas van hebt gegeten, en dat je min of meer geen idee hebt waar we het over hebben :P

Begin eens met het downloaden van de handleiding, deze door te lezen, en voor jezelf te achterhalen hoe het bij jou geïnstalleerd is :P

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Dylantje2 schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 21:12:
[...]


doe je het met de espeasy kun je er 12 op kwijt..
En is iets minder complex dan Mqtt en tasmota

Kan beiden maar tasmota is ... 8)7 8)7 soms
Ik vind het eigenlijk heel eenvoudig, en kan tasmota er maar 7 hebben dan? Volgens mij kan ik er ook wel 12 parallel aansluiten, kheb alleen de behoefte niet.

Ik dacht dat ik met 9 sensoren al aan het overdrijven was, maar je hebt altijd baas boven baas ;)

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 20:17
overwinteraar schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 22:24:
N.a.v. enkele posts over uitlezen van andere warmtepompen: heeft iemand een suggestie hoe Loria 6010 (firmware v26, dus geen draadloos signaal) Ta en Tr uitgelezen kunnen worden. De WP geeft de Ta en Tr (en Tgewenst) wel op scherm weer; deze gegevens zijn dus beschikbaar. Vraag is alleen hoe dit te ontsluiten valt naar een 'normale' monitornig.Zijn deze waarden bijvoorbeeld via poorten op de WP met bijv Fibaro binaire sensor aan Domoticz te koppelen? Dan komen de losse Fibaro sensoren weer vrij voor iets anders ;)

En iemand de EX1, EX2 e/o energiemeter in gebruik? Wat levert dit op/hoe werkt/bevalt dit?


[...]
Uitlezen van de Loria binnenmodule is deels mogelijk met een OTGW (Opentherm protocol) dan kun je de temperaturen buiten, binnen, aanvoer, retour, sww-boiler zien. Wat je ziet en met welk tijdsinterval is afhankelijk van de thermostaat die je gebruikt.

Makkelijker en goedkoper is wellicht met de eerder genoemde NodeMCU + DS18B20 sensoren of variant daar op.

Of je pakt het echt goed aan en neemt een Kamstrup warmtemeter met mbus.

Voor de stroommeting, er bestaan dubbeltarief kWh-meters met 230V input voor het tarief zodat je CV en SWW apart krijgt (ook evt met mbus voor automatisch uitlezen). @overhyped heeft zoiets aangesloten op zijn Loria. Bijvoorbeeld een Hager ECR180D of KDK Count1.

De Loria v26 is trouwens wel compatibel met enkele draadloze thermostaten, maar niet alle. De locatie van de thermostaat kan een grote invloed hebben op de werking van de WP.

14.4kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric, MY RWD on order...

Boutersewalter schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 22:57:
@basvn
@AUijtdehaag
Waar hebben jullie die printplaat gekocht om de 7x ds18b20 op te monteren? Zoals @Grolsch die heeft.
Volgens mij laat @basvn zelf die printplaatjes maken en soldeert hij die nodemcu erop.

stuur hem een PM wat je wil hebben en hij levert ze incl sensoren tegen een zeer schappelijke prijs _/-\o_

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 20:17
@overwinteraar een iSense of HCTM icm OTGW, meer info in [OTGW] OpenTherm gateway.

14.4kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric, MY RWD on order...

Nickkie55 schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 11:44:
Ik heb een probleem met m'n afgifte. ik wil 1,2m³/hr door mijn vloerverwarming drukken.
Het minimale debiet van de WP is 1,2m³/h
[Afbeelding]

- Er zit nu een Alpha2 40 pomp. Als ik de drukgrafiek bekijk heb ik momenteel een tegendruk van 3,6mwk.
- Verdeler (gesloten 7 groeps) bevind zich op de begane grond.
- Hart op hart afstand vloerverwarming is grotendeels 15 cm (130m²)
- Buffer en pomp op de eerste verdieping.
- Er is geen mogelijkheid om de leiding te vervangen. (22 mm bestaand)

Kan ik bij mijn verdeler een extra pomp plaatsen? (zie locatie A op de schets)
Ja dat kan, dan pers je het water erin en krijgt je vloer meer debiet.
Maar je kan ook je buffer in serie in de retour en dan vloerverwarming direct aan de wp, scheelt je een pomp (en stroom).

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

E
Grolsch schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 06:41:
[...]


Als je mij mede auteur maakt wil ik het vanochtend wel fixen als ik achter een pc zit ;)

Klik boven in op wijzig

[Afbeelding]

Vul hier de mede auteurs in:

[Afbeelding]
Kom je nog wel aan je werk toe ?

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Nickkie55 schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 11:44:
Ik heb een probleem met m'n afgifte. ik wil 1,2m³/hr door mijn vloerverwarming drukken.
Het minimale debiet van de WP is 1,2m³/h
Welke WP heb jij dat je minimaal 20 ltr/minuut zou moeten draaien :?

Het mooie van een buffervat met secundaire pomp is dat je de boel hydraulisch scheidt en je dus een afwijkende flow kunt hebben voor opwek (WP 1 (20 ltr/minuut) en afgifte. door 7 groepen ga je geen 20 ltr/minuut kwijt raken. Dat komt neer op bijna 3 ltr/minuut per groep, vanwege de lange lengtes heb je zoveel druk dat ik denk dat je dit met een normale pomp niet gaat lukken.

Ik heb exact dezelfde situatie (WP met buffervat, secundaire pomp en vloerverwarming) en de flow over de afgiftekant en de opwek kant loopt nagenoeg nooit gelijk. Het debiet van mijn groepen (maximaal 80 á 90 meter met enkele uitschieters omdat het niet anderse kon) met een 18x2mm slang varieert tussen de 1,3 (kortste groep) en 2,3 (langste groep).
Op dit moment staan er zo'n 12 groepen open, ik zie een flow van zo'n 18 ltr/minuut over de afgiftekant (dus gemiddeld 1,5 ltr/minuut per groep), en primair 26 ltr/minuut. Resultaat is dat de dT aan de opwekkant kleiner is (3,6 AtM) als aan de afgiftekant (5,2 ATM).

Bovenstaande is juist het grote voordeel van een buffervat in een situatie dat je naregeling hebt zoals ik.
[Afbeelding]

- Er zit nu een Alpha2 40 pomp. Als ik de drukgrafiek bekijk heb ik momenteel een tegendruk van 3,6mwk.
- Verdeler (gesloten 7 groeps) bevind zich op de begane grond.
- Hart op hart afstand vloerverwarming is grotendeels 15 cm (130m²)
- Buffer en pomp op de eerste verdieping.
- Er is geen mogelijkheid om de leiding te vervangen. (22 mm bestaand)

Kan ik bij mijn verdeler een extra pomp plaatsen? (zie locatie A op de schets)
Nogmaals, waarom zou je dat willen :? en de hamvraag is eigenlijk waarom heb je een buffervat :?

Met zoveel vloerverwarming mag systeeminhoud het probleem niet zijn.

Heb je naregeling :? Ik vermoed dat de capaciteit van je WP (Wat is de capaciteit ? ) niet overeenkomstig is met je afgiftesysteem.

Wat @koevlaas2 aangeeft, buffervat er tussenuit (of in serie, maar ik zie daar geen noodzaak voor, maar je hebt hem toch) en de pomp van de WP rechtstreeks je vloerverwarming laten voeden zonder extra pomp. (Mits je geen naregeling hebt)

Het probleem zit hem niet in je pomp, maar aan de afgiftekant, 20 ltr/minuut raak je niet kwijt over 7 groepen.
Bij h.o.h. 15 CM heb je 6,7 strekkende meter buis per m2 nodig. Bij 130m2 heb je dus 871 meter buis, verdeeld over 7 groepen is dat gemiddeld 124 meter lengte per groep, dit is eigenlijk al veel te lang voor een "ideale" WP situatie, liever heb je groepen onder de <80 meter.

Wel is het zo hoe langer de lengte hoe meer flow je nodig hebt, maar boven de 2 ltr/minuut is al vrij hoog zover ik weet.

Met 130m2 vloerverwarming h.o.h. 15CM (gerekend met 16x2 buis) kun je bij een Ta van 30 graden, en een Tr van 25 graden maximaal +- 40Wm2 afgeven, dus * 130 = 5,2KW.

Aangezien je het over minimaal 20 ltr/minuut hebt, heb ik het vermoeden dat je het over een grote WP hebt, mijn 11,2KW WP is het werkbereik 14,4 tot 27,7 ltr/minuut, dus waarom heb jij 20 ltr/minuut nodig.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Felicia schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 12:29:
[...]

Mijn Panasonic 9kW doet er ook minstens 20 per minuut... Vervolgens kan die tot 60 liter per minuut over de buffer als ik de pomp in ontluchtingsstand laat lopen :P
Er is een verschil tussen wat hij doet in de prakijk (Dat is afhankelijk van wat je er achter knoopt) en wat de minimale flow volgens opgave moet zijn.

Voor mijn Mitsu schrijft de handleiding voor minimaal 14,4 litr/minuut. Dit betekent (vanzelfsprekend) wel dat je in dat geval (14,4 ltr/minuut ) een dT moet halen van 11,11, omdat je anders geen 11,2KW kwijt kunt. En een dT van 11,11 zal niet meevallen met een Ta van 30 :P

Daarom is een hoge flow ook zo van belang bij LTV systemen, en de daarbij horende grote diameters.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Nickkie55 schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 12:56:
Grolsch schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 12:23:


Welke WP heb jij dat je minimaal 20 ltr/minuut zou moeten draaien :?
Hitachi RasM 11 kW
Dat ga je dus nooit kwijt raken in je afgiftesysteem met normale Ta temperaturen (<35 graden), daar heb je domweg te weinig afgiftevermogen voor.
Nogmaals, waarom zou je dat willen :? en de hamvraag is eigenlijk waarom heb je een buffervat :?
Deze was al geïnstalleerd i.c.m. heatpipes
Dat verklaart e.e.a.
Heb je naregeling :? Ik vermoed dat de capaciteit van je WP (Wat is de capaciteit ? ) niet overeenkomstig is met je afgiftesysteem.
Nee geregeld op kamer thermostaat alle groepen staan volledig open
Duidelijk, dus in principe heb je geen buffervat nodig, maar omdat je hem wil gebruiken icm je heatpipes heb je er wel 1.
Het probleem zit hem niet in je pomp, maar aan de afgiftekant, 20 ltr/minuut raak je niet kwijt over 7 groepen.
Bij h.o.h. 15 CM heb je 6,7 strekkende meter buis per m2 nodig. Bij 130m2 heb je dus 871 meter buis, verdeeld over 7 groepen is dat gemiddeld 124 meter lengte per groep, dit is eigenlijk al veel te lang voor een "ideale" WP situatie, liever heb je groepen onder de <80 meter.
Klopt daar ben ik van op de hoogte, maar dit is de situatie zoals het is. Bij het selecteren van de warmtepomp heb ik alleen naar het warmteverlies gekeken en niet naar mijn afgifte systeem

Wel is het zo hoe langer de lengte hoe meer flow je nodig hebt, maar boven de 2 ltr/minuut is al vrij hoog zover ik weet.
Vandaar dat ik begon over een grotere of extra pomp

Met 130m2 vloerverwarming h.o.h. 15CM (gerekend met 16x2 buis) kun je bij een Ta van 30 graden, en een Tr van 25 graden maximaal +- 40Wm2 afgeven, dus * 130 = 5,2KW.

Aangezien je het over minimaal 20 ltr/minuut hebt, heb ik het vermoeden dat je het over een grote WP hebt, mijn 11,2KW WP is het werkbereik 14,4 tot 27,7 ltr/minuut, dus waarom heb jij 20 ltr/minuut nodig.
Ik zie net in de handleiding dat het 1 m³/h mag zijn. Echter heb ik de pomp nog nooit zien terug regelen onder de 1,2m³/h
[Afbeelding]

De WP direct op het afgiftesysteem aansluiten is denk ik de beste optie, aangezien deze een behoorlijke druk kan leveren.
[Afbeelding]
Ik denk niet dat de pomp in je WP wel voor een debiet van 20 m3/uur gaat zorgen over alleen je afgifte met 7 groepen en de toegepast leiding diameters.

Je afgiftesysteem heeft gewoon z'n grenzen, wil je meer flow kwijt dan zul je meer en kortere groepen moeten maken met een grotere leidingdiameter, maar dat kan nu eenmaal niet omdat jij je vloer er niet uit gaat breken.

Vergelijk het met een autosnelweg, als een 7 baans weg is uitgerekend op 700 auto's per uur dan kun je er nog wel een keer 800 of 900 per uur over heen laten rijden maar geen 1400, daar is de snelweg (afgiftesysteem) fysiek niet geschikt voor.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Diff_Angle schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 14:44:
[...]

Standaard instelling Panasonic F-Serie, pompstand 2, is 16l/m over 5 groepen maakt 3,2l/m.
Dat is vrij fors, welke leidingdiameters gebruik je, en wat is de groepslengte :?
Standje 7 verdubbeld dat ongeveer en zou dan in 6,4l/m moeten resulteren, ik heb dat wel eens geprobeerd en heb alleen als nadeel het verhoogde verbruik van de waterpomp, per saldo slechtere COP, kunnen constateren.
Kreeg je echt 6,4l/minuut door 1 groep heen :? Heb ik nog nooit gezien of gehoord in de praktijk _/-\o_

Maar dan zul je forse leidingdiameters hebben verwacht ik :?

Hij heeft een aanvoerleiding van 22mm, hoeveel flow kun je daar met een standaard pomp door heen drukken :?

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Diff_Angle schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 14:51:
[...]

Ja zonder probleem, bij defrosten heb je dat nl. ook. VVW buis 16mm intern en 20mm externe diameter. In de WP zelf zijn de leidingdiameters voor zo ver mij bekend bij die F-Serie ook 22mm.
En wat is de lengte per groep?

Dit zou betekenen dat je erg weinig weerstand in je afgiftesysteem hebt (korte groepen ?)

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

@Diff_Angle het is allemaal niet zo eenvoudig om dat uit te rekenen. 1 enkele vernauwing geeft op zich niet zo'n probleem.

@Oxellaar heeft er wel eens iets over verteld, maar ik kan het zo snel niet weer vinden.

Zo hoeft een slang-koppeling van 5,4mm geen problemen te geven, maar kan een meters lange leiding van 12mm bijvoorbeeld wel voor problemen zorgen.

Maar er zijn vast en zeker anderen in dit topic die dit beter kunnen uitleggen / berekenen als ik :P

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Diff_Angle schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 16:47:
[...]

Oh ik weet niet hoe ik het schema precies lezen moet, maar volgens mij het gaat over de Capaciteit, NIET over de werkelijk ondervonden Weerstand die hij moet overwinnen, 2 verschillende dingen lijkt mij. Maar ik kan me uiteraard vergissen. Is stand 3 het maximum ?
@Grolsch Hoe dik is de leiding van jouw WP -> Buffervat en Buffervat -> Pomp -> Verdeler ?
Volgens mij zijn al mijn leidingen van WP tot verdeler 32mm

Ik haal over mijn buffervat 26 ltr minuut max.

[Voor 4% gewijzigd door Grolsch op 23-10-2019 18:00]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Dre schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 20:31:
Flow van stalen 22 mm leidingen met de Panasonic 5 kW mono H. Geen buffervat, alleen de vloer.
@Grolsch
[Afbeelding]
Dat is genoeg, flow is bij jou geen probleem ;)

Maar zoveel flow heeft met 5KW toch helemaal geen nut? Betekent een Dt van 2,34 max.

Max debiet voor mijn WP is volgens de boekjes 27,7 ltr minuut.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Felicia schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 20:59:
[...]

Note de ontluchtingsstand. Dan pompt de pomp maximaal, waarschijnlijk een setting die verder nooit gebruikt wordt.

De mijne doet 60lpm over de buffer in de ontluchtingsstand. In de praktijk heb ik hem nooit boven de 40lpm zien gaan.
Volgens mij gaat het erom dat de boel in balans is, 40L minuut is ook vrij fors, maar ligt ook weer aan het vermogen. Wat ik hier zo lees draaien de meeste WP's op een Dt van zo'n 3 a 7 graden.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Ik heb dit apparaat in levende lijve mogen aanschouwen, op basis van wat ik gezien heb is het idd oplichterij.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
corsat schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 06:36:
[...]

Moet ik het mitsu kabeltje dan inkorten of de 10m kabel met 0,75mm2 zo kort mogelijk houden. Ik heb speciaal voor de verlenging kabel met grotere mm2 genomen voor minder weerstand. Ik wil niet met relais of whatever gaan werken.
Zelf heb ik ook een dikkere kabel gebruikt, ik meen 1 mm2.
De limiet voor de Mitsu-kabel is 10 meter, dus je zit tegen het maximum aan.
Gebruik dus zoveel mogelijk de grootste diameter.

Waar is de 0.75 mm2 kabel aangesloten?
Als jouw 0,75 mm2 kabel in de buitenunit aankomt, heb je de Mitsu-kabel ingekort of opgerold? Opgerolde kabel werkt als een spoel en is daarom niet handig in de buurt van al die elektronica: beter op maat inkorten.

Als daarna de situatie nog steeds zo is dat het bij de buitenunit wel werkt en middels de naar 10m verlengde kabel niet, dan is waarschijnlijk de totale weerstand te groot.
Als eerste zou ik de verbindingen van de verlenging en de schakelaar controleren.
Een slecht contact kan de weerstand fors verhogen.

Tot zover maar even.

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)

amarkest schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 11:21:
[...]


Eens, maar er mag ook wel aandacht besteed worden aan de positieve ervaringen en kijkcijfers zijn ook daar belangrijk.

Daarom is dit onafhankelijk onderzoek ( https://www.installatiemonitor.nl/ ) ook een goed initiatief.

https://www.rvo.nl/actuee...ies-warmtepompen-woningen
Toch wel dapper van je dat je de woorden "onafhankelijk" en "RVO" (lees overheid) in 1 zin durft te noemen :+

Maar wat ik er van lees is het idee wel goed.
Ze willen de gegevens van gebruikers die vroeger een gasketel hadden en zijn overgestapt naar een WP met elkaar vergelijk om daar proberen conclusies uit te trekken.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

weebl15 schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 11:26:
[...]
(iemand met 25 graden aanvoertemperatuur in nieuwbouwwoning? :)).
Ja, @jerh

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Felicia schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 17:53:
[...]

Ik vind het grappig dat ze zeggen nergens anders energie vandaan te halen maar ondertussen wel 12kW warmte kunnen genereren met 4kW input...
Er zijn meerdere vermogens, 9, 12 en nog meer kW.
De boel draaide, de cvpomp gaf aan 0,6m3 per uur en ik voelde een delta t van 8 oid, een blik in de meterkast gaf aan dat er (zonnepanelen op bewolkte dag er al af) ruim 5 kW vermogen werd opgenomen.
Word denk ik een dure winter daar, ik hou eea in de gaten maar persoonlijk heb ik er geen vertrouwen in.

€6000,- is wel erg duur, dat systeem dat ik zag zat in een aluminiumkleurige behuizing zag er een beetje goedkoop uit.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Crew One schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 11:38:
[...]


Ik begin er langzaam aan te denken ja ;)

Ik ben echter alles behalve een loodgieter, en heb nog stapels met vragen over waar je zo'n blok moet hangen en wat daar voor nodig is. (Moeten de leidingen naast de cv op zolder inhaken, of kunnen ze beneden dichterbij vloerverwarming inhaken? Zet ik hem in serie met de CV, of parralel? Is er een extra vat danwel terugslagklep nodig ergens? Hoe word de cv aangestuurd in een bivalente opstelling, enz.)

Los daarvan zal een electricien de 400V groep(en) wel moeten aanleggen.

In ieder geval iemand die echt kennis van zaken heeft die meedenkt is denk ik wel handig. Gaat toch om de temperatuur van vrouw en kind, niet onbelangrijk.
Komt goed, ik ben heel druk maar zal de komende dagen je berichten nog eens tegen het licht houden.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Felicia schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 20:24:
[...]

Mjah, ik vind vooral de claim 4kW opgenomen vermogen en 12kW afgeleverd vermogen uiterst dubieus. De Masterwatt is dan een betere keus, want dan weet je zeker dat je voor een elektrische CV betaald zonder poespas.
Natuurkundig kan het dus niet, een WP haalt zijn overige vermogen (merkbaar) uit de buitenlucht. Dit product blijkbaar uit het niets.
Conclusie: Het MOET wel niet waar zijn anders hadden de makers al lang de NOBELprijs voor natuurkunde gekregen.
En Annechien Steenhuizen heeft het een jaar lang iedere dag om 20.00 uur over dit product :)

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Felicia schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 20:35:
[...]

Eensch, het is gewoon fuzzy science. Het stukje op de site zegt ook dat het water met ionizatie wordt verwarmd, in bewging gebracht en nog iets waardoor hij 3x de energie opwekt. Euh, nee, de input energie wordt verdeeld over die 3 resulterende krachten 8)7
Een speciale zoutoplossing zorgt via de biostabil dat de flux van de kern naar de massa trekt en voila u zit er goedkoop warmpjes bij 7(8)7

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Dylantje2 schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 20:29:
[...]


Wat is zijn verhaal dan?
Zat er geen kamstrupp oid aan? Dat zou je dan verwachten oid..

Wereld uitvinding die in Japan nog niet bekent is? O-)
Men schermt met het verhaal dat dit gemeengoed in Frankrijk is, volgens mij ook een Frans product.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Bij dit soort berichten gaan mij de nekharen overeind staan, en vertrouw ik er met mijn "Nuchtere" Twente blik geen pepernoot meer van:
Geldt de wet van behoud van energie (de eerste hoofdwet) dan nog wel?
De wet van behoud van energie blijft vanzelfsprekend gelden. Je kan nooit ergens meer energie uithalen dan dat er in is gestopt.
Héhé, eindelijk iemand die het snapt!! Je kunt er niet meer uithalen, dan je erin stopt (Dus COP = 1)
Vaak wordt er vergeten dat deze wet alleen opgaat in een geïsoleerde situatie en ruim 2 eeuwen geleden is uitgevonden. De originele benaming is dan ook "mechanische equivalent van warmte" en was eigenlijk gebaseerd op de omzetting van kinetische energie.
OK, een natuurkundige wet, die 2 eeuw oud is werkt niet meer :? Dat zal dan wat worden als de zwaartekracht er mee stopt....... Laten we hopen van niet.

En een natuurkundige wet, die alleen opgaat in een geïsoleerde situatie, BOEIEND vertel vertel vertel, ik hang aan je lippen :+
Meer hedendaagse manieren om verschillende soorten van energie om te zetten in warmte waren in die tijd eigenlijk nog niet bekend. Wij passen ook niet de eerste en/of tweede hoofdwet toe je kan namelijk geen energie ergens bij verzinnen. In dit geval is ook de eerste wet van Differentiaal van toepassing.

Volgens deze wet geldt, dat de hoeveelheid warmte gelijk is, aan de toename van de inwendige energie + de geleverde arbeid. De inwendige energie betreft de van nature in natrium aanwezige energiepotentiaal in de vorm van positief geladen ionen en negatief geladen ionen. De geleverde arbeid is hier een vorm van toegevoegde energie (stroom) die zorgt voor een hogere output in de vorm van warmte dan de hoeveelheid stroom die er in gestopt wordt.
Ik heb het echt 6 keer gelezen, maar nu ben ik ze kwijt. Ik schakel mijn hulplijn in, @Zwerius snap jij bovenstaande :?
Kort samengevat, je gebruikt de reeds aanwezige (inwendige) energie, en activeert deze door nog een deel energie er aan toe te voegen.
Aahhh, nu snap ik het, het is de reeds aanwezige INWENDIGE energie. Nu valt het kwartje, ik ga nu mijn buitenunit binnen neer zetten, om er INWENDIGE energie van te maken :+

Man man man, wat een lariekoek :r :r

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

LangeFries schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 21:21:
@Grolsch Hij loopt op batterijen. Waneer je Natrium oxideert krijg je energie en natriumoxide oid. Het is alleen snel op.
Het heeft iets te maken met het bevrijden van een atoom die blijkbaar gegijzeld word door de andere atomen 8)7

https://wetenschap.infonu...087-wat-is-ionisatie.html

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

hesselbeertje schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 21:33:
Laten we die man uitnodigen voor een eenvoudige test met een kWh meter en een Kamstrup. Ik regel de appeltaart.


[...]


Dat dacht ik even niet. Het feit dat ze wel blaffen, maar niet bijten zegt genoeg. Ze hebben werkelijk geen enkele rechtsgrond voor deze maffiapraktijken. Natuurlijk hopen ze dat wij het bijltje erbij neer gooien, maar dat zal niet gebeuren.
Dan mag je deze (ex medewerker HR) uitnodigen: https://nl.linkedin.com/in/johan-van-diessen-7a41063

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Mijn Frans is niet zo goed, maar hier lees ik heel andere dingen (opgenomen vermogen).

https://ruptura.com/gamme...iques-basse-consommation/

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Dylantje2 schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 21:48:
Zou dat ding cop 6-10 halen, en dan al het verbruik meten, zoals mijn pomp op dit moment..:-)
Op de site die ik net opgaf neemt een 9 kW apparaat ook 9 kW uit het net op, cop =1 dus.
Wel is het mogelijk de modulatie in te stellen (maximum), zo word de opgelichte klant een extra rad voor ogen gedraaid.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

hesselbeertje schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 21:55:
Even een (door Google vertaalde) quote vanaf die site:


[...]


Aha. Zoiets vermoedden wij al ;)

Ik zal morgen een nette uitnodiging per digitale postduif versturen, voor het eten van een taartje. Ik ben bang dat meneer zijn buik al vol heeft.
Wat ik ervan begrijp worden deze apparaten op grote schaal uitgerold, wellicht meteen even Tros radar erbij halen ?
Kunnen ze eindelijk eens een goed item maken.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Dylantje2 schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 21:54:
[...]


kijk maar eens Tr bijna gelijk
Moet meerdere dagen lange runs hebben
Bij bijna geen delta t kan je meter geen betrouwbare meting(en) meer doen.
Mijn delta T is 3 en met 28c Ta haal ik COP=5 op dit moment.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Zwerius schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 22:10:
[...]


Ik kom niet veel verder, dan dat deze meneer/firma door het strooien met een aantal moeilijke termen, de indruk probeert te wekken, dat ze op een hoog wetenschappelijk niveau met een technisch hoogstaand product werken, maar in werkelijkheid is het een onzin verhaal dat nergens op slaat.
Het kan niet veel meer zijn dan elektrische verwarming (COP=1) in een heel duur kastje.
Ook DIY te verkrijgen en ongeëvenaard met COP=0,98.
https://elektrischeboiler...BuvMmMonqEsQaAkDCEALw_wcB

Fleur is er heel blij mee.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Zwerius schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 22:10:
[...]


Ik kom niet veel verder, dan dat deze meneer/firma door het strooien met een aantal moeilijke termen, de indruk probeert te wekken, dat ze op een hoog wetenschappelijk niveau met een technisch hoogstaand product werken, maar in werkelijkheid is het een onzin verhaal dat nergens op slaat.
Het kan niet veel meer zijn dan elektrische verwarming (COP=1) in een heel duur kastje.
Dat dacht ik dus ook al , maar ik heb daar niet voor geleerd ;)

Laat mijn boeren verstand mij gelukkig niet in de steek :+

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • develdonk
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 26-11 21:01
amarkest schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 11:52:
@develdonk


Even een moment van bezinning: toch wel bizar hoe dit topic over de laatste paar jaar is uitgegroeid! Goed bezig allen :)
.........................................
De domotica (vera z-wave) doet ook nog wat het moet doen dus wellicht binnenkort maar eens gaan expirimenteren met rasp pi 4 met home automation... Helaas weinig projectjes meer die ik kan bedenken...


Wellicht een OTGW project voor geinteresseerden om warmtepompen wat inteligenter aan te sturen ?


@hansdegit
wat bedoel je hiermee? Ik stuur namelijk mijn ecodan aan via zijn eigen thermosstaat en via de 2e ingang. De 2e ingang hangt aan een relais wat weer aan z-wave netwerk hangt. Obv uitlezen temperatuur verloop binnenshuis tov temperatuur buitenshuis heb ik een aantal "voorspellende" scenes aangemaakt dat op het moment dat het temp x is buiten om 4 uur in de ochtend hij x uur lang aan moet staan.

Verder een algemene scene dat de circuleerpompen tijdens de zomer elke week 5 min aangaan zodat ze niet vastlopen.

gevolg: huis is in d eochtend (wanneer je fit bent) het koelst (maar vloer is altijd warm) en gedurende de dag als je moe begint te worden (en dus sneller koud hebt) wordt het 0.5 graad warmer. Kind kan dus de was doen...?

DWTW 2,3m, Ecodan 10kw, 13kWp (oost-west 12° Jinko Solar/Growatt), Rc >5, Hr++, Vera edge

offtopic:
Iemand enig idee waarom zoveel personen van die gekke blokjes onder hun Nickname hebben staan :? Kheb het gevoel dat ik op de website van Legoland zit te kijken

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 20:17
Babbel1 schreef op vrijdag 25 oktober 2019 @ 09:56:
Ik ben sinds kort gasloos. Van voorheen cv ketel met een elga, ben ik overgestapt op een Atlantic Explorer v4 200l gecombineerd met een Techneco Loria 8kw. Onze woning heb ik in het verleden al voorzien van Jaffa DBE conrectoren. Dus het is nu vooral proberen zo lang mogelijke runs te krijgen voor verwarmingsbedrijf. Ondertussen helling op 0.7 staan met correctie van +4.0c. Echter door de wisselende temperaturen buiten gaat dit de ene dag beter dan deze andere.

Ik heb de Loria echter ook aangesloten op het extra spiraal van de boiler. Deze heeft een oppervlakte van 1,2m2. Als ik nu echter SWW bedrijf kies, gaat het eerst deel van opwarmen prima (1 doorlopende run). Echter als de boiler 45 graden heeft bereikt zie ik de Loria een aantal keren pendelen (gemonitord vanuit kWh meter) tot hij de gewenste 50 graden bereikt. Is dit herkenbaar?
Ja, dat is herkenbaar. De Loria zal bij de SWW-run de aanvoertemperatuur beperken tot ca. 5 graden boven SWW doeltemperatuur. Dus als de WP dan zijn warmte niet kwijt kan vanwege een te lage warmteoverdracht (kleine spiraal) dan zal hij gaan pendelen totdat SWW-doel is bereikt of de maximale tijd voor een SWW-run voorbij is.

Als je pech hebt zit er een grote afwijking op 1 van de sensoren (Ta of boiler) en is de warmteoverdracht nog iets slechter vanwege een in werkelijkheid kleinere dT. Om die reden heb ik ooit ook de Ta en Tr sensor verwisseld, die zitten relatief simpel om de buis heen geklemd.

Waarom heb je eigenlijk de Loria op de WP-boiler aangesloten? Die kan het toch prima zelfstandig (en is ietsje zuiniger in verbruik)?
Nog een vraagje, welke thermostaat heb je in gebruik bij je Loria?

14.4kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric, MY RWD on order...

Ik durf zonder meetresultaten gezien te hebben te betwijfelen of een electrische kachel van 2kW 500W verlies heeft.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Kaspers schreef op vrijdag 25 oktober 2019 @ 09:59:
Dit klinkt vooralsnog iets aannemelijker dan de welbekende Ecoliner (“blauwe kastje”):
https://www.installatie.n...pomp-1-op-1-cv-vervanger/

Dit artikel roept zeer veel (kritische) reacties op. Naar aanleiding hiervan laat het bedrijf weten: “Wij gaan voor meer feitelijke informatie zorgen en komen er op terug.”
https://www.durocan.com/

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

dunklefaser schreef op vrijdag 25 oktober 2019 @ 20:47:
@etphone ,@Armin Een hoge temperatuur warmtepomp is vanwege natuurkundige wetten veel inefficiënter als een lage temperatuur warmtepomp. Raadpleeg je favoriete zoekmachine, trefwoorden: carnotproces - carnotcyclus/carnotfactor. Of kijk meteen op "COP warmtepomp"
Voor ieder type warmtepomp geldt in principe: hou de temperatuur zo laag mogelijk.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Link123 schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 08:40:
Met verbazing lees ik op dit forum hoeveel kennis er bij jullie aanwezig is. Laat ik me nu net aan het oriënteren zijn op een combinatie PV en lucht/water warmtepomp. Ik heb inmiddels een aantal offertes gehad maar deze lopen erg uiteen in installatie en in kosten. Mij geeft dat nog geen goed gevoel.

Mijn vraag op basis van situatie:

Woning 850m3 225m2 2 verdiepingen volledig vloerverwarming beneden met extra radiatoren beneden en boven. Woning is 1999 Energielabel A
Huidig verbruik: 7500kwh (woning + elec auto) gas 2400m3

Op dak op zuidkant kunnen we 30 panelen kwijt.

Wat is volgens jullie een passende installatie voor deze situatie.

Denk ook aan welke panelen en wat te doen micro omvormer, omvormer of omvormer met optimizers.

Ben zeer benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.
Mitsubishi zubadan 11.2 type puhz-shw112yaa+ersc-vm2c

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Link123 schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 08:40:
Met verbazing lees ik op dit forum hoeveel kennis er bij jullie aanwezig is. Laat ik me nu net aan het oriënteren zijn op een combinatie PV en lucht/water warmtepomp. Ik heb inmiddels een aantal offertes gehad maar deze lopen erg uiteen in installatie en in kosten. Mij geeft dat nog geen goed gevoel.

Mijn vraag op basis van situatie:

Woning 850m3 225m2 2 verdiepingen volledig vloerverwarming beneden met extra radiatoren beneden en boven. Woning is 1999 Energielabel A
Huidig verbruik: 7500kwh (woning + elec auto) gas 2400m3

Op dak op zuidkant kunnen we 30 panelen kwijt.

Wat is volgens jullie een passende installatie voor deze situatie.

Denk ook aan welke panelen en wat te doen micro omvormer, omvormer of omvormer met optimizers.

Ben zeer benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.
Wil je 24*7 gaan verwarmen of ook nog nachtverlaging gaan toepassen :?

Als je bereid bent 24*7 te gaan verwarmen heb je naar mijn idee voldoende aan de PUHZ-SW100V/YAA(-BS)

Als je wel nachtverlaging wilt toepassen zou ik gaan voor de PUHZ-SHW112V/YAA(-BS)

Qua minimaal modulatieniveau verschillen ze niet zoveel,

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
Me Albert schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 11:17:
Die Edocan is een Sanden SanCO2. Komt uit Amerika. Op de website daar zijn de maximum temperaturen lager dan edocan beweert.
https://www.sandenwaterheater.com/products/#tabc7
Ben je misschien in de war met een andere merknaam?
Mitsubishi Electric Ecodan heeft niets te maken met Sanden.

Oeps...Oxellaar was met net voor en ik zie nu ook de gehaaide schrijffout.

Edocan kan ik trouwens niet te vinden op internet...

[Voor 13% gewijzigd door Remco45 op 26-10-2019 11:36]

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)

Link123 schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 13:22:
[...]

Kort en bondig😀. Moet ik er geen buffervat bij? En specifiek Mitsubishi en geen ander merk?
Sorry, ik stond bij de kassa in de supermarkt en mijn telefoon dat typt niet zo makkelijk met die WP handen van me. Het vermogen is berekend op basis van mijn eigen formule (koevlaas2 formule) 2400x8/1650 = 11,63 kW.
Met een Zubadan 11.2 kan ik eigenlijk wel garanderen dat de woning nooit te koud gaat worden.

Je vloer is de buffer, extra buffervat is indien geen naregeling per groep op de vloerverdelers geinstalleerd word (volledig/alle groepen) niet nodig.
Zou je wel buffer willen dan is een 200L een mooie maat.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Fullpower schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 11:57:
Ik heb een warmtepomp installatie waarbij de installateur moeite heeft om de zaak waterdicht te krijgen. Al vanaf het begin problemen. Nu ik de installatie heb ingepakt met Armaflex worden lekkende koppelingen zichtbaar (waarschijnlijk eerder niet gemerkt doordat het beetje water kon verdampen).

Hierdoor is de installatie vanaf het begin veelvuldig (keer of 4 per jaar ofzo) met vers water gevuld. Nu maak ik mij zorgen over doorroesten van de boiler of buffervat. Nu stelt de installateur voor om er een corrosie werende vloeistof in te doen (na alle hennep koppelingen opnieuw te hebben gedaan).

Ontzettend balen, want alle isolatie moet ik er weer van af halen. Het lijken vooral de koppelingen met hennep die voor de problemen zorgen.

Wat is jullie idee hierbij? Hoe schadelijk is het telkens opnieuw vullen van een emaille boiler zonder anode nu echt? Is het een goed idee dat middel in de installatie te doen? Kan het ook kwaad doen?
Zo snel roest eea niet door hoor, maar wel lekker als het binnen afzienbare tijd waterdicht is.
Hennep dat ligt hier werkeloos, ik gebruik overal locktite voor. Lekt er wat dan draai je of een stukje verder aan of je haalt juist los en dan nog meer locktite erom heen en weer vast draaien.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Fullpower schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 19:11:
[...]


Zelf doen heb ik aan gedacht, maar heb niet van de lompe gereedschap voor die grote koppelingen en bussen. En omdat dat allemaal aan te schaffen... Verder ben ik van mening dat ik in ieder geval van uitbesteedde werk mag eisen dat het waterdicht is. Wel jammer het isoleren... maar goed misschien lukt het een 2e keer nog beter :)
Heb je een foto van de installatie ? Ben wel benieuwd hoe eea dan gedaan is.
Ik heb in de meeste gevallen direct een waterdicht systeem. Het isoleren lukt mij het best als ik om de meeste leidingen bij de aanleg direct de isolatie schuif.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Die is er nog niet, ik heb heel weinig vrije tijd dus voorlopig nog even niet.
Maar ik ben al wel voornemens.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Fullpower schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 20:31:
[...]


Een waterdichte installatie zou erder regel dan uitzondering moeten zijn. Maar hier ging echt alles fout; eerst qua opbouw zelf en later de wateedichtheid. Waar ikzelf dan elke keer zelf achter moest komen. ;( We zijn nu 1,5 jaar verder en nog steeds is er telkens weer wat.

Okay, we hebben warmwater en een warm huis, het zijn allemaal kleine ongemakken, maar wel heel veel: water eraf, wat fixen en water er weer op. Tussen de boiler en systeem geen kranen 8)7 , dus elke 400 liter water eraf. Alleen dat is al een klein milieu delict. :-( De WAF van de warmtepomp is inmiddels flink gedaald. Jammere is dat de Panasonic zelf prima werkt; het zijn allemaal waterzijdige problemen. Veel aan de installatie in huis heb ikzelf gedaan, zoal elektra en alle radiatoren vervangen door LTV. Maar de WP zelf had ik uitbesteed ivm garantie, zo was mijn gedachte.

Maar volgende wordt het serieus opgepakt en dan hoop de instalatie op zolder te kunnen laten inplaats van er constant rond te lopen.
Nu dan een kraan tussen je vat en de rest, scheelt zoveel tijd.
Voor het grote werk heb Ik 2 van deze: https://www.conrad.nl/p/f...el-53-mm-din-3117-1299550

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

hesselbeertje schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 15:03:
Ook mijn L/W pomp is aangekomen (Zubadan 8kw). Nu wil ik deze pomp ongeveer 5 meter vanaf het huis plaatsen, koelleidingen door de grond. Hoe hebben jullie dit aangepakt? Ik geloof dat @Grolsch ook door de grond gaat met de koelleidingen? Extra isoleren en dan in een PVC buis?
Dikke pvc pijp en geïsoleerde leidingen. Jij hebt een split, dus geen CV water buiten.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

hrt schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 14:03:
[...]


Heb goed 40 jaar met hennep gewerkt, en dat is echt altijd dicht! Vaak wordt "vergeten" het schroefdraad op te ruwen, zodat je de hennep er tussenuit draait. Gebruik je er ook nog fitterskit bij, dan ben je nog zekerder van je dichtheid. B)
Niet veel te dik erop doen scheelt ook.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
hesselbeertje schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 15:27:
Klopt, ik was van plan de standaard airco leidingen extra in te tapen met Armaflex, en dan door een (waterdicht gemonteerde) PVC buis te leiden.
Bij mij is het dezelfde afstand.
Extra isoleren is niet nodig volgens de F-gassen monteur: een dunne luchtlaag isoleert prima volgens hem.

Beide leidingen (3/4e en 5/8e) inclusief 2 stroomkabels ( 1 x 5 en 1 x 3-aderig) en een kabel voor de vermogensschakelaar (3-aderig) passen samen prima in een 100 mm PVC buis.
Die is aangelegd als een horizontaal uitgerekte U-vorm: I_________I
De twee 90 graden bochten zijn uitgevoerd d.m.v. 2 x 45 graden elk, dus grotere bochtstraal.
Let op met buigen: een knik zit er zo in!

Bij de garage gaat de buis weer verticaal omhoog en dan op ca 1,5 m hoogte met 45 graden de muur in en zo naar een draagbalk van het dak naar de installatie op de 1e verdieping.
Het andere uiteinde heeft de bekende 3 x 45 graden bochten zodat er een naar beneden wijzende uitgang ontstaat waar geen water in kan. Deze uitgang heb ik ook met PVC-tape dichtgemaakt.
Wel heb ik begin en einde voorzien van een schuimrubber mof zodat er geen insecten in kunnen.

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)

Xiphalon schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 23:38:
[...]

Voor de 3 inch heater in mijn systeem heb ik maar een lijmklem misbruikt ;)
Ik zelfs 2 bij de mijne.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

PentaClover schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 16:26:
@koevlaas2 Je raadde een aantal posts terug de Facom 113A.18C aan voor de grote koppelingen, nog een specifieke reden dat je deze noemt en niet een ander merk grote verstelbare steek sleutel ?
Nee, ik heb geen aandelen is het type sleutel dat ik ook heb.
Je bent vrij een ander merk te kiezen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Van zonnestroom naar thermische opslag: Brabants Duroplan concurreert met accufabrikanten
De start-up Duroplan bouwt aan de cv van de toekomst, waarmee hij indirect de concurrentie aangaat met accufabrikanten als Tesla, Solarwatt en Schneider Electric.

Solar Magazine spreekt met Rik van Bavel, een van de oprichters over de innovatie Durocan: een apparaat om overtollige zonnestroom met behulp van een warmtepomp thermisch op te slaan.

Van Bavel legt uit hoe de techniek werkt: ‘We maken gebruik van een geïsoleerd buffervat met het formaat van een ijskast en een inhoud van driehonderd liter. We gebruiken technisch water, fasemateriaal en een warmtewisselaar voor sanitair warm water. Met behulp van de warmtepomp wordt het fasemateriaal door de fase heen gesmolten. _O- Daardoor wordt er meer thermisch vermogen opgeslagen om later in het huishouden te kunnen gebruiken; voor warm water of voor ruimteverwarming. We zien dit als de cv van de toekomst. In 2020 moeten er vijfduizend stuks van de Durocan geïnstalleerd zijn.’

Ik ben weer bijzonder sceptisch maar we wachten af. www.durocan.com

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

frisianstar schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 18:54:
[...]


En niet vergeten: gebruik zwakstroom want dat is zuiniger dan sterkstroom...

Doet mij herinneren aan die Nederlander die Bolbliksem kunstmatig wilde opwekken om daarmee grote hoeveelheden elektriciteit mee te genereren... ergens begin jaren tachtig, ik heb er nog een folder van.
En ik maar denken dat jij een 20'er was

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

dunklefaser schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 18:58:
@koevlaas2 Als ik de berichten bekijk zie ik alleen wat oudere (gesponsorde?) berichten en
na 2017 bleef het opvallend stil. Dus vanwege wachten.

Op de website, trouwens .com niet .nl, staat ook niet meer dan
een hoogglans prospectus met bijzonders weinig (technische) informatie.

Mijn persoonlijke analyse op afstand bij gebrek aan informatie:
Een CO2 warmtepomp (een van de bekende merken, alpha innotec, Daikin,)
gecombineerd met een PCM-vat op basis van natriumacetat-trihydraat (faseovergangstemperatuur ca. 57°C) of iets vergelijkbaars.
Innovatief? Misschien een beetje. - Energieefficiënt? - idd grote vraagtekens - de sCOP van deze hoogtemperatuur warmtepompen bij HT cv-installaties wil ik liever niet weten (of eigenlijk wel).
Innovatie is goed, komen we verder mee.
MAAR, al met de overwinning pronken terwijl er nog niets is......

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

PentaClover schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 19:51:
[...]


Ik zocht meer naar een reden om specifiek die te kiezen en niet een ander, maar goed 2 positieve forum leden is een indicatie dat ik er ook zomaar blij mee zou kunnen zijn O-) en geklungel met waterpomp tangen is ook weer zoiets.
Ik gebruik ze al 2,5 jaar bijna dagelijks en dat gaat nog steeds prima.
Waterpomptangen dat werkt idd voor geen meter.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

PentaClover schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 19:58:
Dan zullen ze voor de paar keer die ik ze nodig zal hebben een leven lang meegaan :*)
In de prijzenkast bewaren dan blijven ze mooi :)

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Baapje327 schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 20:22:
[...]

Thanks, duidelijk verhaal. Situatie lijkt idd veel op die van mij. Dus zeer leerzaam.
Eens kijken wat ik hiervan mee kan nemen(eens even goed over nadenken dus)
Werkt die thermostaat per 0,1 graad en beetje tevreden over de programmeerbaarheid?

Inmiddels lijkt ook dat mijn kamerthermostaat niet ideaal is voor vloerverwarming.
Honeywell chronotherm wireless. Gaat minimaal 3x per uur aan en uit, want is voor een ketel gemaakt. Volgens de installateur hulplijn van honeywell zelf.

Heeft iemand een tip voor programmeerbare thermostaat die per 0,1 graaf meet (en instelbaar is)? Liefst ook wireless! 😊
Is een goede voor de TS eigenlijk, ik ben het ook weer vergeten, @Remco45 ?

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Een hysteresis van 0,5 graad zou bij mij thuis echt een nogo zijn, maar in andere woningen wss wel.....

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Veel te veel, hier is het 90% van de tijd +-0,3 graad, en dan heb ik het over 12 uur nachtverlaging.

Mijn huis is echt mega traag wat dat betreft.
Set point is 21 graden, is het 21,1 WP gaat uit voor uren.

Is het 20,8, WP draait uren.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
Grolsch schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 20:52:
[...]
@Baapje327 ...

Is een goede voor de TS eigenlijk, ik ben het ook weer vergeten, @Remco45 ?
Zelf heb ik de Panasonic PAW-A2W: die is er in een bedrade of draadloze versie.
Temp sensor correctie instelbaar van -4 t/m +4 per 0,1 graad.
Hysteresis instelbaar van 0,2 t/m 2,0 per 0,1 graad.
Temperaturen voor programmering slechts 1 dag en 1 nacht temperatuur, instelbaar per 0,5 graad (maar kan je wat mee smokkelen door de Temp sensor correctie).

Hysteresis heb ik voorlopig ingesteld op 0,2 graden.


UPDATE VERMOGENSCHAKELING

Over de begrenzingen van de Vermogensschakeling op de Mitsu 112YAA een update
(geldt uiteraard voor mijn systeem zonder buffervat; buitentemp tussen 9 en 16 graden):

Op 50%:
* limiet compressor begrensd op 36 Hz. Laagst geziene modulatie 20 Hz.
* elektrisch vermogen tijdens start CV 1,1 kW, later dalend naar 0,9 kW.
* hierdoor langere tijd benodigd voordat Ta 32 graden wordt behaald (4 - 7 uur!).
* elektrisch vermogen tijdens SWW start ca 1,5 kW.
* elektrische belasting is het laagst hetgeen gunstig is voor optimaal gebruik van PV-stroom.
* geluid heerlijk stil.

Op 75%
* limiet compressor begrensd op 52 Hz. Laagst geziene modulatie 26 Hz.
* elektrisch vermogen tijdens start CV 1,7 kW, later dalend naar 0,9 kW.
* hierdoor aanmerkelijk kortere tijd benodigd voordat Ta wordt behaald (binnen een half uur).
* elektrisch vermogen tijdens SWW start ca 2,5 kW.
* elektrische belasting minder gunstig voor optimaal gebruik van PV-stroom.
* geluid nog steeds heerlijk stil: compressor draait sneller, maar alleen dichtbij waarneembaar.

Op 100%
* limiet compressor begrensd op 68 Hz. Laagst geziene modulatie 28 Hz.
* elektrisch vermogen tijdens start CV 2,4 kW, snel dalend naar 1,5 en later naar 1,2 kW.
* hierdoor nog iets kortere tijd benodigd voordat Ta wordt behaald (ca 18 minuten).
* elektrisch vermogen tijdens SWW start ca 3,2 kW.
* elektrische belasting nog wat minder gunstig is voor optimaal gebruik van PV-stroom.
* geluid nog steeds heel acceptabel: compressor draait nog ietsje sneller en is iets beter waarneembaar met name aan die zijde waar de compressor zit, maar zeker niet storend.

De T buiten was niet echt laag en het kan dus best zijn dat de compressor frequenties dan nog hoger worden. Ook de fan draaide eigenlijk altijd op 500 rpm maar dat zal bij lage temperaturen ook wel meer worden. Maar het geeft een idee van de verhoudingen.

EDIT
En inderdaad ging na een koudere nacht (Tbuiten 5 graden) vanochtend vroeg (05:45) de WP (stand 75%) aan met een hogere Compressor frequentie: 60 Hz en ook de FAN ging harder draaien: 740 rpm. Opgenomen vermogen nu 1,99 kW.


De 50% stand is prima zolang er niet verwarmd hoeft te worden; zelfs op minder zonnige dagen kan je dan de PV-stroom volledig benutten. De stijlheid van de Ta lijn tijdens SWW opwarmen is maar een fractie minder dan bij de 75% stand.

Zodra er wel verwarmd moet worden, duurt het met de 50% stand te lang voordat gewenste Ta wordt behaald.

De 75% stand voldoet tot nu toe prima, en omdat het verschil in tijdswinst voor bereiken van de gewenste Ta klein is (verschil < = 10 minuten) t.o.v. de 100% stand, blijf ik deze benutten totdat het echt kouder wordt.

[Voor 70% gewijzigd door Remco45 op 29-10-2019 09:39]

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
Felicia schreef op maandag 28 oktober 2019 @ 08:47:
[...]

De draadloze is niet wifi maar FM frequentie based.
Dank, gewijzigd.

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)

Remco45 schreef op zondag 27 oktober 2019 @ 23:46:
[...]


Zelf heb ik de Panasonic PAW-A2W: die is er in een bedrade of draadloze versie.
Temp sensor correctie instelbaar van -4 t/m +4 per 0,1 graad.
Hysteresis instelbaar van 0,2 t/m 2,0 per 0,1 graad.
Temperaturen voor programmering slechts 1 dag en 1 nacht temperatuur, instelbaar per 0,5 graad (maar kan je wat mee smokkelen door de Temp sensor correctie).

Hysteresis heb ik voorlopig ingesteld op 0,2 graden.
Tnx, en toegevoegd aan de openingspost, hoef ik het de volgende keer niet voor de 4e keer te vragen ;)

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
@X21r Eens, vandaar ook mijn disclaimer.
Overigens zagen zowel @Grolsch ; @roelzadh als ik dat bij 50% het uren duurt/ kan duren voordat de gewenste Ta wordt gehaald.
TriLithium schreef op maandag 28 oktober 2019 @ 10:47:
@Remco45 @X21r
Waar halen jullie die RPM waardes vandaan?
Volgens mij kan dat alleen via display > service menu > Running information > code 019.
Is mij niet gelukt via de Procon A1M helaas.

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)

kmf schreef op maandag 28 oktober 2019 @ 10:26:
[...]


Doe misschien maar gelijk deze aansluitschema bij voor de (panasonic)mensen die automatisch op cool/heat modus willen gaan zetten

[Afbeelding]
Dit is wel erg merkspecifiek, het lijkt mij niet verstandig om allerlei "foefjes" van allerlei warmtepompen in de TS te verwerken, het is al een grote post.

Misschien iets voor het Panasonic topic van @Dylantje2 :?

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

water_escape schreef op maandag 28 oktober 2019 @ 15:44:
Ik weet niet of ik deze vraag zo mag plaats hier, maar wat een kennis is hier aanwezig. Helaas zelf niet zo technisch onderlegd, maar mocht ik het een en ander zelf gaan aansluiten is hier veel te halen.

Nu staan wij op het punt de vloerverwarming te vervangen en wil ik eigenlijk gasloos worden. (Ongeveer 130m2 vloerverwarming (400m3) . De bovenverdieping tel ik niet mee, die krijgt elektrische of infrarood radiatoren.

Mijn interesse is gevallen op de l/w warmtepomp omdat ik enkel de benedenverdieping en uiteraard het warme water SWW (douch/bad) hiervoor nodig heb. Daarnaast zullen er 20-25 panelen op zuid en west komen te liggen.

Als ik het goed berekenen en gelezen heb hier kom ik dan op ongeveer 8 kw uit. Bijvoorbeeld de Panasonic?

Kan iemand mij op weg helpen? Of weet iemand een installateur regio midden Limburg?
- Panasonic 9kw de juiste keuze? (Komt buiten in de tuin te staan (niet aan/op het huis)
Lijkt mij vrij fors voor 400m3, wat is je historisch gasverbruik
- Leidingen naar kelder of garage (kan dit zelf?)
- Binnen een 200ltr waterboiler (of meer?)
Dat kunnen wij niet voor jou bepalen, geheel afhankelijk van je situatie.
- Moet ik rekening houden met speciale vloerverwarming leidingen te laten leggen hiervoor?
HoH 10CM laten leggen, en een zo groot mogelijke diameter buis gebruiken (bijv. Ø18) en de groepen zo kort mogelijk houden (<80mtr indien mogelijk)
- Mis ik “hardware” dat nodig is?

Excuses als deze vraag hier niet thuis hoort, met de beperkte kennis zoek ik toch bevestiging/advies.
Je bent te summier met info om goed advies te kunnen geven

Een aantal vragen

1 = wat is je historisch gasverbruik per jaar
2 = Hoe zie de gezinssamenstelling eruit
3 - wat is het bouwjaar van je woning

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 26-11 10:03
water_escape schreef op maandag 28 oktober 2019 @ 15:44:
Ik weet niet of ik deze vraag zo mag plaats hier, maar wat een kennis is hier aanwezig. Helaas zelf niet zo technisch onderlegd, maar mocht ik het een en ander zelf gaan aansluiten is hier veel te halen.

Nu staan wij op het punt de vloerverwarming te vervangen en wil ik eigenlijk gasloos worden. (Ongeveer 130m2 vloerverwarming (400m3) . De bovenverdieping tel ik niet mee, die krijgt elektrische of infrarood radiatoren.

Mijn interesse is gevallen op de l/w warmtepomp omdat ik enkel de benedenverdieping en uiteraard het warme water SWW (douch/bad) hiervoor nodig heb. Daarnaast zullen er 20-25 panelen op zuid en west komen te liggen.

Als ik het goed berekenen en gelezen heb hier kom ik dan op ongeveer 8 kw uit. Bijvoorbeeld de Panasonic?

Kan iemand mij op weg helpen? Of weet iemand een installateur regio midden Limburg?
- Panasonic 9kw de juiste keuze? (Komt buiten in de tuin te staan (niet aan/op het huis)
- Leidingen naar kelder of garage (kan dit zelf?)
- Binnen een 200ltr waterboiler (of meer?)
- Moet ik rekening houden met speciale vloerverwarming leidingen te laten leggen hiervoor?
- Mis ik “hardware” dat nodig is?

Excuses als deze vraag hier niet thuis hoort, met de beperkte kennis zoek ik toch bevestiging/advies.
Welkom hier @water_escape
Er zijn er velen die een soortgelijke vraag hebben gesteld.
Zoek eens de postings van @Grolsch door: die heeft daar regelmatig antwoord op gegeven.

Verder zijn een aantal basisvoorwaarden belangrijk:

Woning moet goed geïsoleerd zijn.
VVW aanleggen met slang van tenminste 16 x 2 mm, liever nog 18 x 2 als dat gaat passen.
Groepen 60 tot maximaal 80 meter lengte.
Aanvoerleidingen vanuit de WP 28 mm.
VVW-verdeler simpele RVS versie, vaak goedkoop op Duitse websites.
Groote waterboiler afhankelijk van aantal personen en wel/geen ligbad.

Velen zijn tevreden over hun Panasonic of hun Mitsubishi Electric.

EDIT: hahaha...Grolsch is altijd paraat (y)

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)

TweakersOnly schreef op maandag 28 oktober 2019 @ 16:47:
Situatie:
Halfvrijstaand huis, bouwjaar 1991, woonoppervlakte 120 m2.
Begane vloer voorzien van vloerverwarming, 7 groepen. Beneden HR++ glas, eerste etage normal dubbel glas.

Aantal weken geleden is Remeha mercura 6KW hybride warmtepomp geinstalleerd in combinatie met nieuwe Remeha Calenta 28C HR++ verwarmingsketel. Daarnaast nog een 30 liter buffervat. Buffervat wordt niet voor SWW gebruikt.

Temparatuur staat continue op 20 graden. Alle radiatoren dicht m.u.v. kleine radiator in garage. Het was volgens installateur nodig om één radiator open te laten staan.

Vandaag is de eerste echt koude dag en ik zie dat warmtepomp elk half uur opnieuw opstart. Dit lijkt me niet normaal of wel? Zie screenshot van stroomverbruik domoticz vandaag.

[Afbeelding]

Is dit normal / gewenst gedrag van de warmtepomp? Wat kunnen we hierin nog tweaken/verbeteren?
M'n glazen bol is helaas weg voor onderhoud, dus het is gissen voor ons :+

Je moet zien te achterhalen waarom je WP elk half uur stopt.
Doet de thermostaat dit :?
Of gaat de WP vanzelf uit omdat hij zijn minimale vermogen niet kwijt kan?

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Zwijgen is goud.

[Voor 100% gewijzigd door koevlaas2 op 28-10-2019 21:24]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

water_escape schreef op maandag 28 oktober 2019 @ 20:06:
Dank voor de snelle reactie.
De woning is aangekocht, we kunnen er in december in... nouja in...dan wil ik dus eerst verbouwen.

Ik heb hierom geen historisch verbruik helaas. We zijn jong gezin met 2 kleine kids. Vorige woning was het verbuik 800m3 per jaar. De volgende woning is ouder (1989) en stuk ruimer 250m2. Maar wil alleen beneden vloerverwarming = 120m2.

HOH 10cm en max 80mtr is idd afgesproken. Diameter zal ik ook nog bespreken. Dank.

De vraag is uiteindelijk nu welke l/w warmtepomp en boiler past hier het beste bij (verwarming en warm water) en wat is er voor nodig verder.


[...]
met 120m2 vloerverwarming zul je niet veel meer afgifte hebben als 4800Watt tot 5400Watt (40 á 45W/m2) zoals @Dylantje2 ook al aangeeft met Ta temperaturen van max 30 graden.
Als je Ta richting de 35 laat gaan kun je wellicht nog wat meer vermogen kwijt.

Als je een losse WP boiler neemt en 24*7 gaat verwarmen kom je dus op een 5 á 6KW WP uit.
Welke je dan neemt zul je zelf moeten afwegen, zonder historisch gasverbruik is het wel aardig gokken.

Ik verwacht dat bijv. de PUHZ-SW75YAA goed zou kunnen passen, levert voldoende vermogen bij koudere buitentemperaturen, en kan ver genoeg terug moduleren zodat je met 120m2 vloerverwarming geen "pendelgedrag" krijgt.

Maar een Panasonic is ook een goede optie hoor, kweet alleen niet op de 5KW dit gaat trekken. Deze levert bij -5 al zo'n 10% in op max vermogen, net als je het nodig hebt. Ik verwacht dat dit bij extreme kou wel eens krapjes kon worden.

Kunnen de vorige bewoners je geen gasverbruikcijfers geven van voorgaande jaren :?
Baapje327 schreef op maandag 28 oktober 2019 @ 21:34:
[...]


OK helder. Welke thermostaat gebruik je dan in je kamer?

@Felicia dank, goede optie, wel wat prijzig

@Grolsch welke thermostaat heb jij? Denk dat ik hetzelfde probleem heb met traag huis
Ik gebruik het Danfoss CF2+ systeem met 2 hoofdregelaars en 7 thermostaten.
Zonder dat ik hier van te voren naar gekeken heb blijkt deze het heel goed te doen met een WP, met een hysterese van 0,1 graad.

[Voor 13% gewijzigd door Grolsch op 28-10-2019 21:56]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 20:17
@water_escape
Een warmtepomp en zonnepanelen zijn logisch gezien het sluitstuk van een verbouwing en verduurzaming van een woning. Ik kan me voorstellen dat je nog meer verbouwplannen hebt, zoals:
- verbeteren isolatie (dak, beglazing, vloer)
- aanpassen ventilatie van mechanische afvoer met roosters, naar vraaggestuurde centrale/decentrale WTW ventilatie? (als je toch de vloer eruit hebt, ideale kans om ook ventilatiebuizen weg te werken!)
- uiteindelijke toegepaste ventilatie bepaalt ook voor een groot deel de mogelijkheden met een WP-boiler, deze wordt normaal op of in plaats van de standaard mechanische ventilatie geplaatst om de warmte uit de afzuiglucht te hergebruiken. Met een WTW-systeem niet meer van toepassing.
- Als je gevoelig bent voor geluid binnenshuis kan een all-in-one WP zeker de betere oplossing zijn.
- Je kan makkelijk de WP een seizoen uitstellen en eerst een jaar met de oude gasketel en nieuwe vloerverwarming draaien, heb je gelijk een referentiepunt voor de dimensionering.

14.4kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric, MY RWD on order...


 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Laatst online: 20:17
water_escape schreef op dinsdag 29 oktober 2019 @ 11:30:
[...]


Klopt, we gaan in december beginnen met verbouwing. Maar in principe is dat eigenlijk alleen de beneden verdieping waar de vloer eruit gaat omdat ik daar vv in wil. Huis is goed geinsoleerd (kan altijd beter), maar voor nu niet nodig. Vloer komt extra isolatie in omdat hij toch open ligt. MV is er niet helaas.

Ik heb nu offerte aangevraagd voor plaatsen vv incl l/w WP. Maar na jullie informatie was ik aan het volgende aan het denken:

- Nieuwe vv en bij cv blijven
- Komend jaar eerst zonnepanelen plaatsen
- dan wellicht een eerste stap met WPBoiler icm ketel
- daarna een WP

--Denk alleen dat de WPboiler niet naar zolder kan bij de ketel. Dus dan direct gasloos. Of helemaal overslaan en alleen WP.
Misschien heb ik het gemist, maar de badkamer heeft al vloerverwarming? Of wordt die op een andere manier verwarmd?

Wat wordt de opstelplaats van de binnenunit, boiler, vloerverwarmingsverdeler? Komt dat allemaal op zolder of is er ook plaats in een garage of andere technische ruimte?
Welke diameter CV-leiding is er nu toegepast, misschien moet deze groter worden om de hogere flow van een WP aan te kunnen?

Afhankelijk van de instelmogelijkheden van de gasketel (zoals de pompstand hoger, max aanvoertemperatuur beperken tot max 40-45 graden) zou je direct gesloten verdelers kunnen toepassen.
Als die instelmogelijkheden er niet zijn is het veiligheidshalve nodig om een open verdeler met pomp en terugmenging toe te passen, met inderdaad extra kosten voor vervanging naar gesloten verdeler als de WP er komt.

Of toch gelijk de WP laten aansluiten met het risico dat deze te klein (geluid, onvoldoende voor echte winterdagen) of te groot is (duurder, pendelen).
Als de WP niet past bij de toestand van de woning, zul je verder moeten investeren in isolatie, ventilatie en/of buffervaten en pompgroepen. Als dat en de kosten geen bezwaar zijn, pak vooral gelijk goed door!

Afwezigheid van MV lijkt me niet gewenst, net als 'oude' dubbele beglazing. Hier is zeker nog comfortwinst te behalen!

Aangezien je het meeste werk wilt laten uitvoeren, offertes hier graag delen ;)

14.4kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric, MY RWD on order...

Wat is een Truitje :?

dT = 4,4 (30.1-25.7), dus 0,2185*4.4*4.2=4,03788KW Thermisch

4.03788/0.648=COP van 6,23, lijkt mij een beetje hoog met een Tbuiten van 10 graden en Ta van 30 :?

[Voor 42% gewijzigd door Grolsch op 29-10-2019 14:02]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Pagina: 1 2 3 ... 21

Dit topic is gesloten.Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee