Toon posts:

Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen #8 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 31
Acties:
 • 559.823 views

 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 04-12 18:13
Mede-auteurs:
 • mkleinman
 • Registratie: Oktober 2001
 • Nu online

mkleinman

 • Grolsch
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 18:56

Grolsch

 • develdonk
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 02-12 20:49

develdonk

 • BarryH
 • Registratie: Maart 2011
 • Nu online

BarryH

 • Andre1973
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 28-11 11:44

Andre1973

 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 12:04

Remco45

 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Nu online

Chris_82

Oorspronkelijke TS

Ik ben al dik anderhalf jaar op zoek naar een slimme manier om ons stroomoverschot aan te wenden om het gasverbruik wat omlaag te krijgen. Nu doen we dat middels een elektrisch element die de zonneboiler (na)verwarmt. De CV-retour wordt door de boiler geleid, waardoor de ketel in 1e instantie niet met gas hoeft bij te stoken. Alleen: met een elektrisch element van 3kW ga je geen potten breken. Zeker omdat onze boiler slechts 200 liter inhoud heeft en het element alleen in staat is om de bovenste 100 liter te verwarmen. Met andere woorden: die boiler wordt na een rondje snel kouder.

Wat natuurlijk wél zou helpen: een warmtepomp als extra verwarmingstoestel in je CV kring opnemen. Idealiter gaat die als eerste proberen het volledige circuit te verwarmen. Immers, je wilt het gas alleen als "last resort" aanspreken als je een overschot aan stroom hebt. Zoals wel vaker neemt eric-pvt het voortouw; hij heeft inmiddels een Elga op de kop getikt. Prachtig apparaat. mkleinman en ondergetekende hebben laten blijken méér dan gemiddeld geïnteresseerd te zijn in zo'n warmtepomp. Qua prijs lijkt het redelijk uit te kunnen.
Mijn schatting is dat we toch wel 500 kuub aan gas kunnen besparen, waardoor we nét in een andere staffel terecht komen, hetgeen al 55 euro per jaar scheelt, nog afgezien van het vermeden gas.

Een iets extremer maatregel is om de ketel de deur uit te doen en een Zubadan te kopen. Echter, dan zou ik voor een 3-fase exemplaar gaan, om qua elektriciteit niet in een ander capaciteitstarief te belanden. Maarrrrr, een 11 kW exemplaar buitenunit kan je in Duitsland krijgen voor een lousy 4k. En dan heb je daar nog een binnenunit bij nodig die al gauw 2,5k doet. Al met al lijkt dat wat lastig te verantwoorden, qua tvt :+

Lang verhaal kort:
gebruik dit topic om je gedachten rondom een lucht/water wp de vrije loop te laten. Breng ideeën in, stel vragen, maar laat iedereen in zijn waarde. Ik hoop op veel en levendige discussies.

Eerste aanzet tot dit topic was eerder gedaan door AUitdehaag:
AUijtdehaag in "Warmtepomp lucht/water voor CV+Tapwater+Zonnecollectoren"

Inleiding / voorwoord

Dit topic is gestart in 2013 door hansdegit om de mogelijkheiden te bespreken om zijn stroomoverschot zo efficient mogelijk te gebruiken in zijn warmtepomp, lees "affikken". Intussen is dit topic in 2019 gegroeid tot een populair topic met intussen 10.000'en reacties. Daarom is besloten om het "affik" topic te hernoemen naar "Lucht/water warmtepomp om te verwarmen of koelen". En intussen zijn we dus alweer bij deel 8 aan beland.

Changelog

 • Eerste deel
 • 31-01-2016, Deel twee!
 • 05-02-2017, Deeltje drie!
 • 15-09-2017, Deel 4 !
 • 04-12-2017, Grote aanpassing openingspost.
 • 05-12-2017, Deel 5!
 • 06-12-2017, Diverse grote verbeteringen in het topic.
 • 10-12-2017, Shops / installateurs toegevoegd.
 • 11-12-2017, Diverse shops / installateurs toegevoegd.
 • 03-02-2018, formule warmteberekening toegevoegd + buffervat verhaal uitgebreid
 • 25-04-2018, Deel 6!
 • 13-12-2018, Deel 7!
 • 17-10-2019, Deel 8!

Werking warmtepomp

YouTube: Hoe werkt een warmtepomp?

Werking: Het koudemiddel (tussen F en B ) is een stof met een lage ‘kook temperatuur’

A. Een compressor perst ‘gas’ samen waardoor de druk en temperatuur oploopt.
B. Dit verwarmde gas stroom door de ‘condensor’, omdat dit warmer is dan het cv-water, wat (gescheiden) ook door de ‘condensor/platenwisselaar’ stroomt, geeft dit warmte af aan het cv- water.
C. Doordat het gas warmte afgeeft in de condensor koelt het af en condenseert het naar vloeistof
D. Bij de verbinding ‘oververhitter/onderkoeler’ draagt het nog wat warmte af.
E. Het expansieventiel (de dunne leiding gaat daarna over naar een ruimere) zorgt ervoor dat het samengeperste koudemiddel weer kan expanderen waardoor de druk weer afneemt.
F. Het afgekoelde koudemiddel gaat door de ‘verdamper’ waar het, door het verdampingsproces, energie (warmte) ont
trekt aan de bron die daar (gescheiden) ook doorheen wordt gepompt en gaat weer over in gasvorm, D. De oververhitter voegt nog iets warmte toe waardoor echt alle vloeistof weer gasvormig is geworden... En het proces begint opnieuw bij A.

De ( Gesloten ) bron waarover wordt gesproken kan een bron zijn in de grond, dan spreken we over een W/W warmtepomp maar ook de buitenlucht met een reguliere "airco" unit. Dan spreken we over een L/W warmtepomp zoals in dit topic.

Begrippen

Wat begrippen op een rij:COP

( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP (Hoe hoger dit getal hoe beter)
Energie uit de bron + toegevoegde energie (compressor) = afgegeven energie
Afgegeven vermogen (in kW) : toegevoegd vermogen (in kW) = COP

Vraag / voorbeeld:
Als je een warmtepomp met een COP van 5 hebt (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
en het afgegeven vermogen 10 kW is (bij 0 graden bron en 35° CV aanvoer)
Wat is dan je bron vermogen en hoeveel energie verbruikt deze uit het net?

Antwoord:

10 kW : COP 5 = 2 kW vermogen uit het net
10 kW - 2kW = 8 kW bron vermogen

COP zegt dus iets over het rendement. Maar naast een goed rendement spelen natuurlijk ook andere zaken nog een belangrijke rol bij aanschaf van een warmtepomp. Kies een product dat degelijk is gebouwd, (stevige omkasting) goede geluidsisolatie heeft en een goede vertegenwoordiging in Nederland heeft.
Aan een warmtepomp met een goed COP die vervolgens herrie maakt heeft u ook geen goede koop!
sCOP
( tekst overgenomen van www.warmtepomp-info.nl ).

Het COP is dus de verhouding tussen afgegeven en verbruikt vermogen bij één bepaalde brontemperatuur / afgiftetemperatuur .

Daarnaast is er nu ook het SPF (Seasonal Performance Factor) uitgedrukt in SCOP voor verwarmen en SEER voor koelen.
De toegevoegde S staat voor „Seasonal / Seizoensgebonden“.
Dit betekent, dat meerdere realistische meetpunten vastgelegd zijn. Deze worden allen meeberekend bij de indeling van de energie-efficiëntieklasse.
Voor koeling zijn de vastgestelde meetpunten voor heel Europa vastgesteld.
Voor verwarming kon geen geldig temperatuurprofiel voor heel Europa worden opgesteld. Daarom werden hier drie klimaatzones, met verschillende deellastprofielen, in Europa gedefinieerd: Noord-, Midden- en Zuid-Europa.
Het SCOP zegt dus iets over het rendement van het toestel over een bredere band.
Het probeert een benadering te zijn van het rendement in de praktijk, hoewel het uiteindelijke rendement in de praktijk natuurlijk van nog meer factoren afhangt .Graaddagen
Een graaddag is gedefinieerd als referentietemperatuur minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0. De gemiddelde temperatuur over een dag is in Nederland typisch gemeten bij het KNMI in de Bilt. Als de gemiddelde temperatuur over een bepaalde dag 10 graden Celsius was, dan heeft die dag een equivalent van 8 graaddagen. Als de gemiddelde temperatuur hoger ligt dan de referentietemperatuur (bijvoorbeeld 20 graden), dan is er typisch geen verwarming nodig; het aantal graaddagen is dan 0 (en niet -2).

Typisch worden graaddagen over een heel jaar gesommeerd. In Nederland zijn er ongeveer 3000 graaddagen per jaar.

Verschillende L/W warmtepompen

Grafieken

Omdat een openingspost niets is zonder de bijbehorende grafieken en tabellen. Bij deze een aantal interessante gerelateerde.
Temperatuur in Nederland
Met dank aan warmtecheck.nlDeze grafiek geeft duidelijk aan dat een warmtepomp 99% van de tijd het werk volledig op zich kan nemen.
Winter
Met dank aan Freemann hier op het forumEchte winters? Wat zijn dat?Bovenstaande tabel betreft uitsluitend Zuid-Holland. In het binnenland en in het noorden is er sprake van een veel guurder klimaat. In Zuid-Holland was er bijvoorbeeld in de periode 2005 t/m 2017 geen daggemiddelde lager dan -8 graden. (Bij WP's is het daggemiddelde een beter uitgangspunt dan de minimum temperaturen, zeker bij een goed geïsoleerd huis.) Elders in NL is er sprake van veel lagere daggemiddelden met in afgelopen jaren ook een aantal malen op verschillende plekken minimumtemperaturen onder de -20.

Voorbeeld: 2 t/m 7 februari 2012 Eindhoven daggemiddelde -7,2 -9,4 -13,8 -8,1 -7,3 -8,7 en Arcen in dezelfde periode: -7,4 -9,3 -10,7 -7,2 -7,5 -8,1 (bron: https://weerstatistieken.nl/). In Eindhoven was het toen dus 3 dagen lang gemiddeld onder de -10 graden. In Lelystad werd toen een minimum temperatuur van -22,9 graden gemeten en in Marknesse van -22,8.

Het blijft dus raadzaam in wat koudere delen van Nederland om van -10 te blijven uitgaan voor capaciteitsberekeningen van WP's. Dit was de norm om de capaciteit op basis van het warmteverlies van het huis voor gasketels te bepalen bij een windkracht 3 (windkracht is naast temperatuur een zeer belangrijke parameter voor afkoeling van een huis). Het KNMI verwacht geen hogere minimum daggemiddelden in de komende decennia.

Integendeel: de extremen worden waarschijnlijk groter ondanks gemiddeld hogere temperatuur (warmere winters met meer uitschieters naar zowel boven als beneden). De jaartallen van de extremen zijn nu ook al vaak behoorlijk recent. Zie https://www.knmi.nl/kenni...winter-door-de-jaren-heen en http://www.knmi.nl/over-h...aakt-winterbeeld-compleet , https://www.knmi.nl/kenni...die-van-2010-in-nederland

Hybride / Solo

Een hybride L/W warmtepomp is ter ondersteuning van de CV ketel. De Techneco ELGA is een goed voorbeeld van een hybride L/W warmtepomp. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, mocht dit niet lukken dan schakelt de ELGA de ketel er bij aan.

Daarnaast zijn er solo apparaten zoals de Techneco Loria. Deze neemt de functie van de CV ketel volledig over en kan dus ook voor warm water ( SWW ) zorgen.

Voorbeelden van een hybride L/W warmtepomp zijn:
 • Techneco ELGA
Voorbeelden van een solo oplossing ter vervanging van de ketel zijn:
 • Techneco Loria

Grootte warmtepomp

Grote uitdaging is om te bepalen hoe groot/zwaar een warmtepomp moet zijn. Te groot is niet altijd goed maar te klein is zeker niet goed en betekent het koud hebben in de winter.

Over het algemeen kunnen grotere/zwaardere warmtepompen minder ver terug moduleren als kleinere warmtepompen. Het liefst koop je een warmtepomp met een modulatiebereik tussen de 0 en 100% alleen bestaan deze niet.

Het is een utopie dat je een WP kunt aanschaffen die niet gaat pendelen. Immers in elk huis wordt het warmteverlies op een gegeven moment dusdanig laag door warmere buitentemperaturen dat de WP een keer zijn energie niet kwijt kan en uit gaat.

Over het algemeen moduleert een warmtepomp terug tot zo'n 30 á 40% van het maximale vermogen (afhankelijk van het merk/type).
Dit betekent dat als je een warmtepomp van "stel" 10KW hebt deze minimaal 3 á 4KW warmte genereert. Stel je warmteverlies is maar 1 of 2 KW dan zal de warmtepomp dus gaan "pendelen" (aan/uit).
Een uitzondering op de regel is de WP van Fujitsu, deze kan aanzienlijk verder terug moduleren.

Het liefst zien we 1 constante run zonder onderbrekingen. Al zijn de compressoren tegenwoordig dusdanig sterk dat ze 10.000'en start/stops kunnen maken, ze gaan dus echt niet zo kapot, zelfs bij meerdere keren per uur in/uitschakelen zou het "theoretisch" 10-tallen jaren duren voordat de compressor kapot zou gaan.

Als je dus een te grote WP aanschaft heb je eerder kans op pendelgedrag, koop je een te kleine WP dan heb je kans op koude voeten.

Ook zal een grotere WP minder snel invriezen (defrosten) als een kleinere WP omdat een grotere WP een grotere condensor heeft, en dus minder hard draait als een kleinere WP bij een gelijke situatie.
Wel is vaak de COP van een kleinere WP "iets" beter.

Dus allemaal zaken welke meegenomen moeten worden in het bepalen van de capaciteit van de WP.

@Koevlaas2 heeft een simpele formule om de grootte van de warmtepomp te bepalen. Deze formule lijkt aardig accuraat en geldt voor alleen verwarming ( continu stoken 24/7 stoken ) en dus niet voor SWW verbruik.

De formule is:
Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.

Bijvoorbeeld mijn verbruik voordat ik ( mkleinman ) over ging naar de ELGA: 1100m3 gasverbruik. Levert 8800 / 1650 = 5.33, Afronden naar boven = 6kW. Dit klopt aardig. De ELGA levert 5.1kW en heeft het moeilijk onder nul, ik had meer capaciteit nodig gehad.

Wanneer er wel nachtverlaging gaat worden toegepast en/of SWW dan is er dus een grotere unit nodig!

"Mijn WP (11,2KW) had afgelopen weekend (temperatuur +- 0 graden en mist) 2 uur en 20 minuten nodig om mijn 400 liter vat op 45 graden te krijgen."

Mocht ik ooit overgaan naar een all-electric warmtepomp dan wordt dit een 8kW of 10kW variant puur om wat meer over te hebben.

Het is natuurlijk wel van belang dat je het vermogen kwijt kunt in je afgiftesysteem.
Het thermische vermogen kun je uitrekenen door onderstaande formule.

Vermogen = L/s * 4.2 * Dt = kW

Dus bij een flow van 15 liter per minuut (=0,25 liter per seconde) en een dT van 3 graden wordt er 3,15kW aan warmte afgegeven.

Als je een WP hebt van 10kW heb je bij een Dt van 5 graden (zo'n beetje de max bij de meeste WP's) een flow nodig van 0,476 liter per seconde, 28,57 liter per minuut, 1714 liter per uur. Als je deze flow niet kwijt kunt in je afgiftesysteem zul je de 10kW vermogen niet halen. Veelal wordt daarom bij grotere WP's een buffervat als open verdeler gebruikt om de flow kwijt te kunnen.

Om het warmteverlies van een woning te berekenen wordt normaal gesproken de ISSO-publicatie 51 gebruikt.

Deze berekening geeft aan hoeveel vermogen je nodig hebt in de minst gunstige situatie (koud, regenachtig weer) en houdt rekening met allerlei factoren.

Zie hieronder een DIY document:

https://warmtepomp-weetje...mogens-in-woning-ISSO.pdf

SWW

Om compleet gasloos te kunnen, zul je ook je SWW met de warmtepomp moeten maken. Bedenk dan wel dat je een grote boiler (200-300L gemiddeld) kwijt moet kunnen in huis omdat een warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft om rechtstreeks te douchen of badderen zoals met een gas-combiketel. Dus moet er een voorraad aangelegd worden. Bijkomend voordeel is dat je het water op de meest gunstige tijd kunt opwarmen (lage stroomkosten (PV), hoge buitentemperatuur (lager verbruik), weinig warmte vraag CV).
Voor de bereiding van SWW heb je naast een boilervat ook een driewegklep, temperatuursensor en elektrisch element nodig. Voordelige boilervaten met zijn onder andere te vinden in Polen.

Kun je, of wil je (€€) geen grote boiler; Of heb je lauwwatervrees? Er bestaan ook doorstroomverwarmers op 3-fase stroom om direct het lauwe water 10-20°C warmer te maken (COP=1), zodat er in extreme situaties altijd warm water voorhanden is. (Bijvoorbeeld: Wijas POW-Multi / Clage CEX)
Legionella preventie
De groei van de legionellabacterie kan een probleem vormen in stilstaand warm water. Alle fabrikanten en installateurs zijn verplicht om een preventieprogramma in werking te stellen, waarbij het water in de boiler minimaal maandelijks, bij voorkeur wekelijks 1x tot 60 á 65°C wordt verwarmd om eventueel aanwezige bacterien te doden. Minimaal 10 minuten bij die temperaturen is voldoende.
Sommige tweakers vinden dit overbodig en besluiten zelf om zo'n preventieprogramma uit te schakelen. Uiteraard op eigen risico. Aangedragen redenen hiervoor zijn onder andere dat er dagelijks voldoende doorstroming is, buitenlandse normen voor preventie soepeler zijn, condities voor groei slecht zijn (RVS, hardheid water) en dat het risico relatief klein is ten opzichte van tuinslangen of plantenspuiten.
De voorkeur is natuurlijk beter voorkomen dan genezen.

Buffervat

Het nodig hebben van een buffervat kan 2 redenen hebben.

1= Systeeminhoud vergroten. Dit kun je inderdaad ook goed bereiken door alle groepen open te laten
2= Hydraulische scheiding van opwekcircuit/afgiftecircuit.

Het buffervat is een veel besproken discussiepunt in dit topic.
Een aantal gebruikers in dit topic laten zien dat als er voldoende systeeminhoud is, en men de benodigde flow goed kwijt kan in het afgiftesysteem een buffervat niet altijd noodzakelijk is.
Bij grotere warmtepompen is het wel aan te raden vanwege de hoge benodigde flow die nodig is om de hoge vermogens te kunnen halen.
Ook bij naregeling waar (gedeeltelijk) groepen kunnen dichtlopen is een buffervat altijd aan te raden om de hydraulische systemen te scheiden.

Een WP (Het primaire circuit) werkt met een vaste / hoge flow, dus pompt op constante druk.
Als je naregeling hebt dan heb je een dynamische flow en dus een pomp op proportionele druk (secundaire circuit).
.
Per groep vloerverwarming gaat er (aanname) 2 ltr/minuut aan debiet doorheen. Als je alleen je woonkamer hebt met 5 groepen (aanname) is dat dus 10 liter/minuut, wat veel te weinig is voor een grote WP (die van mij doet 26 ltr/minuut)

Het primaire circuit (warmtepomp) werkt met een vast debiet (flow) en het secundaire circuit werkt met proportionele druk omdat de flow constant veranderd bij het open gaan en dichtlopen van diverse groepen. Vandaar dat bij naregeling een buffervat als open verdeler eigenlijk noodzakelijk is.

Koelen

Koelen met een L/W warmtepomp is geen groot succes bij de meeste hier op het forum. Het grote probleem is dat de temperatuur wel naar beneden gaat maar de relatieve luchtvochtigheid niet. Die gaat zelfs omhoog als de temperatuur naar beneden gaat wat het leefklimaat nog beroerder maakt.

Geluidsproductie

Een L/W warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Er wordt dus een buitenunit geinstalleerd die vergelijkbaar is met een buitenunit van een airconditioning. Deze units maken geluid. Houdt hier rekening mee wanneer je een L/W pomp laat installeren.

Grootste probleem is onvoldoende demping. De trillingen van de compressor en ventilator worden dan aan de constructie van je woning doorgegeven en kunnen ontzettend hinderlijk zijn. Houdt daarnaast ook rekening met de buren.

Om het geluid te reduceren kun je een omkasting laten installeren (Climeleon / Merford) of zelf bouwen met wat hout en het juiste geluidsabsorptiemateriaal (wie weet een goede link?)

Ook kan dit materiaal ( https://www.geluidsisolat...olerende-massaplaten.html ) worden gebruikt voor geluidsreductie.

Er zijn ook mensen in dit topic die de buitenunit open hebben gemaakt en er zelf extra isolatie aan hebben toegevoegd. Let op: Als je dit doet heb je niet langer garantie!

Populair in dit topic

In dit topic zijn een aantal apparaten erg populair. Hieronder een kort stuk over elk van deze apparaten
Techneco ELGA
Techneco levert al een aantal jaar een hybride L/W warmtepomp genaamd de ELGA. ELGA staat voor ELektriciteit en GAs. Dit houdt in dat de ELGA het verwarmen samen met de ketel doet. De ELGA probeert eerst zelf het huis te verwarmen, wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan wordt de CV ketel erbij aan geschakeld.

Deze zijn:
 • Buitentemperatuur onder de 4 graden ( als temperatuurbegrenzing er op zit ).
 • Gemeten temperatuur in de woonkamer is 1,5 graad kouder dan gewenste temperatuur
 • ELGA draait al 2 uur maar setpoint is nog niet bereikt.
De ELGA kan maximaal een aanvoertemperatuur leveren van 42 graden. Wil je 42 graden aanvoertemperatuur dan moet je daar wel wat voor doen; Zoals gezegd doet de ELGA graag laag en traag. In de praktijk, bij mkleinman, komt dat er op neer dat de gemiddelde aanvoertemperatuur tussen de 33 en 35 graden ligt bij het normale klokprogramma. Hogere temperaturen zijn wel mogelijk maar dan moet handmatig de thermostaat hoger worden gezet zodat het verschil tussen gemeten en gewenst groter wordt.

Naast de manier van Hansdegit is er nog een manier om de ELGA naar die 42 graden te krijgen. Namelijk door de ELGA voorverwarmd water van een andere bron voor te schotelen. De ELGA wil dan een verschil tussen aanvoer en retour overbruggen en gaat dan harder werken om maar aan die dT vraag te voldoen van de software. Eric-PVT heeft dit met zijn setup gedaan. De ELGA kan altijd door zijn zonneboilervat heen. Deze wordt in de winter voorverwarmd door een elektrisch boilertje. Zodoende is het CV circuit eigenlijk altijd minimaal 40 graden waardoor de ELGA zijn maximale vermogen gaat gebruiken.

De ELGA moduleert volgens twee voorwaarden terug.

1. Verschil tussen gewenst en gemeten
Wanneer dit verschil kleiner wordt, en dus het setpoint wordt bereikt, dan moduleert de ELGA terug.

2. retourtemperatuur gaat richting de 42 graden
Om een maximale COP te behouden is de ELGA begrenst** op 42 graden aanvoertemperatuur. Wanneer dus de retour richting de 42 graden gaat dan hoeft de ELGA dus niet veel meer te doen. De ELGA gaat dan terugtoeren. Let op, als de retourtemperatuur BOVEN de 42 graden uit komt dan schakelt de ELGA uit, dus ook de pomp!

Dat laatste kan je voorkomen door de interne pomp aan te sluiten op het externe pompcontact. De pomp blijft dan draaien, ook wanneer de retour warmer is dan 42 graden.
Techneco Loria ( Duo )


De Loria is de oplossing van Techneco om volledig gasloos te kunnen met een L/W warmtepomp. Het is een split-warmtepomp, verkrijgbaar in 4 verschillende vermogens (6004: 4kW, 6006: 6kW, 6008: 8kW en 6010: 10kW). Daarnaast heb je nog de optie om ook SWW te maken, dan wordt het de Loria Duo genoemd. Allemaal zijn het enkelfase (230V) warmtepompen. De buitenunits zijn van Fujitsu (ook wel bekend van de General L/W warmtepompen), de binnenunit komt van Atlantic uit Frankrijk. Voor de koudste dagen heeft de Loria ook nog een 3kW element (COP=1) om extra te kunnen verwarmen. Net als veel andere L/W warmtepompen, verliest de Loria bij lage temperaturen (A-7/W35) 15-20% van het oorspronkelijke vermogen bij A7/W35, alleen de 6004 behoud zijn vermogen bij lage temperatuur.
De Loria warmtepompen zijn relatief gunstig geprijst, als het een no-go is om een buitenlandse L/W warmtepomp te bestellen en zelf te installeren. Techneco heeft een goed verspreid netwerk van installateurs waarmee ze samenwerken en waar je terecht kunt voor offertes, service en garantiewerk.
De Loria warmtepomp werkt op basis van een stooklijn met buitensensor (WAR) en correctie door middel van een ruimtethermostaat. De stooklijn en correctie zijn vrij instelbaar. Uit de stooklijn en correctie volgt een setpoint voor de aanvoer temperatuur, waarop een ±1°C regelband wordt toegepast om de buitenunit te stoppen of starten.
Voor de Loria Duo kun je 1 of 2 vaste dagelijkse momenten aangeven wanneer het boilervat met SWW naar comfort-temperatuur wordt gebracht, daarbuiten is een eco-temperatuur instelbaar. Standaard zit de temperatuursensor onderin, op ca. 1/3 van het boilervat. Op die manier wordt er voor gezorgd dat het hele vat op temperatuur komt. Als de temperatuur bij de sensor 7 graden onder het setpoint komt, zal een nieuwe SWW-run gestart worden. Bij normaal gebruik is het voldoende om het boilervat 1x in de middag (14-17 uur) naar een comfort-temperatuur van 50-55°C te brengen en daarbuiten een eco-temperatuur van 40-45°C aan te houden. Op die manier gebeurt het opwarmen op een gunstig moment voor verbruik, maar zul je nooit met te koud water komen te zitten om te douchen.
Voor legionella preventie zal het elektrisch element in de boiler 1x in de week de temperatuur naar 60°C brengen.
Het geluid van de Loria is op papier gemiddeld te noemen. In de laagste last nauwelijks hoorbaar, bij hogere last is met name het ventilatorgeluid aanwezig. Nog steeds kun je dan op normale toon een gesprek houden als je er direct naast staat. De geluidservaring of gevoeligheid voor geluid is natuurlijk zeer subjectief, ook kan de omgeving negatieve invloed hebben op het geluid.

Enkele nuttige links voor de Loria: documentatie, brochure, vergelijking, ontwerphandleiding met inkoopprijzen, installateurshandleiding
Panasonic warmtepompen
Panasonic heeft een uitgebreide reeks L/W warmtepompen, waarvan de Aquarea monoblocs (5kW, 6kWen 9kW) zich zeer goed lenen voor DIY installatie. De units zijn enkelfasig en door de monoblock constructie is geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig. Ze houden ook bij lage temperaturen (tot -15 °C) hun vermogen doordat er bij zakkende buitentemperaturen steeds hogere frequenties worden vrijgegeven. Aanvullend hebben ze nog een elektrisch verwarmingselement van 3 kW wat ingezet kan worden als hulp bij lage buitentemperaturen of bij defrosts.

Deze monoblocs zijn relatief stil en hebben een goed rendement (COP). De WP kan eventueel via een driewegklep ook de warmwatervoorziening d.m.v. een boiler aansturen.
Het voordeel van een monoblock is dat het koelmiddelcircuit al geheel in de fabriek is gemonteerd en dat er dus voor de installatie geen F-gassen gecertificeerde installateur nodig is. Dit heeft echter als nadeel dat het verwarmingscircuit naar buiten moet worden gebracht met het risico van bevriezen bij stroomuitval. Regelmatig ontstaan er daarom forumdiscussies over de noodzaak van glycol.

Bevriezing zal in de praktijk alleen optreden bij zeer lage temperaturen tezamen met een langdurige stroomstoring (langer dan 4 uur). In zeer uitzonderlijke gevallen duren stroomstoringen langer dan 4 uur (Haaksbergen 2005 61 uur, Betuwe 2007 bijna 2 dagen, 2017 Culemborg 6 uur). Een klein gaatje in de terugslagklep kan helpen om micro-circulatie mogelijk te maken, waardoor bevriezing minder snel zal plaatsvinden. Glycol kan bevriezingsrisico voorkomen, maar het glycol moet wel jaarlijks worden gecontroleerd en eventueel bijgevuld of vervangen (elke 5-7 jaar). Hou verder rekening met de kosten van het glycol en de afvoer van restanten (glycol mag niet het riool in). Ben je echt bang voor schade door bevriezing neem dan liever een split-unit. Een kleine hoeveelheid glycol geeft alleen schijnzekerheid. Gebruik 35% voor bescherming tot -15. Glycol geeft wat extra slijtage en zo'n 5% verlies aan rendement. Geen auto-antivries gebruiken!

Hier op Tweakers zijn diverse leden actief die zo’n Panasonic zelf geïnstalleerd hebben. Voor diegenen die de Duitse taal machtig zijn, is er ook veel informatie te vinden op een Duits forum:

http://aquarea.smallsolutions.de/index.php?title=Hauptseite

En nog meer links:
http://www.haustechnikdia...k-Luft-Wasser-Waermepumpe
http://www.haustechnikdia...f3e5-von-Panasonic-Geisha
http://www.haustechnikdia...e-wie-einfach-realisieren
https://www.haustechnikdi...m/t/197868/Geisha-H-Serie

TIPS

Meten is weten!
Bezuinig nooit op meetinstrumentatie. Zorg er altijd voor dat je weet hoe je warmtepomp presteert. Investeer dus in een makkelijke oplossing zoals een Kamstrup meter voor het bepalen van de output en de COP. Of bouw zelf een systeem met een VFS2-40 en koppel die met bijvoorbeeld domoticz.

links:

https://nl.aliexpress.com...r-supply/32742104471.html

https://github.com/AlbertHakvoort/Melcloud2Domoticz/
Isolatie
Isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Vergeet ook absoluut de CV leidingen niet. Hieronder een foto van buizen die met een enkele laag zijn geisoleerd.Die steken nog duidelijk af tegen de omgeving. Overweeg dus ook om leidingen dubbel te isoleren!
DBE op radiatoren
Om de afgifte van radiatoren of convectorputten te verbeteren kan je kijken naar DBE ( Dynamic Boost Effect ). Dit kan met Speedcomfort (wel converctorversie of ingebouwde thermostaat bypassen, werkt anders pas (ruim) boven 33 C). Daarnaast is dit een simpel systeem om zelf te maken met een temperatuursensor en wat goedkope computerfans. Hier in DED is er ook een discussietopic over: LTV: Deel hier je Jaga DBE zelfbouw ervaringen
Vloerverwarming
Om zo effectief gebruik te maken van de L/W warmtepomp is het handig om met vloerverwarming kortere en kleinere kringen te gebruiken. Dus in plaats van 80 - 120m per kring slechts 60 tot 80 per kring. Zo wordt de flow veel hoger en gaat de efficientie van de vloer omhoog.
Stroomaansluiting
Zeker bij zwaardere warmtepompen en/of SWW verwarming is eigenlijk een 3 fasen aansluiting noodzakelijk. Het laatste wat je wilt is dat je zelf in de winter moet gaan beslissen of de oven voor het koken voor gaat of de verwarming :)

Prijzen en subsidie

Er worden behoorlijke subsidies uitgedeeld voor warmtepompen tot 2300,- aan toe voor een L/W warmtepomp. de ELGA kost inclusief installatie, zonder subsidie, zo rond de 4000,-. Zie ook de lijst met eigenaren wie wat heeft betaald voor zijn/haar warmtepomp.

Eigenaren in dit topic

 • Eric-PVT: Techneco ELGA, Carrier
 • mkleinman: Techneco ELGA, Carrier, ( 3999,- )
 • BarryH: Techneco ELGA, Carrier
 • hansdegit: Techneco ELGA, Carrier
 • vanderv: Techneco ELGA, Carrier
 • Develdonk: Techneco ELGA, Toshiba -> Mitsubishi Ecodan 7,5kw
 • Tomexergie: Techneco ELGA, Toshiba
 • Itchin: Techneco ELGA, Toshiba
 • Bram-Bos: Techneco ELGA, Toshiba ( 4200,- )
 • peterpijpelink: Techneco ELGA, Toshiba
 • Noord27: Techneco ELGA, Toshiba
 • Q1Q: Techneco ELGA, Toshiba. ( 3100,- )
 • Daannn1987: Techneco ELGA, Toshiba. ( 4001,50 / 1701,50 na subsidie )
 • icecoolsniper: Techneco ELGA, all-in ( 2048,50 na subsidie )
 • Aziraphale: Techneco ELGA, Toshiba, ( 1571,50 na subsidie )
 • amarkest: Techneco ELGA, Toshiba geen WAR.
 • wervisser: Techneco Loria 6008 met 300 liter boilervat
 • Enerziek: Techneco Loria 6010 ( 12500,- )
 • Chris_82: Techneco Loria Duo 6010 met 190L boilervat ( 7800,- na subsidie )
 • Betonzicht: Techneco Loria 6008 + 190L boilervat ( 9124,88,- / 6824,88 na subsidie ) + Multical 302
 • apt: Therma V 9KW
 • Hajeetje: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5 ( 2499,- / 199,- na subsidie)
 • hrt: Panasonic WH-MDC05F3E5 ( 2230,80 )
 • Jaari: Panasonic 5kW WH-MDC05F3E5
 • hannibal2206: Panasonic 5kW monoblock / Gree KFRS-9 (9 kW On/Off) als backup
 • Ramon_1984: Panasonic 5kW monoblock WH-MDC05F3E5 (vroeger Techneco ELGA Carrier)
 • Scoutertje: Stiebel Eltron WPL15 ACS met HSBC200 boiler ( 12500,- )
 • LittleTycoon: Nibe F2120-16, 3 fasen, import uit Zweden
 • Psy: Daikin Altherma LT 16 kW ( EHVH16S26CB9W, ERLQ016CAW1 ) ( 13900,- )
 • Bl4ckviper: Fujitsu Waterstage WH11F 10.8kW + 300 liter boiler ( 15673,- / 13273,- na subsidie )
 • Jan Treur: Fujitsu Waterstage HT Type WH16 / WOH14RIYF 14kW + 200 liter boiler ( 14632,- )
 • Crazyharrie: MItsubishi Ecodan 7,5KW + 300 liter SWW vat. ( 6000,- )
 • mightym: Mitsubishi Ecodan 7.5kW + 300 liter SWw vat ( 2800,- na subsidie ).
 • Grolsch: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) met een 400 liter SWW
 • mgroen81: Mitsubishi Ecodan (mono) 5kW, 200l SWW, 125l buffervat ( 5500,- na subsidie )
 • Kanaaldijk: MItsubishi Zubadan 11,2KW (3 fasen) aangesloten op een 1000 liter zonneboiler, retour CV door zonneboiler
 • zw7: Hitachi Yutaki RASM-4VNE 11kW, 300 liter boiler
 • Rol-Co: Ekowarrior deluxe 7kW split unit ( 400,- )
 • Ivow85: Nefit Enviline All electric split 7kW met los WTW vat ( 7950,- installatie, 2150 subsidie, na subsidie: 5800,- )
 • @timovd : Panasonic split (all-in-one) WH-UD07HE5-1
 • @Felicia : Panasonic 9kW T-Cap
 • @jebice Vaillant VWL 85/3 7.7 kw
 • @Wimhaw Danfoss dhp-iq 9 max
 • @Gasschuif Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW80VAA met hydrobox ERSC-VM2C
 • @Wimlem LG HU071.U43 + HN1616.nk3 warmtepomp
 • @Baapje327 Panasonic WH-MXC12H9E8 T-CAP
 • @TriLithium Mitsubishi PUHZ-SW75YAA+ERSD-VM2C 7.5 kW 400V.
 • @Fullpower Panasonic KIT-WC09H3E8 uit Nederland
 • @Naalroc Mitsubishi PUHZ-SHW140YHA + ERST20C-VM2C, grotendeels zelfbouw, incl alle benodigde materialen, en installatie door een F-cert installateur ca. €6000 na subsidie, incl 200L buffer en 200L boiler.
 • @BlueTooth76 : Mitsubishi Zubadan 14kW (PUHZ-SHW140YHA en EHSC-VM2C) met 200 liter SWW
 • @joozzt Viessmann Vitocal 200-S met AWB-M-E 201.D08

Links

mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"
mkleinman in "Zonneboilers, dit is de plek"


http://www.warmtepomp-info.nl/

Subsidieregeling

Voor de subsidieregeling kijk op: http://www.rvo.nl/subsidi...ke-apparaten/warmtepompen

Monitoring

De basisbenodigdheden voor monitoring van je warmtepomp zijn minimaal een stroom-kWh meter met daarbij eventueel een warmte-kWh meter. Als stroom-kWh meter kan bijvoorbeeld een DIN-rail meter in meterkast, of een stekker-kWh meter voor kleinere warmtepompen.
Een warmte-kWh meter bestaat uit twee temperatuursensoren en een flowmeter, met een rekenkastje dat de geproduceerde warmte berekent en optelt in de tijd:
warmte (kW) = flow (kg/s) * (T_aanvoer (°C) - T_retour (°C)) * 4.186 (kJ/kg/°C).
Een (geijkte) warmte-kWh meter kun je kopen, maar zijn ook zelf te maken voor een goede meting van de warmteproductie. Sommige warmtepompen hebben zelf intern stroom- en warmtemeters die zelfs het gebruik voor verwarming en warm water uitsplitsen.

Wil je de warmtepomp uitgebreider en live monitoren, zorg dan dat je kWh-meters kunnen communiceren met een Raspberry Pi of het internet (S0, ModBus, M-Bus, Youless, IUNGO, Melcloud, Liveheatpumpmonitor).
Bedenk ook met welk tijdsinterval je wil monitoren. In de meeste gevallen is een 5 minuten interval en dagtotaal voldoende (Domoticz, PVoutput, Youless/Enelogic). Voor snellere en uitgebreidere monitoring bestaat er de optie om Domoticz te koppelen met een database (InfluxDB) en visualisatie (Grafana).
Kijk dan ook eens in dit topic: Kamstrup Multical 302 met Pi uitlezen en domoticz

Links naar kWh meters: DIN-rail 1-fase / 3-fase / Stekker simpel Z-wave
Warmtemeter Kamstrup Multical 302: webwinkel 1 (Mbus = + 25 euro --> offerte vragen) / webwinkel 2
& bijbehorende afsluiters: webwinkel 1 / webwinkel 2
Goedkope M-Bus USB master
Albert Hakvoorts Melcloud to Domoticz

COP cijfers

Tomexergie houdt al een tijdje een lijst bij van de prestatie van diverse warmtepompen van gebruikers.
De Excel sheet is te downloaden:

http://ateliervanwolde.nl/downloaden-wp/

Installateurs en webshops

Webshops
Installateurs

Veel gebruikte sites voor aankopen

Subsidie: https://www.rvo.nl/subsid...dt-de-isde-1/warmtepompen

NL: https://www.topaircon.eu/...ormance-kit-wc09f3e8-400v

Mitsubishi uit spanje:
https://www.instaladoratermica.com/30-ecodan
https://tuclimatizacionon...trifasica-reversible.html
https://www.ecoclimagroup.com/ (Hier heeft gebruiker @Remco45 goede ervaringen mee, meerdere WP's geïmporteerd via deze leverancier)

Hitachi Yutaki uit UK: http://www.pmcoppack.com/...e-controller/0013325.html

(met spiraal voor collectoren) https://www.esanico.be/nl...iler-200fs-explorer3.html

Boiler: RVS (geen onderhoud): https://kotly.com.pl/prod...th-2-coils-3979.html?l=en
of
https://www.plumbingprodu...der-2-coil-300l-1-co.html
Flamco boiler: https://www.ofenseite.com...ermetauscher#beschreibung

Losse producten: https://www.klimacorner.de/
akoestiek (d40/40 schijnt compressorgeluid goed te absorberen): http://www.zilenz.nl/abso...m-tegen-galm/polyesterwol
omkasting: http://www.havepe.nl/nl/p...ompairco-wave-5/1761/1784

Thermostaat

Wel of geen thermostaat gebruiken met een warmtepomp is nogal een "hot issue" en de meningen van verschillende gebruikers verschillen nogal op dit punt :)

Mocht je een goede thermostaat zoeken welke goed te configureren is, dan heeft @Remco45 de volgende tip:

Panasonic PAW-A2W: die is er in een bedrade of draadloze versie.
Temp sensor correctie instelbaar van -4 t/m +4 per 0,1 graad.
Hysteresis instelbaar van 0,2 t/m 2,0 per 0,1 graad.
Temperaturen voor programmering slechts 1 dag en 1 nacht temperatuur, instelbaar per 0,5 graad (maar kan je wat mee smokkelen door de Temp sensor correctie).

[Voor 11% gewijzigd door koevlaas2 op 14-12-2019 22:58]

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).


 • DropjesLover
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 14:43

DropjesLover

Dit dus ->

timovd schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:19:
Waarom niet gelijk een composiet verdeler i.p.v. RVS? Dan kun je ook koelen. Hier een Robot LT-C verdeler geplaatst ter vervanging van mijn RVS mengverdeler.

Edit: en mij mag je ook noemen in de TS met 7kW Panasonic split (all-in-one) WH-UD07HE5-1 (@koevlaas2, @Grolsch)
Met rvs kan je ook koelen.
Ook op een composiet verdeler zal condens ontstaan.
Felicia schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:00:
[...]

Correctie, kosten direct doorbelasten bij de installateur die dit heeft uitbesteed naar B! |:(
€150 direct afrekenen, ik denk dat ik er geen factuur bij krijg. En dat het wel weinig geld is voor een rvs verdeler. Schijnbaar zou die incl flowmeters per groep zijn.

[Voor 28% gewijzigd door DropjesLover op 18-10-2019 10:51]

BThGvNeOA
Bond Tegen het Gebruik van Nutteloze en Onbekende Afkortingen!
Gewoon uitschrijven wat je bedoelt is zo moeilijk niet... PR (persoonlijk record?), ICE/M/A (verbrandingsmotor?), kdv (kinderdagverblijf), DA (dierenarts?)etc...,


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 14:36

Felicia

🥚meisje?

jebice schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:52:
Ik mis ook mijn "zeldzame" Vaillant VWL 85/3 7.7 kw 😉
Ik denk dat die van ons per ongeluk was maar die van jou expres :+ ;)

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • Wimhaw
 • Registratie: Juni 2009
 • Laatst online: 09:23
jebice schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:52:
Ik mis ook mijn "zeldzame" Vaillant VWL 85/3 7.7 kw 😉
Ach je bent niet de enige die er met een zeldzame WP niet op staat. :'( :9

Danfoss dhp-iq 9 max, 36 Csun, 10080Wp opZW dakhoek ca. 55°, SAJ, type Suntrio Plus 10k. Gasloos vanaf 27 juli 2018.

Topicstart is gefatsoeneerd met dezelfde Layout als het vorige topic, nu inclusief plaatjes en opmaak.
timovd schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:19:
Waarom niet gelijk een composiet verdeler i.p.v. RVS? Dan kun je ook koelen. Hier een Robot LT-C verdeler geplaatst ter vervanging van mijn RVS mengverdeler.

Edit: en mij mag je ook noemen in de TS met 7kW Panasonic split (all-in-one) WH-UD07HE5-1 (@koevlaas2, @Grolsch)
Felicia schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:27:
@koevlaas2, mijn Panasonic 9kW T-Cap staat er ook niet in :P
jebice schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:52:
Ik mis ook mijn "zeldzame" Vaillant VWL 85/3 7.7 kw 😉
Wimhaw schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:16:
[...]

Ach je bent niet de enige die er met een zeldzame WP niet op staat. :'( :9
Ik heb jullie vermeld in het overzicht, voortaan graag per PB, het is toevallig dat ik het nu lees en direct aanpas, normaal heb ik daar vaak niet direct tijd voor :)

@koevlaas2 weet jij waarom de andere mede auteurs zijn verdwenen? Of hebben ze onvoldoende steekpenningen betaald >:) >:)

Als iemand zich geroepen voelt om de topicstart eens goed onder handen te nemen en te actualiseren / moderniseren dan kan hij (of zij :P ) zich melden bij mij. De hoogste bieder kan dan mede-auteur worden 8) :+

[Voor 7% gewijzigd door Grolsch op 18-10-2019 11:43]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

koevlaas2 schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:43:
[...]


Dank

Ik wist niet meer alle namen welke mede auteur zouden moeten worden, gelukkig kunnen we dit ten allen tijde wijzigen.
Ook alweer aangepast, @teacher / @ThinkPad weet jij waarom dit topic (#8) niet in de reeks valt :? Is dat iets wat een modje moet doen, of klikken wij iets verkeerd aan :?

[Voor 21% gewijzigd door Grolsch op 18-10-2019 11:46]

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • teacher
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 17:18

teacher

Frontpage Admin / Global Moderator

Dysgaf!

Grolsch schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:45:
[...]


Ook alweer aangepast, @teacher / @ThinkPad weet jij waarom dit topic (#8) niet in de reeks valt :? Is dat iets wat een modje moet doen, of klikken wij iets verkeerd aan :?
Dat moet vanzelf gaan, soms pakt hij hem niet. Ik heb het nu handmatig gedaan. :)

Wise enough to play the fool

teacher schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 11:51:
[...]

Dat moet vanzelf gaan, soms pakt hij hem niet. Ik heb het nu handmatig gedaan. :)
Typisch een Tweakers eigenschap, alles gaat automatisch, maar niets vanzelf :+ Tnx _/-\o_

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Naalroc
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 20:20
Dat doet mij denken aan een heel bekende conferencier in de grijze oudheid, die aan een nieuwe ploeg dienstplichtige soldaten, uitlegde wat een mitrailleur is:

"Die gaat automatisch!!!

En wat is automatisch?
DAT GAAT VANZELLUF"

14kW Zubadan, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos sinds 2/2019

@TimoDimo goede vraag, heb ik me ook al meerdere keren afgevraagd, misschien @teacher hier een antwoord op :?

Voor de rest wordt ik aardig gespammed in m'n privé box, veel toevoegingen gedaan vandaag :P

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • reneeke1970
 • Registratie: April 2015
 • Laatst online: 09-11 16:41
Grolsch schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 16:32:
@TimoDimo goede vraag, heb ik me ook al meerdere keren afgevraagd, misschien @teacher hier een antwoord op :?

Voor de rest wordt ik aardig gespammed in m'n privé box, veel toevoegingen gedaan vandaag :P
Ja dat krijg je als je hier het hoogste woord wilt voeren haha d:)b

1 PVoutput . Dongen NB


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 14:36

Felicia

🥚meisje?

Crew One schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 17:01:
Het leermoment was wel dat de adviseur erg stellig was in dat een grote boiler bij ons op de (houten) zolder en trappenhuis NIET naar boven kan - en daar ook niet kan staan. Helaas is er dan ook geen andere plek behalve buiten in een schuur (20+mtr naar de badkamer.) Dus als we ooit gasloos gaan zullen we daar creatief moeten worden. (Electrische CV?)
Als een grote boiler niet kan, waarom dan niet een kleinere en een Clage 11kW ernaast. Stel dat je een 50ltr boiler hebt, is gemiddeld voor een normale douchebeurt. Naar mate je boiler leeg raakt werkt de Clage om de temperatuur op pijl te houden maar wel puur op Elektra.

Zo'n Clage kost iets van 500 euro al heb je wel 3 fase nodig. Ik gebruik 'm hier ook omdat de e-boiler kapot was gegaan. In de tussentijd ook een 50ltr boiler gehad en dat was prima douchen maar een bad lukt natuurlijk niet (dat lukt de Clage natuurlijk wel weer).

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 04-12 18:13
Felicia schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 17:10:
[...]

Als een grote boiler niet kan, waarom dan niet een kleinere en een Clage 11kW ernaast. Stel dat je een 50ltr boiler hebt, is gemiddeld voor een normale douchebeurt. Naar mate je boiler leeg raakt werkt de Clage om de temperatuur op pijl te houden maar wel puur op Elektra.

Zo'n Clage kost iets van 500 euro al heb je wel 3 fase nodig. Ik gebruik 'm hier ook omdat de e-boiler kapot was gegaan. In de tussentijd ook een 50ltr boiler gehad en dat was prima douchen maar een bad lukt natuurlijk niet (dat lukt de Clage natuurlijk wel weer).
Toevallig was ik gisteren bij iemand die een kleine boiler aan zijn WP heeft hangen, ik zag dat hij ruim 2x zoveel kWh in zijn warme water heeft gestopt als ik. Dit terwijl hij een matige doucher is, zou een kleintje soms erg inefficient werken ? Over 1 nacht ijs wil ik niet gaan maar ik hoor graag ervaringen van mensen met kleine boilers (120L) icm een WP.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).


 • Gasschuif
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 19:51

Gasschuif

9,4 kWp, 3 L/LWPs, 8kW Mitsu

kmf schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 22:57:
Over isolatie gesproken... (en tvp) iemand een advies om dit te herstellen?

[Afbeelding]

Moest even het dak op en zag dat de buisisolatie door vogels(?) weggepikt is. Dacht om simpelweg wat leidingisolatie te gebruiken. Of toch een dikke armaflexding er totaal overheen?
Over de gehele lengte ff intapen met armaflex 50*3 mm tape.

https://www.ventilatiesho...7R1pSn5ElXDRoCmxcQAvD_BwE

Kan meerdere lagen natuurlijk, meer is beter. Gebruik het zelf ook. Dan een laag PVC tape eromheen voor UV en vogel bescherming. Prop het manifold blok (pers/zuig) in de unit gelijk vol met bubbeltjes folie om de afsluiter set gelijk mee te isoleren. Is bij werkzaamheden makkelijk te verwijderen.

Bij isolatie is de optelling de som der delen... ;)

[Voor 28% gewijzigd door Gasschuif op 18-10-2019 23:53]

Als je nergens aan begint zijn de gevolgen niet te overzien. PVoutput Officieel gasloos sinds 04-2016. 8kW VAA Zubadan (met 92L buffervat/hydraulische scheiding) voor de CV met 9 radiatoren.


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 04-12 18:13
kmf schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 00:28:
[...]


Datzelfde ervaring heb ik ook gehad. 2 jaar geleden. In de zomer... En als ze reageren, dan is het een enorme dure offerte. Bijna zelfs gegaan naar een hybride oplossing
@koevlaas2 had gelukkig net z'n bedrijfje gestart en een panasonic hier geplempt.
Ik krijg de afgelopen 2 weken ineens ontzettend veel pm , ik heb ook nog lang niet op ieder bericht gereageerd.
Een beetje reaktie kost best tijd net als het installeren trouwens.
Vergeet ik iemand stuur dan na 2 a 3 weken een reminder.
Volgens mij heeft iedere installateur hier last van, ik heb geen personeel die mij werk uit handen kunnen nemen.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Grolsch schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 22:46:
Ik heb een joule boiler en bij geen gebruik zakt de boiler temp zo'n 2 graden per 24 uur. Valt mij niet tegen.
Dat hok van je werkt ook isolerend :>
Grolsch schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 08:10:
Daarom altijd makkelijk als je een mobiel nummer hebt ;)
Voor de nummer blokkade... :+

[Voor 28% gewijzigd door AUijtdehaag op 19-10-2019 08:18]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 19:34

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

Grolsch schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 08:10:
Daarom altijd makkelijk als je een mobiel nummer hebt ;)
Zonder telefoon.

@koevlaas2
Dan moeten de prijzen iets omhoog :) dan wordt het rustiger.

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 14:36

Felicia

🥚meisje?

Rol-Co schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 08:30:
[...]

Zonder telefoon.

@koevlaas2
Dan moeten de prijzen iets omhoog :) dan wordt het rustiger.
Nee joh, gewoon mensen aannemen die de administratie/planning doen zodat je je ding kan doen en alsnog geleefd wordt omdat het lijkt dat je een baas hebt... :p

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 06-12 18:00
Gisteren de ht verdeler vervangen door een lt.


https://tweakers.net/ext/f/2KpJIo6zSdVIn68LWROy00CB/thumb.jpg

https://tweakers.net/ext/f/hBmmZtBNhyITATdtshzwOUij/thumb.jpg

[Voor 180% gewijzigd door hrt op 19-10-2019 12:19. Reden: geen fotos]

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


 • Rol-Co
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 19:34

Rol-Co

3,8kWpZ 4,98kWpO-Z-W 2,86kWpN

hrt schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 12:11:
Gisteren de ht verdeler vervangen door een lt.


[Afbeelding]

[Afbeelding]
Ok, en voor de duidelijkheid, wat zien we hier?

Noord-Oost-Zuid-West 11640Wp Totaal Live, Netduino advanced pv logging


 • Naalroc
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 20:20
Nieuwe link overbodig geworden, daar Gasschuif zijn link hierboven heeft aangepast............

Heb dit zelf ook al meerdere malen beschreven, inclusief de benodigde draaischakelaar van 1$ van ali

https://tweakers.net/ext/f/14ACzWARMukrc4r2DaLd24Yw/thumb.jpg

[Voor 99% gewijzigd door Naalroc op 19-10-2019 17:59]

14kW Zubadan, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos sinds 2/2019


 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Nu online
overwinteraar schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 15:36:
@Chris_82 je tips uit je eerdere bericht even aan het testen.


[...]


In v26 is p30 de helling en p31 de verplaatsing. Bedoel je met je huidige instellingen een helling van 0,1 (dus p30 ipv p31) en een verplaatsing van +0,9 (p31 ipv P30)? Noch p30 noch p31 kan in v26 namelijk tot +9.

Hier nu op helling 0,4 (p30), verplaatsing +2,0 (p31) en invloed ruimte module op 40% gezet. Ta max staat op 45 graden. Even paar dagen testen.

Andere tips (100% ruimtemodule = thermostaat), alleen verlagen helling en verlagen helling en %ruimtemodule ook geprobeerd. Levert in vroege ochtend (koud buiten) iets minder pendelen op, runs van 10 a 15 minuten. Wordt echter wel frisser in huis en heeft weinig invloed op kWh verbruik. Dat was niet helemaal de bedoeling.

Misschien is het nu simpelweg nog niet koud genoeg, waardoor Loria nog niet alle warmte kwijt kan en dus gaat pendelen. Hij draait nu bijv op 10% vermogen (bij dT 1,2, flow 20,6 --> ca 1,7 kW afgifte).
De parameter nummers had ik verwisseld inderdaad.
Bij mij staat de verplaatsing toch echt op +9.0, ook al zou dat niet kunnen volgens de manual(!). Of ik heb op nog onbekende manier de begrenzing eraf gehaald 8)
Als je een Honeywell Chronotherm Touch Modulation thermostaat hebt, dan kun je deze parameters aanpassen via de ketelinstellingen: p34 (hctm) = p31 (loria) = verplaatsing, p36 (hctm) = p30 (loria) = helling.

Als je de runs nog langer wilt maken dan 10-15 min, omhoog met je verplaatsing! Bij deze buitentemperaturen is de COP toch hoog, een hogere aanvoer temperatuur kost weinig extra stroom.
Wat ik kan zien met de stroommeter+warmtemeter is dat langere runs met hogere aanvoer temperatuur gunstiger zijn dan korte runs met lagere aanvoer temperatuur. Bij mij duurt het 10 min voordat alles stabiel is (opstart/opwarm verliezen van koelmiddel en leidingen, etc).

14.4kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric, MY RWD


 • hrt
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 06-12 18:00
Rol-Co schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 16:22:
[...]

Hij pendelt veel minder dat is duidelijk, maar de eerste grafiek is van wanneer? Is het vergelijkbaar?
Dan heb je weinig warmte in je vloer gehad t.o.v nu, was het wel warm?
17 en 19 oktober (18 was er een reset van de youless?)
Vandaag de eerste volle dag ( bijna) en is gewoon goed warm, net als eerder. (22°) Geen verschil kunnen waarnemen aan de vloer.
Stroom verbruik is van beide dagen van 00:00 tot 09:00 uur nagenoeg het zelfde. 17e 4,58 en de 19e 4,11. En dat is het volledige gebruik van de woning.

24x170SF, oost (105 graden), 25 graden, Steca3600/ 5D, 17-40, 24-105, 70-200/ WH-MDC05F3E5, 50L E-boiler, Gasloos per27-01-2017


 • overwinteraar
 • Registratie: Januari 2019
 • Laatst online: 07-12 08:45
wervisser schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 23:48:
[...]


Oftewel, het geld niet waard :O


[...]


Isolatie van de woning is mij niet bekend, maar dateert van het bouwbesluit van rond de eeuwwisseling.

De thermostaat hangt inderdaad in de woonkamer, welke is voorzien van vloerverwarming. De rest van de woning, op de gang na, is voorzien van reguliere radiatoren.
Het systeem is redelijk waterzijdig ingeregeld, maar het zal nog wel een keer met een iR thermometer mogen. Flow zal ik eens nakijken wanneer het systeem draait.
Ik begrijp alleen de -2.0 niet helemaal. Wellicht dat dit met de isolatie van het huis te maken heeft en zo door de installateur is ingesteld. Het verlaagt in elk geval de gekozen Ta.
Die -2.0 is in ieder geval na installatie aangepast. Standaard waarde voor die parameter is 0. Die -2.0 verlaagt de Ta idd, maar corrigeert ook de stijle helling van 0.9 bij lagere temperaturen. Die helling van 0.9 zorgt ervoor dat de WP een hogere Ta levert bij lage buitentemperatuur; kennelijk vond iemand dat toch wat te gortig en de -2.0 daaraan gekoppeld. Dat heeft echter effect op de hele stooklijn, dus ook bij huidige buitentemperatuur.

Als de rest van de woning van gewone radiatoren is voorzien (los van gang), dan is dat ws reden van de stijle helling (0.9). Gewone radiatoren hebben een hogere Ta nodig om voldoende warmte af te geven. Die -2.0 trekt die Ta echter juist naar beneden, waardoor je minder warmteafgifte krijgt in die ruimtes.

Je zou die -2.0 op 0 (= default voor p31) kunnen zetten om te zien of je radiatoren meer warmte afgeven en het in die ruimtes dan wel warm wordt. Je P33 staat nu op 0%, dus draai je 100% op WAR; je thermostaat heeft geen directe invloed. Omdat je woonkamer (waar je thermostaat hangt) wel warm wordt, zou ik me om P33 eerst nog niet druk maken.

Loria 6010 met HCTM | 300l SWW zonneboiler | 27 kWp PV | gasloos


 • Zwerius
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 07-12 22:22
Baapje327 schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 12:21:
ff korte vraag over nachtverlaging. Nachtverlaging lijkt me nuttig als de COP in de dag (omdat de Tbuiten hoger is), zoveel beter is dat het de COP van dag en nacht samen, in verhouding tot de lagere COP omdat de WP harder moet lopen omdat meer warmte moet maken gedurende de dag.

klopt deze aanname?

daarom lijkt het mij relevant om het verschil van dag en nacht temperaturen te weten gedurende het jaar.
heeft iemand deze info? vast ergens een instituut die dit bijhoud :)
Hier kun je van een weerstation in jouw omgeving allerlei gegevens downloaden in csv formaat en later in EXCEL bekijken/bewerken. http://projects.knmi.nl/k.../daggegevens/selectie.cgi
Gaat vele jaren terug!

Zwerius Kriegsman


 • Fullpower
 • Registratie: Juni 2017
 • Laatst online: 19:54
Baapje327 schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 12:21:
ff korte vraag over nachtverlaging. Nachtverlaging lijkt me nuttig als de COP in de dag (omdat de Tbuiten hoger is), zoveel beter is dat het de COP van dag en nacht samen, in verhouding tot de lagere COP omdat de WP harder moet lopen omdat meer warmte moet maken gedurende de dag.

klopt deze aanname?

daarom lijkt het mij relevant om het verschil van dag en nacht temperaturen te weten gedurende het jaar.
heeft iemand deze info? vast ergens een instituut die dit bijhoud :)
Ik draai alleen overdag met de WP (geen geluid 's nachts). Daarbij moet in ongeveer 14 uur dezelfde hoeveelheid warmte in huis worden gebracht als bij continue draaien in 24 uur. De aanvoer temperatuur moet daarvoor enkele graden hoger liggen. Zou maar zo 5c kunnen bij -10c buiten in mijn situatie: 40c ipv 35c aanvoer. Dat kost zo een halve COP punt. Ik heb dat een keer geschat, maar moet dat nog een keertje toetsen.

Daarbij komt ook nog dat ik een flink deel van de warmte 's ochtends in huis breng, en dan is het juist vaak het koudst van de dag. Afgifte is dan wel zoveel omdat alles koud is dat de Ta niet wordt gehaald; hij blijft op 32 graden steken het eerste uur, terwijl de WP 9kW volvermogen draait. Dus dat maakt het misschien weer een beetje goed.

Daarom denk ik dat alleen overdag verwarming niet persé zuiniger is. Het zou kunnen, het hangt van veel factoren af.

Oost: 3600WP en zuid: 3000WP PV, 9kW Panasonic split warmtepomp en Jaga Twin convectoren met zelfbouw DBE. CPC18 300 liter ZB. Clage 11kW naverwarmer.


 • overwinteraar
 • Registratie: Januari 2019
 • Laatst online: 07-12 08:45
Chris_82 schreef op zaterdag 19 oktober 2019 @ 18:42:
[...]


De parameter nummers had ik verwisseld inderdaad.
Bij mij staat de verplaatsing toch echt op +9.0, ook al zou dat niet kunnen volgens de manual(!). Of ik heb op nog onbekende manier de begrenzing eraf gehaald 8)
Als je een Honeywell Chronotherm Touch Modulation thermostaat hebt, dan kun je deze parameters aanpassen via de ketelinstellingen: p34 (hctm) = p31 (loria) = verplaatsing, p36 (hctm) = p30 (loria) = helling.

Als je de runs nog langer wilt maken dan 10-15 min, omhoog met je verplaatsing! Bij deze buitentemperaturen is de COP toch hoog, een hogere aanvoer temperatuur kost weinig extra stroom.
Wat ik kan zien met de stroommeter+warmtemeter is dat langere runs met hogere aanvoer temperatuur gunstiger zijn dan korte runs met lagere aanvoer temperatuur. Bij mij duurt het 10 min voordat alles stabiel is (opstart/opwarm verliezen van koelmiddel en leidingen, etc).
P31 Gaat volgens manual tot +/- 4,5. De Loria gaat op binnenunit echter tot +/- 10 graden ;)

Loria 6010 met HCTM | 300l SWW zonneboiler | 27 kWp PV | gasloos

Baapje327 schreef op zondag 20 oktober 2019 @ 21:16:
@koevlaas2 heb de filter en de micro ontluchter eruit gehaald, nu is de flow 1,0m3 per uur. Dus slechts 0,1 verschil. Niet echt wat ik gehoopt had. Ik wacht ff tot de auer eau met spiraal leverbaar is, dan kom ik ff op de lijn.
Tenzij jij (of andere) nog briljante ideeën hebben 😊
Over Water/Water WP boilers gesproken: Op de Energiebeurs zag ik op de stand van Nathan een model van het Deense merk Metro Term wat schermt met hele hoge COP's
Ik wist niet eens dat er (naaast de Auer Eau) nog een tweede merk was wat water/water WP boilers maakte.
Deze is er ook met spiraal. Wellicht even met Nathan bellen of, en tegen welke prijs, hij in NL leverbaar is?
Grootste nadeel: Slechts 190 of 180 liter inhoud.

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 + Ubbink AirExcellent. Stuur DM voor €50 Raisin bonus.


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
DropjesLover schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 09:05:
[...]

Zag pas later toen ik montagekit ging halen dat die ze ook heeft. Geen idee van de betrouwbaarheid. Laatste keer dat ik een goedkope meet-meuk haalde was het een laser afstandsmeter en die week gewoon 2cm af op 80cm :X

Een net zo dure maar met goede score van Amazon deed het wel goed...
Of je nou de dure deathstar versie neemt, of de action budgetversie, het maakt niks uit, want het gaat om de temperatuur delta. Dezelfde afwijking heb je bij het meten van de retour als bij de aanvoer.

Beiden zijn net zo vervelend af te lezen en zal je hopen dat je toch maar de geeky methode heb gebruikt. Maar voor het doel voldoende als je de moeite ervoor wilt nemen.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 14:36

Felicia

🥚meisje?

kmf schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 09:41:
[...]


Als je met dat rode stipje een leiding mist op een paar cm afstand, dan gaat er wel wat meer mis ;)
Dat is het probleem met die afwijking, je kan de leiding wel raken en toch de achterliggende muur meten :P

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • Daannn1987
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 16:35
kmf schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 10:41:
[...]


Je hebt natuurlijk wel even al je sensoren gecalibreerd en daarna bij het verwerken van de data het verschil aangepast?
(ik niet trouwens. Met ongeveer ben ik tevreden. Als ik de trend maar zie. )
Precies dat... heb er wel enkele gekalibreerd door ze op de beide op dezelfde buis te plakken en het verschil te corrigeren in espeasy..

16xDMEGC 300WP (4800) @ SB5.0 ||| ELGA Toshiba Standalone || Beverwijk Zuid 4.800 Wp


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
wervisser schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 10:50:
[...]


Ik heb ze gisteren opnieuw geplaatst en heb ze wel even gecontroleerd, maar ik vond het verschil van een graad voor mijn monitoring onvoldoende om hier 'veel' tijd in te steken. Zoals je zelf al aangeeft, gaat het meer om een trendanalyse en daar maken kleine verschillen niet zoveel uit. Bij een langere periode verlies je toch de pieken en dalen.
1C verschil, deltaT is 3 of 4, maakt 33,5% verschil in de uitkomst van Q=m.c.deltaT

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp

Als de sensoren onderling maar gelijk zijn maakt het niets uit.

dT 30 vs 27 is gelijk aan 29 vs 26.

Ik heb al mijn sensoren (9 stuks) onderling geijkt, dus dat is redelijk betrouwbaar te noemen.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente

Ik vind zo'n IR thermometer redelijk ongeschikt voor deze toepassing, tamelijk onnauwkeurig, en echt een moment opname. Ik heb er ook ruim 2 jaar mee gewacht maar zo'n node mcu is echt 10x mooier. Alleen al vanwege het feit dat je met 9 sensoren tegelijkertijd over een lange periode logt met een interval van 10 seconden.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • timovd
 • Registratie: Maart 2002
 • Nu online

timovd

Voorsprong door techniek

@Maeslant, factuur en foto's opsturen bij de subsidieaanvraag.

Gasloos huis 7kW Panasonic WH-UD07HE5-1 | SolarEdge 2200 + 1200Wp APS micro's


 • Remco45
 • Registratie: Januari 2013
 • Laatst online: 12:04
Maeslant schreef op maandag 21 oktober 2019 @ 19:48:
Hoe hebben diegene die hem zelf geinstalleerd hebben subsidie gekregen?

Kan iemand mij uitleggen wat er allemaal nodig is in een aanvraag?
Zelf heb ik volgende zaken ingestuurd:
* factuur,
* bewijs van betaling
* formulier van een door mij ingeschakelde F-gassen gecertificeerde monteur.

Mitsubishi Zubadan 11,2 kW; 14500 Wp (6100 Oost en 8400 West)


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Grolsch schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 21:23:
[...]


Ik vind het eigenlijk heel eenvoudig, en kan tasmota er maar 7 hebben dan? Volgens mij kan ik er ook wel 12 parallel aansluiten, kheb alleen de behoefte niet.

Ik dacht dat ik met 9 sensoren al aan het overdrijven was, maar je hebt altijd baas boven baas ;)
De beperking is vooral GUI-based. Espeasy heeft gewoon zoveel invoervelden. Je kan deze wel in de code wijzigen en compileren. Maar hardwarematige limiet is volgens mij rond de 25.

Ik heb een paar met 12 sensoren. Afhankelijk van aantal groepen en zo

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.

Boutersewalter schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 22:57:
@basvn
@AUijtdehaag
Waar hebben jullie die printplaat gekocht om de 7x ds18b20 op te monteren? Zoals @Grolsch die heeft.
Volgens mij laat @basvn zelf die printplaatjes maken en soldeert hij die nodemcu erop.

stuur hem een PM wat je wil hebben en hij levert ze incl sensoren tegen een zeer schappelijke prijs _/-\o_

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • basvn
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 12:18

basvn

Breezand - NHN

Boutersewalter schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 22:57:
@basvn
@AUijtdehaag
Waar hebben jullie die printplaat gekocht om de 7x ds18b20 op te monteren? Zoals @Grolsch die heeft.
Wat @Grolsch zegt ja :) kom maar door!

3000Wp oost-west pvoutput.org | 550Wp zuid | SSW: Atlantic Explorer 3 200L pvoutput.org| Mitsubishi SRK 35ZS-S pvoutput.org


 • ElgaFreak
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 05-12 15:35
amarkest schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 20:35:
Ik gebruik sinds een paar weken plugwise ADAM/ANNA icm een ELGA WP.

Ik kan nergens een duidelijke omschrijving vinden van de variabelen die je kan instellen.
Ook een uitgebreidere omschrijving mbt de regeling is niet te vinden, heeft iemand iets meer info ?

Helpdesk van Plugwise geeft wel snel antwoord, maar kan me niet helpen aan een uitgebreidere beschrijving van de regelstrategie o.i.d.

wie heeft ondertussen meer ervaring en inzicht in de regelstrategie van ANNA/ADAM?

@avandermeulen misschien?
Staat de Elga op weersafhankelijk? Zo niet dan gebruikt de Elga alleen de gemeten ruimte temperatuur en de gewenste ruimte temperatuur van je opentherm thermostaat. De rest negeert de Elga. Is dit het antwoord op je vraag?

 • Chris_82
 • Registratie: Oktober 2017
 • Nu online
@overwinteraar een iSense of HCTM icm OTGW, meer info in [OTGW] OpenTherm gateway.

14.4kWp, Loria Duo 6010, VWTW, DWTW, full-electric, MY RWD


 • avandermeulen
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 06-12 18:24
De installateurshandleiding Anna & Elga heb ik wel, ben je daar mee geholpen of heb je die zelf?
amarkest schreef op dinsdag 22 oktober 2019 @ 20:35:
Ik gebruik sinds een paar weken plugwise ADAM/ANNA icm een ELGA WP.

Ik kan nergens een duidelijke omschrijving vinden van de variabelen die je kan instellen.
Ook een uitgebreidere omschrijving mbt de regeling is niet te vinden, heeft iemand iets meer info ?

Helpdesk van Plugwise geeft wel snel antwoord, maar kan me niet helpen aan een uitgebreidere beschrijving van de regelstrategie o.i.d.

wie heeft ondertussen meer ervaring en inzicht in de regelstrategie van ANNA/ADAM?

@avandermeulen misschien?

Elga 3.0 met Anna thermostaat, Remaha Tzerra 28, Daalderop Monosolar.


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Grolsch schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 14:46:
[...]


Dat is vrij fors, welke leidingdiameters gebruik je, en wat is de groepslengte :?


[...]


Kreeg je echt 6,4l/minuut door 1 groep heen :? Heb ik nog nooit gezien of gehoord in de praktijk _/-\o_

Maar dan zul je forse leidingdiameters hebben verwacht ik :?

Hij heeft een aanvoerleiding van 22mm, hoeveel flow kun je daar met een standaard pomp door heen drukken :?
Ja zonder probleem, bij defrosten heb je dat nl. ook. VVW buis 16mm intern en 20mm externe diameter. In de WP zelf zijn de leidingdiameters voor zo ver mij bekend bij die F-Serie ook 22mm.

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Grolsch schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 14:53:
[...]


En wat is de lengte per groep?

Dit zou betekenen dat je erg weinig weerstand in je afgiftesysteem hebt (korte groepen ?)
100m per groep, de langste zal denk ik 110m zijn.

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp

@Diff_Angle het is allemaal niet zo eenvoudig om dat uit te rekenen. 1 enkele vernauwing geeft op zich niet zo'n probleem.

@Oxellaar heeft er wel eens iets over verteld, maar ik kan het zo snel niet weer vinden.

Zo hoeft een slang-koppeling van 5,4mm geen problemen te geven, maar kan een meters lange leiding van 12mm bijvoorbeeld wel voor problemen zorgen.

Maar er zijn vast en zeker anderen in dit topic die dit beter kunnen uitleggen / berekenen als ik :P

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • avandermeulen
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 06-12 18:24
Neem aan dat jij dezelfde handleiding hebt:

https://techneco.nl/wp-co...ide-warmtepomp-V3.0.0.pdf
amarkest schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 12:28:
[...]


Ja mooi, Ik laat maar doorkomen, wellicht is die afwijkend van de versie die ik gezien heb.

Bvd

Elga 3.0 met Anna thermostaat, Remaha Tzerra 28, Daalderop Monosolar.


 • avandermeulen
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 06-12 18:24
Kabeltjes om de Techneco Service Tool met de Elga te koppelen heb ik weer binnen.
Je kunt daarmee de Elga uitlezen en instellen.

Desgewenst kun je er nieuwe Firmware mee in de Elga zetten.
Als je er een nodig hebt mail me dan maar even.

Servicekabel

Elga 3.0 met Anna thermostaat, Remaha Tzerra 28, Daalderop Monosolar.


 • amarkest
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 29-11 17:07
avandermeulen schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 16:32:
Kabeltjes om de Techneco Service Tool met de Elga te koppelen heb ik weer binnen.
Je kunt daarmee de Elga uitlezen en instellen.

Desgewenst kun je er nieuwe Firmware mee in de Elga zetten.
Als je er een nodig hebt mail me dan maar even.

[Afbeelding: Servicekabel]
werkt nog steeds perfect!

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 14:36

Felicia

🥚meisje?

reneeke1970 schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 20:18:
[...]

Blazen is vanaf één kant, een pomp perst en zuigt tegelijk aan twee kanten
Maakt niet uit, als de weerstand te hoog is in de interrim kan je persen, zuigen of persen en zuigen tegelijk maar komt het water gewoon niet genoeg in beweging.

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
Flow van stalen 22 mm leidingen met de Panasonic 5 kW mono H. Geen buffervat, alleen de vloer.
@Grolsch


5 kW H heeft een advies flow van 14,3 l/min. Dat geeft een deltaT van 5 graden bij 5 kW.

[Voor 21% gewijzigd door Dre op 23-10-2019 20:57]


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 14:36

Felicia

🥚meisje?

Grolsch schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 20:58:
[...]


Dat is genoeg, flow is bij jou geen probleem ;)

Maar zoveel flow heeft met 5KW toch helemaal geen nut? Betekent een Dt van 2,34 max.

Max debiet voor mijn WP is volgens de boekjes 27,7 ltr minuut.
Note de ontluchtingsstand. Dan pompt de pomp maximaal, waarschijnlijk een setting die verder nooit gebruikt wordt.

De mijne doet 60lpm over de buffer in de ontluchtingsstand. In de praktijk heb ik hem nooit boven de 40lpm zien gaan.

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?

Felicia schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 20:59:
[...]

Note de ontluchtingsstand. Dan pompt de pomp maximaal, waarschijnlijk een setting die verder nooit gebruikt wordt.

De mijne doet 60lpm over de buffer in de ontluchtingsstand. In de praktijk heb ik hem nooit boven de 40lpm zien gaan.
Volgens mij gaat het erom dat de boel in balans is, 40L minuut is ook vrij fors, maar ligt ook weer aan het vermogen. Wat ik hier zo lees draaien de meeste WP's op een Dt van zo'n 3 a 7 graden.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 14:36

Felicia

🥚meisje?

Grolsch schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 21:02:
[...]


Volgens mij gaat het erom dat de boel in balans is, 40L minuut is ook vrij fors, maar ligt ook weer aan het vermogen. Wat ik hier zo lees draaien de meeste WP's op een Dt van zo'n 3 a 7 graden.
Die 40lpm deed ie bij mij toen ik de dT instelling verlaagde, zet ik de dT instelling heel hoog (bijvoorbeeld 10 graden) dan gaat de pomp tussen de 20-25lpm pompen. Maar, vanwege resonantie heb ik bij 25lpm een irritante dreun dus heb ik 'm op dT3 gezet (waar die normaliter met 40lpm gaat pompen) en in de bedrijfsinstellingen gelimiteerd op 30lpm.

Dit is overigens over de buffer, het CV systeem gaat tussen de 8 en 10 lpm.

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • Dre
 • Registratie: Juni 2001
 • Niet online
@Grolsch
Klopt, de begrensde flow staat lager ingesteld. Minimale flow is 7 l/min volgens de handleiding. 5 kW H heeft een advies flow van 14,3 l/min. Afhankelijk van *iets* wordt de flow dynamisch aangepast. Bij defrost schijnt ie boven de begrensde waarde te gaan, dus dat zou wel eens de ontluchtingstand kunnen zijn. Bij de F-serie weet ik dat de pomp naar maximaal gaat als de Ta of Tr onder de circa 25°C graden komt tijdens een defrost.

[Voor 3% gewijzigd door Dre op 24-10-2019 22:30]


 • Gasschuif
 • Registratie: Augustus 2010
 • Laatst online: 19:51

Gasschuif

9,4 kWp, 3 L/LWPs, 8kW Mitsu

corsat schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 18:54:
[...]


Het probleem zit hem denk ik in de verlengde kabel, ik heb getest rechtstreeks bij de unit en dan werkt het kabeltje wel. Ik heb er 10m 0,75mm2 aan geknoopt maar dat werkt dus niet. Zal ik het pac kabeltje drastisch inkorten en nogmaals proberen of de 10m verleng kabel maar inkorten. Wat is wijsheid ? Of gewoon maar uit proberen ?
Zet 2 stuks mini 24/12/5 V relais in je circuit (schrack of finder), De contacten aan de kabel in de unit, en stuur de relais aan via de 10 meter kabel met een kleine spanningsbron.

Als je nergens aan begint zijn de gevolgen niet te overzien. PVoutput Officieel gasloos sinds 04-2016. 8kW VAA Zubadan (met 92L buffervat/hydraulische scheiding) voor de CV met 9 radiatoren.


 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Ik weet niet precies waar ik moet kijken, maar hier zie ik bij model 20 934W en bij 21 920W, minder zelfs, dus ik zal ongetwijfeld iets verkeerd doen, help me even als je wilt.
https://www.mupload.nl/img/eadl6i.11.50.png
Oh wacht, het zullen dan waarschijnlijk de DBE versies zijn 727W om 508W naar ik aanneem, 43% meer.
https://www.mupload.nl/img/txry316wr.36.25.png_https://www.mupload.nl/img/nqp6g2jaagi9h.36.43.png

[Voor 26% gewijzigd door Diff_Angle op 23-10-2019 22:42]

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • Naalroc
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 20:20
corsat schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 18:54:
[...]


Het probleem zit hem denk ik in de verlengde kabel, ik heb getest rechtstreeks bij de unit en dan werkt het kabeltje wel. Ik heb er 10m 0,75mm2 aan geknoopt maar dat werkt dus niet. Zal ik het pac kabeltje drastisch inkorten en nogmaals proberen of de 10m verleng kabel maar inkorten. Wat is wijsheid ? Of gewoon maar uit proberen ?
Ik heb zo'n kabeltje gebruikt over de gehele lengte, bij mij was dat ca 10 meter; de gebruikte kabel was identiek aan de Mitsu kabel. Dit materiaal wordt in de Radio Control modellen gebruikt als servo kabel, en ik had dit aangesloten middels een draaischakelaar; het werkte gelijk (en nog!). En ik heb dus geen origineel Mitsubishi materiaal gekocht, maar alles zelf samen gesteld.

MAAR, mij werd hier in dit forum ook gezegd, dat je dit eigenlijk niet doen mag, want bedrading van de regeltechniek mag niet buiten de kast worden gebracht, en daarom zijn er in het originele schema, relais toegepast.

Ik weet niet wat er bij jou aan mankeert, maar 10 m. lengte is bij mij niet van invloed geweest; de draad doorsnede is wel veel kleiner dan de 0,75 mm2 snoer wat jij gebruikt hebt.
In conclusie: de draadlengte in elk geval zo kort mogelijk houden.

14kW Zubadan, 200L boiler , 200L buffer, sinds 8/2018, gasloos sinds 2/2019


 • BDB_046
 • Registratie: Augustus 2019
 • Laatst online: 30-09 10:01
Onderzoek van ING wat vandaag is gepubliceerd,
hieruit blijkt dat gemiddeld een persoon die dit jaar een warmtepomp installeert 9000 euro verliest over de komende 15 jaar:

https://www.ing.nl/media/...tenpost_tcm162-181462.pdf

De installateurs zullen het weer wat rustiger krijgen ;)

 • Ramon_1984
 • Registratie: November 2016
 • Laatst online: 20:46
amarkest schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 23:15:
volgens mij moet er maar 's een tweakers afvaardiging naar KASSA en dit soort programmas gaan
Goed idee.
Dan gelijk de meeting achteraan plannen? ;)

 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 05-12 16:57

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Ramon_1984 schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 23:16:
[...]

Goed idee.
Dan gelijk de meeting achteraan plannen? ;)
Gezellig. _/-\o_

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • crazyharrie
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 05-12 16:57

crazyharrie

9370WP op O-Z-W Ecodan 7,5Kw

Diff_Angle schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 00:19:
[...]

En bij de uitgangspunten melden ze, Besparing: -1.600 m3 aardgas en 2.400 kWh meer stroom p.j. (3-persoons huishoudens in label B-woning) factor 1,5. Snap jij het snap ik het ?
Ik snap dat wel, algemeen bekend toch dat economen en bankiers niet kunnen calculeren :+

@Loesje: Wie niet in (vandebron) zonne energie gelooft, moet er maar eens in gaan liggen. http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=19198&sid=17057


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Nu online

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

crazyharrie schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 23:13:
[...]


Ik zag de kostenpost van aansluiting stadsverwarming. €750. daarna een levenlang of levenslang een buitensporig vastrecht en gegarandeerd stijgende energieprijzen.
Wat een onzin, mijn wp heeft zichzelf na deze winter terugverdiend in tvt met stadsverwarming tarieven.
Deze is nog veeeeeel mooier..:
https://www.duurzaamnieuw...-door-koppeling-gasprijs/


Of eigenlijk triester.. |:( |:( |:(

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Crew One
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
Dylantje2 schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 07:35:
[...]
Zou er nou echt niemand gewoon eens de waarheid kunnen vertellen?
Ik probeer al 2 weken uberhaupt iemand te vinden die ze kan installeren :|
De meeste bedrijven regearen niet eens, de meeste die reageren hebben over 4 maanden misschien tijd.

Mijn hoop is gevestigd op @koevlaas2 en onze zuiderburen. :)

Daarnaast, de komende 9 jaar 400 euro toeleggen voor het niet meer verstoken (of in iedere geval 80% minder) van fossiele brandstoffen bij een WP installatie. Ik doe het er voor! (Daarbij het CV laten zitten voor SWW+koken)

[Voor 7% gewijzigd door Crew One op 24-10-2019 10:48]


 • weebl15
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 24-11 14:17
amarkest schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 23:15:
volgens mij moet er maar 's een tweakers afvaardiging naar KASSA en dit soort programmas gaan
Mwa, het probleem dat geschetst wordt is wel reëel. Blijkbaar zijn er gewoon veel installateurs/adviseurs die er een potje van maken op het gebied van installaties met warmtepompen. Al die negatieve ervaringen zijn natuurlijk ergens op gebaseerd.

99% (nergens op gebaseerd percentage) van de mensen is nou eenmaal geen tweaker, en willen gewoon een goed werkende oplossing waarmee ze het fatsoenlijk warm krijgen.

Blijkbaar is dit nu nog niet vanzelfsprekend, dus het is wel goed dat Radar en/of Kassa hier aandacht aan besteden.

 • weebl15
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 24-11 14:17
amarkest schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 11:21:
[...]


Eens, maar er mag ook wel aandacht besteed worden aan de positieve ervaringen en kijkcijfers zijn ook daar belangrijk.

Daarom is dit onafhankelijk onderzoek ( https://www.installatiemonitor.nl/ ) ook een goed initiatief.
Ja, het is wel zonde dat de goede ervaringen niet worden uitgelicht. Zal wel iets te maken hebben met het feit dat zendtijd beperkt is en men dan prioriteit geeft aan misstanden aan de kaak stellen.

Afsluiten met een kort stuk over hoe het ook kan, eventueel met leuke TVT (iemand met 25 graden aanvoertemperatuur in nieuwbouwwoning? :)).

 • Nickkie55
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 15:15
corsat schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 06:36:
[...]


Moet ik het mitsu kabeltje dan inkorten of de 10m kabel met 0,75mm2 zo kort mogelijk houden. Ik heb speciaal voor de verlenging kabel met grotere mm2 genomen voor minder weerstand. Ik wil niet met relais of whatever gaan werken.
Waar praat je over dan? Ik neem aan dat je een weerstandje ergens overheen zet? Ik ken die kabel niet.
Meet eens wat de weerstand over dat "mitsu kabeltje" is. Meet je hoge waardes >1kOhm dan maakt dat beetje kabelweerstand niets meer uit en zit je probleem ergens anders.

7650Wp+4200Wp+6240Wp | 60Heatpipes | 11kW Hitachi Yutaki-M | Auer Edel eau 270ltr | Panasonic J 5kW | Mitsubishi HI 5kW | 3 x Fujitsu General 2,5kW

amarkest schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 11:21:
[...]


Eens, maar er mag ook wel aandacht besteed worden aan de positieve ervaringen en kijkcijfers zijn ook daar belangrijk.

Daarom is dit onafhankelijk onderzoek ( https://www.installatiemonitor.nl/ ) ook een goed initiatief.

https://www.rvo.nl/actuee...ies-warmtepompen-woningen
Toch wel dapper van je dat je de woorden "onafhankelijk" en "RVO" (lees overheid) in 1 zin durft te noemen :+

Maar wat ik er van lees is het idee wel goed.
Ze willen de gegevens van gebruikers die vroeger een gasketel hadden en zijn overgestapt naar een WP met elkaar vergelijk om daar proberen conclusies uit te trekken.

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • avandermeulen
 • Registratie: December 2017
 • Laatst online: 06-12 18:24
Heb jij wel de Anna uitvoering die specifiek voor de Elga is aangepast?
amarkest schreef op woensdag 23 oktober 2019 @ 12:28:
[...]


Ja mooi, Ik laat maar doorkomen, wellicht is die afwijkend van de versie die ik gezien heb.

Bvd

Elga 3.0 met Anna thermostaat, Remaha Tzerra 28, Daalderop Monosolar.


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 04-12 18:13
Crew One schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 11:38:
[...]


Ik begin er langzaam aan te denken ja ;)

Ik ben echter alles behalve een loodgieter, en heb nog stapels met vragen over waar je zo'n blok moet hangen en wat daar voor nodig is. (Moeten de leidingen naast de cv op zolder inhaken, of kunnen ze beneden dichterbij vloerverwarming inhaken? Zet ik hem in serie met de CV, of parralel? Is er een extra vat danwel terugslagklep nodig ergens? Hoe word de cv aangestuurd in een bivalente opstelling, enz.)

Los daarvan zal een electricien de 400V groep(en) wel moeten aanleggen.

In ieder geval iemand die echt kennis van zaken heeft die meedenkt is denk ik wel handig. Gaat toch om de temperatuur van vrouw en kind, niet onbelangrijk.
Komt goed, ik ben heel druk maar zal de komende dagen je berichten nog eens tegen het licht houden.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 04-12 18:13
Felicia schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 20:24:
[...]

Mjah, ik vind vooral de claim 4kW opgenomen vermogen en 12kW afgeleverd vermogen uiterst dubieus. De Masterwatt is dan een betere keus, want dan weet je zeker dat je voor een elektrische CV betaald zonder poespas.
Natuurkundig kan het dus niet, een WP haalt zijn overige vermogen (merkbaar) uit de buitenlucht. Dit product blijkbaar uit het niets.
Conclusie: Het MOET wel niet waar zijn anders hadden de makers al lang de NOBELprijs voor natuurkunde gekregen.
En Annechien Steenhuizen heeft het een jaar lang iedere dag om 20.00 uur over dit product :)

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 04-12 18:13
Felicia schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 20:35:
[...]

Eensch, het is gewoon fuzzy science. Het stukje op de site zegt ook dat het water met ionizatie wordt verwarmd, in bewging gebracht en nog iets waardoor hij 3x de energie opwekt. Euh, nee, de input energie wordt verdeeld over die 3 resulterende krachten 8)7
Een speciale zoutoplossing zorgt via de biostabil dat de flux van de kern naar de massa trekt en voila u zit er goedkoop warmpjes bij 7(8)7

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).


 • hesselbeertje
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 17:22
In dat geval gaat Frankrijk dus de wereld redden. Na stokbrood is dit dus het 2e succesvolle exportproduct? >:)

28 x AUO SunBravo + Fronius Symo 10.0 LIVE + Mitsubishi Zubadan 8kw om de stroom weer op te maken...

Bij dit soort berichten gaan mij de nekharen overeind staan, en vertrouw ik er met mijn "Nuchtere" Twente blik geen pepernoot meer van:
Geldt de wet van behoud van energie (de eerste hoofdwet) dan nog wel?
De wet van behoud van energie blijft vanzelfsprekend gelden. Je kan nooit ergens meer energie uithalen dan dat er in is gestopt.
Héhé, eindelijk iemand die het snapt!! Je kunt er niet meer uithalen, dan je erin stopt (Dus COP = 1)
Vaak wordt er vergeten dat deze wet alleen opgaat in een geïsoleerde situatie en ruim 2 eeuwen geleden is uitgevonden. De originele benaming is dan ook "mechanische equivalent van warmte" en was eigenlijk gebaseerd op de omzetting van kinetische energie.
OK, een natuurkundige wet, die 2 eeuw oud is werkt niet meer :? Dat zal dan wat worden als de zwaartekracht er mee stopt....... Laten we hopen van niet.

En een natuurkundige wet, die alleen opgaat in een geïsoleerde situatie, BOEIEND vertel vertel vertel, ik hang aan je lippen :+
Meer hedendaagse manieren om verschillende soorten van energie om te zetten in warmte waren in die tijd eigenlijk nog niet bekend. Wij passen ook niet de eerste en/of tweede hoofdwet toe je kan namelijk geen energie ergens bij verzinnen. In dit geval is ook de eerste wet van Differentiaal van toepassing.

Volgens deze wet geldt, dat de hoeveelheid warmte gelijk is, aan de toename van de inwendige energie + de geleverde arbeid. De inwendige energie betreft de van nature in natrium aanwezige energiepotentiaal in de vorm van positief geladen ionen en negatief geladen ionen. De geleverde arbeid is hier een vorm van toegevoegde energie (stroom) die zorgt voor een hogere output in de vorm van warmte dan de hoeveelheid stroom die er in gestopt wordt.
Ik heb het echt 6 keer gelezen, maar nu ben ik ze kwijt. Ik schakel mijn hulplijn in, @Zwerius snap jij bovenstaande :?
Kort samengevat, je gebruikt de reeds aanwezige (inwendige) energie, en activeert deze door nog een deel energie er aan toe te voegen.
Aahhh, nu snap ik het, het is de reeds aanwezige INWENDIGE energie. Nu valt het kwartje, ik ga nu mijn buitenunit binnen neer zetten, om er INWENDIGE energie van te maken :+

Man man man, wat een lariekoek :r :r

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • LangeFries
 • Registratie: Februari 2018
 • Laatst online: 07-12 21:31
@Grolsch Hij loopt op batterijen. Waneer je Natrium oxideert krijg je energie en natriumoxide oid. Het is alleen snel op.

Nibe F2120-12,VVM320, 4440Wp LG NeonR 1425Wp Solarwatt ZZO


 • Armin
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 07-12 05:36
Erwin_83 schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 06:35:
Ze rekenen ook zonder wp subsidie en met afsluitboete voor gas, daar gaat vast 3000 eurie de verkeerde kant op met rekenen.

Dat een wp met 7 jaar niet terug verdiend is kan ik begrijpen, maar op langere termijn speel ik minimaal quite ten opzichte van verwarming met een cv ketel. En daar komt nog eens het voordeel van zonnepanelen bij.

En hybride met dubbele kosten zou wel uit kunnen (zit er een cv ketel belang in dat stuk verwerkt?)
Ik vind de rekensom op zich niet zo heel gek. Slide 11 en ook 18 zelf geven aan dat er subsidie is, maar die gaat ongetwijfeld verdwijnen. Net zoals er ongetwijfeld een smerige afsluitboete gaat komen. Wie dit draadje volgt, ziet al het gedrag van de netbeheerders die tegen de wet in gewoon toch geld vragen. Die gaan uiteindelijk gewoon winnen en vastleggen dat afsluiting geld gaat kosten vrees ik.

Als je de rekensom volgt zie je dat het negatief uitvallen van de berekening komt door twee aannames.

1) De kosten van de overgang naar warmtepomp zelf. Die zijn met 10.500 aan de hoge kant. Niet alleen door het niet meerekenen van subsidie maar ook neemt men mee dat je een eventuele gaskookplaat moet verwijderen.

2) De tweede aanname is - niet verrassend voor een bank 8) - dat je de aanschaf volledig financiert. Deze combinatie (te hoge aanschafwaarde + dit volledig financieren) zorgt voor hoge maandlasten, en dus geen voordeel.

Het staat er ook: "De financieringskosten die horen bij een elektrische warmtepomp zijn hoger dan de maandelijkse besparing op de energiekosten"

Ikzelf plaats mij betreft (1) tussen de ING en Tweakers in. Ik denk dat ING te hoog rekent, maar ik denk ook dat veel Tweakers hier soms wel héél optimistisch omgaan met de aanschafkosten. Voor Tante Truus is het toch een bedrijf laten komen en een te dure offerte betalen. O-)

Maar optie (2) is natuurlijk subjectief. Betaal je het met contact spaargeld waar je enkel 0.1% rente op kreeg is het een ander verhaal dan als je aandelen moet verkopen die een dividend hadden van 3% per jaar. Echter als je in box 3 weer in de hogere tarieven viel, is aandelen verkopen met de Nederlandse belastingen juist weer snel aantrekkelijk.

Maar als de conclusie van ING ander formuleer als "lenen voor een wamtepomp is niet rendabel", is dat niet zo'n heel gekke conclusie vind ik ... O-)

 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 14:36

Felicia

🥚meisje?

Dylantje2 schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 21:48:
Zou dat ding cop 6-10 halen, en dan al het verbruik meten, zoals mijn pomp op dit moment..:-)
Jij hebt je sensoren toch nog steeds getweaked om de temperatuur goed te meten?

De mijne geeft een COP van de afgelopen maand op 5,7. Niet slecht @Ta 38 :D

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • hesselbeertje
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 17:22
Even een (door Google vertaalde) quote vanaf die site:
Ionische ketels zijn elektrische warmtegeneratoren met bijna perfecte efficiëntie (de verbruikte energie wordt bijna volledig hersteld in de vorm van warmte)
Aha. Zoiets vermoedden wij al ;)

Ik zal morgen een nette uitnodiging per digitale postduif versturen, voor het eten van een taartje. Ik ben bang dat meneer zijn buik al vol heeft.

[Voor 5% gewijzigd door hesselbeertje op 24-10-2019 21:57]

28 x AUO SunBravo + Fronius Symo 10.0 LIVE + Mitsubishi Zubadan 8kw om de stroom weer op te maken...


 • Zwerius
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 07-12 22:22
Grolsch schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 21:14:

Ik heb het echt 6 keer gelezen, maar nu ben ik ze kwijt. Ik schakel mijn hulplijn in, @Zwerius snap jij bovenstaande :?
Ik kom niet veel verder, dan dat deze meneer/firma door het strooien met een aantal moeilijke termen, de indruk probeert te wekken, dat ze op een hoog wetenschappelijk niveau met een technisch hoogstaand product werken, maar in werkelijkheid is het een onzin verhaal dat nergens op slaat.
Het kan niet veel meer zijn dan elektrische verwarming (COP=1) in een heel duur kastje.

Zwerius Kriegsman


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 14:36

Felicia

🥚meisje?

Dylantje2 schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 21:54:
[...]


kijk maar eens Tr bijna gelijk
Moet meerdere dagen lange runs hebben
Mjah, mijn Ta en Tr zijn zo'n 2 graden uit elkaar als ie loopt (ook met sensoren op de leiding geplakt). Die van jou zijn nu 0,1 graad uit elkaar, maar je WP is ook niet actief dus dat is logisch.

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • Armin
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 07-12 05:36
Diff_Angle schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 23:35:
[...]
0,0 tijd. Nieuw energiecontract afsluiten voor uitsluitend electra en je bent er vanaf. Zonder brieven of wat dan ook en uiteraard kosteloos. Gasloos v.a. oktober 2016
onetime in "Gas de deur uit doen: Gratis of toch niet? Deel 2"
Helaas sinds 1-1-2019 zijn de netbeheerders wakker geworden en is het flink aanpoten ondanks dat je de wet aan jouw zijde hebt.

Het - juridisch inderdaad slecht onderbouwde - nieuwe standpunt is dat ze de leidingen niet mogen laten liggen ivm milieuwetgeving, en dat ze ~700 euro kosten mogen rekenen ook als je géén opdracht geeft. Ze pakken vooralsnog niet door bij de rechter, maar je krijgt veel post en incassobureaus worden ook soms ingeschakeld. En men komt ook al steeds vaker langs om daadwerkelijk graafwerk in je tuin te doen.

Dus nee, geen makkelijke opgave meer.

 • Diff_Angle
 • Registratie: Mei 2019
 • Laatst online: 30-04-2020
Armin schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 23:45:
[...]


Helaas sinds 1-1-2019 zijn de netbeheerders wakker geworden en is het flink aanpoten ondanks dat je de wet aan jouw zijde hebt.

Het - juridisch inderdaad slecht onderbouwde - nieuwe standpunt is dat ze de leidingen niet mogen laten liggen ivm milieuwetgeving, en dat ze ~700 euro kosten mogen rekenen ook als je géén opdracht geeft. Ze pakken vooralsnog niet door bij de rechter, maar je krijgt veel post en incassobureaus worden ook soms ingeschakeld. En men komt ook al steeds vaker langs om daadwerkelijk graafwerk in je tuin te doen.

Dus nee, geen makkelijke opgave meer.
Als je weet hoe het werkt, kun je alle post ed. van netbeheerders negeren, eindgebruikers hebben geen enkele relatie met hen. De energieleverancier is de partij waar je als eindgebruiker een relatie mee hebt.

Panasonic 5kW H-serie, SolarEdge 6000HD Wave, 9350Wp JA Solar 275Wp


 • develdonk
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 02-12 20:49
amarkest schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 11:52:
@develdonk


Even een moment van bezinning: toch wel bizar hoe dit topic over de laatste paar jaar is uitgegroeid! Goed bezig allen :)
.........................................
De domotica (vera z-wave) doet ook nog wat het moet doen dus wellicht binnenkort maar eens gaan expirimenteren met rasp pi 4 met home automation... Helaas weinig projectjes meer die ik kan bedenken...


Wellicht een OTGW project voor geinteresseerden om warmtepompen wat inteligenter aan te sturen ?


@hansdegit
wat bedoel je hiermee? Ik stuur namelijk mijn ecodan aan via zijn eigen thermosstaat en via de 2e ingang. De 2e ingang hangt aan een relais wat weer aan z-wave netwerk hangt. Obv uitlezen temperatuur verloop binnenshuis tov temperatuur buitenshuis heb ik een aantal "voorspellende" scenes aangemaakt dat op het moment dat het temp x is buiten om 4 uur in de ochtend hij x uur lang aan moet staan.

Verder een algemene scene dat de circuleerpompen tijdens de zomer elke week 5 min aangaan zodat ze niet vastlopen.

gevolg: huis is in d eochtend (wanneer je fit bent) het koelst (maar vloer is altijd warm) en gedurende de dag als je moe begint te worden (en dus sneller koud hebt) wordt het 0.5 graad warmer. Kind kan dus de was doen...?

DWTW 2,3m, Ecodan 10kw, 13kWp (oost-west 12° Jinko Solar/Growatt), Rc >5, Hr++, Vera edge

offtopic:
Iemand enig idee waarom zoveel personen van die gekke blokjes onder hun Nickname hebben staan :? Kheb het gevoel dat ik op de website van Legoland zit te kijken

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • TriLithium
 • Registratie: December 1999
 • Laatst online: 04-12 19:42

TriLithium

7800Wp E/W + 7.5 kW Ecodan

Grolsch schreef op vrijdag 25 oktober 2019 @ 09:06:
offtopic:
Iemand enig idee waarom zoveel personen van die gekke blokjes onder hun Nickname hebben staan :? Kheb het gevoel dat ik op de website van Legoland zit te kijken
Van de profiiel pagina:
Als je geen avatar kiest wordt onderstaand "Identicon" gebruikt om andere gebruikers te helpen je te herkennen. Bijvoorbeeld om sneller te zien dat je meerdere keren reageerde in een forumtopic of bij een artikel.

 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Nu online

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

sorry

[Voor 98% gewijzigd door Dylantje2 op 25-10-2019 09:23]

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 14:36

Felicia

🥚meisje?

Dylantje2 schreef op donderdag 24 oktober 2019 @ 22:31:
Maar mijn vraag blijft staan
Pana regelt zelf de Dt...die is nu ong. 2-3 omdat ik dat kan zien. [ setting staat op 15, staat in de manual hoe groter hoe zuiniger ]

Maar iemand die niets ziet van zijn pana..

Hoe kan iedereen het over een Dt van 5 hebben, als de pana zelf maar een Dt van 2-3 aanhoud?
Jouw systeem had in de winter van vorig jaar toch anders ook een dT van 7 á 8. Als er maar genoeg afgifte is dan is dT 5 prima te doen. Een lagere dT in de praktijk is gewoon dat je WP met 2 vingers in z'n neus zit te werken. Dit van mij liep op ene gegeven moment op dT 1,25 volgens de interne monitor. Maar wel op Ta40 met zo'n 4kW afgifte.

En voor de 100e keer, dat je dT 15 instelt wil niet zeggen dat ja WP magischerwijs meer afgifte creëert. Ik heb de dT bij mij ook hoog en laag gehad, enige wat ik in de logging echt kon aanwijzen dat dit impact had was dat de waterpomp harder ging lopen bij een lagere dT instelling.

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?


 • kmf
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Wat een gezeur over dt in de morgen... een automotor is ook het efficiënts op een cruise snelheid van 80km/h. Maar een cruisesnelheid van 30km/h is toch echt zuiniger in verbruik.

One thing's certain: the iPad seriously increases toilet time.


 • Felicia
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 14:36

Felicia

🥚meisje?

kmf schreef op vrijdag 25 oktober 2019 @ 10:07:
Wat een gezeur over dt in de morgen... een automotor is ook het efficiënts op een cruise snelheid van 80km/h. Maar een cruisesnelheid van 30km/h is toch echt zuiniger in verbruik.
En hij is het meest zuinige als die niets hoeft te doen, dus daar heb je meteen de analogie met isoleren :+

Ik draag een rok, wat is jouw excuus?

Nickkie55 schreef op vrijdag 25 oktober 2019 @ 12:39:
[...]
Met een cosinus phi van 1: 400x16x1.73x1 = 11 kW
Maal de COP (van zeg 4) is toch echt 44 kW. Kan dus.
Vraag is wel welk kasteel zo'n enorme warmtebehoefte heeft. De gemiddelde NL woning kun je prima met zo'n 7 kW verwarmen (en rijtjeswoningen met nog minder).

WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 + Ubbink AirExcellent. Stuur DM voor €50 Raisin bonus.


 • pleio65
 • Registratie: April 2015
 • Laatst online: 25-11 22:34

pleio65

https://tixl.org

Baapje327 schreef op vrijdag 25 oktober 2019 @ 21:22:
[...]


Heel interessant deze vorm van nachtverlaging. Hoe heb je de tempshift ingeregeld? (ik kon 't niet zo snel vinden) Je bedoelt daarmee een stooklijn verlaging toch? Hetzelfde als je op de afstandsbediening handmatig kunt doen. (bij panasonic iig). Met pijltje omlaag...
Je hebt je war stooklijn waar je tot 5 graden onder en tot 5 graden daarboven instellen kunt. Ik doe dat met de timer.
Bufferen in dit geval op het moment dat de temperatuur buiten het hoogst is. Stapsgewijs de temperatuur verhogen om te voorkomen dat de WP zo snel mogelijk het ingestelde doel +5 gaat bereiken. Je kunt hier mee experimenteren.
Om 13:00 +1. 14:00 +2 15:00 +4 16;00 +5. 18:00 0 en 21:30 -1. Was de afgelopen week. Als het aankomende het kouder is stel ik het stookprotocol weer bij.

Gasloos juli 2018. Pana WH-MDC09H3E5. Zonneboiler 2x 1000 liter, 166 vacuümbuizen. 10.150 Wp. CV-houtkachels 18Kw en 4Kw.


 • Babbel1
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 17:52

Babbel1

Test2

Goed om te horen dat de Loria SWW run een normaal patroon laat zien. En dat het niet alleen door mijn configuratie komt.

Ik had eerst alleen een WPB gecombineerd met CV. Omdat de WPB op een open zolder staat hoor je hem redelijk qua luchtgeluid. Omdat afsluiten geen optie is, heb ik middels de SWW kit de Loria aangesloten op het spiraal. Ik kan nu kiezen tussen SWW via WPB alleen, Combi of SWW bedrijf tussen WPB en Loria samen.

Loria is aangesloten op een Chronotherm Vision Modulation. Door de codes uit dit forum kan ik nu via ketel-instellingen ook de verschuiving voorbij de 4,5 beperking duwen.

Pv 4KwP, Atlantic WPB, Techneco Loria 8kw, gasloos sinds 29-8-2019


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 04-12 18:13
Link123 schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 08:40:
Met verbazing lees ik op dit forum hoeveel kennis er bij jullie aanwezig is. Laat ik me nu net aan het oriënteren zijn op een combinatie PV en lucht/water warmtepomp. Ik heb inmiddels een aantal offertes gehad maar deze lopen erg uiteen in installatie en in kosten. Mij geeft dat nog geen goed gevoel.

Mijn vraag op basis van situatie:

Woning 850m3 225m2 2 verdiepingen volledig vloerverwarming beneden met extra radiatoren beneden en boven. Woning is 1999 Energielabel A
Huidig verbruik: 7500kwh (woning + elec auto) gas 2400m3

Op dak op zuidkant kunnen we 30 panelen kwijt.

Wat is volgens jullie een passende installatie voor deze situatie.

Denk ook aan welke panelen en wat te doen micro omvormer, omvormer of omvormer met optimizers.

Ben zeer benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.
Mitsubishi zubadan 11.2 type puhz-shw112yaa+ersc-vm2c

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).

Link123 schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 08:40:
Met verbazing lees ik op dit forum hoeveel kennis er bij jullie aanwezig is. Laat ik me nu net aan het oriënteren zijn op een combinatie PV en lucht/water warmtepomp. Ik heb inmiddels een aantal offertes gehad maar deze lopen erg uiteen in installatie en in kosten. Mij geeft dat nog geen goed gevoel.

Mijn vraag op basis van situatie:

Woning 850m3 225m2 2 verdiepingen volledig vloerverwarming beneden met extra radiatoren beneden en boven. Woning is 1999 Energielabel A
Huidig verbruik: 7500kwh (woning + elec auto) gas 2400m3

Op dak op zuidkant kunnen we 30 panelen kwijt.

Wat is volgens jullie een passende installatie voor deze situatie.

Denk ook aan welke panelen en wat te doen micro omvormer, omvormer of omvormer met optimizers.

Ben zeer benieuwd hoe jullie hier tegenaan kijken.
Wil je 24*7 gaan verwarmen of ook nog nachtverlaging gaan toepassen :?

Als je bereid bent 24*7 te gaan verwarmen heb je naar mijn idee voldoende aan de PUHZ-SW100V/YAA(-BS)

Als je wel nachtverlaging wilt toepassen zou ik gaan voor de PUHZ-SHW112V/YAA(-BS)

Qua minimaal modulatieniveau verschillen ze niet zoveel,

PVOUPUT - 7000WP - 40 x SF175 - Fronius Symo 8.2-3-M - Twente


 • Oxellaar
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
Felicia schreef op vrijdag 25 oktober 2019 @ 09:48:
[...]

Ik ken dat stukje in de handleiding, heb daar ook aan m'n haren gekrabt. Leuk dat je 'm op 15 hebt staan maar dat kan je afgifte helemaal niet aan. Misschien als je 'm op Ta 80 zet wel maar niet met Ta 30 want dan zou je 15 graden retour krijgen.

Maar niemand die het definitief kan zeggen, misschien doelen ze wel op dT 15 van het koudemiddel en niet van je CV water. @Oxellaar weet dat vast wel, wat is de dT van het koudemiddel normaliter bij een WP?

[...]

De wet zegt ook dat je 120 op de snelweg mag maar in de file haal je misschien ook maar 30.

[...]

Het móet dus helemaal niet. Lage dT betekent gewoon dat je WP het lekker rustig aan doet en niet te hard hoeft te werken wat dan ook weer je zuinige WP prima verklaart.
Een dT van 15 is erg laag, zeker als er flink vermogen draait. Stel je persgasT is 65 a 70 graden, dan zou er 50 a 55 graden vloeistof terug gaan. Je zou dan een groot gedeelta van de warmte niet benutten.
Meestal ligt de vloeistofT uit de TSA een paar graden boven de aanvoerT van het water.
En dan ongeveer 5K dT op het cv water. 15K is veel te veel.

Volgens de specs van nagenoeg iedere warmtepomp wil men een flow van +/- 170L/h/kW, wat resulteert in een dT van ongeveer 5K.

Geen idee waar die 15K vandaan komt

@Felicia Zit nog even te kijken...
Misschien dat ze 15K dT condensatieT(koudemiddel) vs aanvoerT (cv water) bedoelen.
Bij 410a is 26 bar ongeveer 45 graden condensatietemperatuur.
Als je dan 25/30 cv zijdig draait, zijn dat geen vreemde waardes, dan heb je 15K dT

De condensatieT is de temperatuur die bij de druk hoort van het koudemiddel, min de persgas oververhitting van ongeveer 30 a 35c. Is je persgas continu veel hoger, dan is er een koudemiddel tekort.
Is hij continu veel lager, dan is er een overvulling. De compressor draait dan nat, vloeistof dus. Beide zijn erg slecht voor de compressor. Let wel...alleen na een tijdje op maximaal vermogen kun je deze temperatuur meten.

[Voor 29% gewijzigd door Oxellaar op 26-10-2019 11:21]

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond


 • amarkest
 • Registratie: Februari 2014
 • Laatst online: 29-11 17:07
@ElgaFreak

ANNA/ADAM/ELGA

Dankzij ANNA's Ta Tr en vermogen grafieken een flipperende 3-weg klep vd Boiler-CV in een vroeg stadium gevonden.

Ws startte de WP daarom regelmatig te laat op.

[Voor 4% gewijzigd door amarkest op 26-10-2019 17:36]


 • tdw
 • Registratie: Augustus 2004
 • Nu online

tdw

Amai seg!

Oxellaar schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 14:07:
Eerlijk dat je zo makkelijk toegeeft er niet van te snappen
Bekijk het van de positieve kant: Als je installatie te weinig vermogen heeft je huis te verwarmen, is ie in ieder geval niet te groot en dat gaat pendelgedrag tegen :Y)

"There is that sort of assumption by the government that we're all driving around at 8 o'clock in the morning to be really annoying"
~ James May


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 04-12 18:13
Link123 schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 13:22:
[...]

Kort en bondig😀. Moet ik er geen buffervat bij? En specifiek Mitsubishi en geen ander merk?
Sorry, ik stond bij de kassa in de supermarkt en mijn telefoon dat typt niet zo makkelijk met die WP handen van me. Het vermogen is berekend op basis van mijn eigen formule (koevlaas2 formule) 2400x8/1650 = 11,63 kW.
Met een Zubadan 11.2 kan ik eigenlijk wel garanderen dat de woning nooit te koud gaat worden.

Je vloer is de buffer, extra buffervat is indien geen naregeling per groep op de vloerverdelers geinstalleerd word (volledig/alle groepen) niet nodig.
Zou je wel buffer willen dan is een 200L een mooie maat.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).


 • koevlaas2
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 04-12 18:13
Fullpower schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 11:57:
Ik heb een warmtepomp installatie waarbij de installateur moeite heeft om de zaak waterdicht te krijgen. Al vanaf het begin problemen. Nu ik de installatie heb ingepakt met Armaflex worden lekkende koppelingen zichtbaar (waarschijnlijk eerder niet gemerkt doordat het beetje water kon verdampen).

Hierdoor is de installatie vanaf het begin veelvuldig (keer of 4 per jaar ofzo) met vers water gevuld. Nu maak ik mij zorgen over doorroesten van de boiler of buffervat. Nu stelt de installateur voor om er een corrosie werende vloeistof in te doen (na alle hennep koppelingen opnieuw te hebben gedaan).

Ontzettend balen, want alle isolatie moet ik er weer van af halen. Het lijken vooral de koppelingen met hennep die voor de problemen zorgen.

Wat is jullie idee hierbij? Hoe schadelijk is het telkens opnieuw vullen van een emaille boiler zonder anode nu echt? Is het een goed idee dat middel in de installatie te doen? Kan het ook kwaad doen?
Zo snel roest eea niet door hoor, maar wel lekker als het binnen afzienbare tijd waterdicht is.
Hennep dat ligt hier werkeloos, ik gebruik overal locktite voor. Lekt er wat dan draai je of een stukje verder aan of je haalt juist los en dan nog meer locktite erom heen en weer vast draaien.

9990 Wp, Ecodan R32 7,5 , WTW ventilatie, Daikin FTXM35M(R) (5x), Doorstroomverwarmer, Douche WTW, Emco Novette Twin met LFP accu 51.2V 40Ah, Opel Vivaro DC L3H1 75kW (2023).


 • Dylantje2
 • Registratie: April 2007
 • Nu online

Dylantje2

sorry Bricklayere here :-)

Fullpower schreef op zaterdag 26 oktober 2019 @ 11:57:
Ik heb een warmtepomp installatie waarbij de installateur moeite heeft om de zaak waterdicht te krijgen. Al vanaf het begin problemen. Nu ik de installatie heb ingepakt met Armaflex worden lekkende koppelingen zichtbaar (waarschijnlijk eerder niet gemerkt doordat het beetje water kon verdampen).

Hierdoor is de installatie vanaf het begin veelvuldig (keer of 4 per jaar ofzo) met vers water gevuld. Nu maak ik mij zorgen over doorroesten van de boiler of buffervat. Nu stelt de installateur voor om er een corrosie werende vloeistof in te doen (na alle hennep koppelingen opnieuw te hebben gedaan).

Ontzettend balen, want alle isolatie moet ik er weer van af halen. Het lijken vooral de koppelingen met hennep die voor de problemen zorgen.

Wat is jullie idee hierbij? Hoe schadelijk is het telkens opnieuw vullen van een emaille boiler zonder anode nu echt? Is het een goed idee dat middel in de installatie te doen? Kan het ook kwaad doen?
Loctite 55..
Zelf ff doen
Dan alles weer netjes isoleren.

zonneboiler, pelletkachel, 27 panels, Atlantic Wpb, pana 5 Kw H met LANbox, Domoticz, Grafana, Solarmeters, WPboiler: http://wqd.nl/dP9y, WP: http://wqd.nl/9GVg, Pana H versie thread: https://bit.ly/2Or4Unp


 • Oxellaar
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
@Dylantje2 Loctite 55 is goed voor nieuwe draadverbindingen, erg goed zelfs.
Maar lastige verbindingen, oude draad, dan is er niets beter dan hennep met fitterskit. Daar kun je bijna een band mee plakken.

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0 - ME WSH-LN25I Diamond

Pagina: 1 2 3 ... 31

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee