Allen, na een tijdje meegelezen te hebben ben ik benieuwd of jullie input hebben op mijn situatie, en waar rekening mee te houden tijdens de renovatie van een net aangekocht oud huis.
Lopen later deze week met een aannemer door het huis om een eerste plan te maken (we gaan er pas van de zomer in).
Huidige status:
* Huis uit ~1925 dat niet is nageisoleerd (totaal 150m^2)
* CV-ketel staat op zolder en is 20 jaar oud, daar moet dus "iets" mee.
* Plat dak met aan weerszijden twee schuine daken met dakkapel
* Plat dak heeft ruimte voor buitenunit/monoblock, maar icm met houten dak lijkt me dit niet het meest logisch, liever plempen we het op termijn vol met PV.
Voorlopig plan:
* CV ketel nog één winter behouden, naisoleren en dan overstap naar hybride/full-electric, dit om de warmtevraag goed in te kunnen schatten.
* Begane grond: Houtenbalkenvloer verwijderen in woonkamer+keuken en schuimbeton+vvw plaatsen (40m^2), daarop de bestaande eikenhoutenvloer verlijmen. Gezien het oppervlak van de vvw met 10 cm hoh lijkt me 6 groepen van ~65 m realistisch?
Schuimbeton wordt deels ingegeven door opkomend vocht in de muren en feit dat kruipruimte nu geen luik heeft....
Stel ik heb een minimaal vermogen van 3kW (met 9kW unit) dan heb ik een flow nodig van 3kW/5/4.2 *60 = 8.6L per minuut, is dat typisch haalbaar met 40m^2 vvw?
* Spouwmuur isoleren
* Overige isolatie zoals ramen en dak
* Eventueel: ook vvw in de badkamer als hoofdverwarming (hangt van de centjes af).
Hoe dit goed voor te bereiden voor overstap naar warmtepomp
* Gezien de locatie van huidige CV ketel (bovenin huis) lijkt een split unit in tuin het meest logisch, want dit voorkomt een dubbele leiding voor SWW bij kiezen voor monoblock (bestaan er hybrides icm monoblock?)
Naast de huidige locatie van CV is in principe ruimte voor een boilervat, moet bekeken worden of dit ook kan qua gewicht.
Qua voorbereiding moeten we dan denk ik zorgen voor minimaal 26 mm toevoer naar de vvw op de begane grond, correct? Of moeten we liever nog iets 'dikker' gaan om later ook aftakkingen (eventueel) naar de andere verdiepingen te kunnen maken.
* Stel we gaan wel voor een monoblock in de tuin, dan
- kan ik eventueel één dikke pijp naar zolder laten gaan voor de verwarming, en wellicht combineren met een aparte warmtepompboiler die misschien wel op het platte dak kan?
- loopt zo'n dikke pijp van een monoblock liever door het huis heen of kan via de gevel ook?
Elke feedback/opmerking is welkom.