Nouja, zo gek is dat nou ook weer niet. De verwachtingen van de afgelopen jaren hebben er structureel naast gezeten. Het is niet heel erg gek dat we anders naar woningbehoefte kijken, dan 10 jaar geleden. Het is nu namelijk overduidelijk dat we tijdens de crisis niet hadden moeten stoppen met bouwen.
Laten we bovenal, los van dit, ook ons even herinneren dat we met de oude meetmethode OOK een gigantisch tekort hadden, and counting. Het is niet zo dat deze rekenmethode het verschil maakt tussen wel of geen woningnood, het zegt alleen wat over hoe erg de woningnood is.
Oké. Dus er is een groter woningtekort door een nieuwe meetmethode. Dat kan natuurlijk, is in principe niks mis mee. Maar het wordt interessanter:
[...]
Ja. Hallo! Oftewel we gaan de overschotten in Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland niet meetellen om het woningtekort te berekenen. Hier is totaal geen basis voor: want we kennen allemaal het waterbedeffect.
Wat is dit nou voor bullcrap. Echt.
Wat er in het onderzoek staat klopt gewoon. Wie in Amsterdam wil wonen gaat niet uitwijken naar Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland. Wie in Amsterdam wil wonen kan naar Amstelveen of Almere, en wie in Almere wou wonen naar Lelystad en zo verder. Dat is het punt wat men wil maken.
Wat blijkt nu? Mensen verhuizen eigenlijk helemaal niet zo veel naar een minder goede locatie, want ze houden er over het algemeen niet enorm veel geld aan over (of je moet serieus ver weg verhuizen, maar dat weegt voor velen niet tegen het verlies op want 'reizen' wordt relatief zwaar belast in NL) en mensen zijn vaak verknocht aan hun huidige woonlocatie. Zo elastisch is een woning helemaal niet, die wissel je niet effe in zoals een auto.
De doorstroming is al een paar jaar 'stuk' en flinke overwaarde lijkt het verschil ook niet te maken. Dat zie je ook aan cijfers, het aanbod is enorm laag. Krapteindicator staat historisch laag.
Het waterbedeffect zou natuurlijk zijn als er voldoende aanbod was en er veel doorstroming was.
Of: als de huizen in de genoemde provincies zó goedkoop waren, dat je er echt voor een prikkie woonde én dat je dit zonder problemen makkelijk kon financieren. Zodat juist de 'goedkoopheid' een aantrekkingskracht is voor de doorstromer.
Als wat je stelt klopt, namelijk dat er 'overschotten' bestaan in de door jou genoemde provincies (in het artikel zelf staat het niet voor niks tussen aanhalingstekens), waardoor er serieus lage prijzen in de periferie worden gevraagd, dan zou die doorstroming goed werken. Echter, dit is dus niet zo. Als je denkt dat er in Groningen hele straten zijn met leegstaande huizen, dan heb je het
volledig verkeerd. Zelfs in gebieden die serieus door aardbevingen zijn getroffen moet je nog zoeken naar leegstand

. Er is geen overschot, de markt is daar gewoon wat meer in evenwicht omdat er minder vraag is. "Iets meer in evenwicht" is niet hetzelfde als "in evenwicht". Zelfs in de genoemde provincies is de krapteindicator lager dan 15 / 5 jaar geleden in de Randstad.
En zelfs al wás er overschot, dan is overschot in Middelburg hooguit een oplossing voor Bergen op Zoom. Maar geen oplossing voor Breda. Terwijl het grootste tekort in Eindhoven zit.
Het slaat nergens om op dat tekort te zeggen "nou dan ga je toch in Middelburg wonen"; da's 1.5 uur rijden / 150km. Rekenend met 19 cent per kilometer en 4 kantoordagen per week is dat ruim 900 euro per maand aan woon-werkverkeer. Da's bijna 3 ton hypotheek (als je het kon afsluiten).
Nee, de starter met een leuke baan dichtbij vrienden en familie in Amsterdam kan je niet verkopen dat 'ie maar lekker in Hoogezand moet gaan wonen omdat het daar nog lukt met z'n salaris. In dat geval heb je wel degelijk een tekort.
Ik denk zelf dat het waterbedeffect niet echt ontstaat door verhuizingen naar buurgemeenten. Ik denk eerder dat mensen uit Amsterdam hun overwaarde cashen en voor een prikkie in Zwolle of Amersfoort komen wonen (2 jaar geleden

). En omdat het woningtekort daar óók al gigantisch is, bepalen zij de woningprijzen en komen starters er nooit tussen. Als er 50 woningzoekenden zijn waarvan er drie 100k overwaarde hebben en er komen 2 huizen te koop, dan kan je raden wat er gebeurt. Want dat is naar mijn idee ongeveer de verhouding waarop het nu speelt.
Het gros blijft gewoon zitten waar 'ie zit (en kan ook niet zomaar anders), en de markt zit zo al dik 2 jaar op slot.
Oké, dus boven de 25 en meerdere andere huishoudens op 1 adres (lees: polen en bulgaren). En studentenwoningen tellen ook mee. Dus hoe meer opgekrotte arbeidsmigranten en hoe meer studenten hoe groter het woningtekort.
Dames en heren. Laat bovenstaand eens goed op je inwerken.
Wat een idioot land.

Daar zit toch ook een kern van waarheid in? Studenten worden naar verloop van tijd woningzoekend, anders blijven ze in hun studentenkamer plakken of worden ze 'boomerangkind' en gaan ze terug naar hun ouders. Er zijn ruim voldoende nieuwsartikelen die beide trends bevestigen; het studentenkamertekort komt ook niet omdat er zoveel meer studenten zijn.
Er studeren ieder jaar 80.000 jongeren af als ik zo snel wat rond google.
Of je alle Polen en Bulgaren, mits het seizoensarbeiders zijn, wil meetellen is inderdaad een discussie waardig, al is het echt de vraag hoeveel daarvan er legaal zijn ingeschreven en dus daadwerkelijk meetellen.
Maar bovenal is mijn punt: zelfs al heb je gelijk en is die 335.000 vééél te hoog. Zelfs al is het woningtekort in Nederland de helft... Dan nog kom je letterlijk een volledige stad tekort (!) en dat is gewoon vrij lullig voor de starters van nu die geen kant op kunnen.
Verder twijfelt geloof ik helemaal niemand aan de onmogelijkheid van de woningmarkt voor starters (en hun gebrek aan doorstroommogelijkheden als ze samen tot het gaatje gaan voor een startersappartement).
En dat de woningbouw sinds de crisis daar gedeeltelijk de veroorzaker van is. 70.000 woningen per jaar bijbouwen is simpelweg te weinig als we de komende jaren net zoveel geboortes, sterftes en migratie kennen. In dat licht vind ik de stelling dat we naar +885k in 10 jaar moeten (aka 88k per jaar) helemaal niet gek klinken.
Tot slot: er is weinig reden om te twijfelen aan de validiteit van dit rapport, want het zou Ollongren een heel stuk beter uitkomen als dit rapport zei 'joh er is niks aan de hand'.
[
Voor 5% gewijzigd door
Richh op 23-06-2020 00:02
]