Misschien een beetje andersom. Alles gaat door het dak door de 'zekerheid' dat woningen schaars zijn en schaars blijven. Daarom gaat iedereen er vanuit dat je woning zijn waarde wel houdt, en de komende jaren eerder enkele 10k per jaar in waarde stijgt dan in waarde daalt. En als je toch die 'zekerheid' hebt, dan kun je net zo goed nu enkele 10k extra betalen om een woning te krijgen, want dat verdien je dubbel en dwars weer terug.
Maar even de knuppel in het hoenderhok,
is dat tekort nou werkelijk het probleem en
is het tekort eigenlijk wel 'groot'? Die 300.000 huizen die regelmatig voorbij komen is natuurlijk een heleboel huizen, meer dan de stad Utrecht heeft. Aan de andere kant is het ook maar een paar procent van onze huizenvoorraad. Dat is in mijn ogen niet echt heel groot. Er hoeven geen heel dramatische dingen te gebeuren om de vraag naar woningen te laten dalen. Bijvoorbeeld jongeren die langer thuis blijven wonen (die trend is al een tijd geleden ingezet), bij een economische teruggang zullen waarschijnlijk veel meer jongeren langer thuis blijven wonen. Als je geen baan krijgt, dan heb je ook geen reden om voor je werk te verhuizen... En bij onzekerheid over je toekomst willen veel jongeren toch liever niet ook nog een eigen huishouden moeten hebben. En zo zijn er een hoop meer factoren die dat (relatief kleine) tekort kunnen laten omslaan naar een overschot. Zeker lokaal. Als dat besef eenmaal doordringt, zouden mensen dan nog steeds denken dat de huizenprijzen de komende jaren wel enkele 10k's per jaar zullen stijgen?
Maar goed, een tekort is een tekort natuurlijk en er moet zeker gebouwd worden. Ik denk echter dat dit niet het
werkelijke probleem is. Het werkelijke probleem is dat een heleboel mensen simpelweg geen woning kunnen (of beter: mogen) betalen. Zelfs als de woningprijzen kelderen en je als starter weer voor 2 ton hypotheek een huis kunt kopen, dan is dat nog steeds iets wat een groot deel van de mensen niet kunnen betalen. 1 op de 3 huishoudens heeft een inkomen dat niet genoeg is om 2 ton te lenen. Ik vermoed dat dit bij starters, die vaak aan het begin van hun carrière zitten, nog wel iets hoger ligt. Een groot deel van die mensen komt simpelweg niet aan een woning, omdat het aantal sociale huurwoningen alleen maar afneemt en ze vaak ook niet voldoen aan de inkomenseisen voor het kleine beetje betaalbare huur in de vrije sector.
Dus zelfs als we nou als door een mirakel ineens een stad van 300.000 woningen uit de grond zouden toveren, dan nog zouden heel veel mensen problemen hebben met het vinden van een woning.