Prima, LCR, volgens mij hebben we het over hetzelfde. Ik heb overigens niet gezegd dat banken op dit moment de balans oneindig kunnen verlengen, ik redeneerde vanuit mijzelf om vandaar de logica te onderbouwen dat banken de grenzen opzoeken, lees het maar eens na.
[...]
Kun jij hard maken dat deze garantie de staat geld heeft gekost en hoeveel?
En ik heb al een keer gezegd dat het geen subsidie is maar een verzekering, dus is het een verzekering voor de bank of voor de consument?
Ja en nee. Nee, ik kan het niet kwantificeren, maar garanties kosten
altijd geld. Iedereen die zegt dat dit niet zo is, is (IMO) ofwel erg naïef, of heeft een belang om anderen zand in de ogen te strooien (e.g. destijds Marcel van Dam over de NHG).
Waarom is dit zo?
Ga maar eens 1000 euro pp garant staan voor 1000 mensen, allemaal met een default risico van 0.01 procent. Statistisch gezien zal je voor 10 mensen 1000 euro moeten betalen. Dat kost je dus 10k over deze 1000 garanties. Iedere garantie kost dus in principe statistisch een 10-tje, en dat is de subsidie die je geeft aan degene voor wie je garant staat (hoewel je in de praktijk nooit 10 euro voor een individuele garantie uitbetaald, alleen maar niks of 1000 euro).
In de woningmarkt casus betekent dit dat banken (of consumenten of zelfs allebei in welk ratio dan ook, wat jij wil, dit laat ik even lopen) een minder groot risico lopen (lager risicoprofiel) door de staatsgarantie van de NHG, zij zullen daardoor voor lagere percentages geld uit de markt kunnen aantrekken (of lagere kosten aan de passiva kant van het geschepte geld, wat jij wil). De overheid staat garantie met een bepaald risico, heeft dus een hoger risicoprofiel en zal dus als gevolg een hoger percentage rente moeten betalen op obligaties -> dit zijn uiteindelijk de kosten van de garantie voor de overheid en dus de belastingbetaler.
Nogmaals, ik heb de cijfers niet, volgens mij kan niemand de risico's op de NL huizenmarkt precies kwantificeren, maar de kosten van een garantie zijn: "hoogte van garantie" maal "risico". Beide zijn bij de NGH in ieder geval niet nul, dus de garantie is niet gratis. Logisch ook, want anders zou het concept "Garant staan" helemaal niet bestaan.
Heb ik het met deze onderbouwing hard genoeg voor je gemaakt?
Daarbij laat ik mijn stelling staan dat bij introductie van non-recoursehypotheken in NL er geen NHG meer hoeft te zijn. Met als gevolg dat er geen extra subsidie meer is vanuit de belastingbetaler (waarvan ook de banken IMO in ieder geval een deel pakken, maar als je ik daarvan niet heb kunnen overtuigen: soit) en geen overheadskosten van de NHG zelf. Dit is voordeel voor de maatschappij als geheel.
[...]
Het probleem is dat er niet alleen recourse en non-recourse staten zijn, maar ook nog staten die er 'half tussen hangen'. Overigens is er genoeg onderzoek naar gedaan die het niet hard kan maken per staat:
Deficiency Judgments as a Mortgage Pricing Factor
Vind geen 'prijs' (hypotheekrente) verschil tussen de staten, maar de overheid geeft ook in sommige staten weer ondersteuning, daarmee is het lastig vergelijken.
"US personal bankruptcy laws are very generous relative to most other industrialised countries," Dr Ghent told ABC News. "Thus, this makes even recourse mortgages in the US more like partial recourse relative to those in other industrialised countries."
Bron
Dus volgens mij is het antwoord op jouw vraag,
nee, er is geen verschil tussen staten.
Maar mijn argument was dat de US/UK banken 'vervelender' waren en dat is prima te zien:
Rankings by Country of Mortgage Interest Rate
Ranking | Land | Hypotheekrente |
5. | United States | 4.27% |
69. | United Kingdom | 3.25% |
75. | Netherlands | 2.51% |
87. | Germany | 1.89% |
Dus dat geweldig 'sleutel inleveren', levert je een fors hogere rente op. (
Waarschijnlijk helpt het niet mee dat daar sowieso meer executies plaats vinden.)
Maar ook krijg je dat banken ineens 'geen zin meer hebben om te lenen'
aan mensen met een slechte kredietscore en daardoor neemt zelfs het huizenbezit AF!
En de creditscore is niet te vergelijken met een BKR registratie die na 5 jaar altijd weg is... Je kunt gewoon 10 jaar een aantekening houden als je pech hebt (en daarna nog steeds een slechte score hebben)
Als ik naar mijn hypotheek kijk, dan betaal ik liever een procentje minder, dan dat ik de mogelijkheid om 'de sleutel in te leveren'. Op de hele looptijd scheelt dat zo'n 15% van de woningwaarde aan interest... daarvoor wil ik best 'een beetje harder mijn best doen voor de bank'.
Ik ga hier heel kort door de bocht, maar ik ben bang dat ik anders in herhaling val:
Ik constateer (op basis van het vetgedrukte) dat je niet hebt kunnen onderbouwen dat de Amerikaanse krediet cultuur wordt veroorzaakt door non-recourse hypotheken. De conclusie dat wij in Nederland bij introductie (of zelfs verplichting) van non-recourse hypotheken "Amerikaanse toestanden" zullen krijgen is daarom IMO niet gegrond.
De rest van je betoog mist daarmee fundering, en we krijgen een scheve discussie als ik op die cijfers en argumentatie in ga.
[...]
Het vetgedrukte is een mening, geen feit. Het was de mening/keuze/uitleg van de politiek. Het faillissement van DSB ging ook prima.
The Myth of Too Big To Fail
Let's agree to disagree. Het kan waar zijn dat banken nu too-big-to-fail zijn, het kan een complot te zijn van politici om dit burgers wijs te maken en zodoende geld over te hevelen van de maatschappij naar eigenaars van en grootverdieners bij banken. Wij leken zullen de waarheid nooit weten. Feit is wel dat - bij hetgeen ik voorstel in eerdere posts - het voor politici een stuk lastiger is om de maatschappij te laten geloven dat banken gered moeten worden om de maatschappij te beschermen. Oh ja, ik was trouwens de Griekenland bail-out nog even vergeten, die mag je ook rustig aan het lijstje van bankreddingen toevoegen.
[...]
De 'markt zijn werk laten doen' werkt niet, dat is een illusie. Kinderarbeid, ziekmakende stoffen, levensgevaarlijke electronica, staatssteun (in het buitenland), kartelvorming & monopolies, misleidende labels en reclames en doe nog wat paard door mijn gehakt.
De spelregels moeten helder zijn en de spelregels voor banken zijn 100x stricter dan voor de V&D.
Daarmee is de overheid ook deels verantwoordelijk voor de bankencrisis. Zij bepaalden de spelregels en zijn daarmee dus ook een gedeelte van het probleem.
Dit stuk van je post laat ik even lopen, ik denk dat we een verschil van mening hebben over wat kapitalisme nu precies is en hoe het werkt/zou moeten werken. Dit is denk ik te algemeen om in een huizenmarkt topic te bediscussiëren.