Had dit niet meegekregen, maar is wat mij betreft wel een goede ontwikkeling. Toen ik en mijn vriendin onze huizenjacht anderhalf jaar geleden begonnen, had ik nog nooit van het fenomeen funderingsproblemen gehoord, laat staan van de enorme financiële consequenties. Ik kom zelf uit Groningen en daar spelen deze problemen vrijwel niet. In delen van de randstad kennelijk wel.
We hadden meteen in het begin van de zoektocht een schitterend jaren '30 appartement gevonden voor een wel heel scherpe prijs. Zag er van binnen prima uit en stond ook nog eens al twee maanden te koop! Ineens in een enorme overspannen markt zomaar een pareltje voor het oprapen... natuurlijk moeten dan eigenlijk alle alarmbellen al afgaan. Maar in de ronkende Funda teksten was er niets te zien over achterstallig onderhoud of dergelijke. Pas helemaal aan het einde van de lap tekst was er een opsomming met puntjes als "vorige jaar geschilderd" etc waar één puntje tussen was gemoffeld met: "funderingsmonitoring van toepassing". Eerst gewoon overheen gelezen en toen ik het later wel las dacht ik nog, "goed dat ze er onderzoek naar doen".
Toen we gingen bellen voor een afspraak was het eerste wat de makelaar zei "u weet dat er funderingsproblemen zijn en u hebt nog steeds interesse? In dat geval kunnen we een afspraak maken, ik stuur de brochure van het huis en het funderingsonderzoek op". Na het lezen van dit onderzoek van de bezichtiging afgezien. Monitoring houdt kennelijk in dat er al problemen zijn vastgesteld en er een zichttermijn is voor een bepaalde periode in de categorieën 5, 10 en 20 jaar. Het door ons gevonden appartement had een termijn van 20 jaar gekregen. Dat klinkt positief, maar in het geval van een appartement kan het enorm slecht uitpakken. Je bent dan nog niet verplicht het probleem aan te pakken terwijl je al wel problemen kunt ervaren als scheuren (in je nieuwe badkamer etc) Als je een appartement koopt kun je de fundering niet in je eentje oppakken maar moet je dat tenminste met iedereen boven en onder je doen en in het geval van een flat, met de complete flat. Je hebt het dan echter gauw over 50K per woning die ingebracht moet worden. Iets wat zelfs niet in een gezonde VVE aanwezig is. Laat staan slapende VVE's. Als één woning dwars ligt heb je al het nakijken. Je kan iemand niet dwingen mee te doen, pas bij een handhavingstermijn van 5 jaar kun je een zaak aanspannen tegen iemand. Bij een vrijstaande woning kun je het wel in je eentje regelen, maar draai je dus ook in je eentje op voor alle kosten en die kunnen in een slecht geval echt enorm hoog uitpakken.
En dan heb ik het er nog niet eens over gehad dat je complete vloer er soms uit moet om het goed op te lossen. Jammer van je nieuwe keuken. En waar verblijf je dan zolang?
Na dit hele verhaal word je natuurlijk wel bedacht op dit soort woningen met een funderingslabeltje. Daarna nog eenmaal een woning bezocht met zo'n sterretje in de specs en toen ik de makelaar er naar vroeg kreeg ik de reactie "dat zegt helemaal niks, momenteel zijn er geen problemen". Dat terwijl de vloer echt enorm scheef liep. Als je de deur wagenwijd open liet staan, klapte de deur uit zichzelf dicht. Toen we de meterkast opentrokken waren er ook allemaal scheuren zichtbaar, in de rest van de woning waren deze niet zichtbaar. Misschien weggestuct?
De meeste mensen hadden alleen maar oog voor het leuke appartementje. Je moet er toch niet aan denken dat je als koper met goed vertrouwen zo'n kat in de zak koopt? Wanneer je eenmaal met de problemen zit zal de makelaar wel wijzen op dat ene sterretje in de specs waar iedereen overheen heeft gelezen.
In veel gevallen zal een woning met zo'n labeltje ongetwijfeld nog lang blijven staan zonder dat je problemen ervaart, maar alleen al die kans dat het mis gaat, dat wil je niet. In onze zoektocht bleek dat woningen met zo'n sterretje voor 30-40K minder op de markt werden gezet. Maar dat maakt het voor starters vaak juist weer extra goed te betalen met mogelijk overbieden tot gevolg.
Nog vreemder van die hele fundeingsmonitoring is dat het echt gigantisch plaatselijke kan zijn. Van Schiedam kon ik een openbare kaart met risicopanden opvragen. Soms zag je in eenzelfde straat met dezelfde jaren '30 woningen, dat delen daarvan een labeltje hadden en anderen niet. Zo'n labeltje krijg je puur nav onderzoek dat is gedaan nadat er een melding is geweest van een gebouw met een schuurtje of ander issue. Met andere woorden...bij een pand dat het labeltje niet heeft, kan na een jaar ook ineens dat labeltje worden gegeven en is je huis in één klap 30-40K minder waard. Op dat moment hebben m'n vriendin en ik besloten om te kijken naar woningen met betonnen fundering, waar funderingsherstel al heeft plaatsgevonden of gebieden waar de problemen niet spelen (Den Haag is behoorlijk save bijvoorbeeld).
Ik snap dat dit label niet zaligmakend is en er nog een flinke verbeterslag overheen moet (snap heel goed dat je niet blij bent dat je fundering als slecht wordt aangemerkt terwijl er bewijs is dat die weldegelijk goed is of je huis niet in een risicogebied ligt), maar het is wel een stap in de goede richting om kopers meer bewust te maken van de gevaren. Niet alleen van de eventuele schade en de kosten die daar bij komen kijken, maar ook voor de huizen die nu voor een topprijs worden verkocht en een jaar later ineens het labeltje "funderingsmonitoring" krijgen en je dus meteen op -40K staat.