bbbrumbrum schreef op zondag 23 januari 2022 @ 11:23:
[...]
Cool.
Maar wat is je vraag precies?
Windmolens zijn letterlijk nutteloos.
Hybride WP ook, als je nieuwbouwt altijd gewoon full-electric. Als je zuidelijk genoeg gaat kun je met veel PV, accu en goede isolatie wel de winter doorkomen. Evt gashaard op fles of palletkachel als last resort backup.
En wat heb je aan je NL (?) netwerk als je op 10u rijden zit?
Laten we inderdaad Zweden aanhouden

. 12 uur rijden give or take, geen voorkeur voor uiterste zuiden. Wellicht geen concrete vraag, behalve dat ik eigenlijk meer van de technieken bij zelfbouw wil weten. Zoek ik echter op boeken oid, dan zie ik al snel door de bomen het bos niet meer. Veel lijkt sterk verouderd, maar ook zal daar vast wel basisinfo tussen zitten, die je nu eenmaal gelezen moet hebben. Zie boeken over Tiny Houses, daar start ik mee omdat deze vaak veel aandacht besteden aan nieuwe bouwtechnieken en ook moderne technieken als PV etc.
Windmolen was een simpel voorbeeld, heb me nog niet per bestemming in de meest voor de hand liggende oplossingen verdiept. Liefst stoken we geen hout, hoe logisch het daar ook is. Gashaard op fles dan liever....maar ga toch ook na of een warmtepomp mogelijk is.
Deleon78 schreef op zondag 23 januari 2022 @ 11:46:
[...]
Ik meen ergens gezien te hebben dat in sommige landen je tegen problemen aan kan lopen als je het bouwen niet door een lokale aannemer laat uitvoeren. Dit was volgens mij in zuidelijk europa.
De andere landen kunnen weer heel specifieke eisen hebben. Zo had ik laatst iets gezien van een gast in zweden die zn eigen waterzuivering had gemaakt die beter en milieuvriendelijker werkte, maar dat het verplicht was om toch een aansluiting te nemen etc.
Verdiep je dus goed in hoe het in die landen werkt (zowel formeel als informeel!).
Oh en 6 ton voor 2000m2 in midden NL? Waar is dat? Asking for a friend! 😇
Goeie tips. Als ik Zweden aanhoud, lijkt het vooral per regio af te hangen. Populaire regio's in het zuiden rond Malmo of rond de hoofdstad zijn erg in trek en hebben meer eisen rond bouw, terwijl de wat meer afgelegen regio's soms hele programma's hebben om mensen naar de kavels te trekken. Ik heb een schoonzus/zwager die net een stuk grond van 8 hectare hebben gekocht in Zweden, die gaan ons wellicht voor met hun project (zij gaan echter direct emigreren). Nicht van mijn vrouw woont in Karinthie, Oostenrijk en heb familie in Finland wonen. Portugal zou wat dat betreft het enige land zijn waar we echt onbekend zijn maar waar we ook neigen naar een bestaande woning op de grond en die geheel verbouwen/uitbouwen.
Dat kavel waarover ik het heb was in Driebergen. Daar keken we naar maar de eisen sloegen echt nergens op. Nu zie ik welgeteld 1 kavel te koop in Driebergen, 2272m2 voor 8.5ton

.
Waar je heb je dat gezien van die gast in Zweden btw? Asking for myself

frisianstar schreef op zondag 23 januari 2022 @ 11:49:
[...]
De techniek in een woning wordt in toenemende mate een belangrijke factor om daar ook bouwkundig terdege rekening mee te houden.
Zonnepanelen op het dak (dus geen bomen om het huis...) warmtepompen om warm water/ lucht te maken, WTW ventilatie om warme lucht binnen te houden, en nu actueel energie opslag.
Techniek is helaas voor vele architecten nog een noodzakelijk kwaad en moet ondergeschikt zijn aan het design, en die kant willen we niet opgaan, zoek daarom een architect die moderne techniek juist wil toepassen in het ontwerp.
Dus een ruim dak voor zonnepanelen, een plek voor warmtepompen, buffervaten, accu's, ventilatie buizen.
Moet zeggen dat ik mij nog geheel moet verdiepen in de mogelijkheden. We hebben hier nu PV en WTW. Geen warmtepomp, wellicht in de toekomst in de grond als deze beter betaalbaar is. Nu nog gewoon aan het gas hier dus voorlopig nog geen issues. Huis uit 2019 dus aardig goed (geisoleerd).
Ik wil de techniek leidend laten zijn en ook een architect uitzoeken die hier affiniteit mee heeft. Kan me nauwelijks voorstellen dat architecten bij actuele bouwprojecten nog geneigd zijn techniek als ondergeschikt te behandelen, maar gelukkig ben ik een aardige tweaker met een compleet logboek aan wensen/eigen die ik inmiddels al jaren enthousiast bij houd. Maw, ik geef de input rond techniek etc, waarbij ik dus mijn kennis rond de meest toekomstbestendige oplossingen de komende tijd (wellicht jaren, heb geen haast) nog moet bijspijkeren.
Ik zie een huis in Zweden zo voor me met idd een ruim dak met panelen, een warmtepomp in de grond (maar weet dus niet of dat daar zomaar kan), wtw systeem met alle toeters en bellen, liefst 1 laag in het zicht (met eronder een enorme kelder met lichtinval of obv afschot gebouwd) en idd ruimte voor alle opslag incl. batterij waarvan ik hoop dat deze tegen die tijd al veel meer kan (betekenen).
Bedankt voor de input allen. Het zet mij fijn aan tot denken !