MacD007 schreef op zondag 19 mei 2024 @ 13:32:
[...]
nee, niet helemaal. uitgaand van je jaarverbruik en dat iemand gemiddeld 30% daarvan zelf direct verbruikt, dus reken ik dat terug naar weer 100%, dus je verbruik / 30 (of een ander getal wat je vind wat voor jou van toepassing is) en dat getal dan weer keer 100 (dus niet 100%) dan krijg je een opwek gebasserd op die 30 einen direct verbruik (gemiddeld op een jaar). en ja, dit is wel een redelijk globale insteek.
Geen idee wat je hier probeert te doen, maar je kunt niet uitgaan van 30% eigen verbruik en daarmee dan zeggen hoeveel PV je moet leggen, want dat verbruik heb je ook op tijden dat ze zon helemaal niet schijnt.
dit klopt natuurlijk niet helemaal omdat je hier met een gemiddeld jaarverbruik en aandeel eigen gebruik gaat rekenen, om het exact te krijgen moet je eigenlijk kijken (bv via PVCALC en je jaarrekening
) wat je laagste opwek is versus wat je hoogste verbruik (waarschijnlijk beide in de winter (december / januari / februari) is en van daaruit gaan rekenen.
Dat klopt niet alleen niet helemaal, maar ook helemaal niet.
In jou geval zou ik dan uitkomen op circa 12.000 Wp installatie. wat een opbrengst van circa 355 / 445 / 615 kWh (Dec / Jan / Feb, Gegevens via PVCALC) zou opleveren, zuidligging met 35 graden dakhelling. en een totaal jaar opbrengst van 11774 kWh. Dus vraag ik me wel af of je daarmee je donkere maanden hiermee wel door zou kunnen komen met nul verbruik ?

of dat deze toch nog te optimisch is en je dus nog meer zou nodig hebben om ook tijdens de donkere dagen helemaal op nul uit te komen (zonder saldering dan). met de huidige terugleververgoedinge versus kosten weet ik niet of je daar nog zo blij van gaat worden, los of je deze wel kunt plaatsen en de benodigde investering.
Je komt echt nooit uit met een PV opstelling op 0 verbruik op jaarbasis zonder accu's om op zijn minst je nachtverbruik te compenseren. En dan nog red je het niet. Er zijn hier in de winter dagen dat ik
Ik heb hier zelf zo'n 13 kWp aan panelen liggen, met 10 kW omvormervermogen (3 omvormers). De panelen liggen ook nog eens in verschillende richtingen.
In 2023 zagen mijn cijfers er als volgt uit:
Afname 5722 kWh
Invoeding 7073 kWh
Opwek 9391 kWh
En afgeleid daarvan: Totale energiebehoefte is 8040 kWh (5722+9391-7073)
Dat betekent dat ik mijn 5722 kWh afname mag salderen en dan nog 1351 kWh aan overcapaciteit heb, waarvoor ik de TLV krijg, maar.... de huidige contracten zeggen dat je een invoedingsboete betaalt en de staffel die daarvoor gebruikt wordt is gebaseerd op 7073 kWh invoeding. Voor de meeste contracten ben ik dus heel duur uit.
Als je naar het hele jaar kijkt, kun je dagelijks alle meterstanden bij elkaar optellen. Dat heet de overcapaciteit: Levering laag + Levering hoog - Teruglevering laag - teruglevering hoog + constante die ervoor zorgt dat op de dag na de jaarrekening deze som op 0 komt.
Die grafiek laat zien dat ik in de periode van half oktober tot half maart zo'n 3300 kWh meer verbruik dan dat ik opwek. Vervolgens, in de periode half maart tot half oktober, wek ik weer genoeg op om dat volledig te compenseren, dus dan wek ik mijn verbruik + 3300 + 1350 kWh op.
Deze enorme fluctuatie heeft onder meer te maken met de warmtepomp. Er zijn 's winters dagen bij dat alleen dat apparaat al ruim 40 kWh verbruikt, terwijl de zonnepanelen op diezelfde dag niets opleveren omdat er een laag sneeuw op ligt.