Waarom bestel je dan een 11 kW WP?Ralph88 schreef op vrijdag 6 januari 2023 @ 14:24:
Het vermogen is gebaseerd op een bezoek aan de woning, m2's benedenverdieping/VV, huidige isolatie en verbetermaatregelen welke er gaan komen.
Gasverbruik durf ik niet te zeggen voor de woning. Huidige verbruik tussenwoning (2001) is 400m3. Laat ik het keer drie doen voor het type vrijstaand en grotere ruimtes dan kom ik op 1200m3 uit. *8 KW/1650 = 5,82 = 6kW. Laat het 8kW worden met marge.
Overigens zou ik wel wat meer zekerheid willen. Een WP is niet zoals een CV-ketel die standaard >20 kW heeft en de keet toch wel warm krijgt.
Kun je die vorige bewoners niet gewoon vragen wat hun gasverbruik was? Of maak een warmteverliesberekening, de link naar de (Duitse) site waarmee dat mooi kan komt hier geregeld langs. Maar het kan ook gewoon in Excel als je nog wat hebt onthouden van de natuurkunde van je middelbare school.
Erg bijzonder. De rest van NL heeft daar geen pomp voor nodig, maar gebruikt gewoon voldoende dikke leidingen.Pomp is waarschijnlijk om het SWW vanuit garage naar de badkamer op eerste verdieping aan de andere kant van de woning te pompen met voldoende druk.
Dat is een VVW-verdeler. Wel de juiste voor een WP, maar die heeft geen pomp. Het water loopt echt niet vanzelf vanuit je buffer de vloer in....En niet voor de VV. Daar is de volgende verdeler voor geselecteerd.
Maar eigenlijk is deze discussie niet interessant, je kunt beter die buffer (en pomp) weglaten.
Die zijn er ook waterbesparend. Meer tips: Andrehj in "Lucht/Water warmtepomp om mee te verwarmen en te koelen #10"Misschien ook omdat ik aangegeven heb regendouche te gaan installeren.
Overigens had ik hier ook voor een gewone douche makkelijk voldoende flow gehad, gewoon niet te dunne leidingen gebruiken: Naar SWW-vat sowieso werken met 22mm koper / 26 kunststof en een 3/4" inlaatcombinatie. Vanaf dat vat met iets dunner, 20mm (anders moet je te lang wachten op warm water) naar grootverbruikers als bad en douche.
Je berekening klopt niet. Verschil is ca € 13.000 incl BTW of een kleine 11k excl BTW.Buffer met wat ik gelezen heb inderdaad overbodig, maar ik dacht vraag het toch in deze situatie/Daikin. Zal aan installateur vragen waarom zij hem opgenomen hebben.
Dezelfde variant maar met koeling kost incl. BTW 11.199,- euro op hun website. Dat is al een verschil van 8.800 euro, zonder BTW.
Dat is een goed initiatief, maar zorg wel dat je de juiste spullen installeert. Je kunt hebt nu de kans om het goed te doen.Belachelijk veel voor installatie, buffervat en pomp.
De reden dat we all-in-one willen is dat we nu met verbouwing de kans hebben om van het gas af te gaan, vloerverwarming willen en de CV-ketel moet hoognodig vervangen worden.
WP: ME PUHZ-SW75YAA + ERSD-VM2D + EV-WP-TWS-1W 300; AC: ME MXZ-2F42VF + 2x MSZ-LN25VGV; PV: 14.08 kWp O/W + SMA STP 8.0; Vent: Zehnder Q600 ERV + Ubbink AirExcellent.