GrooV schreef op donderdag 16 juni 2022 @ 17:34:
Het enige wat zou helpen is dat de boer meer krijgt voor zijn melk, maar die gaat dan ook niet in eens minder koeien houden, hij heeft immers de stallen al staan. Boeren uit kopen is leuk maar wie gaat dat betalen als de melk prijs omhoog gaat? Dan wil een boer ook meer geld voor zijn bedrijf
Als men alle subsidie weg zou laten, dan is een pak melk twee keer zo duur, maar krijgt de boer maar de helft van wat die nu krijgt. "Verse melk in de supermarkt" is een hele aparte tak van sport. Het is wel datgeen dat het meest in het oog springt, en het makkelijkst te gebruiken voor beeldvorming en frame. Maar daarmee liggen ook allerlei valkuilen en selectieve frames op de loer.
Maar stél dat we zouden zeggen: het pak melk wordt 50ct duurder, en 50ct daarvan gaat naar de boer, dan dient zich al heel snel de vraag op: gaan we dat eerlijk, links-socialistisch verdelen over álle melkveehouders, of enkel aan diegenen wiens melk daadwerkelijk in pakken in de Nederlandse supermarkt eindigt (pak 'm beet, 10% van de melkveehouders, en dan ben ik nog gul). Over dit soort verdeelsleutels zou men in de machtspolitieke arena nog jarenlang bezig kunnen zijn. (met als meest waarschijnlijke uitkomst dat dat geld nooit bij de boeren zelf terecht komt, maar de boeren wel weer voor allerlei politieke karretjes gespannen worden)
En nee, de melkprijs is van veel zaken afhankelijk, maar niet van het aantal boeren. Zélfs niet als we
Ceteris paribus van een ideale marktwerking uit zouden gaan.
Ik zal u een geheimpje verklappen: reëele prijs bestaat niet. Er is de prijs van de markt, die altijd het hoogste is wat de markt kan dragen. En er is de gekunstelde prijs, die afhankelijk is van subsidieknoppen en perverse prikkels.
Maar voor beiden gelden: als de ondernemer er met de prijs niet uit de kosten komt, kan die twee dingen doen: meer geld vragen óf minder kosten maken. Dat is ondernemerschap 101. Zo werkt dat in de winkelstraat, zo werkt dat (of zou dat moeten werken, want er is nog altijd sprake van een afgeschermde markt en met subsidies gevoedde remmende voorsprong) ook op het platteland. Ik ken boeren met 200 koeien die 's nachts wakker liggen van de financiële zorgen, ik kan ze u ook aanwijzen met 30 koeien die iedere maand lachend naar hun bankrekening kijken.
Of de macht van de supermarkt groot is, is nog maar de vraag. Enige tijd geleden vroeg men zich dat ook af, en heeft men de AFM opdracht gegeven naar de margeverdeling in de keten te kijken. Het zal u niet verbazen wat de uitkomst was: de boer pakt over het algemeen de grootste marge.
Mag best meer worden, daar valt ook echt wel over te praten, maar dan moet de boer ook meer doen.
klaaas schreef op donderdag 16 juni 2022 @ 23:27:
Door de afschaffing van het melkquotum in 2015 (briljant idee) is de veestapel en daarmee de melkproductie enorm gegroeid en de prijs die boeren voor de melk krijgen een stuk lager geworden.
LTO noemde het nog 'Bevrijdingsdag'. Eindelijk zouden de melkveehouders vrij zijn om de vrijemarktwerking los te laten op hun bedrijf. Ze trapten er massaal in, en een jaar later stonden ze te grienen dat de melkprijs in elkaar was gekliederd, maar er wel veel te veel geld bij de Rabobank was geleend.
Als de boeren eens verstandig zijn, kijken ze eens hoe het met de lerarenstakingen ging, en zetten ze die LTO buiten. De LTO is er voor de boeren zoals de kerk er voor de gelovigen is: niet. De gelovigen zijn er louter voor de kerk, nooit andersom. LTO heeft hele andere belangen, de boeren zijn er alleen maar om dat gewicht te geven.
Dat zou mijns insziens de enige uitweg zijn voor het probleem dat er niet meer naar de boeren geluisterd wordt. Ik heb de afgelopen paar maanden aardig wat overleggen, vergaderingen en borrels bij moeten wonen, maar ik werd er alleen maar somberder van. De eenvoudige oplossingen zijn op (al decennia geleden die kans laten lopen), en het gaat iedereen pijn doen. En zowel links als rechts zijn schuldig. Zo heb ik ook een aantal prominenten openlijk horen praten over het verschuiven naar een Angelsaksisch model. Toen gingen mijn nekharen
rechtovereind staan.
Quelle chimère est-ce donc que l'homme? Quelle nouveauté, quel monstre, quel chaos, quel sujet de contradiction, quel prodige!