Welkom in CJ's AMD Radeon Nieuwsdiscussietopic, het topic met de laatste nieuwtjes op het gebied van 3D-videokaarten van de ATI Graphics Division van AMD. Lees, om het hier gezellig te houden, wel even onderstaande regels door voordat je in het topic post. :)

https://tweakers.net/ext/f/ug17MUrqVk2m6vsQhlU79iGx/full.png
 • 24 juni 2015: Deel 131! Gaat snel :)
 • 25 augustus 2015: Deel 132 en kopje toekomst wat geüpdatet.
 • 21 december 2015: Deel 133, o.a. Radeon Technologie, Crimson, HDR, R9 380X toegevoegd
 • 15 april 2016: Fury X2 aangepast, naar Radeon Pro Duo, info toegevoegd, toekomst en geruchten bijgewerkt
 • 14 mei 2016: Deel 134 aangemaakt.
 • 14 juni 2016: Oude line-up vervangen door nieuwe generatie, Async Compute, DX12, HBM2 en https proof
 • 28 juni 2016: Deel 136 aangemaakt en GCN4 geüpdatet, geruchten launch overige RX 400 kaarten toegevoegd
 • 2 juli 2016: Deel 137, officiële informatie van alle Polaris kaarten toegevoegd
 • 16 augustus 2016: Deel 138 aangemaakt en officiele RX 460, RX 470 gegevens toegevoegd
 • 5 januari 2017: Deel 139 aangemaakt met wat info en verdere geruchten over Vega en update Radeon Software
 • 4 mei 2017: Deel 140 aangemaakt met RX500 serie erin, geruchten, toekomst en wat kleine aanpassingen
 • 28 juni 2017: Deel 141 aangemaakt met updates over de toekomstige GPU's van AMD
 • 31 juli 2017: Deel 142, bijna volledig nieuwe topicstart, nieuw uiterlijk en nieuwe info
 • 14 augustus 2019: Deel 143, paar kleine veranderingen
 • 12 augustus 2019: Deel 143, RDNA, RX5000/Navi updates
https://tweakers.net/ext/f/tSzeJkS03OoTfls1Rkb9NAlj/full.png
 • Flamen & Trollen
 • Basic questions, in dit topic gaan we er van uit dat je een beetje self-research hebt gepleegd d.m.v. de search-functie.
 • Gezeur over leverbaarheid, levertijden, prijzen en dergelijke.
 • Probeer mensen niet continu te verbeteren. Een belerende toon kan heel irritant zijn, ook al heb je gelijk. Voor degenen die toch willen klagen over het gedrag van bepaalde posters... Trek aan de bel bij een mod! Dit kan altijd via https://tweakimg.net/g/forum/images/icons/icon_hand.gif boven aan elk topic.
 • Offtopic gaan. Dit topic is bedoelt om elkaar op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes op AMD Radeon gebied. Dus ook niet even snel er een basic vraagje tussendoor persen!
 • Op de man spelen. Dit is NOT DONE. In dit topic geldt "Speel de bal en niet de man!".
 • Dit is geen nVidia topic. Vergelijkingen maken is ok, maar ga niet -tig posts vertellen hoe goed/slecht een nV kaart is. Na 1x weten we het wel.
https://tweakers.net/ext/f/JO01ZYRDQXDeoqNZjKxRwjEA/full.png
https://tweakers.net/ext/f/yGholApteRdFVDp7fKgsNiV6/full.png

Zoek je algemene informatie over oudere GPUs? Kijk dan even in de first posts van de voorgaande topics. Je vindt deze onder het rode bolletje achter de topictitel.
 • ATi Radeon X700 / X800 Series; R420 / R480: Deel 1 - 20
 • ATi Radeon X1000 Series; R520 / R580: Deel 21 - 50
 • ATi Radeon HD 2000 Series; R600 / RV630 / RV610 (Terrascale, VLIW): Deel 51 - 70
 • ATi Radeon HD 3000 Series; RV670 / R680 (Terrascale, VLIW): Deel 71 - 85
 • ATi/AMD Radeon HD 4000 Series; RV770 / R700 (Terrascale, VLIW): Deel 86 - 104
 • Geschiedenis van alle ATi videokaarten t/m de RV790: Deel 100
 • ATi/AMD Radeon HD 5000 Series; Evergreen (Terrascale 2, VLIW5): Deel 105 - 116
 • AMD Radeon HD 6000 Series; Northern Islands (Terrascale3, VLIW4): Deel 117 - 123
 • AMD Radeon HD 7000 Series; Southern Islands (GCN): Deel 123 - 125
 • AMD Radeon Rx 200 series; Sea Islands (GCN2): Deel 125 - 128
 • AMD Radeon Rx 200 series; Volcanic Islands (GCN3): Deel 128 - 129
 • AMD Radeon Rx 300 series; Caribbean Islands (GCN3): Deel 129 - 134
 • AMD Radeon RX 400 series; Arctic Islands (GCN4): Deel 134 - 138
 • AMD Radeon RX 500 series; Arctic Islands (GCN4): Deel 138 - 142
 • AMD Radeon RX Vega series; Vega (NCU): Deel 141 - 143
 • AMD Radeon RX 5000 series; Navi (RDNA): Deel 143 - 144
https://tweakers.net/ext/f/nwTyd3i0NBpIwMHPT9KRuDCZ/full.png

Op 9 september 2015 werd bekend dat de GPU tak een los bedrijfsonderdeel binnen AMD wordt. Sinds de overname van ATi meer dan 9 jaar geleden door AMD was het meer een fusie bedrijf, waarbij de APU's van AMD het perfecte voorbeeld zijn van de fusie. Nu is de GPU tak een losse divisie onder de naam Radeon Technologies Group en staat het onder leiding van Raja Koduri. Zo moet de GPU tak zich beter kunnen focussen op nieuwe GPU's en weer een groter marktaandeel krijgen. Overigens kost het ontwikkelen van een GPU jaren, dus verwacht de eerste GPU's die vanaf het begin zijn ontwikkeld door RTG pas in 2019.

https://tweakers.net/ext/f/gJsiuIcTURvfdA5baeN5AMe4/full.pnghttps://tweakers.net/ext/f/ti9kaV3EtRnegvDlOi74Ilqp/full.png

FreeSync is AMD's tegenhanger van nVidia's Gsync. Met FreeSync is het mogelijk om een dynamische refreshrate te krijgen gekoppeld aan de framerate van de game. In plaats van een vaste verversingsfrequentie zoals gebruikelijk, welke zich niet aanpast aan de framerate van de game. Het voordeel hiervan is dat je geen screen tearing meer krijgt. Bij screen tearing worden 2 of meerdere frames van de videokaart op één refresh weergeven. Bij een snel bewegend beeld ziet dit er nogal vreemd uit, doordat het ene stukje beeld dan al verder is al een ander stukje.

Voorbeeld van screen tearing

Screen tearing ontstaat doordat op het moment dat de monitor een nieuwe frame uit de framebuffer van de videokaart er halverwege dit proces een nieuwe frame in de framebuffer wordt geplaatst. Op zo'n moment zie je dus twee halve frames op je scherm van verschillende tijdstippen. Zoals het plaatje hierboven laat zien is dit niet ideaal.

De oplossing hiertegen was altijd het gebruik van Vsync. Met Vsync produceert de videokaart niet meer frames dan het beeldscherm kan weergeven. Maar Vsync brengt ook weer andere problemen met zich mee. Vsync zorgt namelijk voor input lag en dus vertraging. Ook zal de framerate halveren op het moment dat de videokaart niet het benodigd aantal frames kan weergeven. Dit zorgt dan weer voor een niet soepele game ervaring. Vsync is dus zeker niet ideaal te noemen en veel mensen gebruiken het daarom ook niet.

Met FreeSync pak je alle problemen aan welke je kan krijgen met een niet FreeSync setup. In tegenstelling tot hoe het eerst was bepaald nu niet de monitor wanneer er een nieuw beeld wordt weergeven, maar bepaald nu de videokaart dat. Op het moment dat de videokaart dus klaar is met een frame geeft die dit door aan de monitor welke dan de nieuwe frame uit de framebuffer kan halen.

Zo pak je screentearing aan en heb je tegelijkertijd ook geen last input lag of een veel lagere framerate als je onder de verversingsfrequentie komt.

FreeSync heeft een bereik van 30 t/m 240Hz, al zijn er (op dit moment) geen schermen te vinden die zo'n groot bereik hebben. FreeSync zit verwerkt in de DisplayPort 1.2a specificatie en is een open standaard welke voor iedereen te gebruiken is. Naast FreeSync over DisplayPort is er tegenwoordig ook FreeSync over HDMI voor monitoren of TV's zonder DisplayPort.

Voor mensen met een FreeSync scherm, zorg dat je FRTC gebruikt en als je een FreeSync scherm wil kopen, een FreeSync scherm met LFC is een echt voordeel.

Meer informatie over FreeSync en geschikte monitoren op AMD.com

https://tweakers.net/ext/f/7BVhOk6DeFNBowv4mjCdkM0q/full.png

Low Framerate Compensation, kortweg LFC, is een nieuwe functie bij het gebruik van FreeSync. Zonder deze functie krijg je bij FreeSync last van tearing en judder als de framerate onder het minimale zakt wat het FreeSync scherm kan weergeven. Bij het gebruik van LFC met Vsync heb je hier geen last van doordat dan meermaals dezelfde frame wordt weergegeven ter compensatie. Wel moet de maximale refreshrate van de monitor minimaal 2,5 maal zo hoog zijn als de minimale. Als bijvoorbeeld de minimale refreshrate 30Hz is dan moet de maximale dus minimaal 75Hz zijn met FreeSync anders is LFC niet in te schakelen.

Mocht je scherm geen LFC ondersteunen doordat de maximale refreshrate niet 2,5 maal zo hoog ligt als de minimale zou je ook nog kunnen kijken als je scherm overklokbaar is of zelfs onderklokbaar. Met het verlagen of verhogen van de standaard frequentie zou je dan dus wel de mogelijkheid van LFC kunnen krijgen. Dit kan met een programma als CRU maar lees je hier eerst goed over in. Mocht de overklok en/of onderklok van de monitor zijn geslaagd, test dan altijd op frameskipping. Dit kan hier, ook andere tests en informatie is op deze site te vinden.

https://tweakers.net/ext/f/hnLOrTjhko9nQYr5bRFdoKte/full.png

Frame Rate Target Control of kortweg FRTC zorgt er voor dat je de frame rate kan afkappen tot een bepaalde maximale waarde, welke in principe los staat van de verversingssnelheid van je beeldscherm. Het werkt niet alleen bij 3D games, maar ook bij introschermen of menu's e.d. In menu's wil een fps van enkele duizenden frames per seconde wel eens voorkomen, dit heeft natuurlijk geen enkel nut, kan alleen maar zorgen voor coil whine en belast onnodig de videokaart. Met FRTC heb je daar dus geen last meer van en het verlaagt ook nog eens het verbruik van de videokaart, doordat deze minder hoeft te berekenen. Het maximale aantal frames per seconde dat ingesteld kan worden is op dit moment 200 en het minimale aantal is 30.

Heb je een FreeSync scherm dan kun je ook gebruik maken van FRTC om de framerate niet hoger dan de max te laten komen wat het scherm kan weergeven. Zo voorkom je tearing als je boven de maximale framerate van je FreeSync monitor komt. Een logische instelwaarde bij een FreeSync scherm is op dit 2 fps lager te doen als de monitor maximaal kan weergeven. Als je het instelt op dezelfde maximale frequentie als de monitor maximaal kan weergeven kun je alsnog soms jitter en judder krijgen.

Naast FRTC kun je ook gebruik maken van andere programma's om je framerate af te kappen zoals bijvoorbeeld Rivatuner, maar Vsync is ook een mogelijkheid. Sinds kort is daar ook nog Enhanced Sync bij gekomen. Zelf ondervinden welke manier van het beperken van de framerate jij het beste vindt werken is het verstandigst, de meningen zijn hier nogal over verdeelt namelijk en Enhanced Sync is net nieuw.https://tweakers.net/ext/f/KFEb8zPQSmr8HfzclVgiYEAI/full.png

Sinds kort Enhanced Sync. Met Enhanced Sync is het mogelijk om automatisch te schakelen tussen Vsync uit en aan afhankelijk van de framerate van de videokaart. Is de framerate hoger dan de monitor kan weergeven wordt Vsync ingeschakeld. Maar zakt de framerate onder die van de monitor dan wordt Vsync weer uitgeschakeld. In combinatie met FreeSync hoef je dan niet gebruik te maken van een andere framelimiter zoals bijvoorbeeld FRTC.

Heb je geen monitor met FreeSync dan kun je ook gebruik maken van Enhanced Sync om er voor te zorgen dat de framerate niet hoger wordt dan de monitor kan weergeven doordat Vsync wordt ingeschakeld. Maar als de framerate lager ligt dan de monitor kan weergeven dan halveert de framerate niet zoals bij Vsync, omdat Enhanced Sync Vsync dan weer uitschakelt.

https://gaming.radeon.com...son-relive/enhanced-sync/

https://tweakers.net/ext/f/sbnHfPZ7vRHlOvtRxPdhnJ5h/full.png

High Dynamic Range, kortweg HDR, brengt simpelweg een groter kleurbereik. Vanzelfsprekend moet je wel een HDR scherm hebben anders kan het niet weergegeven worden. Op dit moment zijn er een handje vol TV's welke het ondersteunen, maar in de toekomst wordt dit ongetwijfeld de standaard, ook voor monitoren. Zover is het nu in ieder geval nog niet, maar de nieuwste kaarten van AMD zijn hier alvast op voorbereid.

https://tweakers.net/ext/f/TiZFEvI68OrXIQMHb7ATIgua/full.png

AMD Radeon RX 5700

De RX 5700 en ook RX 5700 XT zijn de eerste twee videokaarten van AMD gebaseerd op de eerste generatie van de RDNA architectuur. De RX 5700 maakt gebruik van een Navi 10 GPU gebaseerd op het 7nm productieproces van TSMC. De GPU heeft een relatief kleine die size van 251 mm².

De RX 5700 heeft 36 CU's ingeschakeld wat neer komt op 2304 stream processors. De videokaart heeft 8GB GDDR6 videogeheugen op een frequentie van 1750MHz, gekoppeld aan een 256 bit geheugenbus geeft dit 448GB/s geheugenbandbreedte.

De prestaties van een RX 5700 liggen tussen een RTX 2060 en RTX 2060 Super in en het verbruik zit tijdens gaming zo rond de 166W. De omgerekende adviesprijs van de videokaart is 375 euro inclusief btw.

Review: https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-5700/https://www.amd.com/en/products/graphics/amd-radeon-rx-5700


AMD Radeon RX 5700 XT

De RX 5700 XT maakt gebruik van dezelfde Navi 10 GPU gebaseerd op het 7nm productieproces van TSMC. De GPU heeft een relatief kleine die size van 251 mm².

De RX 5700 heeft alle 40 CU's ingeschakeld wat neer komt op 2560 stream processors. De videokaart heeft 8GB GDDR6 videogeheugen op een frequentie van 1750MHz, gekoppeld aan een 256 bit geheugenbus geeft dit 448GB/s geheugenbandbreedte.

De prestaties van een RX 5700 liggen zo rond die van een RTX 2070 en het verbruik zit tijdens gaming zo rond de 220W. De omgerekende adviesprijs van de videokaart is 430 euro inclusief btw.

Review:
https://www.techpowerup.com/review/amd-radeon-rx-5700-xt/https://www.amd.com/en/pr...ics/amd-radeon-rx-5700-xt

https://tweakers.net/ext/f/UEakzWKjZQVPbMsbozcVJj3Y/full.png
 • Custom versies van de RX 5700 serie, komen met name deze maand.
 • Snellere videokaarten (RX 5800 en RX 5900 series waarschijnlijk.
 • RDNA 2 op tweede generatie 7nm staat voor 2020 op de planning.
https://tweakers.net/ext/f/NlQFR1Ak25ndNIk7WWZghv6V/full.png
 • Een logische stap voor de RX 5800 serie zou zijn dat die 50% krachtiger is. Daarmee komt zo'n GPU dus uit op 60CU's en 3840 streamprocessors samen met een 384 bit geheugenbus met GDDR6 geheugen. Zo'n videokaart kan qua verbruik op zo'n 260W uitkomen en qua prestaties boven of rond die van een RTX 2080 Super. Precieze verbruik en prestaties is echter ook afhankelijk van de klokfrequentie, in dit geval is uitgegaan van zo'n 1800MHz, zoals de RX 5700.
 • Een snellere RX 5900 serie is overigens ook nog mogelijk met 80CU's en dus 5120 streamprocessors. Hiermee heb je dus een dubbele RX 5700 XT. Met zo'n GPU is het dan weer onwaarschijnlijk dat AMD gaat voor een 512bit geheugenbus met GDDR6 geheugen. Een logischere keuze lijkt hier dan twee stacks HBM2E geheugen, door het lagere verbruik, een veel simpeler PCB en ook de GPU zelf kan kleiner. De prijs van dit geheugen is wel veel duurder, maar voor de totaalprijs van de videokaart zal het minder uitmaken. Zo'n videokaart zal sowieso erg duur zijn. Qua prestaties kan zo'n videokaart prima 15% sneller zijn dan een RTX 2080 Ti.


https://tweakers.net/ext/f/q2QhvTdQYFXoIAkii3vyNcN3/full.png

AMD-only partners

AMD / nVidia partners

Utilities

 • GPU-z - Uitlezen temperatuur en specificaties van de videokaart.
 • Asus GPU Tweak II, voor de laatste versie geschikt voor jouw videokaart zie Asus.com en zoek jouw videokaart op.
 • SAPPHIRE TriXX Sapphire's overkloktool.
 • MSI Afterburner (gebaseerd op Rivatuner)
 • MSI Kombustor (gebaseerd op Furmark)
 • AMD Clean Uninstall Utility Voor als je problemen ondervindt met de huidige driver en een schone installatie wil doen. Ook aan te raden als je van Catalyst Control Center naar Radeon Software Crimson Edition gaat.
 • DUU Display Driver Uninstaller Voor als je driver problemen ondervindt of van nVidia naar AMD of visa versa wil.

Officieel AMD-gerelateerd

Topic-gerelateerd

https://tweakers.net/ext/f/6RPjN9bzGvEN4ZYIcj0m7JP7/full.png

Deze topicstart is opgedragen aan CJ, oprichter en schrijver van de ATi/AMD Radeon topicreeks van deel 1 tot en met deel 116, welke veel te vroeg van ons is heengegaan.


Rust zacht, CJBitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:06
DaniëlWW2 schreef op maandag 12 augustus 2019 @ 11:26:
[...]


Oke, voor mijn gedachtegang dan. :P
Ik zie AMD een chip ontwerpen en een grondplan maken waar al die transistoren geplaatst zijn. Dit gaat naar TSMC, die maken een test wafer en testen de individuele chips of ze de meest basale functies kunnen en maken analyses en geven advies wat verbeterd kan worden. Vervolgens sturen ze de resultaten en de chips naar AMD en die gaan dan uitgebreid testen. Daar gaan ze bij problemen dan werken aan oplossingen en dan laten ze met een verbeterd ontwerp, het opnieuw produceren.
TSMC zal test structuren op de chips hebben liggen, om te controleren dat zaken binnen specificatie blijven. Maar of chips daadwerkelijk functioneel zijn is aan AMD om te testen. Tenzij ze TSMC extra betalen om dat voor hun te doen, naast de foundry services heeft TSMC ook nog extra services, zoals testen, packagen, etc, maar dat is niet onderdeel van de standaard foundry service.

Ik neem aan dat zaken als yield verbeteringen in een samenspraak tussen TSMC en AMD engineers gaan, zeker bij zo'n nieuw proces en grote klant. Performance zal al meer het probleem zijn van AMD, al kan TSMC daar ook nog wel wat aan toevoegen vanuit proces kant (dus niet aan de architectuur kant), functionaliteit is in principe puur een AMD zaak.

 • Derr_Hans
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
YouTube: Sapphire RX 5700 XT Pulse Review: Thermals, Noise, & Overclocking

Gamers Nexus

[Voor 5% gewijzigd door Derr_Hans op 12-08-2019 18:20]

WoW: Doutz @ Defias brotherhood


 • Munchie
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Munchie

FP ProMod
Sapphire Pulse is inmiddels op Alternate beschikbaar: https://www.alternate.nl/...art/html/product/1568550/

En nieuws vanuit Sapphire zelf: https://www.sapphiretech....hire-pulse-rx-5700-series

Edit: En nu ook op Megekko: https://www.megekko.nl/pr...e-Radeon-RX-5700-XT-PULSE

Bij Alternate 3 jaar garantie en bij Megekko 2 jaar :?

[Voor 26% gewijzigd door Munchie op 13-08-2019 16:15]


 • KipCurreh
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 24-03 16:26

KipCurreh

Nightcrawler

Ligt het aan mij of ziet die Pulse er echt lelijk uit :X

Steam | Ryzen 7 3700X Sapphire Nitro+ RX5700XT Asus Prime X470 Pro


 • thijsco19
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 19:41

thijsco19

KTM 990 SMT

KipCurreh schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 14:27:
Ligt het aan mij of ziet die Pulse er echt lelijk uit :X
Ja? Ligt aan jouw.

spoiler:
:+

The only thing you need; a jar of "Elbow Grease" (TM) ! Apply it liberally and it will make any job a breeze.


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:06
Uiterlijk doet mij weinig, want hij zit toch in een dichte kast bij mij, maar ik ben het wel met je eens, vind hem niet mooi. De vergelijkbare (qua formaat) van MSI vind ik een stuk mooier: DaniëlWW2 in "AMD Navi Ervaringen Topic"

 • kowlier
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 23-03 20:17
490€ voor de pulse, toch meer dan ik verwacht had :/

PSN - ps4 : sir_kowlier

kowlier schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 17:00:
490€ voor de pulse, toch meer dan ik verwacht had :/
442 euro ongeveer, zo'n 10 euro boven reference design. Een winkel kan natuurlijk meer vragen, maar dan kijk je niet naar de prijs van de videokaart maar naar de meerprijs die de winkel vraagt.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

XFX THICC2 review. :)
https://www.computerbase....n-rx-5700-xt-thicc2-test/

Ik weet eigenlijk niet wat ik van deze moet vinden.
-Geen fabriek OC en zelfs iets zuiniger dan het referentiemodel dat zich aan de 225W TBP rating houd. Deze komt eigenlijk niet over de 200W.
-Natuurlijk ook iets lagere boostclocks, maar deze lijkt wel op een redelijke sweet spot te zitten. 20W minder voor 1% langzamer is niet slecht.
-Ventilatoren draaien op 1750RPM, temperatuur 75C, maar gaat over de 40dBA en is hoorbaar in een gesloten behuizing, een Phanteks Enthoo Evolv X. Denk ik zeker niet best case scenario, maar ook niet rampzalig.
-Kan overclocked worden naar ASUS ROG Strix niveau, maar de koeloplossing kan dit niet aan tot het punt dat er zelfs met de ventilatoren op 3000RPM, er nog downclocking optreed.
-VRAM gaat naar de 98 graden Celcius...
Dat laatste lijkt te komen omdat XFX wederom een stalen plaat gebruikt die de VRAM met het koelblok verbind en niet aluminium. Die verbinding is dan ook nog eens zeer matig en dat kan hier de druppel zijn. De hitte komt de plaat wel in, maar kan niet verder. Kopt dat, dan is dat een ontwerpfout die ook al in de RX590 Fatboy zat.
De 200W powerlimiet met eigenlijk verwaarloosbaar prestatieverlies, is een zinnig besluit. AMD dat dat zelf moeten doen met het referentiemodel. De videokaart is ook iets stiller dan de Sapphire Pulse die 230W mag verbruiken. Aan de andere kant vind ik VRAM echt veel te heet en is de koeloplossing eigenlijk net aan goed genoeg voor 200W. Met een aangepaste fancurve kan je denk ik wel onder de 40dBA komen, maar goed is dit ook niet.


Ik begin zelf ook te neigen om toch te wachten op een Sapphire Nitro+ model, te kijken naar de Powercolor Red Devil of een ander model dat een stap boven de instapmodellen zit. Ik wil gewoon dat het stil is en een drie ventilatoren setup lijkt dan toch nodig te zijn.

[Voor 9% gewijzigd door DaniëlWW2 op 13-08-2019 17:44]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:06
Nou ja, mij lijkt het mij duidelijk wat ik ervan vind: Is kut.

T/m de eerste twee punten was ik wel geinteresseerd erin. Maar primaire reden om zelfs iets zuiniger dan referentie model te zijn, moet zijn om stil te zijn. En dat valt gewoon teveel tegen om een serieuze optie te zijn imo.

 • Paprika
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 24-03 18:42
-The_Mask- schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 17:29:
[...]

442 euro ongeveer, zo'n 10 euro boven reference design. Een winkel kan natuurlijk meer vragen, maar dan kijk je niet naar de prijs van de videokaart maar naar de meerprijs die de winkel vraagt.
En de importeur :+...

@kowlier, https://www.pccomponentes...i-1395081595&efc=21925755 zo kan het ook (en ja zij verzenden naar Nederland).

 • kowlier
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 23-03 20:17
begint toch wel te nijpen om een graka te bestellen :)
vandaag mijn amd 3600 en msi b450 ineengestoken, nu mis ik enkel nog een graka die het toch iets beter doet dan mijn huidige radeon hd 6950 :p
wel wat issues gehad met de cpu, maar dat is toch nog goedgekomen :x

PSN - ps4 : sir_kowlier


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Sissors schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 17:54:
Nou ja, mij lijkt het mij duidelijk wat ik ervan vind: Is kut.

T/m de eerste twee punten was ik wel geinteresseerd erin. Maar primaire reden om zelfs iets zuiniger dan referentie model te zijn, moet zijn om stil te zijn. En dat valt gewoon teveel tegen om een serieuze optie te zijn imo.
Ik neig ook wel naar slecht, maar ik kan het niet helemaal plaatsen omdat we veel andere instapmodellen niet hebben gezien. De Sapphire Pulse is naar mijn mening beter, maar die had eigenlijk geen verhoogde powerlimiet moeten krijgen. Ik denk dat die helemaal beter was geweest als die op maximaal 220W was begrenst en daarboven is overclocking.
Paprika schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 17:54:
[...]

En de importeur :+...

@kowlier, https://www.pccomponentes...i-1395081595&efc=21925755 zo kan het ook (en ja zij verzenden naar Nederland).
En de kosten van de kaarten invliegen. De oplages zijn veel te klein voor containervervoer en dat zien we denk ik nu ook. De vraag is wanneer komen de containers aan. Dan zakken we denk ik snel naar de €430-440.
kowlier schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 17:58:
begint toch wel te nijpen om een graka te bestellen :)
vandaag mijn amd 3600 en msi b450 ineengestoken, nu mis ik enkel nog een graka die het toch iets beter doet dan mijn huidige radeon hd 6950 :p
wel wat issues gehad met de cpu, maar dat is toch nog goedgekomen :x
Je hebt die HD6950 voor hoe lang nu? :P
Wacht nu gewoon dat laatste beetje.

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:06
DaniëlWW2 schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 18:23:
[...]


Ik neig ook wel naar slecht, maar ik kan het niet helemaal plaatsen omdat we veel andere instapmodellen niet hebben gezien. De Sapphire Pulse is naar mijn mening beter, maar die had eigenlijk geen verhoogde powerlimiet moeten krijgen. Ik denk dat die helemaal beter was geweest als die op maximaal 220W was begrenst en daarboven is overclocking.
Als we cijfers van die website erbij pakken is de Pulse in stille modus even snel en veel stiller. In standaard modus is hij stukje sneller en stukje stiller. Lijkt mij dan beetje no-brainer als het tussen deze twee gaat om de Pulse te kiezen.

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Sissors schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 18:44:
[...]

Als we cijfers van die website erbij pakken is de Pulse in stille modus even snel en veel stiller. In standaard modus is hij stukje sneller en stukje stiller. Lijkt mij dan beetje no-brainer als het tussen deze twee gaat om de Pulse te kiezen.
Ik weet niet waar jij vandaan haalt dat de XT Pulse altijd stiller is. :P


Ik zie vergelijkbaar geluid op de stille stand en luider op performance.

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • kowlier
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 23-03 20:17
DaniëlWW2 schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 18:23:
Je hebt die HD6950 voor hoe lang nu? :P
Wacht nu gewoon dat laatste beetje.
een maandje moet wel nog lukken :'(

PSN - ps4 : sir_kowlier


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:06
DaniëlWW2 schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 18:58:
[...]


Ik weet niet waar jij vandaan haalt dat de XT Pulse altijd stiller is. :P
[Afbeelding]

Ik zie vergelijkbaar geluid op de stille stand en luider op performance.
Ah, de niet XT en XT door elkaar gehaald. Dan is het idd minder erg. Tegelijk dan nog steeds ben je beter af met een Pulse om de keuze te hebben.

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Sissors schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 19:01:
[...]

Ah, de niet XT en XT door elkaar gehaald. Dan is het idd minder erg. Tegelijk dan nog steeds ben je beter af met een Pulse om de keuze te hebben.
Ik begrijp alleen niet waarom de Pulse hier over de 40dBA gaat en kennelijk ook hoorbaar is. Het gaat tegen meerdere andere reviews in. Verder lijkt het koelontwerp van de RX580/590 gepakt te zijn en aangepast voor Navi. Die koeler doet het uitstekend voor zelfs de RX590, maar nu is het minder. Ik zie alleen geen aanleiding waarom het nu alleen bij Computerbase.de niet goed is.

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • vectormatic
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15:38

vectormatic

Warlock of the doorlock

@-The_Mask- ik mis in de startpost bij de amd only partners Asrock

Master of the allen wrench Riding a mighty lawnmower for revenge In the realm of the screws he's the king And Lord of the Towel Rings


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

En AMD heeft weer eens een hele serie GCN chips alweer voorzien van een nieuwe stikker voor OEM laptops. Waarom dit precies nodig is, blijft een raadsel. Je kan de meeste chips toch niet in OEM laptops vinden en de zwakkere chips waarschijnlijk al zijn ingehaald door de APU's. :z
https://www.anandtech.com...eries-radeon-rebadge-2019

[Voor 16% gewijzigd door DaniëlWW2 op 13-08-2019 22:00]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • madmaxnl
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 09-08-2022
Kwalijke zaak, niet nodig, zeker nu niet. Enfin, videokaart naamgeving hebben ze sowieso redelijk verneukt bij AMD.

ATi X100 series
ATi X1000 series
ATi/AMD HD2000 series
AMD HD3000 series
AMD HD4000 series
AMD HD5000 series
AMD HD6000 series
AMD HD7000 series
en opeens houd de logica hier op.

We kregen opeens Rx 200 serie, Rx 300 serie, Rx 400, Rx 500, en toen opeens RX 5700 serie.... Oh ik vergeet de Rx 600 serie xD En dan nog een paar vreemde eenden in de bijt: Nano, Fury, Fury X, Vega 56/64 en Vega VII.

X klinkt niet meer cool genoeg, kom we maken er HD van, dan denken mensen aan High Definition... Oh f...! HD is niet meer fancy genoeg. RX klinkt wel hip :+

[Voor 13% gewijzigd door madmaxnl op 14-08-2019 02:47]


 • Munchie
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Munchie

FP ProMod
De Asus Strix staat inmiddels op onder andere Megekko voor € 519,00. Vraag me af wie hier interesse in heeft, als je voor €20 extra een 2070Super kan krijgen...

 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:06
Maar je krijgt geen 2070s strix voor €20 extra.

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

MSI "Goldmember" Evoke. :P


https://www.guru3d.com/ar...00-xt-evoke-review,1.html
https://www.techpowerup.c...-radeon-rx-5700-xt-evoke/

-260W
-3 slot
-Eigenlijk niet stil, ventilatoren draaien te hard om een paar graden koeler te zijn. Er is een tweede bios naar TPU gestuurd die reference luid, naar net onder de 40dBA liet zakken.
-Rond de 2000MHz boostclocks met de luide bios, meer rond 1960-1980MHz met de stillere bios.
-MSRP $430

[Voor 18% gewijzigd door DaniëlWW2 op 14-08-2019 15:58]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Bavardia
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 07-03 15:41
DaniëlWW2 schreef op woensdag 14 augustus 2019 @ 15:55:
MSI "Goldmember" Evoke. :P
[YouTube: MSI Radeon RX 5700 XT Evoke OC Review: Custom Navi FTW!]

https://www.guru3d.com/ar...00-xt-evoke-review,1.html
https://www.techpowerup.c...-radeon-rx-5700-xt-evoke/

-260W
-3 slot
-Eigenlijk niet stil, ventilatoren draaien te hard om een paar graden koeler te zijn. Er is een tweede bios naar TPU gestuurd die reference luid, naar net onder de 40dBA liet zakken.
-Rond de 2000MHz boostclocks met de luide bios, meer rond 1960-1980MHz met de stillere bios.
-MSRP $430
Mooie kaart. Zou prachtig gaan als middelpunt van mijn op stapel staande zilver zwarte build.

Die MSRP is trouwens voor het OC model. Er zou ook een goedkoper niet OC model komen. Die zou dan wel heel interessant worden want de OC is het toch niet echt waard.

Hopelijk worden de custom modellen snel leverbaar want de huidige prijzen die webstores durven vragen... (en de goedkopere op gputracker hebben geen stock). Die hele markt stinkt toch echt wel als je de bizarre prijzen met momenten ziet. Er lijkt enkel concurrentie te zijn als er overstock is...

I7-7700k - Radeon HD 7950 Crossfire - 16 GB Ram - 512 GB SSD - Antec Nine Hunderd


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Bavardia schreef op woensdag 14 augustus 2019 @ 17:12:
[...]


Mooie kaart. Zou prachtig gaan als middelpunt van mijn op stapel staande zilver zwarte build.

Die MSRP is trouwens voor het OC model. Er zou ook een goedkoper niet OC model komen. Die zou dan wel heel interessant worden want de OC is het toch niet echt waard.

Hopelijk worden de custom modellen snel leverbaar want de huidige prijzen die webstores durven vragen... (en de goedkopere op gputracker hebben geen stock). Die hele markt stinkt toch echt wel als je de bizarre prijzen met momenten ziet. Er lijkt enkel concurrentie te zijn als er overstock is...
Ik vind deze anders niet zo best. We leven in een tijd waar videokaarten geruisloos moeten zijn, en MSI faalt hier eigenlijk gewoon om dit te leveren, met een drie slot ontwerp...

Een alternatieve bios beschikbaar stellen die je zelf moet flashen, is ook niet bepaald de oplossing. Deze videokaart gaat waarschijnlijk iets van €470-480 kosten als de prijzen stabiliseren. Wat je voor dat forse bedrag krijgt is gewoon matig. Ik zou nog eerder dan maar voluit gaan voor de ROG Strix. Die is helemaal duur, maar dat is tenminste wel een heel erg goede videokaart. Voor de rest zie ik zowel Powercolor als Sapphire deze wel verslaan met respectievelijk de Red Devil en Nitro+ modellen. Dat zijn eigenlijk de twee die ik zelf in zou schatten als de kanshebbers voor het beste OC model. Niet eens zozeer het allerbeste in alles, maar op prijs/prestaties/kwaliteit denk ik wel. :)


MI100/Arcturus/whatever.


Compute chip, vervanger van Vega 20. Het opvallende is dat er kennelijk acht pipelines zijn. Dit is waarschijnlijk nog steeds GCN.


Maar morgen zou de Powercolor Red Devil beschikbaar komen. Ben benieuwd wat Powercolor kan doen met een drie ventilatoren, 2,5x slot koeler. :)

[Voor 11% gewijzigd door DaniëlWW2 op 14-08-2019 21:35]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Bavardia
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 07-03 15:41
DaniëlWW2 schreef op woensdag 14 augustus 2019 @ 18:20:
[...]


Ik vind deze anders niet zo best. We leven in een tijd waar videokaarten geruisloos moeten zijn, en MSI faalt hier eigenlijk gewoon om dit te leveren, met een drie slot ontwerp...

Een alternatieve bios beschikbaar stellen die je zelf moet flashen, is ook niet bepaald de oplossing. Deze videokaart gaat waarschijnlijk iets van €470-480 kosten als de prijzen stabiliseren. Wat je voor dat forse bedrag krijgt is gewoon matig. Ik zou nog eerder dan maar voluit gaan voor de ROG Strix. Die is helemaal duur, maar dat is tenminste wel een heel erg goede videokaart. Voor de rest zie ik zowel Powercolor als Sapphire deze wel verslaan met respectievelijk de Red Devil en Nitro+ modellen. Dat zijn eigenlijk de twee die ik zelf in zou schatten als de kanshebbers voor het beste OC model. Niet eens zozeer het allerbeste in alles, maar op prijs/prestaties/kwaliteit denk ik wel. :)


MI100/Arcturus/whatever.
[Twitter]

Compute chip, vervanger van Vega 20. Het opvallende is dat er kennelijk acht pipelines zijn. Dit is waarschijnlijk nog steeds GCN.


Maar morgen zou de Powercolor Red Devil beschikbaar komen. Ben benieuwd wat Powercolor kan doen met een drie ventilatoren, 2,5x slot koeler. :)
Alles staat of valt inderdaad met pricing. Maar afgaande op de computeruniverse prijzen zijn de MSI kaarten gewoon de goedkoopste (425 voor een Mech! en 440 voor de OC Evoke). De Pulse is daar op dit moment gewoon 470. Ik ga er dan een beetje vanuit dat alles nog wel wat moet zakken in gelijke mate maar toch.

Hij loopt heel koel dus ik gok dat het geluid echt wel te fixen valt met een goede custom fancurve. Op de Guru3D review (en nog 1 andere review waar de naam mij van ontslipt) na geeft iedereen overigens aan dat hij echt niet zoveel lawaai maakt.

I7-7700k - Radeon HD 7950 Crossfire - 16 GB Ram - 512 GB SSD - Antec Nine Hunderd

Guru3D doet een hele slechte geluidsmeting waarbij het omgevingsgeluid altijd zeer overheersend is. Hierdoor is het altijd zeer moeilijk om een luidruchtige van een stille videokaart te onderscheiden.

[Voor 33% gewijzigd door -The_Mask- op 15-08-2019 10:14]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Bavardia schreef op donderdag 15 augustus 2019 @ 10:08:
[...]


Alles staat of valt inderdaad met pricing. Maar afgaande op de computeruniverse prijzen zijn de MSI kaarten gewoon de goedkoopste (425 voor een Mech! en 440 voor de OC Evoke). De Pulse is daar op dit moment gewoon 470. Ik ga er dan een beetje vanuit dat alles nog wel wat moet zakken in gelijke mate maar toch.

Hij loopt heel koel dus ik gok dat het geluid echt wel te fixen valt met een goede custom fancurve. Op de Guru3D review (en nog 1 andere review waar de naam mij van ontslipt) na geeft iedereen overigens aan dat hij echt niet zoveel lawaai maakt.
En zodra de Sapphire Pulse normaal beschikbaar zal worden, zakt die naar €430-€440. ;)


En daar is de Red Devil.
https://www.techpowerup.c...eon-rx-5700-xt-red-devil/

-220W i.p.v van 180W powerlimiet voor de GPU. Gehele kaart zal rond de 260W zitten.
-Tweede bios is 180W.
-MSRP $450 en daar krijg je ook een RGB muismat erbij. :')
-Kennelijk is er ook een $440 versie zonder RGB muismat.
-Extreem stil, 31dBA en 29dBA met de stillere 180W bios.
-Ventilator draait op 1750RPM.
-Temperaturen iets hoger met respectievelijk 74 en 79 graden.
-Clockspeeds net onder de 2000MHz, maar niet echt stabiel, voltage 1,2v.
-PCB is zeker niet reference maar een behoorlijk verbeterd OC model.

Alles bij elkaar lijkt dit een vrij solide videokaart te zijn. :)

[Voor 4% gewijzigd door DaniëlWW2 op 15-08-2019 10:18]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Bavardia
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 07-03 15:41
Red Devil is een indrukwekkende kaart op het eerste zicht.

Prijs zou maar 440 USD zijn zonder de muismat. Als ze die prijs ook hier in euro kunnen halen dan wordt dit een heel interessante kaart met high-end prestaties voor een prijs die net niet high-end is.

I7-7700k - Radeon HD 7950 Crossfire - 16 GB Ram - 512 GB SSD - Antec Nine Hunderd


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:06
Lijkt wel een interessante kaart te zijn, je betaald wat meer, maar je krijgt dan ook wel echt een lekker stille kaart.

Overigens wel een puntje is dat ze bij AMD, en ook bij Powercolor, wel nog wat aan idle verbruik mogen doen, en specifiek multi monitor. 43W om multi-monitor aan te hebben is echt heel erg veel. 36W van Navi zelf is beter, maar nog steeds veel te veel. Ik hoop dat AMD daar met driver updates nog wat aan kan doen.

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

En ik heb de Powercolor Red Dragon gevonden. ;)

https://www.overclockers....6a85a&tap_s=243465-274845


Nog een Red Devil review. Kennelijk is de hele VRAM baseplate helemaal van vernikkeld koper en niet aluminium. Uitstekende VRAM koeling dus, iets dat te vaak vergeten word. Verder maakt de thermal pad overduidelijk contact met de VRM's. Dit ding straalt gewoon kwaliteit. :Y

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 21:11

SjoerdV nl

Be the change.

Die Red Devil lijkt een prima kaart te zijn. De go-to tot nu toe?

Hyundai Ioniq Premium EV '17 kopen?


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

SjoerdV nl schreef op donderdag 15 augustus 2019 @ 14:16:
Die Red Devil lijkt een prima kaart te zijn. De go-to tot nu toe?
Tot nu toe zeker als je iets beters dan de Sapphire Pulse wil. Ik zie alleen de Sapphire Nirto+ daar eventueel nog verandering in brengen. De lat is alleen extreem hoog gelegd door Powercolor. :Y


Maar de prijzen zijn ook bekend.
RX5700XT
-Red Devil LE = $450
-Red Devil = $440 (dus zonder RGB muismat)
-Red Dragon = $410
-Reference = $400

RX5700
-Red Devil = $390
-Red Dragon = $360
-Reference = $360

https://www.guru3d.com/ne...for-the-rx-5700-(xt).html

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Tim2010
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 12-01 17:43
Pre-orders voor de Strix RX5700 en RX5700XT zijn verschenen op Azerty en Megekko:
https://azerty.nl/product...e-kaart-radeon-rx-5700-xt
https://www.megekko.nl/pr...0XT-O8G-GAMING-Videokaart
https://www.megekko.nl/pr...700-O8G-GAMING-Videokaart

Moet wel zeggen dat ik de prijs van vooral de RX5700 wel erg hoog vind. Hondsbrutaal gewoon boven het adviesprijs van de RX5700XT zitten met een RX5700.

 • NitroX infinity
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:52
Verder nog niets bekends over de release datums van andere kaarten uit de 5000 serie?

Graphene; a material that can do everything, except leave the lab. - Asianometry


 • Gateron
 • Registratie: Maart 2016
 • Laatst online: 18:48

Gateron

Boss of this gym

Tim2010 schreef op vrijdag 16 augustus 2019 @ 14:26:
Pre-orders voor de Strix RX5700 en RX5700XT zijn verschenen op Azerty en Megekko:
https://azerty.nl/product...e-kaart-radeon-rx-5700-xt
https://www.megekko.nl/pr...0XT-O8G-GAMING-Videokaart
https://www.megekko.nl/pr...700-O8G-GAMING-Videokaart

Moet wel zeggen dat ik de prijs van vooral de RX5700 wel erg hoog vind. Hondsbrutaal gewoon boven het adviesprijs van de RX5700XT zitten met een RX5700.
*snip*

[Voor 20% gewijzigd door Gateron op 19-08-2019 02:12]

4HEad


 • zion
 • Registratie: Augustus 1999
 • Niet online

zion

I GoT my I on U

(overleden)
DaniëlWW2 schreef op donderdag 15 augustus 2019 @ 14:55:

Maar de prijzen zijn ook bekend.
RX5700XT
-Red Devil LE = $450
-Red Devil = $440 (dus zonder RGB muismat)
-Red Dragon = $410
-Reference = $400

RX5700
-Red Devil = $390
-Red Dragon = $360
-Reference = $360

https://www.guru3d.com/ne...for-the-rx-5700-(xt).html
RX5700XT
-Red Devil LE = $450 * 0.902 * 1.21 = € 491.14 (zou dus €489,95 moeten worden, maar vrees €499,95)
-Red Devil = $440 (dus zonder RGB muismat) * 0.902 * 1.21 = € 480,22 (= € 479,95, wordt ws € 489,95)
-Red Dragon = $410 * 0.902 * 1.21 = € 447.48 (durven we te hopen op € 449,95? nah, €459,95 O-) )
-Reference = $400 * reken het verder zelf maar uit :P

Valt me nog mee als je de prijzen van ~€ 510-540,- uit UK bekijkt in de pre-order.
Nou moeten ze alleen dan ook nog even wel daadwerkelijk voor die prijzen beschikbaar komen in NL/DE/BE.
O, is maar € 100,- premium, ik zeg: meteen doen :+

[Voor 22% gewijzigd door zion op 19-08-2019 13:48]

10-08-1999 - 10-08-2022, 23 jaar zion @ Tweakers.net
systeem


 • Munchie
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online

Munchie

FP ProMod
De Red Devil is inmiddels verkrijgbaar voor slechts €579. 8)7

https://www.megekko.nl/pr...0-XT-Red-Devil-Videokaart

Edit: Goed nieuws, de 5700 XT Pulse op Azerty is gezakt naar € 457,12.
Modbreak:Actuele prijzen zijn geen nieuws of info, dat zijn zaken die in Pricewatch thuishoren. Hou het aub on-topic :o

[Voor 65% gewijzigd door dion_b op 21-08-2019 16:52]


 • Derr_Hans
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Munchie schreef op maandag 19 augustus 2019 @ 13:46:
De Red Devil is inmiddels verkrijgbaar voor slechts €579. 8)7

https://www.megekko.nl/Co...lair_pp-50_p-1_d-list_cf-

Edit: Goed nieuws, de 5700 XT Pulse op Azerty is gezakt naar € 457,12.
Thx voor het goede nieuws, 490,- op die andere sites was een beetje te veel van het goede.
10 dagen levertijd, dat kan ik nog wel aan.

Heb hem dan ook besteld, €461,07 met verzend kosten.

WoW: Doutz @ Defias brotherhood


 • Felyrion
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 18:55

Felyrion

goodgoan!

Munchie schreef op maandag 19 augustus 2019 @ 13:46:
De Red Devil is inmiddels verkrijgbaar voor slechts €579. 8)7

https://www.megekko.nl/Co...lair_pp-50_p-1_d-list_cf-

Edit: Goed nieuws, de 5700 XT Pulse op Azerty is gezakt naar € 457,12.
Ik zie daar in dat lijstje ook de Gigabyte Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G staan die zelfs in 5 dagen leverbaar moet zijn als ik de indicatie kan geloven. Daar heb ik ook nog weinig van gehoord en gezien tot nu toe. Ziet er wel degelijk uit qua koeling.
Staat nu voor € 459 daar.

https://www.megekko.nl/pr...T-GAMING-OC-8G-Videokaart

sleep: a completely inadequate substitute for caffeine


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:06
Zo te zien is die koeler zo goed als identiek aan wat op de Super kaarten zit, volgens review van de buren lijkt die na MSI de beste koeler te hebben van hetgeen wat ze daar hadden getest. Waarbij MSI echt rondjes rond de andere heen loopt, maar ook met een bijbehorend prijskaartje:
https://nl.hardware.info/...sproductie-en-temperatuur

 • Derr_Hans
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Azerty heeft prijs weer op 490,- btw.

Denk dat ik net op tijd was.

WoW: Doutz @ Defias brotherhood


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

En de RDNA whitepaper is opgedoken. :)
https://www.amd.com/syste...ments/rdna-whitepaper.pdf

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Apoca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 25-03 20:14

Apoca

Array Technology Industry

Grappig om te zien in de disclaimer dat ze gewoon oudere drivers gebruiken voor de VEGA 64 in de vergelijkingstesten, geen fine wine optimalisaties meegenomen dus :+

Asus C6E / Ryzen 7 5700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Apoca schreef op woensdag 21 augustus 2019 @ 18:13:
[...]


Grappig om te zien in de disclaimer dat ze gewoon oudere drivers gebruiken voor de VEGA 64 in de vergelijkingstesten, geen fine wine optimalisaties meegenomen dus :+
Oh dat verbaast me helemaal niks. Slides oppoetsen doet iedereen. :P

De vraag is meer wat er nog in RDNA zit. RDNA lijkt zeker nog wat meer last te hebben van geheugenbandbreedte bottlenecks dan Turing. Clockspeeds lijken voorbij de 1900MHz niet goed te schalen en dat lijkt op geheugen te wijzen. Clock voor clock op een lagere frequentie, zijn beide architecturen zeer vergelijkbaar met een nipt voordeel voor RDNA. Je vergelijkt dan wel een nieuwe architectuur met een architectuur die al een jaar oud is en waarschijnlijk meer driveroptimalisaties heeft gehad in de meeste geteste games. Vervolgens lijkt er langzaam maar zeker meer aandacht te komen voor wat Nvidia nu "optimalisaties" noemt. Het wordt steeds duidelijker dat Nvidia juist geheugenbandbreedte uitspaart door selectief en doelbewust textures te downgraden.

Om dan bijna te matchen met de upper midrange chip, maak daar echt geen illusies over, is niet slecht. Ik verwacht ook fors grotere chips. Of dat nu Navi 12, Navi 21 of Navi 23 heet, kan me weinig schelen. AMD zie ik voor een 60CU naar 384bit bus/12GB gaan en voor een 80CU monster naar 16GB HBM2(E). Dat past perfect bij AMD haar voorkeur om niet te beknibbelen op geheugenbandbreedte. Dat konden ze ook niet doen met GCN en met RDNA waarschijnlijk ook niet.


Tweede is dat AMD, RDNA haar nieuwe wave32 beschrijft als beter in compute en complementair op wave64 in grafische applicaties. We weten dat compute alsmaar belangrijker aan het worden is in games. RDNA is hier waarschijnlijk veel sterker dan Turing. Turing heeft simpelweg niet de ALU's in zowel aantallen als flexibiliteit die RDNA heeft. Een wave 32 vol met compute, kan een Turing niet eens in een clockcycle. Een Turing doet ook wave32 per clockcycle, per rekencluster, maar er zijn maar 16 INT ALU's. Dit probleem heeft RDNA simpelweg niet omdat alle 32 ALU's zowel meerdere FP als INT berekeningen kunnen uitvoeren.

Dit is waarom ik denk dat RDNA zo'n waar bloedbad aanricht in games BF5 en de RX5700XT even doodleuk de RTX2080 ruim verslaat in 1080P en pas op 4K die positie moet inleveren. Hogere resoluties zullen Navi 10 niet helpen omdat meer ALU's en geheugenbandbreedte daar gaat tellen, maar zeker op 1080P is het zeer pijnlijk in die ene Nvidia sponsored BF game...


Derde is dat ze het steeds over schaalbaarheid en modulariteit hebben. Ik denk dat AMD zo een paar 10CU blokken kan pakken en aan elkaar kan "lijmen" met IF. Die 60CU en potentieel 80CU Navi's zie ik er gewoon komen.

Daarnaast komt dit in beide consoles terecht en zijn we nu pas aan het begin van wat waarschijnlijk weer een aantal generaties zullen zijn van deze GCN/RDNA ISA. Ergens zou ik niet verbaast zijn als we RDNA in de vorm van Navi 10, binnen niet al te lange tijd, zien uitlopen op de directe Turing tegenhangers. Simpelweg omdat de volgende serie aan games eraan zit te komen en die waarschijnlijk weer meer compute vragen en wat optimalisaties voor RDNA kunnen of zullen bevatten. Nu draait immers vrijwel alles nog op legacy GCN instructies. Dat kan, maar RDNA zal beter presteren op haar eigen instructies.


Als laatste nog wat snippets zoals:
-Betere culling van primitives, maximaal 2 per clock per primitive unit.
-RB's hebben nu toegang tot L1 cache voor hun data wat L2 cache en vermogen scheelt.
-L0 cache is voor instructies. Gedeeld over twee CU's i.p.v vier voor GCN met in totaal 4x de bandbreedte die GCN had.
-Elke CU kan twintig wavefronts inplannen, totaal is 80.
-Er is meer ruimte voor softwarematige controle over welke wavefront, wanneer berekend zal worden.
-Er zitten nog meer geheugen compressie technieken in RDNA, maar ze zeggen weer behulpzaam niet wat het is.
Deze is ook interessant. Met name de fors toegenomen FP16 texturing, toegenomen rasterization maar vooral die cullingrate.

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Gekke Jantje
 • Registratie: November 2017
 • Laatst online: 15-09-2020
1000mhz meer vram clock op de 5700 XT leverd ook amper tot geen winst op dus zit het ook wel goed met de bandbreedte. HBM zal dus overbodig zijn en alleen maar de kosten opschroeven.

Asrock Z370 Extreme4 i9 9900k 16gb NightHawk 3200mhz MSI GTX1080Ti gaminingX 2 Evo 512gb m.2 over chipset pcie lanes Corair hx750i


 • Maulwurfje
 • Registratie: April 2014
 • Laatst online: 11-03 22:13
Kijk eens waarmee de buren komen:
https://nl.hardware.info/...rt-met-triple-slot-koeler

MSI met een flinke 3 slot koeler. Het zal waarschijnlijk gaan om de Gaming X variant.


En crossfire lijkt zo goed als dood voor AMD.
https://www.tweaktown.com...nificant-focus/index.html
In a recent chat with the press at the Hot Chips press conference, AMD CEO Dr. Lisa Su replied to a question regarding the future of multi-GPU technology. She said: "To be honest, the software is going faster than the hardware, I would say that CrossFire isn't a significant focus".
Ik neem aan dat Lisa Su het hier over tempo van software en hardware ontwikkeling heeft. Want de software moet ook altijd sneller gaan dan de hardware. Snellere hardware is altijd welkom lijkt mij :).

[Voor 88% gewijzigd door Maulwurfje op 22-08-2019 23:14]


 • zion
 • Registratie: Augustus 1999
 • Niet online

zion

I GoT my I on U

(overleden)
Maulwurfje schreef op donderdag 22 augustus 2019 @ 23:09:
Ik neem aan dat Lisa Su het hier over tempo van software en hardware ontwikkeling heeft. Want de software moet ook altijd sneller gaan dan de hardware. Snellere hardware is altijd welkom lijkt mij :).
Van 1 quote, die je niet in perspectief kan bekijken kan je moeilijk een conclusie trekken, maar vanwege de manier waarop ze het zegt kom ik tot een heel andere conclusie (die mogelijk helemaal foutief is):
In a recent chat with the press at the Hot Chips press conference, AMD CEO Dr. Lisa Su replied to a question regarding the future of multi-GPU technology. She said: "To be honest, the software is going faster than the hardware, I would say that CrossFire isn't a significant focus".
Als je dat ene zinnetje ontleed, zegt ze basically "de softwareontwikkeling gaat sneller dan de hardware daarom is CF niet een belangrijk punt".....

Dus ze kan net zo goed hinten op het feit dat er softwarematig met meerdere GPU's omgegaan kan worden, of dat er softwarematig nog veel meer geschaald kan worden (offloaden naar Ryzen?), of nog een lading scenario's waar ik niet aan gedacht heb.

In jouw scenario, waarin hardware altijd achterloopt zou het juist wél een focus punt moeten zijn om zoveel mogelijk hardware aan elkaar te knopen zodat je maar bij kan blijven met de software die vooruit loopt op de hardware.

Iig lijkt het haar geen zorgen te baren dat ze niet hard aan CF werken, dus als het voor haar geen focus punt is zal ze daar wel een redelijk solide reden voor hebben. (maar die reden zou natuurlijk óók best kunnen zijn dat ze op dit moment niet de resources hebben om CF goed werkend te krijgen, maar dan zou je verwachten dat ze er niet op zou reageren alsof CF min of meer obsolete was....)

[Voor 13% gewijzigd door zion op 23-08-2019 01:00]

10-08-1999 - 10-08-2022, 23 jaar zion @ Tweakers.net
systeem


 • Sp3ci3s8472
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 14:55

Performance op AMD kaarten is niet eens superslecht zonder dedicated hardware. Het is dan wel Minecraft, maar het is wel een van de titels waar het best wat toevoegd.

 • _dizzy_
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 25-02 16:01
Beste mensen,

Ik kan voor een redelijke deal een Gigabyte RX Vega 64 Gaming OC 8G overnemen.
Ik kom nu van een Radeon R270, dus een flinke upgrade.

Ik lees wel redelijk veel negatieve dingen over deze kaart, waaronder de koeling en veel crashes.

Is het dan nog steeds waard deze te kopen voor 275?

Of beter een nieuwe en een ander merk?

Hoor graag ervaring !

 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:06
Tja, een ieder heeft een verschillende idee wat realistisch is. Sowieso gaan ze voor ruim €300 online op V&A, dus dit is wel wat aantrekkelijker. Tegelijk vind ik vaak tweedehands prijzen compleet onrealistisch. In dit geval gaat een Vega64 voor ruim €300 op V&A, terwijl een significant snellere RX5700 voor €350 te koop is. Helaas zijn de AIB modellen daarvan ook nog niet echt goed leverbaar, maar bij de RX5700 is dat wat minder groot probleem als bij de RX5700XT.

Oftewel zelf zou ik nooit die prijs betalen voor een tweedehands videokaart. En daar komt dan nog bovenop dat je op zijn minst bij de Vega64 veel zin moet hebben om te gaan undervolten enzo om het vermogen een beetje beperkt te houden, en dat je dan alsnog een voeding moet hebben die de handel aan kan.

 • zion
 • Registratie: Augustus 1999
 • Niet online

zion

I GoT my I on U

(overleden)
Aansluitend op @Sissors : Ik hanteer altijd de 50% regel bij 2ehands verkoop, ik wil 50% van mijn aanschaf hebben voor mijn oude spul, tenzij de markt dermate veranderd is dat het product zelfs dat niet meer waard is, en dan hanteer ik normaliter 50% van de huidige prijs van het product. (tenzij een product minder dan pak em beet 3 á 4 maanden oud is).

De prijzen hier op V/A zijn (eufemistisch uitgedrukt) fors te noemen, en het loont vaak de moeite om te kijken of nieuw je niet een betere value for money biedt. De producten die wel een redelijke vraagprijs hebben staan vaak al na minuten op gereserveerd.

10-08-1999 - 10-08-2022, 23 jaar zion @ Tweakers.net
systeem


 • vectormatic
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15:38

vectormatic

Warlock of the doorlock

Los van prijs afwegingen, volgens mij maakt gigabyte met afstand de slechtste AMD kaarten momenteel, de vegas hadden in ieder geval geen goede reputatie kwa o.a. koeling, wat voor mij al een no-go zou zijn.

Tenzij je echt op hete kolen zit om te upgraden, zou ik gewoon wachten tot de AIB 5700s beter verkrijgbaar zijn, en er daar eentje van halen, heb je netjes garantie, minder stroomverbruik etc..

Master of the allen wrench Riding a mighty lawnmower for revenge In the realm of the screws he's the king And Lord of the Towel Rings


 • _dizzy_
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 25-02 16:01
Bedankt voor de snelle antwoorden!
Gebaseerd op de feedback ben ik even gaan rondzoeken. Ik heb bijvoorbeeld MSI Radeon RX 5700 8G - Grafische kaart gezien voor 361. Welke inderdaad goedkoper is dan de Vega 64...

Wat Sissors zegt, de AIB modellen, ben er niet zeker van wat dat betekend, probeerde het opzoeken, maar kom uit op een Ierse bank, en ik geloof niet dat je dat had bedoelt :)

Is de bovenstaande kaart een goed alternatief voor mij? Qua merk en prijs? Vind het niet erg deze nieuw te kopen, is alsnog goedkoper dan de Vega nieuw.

Bedankt weer !

 • Derr_Hans
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
De MSI Radeon RX 5700 8G is geen AIB maar een reference card.
Te herkennen aan de FAN die op de kaart zit.
Deze zijn wat luider dan de AIB's

Bijvoorbeeld de Sapphire RX5700 pulse is een AIB
2 Stille fans met betere koeling.

AIB staat voor Add in Board, inweze is het een aparte benaming die ze geven aan de custom kaarten.
Elke GPU is inweze een AIB, maar in dit geval geven mensen deze benaming aan de custom kaarten zoals de Sapphire Pulse in vergelijking met de Reference kaarten zoals de MSI Radeon RX 5700 8G.

WoW: Doutz @ Defias brotherhood


 • zion
 • Registratie: Augustus 1999
 • Niet online

zion

I GoT my I on U

(overleden)
_dizzy_ schreef op donderdag 29 augustus 2019 @ 10:54:
Bedankt voor de snelle antwoorden!
Gebaseerd op de feedback ben ik even gaan rondzoeken. Ik heb bijvoorbeeld MSI Radeon RX 5700 8G - Grafische kaart gezien voor 361. Welke inderdaad goedkoper is dan de Vega 64...

Wat Sissors zegt, de AIB modellen, ben er niet zeker van wat dat betekend, probeerde het opzoeken, maar kom uit op een Ierse bank, en ik geloof niet dat je dat had bedoelt :)

Is de bovenstaande kaart een goed alternatief voor mij? Qua merk en prijs? Vind het niet erg deze nieuw te kopen, is alsnog goedkoper dan de Vega nieuw.

Bedankt weer !
Sissors bedoeld (foutief) 3rd party manufacturers, oftewel de eigen merken (MSI/Gigabyte/Asus/etc.) die betere koeling/kaarten leveren dan de standaard blower kaarten volgens het referentie ontwerp van AMD.

[zeur/betwetermodus]
Het is geen AIB kaart, het is eerder een OEM kaart, of beter nog een TPM kaart.
AIB = Add In Board = elke insteekkaart/dGPU (dus óók die van AMD zelf)
OEM = Original Equipment Manufacturer = Elk bedrijf wat zijn eigen hardware/kaarten maakt.
TPM = Third Party Manufacturer = Een bedrijf wat eigen hardware/kaarten maakt op basis van iemand anders product (in dit geval de graphics chip van AMD)
[/zeur/betwetermodus]


@Sissors Mja, maar als ik het hem dan toch uit moet leggen wat je bedoelde, dan kan ik het maar beter in een keer goed doen, zodat mensen het ooit misschien logisch gaan vinden de juiste term te gaan gebruiken, ipv de verkeerd overgenomen term :> (no offense naar jou toe overigens hoor, ik weet dat (heel) veel mensen AIB gebruiken).

[Voor 26% gewijzigd door zion op 29-08-2019 11:42]

10-08-1999 - 10-08-2022, 23 jaar zion @ Tweakers.net
systeem


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:06
Nouja, foutief, dat ligt aan je definitie. Ik weet dat technisch gezien AIB niet de juiste definitie is. Maar ik gebruik hem toch omdat het de defacto standaard manier is om GPUs die een ander ontwerp hebben als het referentie ontwerp te benoemen. Technisch niet juist, maar als iedereen het doet is het makkelijker om dat te volgen dan vol te houden dat het fout is ;)

 • _dizzy_
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 25-02 16:01
Helder, bedankt voor de uitleg!

Qua kaarten heb ik dan gevonden:

SAPPHIRE RADEON RX 5700 8G GDDR6 8 GB voor 347 Deze is dan als ik het goed begrepen heb zonder stille fans en betere koeling.
Sapphire Radeon RX 5700 Pulse voor 404, dit is dus een AIB kaart, en dus betere koeling en fans.

Op zicht niet een heel groot prijs verschil, is de betre koeling zo dermate dat het wel echt waard is ?

Wellicht dat tweakers ook nog andere opties voor mij hebben.
Ik ben geen serieuze gamer, ik speel alleen WoW en HoTS, soms wat Overwatch. Ik heb een vrij oud systeem, en het draaide tot voor kort prima, nu is alleen mijn GPU aan het overlijden, daarom mijn reden voor upgrade.

Wat ik nu nog draai:
Screen: MSI MAG271C
CPU AMD FX8350
MoBo Asus M5A99FX
RAM 24 GB DDr3 666Mhz
Win 10 en games staan op SSD

Ik zou graag de bovenstaande games toch op Max settings willen draaien, ik begrijp dat mijn CPU dan nog wel een bottleneck gaat zijn, echter momenteel draai ik met mijn oude Radeon 270 tussen de 30 en 40 frames op High.

Ook kijkend naar de toekomst, welke kaart (AMD) is mij aan te raden? Ik zou er graag zo een 4 a 5 jaar mee doen, ik zou graag mijn games (dus alleen bovenstaande) op Max willen spelen. Eind van het jaar komt er een nieuwe CPU RAM en MOBO.

Bedankt voor alle uitleg en hulp zover, normaal zoek ik zelf alles uit, maar met het nieuwe spul vind ik het erg lastig.

 • zion
 • Registratie: Augustus 1999
 • Niet online

zion

I GoT my I on U

(overleden)
_dizzy_ schreef op donderdag 29 augustus 2019 @ 11:39:
Helder, bedankt voor de uitleg!

Qua kaarten heb ik dan gevonden:

SAPPHIRE RADEON RX 5700 8G GDDR6 8 GB voor 347 Deze is dan als ik het goed begrepen heb zonder stille fans en betere koeling.
Sapphire Radeon RX 5700 Pulse voor 404, dit is dus een AIB kaart, en dus betere koeling en fans.

Op zicht niet een heel groot prijs verschil, is de betre koeling zo dermate dat het wel echt waard is ?

Wellicht dat tweakers ook nog andere opties voor mij hebben.
Ik ben geen serieuze gamer, ik speel alleen WoW en HoTS, soms wat Overwatch. Ik heb een vrij oud systeem, en het draaide tot voor kort prima, nu is alleen mijn GPU aan het overlijden, daarom mijn reden voor upgrade.

Wat ik nu nog draai:
Screen: MSI MAG271C
CPU AMD FX8350
MoBo Asus M5A99FX
RAM 24 GB DDr3 666Mhz
Win 10 en games staan op SSD

Ik zou graag de bovenstaande games toch op Max settings willen draaien, ik begrijp dat mijn CPU dan nog wel een bottleneck gaat zijn, echter momenteel draai ik met mijn oude Radeon 270 tussen de 30 en 40 frames op High.

Ook kijkend naar de toekomst, welke kaart (AMD) is mij aan te raden? Ik zou er graag zo een 4 a 5 jaar mee doen, ik zou graag mijn games (dus alleen bovenstaande) op Max willen spelen. Eind van het jaar komt er een nieuwe CPU RAM en MOBO.

Bedankt voor alle uitleg en hulp zover, normaal zoek ik zelf alles uit, maar met het nieuwe spul vind ik het erg lastig.
De Pulse, de Red Devil, de Strix en de Nitro+ zijn voornamelijk stiller, en dat is voor sommigen zéér belangrijk, voor sommigen minder.
Ze zijn uiteraard ook sneller, maar daar is de prijs dan ook naar.

Hou er wel rekening mee dat als je deze kaart koopt, opeens de rest van je systeem een bottleneck is, maar je geeft al aan die ook te gaan vervangen. ;)

Je monitor heeft voor zover ik kan zien geen Free-Sync, maar normaliter zou je al je settings wel redelijk hoog moeten kunnen opschroeven op 1080P.

[Voor 8% gewijzigd door zion op 29-08-2019 12:02]

10-08-1999 - 10-08-2022, 23 jaar zion @ Tweakers.net
systeem


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

En AMD heeft voor het eerst in vijf jaar weer meer marktaandeel in de PC GPU markt dan Nvidia.
https://www.tomshardware....t-share-report,40266.html

AIB sales gingen afgelopen kwartaal fors omlaag met 16.62%, totaal aantal PC's met een discrete GPU van 29% naar 27%, PC markt groeide 9,25%. Nvidia verscheepte nauwelijks meer, AMD zeker wel.

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Sp3ci3s8472
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 14:55
DaniëlWW2 schreef op donderdag 29 augustus 2019 @ 17:43:
En AMD heeft voor het eerst in vijf jaar weer meer marktaandeel in de PC GPU markt dan Nvidia.
https://www.tomshardware....t-share-report,40266.html

AIB sales gingen afgelopen kwartaal fors omlaag met 16.62%, totaal aantal PC's met een discrete GPU van 29% naar 27%, PC markt groeide 9,25%. Nvidia verscheepte nauwelijks meer, AMD zeker wel.
Las het inderdaad, best verbaasd :P.

Denk wel dat Nvidia meer winst uit het verkochte aandeel haalt omdat de prijs per verkochte grafische kaart waarschijnlijk hoger ligt.

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Sp3ci3s8472 schreef op donderdag 29 augustus 2019 @ 21:53:
[...]


Las het inderdaad, best verbaasd :P.

Denk wel dat Nvidia meer winst uit het verkochte aandeel haalt omdat de prijs per verkochte grafische kaart waarschijnlijk hoger ligt.
Oh, Nvidia zal zeker meer verdienen. Al is het maar omdat de groei voornamelijk in de APU's lijkt te zitten en waarschijnlijk gaat de winst dan allemaal naar de CPU afdeling. Ik zie het niet in de boeken van de RTG eindigen. :P


Maar het lijkt toch zo te zijn dat er wel een relatie is tussen het succes van AMD haar core business en de Radeon tak. Dat lijkt toch te wijzen op Edward Bernays, specifiek het idee dat mensen bij de groep willen horen die "winnen". AMD wint met Zen, dus ontstaat er ook interesse in Radeon. Navi kan het niet zijn en de Polaris en Vega dump lijken ook niet de enorme groei te verklaren. Uiteindelijk is marketing ook de kunst om mensen spullen te laten kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben.

AMD pakt dit alleen weer eens bijna traditioneel slecht aan. Op zich liften ze aardig mee op Zen 2 en het product mag er ook zeker wezen, maar executie laat weer eens wat te wensen over. De Navi 10 launch is gewoon zwak nu we al twee maanden moeten wachten op AIB modellen.Tuning van de RX5700XT is ook niet optimaal met de 1200mv en de keuze voor een blower koeloplossing maakt dat erger. Werd de RX5700 series ook nog eens een maand ervoor al aangekondigd. Dat zou toch genoeg tijd moeten zijn geweest voor tenminste een aantal partnermodellen om echt goed leverbaar te worden. Volgende week misschien. :z

[Voor 3% gewijzigd door DaniëlWW2 op 29-08-2019 22:13]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • ZenTex
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 15:35

ZenTex

Doet maar wat.

DaniëlWW2 schreef op donderdag 29 augustus 2019 @ 22:11:
[...]

. Dat zou toch genoeg tijd moeten zijn geweest voor tenminste een aantal partnermodellen om echt goed leverbaar te worden. Volgende week misschien. :z
Dat valt uiteindelijk toch wel mee of niet?
Kaarten lijken mij redelijk leverbaar als ik de pricewatch erop nakijk, de prijzen is een ander verhaal.
En als ik op newegg kijk, zie ik de laatste 2 dagen zat aanbod, als zijn de XT varianten van de Pulse en powercolour nog steeds binnen een half uur uitverkocht, de kaarten van de andere fabrikanten zijn gewoon op voorraad.
En het is krap 2 weken na launch.
Natuurlijk hadden we allemaal gewild dat de kaarten volop beschikbaar waren vanaf dag 1, maar ik vermoed dat de fabrikanten een beetje overrompeld zijn door de vraag, juist nu dat er geen mining gekte meespeelt.

Ik vermoed dat Radeon zeker meelift op het succes van Zen, en anderzijds profiteert van het gevoel dat Nvidia schaamteloos aan het graaien is met de prijzen van tegenwoordig.

 • vectormatic
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15:38

vectormatic

Warlock of the doorlock

DaniëlWW2 schreef op donderdag 29 augustus 2019 @ 17:43:
En AMD heeft voor het eerst in vijf jaar weer meer marktaandeel in de PC GPU markt dan Nvidia.
https://www.tomshardware....t-share-report,40266.html

AIB sales gingen afgelopen kwartaal fors omlaag met 16.62%, totaal aantal PC's met een discrete GPU van 29% naar 27%, PC markt groeide 9,25%. Nvidia verscheepte nauwelijks meer, AMD zeker wel.
Wel een klein puntje, hier zijn APUs meegerekend, dus een 2200g telt ook als een AMD GPU, terwijl dat een markt is waar AMD concurreert met Intel, niet nvidia. En zodoende heeft Intel nogsteeds 2 keer zoveel market share als AMD en Nvidia bij elkaar in deze roundup.

Al met al zegt het dus niet heel veel over de verhouding geforce/radeon

Master of the allen wrench Riding a mighty lawnmower for revenge In the realm of the screws he's the king And Lord of the Towel Rings


 • zion
 • Registratie: Augustus 1999
 • Niet online

zion

I GoT my I on U

(overleden)
vectormatic schreef op vrijdag 30 augustus 2019 @ 10:14:
[...]


Wel een klein puntje, hier zijn APUs meegerekend, dus een 2200g telt ook als een AMD GPU, terwijl dat een markt is waar AMD concurreert met Intel, niet nvidia. En zodoende heeft Intel nogsteeds 2 keer zoveel market share als AMD en Nvidia bij elkaar in deze roundup.

Al met al zegt het dus niet heel veel over de verhouding geforce/radeon
Al met al wel, want de APU's van de console worden niet meegerekend, en dan zijn de Ryzen APU's t.o.v. de Ryzen CPU's maar een klein deel van de totaal verkochte Ryzens, en dus verkopen ze ook fors meer dGPU's.

Intel gooit overal zo'n beetje een iGPU in, dus die kan je buiten beschouwing laten (wat betreft de statistieken voor dGPU's dan).

Volgens een Marketshare Report doet de Ryzen G serie ongeveer 3,25% marketshare, dus dat is niet veel. (wel wat oudere post, maar verwacht niet veel verschil met huidige trend - Updated July '19).

Als je dat doorrekent heeft nVidia 16% Marketshare met dGPU, en AMD 14% Marketshare met dGPU's
Dus zou dan nVidia 53,33% dGPU, en AMD 46,67% dGPU marktaandeel (van huidige verkoop) hebben.

Ik geef dus grif toe dat het er al met al wat gekleurd opstaat, dus ben ik het eens dat nVidia waarschijnlijk nog nipt op kop loopt met dGPU verkoop, maar dat is evengoed een schril contrast met de statistieken van deze periode vorig jaar.

[Voor 16% gewijzigd door zion op 30-08-2019 11:00]

10-08-1999 - 10-08-2022, 23 jaar zion @ Tweakers.net
systeem


 • FortyOne
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 09-03 08:32
Het AIB report is nu ook uit: https://www.jonpeddie.com...lobal-add-in-board-report

AMD loopt in, maar nVidia verkoopt nog ongeveer 2x zoveel als AMD. Vergeleken met een jaar geleden doet nVidia het zelfs nog iets beter. Een jaar geleden zaten we wel in een flinke crypto bubble.

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

FortyOne schreef op vrijdag 30 augustus 2019 @ 18:54:
Het AIB report is nu ook uit: https://www.jonpeddie.com...lobal-add-in-board-report

AMD loopt in, maar nVidia verkoopt nog ongeveer 2x zoveel als AMD. Vergeleken met een jaar geleden doet nVidia het zelfs nog iets beter. Een jaar geleden zaten we wel in een flinke crypto bubble.
10% over een kwartaal is enorm hoor. Zeker als je helemaal niks nieuws lanceert. Dit bewijst eigenlijk al wat je al kon zien gebeuren. Heel veel mensen kopen een goedkope Polaris of Vega en laten Turing gewoon voor wat het is.

[Voor 5% gewijzigd door DaniëlWW2 op 31-08-2019 17:10]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • NitroX infinity
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:52
Zag trouwens dat de RX 570'jes op lijken te raken en de prijzen gaan ook weer naar boven de €150.

De low-end Navi moet niet lang op zich laten wachten als dat zo doorgaat.

Graphene; a material that can do everything, except leave the lab. - Asianometry


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

NitroX infinity schreef op zaterdag 31 augustus 2019 @ 17:16:
Zag trouwens dat de RX 570'jes op lijken te raken en de prijzen gaan ook weer naar boven de €150.

De low-end Navi moet niet lang op zich laten wachten als dat zo doorgaat.
Ik verwacht de RX5600 series dan ook binnen twee maanden. Zou niet verbaast zijn als AMD ze in september al gaat aankondigen. Zuiniger, iets sneller, maar prijstechnisch denk ik niet echt beter dan Polaris nu is, wel beter dan de GTX1660 series, maar dat is geen uitdaging. Potentieel kan AMD nog een Navi 10 lanceren als de RX5600XT. Navi 14 lijkt namelijk 24CU's te zijn. Een potentiële 32CU RX5600XT zie ik een GTX1660TI makkelijk verslaan.

Heel veel verwacht ik dus eigenlijk niet, behalve dat de chips heel erg klein zullen zijn en AMD er waarschijnlijk serieuze winst op zal kunnen maken, Veel interessanter vind ik alleen de RX5800 series. Dat kan het topsegment helemaal overhoop gooien. Het verschil tussen de RTX2060-RTX2080S is niet zo groot en daarboven zit een flink gat naar de RTX2080Ti. Die zie ik AMD nog niet halen, maar het gat ertussen vullen kan heel goed. Dan voor prijzen die de RTX2070S-RTX2080S helemaal uit de markt prijzen. Dan gaat de videokaart markt opeens interessant worden. :)

[Voor 6% gewijzigd door DaniëlWW2 op 31-08-2019 17:55]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Derby
 • Registratie: Januari 2010
 • Niet online
DaniëlWW2 schreef op zaterdag 31 augustus 2019 @ 17:50:
[...]
Dan voor prijzen die de RTX2070S-RTX2080S helemaal uit de markt prijzen. Dan gaat de videokaart markt opeens interessant worden. :)
Ik hoop het met je, maar realistisch is het niet. 30-50 euro eronder verwacht ik eerder. Bijna maximale winst en dan maar hopen dat consumenten erin tuinen. Nvidia heeft de markt voor prijs bewuste consument helemaal om zeep geholpen. Misschien is dat ook wel de reden dat Intel zijn kans schoon ziet. Nog een markt waar de potentiele winst heel hoog is.

If you do not wish to be contacted, do not check this box. euhm...right


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

Derby schreef op zaterdag 31 augustus 2019 @ 19:04:
[...]


Ik hoop het met je, maar realistisch is het niet. 30-50 euro eronder verwacht ik eerder. Bijna maximale winst en dan maar hopen dat consumenten erin tuinen. Nvidia heeft de markt voor prijs bewuste consument helemaal om zeep geholpen. Misschien is dat ook wel de reden dat Intel zijn kans schoon ziet. Nog een markt waar de potentiele winst heel hoog is.
Je begrijpt mijn punt niet. Een volle TU-104 chip (RTX2080S dus) is gemiddeld iets van 25% sneller dan een Navi 10. Wat denk je dat er gebeurd als je een Navi 12 chip krijgt die 50% meer CU's, VRAM en geheugenbandbreedte heeft dan Navi 10? ;)

Schaling zal waarschijnlijk niet helemaal lineair zijn en clockspeeds zullen wel wat lager worden dan de RX5700XT om niet over de 300W te gaan, maar als het dan "maar" 40% sneller is voor dezelfde $699, wat denk je dan dat er gebeurd? :P

Het ik het nog niet eens gehad over de mogelijkheid van een 80CU "Navi 23" met 16GB HBM2. Betaal je iets van $999, maar dat zou de Titan RTX moeten kunnen verslaan.

[Voor 8% gewijzigd door DaniëlWW2 op 31-08-2019 19:15]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • NitroX infinity
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:52
Ik vraag me dan wel af hoe ze 80CU in een aanvaardbaar TBP willen krijgen als 40CU´s al op 225W zit.

Zou 7nm stiekem nog niet goed zijn? Dat 7nm+ pas een fatsoenlijk stroomverbruik heeft? Immers vergeleken met Polaris is Navi een stap terug qua stroomverbruik.

Graphene; a material that can do everything, except leave the lab. - Asianometry


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

NitroX infinity schreef op zaterdag 31 augustus 2019 @ 19:23:
Ik vraag me dan wel af hoe ze 80CU in een aanvaardbaar TBP willen krijgen als 40CU´s al op 225W zit.

Zou 7nm stiekem nog niet goed zijn? Dat 7nm+ pas een fatsoenlijk stroomverbruik heeft? Immers vergeleken met Polaris is Navi een stap terug qua stroomverbruik.
Clockspeeds. :)
Een RTX2080Ti is ook een paar honderd megahetz lager geclocked dan een RTX2080S en hetzelfde gold voor de GTX1080 en GTX1080Ti. Je houdt dit soort chips nooit onder de 300W op een andere manier. Verder is het probleem dat de RX5700XT eigenlijk slecht gebinned is met maximaal 1200mv. De RX5700 is veel beter gebinned op 1000mv en die zit op 180W met maximaal 1800MHz, effectief eerder rond de 1700MHz. 4CU's en 150 a 200MHz effectieve clockspeed is weinig voor 45W extra.

Vervolgens zal een 80CU chip op 7FF+ geproduceerd worden en dat geeft weer een aantal procent efficiëntie. Ook zal het zeer waarschijnlijk om RDNA2 gaan met wat verbeteringen aan de architectuur. Het laatste stukje win je door het gebruik van HBM2. Een dergelijke chip zie ik echt niet onder de $999 lanceren, dus HBM2 kosten maakt ook weinig meer uit.


Dan 7FF. Tja AMD kon er Vega 20 al op produceren, een jaar geleden. Een 60CU Navi zal denk ik geen probleem moeten zijn. Een 80CU zou ik echt niet durven zeggen. Een dergelijke chip gaat makkelijk in de 400mm2 klasse zitten. Tweede is dat TSMC haar 7nm vrij goed lijkt te zijn, Intel haar 10nm equivalent is een trainwreck en over Samsung is er eigenlijk bar weinig bekend. Samsung lijkt het bewust langzaam aan te hebben gedaan om meteen maat EUV toe te kunnen passen. Resultaat is wel dat iedereen nu bij TSMC zit en ervaring opdoet.

En dat sluit weer aan bij een ander stukje van de puzzel die AMD zal proberen te leggen. Nvidia gaat naar Samsung en zal willen lanceren met wederom een serie aan gigantische chips omdat ze zich met hun eigen marketing hebben gecommitteerd aan RTX. De RTX hardware neemt alleen flink wat ruimte in, ruimte die je ook kan gebruiken voor unified shader hardware. Ik heb zo mijn twijfels of Nvidia weer een 700mm2+ GPU kan laten produceren, ditmaal op 7LPP van Samsung. Clockspeeds zomaar weer flink verhogen zit er waarschijnlijk ook niet in. Rest alleen een forse verbetering in architectuur om de kroon te behouden en de RTX hardware capaciteit uit te breiden.

AMD is eigenlijk voorspelbaarder dan meestal makkelijk te voorspellen Nvidia nu is. Ik zie AMD er alles op inzetten om een 400mm2+ Navi te lanceren voor Ampère. Een dergelijke Navi die de absolute prestatiekroon inneemt zou de rollen helemaal omdraaien. Dan moet opeens Nvidia reageren op AMD haar prijzen en prestaties. AMD haar gok zal zijn dat Nvidia door de RTX hardware, niet in staat zal zijn om een grote Navi te kunnen verslaan. Nvidia haar inzet zal zijn om koste wat het kost de snelste GPU te claimen, zeker als het AMD lukt om de kroon weer eens te pakken.


En deze dynamiek is waarom ik juist meer interesse heb in het topsegment. De afgelopen jaren zijn gewoon drie keer niks geweest in de videokaartenmarkt. Steeds duurder, steeds mindere prestatiewinst etc. Laat AMD de boel maar eens goed wakkerschudden en laat ze elkaar maar eens spreekwoordelijk de hersens inslaan. Dan gaan de prijzen in de hogere segmenten zakken en krijgen wij weer eens wat interessants. :Y

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • NitroX infinity
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:52
YouTube: It's worse than I thought - RYZEN 3000 Boost Survey

CPU spul maar rond 18:30 zegt hij 'the silicon quality is maybe not good enough'.

Doet mij toch denken dat 7nm nog borked is.

Graphene; a material that can do everything, except leave the lab. - Asianometry


 • FortyOne
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 09-03 08:32
DaniëlWW2 schreef op zaterdag 31 augustus 2019 @ 17:07:
[...]


10% over een kwartaal is enorm hoor. Zeker als je helemaal niks nieuws lanceert. Dit bewijst eigenlijk al wat je al kon zien gebeuren. Heel veel mensen kopen een goedkope Polaris of Vega en laten Turing gewoon voor wat het is.
[Afbeelding]
Ik denk dat het lastig is om hier conclusies uit te trekken. Vergeet niet dat deze cijfers over de shipments gaan, het zijn dus (nog) niet de verkopen naar de end user. De shipments waren ingezakt omdat er eerst nog veel voorraad van de crypto bubble verwerkt moest worden. Ik denk dat AMD hier (procentueel) meer last van had dan nVidia. Dat lijkt zich nu te herstellen. Deze beweging van 10% kun je dus niet goed vergelijken met wat er in het verleden is gebeurd. De verkopen liggen ook 40% lager dan in dezelfde periode vorig jaar, niet bepaald reden om de vlag uit te hangen.

Mooie grafiek trouwens maar het blijft triest om te zien dat AMD niet veel marktaandeel gepakt heeft met de 4000/5000 serie. :(

 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

NitroX infinity schreef op zondag 1 september 2019 @ 11:30:
YouTube: It's worse than I thought - RYZEN 3000 Boost Survey

CPU spul maar rond 18:30 zegt hij 'the silicon quality is maybe not good enough'.

Doet mij toch denken dat 7nm nog borked is.
Navi clockt best aardig hoor. Vergelijk maar met Vega 10. Nota bene was Vega 10, Fiji met wat aanpassingen die eigenlijk niet werkte. Vega 10 was zo groot omdat AMD minstens een miljard transistoren had toegevoegd voor puur thermal density redenen zodat Vega hoog kon clocken. Het doel daar lijkt alleen 1600 of zelfs 1700MHz te zijn geweest. Dat ging alleen voor geen meter zonder een bezopen verbruik omdat Vega een trainwreck was. :P


Maar in essentie is Zen 2 een serverarchitectuur die AMD omlaag schaalt. De chiplets zijn ontworpen op efficiëntie op lagere clockspeeds, niet 5GHz. Zen 2 is dan ook een zeer zuinige architectuur. Niemand heeft het erover, maar daar maken ze Skylake pas echt helemaal af. De thermal density van een Zen 2 chiplet is ook extreem, nog veel extremer dan zelfs de 9900K. Wil je betere clockspeeds, nou maak de core chiplet ongeveer 100mm2.

Nee echt, dat zou waarschijnlijk al heel wat veranderen. Thermal density zakt dan flink en dat zou de ruimte moeten bieden voor hogere clockspeeds op hetzelfde verbruik. Immers zakt de weerstand tussen de transistoren op deze manier omdat dezelfde hoeveelheid hitte verdeeld is over een groter oppervlakte.

Ik weet niet wat er aan de hand is met Zen 2, maar ik zou het niet zomaar in TSMC haar schoenen schuiven. Vega 20 en Navi 10 clocken gewoon, de 7nm ARM soc's lijkt ook niks mis mee te zijn en weet ik veel wat TSMC nog meer produceert. Ik denk eerder dat AMD te ambitieus is geweest en de clockspeeds gewoon wat tegenvallen. :)
FortyOne schreef op zondag 1 september 2019 @ 12:05:
Ik denk dat het lastig is om hier conclusies uit te trekken. Vergeet niet dat deze cijfers over de shipments gaan, het zijn dus (nog) niet de verkopen naar de end user. De shipments waren ingezakt omdat er eerst nog veel voorraad van de crypto bubble verwerkt moest worden. Ik denk dat AMD hier (procentueel) meer last van had dan nVidia. Dat lijkt zich nu te herstellen. Deze beweging van 10% kun je dus niet goed vergelijken met wat er in het verleden is gebeurd. De verkopen liggen ook 40% lager dan in dezelfde periode vorig jaar, niet bepaald reden om de vlag uit te hangen.
Als het om shipments gaat, dan heeft Nvidia helemaal een probleem. Dan telt waarschijnlijk de levering van Navi 10 wel mee, net zoals RTX Super. :P

Verder denk ik juist dat Nvidia meer problemen had met cryptominers. AMD lijkt zeer terughoudend te zijn geweest terwijl Nvidia er vol voor ging. Ik denk eerder dat AMD gewoon Polaris blijft produceren omdat ze een contract hebben met GoFlo. Die chips zijn waarschijnlijk spotgoedkoop om te produceren, dus waarom niet? Je saboteert de GTX1660 series er compleet mee. Hier zijn de prijzen nog relatief hoog, in andere landen is het helemaal geweldig.
Mooie grafiek trouwens maar het blijft triest om te zien dat AMD niet veel marktaandeel gepakt heeft met de 4000/5000 serie. :(
Tja, 8800gt dus iedereen moest Nvidia hebben. Dat heeft ook heel wat schade veroorzaakt. Zodra Lisa Su CEO werd, heeft ze de financiering voor Radeon een paar jaar afgeknepen. Dat kan je eigenlijk gewoon zien in wat werd gelanceerd de afgelopen vijf jaar. Toen er weer geld kwam, ging het naar RDNA en niet naar Vega. Terecht, want RDNA is gewoon goed en nodig, maar wel pijnlijk. Als AMD een gezonde winst had kunnen maken op de Radeon divisie, dan waren ze waarschijnlijk niet zo afgeknepen geweest. Misschien een beetje om Zen maar te kunnen ontwikkelen, maar ik denk niet zo bruut als de R9 300 refresh lijn was of het cancelen van de grote Polaris die heeft bestaan.

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • NitroX infinity
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:52
RDNA is niet goed. Stroomverbruik ligt een stuk hoger vergeleken met Polaris. Kijk maar eens naar RX 470 vs GTX 970 en RX 5700 vs 1070 Ti (of RTX 2060).

En stel je dan eens een 1070 Ti of RTX 2060 op 7nm voor; veel lager stroomverbruik dan RDNA of veel hogere kloksnelheden (waardoor een mindere kaart al de strijd aan zou kunnen met de 5700 wat dus weer een hoger stroomverbruik betekent voor de 5700).

[Voor 19% gewijzigd door NitroX infinity op 01-09-2019 14:23]

Graphene; a material that can do everything, except leave the lab. - Asianometry


 • Sp3ci3s8472
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 14:55
NitroX infinity schreef op zondag 1 september 2019 @ 11:30:
YouTube: It's worse than I thought - RYZEN 3000 Boost Survey

CPU spul maar rond 18:30 zegt hij 'the silicon quality is maybe not good enough'.

Doet mij toch denken dat 7nm nog borked is.
Het zou interessant zijn als hij in een vervolg filmpje een selectie maakt van alle moederborden en dan alleen degene met de nieuwste Agesa, of een analyse welke Agesa het hoogst boost.
Hoewel je met 3000 resultaten dan waarschijnlijk te weinig per Agesa/Moederbord/CPU combo hebt.

Maarre is dit niet een betere post voor het AMD topic? :P

[Voor 4% gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 01-09-2019 14:57]


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

NitroX infinity schreef op zondag 1 september 2019 @ 13:29:
RDNA is niet goed. Stroomverbruik ligt een stuk hoger vergeleken met Polaris. Kijk maar eens naar RX 470 vs GTX 970 en RX 5700 vs 1070 Ti (of RTX 2060).
Echt? 8)7
Niet alleen verbruikte de GTX970 meer dan de RX570, botweg een door AMD overclockte RX470 maar de RX5700 is tweemaal zo snel voor dezelfde 180W als de RX570. Kijk zelf maar:


https://www.techpowerup.c...hire-rx-570-pulse/28.html

En tweemaal zo snel voor hetzelfde verbruik.
https://www.techpowerup.c...md-radeon-rx-5700/29.html

De RX5700 is ook nog eens zuiniger en sneller dan de GTX1070Ti. De RTX2060 is 10W zuiniger, maar ook langzamer.

https://www.techpowerup.c...md-radeon-rx-5700/31.html

Als laatste is per perf/watt van de RX5700 perfect in lijn met Turing en specifiek beter dan die van de RTX2060.
https://www.techpowerup.c...md-radeon-rx-5700/29.html
En stel je dan eens een 1070 Ti of RTX 2060 op 7nm voor; veel lager stroomverbruik dan RDNA of veel hogere kloksnelheden (waardoor een mindere kaart al de strijd aan zou kunnen met de 5700 wat dus weer een lager stroomverbruik betekent).
Dit kan je dus ook niet zomaar zeggen. Alsof Nvidia de wetten der natuur kan bewegen door magisch meer clockspeed te behalen. Je begint zelf over Zen 2 haar boostclocks. Ik wijs op thermal density als een zeer belangrijke factor daarin en Nvidia zal zeker dezelfde problemen krijgen als ze naar 7LLP gaan. Er zijn geen magische, grote clockspeedwinsten meer in silicon, die tijd is voorbij. Dat AMD het lukte met RDNA heeft meer te maken met GCN die het niet kon en RDNA wel. Met Zen 2 zit er nauwelijks wat in, en AMD zelf verwachte eigenlijk regressie ten opzichte van Zen+. Tot op zekere hoogte is dat ook uitgekomen met de all core clockspeeds.

Intel heeft allang toegegeven dat hun 10nm, voor zover dat werkt, clockspeed regressie inhoud. Nu heeft Nvidia al sinds Pascal op TSMC 16nm, zeer hoge clockspeeds gehaald en nu gaan ze zomaar nog een paar honderd megahertz winnen terwijl ze dezelfde problemen met thermal density zullen krijgen? Het zou mij heel erg verbazen. Maak ook geen enkele illusie over wat TSMC 12nm is. Precies hetzelfde proces met een paar jaar aan geleidelijke verbeteringen waar TSMC een nieuw nummertje aan heeft gegeven.

Clockspeeds schalen ook niet lineair met voltages. Nvidia kiest er al jaren voor om op een efficiënt punt te gaan zitten op de voltage/frequentiecurve terwijl AMD vrij systematisch op het uiterste punt gaat zitten. AMD doet dat niet met de RX5700 en die ligt meteen in lijn met Turing haar efficiëntie.

Is er ook nog het grote mysterie dat 7LPP is. Wie zegt dat Nvidia niet te maken krijgt met gegarandeerde clockspeed regressie met hun overstap van het zeer volwassen en uitstekende TSMC 16/12nm proces naar het relatief onbekende en nieuwe 7nm van Samsung? Dat kunnen ze natuurlijk accepteren en wederom voor efficiëntie gaan, maar wat ook kan is dat Nvidia gedwongen zal worden om meer voltage en dus ook meer vermogen te gebruiken om maar clockspeed doelen te halen. Dan verdwijnt de efficiëntie al snel, zeker als Samsung haar Low Power Plus, helemaal niet zo goed blijkt om te kunnen gaan met grotere chips die meer vragen. Ik vermoed namelijk dat Samsung 14nm LPP een van de redenen was waarom Vega zo dramatisch was. Vega 10's hebben last van bizarre lekstroom karakteristieken en dat zou niet moeten gebeuren. Je kan er makkelijk meer dan 400W doorheen jagen om maar 1700MHz+ te halen. Dat is belachelijk.


Je kan niet meer zeggen dat nieuwe node = meer clockspeeds.
Je kan ook niet zeggen dat een nieuwe node altijd efficiënter zal zijn. Efficiëntiewinsten worden vrijwel altijd gestoken in meer hardware. We hebben het hier over het bedrijf dat het alleen maar over RTX heeft, hoe geweldig RTX is en dan gaat Nvidia zeker niet elke watt aan efficiëntieruimte die ze winnen met de overstap naar 7LPP, stoppen in meer RTX hardware? Ja, daar geloof ik dus ook helemaal niks van. ;)

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • NitroX infinity
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 21:52
@DaniëlWW2 Je leest me verkeerd. Ik bedoel dus dat die RX 470 een stuk minder verbruikt dan de vergelijkbaar presterende GTX 970. Maar; de RX 5700 verbruikt een vergelijkbare hoeveelheid als de kaarten waar die vergelijkbaar mee presteerd.

Dat is dus een stap in de verkeerde richting.

Graphene; a material that can do everything, except leave the lab. - Asianometry


 • vectormatic
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15:38

vectormatic

Warlock of the doorlock

NitroX infinity schreef op zondag 1 september 2019 @ 15:22:
@DaniëlWW2 Je leest me verkeerd. Ik bedoel dus dat die RX 470 een stuk minder verbruikt dan de vergelijkbaar presterende GTX 970. Maar; de RX 5700 verbruikt een vergelijkbare hoeveelheid als de kaarten waar die vergelijkbaar mee presteerd.

Dat is dus een stap in de verkeerde richting.
Ach, een R9 280 verbruikte dan weer fors meer dan een GTX960 waar ie mee moest concurreren. Zelfde geldt voor de 580/590 vs de 1060

Master of the allen wrench Riding a mighty lawnmower for revenge In the realm of the screws he's the king And Lord of the Towel Rings


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

NitroX infinity schreef op zondag 1 september 2019 @ 15:22:
@DaniëlWW2 Je leest me verkeerd. Ik bedoel dus dat die RX 470 een stuk minder verbruikt dan de vergelijkbaar presterende GTX 970. Maar; de RX 5700 verbruikt een vergelijkbare hoeveelheid als de kaarten waar die vergelijkbaar mee presteerd.

Dat is dus een stap in de verkeerde richting.
Hoe is het een verkeerde stap? De GTX970 was vergelijkbaar met de R9 290 en 290X. Dat was een verschil van respectievelijk 70W of 100W. RX580 vs. GTX1060 was iets van 70W en nu heeft de RX5700 een betere perf/watt en perf/dollar dan de directe concurrenten in de RTX2060, RTX2060S en RTX2070. Wat is er een stap in de verkeerde richting?

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:06
DaniëlWW2 schreef op zaterdag 31 augustus 2019 @ 19:13:
[...]


Je begrijpt mijn punt niet. Een volle TU-104 chip (RTX2080S dus) is gemiddeld iets van 25% sneller dan een Navi 10. Wat denk je dat er gebeurd als je een Navi 12 chip krijgt die 50% meer CU's, VRAM en geheugenbandbreedte heeft dan Navi 10? ;)

Schaling zal waarschijnlijk niet helemaal lineair zijn en clockspeeds zullen wel wat lager worden dan de RX5700XT om niet over de 300W te gaan, maar als het dan "maar" 40% sneller is voor dezelfde $699, wat denk je dan dat er gebeurd? :P

Het ik het nog niet eens gehad over de mogelijkheid van een 80CU "Navi 23" met 16GB HBM2. Betaal je iets van $999, maar dat zou de Titan RTX moeten kunnen verslaan.
Wat ik verwacht is dat ze dan de prijs ver omhoog gooien. De oorspronkelijke navi prijzen uit geruchten bleken pure onzin (verrassing daar), want AMD zal gewoon op ruwe prijs/prestatie gebied iets beter dan Nvidia gaan zitten maar niet meer dan dat. Er gaat geen killer chip komen die een gigantisch veel betere prijs/prestatie heet want AMD wil ook gewoon geld verdienen.

 • Derr_Hans
 • Registratie: December 2001
 • Niet online
Een RX5700 XT Nitro plaatje.

WoW: Doutz @ Defias brotherhood


 • KipCurreh
 • Registratie: Oktober 2013
 • Laatst online: 24-03 16:26

KipCurreh

Nightcrawler

Miauw..

Als er een kaart is waar ik op zou zitten wachten, is het de Sapphire Nitro wel _/-\o_

Toch maar eens beginnen sparen voor die nieuwe 'Red Team' PC, tegen dat Cyberpunk daar is

Steam | Ryzen 7 3700X Sapphire Nitro+ RX5700XT Asus Prime X470 Pro


 • vectormatic
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15:38

vectormatic

Warlock of the doorlock

Sissors schreef op zondag 1 september 2019 @ 20:06:
[...]

Wat ik verwacht is dat ze dan de prijs ver omhoog gooien. De oorspronkelijke navi prijzen uit geruchten bleken pure onzin (verrassing daar), want AMD zal gewoon op ruwe prijs/prestatie gebied iets beter dan Nvidia gaan zitten maar niet meer dan dat. Er gaat geen killer chip komen die een gigantisch veel betere prijs/prestatie heet want AMD wil ook gewoon geld verdienen.
Dat, als er iets is wat we aan Navi kunnen zien is het wel dat AMD gewoon vrolijk met de Nvidia inflatie mee gaat, de pricedrop pre-launch was er ook alleen omdat de supers Navi anders al voor de launch DOA hadden gemaakt, als AMD die dingen voor de E3 prijs had kunnen slijten hadden ze het gedaan, ondanks dat het historisch gezien gewoon nog een goede 100 euro minder had moeten zijn.

Dat is ook meteen de reden dat ik stiekem nog een RX570 overweeg, in principe is mn RX560 prima, maar bang/buck wise gaat navi gewoon echt niks beters worden dan een RX570 voor €135-150.

Wat perf/watt betreft, ja Navi evenaart Turing, maar heeft daar wel een nodeshrink voor nodig, heeft een hoop loze compute hardware van GCN gedumpt, terwijl Turing juist een berg extra meuk aan boord trekt, puur op architectuur kan je wat mij betreft dus echt wel beweren dat Navi minder efficient is dan Turing, en waarschijnlijk ook GCN, als Navi op 7nm even efficient is als turing op 12nm, en het gat tussen een fatsoenlijk getunede RX570 op 14nm en een GTX1650 ook niet schokkend is, vraag ik me toch wel af wat een polaris-shrink met een fatsoenlijk Vcore zou doen.

Master of the allen wrench Riding a mighty lawnmower for revenge In the realm of the screws he's the king And Lord of the Towel Rings


 • DaniëlWW2
 • Registratie: November 2009
 • Niet online

DaniëlWW2

Moderator General Chat

Dyslectic history cynic

vectormatic schreef op dinsdag 3 september 2019 @ 15:49:
Wat perf/watt betreft, ja Navi evenaart Turing, maar heeft daar wel een nodeshrink voor nodig, heeft een hoop loze compute hardware van GCN gedumpt, terwijl Turing juist een berg extra meuk aan boord trekt, puur op architectuur kan je wat mij betreft dus echt wel beweren dat Navi minder efficient is dan Turing, en waarschijnlijk ook GCN, als Navi op 7nm even efficient is als turing op 12nm, en het gat tussen een fatsoenlijk getunede RX570 op 14nm en een GTX1650 ook niet schokkend is, vraag ik me toch wel af wat een polaris-shrink met een fatsoenlijk Vcore zou doen.
RDNA heeft geen enkele teruggang in compute ten opzichte van GCN. Het is zelfs beter per CU dan Vega kon door een verbeterd CU ontwerp, betere scheduling en hogere clockspeeds. Verder doet een GCN of RDNA ALU dus heel wat meer dan compute. Ze zomaar bestempelen als zinloos is een grove miskenning van de problemen en sterktes van zowel GCN als RDNA.

GCN schaalde botweg waardeloos voorbij ongeveer 40CU's. Elke prosessor, GPU of CPU heeft een punt waar extra rekenclusters, CPU cores, CU's, PolyMorph engine etc niet meer schaalt omdat de geheugeneisen simpelweg te zwaar zijn om die extra rekenclusters te voorzien van afdoende instructies.

Dat is waarom Fiji en Vega, HBM hadden. Je kan het wat verhelpen met een brute forse aanpak door er gewoon extreem veel geheugenbandbreedte ertegenaan gooien, maar dat heeft ook grenzen. Lees de white paper van RDNA maar eens. AMD maakt zelf heel duidelijk dat RDNA zeer bewust is ontworpen op schaalbaarheid, het oplossen van die geheugen bottleneck met meer cache, en een efficiënter CU ontwerp zonder compute op te geven. Nee, AMD heeft er eerder op ingezet om naast die compute, ook veel beter te worden in floating point door een veel hogere utilisatie per clock te halen.
https://www.amd.com/syste...ments/rdna-whitepaper.pdf

[Voor 31% gewijzigd door DaniëlWW2 op 03-09-2019 17:00]

Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.


 • Apoca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 25-03 20:14

Apoca

Array Technology Industry

Navi RDNA vs GCN 1.0: Last-Gen vs Next-Gen GPU Tech Head-To-Head!

YouTube: Navi RDNA vs GCN 1.0: Last-Gen vs Next-Gen GPU Tech Head-To-Head!

Mooie detail uitleg van Digital Foundry :)

Asus C6E / Ryzen 7 5700X / AMD RX 6900 XT / G.Skill Flare X 16GB / Noctua NH-U12A / Corsair HX750i


 • Olaf van der Spek
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
vectormatic schreef op dinsdag 3 september 2019 @ 15:49:
vraag ik me toch wel af wat een polaris-shrink met een fatsoenlijk Vcore zou doen.
Zouden ze zich dat bij AMD zelf niet ook afgevraagd hebben? ;)

 • vectormatic
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15:38

vectormatic

Warlock of the doorlock

Olaf van der Spek schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 09:32:
[...]

Zouden ze zich dat bij AMD zelf niet ook afgevraagd hebben? ;)
Waarschijnlijk wel, en ik snap ook wel dat GCN een doodlopende straat was, zelfs als een 7nm polaris nog prima was geweest voor de mid/low end, zal je op je high end overmoeten op wat nieuws, en dan heb je liever overal de nieuwe architectuur.

Maar toch.. puur of perf/watt ben ik vooralsnog niet erg onder de indruk, en het gaat echt nog een hele tijd duren voordat ik meer performance nodig heb dan GCN kan leveren

Master of the allen wrench Riding a mighty lawnmower for revenge In the realm of the screws he's the king And Lord of the Towel Rings


 • Olaf van der Spek
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
vectormatic schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 09:38:
Maar toch.. puur of perf/watt ben ik vooralsnog niet erg onder de indruk, en het gaat echt nog een hele tijd duren voordat ik meer performance nodig heb dan GCN kan leveren
Het is stukken beter dan het was, de vraag is wel hoeveel daarvan door 7nm komt en hoeveel door RDNA.
En nV heeft nog geen 7nm spul op de markt dus daarmee vergelijken is helaas niet mogelijk.

Performance is nooit genoeg, toch? Tenzij je vooral oudere games speelt lijkt mij.

[Voor 8% gewijzigd door Olaf van der Spek op 13-09-2019 09:49]


 • FairPCsPlease
 • Registratie: Maart 2018
 • Laatst online: 20:40
Olaf van der Spek schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 09:48:
[...]

Het is stukken beter dan het was, de vraag is wel hoeveel daarvan door 7nm komt en hoeveel door RDNA.
En nV heeft nog geen 7nm spul op de markt dus daarmee vergelijken is helaas niet mogelijk.

Performance is nooit genoeg, toch? Tenzij je vooral oudere games speelt lijkt mij.
Hoe een videokaart presteert hangt niet alleen af van de leeftijd van het spel dat je speelt, maar ook van de gebruikte resolutie. Voor zover ik het kan overzien, zou ik alle moderne spellen op hoge kwaliteit kunnen spelen als ik een kaart had met de kracht van een RX580, op 1080p. Zelfs mijn RX460 kan bijna alle spellen aan, er zijn slechts een paar moderne spellen die teveel zijn voor mijn systeem. Performance kan dus wel genoeg zijn. Iets krachtigers dan de krachtigste Polaris heeft volgens mij alleen voordeel als je monitor een grotere resolutie heeft dan 1080p (of wanneer je aan Raytracing wilt doen).

 • Olaf van der Spek
 • Registratie: September 2000
 • Niet online
FairPCsPlease schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 09:54:
Iets krachtigers dan de krachtigste Polaris heeft volgens mij alleen voordeel als je monitor een grotere resolutie heeft dan 1080p.
Of als ie hogere refresh rates ondersteunt. Het ligt er ook aan met wat voor frame rates je tevreden bent, is 30 gemiddeld okay of wil je strak 60 fps minimaal (dus niet gemiddeld).
Zelfs mijn RX460 kan bijna alle spellen aan,
Ik weet niet wat ik me daar bij voor moet stellen..

[Voor 29% gewijzigd door Olaf van der Spek op 13-09-2019 10:02]


 • vectormatic
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15:38

vectormatic

Warlock of the doorlock

Olaf van der Spek schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 09:48:
[...]

Het is stukken beter dan het was, de vraag is wel hoeveel daarvan door 7nm komt en hoeveel door RDNA.
En nV heeft nog geen 7nm spul op de markt dus daarmee vergelijken is helaas niet mogelijk.
Klopt, je kan niet persee een rechte vergelijking trekken, maar als je ziet dat navi en turing redelijk gelijk op gaan perf/watt wise, en een undervolted 570 redelijk in de buurt kan komen van een 1650 kwa perf/watt, dan kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat je een 7nm polaris niet net zo efficient kan krijgen als navi
Olaf van der Spek schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 09:48:
[...]
Performance is nooit genoeg, toch? Tenzij je vooral oudere games speelt lijkt mij.
Ik speel relatief oude spellen op een 1080p scherm, vooralsnog trekt mijn RX560 alles prima, enige spel wat ik nu speel waar ik meer oomph voor zou kunnen gebruiken is Doom. Bijkomende factor is dat ik op linux speel, en dus wat beperkt ben in de nieuwe titels. Ik kan natuurlijk een 5700xt kopen, maar ik denk dat er niks is waar ik het verschil met een RX570 zou merken, terwijl de kosten en stroomverbruik wel hoger zouden zijn.

Master of the allen wrench Riding a mighty lawnmower for revenge In the realm of the screws he's the king And Lord of the Towel Rings


 • Sp3ci3s8472
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 14:55
Nieuwe drivers uit, en eindelijk bugfix voor video hardware acceleration. Nu is dat leuk maar wat leuker is.
Radeon Image Sharpening
Now available on Radeon RX 590, Radeon RX 580, Radeon RX 570, Radeon RX 480 and Radeon RX 470 series desktop graphics products for DirectX®12 and Vulkan® applications.
Leuk! Handig voor mijn HTPC die een RX 470 draait, kan ik een aantal spellen mooi opschalen naar 4k met Radeon Image Sharpening. Nu heb je geen externe tools meer nodig.

 • FairPCsPlease
 • Registratie: Maart 2018
 • Laatst online: 20:40
Olaf van der Spek schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 09:59:

Of als ie hogere refresh rates ondersteunt. Het ligt er ook aan met wat voor frame rates je tevreden bent, is 30 gemiddeld okay of wil je strak 60 fps minimaal (dus niet gemiddeld).
Ik ben zelf tevreden met 30 fps minimaal.
Olaf van der Spek schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 09:59:

Ik weet niet wat ik me daar bij voor moet stellen..
Er is één spel wat ik bezit, dat ik niet goed draaide sinds ik overstapte van 900p naar 1080p en dat is Crysis 3. Verder staan Hellblade: Senua's Sacrifice en Ghost of a Tale op mijn wensenlijst, omdat de specs aangeven dat ik het niet kan draaien, maar verder heb ik zo'n 400 games in mijn bezit, die ik allemaal zonder problemen kan spelen (dat ik dan bij Battlefield 1 niet verder kom dan 30 fps op medium settings definieer ik niet als probleem, ofwel dat ervaar ik ook als zonder problemen).

Mijn reactie was vooral getriggered door
Het kan soms wel genoeg zijn, het is contextgebonden. Het is nooit genoeg als je alle spellen die er zijn, met minimaal 60 fps wil spelen, maar dat is een voorwaardelijke conditie. Een andere voorwaardelijke conditie kan zijn, dat je een limiet stelt aan hoeveel stroom je wilt verbruiken en hoeveel geld je kwijt wilt zijn en dat vind ik persoonlijk belangrijker voorwaarden dan elk spel te kunnen spelen op minimaal 60 fps. Dus hoeveel performance genoeg is, hangt af van de randvoorwaarden die je stelt aan die vraag. "Nooit" impliceert dat meer altijd beter is. Als je stroomverbruik en prijs belangrijk vindt, is meer performance niet altijd beter, want dan kom je op dure veel verbruikende kaarten uit. Vandaar dat mensen als vectormatic en ik het interessant vinden wat de RX5600 zal presteren, verbruiken en kosten en een RX570 downvolten interessant vinden.

[Voor 4% gewijzigd door FairPCsPlease op 13-09-2019 12:57]


 • Tricolores
 • Registratie: Februari 2017
 • Laatst online: 02-03 12:32
Sp3ci3s8472 schreef op vrijdag 13 september 2019 @ 11:21:
Nieuwe drivers uit, en eindelijk bugfix voor video hardware acceleration. Nu is dat leuk maar wat leuker is.

[...]

Leuk! Handig voor mijn HTPC die een RX 470 draait, kan ik een aantal spellen mooi opschalen naar 4k met Radeon Image Sharpening. Nu heb je geen externe tools meer nodig.
Wat met de VEGA-kaarten? Is dat daarop niet van toepassing?

Aorus Elite X570 - Ryzen 7 5700X - 32 GB DDR4 @ 3200 MHz - Gigabyte RTX 3070 Gaming OC

Pagina: 1 2 3 ... 86 Laatste

Let op:
Let op, dit topic is bedoeld om nieuws te bediscussiëren. Hieronder valt dus niet het praten over aankoopadvies, voedingen, levertijden e.d. Daar zijn eigen topics en subfora voor.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee