Introductie
Dit topic bestaat uit een AMD gedeelte en een Nvidia gedeelte.

Plaatje van MSI Afterburner (Dè overclocksoftware van dit moment)
Wat is overclocking?
Het verhogen van de clocksnelheden van je grafische kaart ten behoeve van extra prestatie.
Wat voor dingen kan je verhogen?
Allereerst moet je weten wat artifacts zijn, dit zijn ''vreemde'' dingen op je scherm die eigenlijk niet door de maker van de software of het spel bedoelt zijn om zo te laten zien. Dit kan een resultaat zijn van een onstabiele kaart. Voorbeelden zijn legio en rangen van witte strepen, tot rode punten tot hele onderdelen van een spel die je ziet vliegen:
Hoe vergelijk je prestaties
Heel simpel, door hetzelfde programma te gebruiken. De meeste common programma's om prestaties mee te benchen zijn:
Valley benchmark, Heaven benchmark, 3Dmark 11, 3dmark firestrike.
Om prestaties van videokaarten (onovergeclocked) te vergelijken kan je gaan naar:
http://www.anandtech.com/bench/GPU14/815
Om overgeclockte prestaties te vergelijken kan je gaan naar:
http://www.3dmark.com/search
http://community.futuremark.com/hardware/gpu
www.overclock.net
Ook kan je natuurlijk reviews lezen op het internet, Google is je vriend.
Voltage locked/unlocked
Als je wilt overclocken is het natuurlijk belangrijk dat je voltage niet gelocked is. Dan kan je je voltage niet verhogen waardoor je bij hoge clocks geen stabiele kaart kan krijgen. Bij sommige kaarten zoals de MSI r9 280x was er een vreemde bug waardoor het leek alsof het voltage gelocked was terwijl dat niet zo was. Zie hiervoor mijn review van de MSI: productreview: MSI R9 280X GAMING 3G review door Frozen
ASIC-waardes
Asic waardes zijn een beetje de ''door elfjes bij maanlicht gesmeden waardes'' die worden toegekend aan een kaart door de manufacturer. De waarde kan gevonden worden door in het programma GPU-Z linksboven op het logo te klikken. Het volgende plaatje spreekt voor zich:

Sommige mensen (zoals ik) geloven dat kaarten met een hogere asic waarde beter overclockbaar zijn terwijl anderen dat niet doen. Dit is het beste stukje wat ik op internet heb kunnen vinden over asic waardes:

AMD Overclocking
1) Check wat andere overclockers bereikt hebben
2) Check wat het maximale voltage is voordat je kaart dood gaat.
3) Download MSI afterburner
4) Download GPU-Z
5) Download Furmark
6) Download heaven benchmark
7) Installeer alles
8 ) Open GPU-Z en laat het de hele tijd aan staan zodat je altijd toezicht hebt op je temperaturen en andere informatie
9) Ga naar MSI afterburner en doe hetvolgende:
11) Draai Furmark en kijk of je kaart niet te heet wordt. Wordt hij boven de 78 graden dan is het belangrijk om bij MSI afterburner een custom fan profile te maken (één zodat je kaart rond de 65-70 graden blijft hangen).
12) Start Heaven benchmark en doorloop het 2x. Blijf kijken naar het filmpje, nu weet je ongeveer hoe het eruit ziet.
13) Verhoog de coreclock in msi afterburner met 50. Klik op apply in afterburner.
14) Start heaven benchmark (laat het 2x draaien en kijk of je ''artifacts ziet'', dit zijn afwijkingen t.o.v. hoe het eruit zag in stap 10. Zie je deze: Coreclock met 10mhz omlaag en kijk of je ze nog ziet. Zo ja, herhaal deze stap totdat je ze niet meer ziet. Zie je geen ''artifacts'' dan kan je je core clock verhogen met stapjes van 20mhz. Na elke verhoging moet je weer 2 rondjes heaven benchmark doen om te kijken of je artifacts ziet.
15) Nu moet het memory overgeclocked worden, kijk eerst of je elpida of hynix of samsung memory hebt. Elpida overclockt slecht terwijl samsung en hynix dat goed doen, dit zodat je weet wat je ongeveer kan verwachten.
16) Verhoog je memory clock met stapjes van: eerst 50, dan weer 50 en dan stapjes van 20. Zie je weer artifacts in heaven benchmark, terugzetten met 10mhz totdat je ze niet meer ziet. Wat je nu ook kan doen is je voltage een klein beetje verhogen, met 10mv en kijken of hij nu wel stabiel is. Ga echter nooit over het voltage heen wat je bij stap 2 hebt opgezocht.
290(x), " je mem artifact niet, ECC zorgt er voor dat de render fouten niet getoond worden maar opnieuw berekend ten koste van de prestaties - nedernakker " Zou je willen weten wat je maximale memory clock is, dan moet je de core clock hetzelfde laten en alleen met het memory gaan spelen. Hierna moet je benchmarks draaien, de benchmarks met de hoogste scores zal degene zijn waarbij de memory clocks optimaal zijn ingesteld.
17) Nu weet je wat je kaart kan presteren zonder het voltage aan te passen, als het goed is weet je welk core voltage ''maximaal'' is om je kaart 24/7 op dit voltage te laten lopen zonder dat hij dood gaat. Verhoog het core voltage dan een beetje. Ga nu je kaart zetten op de net behaalde overclock core speed en ga weer omhoog met stapjes van 20. ''artifacts''? Terug zetten met stapjes van 10.
18) Ram voltage aanpassen heeft m.i. niet veel nut en daar ga ik dus ook niet op in.
Natuurlijk zijn er honderdduizenden videos op Youtube maar dit is dé manier waarop ik overclock. Nogmaals ik ben niet aansprakelijk voor schade. Lees je goed in voordat je begint te overclocken.
Aankoopadvies
Het is eigenlijk heel erg simpel, je typt op Google in ''review [je videokaart]'' en je gaat reviews lezen.
Hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar het soort ram, de stilte van de koeler en de temperaturen van de kaart door de koeler.
Een goede review van de r9 280x is bijvoorbeeld: http://www.tomshardware.c...-party-round-up,3655.html
Sommige kaarten zijn al uit de doos onstabiel waaronder de: productreview: Asus R9280X-DC2T-3GD5 TOP review door Frozen De normale versie zonder TOP is daarentegen wel weer Oké.
Deze raad ik dus niet aan om te kopen.

nVidia Overclocking
90% van de guide hierboven geldt ook gewoon voor nVidia maar, nVidia kaarten hebben ook hun eigen grillen vanaf de GTX6xx serie. GTX5xx of lager is hetzelfde als de AMD guide hierboven.
GPU Boost
Met de GTX6xx serie heeft nVidia een nieuw clock en overclock systeem geïntroduceerd.
Namelijk GPU Boost, en in de GTX7xx serie GPU Boost 2.0.
Dit schaalt de clocksnelheden vanaf een gegarandeerde clock dynamisch omhoog afhankelijk van stroomverbruik en temperatuur van de kaart.
Voor een nVidia GTX6xx of nieuwer is het dan ook lastig overclocken omdat je snel tegen limieten aanloopt of een variërende clock hebt in verschillende applicaties.
Het beste is dan ook als je gaat overclocken om zowel de temperatuurlimiet als de power limiet in je MSI Afterburner (of vergelijkbaar) op max zet om zo weinig mogelijk schommelingen te krijgen.
Op de GTX6xx serie is Boost vooral afhankelijk van de Power limit, op GTX7xx staat de prioriteit op temperatuur. Dat zegt niet dat de rest geen invloed meer heeft overigens.
Voltage?
Alle nVidia kaarten zijn in principe gelocked qua voltage op een vrij laag maximum voltage.
Voor de GTX4xx/GTX5xx is dit tussen de 1.0625v en 1.1500v.
Voor de GTX6xx serie is dit 1.1750v.
Voor de GTX7xx serie is het ook 1.1750v.
Maar, voor de echte Tweakers onder ons: Voltage is op twee manieren vrij makkelijk te unlocken.
[b]Manier 1: BIOS mods (Voltage, Power Limit e.d.)[b]
Wanneer je aan de slag gaat met overclocken zul je meer dan eens tegen de Power Limit aan lopen of je irriteren aan het lage voltage aangezien de temperaturen nog zat ruimte over laten.
Gelukkig is er voor zo'n beetje elke kaart van GTX4xx of hoger wel een modded BIOS te krijgen welke voltage unlocked naar nVidia's werkelijke max van 1.212v.
Op GTX6xx of nieuwer is ook de waarde van de Power Limit aangepast in de meeste custom BIOS's zodat je niet meer tegen throttling aan loopt van GPU Boost.
GTX680's zijn overigens crossflashbaar met GTX770 BIOS's om zo GPU Boost 2.0 te krijgen en een hogere Power Limit. Gebruik hiervoor wel een zelfde BIOS van dezelfde PCB layout als je GTX680 heeft. Reference op reference, DC2 op DC2, JetStream op JetStream e.d.
De meeste BIOS's zijn te krijgen op overclock.net.
Linkjes:
GTX6xx serie BIOS's: http://www.overclock.net/...-bios-downloads-and-tools
GTX760 BIOS's: http://www.overclock.net/...vidia-gtx-760-owners-club
GTX770 BIOS's: http://www.overclock.net/...icial-gtx-770-owners-club
GTX780 BIOS's: http://www.overclock.net/...vidia-gtx-780-owners-club
Let op! Als je met manier 2 aan de slag gaat om nog meer dan de 1.212v te krijgen: Gebruik ALTIJD een custom BIOS! Anders loop je toch wel tegen een Power Limit aan.
Manier 2: MSI Afterburner commands / unlocks
Op alle kaarten met de NCP4206 / NCP4208 controller kun je via MSI Afterburner (3.0 Beta 15 of nieuwer) voltage unlocken tot 1.300v.
Om er achter te komen welke controller je kaart heeft moet je je kaart even opzoeken op TechPowerUp! of een dergelijke review site en even zoeken op een PCB foto. Bij TPU staat er sowieso al bij welke controller er op een kaart zit.
De kaarten die hem sowieso hebben:
Reference based GTX780's, Titans en GTX780 Ti's.
Non-reference GTX7xx: MSI Gaming GTX7xx, MSI GTX760 Hawk, Palit Jetstream GTX770/GTX780, Alle Gigabyte GTX780/GTX780 Ti's en nog veel meer.
Het enige wat je hoeft te doen is het volgende.
- Installeer MSI AB.
- Unlock voltage via de normale manier hierboven beschreven.
- Sla een profiel op met standaard instellingen.
- Ga naar C://Program Files (x86)/MSI Afterburner/Profiles en open het VEN_10D......cfg bestand met Kladblok of iets dergelijks.
- Plaats de volgende code in de .cfg en sla hem op (als dit niet werkt, even Take Ownership of adminrechten gebruiken bij openen).
[Settings]
VDDC_Generic_Detection=0
VDDC_NCP4206_Detection=3:20h
- Opslaan en MSI AB even herstarten. Als je nu een venster krijgt met iets over reboot om defaults te laden e.d. gewoon op OK klikken, reboot is niet nodig.
- Werkt dit niet en veranderd er niks, tekst veranderen in:
[Settings]
VDDC_Generic_Detection=0
VDDC_NCP4206_Detection=4:20h
- Als alles werkt is nu je Core Voltage balkje van een offset (+0 - +100) veranderd in een hard voltage wat je tot 1.300v aan kan passen.
Let wel op, een reference design kaart kan 1.300v NIET langdurig aan op luchtkoeling omdat de VRM's oververhitten. 1.24v max op lucht met verhoogde fanspeed.
Er zijn uitzonderingen hierop: De Gigabyte Windforce3X Rev 2.0, de Ghz Edition als ook de JetStream / Super JetStream hebben 8 fasen in plaats van 6 en direct contact VRM koeling met de hoofd heatsink en kunne veel meer hebben. De Gigabyte heb ik zelf ook lange tijd op 1.30v gedraaid zonder enige problemen.
Er zijn nog meer mods, zoals het uitschakelen van LLC om nog meer volts te krijgen, maar dit is vrij onstabiel met de nieuwste drivers en nog gevaarlijker voor de kaarten omdat het nog een stuk meer load op de VRM's zet. Daarom zal ik dit ook niet gaan aanraden.
Wel kun je voor benchmarken nog de volgende tool pakken:
http://www.overclock.net/...4206-voltage-llc-mod-tool
Met deze tool kun je je GPU voltage alsmede LLC zo hoog zetten als je zelf wilt. Dit werkt tot de volgende reboot / cold boot. Hiermee kun je je watergekoelde beest lekker tot 1.45v pushen en benchmarken.
Resultaten:
Om je overclocks te showen kan je het beste gebruik maken van deze spreadsheet:
Voor de nog wat oudere data hebben we de lijstjes hieronder:
Dit topic bestaat uit een AMD gedeelte en een Nvidia gedeelte.
Deze tutorial is hoe wij overclocken en is op eigen risico, wij zijn op geen enkele manier aansprakelijk mocht er iets fout gaan
OC vuistregel:
Als je met overclocken nog nooit een artifact of BSOD hebt gezien, dan heb je niet goed overgeclockt.
Als je met overclocken nog nooit een artifact of BSOD hebt gezien, dan heb je niet goed overgeclockt.
Naar: millman

Plaatje van MSI Afterburner (Dè overclocksoftware van dit moment)
Wat is overclocking?
Wat bedoelen wij in de wereld van grafische kaarten (GPU's) met overclocking?Overklokken (Engels: overclocking) is het verhogen van de kloksnelheid, oftewel het sneller laten werken van computeronderdelen dan binnen de specificatie (en garantie) van de fabrikant.
Digitale componenten werken vaak op een bepaald ritme, dat door een elektrisch signaal wordt aangegeven. Dit signaal gaat met een bepaalde frequentie van nul naar een bepaalde spanning en weer terug, en wordt het kloksignaal genoemd.
bron: Wikipedia: Overklokken
Het verhogen van de clocksnelheden van je grafische kaart ten behoeve van extra prestatie.
Wat voor dingen kan je verhogen?
- De Core Clock
Dit is het hoofd ''ding'' bij het overclocken. Dit bepaald in zekere mate de snelheid waarop de grafische chip in je videokaart werkt. Door deze clock te verhogen zal de grafische kaart meer prestatie geven waardoor je meer frames per second of een hogere benchmark score kan krijgen. - De Memory Clock
Dit bepaald de snelheid van je geheugen (wat vaak GDDR5 is) op je grafische kaart. Door deze te verhogen zal het geheugen sneller werken wat kan leiden tot extra prestatie. Er zijn echter verschillende soorten geheugenfabrikanten die geheugen maken voor grafische kaarten. De hoofdfabrikanten zijn echter ''Elpida'' en ''Hynix''. Hynix maakt het betere en beter overclockbare geheugen. Als je een kaart met Elpida hebt is de kans groot dat bij deze de memory clock lang niet zo hoog kan zijn als bij een kaart met Hynix. - Het Core Voltage
Om te werken heeft de kaart natuurlijk stroom en een spanning nodig. De spanning (een ''vorm'' van energie) is bepalend of de kaart stabiel kan blijven of niet. Voordat je begint met overclocken is het belangrijk je eerst goed in te lezen en te zoeken naar resultaten van mensen die al eerder hun kaart overclocked hebben. Als het goed is zal je ook voltages vinden en het absolute voltage van je kaart waarbij hij 24/7 overgeclocked zou kunnen draaien zonder stuk te gaan. Natuurlijk zal door de warmte en het beetje extra voltage de kaart iets sneller stuk gaan, maar na die tijd heb je al láááng een nieuwe kaart. - Het Memory Voltage
Dit is het voltage waarop het ram van je kaart loopt. Zelf ben ik geen voorstander van het tweaken aan het ramvoltage hoewel een increase van 100mV wel eens kan helpen om net de clock te krijgen waar je zo lang over droomde. - De Power limit
De power limit zit nu sinds enkele tijd in de kaarten van AMD en eigenlijk zegt het niet meer dan: We verhogen je Core Voltage een beetje tot zover je kaart het nodig heeft waardoor je kan overclocken zonder zelf aan het corevoltage te lopen ''rotzooien''. Ik vind dit zelf onzin en knal dit ding altijd zo snel mogelijk naar rechts als ik ga overclocken. - De Fan speed
Dit is een hele belangrijke. Je moet natuurlijk niet denken dat een overclock met alleen maar voordelen komt. Een nadeel is bijvoorbeeld extra warmte, gelukkig heb je op veel kaarten ''aftermarket'' coolers. Ook kan je een agressiever fan-profiel instellen waardoor je kaart koeler blijft maar natuurlijk wel meer geluid produceert.
Voorbeelden van deze ''aftermarket coolers'' zijn bijvoorbeeld deze:
Kaarten met de stock (ofwel reference) koeler van AMD hebben vaak mindere koelprestaties en Overclocking met deze kaarten is niet echt aangeraden. Niet alleen koelt deze niet zo goed als de meeste aftermarket coolers maar maakt deze ook nog eens een hoop lawaai.
Indien je een kaart hebt met een stock/reference koeler en graag wil overclocken is het aangeraden om zelf aftermarket koeling te monteren. Dit void bij sommige kaarten wel je garantie en je moet er ook een paar keer over nadenken voordat je het gaat doen.
Goede aftermarket koelers zijn bijvoorbeeld:
pricewatch: Arctic Accelero Xtreme III
pricewatch: Gelid Solutions ICY VISION REV2. (All VGA Cards)
Let wel op dat jouw kaart compatible is met deze koelers. Niet elke kaart is dat.
Ook kan je gaan voor waterkoeling op je kaart. Dit kan met een:
pricewatch: Arctic Accelero Hybrid
Of een pricewatch: NZXT Kraken G10 Zwart in combinatie met pricewatch: NZXT Kraken X40 of andere ''closed-loop'' waterkoeler.
- GPU-Z: http://www.techpowerup.com/gpuz/
Laat informatie zien inclusief clocks en VRM temperaturen. Wat je bovendien in dit programma kan zien is welk soort ram je hebt. Kijk hiervoor bij ''Memory Type'' in GPU-Z
- Furmark: http://www.ozone3d.net/benchmarks/fur/
Strest je kaart zodat je maximale temperaturen kan zien.
- MSI Afterburner: http://event.msi.com/vga/afterburner/
Goed programma om te overclocken. - Heaven benchmark: http://unigine.com/products/heaven/
Goed programma om te kijken of je overclock stabiel is
Allereerst moet je weten wat artifacts zijn, dit zijn ''vreemde'' dingen op je scherm die eigenlijk niet door de maker van de software of het spel bedoelt zijn om zo te laten zien. Dit kan een resultaat zijn van een onstabiele kaart. Voorbeelden zijn legio en rangen van witte strepen, tot rode punten tot hele onderdelen van een spel die je ziet vliegen:
Hoe vergelijk je prestaties
Heel simpel, door hetzelfde programma te gebruiken. De meeste common programma's om prestaties mee te benchen zijn:
Valley benchmark, Heaven benchmark, 3Dmark 11, 3dmark firestrike.
Om prestaties van videokaarten (onovergeclocked) te vergelijken kan je gaan naar:
http://www.anandtech.com/bench/GPU14/815
Om overgeclockte prestaties te vergelijken kan je gaan naar:
http://www.3dmark.com/search
http://community.futuremark.com/hardware/gpu
www.overclock.net
Ook kan je natuurlijk reviews lezen op het internet, Google is je vriend.
Voltage locked/unlocked
Als je wilt overclocken is het natuurlijk belangrijk dat je voltage niet gelocked is. Dan kan je je voltage niet verhogen waardoor je bij hoge clocks geen stabiele kaart kan krijgen. Bij sommige kaarten zoals de MSI r9 280x was er een vreemde bug waardoor het leek alsof het voltage gelocked was terwijl dat niet zo was. Zie hiervoor mijn review van de MSI: productreview: MSI R9 280X GAMING 3G review door Frozen
ASIC-waardes
Asic waardes zijn een beetje de ''door elfjes bij maanlicht gesmeden waardes'' die worden toegekend aan een kaart door de manufacturer. De waarde kan gevonden worden door in het programma GPU-Z linksboven op het logo te klikken. Het volgende plaatje spreekt voor zich:

Sommige mensen (zoals ik) geloven dat kaarten met een hogere asic waarde beter overclockbaar zijn terwijl anderen dat niet doen. Dit is het beste stukje wat ik op internet heb kunnen vinden over asic waardes:
Bron: http://forums.anandtech.com/archive/index.php/t-2246288.htmlIt doesn't mean much. They use a value found on each chip denoting what they call "quality" during the binning process. It really has no reflection on overclock relative to voltage & temperature, since people with 60% and 80% can clock higher than others with 71% and 84%, while some 78% and 68% are the bottom of the barrel. See what I mean, it has no relationship.
So the chips are binned in complicated process that I don't have all the details on. I'm not an EE in charge of asic validations. Chips have a measured leakage and a temperature operational range, those values are measured and combined to form the hard-coded readable data for 'asic qual'. The chips are assigned a default voltage ID based on the results of leakage testing. For each product in AMD's case there is a range for which the voltages must be set. Here's where it starts getting

AMD Overclocking
1) Check wat andere overclockers bereikt hebben
2) Check wat het maximale voltage is voordat je kaart dood gaat.
3) Download MSI afterburner
4) Download GPU-Z
5) Download Furmark
6) Download heaven benchmark
7) Installeer alles
8 ) Open GPU-Z en laat het de hele tijd aan staan zodat je altijd toezicht hebt op je temperaturen en andere informatie
9) Ga naar MSI afterburner en doe hetvolgende:
10) Schuif in afterburner het balkje van de power limit helemaal naar rechts.To use (properly) Install to your desired location. For simplicity, I will use C:\programs\MSI Afterburner. Yours may be different!
-Launch MSI Afterburner, then immediately close it!
-Navigate to the install directory, and locate MSIAfterburner.cfg (In my case for this guide, it will be C:\programs\MSI Afterburner\MSIAfterburner.cfg), and open in notepad.
-Change these values
-"Enable Unofficial Overclocking" to 1 (Omitted on newer versions/combined with the EULA)
-"Unofficial Overclocking Mode" to 2
-Then copy and paste the line below to "Unofficial Overclocking EULA"
I confirm that I am aware of unofficial overclocking limitations and fully understand that MSI will not provide me any support on it
-save and exit
-Re-launch MSI Afterburner Enjoy!
11) Draai Furmark en kijk of je kaart niet te heet wordt. Wordt hij boven de 78 graden dan is het belangrijk om bij MSI afterburner een custom fan profile te maken (één zodat je kaart rond de 65-70 graden blijft hangen).
12) Start Heaven benchmark en doorloop het 2x. Blijf kijken naar het filmpje, nu weet je ongeveer hoe het eruit ziet.
13) Verhoog de coreclock in msi afterburner met 50. Klik op apply in afterburner.
14) Start heaven benchmark (laat het 2x draaien en kijk of je ''artifacts ziet'', dit zijn afwijkingen t.o.v. hoe het eruit zag in stap 10. Zie je deze: Coreclock met 10mhz omlaag en kijk of je ze nog ziet. Zo ja, herhaal deze stap totdat je ze niet meer ziet. Zie je geen ''artifacts'' dan kan je je core clock verhogen met stapjes van 20mhz. Na elke verhoging moet je weer 2 rondjes heaven benchmark doen om te kijken of je artifacts ziet.
15) Nu moet het memory overgeclocked worden, kijk eerst of je elpida of hynix of samsung memory hebt. Elpida overclockt slecht terwijl samsung en hynix dat goed doen, dit zodat je weet wat je ongeveer kan verwachten.
16) Verhoog je memory clock met stapjes van: eerst 50, dan weer 50 en dan stapjes van 20. Zie je weer artifacts in heaven benchmark, terugzetten met 10mhz totdat je ze niet meer ziet. Wat je nu ook kan doen is je voltage een klein beetje verhogen, met 10mv en kijken of hij nu wel stabiel is. Ga echter nooit over het voltage heen wat je bij stap 2 hebt opgezocht.
290(x), " je mem artifact niet, ECC zorgt er voor dat de render fouten niet getoond worden maar opnieuw berekend ten koste van de prestaties - nedernakker " Zou je willen weten wat je maximale memory clock is, dan moet je de core clock hetzelfde laten en alleen met het memory gaan spelen. Hierna moet je benchmarks draaien, de benchmarks met de hoogste scores zal degene zijn waarbij de memory clocks optimaal zijn ingesteld.
17) Nu weet je wat je kaart kan presteren zonder het voltage aan te passen, als het goed is weet je welk core voltage ''maximaal'' is om je kaart 24/7 op dit voltage te laten lopen zonder dat hij dood gaat. Verhoog het core voltage dan een beetje. Ga nu je kaart zetten op de net behaalde overclock core speed en ga weer omhoog met stapjes van 20. ''artifacts''? Terug zetten met stapjes van 10.
18) Ram voltage aanpassen heeft m.i. niet veel nut en daar ga ik dus ook niet op in.
Natuurlijk zijn er honderdduizenden videos op Youtube maar dit is dé manier waarop ik overclock. Nogmaals ik ben niet aansprakelijk voor schade. Lees je goed in voordat je begint te overclocken.
Aankoopadvies
Het is eigenlijk heel erg simpel, je typt op Google in ''review [je videokaart]'' en je gaat reviews lezen.
Hierbij is het belangrijk dat je kijkt naar het soort ram, de stilte van de koeler en de temperaturen van de kaart door de koeler.
Een goede review van de r9 280x is bijvoorbeeld: http://www.tomshardware.c...-party-round-up,3655.html
Sommige kaarten zijn al uit de doos onstabiel waaronder de: productreview: Asus R9280X-DC2T-3GD5 TOP review door Frozen De normale versie zonder TOP is daarentegen wel weer Oké.
Deze raad ik dus niet aan om te kopen.

nVidia Overclocking
90% van de guide hierboven geldt ook gewoon voor nVidia maar, nVidia kaarten hebben ook hun eigen grillen vanaf de GTX6xx serie. GTX5xx of lager is hetzelfde als de AMD guide hierboven.
GPU Boost
Met de GTX6xx serie heeft nVidia een nieuw clock en overclock systeem geïntroduceerd.
Namelijk GPU Boost, en in de GTX7xx serie GPU Boost 2.0.
Dit schaalt de clocksnelheden vanaf een gegarandeerde clock dynamisch omhoog afhankelijk van stroomverbruik en temperatuur van de kaart.
Voor een nVidia GTX6xx of nieuwer is het dan ook lastig overclocken omdat je snel tegen limieten aanloopt of een variërende clock hebt in verschillende applicaties.
Het beste is dan ook als je gaat overclocken om zowel de temperatuurlimiet als de power limiet in je MSI Afterburner (of vergelijkbaar) op max zet om zo weinig mogelijk schommelingen te krijgen.
Op de GTX6xx serie is Boost vooral afhankelijk van de Power limit, op GTX7xx staat de prioriteit op temperatuur. Dat zegt niet dat de rest geen invloed meer heeft overigens.
Voltage?
Alle nVidia kaarten zijn in principe gelocked qua voltage op een vrij laag maximum voltage.
Voor de GTX4xx/GTX5xx is dit tussen de 1.0625v en 1.1500v.
Voor de GTX6xx serie is dit 1.1750v.
Voor de GTX7xx serie is het ook 1.1750v.
Maar, voor de echte Tweakers onder ons: Voltage is op twee manieren vrij makkelijk te unlocken.
[b]Manier 1: BIOS mods (Voltage, Power Limit e.d.)[b]
Wanneer je aan de slag gaat met overclocken zul je meer dan eens tegen de Power Limit aan lopen of je irriteren aan het lage voltage aangezien de temperaturen nog zat ruimte over laten.
Gelukkig is er voor zo'n beetje elke kaart van GTX4xx of hoger wel een modded BIOS te krijgen welke voltage unlocked naar nVidia's werkelijke max van 1.212v.
Op GTX6xx of nieuwer is ook de waarde van de Power Limit aangepast in de meeste custom BIOS's zodat je niet meer tegen throttling aan loopt van GPU Boost.
GTX680's zijn overigens crossflashbaar met GTX770 BIOS's om zo GPU Boost 2.0 te krijgen en een hogere Power Limit. Gebruik hiervoor wel een zelfde BIOS van dezelfde PCB layout als je GTX680 heeft. Reference op reference, DC2 op DC2, JetStream op JetStream e.d.
De meeste BIOS's zijn te krijgen op overclock.net.
Linkjes:
GTX6xx serie BIOS's: http://www.overclock.net/...-bios-downloads-and-tools
GTX760 BIOS's: http://www.overclock.net/...vidia-gtx-760-owners-club
GTX770 BIOS's: http://www.overclock.net/...icial-gtx-770-owners-club
GTX780 BIOS's: http://www.overclock.net/...vidia-gtx-780-owners-club
Let op! Als je met manier 2 aan de slag gaat om nog meer dan de 1.212v te krijgen: Gebruik ALTIJD een custom BIOS! Anders loop je toch wel tegen een Power Limit aan.
Manier 2: MSI Afterburner commands / unlocks
Op alle kaarten met de NCP4206 / NCP4208 controller kun je via MSI Afterburner (3.0 Beta 15 of nieuwer) voltage unlocken tot 1.300v.
Om er achter te komen welke controller je kaart heeft moet je je kaart even opzoeken op TechPowerUp! of een dergelijke review site en even zoeken op een PCB foto. Bij TPU staat er sowieso al bij welke controller er op een kaart zit.
De kaarten die hem sowieso hebben:
Reference based GTX780's, Titans en GTX780 Ti's.
Non-reference GTX7xx: MSI Gaming GTX7xx, MSI GTX760 Hawk, Palit Jetstream GTX770/GTX780, Alle Gigabyte GTX780/GTX780 Ti's en nog veel meer.
Het enige wat je hoeft te doen is het volgende.
- Installeer MSI AB.
- Unlock voltage via de normale manier hierboven beschreven.
- Sla een profiel op met standaard instellingen.
- Ga naar C://Program Files (x86)/MSI Afterburner/Profiles en open het VEN_10D......cfg bestand met Kladblok of iets dergelijks.
- Plaats de volgende code in de .cfg en sla hem op (als dit niet werkt, even Take Ownership of adminrechten gebruiken bij openen).
[Settings]
VDDC_Generic_Detection=0
VDDC_NCP4206_Detection=3:20h
- Opslaan en MSI AB even herstarten. Als je nu een venster krijgt met iets over reboot om defaults te laden e.d. gewoon op OK klikken, reboot is niet nodig.
- Werkt dit niet en veranderd er niks, tekst veranderen in:
[Settings]
VDDC_Generic_Detection=0
VDDC_NCP4206_Detection=4:20h
- Als alles werkt is nu je Core Voltage balkje van een offset (+0 - +100) veranderd in een hard voltage wat je tot 1.300v aan kan passen.
Let wel op, een reference design kaart kan 1.300v NIET langdurig aan op luchtkoeling omdat de VRM's oververhitten. 1.24v max op lucht met verhoogde fanspeed.
Er zijn uitzonderingen hierop: De Gigabyte Windforce3X Rev 2.0, de Ghz Edition als ook de JetStream / Super JetStream hebben 8 fasen in plaats van 6 en direct contact VRM koeling met de hoofd heatsink en kunne veel meer hebben. De Gigabyte heb ik zelf ook lange tijd op 1.30v gedraaid zonder enige problemen.
Er zijn nog meer mods, zoals het uitschakelen van LLC om nog meer volts te krijgen, maar dit is vrij onstabiel met de nieuwste drivers en nog gevaarlijker voor de kaarten omdat het nog een stuk meer load op de VRM's zet. Daarom zal ik dit ook niet gaan aanraden.
Wel kun je voor benchmarken nog de volgende tool pakken:
http://www.overclock.net/...4206-voltage-llc-mod-tool
Met deze tool kun je je GPU voltage alsmede LLC zo hoog zetten als je zelf wilt. Dit werkt tot de volgende reboot / cold boot. Hiermee kun je je watergekoelde beest lekker tot 1.45v pushen en benchmarken.
Resultaten:
Om je overclocks te showen kan je het beste gebruik maken van deze spreadsheet:
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers.
Inloggen
Voor de nog wat oudere data hebben we de lijstjes hieronder:
Overclock resultaten | ||||
---|---|---|---|---|
Naam | Gpu-type | Core clock | Memory Clock | Core Voltage |
1) Frozen 2) Frozen 3) Frozen 4) Frozen 5) rikadoo 6) Kuusj 7) jorank | Sapphire 7950 vapor-x Msi r9 280x gaming Asus r9 280x DCII TOP Sapphire r9 290 tri-x XFX R9 290 @ ASUS R9 290X Asus DCII R9 280X Sapphire R9 270x Toxic | 1140 1180 1140 1125 1090 1175 1260 | 1375 1700 1500 1500 stock 1900 1550 | 1.25 +80 +50 +50 stock 1.3 ? |
3dMark (firestrike) resultaten (Geen link = niet verifiëerbaar) | ||||
---|---|---|---|---|
Naam | Gpu-type | Core/mem | Graphicsscore | Link |
Frozen Frozen rikadoo Vincent227 msmeenge Frozen nvidia666 nvidia666 | Msi r9 280x Sapphire r9 290 tri-x XFX r9 290 (@290x bios) Sapphire r9 290x tri-x Sapphire r9 290 tri-x Sapphire r9 290 tri-x AMD R9 290 Nvidia gtx 750 Ti | 1225/1800 1125/1500 1120/1300 1040/1300 1225/1500 1200/1600 1150/1375 1328/1688 | 9451 11708 12086 10963 13256 12993 12376 5192 | http://www.3dmark.com/3dm/2167712 http://www.3dmark.com/3dm/2339732 http://www.3dmark.com/3dm/2394267 http://www.3dmark.com/3dm/2385895 http://www.3dmark.com/3dm/2394642 http://www.3dmark.com/3dm/2465873 http://www.3dmark.com/3dm/5802276 http://www.3dmark.com/3dm/5862493 |
3dMark11 resultaten (Geen link = niet verifiëerbaar) | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Naam | Gpu-type | Core/mem | Graphicsscore | Link | ||
Frozen Frozen Lupp msmeenge magherb82 | Sapphire 7950 vapor-x Sapphire r9 290 tri-x gtx 780 Sapphire r9 290 tri-x Asus gtx 980 | 1140/1375 1125/1500 1270/1502 1250/1500 1127(1216)/1753 | 10617 15841 13536 17992 17067 | http://www.3dmark.com/3dm11/7471810 http://www.3dmark.com/3dm11/7902507 http://www.3dmark.com/3dm11/7924937 http://www.3dmark.com/3dm11/7928552 |
[ Voor 255% gewijzigd door Frozen op 21-07-2015 01:06 ]