Je hebt een punt maar algemeen gesteld vind ik het een flauw excuus om nu net voor elektrisch rijden daar een probleem van te willen maken.
Ik verklaar me nader: wanneer ik rond me kijk lijkt het met tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld dat consumenten voor alles en nog wat hun privacy te grabbel gooien vanaf het ogenblik dat ze denken er een klein financieel voordeel mee te doen. Het overgrote deel van de consumenten lijkt me ook een smartphone te hebben die dan ook nog eens lijkt vergroeid met hun hand en waar ze geen 5 minuten van kunnen afblijven.
Dat is uiteraard hun goed recht en ik heb daar (meestal*) ook geen probleem mee.
Maar wanneer het hun goed uitkomt blijken ze er geen probleem mee te hebben om relatief grote bedragen neer te leggen om deel te kunnen uitmaken van een ecosysteem met een herkenbaar symbool en voortdurend hun privacy op te geven. Waarom is dat voor EV dan plots een excuus?
Anderzijds heb ik (o.a. om redenen die je aanhaalt) nog steeds geen eigen smartphone en dat weerhoudt me er ook niet van al bijna zes jaar relatief probleemloos elektrisch te rijden.
Het vraagt persoonlijk wel een wijziging in mindset. Een EV rij je niet zoals een ICE. Je gaat laden waar dat mogelijk is en waar je er het minste tijd mee verliest (parking werk, thuis, destintion charger) en niet zoals een ICE (volgooien en dan rijden tot bijna leeg en terug volgooien).
Die zes jaar geven welk een goede kijk op de positieve evolutie van elektrisch rijden op relatief korte tijd.
In 2019 waren openbare laadpalen in België nog een zeldzaamheid en op de parking van het werk stonden vier laadpalen. Je had dan maar beter een thuislaadpaal om er comfortabel mee uit de voeten te kunnen. Zes jaar later struikel je bij wijze van spreken hier over de openbare laadpalen en omdat de infra later kwam dan in Nederland is het huidige voordeel dat het nu bijna allemaal AC 22 kW palen zijn opv AC11 (maar die omschakeling zal in Nederland vroeg of laat ook wel gebeuren, het heeft zijn tijd nodig. Vroeg erbij zijn heeft voordelen maar soms ook nadelen).
Mijn eerste EV kon thuis aan 7 kW AC laden en publiek lag dat doorgaans rond de 3 kW AV. DC zat in theorie rond de 70 kW maar was in de praktijk een 20 tot 40 kW op een DC 50 "snellader".
Nauwelijks 6 jaar later is dat thuis ongewijzigd (maar dat is een eigen keuze, technisch zou het op 11 kW kunnen) is het publiek via AC bijna overal 11 kW (aan 22 kW laders, de beperking zit in de auto) en zit je DC al boven de 200 kW. En op de parking van het werk staan er inmiddels 50 AC laadpalen.
Uiteraard zal het voor een deel van de huidige autorijders nog problematisch blijven.
Je zal maar in een stad wonen zonder eigen garage, parkeerverbod of geen parkeergelegenheid in eigen straat, te weinig openbare laadpalen, beleid dat niet mee wil, werkgever die niet mee wil of geen ruimte heeft om zelf laadpalen te plaatsen.......
Daar zie ik - zeker niet in Vlaanderen - niet zo onmiddellijk een oplossing voor. Maar dat is niet de schuld van de EV maar van jaenlange aanhoudende slechte urbanisatie.
In lintbebouwingen met aaneengesloten gevels geplakt tegen de openbare weg is het nu eenmaal technisch heel moeilijk (als het al betaalbaar zou zijn) om iedere parkeerplek langs de rand van de weg van een laadpaal te gaan voorzien.
Maar zowat iedere nieuwe ontwikkeling en transitie heeft zijn groeipijnen , setbacks, eigen problemen en deel naysayers.
Je kan daar dan negatief en terughoudend in zijn/blijven of er positief in zijn en trachten mee een oplossing te bedenken (voor jezelf en/of anderen).
Maar op termijn nieuwe ontwikkelingen tegenhouden is nog niet dikwijls gelukt (zelfs Nokia en Kodak zijn daar uiteindelijk niet in geslaagd).
Maar behoud van eigen voordeel is nu eenmaal eigen aan de mens en legacy automakers en hun klanten zullen ook zo lang mogelijk streven naar dat behoud van wat is.
Uiteiendelijk is er maar één weg mogelijk en dat is vooruit en niet terug. En dat is geen ononderbroken lijn. Setbacks en pauzes maken daar doorgaans ook deel van uit maar op langere termijn is er maar één weg.
Men kan dan zelf - gedwongen door de omstandigheden of volgens de eigen mindset - vlugger of trager meegaan in deze transitie of streven naar een weg terug of zo lang mogelijk het bestaande blijven vasthouden.
Nadien zal je pas weten wat de beste/slechtste keuze was.
Maar wat me persoonlijk wel opvalt is dat de grootste tegenstand meestal komt (en dat zie je niet alleen bij overschakelen naar EV, om er maar twee te noemen PV en thuisaccu riepen/roepen dezelfde weerstand op) van NIET gebruikers en niet van de ervarings"deskundigen".
Ik ken maar weinig consumenten (en in het bedrijf dat onze EV levert zijn op de 10000 werknemers 7000 autorijders waarvan nu al 4000 EV rijders, ik heb het dus niet over eentje hier en eentje daar) die eenmaal overgeschakeld op EV (vrijwillig of met lichte financiële dwang) en na eenmaal een tijdje gereden te hebben met een EV nog terugwillen naar een auto met verbrandingsmotor (de spreekwoordelijke uitzonderingen niet tena gesproken).
[
Voor 11% gewijzigd door
IvoB2 op 04-10-2024 10:49
]