Dat is - in Vlaanderen toch niet - geen wetgeving (zolang het voertuig BA verzekerd is, technisch in orde en de bestuurder een geldig RB heeft niets aan de hand), geen verzekeringskwestie (want omnium) en geen punt van de leaseMij (wat maakt het hen uit wie er met de auto rijdt als de betaling maar tijdig en correct wordt uitgevoerd) maar uitsluitend een standpunt van de werkgever tov de werknemer.
Daarover onderhandel je dus met de werkgever.
En hier was de overeenkomst dan dat alle kinderen van het (samengesteld) gezin eveneens met de auto mogen rijden - ook als ze op een ander adres staan ingeschreven - maar, buiten case per case toestemming, niet buiten de BeNELux (personen op het zelfde adres ingeschreven de werkgever mogen dan weer wel overal met de EV rijden maar buiten de EU de laadkostenzelf betalen.
In concreto delen wij - met uitdrukkelijke toestemming van de werkgever - de EV dus tussen mijn partner en mezelf en drie van onze kinderen (die +18 zijn, in het bezit van een eigen rijbewijs en elk op een ander adres in hun eigen woning wonen).
Dan heb je voor vier gezinnen maar één auto meer nodig.
Het hangt dus gewoon van situatie tot situatie af en hoe sterk de onderhandelingspositie van de werknemer tov de werkgever is.
En op zich had je alleen de eigen bijdrage (bij een duurdere auto) en de bijtelling, echter bij een ander bedrijf zonder lease auto was wel je salaris hoger, dus uiteindelijk betaal je daar wel voor.
En in het bedrijf dat betrekking heeft op onze case is ook dat weer anders.
Bijtelling is er sowieso niet en MRB vooralsnog ook niet op elektrische voertuigen reeds in het verkeer gebracht.
Het carbudget staat er ook buiten het loon en kiezen voor een bedrijfswagen is een eigen keuze. Je eigen bijdrage is dan beperkt tot de VAA en deze is afhankelijk van de catalogusprijs en is redelijk gunstig voor een EV (want geen CO2 factor) en er is sowieso al een minimum forfait voor de VAA waar veel EV's gewoon onder blijven (en dus de hogere forfait betalen). De werkgever kan dan ook nog met wat andere fiscale potjes schuiven zodat de eigen VAA (voordeel van alle aard) voor de werknemer minimaal is.
En wanneer je dan een laadpaal krijgt geïnstalleerd op kosten van de werkgever (die na drie jaar ook nog eens volle eigendom wordt van de eigenaar van de woning waar deze werd geplaatst), een laadvergoeding per kWh krijgt volgens een forfait (is ooit tegen de 55 cent/kWh geweest en heden besdraagt ze nog steeds 27,5 + 5 cent/kWh) en je kan zelf laden op zonne-energie is de netto winst per kWh het verschil tussen laadvergoeding en gederfde inkomsten aan injectievergoeding. In dit geval dus een netto winst van een 25 cent/kWh. Zelfs wanneer je gaat laden op het net maak je - afhankelijk van je energiecontract nog winst. Hier bedraagt de all in netkost iets onder de 20 cent/kWh.
Dat compenseert dan weer het restje VAA dat je zelf nog moet betalen.
Kortom, het hangt gewoon van de eigen situatie af en hoe je het daar kan regelen.
De rekening van een ander maken op basis van de eigen uitgangspunten is dus nooit een goed idee.
Heb je een ander uitgangspunt en vind je dat zelf niet meer gunstig dan is het gewoon tijd om een heroverweging te doen en van strategie te wisselen. Of gewoon blijven zitten in de huidige situatie en je er dan over te beklagen. Maar dat is ook een soort van strategie.

Bovendien (afhankelijk van het bedrijf) is een lease auto een soort van gouden ketting, kost (kan kosten) dan een boel pieken om er voortijdig van af te komen als je naar een ander bedrijf wil.
Zoals geschreven is een leaseauto hier geen verplichting en een lease die voortijdig wordt opgezegd gaat gewoon tijdelijk in de pool om nieuwe werknemers vlug van een bedrijfsauto te kunnen voorzien of om werknemers wiens contract ten einde is en wiens nieuwe EV (de wachttijden kunnen tegenwoordig hoger oplopen dan de termijn van vrije keuze) een auto te geven om de wachttijd te overbruggen.
Het is hier de werkgever die het leasecontract aangaat, niet de werknemer.
Kortom, tot midden 2028 blijven we met zijn 5 nog lekker elektrisch rijden zonder dat dit voor de 5 vooralsnog een negatief effect heeft op het individuele inkomen.
En wanneer dat in tussentijd zou wijzigen zien we wel weer wat we dan doen.
Het is niet dat we zelf niet zonder auto kunnen. Het is hier luxe en geen noodzaak.
Is dat het uitgangspunt van Jan Modaal? Waarschijnlijk niet maar ik maak dan ook uitsluitend de eigen rekening en niet deze van Jan Modaal.
Jan Modaal zal sowieso al niet vlug met een nieuwe elektrische auto rijden met een laadpaal op eigen terrein waarbij hij of zij acht tot negen maanden per maand op zonne-energie kan rijden en 365 dagen per jaar om het even waar kan gaan laden door een kaartje tegen de paal te houden zonder rekening te moeten houden met de kostprijs die daarachter zit.
[
Voor 10% gewijzigd door
IvoB2 op 02-10-2024 13:23
]