Ondertussen heb ik twee min of meer verborgen issues gevonden in mijn huis waar de bouwer een beetje lastig doet over de oplossing...althans het duurt nogal lang.
Het eerste is dat de schuifpui aan de achterkant niet aan Inbraakwerendheidsklasse 2 voldoet. Dit is een eis voor nieuwbouw in het Bouwbesluit en staat ook zo in de overeengekomen specificatie. Blijkbaar is voor een merk en type gekozen dat in het toegepaste formaat buiten de goedgekeurde grenzen valt. Je maakt hem echt niet zomaar open, maar formeel voldoet hij niet. Die afwijking is nooit besproken en gezien het feit dat ik in mijn vorige huis ervaringsdeskundige ben van twee geslaagde inbraken plus nog een mislukte poging ook een punt waarop ik nooit concessies zou doen. Bij de opleveringskeuring is dit punt gemist door de kerel van VEH en ook de gemeente - die volgens mij geen bouwvergunning had mogen afgeven met dit issue - heeft het niet gezien.
Een ontheffing regelen blijkt niet mogelijk. Dit maakt het onmogelijk om bijvoorbeeld het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor m'n huis te krijgen, met alle gevolgen van dien voor de inboedelverzekering. Elektronische beveiliging is een alternatief maar veel kostbaarder en sommige verzekeringen eisen tegenwoordig beiden.
Volgens mij is de enige echte oplossing de hele achterpui vervangen, maar wellicht zie ik wat over het hoofd. Extra sloten e.d. zijn geen oplossing want het PKVW gaat over het gehele gevel-element, niet alleen over hang&sluitwerk. En hoe moeilijk kan ik hier nog over doen gezien het feit dat ik de oplevering wel heb geaccepteerd?
Het andere issue is de aansluiting van het infiltratiesysteem. Ik moet regenwater op eigen terrein infiltreren en met dat doel ligt er 5000 liter aan infiltratietunnel in de achtertuin. Ik heb dat in eigen beheer geregeld, in samenspraak met de bouwer. Oorspronkelijk zou de infiltratie naast het huis komen, maar op uitdrukkelijk advies van de bouwer is dat verplaatst naar de achtertuin omdat anders er te diep gegraven zou moeten worden. Op dat moment lagen de regenpijpen er al in met waarbij gerekend werd met een aansluiting aan de zijkant. In werkelijkheid is er aan de achterzijde van het huis aangesloten. Dat zou op zich niet zo'n probleem zijn als dat enkel voor een verkeerd afschot zou zorgen. Het verval is niet zo groot, die buizen zijn dik en uiteindelijk zoekt het water dan alsnog wel de makkelijkste weg en dat is naar de infiltratie. Maar nu blijkt dat die loodgieter (onderaannemer) de regenpijp op 1 van de hoeken uberhaupt niet heeft aangesloten op de rest van de afvoer. Die buis loopt gewoon dood, in de kennelijke verwachting dat daar later op die plek nog infiltratie op aangesloten zou worden. We hebben niet alles opgegraven maar er ontbreekt minstens een meter buis, en waarschijnlijk meer

Ik was daar niet van op de hoogte (want ongeveer 3 dagen na start bouw lag de hwa al onder de grond) en ook de bouwer zelf wist van niks. Het staat wel op een tekening maar die heb ik pas gekregen bij de oplevering in november, en toen was alles al aangelegd. Bovendien zijn er op wel meer punten afwijkingen tussen de werkelijkheid en de tekening, omdat ze niet elke minimale wijziging wilden gaan verwerken.
Iedereen wijst nu een beetje naar elkaar, en het lijkt vooral een communicatiestoornis te zijn. Dus hier zal ik wel de rekening voor krijgen
@
battler tof ontwerp. Dat bruine blok is het huis van de buren? Weinig ruimte zeg...maar het lijkt een nogal smal kavel dus je hebt weinig keus vermoed ik.
Check even of je nog geluidsdempende maatregelen moet nemen voor die open trap. Wij hebben dat ook en het geeft nogal een risico op galm, plus je hoort op de bovenverdieping nogal goed wat er in de woonkamer gebeurt. Nu met stoffering (gordijnen, kunst aan de muur) is het al een stuk beter maar het blijft een issue.
[
Voor 77% gewijzigd door
Daniel op 26-05-2020 13:47
]