@Greenisthebest Dankjewel en dan pak ik direct maar de koe bij de spreekwoordelijke hoorns!
Mijn situatie is als volgt:
- Woning uit 1956, vrijstaand met spouw- en dakisolatie en HR++ glas.
- Tuinkamer vorig jaar aangebouwd, daarin vvw en een glazen pui met het meest isolerende HR++ veiligheidsglas dat de aannemer voor een normale prijs kon leveren.
- Verwarming dmv een Elga hybride WP en radiatoren, op de tuinkamer na.
- Rondom buitenzonwering dmv screens en Nesling rolgordijnen voor de ramen van de tuinkamer (screens waren daar niet te doen).
- 7940wp PV installatie op zuidwest en west.
Afgelopen jaren hebben we wel vaker aan airco gedacht als het in de zomer weer bloedheet was, maar het kwam er nooit van. Toen vorig jaar de tuinkamer (geen serre, echt een houtskeletbouw kamer met een geïsoleerd dak) werd gebouwd spiegelde de installateur ons voor dat we dan daar de vloer konden gaan koelen met de Elga, maar knoopte er vervolgens een stalen verdeler in en dan wordt koelen erg op het dauwpunt letten. Lang verhaal waarom we het zo gelaten hebben, maar het was met 19 graden water de vloer in en een ventilator er over vol te houden toen het achter het huis boven de 40 werd.
Doordat dat koelen geen succes werd en de Elga eigenlijk te licht is voor ons huis (al heeft hij het verbruik wel van 1200 naar 300 kuub gebracht) ben ik gaan kijken naar een oplossing met een airco. Die zou dan primair zijn om in de zomer te koelen en kan in de winter mooi de Elga ondersteunen op de momenten dat die anders de gasketel bij zou schakelen.
De grote vraag voor mij is nu wat de beste oplossing is qua vermogen, fabrikant en waar ik de boel neer ga hangen. Zelf denk ik aan een multi-split met 2 binnenunits, die dan wel enigszins aan de WAF moeten voldoen. Die had het over vloerunits, maar ik hoor daar graag meningen over. Ze vond de wandunits van Mitsubishi en Panasonic namelijk ook 'wel aardig', die van Daikin werd nog niet over gejuicht...
Hieronder twee plattegrondjes van de beneden- en bovenverdieping. Maten zijn afgerond en plafondhoogtes zijn beneden 2,70 en boven 2,30. De binnen- en buitenunits heb ik zo ingetekend (blauwe en gestreepte blokjes) dat de binnenunits tegen de (oorspronkelijke) buitenmuur zitten en boven elkaar. Scheelt weer qua leidingwerk en ik zou dan door de vloer van de slaapkamer naar de woonkamer willen. De binnenunit komt dan boven op onze slaapkamer te hangen en zou dan idealiter de hele bovenverdieping pakken. De binnenunit beneden zou de woonkamer/tuinkamer/keuken moeten doen, al kan ik me voorstellen dat de tuinkamer lastig wordt en we zouden ook de deuren tussen tuin- en woonkamer dicht kunnen doen als we gaan koelen. Aan de andere kant is iedere graad meegenomen en het hoeft absoluut geen 20 graden in huis te zijn als het buiten 40 is. Qua verwarmen is alleen beneden van belang.
Hopelijk is de situatie zo een beetje duidelijk en kan ik hier op het goede spoor gezet worden.
3120WP Solax, 4825WP SolarEdge, Nibe S2125-8 met een VVMS320, 7680Wh Zendure Hyper 2000.