Toon posts:

Het grote Nikon F mount objectieven-topic v2015 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 9 Laatste
Acties:
  • 40.210 views

  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online
Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2015
Inhoudsopgave

Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er gesproken zal worden over objectieven die passen op de Nikon mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen de ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens de wideangles, de standaardzooms, de medium-telezooms, de long-telezooms, de superzooms, de vaste brandpunten, de macro objectieven en tot slot de fisheye objectieven. In dit topic hebben we gepoogd de meest voorkomende objectieven te behandelen. Exoten zoals de Nikon 200-400/4.0 zul je hier nog niet vinden.

Bij het schrijven van de stukjes voor de objectieven is zoveel mogelijk teruggevallen op gebruikerservaring. Wanneer deze niet voorhanden was, zijn we teruggevallen op het lezen van (meerdere) reviews. Mocht je onoverkomelijke bezwaren hebben/beschikking hebben over essentiële, aanvullende informatie neem dan even contact op met de crew.

Tot slot hebben we objectieven die alleen op camera's passen met een verlengingsfactor van 1.5x voorzien van de aanduiding APS-c (deze objectieven passen dus niet of leveren niet een volledig beeld op een fullframe camera) en objectieven die niet meer nieuw verkrijgbaar zijn (of in de nabije toekomst niet meer) voorzien van de aanduiding EOL (End Of Life).

Voor wie weleens wil zien hoe Nikonobjectieven gemaakt worden, is dit filmpje een aanrader:

« · ^



Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum (zie Het algemeen beleid en FG Beleid). Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden. Heb je geen idee welk bereik je wilt voor je nieuwe lens? Speel dan eerst even met de Nikon Lens Simulator.

Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere Photozone, Fred-Miranda, SLR-Gear en Photography Review. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Photozone en SLR-Gear richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.

Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een beperkt aantal objectieven die aan je wensen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Geef tot slot ook even een indicatie van je budget.

Mocht je nu al je keuze hebben beperkt tot circa 3 objectieven dan kun je die eveneens in een eigen topic plaatsen. Met de komst van tags kunnen andere gebruikers dit topic dan snel terug vinden en lezen welke afwegingen hiervoor gelden. Dit grote topic is dus meer om mensen een bepaalde richting op te kunnen sturen.



Verantwoording
De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een camera met een cropfactor. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, wordt deze verdeling toch aangehouden aangezien het merendeel van de gebruikers met een dergelijke type camera werkt.

Bij het schrijven van dit topic is voor zover we geen reviews hadden van Nikon varianten van bepaalde Sigma/Tamron/Tokina objectieven gebruikt gemaakt van de reviews uit het Canonmount topic. Officieel zijn de resultaten niet één op één vergelijkbaar, maar wij hebben de indruk dat deze verschillen dermate klein zijn tussen de vattingen dat ze voor een eerste indruk prima geschikt zijn.

« · ^


Om een indicatie te geven welke hoek je maakt met verschillende objectieven kun je hieronder een plaatje zien waarop voor verschillende objectieven een kader in dezelfde foto is gezet.

Plaatje afkomstig van Shark.Bait.
Ultragroothoek objectieven beginnen bij 14 mm of minder. Dit zijn objectieven die gebruikt worden om te fotograferen met een uitzonderlijke grote hoek. Bijna alle objectieven in deze klasse kunnen alleen gebruikt worden op cropcamera's. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.



Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM APS-c
Een ultra-groothoek voor de APS-C gebruikers, dit extreme bereik zorgt voor een nogal bol frontelement. Het gebruik van filters is daarom niet mogelijk. De bouwkwaliteit is prima en de HSM zorgt voor een snelle en stille AF. Vervorming is vooral op 8 mm aanwezig, net als vignettering. De scherpte is prima, ook wijd open, en CA is geen groot probleem.
pricewatch: Sigma 8-16mm f4.5-5.6 DC HSM (Nikon)
« · ^



Nikon AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED APS-c
Deze ultra groothoeklens is naast de bestaande 12-24 van Nikon geplaatst. Het objectief is voorzien van een snelle en stille AF-s motor. De optische prestaties zijn over het gehele bereik goed, muv van de 10 mm stand. Op 10 mm heeft het objectief last van matige scherpte aan de randen. Daarnaast heeft de 10 mm stand last van veel vervorming en bovengemiddelde CA. Vignettering is over het hele bereik redelijk. De prestaties in het bereik 12-24 zijn niet te onderscheiden van zijn duurdere 12-24 broertje, dus het is een zeer aantrekkelijke aanschaf voor de Nikon ultra groothoek schieter.
pricewatch: Nikon AF-S DX 10-24mm f/3.5-4.5G ED
« · ^




Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 EX DC HSM APS-c
De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Nikkor 12-24mm en, hoewel hij een kleine 300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de AF-S-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.
pricewatch: Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM (Nikon)
pricewatch: Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM (Nikon)
« · ^




Tamron SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is relatief nieuw in de line-up (2008) en is geintroduceerd naast de Tamron 11-18mm. Het objectief is alleen geschikt voor gebruik op APS-c camera's. Het is een goedkoop ultra groothoek objectief (UWA) en biedt redelijke prestaties voor het geld. Bij gebruik van het maximale diafragma is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het is aan te bevelen de lens wat af te stoppen naar f/8.0. De bouw en de AF snelheid zijn redelijk tot goed te noemen en de zoomring voelt goed aan. Houdt er rekening mee dat dit objectief niet het meest geschikt is voor architectuur aangezien het op alle standen wat vertekening heeft. Het eindoordeel is dat dit objectief gunstig geprijsd is en daarom een aantrekkelijk alternatief (wel even afstoppen) is voor mensen die weinig gebruik maken van een dergelijk objectief of een beperkt budget hebben. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit dan moet je toch even verder kijken.
pricewatch: Tamron SP AF SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II (Nikon)
« · ^




Tokina AF 11-16 mm f/2.8 AT-X Pro DX APS-c
De bouwkwaliteit van dit objectief is, net als de meeste Tokina's, uitstekend. De lengte van het objectief is constant tijdens het zoomen en focussen. Doordat het maximum diafragma f/2.8 is kunnen sommige bodies daar tijdens de AF voordeel uit halen. Vervorming is aanwezig, vooral op 11 mm, maar redelijk beperkt. Scherpte is op f/2.8 al uitstekend, en topt op f/5.6. Een nadeel: CA is op het gehele bereik helaas behoorlijk aanwezig. Al met al is deze Tokina een zeer interessante optie als je het beperkte bereik en de CA voor lief kan nemen.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8 (Nikon)
« · ^




Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX II SD APS-c [/b]
Er zijn momenteel nog geen echte reviews van deze lens verschenen. Volgens Tokina zijn er nieuwe coatingen gebruikt welke bepaalde optische eigenschappen moeten verbeteren (waarschijnlijk flares). Naar alle waarschijnlijk presteert deze lens nagenoeg hetzelfde als de oudere lens (zie hierboven).
« · ^




Tamron SP AF11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c EOL
Dit objectief is inmiddels opgevolgd door de Tamron 10-24. Eén van de redenen is dat veel consumenten voor 10mm van de concurrent gingen. De optische prestaties zijn goed. Het objectief is scherp en heeft weinig last van flares. De zwakste stand is de 11mm met een redelijke hoeveelheid vervorming. Daarnaast heeft de Tamron last van CA. De zwakste punten van de Tamron is echter de bouw (plastic), AF snelheid en geluid. Resumerend is het een objectief dat voor weinig geld te krijgen was (en waarschijnlijk is, op de 2e hands markt) en dat maakt hem zeker een interessante optie!
pricewatch: Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD ASP IF (Nikon)
« · ^




Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 II DG HSM
De opvolger van de originele versie met een compleet nieuwe indeling van de optische elementen. De prestatieverschillen zijn helaas klein. Hoewel de scherpte in het midden goed is, laat de scherpte aan de randen te wensen over. Afstoppen verbetert dat nog wel een eindje. De bouwkwaliteit is goed, er zit een vaste zonnekap op, door het bolle frontelement is het niet mogelijk om filters te gebruiken. Het objectief lijkt behoorlijk gevoelig voor flare, en ook duikt er vrij snel CA op. Vergeleken met de Nikon 14-24 mm valt de prijs erg mee, hoewel je wat lichtsterkte mist met dit objectief. Vooralsnog blijft de Sigma 12-24 op fullframe het objectief met de grootste beeldhoek zonder fisheye projectie.
pricewatch: Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM (Nikon)
« · ^




Tokina AT-X 124 AF f/4 PRO DX 12-24mm f/4 APS-c
De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Nikkor 12-24mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Nikonvariant. Helaas moet dit objectief een AF-S-systeem ontberen, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch iets minder goed (iets waar de meningen over verdeeld zijn), maar voor een lens van deze prijs valt er weinig te klagen.
pricewatch: Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Nikon)
pricewatch: Tokina AT-X 124 PRO DX II 12-24mm f/4 (Nikon)
« · ^




Tokina AT-X 12-28 PRO DX APS-c
De 12-28 kan het beste gezien worden als opvolger van de Tokina 12-24, maar dan wat langer. Dit maakt de lens wat breder inzetbaar als walkaround lens. Waar je normaal moet wisselen van lens als op 20-30mm wil schieten, kun je deze op je camera houden. De scherpte is aan de wijde kant erg goed, zelfs tot in de hoeken, maar de lange kant is echt beduidend softer in de hoeken en vereist afstoppen tot f/8. Helaas is (wederom) de gigantische hoeveelheid CA van zijn voorganger niet aangepakt en ook de flaregevoeligheid is flink.
pricewatch: Tokina AT-X 12-28 PRO DX (Nikon)
« · ^




Nikon 14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR
Met dit metalen, weathersealed objectief uit 2007 heeft Nikon een nieuwe legende gecreëerd op het gebied van Ultra Wide Angle objectieven. Dankzij een enorm bol frontelement ziet hij eruit als een nogal fors uitgevallen paddestoel. Nadeel van dit ontwerp is dat er geen filters op passen.
Dit objectief is scherp van rand tot rand, zelfs op f/2.8. Hij is nagenoeg ongevoelig voor flares en ghosting dankzij o.a. de nano crystal coating. De 14-24 heeft een reputatie onder alle pro's, hij is scherper dan de 17-35 f/2.8, en zelfs beter op 14mm dan de nikkor 14mm f/2.8. Zijn reputatie is zo goed dat hij met een convertor op Canon camera's word gebruikt door sommige Canon professionals.
pricewatch: Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED
« · ^




Tamron 15-30mm f/2.8 DI VC USD
Deze Tamron is een aardig monster qua gewicht in formaat. De scherpte is erg goed en de gevoeligheid voor flares is door speciale coating zeer klein. De vervorming is redelijk normaal voor een uwa en CA is ook niet noemenswaardig. De stabilisatie werkt uitstekend en de autofocus is accuraat ook bij moeilijke omstandigheden, maar niet zo snel als bijvoorbeeld de Nikon 14-24 of Canon 16-35.
Op het moment van schrijven is er nog geen pricewatch vermelding van deze lens.
« · ^




Hieronder volgende de objectieven die vallen onder de groothoek-objectieven (beginwaarde van de zoom ligt tussen de 15 en 23 mm). Deze objectieven zijn -met de komst van de cropcamera's- erg populair geworden aangezien zijn omgerekend naar fullframe de standaardobjectieven zijn. Deze objectieven beschikken op een cropcamera over een behoorlijke groothoek en een beetje tele. Ideaal voor huis, tuin en keuken toepassingen.

Groothoekobjectieven hebben het probleem dat de brandpuntsafstand korter is dan de afstand tot de sensor (Engels: 'flange-back distance'). Hierdoor is een relatief simpel ontwerp zoals de 50mm lenzen niet mogelijk, en moet een zogenaamd retrofocusontwerp worden gebruikt, wat meestal meer elementen vereist dan een 'normaal' ontwerp. Waar tele-primes een frontelement hebben dat ongeveer zo groot is als het absolute diafragma (bijv: 85mm f/1.8 heeft een voorelement dat maar een beetje groter is dan 85/1.8= 47 mm) heeft bijvoorbeeld de 14mm f/2.8 overduidelijk een voorelement dat veel groter is dan 14/2.8=5mm. Door deze relatief ingewikkelde ontwerpen zijn dit soort objectieven dan ook meestal niet zo scherp in de hoeken als een tele-prime, en veel flare-gevoeliger dan tele-objectieven. Ook hebben al dit soort ontwerpen last van flinke hoeveelheden coma en astigmatisme die contrastrijke foto's flink kunnen verpesten.



Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X Pro FX
Dit objectief is vooral bedoeld als een UWA op een fullframe camera. Met een APS-C camera kom je op een onhandig bereik uit dat tussen UWA en standaard in hangt. De bouwkwaliteit is zoals altijd bij Tokina goed voor elkaar. Het frontelement is net als bij de Nikon 14-24 mm bol, waardoor het niet mogelijk is om filters te gebruiken. De vervorming valt best mee voor een groothoeklens, de scherpte in het midden is ook erg goed. Aan de randen is de scherpte wijd open niet zo goed, afstoppen naar f/5.6 helpt een hoop. CA is altijd een probleem geweest bij Tokina, maar bij dit objectief is dat minder, hoewel nog wel aanwezig. Ook kan er vrij gemakkelijk flare optreden, de AF is snel maar niet superstil. Helaas lijkt de kwaliteitscontrole bij Tokina hier wat steken te laten vallen, waardoor er grote variaties in kwaliteit tussen de verschillende exemplaren kunnen zitten. Heb je een goed exemplaar dan is het een prima objectief dat momenteel slechts de helft van de Nikon 14-24 mm kost.
pricewatch: Tokina 16-28mm F2.8 PRO AT-X Aspherical (Nikon)
« · ^




Nikon AF-S 16-35 f/4G IF ED VR N
Groothoek objectief gepositioneerd tegen de bekende Canon 17-40 f/4 lens. Qua scherpte doet deze lens niet onder voor zijn oudere broer de AF-S 17-35 f/2.8D IF ED. Daar zet hij echter wel tegenover dat deze lens natuurlijk met digitale FX camera's in het hoofd ontworpen is, ook nog eens VR toevoegt en de nieuwste technieken op coating gebied. Hij is echter wel een stop langzamer, wat zich uit in dat de AF-unit in je camera iets meer moeite moet doen, voordeel is dat hij zo'n 250 gram lichter is dan de 17-35. Ook is deze lens weathersealed en van een stevige behuizing voorzien. 17 elementen in 12 groepen (met twee ED-glaselementen, drie asferische lenzen en Nano Crystal-coating) zorgen voor een totaal gewicht van 685 gram. Het diafragma bevat 9 afgeronde bladen. De lens heeft een bruikbare filtermaat van 77mm en een kortste scherpstelafstand van 28cm.
pricewatch: Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR
« · ^



Tokina 16-50mm f/2.8 AT-X 165 AF PRO DX APS-c
Toen het persbericht uitkwam was iedereen laaiend enthousiast. Tokina, met recentelijk een hoop goede lenzen zoals de 12-24 tokina, kwam met een standaard bereik lens, die alles leek te hebben wat je wilde:
2.8, goede bouw, fijne ergonomie en een heel erg fijn bereik (net dat beetje groothoek meer t.o.v. concurrentie). En voor het meeste is dat ook uitgekomen.
Zijn grootste nadelen daarentegen zijn lastig te fixen CA (en vrij veel CA ook, vooral met grote diafragma's, maar zelfs tot f8 storend) en softe hoeken. En deze twee nadelen zijn meteen zo duidelijk aanwezig, dat deze lens niet half zo populair is geworden als mensen aanvankelijk verwacht hadden.
De tamron 17-50 is optisch veel sterker en moet het alleen qua bouwkwaliteit afleggen tegen de Tokina.
Voor de meeste mensen is de Tamron 17-50 daarentegen nog steeds stevig genoeg en is de keuze makkelijk.
pricewatch: Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8 (Nikon)
« · ^



Nikon 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX NIKKOR APS-c
Het eerste objectief met 16mm bereik dat is uitgerust met de VRII technologie. Het 16mm bereik geeft 'm net dat beetje meer groothoek (zeker waardevol omdat het een DX-lens is) en in die zin is het een bijzondere mid-range zoom. De lens is solide gebouwd (metalen mount). De prijs (niet goedkoop, maar ook niet heel duur) en de prestaties (prima, maar de lens is niet zo lichtsterk) maken dat men zich afvraagt wat Nikon nu precies heeft willen toevoegen aan het toch al zo overvolle gamma bij deze lengtes. In het gebruik een prima "walk around" lens die net wat lichter en korter is dan de nog weer wat duurdere 18-200VR die waarschijnlijk nog de geduchtste concurrent is van de 16-85.
pricewatch: Nikon AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 G ED VR
« · ^




Nikon 17-55mm f/2.8G AF-S ED-IF DX Nikkor APS-c
Eén van de meest begeerlijke lenzen op DX formaat. Deze dure lens levert vrij veel waar voor zijn geld. Dankzij de cropfactor wordt dit op DX formaat ongeveer een 25mm ~ 80mm objectief. Het gebruik van ED glas en bijzonder fijne coating zorgt voor minimale flare en chromatische aberratie. De meeste mensen vinden hem ietwat aan de dure kant, maar wie voor absolute scherpte, contrast, helderheid (zelfs wide open!) gaat, is met deze lens het beste uit.
pricewatch: Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8 AF-S DX
« · ^



Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX OS HSM APS-c
De tegenhanger van de Tamron 17-50 VC. De bouwkwaliteit is vrij goed, en vanaf f/4 is de lens erg scherp. HSM zorgt voor een snelle en vrij stille autofocus. De Optical Stabilizer geeft ongeveer 4 stops stabilisatie. Van CA heeft dit objectief maar weinig last. De prijs is wel vrij fors vergeleken met de Tamron
pricewatch: Sigma 17-50mm F2.8 DC EX OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 17-70 f/2.8-4 DC Macro APS-c EOL
De Sigma 17-70 is een tijd lang een zeer veel verkocht objectief geweest. Het is goed scherp over het hele bereik, heeft een aantrekkelijke bereik en lichtsterkte en heeft een -beperkte- macro functionaliteit. De bouw is behoorlijk goed. Het zwakke punt is de 17 mm stand en heeft objectief heeft een beetje last van CAs en vignettering. Een aanrader in dit bereik en in deze prijsklasse!
« · ^




Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c
Op het moment van schrijven is de lens twee maanden geïntroduceerd waardoor er nog niet veel informatie over te vinden is. Op papier is het een goede vervanging voor de kitlens. Het iets grotere bereik, betere lichtsterkte, interne stabilisatie (+/- 4 stops) en HSM maakt het een begeerlijke lens. Doordat je kan scherpstellen op onderwerpen op 4.7cm vanaf het uiteinde van de lens kan je er ook nog aardig close-up mee fotograferen. Het focussen gebeurd intern dus het gebruik van polarisatie filters is makkelijk. De kwaliteit is zoals eerder vermeld nog niet veel over te zeggen, als er meer bekend is zal dit stukje worden aangepast. Een vermelding in de pricewatch is ook nog niet aanwezig.
« · ^




Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary APS-c
Voor wie wat meer bereik en meer lichtsterkte dan de kitlens wil, is deze Sigma al jaren de juiste lens. In de laatste generatie heeft de lens de nieuwe behuizing gekregen zoals wel meer Sigma's het afgelopen jaar. Optisch kan deze Sigma zich makkelijk meten met zo'n beetje alle zoomlenzen in zijn bereik.
De lens is wel een goed compromis tussen een f/2.8 zoom met klein bereik en een f/3.5-5.6 zoom met groot bereik. De prijs is wel wat hoog, want voor minder heb je tegenwoordig ook de Sigma 17-50 f/2.8 OS, dus je moet wel heel graag die 20mm extra willen hebben.
pricewatch: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM (Nikon)
« · ^




Tamron SP AF 17-35mm f/2.8-4.0 Di LD ASP IF EOL
De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt werd verklaarbaar door de aantrekkelijke prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Op een fullframe camera is het objectief niet echt te gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone. Daarnaast zijn er inmiddels veel nieuwere objectieven bijgekomen met aantrekkelijkere specificaties, prijs en prestaties.
« · ^




Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Een erg populaire lens, wereldwijd eigenlijk. Net nieuw op de markt kreeg hij meteen goede recensies, een fijn contrast en goed scherp op alle diafragma's, waren de conclusies. En niet onterecht. Bijna iedereen die hem kent is er lovend over. Hij heeft een vlotte AF, degelijke bouw en is optisch erg goed.
Nadelen van de lens zijn zijn zwakkere bokeh in moeilijke situaties en het front van de lens die wel eens speling kan krijgen. Dit laatste is goed op te lossen en daarvoor kan je hier een how-to zien. Algemeen is dit de populairste lens in zijn markt (budget lichtsterke standaard lens).
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD ASP IF (Nikon)
« · ^



Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is door Tamron naast de populaire 17-50/2.8 geplaatst en is voorzien van Tamrons beeldstabilisator. Wat prestaties betreft presteert dit objectief slechter dan de versie zonder VC. Er is meer vervorming op 17 mm, en de scherpte buiten het midden op f/2.8 valt ronduit tegen. Wel heeft deze versie wat minder CA dan zijn oudere broertje. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs ongeveer 60 euro in het nadeel van de versie met VC. Als stabilisatie niet belangrijk voor je is ben je beter af met de Tamron 17-50 zonder VC of met de Sigma 18-50 f/2.8. De Sigma 17-50 f/2.8 OS en Nikon 17-55 f/2.8 presteren duidelijk beter dan deze lens, maar zijn ook veel duurder. Kortom: wil je een gestabiliseerde lichtsterke standaardlens en is je budget niet zo hoog, dan is dit objectief zeker een goede optie.
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm Ni F/2.8 SP Di II VC (Nikon)
« · ^




Tokina AT-X 17-35mm F4 PRO FX
In vergelijking met de Nikon 16-35mm f/4 VR is de Tokina op een aantal belangrijke punten de mindere lens. Chromatisch aberratie en flare-gevoeligheid zijn Tokina's zwakste punten en ook deze 17-35 is geen uitzondering daarop. De AF-motor maakt redelijk wat geluid en is niet consequent gebleken. Om het af te maken is de hoekscherpte op 17mm en 35mm echt heel erg zwak.
De Tokina is een stuk goedkoper dan de Nikon 16-35 f/4 VR, maar heeft geen stabilisatie en is optisch echt een minder goed. Voor wie best kan leven met een iets verlopend diafragma en een wat mindere bouw, is de goedkopere Nikon 18-35 f/3.5-4.5 een betere optie.
pricewatch: Tokina AT-X 17-35mm F4 PRO FX (Nikon)
« · ^




Nikon 18-35mm f/3.5-4.5D ED NIKKOR
Dit objectief is het goedkope broertje van de 17-35 f/2.8. Het prijsverschil zit hem in de variabele maximale opening, het ontbreken van een AF-S motor, de 4 graden minder kijkhoek, minimale scherpstelafstand die 5cm minder dichtbij is, en dat dit objectief ongeveer de helft lichter is.
Filtermaat is 77mm, maar vanwege de groothoek van 100 graden is het wijs om niet al te dikke filters hierop te schroeven. De bouw is goedkoop aanvoelend plastic, behalve het glas en de mount. De voorste lens is vrij bol van vorm, wat logisch is gezien de groothoek. Bijgeleverde zonnekap is van goedkoop aanvoelend plastic gemaakt. De lens is lekker scherp in het midden, wat minder in de hoeken (op FF). Voor de prijs is de prestatie goed te noemen, maar niet één van Nikon's meesterwerkjes qua scherpte. Na het dichtknijpen van het diafragma wordt de hoekscherpte acceptabel. Contrast en kleuren zijn goed.
pricewatch: Nikon AF 18-35mm f/3.5-4.5D ED Zoom
« · ^




Nikon (Nikkor) 18-55mm f/3.5-5.6G (AF-S, DX) APS-c
Dit is de goedkoopste kitlens die bij alle body's onder de D300 als kit geleverd kan worden. Dit objectief is een zeer klein en licht objectiefje. De typeaanduiding belooft meer dan dat het waar kan maken. In de type aanduiding staat bijvoorbeeld AF-S, wat normaal gesproken staat voor een stille en zeer snelle Autofocus Helaas staat die AF-S hier totaal niet voor snel, alleen voor stil.
De bouwkwaliteit is ook niet alles, het objectief is voornamelijk van plastic gemaakt wat duidelijk voelbaar is. Maar voor het geld geen slecht objectief. Alleen Pentax maakt een betere kitlens dan deze Nikkor.
Er is een versie I en II van deze lens waar vrijwel geen verschil tussen zit. De VR is een andere lens die we apart gaan bespreken.
De lichtsterkte houdt ook niet over en is verlopend. Het frontelement draait tijdens het focussen en de focus ring is vrijwel onbruikbaar. Als je je daar overheen weet te zetten heb je een lens die, zeker iets afgestopt, toch erg scherp is en heel acceptabele kleuren en contrast laat zien.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6GII
« · ^




Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G AF-S VR DX NIKKOR APS-c
Dit is de nieuwe standaard kitlens voor de goedkopere Nikon dSLR bodies. Ten opzichte van zijn voorganger is het voorzien van een VR unit. Het presteert precies zoals je van een kitlens kunt verwachten. De scherpte is dik in orde (wordt wat minder goed op 55 mm), heeft op 18 mm last van tonvormige vervorming, een klein beetje vignettering en wat meer last van CA. Door de VR unit heeft dit objectief een enorm hoog bang-for-the-buck gehalte. Een absolute aanrader voor een goedkopere Nikon dSLR body!
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR
« · ^




Nikon AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF APS-c
Dit objectief wordt als kitlens aangeboden bij diverse bodies. Het objectief was een van de eerste DX objectieven op de markt en was lange tijd de kitlens voor de instap dslrs van Nikon. Het objectief beschikt over AF-S, welke in tegenstelling tot de 18-55 wel een volledig AF-S systeem is, dus wel een stille en snelle autofocus. Scherpte, detail en kleur/contrast is over het algemeen vrij goed. Het belangrijkste gemis van dit objectief is een VR unit. Tegenwoordig wordt vaker de 18-105 VR als kitlens met dSLRs meegeleverd. Desondanks blijft dit objectief een prima bruikbaar stuk glas.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF
« · ^




Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR APS-c
Een van de nieuwste kitlenzen van Nikon. De lens combineert een enorm zoombereik met VR en een aantrekkelijk prijskaartje. De bouwkwaliteit is heel behoorlijk, stukken beter dan de 18-55 en ongeveer gelijk aan de 70-300VR. De zoomring gaat soepel genoeg en zal niet snel last krijgen van zoomcreep. Wat wel opvalt is dat er minder draai nodig is naarmate het einde van het zoombereik in zicht kom. M.a.w. het stuk van 70-105mm is veel minder ver draaien dan van 18-70mm. De scherpstelring is heel bruikbaar en de AF-S is ook echt AF-S. VR lijkt VR I te zijn, 3 stops voordeel is echt de limiet.
In het gebruik is dit een fijne alleskunner. Tonvormige vervorming is heel duidelijk aanwezig op 18mm maar verdwijnt rap en gaat over in lichte kussenvormige vervorming tegen het einde van het zoombereik. De gemiddelde gebruiker zal echter alleen in het stuk 18-24mm vervorming merken en dat is makkelijk te corrigeren. Kleuren zijn betrouwbaar neutraal met een hele lichte neiging tot warm. Focus is snel en zeker al is er aan het einde van het zoombereik een lichte neiging tot hunten in weinig licht.
Zwakke punt van deze lens is flaring. Zodra je de zon in je beeld hebt kun je op een flare rekenen en verlies je drastisch scherpte. Dit komt wellicht omdat het veel glas is in een vrij korte lens. De lens wordt geleverd met een zonnekap, het is aan te raden om die te gebruiken. Hou je rekening met dit zwakke punt dan heb je een prettige allround lens.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^




Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art APS-c
Eindelijk is daar de aps-c equivalent voor een full frame f/2.8 zoomlens. De zoomrange is wat beperkt, maar voor wie voornamelijk van wijd tot standaard schiet, vervangt deze zoomlens toch minimaal 2 primes in de tas van de veeleisende aps-c fotograaf. Vergeleken met de respectabele Nikon 17-55 f/2.8 doet de Sigma het niet alleen op f/2.8 beter qua scherpte, maar zelfs op f/1.8 is de Sigma scherper dan de Nikon op f/2.8.
Chromatische aberratie en vignettering zijn goed onder controle en de bouwkwaliteit is erg goed. Een puntje van kritiek: de autofocus is onder lastigere lichtomstandigheden niet zo goed als van bijvoorbeeld de Nikon 17-55 f/2.8.
pricewatch: Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art (Nikon)
« · ^




Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c EOL
De Sigma is een stop sneller, zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de standaard 18-55 kitlens. Het objectief veel last van CA, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels (met een 8MP sensor) volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. De lens is opgevolgd door onderstaande lens
« · ^




Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro APS-c
Deze lens is een verbeterde versie van de non-Macro uitvoering die berucht was om zijn CA.
De macro-toevoeging is volgens de puristen onterecht (geen 1:1 verhouding mogelijk), maar met een goede 1:3 is het een leuke toevoeging aan deze lichtsterke zoomlens. De CA is zeer beperkt en ook flares zijn een zeldzaamheid. Scherpte wide-open is in het centrum zeer goed, maar de uiterste hoeken zijn wat soft. De focusmotor is geen HSM uitvoering, maar toch erg snel en niet lawaaiig. De bokeh is voor een 7-bladig diafragma mooi zacht te noemen. De bouw van de lens is ondanks het gebruik van veel plastic erg stevig.
pricewatch: Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM APS-c
Een leuke, betaalbare kitlens van Sigma voorzien van een beeldstabilisator en snelle motor. Dit objectief moet concurreren met de Nikon 18-55VR en dat doet dat heel behoorlijk. Qua scherpte is de Sigma vergelijkbaar met de Nikon. Het objectief is voorzien van een snellere motor en is iets lichtsterker. Het zwakke punt van dit objectief is de 18 mm stand (vervorming, vignettering en CA). Verder zijn de prestaties iets afgeknepen wat beter dan bij gebruik van het maximale diafragma. De Sigma presteert wat beter dan de Nikon 18-55VR op de 55 mm stand. Helaas zit het -logischerwijs- niet in een standaardkit en zullen velen voor de Nikon variant gaan, maar de Sigma is een waardig alternatief.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8-4.5 DC OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 18-50/3.5-5.6 DC Digital APS-c EOL
Dit objectief is geïntroduceerd voor de komst van de 18-55. De prestaties tov de eerste versie van dat objectief zijn vergelijkbaar. Redelijke randscherpte, maar wel last van vervormingen, vignettering en CAs. Gezien de prijs van de Nikon 18-55 VR is deze laatste duidelijk de veel betere keuze.
« · ^



Deze objectieven beginnen bij 24 mm en worden het meest gebruikt door mensen met een fullframe camera. Op een cropcamera zijn ze voor de meeste gebruikers minder nuttig wegens het ontbreken van groothoek. Dit heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren weinig vernieuwing in dit segment heeft plaats gevonden. De verwachting is dat dit met het goedkoper worden van de fullframe camera's de komende jaren wel weer zal veranderen.


Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED
Dit objectief van bijna 1 kilo werd in 2007 geïntroduceerd ter vervanging van de Nikkor 28-70 AF-S. Dit is één van de eerste objectieven die uitgerust werd met Nikon's nieuwe nano crystal coating, die interne reflecties en ghosting tegengaat. Voor een standaard objectief heeft dit objectief zeer weinig last van CA. Klein nadeel is enige tonvervorming aan het 24mm eind op FF. Ook kan er richting het tele eind wat vignettering optreden wijd open. Door het dichtdraaien van het diafragma wordt dit verminderd.
Voor de rest is het een dijk van een objectief. Solide bouw, met stevige zonnekap. Het objectief wordt iets langer bij inzoomen, wat door de bijgeleverde zonnekap verborgen blijft (die wordt op het niet telescoperende gedeelte van het objectief vastgemaakt). Er zit ook een aparte semi zachte opbergtas bij.
Kleurverzadiging en contrast zijn heerlijk, snelle autofocus, scherpte is extreem goed, en wordt naar f/4 toe alleen maar beter. De hoekscherpte is vrij goed tot uitstekend naarmate het diafragma dichtgedraaid wordt.
pricewatch: Nikon AF-S 24-70mm f/2.8G ED
« · ^




Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR
Nikon introduceerde afgelopen jaar samen met een instap FX camera deze instap FX standaardzoom lens. Deze "kitlens" heeft net als DX kitlenzen een relatief lage prijs (al is €450 niet echt budget te noemen) en zijn de optische eigenschappen niet bepaald het beste wat je kunt krijgen. De goede punten: centrumscherpte is over het hele bereik goed en de randen kunnen (bij heel flink afstoppen) er ook prima mee door. De stabilisatie haalt niet de beloofde 4stops, maar met 3stops kom je doorgaans ook tot hele resultaten met lange sluitertijden (1/10sec op 85mm).
De minder punten: hoekscherpte wordt nooit echt goed, CA, vignetting en vervorming (vooral aan het lange eind) zijn flink aanwezig.
Voor wie niet veel te besteden heeft en toch FX wil schieten is deze lens een optie, maar de vraag is of je dan niet beter voor een goede DX combinatie (D7000+17-50/55 f/2.8) kunt gaan.
pricewatch: Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR
« · ^




Nikon AF-S 24-120mm f/3.5-5.6 AF-S G VR IF-ED
Éen van de allereerste consumenten VR objectieven van Nikon. Het objectief heeft redelijke recensies gekregen. De bouwkwaliteit is niet geweldig doordat er gebruik gemaakt is van goedkoop plastic op sommige punten. En er blijkt nogal een kwaliteitsverschil te zijn qua plastic tussen de verschillende objectieven dus het is een beetje uitkijken bij het kopen.
pricewatch: Nikon AF-S 24-120mm f/3.5-5.6 AF-S G VR IF-ED + HB25
« · ^



Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR
Deze lens is wat bereik betreft een prima walkaround lens voor de fullframe fotograaf. De bouwkwaliteit is over het algemeen erg goed, alleen de focusring is nogal klein en heeft wat speling. De lens heeft een aantal minpunten die bij alle lenzen met een groot bereik opspelen: vervorming op 24 mm, de resolutie op het tele-eind en CA. De resolutie in de hoeken is nog wel verhelpen door af te stoppen, bij de CA helpt dat niet. Scherpte in het midden is wel op een constant hoog niveau. Een stevig gebouwde lens dus, met wat minder stevige optische prestaties.
pricewatch: Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR
« · ^




Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM
Sigma biedt met deze lens een redelijk betaalbaar lichtsterk standaard zoomobjectief. De bouw is zeer goed te noemen, de focus- en zoomring bewegen soepel maar niet licht. Het focussen gaat snel en stil, maar er zijn nogal wat exemplaren met front-focus, dus let hier op bij aanschaf. De scherpte op f/2.8 is redelijk te noemen, maar mist nog wat contrast vergeleken met de Nikon 24-70mm f/2.8G ED. Vanaf f/4 neemt de scherpte, vooral ook in de hoeken, toe tot uitermate bruikbaar niveau. Voor ongeveer 700 euro heb je een degelijk objectief wat zeer draagbaar is en een mooie bokeh geeft bij f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG MACRO
De Sigma 24-70 is een veel verkocht objectief dankzij de prijs en het snelle diafragma. Met zijn f/2.8 is dit een van de goedkoopste snelle standaardzooms, samen met de Tamron 28-75 die hierna besproken wordt. Het objectief is redelijk scherp, maar een van de grote nadelen is de AF-motor. Het ding produceert behoorlijk wat lawaai en echt snel kan je het scherpstellen ook niet noemen. Ook het wisselen van autofocus naar handmatige focus gaat zeer vreemd; met een dubbel klutsmechanisme. Dit kost alleen maar extra tijd en de kans om de focusmotor te slopen wordt behoorlijk wat groter.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG Macro (Nikon)
« · ^




Sigma 24-105mm F4,0 DG OS HSM
Bij Nikon moet deze Sigma de concurrentie aangaan met de 24-120 f/4 VR. Op een paar gebieden presteert de Sigma beter: hoekscherpte op full frame, vervorming en CA. Qua vignettering scoort de Sigma vooral op full frame zeer matig, zeker gezien het formaat van het frontelement en de kleinere zoomrange vergeleken met de Nikon.

De lens heeft nog geen Nikon prijsvermelding, maar voor Canonmount is de prijs €779 wat hem iets goedkoper maakt dan de Nikon 24-120 f/4 VR.
« · ^




Tamron 24-70 mm f/2.8 VC USD
Met deze lens probeert Tamron de concurrentie aan te gaan met de merkeigen 24-70's. Wat scherpte betreft kan de Tamron zeker mee komen met die lenzen. Het centrum is vanaf f/2.8 al erg scherp, de hoeken preseteren dan wat minder en halen hun maximum op f/8. De hoeveelheid CA is erg gering en de bokeh is best goed. Nadelen zijn de behoorlijke "snorvormige" vervorming op 24 mm en de aanzienlijke vignettering op f/2.8. De bouwkwaliteit is goed en de AF snel en precies. Al met al interessant alternatief voor de Nikkon 24-70mm f/2.8G ED, helemaal omdat deze lens ook nog eens stabilisatie aan boord heeft.

Pricewatch
Reviews op lenstip en Photozone
« · ^




Nikon AF-S 28-70mm f/2.8 D IF ED EOL
De enige niet-DX lens die AF-s is in het standaard zoom klassement. Exorbitant duur en op DX formaat camera's misschien een wat rare focal length (42-105mm), maar wel een stukje glas om van te smullen. Voor de meeste mensen is het de investering niet waard. Deze lens ligt ongeveer in dezelfde kwaliteitsrange als de 17-55 2.8.
Uiteraard zou dit objectief wel heel erg geschikt zijn om gebruikt te worden in een eventuele toekomstige Fullframe 35mm body.
« · ^




Nikon AF 28-80 f/3.3-5.6 EOL
Dit is het objectief welke jaren als 'kit' is geleverd bij de verschillende Film bodies van Nikon. Ook werd dit objectief regelmatig aangeboden als 'kit' bij de D70 als goedkoper alternatief voor de 18-70(welke optisch beter is en een logischer bereik heeft). Het objectief is geen hoogvlieger en is qua bereik over het algemeen niet echt interessant op een huidige Nikon DX body.
« · ^




Tamron SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF
Een van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zeer scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijd open. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat. Het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het
advies.
pricewatch: Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF (Nikon)
« · ^




Nikon AF 35-70mm f/2.8D EOL
De voorganger van de AF-S 28-70 2.8, dit objectief werd heel veel gebruikt op camea's van pers fotografen. Het objectief is optisch erg goed en doet weinig onder voor de nieuwere 28-70.
« · ^




Deze objectieven hebben een zoombereik tot 300 mm en zijn de meest gebruikte teleobjectieven. Ze zijn ideaal voor bijna alle toepassingen waarbij tele noodzakelijk is, muv vliegtuigen, kleine dieren en bepaalde vormen van sport. Zoals hieronder duidelijk zal worden is het aanbod erg groot, evenals het verschil in mogelijkheden en kwaliteit.



Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c EOL
Een vreemde eend in de bijt qua bereik is deze lichtsterke tele-zoom. De wijde kant sluit prima aan op de vele wideangle zoomlenzen, maar het beperkte tele-bereik maakt hem wat minder geschikt voor het sterk dichterbij halen van neushoorn op 100m afstand. De scherpte van deze lens is goed in het 50-120mm bereik, maar op 150mm is het beter om af te stoppen naar f/4. Ondanks dat is het een zeer prettige lens door zijn compacte en stevige bouw met interne zoom. De HSM zorgt voor een snelle en stille autofocus en het 9-bladige diafragma zorgt voor een zeer mooie bokeh. Momenteel is alleen type II van dit objectief nog verkrijgbaar. De verschillen met type I zijn niet noemenswaardig.
« · ^




Sigma 50-150mm APO F2.8 EX DC OS HSM APS-c
De voorganger van deze lens stond niet bepaald bekend om zijn scherpte boven de 100mm, maar het optisch ontwerp is aan aardig onderhanden genomen, waardoor de lens ook meteen een stuk groter is geworden. De lens is namelijk precies even groot als de 70-200 f/2.8 OS die ook bruikbaar is op fullframe. De 50-150 is wat goedkoper, maar optisch net een klein tikje minder. De 50-150mm is voor aps-c wel net prettiger vanwege het 80-240mm equivalente bereik, waardoor er ook prima portretten mee kunt schieten.
pricewatch: Sigma 50-150mm F/2,8 APO EX DC OS HSM
« · ^




Nikon 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX NIKKOR APS-c EOL
Dit objectief is officieel EOL en is vervangen door de VR variant. Derhalve is het alleen nog verkrijgbaar op de 2e hands markt. Het objectief is gemaakt om te passen op de D40/D60/D3000 serie camera's en sluit netjes aan bij een standaard 18-55. Het objectief is voorzien van een AF-S motor en heeft dus een werkende AF bij gebruik op bovenstaande camera's. Het is een van de meest betaalbare telezoom objectieven voor Nikon. Qua optische kenmerken is het objectief uitstekend. Ook heeft het een interne focus, waardoor het front element niet draait. De zwakke punten van dit lensje zijn een gebrek aan VR, ernstige vignettering bij gebruik van grote diafragma's en een matige bouwkwaliteit. Dit objectief is aan te bevelen als het erg goedkoop wordt aangeboden. In andere gevallen is de nieuwe VR variant een betere keuze.
« · ^




Nikon 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX NIKKOR APS-c
Optisch gezien ietsje minder randscherpte dan zijn oude broertje. Ook heeft dit objectief iets meer last van CA. De vignettering is minder dan bij de oude variant, maar nog steeds bovengemiddeld. De simpele reden om dit objectief te kopen is dat het optisch goed in elkaar zit en voorzien is van een VR unit. Ook is de bouw aanmerkelijk beter dan die van zijn oude broer. Dit objectief is in het goedkope telezoom segment de keuze voor Nikon.
pricewatch: Nikon AF-S DX 55-200mm f/4-5.6 VR
« · ^



Nikon 55-300mm f/4.5-5.6G AF-S ED VR APS-c
Deze lens zit tussen de 55-200 VR en 70-300 VR in qua prijs en gewicht, maar heeft wel het grootste bereik. Optisch presteert deze lens bijna gelijk aan de 55-200, maar die is aan de korte kant net wat scherper. Aan de lange kant presteren ze gelijk en biedt de 55-300 natuurlijk 100mm extra telebereik. Deze lens is een goedkoop alternatief voor wie toch 300mm wil hebben, maar niet bijna €500 wil uitgeven voor de 70-300 VR, die overigens wel wat beter presteert en ook bruikbaar is op FX
pricewatch: Nikon AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR
« · ^




Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c EOL
Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te
leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.
« · ^




Tamron AF55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro APS-c
Dit objectief is een bijzonder gunstig geprijsd, klein en licht objectief. De optische prestaties zijn redelijk en wanneer je de prijs in gedachten neemt zelfs goed. Je zult dit objectief duidelijk moeten afstoppen naar een kleiner diafragma om goede scherpte te behalen. De macro vergroting is geen echte macro, maar 1:3,5. Leuk voor erbij, geen reden om hem ervoor te halen. Al met al een aanrader voor mensen met een zeer klein budget die toch een aanvulling zoeken op hun standaard 18-55. Als je wat ruimte hebt in je budget is een Nikon 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX NIKKOR een aanmerkelijk betere keuze.
pricewatch: Tamron AF 55-200mm f/4.0-5.6 Di II LD Macro (Nikon)
« · ^




Nikon 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor EOL
Dit objectief werd in 2009 vervangen door een nieuwere versie. Het weegt anderhalve kilo, bevat vijf stuks ED glaselementen, en behoorde tot de standaard uitrusting van menig professional, ondanks de hoge prijs van zo'n 1650 euro.
Het is een 'snel',solide aanvoelend objectief van metaal met weathersealing. Focussnelheid is snel en stil met de ingebouwde 'silent wave motor'. De VR kan tot 3 stops opvangen bij het uit de hand schieten. Contrast en kleur zijn subliem en de bokeh is zijdezacht, wat dit een uitstekende portretlens maakt, ondanks de minimale scherpstelafstand van 1.5 meter.
Op FX zijn de hoeken minder scherp tot ronduit zacht en is er (uiteraard) wat vignetering op f/2.8, wat geen probleem is voor de profs die dit objectief gebruiken. Bij f/5.6 is die nagenoeg verdwenen.
« · ^




Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II
Dit objectief uit 2009 is de zevende generatie van zijn soort. Vebeteringen op de oude 70-200 zijn de vibratie reductie en toevoeging van de Nano-Crystal-Coat om ghosting en flare te minimaliseren. Hierbij heeft dit objectief minder last van vignetering.
Echter, het objectief heeft nogal wat kritiek losgeweekt op internet.
Het is nl. gebruikelijk dat fabrikanten de brandpuntsafstanden meten als het objectief op oneindige focus staat. En bij dit objectief is hij op oneindige focus 192mm. Maar als hij scherpgesteld is op een onderwerp dat op anderhalve meter staat is de werkelijke brandspuntafstand maar 134mm. Hij "ademt" dus veel. Voor sommigen een probleem, voor anderen niet. Voorts zou er intern een beschadigde schroefdraad zijn die niet op alle objectieven voorkomt. Volgens de fabrikant is niks aan de hand.
Het objectief presteert toch erg goed. Hoekscherpte op FF is beter dan zijn voorganger met het summum op f/8, hij heeft een stuk minder last van vignetering, en de VR II is merkbaar beter. De bokeh, die op zich al zijdezacht was is ietsie mooier geworden. Flare, ghosting en vervorming zijn minimaal (beetje ton vorming op 70mm en beetje kussenvorming op 200mm).
pricewatch: Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II
« · ^




Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR
Het lichtere broertje van de 70-200 f/2.8 VR II met een nieuw 5 stops stabilisatie systeem.
De lens is optisch heel goed, zonder echte minpunten, al is de pincushion vervorming aan het lange eind redelijk groot. Bokeh is netjes en ook afgestopt dankzij de 9 afgeronde bladen prima. De prijs ligt nog wat hoog voor een f/4 lens, maar is toch wel een flink stuk goedkoper dan de f/2.8 versie.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 70–200mm f/4G ED VR
« · ^




Nikon AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/4-5.6G
Dit goedkope objectief is bijna geheel van plastic gemaakt en heeft zelfs een plastic mount. Scherpstellen gebeurt door de in camera focus motor, en daarbij draait de voorkant van het objectief mee. Er zitten geen ED lenzen in verwerkt, en dat is aan relatief hoge mate van CA wel te zien. Voor portretten geen slechte keus, voor scherpe landschappen is het beter om naar f/11 te diafragmeren en eventueel een statief te gebruiken om nog enige scherpte te kunnen krijgen. Op het lange eind heeft deze lens last van kussenvorming.
pricewatch: Nikon AF 70-300mm f/4-5.6G AF
« · ^




Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR
Na de 70-300G en ED is dit de 3e 70-300 zoomlens die nikon produceert. De lens heeft een totaal nieuw ontwerp waarbij alleen het bereik en het gebruik van ED glas nog doet denken aan z'n voorgangers. AF-S op deze lens is ook echt volwaardig AF-S wat vrijwel geruisloos werkt en de gebruiker in staat stelt om correctie's op de scherpstelling te doen terwijl de lens in AF modus werkt. De scherpstelring is van een behoorlijk formaat maar zit wel vrij dicht bij de body. De zoomring is fors en zoomt enigszins zwaar maar wel soepel en constant door het hele bereik. De mount is van metaal en voorzien van een rubber ring om meer bestand te zijn tegen de elementen. De lens wordt compleet met zonnekap en een buideltje geleverd.
In gebruik is duidelijk te merken dat dit een AF-S lens is, focussen gaat rap en behoorlijk betrouwbaar. Hunten komt sporadisch voor in omstandigheden met erg weinig licht. De VR II techniek doet z'n werk prima, de 4 stops die geclaimd worden zijn zeker haalbaar, maar kan wel voor een enigszins onrustige bokeh zorgen. Zonder VR aan is de bokeh netjes maar niet spectaculair.
Scherpte is van 70 to 200mm uitstekend, daarboven zwakt het iets en moet je afstoppen. Zelfs wijd open is de scherpte in het midden van het beeld nog erg acceptabel. CA en vervorming zijn zoals je kan verwachten van een lens in deze klasse heel aardig onder controle.
Bij de introductie was deze lens relatief prijzig maar de lens is nu gezakt naar een dusdanig prijsniveau dat hij een aantrekkelijk alternatief is voor de 3rd party 70-300 lenzen.
pricewatch: Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6G IF ED VR
« · ^




Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG IF APO HSM (II) (Macro)
De Sigma is van de EX serie, dat betekend dat hij oerdegelijk is gebouwd, vergelijkbaar met de duurdere Nikkor AFS objectieven. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de AFS-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Nikkor AFS-motor is wel een stuk rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel. De Sigma levert een f/2.8 diafragma voor een veel lagere prijs dan dat een vergelijkbare Nikkor dat doet. Dit objectief is dan ook zeer populair door haar prijsstelling. Optisch is de Sigma redelijk te vergelijken met de Nikkor 80-200, hij is iets minder wide-open, maar op f4 zeer vergelijkbaar.
Er is ook een nieuwere uitvoering welke niet alleen beschikt over de DG coating (Digitale Coating) maar ook over een 'macro' stand waardoor er kan worden gefocust vanaf 1 meter in plaats van 1.8 meter. Het nieuwe objectief lijkt qua optische prestaties iets achter te liggen op zijn voorganger.
pricewatch: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II (Nikon)
« · ^



Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
De opvolger van het objectief hierboven zit. Nieuw is de optische stabilisatie, Sigma claimt tot 4 stops. De scherpte is op f/2.8 nog niet geweldig, maar op f/4 al veel beter. Op fullframe is verder afstoppen nodig om aan de randen een acceptabele scherpte te krijgen. Van CA heeft dit objectief maar nauwelijks last. Vignettering is op APS-c geen probleem, op Fullframe wordt het duidelijk merkbaar op f/2.8. Een minder punt is dat het objectief erg gevoelig is voor flare. De HSM zorgt voor een stille, maar niet heel snelle autofocus. De prijs van deze versie met OS is veel hoger dan de versie zonder, bijna een factor 2!
pricewatch: Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro EOL
De minder bekende en goedkopere broer van de Sigma 70-300 APO macro. Dit objectief presteert behoorlijk bij een klein diafragma (f/11). De prestaties zijn beter aan de korte zijde van het objectief. Hoe verder je inzoomt, hoe minder resolutie je overhoudt. De macro-stand heeft een vergroting van 1:2 en werkt naar behoren tussen de 200 en 300 mm. Dit objectief is met name interessant voor mensen die macro in hun tele willen hebben en een klein budget hebben. Anderen wordt geadviseerd even verder te kijken.
pricewatch: Sigma 70-300mm f4-5.6 DG Macro (Nikon)
« · ^




Sigma 70-300/4-5.6 APO DG macro
Deze lens is door z'n prijs een veel verkochte eerste telelens. In de prijsklasse is er eigenlijk alleen nog concurrentie van de tamron en de enkele nikon 70-300G die nog in de winkels zijn blijven liggen.
Scherpstellen gaat niet buitengewoon snel en, mede door de vrij geringe diameter van 58mm, wil hunten regelmatig voorkomen. Er is enige vervorming waarneembaar in het stuk 70-100mm maar dit is niet onoverkoombaar. In hoge contrast situatie's is de lens wijd open geneigd om wat CA te produceren. Scherpte is goed van 70-230mm, daarboven is 2 stops afstoppen een noodzaak. Mits voldoende afgestopt is de lens in staat om heel scherpe platen te produceren op 300mm, contrast laat dan wel iets te wensen over.
Focusring is groot genoeg om bruikbaar te zijn en werkt prettig. De zoomring is erg stug. Een zonnekap wordt meegeleverd, gebruik is, zeker in goed licht, een noodzaak anders is de lens flaregevoelig en heeft het contrast erg te lijden. Als deze eigenschappen eenmaal duidelijk zijn is dit een telezoom met een goede prijs/kwaliteit verhouding die bij voldoende licht knappe foto's kan produceren. Voor snel bewegende objecten en gebruik in schemerige omstandigheden schiet deze lens echter tekort. (Haha woordspeling)
pricewatch: Sigma 70-300mm f4.0-5.6 DG APO Macro (Nikon)
« · ^




Sigma 70-300mm f4-5.6 DG OS
De opvolger van de oude vertrouwde budget telezoom van Sigma, de 70-300 DG (non-apo design).
Deze nieuwe telg, met optische stabilisatie heeft een nieuw optisch design gekregen, waardoor hij beter presteert dan zijn voorganger. Zo is de CA dusdanig laag dat het niet storend is en is hij een stuk scherper.
Wel blijft hij, net als andere budget telezoom lenzen, beter presteren wanneer je hem een stopje afstopt.
Zijn stabilisatie en compacte design maakt hem breed inzetbaar, ook om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. De bouw en finish van de lens zijn bovengemiddeld goed voor zijn klasse, de bokeh (onscherpte rendering) is prima en hij kan vrij dichtbij focus (close-up mogelijkheden, geen echte macro).
Zijn minder sterke punten zijn punten die je bij veel budget lenzen vind, een relatief trage focus (lang focuspad), draaiend frontelement en zoals gezegd wat softer wide-open.
pricewatch: Sigma 70-300mm F4-5.6 DG OS (Nikon)
« · ^




Tamron AF70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro
De Tamron 70-200/2.8 is alles wat je van een 70-200/2.8 mag verwachten; optisch dik in orde op alle optische vlakken. Dit is een werkpaard voor een professional, dus hij moet gewoon goed zijn. Extra voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn het relatief lage gewicht, de korte minimale scherpstelafstand en de relatief lage prijs. Het objectief heeft eigenlijk maar één nadeel: de luidruchtige en relatief trage AF motor.
pricewatch: Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro (Nikon)
« · ^




Tamron 70-200 mm f/2.8 VC USD
De opvolger van de vorige 70-200 die bekend stond om zijn relatief goede beeldkwaliteit maar ondermaatse autofocussnelheid. Met deze lens is dat dankzij de USD-motor een stuk sneller, hoewel nog niet razendsnel. De scherpte laat op f/2.8 vooral in de hoeken te wensen over en op 200 mm ook in het midden, maar verbetert snel bij het afstoppen. CA is geen probleem, enige vignettering is wel aanwezig.
pricewatch: Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD

Review op Photographyblog.
« · ^




Tokina AT-X 70-200mm f/4 PRO FX VCM-S
De bouwkwaliteit van deze Tokina ligt op een hoog niveau en is daarmee prima te vergelijken met de Canon en Nikon varianten. De lens is wel wat zwaarder dan de 70-200 f/4 van zowel Nikon als Canon. De lensscherpte is over het algemeen prima, maar helaas ook wat minder goed dan de lenzen van Nikon en Canon. Enkel op 200mm is de Tokina scherper in de hoeken dan de Nikon. Zoals ook bij de groothoek Tokina's weet ook deze Tokina veel CA te produceren. De autofocus is stil en accuraat, maar wel redelijk traag en heeft helaas ook geen focuslimiet schakelaar om het wat sneller te maken.
De stabilisatie is ook wat minder goed dan van de concurrentie. Het meest in het oog springende nadeel aan deze lens is de flaregevoeligheid. Deze is namelijk enorm en het is bijna onmogelijk om goed met tegenlicht te fotograferen. Helaas is deze lens geen aanrader en kun je beter kiezen voor een merk eigen 70-200 f/4.
pricewatch: Tokina AT-X 70-200mm f/4 FX VCM-S (Nikon)
« · ^




Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD EOL
Dit objectief is opgevolgd door de Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Dit objectief moet het doen zonder de macro functie en mist de Di coating. Het objectief dient afgestopt te worden naar f/8 voor goede resultaten. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig.
« · ^




Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
Dit objectief is de opvolger van de Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 LD. Het is een goedkoop teleobjectief met zeer redelijke prestaties. Het objectief wordt boven de 200 mm duidelijk minder scherp, maar levert zelfs dan nog redelijke prestaties. De scherpte onder de 200 mm is zelfs goed. Zoals te verwachten is bij een objectief in deze prijsklasse is CA wel een probleem. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig. Het leuke van dit objectief is de 1:2 macro vergroting die je ermee kunt halen.
pricewatch: Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro (Nikon)
« · ^



Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD
Een nieuwe lens van Tamron, en de eerste met de zogenaamde USD-motor aan boord. Deze "Ultra Sonic Drive" zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. De scherpte van deze lens lijkt behoorlijk goed te zijn, ook voorbij de 200mm. Algeheel lijken de optische prestaties zich te kunnen meten met de Nikon 70-300 VR, waar deze financieel ook in de buurt ligt. De AF-S van de Nikon is wel iets sneller dan de USD van de Tamron.

pricewatch: Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD (Nikon)
« · ^




Nikon AF 80-200mm f/2.8D AF
De Nikkor AF 80-200 is een lichtsterk tele-zoom objectief, het objectief beschikt over een constante maximum diafragma van f/2.8 over het gehele bereik.
Het objectief is voorzien van maar liefst 3 ED-glas elementen, deze garanderen een superieure optische kwaliteit.
Dit objectief is in verschillende uitvoeringen geweest, een schuifzoom versie die optisch niet onderdoet voor de nieuwere modellen. Het objectief heeft later een upgrade gekregen naar een draaizoom uitvoering, daarbij is de autofocus sterk verbeterd. Er is daarna nog een extra uitvoering gekomen van de 80-200, een AFS uitvoering, deze versie beschikte over de silent-wave motor zoals de naam al deed vermoede. Het optisch is hij ook wat verder fijngeslepen. De AF-S uitvoering is niet meer nieuw te krijgen.
De schuifzoom versie kan je voor rond de 300 a 500 euro 2e hands vinden, de draaizoom uitvoeringen zijn een stuk prijziger.
Het objectief staat bekend om zijn superieure optische prestaties, die niet onderdoen voor de nieuwere AFS 70-200 f/2.8 G.
pricewatch: Nikon AF 80-200mm f/2.8D AF
« · ^




Tokina AT-X 828 AF PRO 80-200mm f/2.8 EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Zoals bijna alle Tokina objectieven is het zeer solide gebouwd, is het objectief erg scherp en heeft het wat meer last van CA dan de concurrentie. Het belangrijkste nadeel van het objectief is de relatief trage AF motor, het belangrijkste voordeel is de prijs.
« · ^




Sigma 100-300/4 EX APO DG EOL
Een onvolprezen stuk glas van Sigma. Een lens die qua bouw niet onderdoet voor de toplenzen van Nikon, ook niet qua optische prestaties ook niet. Ragscherp, ook op 300mm f/4. Ontzettend fijne lens, die fysiek helaas wel vrij fors is, nog een stapje groter dan de 70-200's van de verschillende merken. Zijn bereik van 100-300mm maakt hem geschikt voor het echte tele werk, van vogels en wildlife. Voor portretten e.d. is hij veel te groot en lomp.
Zijn constante diafragma van f/4 maakt hem tevens geschikt voor een teleconverter, met behoud van AF op een consumenten dslr. Daarbij komt nog eens dat de AF in dit objectief bijzonder rap zijn werk doet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, hij mist een beeldstabilisator. Heb je een stevig stukje glas nodig en is 300mm wat je nodig hebt, dan is deze lens een echte aanrader.
« · ^




Sigma 120-300 mm f/2.8 DG OS HSM
Opvolger van de unieke 120-300 f/2.8 DG HSM. Optisch is deze nog een stukje beter en vooral de centrumscherpte kan concurreren met de primes. Het is een flinke jongen, maar dat kan ook niet anders met de mogelijkheid tot 300mm f/2.8. Teleconverters schijnen ook nog prima te werken op dit objectief, zodat je een gestabiliseerde 420mm f/4 of 600mm f/5.6 hebt.
Voor echt randscherpte kan beter gekeken worden naar een 300/2.8 prime, maar je levert dan wel de flexibiliteit in van de zoom.
De prijs is ook een flink pluspunt, want deze ligt een redelijk stuk lager dan de ongestabiliseerde 300/2.8.
pricewatch: Sigma 120-300mm F2.8 EX DG APO OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM Sports
Dit is ondertussen de 4de versie van de 120-300mm en heeft net zoals zijn voorganger stabilisatie aan boord wat erg fijn is op de wat langere brandpuntsafstanden. Niet alleen het uiterlijk is veranderd, maar ook optisch is de 120-300 aangepakt. Bij de oudere modellen was de centrumscherpte wel op orde maar lieten de hoeken op full frame het afweten. Bij deze "Sports" uitvoering is de hoekscherpte wide-open al erg goed en zelfs op 300mm meteen al goed bruikbaar. Zelfs de Nikon 300mm f/2.8 VR kan de 120-300 niet overtreffen qua scherpte (en heeft meer last van CA) en die mist ook nog de flexibiliteit van de zoom. De combinatie met een 1.4x teleconverter is ook erg goed, maar bij een 2.0x teleconverter moet er afgestopt worden tot f/8 om tot scherpe platen te komen.
pricewatch: Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM (Nikon)
« · ^



Deze zoomobjectieven lopen door tot boven de 300 mm waar de consumentenobjectieven meestal ophouden. Vaak worden deze objectieven dermate groot dat ze voorzien zijn van een statiefgondel. Hiermee wordt het zwaartepunt van de combinatie camera en objectief wat naar voren geplaatst waardoor de balans veel beter wordt. De toepassing van deze objectieven ligt met name in het gebied van sport en dierenfotografie. Als het in je budget past word je erg blij als je een dergelijk objectief mee kunt nemen op safari bijvoorbeeld.



Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM EOL
De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Dit objectief was 10 jaar geleden een van de weinig objectieven in dit bereik en was ook nog eens zeer betaalbaar. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste. In tegenstelling tot 10 jaar geleden is dit objectief tegenwoordig niet meer de enige logische keuze; er zijn een aantal objectieven bijgekomen in hetzelfde bereik. Met name de Sigma 150-500 is een zeer aantrekkelijk alternatief.
« · ^




Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM
De opvolger van de versie zonder OS. Sigma claimt dat er tot 4 stops winst kan worden behaald. De HSM zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. Toch wil de autofocus nog wel eens zijn doel missen, wat veroorzaakt kan worden door het maximale diafragma van f/6.3 in het telegebied. Het objectief komt overigens alleen in de buurt van de 500mm als er op oneindig wordt gefocust. Dichterbij zit het meer rond de 400mm. Vooral richting de 500mm heeft het objectief ook last van CA. De scherpte is in het midden vrij goed voor een zoomlens. Aan de randen is afstoppen vereist voor betere prestaties. Filters kopen is wel een uitdaging met een diameter van 95mm!
pricewatch: Sigma 50-500mm f4.5-6.3 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF
De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de Nikkor 80-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de handschieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa 400,-
goedkoper dan de Nikkor, maar hij beschikt helaas niet over AF-S/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust.
pricewatch: Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF
« · ^




Nikkor AF VR 80-400 f/4.5-5.6D
De Nikkor 80-400 beschikt over beeldstabilisatie, helaas maakt dit objectief geen gebruik van een AF-S autofocus motor, dat betekend dat de autofocus op een consumenten body niet heel snel is.
Op een Pro body is de autofocus al een stuk sneller alleen houd je wel het lawaai. Het objectief beschikt ook over een focus limiter, die zorgt ervoor dat het objectief alleen kan focussen op bepaalde afstanden, van 2.3m tot 3.5m, en 5m tot oneindig. De VR(beeldstabilisatie) kent twee standen, een mode 1 en 2, de verschillen zijn dat in mode 1 dat de beeldstabilisatie constant aanstaat en bij mode 2 alleen als de ontspanknop ingedrukt wordt.
De Nikkor is een objectief met een verlopend diafragma van 4.5 op 80mm naar 5.6 op 400mm.
pricewatch: Nikon AF 80-400mm f/4.5-5.6AF VR
« · ^




Nikon AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR
Beduidend beter dan zijn veel goedkopere voorganger. Vooral richting het lange eind blijft de scherpte op een redelijk niveau, hoewel deze (zoals bij vele andere telezooms) afneemt. De hoeveelheid chromatische aberratie blijft ook binnen de perken. Vignetting is slechts een halve stop maximaal op full frame. De autofocus is snel en accuraat, maar maakt wel redelijk wat geluid.
pricewatch: Nikon AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR
« · ^




Sigma 120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Een betaalbaar ultra-tele objectief van SIgma met een snelle AF motor en een beeldstabilisator. Dit grote objectief heeft een aantrekkelijk bereik, omdat het voorbij de consumenten-afstand van 300 mm gaat. Echter, helaas gaat de beeldkwaliteit van dit objectief juist aan het lange eind (>200 mm) (hard) achteruit. Tot 200 mm zijn de resultaten prima, maar daarboven gaat de scherpte verloren. Dit is uiteraard erg jammer aangezien veel mensen dit objectief zullen kopen vanwege de 400mm stand. Ook is vignettering op een fullframe camera een probleem. Het objectief heeft een goede OS unit en ook de minimale scherpstelafstand is prettig kort.
pricewatch: Sigma 120-400mm f4.5-5.6 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 150-500/5-6.3 APO DG OS HSM
Dit objectief gaat tot een ongelooflijke 500mm. De beeldkwaliteit is de beste van alle super telezoom objectieven. De beeldkwaliteit na 400mm vervalt weer wat, maar zelfs op 500mm is de scherpte nog goed. Verder is het objectief voorzien van een rappe AF en goede OS unit. Nadelen zijn de filtermaat van 86mm en het gewicht van het objectief.
pricewatch: Sigma 150-500mm f5-6.3 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary
Deze lens gaat de concurrentie met de Tamron 150-600 rechtstreeks aan. Helaas zijn er op het moment van schrijven nog geen reviews van deze lens verschenen, zodat er ook geen vergelijking gemaakt kan worden met de Tamron of de oude Sigma 150-500 OS.
Op het moment van schrijven is er nog geen pricewatch vermelding van deze lens.
« · ^




Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports
Sigma kwam met 2 varianten van de 150-600 en dit is de duurdere (2x duur), grotere en zwaardere variant. Daarnaast is deze lens optisch ook dik in orde. Verwacht geen prime hoekscherpte, maar toch is deze lens zonder af te stoppen al heel goed, vooral aan het langere eind. Dat laatste is wat verrassend omdat de meeste zoomlenzen juist aan het lange eind vaak het minst presteren.
Bijna alle optische eigenschappen zijn goed (wel wat meer last van vignetting dan de Tamron) en ook het autofocussysteem schijnt goed te werken bij een bewegend onderwerp.
Omdat de lens nogal zwaar is, is het misschien verstandig om goed na te denken voor je deze lens verkiest boven de Tamron of Sigma C 150-600mm. Vrolijk rondlopen met de lens aan je camera is er niet echt bij, dus een statief of monopod is bijna verplicht.
pricewatch: Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports (Nikon)
« · ^




]Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 VC USD
Deze Tamron zorgde ervoor dat ze bij Sigma wakker werden en een vervanging gingen ontwikkelen voor hun lange telezooms. Voor wie 400mm niet genoeg is, kan met deze Tamron gaan tot 600mm, al wijzen tests uit dat 500mm foto's extrapoleren scherper is dan met 600mm schieten.
De centrumscherpte is zeer goed over bijna het hele bereik en ook met open diafragma goed. Richting de randen scoort deze Tamron ook nog verdienstelijk, maar de hoeken zijn soft, ook met flink afstoppen. CA is goed onder controle en ook de vervorming is vrij normaal vergeleken met de concurrentie. De lens heeft wel redelijk wat vignetting en is ook gevoelig voor flares. Stabilisatie werkt tot zo'n 3,5 stops en is daarmee erg goed te noemen.
pricewatch: Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 VC USD (Nikon)
« · ^




Tamron SP AF200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Een zeer gunstig geprijsde super telezoom objectief. Optisch gezien is dit een zeer interessant objectief, goede scherpte, weinig vervorming en weinig vignettering. Vermeldenswaardig is het 86mm filter die je nodig hebt. Het enige minpuntje in de beeldkwaliteit is dat het objectief last heeft van wat CA. De bouw is redelijk; het objectief is licht voor zijn bereik en heeft standaard een statiefgondel meegeleverd. Het objectief wordt tijdens het zoomen aanmerkelijk langer
Het grootste gemis van dit objectief is uiteraard een gebrek aan beeldstabilisator icm de lage lichtsterkte. Dit wordt uiteraard volledig verklaard door het prijskaartje. Een tweede groot verbeterpunt is de AF accuratesse; het locken van de scherpstelling kan lastig zijn. De AF in dit objectief is van de categorie "koffiemolen", redelijk qua snelheid maar wel een beetje luidruchtig. Al met al een zeer interessant objectief voor mensen met een wat kleinere budget die geen actie foto's willen schieten!
pricewatch: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF (Nikon)
« · ^


"You have got to love them or you have got to hate them." Dat lijkt een aardige omschrijving voor deze groep objectieven. Superzoom lenzen zijn lenzen met een extreem bereik (beginnend bij zo'n 11x zoom met als uitzondering de 18-135 van Nikon). In fotografische zin hebben ze veel compromissen: ze zijn niet lichtsterk, ze zijn niet superdegelijk gebouwd, meestal is de AF niet erg snel, ze zijn niet erg contrastrijk, ze hebben vervormingen, er is veel verbetering te behalen bij gebruik van een kleiner diafragma, etc. Waarom dan toch een superzoom kopen? Omdat het een compact objectief is, waarmee je zeer uiteenlopende foto's kunt maken. Ga je op reis en heb je weinig plek om fotoapparatuur mee te nemen? Heb je een beperkt budget en wil je toch een groot bereik afdekken? Een superzoom doet het allemaal. Over het algemeen hebben de goedkopere varianten geen beeldstabilisator en zijn ze optisch wat minder goed dan de gestabiliseerde, duurdere versies.


Nikon AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX APS-c EOL
Dit objectief werd als kitlens aangeboden bij de Nikon D80. Dit objectief is zeker niet slecht, maar is kwalitatief toch wel iets minder goed als het oudere 18-70 broertje welke als kitlens bij de D70(S) werd geleverd. Het objectief beschikt ook over het AF-S focus systeem en is dus stil en snel.
« · ^




Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX NIKKOR APS-c EOL
Dit objectief is de eerste 18-200 door Nikon gemaakt. Dit objectief is inmiddels EOL en derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Het is een goed gebouwd objectief met een snelle en stille AF motor en een goede VR unit. De optische prestaties zijn over het algemeen goed te noemen, muv het gebied tussen 100mm en 135 mm waar de scherpte matig is. Het verdient de voorkeur om het objectief altijd wat dicht te knijpen voor de optimale scherpte. Het objectief heeft -zoals ieder 11x zoom objectief- wel last van wat vertekening en wat CA. Vignettering vindt met name plaats op 18 en 200 mm. Verder wil de lens vanzelf uitschuiven wanneer je hem naar beneden richt, zogenaamde zoom creep. Dit was één van de betere 18-200 objectieven op de markt.
« · ^




Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140 f/3.5-5.6G ED VR APS-c
De Nikon 18-140 kan gezien worden als de VR versie van de oude Nikon 18-135. Optisch zijn er wel kleine verschillen, maar de 18-140 is gemiddeld genomen niet scherper. Chromatische aberratie is niet veel aanwezig, maar helaas is er wel een flinke hoeveelheid vervorming over nagenoeg de hele focus-range aanwezig. In vergelijking met de iets kortere 18-105 is de 18-140 de optisch mindere lens, die ook nog eens 2,5x zoveel kost. Zelfs de Nikon 18-200 doet nauwelijks onder voor de 18-140.
pricewatch: Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140 f/3.5-5.6G ED VR
« · ^




Nikon AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6 G ED VR II APS-c
De opvolger van de "oude" 18-200 van Nikon. Tov de eerste versie heeft dit objectief geen last meer van een dip in de scherpte bij 135 mm. De scherpte is zeer goed/goed over het gehele bereik (aan het lange einde is hij wat minder scherp dan <100 mm). Helaas zijn de CA's en de vignettering tov de eerste versie wel wat toegenomen. De bouwkwaliteit, de snelheid en geluidsproductie van de AF en de VR unit zijn allen van goede kwaliteit. Het probleem dat het objectief uitschuift als ie naar beneden hangt is in deze versie opgelost. Daarnaast zorgt een nieuwe coating voor minder flare en ghosting. Al met al een aantrekkelijke keuze voor de Nikon gebruiker die op zoek is naar een 18-200.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II
« · ^




Nikon AF-S DX Nikkor 18-300 mm f/3.5-5.6G ED VR
Voor wie een enorm bereik wil en daar alles voor over heeft, is de Nikon 18-300 een optie. Deze lens is duurder dan de combinatie van bijvoorbeeld de 18-55 VR en 70-300 VR welke optisch prima presteren. De 18-300 daarentegen heeft allerlei optische problemen: scherpte is alleen in het centrum onder 200mm goed, heeft flinke vervorming en enorme hoeveelheid CA op bijna alle brandpuntsafstanden. Daarbovenop komt nog het behoorlijke gewicht van 830g, waarbij je je kunt afvragen of dit wel zo'n handige lens is als travelzoom. De bouwkwaliteit is wel goed.
pricewatch: Nikon AF-S DX Nikkor 18-300 mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^




Sigma 18-200/3.5-6.3 DC APS-c
De goedkoopste variant van de Sigma superzoom objectieven. Slechts 8 cm hoog en 405 gram zwaar. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor backpackers en mensen die met weinig massa willen fotograferen. Optisch gezien is het een redelijk objectief. Zwakke punten zijn de 35 mm stand (met name aan de rand) en op 200 mm. Op de 18 mm stand heeft het objectief veel last van vertekening. Qua bouw is dit objectief wat beter dan de vergelijkbare Tamron. Zo heeft dit objectief bijvoorbeeld een metalen bajonet-vatting.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC (Nikon)
« · ^




Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS APS-c
Dit 18-200 objectief van Sigma is voorzien van een beeldstabilisator om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Dit objectief is veel groter en zwaarder dan zijn eerder genoemde kleine broertje: 100 mm hoog (en met name 8 cm dik) en 610 gram zwaar. Optisch gezien is de OS variant beter dan de non-OS variant met meer scherpte in het hele bereik. Het beste resultaat wordt gehaald aan beide einden van de zoomrange. De 35mm stand blijft een zwakke plek van het objectief. De AF snelheid is redelijk, en de bouw is verrassend goed. Op het moment van schrijven is deze variant beperkt duurder dan de versie zonder OS en als het extra gewicht geen probleem is, dan is het absoluut aan te bevelen om de variant met OS te pakken.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma C 18-200 mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM APS-c
Niet zo lang geleden bracht Sigma de voorganger uit voor deze lens en was niet eens zo slecht te noemen, maar Sigma is de laatste jaren hard op weg om de kwaliteit van zijn lenzen op het hoogste niveau te brengen. En dat is met deze superzoom ook aardig gelukt. Voor wie op zoek is naar een superzoom (niet met het grootst mogelijke bereik), kan eigenlijk niet om deze Sigma heen. Op vele fronten beter dan de concurrentie en de prijs is ook nog behoorlijk netjes gezien de prestaties.
pricewatch: Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM APS-c
Deze superzoom van Sigma is optisch nauwelijks een verbetering t.o.v. de Sigma 18-200 OS, maar biedt wel 50mm aan het lange eind extra. De pluspunten: goede bouwkwaliteit zonder zoomcreep, snelle en stille autofocus en scherpte tussen 18 en 50mm. Daarna gaat het heel hard bergafwaarts en je kunt je zelfs afvragen of de centrumscherpte nog wel voldoende is op f/8. Chromatische aberratie is ook niet echt goed onder controle.
De iets duurdere Tamron 18-270 VC PZD lijkt op het optische vlak een heel wat betere keuze, maar die heeft dan wel een minder goede autofocus en bouwkwaliteit.
pricewatch unsorted: Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM (Nikon) - Objektiv
« · ^




Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM APS-c
Deze superzoom van Sigma moet de oude Sigma 18-250 OS HSM snel doen vergeten. De scherpte is behoorlijk aangepakt (wat meer vervorming is er voor terug gekomen), welke nu op gelijk en soms hoger niveau ligt dan bij de concurrentie (Nikon 18-200, Nikon 18-300 en Tamron 18-270). Van de "macro" aanduiding op de lens hoeft zoals wel vaker bij Sigma zoomlenzen niet al teveel verwacht worden (1:2,9), maar het is makkelijker onderscheid maken met de voorganger die niet deze aanduiding had.
pricewatch: Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM (Nikon)
« · ^




Tamron AF18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Tamrons goedkoopste, kleinste en lichtste superzoom lens. Het objectief is 74 mm hoog en weegt net geen 400 gram. Een ideale reisgenoot dus. Over de optische kwaliteiten kunnen we kort zijn: het is aan te bevelen dit objectief voornamelijk afgestopt te gebruiken. De zwakste plekken zijn 18 mm (de randen) en 200 mm. Qua bouw is de Tamron wat minder overtuigend dan de vergelijkbare Sigma, maar vanwege de betere AF prestaties wordt de Tamron als de betere van de twee gezien. Als extra bonus blijkt dat in de praktijk de Tamron stiekem net ietsje langer is dan de Sigma (de 200mm is dus stiekem ietsje meer).
pricewatch: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Nikon)
« · ^




Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Dit 14x zoom objectief is een beetje vreemde eend in de bijt. Tamron is de enige fabrikant die een dergelijk objectief op de markt heeft zonder dat deze is voorzien van een beeldstabilisator. Desalniettemin heeft Tamron het voor elkaar gekregen om dit objectief bijzonder klein en compact te houden. Het meet slechts 83 mm hoog en weegt slechts 430 gram. Nog vreemder wordt het wanneer je naar de optische kwaliteiten gaat kijken. Die zijn namelijk heel aardig en beter dan menig 18-200 objectief. Alleen op de 250mm stand worden de prestaties wat minder, maar verder presteert het objectief verrassend constant. Vertekening is alleen op de 18 mm bovengemiddeld. AF snelheid en bouw zijn redelijk. Als je een superzoom zoekt en kunt leven zonder een beeldstabilisatie dan is dit een uitstekende keuze.
pricewatch: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Nikon)
« · ^




Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro APS-c
De Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro verdient in de eerste plaats een erkenning voor de naam van het objectief. Zeg dit maar eens 10x achter elkaar op! Dit objectief wijkt af van de twee kleinere broertjes uit de reeks, aangezien het groter (ruim 10 cm hoog) en zwaarder (550 gram) is en voorzien is van een beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (december 2009) is dit objectief de beste 18-2xx lens die je kunt krijgen voor op een Nikon camera. Grote vervormingen op 18 mm en veel chromatische abberaties boven de 200 mm, maar verder is de beeldkwaliteit beter dan de concurrenten.
pricewatch: Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Nikon)
« · ^



Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Dit objectief is de jongste Tamron superzoom. De PZD in de naam staat voor "Piezo Drive", een speciaal soort ultrasone motor die wat kleiner gemaakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de autofocus sneller en stiller is dan bij zijn voorgangers. Dit objectief is ook kleiner dan zijn voorganger. Door de nieuwigheid is er nog maar weinig over de prestaties bekend, uit voorbeeldfoto's blijkt dat het objectief in staat is om scherpe foto's te maken, ook op 270mm. Enige variatie tussen verschillende exeplaren lijkt er wel te bestaan.
pricewatch: Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Model B008)
« · ^




Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM APS-c
Wie wat meer mm's nodig heeft dan de 18-200 van Sigma kan leveren, zou eens kunnen kijken naar deze lens. Hij presteert iets beter dan de Tamron 18-270 PZD en in vergelijking met de Sigma C 18-200 OS presteert deze lens gek genoeg op de kortere brandpuntsafstanden (t/m 50mm) beter, maar op de langere brandpuntsafstanden minder goed. Het is dus vooral de vraag wat je meer nodig denkt te hebben. Afstoppen tot f/8 levert op alle brandpuntsafstanden fors betere prestaties aan de randen van het frame. CA en vervorming zijn vergeleken met de concurrentie goed onder controle.
pricewatch: Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM (Nikon)
« · ^




Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Misschien wel de best presterende superzoom met een bereik tot 300mm. Scherpte is goed, al vragen de langere brandpuntsafstanden wel wat afstoppen en zijn de uiterste hoek niet heel scherp te krijgen (dat is een probleem bij zo'n beetje alle superzooms). CA is ook een probleem boven de 200mm. Vignetting en flares zijn aardig onder controle, maar de vervorming op 16mm is wel flink. De autofocus is niet razendsnel, maar doet zijn werk wel accuraat en redelijk stil. De stabilisatie werkt erg goed met zo'n 3,3 stops.
pricewatch: Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Nikon)
« · ^




Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
De tegenhanger van de 18-200VR voor de fullframe gebruiker. Uitgerust met de tweede versie van Nikon's beeldstabilisatie zou er tot 4 stops winst gehaald kunnen worden. De AF-S zorgt voor een stille en vrij snelle focus. Het objectief is een stuk groter en zwaarder dan de 18-200VR, en de bouwkwaliteit is goed. Net als bij bijna alle andere superzooms geeft het bereik wat optische problemen. Scherpte varieert over het hele bereik, vooral op het telegebied laat het wat te wensen over. Vervorming op 28 mm en CA over het hele bereik is ook aanwezig. Een stevig gebouwd objectief met een groot bereik, maar dat komt optisch wel met een prijs.
pricewatch: Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^



Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) MACRO
Superzoom die ook op fullframe past. Op een cropcamera is de 28mm misschien wat te weinig groothoek waardoor er alsnog misschien een extra lens moet aanschaffen. Op fullframe is het bereik natuurlijk ideaal, van groothoek tot tele, en zelfs close up kan worden gedaan met deze lens. Interne stabilisatie (+/- 3 stops) zorgt ervoor dat de lens nog bruikbaarder wordt. Nadelen zijn, zoals wel vaker bij superzooms, de geringe lichtsterkte, niet al te beste scherpte en purple fringing.
pricewatch: Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macro
« · ^



Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 Di VC PZD
Een fullframe superzoom lens. Canon en Nikon hebben er ook allebei een 28-300 in hun assortiment. Er zijn niet veel reviews van de Tamron, maar wat er is, is tegenstrijdig (kwaliteitscontrole is wel vaker een probleem bij Tamron). De scherpte is goed op korte brandpuntafstanden, maar in het telebereik moet er heel flink afgestopt worden. Vignetting is flink. Vervorming en flare-gevoeligheid zijn wel iets beter dan de concurrentie.
Je moet jezelf bij superzooms altijd afvragen of het niet toch beter is om met 2 lenzen rond te lopen. 2 lenzen zijn wel zwaarder en nemen meer ruimte in beslag, maar je hebt er toch maar 1tje op je camera zitten en daarnaast laat deze superzoom zien dat de beeldkwaliteit in het telebereik een stuk minder is dan met een dedicated telezoom.
pricewatch: Tamron 28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Nikon)
« · ^



Een fisheye combineert een zeer korte brandpuntsafstand met een tonvormige vertekening. Er zijn 2 soorten (eigenlijk 3 maar goed): de circulaire en de rectilineaire. De circulaire geeft een cirkelvormige afbeelding met zwart er omheen. De beeldhoek is vast, bijvoorbeeld 180° horizontaal, verticaal en diagonaal.
Om toch een volledig frame van een 35mm rolletje te belichten kwamen de rectilineaire fisheye lenzen, deze hebben een beeldhoek van bijvoorbeeld 180° diagonaal maar minder verticaal en horizontaal.
Cropcamera's hebben een kleiner brandpunt nodig dan fullframe camera's om een bepaalde beeldhoek te krijgen.


Sigma 4.5/f2.8 EX DC Circulair Fisheye HSM APS-c
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM (Nikon)
« · ^




Peleng 8mm f/3.5 Fisheye
Een echte fun-lens, uit de voormalige USSR. Voordat Nikon in 2003 met hun 10,5mm fisheye uitkwam was dit de enige manier om een beeldvullende beeldhoek van 180 graden te verkrijgen op een Nikon APS-C body. Op een FF body geeft dit objectief een nagenoeg rond beeld weer.
Dit objectief moet 't vooral van z'n prijs hebben, want optisch is hij niet zo geweldig; hij heeft erg veel last van flares en 't contrast en de scherpte blijft bij alle diafragmawaarden matig. De volledig handmatige bediening (diafragma en scherpstellen) zit minder in de weg dan je zou denken, want de scherptediepte bij 8mm is bij bijna elk diafragma enorm.
« · ^




Sigma 8/3.5 EX DG Circular Fisheye
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 8mm f3.5 EX DG Circular Fisheye (Nikon)
« · ^




Samyang Optics 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Nikon CSII APS-c
Deze 8mm fish-eye lens is zoals wel meer van de lenzen van deze Zuid-Koreaanse fabrikant ook bekend onder vele andere merknamen zoals Walimex en Vivitar. De lens heeft geen enkele elektronische verbinding en moet dus ook volledig met de hand bediend worden. Wat daar echter tegenover staat is de zeer zachte prijs (op moment van schrijven ongeveer 329 euro) en de lens is gelukkig ook makkelijk verkrijgbaar. Dit maakt deze lens tot een van de populairste fish-eye lenzen op dit moment.
De lens zelf heeft een zeer robuste bouw en de handbediende onderdelen lopen zeer soepel (focus-ring) of juist met degelijke klicks (diafragma-ring). De rectangulaire fish-eye lens geeft op Nikon crop een beeldhoek van 180 graden met een bijna stereographische projectie. Hierdoor lijkt de vervorming minder extreem dan bij concurrenten met vergelijkbare beeldhoek. De lens is zeer scherp zodra deze wordt afgestopt naar 5.6, maar heeft wel last van CA en flare. Dit blijft echter binnen de perken en is iets dat bij veel fisheyes een zwakke plek is.
Uit de doos is de lens niet geschikt voor FF door de ingebouwde zonnekap. Met een kleine chirurgische ingreep is deze echter te verwijderen waarna (uiteraard met vignet) deze lens ook op FF te gebruiken is.
pricewatch: Samyang Optics 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Nikon CSII
« · ^




Nikon AF DX Fisheye-NIKKOR 10.5mm f/2.8G ED APS-c
Hoewel de 10.5mm qua uiterlijk erg veel lijkt op zijn grote 16mm broer (180 graden kijkhoek, tonvormig beeldvullend beeld op een DX, maar geen diafragma ring), is de interne constructie totaal anders. Daarbij bevat deze ook een ED glaselement. Hij wordt niet geleverd met achter filters, maar het is wel mogelijk om die zelf te knippen van gekleurd plastic en in een houder die aan de achterkant zit, te steken.
De 10.5 mm fisheye is het enige nikkor DX objectief dat scherpstelt via een externe motor. Hij heeft wat last van CA als onderwerpen van dichtbij gefotografeerd worden. Het is ook mogelijk voor de echte tweakers om de zonnekap er voorzichtig af te zagen en zo op FX een ronde foto met 200 graden kijkhoek te krijgen.
pricewatch: Nikon AF DX 10.5mm f/2.8G Fisheye
« · ^




Sigma 15/2.8 EX DG Diagonal Fisheye
De Sigma 15 fisheye is op Nikon een populaire lens, binnen zijn klasse. De Nikon variant kost al snel 200 euro meer en optisch liggen ze niet zo ver van elkaar uit de buurt. De sigma heeft geen HSM motor, maar dat is geen groot nadeel, gezien zijn korte focuspad. Op crop geeft deze lens geen enorme vervorming en is hij voor veel dingen bruikbaar. Op fullframe, waar deze lens ook oorspronkelijk voor gemaakt is, komt hij beter tot zijn recht, als UWA fisheye. Met een 180 graden field of view geeft hij een wijds zicht. De finish van de pro serie Sigma's is een grijze coating, die na enkele jaren de gewoonte heeft om lichtjes af te bladderen. Dat is bij deze lens niet anders. De oudere versie van deze lens kan kleine filters bij de mount monteren, de nieuwe versie kan dit niet.
pricewatch: Sigma 15mm f2.8 EX DG Diagonal Fisheye (Nikon)
« · ^




Nikon AF Fisheye-NIKKOR 16mm f/2.8D
Dit objectief uit 1993 geeft een beeldvullend extreem tonvormig vervormd beeld weer met een kijkhoek van 180 graden op FX. Op DX is de vervorming veel minder zichtbaar.
Hij komt met ingebouwde zonnekap, en bij het scherpstellen telescopeert het objectief een paar mm. Scherpstellen gebeurd met een externe motor, en de snelheid ervan kan dus varieren, maar is over het algemeen snel. Er kunnen (zelfgemaakte) filters gebruikt worden door middel van een houder aan de achterkant van het objectief. Er worden vier filters meegeleverd. Hou er rekening mee dat zonder de standaard achter filter in de houder dit objectief niet op oneindig focust.
Het objectief is relatief ongevoelig voor flares en ghosting.
pricewatch: Nikon AF 16mm f/2.8D AF Fisheye
« · ^



Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye
Een 16mm fisheye, ook uit Rusland. Deze geeft op full-frame een beeldhoek van 180 graden. Op een crop-camera is het fisheye effect een stuk minder zichtbaar. De lens is met open diafragma redelijk soft en contrastloos, maar als je 'm knijpt wordt de beeldkwaliteit prima en zelfs erg goed bij f/11. Bij deze lens zal je met een ring op de lens 't diafragma moeten instellen (de zoeker wordt dan ook donkerder) en handmatig moeten scherpstellen. Dit is vrij eenvoudig met de duidelijke afstandmarkeringen op de lens. De sluitertijd wordt netjes door je camera uitgerekend.
Alternatieven zijn de 15mm fisheye van Sigma en de 16 mm fisheye van Nikon, welke beide optisch een stukje beter zijn en autofocus bieden, maar wel wat duurder zijn.
« · ^


Voor eigenlijk elke macro lens geldt dat hij ragscherp is. Een macro lens is daarvoor geoptimaliseerd. De onscherpte rendering, bokeh, is ook iets wat bij macro lenzen vrij goed gaat, maar waarbij je moet onthouden dat een lens met een grotere focale lengte het altijd makkelijker heeft op dit gebied.
Macro lenzen hebben een lange focus slag, waardoor de meesten vrij langzaam focussen. Een beperkte oplossing hiervoor is de focus-limiter, die de meeste macro lenzen hebben. Je hakt je focuspad daarmee in tweeën (of echt macro afstanden, òf close-up tot infinity) en geeft de camera de mogelijkheid om ongeveer 2x zo snel een focus te vinden. Veel zoom lenzen hebben een macro aanduiding, maar een echte macro lens is een lens die een 1:1 vergroting kan halen (bijv 1 cm groot beestje wordt ook 1cm groot op de sensor geprojecteerd door de lens)
De populairste macro lenzen zitten rond de 100mm, waardoor de lens ook, terecht, vaak wordt ingezet voor portretten.

Voordat je een macro objectief koopt zijn een aantal zaken belangrijk. Bedenk jezelf welk brandpunt je nodig hebt: hoe kleiner je brandpunt hoe dichter je bij je onderwerp werkt. Dit heeft twee nadelen: ten eerste kun je beestjes wegschrikken en ten tweede kun je in je eigen schaduw werken. Je kunt op de site vaak vinden welke afstand de minimale werkafstand is. Houd hierbij rekening dat dit gemeten is vanaf je sensor. De afstand van de sensor tot aan de rand van de behuizing plus de maximale lengte van je objectief bepalen hoeveel cm je nog over hebt achter je lens. Het tweede wat erg belangrijk kan zijn is de aanwezigheid van een focus limiter. Deze hakt het bereik in tweeën. Of de AF werkt over het hele bereik of alleen vanaf een bepaalde afstand tot oneindig. Omdat voor macro fotografie precies scherpstellen erg belangrijk is, heeft de scherpstelring een groot pad. Het scherpstellen over het hele pad duurt dan ook lang. Als je hem voor andere doeleinden dan macro gebruikt, kan het zeer handig zijn om een focus limiter te hebben. Controleer dus of het objectief dat heeft (als het voor jou belangrijk is). Het laatste aspect is een statiefgondel. Door een statiefgondel wordt de balans van camera plus objectief beter verdeeld op je statiefkop. Niet alle objectieven beschikken over deze mogelijkheid en of deze accessoire wordt meegeleverd is ook verschillend. Kijk dit na voordat je een lens koop (indien het belangrijk is voor je).


Je vindt in de OP voornamelijk wat langere macrolenzen. Dit is vanwege de werkafstand (afstand tussen lens en onderwerp) die afhangt van de brandpuntsafstand. Deze wordt namelijk erg klein bij korte brandpuntsafstanden en dezelfde vergrotingsfactor. Voor statische objecten (bloemen, juwelen, etc.) maakt dat niet veel uit, maar beestjes kunnen schrikken en verjaag je vervolgens. Daarnaast kan je minder goed je onderwerp isoleren van je achtergrond (minder tele geeft automatisch minder onscherpte in de achtergrond). Daarnaast halen de meeste macro lenzen van 50mm of minder geen 1:1 vergroting, wat toch wel een kenmerk van een echte macro lens is.




Nikon AF-S DX Micro-Nikkor 40 mm f/2.8 G APS-c
Redelijk onverwachts kondigde Nikon dit objectief in 2011 aan, vooral bedoeld voor een goedkope instap in de wereld van de macrofotografie. Door de relatief korte brandpuntsafstand is de werkafstand zeer klein (4 cm) als je op 1:1 macro uit wil komen. Voor beestjes is dit objectief dus niet erg geschikt. De scherpte is erg goed, op f/2.8 al, met een maximum op f/5.6. Vervorming en CA zijn geen probleem, flare is dat wel. De autofocus is stil, maar ook behoorlijk traag. Een focus limiter is gelukkig wel aanwezig.
pricewatch: Nikon AF-S DX 40mm f/2.8G
« · ^




Tamron SP AF60mm f2 Di II LD (IF) 1:1 Macro APS-c
Dit -relatief nieuwe- macro objectief van Tamron levert een extra stop lichtsterkte op t.o.v. andere macro objectieven. Het voordeel hiervan is de helderdere zoeker en een kortere scherptediepte. De prestaties zijn zeer goed en de bokeh is heerlijk zacht. Velen zijn echter van mening dat het objectief op dit moment (januari 2010) nog veel te duur is zonder hiervoor heel veel meerwaarde te bieden.
pricewatch unsorted: Tamron SP 60mm f/2.0 Di II LD Macro Nikon
« · ^




Sigma 70/2.8 EX DG Macro
Relatief nieuw macro objectief van Sigma. Uiteraard is de scherpte bij dit objectief dik in orde. De bokeh is mooi en zacht. Desalniettemin is het een vreemd objectief. De Sigma 105mm macro is momenteel (januari 2010) verkrijgbaar voor nagenoeg hetzelfde bedrag. De 70 mm is iets scherper, maar heeft meer last van CA. Daarnaast is een langer macro objectief voor velen makkelijker in gebruik (grotere werkafstand tot bijvoorbeeld insecten, kleinere DoF en minder waarschijnlijk dat je in je eigen licht werkt). De AF is accuraat, maar enigszins luidruchtig en niet bijster snel. De bouw is zeer degelijk.
pricewatch unsorted: Sigma DG EX 70mm f/2.8 Macro Nikon
« · ^




Tamron SP AF90mm f/2.8 Di 1:1 Macro
Dit objectief heeft enkele jaren geleden door Tamron een face-lift gekregen om hem voor digitaal te optimaliseren. In de praktijk is daar niets van te merken behalve het andere uiterlijk.
Het objectief heeft een fijne push/pull actie om van AF naar MF te schakelen. Nadeel daarvan is dat hij gebruikmaakt van de camera motor bij het auto focussen, wat veel lawaai oplevert, en dat het objectief daarbij twee keer zo lang wordt.
Scherpte is erg goed, en bij het dichtknijpen van het diafragma wordt deze uitstekend, en er is bijna geen CA aanwezig.
De prijs/prestatie is zeer goed-het ding is stukken goedkoper dan de gelijkwaardige objectief van Nikon zelf, en dit objectief wordt alom geprezen. Een aanrader!
pricewatch: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro (Nikon)
« · ^




Tamron 90mm f/2.8 Di VC USD Macro
In navolging van Nikon en Sigma komt nu ook Tamron met een gestabiliseerde versie van hun middellange macro. De Tamron kan prima meekomen qua scherpte met de concurrentie. Ook andere optische eigenschappen zijn prima in orde. De bokeh kan helaas soms wat storend zijn, maar dat zal bij macro toepassingen zelden tot uiting komen. De bouwkwaliteit is prima, maar net wat minder dan bij Sigma en Nikon. De prijs ligt momenteel wel iets hoger dan bij de Sigma, maar de Tamron heeft dan wel weathersealing i.t.t. de Sigma.
pricewatch: Tamron 90mm f/2.8 Di VC USD Macro (Nikon)
« · ^




Tokina AT-X 100mm PRO D 2.8 macro
Lange tijd was deze lens de goedkoopste macro lens rond de 100mm, wat hem populair maakt. Zeker gezien de kleine verschillen in de optische prestaties tussen macro lenzen. Maar, als je ze naast elkaar zet, dan valt op dat deze tokina meer CA's produceert dan zijn concurrenten (CA is bij macro fotografie wel minder een issue, door de veelal lagere contrasten in de compositie). De bouw is als vanouds bij tokina meer dan in orde. De snelheid van de AF is vergelijkbaar met de sigma 105, namelijk erg traag.
pricewatch: Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro (Nikon)
« · ^




Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro
Dit brok glas uit 2006 is kort, dik, en relatief zwaar (790g) ondanks de kleine filtermaat van 62mm. Toch voelt hij goed in de hand, vooral op een (semi) professionele body.
Hij is uitgerust met VR II, en kan tot 4 stops winst opleveren bij 'normaal' gebruik. De bokeh van dit objectief oogt prettig door het gebruik van 9 afgeronde diafragmabladen, en hij is ragscherp, misschien ietsie zachter in de hoeken, maar zodra je het diafragma iets dichtknijpt verdwijnt dit. Meningen verschillen erover of dit objectief geschikt is voor portret vanwege deze scherpte. Dit objectief heeft in ieder geval geen last van CA.
De maximale reproductie ratio voor macro gebruik is 1:1. De repro markeringen zijn ook op de afstands schaal af te lezen, en door het gebruik van een SWM is hij fluisterstil in gebruik en de AF is lekker snel bij normaal gebruik.
Nikon wijst erop dat hoe groter de reproductie ratio (dichter bij de 1:1), hoe minder het effect van VR op het beeld zal zijn. Autofocus heeft wat probleempjes bij het maken van macro foto's, en werkt volgens Nikon helemaal niet als er een extender gebruikt wordt. Het blijkt dat een extender en AF gewoon werkt, ook bij het maken van een macro foto. Het is echter beter om bij het maken van een macro foto handmatig scherp te stellen, ongeacht het objectief.
pricewatch: Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro
« · ^




Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro
Een populaire lens voor macrofotografie. De lens heeft (net als de meeste concurrenten) een fijne ergonomie door zijn enorme focusring en precieze handmatige focusmogelijkheden. Bouwkwaliteit is ook dik in orde, zoals bij de meeste pro sigma lenzen (EX aanduiding). Deze macro lens heeft AF, maar is zo traag dat je veelal beter af bent met manual focussen. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA, maar iets minder scherp op grote diafragma's dan zijn concurrenten (bij macro niet heel belangrijk).
pricewatch: Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro (Nikon)
« · ^




Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM
Dit objectief van Sigma heeft over het algemeen goede optische eigenschappen, zoals scherpte en controle over CA. Maar ook een paar nadelen: vignetting op fullframe en flare-gevoeligheid. Maar het grootste nadeel aan deze lens is de prijs t.o.v. de concurrentie. Voor nog geen €100 meer heb je een (iets) beter presterende Nikon 105mm.
pricewatch: Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro OS HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 150/2.8 EX DG Macro APO HSM
Deze zeer degelijk gebouwde 150mm macro van Sigma valt tussen de klassieke 100 en 180/200 mm macro objectieven in en is uniek in zijn soort. Het objectief is voorzien van een HSM motor. Deze motor is in staat erg stil -maar niet erg snel- zijn werk te doen. Dit is uiteraard handig in de buurt van insecten. Verder is het standaard voorzien van een statiefgondel waardoor de hele set mooi in balans is. De scherpte is goed en de CA's zijn netjes gecontroleerd.
pricewatch: Sigma 150mm f2.8 EX APO DG MACRO HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO OS HSM
Sigma heeft de oudere 150mm f/2.8 Macro opgewaardeerd met stabilisatie en wat extra gewicht. Niet alleen de stabilisatie is een pluspunt, maar ook de geweldige prestaties van deze lens. Nagenoeg geen vervorming, super apochromatisch, rand tot rand scherpte en als bonus kan deze lens ook nog prima overweg met teleconverters (zelfs 2x is goed te gebruiken).

pricewatch: Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO OS HSM (Canon)
« · ^




Sigma 180/3.5 EX DG Macro APO EOL
De langste van de macro objectieven van Sigma. Deze versie is iets ouder en wat minder lichtsterk dan de Sigma 150mm macro. De bouwkwaliteit is uitstekend en standaard wordt een statiefgondel meegeleverd. Ook dit objectief is voorzien van een stille HSM motor. De scherpte en vignettering is uitstekend, maar het objectief heeft behoorlijk last van CAs. Daarnaast is het de duurste van de drie lange macro's van Tamron en Sigma. Overall biedt de Tamron 180mm macro het meeste waar voor zijn geld.
pricewatch: Sigma 180mm f3.5 EX DG APO IF Macro HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 180 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
Eigenlijk volstaat de samenvatting van de review door lenstip.com.
De grootste concurrenten van deze lens zijn de Sigma 150mm f/2.8 OS en de wat oudere Canon 180mm f/3.5. Qua prijs is de 150mm wel wat aantrekkelijker en als je de extra mm's niet nodig hebt, heb je daar geen verkeerde koop, want dit objectief presteert ook erg goed.
De Canon is geen koopje en ook nog 2/3 stop trager en mist ook nog stabilisatie. Voor echte macro-fotografie is f/2.8 vs f/3.5 niet echt een groot voordeel, omdat je meestal toch flink afstopt voor DoF. Ook de stabilisatie hoeft geen groot voordeel te zijn, omdat je dan ook vaak vanaf statief werkt. Maar een dergelijke telelens kan voor veel meer gebruikt worden en dan zijn f/2.8 en stabilisatie wel welkom.
Momenteel staat dit objectief nog niet in de pricewatch.
« · ^




Tamron SP AF180mm f/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro
Deze bonk van een lens is een ondergewaardeerd stuk glas. Veel mensen kiezen voor de populairdere brandpunten van rond de 100 mm. Een 180mm is echter veel handiger bij he fotograferen van bewegende onderwerpen aangezien de werkafstand van circa 10 cm naar circa 30 cm verschuift! Ook is het erg makkelijk om met een 180 mm een onderwerp volledig te isoleren in de scherptediepte. Qua prijs is het verschil echter klein (atm kost dit objectief rond de 650 euro) met bijvoorbeeld een Nikon 105 micro. De Tamron heeft een uitmuntende beeldkwaliteit met een prachtig zachte bokeh. De scherpte is dik in orde en ook het contrast wordt bijzonder goed gewaardeerd bij dit objectief. De bouw van de Tamron is erg goed, maar wel minder solide dan de Sigma tegenhanger. Hoewel je een macro lens vaak gebruikt op de MF stand, is een minpunt van de Tamron de AF snelheid. Deze is tergend langzaam en ook mist de Tamron een focus limiter. Dit houdt in dat het objectief altijd over de hele scherpstelslag zoekt naar de juiste focus. Als hij voorbij gaat aan het scherpstelpunt, dan moet je dus wachten voordat hij er een tweede keer aan voorbij gaat. Hij wordt geleverd met zonnekap en statiefgondel.
pricewatch: Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD IF Macro (Nikon)
« · ^


[Voor 14% gewijzigd door Universal Creations op 24-02-2015 01:07]


  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online

Zoals het woord al zegt, kun je met deze objectieven niet zoomen. Ze beschikken slechts over 1 brandpunt. Dit levert een aantal voordelen op. In de eerste plaats zijn de optische eigenschappen vaak beter dan die van zooms (let op: dat geldt inmiddels absoluut niet meer als wetmatigheid). Er is over het algemeen minder vervorming, meer scherpte, minder CA en minder vignettering. Daarnaast is de lichtsterkte van deze objectieven vaak groter, waardoor -zeker icm meer en afgeronde diafragmabladen- de bokeh mooier en DoF kleiner wordt. Tot slot zijn vaste brandpunten vaak kleiner dan zoomobjectieven en dit zorgt voor een low-profile look en voor minder slepen met objectieven.


Nikon AF NIKKOR 14mm f/2.8D ED
Een extreem groothoek objectief uit 1999. Het is echter in alle gevallen aan te raden om de nieuwere 14-24 f/2.8G ED te halen, tenzij je de diafragmaring nodig hebt. Vergeleken met de 14-24 heeft de 14mm prime meer vervorming (ook moeilijker corrigeerbaar), meer lichtafval en minder scherpte in de hoeken.
De lens bevat 14 elementen in 12 groepen. 7 rechte diafragmabladen en een kortste scherpstelafstand van 20cm. Dit brok glas weegt in totaal 670 gram.
pricewatch: Nikon AF 14mm f/2.8D ED AF
« · ^



Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
De Samyang 14mm is een goedkoop alternatief voor de Nikon 14mm. De bouwkwaliteit is goed, de focusring heeft een grote slag en is dus zeer precies in te stellen. Dat komt goed van pas, want autofocus is niet mogelijk met deze lens. De lens heeft een diafragmaring om het diafragma correct in te stellen. De scherpte is verassend goed, zelfs beter dan de Nikon 14-24 op 14mm. Maximale scherpte wordt bereikt op f/5.6 en de hoeveelheid CA blijft redelijk beperkt. Is er dan niets mis met deze lens? Jawel, de vervorming is ronduit extreem te noemen. Lenstip komt op een vervorming van dik 5% op DX en dik 7% op FX! Het type vervorming is vrij ingewikkeld, maar met software wel recht te trekken. Op f/2.8 is er, vooral op fullframe, duidelijke vignettering waar te nemen. Toch is dankzij de lage prijs dit absoluut een lens om serieus in overweging te nemen.
pricewatch: Samyang Optics 14mm f/2.8 ED AS IF UMC AE (Nikon)
« · ^




Carl Zeiss Distagon 15mm f/2.8 ZE
Eerst maar even de minpunten noemen: de prijs en vignetting.
Daar staan wel een paar stevige pluspunten tegenover. De lens is al vanaf f/2.8 al van rand tot rand scherp, bij afstoppen wordt de lens ragscherp. De vervorming is redelijk aanwezig, maar voor een ultrawide valt het wel mee. Flares en chromatische aberratie zijn ook goed onder controle.
De filtermaat is wel enorm (95mm), maar hierdoor kun je tenminste wel normaal een filter op deze lens draaien, iets wat doorgaans met ultrawide lenzen niet mogelijk is.
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 2,8/15 ZF.2
« · ^




Nikon AF 18mm f/2.8 D
Eigenlijk geldt hiervoor vrijwel hetzelfde als de 14mm 2.8. Te duur om aan te schaffen tenzij je echt helemaal leip bent van ultieme kwaliteit op prime/groothoek gebied. Op APS-C valt het wel tegen eigenlijk, zo'n 24mm, maar toch een bijzonder leuke groothoek.
pricewatch: Nikon AF 18mm f/2.8 D
« · ^




Nikkor AF-S 20mm f/1.8G ED
Deze Nikon heeft eigenlijk maar 1 concurrent: de Sigma 20/1.8. De Nikon doet het qua scherpte prima. Centrumscherpte is wide-open eigenlijk al heel goed, de hoeken doen het wide-open niet zo geweldig, maar dat is ook niet echt te verwachten van zo'n lens. Met wat afstoppen worden de hoeken goed bruikbaar. CA is zeer goed onder controle. De vervorming is voor een dergelijke wijde lens ook behoorlijk beperkt. Vignetting is wide-open wel flink, met afstoppen tot f/2.8 wordt het al een stuk beter. De lens is ook nogal flare gevoelig, zelfs als de lichtbron ver buiten beeld is en het wordt met afstoppen alleen maar erger. Niet de beste wide-angle lens, maar scoort natuurlijk wel hoge ogen vanwege zijn lichtsterkte.
pricewatch: Nikon AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ED
« · ^




Nikon AF Nikkor 20mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 30mm equivalent. 12 lenzen in 9 groepen zorgen voor een totaal gewicht van 270 gram. Dit objectief heeft een minimale focusafstand van 25 cm. De filtermaat is 62mm.
pricewatch: Nikon AF 20mm f/2.8D AF
« · ^




Carl Zeiss Distagon 21mm f/2.8 ZE
2 stops trager dan de Nikon 24mm f/1.4, een heel stuk minder wijd dan de 14mm f/2.8, geen autofocus en de prijs is nu ook niet bepaald laag te noemen. En toch heeft deze lens een aardige hoeveelheid fans en wel hierom: wijd open is deze lens van hoek tot hoek scherp en vol contrast. De kleuren zijn netjes en de chromatische aberratie blijft zeer goed binnen de perken. Flare-vrij is deze lens niet, maar de flares zijn vooral flink afgestopt erg aantrekkelijk te noemen.
De filtermaat van 82mm is niet echt klein, maar dat zie je bij meer lenzen in dit bereik.
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 21mm F/2.8 ZF.2 Nikon
« · ^




Nikon AF Nikkor 24mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 36mm equivalent. Nadeel als 35mm vervanger is de beperkte lichtsterkte van slechts f/2.8.
9 lenzen in 9 groepen met een minimale focusafstand van 30cm, 64.5mm in diameter bij een lengte van 46mm. Dit resulteert in een gewicht van 270 gram. De lens heeft een filtermaat van 52mm.
pricewatch: Nikon AF 24mm f/2.8D AF
« · ^




Nikon AF-S 24 f/1.4G ED N
Groothoek prime met een diafragma van f/1.4! dit resulteerd in een splinterdunne dof, wat nieuwe creatieve mogelijkheden met zich meebrengt. Je kunt dit objectief zien als de opvolger van de 28 f/1.4D die in 2006 uit productie gegaan is. De prijsstelling (nieuwprijs) van de nieuwe 24mm ligt een fractie hoger. De lens is scherp, maar op f/1.4 een tikje soft (wat niet verwonderlijk is), wat prima op te vangen is met goede sharpening algoritmes in je post-processing.
12 elementen in 10 groepen (met twee elementen van ED-glas, twee asferische objectiefelementen en enkele objectiefelementen met Nano Crystal-coating). 9 afgeronde diafragma lamellen, een filtermaat van 77mm en een korste scherpstelafstand van 24 cm. Dit alles resulteert in een brok glas van 620 gram.
pricewatch: Nikon AF-S 24mm f/1.4G ED
« · ^




Samyang 24mm f/1.4 ED AS UMC
Samyang concurreert met deze lens wederom met een top Nikonlens en ook weer doet de lens niet of nauwelijks onder voor de veel duurdere concurrentie. Wijd open is de scherpte redelijk, maar wel evenwichtig, waarbij de randen niet zo heel ver op de centrumscherpte achter lopen. Afstoppen naar f/4-f/5.6 levert de beste scherpte. Vignetting is beduidend meer dan bij de Nikon 24/1.4 aanwezig, maar CA is weer minder aanwezig. Vervorming is wel wat flink, maar deze is makkelijker te corrigeren dan die van de Samyang 14mm f/2.8.
Net zoals alle Samyangs is ook deze lens manueel, zowel met focussen als met diafragma instellen.
Momenteel nog geen pricewatch vermelding
« · ^




Carl Zeiss Distagon T* 2/25
Een stop trager dan de 24/1.4 concurrentie en dat schept verwachtingen over de optische eigenschappen. Helaas kan de Zeiss 25mm f/2 die niet allemaal waarmaken. De sterke punten zijn centrumscherpte, weinig CA en flare-ongevoelig. Vignettering is flink (vooral voor een lens die een stop minder lichtsterk is) en de randscherpte houd niet over. Al met al geen slechte lens, maar gezien de prijs en f/2 moet je wel heel erg veel geven om de "Zeiss look".
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 2/25 ZF.2 (Nikon F)
« · ^




Nikon AF 28mm f/1.4 D ASP RF EOL
Een zeer snel groothoek objectief welke volgens Nikon zeer geschikt is voor landschappen en slecht verlichte
onderwerpen.
« · ^




Nikon AF-S 28mm f/1.8G
Nikon heeft met de 28mm f/1.8G een mooie serie aan f/1.8G prime-lenzen op de markt gezet. Hiervoor werden de 50mm f/1.8G en 85mm f/1.8G geïntroduceerd. In tegenstelling tot deze lenzen, die een upgrade betreffen van oudere AF-D lenzen, is dit een lens die geen voorganger kent bij Nikon. De lens is door dezelfde persoon ontworpen als de 24mm f/1.4G en bevat veel van de moderne ingrediënten die Nikon op lenzen kan toepassen: silent wave AF, nano crystal coating (tegen flare en ghosting) en 2 aspherical elementen. De 28mm f/1.8G voelt erg degelijk aan. Het eerste dat opvalt is het gewicht; de lens voelt net als de 50mm f/1.8G enorm licht in de handen. Dit kan erg prettig zijn als je de lens voor reizen wilt gebruiken. Verdiend de lens het gouden randje dat Nikon gegeven heeft? Kijkend naar de scherpte, bokeh, AF-snelheid, bouwkwaliteit, gewicht en de prijs is dit zeker het geval. De lens heeft een tikkeltje last van vignetting, maar in veel gevallen geeft dit een goede sfeer aan de foto. En anders kun je dit altijd corrigeren in post-processing. Ben je in het bezit van een FX-camera en heb je al goede ervaringen met de 50/1.8G en/of 85/1.8G, dan kun je met een gerust hart de 28/1.8G in je collectie halen. Voor DX-gebruikers is de 35/1.8G een alternatief.
pricewatch: Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.8G
« · ^




Nikon AF Nikkor 28mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 42mm equivalent. Nadeel als 42mm vervanger is de beperkte lichtsterkte van slechts f/2.8.
6 lenzen in 6 groepen, in een pakket van 65 x 44.5mm. Dit zorgt voor een gewicht van 205 gram. De lens heeft een minimale focusafstand van 25cm en een filtermaat van 52mm.
pricewatch: Nikon AF 28mm f/2.8 D
« · ^




Sigma 30/1.4 EX DC HSM APS-c
Sigma was met de 30mm f/1.4 HSM de eerste die een lichtsterke prime maakte met ingebouwde AF-motor (HSM), wat goed nieuws is voor de D40/x/60 gebruikers. Doordat 30mm op de DX-sensor de oude vertrouwde standaardnorm van 50mm benadert, is dit objectief dus wat decennialang de 50mm voor filmfotagrafie was. Het is een vrij grote, robuuste lens (EX-serie). Helaas is de prijs dusdanig dat voor de D40/x/60 bezitters de aanschaf nog wel voor hoofdbrekens zal zorgen; dit objectief kost meer dan de twee kitlenzen voor deze camera's samen. Desalniettemin een zeer welkome aanvulling in de (met minder lichtsterke zooms gevulde) lenzentas en vooralsnog de enige prime met deze brandpuntsafstand met een AF-motor.
pricewatch: Sigma 30mm f1.4 EX DC HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 30mm F1.4 DC HSM Art APS-c
Deze vernieuwde versie zit niet alleen in een nieuw jasje, maar is optisch ook nog wat aangepakt. Vooral randscherpte is er op vooruit gegaan en voor wie een redelijk goedkope lichtsterke standaard prime voor aps-c zoekt, kun je eigenlijk niet om deze Sigma heen. Deze lens heeft ook nog een leuke gimmick: hij is geschikt voor full frame. Niet alleen past ie op een full frame (zoals alle aps-c Sigma's doen), maar weet ook nog het volledige beeld te vullen zonder enorme vignettering.
pricewatch: Sigma 30mm F1.4 DC HSM Art (Nikon)
« · ^




Nikon AF-S 35mm f/1.4G
Met de introductie van dit objectief heeft Nikon een klein gat in hun line-up gevuld. Er was namelijk nog geen zeer snelle 35mm prime met autofocus beschikbaar van hun hand. De scherpte van deze lens is op grote diafragma's eigenlijk ver onder de maat (ook centrumscherpte). Bij flink afstoppen wordt de lens wel heel scherp, maar daar koop je geen f/1.4 lens voor. CA is niet goed gecorrigeerd (zowel longitudinaal als lateraal). Vignetting is behoorlijk aanwezig, maar niet meer dan de concurrentie. De nieuwe nano coating doet goed zijn werk om flares uit de foto's te houden. De focussnelheid is matig, maar de focus is wel accuraat.
pricewatch: Nikon AF-S 35mm f1.4G
« · ^




Nikkor AF-S 35mm f/1.8G ED
De FX uitvoering van de immens populaire Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G. De centrumscherpte is prima, maar breekt geen records. De randen zijn matig en voor redelijke scherpte moet er flink afgestopt worden. Vergeleken met bijvoorbeeld de Sigma 35/1.4 is deze lens echt van een mindere klasse.
Er is wel redelijk wat CA aanwezig, maar scoort beter dan bijvoorbeeld de Nikon 35/1.4G. Vignetting op fullframe en coma zijn voornamelijk op FX behoorlijk storend. De autofocus is snel en nauwkeurig.
Al met al een redelijk goede lens die een heel stuk minder kost dan de 35/1.4G en ook dan de Sigma 35/1.4. Al presteert de Sigma wel een heel stuk beter en is een stukje lichtsterker.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED
« · ^




Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G APS-c
Dit goedkope objectief is de 50mm van het Nikon DX formaat. Het heeft een snelle autofocus en een groot maximaal diafragma. Bokeh van het 7 bladige afgerond diafragma is matig (uitkijken wat er op de achtergrond van de foto bevind), en wijd open valt er een beetje vignetering te bespeuren. Door het diafragma naar f/4 dicht te knijpen is daar nagenoeg niks meer van te zien. Het objectief is vanaf f/1.8 al zeer scherp van rand tot rand, en bereikt hierin haar top op f/4. Contrast is matig en de hoeveelheid CA is iets meer dan die op 50mm objectieven.
De filtervatting is 52mm, en het objectief kan zonder vigneterings problemen dikke filters aan. Ondanks de minpunten toch een aanrader voor de DX zoom-enthousiast die ook primes wil uitproberen.
pricewatch: Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G
« · ^




Nikon AF NIKKOR 35mm f/2D
De huidige 35/2 gaat alweer een tijdje mee. De lens is stevig en solide gebouwd en kan de rol van een standaard-lens vervullen op DX, of een moderate wide-angle op FX. Dankzij de korte focusslag stelt de lens lekker snel scherp.
De performance van de lens is exact zoals je het zou verwachten van een conservatieve prime, niet spectaculair, maar er valt ook niets tegen in te brengen. Wide-open doet hij het al goed, en een paar stops geknepen geeft deze lens een heel mooi resultaat.
De hoeken doen het wide-open qua scherpte wel wat minder dan het centrum, maar dit is op DX geen enkel probleem.
pricewatch: Nikon AF 35mm f/2D AF
« · ^




Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC AE
Relatief goedkope groothoek prime die mede dankzij het grote diafragma van 1.4 erg populair is. Samyang biedt erg veel waar voor hun geld en optisch zijn ze gewoon goed. Nadeel kan wezen dat autofocus ontbreekt. Voordeel is uiteraard de al eerder genoemde prijs, 420 euro is ongeveer 700 euro minder dan de 35L van Canon en zelfs 1000 euro met de Nikon AF-S 35mm f/1.4G . Deze doet gemiddeld genomen niet onder voor de Nikon of Canon variant, maar die hebben autofocus. Of je dat het geld waard is moet je zelf beslissen. Mensen met een APS-C camera kunnen ook nog kijken naar de Sigma 30/1.4, deze iets ongeveer 380 euro en heeft wel autofocus
pricewatch: Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC AE (Nikon)
« · ^




Sigma 35 mm f/1.4 DG HSM
De Sigma 50mm f/1.4 en 85mm f/1.4 waren geduchte concurrenten voor de Nikon tegenhangers, maar konden nog niet direct potten breken. Met de 35/1.4 wil Sigma zichzelf qua prestaties boven de Nikon plaatsen en ook nog eens een stuk goedkoper. Maar is deze lens dan ook beter? Jazeker, dat is ie op meerdere fronten. Scherpte op f/1.4 is veel beter dan de concurrentie, welke alleen in de buurt kan komen door flink af te stoppen. CA is veel beter onder controle, net als vervorming, en coma. Vignetting is nagenoeg gelijk en AF is ook qua snelheid en nauwkeurigheid gelijk aan de Nikon. Het enige puntje waarop de concurrentie beter scoort is flares, maar het is slechts een klein verschil en ook hier doet de Sigma het heel netjes.
pricewatch: Sigma 35mm F1.4 DG HSM (Nikon)
« · ^




Carl Zeiss Planar T* 1,4/50
Dit is een stevige manual focus metalen objectief met metalen banjonet. De metalen zonnekap voelt degelijk en solide aan. Handmatig scherpstellen verloopt gladjes van 0,45 cm naar oneindig in driekwart van een volle rotatie.
Qua beeld is hij nagenoeg hetzelfde als de nikkor 50mm AF-D, maar bokeh is net wat mooier dan de 50mm AF-D, hetzelfde als bij de 50mm AF-S, omdat de eerste maar 7 diafragmabladen heeft en de laatste ook 9 stuks bezit.
De scherpte van het objectief is goed op volle opening, maar vanaf f/2 is hij extreem scherp en bij f/4 is zijn 'sweet spot'. Het objectief is vrij ongevoelig voor flare, heeft toch wel enigzins last van CA, Hij bevat ongeveer dezelfde tonvorming als de meeste 50mm f/1.4 objectieven.
pricewatch: Carl Zeiss Planar T* ZF.2 50mm F/1.4 Planar T*
« · ^




Nikon AF NIKKOR 50mm f/1.8D
Dit is de goedkoopste nikkor prime op de markt en erg geliefd bij fotografen. Hij is licht en bijna geheel van plastic, met een metalen mount. Hij wordt geleverd zonder zonnekap. AF gebeurt via een externe motor. Zijn 'broer', de f/1.4 is iets scherper op f/1.8 dan dit objectief, maar tegen f/4 is er geen verschil meer te zien tussen de twee. De f/1.4 heeft ook meer contrast en (bij de AF-S versie) een mooiere bokeh. Dit objectief heeft 7 rechte diafragmabladen (hetzelfde aantal en vorm als de 1.4 AF-D) tegen 9 afgeronde van de nieuwe AF-S f/1.4
pricewatch: Nikon AF 50mm f/1.8D AF
« · ^




Nikon AF-S 50mm f/1.8G
In april 2011 werd deze full-frame lens onverwacht aangekondigd door Nikon. Hiervoor had Nikon al de 50mm f/1.4G in het assortiment. Dit is voor velen dan ook de meest geschikte kandidaat om deze lens mee te vergelijken, ondanks dat de Nikon 50mm f/1.4G een 2/3e stop snellere diafragma heeft. De Nikon 50mm f/1.8G is met een prijskaartje net onder de 200 euro ongeveer 100-150 euro goedkoper dan de f/1.4G variant. Afgestopt naar f/5.6 kun je qua scherpte eigenlijk geen verschil zien tussen de f/1.4G en f/1.8G, deze is bij beide lenzen uitstekend. Maar de meesten zullen deze lens kopen voor het grote diafragma. De bokeh is op f/1.8G erg goed te noemen, volgens velen doet deze niet onder van de f/1.4G. Waar deze lens in uitblinkt ten opzichte van de f/1.4G is de focussnelheid en de scherpte wide-open. De f/1.4G is merkbaar trager in AF en softer wide-open. Voor dit bedrag kun je de 50mm f/1.8G eigenlijk niet laten liggen!
pricewatch: Nikon AF-S 50mm f/1.8G
« · ^




Nikon AF Nikkor 50mm f/1.4D
Inmiddels is deze lens opgevolgd door de AF-S Nikkor 50mm f/1.4G. Dit objectief is het grotere broertje van de plastic fantastic 50mm f/1.8D maar heeft een 2/3e stop groter diafragma, wat deze lens ideaal maakt voor korte scherptedieptes en fotograferen met weinig licht. Optisch is hij ook beter dan zijn kleine broertje. Op DX-formaat is dit een fijne portretlens en kun je zien als tegenhanger voor de 85mm f/1.8D op fullframe (resulteert in nagenoeg dezelfde korte dof).
Het objectief bestaat uit 7 lenzen in 6 groepen, welke samen voor een gewicht zorgen van 230 gram. De filtermaat is 52mm en kortste scherpstelafstand is 45cm.
pricewatch: Nikon AF 50mm f/1.4D AF
« · ^




Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
De nieuwste standaard-prime van Nikon voor FX camera's.
Deze lens wordt een lichte tele-lens op DX bodies.
Dit is de eerste versie van de 50/1.4 met een AF-S motor en zonder diafragma-ring, hierdoor is de autofocus van de lens nauwkeurig en stil.
De lens wordt geleverd met een hard-plastic zonnekap, die vrij stevig is en goed zijn werk doet.
De scherpte en hoekscherpte is extreem goed wanneer de lens een paar stops geknepen wordt, maar ook wide-open is deze lens zeer bruikbaar met een goede edge-performance op FX.
Zoals gebruikelijk met snelle primes is er wel fors wat vignetting aanwezig wide-open maar deze verdwijnt snel.
pricewatch: Nikon AF-S 50mm f/1.4G
« · ^




Sigma 50mm f1.4 EX DG HSM
Ook de 50mm van Sigma kreeg de HSM-treatment én een tamelijk revolutionair ontwerp. De lens is twee keer zo groot en zo zwaar als de Nikkor AF 50mm f/1.4 prime. Het objectief krijgt hele positieve reviews en werkt ook op FF. Wederom zal de prijs voor velen een struikelblok zijn, aangezien je voor net iets meer dan €100 al een Nikkor AF 50mm f/1.8 prime hebt en ook de Nikkor AF 50mm f/1.4 nog steeds een stuk goedkoper is. Juist de doelgroep die de HSM nodig heeft (D40/x/60-bezitters) zullen de 350 euro voor dit objectief niet snel op tafel leggen. Zeker met de komst van de goedkopere Nikkor AF-S 50mm is de vraag hoeveel toekomst deze op zich uitstekende Sigma met F-mount heeft.
pricewatch: Sigma 50mm f1.4 EX DG HSM (Nikon)
« · ^




Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art
De oude Sigma 50mm f/1.4 HSM was toen hij uitkwam eigenlijk 1 van de beste in zijn soort. Maar toen kwam Zeiss met de aankondiging van de Otus 55/1.4. Deze maakte gebruik van een retrofocus ontwerp, dit in tegenstelling tot het gangbare double gauss ontwerp. Sigma is hier vervolgens ook mee aan de slag gegaan (beter goed gejat dan slecht bedacht) en bracht deze 50mm f/1.4 Art uit. Groot, lomp en ragscherp zijn zo'n beetje de eigenschappen van deze lens, welke een kwart van de Otus kost en bijna net zo goed presteert. Al vanaf f/1.4 is de scherpte van hoek tot hoek zeer goed en wordt met afstoppen nog beter. CA en vignetting zijn goed onder controle en de vervorming is nagenoeg 0. De bokeh is helaas onder sommige omstandigheden wat minder smooth dan van zijn voorganger en de Otus. De lens is zeker niet goedkoop, maar door de prestaties is hij zijn prijs meer dan waard.
http://tweakers.net/produ...gma-50mm-f-14-dg-hsm-art/
« · ^




Samyang 50mm f/1.4 UMC
Na al het 50mm geweld van afgelopen jaar, kon Samyang niet achterblijven en heeft zijn eerste 50mm lens geproduceerd. De scherpte van deze 50mm f/1.4 is vergelijkbaar met de oude Sigma EX 50/1.4 HSM, maar kan zich niet meten met de nieuwe Sigma 50/1.4 Art en Zeiss Otus (welke ook wel een stuk duurder zijn).
CA is redelijk onder controle, maar vignetting, flare-vorming en vervorming zijn zwakke punten van deze lens.
Eigenlijk is in deze prijsklasse de oude Sigma EX 50/1.4 een betere keuze vanwege het hebben van autofocus.
Momenteel alleen een pricewatch vermelding van de Cine-versie
« · ^




Carl Zeiss Makro Planar 50mm f/2 ZE
Kleine broer van de MP 100/2, maar heeft duidelijk hetzelfde DNA: veel contrast en scherpte wideopen. De bokeh is niet onaardig en de lens heeft ook wel de Zeiss tekening. Deze lens is iets minder goed dan zijn grote broer, maar voor wie graag een wat minder lange lens wil hebben, is dit een hele mooie lens. Deze lens zou een mooie aanvulling zijn op een snelle 50mm lens (f/1.2 of f/1.4), omdat het karakter echt anders is.
pricewatch: Carl Zeiss ZF.2 Makro-Planar T* 50mm f/2
« · ^




Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 Distagon T*
Wat als je als groep lensontwerpers de mogelijkheid krijgt om een lens te maken zonder compromissen? Dan krijg je de (eerste) Zeiss Otus lens. Het ontwerp wijkt totaal af van het standaard dubbel gauss ontwerp (bij Zeiss heet dit Planar) wat doorgaans gebruikt wordt voor 50mm slr lenzen. Er is gekozen voor een retrofocus ontwerp (Distagon) zodat alle aberraties optimaal worden gecorrigeerd.
En dat is in de praktijk te merken aan de werkelijk fantastische optische kwaliteiten. De minpunten afgezien van de prijs zijn het formaat/gewicht en toch nog redelijk wat vignetting.
pricewatch unsorted: Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 Distagon T* Nikon
« · ^




Nikon AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G
Je hebt lenzen die heel scherp zijn en optisch goed gecorrigeerd en je hebt lenzen met karakter. Deze Nikon hoort in de laatste categorie. Er is enorm veel gediscussieerd over de matige scherpte van deze lens, terwijl hij toch zo'n €1500 kost. Voor goede scherpte moet er heel flink afgestopt worden, maar daar heb je geen f/1.4 lens voor. Laterale CA is niet netjes gecorrigeerd, maar longitudinale CA zal geen problemen opleveren in de praktijk. Vervorming is aanwezig, maar niet echt storend. Er is weinig vignetting aanwezig, vooral vergeleken met de concurrentie. Flare-gevoeligheid is beperkt. De focussnelheid is niet echt groot en de nauwkeurigheid is onder bepaalde omstandigheden matig.
Wat maakt deze lens dan zo goed? De bokeh is mooi zacht, een stuk beter dan bijvoorbeeld de op alle andere vlakke veel betere Sigma 50/1.4 Art (welke iets meer dan de helft kost van deze lens). De Otus (welke het dubbele kost) heeft ook zo'n mooie zachte bokeh en presteert optisch uitstekend. Er is 1 directe concurrent voor deze Nikon. Een lens die optisch net wat beter is, maar veel minder kost en toch zo'n heerlijke zachte bokeh heeft: de Sigma EX 50mm f/1.4 HSM.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G
« · ^




Nikon AF Nikkor 85mm f/1.8D
Leuke dedicated beginners-portretlens voor weinig geld. Voldoende scherp (ook op F/1.8), goede flare prestaties (met bijgeleverde HN-23 metalen zonnekap), en razendsnelle autofocus door het backfocus design. Ook handmatig scherpstellen met deze lens werkt goed door de soepele ring. Autofocus is dan ook weer het grootste nadeel van deze lens, velen hebben namelijk de neiging om te frontfocusen. Dit kan gecorrigeerd worden in de semipro Nikon bodies. Ook heeft de lens relatief veel CA (zeker in de gebieden die onscherp zijn), en kan de bokeh wat onrustig gevonden worden.
De grootste concurrent is de Nikon 85 f/1.4 (bijnaam de cream-machine vanwege zijn waanzinnig mooie bokeh), die helaas wel een stuk duurder en zwaarder is.Het objectief heeft een kortste scherpstelafstand van 85cm (en is dus niet erg geschikt voor macro), en een filtermaat van 62mm.
pricewatch: Nikon AF 85mm f/1.8D AF
« · ^




Nikon AF NIKKOR 85mm f/1.4D IF
Dit is een solide gebouwd, metalen objectief zonder ingebouwde motor.
De scherpte van dit lichtsterke objectief is in het centrale gebied uitstekend, de uiterste hoeken wat zachter; maar omdat dit primair een portret objectief is, moet dat totaal geen probleem zijn, behalve voor de hoekfetisjist. Op f/2.8 komt hij goed tot zijn recht en is hij haarscherp. Een objectief is echter meer dan alleen scherpte; de kleuren en het contrast zijn mooi en hij heeft niet voor niets de bijnaam "the cream machine" gekregen van zijn eigenaren. De bokeh is boterzacht en oogt erg plezierig, nog meer dan zijn goedkopere broertje, de f/1.8 versie. De overgang van scherp naar onscherp is geleidelijk en mooi. De 1.4 versie heeft ietwat meer vignetering wijd open dan de f/1.8 versie.
Er is nagenoeg geen vertekening in het beeld, bijna geen CA, ghosting of flare, mits de bijgeleverde metalen opschroef zonnekap gebruikt wordt. De minimale scherpstel afstand is 85cm.
pricewatch: Nikon AF 85mm f/1.4D AF
« · ^




Nikon AF-S 85mm f/1.4G
De Nikon 85mm f/1.4G is een nieuwe lens in de line-up van Nikon. De bouwkwaliteit is prima, mede dankzij het gebruik van een magnesiumlegering. Wijd open is de scherpte niet extreem goed, maar wel bruikbaar. Bijzonder is wel dat de scherpte in de hoeken niet veel verschilt van het midden. Maximale scherpte wordt bereikt rond f/5.6. CA is geen groot probleem, bokeh-CA is wel goed aanwezig. De nano coating zorgt ervoor dat flare beperkt blijft.

pricewatch: Nikon AF-S 85mm f/1.4G
« · ^




Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM
Het iets langere familielid van de Sigma 50 f/1.4. Dit objectief produceert heerlijk zachte bokeh en is ook wide-open scherp. De AF is behoorlijk vlot, maar helaas zijn niet alle exemplaren even goed hierin. De kleuren en contrast komen goed over en de chromatische aberatie is goed onder controle. De bouw is wat je kunt verwachten van een Sigma EX objectief: dik in orde, maar verwacht geen tankbouw zoals bijvoorbeeld van de Zeiss 85/1.4. Zoals veel wat professionelere objectieven heeft ook deze een 77mm filtermaat, wat het uitwisselen van een polarisatie of ND-filter makkelijker maakt. De prijs is flink wat hoger dan die van Sigma 50/1.4, maar vergeleken met andere lichtsterke 85mm AF objectieven is de prijs erg redelijk.
pricewatch: Sigma 85mm f1.4 EX DG HSM (Nikon)
« · ^




Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF
Een MF-lens van Koreaanse komaf. Het diafragma instellen gaat met een ring op de lens. De bouwkwaliteit is in orde. Wijd open is de scherpte goed vergeleken met zijn concurrenten. Afstoppen helpt maar langzaam om meer scherpte te krijgen, welke piekt op f/8. De maximale scherpte ligt achter op zijn concurrenten. CA en vervorming zijn geen probleem, een beetje vignettering is zoals gewoonlijk wijd open wel te merken. De lens is wel behoorlijk gevoelig voor flare. Al met al een betaalbaar alternatief voor een lichtsterke mid-tele prime.
pricewatch: Samyang Optics 85mm f/1.4 AE (Nikon)
« · ^



Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
Deze 85/1.8 G moet de oude AF-D versie vervangen. De oude was zeker geen slechte lens en qua scherpte doet de nieuwe het maar marginaal beter. Helaas is de hoeveelheid CA wel aardig toegenomen. De bokeh is ondanks het mindere aantal diafragmabladen (bladen zijn wel afgerond) redelijk zacht.
Autofocus is niet de snelste maar doet zijn werk nauwkeurig. Al met al een hele goede lens met weinig zwakke eigenschappen en daarnaast een prima prijs.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
« · ^




Carl Zeiss Makro Planar 100mm f/2 ZE
Zeer aantrekkelijke lens vanwege zijn close-up mogelijkheid (1:2 vergroting) en ook redelijk lichtsterke f/2. Deze lens heeft wel de nodig concurrentie in de vorm van verschillende 100mm lenzen die net zo lichtsterk zijn, of 1:1 vergroting wel halen. Wat deze concurrenten niet hebben is de het heerlijke focusgevoel en het Zeiss sausje wat deze lens rijkelijk over foto's lijkt te gooien. Dit is natuurlijk subjectief, maar gelukkig spreken de feiten ook in het voordeel van deze lens: wide-open van rand tot rand en vanaf 44cm t/m oneindig ragscherp. Afstoppen van deze lens doe je alleen als je meer DoF nodig hebt. De focusslag is wel enorm, maar in het normale bereik van 1m t/m oneindig is dit een vrij normale 90graden. Voor het close-up deel heb je nog een extra 250graden, zodat je zeer precies kunt focussen.
pricewatch: Carl Zeiss 100mm F/2.0 ZE Canon
« · ^




Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135
De Nikon 135mm f/2 DC is een speciale lens vanwege zijn bokeh. Maar afgezien daarvan is de scherpte op f/2 mede door de bakken met chromatisch aberratie niet om over naar huis te schrijven. De Zeiss 135mm heeft door zijn apochromatische ontwerp nagenoeg geen last van CA en is op f/2 al enorm scherp. De Zeiss moet het zonder AF doen en ook zonder "defocus control", maar verder is er optisch gezien geen betere 135mm lens te koop.
pricewatch: Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 ZF.2 (Nikon F)
« · ^


[Voor 66% gewijzigd door Universal Creations op 24-02-2015 01:05]


  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online


Autofocus is met de introductie van autofocus-motor-loze bodies een stuk ingewikkelder geworden bij Nikon-camera's. Dus met welke objectieven heb je nu wel autofocus, en met welke niet?

Nikon & Autofocus, een korte geschiedenis...
Vroegah had men natuurlijk nog geen autofocus, maar aangezien de mount bij Nikon niet veranderd is, zijn er enkele objectieven die wel passen maar geen autofocus kunnen krijgen. Een kleine geschiedenis van autofocus is dus wel handig, zodat we weten welke types autofocus er zijn.

• Nikon F3 AF
De Nikon F3 AF was de eerste publiekelijk beschikbare autofocus camera van Nikon, er waren 2 AF objectieven beschikbaar, de 80mm f/2.8 en een 200mm f/3.5. De autofocus van beide lenzen werkt via een autofocus-motor in de lens, aangestuurd via elektronische contacten in de mount. Later wordt van dit principe afgestapt en nog weer later gaan we een dergelijk systeem weer terug zien. Er zijn veel compabiliteits-issues tussen zowel de Nikon F3 AF-body met andere autofocus lenzen als met de AF lenzen gemaakt voor de Nikon F3 AF-body. Je kunt er dus vanuit gaan dat het of niet gaat werken, of gewoon niet gaat passen.

• Nikon F501
Met de F501 introduceerde Nikon een nieuwe manier van autofocus, niet via elektronische contacten maar met een zogenaamde schroevendraaier. De autofocus-motor zat niet meer in de lenzen maar in de body en werd via een schroef aangedreven. Dit is wat wij tegenwoordig als het oude autofocus-systeem kennen. De eerste lenzen met deze nieuwe autofocus hebben een hele kleine scherpstelring voor tijdens manual-focus, later zal dit na veel commentaar veranderd worden door Nikon en zie je weer grotere scherpstelringen. De Nikon F501 ondersteund enkel oude AF-lenzen. Objectieven met de G-toevoegingen worden niet ondersteund evenals VR. AF-S lenzen werken dan ook niet op deze camera.

• Nikon AF-i
AF-i staat voor AutoFocus - integrated, dit zijn objectieven met een focusmotor in de lens ingebouwd, je kunt dit zien als de voorloper van AF-S waar AF-S in principe een silentwave-motor gebruikt ipv een normale electro-motor. Nikon AF-i Lenzen werken op alle Nikon bodies van na de Nikon F4 (1988). AF-i lenzen werken via elektronische contacten in de mount, de schroevendraaier is dan ook niet nodig.

• Nikon AF-S
Autofocus objectieven voorzien van een Silentwave-motor (swm) in de lens. Het voordeel hiervan is dat focusmotor op de lens afgestemd kan worden, een 18-55 DX kitlens is minder zwaar en hoeft minder glas in beweging te zetten dan een 600mm super-tele lens. AF-S is compatibel met AF-i.

Heeft hij nou autofocus, ja of nee?
Nu we weten welke 2 hoofdtypen autofocus objectieven er zijn (de lenzen voor de Nikon F3AF negeren we compleet) en objectieven voorzien van AF-i en AF-S kunnen we onder dezelfde groep laten vallen. Wat werkt er nu wel, en wat werkt er nu niet?
AF objectieven zijn afhankelijk van een schroeverdraaier in de body, de volgende bodies hebben allemaal een focusmotor in de body en zouden dus ook met AF-objectieven moeten werken: Nikon F501, F401, F401s, F401x, F601, F801, F801s, F50, F55, F60, F65, F70, F75, F80, F90, F90x, F100, F5, F6, E2, E2n, E3, E3s, D1, D1h, D1x, D2h, D2hs, D2x, D2xs, D3, D3s, D3x, D100, D200, D300, D300s, D600, D610, D700, D800(E), D50, D70, D70s, D80, D90, D7000, D7100

De volgende camera's zijn compatibel met ENKEL AF-S en AF-i objectieven: D40, D40x, D60, D3xxx, en D5xxx. Deze camera's missen een autofocus-motor in de body, en ondersteunen zodoende geen AF-lenzen.

Heeft hij nou Vibration reduction of niet
Vanaf de F5 (1996) en later werkt VR op elke (D)SLR.
« · ^


Nikon:

Lens-afkortingen
  • AI : Aperture Indexing, systeem zodat de camera weet welk diafragma geselecteerd is
  • AI: E : Nieuwere variant van AI
  • AI-S : Weer een verbeterde versie van AI
  • AI-P : CPU in de lens
  • D : Distance, verteld de body op hoever de lens gefocused is.
  • AF : Autofocus, via schroefsysteem.
  • AF-I : Autofocus, focusmotor in de lens zelf.
  • AF-S : Autofocus, Silentwave focusmotor in de lens zelf.
  • SWM : Silentwavemotor, een type electromotor.
  • G : Zonder diafragmaring, alleen geschikt voor body's met diafragma-aansturing (verder hetzelfde als 'D')
  • IX : APS lens voor de Pronea serie.. Deze zijn NIET geschikt voor 35mm filmcamera's en DX/FX camera's.
  • DX : Lens ontworpen voor het 1,5x crop DX formaat, vaak ook voorzien van coatings speciaal voor digitale camera's.
  • FX : Aanduiding voor een zogenaamde 'fullframe' 35mm sensor bij Nikon bodies.
  • N : Voorzien van speciale Nano coating, tegen interne reflecties.
  • ED : Voorzien van elementen van ED-glas, wat Cromatic Abberation tegengaat.
  • Super-ED : Super-ED glas zie je vooral in de extreem lange telelenzen..
  • IF : Internal Focussing, betekend dat de lens niet langer wordt tijdens het focussen.
  • VR: Vibration Reduction, compenseert het trillen van de lens.
  • VR II: Vibration Reduction Mark II, verbeterde versie van VR.
  • VR III: Vibration Reduction Mark III, verbeterde versie van VR II.
Zonnekappen:
  • HB : Bajonet systeem
  • HE : Verlengde zonnekap (voor lenzen met ingebouwde zonnekap)
  • HK : Wordt vastgezet met een lock-knopje
  • HN : Schroefsysteem
  • HR : Rubberen zonnekap (meestal met schroefsysteem)
  • HS : Zonnekap met lensdop-systeem
« · ^



Sigma
  • Contemporary (C): nieuwe lijn van allround lenzen
  • Art (A): nieuwe lijn van meer specialistische lenzen
  • Sports (S): nieuwe lijn van telelenzen
  • DC: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met een cropsensor en dus niet voor FullFrame camera's.
  • DG : deze objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor gebruik op dSLRs. Een extra coating zorgt voor minder flare en ghosting.
  • EX : deze objectieven behoren tot de topserie van Sigma met een betere bouw en afwerking dan de andere series.
  • Asp. : deze objectieven bevatten asferische lenzen om de constructie eenvoudiger te maken.
  • APO : deze objectieven bevatten ELD en SLD lenzen om de chromatische abberaties te minimaliseren.
  • OS : deze objectieven hebben Sigmas beeldstabilisator aan boord.
  • HSM : deze objectieven bevatten een Hyper-Sonic Motor; een snelle en stille motor.
  • RF : deze objectieven bevatten rear-focussing lenzen. De achterste groepen regelen het scherpstellen waardoor het scherpstellen sneller en stiller gaat.
  • IF : deze objectieven hebben inner focus, waardoor het front element niet draait; hetgeen erg handig is bij gebruik van een polarisatiefilter.
  • CONV : deze objectieven zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een teleconverter.
« · ^




Tamron
  • DI : deze objectieven zijn speciaal gecoat voor gebruik op een dSLR.
  • DI II : deze objectieven hebben een kleinere beeldcirkel waardoor ze alleen geschikt zijn voor gebruik op een crop camera (dus niet FullFrame).
  • SP : deze objectieven vallen in de professionele serie van Tamron met een betere bouw.
  • VC : deze objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator.
  • XR : deze objectieven bevatten elementen die het licht meer kunnen afbuigen dan conventionele elementen waardoor de objectieven compacter gemaakt kunnen worden.
  • ASL : deze objectieven bevatten elementen om sferische fouten te corrigeren.
  • LD : deze objectieven bevatten Low-dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
  • AD : deze objectieven bevatten anomalous dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
  • HID : deze objectieven bevatten High Index, High Dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
  • IF : deze objectieven hebben een intern focussing systeem, waardoor het front element niet draait. Dit is handig bij gebruik van pola filters.
  • ZL : deze objectieven hebben een zoom lock schakelaar om te voorkomen dat het objectief uitschuift wanneer het niet in gebruik is.
  • AFMF : deze objectieven zijn voorzien van een AF/MF schakelaar op de focusring.
« · ^




Tokina
  • AS : deze objectieven bevatten asferische elementen voor het tegengaan van sferische abberaties.
  • F&R : deze objectieven bevatten een nieuw type glas dat grotere elementen zonder sferische abberaties mogelijk maakt.
  • SD : deze objectieven maken gebruik van low-dispersion glas ter vermindering van CA.
  • HLD : deze objectieven maken gebruik van high-refraction, low dispersion elementen ter vermindering van CA.
  • MC : deze objectieven zijn meervoudig gecoat ter vermindering van flares.
  • FE : deze objectieven gebruik floating elements voor een constante performance over het hele bereik.
  • IF : deze objectieven gebruiken internal focussing waardoor het front element niet draait (handig icm een pola).
  • IRF : in deze objectieven worden de achterste elementen gebruikt voor een snelle en stille AF.
  • FC : deze modellen bevatten een handige AF/MF schakelaar.
  • OTFC : een verbeterde versie van de FC. De focus kan op ieder moment veranderd worden.
Voor wat uitgebreidere beschrijvingen en een iets completere lijst: linkje
« · ^

« · ^


Dit topic is een uitbreiding van Het grote Nikonmount-objectieven-topic V8.0, Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2010 en Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2011 en is daarom dan ook dank verschuldigd aan de auteurs van dit deel en de voorgaande delen: Mig29, Nomad, PowerUp, Priyantha Bleeker, qadn, Remy, Shark.Bait, ThunderNet, Universal Creations, WhizzCat, Wijnands, Nordlys & YellowCube.

Uiteraard ook dank aan iedereen die ik vergeten ben op te nemen, maar wel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit topic.
« · ^

[Voor 191% gewijzigd door Universal Creations op 24-02-2015 01:03]


  • Arar
  • Registratie: Januari 2011
  • Laatst online: 28-05 23:27
Is het niet een idee de tekst hier en daar wat aan te passen naar 2015? Sigma 50mm f1.4 EX DG HSM
Hoeveel D40 gebruikers zijn er nog.

  • Harribo
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 22:45
Update voor hierboven: bij Tamron mist nog de afkortingen PZD en USD voor lensmotors

Anoniem: 201524

Nordlys schreef op donderdag 01 januari 2015 @ 09:52:
Wij zijn er helaas nog niet aan toe gekomen om de nieuwe objectieven uit 2014 toe te voegen aan dit topic. Hier gaan we de komende tijd aan werken. Het zijn in ieder geval de onderstaande lenzen, mogelijk meer:

Nikon
Nikkor AF-S 20mm f/1.8G ED
Nikkor AF-S DX 18-300mm f/3.5-6.3 ED VR
Nikkor AF-S 35mm f/1.8
Nikkor AF-S 400mm f/2.8E FL ED VR
De AF-S 58mm f/1.4G mist ook nog ;)

  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Nikkor AF-S 35mm f/1.8
Die heb ik dus afgelopen week gekocht, maar de focusring voelt een beetje aan als het wieltje van een fietsdyname. De focusring van m'n 50 1.4g loopt veel lichter. Toevallig nog meer gebruikers van de 35 1.8g hier (niet de DX!)?

En hij meent 'vaak' scherp gesteld te hebben terwijl dat helemaal niet zo is. Zoiets heb ik nog nooit gezien met m'n andere Nikon lenzen.

[Voor 20% gewijzigd door jcvjcvjcvjcv op 04-01-2015 18:12]


  • Cobiwan
  • Registratie: Januari 2006
  • Niet online
De Tamron 150-600 mist ook nog

  • Vishari Beduk
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 04-06 09:19

Vishari Beduk

loves f/1.8 primes

jcvjcvjcvjcv schreef op zondag 04 januari 2015 @ 17:48:
[...]


Die heb ik dus afgelopen week gekocht, maar de focusring voelt een beetje aan als het wieltje van een fietsdyname. De focusring van m'n 50 1.4g loopt veel lichter. Toevallig nog meer gebruikers van de 35 1.8g hier (niet de DX!)?

En hij meent 'vaak' scherp gesteld te hebben terwijl dat helemaal niet zo is. Zoiets heb ik nog nooit gezien met m'n andere Nikon lenzen.
onder welke omstandigheden?
ik heb zelf die 35 f/1.8 niet maar ik krijg wel de indruk dat de focusmotoren van die 1.8 serie wat traag zijn
soort van koffie molens; rrrrrrr rrrrrrrrr krrrrrrrr grrrrrrrr
dus er moet wel wat tijd zitten tussen scherpstellen en daadwerkelijk de foto nemen

deepin linux addict


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Als ik de camera op AF-S heb staan, staat het ook zo ingesteld dat hij niet kan afdrukken tenzij hij focus lock heeft. Dus in een keer doordrukken resulteerd pas in een afdruk als er scherp gesteld is.

Wellicht een wat foute test, maar als ik hem op m'n microfoon richt, daar scherpstel en vervolgens op m'n beeldscherm richt en opnieuw scherpstel, geeft hij 50% van de tijd een focus lock terwijl het helemaal niet in focus is. De 17-55 2.8 DX , 50 1.4g, micro 105 2.8g doen dat allemaal wel goed.

Ja, de focus motor is inderdaad niet de snelste. Dat had ik met de 50 1.4g ook al gemerkt. Bij de 35 1.8g heb ik verder het idee dat hij in stapjes scherp stelt en daartussendoor even moet nadenken.

Hij schroeft ook het stevigste op de mount van de camera. Veel meer koppel voor nodig om hem los / vast te draaien.

[Voor 16% gewijzigd door jcvjcvjcvjcv op 04-01-2015 20:29]


  • Cobiwan
  • Registratie: Januari 2006
  • Niet online
Met welke camera gebruik je de lens?

  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Nikon D300

En ja, dat is een DX camera, en ja, ik heb bewust de FX versie van de 35mm 1.8g gekocht

[Voor 83% gewijzigd door jcvjcvjcvjcv op 04-01-2015 21:32]


  • Abbadon
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 20:01
jcvjcvjcvjcv schreef op zondag 04 januari 2015 @ 20:22:
...

Ja, de focus motor is inderdaad niet de snelste. Dat had ik met de 50 1.4g ook al gemerkt. Bij de 35 1.8g heb ik verder het idee dat hij in stapjes scherp stelt en daartussendoor even moet nadenken.

Hij schroeft ook het stevigste op de mount van de camera. Veel meer koppel voor nodig om hem los / vast te draaien.
Qua focussnelheid kan ik geen verschil tussen mijn 1.4G's en 1.8G's vinden behalve dat de 50 1.4G erg traag is. Wel voelt de focusring bij alle vier de objectieven verschillend aan: de 85 1.4 is verreweg het soepelst, bijna weerstandsloos. De 50 1.4 is een beetje stroef en voelt aan alsof plastic over plastic schuift, de 28 1.8 heeft dat dynamo-effect wat je eerder omschreef maar is na de 85 het soepelst, ook bijna geen weerstand. de 20 1.8 is het stroefst.

Mijn 20 is ook verbazingwekkend stroef bij het op de mount v.d. camera schroeven; ik heb nog nooit eerder een Nikkor gehad waarbij ik daadwerkelijk kracht moest zetten. Het licht niet aan de rubberen ring, die steekt niet meer uit dan die op de andere objectieven en is ook niet stugger, dus is het waarschijnlijk de hele mount die misschien net wat minder exact/precies als voorheen is gemaakt.

Just pick a dead end and chill out 'till you die.


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Of juist preciezer, waarbij nauwkeuriger productietechnieken het mogelijk maken om consistent een strakkere passing te produceren zonder dat er exemplaren bijzitten die helemaal niet passen.

Zowel de 35mm 1.8g en de 20mm 1.8g zijn zeer recente lenzen.

Anoniem: 201524

jcvjcvjcvjcv schreef op zondag 04 januari 2015 @ 17:48:
[...]
En hij meent 'vaak' scherp gesteld te hebben terwijl dat helemaal niet zo is. Zoiets heb ik nog nooit gezien met m'n andere Nikon lenzen.
Herkenbaar gedrag bij mijn 20mm 1.8. Hoogste percentage missers van al mijn objectieven... Tot het punt dat ik hem weer wilde inleveren, maar dat voelde meer als een excuus om de 24mm te kunnen kopen ;)

Nu laat ik hem vaak liever in de tas zitten maar dat kan ook niet de bedoeling zijn natuurlijk. :/

De 58mm zit er ook vaak naast maar dat wijdt ik nog even aan gebruikersfout; trage docus icm zeer geringe scherptediepte en dus eigenlijk niet gemaakt om bewegende objecten te schieten...

  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Met snelle focus is het juist lastiger; als je nagenoeg niks ziet door de zoeker is het lastig om hem het focuspunt op het goede moment op een contrastrijk puntje te hebben.

Anoniem: 201524

jcvjcvjcvjcv schreef op maandag 05 januari 2015 @ 06:47:
Met snelle focus is het juist lastiger; als je nagenoeg niks ziet door de zoeker is het lastig om hem het focuspunt op het goede moment op een contrastrijk puntje te hebben.
Ik heb maar twee objectieven die er regelmatig naast zitten... En dat zijn de twee langzaamste focussers ;)

  • Grozno
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

jcvjcvjcvjcv schreef op maandag 05 januari 2015 @ 06:47:
Met snelle focus is het juist lastiger; als je nagenoeg niks ziet door de zoeker is het lastig om hem het focuspunt op het goede moment op een contrastrijk puntje te hebben.
De logica is in deze stelling volledig zoek. Met snelle AF hoef je het focuspunt minder lang op het contrastrijke puntje te houden.

Advocatus ineptias | Free Speech Online


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Als je helemaal "niks" ziet door de zoeker, bij lenzen en afstanden waar hetgeen je scherp wilt hebben nauwelijks herkenbaar is, moet je tijdens het doorlopen van het focusbereik nog het focuspunt op de goede plek zien te krijgen. Bij langzaam focussende lenzen is dat makkelijker. Een snelle lens zal er eerder voorbij schieten omdat het focuspunt nog op iets gericht is waar niet op te focussen valt.

  • Grozno
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

jcvjcvjcvjcv schreef op maandag 05 januari 2015 @ 12:12:
Als je helemaal "niks" ziet door de zoeker, bij lenzen en afstanden waar hetgeen je scherp wilt hebben nauwelijks herkenbaar is, moet je tijdens het doorlopen van het focusbereik nog het focuspunt op de goede plek zien te krijgen.
Los van zicht door de zoeker, lens of focusafstand, je moet altijd het focuspunt op de goede plek zien te krijgen. In het halfdonker kan dat inderdaad wel lastiger zijn.
Bij langzaam focussende lenzen is dat makkelijker.
Dat stel jij, ik weet het niet zo zeker.
Een snelle lens zal er eerder voorbij schieten omdat het focuspunt nog op iets gericht is waar niet op te focussen valt.
Misschien schiet een snelle lens er eerder voorbij, maar dan is hij misschien ook eerder weer terug op het juiste punt?

Ik begrijp nu beter waar je heen wilt, maar misschien moeten we even opzoek naar een concreet praktijkvoorbeeld, om deze discussie wat meer handen en voeten te geven.

Advocatus ineptias | Free Speech Online


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
De Nikon 105 VR micro: dicht bij de 1:1, scherptediepte van niks,nul; in de zoeker een grote groene waas. Je laat m'n focussen en en anderhalve seconde schiet hij voorbij het punt (want stukje waarop niet te focussen waar het actieve focuspunt ligt) en weer helemaal terug; tot de groene waas.

  • Vishari Beduk
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 04-06 09:19

Vishari Beduk

loves f/1.8 primes

jcvjcvjcvjcv schreef op zondag 04 januari 2015 @ 20:22:
Wellicht een wat foute test, maar als ik hem op m'n microfoon richt, daar scherpstel en vervolgens op m'n beeldscherm richt en opnieuw scherpstel, geeft hij 50% van de tijd een focus lock terwijl het helemaal niet in focus is. De 17-55 2.8 DX , 50 1.4g, micro 105 2.8g doen dat allemaal wel goed.
die 17-55 heeft in ieder geval wel een echt snelle motor

ik had afgelopen vakantie met mijn 85mm f/1.8 op de D750 opvallend veel missers bij bewegende objecten
jcvjcvjcvjcv schreef op maandag 05 januari 2015 @ 12:12:
Als je helemaal "niks" ziet door de zoeker, bij lenzen en afstanden waar hetgeen je scherp wilt hebben nauwelijks herkenbaar is, moet je tijdens het doorlopen van het focusbereik nog het focuspunt op de goede plek zien te krijgen. Bij langzaam focussende lenzen is dat makkelijker. Een snelle lens zal er eerder voorbij schieten omdat het focuspunt nog op iets gericht is waar niet op te focussen valt.
dat is niet hoe fase detectie werkt; er worden patronen van twee streepjes beeld vergeleken
en de afstand tussen de patronen is een maat voor het signaal naar de focusmotor
zou dus in een keer goed moeten
bij waas kan een AF sowieso weinig

deepin linux addict


  • Cobiwan
  • Registratie: Januari 2006
  • Niet online
jcvjcvjcvjcv schreef op maandag 05 januari 2015 @ 17:25:
De Nikon 105 VR micro: dicht bij de 1:1, scherptediepte van niks,nul; in de zoeker een grote groene waas. Je laat m'n focussen en en anderhalve seconde schiet hij voorbij het punt (want stukje waarop niet te focussen waar het actieve focuspunt ligt) en weer helemaal terug; tot de groene waas.
Bij de 105 micro helpt het bij mij om de focus knop af en toe los te laten ipv ingedrukt te houden en om af-c te gebruiken. Dan kan je de lens een beetje helpen met scherpstellen.

  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Met de hand bijdraaien en dan goed mikken is sneller. Niet voor niks alleen maar AF-S lenzen in m'n collectie :+

[Voor 35% gewijzigd door jcvjcvjcvjcv op 05-01-2015 23:27]


  • Xilantof
  • Registratie: Augustus 2003
  • Laatst online: 04-06 09:53

Xilantof

ik ga lopen tot de zon komt

Nikon heeft weer twee objectieven geintroduceerd.

Eindelijk vervanging voor de 300mm f/4:

Klik hier

En een nieuwe 55-200:

klik hier

Fotonerd


  • bollefles
  • Registratie: Augustus 2010
  • Laatst online: 08-01 13:00
Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe 300mm. De huidige 300mm maakt geweldige plaatjes, maar is vrij traag met scherpstellen. Dat is voor BIF soms wel eens een dingetje. Zo te zien zit er geen statiegondel bij, dat is dan wel weer jammer.

[Voor 17% gewijzigd door bollefles op 06-01-2015 11:21]


  • Abbadon
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 20:01
En maar 755 gram :P Sommige 50mm's zijn al zwaarder :X Is dit niet de eerste keer dat Nikon iets met een fresnellens voor (d)SLR doet?

Just pick a dead end and chill out 'till you die.


  • Orion84
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 17:27

Orion84

Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit

Fotogenie(k)?

bollefles schreef op dinsdag 06 januari 2015 @ 11:18:
Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe 300mm. De huidige 300mm maakt geweldige plaatjes, maar is vrij traag met scherpstellen. Dat is voor BIF soms wel eens een dingetje. Zo te zien zit er geen statiegondel bij, dat is dan wel weer jammer.
Statiefgondel is los verkrijgbaar, wat nog steeds wel jammer is, maar niet onoverkomelijk. Wel netjes dat ze in elk geval dezelfde gondel gebruiken als op de 70-200 F4 :)

Als ze deze lens ruim een jaar eerder hadden uitgebracht dan had ik denk ik nooit de 200-400 gekocht.

Ik ben benieuwd naar de optische prestaties, maar een 300mm f/4 van slechts 18cm lang en half zo zwaar als z'n oudere broertje en eindelijk VR, dat klinkt wel als een erg fijn objectief om mee de natuur in te trekken :)

[Voor 5% gewijzigd door Orion84 op 06-01-2015 13:00]

The problem with common sense is that it's not all that common. | LinkedIn | Flickr


  • PageFault
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 03-06 08:18
Behalve met tegenlicht ;)

Wel stevig aan de prijs vergeleken met de voorganger...

  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Wel in lijn met de rest van de prijsverhogingen van vorig jaar. De nieuwe 80-400 was ook een flink stuk duurder dan de oude. Helaas

[Voor 200% gewijzigd door jcvjcvjcvjcv op 06-01-2015 17:35. Reden: Verkeerd gelezen]


  • -Bas
  • Registratie: Juli 2011
  • Laatst online: 02-06 23:04
Kan aan mij liggen, maar zie door de bomen het bos niet meer. Of zie ik het gewoon goed?

Ik wil graag iets meer groothoek dan 18 dus 16-17mm, bereik moet minimaal tot 40 mm gaan, liefst nog iets verder. Ook moet de lens lichtsterk zijn minimaal f4 maar het liefst f2.8.

Nu heb ik eens rondgekeken, maar ik kom alleen lenzen tegen die enorm veel 'lawaai' maken tijdens het focussen of zelfs ronddraaiende elementen hebben. Enige alternatief is dan de pricewatch: Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8. Deze vind ik helaas iets te prijzig. Zie ik toevallig wat over het hoofd?

[Voor 9% gewijzigd door -Bas op 11-01-2015 19:39]


  • -Bas
  • Registratie: Juli 2011
  • Laatst online: 02-06 23:04
Lijkt een goede optie, alleen vind het erg jammer wanneer ik niet full time manual kan focussen. En ik houd niet zo van die draaiende elementen. :P

  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
-Bas schreef op zondag 11 januari 2015 @ 18:42:
Kan aan mij liggen, maar zie door de bomen het bos niet meer. Of zie ik het gewoon goed?

Ik wil graag iets meer groothoek dan 18 dus 16-17mm, bereik moet minimaal tot 40 mm gaan, liefst nog iets verder. Ook moet de lens lichtsterk zijn minimaal f4 maar het liefst f2.8.

Nu heb ik eens rondgekeken, maar ik kom alleen lenzen tegen die enorm veel 'lawaai' maken tijdens het focussen of zelfs ronddraaiende elementen hebben. Enige alternatief is dan de pricewatch: Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8. Deze vind ik helaas iets te prijzig. Zie ik toevallig wat over het hoofd?
Een 2e hands 17-55. Gaan voor de helft van de nieuwprijs. Heb ik ook gedaan. M'n enige 2e hands lens.

Hmm, zo te zien zijn er nu opeens een paar goedkopere aanbieders in de pricewatch. Totale bananenwinkel website en toch 5 sterren.

[Voor 9% gewijzigd door jcvjcvjcvjcv op 11-01-2015 20:24]


  • Orion84
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 17:27

Orion84

Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit

Fotogenie(k)?

-Bas schreef op zondag 11 januari 2015 @ 18:42:
Kan aan mij liggen, maar zie door de bomen het bos niet meer. Of zie ik het gewoon goed?

Ik wil graag iets meer groothoek dan 18 dus 16-17mm, bereik moet minimaal tot 40 mm gaan, liefst nog iets verder. Ook moet de lens lichtsterk zijn minimaal f4 maar het liefst f2.8.

Nu heb ik eens rondgekeken, maar ik kom alleen lenzen tegen die enorm veel 'lawaai' maken tijdens het focussen of zelfs ronddraaiende elementen hebben. Enige alternatief is dan de pricewatch: Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8. Deze vind ik helaas iets te prijzig. Zie ik toevallig wat over het hoofd?
Je ziet over het hoofd dat de meesten die wijder willen dan de ~18mm van hun standaard zoomlens, daarvoor een specifieke groothoeklens kopen. 16 of 17mm gaat ook geen schokkend verschil maken.

En inderdaad, behalve opties van derde partijen zoals Tamron en Sigma, is het aanbod van Nikon objectieven die aan jouw eisen voldoen beperkt tot de 17-55 2.8. Nikon heeft geen F/4 zoom die aan jouw eisen voldoet en de 2.8 zoomlenzen zijn op professionals gericht, met dito prijskaartje.

Alternatief is een 16-85 en dan voor de momenten dat je lichtsterkte nodig hebt een of meer lichtsterke primes aanschaffen.

The problem with common sense is that it's not all that common. | LinkedIn | Flickr


  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
Er is ook nog een Sigma 17-70 f2.8-4 C, maar ik ben met Orion84 eens dat de meeste mensen die echt wat wijder willen er een specifieke UWA lens bij kopen. Ik verwacht niet dat het verschil tussen 18 en 17mm echt het verschil gaat zijn waar je naar zoekt.

  • bobcom
  • Registratie: Juli 2007
  • Laatst online: 22:03

bobcom

Dedicated dabbler

Tokina had een 2.8 16-50 die nog wel op te diepen valt en volgens diverse reviews een zeer fatsoenlijke prijs-waardeverhouding heeft. Manual focus met een clutch-mechaniek, en geen AF.motor in de lens, dus voor D3/5xxx geen optie. Video-review hier

Sony, Canon, van alles wat en steeds wat anders. En nu ook nog een een website met verhaaltjes


  • -Bas
  • Registratie: Juli 2011
  • Laatst online: 02-06 23:04
bobcom schreef op maandag 12 januari 2015 @ 11:39:
Tokina had een 2.8 16-50 die nog wel op te diepen valt en volgens diverse reviews een zeer fatsoenlijke prijs-waardeverhouding heeft. Manual focus met een clutch-mechaniek, en geen AF.motor in de lens, dus voor D3/5xxx geen optie. Video-review hier
Dat is inderdaad ook nog een optie. Het is de bedoeling dat het aankomende objectief mijn kitlens gaat vervangen. Die tokina is een kandidaat, alleen wel erg soft + erge chromatic aberration. Lastige keuze dit.

Ga er nog eens goed naar kijken, bedankt voor het advies allen. :)

  • gebruikershaes
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 21:15
Ik ben op zoek naar een ultra goedkope telezoom om af en toe foto's te maken bij mijn tennisvereniging voor op de website. Het is niet iets wat ik heel leuk vind en de kwaliteit van de foto's hoeft niet denderend te zijn als het maar beter is dan de gemiddelde smartphone foto (vandaar dat een el-cheapo lens volstaat). De lens moet wel een autofocus motor hebben.

Nou zat ik te kijken op marktplaats naar tweedehands spul, maar kan bijvoorbeeld voor Tamron en Tokina er niet achterkomen welke aanduiding aangeeft dat het een AF met motor lens betreft. Weet iemand dit zo? Ik dacht eerst Di maar er zijn blijkbaar ook Di lenzen zonder Af motor.

En Sigma is HSM als ik me niet vergis?

  • B64
  • Registratie: Oktober 2006
  • Laatst online: 19:13
Bij tweedehands F-mount Tamron en Tokina telelenzen kun je er eigenlijk beter van uitgaan dat er géén AF-motor in de lens zit.

Ultrasonic AF-motoren bij Tamron kun je herkennen aan de afko 'USD' in de modelnaam; nog sneller en duurder is de AF in lenzen met 'PZD'. Tamron heeft in het verleden ook objectieven gemaakt met niet-ultrasone AF-motoren (tragere AF met meer lawaai) en die hadden geen specifieke code in de modelnaam. Ik weet alleen niet of die ooit in F-mount tele-objectieven zijn gebruikt.

Tokina heeft volgens mij geen code voor de AF-aansturing.

Bij Sigma moet je inderdaad zoeken naar HSM

Overigens zegt de code Di (of DI) niks over de AF-motor: die afkorting betekent bij Tamron zoveel als dat het een FX-lens betreft. DX-lenzen hebben een DII code.

  • -Bas
  • Registratie: Juli 2011
  • Laatst online: 02-06 23:04
gebruikershaes schreef op maandag 26 januari 2015 @ 12:51:
Ik ben op zoek naar een ultra goedkope telezoom om af en toe foto's te maken bij mijn tennisvereniging voor op de website. Het is niet iets wat ik heel leuk vind en de kwaliteit van de foto's hoeft niet denderend te zijn als het maar beter is dan de gemiddelde smartphone foto (vandaar dat een el-cheapo lens volstaat). De lens moet wel een autofocus motor hebben.

Nou zat ik te kijken op marktplaats naar tweedehands spul, maar kan bijvoorbeeld voor Tamron en Tokina er niet achterkomen welke aanduiding aangeeft dat het een AF met motor lens betreft. Weet iemand dit zo? Ik dacht eerst Di maar er zijn blijkbaar ook Di lenzen zonder Af motor.

En Sigma is HSM als ik me niet vergis?
Met behulp van Tweakers Pricewatch is deze informatie vaak wel te vinden. Je moet dan echter wel het exacte model ingeven en zorgen dat je niet per ongeluk een nieuwer model aanklikt. :+

  • gebruikershaes
  • Registratie: April 2007
  • Laatst online: 21:15
-Bas schreef op maandag 26 januari 2015 @ 17:02:
[...]


Met behulp van Tweakers Pricewatch is deze informatie vaak wel te vinden. Je moet dan echter wel het exacte model ingeven en zorgen dat je niet per ongeluk een nieuwer model aanklikt. :+
Heb ik geprobeerd, maar ik kon bij Tamron en Tokina geen verband trekken met AF en aanduiding. En aangezien ik niet naar een specifieke lens opzoek ben, maar naar een el-cheapo zoom, vond ik het wel makkelijk om op merk + AF aanduiding te zoeken.

Iig tnx, B64!

Ik denk dat ik Nikon 55-200 VR oppik voor ~100 euro. Of zijn er betere alternatieven die ik nog niet heb gevonden?

  • PageFault
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 03-06 08:18
Idd Tokina heeft geen motor in de lens (helaas), Tamron wel, als USD.

Afkortingen:

http://www.marthijnvanden...05/10/lens-abbreviations/

of

http://www.photographywor...-sigma-tamron-and-tokina/

  • fommes
  • Registratie: Mei 2004
  • Laatst online: 21-05 17:39
Zag De prijs voor de 55-200 vr II 359,- de VR kost daarentegen 159, best groot verschil als je het mij vraagt :|

  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Dat is een record voor een update. +60% was niks bijzonders de laatste tijd, maar 359 is een goede grap. Dat is meer dan ik voor mijn 70-300 VR heb betaald!

Nikon heeft overigens nog steeds de cash-back banner op hun site staan. Het artikel erachter is echter verdwenen.

[Voor 27% gewijzigd door jcvjcvjcvjcv op 01-02-2015 00:44]


  • fommes
  • Registratie: Mei 2004
  • Laatst online: 21-05 17:39
Inderdaad, heb nu voor 80 euro 2e hands de 55-200 gekocht.

Anoniem: 435432

Sinds gisteren de trotse eigenaar van een Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6G IF ED VR. Al een paar keer van iemand kunnen lenen en van de week toch maar besteld, zelf ben ik er erg tevreden mee!

  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Ook al op 300mm geprobeerd?
Zo, de OP is aangepast en heeft een extra post gekregen, want de forumsoftware deed moeilijk over meer dan 220k tekens... flauw hoor. Hopelijk is alles nu toegevoegd wat er toe te voegen viel (incl. de 58/1.4).

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • -ION-
  • Registratie: Januari 2010
  • Laatst online: 01-06 15:24
Ik ben op zoek naar een goede (beginners) telelens. De Nikon 70-300 VR lens word overal aangeraden maar ik zie dat deze erg duur is op het moment. Is hij nu nog wel het meerbedrag word t.o.v. het Tamron alternatief?

pricewatch: Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD (Nikon)

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • ErikRo
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 17-05 01:38
-ION- schreef op zondag 08 maart 2015 @ 00:54:
Ik ben op zoek naar een goede (beginners) telelens. De Nikon 70-300 VR lens word overal aangeraden maar ik zie dat deze erg duur is op het moment. Is hij nu nog wel het meerbedrag word t.o.v. het Tamron alternatief?

pricewatch: Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD (Nikon)
zie onderin ergens
Nut en on-nut van een APS lens op een FF

"I don't have any solution but I certainly admire the problem." -- Ashleigh Brilliant


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • -ION-
  • Registratie: Januari 2010
  • Laatst online: 01-06 15:24
Conclusie is dus dat de Tamron iets scherper is op 300mm maar de autofocus is minder snel. Ik denk dat ik voor het prijsverschil een mooie prime koop voor mijn D3300. Dankjewel :)

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • Anoniem: 8819
  • Registratie: Juli 2000
  • Niet online
Nieuw voor mij
Maar ik heb de nikon d50 kit gekocht (gebruikte)
Dus ben me er aan het verdiepen er in
Ik ga voor al foto maken van mijn reptielen en op reptielen beurzen

Maar goed kunnen jullie deze Side al ?

http://www.aiconversions.com/compatibilitytable.htm

Acties:
  • 0Henk 'm!

  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
-ION- schreef op zondag 08 maart 2015 @ 01:23:
[...]

Conclusie is dus dat de Tamron iets scherper is op 300mm maar de autofocus is minder snel. Ik denk dat ik voor het prijsverschil een mooie prime koop voor mijn D3300. Dankjewel :)
Nog minder snel? :o

Vervelende met sommige third party lenzen is ook dat ze de richting waarin je de zoomring moet draaien andersom hebben.

Acties:
  • 0Henk 'm!
jcvjcvjcvjcv schreef op zondag 08 maart 2015 @ 16:06:
[...]


Nog minder snel? :o

Vervelende met sommige third party lenzen is ook dat ze de richting waarin je de zoomring moet draaien goed hebben.
Even gecorrigeerd ;)

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Haha. Canon gebruiker?

Acties:
  • 0Henk 'm!
Jip. Er is een reden waarom zoveel fabrikanten de lenzen de juiste kant laten opdraaien...
Overigens heb ik geen voorkeur en wissel ik tussen zoveel verschillende lenzen (met verschillende draairichting), dat ik gewoon niet eens meer weet hoe een Canonlens draait en hoe een Nikonlens ;)
En ik heb trouwens al lang geen zoomlenzen meer.

[Voor 5% gewijzigd door Universal Creations op 08-03-2015 18:03]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


Acties:
  • 0Henk 'm!

  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Hmm, draait de focus ring ook verkeerd om bij Canon? :P

[Voor 3% gewijzigd door jcvjcvjcvjcv op 08-03-2015 22:09]


  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 11-05 16:44

Jazzper

BB4E^Guerilla

warning: long read!
samenvatting: ik wil (super) wide angle AF (zoom) en ben bereid lenzen op te offeren. Welke past mij?
--

Meedenken gewenst. Schiet al sinds eind jaren 90 met Nikon. F-601QD, F-801s, D70 en sinds paar jaar D90 waren mijn main cameras op rij. Parrallel ook nog cameras als de FG, FM en F90x.

Momenteel dus D90 & F90x en soms de FM.

Had altijd kitlenzen (28-85mm, 35-80mm en paar jaar terug van mede tweaker de 18-105mm VR overgenomen). Op zich prima foto's maar niet je van het. Knaken voor AF primes had ik niet en dacht ook niet per se nodig te hebben.

Tot ik tegen een oude Nikon FG aan liep met een Nikon Series E 35, 50 en 100mm lens. Daar kwamen later nog de briljante 75-150mm bij. Allen AI-S lenzen: manual focus dus. Maar nog echt top Nikon glas. Holy smoke wat kon ik ineens scherpe platen maken (nog los van de briljante DoF bij die lenzen). De 18-105 en later nog een 18-55 die ik ergens opdook hebben amper tijd op mijn body gekregen nog. Ik geloof dat die beide 18-105/55 lenzen nog best aardige reviews hebben maar ik heb er weinig mee. Heb ook jarenlang ervaring met manual focus (nog voor mijn Nikon tijd) en dat gaat prima.

Nou heb ik een 50mm 1.8 AF gescoord omdat met jonge kindjes MF toch best wel wat veel kliks kost (op D90 gratis, maar op mijn F90x niet). Vandaag mee rondgelopen ipv mijn 50mm AIS en zelfde kwaliteit maar dan gemak. Dat AF gaat nog eens heel groot worden ;)

Ik ga denk ik maar meer AF glas scoren. Mijn huidige collectie:
MF
Tokina RMC 28mm 2.8 AI-S
Nikon Series E 35mm 2.5 AI-S
Nikon Series E 50mm 1.8 AI-S
Nikon Series E 50mm 1.8 AI-S
Nikon Series E 100mm 2.8 AI-S
Nikon Series E 75-150mm 3.5 AI-S
Sigma mini tele MC 135mm 3.5 Ai-S

AF
Nikon Nikkor 50mm 1.8 AF Mk1
Nikon Nikkor 18-55mm 3.5-5.6G VR AF-S DX (info)
Nikon Nikkor 18-105mm 3.5-5.6G ED VR AF-S DX
Nikon Nikkor 80-200mm 4.5-5.6 AF-D
Nikon Nikkor 28-85mm 3.5-4.5 AF-n (MIA)
Nikon Nikkor 35-80mm 4-5.6 (got 2 of ‘em) AF-D
Sigma Zoom-K 70-210mm AF-D

Ik wil non Nikon spul sowieso ditchen: die Tokina 28 (nou ja die is nog aardig) en Sigma 135mm AIS en die Sigma AF 70-210. Niet echt super spul.

Ben ook bereid die 18-105/55 beiden te verkopen, maar dan wil ik een andere wide angle zoom er voor terug. Dat is dan ook mijn vraag. Welke? Ik blijf nog wel even DX denk ik (hoewel ik die D700 ook aantrekkelijk vind tweedehands).

Kortom een tweedehands (super) wide DX lens. Concessies mogen leeftijd en evt lichtsterkte zijn. Andere merken weet ik niet, maar scheelt wel dik knaken zo te zien.

Wide:
Nikon 17-55mm 2.8 AF 2.8 moet nog 450-600 euro kosten
Nikon 28mm 2.8 AF goedkoop, maar op DX niet echt wide meer.
Tamron 17-50mm 2.8 AF is betaalbaar. Maar IQ?

Ultra-wide
Samyang 14mm prime
Sigma 15-30 3.5-4.5
Tamron 11-18mm 4.5
Tokina 12-24mm
Tamron 10-24mm
Sigma 10-20mm
Sigma 12-24

Ik vind wide op zich ook wel wide genoeg. Maar ja dan wil ik liefst snel glas. Die Tamron? Of heeft Sigma of Tokina daar ook nog wat voor?

Kan ook vervroegd de jump naar FX maken (op die twee 18- lenzen na die DX zijn is de rest FF). Dan wordt groothoek wat goedkoper en heb je zeker in het secundaire merkencircuit van alles. Van vage Cosina 19-35 tot Sigma 21-35 lenzen die je voor paar tientjes op MP scoort. Ok, niet echt topspul ben ik bang.

Keuzes, keuzes...

edit: voor het geval het nog niet duidelijk was: ik ben een cheapskate ;)

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Als je cheapskate bent, niet FX gaan; lenzen zijn duurder en bodies beginnen bij 1500 voor iets met wat gammele bouw, geen 1/8000 etc.

Zelf heb ik een aantal jaar geleden, met veel neefjes en nichtjes in het vooruitzicht, zo'n 2e hands 17-55 2.8 gekocht. Nog geen spijt van gehad. De 18-70 is ergens in de kast verdwenen en sindsdien nooit meer gebruikt.

Als je die 17-55 eenmaal hebt, kun je een flink deel van je huidige collectie van de hand doen; zoals ik het zie:
Nikon Nikkor 18-55mm 3.5-5.6G VR AF-S DX (info)
Nikon Nikkor 18-105mm 3.5-5.6G ED VR AF-S DX
Nikon Nikkor 28-85mm 3.5-4.5 AF-n (MIA)
Nikon Nikkor 35-80mm 4-5.6 (got 2 of ‘em) AF-D
Als het goed is, heeft een of andere postdienst nu een D810 onderweg naar mij, en waarschijnlijk ga ik die 17-55 dan wel verkopen.

Een familielid van me heeft die 17-50 van Tamron. Een stuk kleiner en lichter en bovenal goedkoper. Heeft volgens mij wel tragere focus en meer vignetting.
Ik ben zelf niet zo'n van 3rd party spul. Vaak is het het 'net' niet en werkt het op een paar punten anders, zoals het andersom draaien van de zoomring bijvoorbeeld. Nein danke!

Deze al gezien? http://www.pixelistes.com...ron-17-50-2-8-t82418.html



Als je een goedkope FX wide wilt, kun je een 18-35G kopen (niet de -D), maar die is alsnog 600 euro. Op DX kun je daarvoor ook gemakkelijk een Tokina 12-24 (of een van de andere varianten) voor kopen. Volgens mij is de Nikon 12-24 DX 2e hands ook wel voordelig, net als de 17-55 worden die massaal verkocht door mensen die overstappen naar FX. Vandaar ook dat een 2e hands 17-55 nog niet de helft van de nieuwprijs opbrengt, terwijl een 2e hands 24-70 qua percentage veel hoger zit. Vraag en aanbod.

[Voor 10% gewijzigd door jcvjcvjcvjcv op 11-03-2015 23:19]


  • henkie196
  • Registratie: November 2001
  • Niet online
De Tamron 17-50/2.8 is er in smaakjes met en zonder stabilisatie. Degene met stabilisatie is duurder, maar niet zo scherp. Degene zonder stabilisatie is een stuk scherper, maar met luide AF. De Sigma 17-50/2.8 is een klein beetje duurder dan de Tamron zonder VC, maar goedkoper dan degene met VC. Qua scherpte komt deze aardig in de buurt van de Tamron zonder VC, maar de Sigma heeft wel stabilisatie en een stille AF.

De Nikon 17-55/2.8 is scherper dan de Tamrons en Sigma, maar kost ook ongeveer 4x zo veel (nieuw, in ieder geval).

  • Roobje
  • Registratie: November 2008
  • Laatst online: 15-01 12:41
Nikkor 16-85 wat voor je? Ik heb die als nummer 1 op mijn lijstje staan. Is wel een DX lens

Nikon D7100 - Nikkor 35mm f/1,8G - Nikkor AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED - Nikon SB700 - Zoom H2n - Røde Video Mic Go


  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 11-05 16:44

Jazzper

BB4E^Guerilla

Mooi meedenken! Volgens mij moet ik mijn verzameling anders indelen. In Nikon DX termen
0-17
17-55
55-200
primes

Het klassieke rijtje met alles 2.8 is niet te betalen voor mij, maar eens kijken wat ik nu heb
0-17: niets
18-55 kitlens (en 18-105 zo u wilt)
80-200: AF-S die ok is maar niet over houdt. Die AIS 75-150 3.5 is daarentegen onwijs lekker en scherp.
28, 35, 50, 100, 135mm primes. De 28 en 135 dus niet Nikon. De 50mm is de enige AF ertussen.

Ik hoef niet per se een ultra wide, maar wil wel iets onder of rond de 17/18 hebben. Mag af en toe graag een landschapje en of gebouw schieten. De enige reden waarom die kit lenzen er nog wel eens op gaan. Voor portretten pak ik de 75-150 3.5, 50mm 1.8 of 100mm 2.8

Die Nikon 17-55 klinkt dan erg goed en als ik wat lenzen verkoop is die in bereik
Die Tamron 17-50 en sigma 17-50 zijn goedkoper, maar ik ben toch wel erg Nikon minded merk ik.
Die Nikon 16-85 kende ik niet, is goedkoper, nog net een tandje wider, maar wel minder snel. En hoe snel loopt dat op richting 5.6? Ook nog een G zie ik. Maar goed, hij kan sowieso niet op mijn F90x zijnde een DX. Ook nog wel interessant dus. Toch Nikon, en betaalbaar. Volgens Ken Rockwell, die ik al dan niet met korreltje zout realistisch vind, voegt die lens niet heel veel toe boven de 18-55. Eens? (bron: http://www.kenrockwell.com/nikon/16-85mm.htm)

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


  • Orion84
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 17:27

Orion84

Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit

Fotogenie(k)?

Ligt er nogal aan welke 18-55 je neemt. Ik heb een 18-55 II (zonder VR) en die komt bij lange na niet in de buurt van mijn 16-85 (optisch, gebrek aan VR, bouwkwaliteit, AF presetaties). De recentere 18-55 VR en VR II zijn al een stuk beter geloof ik.

Maar het extra beetje bereik aan beide einden en iets degelijkere bouw zijn nog steeds wel voordelen van de 16-85. En de 16-85 heeft ook een betere AF module (en makkelijkere/betere handmatige focus bediening).

The problem with common sense is that it's not all that common. | LinkedIn | Flickr


  • Cobiwan
  • Registratie: Januari 2006
  • Niet online
De 18-55 met VR is ook niet echt bijzonder. Op mijn D3200 valt die echt tegen qua scherpte.

  • Orion84
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 17:27

Orion84

Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit

Fotogenie(k)?

24MP is een beetje teveel van het goede voor dergelijke objectieven ja. Ik snap ook niet helemaal wat de gedachte van Nikon is achter het gebruik van zo'n veeleisende sensor in een camera waarop zelden tot nooit echt goede objectieven gebruikt gaan worden.

Van de andere kant: achteraf verkleinen en verscherpen zal best prima foto's opleveren.

The problem with common sense is that it's not all that common. | LinkedIn | Flickr


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
De 16-85 loopt heel rap op richting 5.6, net zoals eigenlijk alle variabele lenzen.

Na verloop van tijd krijgt ie ook last van zoom creep onder invloed van de zwaartekracht. Iets wat ik met mijn 17-55 nog niet gezien heb.

  • Harribo
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 22:45
jcvjcvjcvjcv schreef op woensdag 11 maart 2015 @ 23:14:
Ik ben zelf niet zo'n van 3rd party spul. Vaak is het het 'net' niet en werkt het op een paar punten anders, zoals het andersom draaien van de zoomring bijvoorbeeld. Nein danke!
Dat heb ik dus ook. Heb Tamron en Sigma gehad, prima lenzen maar er is altijd wel iets dat Nikon dan beter voor elkaar heeft waardoor ik dan toch weer uitkom bij de Nikon lenzen. Vond Tamron wel vaak scherp. Helaas zijn die Nikons wat duurder maar de lol die je ervan hebt betaalt zich wel uit.

Ik heb zelf een D7000 met de volgende lenzen:
18-55 / 18-105 / 70-300 vr / 35 1.8
Alle dx lenzen behalve de 70-300 vr.
Heb helaas geen geld voor een lichtsterke zoom. Wil trouwens me ook nu meer storten op macro.

Ik gebruik die 18-105 het meest. Ben ook zeer blij met die 70-300, alleen , en dat is echt een van de schamele missers in het Nikon segment....op 300mm wordt ie waziger. Wel VR (II), een must voor tele.
De Nikons18-55 mm zijn volgens mij de betaalbaarste scherpste zooms die je kunt krijgen die niet heel lichtsterk zijn. Ik heb de VR I versie en daar heb ik echt heeele scherpe foto's mee gemaakt.
Ik denk dat die VR II versie nog scherper is.Snap dan ook niet het verhaal hierboven dat die lenzen niet zouden voldoen.

Enfin, jij zoekt een wide lens, ik vermoed dat je dan met die Nikon 17-55mm 2.8 heel veel plezier gaat krijgen. Lichtsterke lenzen focussen ook vaak sneller.
Sinds kort (of een tijdje) is er ook een Sigma 18-35 1.8, die schijnt zo goed te zijn dat het zelfs Nikon primes overbodig maakt. Daar zou ik dan ook naar kijken?

Verder, als een lens super scherp is, is dat belangrijk/mooi maar ik moet bekennen dat als mijn foto's niet scherp genoeg zijn dat in 9 van de 10 gevallen aan mijn kunde ligt, niet aan de lens (in het geval van mijn Nikon lenzen).

[Voor 5% gewijzigd door Harribo op 12-03-2015 11:51]


  • Orion84
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 17:27

Orion84

Admin General Chat / Wonen & Mobiliteit

Fotogenie(k)?

Harribo schreef op donderdag 12 maart 2015 @ 11:47:
[...]
Ik denk dat die VR II versie nog scherper is.Snap dan ook niet het verhaal hierboven dat die lenzen niet zouden voldoen.
De stap van de 16MP sensor in de D7000 en de 24MP sensor (zonder AA filter) in de nieuwste bodies is toch wel een behoorlijke stap. Daar moet je echt serieus goed glaswerk op schroeven willen die foto's op 100% echt scherp zijn.

Maar zoals gezegd: dat scherp op 100% is lang niet altijd nodig. Je foto's verkleinen en verscherpen (wat veel online diensten automatisch voor je doen) maakt ze waarschijnlijk perfect bruikbaar voor wat de gemiddelde consument er mee doet.

The problem with common sense is that it's not all that common. | LinkedIn | Flickr


  • Grozno
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

Jazzper schreef op woensdag 11 maart 2015 @ 21:18:
[....]

edit: voor het geval het nog niet duidelijk was: ik ben een cheapskate ;)
Daar hebben we niet zo veel aan. Wat is je budget?

Advocatus ineptias | Free Speech Online


  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 11-05 16:44

Jazzper

BB4E^Guerilla

Ja die Nikon 17-55 2.8 trekt me wel aan.

Budget lastig: het is al 16 jaar een redelijke hobby van me. Naast het lijstje lenzen wat ik bovenstaand liet zien heb ik nog een stuk of 70 vintage cameras die ik aan het verkopen ben. Dat is echter hele langzame handel van niet te grote bedragen. Zeg 10-20 euro per stuk gemiddeld heb ik dus potentieel flinke bak geld. Aan los geld wil ik er ook nog wel wat bij doen. En dan natuurlijk levert die 18-105 VR nog wel wat op. Verkoop ik nog die 28 en 135mm AIS primes erbij. Met wat slimme zetten en beetje geduld moet ik wel 300-500 vrij kunnen maken. Het cheapskate zit er meer in dat ik het leuk vind om te kijken hoe ver ik kan komen zonder de rekening courant danwel huishoud pot stuk te slaan. Dat ik eerst 2 jaar met oude Nikon Series E AIS lenzen heb gespeeld was goedkoop, leerzaam en zeker geen straf. Nu de volgende stap.

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


  • Grozno
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 00:00

Grozno

acts without consequence!

Met €300-500,- ben je nog zo'n €600-800,- verwijderd van een nieuwe Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8
Foto Konijnenberg heeft wel een occasion momenteel, dan is het verschil €300-500,-. Dat is nog steeds een aardig gat in je budget.
Dan lijkt het mij geen heel realistische optie en zou ik toch echt eerder kijken naar een Tamron of Sigma 17-50/2.8, mits die correct werken op je body natuurlijk.

[Voor 17% gewijzigd door Grozno op 12-03-2015 12:27]

Advocatus ineptias | Free Speech Online


  • PdeBie
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 22:57
Hoe verhoudt die Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8 zich t.o.v. bijvoorbeeld de Tamron 17-50 2.8? Want het prijsverschil is gigantisch. Is dat het wel waard?

--edit--
Woutoud heeft zijn post gewijzigd en somt de Tamron ook net op. :'( :+

[Voor 22% gewijzigd door PdeBie op 12-03-2015 12:29]


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Grozno schreef op donderdag 12 maart 2015 @ 12:25:
Met €300-500,- ben je nog zo'n €600-800,- verwijderd van een nieuwe Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8
Foto Konijnenberg heeft wel een occasion momenteel, dan is het verschil €300-500,-. Dat is nog steeds een aardig gat in je budget.
Dan lijkt het mij geen heel realistische optie en zou ik toch echt eerder kijken naar een Tamron of Sigma 17-50/2.8, mits die correct werken op je body natuurlijk.
2e hands prijzen van 17-55 bij Konijn en KE zijn redelijk belachelijk. Kun je beter voor 500-600 van een particulier eentje overnemen.

Als je op eBay kijkt gaan ze 2e hands voor rond de 600 weg
Zie:
http://www.ebay.nl/sch/i....omplete=1&LH_Sold=1&rt=nc

[Voor 12% gewijzigd door jcvjcvjcvjcv op 12-03-2015 12:34]


  • Weiman
  • Registratie: September 2007
  • Laatst online: 21-05 23:29
Is er nog zo veel vraag naar de 70-300 VR? Die van mij staat alleen maar stof te happen sinds ik een 70-200 F2.8 heb dus dan binnenkort maar eens op V&A zetten.

  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 11-05 16:44

Jazzper

BB4E^Guerilla

Ik koop sowieso particulier om het betaalbaar te houden.
Zou ik niet beter voor een 12-24 achtige gaan (welk merk dan ook) en erboven met primes werken? Ik vind primes echt meer dan prima. Ik zag dat er qua 17-55 nikons ook niet echt 'koopjes' tussen staan online. Het is echt in de buidel tasten. Dat gat kan kloppen maar dan heb ik een doel om naar toe te werken en wat fanatieker mijn spul te verkopen dat hier ligt.

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


  • Cobiwan
  • Registratie: Januari 2006
  • Niet online
Zo doe ik het wel. Heb een 10-24 voor (ultra)wide en daarboven een 35mm 1.8, 50mm 1.8AF en een 50mm f2 AI lens. En daarboven dan nog een 105 micro en telelens.

Als je tot 24mm kan kom je meestal aardig ver en als je af en toe wisselen van lenzen niet erg vindt, is het toch wel fijn om tot 10mm of 12mm te kunnen gaan.

  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 11-05 16:44

Jazzper

BB4E^Guerilla

Ja dat klinkt me goed in de oren die route. Nou zijn de ultra wides van Nikon helaas ook niet goedkoop. Verder onderzoek nodig... /dagboekvaneenfotoliefhebber

edit: een ultra wide prime kan ook, maar dan moet je kiezen welke... Ook deel van de hobby dit, al dat googlen en vergelijken :)

De Tokina 12-24 F4 is goed betaalbaar.

[Voor 35% gewijzigd door Jazzper op 12-03-2015 13:31]

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


  • Cobiwan
  • Registratie: Januari 2006
  • Niet online
Dat klopt idd. Ze lijken ook duurder te worden... Ik had ook gekeken naar een Sigma variant, maar daar heb je volgens mij meer problemen als decentering enz.

  • Fiber
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 01:24

Fiber

Beaches are for storming.

Jazzper schreef op donderdag 12 maart 2015 @ 13:25:
Ja dat klinkt me goed in de oren die route. Nou zijn de ultra wides van Nikon helaas ook niet goedkoop. Verder onderzoek nodig... /dagboekvaneenfotoliefhebber
Ik heb zelf een prima tweedehands Tokina 12-24. Die zijn best redelijk betaalbaar. Maar als hij het ook op je F90 moet doen komt volgens mij alleen de Sigma 12-24 in aanmerking. Alle andere varianten van Tamron, Nikon, Sigma, etc. zijn alleen op DX bruikbaar dacht ikj.

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 11-05 16:44

Jazzper

BB4E^Guerilla

Nah voor mijn film cameras scoor ik ooit wel eens een 24 of 20mm AIS prime.

Denk dat die 12-24 voor nu de makkelijkste, snelste en meest betaalbare jump is. Op Flickr zien de resultaten er prima uit. De 11-16 ook van Tokina komt er zelfs nog beter van af als ik het goed zie, voor een klein beetje meer centjes.

Meneer Steengoed heeft een chart: http://www.kenrockwell.com/tech/digital-wide-zooms/chart.htm

[Voor 13% gewijzigd door Jazzper op 12-03-2015 13:51]

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


  • Cobiwan
  • Registratie: Januari 2006
  • Niet online
Alleen die heeft een best beperkte range.

  • Fiber
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 01:24

Fiber

Beaches are for storming.

De mooiste, meest extreme, maar ook vrij prijzige staat daar nog niet bij: De Sigma 8-16...

Het voordeel van een 12-24 is dat hij op 24mm ook nog vrij normaal bruikbaar is...

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


  • Cobiwan
  • Registratie: Januari 2006
  • Niet online
Is de 10-24mm niet überhaupt goedkoper dan de 12-24mm? Nieuw is er een aardig prijsverschil namelijk (300 euro).

  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 11-05 16:44

Jazzper

BB4E^Guerilla

Voor wat het waard is: de recensies zijn niet al te best over die 10-24. Lekker bereik maar hoop concessies op gebied van image quality.

oh wacht dacht dat je het over Tamron had, Nikon 10-24 bedoel je dan toch?

[Voor 23% gewijzigd door Jazzper op 12-03-2015 14:20]

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


  • Cobiwan
  • Registratie: Januari 2006
  • Niet online
Ik heb juist gelezen dat het nagenoeg hetzelfde is als de 12-24, alleen dan goedkoper en tot 10mm. Ik heb zelf geen klachten over mijn 10-24mm... Kan je onderstaande foto's mee schieten.
DSC_5238 by Sj44k13, on Flickr

DSC_5521 by Sj44k13, on Flickr

  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 11-05 16:44

Jazzper

BB4E^Guerilla

Te gek (zag wel meer mooie op je Flickr stream), maar die Nikon 10-24 doet wel 700+ euro tweedehands.

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl


  • Fiber
  • Registratie: Maart 2008
  • Laatst online: 01:24

Fiber

Beaches are for storming.

Dat is een hoop geld. Ik zou zoeken naar een leuke Tamron/Sigma/Tokina van max 300 Euro tweedehands. Daar kun je een prima lens voor vinden met een beetje geduld en geluk.

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Jazzper schreef op donderdag 12 maart 2015 @ 14:37:
Te gek (zag wel meer mooie op je Flickr stream), maar die Nikon 10-24 doet wel 700+ euro tweedehands.
Sommige 2e hands vraagprijzen zijn totaal belachelijk. Je kunt de 10-24 nieuw kopen + Europese garantie voor €785. Als er daadwerkelijk 700+ voor een 2e hands wordt gevraagd zou ik daar direct aan voorbij gaan.

Idem met vraagprijzen van de 70-200 2.8 VR II op marktplaats. Velen vragen meer dan de €1729 waarvoor hij bij de zuiderburen te koop is.

  • Mr Pingu
  • Registratie: Oktober 2013
  • Laatst online: 23:45

Mr Pingu

Professioneel Prutser

Ik houd altijd +- 70% van de huidige laagste nieuwprijs aan als uitgangspunt en met een beetje geduld kan je daar zelfs een stukje onder komen.

Daarnaast geeft dit ook wel een goede richtlijn die mijn uitgangspunt ongeveer wel lijkt te bevestigen. http://www.fotoversicheru...ebrauchtpreisliste-nikon/

Sommigen verwachten op marktplaats nog dat ze bijna de nieuwprijs vangen. Zo zag toen ik op zoek was naar mijn Canon 10-22mm veel met een vraagprijs van 400 terwijl ten tijde van de cashback de laagste nieuwprijs in Nederland rond de 425 lag(incl 55 cashback dan)

Instagram | Fujifilm X-T2 Graphite | Fujinon 18-55mm | Fujinon 23mm F/2 WR | DJI Mini 3 Pro | iPhone 12 Pro Max


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Haha,
AF-S 70-200/2.8 G IF-ED N VRII

1315 EUR
Moet ik nog zien!

  • Ventieldopje
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 00:14

Ventieldopje

I'm not your pal, mate!

Mensen hebben geen flauw idee meer wat ze voor iets kunnen krijgen, pas ook nog een 5D (classic) gezien op Marktplaats voor de prijs van een stevige 5D Mark II tweedehands. Stuur ik die gene een berichtje ... krijg ik terug "oh ja, ik heb er geen verstand van".

www.maartendeboer.net
1D X | 5Ds | Zeiss Milvus 25, 50, 85 f/1.4 | Zeiss Otus 55 f/1.4 | Canon 200 f/1.8 | Canon 200 f/2 | Canon 300 f/2.8


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Dat valt dan nog wel weer mee. Ik heb ook wel eens halve doodsbedreigingen terug gekregen.

  • RobertJRB
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 20-05 19:49
Idem met vraagprijzen van de 70-200 2.8 VR II op marktplaats. Velen vragen meer dan de €1729 waarvoor hij bij de zuiderburen te koop is.
Zo zag toen ik op zoek was naar mijn Canon 10-22mm veel met een vraagprijs van 400 terwijl ten tijde van de cashback de laagste nieuwprijs in Nederland rond de 425 lag(incl 55 cashback dan)
Ben ik niet met jullie eens. Je zou wel gek zijn de verkoopprijs van een in Nederland gekocht product te baseren op een goedkope prijs uit het buitenland, tijdens een actie of zelfs van de grijze markt.

Er is een reden dat niet iedereen die 70-200 in Belgie koopt, die 10-20 tijdens een actie kon bemachtigen of voor de grijze import kiest.
Die argumenten blijven bij verkoop ook gewoon staan.

Wil je daar niet in mee, prima dan koop je maar een andere.

Leica MM + Sony A9


  • Mr Pingu
  • Registratie: Oktober 2013
  • Laatst online: 23:45

Mr Pingu

Professioneel Prutser

RobertJRB schreef op vrijdag 13 maart 2015 @ 09:44:

Ben ik niet met jullie eens. Je zou wel gek zijn de verkoopprijs van een in Nederland gekocht product te baseren op een goedkope prijs uit het buitenland, tijdens een actie of zelfs van de grijze markt.

Er is een reden dat niet iedereen die 70-200 in Belgie koopt, die 10-20 tijdens een actie kon bemachtigen of voor de grijze import kiest.
Die argumenten blijven bij verkoop ook gewoon staan.

Wil je daar niet in mee, prima dan koop je maar een andere.
Dat is ook wat ik gedaan heb. Een voor een voorstel gedaan totdat er een akkoord ging. Geduld is een schone zaak. Maar ze kunnen gewoon niet verwachten dat ze nog de nieuwprijs van toendertijd kunnen verwachten. De winkelwaarde daalt ook iets door nieuwe versies van lenzen en algemene leeftijd. Bovendien is er ook een reden dat mensen tweedehands kopen, namelijk omdat ze de nieuwprijs te duur vinden, anders kochten ze wel nieuw.

En het was maar een voorbeeld dat sommige mensen gewoon teveel vragen, ik heb gewoon gezegd wat ik er voor over had en mijn motivatie was 70% van de huidige winkelwaarde in NL. Buitenland niet direct mee te maken maar kan wel een goede indicatie zijn mits het een beetje vergelijkbare landen zijn. Het is ook een indicatie/richtlijn geen regel. Bovendien zonder cashback was de nieuwprijs 480. Dan vind ik een vraagprijs van 400 nog steeds veel.

Heb net even gekeken en de verkopers die een hoge vraagprijs hadden (naar mijn mening) staan nog steeds op marktplaats. Ook aan die kant is geduld natuurlijk een schone zaak en zal er vast een gek komen maar gezien de marktplaats mentaliteit zal de kans klein zijn denk ik.

[Voor 11% gewijzigd door Mr Pingu op 13-03-2015 11:04]

Instagram | Fujifilm X-T2 Graphite | Fujinon 18-55mm | Fujinon 23mm F/2 WR | DJI Mini 3 Pro | iPhone 12 Pro Max


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
RobertJRB schreef op vrijdag 13 maart 2015 @ 09:44:
[...]


[...]


Ben ik niet met jullie eens. Je zou wel gek zijn de verkoopprijs van een in Nederland gekocht product te baseren op een goedkope prijs uit het buitenland, tijdens een actie of zelfs van de grijze markt.

Er is een reden dat niet iedereen die 70-200 in Belgie koopt, die 10-20 tijdens een actie kon bemachtigen of voor de grijze import kiest.
Die argumenten blijven bij verkoop ook gewoon staan.

Wil je daar niet in mee, prima dan koop je maar een andere.
Geef eens een reden waarom je in Nederland een 2e hands zou kopen terwijl je voor hetzelfde geld een nieuw exemplaar met volledige Nikon NL garantie uit België kunt laten komen?

  • RobertJRB
  • Registratie: Juli 2008
  • Laatst online: 20-05 19:49
Mr Pingu schreef op vrijdag 13 maart 2015 @ 10:56:
[...]En het was maar een voorbeeld dat sommige mensen gewoon teveel vragen, ik heb gewoon gezegd wat ik er voor over had en mijn motivatie was 70% van de huidige winkelwaarde in NL. Buitenland niet direct mee te maken maar kan wel een goede indicatie zijn mits het een beetje vergelijkbare landen zijn. Het is ook een indicatie/richtlijn geen regel. Bovendien zonder cashback was de nieuwprijs 480. Dan vind ik een vraagprijs van 400 nog steeds veel.
Natuurlijk is 70% van de nieuwprijs erg redelijk, en dan ook naar de huidige nieuwprijs. Ik zou precies hetzelfde doen.
Ik reageerde hierboven op je uitspraak van de prijs tijdens een actie.
jcvjcvjcvjcv schreef op vrijdag 13 maart 2015 @ 11:23:
[...]


Geef eens een reden waarom je in Nederland een 2e hands zou kopen terwijl je voor hetzelfde geld een nieuw exemplaar met volledige Nikon NL garantie uit België kunt laten komen?
Dit is natuurlijk wel de meest ideale situatie die je schetst van in het buitenland kopen. Geen importheffing, geen btw afdragen, blijkbaar veilige winkel en ook gewoon garantie door de importeur in Nederland?

Bij de merken die ik gebruik is het echt niet zo makkelijk met garantie en zijn de "goedkopen" helemaal niet zo makkelijk om bij te bestellen bijvoorbeeld doordat ze niet leveren binnen Nederland (Amazon Duitsland, Frankrijk).

Daarnaast test ik de lens liever persoonlijk voor ik hem koop. Om dat in Belgie te doen ben je met reiskosten al bijna evenveel kwijt als in Nederland. En het is fijn een winkel in de buurt te hebben waar je binnen kunt stappen zonder naar de importeur te hoeven.

[Voor 3% gewijzigd door RobertJRB op 13-03-2015 12:44]

Leica MM + Sony A9


  • jcvjcvjcvjcv
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 11-12-2018
Ik heb die winkel sowieso niet in de buurt. Er heen reizen is dan net zo duur (duurder eigenlijk) dan gewoon iets terug sturen / laten op sturen.

Amazon verzendt wel naar Nederland, maar waarschijnlijk met wat uitzonderingen. Ik heb daar een Duits DHL account voor; laat ik spul in een 'Packstation' bezorgen daar. Moet je wel in de buurt van de grens wonen om het aantrekkelijk te houden. Maar ik ben dan ook eerder in Duitsland dan in een grote (>100K) stad.

  • Jazzper
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 11-05 16:44

Jazzper

BB4E^Guerilla

Nog even over die ultra wides. Ik was aan het denken aan een spaarplan richting de Tokina 11-16. Krijg ik zowaar een Nikon 10-24 voor een zeer scherpe prijs aangeboden. Denk dat ondergetekende op zeer korte termijn toetreedt tot het ultrawide kamp :)

webstek // Urenwerk - horlogeblog // mijn fotogear en beste fotos // Instagram @jazzper_nl

Pagina: 1 2 3 ... 9 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee