Toon posts:

Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2012 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 17 Laatste
Acties:
 • 93.945 views
Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2012
Inhoudsopgave

Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er gesproken zal worden over objectieven die passen op de Nikon mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen de ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens de wideangles, de standaardzooms, de medium-telezooms, de long-telezooms, de superzooms, de vaste brandpunten, de macro objectieven en tot slot de fisheye objectieven. In dit topic hebben we gepoogd de meest voorkomende objectieven te behandelen. Exoten zoals de Nikon 200-400/4.0 zul je hier nog niet vinden.

Bij het schrijven van de stukjes voor de objectieven is zoveel mogelijk teruggevallen op gebruikerservaring. Wanneer deze niet voorhanden was, zijn we teruggevallen op het lezen van (meerdere) reviews. Mocht je onoverkomelijke bezwaren hebben/beschikking hebben over essentiële, aanvullende informatie neem dan even contact op met de crew.

Tot slot hebben we objectieven die alleen op camera's passen met een verlengingsfactor van 1.5x voorzien van de aanduiding APS-c (deze objectieven passen dus niet of leveren niet een volledig beeld op een fullframe camera) en objectieven die niet meer nieuw verkrijgbaar zijn (of in de nabije toekomst niet meer) voorzien van de aanduiding EOL (End Of Life).
« · ^Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum (zie Het algemeen beleid en FG Beleid). Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden. Heb je geen idee welk bereik je wilt voor je nieuwe lens? Speel dan eerst even met de Nikon Lens Simulator.

Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere Photozone, Fred-Miranda, SLR-Gear en Photography Review. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Photozone en SLR-Gear richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.

Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een beperkt aantal objectieven die aan je wensen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Geef tot slot ook even een indicatie van je budget.

Mocht je nu al je keuze hebben beperkt tot circa 3 objectieven dan kun je die eveneens in een eigen topic plaatsen. Met de komst van tags kunnen andere gebruikers dit topic dan snel terug vinden en lezen welke afwegingen hiervoor gelden. Dit grote topic is dus meer om mensen een bepaalde richting op te kunnen sturen.Verantwoording
De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een camera met een cropfactor. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, wordt deze verdeling toch aangehouden aangezien het merendeel van de gebruikers met een dergelijke type camera werkt.

Bij het schrijven van dit topic is voor zover we geen reviews hadden van Nikon varianten van bepaalde Sigma/Tamron/Tokina objectieven gebruikt gemaakt van de reviews uit het Canonmount topic. Officieel zijn de resultaten niet één op één vergelijkbaar, maar wij hebben de indruk dat deze verschillen dermate klein zijn tussen de vattingen dat ze voor een eerste indruk prima geschikt zijn.

« · ^


Om een indicatie te geven welke hoek je maakt met verschillende objectieven kun je hieronder een plaatje zien waarop voor verschillende objectieven een kader in dezelfde foto is gezet.

Plaatje afkomstig van Shark.Bait.
Ultragroothoek objectieven beginnen bij 14 mm of minder. Dit zijn objectieven die gebruikt worden om te fotograferen met een uitzonderlijke grote hoek. Bijna alle objectieven in deze klasse kunnen alleen gebruikt worden op cropcamera's. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM APS-c
Een ultra-groothoek voor de APS-C gebruikers, dit extreme bereik zorgt voor een nogal bol frontelement. Het gebruik van filters is daarom niet mogelijk. De bouwkwaliteit is prima en de HSM zorgt voor een snelle en stille AF. Vervorming is vooral op 8 mm aanwezig, net als vignettering. De scherpte is prima, ook wijd open, en CA is geen groot probleem.
pricewatch: Sigma 8-16mm f4.5-5.6 DC HSM (Nikon)
« · ^Nikon AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED APS-c
Deze ultra groothoeklens is naast de bestaande 12-24 van Nikon geplaatst. Het objectief is voorzien van een snelle en stille AF-s motor. De optische prestaties zijn over het gehele bereik goed, muv van de 10 mm stand. Op 10 mm heeft het objectief last van matige scherpte aan de randen. Daarnaast heeft de 10 mm stand last van veel vervorming en bovengemiddelde CA. Vignettering is over het hele bereik redelijk. De prestaties in het bereik 12-24 zijn niet te onderscheiden van zijn duurdere 12-24 broertje, dus het is een zeer aantrekkelijke aanschaf voor de Nikon ultra groothoek schieter.
pricewatch: Nikon AF-S DX 10-24mm f/3.5-4.5G ED
« · ^
Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 EX DC HSM APS-c
De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Nikkor 12-24mm en, hoewel hij een kleine 300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de AF-S-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.
pricewatch: Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM (Nikon)
pricewatch: Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM (Nikon)
« · ^
Tamron SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is relatief nieuw in de line-up (2008) en is geintroduceerd naast de Tamron 11-18mm. Het objectief is alleen geschikt voor gebruik op APS-c camera's. Het is een goedkoop ultra groothoek objectief (UWA) en biedt redelijke prestaties voor het geld. Bij gebruik van het maximale diafragma is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het is aan te bevelen de lens wat af te stoppen naar f/8.0. De bouw en de AF snelheid zijn redelijk tot goed te noemen en de zoomring voelt goed aan. Houdt er rekening mee dat dit objectief niet het meest geschikt is voor architectuur aangezien het op alle standen wat vertekening heeft. Het eindoordeel is dat dit objectief gunstig geprijsd is en daarom een aantrekkelijk alternatief (wel even afstoppen) is voor mensen die weinig gebruik maken van een dergelijk objectief of een beperkt budget hebben. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit dan moet je toch even verder kijken.
pricewatch: Tamron SP AF SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II (Nikon)
« · ^
Tokina AF 11-16 mm f/2.8 AT-X Pro DX APS-c
De bouwkwaliteit van dit objectief is, net als de meeste Tokina's, uitstekend. De lengte van het objectief is constant tijdens het zoomen en focussen. Doordat het maximum diafragma f/2.8 is kunnen sommige bodies daar tijdens de AF voordeel uit halen. Vervorming is aanwezig, vooral op 11 mm, maar redelijk beperkt. Scherpte is op f/2.8 al uitstekend, en topt op f/5.6. Een nadeel: CA is op het gehele bereik helaas behoorlijk aanwezig. Al met al is deze Tokina een zeer interessante optie als je het beperkte bereik en de CA voor lief kan nemen.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8 (Nikon)
« · ^
Tamron SP AF11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c EOL
Dit objectief is inmiddels opgevolgd door de Tamron 10-24. Eén van de redenen is dat veel consumenten voor 10mm van de concurrent gingen. De optische prestaties zijn goed. Het objectief is scherp en heeft weinig last van flares. De zwakste stand is de 11mm met een redelijke hoeveelheid vervorming. Daarnaast heeft de Tamron last van CA. De zwakste punten van de Tamron is echter de bouw (plastic), AF snelheid en geluid. Resumerend is het een objectief dat voor weinig geld te krijgen was (en waarschijnlijk is, op de 2e hands markt) en dat maakt hem zeker een interessante optie!
pricewatch: Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD ASP IF (Nikon)
« · ^
Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 II DG HSM
De opvolger van de originele versie met een compleet nieuwe indeling van de optische elementen. De prestatieverschillen zijn helaas klein. Hoewel de scherpte in het midden goed is, laat de scherpte aan de randen te wensen over. Afstoppen verbetert dat nog wel een eindje. De bouwkwaliteit is goed, er zit een vaste zonnekap op, door het bolle frontelement is het niet mogelijk om filters te gebruiken. Het objectief lijkt behoorlijk gevoelig voor flare, en ook duikt er vrij snel CA op. Vergeleken met de Nikon 14-24 mm valt de prijs erg mee, hoewel je wat lichtsterkte mist met dit objectief. Vooralsnog blijft de Sigma 12-24 op fullframe het objectief met de grootste beeldhoek zonder fisheye projectie.
pricewatch: Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM (Nikon)
« · ^
Tokina AT-X 124 AF f/4 PRO DX 12-24mm f/4 APS-c
De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Nikkor 12-24mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Nikonvariant. Helaas moet dit objectief een AF-S-systeem ontberen, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch iets minder goed (iets waar de meningen over verdeeld zijn), maar voor een lens van deze prijs valt er weinig te klagen.
pricewatch: Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Nikon)
pricewatch: Tokina AT-X 124 PRO DX II 12-24mm f/4 (Nikon)
« · ^
Nikon 14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR
Met dit metalen, weathersealed objectief uit 2007 heeft Nikon een nieuwe legende gecreëerd op het gebied van Ultra Wide Angle objectieven. Dankzij een enorm bol frontelement ziet hij eruit als een nogal fors uitgevallen paddestoel. Nadeel van dit ontwerp is dat er geen filters op passen.
Dit objectief is scherp van rand tot rand, zelfs op f/2.8. Hij is nagenoeg ongevoelig voor flares en ghosting dankzij o.a. de nano crystal coating. De 14-24 heeft een reputatie onder alle pro's, hij is scherper dan de 17-35 f/2.8, en zelfs beter op 14mm dan de nikkor 14mm f/2.8. Zijn reputatie is zo goed dat hij met een convertor op Canon camera's word gebruikt door sommige Canon professionals.
pricewatch: Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED
« · ^Hieronder volgende de objectieven die vallen onder de groothoek-objectieven (beginwaarde van de zoom ligt tussen de 15 en 23 mm). Deze objectieven zijn -met de komst van de cropcamera's- erg populair geworden aangezien zijn omgerekend naar fullframe de standaardobjectieven zijn. Deze objectieven beschikken op een cropcamera over een behoorlijke groothoek en een beetje tele. Ideaal voor huis, tuin en keuken toepassingen.

Groothoekobjectieven hebben het probleem dat de brandpuntsafstand korter is dan de afstand tot de sensor (Engels: 'flange-back distance'). Hierdoor is een relatief simpel ontwerp zoals de 50mm lenzen niet mogelijk, en moet een zogenaamd retrofocusontwerp worden gebruikt, wat meestal meer elementen vereist dan een 'normaal' ontwerp. Waar tele-primes een frontelement hebben dat ongeveer zo groot is als het absolute diafragma (bijv: 85mm f/1.8 heeft een voorelement dat maar een beetje groter is dan 85/1.8= 47 mm) heeft bijvoorbeeld de 14mm f/2.8 overduidelijk een voorelement dat veel groter is dan 14/2.8=5mm. Door deze relatief ingewikkelde ontwerpen zijn dit soort objectieven dan ook meestal niet zo scherp in de hoeken als een tele-prime, en veel flare-gevoeliger dan tele-objectieven. Ook hebben al dit soort ontwerpen last van flinke hoeveelheden coma en astigmatisme die contrastrijke foto's flink kunnen verpesten.Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X Pro FX
Dit objectief is vooral bedoeld als een UWA op een fullframe camera. Met een APS-C camera kom je op een onhandig bereik uit dat tussen UWA en standaard in hangt. De bouwkwaliteit is zoals altijd bij Tokina goed voor elkaar. Het frontelement is net als bij de Nikon 14-24 mm bol, waardoor het niet mogelijk is om filters te gebruiken. De vervorming valt best mee voor een groothoeklens, de scherpte in het midden is ook erg goed. Aan de randen is de scherpte wijd open niet zo goed, afstoppen naar f/5.6 helpt een hoop. CA is altijd een probleem geweest bij Tokina, maar bij dit objectief is dat minder, hoewel nog wel aanwezig. Ook kan er vrij gemakkelijk flare optreden, de AF is snel maar niet superstil. Helaas lijkt de kwaliteitscontrole bij Tokina hier wat steken te laten vallen, waardoor er grote variaties in kwaliteit tussen de verschillende exemplaren kunnen zitten. Heb je een goed exemplaar dan is het een prima objectief dat momenteel slechts de helft van de Nikon 14-24 mm kost.
pricewatch: Tokina 16-28mm F2.8 PRO AT-X Aspherical (Nikon)
« · ^
Nikon AF-S 16-35 f/4G IF ED VR N
Groothoek objectief gepositioneerd tegen de bekende Canon 17-40 f/4 lens. Qua scherpte doet deze lens niet onder voor zijn oudere broer de AF-S 17-35 f/2.8D IF ED. Daar zet hij echter wel tegenover dat deze lens natuurlijk met digitale FX camera's in het hoofd ontworpen is, ook nog eens VR toevoegt en de nieuwste technieken op coating gebied. Hij is echter wel een stop langzamer, wat zich uit in dat de AF-unit in je camera iets meer moeite moet doen, voordeel is dat hij zo'n 250 gram lichter is dan de 17-35. Ook is deze lens weathersealed en van een stevige behuizing voorzien. 17 elementen in 12 groepen (met twee ED-glaselementen, drie asferische lenzen en Nano Crystal-coating) zorgen voor een totaal gewicht van 685 gram. Het diafragma bevat 9 afgeronde bladen. De lens heeft een bruikbare filtermaat van 77mm en een kortste scherpstelafstand van 28cm.
pricewatch: Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR
« · ^
Nikon 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX NIKKOR APS-c
Het eerste objectief met 16mm bereik dat is uitgerust met de VRII technologie. Het 16mm bereik geeft 'm net dat beetje meer groothoek (zeker waardevol omdat het een DX-lens is) en in die zin is het een bijzondere mid-range zoom. De lens is solide gebouwd (metalen mount). De prijs (niet goedkoop, maar ook niet heel duur) en de prestaties (prima, maar de lens is niet zo lichtsterk) maken dat men zich afvraagt wat Nikon nu precies heeft willen toevoegen aan het toch al zo overvolle gamma bij deze lengtes. In het gebruik een prima "walk around" lens die net wat lichter en korter is dan de nog weer wat duurdere 18-200VR die waarschijnlijk nog de geduchtste concurrent is van de 16-85.
pricewatch: Nikon AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 G ED VR
« · ^
Nikon 17-55mm f/2.8G AF-S ED-IF DX Nikkor APS-c
Eén van de meest begeerlijke lenzen op DX formaat. Deze dure lens levert vrij veel waar voor zijn geld. Dankzij de cropfactor wordt dit op DX formaat ongeveer een 25mm ~ 80mm objectief. Het gebruik van ED glas en bijzonder fijne coating zorgt voor minimale flare en chromatische aberratie. De meeste mensen vinden hem ietwat aan de dure kant, maar wie voor absolute scherpte, contrast, helderheid (zelfs wide open!) gaat, is met deze lens het beste uit.
pricewatch: Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8 AF-S DX
« · ^Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX OS HSM APS-c
De tegenhanger van de Tamron 17-50 VC. De bouwkwaliteit is vrij goed, en vanaf f/4 is de lens erg scherp. HSM zorgt voor een snelle en vrij stille autofocus. De Optical Stabilizer geeft ongeveer 4 stops stabilisatie. Van CA heeft dit objectief maar weinig last. De prijs is wel vrij fors vergeleken met de Tamron
pricewatch: Sigma 17-50mm F2.8 DC EX OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 17-70 f/2.8-4 DC Macro APS-c EOL
De Sigma 17-70 is een tijd lang een zeer veel verkocht objectief geweest. Het is goed scherp over het hele bereik, heeft een aantrekkelijke bereik en lichtsterkte en heeft een -beperkte- macro functionaliteit. De bouw is behoorlijk goed. Het zwakke punt is de 17 mm stand en heeft objectief heeft een beetje last van CAs en vignettering. Een aanrader in dit bereik en in deze prijsklasse!
« · ^
Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c
Op het moment van schrijven is de lens twee maanden geïntroduceerd waardoor er nog niet veel informatie over te vinden is. Op papier is het een goede vervanging voor de kitlens. Het iets grotere bereik, betere lichtsterkte, interne stabilisatie (+/- 4 stops) en HSM maakt het een begeerlijke lens. Doordat je kan scherpstellen op onderwerpen op 4.7cm vanaf het uiteinde van de lens kan je er ook nog aardig close-up mee fotograferen. Het focussen gebeurd intern dus het gebruik van polarisatie filters is makkelijk. De kwaliteit is zoals eerder vermeld nog niet veel over te zeggen, als er meer bekend is zal dit stukje worden aangepast. Een vermelding in de pricewatch is ook nog niet aanwezig.
« · ^
Tamron SP AF 17-35mm f/2.8-4.0 Di LD ASP IF EOL
De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt werd verklaarbaar door de aantrekkelijke prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Op een fullframe camera is het objectief niet echt te gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone. Daarnaast zijn er inmiddels veel nieuwere objectieven bijgekomen met aantrekkelijkere specificaties, prijs en prestaties.
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Een erg populaire lens, wereldwijd eigenlijk. Net nieuw op de markt kreeg hij meteen goede recensies, een fijn contrast en goed scherp op alle diafragma's, waren de conclusies. En niet onterecht. Bijna iedereen die hem kent is er lovend over. Hij heeft een vlotte AF, degelijke bouw en is optisch erg goed.
Nadelen van de lens zijn zijn zwakkere bokeh in moeilijke situaties en het front van de lens die wel eens speling kan krijgen. Dit laatste is goed op te lossen en daarvoor kan je hier een how-to zien. Algemeen is dit de populairste lens in zijn markt (budget lichtsterke standaard lens).
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD ASP IF (Nikon)
« · ^Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is door Tamron naast de populaire 17-50/2.8 geplaatst en is voorzien van Tamrons beeldstabilisator. Wat prestaties betreft presteert dit objectief slechter dan de versie zonder VC. Er is meer vervorming op 17 mm, en de scherpte buiten het midden op f/2.8 valt ronduit tegen. Wel heeft deze versie wat minder CA dan zijn oudere broertje. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs ongeveer 60 euro in het nadeel van de versie met VC. Als stabilisatie niet belangrijk voor je is ben je beter af met de Tamron 17-50 zonder VC of met de Sigma 18-50 f/2.8. De Sigma 17-50 f/2.8 OS en Nikon 17-55 f/2.8 presteren duidelijk beter dan deze lens, maar zijn ook veel duurder. Kortom: wil je een gestabiliseerde lichtsterke standaardlens en is je budget niet zo hoog, dan is dit objectief zeker een goede optie.
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm Ni F/2.8 SP Di II VC (Nikon)
« · ^Nikon 18-35mm f/3.5-4.5D ED NIKKOR
Dit objectief is het goedkope broertje van de 17-35 f/2.8. Het prijsverschil zit hem in de variabele maximale opening, het ontbreken van een AF-S motor, de 4 graden minder kijkhoek, minimale scherpstelafstand die 5cm minder dichtbij is, en dat dit objectief ongeveer de helft lichter is.
Filtermaat is 77mm, maar vanwege de groothoek van 100 graden is het wijs om niet al te dikke filters hierop te schroeven. De bouw is goedkoop aanvoelend plastic, behalve het glas en de mount. De voorste lens is vrij bol van vorm, wat logisch is gezien de groothoek. Bijgeleverde zonnekap is van goedkoop aanvoelend plastic gemaakt. De lens is lekker scherp in het midden, wat minder in de hoeken (op FF). Voor de prijs is de prestatie goed te noemen, maar niet één van Nikon's meesterwerkjes qua scherpte. Na het dichtknijpen van het diafragma wordt de hoekscherpte acceptabel. Contrast en kleuren zijn goed.
pricewatch: Nikon AF 18-35mm f/3.5-4.5D ED Zoom
« · ^
Nikon (Nikkor) 18-55mm f/3.5-5.6G (AF-S, DX) APS-c
Dit is de goedkoopste kitlens die bij alle body's onder de D300 als kit geleverd kan worden. Dit objectief is een zeer klein en licht objectiefje. De typeaanduiding belooft meer dan dat het waar kan maken. In de type aanduiding staat bijvoorbeeld AF-S, wat normaal gesproken staat voor een stille en zeer snelle Autofocus Helaas staat die AF-S hier totaal niet voor snel, alleen voor stil.
De bouwkwaliteit is ook niet alles, het objectief is voornamelijk van plastic gemaakt wat duidelijk voelbaar is. Maar voor het geld geen slecht objectief. Alleen Pentax maakt een betere kitlens dan deze Nikkor.
Er is een versie I en II van deze lens waar vrijwel geen verschil tussen zit. De VR is een andere lens die we apart gaan bespreken.
De lichtsterkte houdt ook niet over en is verlopend. Het frontelement draait tijdens het focussen en de focus ring is vrijwel onbruikbaar. Als je je daar overheen weet te zetten heb je een lens die, zeker iets afgestopt, toch erg scherp is en heel acceptabele kleuren en contrast laat zien.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6GII
« · ^
Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G AF-S VR DX NIKKOR APS-c
Dit is de nieuwe standaard kitlens voor de goedkopere Nikon dSLR bodies. Ten opzichte van zijn voorganger is het voorzien van een VR unit. Het presteert precies zoals je van een kitlens kunt verwachten. De scherpte is dik in orde (wordt wat minder goed op 55 mm), heeft op 18 mm last van tonvormige vervorming, een klein beetje vignettering en wat meer last van CA. Door de VR unit heeft dit objectief een enorm hoog bang-for-the-buck gehalte. Een absolute aanrader voor een goedkopere Nikon dSLR body!
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR
« · ^
Nikon AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF APS-c
Dit objectief wordt als kitlens aangeboden bij diverse bodies. Het objectief was een van de eerste DX objectieven op de markt en was lange tijd de kitlens voor de instap dslrs van Nikon. Het objectief beschikt over AF-S, welke in tegenstelling tot de 18-55 wel een volledig AF-S systeem is, dus wel een stille en snelle autofocus. Scherpte, detail en kleur/contrast is over het algemeen vrij goed. Het belangrijkste gemis van dit objectief is een VR unit. Tegenwoordig wordt vaker de 18-105 VR als kitlens met dSLRs meegeleverd. Desondanks blijft dit objectief een prima bruikbaar stuk glas.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF
« · ^
Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR APS-c
Een van de nieuwste kitlenzen van Nikon. De lens combineert een enorm zoombereik met VR en een aantrekkelijk prijskaartje. De bouwkwaliteit is heel behoorlijk, stukken beter dan de 18-55 en ongeveer gelijk aan de 70-300VR. De zoomring gaat soepel genoeg en zal niet snel last krijgen van zoomcreep. Wat wel opvalt is dat er minder draai nodig is naarmate het einde van het zoombereik in zicht kom. M.a.w. het stuk van 70-105mm is veel minder ver draaien dan van 18-70mm. De scherpstelring is heel bruikbaar en de AF-S is ook echt AF-S. VR lijkt VR I te zijn, 3 stops voordeel is echt de limiet.
In het gebruik is dit een fijne alleskunner. Tonvormige vervorming is heel duidelijk aanwezig op 18mm maar verdwijnt rap en gaat over in lichte kussenvormige vervorming tegen het einde van het zoombereik. De gemiddelde gebruiker zal echter alleen in het stuk 18-24mm vervorming merken en dat is makkelijk te corrigeren. Kleuren zijn betrouwbaar neutraal met een hele lichte neiging tot warm. Focus is snel en zeker al is er aan het einde van het zoombereik een lichte neiging tot hunten in weinig licht.
Zwakke punt van deze lens is flaring. Zodra je de zon in je beeld hebt kun je op een flare rekenen en verlies je drastisch scherpte. Dit komt wellicht omdat het veel glas is in een vrij korte lens. De lens wordt geleverd met een zonnekap, het is aan te raden om die te gebruiken. Hou je rekening met dit zwakke punt dan heb je een prettige allround lens.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c EOL
De Sigma is een stop sneller, zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de standaard 18-55 kitlens. Het objectief veel last van CA, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels (met een 8MP sensor) volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. De lens is opgevolgd door onderstaande lens
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro APS-c
Deze lens is een verbeterde versie van de non-Macro uitvoering die berucht was om zijn CA.
De macro-toevoeging is volgens de puristen onterecht (geen 1:1 verhouding mogelijk), maar met een goede 1:3 is het een leuke toevoeging aan deze lichtsterke zoomlens. De CA is zeer beperkt en ook flares zijn een zeldzaamheid. Scherpte wide-open is in het centrum zeer goed, maar de uiterste hoeken zijn wat soft. De focusmotor is geen HSM uitvoering, maar toch erg snel en niet lawaaiig. De bokeh is voor een 7-bladig diafragma mooi zacht te noemen. De bouw van de lens is ondanks het gebruik van veel plastic erg stevig.
pricewatch: Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM APS-c
Een leuke, betaalbare kitlens van Sigma voorzien van een beeldstabilisator en snelle motor. Dit objectief moet concurreren met de Nikon 18-55VR en dat doet dat heel behoorlijk. Qua scherpte is de Sigma vergelijkbaar met de Nikon. Het objectief is voorzien van een snellere motor en is iets lichtsterker. Het zwakke punt van dit objectief is de 18 mm stand (vervorming, vignettering en CA). Verder zijn de prestaties iets afgeknepen wat beter dan bij gebruik van het maximale diafragma. De Sigma presteert wat beter dan de Nikon 18-55VR op de 55 mm stand. Helaas zit het -logischerwijs- niet in een standaardkit en zullen velen voor de Nikon variant gaan, maar de Sigma is een waardig alternatief.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8-4.5 DC OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 18-50/3.5-5.6 DC Digital APS-c EOL
Dit objectief is geïntroduceerd voor de komst van de 18-55. De prestaties tov de eerste versie van dat objectief zijn vergelijkbaar. Redelijke randscherpte, maar wel last van vervormingen, vignettering en CAs. Gezien de prijs van de Nikon 18-55 VR is deze laatste duidelijk de veel betere keuze.
« · ^Deze objectieven beginnen bij 24 mm en worden het meest gebruikt door mensen met een fullframe camera. Op een cropcamera zijn ze voor de meeste gebruikers minder nuttig wegens het ontbreken van groothoek. Dit heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren weinig vernieuwing in dit segment heeft plaats gevonden. De verwachting is dat dit met het goedkoper worden van de fullframe camera's de komende jaren wel weer zal veranderen.


Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED
Dit objectief van bijna 1 kilo werd in 2007 geïntroduceerd ter vervanging van de Nikkor 28-70 AF-S. Dit is één van de eerste objectieven die uitgerust werd met Nikon's nieuwe nano crystal coating, die interne reflecties en ghosting tegengaat. Voor een standaard objectief heeft dit objectief zeer weinig last van CA. Klein nadeel is enige tonvervorming aan het 24mm eind op FF. Ook kan er richting het tele eind wat vignettering optreden wijd open. Door het dichtdraaien van het diafragma wordt dit verminderd.
Voor de rest is het een dijk van een objectief. Solide bouw, met stevige zonnekap. Het objectief wordt iets langer bij inzoomen, wat door de bijgeleverde zonnekap verborgen blijft (die wordt op het niet telescoperende gedeelte van het objectief vastgemaakt). Er zit ook een aparte semi zachte opbergtas bij.
Kleurverzadiging en contrast zijn heerlijk, snelle autofocus, scherpte is extreem goed, en wordt naar f/4 toe alleen maar beter. De hoekscherpte is vrij goed tot uitstekend naarmate het diafragma dichtgedraaid wordt.
pricewatch: Nikon AF-S 24-70mm f/2.8G ED
« · ^
Nikon AF-S 24-120mm f/3.5-5.6 AF-S G VR IF-ED
Éen van de allereerste consumenten VR objectieven van Nikon. Het objectief heeft redelijke recensies gekregen. De bouwkwaliteit is niet geweldig doordat er gebruik gemaakt is van goedkoop plastic op sommige punten. En er blijkt nogal een kwaliteitsverschil te zijn qua plastic tussen de verschillende objectieven dus het is een beetje uitkijken bij het kopen.
pricewatch: Nikon AF-S 24-120mm f/3.5-5.6 AF-S G VR IF-ED + HB25
« · ^Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR
Deze lens is wat bereik betreft een prima walkaround lens voor de fullframe fotograaf. De bouwkwaliteit is over het algemeen erg goed, alleen de focusring is nogal klein en heeft wat speling. De lens heeft een aantal minpunten die bij alle lenzen met een groot bereik opspelen: vervorming op 24 mm, de resolutie op het tele-eind en CA. De resolutie in de hoeken is nog wel verhelpen door af te stoppen, bij de CA helpt dat niet. Scherpte in het midden is wel op een constant hoog niveau. Een stevig gebouwde lens dus, met wat minder stevige optische prestaties.
pricewatch: Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR
« · ^
Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM
Sigma biedt met deze lens een redelijk betaalbaar lichtsterk standaard zoomobjectief. De bouw is zeer goed te noemen, de focus- en zoomring bewegen soepel maar niet licht. Het focussen gaat snel en stil, maar er zijn nogal wat exemplaren met front-focus, dus let hier op bij aanschaf. De scherpte op f/2.8 is redelijk te noemen, maar mist nog wat contrast vergeleken met de Nikon 24-70mm f/2.8G ED. Vanaf f/4 neemt de scherpte, vooral ook in de hoeken, toe tot uitermate bruikbaar niveau. Voor ongeveer 700 euro heb je een degelijk objectief wat zeer draagbaar is en een mooie bokeh geeft bij f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG MACRO
De Sigma 24-70 is een veel verkocht objectief dankzij de prijs en het snelle diafragma. Met zijn f/2.8 is dit een van de goedkoopste snelle standaardzooms, samen met de Tamron 28-75 die hierna besproken wordt. Het objectief is redelijk scherp, maar een van de grote nadelen is de AF-motor. Het ding produceert behoorlijk wat lawaai en echt snel kan je het scherpstellen ook niet noemen. Ook het wisselen van autofocus naar handmatige focus gaat zeer vreemd; met een dubbel klutsmechanisme. Dit kost alleen maar extra tijd en de kans om de focusmotor te slopen wordt behoorlijk wat groter.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG Macro (Nikon)
« · ^
Nikon AF-S 28-70mm f/2.8 D IF ED EOL
De enige niet-DX lens die AF-s is in het standaard zoom klassement. Exorbitant duur en op DX formaat camera's misschien een wat rare focal length (42-105mm), maar wel een stukje glas om van te smullen. Voor de meeste mensen is het de investering niet waard. Deze lens ligt ongeveer in dezelfde kwaliteitsrange als de 17-55 2.8.
Uiteraard zou dit objectief wel heel erg geschikt zijn om gebruikt te worden in een eventuele toekomstige Fullframe 35mm body.
« · ^
Nikon AF 28-80 f/3.3-5.6 EOL
Dit is het objectief welke jaren als 'kit' is geleverd bij de verschillende Film bodies van Nikon. Ook werd dit objectief regelmatig aangeboden als 'kit' bij de D70 als goedkoper alternatief voor de 18-70(welke optisch beter is en een logischer bereik heeft). Het objectief is geen hoogvlieger en is qua bereik over het algemeen niet echt interessant op een huidige Nikon DX body.
« · ^
Tamron SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF
Een van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zeer scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijd open. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat. Het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het
advies.
pricewatch: Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF (Nikon)
« · ^
Nikon AF 35-70mm f/2.8D EOL
De voorganger van de AF-S 28-70 2.8, dit objectief werd heel veel gebruikt op camea's van pers fotografen. Het objectief is optisch erg goed en doet weinig onder voor de nieuwere 28-70.
« · ^
Deze objectieven hebben een zoombereik tot 300 mm en zijn de meest gebruikte teleobjectieven. Ze zijn ideaal voor bijna alle toepassingen waarbij tele noodzakelijk is, muv vliegtuigen, kleine dieren en bepaalde vormen van sport. Zoals hieronder duidelijk zal worden is het aanbod erg groot, evenals het verschil in mogelijkheden en kwaliteit.Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c EOL
Een vreemde eend in de bijt qua bereik is deze lichtsterke tele-zoom. De wijde kant sluit prima aan op de vele wideangle zoomlenzen, maar het beperkte tele-bereik maakt hem wat minder geschikt voor het sterk dichterbij halen van neushoorn op 100m afstand. De scherpte van deze lens is goed in het 50-120mm bereik, maar op 150mm is het beter om af te stoppen naar f/4. Ondanks dat is het een zeer prettige lens door zijn compacte en stevige bouw met interne zoom. De HSM zorgt voor een snelle en stille autofocus en het 9-bladige diafragma zorgt voor een zeer mooie bokeh. Momenteel is alleen type II van dit objectief nog verkrijgbaar. De verschillen met type I zijn niet noemenswaardig.
« · ^
Sigma 50-150mm APO F2.8 EX DC OS HSM APS-c
Op dit moment is er weinig bekend over de optische prestaties van dit objectief en is er ook geen pricewatch vermelding. Zodra er meer bekend is, wordt hier meer informatie geplaatst.
« · ^
Nikon 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX NIKKOR APS-c EOL
Dit objectief is officieel EOL en is vervangen door de VR variant. Derhalve is het alleen nog verkrijgbaar op de 2e hands markt. Het objectief is gemaakt om te passen op de D40/D60/D3000 serie camera's en sluit netjes aan bij een standaard 18-55. Het objectief is voorzien van een AF-S motor en heeft dus een werkende AF bij gebruik op bovenstaande camera's. Het is een van de meest betaalbare telezoom objectieven voor Nikon. Qua optische kenmerken is het objectief uitstekend. Ook heeft het een interne focus, waardoor het front element niet draait. De zwakke punten van dit lensje zijn een gebrek aan VR, ernstige vignettering bij gebruik van grote diafragma's en een matige bouwkwaliteit. Dit objectief is aan te bevelen als het erg goedkoop wordt aangeboden. In andere gevallen is de nieuwe VR variant een betere keuze.
« · ^
Nikon 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX NIKKOR APS-c
Optisch gezien ietsje minder randscherpte dan zijn oude broertje. Ook heeft dit objectief iets meer last van CA. De vignettering is minder dan bij de oude variant, maar nog steeds bovengemiddeld. De simpele reden om dit objectief te kopen is dat het optisch goed in elkaar zit en voorzien is van een VR unit. Ook is de bouw aanmerkelijk beter dan die van zijn oude broer. Dit objectief is in het goedkope telezoom segment de keuze voor Nikon.
pricewatch: Nikon AF-S DX 55-200mm f/4-5.6 VR
« · ^Nikon 55-300mm f/4.5-5.6G AF-S ED VR APS-c
Een nieuwe kitlens van Nikon. De lens hangt wat prijs betreft tussen de 55-200 VR en 70-300 VR in. Over de prestaties is nog niet erg veel bekend. Net als bij de meeste budget telelenzen is de scherpte tot 200 mm heel aardig, daarna een stuk minder. De AF-snelheid is niet heel snel. De 70-300 VR is niet veel duurder, dus het is aantrekkelijk om voor iets meer dat objectief te nemen.
pricewatch: Nikon AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR
« · ^
Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c EOL
Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te
leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.
« · ^
Tamron AF55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro APS-c
Dit objectief is een bijzonder gunstig geprijsd, klein en licht objectief. De optische prestaties zijn redelijk en wanneer je de prijs in gedachten neemt zelfs goed. Je zult dit objectief duidelijk moeten afstoppen naar een kleiner diafragma om goede scherpte te behalen. De macro vergroting is geen echte macro, maar 1:3,5. Leuk voor erbij, geen reden om hem ervoor te halen. Al met al een aanrader voor mensen met een zeer klein budget die toch een aanvulling zoeken op hun standaard 18-55. Als je wat ruimte hebt in je budget is een Nikon 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX NIKKOR een aanmerkelijk betere keuze.
pricewatch: Tamron AF 55-200mm f/4.0-5.6 Di II LD Macro (Nikon)
« · ^
Nikon 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor EOL
Dit objectief werd in 2009 vervangen door een nieuwere versie. Het weegt anderhalve kilo, bevat vijf stuks ED glaselementen, en behoorde tot de standaard uitrusting van menig professional, ondanks de hoge prijs van zo'n 1650 euro.
Het is een 'snel',solide aanvoelend objectief van metaal met weathersealing. Focussnelheid is snel en stil met de ingebouwde 'silent wave motor'. De VR kan tot 3 stops opvangen bij het uit de hand schieten. Contrast en kleur zijn subliem en de bokeh is zijdezacht, wat dit een uitstekende portretlens maakt, ondanks de minimale scherpstelafstand van 1.5 meter.
Op FX zijn de hoeken minder scherp tot ronduit zacht en is er (uiteraard) wat vignetering op f/2.8, wat geen probleem is voor de profs die dit objectief gebruiken. Bij f/5.6 is die nagenoeg verdwenen.
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II
Dit objectief uit 2009 is de zevende generatie van zijn soort. Vebeteringen op de oude 70-200 zijn de vibratie reductie en toevoeging van de Nano-Crystal-Coat om ghosting en flare te minimaliseren. Hierbij heeft dit objectief minder last van vignetering.
Echter, het objectief heeft nogal wat kritiek losgeweekt op internet.
Het is nl. gebruikelijk dat fabrikanten de brandpuntsafstanden meten als het objectief op oneindige focus staat. En bij dit objectief is hij op oneindige focus 192mm. Maar als hij scherpgesteld is op een onderwerp dat op anderhalve meter staat is de werkelijke brandspuntafstand maar 134mm. Hij "ademt" dus veel. Voor sommigen een probleem, voor anderen niet. Voorts zou er intern een beschadigde schroefdraad zijn die niet op alle objectieven voorkomt. Volgens de fabrikant is niks aan de hand.
Het objectief presteert toch erg goed. Hoekscherpte op FF is beter dan zijn voorganger met het summum op f/8, hij heeft een stuk minder last van vignetering, en de VR II is merkbaar beter. De bokeh, die op zich al zijdezacht was is ietsie mooier geworden. Flare, ghosting en vervorming zijn minimaal (beetje ton vorming op 70mm en beetje kussenvorming op 200mm).
pricewatch: Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II
« · ^
Nikon AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/4-5.6G
Dit goedkope objectief is bijna geheel van plastic gemaakt en heeft zelfs een plastic mount. Scherpstellen gebeurt door de in camera focus motor, en daarbij draait de voorkant van het objectief mee. Er zitten geen ED lenzen in verwerkt, en dat is aan relatief hoge mate van CA wel te zien. Voor portretten geen slechte keus, voor scherpe landschappen is het beter om naar f/11 te diafragmeren en eventueel een statief te gebruiken om nog enige scherpte te kunnen krijgen. Op het lange eind heeft deze lens last van kussenvorming.
pricewatch: Nikon AF 70-300mm f/4-5.6G AF
« · ^
Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR
Na de 70-300G en ED is dit de 3e 70-300 zoomlens die nikon produceert. De lens heeft een totaal nieuw ontwerp waarbij alleen het bereik en het gebruik van ED glas nog doet denken aan z'n voorgangers. AF-S op deze lens is ook echt volwaardig AF-S wat vrijwel geruisloos werkt en de gebruiker in staat stelt om correctie's op de scherpstelling te doen terwijl de lens in AF modus werkt. De scherpstelring is van een behoorlijk formaat maar zit wel vrij dicht bij de body. De zoomring is fors en zoomt enigszins zwaar maar wel soepel en constant door het hele bereik. De mount is van metaal en voorzien van een rubber ring om meer bestand te zijn tegen de elementen. De lens wordt compleet met zonnekap en een buideltje geleverd.
In gebruik is duidelijk te merken dat dit een AF-S lens is, focussen gaat rap en behoorlijk betrouwbaar. Hunten komt sporadisch voor in omstandigheden met erg weinig licht. De VR II techniek doet z'n werk prima, de 4 stops die geclaimd worden zijn zeker haalbaar, maar kan wel voor een enigszins onrustige bokeh zorgen. Zonder VR aan is de bokeh netjes maar niet spectaculair.
Scherpte is van 70 to 200mm uitstekend, daarboven zwakt het iets en moet je afstoppen. Zelfs wijd open is de scherpte in het midden van het beeld nog erg acceptabel. CA en vervorming zijn zoals je kan verwachten van een lens in deze klasse heel aardig onder controle.
Bij de introductie was deze lens relatief prijzig maar de lens is nu gezakt naar een dusdanig prijsniveau dat hij een aantrekkelijk alternatief is voor de 3rd party 70-300 lenzen.
pricewatch: Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6G IF ED VR
« · ^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG IF APO HSM (II) (Macro)
De Sigma is van de EX serie, dat betekend dat hij oerdegelijk is gebouwd, vergelijkbaar met de duurdere Nikkor AFS objectieven. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de AFS-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Nikkor AFS-motor is wel een stuk rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel. De Sigma levert een f/2.8 diafragma voor een veel lagere prijs dan dat een vergelijkbare Nikkor dat doet. Dit objectief is dan ook zeer populair door haar prijsstelling. Optisch is de Sigma redelijk te vergelijken met de Nikkor 80-200, hij is iets minder wide-open, maar op f4 zeer vergelijkbaar.
Er is ook een nieuwere uitvoering welke niet alleen beschikt over de DG coating (Digitale Coating) maar ook over een 'macro' stand waardoor er kan worden gefocust vanaf 1 meter in plaats van 1.8 meter. Het nieuwe objectief lijkt qua optische prestaties iets achter te liggen op zijn voorganger.
pricewatch: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II (Nikon)
« · ^Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
De opvolger van het objectief hierboven zit. Nieuw is de optische stabilisatie, Sigma claimt tot 4 stops. De scherpte is op f/2.8 nog niet geweldig, maar op f/4 al veel beter. Op fullframe is verder afstoppen nodig om aan de randen een acceptabele scherpte te krijgen. Van CA heeft dit objectief maar nauwelijks last. Vignettering is op APS-c geen probleem, op Fullframe wordt het duidelijk merkbaar op f/2.8. Een minder punt is dat het objectief erg gevoelig is voor flare. De HSM zorgt voor een stille, maar niet heel snelle autofocus. De prijs van deze versie met OS is veel hoger dan de versie zonder, bijna een factor 2!
pricewatch: Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro EOL
De minder bekende en goedkopere broer van de Sigma 70-300 APO macro. Dit objectief presteert behoorlijk bij een klein diafragma (f/11). De prestaties zijn beter aan de korte zijde van het objectief. Hoe verder je inzoomt, hoe minder resolutie je overhoudt. De macro-stand heeft een vergroting van 1:2 en werkt naar behoren tussen de 200 en 300 mm. Dit objectief is met name interessant voor mensen die macro in hun tele willen hebben en een klein budget hebben. Anderen wordt geadviseerd even verder te kijken.
pricewatch: Sigma 70-300mm f4-5.6 DG Macro (Nikon)
« · ^
Sigma 70-300/4-5.6 APO DG macro
Deze lens is door z'n prijs een veel verkochte eerste telelens. In de prijsklasse is er eigenlijk alleen nog concurrentie van de tamron en de enkele nikon 70-300G die nog in de winkels zijn blijven liggen.
Scherpstellen gaat niet buitengewoon snel en, mede door de vrij geringe diameter van 58mm, wil hunten regelmatig voorkomen. Er is enige vervorming waarneembaar in het stuk 70-100mm maar dit is niet onoverkoombaar. In hoge contrast situatie's is de lens wijd open geneigd om wat CA te produceren. Scherpte is goed van 70-230mm, daarboven is 2 stops afstoppen een noodzaak. Mits voldoende afgestopt is de lens in staat om heel scherpe platen te produceren op 300mm, contrast laat dan wel iets te wensen over.
Focusring is groot genoeg om bruikbaar te zijn en werkt prettig. De zoomring is erg stug. Een zonnekap wordt meegeleverd, gebruik is, zeker in goed licht, een noodzaak anders is de lens flaregevoelig en heeft het contrast erg te lijden. Als deze eigenschappen eenmaal duidelijk zijn is dit een telezoom met een goede prijs/kwaliteit verhouding die bij voldoende licht knappe foto's kan produceren. Voor snel bewegende objecten en gebruik in schemerige omstandigheden schiet deze lens echter tekort. (Haha woordspeling)
pricewatch: Sigma 70-300mm f4.0-5.6 DG APO Macro (Nikon)
« · ^
Sigma 70-300mm f4-5.6 DG OS
De opvolger van de oude vertrouwde budget telezoom van Sigma, de 70-300 DG (non-apo design).
Deze nieuwe telg, met optische stabilisatie heeft een nieuw optisch design gekregen, waardoor hij beter presteert dan zijn voorganger. Zo is de CA dusdanig laag dat het niet storend is en is hij een stuk scherper.
Wel blijft hij, net als andere budget telezoom lenzen, beter presteren wanneer je hem een stopje afstopt.
Zijn stabilisatie en compacte design maakt hem breed inzetbaar, ook om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. De bouw en finish van de lens zijn bovengemiddeld goed voor zijn klasse, de bokeh (onscherpte rendering) is prima en hij kan vrij dichtbij focus (close-up mogelijkheden, geen echte macro).
Zijn minder sterke punten zijn punten die je bij veel budget lenzen vind, een relatief trage focus (lang focuspad), draaiend frontelement en zoals gezegd wat softer wide-open.
pricewatch: Sigma 70-300mm F4-5.6 DG OS (Nikon)
« · ^
Tamron AF70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro
De Tamron 70-200/2.8 is alles wat je van een 70-200/2.8 mag verwachten; optisch dik in orde op alle optische vlakken. Dit is een werkpaard voor een professional, dus hij moet gewoon goed zijn. Extra voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn het relatief lage gewicht, de korte minimale scherpstelafstand en de relatief lage prijs. Het objectief heeft eigenlijk maar één nadeel: de luidruchtige en relatief trage AF motor.
pricewatch: Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro (Nikon)
« · ^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD EOL
Dit objectief is opgevolgd door de Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Dit objectief moet het doen zonder de macro functie en mist de Di coating. Het objectief dient afgestopt te worden naar f/8 voor goede resultaten. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig.
« · ^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
Dit objectief is de opvolger van de Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 LD. Het is een goedkoop teleobjectief met zeer redelijke prestaties. Het objectief wordt boven de 200 mm duidelijk minder scherp, maar levert zelfs dan nog redelijke prestaties. De scherpte onder de 200 mm is zelfs goed. Zoals te verwachten is bij een objectief in deze prijsklasse is CA wel een probleem. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig. Het leuke van dit objectief is de 1:2 macro vergroting die je ermee kunt halen.
pricewatch: Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro (Nikon)
« · ^Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD
Een nieuwe lens van Tamron, en de eerste met de zogenaamde USD-motor aan boord. Deze "Ultra Sonic Drive" zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. De scherpte van deze lens lijkt behoorlijk goed te zijn, ook voorbij de 200mm. Algeheel lijken de optische prestaties zich te kunnen meten met de Nikon 70-300 VR, waar deze financieel ook in de buurt ligt. De AF-S van de Nikon is wel iets sneller dan de USD van de Tamron.

pricewatch: Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD (Nikon)
« · ^
Nikon AF 80-200mm f/2.8D AF
De Nikkor AF 80-200 is een lichtsterk tele-zoom objectief, het objectief beschikt over een constante maximum diafragma van f/2.8 over het gehele bereik.
Het objectief is voorzien van maar liefst 3 ED-glas elementen, deze garanderen een superieure optische kwaliteit.
Dit objectief is in verschillende uitvoeringen geweest, een schuifzoom versie die optisch niet onderdoet voor de nieuwere modellen. Het objectief heeft later een upgrade gekregen naar een draaizoom uitvoering, daarbij is de autofocus sterk verbeterd. Er is daarna nog een extra uitvoering gekomen van de 80-200, een AFS uitvoering, deze versie beschikte over de silent-wave motor zoals de naam al deed vermoede. Het optisch is hij ook wat verder fijngeslepen. De AF-S uitvoering is niet meer nieuw te krijgen.
De schuifzoom versie kan je voor rond de 300 a 500 euro 2e hands vinden, de draaizoom uitvoeringen zijn een stuk prijziger.
Het objectief staat bekend om zijn superieure optische prestaties, die niet onderdoen voor de nieuwere AFS 70-200 f/2.8 G.
pricewatch: Nikon AF 80-200mm f/2.8D AF
« · ^
Tokina AT-X 828 AF PRO 80-200mm f/2.8 EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Zoals bijna alle Tokina objectieven is het zeer solide gebouwd, is het objectief erg scherp en heeft het wat meer last van CA dan de concurrentie. Het belangrijkste nadeel van het objectief is de relatief trage AF motor, het belangrijkste voordeel is de prijs.
« · ^
Sigma 100-300/4 EX APO DG EOL
Een onvolprezen stuk glas van Sigma. Een lens die qua bouw niet onderdoet voor de toplenzen van Nikon, ook niet qua optische prestaties ook niet. Ragscherp, ook op 300mm f/4. Ontzettend fijne lens, die fysiek helaas wel vrij fors is, nog een stapje groter dan de 70-200's van de verschillende merken. Zijn bereik van 100-300mm maakt hem geschikt voor het echte tele werk, van vogels en wildlife. Voor portretten e.d. is hij veel te groot en lomp.
Zijn constante diafragma van f/4 maakt hem tevens geschikt voor een teleconverter, met behoud van AF op een consumenten dslr. Daarbij komt nog eens dat de AF in dit objectief bijzonder rap zijn werk doet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, hij mist een beeldstabilisator. Heb je een stevig stukje glas nodig en is 300mm wat je nodig hebt, dan is deze lens een echte aanrader.
« · ^
Sigma 120-300mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
Dit is een update van de "oude" 120-300mm f/2.8 welke geen stabilisatie had. Qua centrumscherpte kan deze zoomlens goed meekomen met de primes, maar de randen komen op fullframe wat te kort t.o.v. de primes. De bokeh ziet er goed uit en de CA is zeer goed onder controle. Wie een betaalbare 300mm f/2.8 met stabilisatie zoekt en ook nog de flexibiliteit van een zoom erbij krijgt, is dit zeker een objectief om te overwegen.
pricewatch: Sigma 120-300mm f/2.8 EX DG APO OS HSM (Nikon)
« · ^Deze zoomobjectieven lopen door boven de 300 mm waar de consumentenobjectieven meestal ophouden. Vaak worden deze objectieven dermate groot dat ze voorzien zijn van een statiefgondel. Hiermee wordt het zwaartepunt van de combinatie camera en objectief wat naar voren geplaatst waardoor de balans veel beter wordt. De toepassing van deze objectieven ligt met name in het gebied van sport en dierenfotografie. Als het in je budget past word je erg blij als je een dergelijk objectief mee kunt nemen op safari bijvoorbeeld.Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM EOL
De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Dit objectief was 10 jaar geleden een van de weinig objectieven in dit bereik en was ook nog eens zeer betaalbaar. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste. In tegenstelling tot 10 jaar geleden is dit objectief tegenwoordig niet meer de enige logische keuze; er zijn een aantal objectieven bijgekomen in hetzelfde bereik. Met name de Sigma 150-500 is een zeer aantrekkelijk alternatief.
« · ^
Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM
De opvolger van de versie zonder OS. Sigma claimt dat er tot 4 stops winst kan worden behaald. De HSM zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. Toch wil de autofocus nog wel eens zijn doel missen, wat veroorzaakt kan worden door het maximale diafragma van f/6.3 in het telegebied. Het objectief komt overigens alleen in de buurt van de 500mm als er op oneindig wordt gefocust. Dichterbij zit het meer rond de 400mm. Vooral richting de 500mm heeft het objectief ook last van CA. De scherpte is in het midden vrij goed voor een zoomlens. Aan de randen is afstoppen vereist voor betere prestaties. Filters kopen is wel een uitdaging met een diameter van 95mm!
pricewatch: Sigma 50-500mm f4.5-6.3 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF
De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de Nikkor 80-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de handschieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa 400,-
goedkoper dan de Nikkor, maar hij beschikt helaas niet over AF-S/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust.
pricewatch: Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF
« · ^
Nikkor AF VR 80-400 f/4.5-5.6D
De Nikkor 80-400 beschikt over beeldstabilisatie, helaas maakt dit objectief geen gebruik van een AF-S autofocus motor, dat betekend dat de autofocus op een consumenten body niet heel snel is.
Op een Pro body is de autofocus al een stuk sneller alleen houd je wel het lawaai. Het objectief beschikt ook over een focus limiter, die zorgt ervoor dat het objectief alleen kan focussen op bepaalde afstanden, van 2.3m tot 3.5m, en 5m tot oneindig. De VR(beeldstabilisatie) kent twee standen, een mode 1 en 2, de verschillen zijn dat in mode 1 dat de beeldstabilisatie constant aanstaat en bij mode 2 alleen als de ontspanknop ingedrukt wordt.
De Nikkor is een objectief met een verlopend diafragma van 4.5 op 80mm naar 5.6 op 400mm.
pricewatch: Nikon AF 80-400mm f/4.5-5.6AF VR
« · ^
Sigma 120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Een betaalbaar ultra-tele objectief van SIgma met een snelle AF motor en een beeldstabilisator. Dit grote objectief heeft een aantrekkelijk bereik, omdat het voorbij de consumenten-afstand van 300 mm gaat. Echter, helaas gaat de beeldkwaliteit van dit objectief juist aan het lange eind (>200 mm) (hard) achteruit. Tot 200 mm zijn de resultaten prima, maar daarboven gaat de scherpte verloren. Dit is uiteraard erg jammer aangezien veel mensen dit objectief zullen kopen vanwege de 400mm stand. Ook is vignettering op een fullframe camera een probleem. Het objectief heeft een goede OS unit en ook de minimale scherpstelafstand is prettig kort.
pricewatch: Sigma 120-400mm f4.5-5.6 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 150-500/5-6.3 APO DG OS HSM
Dit objectief gaat tot een ongelooflijke 500mm. De beeldkwaliteit is de beste van alle super telezoom objectieven. De beeldkwaliteit na 400mm vervalt weer wat, maar zelfs op 500mm is de scherpte nog goed. Verder is het objectief voorzien van een rappe AF en goede OS unit. Nadelen zijn de filtermaat van 86mm en het gewicht van het objectief.
pricewatch: Sigma 150-500mm f5-6.3 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Tamron SP AF200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Een zeer gunstig geprijsde super telezoom objectief. Optisch gezien is dit een zeer interessant objectief, goede scherpte, weinig vervorming en weinig vignettering. Vermeldenswaardig is het 86mm filter die je nodig hebt. Het enige minpuntje in de beeldkwaliteit is dat het objectief last heeft van wat CA. De bouw is redelijk; het objectief is licht voor zijn bereik en heeft standaard een statiefgondel meegeleverd. Het objectief wordt tijdens het zoomen aanmerkelijk langer
Het grootste gemis van dit objectief is uiteraard een gebrek aan beeldstabilisator icm de lage lichtsterkte. Dit wordt uiteraard volledig verklaard door het prijskaartje. Een tweede groot verbeterpunt is de AF accuratesse; het locken van de scherpstelling kan lastig zijn. De AF in dit objectief is van de categorie "koffiemolen", redelijk qua snelheid maar wel een beetje luidruchtig. Al met al een zeer interessant objectief voor mensen met een wat kleinere budget die geen actie foto's willen schieten!
pricewatch: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF (Nikon)
« · ^


"You have got to love them or you have got to hate them." Dat lijkt een aardige omschrijving voor deze groep objectieven. Superzoom lenzen zijn lenzen met een extreem bereik (beginnend bij zo'n 11x zoom met als uitzondering de 18-135 van Nikon). In fotografische zin hebben ze veel compromissen: ze zijn niet lichtsterk, ze zijn niet superdegelijk gebouwd, meestal is de AF niet erg snel, ze zijn niet erg contrastrijk, ze hebben vervormingen, er is veel verbetering te behalen bij gebruik van een kleiner diafragma, etc. Waarom dan toch een superzoom kopen? Omdat het een compact objectief is, waarmee je zeer uiteenlopende foto's kunt maken. Ga je op reis en heb je weinig plek om fotoapparatuur mee te nemen? Heb je een beperkt budget en wil je toch een groot bereik afdekken? Een superzoom doet het allemaal. Over het algemeen hebben de goedkopere varianten geen beeldstabilisator en zijn ze optisch wat minder goed dan de gestabiliseerde, duurdere versies.


Nikon AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX APS-c EOL
Dit objectief werd als kitlens aangeboden bij de Nikon D80. Dit objectief is zeker niet slecht, maar is kwalitatief toch wel iets minder goed als het oudere 18-70 broertje welke als kitlens bij de D70(S) werd geleverd. Het objectief beschikt ook over het AF-S focus systeem en is dus stil en snel.
« · ^
Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX NIKKOR APS-c EOL
Dit objectief is de eerste 18-200 door Nikon gemaakt. Dit objectief is inmiddels EOL en derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Het is een goed gebouwd objectief met een snelle en stille AF motor en een goede VR unit. De optische prestaties zijn over het algemeen goed te noemen, muv het gebied tussen 100mm en 135 mm waar de scherpte matig is. Het verdient de voorkeur om het objectief altijd wat dicht te knijpen voor de optimale scherpte. Het objectief heeft -zoals ieder 11x zoom objectief- wel last van wat vertekening en wat CA. Vignettering vindt met name plaats op 18 en 200 mm. Verder wil de lens vanzelf uitschuiven wanneer je hem naar beneden richt, zogenaamde zoom creep. Dit was één van de betere 18-200 objectieven op de markt.
« · ^
Nikon AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6 G ED VR II APS-c
De opvolger van de "oude" 18-200 van Nikon. Tov de eerste versie heeft dit objectief geen last meer van een dip in de scherpte bij 135 mm. De scherpte is zeer goed/goed over het gehele bereik (aan het lange einde is hij wat minder scherp dan <100 mm). Helaas zijn de CA's en de vignettering tov de eerste versie wel wat toegenomen. De bouwkwaliteit, de snelheid en geluidsproductie van de AF en de VR unit zijn allen van goede kwaliteit. Het probleem dat het objectief uitschuift als ie naar beneden hangt is in deze versie opgelost. Daarnaast zorgt een nieuwe coating voor minder flare en ghosting. Al met al een aantrekkelijke keuze voor de Nikon gebruiker die op zoek is naar een 18-200.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC APS-c
De goedkoopste variant van de Sigma superzoom objectieven. Slechts 8 cm hoog en 405 gram zwaar. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor backpackers en mensen die met weinig massa willen fotograferen. Optisch gezien is het een redelijk objectief. Zwakke punten zijn de 35 mm stand (met name aan de rand) en op 200 mm. Op de 18 mm stand heeft het objectief veel last van vertekening. Qua bouw is dit objectief wat beter dan de vergelijkbare Tamron. Zo heeft dit objectief bijvoorbeeld een metalen bajonet-vatting.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC (Nikon)
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS APS-c
Dit 18-200 objectief van Sigma is voorzien van een beeldstabilisator om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Dit objectief is veel groter en zwaarder dan zijn eerder genoemde kleine broertje: 100 mm hoog (en met name 8 cm dik) en 610 gram zwaar. Optisch gezien is de OS variant beter dan de non-OS variant met meer scherpte in het hele bereik. Het beste resultaat wordt gehaald aan beide einden van de zoomrange. De 35mm stand blijft een zwakke plek van het objectief. De AF snelheid is redelijk, en de bouw is verrassend goed. Op het moment van schrijven is deze variant beperkt duurder dan de versie zonder OS en als het extra gewicht geen probleem is, dan is het absoluut aan te bevelen om de variant met OS te pakken.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM APS-c
Dit objectief gaat verder waar de 18-200 OS is gebleven. Men neme 50mm extra aan het tele einde en voegen er een snellere autofocus motor aan toe (HSM, Hyper Sonic Motor). Verrassend genoeg is het objectief eigenlijk even groot en zwaar als de 18-200 OS. Dit objectief is onlangs geïntroduceerd en er zijn nog weinig ervaringen over bekend. Neem even contact op als je ergens een review bent tegen gekomen!
pricewatch unsorted: Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM (Nikon) - Objektiv
« · ^
Tamron AF18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Tamrons goedkoopste, kleinste en lichtste superzoom lens. Het objectief is 74 mm hoog en weegt net geen 400 gram. Een ideale reisgenoot dus. Over de optische kwaliteiten kunnen we kort zijn: het is aan te bevelen dit objectief voornamelijk afgestopt te gebruiken. De zwakste plekken zijn 18 mm (de randen) en 200 mm. Qua bouw is de Tamron wat minder overtuigend dan de vergelijkbare Sigma, maar vanwege de betere AF prestaties wordt de Tamron als de betere van de twee gezien. Als extra bonus blijkt dat in de praktijk de Tamron stiekem net ietsje langer is dan de Sigma (de 200mm is dus stiekem ietsje meer).
pricewatch: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Nikon)
« · ^
Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Dit 14x zoom objectief is een beetje vreemde eend in de bijt. Tamron is de enige fabrikant die een dergelijk objectief op de markt heeft zonder dat deze is voorzien van een beeldstabilisator. Desalniettemin heeft Tamron het voor elkaar gekregen om dit objectief bijzonder klein en compact te houden. Het meet slechts 83 mm hoog en weegt slechts 430 gram. Nog vreemder wordt het wanneer je naar de optische kwaliteiten gaat kijken. Die zijn namelijk heel aardig en beter dan menig 18-200 objectief. Alleen op de 250mm stand worden de prestaties wat minder, maar verder presteert het objectief verrassend constant. Vertekening is alleen op de 18 mm bovengemiddeld. AF snelheid en bouw zijn redelijk. Als je een superzoom zoekt en kunt leven zonder een beeldstabilisatie dan is dit een uitstekende keuze.
pricewatch: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Nikon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro APS-c
De Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro verdient in de eerste plaats een erkenning voor de naam van het objectief. Zeg dit maar eens 10x achter elkaar op! Dit objectief wijkt af van de twee kleinere broertjes uit de reeks, aangezien het groter (ruim 10 cm hoog) en zwaarder (550 gram) is en voorzien is van een beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (december 2009) is dit objectief de beste 18-2xx lens die je kunt krijgen voor op een Nikon camera. Grote vervormingen op 18 mm en veel chromatische abberaties boven de 200 mm, maar verder is de beeldkwaliteit beter dan de concurrenten.
pricewatch: Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Nikon)
« · ^Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Dit objectief is de jongste Tamron superzoom. De PZD in de naam staat voor "Piezo Drive", een speciaal soort ultrasone motor die wat kleiner gemaakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de autofocus sneller en stiller is dan bij zijn voorgangers. Dit objectief is ook kleiner dan zijn voorganger. Door de nieuwigheid is er nog maar weinig over de prestaties bekend, uit voorbeeldfoto's blijkt dat het objectief in staat is om scherpe foto's te maken, ook op 270mm. Enige variatie tussen verschillende exeplaren lijkt er wel te bestaan.

pricewatch: Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Model B008)
« · ^
Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
De tegenhanger van de 18-200VR voor de fullframe gebruiker. Uitgerust met de tweede versie van Nikon's beeldstabilisatie zou er tot 4 stops winst gehaald kunnen worden. De AF-S zorgt voor een stille en vrij snelle focus. Het objectief is een stuk groter en zwaarder dan de 18-200VR, en de bouwkwaliteit is goed. Net als bij bijna alle andere superzooms geeft het bereik wat optische problemen. Scherpte varieert over het hele bereik, vooral op het telegebied laat het wat te wensen over. Vervorming op 28 mm en CA over het hele bereik is ook aanwezig. Een stevig gebouwd objectief met een groot bereik, maar dat komt optisch wel met een prijs.
pricewatch: Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) MACRO
Superzoom die ook op fullframe past. Op een cropcamera is de 28mm misschien wat te weinig groothoek waardoor er alsnog misschien een extra lens moet aanschaffen. Op fullframe is het bereik natuurlijk ideaal, van groothoek tot tele, en zelfs close up kan worden gedaan met deze lens. Interne stabilisatie (+/- 3 stops) zorgt ervoor dat de lens nog bruikbaarder wordt. Nadelen zijn, zoals wel vaker bij superzooms, de geringe lichtsterkte, niet al te beste scherpte en purple fringing.
pricewatch: Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macro
« · ^


Een fisheye combineert een zeer korte brandpuntsafstand met een tonvormige vertekening. Er zijn 2 soorten (eigenlijk 3 maar goed): de circulaire en de rectilineaire. De circulaire geeft een cirkelvormige afbeelding met zwart er omheen. De beeldhoek is vast, bijvoorbeeld 180° horizontaal, verticaal en diagonaal.
Om toch een volledig frame van een 35mm rolletje te belichten kwamen de rectilineaire fisheye lenzen, deze hebben een beeldhoek van bijvoorbeeld 180° diagonaal maar minder verticaal en horizontaal.
Cropcamera's hebben een kleiner brandpunt nodig dan fullframe camera's om een bepaalde beeldhoek te krijgen.


Sigma 4.5/f2.8 EX DC Circulair Fisheye HSM APS-c
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM (Nikon)
« · ^
Peleng 8mm f/3.5 Fisheye
Een echte fun-lens, uit de voormalige USSR. Voordat Nikon in 2003 met hun 10,5mm fisheye uitkwam was dit de enige manier om een beeldvullende beeldhoek van 180 graden te verkrijgen op een Nikon APS-C body. Op een FF body geeft dit objectief een nagenoeg rond beeld weer.
Dit objectief moet 't vooral van z'n prijs hebben, want optisch is hij niet zo geweldig; hij heeft erg veel last van flares en 't contrast en de scherpte blijft bij alle diafragmawaarden matig. De volledig handmatige bediening (diafragma en scherpstellen) zit minder in de weg dan je zou denken, want de scherptediepte bij 8mm is bij bijna elk diafragma enorm.
« · ^
Sigma 8/3.5 EX DG Circular Fisheye
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 8mm f3.5 EX DG Circular Fisheye (Nikon)
« · ^
Nikon AF DX Fisheye-NIKKOR 10.5mm f/2.8G ED APS-c
Hoewel de 10.5mm qua uiterlijk erg veel lijkt op zijn grote 16mm broer (180 graden kijkhoek, tonvormig beeldvullend beeld op een DX, maar geen diafragma ring), is de interne constructie totaal anders. Daarbij bevat deze ook een ED glaselement. Hij wordt niet geleverd met achter filters, maar het is wel mogelijk om die zelf te knippen van gekleurd plastic en in een houder die aan de achterkant zit, te steken.
De 10.5 mm fisheye is het enige nikkor DX objectief dat scherpstelt via een externe motor. Hij heeft wat last van CA als onderwerpen van dichtbij gefotografeerd worden. Het is ook mogelijk voor de echte tweakers om de zonnekap er voorzichtig af te zagen en zo op FX een ronde foto met 200 graden kijkhoek te krijgen.
pricewatch: Nikon AF DX 10.5mm f/2.8G Fisheye
« · ^
Sigma 15/2.8 EX DG Diagonal Fisheye
De Sigma 15 fisheye is op Nikon een populaire lens, binnen zijn klasse. De Nikon variant kost al snel 200 euro meer en optisch liggen ze niet zo ver van elkaar uit de buurt. De sigma heeft geen HSM motor, maar dat is geen groot nadeel, gezien zijn korte focuspad. Op crop geeft deze lens geen enorme vervorming en is hij voor veel dingen bruikbaar. Op fullframe, waar deze lens ook oorspronkelijk voor gemaakt is, komt hij beter tot zijn recht, als UWA fisheye. Met een 180 graden field of view geeft hij een wijds zicht. De finish van de pro serie Sigma's is een grijze coating, die na enkele jaren de gewoonte heeft om lichtjes af te bladderen. Dat is bij deze lens niet anders. De oudere versie van deze lens kan kleine filters bij de mount monteren, de nieuwe versie kan dit niet.
pricewatch: Sigma 15mm f2.8 EX DG Diagonal Fisheye (Nikon)
« · ^
Nikon AF Fisheye-NIKKOR 16mm f/2.8D
Dit objectief uit 1993 geeft een beeldvullend extreem tonvormig vervormd beeld weer met een kijkhoek van 180 graden op FX. Op DX is de vervorming veel minder zichtbaar.
Hij komt met ingebouwde zonnekap, en bij het scherpstellen telescopeert het objectief een paar mm. Scherpstellen gebeurd met een externe motor, en de snelheid ervan kan dus varieren, maar is over het algemeen snel. Er kunnen (zelfgemaakte) filters gebruikt worden door middel van een houder aan de achterkant van het objectief. Er worden vier filters meegeleverd. Hou er rekening mee dat zonder de standaard achter filter in de houder dit objectief niet op oneindig focust.
Het objectief is relatief ongevoelig voor flares en ghosting.
pricewatch: Nikon AF 16mm f/2.8D AF Fisheye
« · ^Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye
Een 16mm fisheye, ook uit Rusland. Deze geeft op full-frame een beeldhoek van 180 graden. Op een crop-camera is het fisheye effect een stuk minder zichtbaar. De lens is met open diafragma redelijk soft en contrastloos, maar als je 'm knijpt wordt de beeldkwaliteit prima en zelfs erg goed bij f/11. Bij deze lens zal je met een ring op de lens 't diafragma moeten instellen (de zoeker wordt dan ook donkerder) en handmatig moeten scherpstellen. Dit is vrij eenvoudig met de duidelijke afstandmarkeringen op de lens. De sluitertijd wordt netjes door je camera uitgerekend.
Alternatieven zijn de 15mm fisheye van Sigma en de 16 mm fisheye van Nikon, welke beide optisch een stukje beter zijn en autofocus bieden, maar wel wat duurder zijn.
« · ^


Voor eigenlijk elke macro lens geldt dat hij ragscherp is. Een macro lens is daarvoor geoptimaliseerd. De onscherpte rendering, bokeh, is ook iets wat bij macro lenzen vrij goed gaat, maar waarbij je moet onthouden dat een lens met een grotere focale lengte het altijd makkelijker heeft op dit gebied.
Macro lenzen hebben een lange focus slag, waardoor de meesten vrij langzaam focussen. Een beperkte oplossing hiervoor is de focus-limiter, die de meeste macro lenzen hebben. Je hakt je focuspad daarmee in tweeën (of echt macro afstanden, òf close-up tot infinity) en geeft de camera de mogelijkheid om ongeveer 2x zo snel een focus te vinden. Veel zoom lenzen hebben een macro aanduiding, maar een echte macro lens is een lens die een 1:1 vergroting kan halen (bijv 1 cm groot beestje wordt ook 1cm groot op de sensor geprojecteerd door de lens)
De populairste macro lenzen zitten rond de 100mm, waardoor de lens ook, terecht, vaak wordt ingezet voor portretten.

Voordat je een macro objectief koopt zijn een aantal zaken belangrijk. Bedenk jezelf welk brandpunt je nodig hebt: hoe kleiner je brandpunt hoe dichter je bij je onderwerp werkt. Dit heeft twee nadelen: ten eerste kun je beestjes wegschrikken en ten tweede kun je in je eigen schaduw werken. Je kunt op de site vaak vinden welke afstand de minimale werkafstand is. Houd hierbij rekening dat dit gemeten is vanaf je sensor. De afstand van de sensor tot aan de rand van de behuizing plus de maximale lengte van je objectief bepalen hoeveel cm je nog over hebt achter je lens. Het tweede wat erg belangrijk kan zijn is de aanwezigheid van een focus limiter. Deze hakt het bereik in tweeën. Of de AF werkt over het hele bereik of alleen vanaf een bepaalde afstand tot oneindig. Omdat voor macro fotografie precies scherpstellen erg belangrijk is, heeft de scherpstelring een groot pad. Het scherpstellen over het hele pad duurt dan ook lang. Als je hem voor andere doeleinden dan macro gebruikt, kan het zeer handig zijn om een focus limiter te hebben. Controleer dus of het objectief dat heeft (als het voor jou belangrijk is). Het laatste aspect is een statiefgondel. Door een statiefgondel wordt de balans van camera plus objectief beter verdeeld op je statiefkop. Niet alle objectieven beschikken over deze mogelijkheid en of deze accessoire wordt meegeleverd is ook verschillend. Kijk dit na voordat je een lens koop (indien het belangrijk is voor je).


In de OP staan bewust geen macro lenzen van 50mm of minder. De reden hiervoor is dat de meeste mensen dit geen fijn brandpuntsafstand vinden om macro te fotograferen. Door de erg kleine werk afstand tot je onderwerp, verjaag je al snel beestjes. Daarnaast kan je minder goed je onderwerp isoleren van je achtergrond (minder tele geeft automatisch minder onscherpte in de achtergrond). Daarnaast halen de meeste macro lenzen van 50mm of minder geen 1:1 vergroting, wat toch wel een kenmerk van een echte macro lens is.
Kortom, voor de meeste mensen zijn 50mm macro lenzen niet de meest geschikte keuze en daarom zijn ze niet los behandeld in de OP.Nikon AF-S DX Micro-Nikkor 40 mm f/2.8 G APS-c
Redelijk onverwachts kondigde Nikon dit objectief in 2011 aan, vooral bedoeld voor een goedkope instap in de wereld van de macrofotografie. Door de relatief korte brandpuntsafstand is de werkafstand zeer klein (4 cm) als je op 1:1 macro uit wil komen. Voor beestjes is dit objectief dus niet erg geschikt. De scherpte is erg goed, op f/2.8 al, met een maximum op f/5.6. Vervorming en CA zijn geen probleem, flare is dat wel. De autofocus is stil, maar ook behoorlijk traag. Een focus limiter is gelukkig wel aanwezig.
pricewatch: Nikon AF-S DX 40mm f/2.8G
« · ^
Tamron SP AF60mm f2 Di II LD (IF) 1:1 Macro APS-c
Dit -relatief nieuwe- macro objectief van Tamron levert een extra stop lichtsterkte op t.o.v. andere macro objectieven. Het voordeel hiervan is de helderdere zoeker en een kortere scherptediepte. De prestaties zijn zeer goed en de bokeh is heerlijk zacht. Velen zijn echter van mening dat het objectief op dit moment (januari 2010) nog veel te duur is zonder hiervoor heel veel meerwaarde te bieden.
pricewatch unsorted: Tamron SP 60mm f/2.0 Di II LD Macro Nikon
« · ^
Sigma 70/2.8 EX DG Macro
Relatief nieuw macro objectief van Sigma. Uiteraard is de scherpte bij dit objectief dik in orde. De bokeh is mooi en zacht. Desalniettemin is het een vreemd objectief. De Sigma 105mm macro is momenteel (januari 2010) verkrijgbaar voor nagenoeg hetzelfde bedrag. De 70 mm is iets scherper, maar heeft meer last van CA. Daarnaast is een langer macro objectief voor velen makkelijker in gebruik (grotere werkafstand tot bijvoorbeeld insecten, kleinere DoF en minder waarschijnlijk dat je in je eigen licht werkt). De AF is accuraat, maar enigszins luidruchtig en niet bijster snel. De bouw is zeer degelijk.
pricewatch unsorted: Sigma DG EX 70mm f/2.8 Macro Nikon
« · ^
Tamron SP AF90mm f/2.8 Di 1:1 Macro
Dit objectief heeft enkele jaren geleden door Tamron een face-lift gekregen om hem voor digitaal te optimaliseren. In de praktijk is daar niets van te merken behalve het andere uiterlijk.
Het objectief heeft een fijne push/pull actie om van AF naar MF te schakelen. Nadeel daarvan is dat hij gebruikmaakt van de camera motor bij het auto focussen, wat veel lawaai oplevert, en dat het objectief daarbij twee keer zo lang wordt.
Scherpte is erg goed, en bij het dichtknijpen van het diafragma wordt deze uitstekend, en er is bijna geen CA aanwezig.
De prijs/prestatie is zeer goed-het ding is stukken goedkoper dan de gelijkwaardige objectief van Nikon zelf, en dit objectief wordt alom geprezen. Een aanrader!
pricewatch: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro (Nikon)
« · ^
Tokina AT-X 100mm PRO D 2.8 macro
Lange tijd was deze lens de goedkoopste macro lens rond de 100mm, wat hem populair maakt. Zeker gezien de kleine verschillen in de optische prestaties tussen macro lenzen. Maar, als je ze naast elkaar zet, dan valt op dat deze tokina meer CA's produceert dan zijn concurrenten (CA is bij macro fotografie wel minder een issue, door de veelal lagere contrasten in de compositie). De bouw is als vanouds bij tokina meer dan in orde. De snelheid van de AF is vergelijkbaar met de sigma 105, namelijk erg traag.
pricewatch: Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro (Nikon)
« · ^
Nikon AF-S VR Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G IF-ED
Dit brok glas uit 2006 is kort, dik, en relatief zwaar (790g) ondanks de kleine filtermaat van 62mm. Toch voelt hij goed in de hand, vooral op een (semi) professionele body.
Hij is uitgerust met VR II, en kan tot 4 stops winst opleveren bij 'normaal' gebruik. De bokeh van dit objectief oogt prettig door het gebruik van 9 afgeronde diafragmabladen, en hij is ragscherp, misschien ietsie zachter in de hoeken, maar zodra je het diafragma iets dichtknijpt verdwijnt dit. Meningen verschillen erover of dit objectief geschikt is voor portret vanwege deze scherpte. Dit objectief heeft in ieder geval geen last van CA.
De maximale reproductie ratio voor macro gebruik is 1:1. De repro markeringen zijn ook op de afstands schaal af te lezen, en door het gebruik van een SWM is hij fluisterstil in gebruik en de AF is lekker snel bij normaal gebruik.
Nikon wijst erop dat hoe groter de reproductie ratio (dichter bij de 1:1), hoe minder het effect van VR op het beeld zal zijn. Autofocus heeft wat probleempjes bij het maken van macro foto's, en werkt volgens Nikon helemaal niet als er een extender gebruikt wordt. Het blijkt dat een extender en AF gewoon werkt, ook bij het maken van een macro foto. Het is echter beter om bij het maken van een macro foto handmatig scherp te stellen, ongeacht het objectief.
pricewatch: Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro
Een populaire lens voor macrofotografie. De lens heeft (net als de meeste concurrenten) een fijne ergonomie door zijn enorme focusring en precieze handmatige focusmogelijkheden. Bouwkwaliteit is ook dik in orde, zoals bij de meeste pro sigma lenzen (EX aanduiding). Deze macro lens heeft AF, maar is zo traag dat je veelal beter af bent met manual focussen. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA, maar iets minder scherp op grote diafragma's dan zijn concurrenten (bij macro niet heel belangrijk).
pricewatch: Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro (Nikon)
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM
Dit objectief van Sigma heeft over het algemeen goede optische eigenschappen, zoals scherpte en controle over CA. Maar ook een paar nadelen: vignetting op fullframe en flare-gevoeligheid. Maar het grootste nadeel aan deze lens is de prijs t.o.v. de concurrentie. Voor nog geen €100 meer heb je een (iets) beter presterende Nikon 105mm.
pricewatch: Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro
« · ^
Sigma 150/2.8 EX DG Macro APO HSM
Deze zeer degelijk gebouwde 150mm macro van Sigma valt tussen de klassieke 100 en 180/200 mm macro objectieven in en is uniek in zijn soort. Het objectief is voorzien van een HSM motor. Deze motor is in staat erg stil -maar niet erg snel- zijn werk te doen. Dit is uiteraard handig in de buurt van insecten. Verder is het standaard voorzien van een statiefgondel waardoor de hele set mooi in balans is. De scherpte is goed en de CA's zijn netjes gecontroleerd.
pricewatch: Sigma 150mm f2.8 EX APO DG MACRO HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 180/3.5 EX DG Macro APO EOL
De langste van de macro objectieven van Sigma. Deze versie is iets ouder en wat minder lichtsterk dan de Sigma 150mm macro. De bouwkwaliteit is uitstekend en standaard wordt een statiefgondel meegeleverd. Ook dit objectief is voorzien van een stille HSM motor. De scherpte en vignettering is uitstekend, maar het objectief heeft behoorlijk last van CAs. Daarnaast is het de duurste van de drie lange macro's van Tamron en Sigma. Overall biedt de Tamron 180mm macro het meeste waar voor zijn geld.
pricewatch: Sigma 180mm f3.5 EX DG APO IF Macro HSM (Nikon)
« · ^
Tamron SP AF180mm f/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro
Deze bonk van een lens is een ondergewaardeerd stuk glas. Veel mensen kiezen voor de populairdere brandpunten van rond de 100 mm. Een 180mm is echter veel handiger bij he fotograferen van bewegende onderwerpen aangezien de werkafstand van circa 10 cm naar circa 30 cm verschuift! Ook is het erg makkelijk om met een 180 mm een onderwerp volledig te isoleren in de scherptediepte. Qua prijs is het verschil echter klein (atm kost dit objectief rond de 650 euro) met bijvoorbeeld een Nikon 105 micro. De Tamron heeft een uitmuntende beeldkwaliteit met een prachtig zachte bokeh. De scherpte is dik in orde en ook het contrast wordt bijzonder goed gewaardeerd bij dit objectief. De bouw van de Tamron is erg goed, maar wel minder solide dan de Sigma tegenhanger. Hoewel je een macro lens vaak gebruikt op de MF stand, is een minpunt van de Tamron de AF snelheid. Deze is tergend langzaam en ook mist de Tamron een focus limiter. Dit houdt in dat het objectief altijd over de hele scherpstelslag zoekt naar de juiste focus. Als hij voorbij gaat aan het scherpstelpunt, dan moet je dus wachten voordat hij er een tweede keer aan voorbij gaat. Hij wordt geleverd met zonnekap en statiefgondel.
pricewatch: Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD IF Macro (Nikon)
« · ^Zoals het woord al zegt, kun je met deze objectieven niet zoomen. Ze beschikken slechts over 1 brandpunt. Dit levert een aantal voordelen op. In de eerste plaats zijn de optische eigenschappen vaak beter dan die van zooms (let op: dat geldt inmiddels absoluut niet meer als wetmatigheid). Er is over het algemeen minder vervorming, meer scherpte, minder CA en minder vignettering. Daarnaast is de lichtsterkte van deze objectieven vaak groter, waardoor -zeker icm meer en afgeronde diafragmabladen- de bokeh mooier en DoF kleiner wordt. Tot slot zijn vaste brandpunten vaak kleiner dan zoomobjectieven en dit zorgt voor een low-profile look en voor minder slepen met objectieven.


Nikon AF NIKKOR 14mm f/2.8D ED
Een extreem groothoek objectief uit 1999. Het is echter in alle gevallen aan te raden om de nieuwere 14-24 f/2.8G ED te halen, tenzij je de diafragmaring nodig hebt. Vergeleken met de 14-24 heeft de 14mm prime meer vervorming (ook moeilijker corrigeerbaar), meer lichtafval en minder scherpte in de hoeken.
De lens bevat 14 elementen in 12 groepen. 7 rechte diafragmabladen en een kortste scherpstelafstand van 20cm. Dit brok glas weegt in totaal 670 gram.
pricewatch: Nikon AF 14mm f/2.8D ED AF
« · ^Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
De Samyang 14mm is een goedkoop alternatief voor de Nikon 14mm. De bouwkwaliteit is goed, de focusring heeft een grote slag en is dus zeer precies in te stellen. Dat komt goed van pas, want autofocus is niet mogelijk met deze lens. De lens heeft een diafragmaring om het diafragma correct in te stellen. De scherpte is verassend goed, zelfs beter dan de Nikon 14-24 op 14mm. Maximale scherpte wordt bereikt op f/5.6 en de hoeveelheid CA blijft redelijk beperkt. Is er dan niets mis met deze lens? Jawel, de vervorming is ronduit extreem te noemen. Lenstip komt op een vervorming van dik 5% op DX en dik 7% op FX! Het type vervorming is vrij ingewikkeld, maar met software wel recht te trekken. Op f/2.8 is er, vooral op fullframe, duidelijke vignettering waar te nemen. Toch is dankzij de lage prijs dit absoluut een lens om serieus in overweging te nemen.
pricewatch: Samyang Optics 14mm f/2.8 ED AS IF UMC AE (Nikon)
« · ^
Nikon AF 18mm f/2.8 D
Eigenlijk geldt hiervoor vrijwel hetzelfde als de 14mm 2.8. Te duur om aan te schaffen tenzij je echt helemaal leip bent van ultieme kwaliteit op prime/groothoek gebied. Op APS-C valt het wel tegen eigenlijk, zo'n 24mm, maar toch een bijzonder leuke groothoek.
pricewatch: Nikon AF 18mm f/2.8 D
« · ^
Nikon AF Nikkor 20mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 30mm equivalent. 12 lenzen in 9 groepen zorgen voor een totaal gewicht van 270 gram. Dit objectief heeft een minimale focusafstand van 25 cm. De filtermaat is 62mm.
pricewatch: Nikon AF 20mm f/2.8D AF
« · ^
Nikon AF Nikkor 24mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 36mm equivalent. Nadeel als 35mm vervanger is de beperkte lichtsterkte van slechts f/2.8.
9 lenzen in 9 groepen met een minimale focusafstand van 30cm, 64.5mm in diameter bij een lengte van 46mm. Dit resulteert in een gewicht van 270 gram. De lens heeft een filtermaat van 52mm.
pricewatch: Nikon AF 24mm f/2.8D AF
« · ^
Nikon AF-S 24 f/1.4G ED N
Groothoek prime met een diafragma van f/1.4! dit resulteerd in een splinterdunne dof, wat nieuwe creatieve mogelijkheden met zich meebrengt. Je kunt dit objectief zien als de opvolger van de 28 f/1.4D die in 2006 uit productie gegaan is. De prijsstelling (nieuwprijs) van de nieuwe 24mm ligt een fractie hoger. De lens is scherp, maar op f/1.4 een tikje soft (wat niet verwonderlijk is), wat prima op te vangen is met goede sharpening algoritmes in je post-processing.
12 elementen in 10 groepen (met twee elementen van ED-glas, twee asferische objectiefelementen en enkele objectiefelementen met Nano Crystal-coating). 9 afgeronde diafragma lamellen, een filtermaat van 77mm en een korste scherpstelafstand van 24 cm. Dit alles resulteert in een brok glas van 620 gram.
pricewatch: Nikon AF-S 24mm f/1.4G ED
« · ^
Nikon AF 28mm f/1.4 D ASP RF EOL
Een zeer snel groothoek objectief welke volgens Nikon zeer geschikt is voor landschappen en slecht verlichte
onderwerpen.
« · ^
Nikon AF Nikkor 28mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 42mm equivalent. Nadeel als 42mm vervanger is de beperkte lichtsterkte van slechts f/2.8.
6 lenzen in 6 groepen, in een pakket van 65 x 44.5mm. Dit zorgt voor een gewicht van 205 gram. De lens heeft een minimale focusafstand van 25cm en een filtermaat van 52mm.
pricewatch: Nikon AF 28mm f/2.8 D
« · ^
Sigma 30/1.4 EX DC HSM APS-c
Sigma was met de 30mm f/1.4 HSM de eerste die een lichtsterke prime maakte met ingebouwde AF-motor (HSM), wat goed nieuws is voor de D40/x/60 gebruikers. Doordat 30mm op de DX-sensor de oude vertrouwde standaardnorm van 50mm benadert, is dit objectief dus wat decennialang de 50mm voor filmfotagrafie was. Het is een vrij grote, robuuste lens (EX-serie). Helaas is de prijs dusdanig dat voor de D40/x/60 bezitters de aanschaf nog wel voor hoofdbrekens zal zorgen; dit objectief kost meer dan de twee kitlenzen voor deze camera's samen. Desalniettemin een zeer welkome aanvulling in de (met minder lichtsterke zooms gevulde) lenzentas en vooralsnog de enige prime met deze brandpuntsafstand met een AF-motor.
pricewatch: Sigma 30mm f1.4 EX DC HSM (Nikon)
« · ^
Nikon AF-S 35mm f/1.4G
Met de introductie van dit objectief heeft Nikon een klein gat in hun line-up gevuld. Er was namelijk nog geen zeer snelle 35mm prime met autofocus beschikbaar van hun hand. De negen afgeronde diafragmabladen moeten zorgen voor een goede bokeh, terwijl de nano crystal coating ghosting en flare tegen moeten gaan. Over de prestaties van het objectief is nog niet veel bekend. De eerste berichten wijzen er op dat de lens erg scherp is, en contrastrijk. Wel lijkt er wat CA op te treden.

pricewatch: Nikon AF-S 35mm f1.4G
« · ^
Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G APS-c
Dit goedkope objectief is de 50mm van het Nikon DX formaat. Het heeft een snelle autofocus en een groot maximaal diafragma. Bokeh van het 7 bladige afgerond diafragma is matig (uitkijken wat er op de achtergrond van de foto bevind), en wijd open valt er een beetje vignetering te bespeuren. Door het diafragma naar f/4 dicht te knijpen is daar nagenoeg niks meer van te zien. Het objectief is vanaf f/1.8 al zeer scherp van rand tot rand, en bereikt hierin haar top op f/4. Contrast is matig en de hoeveelheid CA is iets meer dan die op 50mm objectieven.
De filtervatting is 52mm, en het objectief kan zonder vigneterings problemen dikke filters aan. Ondanks de minpunten toch een aanrader voor de DX zoom-enthousiast die ook primes wil uitproberen.
pricewatch: Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G
« · ^
Nikon AF NIKKOR 35mm f/2D
De huidige 35/2 gaat alweer een tijdje mee. De lens is stevig en solide gebouwd en kan de rol van een standaard-lens vervullen op DX, of een moderate wide-angle op FX. Dankzij de korte focusslag stelt de lens lekker snel scherp.
De performance van de lens is exact zoals je het zou verwachten van een conservatieve prime, niet spectaculair, maar er valt ook niets tegen in te brengen. Wide-open doet hij het al goed, en een paar stops geknepen geeft deze lens een heel mooi resultaat.
De hoeken doen het wide-open qua scherpte wel wat minder dan het centrum, maar dit is op DX geen enkel probleem.
pricewatch: Nikon AF 35mm f/2D AF
« · ^
Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC AE
Relatief goedkope groothoek prime die mede dankzij het grote diafragma van 1.4 erg populair is. Samyang biedt erg veel waar voor hun geld en optisch zijn ze gewoon goed. Nadeel kan wezen dat autofocus ontbreekt. Voordeel is uiteraard de al eerder genoemde prijs, 420 euro is ongeveer 700 euro minder dan de 35L van Canon en zelfs 1000 euro met de Nikon AF-S 35mm f/1.4G . Deze doet gemiddeld genomen niet onder voor de Nikon of Canon variant, maar die hebben autofocus. Of je dat het geld waard is moet je zelf beslissen. Mensen met een APS-C camera kunnen ook nog kijken naar de Sigma 30/1.4, deze iets ongeveer 380 euro en heeft wel autofocus
pricewatch: Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC AE (Nikon)
« · ^
Carl Zeiss Planar T* 1,4/50
Dit is een stevige manual focus metalen objectief met metalen banjonet. De metalen zonnekap voelt degelijk en solide aan. Handmatig scherpstellen verloopt gladjes van 0,45 cm naar oneindig in driekwart van een volle rotatie.
Qua beeld is hij nagenoeg hetzelfde als de nikkor 50mm AF-D, maar bokeh is net wat mooier dan de 50mm AF-D, hetzelfde als bij de 50mm AF-S, omdat de eerste maar 7 diafragmabladen heeft en de laatste ook 9 stuks bezit.
De scherpte van het objectief is goed op volle opening, maar vanaf f/2 is hij extreem scherp en bij f/4 is zijn 'sweet spot'. Het objectief is vrij ongevoelig voor flare, heeft toch wel enigzins last van CA, Hij bevat ongeveer dezelfde tonvorming als de meeste 50mm f/1.4 objectieven.
pricewatch: Carl Zeiss Planar T* ZF.2 50mm F/1.4 Planar T*
« · ^
Nikon AF NIKKOR 50mm f/1.8D
Dit is de goedkoopste nikkor prime op de markt en erg geliefd bij fotografen. Hij is licht en bijna geheel van plastic, met een metalen mount. Hij wordt geleverd zonder zonnekap. AF gebeurt via een externe motor. Zijn 'broer', de f/1.4 is iets scherper op f/1.8 dan dit objectief, maar tegen f/4 is er geen verschil meer te zien tussen de twee. De f/1.4 heeft ook meer contrast en (bij de AF-S versie) een mooiere bokeh. Dit objectief heeft 7 rechte diafragmabladen (hetzelfde aantal en vorm als de 1.4 AF-D) tegen 9 afgeronde van de nieuwe AF-S f/1.4
pricewatch: Nikon AF 50mm f/1.8D AF
« · ^
Nikon AF-S 50mm f/1.8G
In april 2011 werd deze full-frame lens onverwacht aangekondigd door Nikon. Hiervoor had Nikon al de 50mm f/1.4G in het assortiment. Dit is voor velen dan ook de meest geschikte kandidaat om deze lens mee te vergelijken, ondanks dat de Nikon 50mm f/1.4G een 2/3e stop snellere diafragma heeft. De Nikon 50mm f/1.8G is met een prijskaartje net onder de 200 euro ongeveer 100-150 euro goedkoper dan de 1.4G variant. Afgestopt naar f/5.6 kun je qua scherpte eigenlijk geen verschil zien tussen de 1.4G en 1.8G, deze is bij beide lenzen uitstekend. Maar de meesten zullen deze lens kopen voor het grote diafragma. De bokeh is op f/1.8 erg goed te noemen, volgens velen doet deze niet onder van de 1.4G. Waar deze lens in uitblinkt ten opzichte van de 1.4G is de focussnelheid, De 1.4G had hier veel kritiek op gekregen en daar is met deze lens een duidelijke verbetering in te zien. Voor dit bedrag kun je deze lens eigenlijk niet laten liggen.
pricewatch: Nikon AF-S 50mm f/1.8G
« · ^
Nikon AF Nikkor 50mm f/1.4D
Inmiddels is deze lens opgevolgd door de AF-S Nikkor 50mm f/1.4G. Dit objectief is het grotere broertje van de plastic fantastic 50mm f/1.8D maar heeft een 2/3e stop groter diafragma, wat deze lens ideaal maakt voor korte scherptedieptes en fotograferen met weinig licht. Optisch is hij ook beter dan zijn kleine broertje. Op DX-formaat is dit een fijne portretlens en kun je zien als tegenhanger voor de 85mm f/1.8D op fullframe (resulteert in nagenoeg dezelfde korte dof).
Het objectief bestaat uit 7 lenzen in 6 groepen, welke samen voor een gewicht zorgen van 230 gram. De filtermaat is 52mm en kortste scherpstelafstand is 45cm.
pricewatch: Nikon AF 50mm f/1.4D AF
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
De nieuwste standaard-prime van Nikon voor FX camera's.
Deze lens wordt een lichte tele-lens op DX bodies.
Dit is de eerste versie van de 50/1.4 met een AF-S motor en zonder diafragma-ring, hierdoor is de autofocus van de lens nauwkeurig en stil.
De lens wordt geleverd met een hard-plastic zonnekap, die vrij stevig is en goed zijn werk doet.
De scherpte en hoekscherpte is extreem goed wanneer de lens een paar stops geknepen wordt, maar ook wide-open is deze lens zeer bruikbaar met een goede edge-performance op FX.
Zoals gebruikelijk met snelle primes is er wel fors wat vignetting aanwezig wide-open maar deze verdwijnt snel.
pricewatch: Nikon AF-S 50mm f/1.4G
« · ^
Sigma 50mm f1.4 EX DG HSM
Ook de 50mm van Sigma kreeg de HSM-treatment én een tamelijk revolutionair ontwerp. De lens is twee keer zo groot en zo zwaar als de Nikkor AF 50mm f/1.4 prime. Het objectief krijgt hele positieve reviews en werkt ook op FF. Wederom zal de prijs voor velen een struikelblok zijn, aangezien je voor net iets meer dan €100 al een Nikkor AF 50mm f/1.8 prime hebt en ook de Nikkor AF 50mm f/1.4 nog steeds een stuk goedkoper is. Juist de doelgroep die de HSM nodig heeft (D40/x/60-bezitters) zullen de 350 euro voor dit objectief niet snel op tafel leggen. Zeker met de komst van de goedkopere Nikkor AF-S 50mm is de vraag hoeveel toekomst deze op zich uitstekende Sigma met F-mount heeft.
pricewatch: Sigma 50mm f1.4 EX DG HSM (Nikon)
« · ^
Nikon AF Nikkor 85mm f/1.8D
Leuke dedicated beginners-portretlens voor weinig geld. Voldoende scherp (ook op F/1.8), goede flare prestaties (met bijgeleverde HN-23 metalen zonnekap), en razendsnelle autofocus door het backfocus design. Ook handmatig scherpstellen met deze lens werkt goed door de soepele ring. Autofocus is dan ook weer het grootste nadeel van deze lens, velen hebben namelijk de neiging om te frontfocusen. Dit kan gecorrigeerd worden in de semipro Nikon bodies. Ook heeft de lens relatief veel CA (zeker in de gebieden die onscherp zijn), en kan de bokeh wat onrustig gevonden worden.
De grootste concurrent is de Nikon 85 f/1.4 (bijnaam de cream-machine vanwege zijn waanzinnig mooie bokeh), die helaas wel een stuk duurder en zwaarder is.Het objectief heeft een kortste scherpstelafstand van 85cm (en is dus niet erg geschikt voor macro), en een filtermaat van 62mm.
pricewatch: Nikon AF 85mm f/1.8D AF
« · ^
Nikon AF NIKKOR 85mm f/1.4D IF
Dit is een solide gebouwd, metalen objectief zonder ingebouwde motor.
De scherpte van dit lichtsterke objectief is in het centrale gebied uitstekend, de uiterste hoeken wat zachter; maar omdat dit primair een portret objectief is, moet dat totaal geen probleem zijn, behalve voor de hoekfetisjist. Op f/2.8 komt hij goed tot zijn recht en is hij haarscherp. Een objectief is echter meer dan alleen scherpte; de kleuren en het contrast zijn mooi en hij heeft niet voor niets de bijnaam "the cream machine" gekregen van zijn eigenaren. De bokeh is boterzacht en oogt erg plezierig, nog meer dan zijn goedkopere broertje, de f/1.8 versie. De overgang van scherp naar onscherp is geleidelijk en mooi. De 1.4 versie heeft ietwat meer vignetering wijd open dan de f/1.8 versie.
Er is nagenoeg geen vertekening in het beeld, bijna geen CA, ghosting of flare, mits de bijgeleverde metalen opschroef zonnekap gebruikt wordt. De minimale scherpstel afstand is 85cm.
pricewatch: Nikon AF 85mm f/1.4D AF
« · ^
Nikon AF-S 85mm f/1.4G
De Nikon 85mm f/1.4G is een nieuwe lens in de line-up van Nikon. De bouwkwaliteit is prima, mede dankzij het gebruik van een magnesiumlegering. Wijd open is de scherpte niet extreem goed, maar wel bruikbaar. Bijzonder is wel dat de scherpte in de hoeken niet veel verschilt van het midden. Maximale scherpte wordt bereikt rond f/5.6. CA is geen groot probleem, bokeh-CA is wel goed aanwezig. De nano coating zorgt ervoor dat flare beperkt blijft.

pricewatch: Nikon AF-S 85mm f/1.4G
« · ^
Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM
Het iets langere familielid van de Sigma 50 f/1.4. Dit objectief produceert heerlijk zachte bokeh en is ook wide-open scherp. De AF is behoorlijk vlot, maar helaas zijn niet alle exemplaren even goed hierin. De kleuren en contrast komen goed over en de chromatische aberatie is goed onder controle. De bouw is wat je kunt verwachten van een Sigma EX objectief: dik in orde, maar verwacht geen tankbouw zoals bijvoorbeeld van de Zeiss 85/1.4. Zoals veel wat professionelere objectieven heeft ook deze een 77mm filtermaat, wat het uitwisselen van een polarisatie of ND-filter makkelijker maakt. De prijs is flink wat hoger dan die van Sigma 50/1.4, maar vergeleken met andere lichtsterke 85mm AF objectieven is de prijs erg redelijk.
pricewatch: Sigma 85mm f1.4 EX DG HSM (Nikon)
« · ^
Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF
Een MF-lens van Koreaanse komaf. Het diafragma instellen gaat met een ring op de lens. De bouwkwaliteit is in orde. Wijd open is de scherpte goed vergeleken met zijn concurrenten. Afstoppen helpt maar langzaam om meer scherpte te krijgen, welke piekt op f/8. De maximale scherpte ligt achter op zijn concurrenten. CA en vervorming zijn geen probleem, een beetje vignettering is zoals gewoonlijk wijd open wel te merken. De lens is wel behoorlijk gevoelig voor flare. Al met al een betaalbaar alternatief voor een lichtsterke mid-tele prime.
pricewatch: Samyang Optics 85mm f/1.4 AE (Nikon)
« · ^

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860IIAutofocus is met de introductie van autofocus-motor-loze bodies een stuk ingewikkelder geworden bij Nikon-camera's. Dus met welke objectieven heb je nu wel autofocus, en met welke niet?

Nikon & Autofocus, een korte geschiedenis...
Vroegah had men natuurlijk nog geen autofocus, maar aangezien de mount bij Nikon niet veranderd is, zijn er enkele objectieven die wel passen maar geen autofocus kunnen krijgen. Een kleine geschiedenis van autofocus is dus wel handig, zodat we weten welke types autofocus er zijn.

• Nikon F3 AF
De Nikon F3 AF was de eerste publiekelijk beschikbare autofocus camera van Nikon, er waren 2 AF objectieven beschikbaar, de 80mm f/2.8 en een 200mm f/3.5. De autofocus van beide lenzen werkt via een autofocus-motor in de lens, aangestuurd via elektronische contacten in de mount. Later wordt van dit principe afgestapt en nog weer later gaan we een dergelijk systeem weer terug zien. Er zijn veel compabiliteits-issues tussen zowel de Nikon F3 AF-body met andere autofocus lenzen als met de AF lenzen gemaakt voor de Nikon F3 AF-body. Je kunt er dus vanuit gaan dat het of niet gaat werken, of gewoon niet gaat passen.

• Nikon F501
Met de F501 introduceerde Nikon een nieuwe manier van autofocus, niet via elektronische contacten maar met een zogenaamde schroevendraaier. De autofocus-motor zat niet meer in de lenzen maar in de body en werd via een schroef aangedreven. Dit is wat wij tegenwoordig als het oude autofocus-systeem kennen. De eerste lenzen met deze nieuwe autofocus hebben een hele kleine scherpstelring voor tijdens manual-focus, later zal dit na veel commentaar veranderd worden door Nikon en zie je weer grotere scherpstelringen. De Nikon F501 ondersteund enkel oude AF-lenzen. Objectieven met de G-toevoegingen worden niet ondersteund evenals VR. AF-S lenzen werken dan ook niet op deze camera.

• Nikon AF-i
AF-i staat voor AutoFocus - integrated, dit zijn objectieven met een focusmotor in de lens ingebouwd, je kunt dit zien als de voorloper van AF-S waar AF-S in principe een silentwave-motor gebruikt ipv een normale electro-motor. Nikon AF-i Lenzen werken op alle Nikon bodies van na de Nikon F4 (1988). AF-i lenzen werken via elektronische contacten in de mount, de schroevendraaier is dan ook niet nodig.

• Nikon AF-S
Autofocus objectieven voorzien van een Silentwave-motor (swm) in de lens. Het voordeel hiervan is dat focusmotor op de lens afgestemd kan worden, een 18-55 DX kitlens is minder zwaar en hoeft minder glas in beweging te zetten dan een 600mm super-tele lens. AF-S is compatibel met AF-i.

Heeft hij nou autofocus, ja of nee?
Nu we weten welke 2 hoofdtypen autofocus objectieven er zijn (de lenzen voor de Nikon F3AF negeren we compleet) en objectieven voorzien van AF-i en AF-S kunnen we onder dezelfde groep laten vallen. Wat werkt er nu wel, en wat werkt er nu niet?
AF objectieven zijn afhankelijk van een schroeverdraaier in de body, de volgende bodies hebben allemaal een focusmotor in de body en zouden dus ook met AF-objectieven moeten werken: Nikon F501, F401, F401s, F401x, F601, F801, F801s, F50, F55, F60, F65, F70, F75, F80, F90, F90x, F100, F5, F6, E2, E2n, E3, E3s, D1, D1h, D1x, D2h, D2hs, D2x, D2xs, D3, D3s, D3x, D100, D200, D300, D300s, D700, D50, D70, D70s, D80, D90, D7000.

De volgende camera's zijn compatibel met ENKEL AF-S en AF-i objectieven: D40, D40x, D60, D3000, D3100, D5000 en D5100. Deze camera's missen een autofocus-motor in de body, en ondersteunen zodoende geen AF-lenzen.

Heeft hij nou Vibration reduction of niet
Vanaf de F5 (1996) en later werkt VR op elke (D)SLR.
« · ^


Nikon:

Lens-afkortingen
 • AI : Aperture Indexing, systeem zodat de camera weet welk diafragma geselecteerd is
 • AI: E : Nieuwere variant van AI
 • AI-S : Weer een verbeterde versie van AI
 • AI-P : CPU in de lens
 • D : Distance, verteld de body op hoever de lens gefocused is.
 • AF : Autofocus, via schroefsysteem.
 • AF-I : Autofocus, focusmotor in de lens zelf.
 • AF-S : Autofocus, Silentwave focusmotor in de lens zelf.
 • SWM : Silentwavemotor, een type electromotor.
 • G : Zonder diafragmaring, alleen geschikt voor body's met diafragma-aansturing (verder hetzelfde als 'D')
 • IX : APS lens voor de Pronea serie.. Deze zijn NIET geschikt voor 35mm filmcamera's en DX/FX camera's.
 • DX : Lens ontworpen voor het 1,5x crop DX formaat, vaak ook voorzien van coatings speciaal voor digitale camera's.
 • FX : Aanduiding voor een zogenaamde 'fullframe' 35mm sensor bij Nikon bodies.
 • N : Voorzien van speciale Nano coating, tegen interne reflecties.
 • ED : Voorzien van elementen van ED-glas, wat Cromatic Abberation tegengaat.
 • Super-ED : Super-ED glas zie je vooral in de extreem lange telelenzen..
 • IF : Internal Focussing, betekend dat de lens niet langer wordt tijdens het focussen.
 • VR: Vibration Reduction, compenseert het trillen van de lens.
 • VR II: Vibration Reduction Mark II, verbeterde versie van VR.
Zonnekappen:
 • HB : Bajonet systeem
 • HE : Verlengde zonnekap (voor lenzen met ingebouwde zonnekap)
 • HK : Wordt vastgezet met een lock-knopje
 • HN : Schroefsysteem
 • HR : Rubberen zonnekap (meestal met schroefsysteem)
 • HS : Zonnekap met lensdop-systeem
Sigma
 • DC: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met een cropsensor en dus niet voor FullFrame camera's.
 • DG : deze objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor gebruik op dSLRs. Een extra coating zorgt voor minder flare en ghosting.
 • EX : deze objectieven behoren tot de topserie van Sigma met een betere bouw en afwerking dan de andere series.
 • Asp. : deze objectieven bevatten asferische lenzen om de constructie eenvoudiger te maken.
 • APO : deze objectieven bevatten ELD en SLD lenzen om de chromatische abberaties te minimaliseren.
 • OS : deze objectieven hebben Sigmas beeldstabilisator aan boord.
 • HSM : deze objectieven bevatten een Hyper-Sonic Motor; een snelle en stille motor.
 • RF : deze objectieven bevatten rear-focussing lenzen. De achterste groepen regelen het scherpstellen waardoor het scherpstellen sneller en stiller gaat.
 • IF : deze objectieven hebben inner focus, waardoor het front element niet draait; hetgeen erg handig is bij gebruik van een polarisatiefilter.
 • CONV : deze objectieven zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een teleconverter.
« · ^
Tamron
 • DI : deze objectieven zijn speciaal gecoat voor gebruik op een dSLR.
 • DI II : deze objectieven hebben een kleinere beeldcirkel waardoor ze alleen geschikt zijn voor gebruik op een crop camera (dus niet FullFrame).
 • SP : deze objectieven vallen in de professionele serie van Tamron met een betere bouw.
 • VC : deze objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator.
 • XR : deze objectieven bevatten elementen die het licht meer kunnen afbuigen dan conventionele elementen waardoor de objectieven compacter gemaakt kunnen worden.
 • ASL : deze objectieven bevatten elementen om sferische fouten te corrigeren.
 • LD : deze objectieven bevatten Low-dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • AD : deze objectieven bevatten anomalous dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • HID : deze objectieven bevatten High Index, High Dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • IF : deze objectieven hebben een intern focussing systeem, waardoor het front element niet draait. Dit is handig bij gebruik van pola filters.
 • ZL : deze objectieven hebben een zoom lock schakelaar om te voorkomen dat het objectief uitschuift wanneer het niet in gebruik is.
 • AFMF : deze objectieven zijn voorzien van een AF/MF schakelaar op de focusring.
« · ^
Tokina
 • AS : deze objectieven bevatten asferische elementen voor het tegengaan van sferische abberaties.
 • F&R : deze objectieven bevatten een nieuw type glas dat grotere elementen zonder sferische abberaties mogelijk maakt.
 • SD : deze objectieven maken gebruik van low-dispersion glas ter vermindering van CA.
 • HLD : deze objectieven maken gebruik van high-refraction, low dispersion elementen ter vermindering van CA.
 • MC : deze objectieven zijn meervoudig gecoat ter vermindering van flares.
 • FE : deze objectieven gebruik floating elements voor een constante performance over het hele bereik.
 • IF : deze objectieven gebruiken internal focussing waardoor het front element niet draait (handig icm een pola).
 • IRF : in deze objectieven worden de achterste elementen gebruikt voor een snelle en stille AF.
 • FC : deze modellen bevatten een handige AF/MF schakelaar.
 • OTFC : een verbeterde versie van de FC. De focus kan op ieder moment veranderd worden.
« · ^

« · ^


Dit topic is een uitbreiding van Het grote Nikonmount-objectieven-topic V8.0, Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2010 en Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2011 en is daarom dan ook dank verschuldigd aan de auteurs van dit deel en de voorgaande delen: Mig29, Nomad, PowerUp, Priyantha Bleeker, qadn, Remy, Shark.Bait, ThunderNet, Universal Creations, WhizzCat, Wijnands, JvdGeest & YellowCube.

Uiteraard ook dank aan iedereen die ik vergeten ben op te nemen, maar wel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit topic.
« · ^

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Dakoina
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 02-02 09:39

Dakoina

Newbie archer

Het is me wat tijdens de feestdagen :( ik heb al een paar weken een Nikon 50mm 1.8G besteld, maar die is nog steeds niet geleverd in de winkel. Zucht... ze lijken hier nergens meer te bespeuren in België :s en op amazon kosten ze net iets teveel. Ik denk dat heel veel mensen van de Nikon objectieven actie gebruikt gemaakt hebben. Elke week opnieuw: "ik verwacht een levering eind deze week.." Had ik een dag eerder gebeld, dan had ik ze misschien al :(

 • BlaTieBla
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 20-03 19:05

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

Kan het te maken hebben met de overstromingen in Thailand? In NL zijn ze ook niet echt op voorraad in de doorsnee webshops.

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


 • Dakoina
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 02-02 09:39

Dakoina

Newbie archer

BlaTieBla schreef op maandag 02 januari 2012 @ 09:28:
Kan het te maken hebben met de overstromingen in Thailand? In NL zijn ze ook niet echt op voorraad in de doorsnee webshops.
Oh, dat zou kunnen... ik volg het nieuws niet zo nauw meer de laatste tijd. Of wacht, waren ze niet verhuisd van Japan naar Thailand en was Thailand dan ook nog eens getroffen? Dat ziet er dan niet echt goed uit voor de leveringstermijnen :(

 • Sallin
 • Registratie: Mei 2004
 • Niet online
Erg mooie en informatieve OP :).

Het kan misschien geen kwaad sommige teksten nog na te lezen om te kijken of ze nog actueel zijn, bijvoorbeeld: "Recentelijk aangekondigd door Tokina en inmiddels ook beschikbaar." over de 11-16 die toch al weer een tijdje te verkrijgen is.

This too shall pass
Debian | VirtualBox (W7), Flickr

Sallin schreef op maandag 02 januari 2012 @ 10:05:
Erg mooie en informatieve OP :).

Het kan misschien geen kwaad sommige teksten nog na te lezen om te kijken of ze nog actueel zijn, bijvoorbeeld: "Recentelijk aangekondigd door Tokina en inmiddels ook beschikbaar." over de 11-16 die toch al weer een tijdje te verkrijgen is.
Bedankt voor de tip, wordt gecorrigeerd.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Wijnands
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 08:47
Laatste nieuws is dat Nikon druk is met schoonmaken en nieuwe machines neerzetten. Medio December wist men nog te melden dat eind januari de boel weer zou moeten draaien.
Echter, dat verklaart volgens mij niet het te kort aan 50mm lenzen, die komen nog steeds uit China voor zover ik weet.

http://www.kenrockwell.co...f18-g/D3S_5236-bottom.jpg

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


Anoniem: 176826

Wellicht dat men een aantal lenzen die normaal uit Thailand komen, nu in China bouwt en dat daardoor de productie van de 50 mm in China wat in de verdrukking komt?

Ik weet niet wat er normaal uit Thailand kwam, maar als daar een deel van de massaproductie zat, kan ik me toch goed voorstellen dat die productie toch echt nodig hebben om de consumer markt te kunnen voorzien van Dxxxx'en met lenzen als de 18-55, 18-105 en andere instappers.

 • Kurgan
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 18-02 20:01
Of misschien heeft Nikon productiecapaciteit gereserveerd voor de 80-400 f/4.5-5.6 USM die ze op PMA gaan aankondigen? (Sprak hij hoopvol...)

Ik denk eerder dat niet 100% van de productie in China gedaan wordt maar dat er ook onderdelen c.q. grondstoffen uit Japan of Thailand komen. En ja, dan krijg je vertraging.

Foto's Take only pictures, leave only footprints, kill only time


 • justice strike
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 13-02 09:49
Kurgan schreef op maandag 02 januari 2012 @ 12:42:
Of misschien heeft Nikon productiecapaciteit gereserveerd voor de 80-400 f/4.5-5.6 USM die ze op PMA gaan aankondigen? (Sprak hij hoopvol...)

Ik denk eerder dat niet 100% van de productie in China gedaan wordt maar dat er ook onderdelen c.q. grondstoffen uit Japan of Thailand komen. En ja, dan krijg je vertraging.
USM?

U can call me sir.... or justice as long as u bow down ;)


 • Wijnands
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 08:47
Denk dat 'ie AF-S bedoeld.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


 • BlaTieBla
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 20-03 19:05

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

De USM afkorting/term mogen ze gebruiken nu ze Canon hebben opgekocht. (oh wacht.. 1 april duurt nog ff) :+ :+

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


 • XanderDrake
 • Registratie: November 2004
 • Nu online

XanderDrake

Build the future!

Geniale OP, ben weer helemaal op de hoogte :) Dank!

Alleen sommige van de lenzen zijn waarschijnlijk EOL en niet meer beschikbaar. Kan soms misschien een teleurstelling zijn als iemand een positieve review leest om vervolgens te zien dat je hem niet meer kan kopen!

Hephaestus: Xeon 2680 v2 - 64GB ECC Quad - WD Blue 3D 1TB
Virtualis: Ryzen 3700X - 16GB DDR4 - Gigabyte 1080 Ti OC - Sandisk 2TB - Valve Index
Agon:Valve Steam Deck 64GB
Non scholae sed vitae discimus Seneca


 • Phehistyr
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 02-03 21:52

Phehistyr

De Epische Lurker

De EOL modellen zijn als het goed is ook aangegeven. Zelf vind ik het wel handig dat die er nog steeds in staan aangezien je soms wel eens wat meer info over een tweedehands model kunt gebruiken.

Give a man a fire and he will be warm for a day. Set fire to him and he will be warm for the rest of his life. Terry Pratchett - Jingo


 • Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Tweedehands zijn ze vaak nog wel te koop. EOL staat er bij om iemand daar voor te waarschuwen :)

 • XanderDrake
 • Registratie: November 2004
 • Nu online

XanderDrake

Build the future!

Phehistyr schreef op maandag 02 januari 2012 @ 20:35:
De EOL modellen zijn als het goed is ook aangegeven. Zelf vind ik het wel handig dat die er nog steeds in staan aangezien je soms wel eens wat meer info over een tweedehands model kunt gebruiken.
Sorry voor de onduidelijkheid, ik bedoel de modellen die effectief niet meer in de Pricewatch staan maar níet als EOL staan aangeduid.

Hephaestus: Xeon 2680 v2 - 64GB ECC Quad - WD Blue 3D 1TB
Virtualis: Ryzen 3700X - 16GB DDR4 - Gigabyte 1080 Ti OC - Sandisk 2TB - Valve Index
Agon:Valve Steam Deck 64GB
Non scholae sed vitae discimus Seneca

XanderDrake schreef op maandag 02 januari 2012 @ 20:43:
[...]

Sorry voor de onduidelijkheid, ik bedoel de modellen die effectief niet meer in de Pricewatch staan maar níet als EOL staan aangeduid.
Ik ben aan het inventariseren geslagen en zal correcties uitvoeren. Bedankt voor het commentaar.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • KappuhH
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Er lijken ook wat kleine inconsistenties in te zitten:

Over de 85mm 1.8D: "Ook heeft de lens relatief veel CA (zeker in de gebieden die onscherp zijn), en kan de bokeh wat onrustig gevonden worden."

Daarna over de 85 1.4D: "De bokeh is boterzacht en oogt erg plezierig, nog meer dan zijn goedkopere broertje, de f/1.8 versie."

Dat laatste suggereert dat de bokeh van de 1.8 ook al boterzacht zou zijn, maar in de beschrijving van de 1.8 staat dat ie dus wat onrustig kan zijn...
Ja, dat soort dingen zijn bijna onvermijdelijk als meerdere mensen reviews schrijven. Daarnaast is de bokeh van een lens bij verschillende diafragma's ook vaak verschillend. Wide-open kan de 85/1.8 misschien wel zacht zijn, maar met afstoppen erg onrustig worden (dat geldt ook voor de Canon 85/1.8).

[Voor 6% gewijzigd door Universal Creations op 02-01-2012 22:18]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • KappuhH
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Heeft er iemand ervaring met zowel de 50mm 1.8G en de 50mm 1.4G? Er zijn genoeg reviews te vinden en uit de meeste reviews komt ook naar voren dat de 1.8G zou zijn. Enkelen kiezen toch de 1.4G. Maar uit de DxOmark test komt de 1.4G toch echt wel beter uit: http://www.dxomark.com/in...nd2)/Nikkor/(camera2)/680

Maar in deze test komt de 1.8G er weer heel goed uit: http://nikonrumors.com/20...ared-by-cary-jordan.aspx/

Iemand die een doorslaggevend advies kan geven?

 • Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Heb je de extra DoF nodig van de 1.4G en maakt de langzamer AF je niet zoveel uit: neem die. Anders de 1.8G :) Deze review vind ik wel duidelijk in de verschillen tussen beide lenzen: http://neilvn.com/tangent...1-4g-vs-nikon-50mm-f1-8g/

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
Ik twijfel tussen twee telezoom lenzen van Tamron (voor D7000)

ik was best impressed moet ik zeggen over de 70-300 VC USD :o
met name de stabiliteitsregeling was errug goed! Hij haakt hem op 300mm eenvoudig aan en blijft mooi plakken. Iets wat me juist bij de nikon tegenhanger wat tegenviel. (die blijft dansen)


Even nachtje over geslapen, en nu kom ik dus de 28-300 VC tegen. (6.3 ipv 5.6 van de 70-300))

what to do? :{

[Voor 12% gewijzigd door paQ op 04-01-2012 12:30]

Naar aanleiding van XanderDrake in "Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2012" ben ik gaan inventariseren en heb de volgende wijzigingen in de OP aangebracht:

EOL - Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c
EOL - Sigma 18-50/3.5-5.6 DC Digital APS-c
EOL - Nikon AF 28-80 f/3.3-5.6
EOL - Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c
EOL - Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c
EOL - Nikon 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor
PW-link aangepast/toegevoegd - Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
PW-link aangepast/toegevoegd - Sigma 70-300mm f4-5.6 DG OS
EOL - Sigma 100-300/4 EX APO DG
EOL - Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM
PW-link aangepast/toegevoegd - Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM
PW-link aangepast/toegevoegd - Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF
EOL - Nikon AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX APS-c
PW-link aangepast/toegevoegd - Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
EOL - Nikon AF 28mm f/1.4 D ASP RF
PW-link aangepast/toegevoegd - Carl Zeiss Planar T* 1,4/50
PW-link aangepast/toegevoegd - Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM
PW-link aangepast/toegevoegd - Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Zandpad
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 00:04
Goed werk UC!
Fijn dat er eindelijk een PW link is voor de Sigma OS 70-200, die staat al lang in mijn belangstelling!

 • KappuhH
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
JvdGeest schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 12:18:
Heb je de extra DoF nodig van de 1.4G en maakt de langzamer AF je niet zoveel uit: neem die. Anders de 1.8G :) Deze review vind ik wel duidelijk in de verschillen tussen beide lenzen: http://neilvn.com/tangent...1-4g-vs-nikon-50mm-f1-8g/
Na het lezen van wat reviews lijkt de 1.8G toch echt wat scherper te zijn op vrijwel alle f-waarden.

Daarnaast nog een ander vraagje: wat zou de waarde zijn van een 85mm 1.4D met wat krasjes op de achterlens. Deze krasjes zijn niet te zien op fotos...

 • Chiron
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 20-03 16:29

Chiron

Moderator Tweakers Discord
De 1.4G heeft verder wel een rubber afdichting in de mount. Het verschil in scherpte is echt te verwaarlozen, verder doet de 1.4G het iets beter (maar ook geen wereld van verschil) qua bokeh met contrastrijke achtergronden. Verder als je in het stikdonker zit en absoluut de lichtsterkte nodig hebt (1.4 vs 1.8 kan 1/80 vs 1/50 zijn), is de 1.4 wel aan te raden, het kan het verschil zijn tussen een scherpe foto en een net niet scherpe.

Als je aan een budget zit is de 1.8G in ieder geval een ongelofelijk goeie lens voor wat je ervoor betaalt.

Ik hoop dat de 85/1.8G die vrijdag wordt aangekondigd net zo dicht bij de 85/1.4G gaat zitten in kwaliteit als de 50/1.8G bij de 50/1.4G, dan weet ik wel wat ik aan ga schaffen voor de verwachte 500 dollar (ik reken op 350-400 euro) :)

"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."


 • KappuhH
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Chiron schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 22:20:
De 1.4G heeft verder wel een rubber afdichting in de mount. Het verschil in scherpte is echt te verwaarlozen, verder doet de 1.4G het iets beter (maar ook geen wereld van verschil) qua bokeh met contrastrijke achtergronden. Verder als je in het stikdonker zit en absoluut de lichtsterkte nodig hebt (1.4 vs 1.8 kan 1/80 vs 1/50 zijn), is de 1.4 wel aan te raden, het kan het verschil zijn tussen een scherpe foto en een net niet scherpe.

Als je aan een budget zit is de 1.8G in ieder geval een ongelofelijk goeie lens voor wat je ervoor betaalt.

Ik hoop dat de 85/1.8G die vrijdag wordt aangekondigd net zo dicht bij de 85/1.4G gaat zitten in kwaliteit als de 50/1.8G bij de 50/1.4G, dan weet ik wel wat ik aan ga schaffen voor de verwachte 500 dollar (ik reken op 350-400 euro) :)
Ben bang dat de 85mm 1.8G wel wat meer zal gaan kosten. De 1.8D is momenteel nog rond dat bedrag en was bij de introductie ook ruim 500 euro. Als de prijs wel tussen 350 en 400 komt te liggen worden de 1.8D versies waarschijnlijk heel hard op Marktplaats gegooid.

 • Vis
 • Registratie: Juni 2007
 • Nu online
Chiron schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 22:20:
De 1.4G heeft verder wel een rubber afdichting in de mount. Het verschil in scherpte is echt te verwaarlozen, verder doet de 1.4G het iets beter (maar ook geen wereld van verschil) qua bokeh met contrastrijke achtergronden. Verder als je in het stikdonker zit en absoluut de lichtsterkte nodig hebt (1.4 vs 1.8 kan 1/80 vs 1/50 zijn), is de 1.4 wel aan te raden, het kan het verschil zijn tussen een scherpe foto en een net niet scherpe.

Als je aan een budget zit is de 1.8G in ieder geval een ongelofelijk goeie lens voor wat je ervoor betaalt.

Ik hoop dat de 85/1.8G die vrijdag wordt aangekondigd net zo dicht bij de 85/1.4G gaat zitten in kwaliteit als de 50/1.8G bij de 50/1.4G, dan weet ik wel wat ik aan ga schaffen voor de verwachte 500 dollar (ik reken op 350-400 euro) :)
Idd, ben zo benieuwd naar die nieuwe 85mm 1.8G

Ben al een tijd opzoek naar een mooie bokeh, en scherpe portretlens op 85mm

Zat aan een Sigma 1.4 85mm te denken, maar wacht nog maar even op de 1.8G van Nikkor!

Nikon D610 || 85mm 1.8G || 50mm f1.8D || AW 15 R3 ||


 • Chiron
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 20-03 16:29

Chiron

Moderator Tweakers Discord
KappuhH schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 22:55:
[...]
Ben bang dat de 85mm 1.8G wel wat meer zal gaan kosten. De 1.8D is momenteel nog rond dat bedrag en was bij de introductie ook ruim 500 euro. Als de prijs wel tussen 350 en 400 komt te liggen worden de 1.8D versies waarschijnlijk heel hard op Marktplaats gegooid.
Als je mazzel hebt kun je nu al een 2e hands 1.8D voor 200 a 250 euro scoren :)

Nikonrumors is er vrij zeker van dat ie 500 dollar gaat kosten, en of het überhaupt de 85/1.8G gaat worden (tot nu toe weten we alleen zeker dat er een FX lens aangekondigd wordt). Dat is omgerekend 350 euro, en uiteraard komen er hier nog belasting en marge overheen waardoor het 350-400 zal worden, eventueel 450. Altijd nog bakken goedkoper dan een 85/1.4G ;)

Sigma 85/1.4 is ook nog wel interessant, mits je een goeie treft. Het blijft zo jammer dat de quality control van Sigma te wensen overlaat.. je moet er echt meerdere testen en het is schrikbarend hoeveel verschil in focussing en maandagmorgen modellen je dan nog tegenkomt :X

"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."


 • Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Chiron schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 23:08:
[...]

Sigma 85/1.4 is ook nog wel interessant, mits je een goeie treft. Het blijft zo jammer dat de quality control van Sigma te wensen overlaat.. je moet er echt meerdere testen en het is schrikbarend hoeveel verschil in focussing en maandagmorgen modellen je dan nog tegenkomt :X
CameraNU had er maar eentje op voorraad en ik had direct een goede te pakken ;) Gewoon een bezoekje aan de winkel wagen, is het die lens meer dan waard.

 • Vis
 • Registratie: Juni 2007
 • Nu online
JvdGeest schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 23:16:
[...]


CameraNU had er maar eentje op voorraad en ik had direct een goede te pakken ;) Gewoon een bezoekje aan de winkel wagen, is het die lens meer dan waard.
Dus de sigma via internet kopen is niet zo verstandig?

Pff wordt langzaam gek hier... welke moet ik pakken O-)

Nikon D610 || 85mm 1.8G || 50mm f1.8D || AW 15 R3 ||


 • Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Ik zou die lens bij een winkel zelf halen, en direct even uittesten op front-/backfocus. Je kunt wel via het internet bestellen, maar om nou in de situatie te komen dat je misschien twee of meerdere lenzen moet retourneren lijkt me niet fijn :) De Sigma 85/1.4 is echt een uitstekende lens, maar je kunt overwegen om nog even te kijken wat Nikon gaat doen met een mogelijke 85/1.8G.

 • Vis
 • Registratie: Juni 2007
 • Nu online
JvdGeest schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 23:38:
Ik zou die lens bij een winkel zelf halen, en direct even uittesten op front-/backfocus. Je kunt wel via het internet bestellen, maar om nou in de situatie te komen dat je misschien twee of meerdere lenzen moet retourneren lijkt me niet fijn :) De Sigma 85/1.4 is echt een uitstekende lens, maar je kunt overwegen om nog even te kijken wat Nikon gaat doen met een mogelijke 85/1.8G.
Hmm ok thanks voor de tips... Ik neig er ook naar om even te wachten en te hopen dat die nieuwe "mogelijke" 1.8G goede reviews heeft...
Kan ik de rest spenderen aan een Tamron 17-50 2.8 die ook nog op mn lijstje staat :)

Nikon D610 || 85mm 1.8G || 50mm f1.8D || AW 15 R3 ||


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
Ik denk dat ik morgen eens ga kijken om de nikkor 18-105 en sigma 70-300 te vervangen voor een
Tamron 17-50 non VC
En Tamron 70-300 VC USD

Commentaar welkom :)

 • lateef
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 08:40
Chiron schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 23:08:
[...]
(tot nu toe weten we alleen zeker dat er een FX lens aangekondigd wordt).
ook dat is toch niet zeker?

overigens lijkt me een nieuwe 85/1.8 wel zeer aannemelijk. die lens is wel aan vervanging toe.

Belangrijkste FX primes die daarnaast aan vervanging (of introductie) toe zijn, zijn naar mijn idee een 35/2.0 en een echt goeie 50mm, die vergelijkbaar is met de 35/1.4 en de 85/1.4. Verder zie ik nog weinig hiaten in het assortiment van Nikon...

 • citruspers
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 20-03 19:55
paQ schreef op donderdag 05 januari 2012 @ 00:39:
Ik denk dat ik morgen eens ga kijken om de nikkor 18-105 en sigma 70-300 te vervangen voor een
Tamron 17-50 non VC
En Tamron 70-300 VC USD

Commentaar welkom :)
Beiden zijn kleine stapjes vooruit. Dat is natuurlijk prima, maar misschien wil je wel liever 1 grote stap vooruit (zeg, een Sigma 70-200 F/2.8 in plaats van een Nikon 70-300)?

Bij de 17-50 ga je praktisch niks vooruit qua bouwkwaliteit, en lever je ~3 stops beeldstabilisatie in voor maximaal 2 stops lichtsterkte, en lever je ook nog eens 50mm aan het tele eind in.

Van Sigma 70-300 naar Nikon 70-300 VR win je bouwkwaliteit, scherpte en stabilisatie, maar heb je nog dezelfde lichtsterkte.


Waarom wil je ze precies vervangen? Als je dat neit duidelijk hebt kunnen we je weinig suggesties bieden :)

[Voor 32% gewijzigd door citruspers op 05-01-2012 01:20]

I'm a photographer, not a terrorist


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
Ik wil scherpere foto's tov de 18-105, en de 70-300 heeft geen stabilisatie
De17-50 is mooi meegenomen in de hoek

De 18-270 zal me weinig extra bieden behalve een lenswissel minder.
De 70-300 Nikon valt me wat tegen om scherpe foto op 300 te maken. Daar scoort juist de Tamron erg goed. (wel wat koeler)
Ik lees verder dat de non VC 17-50 scherpere foto's maakt dan de VC

Ik wil dus wat minder snel geneigd zijn de 40 2.8 of 50 1.8 te pakken. Zeker buiten toch wel wat geklooi.

 • Shark.Bait
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 20-03 16:43

Shark.Bait

deze zin geen werkwoord.

Universal Creations schreef op maandag 02 januari 2012 @ 22:18:
Ja, dat soort dingen zijn bijna onvermijdelijk als meerdere mensen reviews schrijven. Daarnaast is de bokeh van een lens bij verschillende diafragma's ook vaak verschillend. Wide-open kan de 85/1.8 misschien wel zacht zijn, maar met afstoppen erg onrustig worden (dat geldt ook voor de Canon 85/1.8).
Check. Ik heb de 1.4 review geschreven, maar bezat een paar maanden beide. En de 1.8 heeft 9 rechte lamellen, de 1.4 negen gekromde. Misschien dat dat ook helpt betere prestaties neer te zetten bij het afstoppen. Geen idee meer of de auteur van de 1.8 de 1.4 heeft gebruikt-of wie het was. Als je niet beter weet, is een Lada ook een top auto als je fietsen gewend bent ;)

(bij wijze van spreken, ik wil niemand affikken of zijn / haar mening de grond in boren)
lateef schreef op donderdag 05 januari 2012 @ 01:11:overigens lijkt me een nieuwe 85/1.8 wel zeer aannemelijk. die lens is wel aan vervanging toe.
Yup, volgens het uitgelekte persbericht komt ie eraan :D

[Voor 13% gewijzigd door Shark.Bait op 05-01-2012 09:14]

Nikon, Fujifilm en Apple zooi


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Als het vooral er om gaat op het wijde eind om te voorkomen dat je snel naar je primes wil grijpen, en er van uitgaande dat dit vooral is vanwege de scherpte van de foto en niet vanwege dat je de lichtsterkte van een prime nodig hebt, is misschien de Nikkor 16-85 ook een idee, of als je optisch en qua bouwkwaliteit nog een stapje hoger wilt dan de Tamron kun je wellicht de Sigma 17-50 f2.8 ook in overweging nemen. Deze zijn beide duurder dan de Tamron 17-50, dus het hangt ook af van je budget.

Wil je bijvoorbeeld de 18-105 en 70-300 tegelijkertijd vervangen of kan het ook eerst de ene en dan de ander?

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
maar de tamron 17-50 is ook een2 .8, daarom leek me dat juist zo'n mooie vervanger voor het wijde.
Het zou dan automatisch betekenen dat ik niet verder dan 50 kan, dus -met een klein sprongetje- leek de 70-300 wel een mooie volger


edit:
misschien beide vervangen voor 1 18-200VRII anders?

[Voor 12% gewijzigd door paQ op 05-01-2012 09:41]


 • Krusher
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online

Krusher

Alizée

Vis schreef op woensdag 04 januari 2012 @ 22:58:
[...]


...

Ben al een tijd opzoek naar een mooie bokeh, en scherpe portretlens op 85mm

Zat aan een Sigma 1.4 85mm te denken, maar wacht nog maar even op de 1.8G van Nikkor!
Koop gewoon die Samyang, die modellen lopen niet zomaar weg ;)

:+


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
paQ schreef op donderdag 05 januari 2012 @ 09:18:
misschien beide vervangen voor 1 18-200VRII anders?
Ik weet niet hoe die lens is qua scherpte t.o.v. de 18-105, maar het lijkt me dat je daarmee niet echt een stap vooruit maakt qua optische eigenschappen.

 • Vis
 • Registratie: Juni 2007
 • Nu online
Krusher schreef op donderdag 05 januari 2012 @ 09:39:
[...]


Koop gewoon die Samyang, die modellen lopen niet zomaar weg ;)
Die modellen misschien niet nee, maar die bruidsmeisjes wel ;)

Ik wil niet de spontane momentjes missen met onscherpe foto's... en zowieso ook wat profesionelere uitstraling, dus heb voor mezelf maar besloten voor de veilige keuze (dus een 85mm liefst zo lichtsterk mogelijk MET AF), en het is en blijft een investering...

Nikon D610 || 85mm 1.8G || 50mm f1.8D || AW 15 R3 ||


 • Wijnands
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 08:47
henkie196 schreef op donderdag 05 januari 2012 @ 09:42:
[...]

Ik weet niet hoe die lens is qua scherpte t.o.v. de 18-105, maar het lijkt me dat je daarmee niet echt een stap vooruit maakt qua optische eigenschappen.
Ongeveer vergelijkbaar. De 18-200 model 1 waar ik 's wat mee getest had vond ik wijd open vooral wat magertjes in contrast. Naar mijn mening is de prijs/kwaliteit van de 18-105 dik in orde en is het enige alternatief in die prijsklasse wat ik zou overwegen een 18-135.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
nikkor 16-85 + tamron 70-300 is misschien nog we de beste optie
wel 850 euro bij elkaar... -O-
maarja, sluit wel perfect aan, en 2 mm winst wijd

[Voor 21% gewijzigd door paQ op 05-01-2012 10:20]


 • Wijnands
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 08:47
Nikon 16-85 is een fijne lens, heb 'm zelf ook. Ik vind alleen wel de nieuwprijs erg hoog.

De tamron 70-300.. op het langste stuk zou die inderdaad beter kunnen zijn dan de nikon. Ik heb alleen niet zoveel vertrouwen in de weerbestendigheid van die lens.

+++Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
ik ga er niet mee in de regen staan :P

sjees... het wordt almaar complexer
16-85 nikon 3.5-5.6
17-50 sigma 2.8-4
17-50 tamron 2.8 fixed

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
paQ schreef op donderdag 05 januari 2012 @ 11:08:
ik ga er niet mee in de regen staan :P

sjees... het wordt almaar complexer
16-85 nikon 3.5-5.6
17-50 sigma 2.8-4
17-50 tamron 2.8 fixed
De Sigma 17-50 is ook f2.8 over de hele range. De Sigma 17-70 is f2.8-4.

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
I stand corrected..
paQ schreef op donderdag 05 januari 2012 @ 11:08:
ik ga er niet mee in de regen staan :P

sjees... het wordt almaar complexer
16-85 nikon 3.5-5.6
17-50 sigma 2.8-4
17-50 tamron 2.8 fixed
Tijd om prioriteiten te stellen. Wat vind je belangrijker? Stabilisatie, lichtsterkte (incl. kunnen werken met kleinere DoF) of telebereik.
Als je onderwerp niet stilstaat heb je niets aan stabilisatie, als je je onderwerp wil isoleren heb je niets aan stabilisatie. Aangezien je al een telelens hebt, gebruik je die toch vaker voor telewerk dan de 16-85. Het gat tussen 50mm en 70mm wordt zelden gemist.

Kortom: bekijk wat jij belangrijk vindt.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
ik ben niet ontevreden over de 18-105, maar ik pak veel sneller de 40 prime, en loop wel wat achteruit.
Die maakt zoveel mooiere foto's dan de 18-105 op 40mm!
Ik zoek dus iets wat met name scherper en rechter is dan de 18-105.

gezien de tamron eigenlijk heel goed test, en stabiliteitscontrole niet echt nodig is op die afstanden, en ze hebben er ook nog een zonder... sja.... leek me dat de meest logische keuze.
De nikon test weliswaar beter kwa scherpte, maar is behalve een stuk duurder ook minder lichtgevoelig.
de fotowinkel zegt dan:"sja, maar gooi je ISO wat omhoog op je D7000, dan kan hij prima aan"

kortom: Ik heb goede ervaring met lichtsterke 2.8 en 1.8, dus dat trekt me erg.
Ik merk dat ik in 'slecht licht' toch sneller een strakke foto maak op een best nog snelle sluitertijd.

Stabiiteit vanaf 80 ofzo is toch wel wenselijk, ZEKER op 300mm, zodoende dat hier de 70-300 VC van Tamron zo heerlijk is. Hij maakt wel een wat koelere foto dan de nikon variant, maar ik merk dat ik met de nikon op 300 mm van de 10 foto's, er 5 bewogen zijn, ondanks de VR (terwijl ik toch best een vaste hand heb)

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Als je liever lichtsterkte hebt dan stabilisering en telebereik, dan lijkt de keuze voor de Tamron 17-50 f2.8 duidelijk.

Enig alternatief dat ik zo gauw kan zien zou de Sigma 17-50 f2.8 kunnen zijn, aangezien Nikon kennelijk niet zelf een soortgelijke lens heeft, opmerkelijk genoeg. De Sigma is optisch beter en heeft een betere bouwkwaliteit dan de Tamron plus nog eens stabilisatie mocht je het wel willen gebruiken, maar is ook ongeveer 2x zo duur.

Wellicht is het een goed idee om eens naar een fotowinkel te gaan en je 40mm, de Tamron en evt. de Sigma eens te proberen. De Sigma is op f4 behoorlijk scherper dan op f2.8 en de Tamron ook (vooral aan de randen), dus vergeet ook niet om de lenzen op verschillende diafragma's te proberen om te kijken wat je in verschillende situaties kunt halen.

 • Jaap-Jan
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 19-03 10:27

Jaap-Jan

Geen IPv6- ready check meer :(

Nikon heeft de pricewatch: Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8. 2x zo duur als de Tokina, Tamron en Sigma. Het is ook niet meer de jongste en mist VR. :)

[Voor 16% gewijzigd door Jaap-Jan op 05-01-2012 14:11]

| Last.fm | "Mr Bent liked counting. You could trust numbers, except perhaps for pi, but he was working on that in his spare time and it was bound to give in sooner or later." -Terry Pratchett


 • Tha Render
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18-02-2018
Ik heb ook een tijd getwijfeld maar ga mij dan toch volgende week de Tamron 17-50 f/2.8 aanschaffen. Heb momenteel een Sigma 18-200 f/3.5-6.3, maar die is niet bepaald lichtsterk. Ook de Nikkor 35mm f/1.8 heb ik, zéér tof lensje, maar dan mis ik weer de zoom.

Laatste stap binnen enkele maanden zou dan zijn, de Sigma 18-200 buiten en vervangen door een 70-300 of iets in die aard.

 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Jaap-Jan schreef op donderdag 05 januari 2012 @ 14:07:
Nikon heeft de pricewatch: Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8. 2x zo duur als de Tokina, Tamron en Sigma. Het is ook niet meer de jongste en mist VR. :)
Ik zie hem nu ook in deze selectie in de pricewatch, ja. Niet goed gekeken de eerste keer. De Tokina 16-50 f2.8 staat kennelijk niet in de pricewatch, maar nu ik even gauw deze review er op na kijk lijkt die ook niet geweldig te zijn. Tenminste niet als je ook graag op f2.8 wilt gaan schieten. Vanaf f4 wel vrij bruikbaar, zo lijkt.

 • Jaap-Jan
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 19-03 10:27

Jaap-Jan

Geen IPv6- ready check meer :(

Ik haalde eigenlijk de Tamron en de Tokina door elkaar (en noemde dus dezelfde lens twee keer). :)

| Last.fm | "Mr Bent liked counting. You could trust numbers, except perhaps for pi, but he was working on that in his spare time and it was bound to give in sooner or later." -Terry Pratchett


 • henkie196
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Maar t.o.v. de Nikon is de Tamron wel bijna 5x zo goedkoop ;)

 • KappuhH
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Pas ergens een review gelezen van 3 verschillende lenzen in de 17-50 range. De Nikon kwam daar niet zo best uit. Presteert niet beter dan de andere maar is wel stukken zwaarder en duurder. De Tamron is volgens mij toch nog een hele goede en goedkope keuze.

 • Sato
 • Registratie: April 2008
 • Laatst online: 20-03 09:29
paQ schreef op donderdag 05 januari 2012 @ 11:27:
ik ben niet ontevreden over de 18-105, maar ik pak veel sneller de 40 prime, en loop wel wat achteruit.
Die maakt zoveel mooiere foto's dan de 18-105 op 40mm!
Ik zoek dus iets wat met name scherper en rechter is dan de 18-105.
Je zoekt dus eigenlijk iets wat je al hebt maar je wilt er toch mee kunnen zoomen en dus zoek je wat anders. ;)
Ik ben wel zeer benieuwd wat je straks van je eventuele aankoop zal vinden. (Review? of in elk geval een korte impressie van je nieuwe lens VS de 18-105 en 40mm in dit topic.)

Sato Bricks op Rebrickable & Discord voor hulp met Stud.io


 • pipo76
 • Registratie: Juli 2006
 • Niet online

pipo76

Pipo

KappuhH schreef op donderdag 05 januari 2012 @ 14:57:
Pas ergens een review gelezen van 3 verschillende lenzen in de 17-50 range. De Nikon kwam daar niet zo best uit. Presteert niet beter dan de andere maar is wel stukken zwaarder en duurder. De Tamron is volgens mij toch nog een hele goede en goedkope keuze.
Ik ben wel benieuwd naar die review. Ik heb zelf ervaring met de Tamron 17-50 (de oude, non-AF-S) en de Nikon 17-55. Ik vind*) het een wereld van verschil. Waar de Tamron soms wel en soms niet spot-on was, is de Nikon dat altijd wel.

De prijs-kwaliteit verhouding van de Tamron is op zich zeer prima; of de (vermeende*) extra kwaliteit van de Nikon de forse meerprijs t.o.v. de Tamron rechtvaardigt, is uiteraard een persoonlijke afweging.

*) zal voor een deel mogelijk ook wel psychisch kunnen zijn, de Nikon is immers groter, zwaarder, degelijker en duurder dan de Tamron, "dus" dan zal hij vast ook wel beter zijn ;)

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
Ik heb wat plaatjes op 300 mm F5.6 geschoten met zowel de tamron 70-300 VC, als met e Nikkor 70-300 VR.
Nikon is wat warmer, maar misschien wel iets te warm naar mijn smaak
Tamron betere VC
Tamron mooier bokeh (tikkeltje scherp bij de Nikkor)
Nikkor (bewegings?)onscherper @300mm

Zelfde vandaag gedaan met de Tamron 17-50, en Tamron 17-50 SP VC
De SP VC is echt een fors heavy ding. Goede bouw. De niet-VC is echt een stuk lichter en kleiner van postuur.
De non-VC is inderdaad -zoals ik al op diverse plekken lees- een tikkeltje scherper, MITS je hem stil kan houden. Uit de hand schieten blijft verdomde moeilijk op 50 mm. De VC versie legt het, na beide meerdere pogingen gegeven te hebben, toch echt af kwa scherpte tegen de niet-VC, maar desalniettemin een mooi resultaat.
En sja... moet je elke foto 4 keer nemen om hem scherp te krijgen daar heb ik geen zin in, en ik fotografeer liever gewoon uit de hand. (en dan liefst in 1 keer goed)
Wat meer plaatjes gemaakt, en (zoals andere reviews al aangeven) wordt het bij F4 echt leuk, en maakt het ding scherpe foto's. Maarja, waarom dan F2.8 :? (als je hem pas vanaf F4 gebruikt?)
Bij 17mm toch wat trekken en duwen bovenin horizontale lijnen. Min of meer gelijke afwijkingen als bij de 18-105 kitlens, maar met het verschil dat er een soort golfbeweging in zit. Alsof hij hem naar de hoeken toe weer recht probeert te trekken.

Na het testen van deze lenzen ben ik eigenlijk geen kont opgeschoten :D

Als vervanger van de Sigma APO is de Tamron 70-300VC echt een heule mooie.
Maarja daaronder kom ik er maar niet over uit. ;(
Vreemd dat het je niet lukt om met 50mm uit de hand te schieten. Dan heb je wel erg beroerd licht. Maar goed, schijnbaar telt het voor jou wel en dan zou ik toch kiezen voor een lens met stabilisatie en f/2.8. Overigens heb je op f/2.8 niet altijd scherpe randen te hebben (hangt ook af van je type fotografie). Bij een portret zijn goede centrum- en randscherpte (dus geen hoekscherpte) meer dan voldoende op f/2.8. Je kunt ook kiezen voor de Sigma 17-50 f/2.8 OS, deze is scherp, heeft stabilisatie en heeft een degelijke bouw.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
oeps,
aangaande de scherpte van de 17-50 heb ik twee foto's verwisseld.
Ik kreeg uit de hand met VC een beter resultaat. (en dat uit de hand, telt voor mij)

17-50 SP VC is back in the race :P

 • Shark.Bait
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 20-03 16:43

Shark.Bait

deze zin geen werkwoord.

De nikkor 85mm f/1.8 is nu officieel
http://www.dpreview.com/news/2012/01/06/Nikon_Nikkor_AFS85mm
MELVILLE, N.Y. (January 5, 2012) – Today, Nikon Inc. announced the addition of the new AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G FX-format lens to its legendary line of NIKKOR lenses. The new 85mm is a fast, fixed focal-length lens with medium telephoto capabilities and a large maximum aperture of f/1.8 that is capable of performing a wide variety of imaging tasks with amazing sharpness and clarity.

“Whether a professional photographer who needs extreme sharpness or a photo enthusiast looking for an affordable, lightweight lens with amazing clarity, Nikon photographers appreciate and rely on the vast selection and dependability of NIKKOR lenses for their imaging needs,” said Lisa Osorio, general manager of marketing at Nikon Inc. “The new 85mm f/1.8 is fully optimized for capturing amazing photos and videos, while providing the ability to utilize background blur to compliment the subject of their photo.”

A welcome addition to Nikon’s growing line of versatile prime lenses, the new AF- NIKKOR 85mm is ideal for travel, general photography, low-light, landscape, portraiture and capturing movies with extreme depth of field. The 85mm is designed to capture photos utilizing beautiful image blur achieved due to its large maximum aperture. Furthermore, the lens is lightweight, easy to carry, and provides an equivalent focal length of 127mm when attached to a Nikon DX-format D-SLR camera body.

The construction of the 85mm f/1.8 consists of nine optical elements, with a seven-blade diaphragm which contributes to a substantially more circular bokeh for a natural appearance to out-of-focus background elements. Additionally, instances of lens flare and chromatic aberration are suppressed using Nikon’s exclusive Super Integrated Coatings, which also help ensure vividly accurate color balance.

The new lens also comes equipped with a carefully engineered optical system optimized to deliver superior image quality. The integration of an ultra-compact Silent Wave Motor (SWM) ensures fast, whisper-quiet AF operation, which is essential when recording movies. The 85mm also features two focus modes, M/A (manual-priority autofocus) and M (manual) to further enhance versatility and adapt to a shooters needs. Additionally, Internal Focus (IF) design prevents the front element from rotating, allowing for the use of filters and attachments.
Ding moet initieel 500 dollar kosten, de prijs zal natuurlijk daarna dalen naar een normaler niveau voor dat type objectief. Hij is in maart beschikbaar...

Nikon, Fujifilm en Apple zooi


 • Vis
 • Registratie: Juni 2007
 • Nu online
jeeej :) wel jammer dat we tot maart moeten wachten op een review waarschijnlijk...

Nikon D610 || 85mm 1.8G || 50mm f1.8D || AW 15 R3 ||


 • Vis
 • Registratie: Juni 2007
 • Nu online
Maar als ik het zo lees, gaat de bokeh van de 1.8G niet zo 'druk' worden als de 1.8D, maar zachter, zoals de 1.4 versies?

Dan ben ik wel erg geintereseerd in deze lens...

Nikon D610 || 85mm 1.8G || 50mm f1.8D || AW 15 R3 ||


 • yzf1kr
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 10-12-2022
Het Nederlandse persbericht:
"Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G - Vol karakter

Amsterdam, 6 januari 2012 – Nikon introduceert de AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G, een medium-telefoto objectief met snel diafragma. De lens beschikt over een geweldige combinatie van klassieke brandpuntsafstand en een groot (f/1. diafragma, evenals een nieuw ontworpen optisch systeem dat voldoet aan de vereisten van de hedendaagse D-SLR's. De AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G levert sublieme beeldkwaliteit en biedt fotografen een betaalbare manier om te profiteren van de rijke Nikon-erfenis van bekende 85mm NIKKOR lenzen.

Zurab Kiknadze, productmanager voor objectieven, accessoires en software bij Nikon Europe zegt: "Dit objectief is perfect geschikt voor iedereen die graag portretten fotografeert. Het is voor fotografen een fantastische manier om het voordeel van een snel medium-telefoto-objectief te ervaren, ongeacht of men in de studio werkt of als men het meeste uit natuurlijk daglicht wil halen."

Klassiek karakter
De klassieke 85 mm brandpuntsafstand biedt de mogelijkheid tot strakke shots van hoofd en schouders, zeer rijk aan details. Het snelle f/1.8-diafragma biedt een perfecte balans tussen scherpte en bokeh, zodat je onderwerpen schitterend kunt 'isoleren'. Het snelle diafragma is niet alleen een uitstekende keuze voor opnames bij weinig licht, het helpt je ook het beschikbare licht optimaal te benutten en zo in staat te zijn om fantastische, scherpe beelden vast te leggen.

Nieuw optisch ontwerp
De AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G is een portretobjectief dat perfect geschikt is voor het digitale tijdperk, met een volledig nieuw optisch ontwerp dat geoptimaliseerd is om te voldoen aan de vereisten van de hedendaagse D-SLR's. Door negen elementen in negen groepen te combineren, biedt de lens sublieme beeldkwaliteit en is het ook een aantrekkelijke keuze voor videografen. De Silent Wave Motor (SWM) zorgt voor een discrete, maar nauwkeurige autofocus.

Ergonomie
Met een gewicht van slechts 350 gram is dit weerbestendige, compacte 85mm objectief lichter dan zijn voorgangers. De AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G is compatibel met Nikon FX-formaat D-SLR’s en biedt een 127,5 mm (equivalente) brandpuntsafstand in combinatie met DX-formaat D-SLR camera’s. Ook instap D-SLR camera’s zonder ingebouwde autofocusmotor kunnen prima overweg met dit nieuwe AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G objectief.

Prijs en verkrijgbaarheid
De AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G wordt geleverd met een zonnekap HB-62 en een zachte lenstas CL-1015. Het objectief is naar verwachting leverbaar vanaf 22 maart 2012, voor een verkoopadviesprijs van € 529."

https://www.facebook.com/hausbrandeck


 • Vis
 • Registratie: Juni 2007
 • Nu online
529 EURO?

Wtf...

450 wil ik er max voor uitgeven, maar dan moet ie echt goed zijn... wacht eerst maar de reviews af...

[Voor 73% gewijzigd door Vis op 06-01-2012 09:52]

Nikon D610 || 85mm 1.8G || 50mm f1.8D || AW 15 R3 ||


 • lateef
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 08:40
dat is/was de verkoopadviesprijs van de AF-D versie ook ongeveer...

Anoniem: 176826

paQ schreef op donderdag 05 januari 2012 @ 21:15:
Ik heb wat plaatjes op 300 mm F5.6 geschoten met zowel de tamron 70-300 VC, als met e Nikkor 70-300 VR.
Nikon is wat warmer, maar misschien wel iets te warm naar mijn smaak
Tamron betere VC
Tamron mooier bokeh (tikkeltje scherp bij de Nikkor)
Nikkor (bewegings?)onscherper @300mm
Je weet dat Bokeh bij veel lenzen nogal sterk kan afhangen van onder meer het gekozen diafragma?
Zelfde vandaag gedaan met de Tamron 17-50, en Tamron 17-50 SP VC
De SP VC is echt een fors heavy ding. Goede bouw. De niet-VC is echt een stuk lichter en kleiner van postuur.
De non-VC is inderdaad -zoals ik al op diverse plekken lees- een tikkeltje scherper, MITS je hem stil kan houden. Uit de hand schieten blijft verdomde moeilijk op 50 mm. De VC versie legt het, na beide meerdere pogingen gegeven te hebben, toch echt af kwa scherpte tegen de niet-VC, maar desalniettemin een mooi resultaat.
En sja... moet je elke foto 4 keer nemen om hem scherp te krijgen daar heb ik geen zin in, en ik fotografeer liever gewoon uit de hand. (en dan liefst in 1 keer goed)
Of je e.a. stil kunt houden, hangt natuurlijk ook af van je sluitertijd. Op 50mm zou je (met een beetje oefenen) sluitertijden van ongeveer 1/50e stil moeten kunnen houden. Zelf haal ik ook nog wel 1/25e, maar dan komen er (naar mijn smaak) te veel missers. (1 op de 4 tot 8 heeft dan last van (mijn) bewegingsonscherpte.

Mijn eerste gok is dus dat je nog even moet oefenen met stilhouden of toch even moet kijken naar een testmogelijkheid met beter licht.
[..knip..]
Na het testen van deze lenzen ben ik eigenlijk geen kont opgeschoten :D

Als vervanger van de Sigma APO is de Tamron 70-300VC echt een heule mooie.
Maarja daaronder kom ik er maar niet over uit. ;(
Mijn gok zou zijn: doe de test over bij betere lichtomstandigheden.

 • Chiron
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 20-03 16:29

Chiron

Moderator Tweakers Discord
Vis schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 09:50:
529 EURO?

Wtf...

450 wil ik er max voor uitgeven, maar dan moet ie echt goed zijn... wacht eerst maar de reviews af...
wtf.. dat is list price mag ik hopen... 500 dollar is omgerekend nog geen 350 euro, 450 euro straatprijs na toevoeging van btw etc. zou ik dan nog wel fair vinden... anders ga ik mijn contacten in Amerika eens aanspreken... als ie daadwerkelijk voo r529 euro in de winkel ligt dan mogen ze 'm houden hier in NL.

Kan ook nergens terugvinden of ie daadwerkelijk afgeronde diafragmabladen heeft, zoals zn 50/1.8G broertje. De 85/1.8D had rechte bladen, wat een brakkere bokeh opleverde dan de 85/1.4.

"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."


 • Tha Render
 • Registratie: November 2004
 • Laatst online: 18-02-2018
Anoniem: 176826 schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 11:02:
[...]
Mijn gok zou zijn: doe de test over bij betere lichtomstandigheden.
Akkoord, maar het is een lichtsterke lens f/2.8, die dan toch gebruikt kan worden in slechtere lichtomstandigheden? Ik zit momenteel met een standaard lens f3.5-5.6, niet lichtsterk dus. Ik zou die Tamron willen aanschaffen voor partyfotografie waar je sowieso al niet met een goede lichtomstandigheid zit, maar dan kom ik blijkbaar in de problemen met de non-vc versie aangezien de sluitertijd iets omhoog moet en je dan kans hebt dat je met wazige foto's zit wegens het ontbreken van VC? Dan maar de VC versie nemen, maar die kwaliteit is dan weer minder, zucht..

 • Vis
 • Registratie: Juni 2007
 • Nu online
Chiron schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 11:14:
[...]


wtf.. dat is list price mag ik hopen... 500 dollar is omgerekend nog geen 350 euro, 450 euro straatprijs na toevoeging van btw etc. zou ik dan nog wel fair vinden... anders ga ik mijn contacten in Amerika eens aanspreken... als ie daadwerkelijk voo r529 euro in de winkel ligt dan mogen ze 'm houden hier in NL.

Kan ook nergens terugvinden of ie daadwerkelijk afgeronde diafragmabladen heeft, zoals zn 50/1.8G broertje. De 85/1.8D had rechte bladen, wat een brakkere bokeh opleverde dan de 85/1.4.
Precies dit wil ik ook weten, voor ik 'm interessant ga vinden...

Nikon D610 || 85mm 1.8G || 50mm f1.8D || AW 15 R3 ||


 • Pat-Juh
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 19-03 14:54

Pat-Juh

Patrick

7 rounded staat er op de Nikon USA website. :). Eerst beelden zien dan pas er over dromen ;)!

 • Chiron
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 20-03 16:29

Chiron

Moderator Tweakers Discord
Och hij is pas in maart daadwerkelijk leverbaar, dus je hebt nog even om te sparen ;)

"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."


 • Vis
 • Registratie: Juni 2007
 • Nu online
Vind het juist klote dat ie pas in maart leverbaar wordt...
Heb net mn spaarloon ontvangen, en wilde eigenlijk z.s.m. een portretlens aan gaan schaffen i.v.m. komende bruiloften begin lente... En als dan deze maand een lens zou kopen, zou ik m dan fijn kunnen testen en oefenen... nu wordt het wel heel krap als ik deze 1.8G wil kopen...

Pff waarom is het zo moeilijk :p

Nikon D610 || 85mm 1.8G || 50mm f1.8D || AW 15 R3 ||


 • KappuhH
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Had deze prijs wel ongeveer verwacht. Eerste twee maanden zal hij nog wel zo duur zijn maar daarna zakt de prijs ongetwijfeld. 500 dollar is omgerekend trouwens 390 euro volgens Google.

@Vis: heb je wel eens heel goed naar de 1.8D fotos gekeken? Ik begrijp je je vooral vol open wilt schieten. De bokeh van de 1.8D is dan toch echt nog wel mooi rustig en niet hoekig. Als je een beetje speurt op MP kun je hem wel voor 200 op de kop tikken. Of nog voor minder als je de non-D versie wilt...

 • Teun_2
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 13-03 18:26
KappuhH schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 13:46:
Had deze prijs wel ongeveer verwacht. Eerste twee maanden zal hij nog wel zo duur zijn maar daarna zakt de prijs ongetwijfeld. 500 dollar is omgerekend trouwens 390 euro volgens Google.

@Vis: heb je wel eens heel goed naar de 1.8D fotos gekeken? Ik begrijp je je vooral vol open wilt schieten. De bokeh van de 1.8D is dan toch echt nog wel mooi rustig en niet hoekig. Als je een beetje speurt op MP kun je hem wel voor 200 op de kop tikken. Of nog voor minder als je de non-D versie wilt...
Tweedehandsprijs ligt toch eerder rond de 230-250.

Te koop: Canonlenzen


 • KappuhH
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Teun_2 schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 14:09:
[...]


Tweedehandsprijs ligt toch eerder rond de 230-250.
Ik had pas geluk en er één voor 200 op de kop weten te tikken, inclusief filter en verzending. Maar dat was natuurlijk een mazzeltje.

Maar voor 250 euro heb je nog steeds een pracht van een lens.

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
het kan verkeren.
Heb vandaag een (volgens mij) erg mooie deal gemaakt voor een Sigma 20-40 2.8 EX lens. (2e hands, maar was zowat om de hoek)
Verschillen zijn aanzienlijk (groot) met de nikkor 18-105

misschien deze nog maar eens naast de tamron 17-50 zetten anders.

 • Cornelisjuh
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 16-04-2020
Ik ben er een tijdje uitgeweest, maar wat zijn sommige lenzen duur geworden ! Scheelt soms gewoon 100 met 2011!

i7 4970K | Mugen 4 | GTX 980Ti SC+ ACX2.0+ | 16GB 1600 Corsair Dominator | Asus Maximus VII Ranger | Corsair 730T | Corsair RM750 ||| Corsair Strafe RGB | Asus MG278Q


 • Vis
 • Registratie: Juni 2007
 • Nu online
Cornelisjuh schreef op vrijdag 06 januari 2012 @ 22:47:
Ik ben er een tijdje uitgeweest, maar wat zijn sommige lenzen duur geworden ! Scheelt soms gewoon 100 met 2011!
De aardbeving heeft velen consequenties gekregen helaas...

Overal schijnen de lenzen ook op te zijn bij de lokale fotoboeren en saturn/mediamarkt, volgens de verkopers draaien de fabrieken weer volle toeren in februari, dus kunnen ze eind febr weer leveren :(

Nikon D610 || 85mm 1.8G || 50mm f1.8D || AW 15 R3 ||


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
We komen er wel 8)7
Vandaag een nieuwe Tokina 50-135 2.8 gekocht (zwaar, wel super degelijk)
De Sigma 20-40 staat weer op marktplaats, en daar wil ik dan een 17-50 op aan laten sluiten.
Als het dan echt een keer verder "moet" , kan ik altijd nog de 70-300 van sigma pakken.

Vandaag de Sigma 17-50 2.8 DC OS HSM getest. impressive!
Het spant nu dus tussen de Tamron 17-50 (VC) en de Sigma 17-50 OS
Kan alleen geen enkele plek vinden waar ik ze nou echt eens naast elkaar kan proberen -O-

Anoniem: 176826

Misschien gewoon een keer proberen om wat tweakers bij elkaar te trekken die de verschillende lenzen hebben zodat je e.a. eens goed en op je gemak kan testen en je gelijk wat feedback van andere tweakers krijgt?

Onder het motto van twee zien meer dan een of zo?

Over het algemeen zijn er best tweakers die een keer bereid zijn om ergens naar toe te gaan, als ze tenminste over foto's en fotograferen kunnen kletsen. Er zijn er dan wel veel die vooral over randscherpte en weet ik wat al niet meer willen kletsen, terwijl ik dan liever over esthetiek en zo klets. Maar ach, soms kan ik toch weer eens een lens op mijn body schroeven die ik nog nooit gezien heb en dat is dan ook wel weer leuk.

(Bij deze nog maar weer eens een grote dank-je-wel voor blatiebla die mij ooit een keer de mogelijkheid heeft geboden om zijn 17-55 en de 24-70 van zijn vader te proberen. Omdat ik de Tamron 17-50 al uitgebreid aan de tand had gevoeld, met dank aan NickH, wist ik daarna dus helemaal welke lens ik wilde hebben.... De Nikon 24-70 op crop voldoet voor mij veel beter dan de 17-55 en oh, wat is het toch een fijne lens.)

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
je hebt een 17-50 tamron, maar je woont zeker niet in Rotterdam? :P

 • swima
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 07-10-2022
paQ schreef op zaterdag 07 januari 2012 @ 17:48:
[...]
Vandaag een nieuwe Tokina 50-135 2.8 gekocht (zwaar, wel super degelijk)
[...]
Mag ik vragen waar je deze hebt verkregen? Deze lens ziet er zeer aantrekkelijk uit voor mij - ook omdat ik de Tokina 16-50 2.8 al mijn eigen mag noemen en ik zeer gelukkig daarmee ben ;-)

 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
Cameratop100. (was een lange reis) en er was er maar 1
Fijne zaak overigens :)

Als het goed is zijn er nog maar 2 in NL.
Foto video boon (?) OV. 599
Foto booms Adam. 665

Booms wilde niet mee met de prijs.

[Voor 6% gewijzigd door paQ op 08-01-2012 11:32]


Anoniem: 176826

paQ schreef op zaterdag 07 januari 2012 @ 21:05:
je hebt een 17-50 tamron, maar je woont zeker niet in Rotterdam? :P
Nee, sorry, geen Tamron 17-50. Als je mijn bericht goed leest, zie je dat ik de Nikon 24-70 heb. (En trouwens nog flink wat ander glas ook, dat is geheel waar. Overigens als je de Tamron 17-50 f2.8 NON-VC wilt testen, dan zou ik NickH even een DM sturen.)

Rotterdam, dat noem ik om de hoek. Ik kom daar vrij regelmatig.

 • swima
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 07-10-2022
paQ schreef op zondag 08 januari 2012 @ 08:55:
Cameratop100. (was een lange reis) en er was er maar 1
Fijne zaak overigens :)

Als het goed is zijn er nog maar 2 in NL.
Foto video boon (?) OV. 599
Foto booms Adam. 665

Booms wilde niet mee met de prijs.
Dank je wel _/-\o_

 • Cornelisjuh
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 16-04-2020
Ik kan wel wat advies gebruiken :D
Ik ben opzoek naar een nieuwe lens. Maximale prijs tot 600 euro. De enigste lens die ik nu heb is een 18-55 VR, en daar ben ik nu helemaal uitgegroeit.(Prima lens trouwens, je verbaast jezelf hoe goed hij nog is voor een bijgeleverde lens) Ik ben opzoek naar iets met meer range en als het kan wat meer scherpte. De 18-55 voldoet prima voor landschappen en dat soort dingen. Ook leek mij een deticated macro lens mij wel leuk omdat je die ook gewoon als prime kan gebruiken. Tot nu toe heb ik gezien :
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II
Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro

Ik heb een DX body dus ik dacht dat rond de 100 a 200mm wel voldoende zou zijn. Meer is altijd mooi meegenomen maar mischien wel wat overkill.

Alvast bedankt :D

i7 4970K | Mugen 4 | GTX 980Ti SC+ ACX2.0+ | 16GB 1600 Corsair Dominator | Asus Maximus VII Ranger | Corsair 730T | Corsair RM750 ||| Corsair Strafe RGB | Asus MG278Q

De Sigma 70-200 Macro is geen dedicated macro lens (maximaal 1:3,5), dus blijft de 105 (die haalt 1:1) over.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Cornelisjuh
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 16-04-2020
Wie zegt dat ik macro wil fotograferen ? :/
Ik vraag het wel ergens anders -.-'

i7 4970K | Mugen 4 | GTX 980Ti SC+ ACX2.0+ | 16GB 1600 Corsair Dominator | Asus Maximus VII Ranger | Corsair 730T | Corsair RM750 ||| Corsair Strafe RGB | Asus MG278Q


 • Hahn
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 21:00
WTF? Reageer eens normaal :?

The devil is in the details.


 • Cornelisjuh
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 16-04-2020
Ik vroeg om hulp bij suggesties, niet het afstrepen van objectieven die ik zelf al gevonden had :+

i7 4970K | Mugen 4 | GTX 980Ti SC+ ACX2.0+ | 16GB 1600 Corsair Dominator | Asus Maximus VII Ranger | Corsair 730T | Corsair RM750 ||| Corsair Strafe RGB | Asus MG278Q


 • Hahn
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 21:00
Dan moet je duidelijker zijn. Je noemt meerdere keren macro, dus zo gek is het niet dat iemand denkt dat je macro wilt fotograferen. En verder zeg je nergens duidelijk dat je naar andere lenzen zoekt, dus ik zou ook denken dat je een keuze zou willen maken tussen de 2 lenzen die je gevonden hebt.

Maar als je na een behulpzame reactie al zo moet reageren, dan zou ik zeggen, vraag het vooral ergens anders.

The devil is in the details.

Cornelisjuh schreef op zondag 08 januari 2012 @ 15:46:
Wie zegt dat ik macro wil fotograferen ? :/
Ik vraag het wel ergens anders -.-'
Je gaf aan dat je een dedicated macro objectief zoekt (zijn jouw woorden) en aangezien je budget niet zowel de 70-200 als de 105 macro toe laat, kom je automatisch uit op de 105mm uit. Als je meer een gewone telelens zoekt is de 70-200 een prima objectief qua bereik. Verkijk je trouwens niet op het gewicht, want zo'n f/2.8 lens weegt nogal wat.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Cornelisjuh
 • Registratie: Maart 2010
 • Laatst online: 16-04-2020
Nou dan probeer ik het nog een keer als ik blijkbaar zo vaag ben, zal een bakje koffie nemen dat zal me goed doen :p Ik ben een beetje verward vandaag sorry :(
Hallo lieve medetweakers <3
Ik "fotografeer" nu al een tijdje met dezelfde gear, en het wordt tijd voor wat anders. Daarom vraag ik jullie hulp bij het uitzoeken van een nieuwe lens. Ik heb tot nu toe altijd de 18-55 VR gebruikt (prima lens, je verbaast je over de resultaten) maar ben toch tegen wat dingen aangelopen. Zo ben ik opzoek naar een lens met (veel) meer range en hoop ik nog op iets meer scherpte. Ik had zelf al wat rondgekeken, voor de range tussen 100 en 200 mm spreekt mij erg aan.
Had tot nu toe de Sigma 70-200 zonder OS en de Tamron 70-200. Ben er alleen nog niet helemaal uit, omdat de Tamron scherper is maar de Sigma beter AF heeft. Ook heb ik de Sigma 105mm 2.8 gezien. Of ik de 1:1 echt bijzonder nuttig ga vinden betwijfel ik, maar hij is wel lekker scherp en de range is ook goed.
Hebben jullie mischien nog advies ? Andere suggesties qua objectieven etc ?
Alvast bedankt :D
En flink zwaar zijn die lenzen wel ja, heb een tijdje met een 18-200 en die vond ik al zwaar :/

[Voor 4% gewijzigd door Cornelisjuh op 08-01-2012 16:07]

i7 4970K | Mugen 4 | GTX 980Ti SC+ ACX2.0+ | 16GB 1600 Corsair Dominator | Asus Maximus VII Ranger | Corsair 730T | Corsair RM750 ||| Corsair Strafe RGB | Asus MG278Q

Sommige Sigma's 70-200 zijn goed, andere minder goed. De sample-variatie is nu eenmaal groot. Dus eigenlijk heb ik zo geen goed alternatief behalve de veel duurdere Nikon 70-200 VR. Maar misschien dat iemand nog een gouden tip heeft.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • paQ
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:40
nou ik ben eruit, en hopelijk (voorlopig) klaar :D
Eruit:
Nikkor 18-105 VR
Sigma 20-40 EX 2.8

aankopen afgelopen paar weken:
Nikkor 40mm DX prime 2.8G ( _/-\o_ )


Tamron 17-50mm 2.8 XR Di II SP


Tokina 50-135 2.8 AT-X 535 PROVandaag nog eens de Tamrons 17-50 VC en non-VC naast elkaar gehouden en vergelijkende foto's gemaakt. Inderdaad, de VC is minder scherp, en bovendien zit de AF er vaak naast. Althans, ik kon bij de VC behoorlijk wat keren met de hand betere focus halen dan op de automaat -O-
Het spande dus om de Sigma 17-50 2.8 OS HSM en de (wat eenvoudigere) Tamron 17-50 2.8 non-VC.
Tja, en dan krijg je ineens een prijsverschil van 300 euro voor stabilisatie en stille HSM.
De D7000 is voldoende snel, en om nou voor de OS het dubbele af te rekenen is wat gortig.

het is dat ik al behoorlijk wat heb uitgegeven nu, anders had ik de Sigma nog willen overwegen.Prachtig ding hoor, begrijp me niet verkeerd, maar het dubbele voor zo weinig 'overall' winst....?


offtopic:
Ligt het aan mij, of klopt het dat je bij FOKA zowat de winkel wordt uitgekeken als je niet meteen aanwijst wat je wilt hebben en 1700 euro pint?
Afgelopen dinsdag met moeite de twee tamrons kunnen 'testen'. Dat gaat dan van *klik, foto maken, en meteen in eht doosje... nu de andere. :?
Vandaag (andere verkoper) begon het meteen van: "U kunt op Internet bestellen. Als we er nog maar 1 hebben is het niet de bedoeling om objectieven uit te proberen"
WTF? 8)7
-"Nou, dan ben ik weer weg he?"
Hij deed nog wat moeilijk en uiteindelijk pakt hij de twee lenzen. Na dat ik mijn ongenoegen over de situatie heb geuit aan hem, krijg ik de kans om ze ook echt op mijn gemak te proberen en te vergelijken.
Ik kies de lens, en met afrekenen is het dan meteen:
"naam? Postcode... nummer" :|
wat een horken daar zeg.

[Voor 25% gewijzigd door paQ op 08-01-2012 21:23]

Pagina: 1 2 3 ... 17 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee