Toon posts:

Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2013 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 60.022 views

 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41
Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2013
Inhoudsopgave

Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er gesproken zal worden over objectieven die passen op de Nikon mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen de ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens de wideangles, de standaardzooms, de medium-telezooms, de long-telezooms, de superzooms, de vaste brandpunten, de macro objectieven en tot slot de fisheye objectieven. In dit topic hebben we gepoogd de meest voorkomende objectieven te behandelen. Exoten zoals de Nikon 200-400/4.0 zul je hier nog niet vinden.

Bij het schrijven van de stukjes voor de objectieven is zoveel mogelijk teruggevallen op gebruikerservaring. Wanneer deze niet voorhanden was, zijn we teruggevallen op het lezen van (meerdere) reviews. Mocht je onoverkomelijke bezwaren hebben/beschikking hebben over essentiële, aanvullende informatie neem dan even contact op met de crew.

Tot slot hebben we objectieven die alleen op camera's passen met een verlengingsfactor van 1.5x voorzien van de aanduiding APS-c (deze objectieven passen dus niet of leveren niet een volledig beeld op een fullframe camera) en objectieven die niet meer nieuw verkrijgbaar zijn (of in de nabije toekomst niet meer) voorzien van de aanduiding EOL (End Of Life).

Voor wie weleens wil zien hoe Nikonobjectieven gemaakt worden, is dit filmpje een aanrader:

« · ^Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum (zie Het algemeen beleid en FG Beleid). Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden. Heb je geen idee welk bereik je wilt voor je nieuwe lens? Speel dan eerst even met de Nikon Lens Simulator.

Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere Photozone, Fred-Miranda, SLR-Gear en Photography Review. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Photozone en SLR-Gear richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.

Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een beperkt aantal objectieven die aan je wensen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Geef tot slot ook even een indicatie van je budget.

Mocht je nu al je keuze hebben beperkt tot circa 3 objectieven dan kun je die eveneens in een eigen topic plaatsen. Met de komst van tags kunnen andere gebruikers dit topic dan snel terug vinden en lezen welke afwegingen hiervoor gelden. Dit grote topic is dus meer om mensen een bepaalde richting op te kunnen sturen.Verantwoording
De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een camera met een cropfactor. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, wordt deze verdeling toch aangehouden aangezien het merendeel van de gebruikers met een dergelijke type camera werkt.

Bij het schrijven van dit topic is voor zover we geen reviews hadden van Nikon varianten van bepaalde Sigma/Tamron/Tokina objectieven gebruikt gemaakt van de reviews uit het Canonmount topic. Officieel zijn de resultaten niet één op één vergelijkbaar, maar wij hebben de indruk dat deze verschillen dermate klein zijn tussen de vattingen dat ze voor een eerste indruk prima geschikt zijn.

« · ^


Om een indicatie te geven welke hoek je maakt met verschillende objectieven kun je hieronder een plaatje zien waarop voor verschillende objectieven een kader in dezelfde foto is gezet.

Plaatje afkomstig van Shark.Bait.
Ultragroothoek objectieven beginnen bij 14 mm of minder. Dit zijn objectieven die gebruikt worden om te fotograferen met een uitzonderlijke grote hoek. Bijna alle objectieven in deze klasse kunnen alleen gebruikt worden op cropcamera's. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM APS-c
Een ultra-groothoek voor de APS-C gebruikers, dit extreme bereik zorgt voor een nogal bol frontelement. Het gebruik van filters is daarom niet mogelijk. De bouwkwaliteit is prima en de HSM zorgt voor een snelle en stille AF. Vervorming is vooral op 8 mm aanwezig, net als vignettering. De scherpte is prima, ook wijd open, en CA is geen groot probleem.
pricewatch: Sigma 8-16mm f4.5-5.6 DC HSM (Nikon)
« · ^Nikon AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED APS-c
Deze ultra groothoeklens is naast de bestaande 12-24 van Nikon geplaatst. Het objectief is voorzien van een snelle en stille AF-s motor. De optische prestaties zijn over het gehele bereik goed, muv van de 10 mm stand. Op 10 mm heeft het objectief last van matige scherpte aan de randen. Daarnaast heeft de 10 mm stand last van veel vervorming en bovengemiddelde CA. Vignettering is over het hele bereik redelijk. De prestaties in het bereik 12-24 zijn niet te onderscheiden van zijn duurdere 12-24 broertje, dus het is een zeer aantrekkelijke aanschaf voor de Nikon ultra groothoek schieter.
pricewatch: Nikon AF-S DX 10-24mm f/3.5-4.5G ED
« · ^
Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 EX DC HSM APS-c
De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Nikkor 12-24mm en, hoewel hij een kleine 300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de AF-S-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.
pricewatch: Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM (Nikon)
pricewatch: Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM (Nikon)
« · ^
Tamron SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is relatief nieuw in de line-up (2008) en is geintroduceerd naast de Tamron 11-18mm. Het objectief is alleen geschikt voor gebruik op APS-c camera's. Het is een goedkoop ultra groothoek objectief (UWA) en biedt redelijke prestaties voor het geld. Bij gebruik van het maximale diafragma is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het is aan te bevelen de lens wat af te stoppen naar f/8.0. De bouw en de AF snelheid zijn redelijk tot goed te noemen en de zoomring voelt goed aan. Houdt er rekening mee dat dit objectief niet het meest geschikt is voor architectuur aangezien het op alle standen wat vertekening heeft. Het eindoordeel is dat dit objectief gunstig geprijsd is en daarom een aantrekkelijk alternatief (wel even afstoppen) is voor mensen die weinig gebruik maken van een dergelijk objectief of een beperkt budget hebben. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit dan moet je toch even verder kijken.
pricewatch: Tamron SP AF SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II (Nikon)
« · ^
Tokina AF 11-16 mm f/2.8 AT-X Pro DX APS-c
De bouwkwaliteit van dit objectief is, net als de meeste Tokina's, uitstekend. De lengte van het objectief is constant tijdens het zoomen en focussen. Doordat het maximum diafragma f/2.8 is kunnen sommige bodies daar tijdens de AF voordeel uit halen. Vervorming is aanwezig, vooral op 11 mm, maar redelijk beperkt. Scherpte is op f/2.8 al uitstekend, en topt op f/5.6. Een nadeel: CA is op het gehele bereik helaas behoorlijk aanwezig. Al met al is deze Tokina een zeer interessante optie als je het beperkte bereik en de CA voor lief kan nemen.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8 (Nikon)
« · ^
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX II SD APS-c [/b]
Er zijn momenteel nog geen echte reviews van deze lens verschenen. Volgens Tokina zijn er nieuwe coatingen gebruikt welke bepaalde optische eigenschappen moeten verbeteren (waarschijnlijk flares). Naar alle waarschijnlijk presteert deze lens nagenoeg hetzelfde als de oudere lens (zie hierboven).
« · ^
Tamron SP AF11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c EOL
Dit objectief is inmiddels opgevolgd door de Tamron 10-24. Eén van de redenen is dat veel consumenten voor 10mm van de concurrent gingen. De optische prestaties zijn goed. Het objectief is scherp en heeft weinig last van flares. De zwakste stand is de 11mm met een redelijke hoeveelheid vervorming. Daarnaast heeft de Tamron last van CA. De zwakste punten van de Tamron is echter de bouw (plastic), AF snelheid en geluid. Resumerend is het een objectief dat voor weinig geld te krijgen was (en waarschijnlijk is, op de 2e hands markt) en dat maakt hem zeker een interessante optie!
pricewatch: Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD ASP IF (Nikon)
« · ^
Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6 II DG HSM
De opvolger van de originele versie met een compleet nieuwe indeling van de optische elementen. De prestatieverschillen zijn helaas klein. Hoewel de scherpte in het midden goed is, laat de scherpte aan de randen te wensen over. Afstoppen verbetert dat nog wel een eindje. De bouwkwaliteit is goed, er zit een vaste zonnekap op, door het bolle frontelement is het niet mogelijk om filters te gebruiken. Het objectief lijkt behoorlijk gevoelig voor flare, en ook duikt er vrij snel CA op. Vergeleken met de Nikon 14-24 mm valt de prijs erg mee, hoewel je wat lichtsterkte mist met dit objectief. Vooralsnog blijft de Sigma 12-24 op fullframe het objectief met de grootste beeldhoek zonder fisheye projectie.
pricewatch: Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM (Nikon)
« · ^
Tokina AT-X 124 AF f/4 PRO DX 12-24mm f/4 APS-c
De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Nikkor 12-24mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Nikonvariant. Helaas moet dit objectief een AF-S-systeem ontberen, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch iets minder goed (iets waar de meningen over verdeeld zijn), maar voor een lens van deze prijs valt er weinig te klagen.
pricewatch: Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Nikon)
pricewatch: Tokina AT-X 124 PRO DX II 12-24mm f/4 (Nikon)
« · ^
Nikon 14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR
Met dit metalen, weathersealed objectief uit 2007 heeft Nikon een nieuwe legende gecreëerd op het gebied van Ultra Wide Angle objectieven. Dankzij een enorm bol frontelement ziet hij eruit als een nogal fors uitgevallen paddestoel. Nadeel van dit ontwerp is dat er geen filters op passen.
Dit objectief is scherp van rand tot rand, zelfs op f/2.8. Hij is nagenoeg ongevoelig voor flares en ghosting dankzij o.a. de nano crystal coating. De 14-24 heeft een reputatie onder alle pro's, hij is scherper dan de 17-35 f/2.8, en zelfs beter op 14mm dan de nikkor 14mm f/2.8. Zijn reputatie is zo goed dat hij met een convertor op Canon camera's word gebruikt door sommige Canon professionals.
pricewatch: Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED
« · ^Hieronder volgende de objectieven die vallen onder de groothoek-objectieven (beginwaarde van de zoom ligt tussen de 15 en 23 mm). Deze objectieven zijn -met de komst van de cropcamera's- erg populair geworden aangezien zijn omgerekend naar fullframe de standaardobjectieven zijn. Deze objectieven beschikken op een cropcamera over een behoorlijke groothoek en een beetje tele. Ideaal voor huis, tuin en keuken toepassingen.

Groothoekobjectieven hebben het probleem dat de brandpuntsafstand korter is dan de afstand tot de sensor (Engels: 'flange-back distance'). Hierdoor is een relatief simpel ontwerp zoals de 50mm lenzen niet mogelijk, en moet een zogenaamd retrofocusontwerp worden gebruikt, wat meestal meer elementen vereist dan een 'normaal' ontwerp. Waar tele-primes een frontelement hebben dat ongeveer zo groot is als het absolute diafragma (bijv: 85mm f/1.8 heeft een voorelement dat maar een beetje groter is dan 85/1.8= 47 mm) heeft bijvoorbeeld de 14mm f/2.8 overduidelijk een voorelement dat veel groter is dan 14/2.8=5mm. Door deze relatief ingewikkelde ontwerpen zijn dit soort objectieven dan ook meestal niet zo scherp in de hoeken als een tele-prime, en veel flare-gevoeliger dan tele-objectieven. Ook hebben al dit soort ontwerpen last van flinke hoeveelheden coma en astigmatisme die contrastrijke foto's flink kunnen verpesten.Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X Pro FX
Dit objectief is vooral bedoeld als een UWA op een fullframe camera. Met een APS-C camera kom je op een onhandig bereik uit dat tussen UWA en standaard in hangt. De bouwkwaliteit is zoals altijd bij Tokina goed voor elkaar. Het frontelement is net als bij de Nikon 14-24 mm bol, waardoor het niet mogelijk is om filters te gebruiken. De vervorming valt best mee voor een groothoeklens, de scherpte in het midden is ook erg goed. Aan de randen is de scherpte wijd open niet zo goed, afstoppen naar f/5.6 helpt een hoop. CA is altijd een probleem geweest bij Tokina, maar bij dit objectief is dat minder, hoewel nog wel aanwezig. Ook kan er vrij gemakkelijk flare optreden, de AF is snel maar niet superstil. Helaas lijkt de kwaliteitscontrole bij Tokina hier wat steken te laten vallen, waardoor er grote variaties in kwaliteit tussen de verschillende exemplaren kunnen zitten. Heb je een goed exemplaar dan is het een prima objectief dat momenteel slechts de helft van de Nikon 14-24 mm kost.
pricewatch: Tokina 16-28mm F2.8 PRO AT-X Aspherical (Nikon)
« · ^
Nikon AF-S 16-35 f/4G IF ED VR N
Groothoek objectief gepositioneerd tegen de bekende Canon 17-40 f/4 lens. Qua scherpte doet deze lens niet onder voor zijn oudere broer de AF-S 17-35 f/2.8D IF ED. Daar zet hij echter wel tegenover dat deze lens natuurlijk met digitale FX camera's in het hoofd ontworpen is, ook nog eens VR toevoegt en de nieuwste technieken op coating gebied. Hij is echter wel een stop langzamer, wat zich uit in dat de AF-unit in je camera iets meer moeite moet doen, voordeel is dat hij zo'n 250 gram lichter is dan de 17-35. Ook is deze lens weathersealed en van een stevige behuizing voorzien. 17 elementen in 12 groepen (met twee ED-glaselementen, drie asferische lenzen en Nano Crystal-coating) zorgen voor een totaal gewicht van 685 gram. Het diafragma bevat 9 afgeronde bladen. De lens heeft een bruikbare filtermaat van 77mm en een kortste scherpstelafstand van 28cm.
pricewatch: Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR
« · ^Tokina 16-50mm f/2.8 AT-X 165 AF PRO DX APS-c
Toen het persbericht uitkwam was iedereen laaiend enthousiast. Tokina, met recentelijk een hoop goede lenzen zoals de 12-24 tokina, kwam met een standaard bereik lens, die alles leek te hebben wat je wilde:
2.8, goede bouw, fijne ergonomie en een heel erg fijn bereik (net dat beetje groothoek meer t.o.v. concurrentie). En voor het meeste is dat ook uitgekomen.
Zijn grootste nadelen daarentegen zijn lastig te fixen CA (en vrij veel CA ook, vooral met grote diafragma's, maar zelfs tot f8 storend) en softe hoeken. En deze twee nadelen zijn meteen zo duidelijk aanwezig, dat deze lens niet half zo populair is geworden als mensen aanvankelijk verwacht hadden.
De tamron 17-50 is optisch veel sterker en moet het alleen qua bouwkwaliteit afleggen tegen de Tokina.
Voor de meeste mensen is de Tamron 17-50 daarentegen nog steeds stevig genoeg en is de keuze makkelijk.
pricewatch: Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8 (Nikon)
« · ^Nikon 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX NIKKOR APS-c
Het eerste objectief met 16mm bereik dat is uitgerust met de VRII technologie. Het 16mm bereik geeft 'm net dat beetje meer groothoek (zeker waardevol omdat het een DX-lens is) en in die zin is het een bijzondere mid-range zoom. De lens is solide gebouwd (metalen mount). De prijs (niet goedkoop, maar ook niet heel duur) en de prestaties (prima, maar de lens is niet zo lichtsterk) maken dat men zich afvraagt wat Nikon nu precies heeft willen toevoegen aan het toch al zo overvolle gamma bij deze lengtes. In het gebruik een prima "walk around" lens die net wat lichter en korter is dan de nog weer wat duurdere 18-200VR die waarschijnlijk nog de geduchtste concurrent is van de 16-85.
pricewatch: Nikon AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 G ED VR
« · ^
Nikon 17-55mm f/2.8G AF-S ED-IF DX Nikkor APS-c
Eén van de meest begeerlijke lenzen op DX formaat. Deze dure lens levert vrij veel waar voor zijn geld. Dankzij de cropfactor wordt dit op DX formaat ongeveer een 25mm ~ 80mm objectief. Het gebruik van ED glas en bijzonder fijne coating zorgt voor minimale flare en chromatische aberratie. De meeste mensen vinden hem ietwat aan de dure kant, maar wie voor absolute scherpte, contrast, helderheid (zelfs wide open!) gaat, is met deze lens het beste uit.
pricewatch: Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8 AF-S DX
« · ^Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX OS HSM APS-c
De tegenhanger van de Tamron 17-50 VC. De bouwkwaliteit is vrij goed, en vanaf f/4 is de lens erg scherp. HSM zorgt voor een snelle en vrij stille autofocus. De Optical Stabilizer geeft ongeveer 4 stops stabilisatie. Van CA heeft dit objectief maar weinig last. De prijs is wel vrij fors vergeleken met de Tamron
pricewatch: Sigma 17-50mm F2.8 DC EX OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 17-70 f/2.8-4 DC Macro APS-c EOL
De Sigma 17-70 is een tijd lang een zeer veel verkocht objectief geweest. Het is goed scherp over het hele bereik, heeft een aantrekkelijke bereik en lichtsterkte en heeft een -beperkte- macro functionaliteit. De bouw is behoorlijk goed. Het zwakke punt is de 17 mm stand en heeft objectief heeft een beetje last van CAs en vignettering. Een aanrader in dit bereik en in deze prijsklasse!
« · ^
Sigma 17-70/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c
Op het moment van schrijven is de lens twee maanden geïntroduceerd waardoor er nog niet veel informatie over te vinden is. Op papier is het een goede vervanging voor de kitlens. Het iets grotere bereik, betere lichtsterkte, interne stabilisatie (+/- 4 stops) en HSM maakt het een begeerlijke lens. Doordat je kan scherpstellen op onderwerpen op 4.7cm vanaf het uiteinde van de lens kan je er ook nog aardig close-up mee fotograferen. Het focussen gebeurd intern dus het gebruik van polarisatie filters is makkelijk. De kwaliteit is zoals eerder vermeld nog niet veel over te zeggen, als er meer bekend is zal dit stukje worden aangepast. Een vermelding in de pricewatch is ook nog niet aanwezig.
« · ^
Tamron SP AF 17-35mm f/2.8-4.0 Di LD ASP IF EOL
De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt werd verklaarbaar door de aantrekkelijke prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Op een fullframe camera is het objectief niet echt te gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone. Daarnaast zijn er inmiddels veel nieuwere objectieven bijgekomen met aantrekkelijkere specificaties, prijs en prestaties.
« · ^
Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Een erg populaire lens, wereldwijd eigenlijk. Net nieuw op de markt kreeg hij meteen goede recensies, een fijn contrast en goed scherp op alle diafragma's, waren de conclusies. En niet onterecht. Bijna iedereen die hem kent is er lovend over. Hij heeft een vlotte AF, degelijke bouw en is optisch erg goed.
Nadelen van de lens zijn zijn zwakkere bokeh in moeilijke situaties en het front van de lens die wel eens speling kan krijgen. Dit laatste is goed op te lossen en daarvoor kan je hier een how-to zien. Algemeen is dit de populairste lens in zijn markt (budget lichtsterke standaard lens).
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD ASP IF (Nikon)
« · ^Tamron SP AF17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is door Tamron naast de populaire 17-50/2.8 geplaatst en is voorzien van Tamrons beeldstabilisator. Wat prestaties betreft presteert dit objectief slechter dan de versie zonder VC. Er is meer vervorming op 17 mm, en de scherpte buiten het midden op f/2.8 valt ronduit tegen. Wel heeft deze versie wat minder CA dan zijn oudere broertje. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs ongeveer 60 euro in het nadeel van de versie met VC. Als stabilisatie niet belangrijk voor je is ben je beter af met de Tamron 17-50 zonder VC of met de Sigma 18-50 f/2.8. De Sigma 17-50 f/2.8 OS en Nikon 17-55 f/2.8 presteren duidelijk beter dan deze lens, maar zijn ook veel duurder. Kortom: wil je een gestabiliseerde lichtsterke standaardlens en is je budget niet zo hoog, dan is dit objectief zeker een goede optie.
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm Ni F/2.8 SP Di II VC (Nikon)
« · ^Nikon 18-35mm f/3.5-4.5D ED NIKKOR
Dit objectief is het goedkope broertje van de 17-35 f/2.8. Het prijsverschil zit hem in de variabele maximale opening, het ontbreken van een AF-S motor, de 4 graden minder kijkhoek, minimale scherpstelafstand die 5cm minder dichtbij is, en dat dit objectief ongeveer de helft lichter is.
Filtermaat is 77mm, maar vanwege de groothoek van 100 graden is het wijs om niet al te dikke filters hierop te schroeven. De bouw is goedkoop aanvoelend plastic, behalve het glas en de mount. De voorste lens is vrij bol van vorm, wat logisch is gezien de groothoek. Bijgeleverde zonnekap is van goedkoop aanvoelend plastic gemaakt. De lens is lekker scherp in het midden, wat minder in de hoeken (op FF). Voor de prijs is de prestatie goed te noemen, maar niet één van Nikon's meesterwerkjes qua scherpte. Na het dichtknijpen van het diafragma wordt de hoekscherpte acceptabel. Contrast en kleuren zijn goed.
pricewatch: Nikon AF 18-35mm f/3.5-4.5D ED Zoom
« · ^
Nikon (Nikkor) 18-55mm f/3.5-5.6G (AF-S, DX) APS-c
Dit is de goedkoopste kitlens die bij alle body's onder de D300 als kit geleverd kan worden. Dit objectief is een zeer klein en licht objectiefje. De typeaanduiding belooft meer dan dat het waar kan maken. In de type aanduiding staat bijvoorbeeld AF-S, wat normaal gesproken staat voor een stille en zeer snelle Autofocus Helaas staat die AF-S hier totaal niet voor snel, alleen voor stil.
De bouwkwaliteit is ook niet alles, het objectief is voornamelijk van plastic gemaakt wat duidelijk voelbaar is. Maar voor het geld geen slecht objectief. Alleen Pentax maakt een betere kitlens dan deze Nikkor.
Er is een versie I en II van deze lens waar vrijwel geen verschil tussen zit. De VR is een andere lens die we apart gaan bespreken.
De lichtsterkte houdt ook niet over en is verlopend. Het frontelement draait tijdens het focussen en de focus ring is vrijwel onbruikbaar. Als je je daar overheen weet te zetten heb je een lens die, zeker iets afgestopt, toch erg scherp is en heel acceptabele kleuren en contrast laat zien.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6GII
« · ^
Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G AF-S VR DX NIKKOR APS-c
Dit is de nieuwe standaard kitlens voor de goedkopere Nikon dSLR bodies. Ten opzichte van zijn voorganger is het voorzien van een VR unit. Het presteert precies zoals je van een kitlens kunt verwachten. De scherpte is dik in orde (wordt wat minder goed op 55 mm), heeft op 18 mm last van tonvormige vervorming, een klein beetje vignettering en wat meer last van CA. Door de VR unit heeft dit objectief een enorm hoog bang-for-the-buck gehalte. Een absolute aanrader voor een goedkopere Nikon dSLR body!
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR
« · ^
Nikon AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF APS-c
Dit objectief wordt als kitlens aangeboden bij diverse bodies. Het objectief was een van de eerste DX objectieven op de markt en was lange tijd de kitlens voor de instap dslrs van Nikon. Het objectief beschikt over AF-S, welke in tegenstelling tot de 18-55 wel een volledig AF-S systeem is, dus wel een stille en snelle autofocus. Scherpte, detail en kleur/contrast is over het algemeen vrij goed. Het belangrijkste gemis van dit objectief is een VR unit. Tegenwoordig wordt vaker de 18-105 VR als kitlens met dSLRs meegeleverd. Desondanks blijft dit objectief een prima bruikbaar stuk glas.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF
« · ^
Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR APS-c
Een van de nieuwste kitlenzen van Nikon. De lens combineert een enorm zoombereik met VR en een aantrekkelijk prijskaartje. De bouwkwaliteit is heel behoorlijk, stukken beter dan de 18-55 en ongeveer gelijk aan de 70-300VR. De zoomring gaat soepel genoeg en zal niet snel last krijgen van zoomcreep. Wat wel opvalt is dat er minder draai nodig is naarmate het einde van het zoombereik in zicht kom. M.a.w. het stuk van 70-105mm is veel minder ver draaien dan van 18-70mm. De scherpstelring is heel bruikbaar en de AF-S is ook echt AF-S. VR lijkt VR I te zijn, 3 stops voordeel is echt de limiet.
In het gebruik is dit een fijne alleskunner. Tonvormige vervorming is heel duidelijk aanwezig op 18mm maar verdwijnt rap en gaat over in lichte kussenvormige vervorming tegen het einde van het zoombereik. De gemiddelde gebruiker zal echter alleen in het stuk 18-24mm vervorming merken en dat is makkelijk te corrigeren. Kleuren zijn betrouwbaar neutraal met een hele lichte neiging tot warm. Focus is snel en zeker al is er aan het einde van het zoombereik een lichte neiging tot hunten in weinig licht.
Zwakke punt van deze lens is flaring. Zodra je de zon in je beeld hebt kun je op een flare rekenen en verlies je drastisch scherpte. Dit komt wellicht omdat het veel glas is in een vrij korte lens. De lens wordt geleverd met een zonnekap, het is aan te raden om die te gebruiken. Hou je rekening met dit zwakke punt dan heb je een prettige allround lens.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c EOL
De Sigma is een stop sneller, zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de standaard 18-55 kitlens. Het objectief veel last van CA, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels (met een 8MP sensor) volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. De lens is opgevolgd door onderstaande lens
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro APS-c
Deze lens is een verbeterde versie van de non-Macro uitvoering die berucht was om zijn CA.
De macro-toevoeging is volgens de puristen onterecht (geen 1:1 verhouding mogelijk), maar met een goede 1:3 is het een leuke toevoeging aan deze lichtsterke zoomlens. De CA is zeer beperkt en ook flares zijn een zeldzaamheid. Scherpte wide-open is in het centrum zeer goed, maar de uiterste hoeken zijn wat soft. De focusmotor is geen HSM uitvoering, maar toch erg snel en niet lawaaiig. De bokeh is voor een 7-bladig diafragma mooi zacht te noemen. De bouw van de lens is ondanks het gebruik van veel plastic erg stevig.
pricewatch: Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 18-50/2.8-4.5 DC OS HSM APS-c
Een leuke, betaalbare kitlens van Sigma voorzien van een beeldstabilisator en snelle motor. Dit objectief moet concurreren met de Nikon 18-55VR en dat doet dat heel behoorlijk. Qua scherpte is de Sigma vergelijkbaar met de Nikon. Het objectief is voorzien van een snellere motor en is iets lichtsterker. Het zwakke punt van dit objectief is de 18 mm stand (vervorming, vignettering en CA). Verder zijn de prestaties iets afgeknepen wat beter dan bij gebruik van het maximale diafragma. De Sigma presteert wat beter dan de Nikon 18-55VR op de 55 mm stand. Helaas zit het -logischerwijs- niet in een standaardkit en zullen velen voor de Nikon variant gaan, maar de Sigma is een waardig alternatief.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8-4.5 DC OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 18-50/3.5-5.6 DC Digital APS-c EOL
Dit objectief is geïntroduceerd voor de komst van de 18-55. De prestaties tov de eerste versie van dat objectief zijn vergelijkbaar. Redelijke randscherpte, maar wel last van vervormingen, vignettering en CAs. Gezien de prijs van de Nikon 18-55 VR is deze laatste duidelijk de veel betere keuze.
« · ^Deze objectieven beginnen bij 24 mm en worden het meest gebruikt door mensen met een fullframe camera. Op een cropcamera zijn ze voor de meeste gebruikers minder nuttig wegens het ontbreken van groothoek. Dit heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren weinig vernieuwing in dit segment heeft plaats gevonden. De verwachting is dat dit met het goedkoper worden van de fullframe camera's de komende jaren wel weer zal veranderen.


Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED
Dit objectief van bijna 1 kilo werd in 2007 geïntroduceerd ter vervanging van de Nikkor 28-70 AF-S. Dit is één van de eerste objectieven die uitgerust werd met Nikon's nieuwe nano crystal coating, die interne reflecties en ghosting tegengaat. Voor een standaard objectief heeft dit objectief zeer weinig last van CA. Klein nadeel is enige tonvervorming aan het 24mm eind op FF. Ook kan er richting het tele eind wat vignettering optreden wijd open. Door het dichtdraaien van het diafragma wordt dit verminderd.
Voor de rest is het een dijk van een objectief. Solide bouw, met stevige zonnekap. Het objectief wordt iets langer bij inzoomen, wat door de bijgeleverde zonnekap verborgen blijft (die wordt op het niet telescoperende gedeelte van het objectief vastgemaakt). Er zit ook een aparte semi zachte opbergtas bij.
Kleurverzadiging en contrast zijn heerlijk, snelle autofocus, scherpte is extreem goed, en wordt naar f/4 toe alleen maar beter. De hoekscherpte is vrij goed tot uitstekend naarmate het diafragma dichtgedraaid wordt.
pricewatch: Nikon AF-S 24-70mm f/2.8G ED
« · ^
Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR
Nikon introduceerde afgelopen jaar samen met een instap FX camera deze instap FX standaardzoom lens. Deze "kitlens" heeft net als DX kitlenzen een relatief lage prijs (al is €450 niet echt budget te noemen) en zijn de optische eigenschappen niet bepaald het beste wat je kunt krijgen. De goede punten: centrumscherpte is over het hele bereik goed en de randen kunnen (bij heel flink afstoppen) er ook prima mee door. De stabilisatie haalt niet de beloofde 4stops, maar met 3stops kom je doorgaans ook tot hele resultaten met lange sluitertijden (1/10sec op 85mm).
De minder punten: hoekscherpte wordt nooit echt goed, CA, vignetting en vervorming (vooral aan het lange eind) zijn flink aanwezig.
Voor wie niet veel te besteden heeft en toch FX wil schieten is deze lens een optie, maar de vraag is of je dan niet beter voor een goede DX combinatie (D7000+17-50/55 f/2.8) kunt gaan.
pricewatch: Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR
« · ^
Nikon AF-S 24-120mm f/3.5-5.6 AF-S G VR IF-ED
Éen van de allereerste consumenten VR objectieven van Nikon. Het objectief heeft redelijke recensies gekregen. De bouwkwaliteit is niet geweldig doordat er gebruik gemaakt is van goedkoop plastic op sommige punten. En er blijkt nogal een kwaliteitsverschil te zijn qua plastic tussen de verschillende objectieven dus het is een beetje uitkijken bij het kopen.
pricewatch: Nikon AF-S 24-120mm f/3.5-5.6 AF-S G VR IF-ED + HB25
« · ^Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR
Deze lens is wat bereik betreft een prima walkaround lens voor de fullframe fotograaf. De bouwkwaliteit is over het algemeen erg goed, alleen de focusring is nogal klein en heeft wat speling. De lens heeft een aantal minpunten die bij alle lenzen met een groot bereik opspelen: vervorming op 24 mm, de resolutie op het tele-eind en CA. De resolutie in de hoeken is nog wel verhelpen door af te stoppen, bij de CA helpt dat niet. Scherpte in het midden is wel op een constant hoog niveau. Een stevig gebouwde lens dus, met wat minder stevige optische prestaties.
pricewatch: Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR
« · ^
Sigma 24-70/2.8 IF EX DG HSM
Sigma biedt met deze lens een redelijk betaalbaar lichtsterk standaard zoomobjectief. De bouw is zeer goed te noemen, de focus- en zoomring bewegen soepel maar niet licht. Het focussen gaat snel en stil, maar er zijn nogal wat exemplaren met front-focus, dus let hier op bij aanschaf. De scherpte op f/2.8 is redelijk te noemen, maar mist nog wat contrast vergeleken met de Nikon 24-70mm f/2.8G ED. Vanaf f/4 neemt de scherpte, vooral ook in de hoeken, toe tot uitermate bruikbaar niveau. Voor ongeveer 700 euro heb je een degelijk objectief wat zeer draagbaar is en een mooie bokeh geeft bij f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG MACRO
De Sigma 24-70 is een veel verkocht objectief dankzij de prijs en het snelle diafragma. Met zijn f/2.8 is dit een van de goedkoopste snelle standaardzooms, samen met de Tamron 28-75 die hierna besproken wordt. Het objectief is redelijk scherp, maar een van de grote nadelen is de AF-motor. Het ding produceert behoorlijk wat lawaai en echt snel kan je het scherpstellen ook niet noemen. Ook het wisselen van autofocus naar handmatige focus gaat zeer vreemd; met een dubbel klutsmechanisme. Dit kost alleen maar extra tijd en de kans om de focusmotor te slopen wordt behoorlijk wat groter.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG Macro (Nikon)
« · ^
Tamron 24-70 mm f/2.8 VC USD
Met deze lens probeert Tamron de concurrentie aan te gaan met de merkeigen 24-70's. Wat scherpte betreft kan de Tamron zeker mee komen met die lenzen. Het centrum is vanaf f/2.8 al erg scherp, de hoeken preseteren dan wat minder en halen hun maximum op f/8. De hoeveelheid CA is erg gering en de bokeh is best goed. Nadelen zijn de behoorlijke "snorvormige" vervorming op 24 mm en de aanzienlijke vignettering op f/2.8. De bouwkwaliteit is goed en de AF snel en precies. Al met al interessant alternatief voor de Nikkon 24-70mm f/2.8G ED, helemaal omdat deze lens ook nog eens stabilisatie aan boord heeft.

Pricewatch
Reviews op lenstip en Photozone
« · ^
Nikon AF-S 28-70mm f/2.8 D IF ED EOL
De enige niet-DX lens die AF-s is in het standaard zoom klassement. Exorbitant duur en op DX formaat camera's misschien een wat rare focal length (42-105mm), maar wel een stukje glas om van te smullen. Voor de meeste mensen is het de investering niet waard. Deze lens ligt ongeveer in dezelfde kwaliteitsrange als de 17-55 2.8.
Uiteraard zou dit objectief wel heel erg geschikt zijn om gebruikt te worden in een eventuele toekomstige Fullframe 35mm body.
« · ^
Nikon AF 28-80 f/3.3-5.6 EOL
Dit is het objectief welke jaren als 'kit' is geleverd bij de verschillende Film bodies van Nikon. Ook werd dit objectief regelmatig aangeboden als 'kit' bij de D70 als goedkoper alternatief voor de 18-70(welke optisch beter is en een logischer bereik heeft). Het objectief is geen hoogvlieger en is qua bereik over het algemeen niet echt interessant op een huidige Nikon DX body.
« · ^
Tamron SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF
Een van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zeer scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijd open. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat. Het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het
advies.
pricewatch: Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF (Nikon)
« · ^
Nikon AF 35-70mm f/2.8D EOL
De voorganger van de AF-S 28-70 2.8, dit objectief werd heel veel gebruikt op camea's van pers fotografen. Het objectief is optisch erg goed en doet weinig onder voor de nieuwere 28-70.
« · ^
Deze objectieven hebben een zoombereik tot 300 mm en zijn de meest gebruikte teleobjectieven. Ze zijn ideaal voor bijna alle toepassingen waarbij tele noodzakelijk is, muv vliegtuigen, kleine dieren en bepaalde vormen van sport. Zoals hieronder duidelijk zal worden is het aanbod erg groot, evenals het verschil in mogelijkheden en kwaliteit.Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c EOL
Een vreemde eend in de bijt qua bereik is deze lichtsterke tele-zoom. De wijde kant sluit prima aan op de vele wideangle zoomlenzen, maar het beperkte tele-bereik maakt hem wat minder geschikt voor het sterk dichterbij halen van neushoorn op 100m afstand. De scherpte van deze lens is goed in het 50-120mm bereik, maar op 150mm is het beter om af te stoppen naar f/4. Ondanks dat is het een zeer prettige lens door zijn compacte en stevige bouw met interne zoom. De HSM zorgt voor een snelle en stille autofocus en het 9-bladige diafragma zorgt voor een zeer mooie bokeh. Momenteel is alleen type II van dit objectief nog verkrijgbaar. De verschillen met type I zijn niet noemenswaardig.
« · ^
Sigma 50-150mm APO F2.8 EX DC OS HSM APS-c
De voorganger van deze lens stond niet bepaald bekend om zijn scherpte boven de 100mm, maar het optisch ontwerp is aan aardig onderhanden genomen, waardoor de lens ook meteen een stuk groter is geworden. De lens is namelijk precies even groot als de 70-200 f/2.8 OS die ook bruikbaar is op fullframe. De 50-150 is wat goedkoper, maar optisch net een klein tikje minder. De 50-150mm is voor aps-c wel net prettiger vanwege het 80-240mm equivalente bereik, waardoor er ook prima portretten mee kunt schieten.
pricewatch: Sigma 50-150mm F/2,8 APO EX DC OS HSM
« · ^
Nikon 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX NIKKOR APS-c EOL
Dit objectief is officieel EOL en is vervangen door de VR variant. Derhalve is het alleen nog verkrijgbaar op de 2e hands markt. Het objectief is gemaakt om te passen op de D40/D60/D3000 serie camera's en sluit netjes aan bij een standaard 18-55. Het objectief is voorzien van een AF-S motor en heeft dus een werkende AF bij gebruik op bovenstaande camera's. Het is een van de meest betaalbare telezoom objectieven voor Nikon. Qua optische kenmerken is het objectief uitstekend. Ook heeft het een interne focus, waardoor het front element niet draait. De zwakke punten van dit lensje zijn een gebrek aan VR, ernstige vignettering bij gebruik van grote diafragma's en een matige bouwkwaliteit. Dit objectief is aan te bevelen als het erg goedkoop wordt aangeboden. In andere gevallen is de nieuwe VR variant een betere keuze.
« · ^
Nikon 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX NIKKOR APS-c
Optisch gezien ietsje minder randscherpte dan zijn oude broertje. Ook heeft dit objectief iets meer last van CA. De vignettering is minder dan bij de oude variant, maar nog steeds bovengemiddeld. De simpele reden om dit objectief te kopen is dat het optisch goed in elkaar zit en voorzien is van een VR unit. Ook is de bouw aanmerkelijk beter dan die van zijn oude broer. Dit objectief is in het goedkope telezoom segment de keuze voor Nikon.
pricewatch: Nikon AF-S DX 55-200mm f/4-5.6 VR
« · ^Nikon 55-300mm f/4.5-5.6G AF-S ED VR APS-c
Deze lens zit tussen de 55-200 VR en 70-300 VR in qua prijs en gewicht, maar heeft wel het grootste bereik. Optisch presteert deze lens bijna gelijk aan de 55-200, maar die is aan de korte kant net wat scherper. Aan de lange kant presteren ze gelijk en biedt de 55-300 natuurlijk 100mm extra telebereik. Deze lens is een goedkoop alternatief voor wie toch 300mm wil hebben, maar niet bijna €500 wil uitgeven voor de 70-300 VR, die overigens wel wat beter presteert en ook bruikbaar is op FX
pricewatch: Nikon AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR
« · ^
Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c EOL
Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te
leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.
« · ^
Tamron AF55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro APS-c
Dit objectief is een bijzonder gunstig geprijsd, klein en licht objectief. De optische prestaties zijn redelijk en wanneer je de prijs in gedachten neemt zelfs goed. Je zult dit objectief duidelijk moeten afstoppen naar een kleiner diafragma om goede scherpte te behalen. De macro vergroting is geen echte macro, maar 1:3,5. Leuk voor erbij, geen reden om hem ervoor te halen. Al met al een aanrader voor mensen met een zeer klein budget die toch een aanvulling zoeken op hun standaard 18-55. Als je wat ruimte hebt in je budget is een Nikon 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX NIKKOR een aanmerkelijk betere keuze.
pricewatch: Tamron AF 55-200mm f/4.0-5.6 Di II LD Macro (Nikon)
« · ^
Nikon 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor EOL
Dit objectief werd in 2009 vervangen door een nieuwere versie. Het weegt anderhalve kilo, bevat vijf stuks ED glaselementen, en behoorde tot de standaard uitrusting van menig professional, ondanks de hoge prijs van zo'n 1650 euro.
Het is een 'snel',solide aanvoelend objectief van metaal met weathersealing. Focussnelheid is snel en stil met de ingebouwde 'silent wave motor'. De VR kan tot 3 stops opvangen bij het uit de hand schieten. Contrast en kleur zijn subliem en de bokeh is zijdezacht, wat dit een uitstekende portretlens maakt, ondanks de minimale scherpstelafstand van 1.5 meter.
Op FX zijn de hoeken minder scherp tot ronduit zacht en is er (uiteraard) wat vignetering op f/2.8, wat geen probleem is voor de profs die dit objectief gebruiken. Bij f/5.6 is die nagenoeg verdwenen.
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II
Dit objectief uit 2009 is de zevende generatie van zijn soort. Vebeteringen op de oude 70-200 zijn de vibratie reductie en toevoeging van de Nano-Crystal-Coat om ghosting en flare te minimaliseren. Hierbij heeft dit objectief minder last van vignetering.
Echter, het objectief heeft nogal wat kritiek losgeweekt op internet.
Het is nl. gebruikelijk dat fabrikanten de brandpuntsafstanden meten als het objectief op oneindige focus staat. En bij dit objectief is hij op oneindige focus 192mm. Maar als hij scherpgesteld is op een onderwerp dat op anderhalve meter staat is de werkelijke brandspuntafstand maar 134mm. Hij "ademt" dus veel. Voor sommigen een probleem, voor anderen niet. Voorts zou er intern een beschadigde schroefdraad zijn die niet op alle objectieven voorkomt. Volgens de fabrikant is niks aan de hand.
Het objectief presteert toch erg goed. Hoekscherpte op FF is beter dan zijn voorganger met het summum op f/8, hij heeft een stuk minder last van vignetering, en de VR II is merkbaar beter. De bokeh, die op zich al zijdezacht was is ietsie mooier geworden. Flare, ghosting en vervorming zijn minimaal (beetje ton vorming op 70mm en beetje kussenvorming op 200mm).
pricewatch: Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR
Het lichtere broertje van de 70-200 f/2.8 VR II met een nieuw 5 stops stabilisatie systeem.
De lens is optisch heel goed, zonder echte minpunten, al is de pincushion vervorming aan het lange eind redelijk groot. Bokeh is netjes en ook afgestopt dankzij de 9 afgeronde bladen prima. De prijs ligt nog wat hoog voor een f/4 lens, maar is toch wel een flink stuk goedkoper dan de f/2.8 versie.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 70–200mm f/4G ED VR
« · ^
Nikon AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/4-5.6G
Dit goedkope objectief is bijna geheel van plastic gemaakt en heeft zelfs een plastic mount. Scherpstellen gebeurt door de in camera focus motor, en daarbij draait de voorkant van het objectief mee. Er zitten geen ED lenzen in verwerkt, en dat is aan relatief hoge mate van CA wel te zien. Voor portretten geen slechte keus, voor scherpe landschappen is het beter om naar f/11 te diafragmeren en eventueel een statief te gebruiken om nog enige scherpte te kunnen krijgen. Op het lange eind heeft deze lens last van kussenvorming.
pricewatch: Nikon AF 70-300mm f/4-5.6G AF
« · ^
Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR
Na de 70-300G en ED is dit de 3e 70-300 zoomlens die nikon produceert. De lens heeft een totaal nieuw ontwerp waarbij alleen het bereik en het gebruik van ED glas nog doet denken aan z'n voorgangers. AF-S op deze lens is ook echt volwaardig AF-S wat vrijwel geruisloos werkt en de gebruiker in staat stelt om correctie's op de scherpstelling te doen terwijl de lens in AF modus werkt. De scherpstelring is van een behoorlijk formaat maar zit wel vrij dicht bij de body. De zoomring is fors en zoomt enigszins zwaar maar wel soepel en constant door het hele bereik. De mount is van metaal en voorzien van een rubber ring om meer bestand te zijn tegen de elementen. De lens wordt compleet met zonnekap en een buideltje geleverd.
In gebruik is duidelijk te merken dat dit een AF-S lens is, focussen gaat rap en behoorlijk betrouwbaar. Hunten komt sporadisch voor in omstandigheden met erg weinig licht. De VR II techniek doet z'n werk prima, de 4 stops die geclaimd worden zijn zeker haalbaar, maar kan wel voor een enigszins onrustige bokeh zorgen. Zonder VR aan is de bokeh netjes maar niet spectaculair.
Scherpte is van 70 to 200mm uitstekend, daarboven zwakt het iets en moet je afstoppen. Zelfs wijd open is de scherpte in het midden van het beeld nog erg acceptabel. CA en vervorming zijn zoals je kan verwachten van een lens in deze klasse heel aardig onder controle.
Bij de introductie was deze lens relatief prijzig maar de lens is nu gezakt naar een dusdanig prijsniveau dat hij een aantrekkelijk alternatief is voor de 3rd party 70-300 lenzen.
pricewatch: Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6G IF ED VR
« · ^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG IF APO HSM (II) (Macro)
De Sigma is van de EX serie, dat betekend dat hij oerdegelijk is gebouwd, vergelijkbaar met de duurdere Nikkor AFS objectieven. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de AFS-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Nikkor AFS-motor is wel een stuk rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel. De Sigma levert een f/2.8 diafragma voor een veel lagere prijs dan dat een vergelijkbare Nikkor dat doet. Dit objectief is dan ook zeer populair door haar prijsstelling. Optisch is de Sigma redelijk te vergelijken met de Nikkor 80-200, hij is iets minder wide-open, maar op f4 zeer vergelijkbaar.
Er is ook een nieuwere uitvoering welke niet alleen beschikt over de DG coating (Digitale Coating) maar ook over een 'macro' stand waardoor er kan worden gefocust vanaf 1 meter in plaats van 1.8 meter. Het nieuwe objectief lijkt qua optische prestaties iets achter te liggen op zijn voorganger.
pricewatch: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II (Nikon)
« · ^Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
De opvolger van het objectief hierboven zit. Nieuw is de optische stabilisatie, Sigma claimt tot 4 stops. De scherpte is op f/2.8 nog niet geweldig, maar op f/4 al veel beter. Op fullframe is verder afstoppen nodig om aan de randen een acceptabele scherpte te krijgen. Van CA heeft dit objectief maar nauwelijks last. Vignettering is op APS-c geen probleem, op Fullframe wordt het duidelijk merkbaar op f/2.8. Een minder punt is dat het objectief erg gevoelig is voor flare. De HSM zorgt voor een stille, maar niet heel snelle autofocus. De prijs van deze versie met OS is veel hoger dan de versie zonder, bijna een factor 2!
pricewatch: Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro EOL
De minder bekende en goedkopere broer van de Sigma 70-300 APO macro. Dit objectief presteert behoorlijk bij een klein diafragma (f/11). De prestaties zijn beter aan de korte zijde van het objectief. Hoe verder je inzoomt, hoe minder resolutie je overhoudt. De macro-stand heeft een vergroting van 1:2 en werkt naar behoren tussen de 200 en 300 mm. Dit objectief is met name interessant voor mensen die macro in hun tele willen hebben en een klein budget hebben. Anderen wordt geadviseerd even verder te kijken.
pricewatch: Sigma 70-300mm f4-5.6 DG Macro (Nikon)
« · ^
Sigma 70-300/4-5.6 APO DG macro
Deze lens is door z'n prijs een veel verkochte eerste telelens. In de prijsklasse is er eigenlijk alleen nog concurrentie van de tamron en de enkele nikon 70-300G die nog in de winkels zijn blijven liggen.
Scherpstellen gaat niet buitengewoon snel en, mede door de vrij geringe diameter van 58mm, wil hunten regelmatig voorkomen. Er is enige vervorming waarneembaar in het stuk 70-100mm maar dit is niet onoverkoombaar. In hoge contrast situatie's is de lens wijd open geneigd om wat CA te produceren. Scherpte is goed van 70-230mm, daarboven is 2 stops afstoppen een noodzaak. Mits voldoende afgestopt is de lens in staat om heel scherpe platen te produceren op 300mm, contrast laat dan wel iets te wensen over.
Focusring is groot genoeg om bruikbaar te zijn en werkt prettig. De zoomring is erg stug. Een zonnekap wordt meegeleverd, gebruik is, zeker in goed licht, een noodzaak anders is de lens flaregevoelig en heeft het contrast erg te lijden. Als deze eigenschappen eenmaal duidelijk zijn is dit een telezoom met een goede prijs/kwaliteit verhouding die bij voldoende licht knappe foto's kan produceren. Voor snel bewegende objecten en gebruik in schemerige omstandigheden schiet deze lens echter tekort. (Haha woordspeling)
pricewatch: Sigma 70-300mm f4.0-5.6 DG APO Macro (Nikon)
« · ^
Sigma 70-300mm f4-5.6 DG OS
De opvolger van de oude vertrouwde budget telezoom van Sigma, de 70-300 DG (non-apo design).
Deze nieuwe telg, met optische stabilisatie heeft een nieuw optisch design gekregen, waardoor hij beter presteert dan zijn voorganger. Zo is de CA dusdanig laag dat het niet storend is en is hij een stuk scherper.
Wel blijft hij, net als andere budget telezoom lenzen, beter presteren wanneer je hem een stopje afstopt.
Zijn stabilisatie en compacte design maakt hem breed inzetbaar, ook om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. De bouw en finish van de lens zijn bovengemiddeld goed voor zijn klasse, de bokeh (onscherpte rendering) is prima en hij kan vrij dichtbij focus (close-up mogelijkheden, geen echte macro).
Zijn minder sterke punten zijn punten die je bij veel budget lenzen vind, een relatief trage focus (lang focuspad), draaiend frontelement en zoals gezegd wat softer wide-open.
pricewatch: Sigma 70-300mm F4-5.6 DG OS (Nikon)
« · ^
Tamron AF70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro
De Tamron 70-200/2.8 is alles wat je van een 70-200/2.8 mag verwachten; optisch dik in orde op alle optische vlakken. Dit is een werkpaard voor een professional, dus hij moet gewoon goed zijn. Extra voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn het relatief lage gewicht, de korte minimale scherpstelafstand en de relatief lage prijs. Het objectief heeft eigenlijk maar één nadeel: de luidruchtige en relatief trage AF motor.
pricewatch: Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro (Nikon)
« · ^
Tamron 70-200 mm f/2.8 VC USD
De opvolger van de vorige 70-200 die bekend stond om zijn relatief goede beeldkwaliteit maar ondermaatse autofocussnelheid. Met deze lens is dat dankzij de USD-motor een stuk sneller, hoewel nog niet razendsnel. De scherpte laat op f/2.8 vooral in de hoeken te wensen over en op 200 mm ook in het midden, maar verbetert snel bij het afstoppen. CA is geen probleem, enige vignettering is wel aanwezig.
pricewatch: Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD

Review op Photographyblog.
« · ^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD EOL
Dit objectief is opgevolgd door de Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Dit objectief moet het doen zonder de macro functie en mist de Di coating. Het objectief dient afgestopt te worden naar f/8 voor goede resultaten. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig.
« · ^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
Dit objectief is de opvolger van de Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 LD. Het is een goedkoop teleobjectief met zeer redelijke prestaties. Het objectief wordt boven de 200 mm duidelijk minder scherp, maar levert zelfs dan nog redelijke prestaties. De scherpte onder de 200 mm is zelfs goed. Zoals te verwachten is bij een objectief in deze prijsklasse is CA wel een probleem. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig. Het leuke van dit objectief is de 1:2 macro vergroting die je ermee kunt halen.
pricewatch: Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro (Nikon)
« · ^Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD
Een nieuwe lens van Tamron, en de eerste met de zogenaamde USD-motor aan boord. Deze "Ultra Sonic Drive" zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. De scherpte van deze lens lijkt behoorlijk goed te zijn, ook voorbij de 200mm. Algeheel lijken de optische prestaties zich te kunnen meten met de Nikon 70-300 VR, waar deze financieel ook in de buurt ligt. De AF-S van de Nikon is wel iets sneller dan de USD van de Tamron.

pricewatch: Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD (Nikon)
« · ^
Nikon AF 80-200mm f/2.8D AF
De Nikkor AF 80-200 is een lichtsterk tele-zoom objectief, het objectief beschikt over een constante maximum diafragma van f/2.8 over het gehele bereik.
Het objectief is voorzien van maar liefst 3 ED-glas elementen, deze garanderen een superieure optische kwaliteit.
Dit objectief is in verschillende uitvoeringen geweest, een schuifzoom versie die optisch niet onderdoet voor de nieuwere modellen. Het objectief heeft later een upgrade gekregen naar een draaizoom uitvoering, daarbij is de autofocus sterk verbeterd. Er is daarna nog een extra uitvoering gekomen van de 80-200, een AFS uitvoering, deze versie beschikte over de silent-wave motor zoals de naam al deed vermoede. Het optisch is hij ook wat verder fijngeslepen. De AF-S uitvoering is niet meer nieuw te krijgen.
De schuifzoom versie kan je voor rond de 300 a 500 euro 2e hands vinden, de draaizoom uitvoeringen zijn een stuk prijziger.
Het objectief staat bekend om zijn superieure optische prestaties, die niet onderdoen voor de nieuwere AFS 70-200 f/2.8 G.
pricewatch: Nikon AF 80-200mm f/2.8D AF
« · ^
Tokina AT-X 828 AF PRO 80-200mm f/2.8 EOL
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Zoals bijna alle Tokina objectieven is het zeer solide gebouwd, is het objectief erg scherp en heeft het wat meer last van CA dan de concurrentie. Het belangrijkste nadeel van het objectief is de relatief trage AF motor, het belangrijkste voordeel is de prijs.
« · ^
Sigma 100-300/4 EX APO DG EOL
Een onvolprezen stuk glas van Sigma. Een lens die qua bouw niet onderdoet voor de toplenzen van Nikon, ook niet qua optische prestaties ook niet. Ragscherp, ook op 300mm f/4. Ontzettend fijne lens, die fysiek helaas wel vrij fors is, nog een stapje groter dan de 70-200's van de verschillende merken. Zijn bereik van 100-300mm maakt hem geschikt voor het echte tele werk, van vogels en wildlife. Voor portretten e.d. is hij veel te groot en lomp.
Zijn constante diafragma van f/4 maakt hem tevens geschikt voor een teleconverter, met behoud van AF op een consumenten dslr. Daarbij komt nog eens dat de AF in dit objectief bijzonder rap zijn werk doet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, hij mist een beeldstabilisator. Heb je een stevig stukje glas nodig en is 300mm wat je nodig hebt, dan is deze lens een echte aanrader.
« · ^
Sigma 120-300 mm f/2.8 DG OS HSM
Opvolger van de unieke 120-300 f/2.8 DG HSM. Optisch is deze nog een stukje beter en vooral de centrumscherpte kan concurreren met de primes. Het is een flinke jongen, maar dat kan ook niet anders met de mogelijkheid tot 300mm f/2.8. Teleconverters schijnen ook nog prima te werken op dit objectief, zodat je een gestabiliseerde 420mm f/4 of 600mm f/5.6 hebt.
Voor echt randscherpte kan beter gekeken worden naar een 300/2.8 prime, maar je levert dan wel de flexibiliteit in van de zoom.
De prijs is ook een flink pluspunt, want deze ligt een redelijk stuk lager dan de ongestabiliseerde 300/2.8.
pricewatch: Sigma 120-300mm F2.8 EX DG APO OS HSM (Nikon)
« · ^Deze zoomobjectieven lopen door boven de 300 mm waar de consumentenobjectieven meestal ophouden. Vaak worden deze objectieven dermate groot dat ze voorzien zijn van een statiefgondel. Hiermee wordt het zwaartepunt van de combinatie camera en objectief wat naar voren geplaatst waardoor de balans veel beter wordt. De toepassing van deze objectieven ligt met name in het gebied van sport en dierenfotografie. Als het in je budget past word je erg blij als je een dergelijk objectief mee kunt nemen op safari bijvoorbeeld.Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM EOL
De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Dit objectief was 10 jaar geleden een van de weinig objectieven in dit bereik en was ook nog eens zeer betaalbaar. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste. In tegenstelling tot 10 jaar geleden is dit objectief tegenwoordig niet meer de enige logische keuze; er zijn een aantal objectieven bijgekomen in hetzelfde bereik. Met name de Sigma 150-500 is een zeer aantrekkelijk alternatief.
« · ^
Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM
De opvolger van de versie zonder OS. Sigma claimt dat er tot 4 stops winst kan worden behaald. De HSM zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. Toch wil de autofocus nog wel eens zijn doel missen, wat veroorzaakt kan worden door het maximale diafragma van f/6.3 in het telegebied. Het objectief komt overigens alleen in de buurt van de 500mm als er op oneindig wordt gefocust. Dichterbij zit het meer rond de 400mm. Vooral richting de 500mm heeft het objectief ook last van CA. De scherpte is in het midden vrij goed voor een zoomlens. Aan de randen is afstoppen vereist voor betere prestaties. Filters kopen is wel een uitdaging met een diameter van 95mm!
pricewatch: Sigma 50-500mm f4.5-6.3 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF
De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de Nikkor 80-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de handschieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa 400,-
goedkoper dan de Nikkor, maar hij beschikt helaas niet over AF-S/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust.
pricewatch: Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF
« · ^
Nikkor AF VR 80-400 f/4.5-5.6D
De Nikkor 80-400 beschikt over beeldstabilisatie, helaas maakt dit objectief geen gebruik van een AF-S autofocus motor, dat betekend dat de autofocus op een consumenten body niet heel snel is.
Op een Pro body is de autofocus al een stuk sneller alleen houd je wel het lawaai. Het objectief beschikt ook over een focus limiter, die zorgt ervoor dat het objectief alleen kan focussen op bepaalde afstanden, van 2.3m tot 3.5m, en 5m tot oneindig. De VR(beeldstabilisatie) kent twee standen, een mode 1 en 2, de verschillen zijn dat in mode 1 dat de beeldstabilisatie constant aanstaat en bij mode 2 alleen als de ontspanknop ingedrukt wordt.
De Nikkor is een objectief met een verlopend diafragma van 4.5 op 80mm naar 5.6 op 400mm.
pricewatch: Nikon AF 80-400mm f/4.5-5.6AF VR
« · ^
Sigma 120-400/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Een betaalbaar ultra-tele objectief van SIgma met een snelle AF motor en een beeldstabilisator. Dit grote objectief heeft een aantrekkelijk bereik, omdat het voorbij de consumenten-afstand van 300 mm gaat. Echter, helaas gaat de beeldkwaliteit van dit objectief juist aan het lange eind (>200 mm) (hard) achteruit. Tot 200 mm zijn de resultaten prima, maar daarboven gaat de scherpte verloren. Dit is uiteraard erg jammer aangezien veel mensen dit objectief zullen kopen vanwege de 400mm stand. Ook is vignettering op een fullframe camera een probleem. Het objectief heeft een goede OS unit en ook de minimale scherpstelafstand is prettig kort.
pricewatch: Sigma 120-400mm f4.5-5.6 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 150-500/5-6.3 APO DG OS HSM
Dit objectief gaat tot een ongelooflijke 500mm. De beeldkwaliteit is de beste van alle super telezoom objectieven. De beeldkwaliteit na 400mm vervalt weer wat, maar zelfs op 500mm is de scherpte nog goed. Verder is het objectief voorzien van een rappe AF en goede OS unit. Nadelen zijn de filtermaat van 86mm en het gewicht van het objectief.
pricewatch: Sigma 150-500mm f5-6.3 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Tamron SP AF200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Een zeer gunstig geprijsde super telezoom objectief. Optisch gezien is dit een zeer interessant objectief, goede scherpte, weinig vervorming en weinig vignettering. Vermeldenswaardig is het 86mm filter die je nodig hebt. Het enige minpuntje in de beeldkwaliteit is dat het objectief last heeft van wat CA. De bouw is redelijk; het objectief is licht voor zijn bereik en heeft standaard een statiefgondel meegeleverd. Het objectief wordt tijdens het zoomen aanmerkelijk langer
Het grootste gemis van dit objectief is uiteraard een gebrek aan beeldstabilisator icm de lage lichtsterkte. Dit wordt uiteraard volledig verklaard door het prijskaartje. Een tweede groot verbeterpunt is de AF accuratesse; het locken van de scherpstelling kan lastig zijn. De AF in dit objectief is van de categorie "koffiemolen", redelijk qua snelheid maar wel een beetje luidruchtig. Al met al een zeer interessant objectief voor mensen met een wat kleinere budget die geen actie foto's willen schieten!
pricewatch: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF (Nikon)
« · ^


"You have got to love them or you have got to hate them." Dat lijkt een aardige omschrijving voor deze groep objectieven. Superzoom lenzen zijn lenzen met een extreem bereik (beginnend bij zo'n 11x zoom met als uitzondering de 18-135 van Nikon). In fotografische zin hebben ze veel compromissen: ze zijn niet lichtsterk, ze zijn niet superdegelijk gebouwd, meestal is de AF niet erg snel, ze zijn niet erg contrastrijk, ze hebben vervormingen, er is veel verbetering te behalen bij gebruik van een kleiner diafragma, etc. Waarom dan toch een superzoom kopen? Omdat het een compact objectief is, waarmee je zeer uiteenlopende foto's kunt maken. Ga je op reis en heb je weinig plek om fotoapparatuur mee te nemen? Heb je een beperkt budget en wil je toch een groot bereik afdekken? Een superzoom doet het allemaal. Over het algemeen hebben de goedkopere varianten geen beeldstabilisator en zijn ze optisch wat minder goed dan de gestabiliseerde, duurdere versies.


Nikon AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX APS-c EOL
Dit objectief werd als kitlens aangeboden bij de Nikon D80. Dit objectief is zeker niet slecht, maar is kwalitatief toch wel iets minder goed als het oudere 18-70 broertje welke als kitlens bij de D70(S) werd geleverd. Het objectief beschikt ook over het AF-S focus systeem en is dus stil en snel.
« · ^
Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX NIKKOR APS-c EOL
Dit objectief is de eerste 18-200 door Nikon gemaakt. Dit objectief is inmiddels EOL en derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Het is een goed gebouwd objectief met een snelle en stille AF motor en een goede VR unit. De optische prestaties zijn over het algemeen goed te noemen, muv het gebied tussen 100mm en 135 mm waar de scherpte matig is. Het verdient de voorkeur om het objectief altijd wat dicht te knijpen voor de optimale scherpte. Het objectief heeft -zoals ieder 11x zoom objectief- wel last van wat vertekening en wat CA. Vignettering vindt met name plaats op 18 en 200 mm. Verder wil de lens vanzelf uitschuiven wanneer je hem naar beneden richt, zogenaamde zoom creep. Dit was één van de betere 18-200 objectieven op de markt.
« · ^
Nikon AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6 G ED VR II APS-c
De opvolger van de "oude" 18-200 van Nikon. Tov de eerste versie heeft dit objectief geen last meer van een dip in de scherpte bij 135 mm. De scherpte is zeer goed/goed over het gehele bereik (aan het lange einde is hij wat minder scherp dan <100 mm). Helaas zijn de CA's en de vignettering tov de eerste versie wel wat toegenomen. De bouwkwaliteit, de snelheid en geluidsproductie van de AF en de VR unit zijn allen van goede kwaliteit. Het probleem dat het objectief uitschuift als ie naar beneden hangt is in deze versie opgelost. Daarnaast zorgt een nieuwe coating voor minder flare en ghosting. Al met al een aantrekkelijke keuze voor de Nikon gebruiker die op zoek is naar een 18-200.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II
« · ^
Nikon AF-S DX Nikkor 18-300 mm f/3.5-5.6G ED VR
Voor wie een enorm bereik wil en daar alles voor over heeft, is de Nikon 18-300 een optie. Deze lens is duurder dan de combinatie van bijvoorbeeld de 18-55 VR en 70-300 VR welke optisch prima presteren. De 18-300 daarentegen heeft allerlei optische problemen: scherpte is alleen in het centrum onder 200mm goed, heeft flinke vervorming en enorme hoeveelheid CA op bijna alle brandpuntsafstanden. Daarbovenop komt nog het behoorlijke gewicht van 830g, waarbij je je kunt afvragen of dit wel zo'n handige lens is als travelzoom. De bouwkwaliteit is wel goed.
pricewatch: Nikon AF-S DX Nikkor 18-300 mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC APS-c
De goedkoopste variant van de Sigma superzoom objectieven. Slechts 8 cm hoog en 405 gram zwaar. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor backpackers en mensen die met weinig massa willen fotograferen. Optisch gezien is het een redelijk objectief. Zwakke punten zijn de 35 mm stand (met name aan de rand) en op 200 mm. Op de 18 mm stand heeft het objectief veel last van vertekening. Qua bouw is dit objectief wat beter dan de vergelijkbare Tamron. Zo heeft dit objectief bijvoorbeeld een metalen bajonet-vatting.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC (Nikon)
« · ^
Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS APS-c
Dit 18-200 objectief van Sigma is voorzien van een beeldstabilisator om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Dit objectief is veel groter en zwaarder dan zijn eerder genoemde kleine broertje: 100 mm hoog (en met name 8 cm dik) en 610 gram zwaar. Optisch gezien is de OS variant beter dan de non-OS variant met meer scherpte in het hele bereik. Het beste resultaat wordt gehaald aan beide einden van de zoomrange. De 35mm stand blijft een zwakke plek van het objectief. De AF snelheid is redelijk, en de bouw is verrassend goed. Op het moment van schrijven is deze variant beperkt duurder dan de versie zonder OS en als het extra gewicht geen probleem is, dan is het absoluut aan te bevelen om de variant met OS te pakken.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM APS-c
Deze superzoom van Sigma is optisch nauwelijks een verbetering t.o.v. de Sigma 18-200 OS, maar biedt wel 50mm aan het lange eind extra. De pluspunten: goede bouwkwaliteit zonder zoomcreep, snelle en stille autofocus en scherpte tussen 18 en 50mm. Daarna gaat het heel hard bergafwaarts en je kunt je zelfs afvragen of de centrumscherpte nog wel voldoende is op f/8. Chromatische aberratie is ook niet echt goed onder controle.
De iets duurdere Tamron 18-270 VC PZD lijkt op het optische vlak een heel wat betere keuze, maar die heeft dan wel een minder goede autofocus en bouwkwaliteit.
pricewatch unsorted: Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM (Nikon) - Objektiv
« · ^
Tamron AF18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Tamrons goedkoopste, kleinste en lichtste superzoom lens. Het objectief is 74 mm hoog en weegt net geen 400 gram. Een ideale reisgenoot dus. Over de optische kwaliteiten kunnen we kort zijn: het is aan te bevelen dit objectief voornamelijk afgestopt te gebruiken. De zwakste plekken zijn 18 mm (de randen) en 200 mm. Qua bouw is de Tamron wat minder overtuigend dan de vergelijkbare Sigma, maar vanwege de betere AF prestaties wordt de Tamron als de betere van de twee gezien. Als extra bonus blijkt dat in de praktijk de Tamron stiekem net ietsje langer is dan de Sigma (de 200mm is dus stiekem ietsje meer).
pricewatch: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Nikon)
« · ^
Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Dit 14x zoom objectief is een beetje vreemde eend in de bijt. Tamron is de enige fabrikant die een dergelijk objectief op de markt heeft zonder dat deze is voorzien van een beeldstabilisator. Desalniettemin heeft Tamron het voor elkaar gekregen om dit objectief bijzonder klein en compact te houden. Het meet slechts 83 mm hoog en weegt slechts 430 gram. Nog vreemder wordt het wanneer je naar de optische kwaliteiten gaat kijken. Die zijn namelijk heel aardig en beter dan menig 18-200 objectief. Alleen op de 250mm stand worden de prestaties wat minder, maar verder presteert het objectief verrassend constant. Vertekening is alleen op de 18 mm bovengemiddeld. AF snelheid en bouw zijn redelijk. Als je een superzoom zoekt en kunt leven zonder een beeldstabilisatie dan is dit een uitstekende keuze.
pricewatch: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Nikon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro APS-c
De Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro verdient in de eerste plaats een erkenning voor de naam van het objectief. Zeg dit maar eens 10x achter elkaar op! Dit objectief wijkt af van de twee kleinere broertjes uit de reeks, aangezien het groter (ruim 10 cm hoog) en zwaarder (550 gram) is en voorzien is van een beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (december 2009) is dit objectief de beste 18-2xx lens die je kunt krijgen voor op een Nikon camera. Grote vervormingen op 18 mm en veel chromatische abberaties boven de 200 mm, maar verder is de beeldkwaliteit beter dan de concurrenten.
pricewatch: Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Nikon)
« · ^Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Dit objectief is de jongste Tamron superzoom. De PZD in de naam staat voor "Piezo Drive", een speciaal soort ultrasone motor die wat kleiner gemaakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de autofocus sneller en stiller is dan bij zijn voorgangers. Dit objectief is ook kleiner dan zijn voorganger. Door de nieuwigheid is er nog maar weinig over de prestaties bekend, uit voorbeeldfoto's blijkt dat het objectief in staat is om scherpe foto's te maken, ook op 270mm. Enige variatie tussen verschillende exeplaren lijkt er wel te bestaan.

pricewatch: Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Model B008)
« · ^
Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
De tegenhanger van de 18-200VR voor de fullframe gebruiker. Uitgerust met de tweede versie van Nikon's beeldstabilisatie zou er tot 4 stops winst gehaald kunnen worden. De AF-S zorgt voor een stille en vrij snelle focus. Het objectief is een stuk groter en zwaarder dan de 18-200VR, en de bouwkwaliteit is goed. Net als bij bijna alle andere superzooms geeft het bereik wat optische problemen. Scherpte varieert over het hele bereik, vooral op het telegebied laat het wat te wensen over. Vervorming op 28 mm en CA over het hele bereik is ook aanwezig. Een stevig gebouwd objectief met een groot bereik, maar dat komt optisch wel met een prijs.
pricewatch: Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) MACRO
Superzoom die ook op fullframe past. Op een cropcamera is de 28mm misschien wat te weinig groothoek waardoor er alsnog misschien een extra lens moet aanschaffen. Op fullframe is het bereik natuurlijk ideaal, van groothoek tot tele, en zelfs close up kan worden gedaan met deze lens. Interne stabilisatie (+/- 3 stops) zorgt ervoor dat de lens nog bruikbaarder wordt. Nadelen zijn, zoals wel vaker bij superzooms, de geringe lichtsterkte, niet al te beste scherpte en purple fringing.
pricewatch: Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macro
« · ^


Een fisheye combineert een zeer korte brandpuntsafstand met een tonvormige vertekening. Er zijn 2 soorten (eigenlijk 3 maar goed): de circulaire en de rectilineaire. De circulaire geeft een cirkelvormige afbeelding met zwart er omheen. De beeldhoek is vast, bijvoorbeeld 180° horizontaal, verticaal en diagonaal.
Om toch een volledig frame van een 35mm rolletje te belichten kwamen de rectilineaire fisheye lenzen, deze hebben een beeldhoek van bijvoorbeeld 180° diagonaal maar minder verticaal en horizontaal.
Cropcamera's hebben een kleiner brandpunt nodig dan fullframe camera's om een bepaalde beeldhoek te krijgen.


Sigma 4.5/f2.8 EX DC Circulair Fisheye HSM APS-c
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM (Nikon)
« · ^
Peleng 8mm f/3.5 Fisheye
Een echte fun-lens, uit de voormalige USSR. Voordat Nikon in 2003 met hun 10,5mm fisheye uitkwam was dit de enige manier om een beeldvullende beeldhoek van 180 graden te verkrijgen op een Nikon APS-C body. Op een FF body geeft dit objectief een nagenoeg rond beeld weer.
Dit objectief moet 't vooral van z'n prijs hebben, want optisch is hij niet zo geweldig; hij heeft erg veel last van flares en 't contrast en de scherpte blijft bij alle diafragmawaarden matig. De volledig handmatige bediening (diafragma en scherpstellen) zit minder in de weg dan je zou denken, want de scherptediepte bij 8mm is bij bijna elk diafragma enorm.
« · ^
Sigma 8/3.5 EX DG Circular Fisheye
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 8mm f3.5 EX DG Circular Fisheye (Nikon)
« · ^
Nikon AF DX Fisheye-NIKKOR 10.5mm f/2.8G ED APS-c
Hoewel de 10.5mm qua uiterlijk erg veel lijkt op zijn grote 16mm broer (180 graden kijkhoek, tonvormig beeldvullend beeld op een DX, maar geen diafragma ring), is de interne constructie totaal anders. Daarbij bevat deze ook een ED glaselement. Hij wordt niet geleverd met achter filters, maar het is wel mogelijk om die zelf te knippen van gekleurd plastic en in een houder die aan de achterkant zit, te steken.
De 10.5 mm fisheye is het enige nikkor DX objectief dat scherpstelt via een externe motor. Hij heeft wat last van CA als onderwerpen van dichtbij gefotografeerd worden. Het is ook mogelijk voor de echte tweakers om de zonnekap er voorzichtig af te zagen en zo op FX een ronde foto met 200 graden kijkhoek te krijgen.
pricewatch: Nikon AF DX 10.5mm f/2.8G Fisheye
« · ^
Sigma 15/2.8 EX DG Diagonal Fisheye
De Sigma 15 fisheye is op Nikon een populaire lens, binnen zijn klasse. De Nikon variant kost al snel 200 euro meer en optisch liggen ze niet zo ver van elkaar uit de buurt. De sigma heeft geen HSM motor, maar dat is geen groot nadeel, gezien zijn korte focuspad. Op crop geeft deze lens geen enorme vervorming en is hij voor veel dingen bruikbaar. Op fullframe, waar deze lens ook oorspronkelijk voor gemaakt is, komt hij beter tot zijn recht, als UWA fisheye. Met een 180 graden field of view geeft hij een wijds zicht. De finish van de pro serie Sigma's is een grijze coating, die na enkele jaren de gewoonte heeft om lichtjes af te bladderen. Dat is bij deze lens niet anders. De oudere versie van deze lens kan kleine filters bij de mount monteren, de nieuwe versie kan dit niet.
pricewatch: Sigma 15mm f2.8 EX DG Diagonal Fisheye (Nikon)
« · ^
Nikon AF Fisheye-NIKKOR 16mm f/2.8D
Dit objectief uit 1993 geeft een beeldvullend extreem tonvormig vervormd beeld weer met een kijkhoek van 180 graden op FX. Op DX is de vervorming veel minder zichtbaar.
Hij komt met ingebouwde zonnekap, en bij het scherpstellen telescopeert het objectief een paar mm. Scherpstellen gebeurd met een externe motor, en de snelheid ervan kan dus varieren, maar is over het algemeen snel. Er kunnen (zelfgemaakte) filters gebruikt worden door middel van een houder aan de achterkant van het objectief. Er worden vier filters meegeleverd. Hou er rekening mee dat zonder de standaard achter filter in de houder dit objectief niet op oneindig focust.
Het objectief is relatief ongevoelig voor flares en ghosting.
pricewatch: Nikon AF 16mm f/2.8D AF Fisheye
« · ^Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye
Een 16mm fisheye, ook uit Rusland. Deze geeft op full-frame een beeldhoek van 180 graden. Op een crop-camera is het fisheye effect een stuk minder zichtbaar. De lens is met open diafragma redelijk soft en contrastloos, maar als je 'm knijpt wordt de beeldkwaliteit prima en zelfs erg goed bij f/11. Bij deze lens zal je met een ring op de lens 't diafragma moeten instellen (de zoeker wordt dan ook donkerder) en handmatig moeten scherpstellen. Dit is vrij eenvoudig met de duidelijke afstandmarkeringen op de lens. De sluitertijd wordt netjes door je camera uitgerekend.
Alternatieven zijn de 15mm fisheye van Sigma en de 16 mm fisheye van Nikon, welke beide optisch een stukje beter zijn en autofocus bieden, maar wel wat duurder zijn.
« · ^


Voor eigenlijk elke macro lens geldt dat hij ragscherp is. Een macro lens is daarvoor geoptimaliseerd. De onscherpte rendering, bokeh, is ook iets wat bij macro lenzen vrij goed gaat, maar waarbij je moet onthouden dat een lens met een grotere focale lengte het altijd makkelijker heeft op dit gebied.
Macro lenzen hebben een lange focus slag, waardoor de meesten vrij langzaam focussen. Een beperkte oplossing hiervoor is de focus-limiter, die de meeste macro lenzen hebben. Je hakt je focuspad daarmee in tweeën (of echt macro afstanden, òf close-up tot infinity) en geeft de camera de mogelijkheid om ongeveer 2x zo snel een focus te vinden. Veel zoom lenzen hebben een macro aanduiding, maar een echte macro lens is een lens die een 1:1 vergroting kan halen (bijv 1 cm groot beestje wordt ook 1cm groot op de sensor geprojecteerd door de lens)
De populairste macro lenzen zitten rond de 100mm, waardoor de lens ook, terecht, vaak wordt ingezet voor portretten.

Voordat je een macro objectief koopt zijn een aantal zaken belangrijk. Bedenk jezelf welk brandpunt je nodig hebt: hoe kleiner je brandpunt hoe dichter je bij je onderwerp werkt. Dit heeft twee nadelen: ten eerste kun je beestjes wegschrikken en ten tweede kun je in je eigen schaduw werken. Je kunt op de site vaak vinden welke afstand de minimale werkafstand is. Houd hierbij rekening dat dit gemeten is vanaf je sensor. De afstand van de sensor tot aan de rand van de behuizing plus de maximale lengte van je objectief bepalen hoeveel cm je nog over hebt achter je lens. Het tweede wat erg belangrijk kan zijn is de aanwezigheid van een focus limiter. Deze hakt het bereik in tweeën. Of de AF werkt over het hele bereik of alleen vanaf een bepaalde afstand tot oneindig. Omdat voor macro fotografie precies scherpstellen erg belangrijk is, heeft de scherpstelring een groot pad. Het scherpstellen over het hele pad duurt dan ook lang. Als je hem voor andere doeleinden dan macro gebruikt, kan het zeer handig zijn om een focus limiter te hebben. Controleer dus of het objectief dat heeft (als het voor jou belangrijk is). Het laatste aspect is een statiefgondel. Door een statiefgondel wordt de balans van camera plus objectief beter verdeeld op je statiefkop. Niet alle objectieven beschikken over deze mogelijkheid en of deze accessoire wordt meegeleverd is ook verschillend. Kijk dit na voordat je een lens koop (indien het belangrijk is voor je).


Je vindt in de OP voornamelijk wat langere macrolenzen. Dit is vanwege de werkafstand (afstand tussen lens en onderwerp) die afhangt van de brandpuntsafstand. Deze wordt namelijk erg klein bij korte brandpuntsafstanden en dezelfde vergrotingsfactor. Voor statische objecten (bloemen, juwelen, etc.) maakt dat niet veel uit, maar beestjes kunnen schrikken en verjaag je vervolgens. Daarnaast kan je minder goed je onderwerp isoleren van je achtergrond (minder tele geeft automatisch minder onscherpte in de achtergrond). Daarnaast halen de meeste macro lenzen van 50mm of minder geen 1:1 vergroting, wat toch wel een kenmerk van een echte macro lens is.
Nikon AF-S DX Micro-Nikkor 40 mm f/2.8 G APS-c
Redelijk onverwachts kondigde Nikon dit objectief in 2011 aan, vooral bedoeld voor een goedkope instap in de wereld van de macrofotografie. Door de relatief korte brandpuntsafstand is de werkafstand zeer klein (4 cm) als je op 1:1 macro uit wil komen. Voor beestjes is dit objectief dus niet erg geschikt. De scherpte is erg goed, op f/2.8 al, met een maximum op f/5.6. Vervorming en CA zijn geen probleem, flare is dat wel. De autofocus is stil, maar ook behoorlijk traag. Een focus limiter is gelukkig wel aanwezig.
pricewatch: Nikon AF-S DX 40mm f/2.8G
« · ^
Tamron SP AF60mm f2 Di II LD (IF) 1:1 Macro APS-c
Dit -relatief nieuwe- macro objectief van Tamron levert een extra stop lichtsterkte op t.o.v. andere macro objectieven. Het voordeel hiervan is de helderdere zoeker en een kortere scherptediepte. De prestaties zijn zeer goed en de bokeh is heerlijk zacht. Velen zijn echter van mening dat het objectief op dit moment (januari 2010) nog veel te duur is zonder hiervoor heel veel meerwaarde te bieden.
pricewatch unsorted: Tamron SP 60mm f/2.0 Di II LD Macro Nikon
« · ^
Sigma 70/2.8 EX DG Macro
Relatief nieuw macro objectief van Sigma. Uiteraard is de scherpte bij dit objectief dik in orde. De bokeh is mooi en zacht. Desalniettemin is het een vreemd objectief. De Sigma 105mm macro is momenteel (januari 2010) verkrijgbaar voor nagenoeg hetzelfde bedrag. De 70 mm is iets scherper, maar heeft meer last van CA. Daarnaast is een langer macro objectief voor velen makkelijker in gebruik (grotere werkafstand tot bijvoorbeeld insecten, kleinere DoF en minder waarschijnlijk dat je in je eigen licht werkt). De AF is accuraat, maar enigszins luidruchtig en niet bijster snel. De bouw is zeer degelijk.
pricewatch unsorted: Sigma DG EX 70mm f/2.8 Macro Nikon
« · ^
Tamron SP AF90mm f/2.8 Di 1:1 Macro
Dit objectief heeft enkele jaren geleden door Tamron een face-lift gekregen om hem voor digitaal te optimaliseren. In de praktijk is daar niets van te merken behalve het andere uiterlijk.
Het objectief heeft een fijne push/pull actie om van AF naar MF te schakelen. Nadeel daarvan is dat hij gebruikmaakt van de camera motor bij het auto focussen, wat veel lawaai oplevert, en dat het objectief daarbij twee keer zo lang wordt.
Scherpte is erg goed, en bij het dichtknijpen van het diafragma wordt deze uitstekend, en er is bijna geen CA aanwezig.
De prijs/prestatie is zeer goed-het ding is stukken goedkoper dan de gelijkwaardige objectief van Nikon zelf, en dit objectief wordt alom geprezen. Een aanrader!
pricewatch: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro (Nikon)
« · ^
Tokina AT-X 100mm PRO D 2.8 macro
Lange tijd was deze lens de goedkoopste macro lens rond de 100mm, wat hem populair maakt. Zeker gezien de kleine verschillen in de optische prestaties tussen macro lenzen. Maar, als je ze naast elkaar zet, dan valt op dat deze tokina meer CA's produceert dan zijn concurrenten (CA is bij macro fotografie wel minder een issue, door de veelal lagere contrasten in de compositie). De bouw is als vanouds bij tokina meer dan in orde. De snelheid van de AF is vergelijkbaar met de sigma 105, namelijk erg traag.
pricewatch: Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro (Nikon)
« · ^
Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro
Dit brok glas uit 2006 is kort, dik, en relatief zwaar (790g) ondanks de kleine filtermaat van 62mm. Toch voelt hij goed in de hand, vooral op een (semi) professionele body.
Hij is uitgerust met VR II, en kan tot 4 stops winst opleveren bij 'normaal' gebruik. De bokeh van dit objectief oogt prettig door het gebruik van 9 afgeronde diafragmabladen, en hij is ragscherp, misschien ietsie zachter in de hoeken, maar zodra je het diafragma iets dichtknijpt verdwijnt dit. Meningen verschillen erover of dit objectief geschikt is voor portret vanwege deze scherpte. Dit objectief heeft in ieder geval geen last van CA.
De maximale reproductie ratio voor macro gebruik is 1:1. De repro markeringen zijn ook op de afstands schaal af te lezen, en door het gebruik van een SWM is hij fluisterstil in gebruik en de AF is lekker snel bij normaal gebruik.
Nikon wijst erop dat hoe groter de reproductie ratio (dichter bij de 1:1), hoe minder het effect van VR op het beeld zal zijn. Autofocus heeft wat probleempjes bij het maken van macro foto's, en werkt volgens Nikon helemaal niet als er een extender gebruikt wordt. Het blijkt dat een extender en AF gewoon werkt, ook bij het maken van een macro foto. Het is echter beter om bij het maken van een macro foto handmatig scherp te stellen, ongeacht het objectief.
pricewatch: Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro
Een populaire lens voor macrofotografie. De lens heeft (net als de meeste concurrenten) een fijne ergonomie door zijn enorme focusring en precieze handmatige focusmogelijkheden. Bouwkwaliteit is ook dik in orde, zoals bij de meeste pro sigma lenzen (EX aanduiding). Deze macro lens heeft AF, maar is zo traag dat je veelal beter af bent met manual focussen. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA, maar iets minder scherp op grote diafragma's dan zijn concurrenten (bij macro niet heel belangrijk).
pricewatch: Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro (Nikon)
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM
Dit objectief van Sigma heeft over het algemeen goede optische eigenschappen, zoals scherpte en controle over CA. Maar ook een paar nadelen: vignetting op fullframe en flare-gevoeligheid. Maar het grootste nadeel aan deze lens is de prijs t.o.v. de concurrentie. Voor nog geen €100 meer heb je een (iets) beter presterende Nikon 105mm.
pricewatch: Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro
« · ^
Sigma 150/2.8 EX DG Macro APO HSM
Deze zeer degelijk gebouwde 150mm macro van Sigma valt tussen de klassieke 100 en 180/200 mm macro objectieven in en is uniek in zijn soort. Het objectief is voorzien van een HSM motor. Deze motor is in staat erg stil -maar niet erg snel- zijn werk te doen. Dit is uiteraard handig in de buurt van insecten. Verder is het standaard voorzien van een statiefgondel waardoor de hele set mooi in balans is. De scherpte is goed en de CA's zijn netjes gecontroleerd.
pricewatch: Sigma 150mm f2.8 EX APO DG MACRO HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO OS HSM
Sigma heeft de oudere 150mm f/2.8 Macro opgewaardeerd met stabilisatie en wat extra gewicht. Niet alleen de stabilisatie is een pluspunt, maar ook de geweldige prestaties van deze lens. Nagenoeg geen vervorming, super apochromatisch, rand tot rand scherpte en als bonus kan deze lens ook nog prima overweg met teleconverters (zelfs 2x is goed te gebruiken).

pricewatch: Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 180/3.5 EX DG Macro APO EOL
De langste van de macro objectieven van Sigma. Deze versie is iets ouder en wat minder lichtsterk dan de Sigma 150mm macro. De bouwkwaliteit is uitstekend en standaard wordt een statiefgondel meegeleverd. Ook dit objectief is voorzien van een stille HSM motor. De scherpte en vignettering is uitstekend, maar het objectief heeft behoorlijk last van CAs. Daarnaast is het de duurste van de drie lange macro's van Tamron en Sigma. Overall biedt de Tamron 180mm macro het meeste waar voor zijn geld.
pricewatch: Sigma 180mm f3.5 EX DG APO IF Macro HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 180 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
Eigenlijk volstaat de samenvatting van de review door lenstip.com.
De grootste concurrenten van deze lens zijn de Sigma 150mm f/2.8 OS en de wat oudere Canon 180mm f/3.5. Qua prijs is de 150mm wel wat aantrekkelijker en als je de extra mm's niet nodig hebt, heb je daar geen verkeerde koop, want dit objectief presteert ook erg goed.
De Canon is geen koopje en ook nog 2/3 stop trager en mist ook nog stabilisatie. Voor echte macro-fotografie is f/2.8 vs f/3.5 niet echt een groot voordeel, omdat je meestal toch flink afstopt voor DoF. Ook de stabilisatie hoeft geen groot voordeel te zijn, omdat je dan ook vaak vanaf statief werkt. Maar een dergelijke telelens kan voor veel meer gebruikt worden en dan zijn f/2.8 en stabilisatie wel welkom.
Momenteel staat dit objectief nog niet in de pricewatch.
« · ^
Tamron SP AF180mm f/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro
Deze bonk van een lens is een ondergewaardeerd stuk glas. Veel mensen kiezen voor de populairdere brandpunten van rond de 100 mm. Een 180mm is echter veel handiger bij he fotograferen van bewegende onderwerpen aangezien de werkafstand van circa 10 cm naar circa 30 cm verschuift! Ook is het erg makkelijk om met een 180 mm een onderwerp volledig te isoleren in de scherptediepte. Qua prijs is het verschil echter klein (atm kost dit objectief rond de 650 euro) met bijvoorbeeld een Nikon 105 micro. De Tamron heeft een uitmuntende beeldkwaliteit met een prachtig zachte bokeh. De scherpte is dik in orde en ook het contrast wordt bijzonder goed gewaardeerd bij dit objectief. De bouw van de Tamron is erg goed, maar wel minder solide dan de Sigma tegenhanger. Hoewel je een macro lens vaak gebruikt op de MF stand, is een minpunt van de Tamron de AF snelheid. Deze is tergend langzaam en ook mist de Tamron een focus limiter. Dit houdt in dat het objectief altijd over de hele scherpstelslag zoekt naar de juiste focus. Als hij voorbij gaat aan het scherpstelpunt, dan moet je dus wachten voordat hij er een tweede keer aan voorbij gaat. Hij wordt geleverd met zonnekap en statiefgondel.
pricewatch: Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD IF Macro (Nikon)
« · ^Zoals het woord al zegt, kun je met deze objectieven niet zoomen. Ze beschikken slechts over 1 brandpunt. Dit levert een aantal voordelen op. In de eerste plaats zijn de optische eigenschappen vaak beter dan die van zooms (let op: dat geldt inmiddels absoluut niet meer als wetmatigheid). Er is over het algemeen minder vervorming, meer scherpte, minder CA en minder vignettering. Daarnaast is de lichtsterkte van deze objectieven vaak groter, waardoor -zeker icm meer en afgeronde diafragmabladen- de bokeh mooier en DoF kleiner wordt. Tot slot zijn vaste brandpunten vaak kleiner dan zoomobjectieven en dit zorgt voor een low-profile look en voor minder slepen met objectieven.


Nikon AF NIKKOR 14mm f/2.8D ED
Een extreem groothoek objectief uit 1999. Het is echter in alle gevallen aan te raden om de nieuwere 14-24 f/2.8G ED te halen, tenzij je de diafragmaring nodig hebt. Vergeleken met de 14-24 heeft de 14mm prime meer vervorming (ook moeilijker corrigeerbaar), meer lichtafval en minder scherpte in de hoeken.
De lens bevat 14 elementen in 12 groepen. 7 rechte diafragmabladen en een kortste scherpstelafstand van 20cm. Dit brok glas weegt in totaal 670 gram.
pricewatch: Nikon AF 14mm f/2.8D ED AF
« · ^Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
De Samyang 14mm is een goedkoop alternatief voor de Nikon 14mm. De bouwkwaliteit is goed, de focusring heeft een grote slag en is dus zeer precies in te stellen. Dat komt goed van pas, want autofocus is niet mogelijk met deze lens. De lens heeft een diafragmaring om het diafragma correct in te stellen. De scherpte is verassend goed, zelfs beter dan de Nikon 14-24 op 14mm. Maximale scherpte wordt bereikt op f/5.6 en de hoeveelheid CA blijft redelijk beperkt. Is er dan niets mis met deze lens? Jawel, de vervorming is ronduit extreem te noemen. Lenstip komt op een vervorming van dik 5% op DX en dik 7% op FX! Het type vervorming is vrij ingewikkeld, maar met software wel recht te trekken. Op f/2.8 is er, vooral op fullframe, duidelijke vignettering waar te nemen. Toch is dankzij de lage prijs dit absoluut een lens om serieus in overweging te nemen.
pricewatch: Samyang Optics 14mm f/2.8 ED AS IF UMC AE (Nikon)
« · ^
Carl Zeiss Distagon 15mm f/2.8 ZE
Eerst maar even de minpunten noemen: de prijs en vignetting.
Daar staan wel een paar stevige pluspunten tegenover. De lens is al vanaf f/2.8 al van rand tot rand scherp, bij afstoppen wordt de lens ragscherp. De vervorming is redelijk aanwezig, maar voor een ultrawide valt het wel mee. Flares en chromatische aberratie zijn ook goed onder controle.
De filtermaat is wel enorm (95mm), maar hierdoor kun je tenminste wel normaal een filter op deze lens draaien, iets wat doorgaans met ultrawide lenzen niet mogelijk is.
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 2,8/15 ZF.2
« · ^
Nikon AF 18mm f/2.8 D
Eigenlijk geldt hiervoor vrijwel hetzelfde als de 14mm 2.8. Te duur om aan te schaffen tenzij je echt helemaal leip bent van ultieme kwaliteit op prime/groothoek gebied. Op APS-C valt het wel tegen eigenlijk, zo'n 24mm, maar toch een bijzonder leuke groothoek.
pricewatch: Nikon AF 18mm f/2.8 D
« · ^
Nikon AF Nikkor 20mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 30mm equivalent. 12 lenzen in 9 groepen zorgen voor een totaal gewicht van 270 gram. Dit objectief heeft een minimale focusafstand van 25 cm. De filtermaat is 62mm.
pricewatch: Nikon AF 20mm f/2.8D AF
« · ^
Carl Zeiss Distagon 21mm f/2.8 ZE
2 stops trager dan de Nikon 24mm f/1.4, een heel stuk minder wijd dan de 14mm f/2.8, geen autofocus en de prijs is nu ook niet bepaald laag te noemen. En toch heeft deze lens een aardige hoeveelheid fans en wel hierom: wijd open is deze lens van hoek tot hoek scherp en vol contrast. De kleuren zijn netjes en de chromatische aberratie blijft zeer goed binnen de perken. Flare-vrij is deze lens niet, maar de flares zijn vooral flink afgestopt erg aantrekkelijk te noemen.
De filtermaat van 82mm is niet echt klein, maar dat zie je bij meer lenzen in dit bereik.
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 21mm F/2.8 ZF.2 Nikon
« · ^
Nikon AF Nikkor 24mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 36mm equivalent. Nadeel als 35mm vervanger is de beperkte lichtsterkte van slechts f/2.8.
9 lenzen in 9 groepen met een minimale focusafstand van 30cm, 64.5mm in diameter bij een lengte van 46mm. Dit resulteert in een gewicht van 270 gram. De lens heeft een filtermaat van 52mm.
pricewatch: Nikon AF 24mm f/2.8D AF
« · ^
Nikon AF-S 24 f/1.4G ED N
Groothoek prime met een diafragma van f/1.4! dit resulteerd in een splinterdunne dof, wat nieuwe creatieve mogelijkheden met zich meebrengt. Je kunt dit objectief zien als de opvolger van de 28 f/1.4D die in 2006 uit productie gegaan is. De prijsstelling (nieuwprijs) van de nieuwe 24mm ligt een fractie hoger. De lens is scherp, maar op f/1.4 een tikje soft (wat niet verwonderlijk is), wat prima op te vangen is met goede sharpening algoritmes in je post-processing.
12 elementen in 10 groepen (met twee elementen van ED-glas, twee asferische objectiefelementen en enkele objectiefelementen met Nano Crystal-coating). 9 afgeronde diafragma lamellen, een filtermaat van 77mm en een korste scherpstelafstand van 24 cm. Dit alles resulteert in een brok glas van 620 gram.
pricewatch: Nikon AF-S 24mm f/1.4G ED
« · ^
Samyang 24mm f/1.4 ED AS UMC
Samyang concurreert met deze lens wederom met een top Nikonlens en ook weer doet de lens niet of nauwelijks onder voor de veel duurdere concurrentie. Wijd open is de scherpte redelijk, maar wel evenwichtig, waarbij de randen niet zo heel ver op de centrumscherpte achter lopen. Afstoppen naar f/4-f/5.6 levert de beste scherpte. Vignetting is beduidend meer dan bij de Nikon 24/1.4 aanwezig, maar CA is weer minder aanwezig. Vervorming is wel wat flink, maar deze is makkelijker te corrigeren dan die van de Samyang 14mm f/2.8.
Net zoals alle Samyangs is ook deze lens manueel, zowel met focussen als met diafragma instellen.
Momenteel nog geen pricewatch vermelding
« · ^
Nikon AF 28mm f/1.4 D ASP RF EOL
Een zeer snel groothoek objectief welke volgens Nikon zeer geschikt is voor landschappen en slecht verlichte
onderwerpen.
« · ^
Nikon AF-S 28mm f/1.8G
Nikon heeft met de 28mm f/1.8G een mooie serie aan f/1.8G prime-lenzen op de markt gezet. Hiervoor werden de 50mm f/1.8G en 85mm f/1.8G geïntroduceerd. In tegenstelling tot deze lenzen, die een upgrade betreffen van oudere AF-D lenzen, is dit een lens die geen voorganger kent bij Nikon. De lens is door dezelfde persoon ontworpen als de 24mm f/1.4G en bevat veel van de moderne ingrediënten die Nikon op lenzen kan toepassen: silent wave AF, nano crystal coating (tegen flare en ghosting) en 2 aspherical elementen. De 28mm f/1.8G voelt erg degelijk aan. Het eerste dat opvalt is het gewicht; de lens voelt net als de 50mm f/1.8G enorm licht in de handen. Dit kan erg prettig zijn als je de lens voor reizen wilt gebruiken. Verdiend de lens het gouden randje dat Nikon gegeven heeft? Kijkend naar de scherpte, bokeh, AF-snelheid, bouwkwaliteit, gewicht en de prijs is dit zeker het geval. De lens heeft een tikkeltje last van vignetting, maar in veel gevallen geeft dit een goede sfeer aan de foto. En anders kun je dit altijd corrigeren in post-processing. Ben je in het bezit van een FX-camera en heb je al goede ervaringen met de 50/1.8G en/of 85/1.8G, dan kun je met een gerust hart de 28/1.8G in je collectie halen. Voor DX-gebruikers is de 35/1.8G een alternatief.
pricewatch: Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.8G
« · ^
Nikon AF Nikkor 28mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 42mm equivalent. Nadeel als 42mm vervanger is de beperkte lichtsterkte van slechts f/2.8.
6 lenzen in 6 groepen, in een pakket van 65 x 44.5mm. Dit zorgt voor een gewicht van 205 gram. De lens heeft een minimale focusafstand van 25cm en een filtermaat van 52mm.
pricewatch: Nikon AF 28mm f/2.8 D
« · ^
Sigma 30/1.4 EX DC HSM APS-c
Sigma was met de 30mm f/1.4 HSM de eerste die een lichtsterke prime maakte met ingebouwde AF-motor (HSM), wat goed nieuws is voor de D40/x/60 gebruikers. Doordat 30mm op de DX-sensor de oude vertrouwde standaardnorm van 50mm benadert, is dit objectief dus wat decennialang de 50mm voor filmfotagrafie was. Het is een vrij grote, robuuste lens (EX-serie). Helaas is de prijs dusdanig dat voor de D40/x/60 bezitters de aanschaf nog wel voor hoofdbrekens zal zorgen; dit objectief kost meer dan de twee kitlenzen voor deze camera's samen. Desalniettemin een zeer welkome aanvulling in de (met minder lichtsterke zooms gevulde) lenzentas en vooralsnog de enige prime met deze brandpuntsafstand met een AF-motor.
pricewatch: Sigma 30mm f1.4 EX DC HSM (Nikon)
« · ^
Nikon AF-S 35mm f/1.4G
Met de introductie van dit objectief heeft Nikon een klein gat in hun line-up gevuld. Er was namelijk nog geen zeer snelle 35mm prime met autofocus beschikbaar van hun hand. De negen afgeronde diafragmabladen moeten zorgen voor een goede bokeh, terwijl de nano crystal coating ghosting en flare tegen moeten gaan. Over de prestaties van het objectief is nog niet veel bekend. De eerste berichten wijzen er op dat de lens erg scherp is, en contrastrijk. Wel lijkt er wat CA op te treden.

pricewatch: Nikon AF-S 35mm f1.4G
« · ^
Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G APS-c
Dit goedkope objectief is de 50mm van het Nikon DX formaat. Het heeft een snelle autofocus en een groot maximaal diafragma. Bokeh van het 7 bladige afgerond diafragma is matig (uitkijken wat er op de achtergrond van de foto bevind), en wijd open valt er een beetje vignetering te bespeuren. Door het diafragma naar f/4 dicht te knijpen is daar nagenoeg niks meer van te zien. Het objectief is vanaf f/1.8 al zeer scherp van rand tot rand, en bereikt hierin haar top op f/4. Contrast is matig en de hoeveelheid CA is iets meer dan die op 50mm objectieven.
De filtervatting is 52mm, en het objectief kan zonder vigneterings problemen dikke filters aan. Ondanks de minpunten toch een aanrader voor de DX zoom-enthousiast die ook primes wil uitproberen.
pricewatch: Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G
« · ^
Nikon AF NIKKOR 35mm f/2D
De huidige 35/2 gaat alweer een tijdje mee. De lens is stevig en solide gebouwd en kan de rol van een standaard-lens vervullen op DX, of een moderate wide-angle op FX. Dankzij de korte focusslag stelt de lens lekker snel scherp.
De performance van de lens is exact zoals je het zou verwachten van een conservatieve prime, niet spectaculair, maar er valt ook niets tegen in te brengen. Wide-open doet hij het al goed, en een paar stops geknepen geeft deze lens een heel mooi resultaat.
De hoeken doen het wide-open qua scherpte wel wat minder dan het centrum, maar dit is op DX geen enkel probleem.
pricewatch: Nikon AF 35mm f/2D AF
« · ^
Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC AE
Relatief goedkope groothoek prime die mede dankzij het grote diafragma van 1.4 erg populair is. Samyang biedt erg veel waar voor hun geld en optisch zijn ze gewoon goed. Nadeel kan wezen dat autofocus ontbreekt. Voordeel is uiteraard de al eerder genoemde prijs, 420 euro is ongeveer 700 euro minder dan de 35L van Canon en zelfs 1000 euro met de Nikon AF-S 35mm f/1.4G . Deze doet gemiddeld genomen niet onder voor de Nikon of Canon variant, maar die hebben autofocus. Of je dat het geld waard is moet je zelf beslissen. Mensen met een APS-C camera kunnen ook nog kijken naar de Sigma 30/1.4, deze iets ongeveer 380 euro en heeft wel autofocus
pricewatch: Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC AE (Nikon)
« · ^
Sigma 35 mm f/1.4 DG HSM
De Sigma 50mm f/1.4 en 85mm f/1.4 waren geduchte concurrenten voor de Nikon tegenhangers, maar konden nog niet direct potten breken. Met de 35/1.4 wil Sigma zichzelf qua prestaties boven de Nikon plaatsen en ook nog eens een stuk goedkoper. Maar is deze lens dan ook beter? Jazeker, dat is ie op meerdere fronten. Scherpte op f/1.4 is veel beter dan de concurrentie, welke alleen in de buurt kan komen door flink af te stoppen. CA is veel beter onder controle, net als vervorming, en coma. Vignetting is nagenoeg gelijk en AF is ook qua snelheid en nauwkeurigheid gelijk aan de Nikon. Het enige puntje waarop de concurrentie beter scoort is flares, maar het is slechts een klein verschil en ook hier doet de Sigma het heel netjes.
Momenteel is er nog geen pricewatch link voor de Nikon-uitvoering, enkel voor de Canon:pricewatch: Sigma 35mm F1.4 DG HSM (Canon)
« · ^
Carl Zeiss Planar T* 1,4/50
Dit is een stevige manual focus metalen objectief met metalen banjonet. De metalen zonnekap voelt degelijk en solide aan. Handmatig scherpstellen verloopt gladjes van 0,45 cm naar oneindig in driekwart van een volle rotatie.
Qua beeld is hij nagenoeg hetzelfde als de nikkor 50mm AF-D, maar bokeh is net wat mooier dan de 50mm AF-D, hetzelfde als bij de 50mm AF-S, omdat de eerste maar 7 diafragmabladen heeft en de laatste ook 9 stuks bezit.
De scherpte van het objectief is goed op volle opening, maar vanaf f/2 is hij extreem scherp en bij f/4 is zijn 'sweet spot'. Het objectief is vrij ongevoelig voor flare, heeft toch wel enigzins last van CA, Hij bevat ongeveer dezelfde tonvorming als de meeste 50mm f/1.4 objectieven.
pricewatch: Carl Zeiss Planar T* ZF.2 50mm F/1.4 Planar T*
« · ^
Nikon AF NIKKOR 50mm f/1.8D
Dit is de goedkoopste nikkor prime op de markt en erg geliefd bij fotografen. Hij is licht en bijna geheel van plastic, met een metalen mount. Hij wordt geleverd zonder zonnekap. AF gebeurt via een externe motor. Zijn 'broer', de f/1.4 is iets scherper op f/1.8 dan dit objectief, maar tegen f/4 is er geen verschil meer te zien tussen de twee. De f/1.4 heeft ook meer contrast en (bij de AF-S versie) een mooiere bokeh. Dit objectief heeft 7 rechte diafragmabladen (hetzelfde aantal en vorm als de 1.4 AF-D) tegen 9 afgeronde van de nieuwe AF-S f/1.4
pricewatch: Nikon AF 50mm f/1.8D AF
« · ^
Nikon AF-S 50mm f/1.8G
In april 2011 werd deze full-frame lens onverwacht aangekondigd door Nikon. Hiervoor had Nikon al de 50mm f/1.4G in het assortiment. Dit is voor velen dan ook de meest geschikte kandidaat om deze lens mee te vergelijken, ondanks dat de Nikon 50mm f/1.4G een 2/3e stop snellere diafragma heeft. De Nikon 50mm f/1.8G is met een prijskaartje net onder de 200 euro ongeveer 100-150 euro goedkoper dan de f/1.4G variant. Afgestopt naar f/5.6 kun je qua scherpte eigenlijk geen verschil zien tussen de f/1.4G en f/1.8G, deze is bij beide lenzen uitstekend. Maar de meesten zullen deze lens kopen voor het grote diafragma. De bokeh is op f/1.8G erg goed te noemen, volgens velen doet deze niet onder van de f/1.4G. Waar deze lens in uitblinkt ten opzichte van de f/1.4G is de focussnelheid en de scherpte wide-open. De f/1.4G is merkbaar trager in AF en softer wide-open. Voor dit bedrag kun je de 50mm f/1.8G eigenlijk niet laten liggen!
pricewatch: Nikon AF-S 50mm f/1.8G
« · ^
Nikon AF Nikkor 50mm f/1.4D
Inmiddels is deze lens opgevolgd door de AF-S Nikkor 50mm f/1.4G. Dit objectief is het grotere broertje van de plastic fantastic 50mm f/1.8D maar heeft een 2/3e stop groter diafragma, wat deze lens ideaal maakt voor korte scherptedieptes en fotograferen met weinig licht. Optisch is hij ook beter dan zijn kleine broertje. Op DX-formaat is dit een fijne portretlens en kun je zien als tegenhanger voor de 85mm f/1.8D op fullframe (resulteert in nagenoeg dezelfde korte dof).
Het objectief bestaat uit 7 lenzen in 6 groepen, welke samen voor een gewicht zorgen van 230 gram. De filtermaat is 52mm en kortste scherpstelafstand is 45cm.
pricewatch: Nikon AF 50mm f/1.4D AF
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
De nieuwste standaard-prime van Nikon voor FX camera's.
Deze lens wordt een lichte tele-lens op DX bodies.
Dit is de eerste versie van de 50/1.4 met een AF-S motor en zonder diafragma-ring, hierdoor is de autofocus van de lens nauwkeurig en stil.
De lens wordt geleverd met een hard-plastic zonnekap, die vrij stevig is en goed zijn werk doet.
De scherpte en hoekscherpte is extreem goed wanneer de lens een paar stops geknepen wordt, maar ook wide-open is deze lens zeer bruikbaar met een goede edge-performance op FX.
Zoals gebruikelijk met snelle primes is er wel fors wat vignetting aanwezig wide-open maar deze verdwijnt snel.
pricewatch: Nikon AF-S 50mm f/1.4G
« · ^
Sigma 50mm f1.4 EX DG HSM
Ook de 50mm van Sigma kreeg de HSM-treatment én een tamelijk revolutionair ontwerp. De lens is twee keer zo groot en zo zwaar als de Nikkor AF 50mm f/1.4 prime. Het objectief krijgt hele positieve reviews en werkt ook op FF. Wederom zal de prijs voor velen een struikelblok zijn, aangezien je voor net iets meer dan €100 al een Nikkor AF 50mm f/1.8 prime hebt en ook de Nikkor AF 50mm f/1.4 nog steeds een stuk goedkoper is. Juist de doelgroep die de HSM nodig heeft (D40/x/60-bezitters) zullen de 350 euro voor dit objectief niet snel op tafel leggen. Zeker met de komst van de goedkopere Nikkor AF-S 50mm is de vraag hoeveel toekomst deze op zich uitstekende Sigma met F-mount heeft.
pricewatch: Sigma 50mm f1.4 EX DG HSM (Nikon)
« · ^
Carl Zeiss Makro Planar 50mm f/2 ZE
Kleine broer van de MP 100/2, maar heeft duidelijk hetzelfde DNA: veel contrast en scherpte wideopen. De bokeh is niet onaardig en de lens heeft ook wel de Zeiss tekening. Deze lens is iets minder goed dan zijn grote broer, maar voor wie graag een wat minder lange lens wil hebben, is dit een hele mooie lens. Deze lens zou een mooie aanvulling zijn op een snelle 50mm lens (f/1.2 of f/1.4), omdat het karakter echt anders is.
pricewatch: Carl Zeiss ZF.2 Makro-Planar T* 50mm f/2
« · ^
Nikon AF Nikkor 85mm f/1.8D
Leuke dedicated beginners-portretlens voor weinig geld. Voldoende scherp (ook op F/1.8), goede flare prestaties (met bijgeleverde HN-23 metalen zonnekap), en razendsnelle autofocus door het backfocus design. Ook handmatig scherpstellen met deze lens werkt goed door de soepele ring. Autofocus is dan ook weer het grootste nadeel van deze lens, velen hebben namelijk de neiging om te frontfocusen. Dit kan gecorrigeerd worden in de semipro Nikon bodies. Ook heeft de lens relatief veel CA (zeker in de gebieden die onscherp zijn), en kan de bokeh wat onrustig gevonden worden.
De grootste concurrent is de Nikon 85 f/1.4 (bijnaam de cream-machine vanwege zijn waanzinnig mooie bokeh), die helaas wel een stuk duurder en zwaarder is.Het objectief heeft een kortste scherpstelafstand van 85cm (en is dus niet erg geschikt voor macro), en een filtermaat van 62mm.
pricewatch: Nikon AF 85mm f/1.8D AF
« · ^
Nikon AF NIKKOR 85mm f/1.4D IF
Dit is een solide gebouwd, metalen objectief zonder ingebouwde motor.
De scherpte van dit lichtsterke objectief is in het centrale gebied uitstekend, de uiterste hoeken wat zachter; maar omdat dit primair een portret objectief is, moet dat totaal geen probleem zijn, behalve voor de hoekfetisjist. Op f/2.8 komt hij goed tot zijn recht en is hij haarscherp. Een objectief is echter meer dan alleen scherpte; de kleuren en het contrast zijn mooi en hij heeft niet voor niets de bijnaam "the cream machine" gekregen van zijn eigenaren. De bokeh is boterzacht en oogt erg plezierig, nog meer dan zijn goedkopere broertje, de f/1.8 versie. De overgang van scherp naar onscherp is geleidelijk en mooi. De 1.4 versie heeft ietwat meer vignetering wijd open dan de f/1.8 versie.
Er is nagenoeg geen vertekening in het beeld, bijna geen CA, ghosting of flare, mits de bijgeleverde metalen opschroef zonnekap gebruikt wordt. De minimale scherpstel afstand is 85cm.
pricewatch: Nikon AF 85mm f/1.4D AF
« · ^
Nikon AF-S 85mm f/1.4G
De Nikon 85mm f/1.4G is een nieuwe lens in de line-up van Nikon. De bouwkwaliteit is prima, mede dankzij het gebruik van een magnesiumlegering. Wijd open is de scherpte niet extreem goed, maar wel bruikbaar. Bijzonder is wel dat de scherpte in de hoeken niet veel verschilt van het midden. Maximale scherpte wordt bereikt rond f/5.6. CA is geen groot probleem, bokeh-CA is wel goed aanwezig. De nano coating zorgt ervoor dat flare beperkt blijft.

pricewatch: Nikon AF-S 85mm f/1.4G
« · ^
Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM
Het iets langere familielid van de Sigma 50 f/1.4. Dit objectief produceert heerlijk zachte bokeh en is ook wide-open scherp. De AF is behoorlijk vlot, maar helaas zijn niet alle exemplaren even goed hierin. De kleuren en contrast komen goed over en de chromatische aberatie is goed onder controle. De bouw is wat je kunt verwachten van een Sigma EX objectief: dik in orde, maar verwacht geen tankbouw zoals bijvoorbeeld van de Zeiss 85/1.4. Zoals veel wat professionelere objectieven heeft ook deze een 77mm filtermaat, wat het uitwisselen van een polarisatie of ND-filter makkelijker maakt. De prijs is flink wat hoger dan die van Sigma 50/1.4, maar vergeleken met andere lichtsterke 85mm AF objectieven is de prijs erg redelijk.
pricewatch: Sigma 85mm f1.4 EX DG HSM (Nikon)
« · ^
Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF
Een MF-lens van Koreaanse komaf. Het diafragma instellen gaat met een ring op de lens. De bouwkwaliteit is in orde. Wijd open is de scherpte goed vergeleken met zijn concurrenten. Afstoppen helpt maar langzaam om meer scherpte te krijgen, welke piekt op f/8. De maximale scherpte ligt achter op zijn concurrenten. CA en vervorming zijn geen probleem, een beetje vignettering is zoals gewoonlijk wijd open wel te merken. De lens is wel behoorlijk gevoelig voor flare. Al met al een betaalbaar alternatief voor een lichtsterke mid-tele prime.
pricewatch: Samyang Optics 85mm f/1.4 AE (Nikon)
« · ^Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
Deze 85/1.8 G moet de oude AF-D versie vervangen. De oude was zeker geen slechte lens en qua scherpte doet de nieuwe het maar marginaal beter. Helaas is de hoeveelheid CA wel aardig toegenomen. De bokeh is ondanks het mindere aantal diafragmabladen (bladen zijn wel afgerond) redelijk zacht.
Autofocus is niet de snelste maar doet zijn werk nauwkeurig. Al met al een hele goede lens met weinig zwakke eigenschappen en daarnaast een prima prijs.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
« · ^
Carl Zeiss Makro Planar 100mm f/2 ZE
Zeer aantrekkelijke lens vanwege zijn close-up mogelijkheid (1:2 vergroting) en ook redelijk lichtsterke f/2. Deze lens heeft wel de nodig concurrentie in de vorm van verschillende 100mm lenzen die net zo lichtsterk zijn, of 1:1 vergroting wel halen. Wat deze concurrenten niet hebben is de het heerlijke focusgevoel en het Zeiss sausje wat deze lens rijkelijk over foto's lijkt te gooien. Dit is natuurlijk subjectief, maar gelukkig spreken de feiten ook in het voordeel van deze lens: wide-open van rand tot rand en vanaf 44cm t/m oneindig ragscherp. Afstoppen van deze lens doe je alleen als je meer DoF nodig hebt. De focusslag is wel enorm, maar in het normale bereik van 1m t/m oneindig is dit een vrij normale 90graden. Voor het close-up deel heb je nog een extra 250graden, zodat je zeer precies kunt focussen.
pricewatch: Carl Zeiss 100mm F/2.0 ZE Canon
« · ^
Carls Zeiss APO Sonnar 135mm f/2
Afgezien van wat MTF-grafieken en dergelijke, is er weinig bekend over de "real world" performance van deze lens. Het lijkt er op dat de lens nog beter presteert dan de briljante Makro Planar 100mm f/2 en heeft daarnaast ook nog apochromatische eigenschappen, iets wat bij de MP 100/2 helaas ontbreekt.
« · ^


Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41


Autofocus is met de introductie van autofocus-motor-loze bodies een stuk ingewikkelder geworden bij Nikon-camera's. Dus met welke objectieven heb je nu wel autofocus, en met welke niet?

Nikon & Autofocus, een korte geschiedenis...
Vroegah had men natuurlijk nog geen autofocus, maar aangezien de mount bij Nikon niet veranderd is, zijn er enkele objectieven die wel passen maar geen autofocus kunnen krijgen. Een kleine geschiedenis van autofocus is dus wel handig, zodat we weten welke types autofocus er zijn.

• Nikon F3 AF
De Nikon F3 AF was de eerste publiekelijk beschikbare autofocus camera van Nikon, er waren 2 AF objectieven beschikbaar, de 80mm f/2.8 en een 200mm f/3.5. De autofocus van beide lenzen werkt via een autofocus-motor in de lens, aangestuurd via elektronische contacten in de mount. Later wordt van dit principe afgestapt en nog weer later gaan we een dergelijk systeem weer terug zien. Er zijn veel compabiliteits-issues tussen zowel de Nikon F3 AF-body met andere autofocus lenzen als met de AF lenzen gemaakt voor de Nikon F3 AF-body. Je kunt er dus vanuit gaan dat het of niet gaat werken, of gewoon niet gaat passen.

• Nikon F501
Met de F501 introduceerde Nikon een nieuwe manier van autofocus, niet via elektronische contacten maar met een zogenaamde schroevendraaier. De autofocus-motor zat niet meer in de lenzen maar in de body en werd via een schroef aangedreven. Dit is wat wij tegenwoordig als het oude autofocus-systeem kennen. De eerste lenzen met deze nieuwe autofocus hebben een hele kleine scherpstelring voor tijdens manual-focus, later zal dit na veel commentaar veranderd worden door Nikon en zie je weer grotere scherpstelringen. De Nikon F501 ondersteund enkel oude AF-lenzen. Objectieven met de G-toevoegingen worden niet ondersteund evenals VR. AF-S lenzen werken dan ook niet op deze camera.

• Nikon AF-i
AF-i staat voor AutoFocus - integrated, dit zijn objectieven met een focusmotor in de lens ingebouwd, je kunt dit zien als de voorloper van AF-S waar AF-S in principe een silentwave-motor gebruikt ipv een normale electro-motor. Nikon AF-i Lenzen werken op alle Nikon bodies van na de Nikon F4 (1988). AF-i lenzen werken via elektronische contacten in de mount, de schroevendraaier is dan ook niet nodig.

• Nikon AF-S
Autofocus objectieven voorzien van een Silentwave-motor (swm) in de lens. Het voordeel hiervan is dat focusmotor op de lens afgestemd kan worden, een 18-55 DX kitlens is minder zwaar en hoeft minder glas in beweging te zetten dan een 600mm super-tele lens. AF-S is compatibel met AF-i.

Heeft hij nou autofocus, ja of nee?
Nu we weten welke 2 hoofdtypen autofocus objectieven er zijn (de lenzen voor de Nikon F3AF negeren we compleet) en objectieven voorzien van AF-i en AF-S kunnen we onder dezelfde groep laten vallen. Wat werkt er nu wel, en wat werkt er nu niet?
AF objectieven zijn afhankelijk van een schroeverdraaier in de body, de volgende bodies hebben allemaal een focusmotor in de body en zouden dus ook met AF-objectieven moeten werken: Nikon F501, F401, F401s, F401x, F601, F801, F801s, F50, F55, F60, F65, F70, F75, F80, F90, F90x, F100, F5, F6, E2, E2n, E3, E3s, D1, D1h, D1x, D2h, D2hs, D2x, D2xs, D3, D3s, D3x, D100, D200, D300, D300s, D700, D50, D70, D70s, D80, D90, D7000.

De volgende camera's zijn compatibel met ENKEL AF-S en AF-i objectieven: D40, D40x, D60, D3xxx, en D5xxx. Deze camera's missen een autofocus-motor in de body, en ondersteunen zodoende geen AF-lenzen.

Heeft hij nou Vibration reduction of niet
Vanaf de F5 (1996) en later werkt VR op elke (D)SLR.
« · ^


Nikon:

Lens-afkortingen
 • AI : Aperture Indexing, systeem zodat de camera weet welk diafragma geselecteerd is
 • AI: E : Nieuwere variant van AI
 • AI-S : Weer een verbeterde versie van AI
 • AI-P : CPU in de lens
 • D : Distance, verteld de body op hoever de lens gefocused is.
 • AF : Autofocus, via schroefsysteem.
 • AF-I : Autofocus, focusmotor in de lens zelf.
 • AF-S : Autofocus, Silentwave focusmotor in de lens zelf.
 • SWM : Silentwavemotor, een type electromotor.
 • G : Zonder diafragmaring, alleen geschikt voor body's met diafragma-aansturing (verder hetzelfde als 'D')
 • IX : APS lens voor de Pronea serie.. Deze zijn NIET geschikt voor 35mm filmcamera's en DX/FX camera's.
 • DX : Lens ontworpen voor het 1,5x crop DX formaat, vaak ook voorzien van coatings speciaal voor digitale camera's.
 • FX : Aanduiding voor een zogenaamde 'fullframe' 35mm sensor bij Nikon bodies.
 • N : Voorzien van speciale Nano coating, tegen interne reflecties.
 • ED : Voorzien van elementen van ED-glas, wat Cromatic Abberation tegengaat.
 • Super-ED : Super-ED glas zie je vooral in de extreem lange telelenzen..
 • IF : Internal Focussing, betekend dat de lens niet langer wordt tijdens het focussen.
 • VR: Vibration Reduction, compenseert het trillen van de lens.
 • VR II: Vibration Reduction Mark II, verbeterde versie van VR.
 • VR III: Vibration Reduction Mark III, verbeterde versie van VR II.
Zonnekappen:
 • HB : Bajonet systeem
 • HE : Verlengde zonnekap (voor lenzen met ingebouwde zonnekap)
 • HK : Wordt vastgezet met een lock-knopje
 • HN : Schroefsysteem
 • HR : Rubberen zonnekap (meestal met schroefsysteem)
 • HS : Zonnekap met lensdop-systeem
Sigma
 • DC: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met een cropsensor en dus niet voor FullFrame camera's.
 • DG : deze objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor gebruik op dSLRs. Een extra coating zorgt voor minder flare en ghosting.
 • EX : deze objectieven behoren tot de topserie van Sigma met een betere bouw en afwerking dan de andere series.
 • Asp. : deze objectieven bevatten asferische lenzen om de constructie eenvoudiger te maken.
 • APO : deze objectieven bevatten ELD en SLD lenzen om de chromatische abberaties te minimaliseren.
 • OS : deze objectieven hebben Sigmas beeldstabilisator aan boord.
 • HSM : deze objectieven bevatten een Hyper-Sonic Motor; een snelle en stille motor.
 • RF : deze objectieven bevatten rear-focussing lenzen. De achterste groepen regelen het scherpstellen waardoor het scherpstellen sneller en stiller gaat.
 • IF : deze objectieven hebben inner focus, waardoor het front element niet draait; hetgeen erg handig is bij gebruik van een polarisatiefilter.
 • CONV : deze objectieven zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een teleconverter.
« · ^
Tamron
 • DI : deze objectieven zijn speciaal gecoat voor gebruik op een dSLR.
 • DI II : deze objectieven hebben een kleinere beeldcirkel waardoor ze alleen geschikt zijn voor gebruik op een crop camera (dus niet FullFrame).
 • SP : deze objectieven vallen in de professionele serie van Tamron met een betere bouw.
 • VC : deze objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator.
 • XR : deze objectieven bevatten elementen die het licht meer kunnen afbuigen dan conventionele elementen waardoor de objectieven compacter gemaakt kunnen worden.
 • ASL : deze objectieven bevatten elementen om sferische fouten te corrigeren.
 • LD : deze objectieven bevatten Low-dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • AD : deze objectieven bevatten anomalous dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • HID : deze objectieven bevatten High Index, High Dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • IF : deze objectieven hebben een intern focussing systeem, waardoor het front element niet draait. Dit is handig bij gebruik van pola filters.
 • ZL : deze objectieven hebben een zoom lock schakelaar om te voorkomen dat het objectief uitschuift wanneer het niet in gebruik is.
 • AFMF : deze objectieven zijn voorzien van een AF/MF schakelaar op de focusring.
« · ^
Tokina
 • AS : deze objectieven bevatten asferische elementen voor het tegengaan van sferische abberaties.
 • F&R : deze objectieven bevatten een nieuw type glas dat grotere elementen zonder sferische abberaties mogelijk maakt.
 • SD : deze objectieven maken gebruik van low-dispersion glas ter vermindering van CA.
 • HLD : deze objectieven maken gebruik van high-refraction, low dispersion elementen ter vermindering van CA.
 • MC : deze objectieven zijn meervoudig gecoat ter vermindering van flares.
 • FE : deze objectieven gebruik floating elements voor een constante performance over het hele bereik.
 • IF : deze objectieven gebruiken internal focussing waardoor het front element niet draait (handig icm een pola).
 • IRF : in deze objectieven worden de achterste elementen gebruikt voor een snelle en stille AF.
 • FC : deze modellen bevatten een handige AF/MF schakelaar.
 • OTFC : een verbeterde versie van de FC. De focus kan op ieder moment veranderd worden.
« · ^

« · ^


Dit topic is een uitbreiding van Het grote Nikonmount-objectieven-topic V8.0, Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2010 en Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2011 en is daarom dan ook dank verschuldigd aan de auteurs van dit deel en de voorgaande delen: Mig29, Nomad, PowerUp, Priyantha Bleeker, qadn, Remy, Shark.Bait, ThunderNet, Universal Creations, WhizzCat, Wijnands, Nordlys & YellowCube.

Uiteraard ook dank aan iedereen die ik vergeten ben op te nemen, maar wel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit topic.
« · ^

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41
Gereserveerd

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 08:42

Nomad

a.k.a. Martijn

Nice UC, ziet er weer goed uit :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • witeken
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 24-11-2021

witeken

nieuwsgierig

De Tokina 11-16 f2.8 II ontbreekt.
De naam van de Nikon 105mm f2.8 VR micro klopt niet (die dat in bold staat). Er staat namelijk de naam van de voorganger, die duurder is en geen VR heeft ;). Die lens staat trouwens niet in de lijst.
Bij het verhaal over AF ontbreken de D5200 en D3200 als dslr's die niet kunnen focussen met oude lenzen.
VRIII ontbreekt bij de afkortingen verklaring.

Nikon 1 lenzen ontbreken?

Ben benieuwd welke lenzen Nikon in 2013 zal uitbrengen. Ik gok een paar nieuwe VRIII en DX lenzen (er zijn nog maar 4 DX prime en 8 zoom lenzen).
Voor hun Nikon 1 systeem: een lens die equiv. is met een 18-105 lenzen oid op aps-c, een macrolens, een lichtsterke zoom, meer primes. Maar nu ben ik eerder aan het opsommen wat ze moeten doen om een volwaardige lens line-up te hebben, wat denk ik niet op 1 jaar mogelijk is :p.

“I think of it like a Thanksgiving dinner. You [do] all this preparation, you invite all the guests, you have the meal, and then suddenly, it seems, it’s over.”
Tweakblog van de maand


 • Zandpad
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 00:04
Goed bezig weer UC!

Een kleine opmerking: linkje naar 2012 staat nog niet bij voorgaande topics ;)

 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41
witeken schreef op woensdag 02 januari 2013 @ 15:47:
De Tokina 11-16 f2.8 II ontbreekt.
Toegevoegd
De naam van de Nikon 105mm f2.8 VR micro klopt niet (die dat in bold staat). Er staat namelijk de naam van de voorganger, die duurder is en geen VR heeft ;). Die lens staat trouwens niet in de lijst.
Aangepast en de oude is eruit gelaten.
Bij het verhaal over AF ontbreken de D5200 en D3200 als dslr's die niet kunnen focussen met oude lenzen.
Algemenere notatie gebruikt.
VRIII ontbreekt bij de afkortingen verklaring.
Toegevoegd
Nikon 1 lenzen ontbreken?
Misschien dat een Nikon 1 topic handiger is hiervoor. Maar daar moeten we nog even over beslissen. Kom ik nog op terug.
Voor hun Nikon 1 systeem: een lens die equiv. is met een 18-105 lenzen oid op aps-c,
de 10-30 komt toch al aardig in de buurt.
een macrolens
nieuws: Nikon patenteert 37mm-macrolens voor Nikon 1-camera's
lichtsterke zoom
Zie 32mm f/1.2 in nieuws: Nikon kondigt 70-200mm f/4-lens en ontwikkeling trio Nikon 1-lenzen aan
meer primes
Bovenstaande 2 voldoen al als prime...

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • witeken
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 24-11-2021

witeken

nieuwsgierig

Universal Creations schreef op woensdag 02 januari 2013 @ 18:10:
de 10-30 komt toch al aardig in de buurt.
Het bereik is niks meer of minder als dat van een gewone kitlens. Een 10-55mm zou ideaal zijn. De nieuwe 10-100mm (zie jouw eigen link) die waarschijnlijk op de CES aangekondigd zal worden klik ziet er best compact uit, maar dat is een superzoom (met bijbehorende lichtsterke, optische prestaties etc). En het gewicht speelt ook een rol (volgens Nikon een lightweight superzoom). In de aankondiging werd er trouwens niks over VR gezegd...
;) Maar patenten zeggen niks. Natuurlijk, als je er al 3 hebt.. Ik zei trouwens een lichtsterke zoom lens (10-30 f2.8 bv) ;).

Wikipedia: Nikon 1 mount

Ze hebben dus al een best wat patenten. Dat laatste ziet er ook interessant uit: Tamron (en Sigma heeft ook interesse) heeft patenten voor lenzen voor het Nikon 1 systeem (bron: http://nikonrumors.com/20...mirrorless-system.aspx/).

Maar het blijft wel minder aantrekkelijk aangezien er maar 1 systeem is dat die sensorgrootte heeft. Wat spijtig is aangezien je met aps-c sensoren nog steeds grote lenzen hebt... kan je beter gewoon een mirrorless camera uitbrengen met dezelfde mount, in plaats van nog te cashen met een adpater (EF-M -> EF(-S) mount) :X.

“I think of it like a Thanksgiving dinner. You [do] all this preparation, you invite all the guests, you have the meal, and then suddenly, it seems, it’s over.”
Tweakblog van de maand


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Hallo tweakers,

Ik heb momenteel een D3100 met externe flitser, 18-55 VR lens en 35mm f/1.8 lens.
Enkele weken geleden wilde ik een 18-105 VR aanschaffen omdat ik toch een telezoom mis. Heb eerst een 55-200 VR gehad maar rond de 55 van lens switchen is vervelend. Dus vandaar dat ik een 18-xxx zoek. Over 6 weken ga ik op wintersport en daar zou een 18-200 echt ideaal voor zijn.

Ik zag bij foto konijnenberg een occassion 18-200 VR1 voor 249 euro maar helaas was die binnen 1 dag verkocht :( de nieuwe versie kost 629 en is optisch niet verbeterd, dit is mij echt te veel.

Weten jullie nog andere winkels zoals foto konijnenberg waar tweedehands lenzen met garantie verkocht worden? Een nieuwe 18-105 kan ik best betalen, maar ik vrees dat het bereik misschien toch nog iets tekort schiet, zeker met die 18-200 die voor mijn neus verkocht werd in het achterhoofd.

En hoe zit het met 3rd party lenzen zoals sigma/tamron? Ten eerste ik vind ze er erg goedkoop en fragiel uit zien en lijken me qua handling toch stukken minder dan de (meestal) kwalitatief goede Nikkor lenzen.

Ik vraag dit omdat ik niet welke winkels die ok online vind kwalitatief goed of bekend zijn .

[Voor 4% gewijzigd door Selmer op 04-01-2013 00:58]


 • navlim
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 25-02 00:04
Bij Cameraland en Cameranu hebben ze meestal ook wel occasions.

Canon 550D | 24-105 IS USM | 70-300 IS USM | 12-24 AT-X | 50 1.8 | YN565 | Cullman Magnesit 525M | Manfrotto 804RC2


 • Anoniem: 195780
 • Registratie: November 2006
 • Niet online
Op verzoek verwijderd

 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Een 18-105 nieuw en een 70-300 occasion lijkt me ook mooi, de 70-300 wordt alleen een 105-450 objectief op een crop sensor. De 70-300 alleen is 2e hands rond de 350-400 verkrijgbaar dus eigenlijk ook nog wat boven mijn budget. Misschien dan alleen maar een 18-105 halen, hoewel ik heb gehoord dat dit een matig objectief is (is ook een kitlens trouwens).

Bedankt, zal eens op die sites gaan kijken

 • ReseT
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online
Bij de Nikon Service Center NL hebben ze soms refurbs. Gerepareerde lenzen die zij dan zelf verkopen. http://www.nikonservice.nl/shop/index.php?cPath=48_52
Dat kan soms interessant zijn.

Specs 2020: MSI P35 neo2-FR / Intel Quad Q6600 @2,8Ghz / 8gb DDR2 1600 / Intel x25m 80gb SATA SSD / ATI Radeon X800GTO


Anoniem: 176826

bartpostma schreef op vrijdag 04 januari 2013 @ 00:47:
En hoe zit het met 3rd party lenzen zoals sigma/tamron? Ten eerste ik vind ze er erg goedkoop en fragiel uit zien en lijken me qua handling toch stukken minder dan de (meestal) kwalitatief goede Nikkor lenzen.
De Nikon lens is qua build (i.e ziet er goedkoop en fragiel uit) echt niet zo veel beter dan de Sigma en de Tamron. Sterker nog, qua build zijn ze eigenlijk best vergelijkbaar, alleen heeft de Nikon chique gouden randjes, waar de Tamron van die overdreven net-niet randen heeft.

n.b. Ik zou ook gerust een keer overwegen om een dergelijke lens van Marktplaats (of hier uit V&A of van speurders.nl of .... ) te halen. Hoe je het ook draait, de winkel wil er altijd ook nog wat aan verdienen.
Anoniem: 195780 schreef op vrijdag 04 januari 2013 @ 01:09:
Zo'n groot bereik klinkt erg aantrekkelijk en daar wordt handig op ingespeeeld.
Volgens mij heeft de TS daar al een beetje over nagedacht. Daarnaast is de lichtsterkte van de 18-200 niet echt slechter dan de lichtsterkte van zijn huidige 18-55. Ook als je naar de Sigma of Tamron kijkt, scheelt dat niet zo veel.

Ja, jij en ik gaan het zien aan de foto's, maar mijn ouders zien het verschil niet tussen een foto gemaakt met een Nikon 18-200 of dezelfde foto gemaakt met een 70-200 f2.8 VR, of zelfs een 85 mm f1.8 (Er van uitgaande dat alle foto's gemaakt zijn op 85 mm en f5.6.) Die vergelijking kan je trouwens ook maken op andere brandpuntsafstanden.

Wellicht dat de TS de verschillen wel gaat zien, maar de vraag is natuurlijk wel of dat voor hem ook een overweging is, of dat hij kan leven met die nadelen. Hij geeft in ieder geval zelf al aan dat wisselen (voor hem) best wel een grote barrière is. (Voor jou en mij ligt dat vast anders. In ieder geval als ik in mijn tas kijk en zie wat ik aan verschillende lenzen mee sjouw op een gemiddelde dag dat ik foto's maak.

[Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 176826 op 04-01-2013 10:45]


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Het wisselen op de berg op 2500-3000 meter is gewoon geen pretje, vandaar dat ik inderdaad wel iets op beeldkwaliteit wil inleveren daarvoor.

De 18-55 VR is qua scherpte voor mij goed genoeg. Het is nou ook niet zo dat ik extreem veel buiten de vakanties om foto's maak. Wil het in de lente/zomer wel weer meer gaan doen.

Bij cameratools.nl hebben ze een Nikkor AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED VR voor 379 met 24 maand garantie. Voor de wintersport een prima objectief, maar in de zomer wil ik naar Londen & Monaco op vakantie en dan is zo'n objectief niet echt handig. In de zomer van 2011 zat ik ook steeds te wisselen tussen mijn 18-55 VR en 55-200 VR die ik toen nog had. Die combinatie werkt niet echt.

Een combinatie 70-300 VR en 18-105 VR wordt echter weer te duur.. (richting de 600 totaal en dan zou ik ook nog eens een UV en cir. pol. filter wilen hebben, voor beetje kwaliteitsfilters ben je daar ook weer best wat geld voor kwijt).

Anoniem: 176826

Je geeft zelf al aan dat je wisselen niet handig vind. Dus een combinatie met een 70-300 lijkt me niet zo handig voor je. (En ik kan me wel voorstellen dat als je op je ski's of snowboard op 3000 meter hoog staat, dat je dan even geen zin hebt om te wisselen.)

Of 18-105 voldoende bereik voor je is, daar kan ik verder ook niets over zeggen. (Ik geef toe, ik ben een beetje vreemd, ik gebruikte bij voorkeur mijn 24-120 als standaardlens op een cropcamera.) Nu zit de 24-70 vastgeroest op mijn FX body.

Wellicht kan je een beetje beter proberen te verwoorden waarom je niet uitkomt met je 18-55 als je bovenop die berg staat? Op basis daarvan kunnen we wellicht een inschatting maken of het zinvol is om je een 18-105 of een 18-200 aan te praten. :)


n.b. Volgens mij hoort dit onderwerp gewoon in het algemene Nikon mount topic thuis... Maar dat terzijde.

[Voor 6% gewijzigd door Anoniem: 176826 op 04-01-2013 11:07]


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Anoniem: 176826 schreef op vrijdag 04 januari 2013 @ 11:06:
Je geeft zelf al aan dat je wisselen niet handig vind. Dus een combinatie met een 70-300 lijkt me niet zo handig voor je. (En ik kan me wel voorstellen dat als je op je ski's of snowboard op 3000 meter hoog staat, dat je dan even geen zin hebt om te wisselen.)

Of 18-105 voldoende bereik voor je is, daar kan ik verder ook niets over zeggen. (Ik geef toe, ik ben een beetje vreemd, ik gebruikte bij voorkeur mijn 24-120 als standaardlens op een cropcamera.) Nu zit de 24-70 vastgeroest op mijn FX body.

Wellicht kan je een beetje beter proberen te verwoorden waarom je niet uitkomt met je 18-55 als je bovenop die berg staat? Op basis daarvan kunnen we wellicht een inschatting maken of het zinvol is om je een 18-105 of een 18-200 aan te praten. :)


n.b. Volgens mij hoort dit onderwerp gewoon in het algemene Nikon mount topic thuis... Maar dat terzijde.
Ik heb de 24-120mm ook een tijdje gehad en vond 'm niet fijn, dat verschil tussen 18 en 24 mis je meer dan bijvoorbeeld het verschil tussen 194-200 :9

De 18-55 heeft gewoon te weinig bereik. Met de D3100's 14 megapixel kan je ook niet extreem veel croppen om nog een scherpe foto over te houden dus daarom zoek ik iets met meer bereik, het is echt de vraag of 105 genoeg zal zijn, ik denk dat het nogal krap is voor op de berg.

Bovendien weet ik nog dat ik in Londen (destijds met mijn 55-200) vanuit de Londen Eye op 'haar' hoogste punt de straat nog zo ongeveer kon fotograferen. Ook in Monaco was 200 ook zeker handig af en toe!

Soms denk ik dat het handiger is om er een vergelijkbare dSLR bij te halen :9

*Excuses dat ik dit topic verkeerd heb geplaatst

[Voor 21% gewijzigd door Selmer op 04-01-2013 12:59]


 • Moby
 • Registratie: November 2003
 • Niet online

Moby

Iets te zeggen? DM me

Poef, en nu staan de berichten op de goed plek.

Kink FM radio player. Doet aan ultracrepidarianisme


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
witeken schreef op woensdag 02 januari 2013 @ 19:12:
Maar het blijft wel minder aantrekkelijk aangezien er maar 1 systeem is dat die sensorgrootte heeft. Wat spijtig is aangezien je met aps-c sensoren nog steeds grote lenzen hebt... kan je beter gewoon een mirrorless camera uitbrengen met dezelfde mount, in plaats van nog te cashen met een adpater (EF-M -> EF(-S) mount) :X.
Indien je dat doet, dus dezelfde mount behouden voor je mirrorless camera, krijg je zo'n gedrocht als de Pentax K-01. Je moet immers de register afstand gelijk houden, de afstand tussen de lens en de sensor. Je krijgt dus nooit een mooie dunne, lichte camera als je dat doet.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • yzf1kr
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 10-12-2022
bartpostma schreef op vrijdag 04 januari 2013 @ 10:56:
Het wisselen op de berg op 2500-3000 meter is gewoon geen pretje, vandaar dat ik inderdaad wel iets op beeldkwaliteit wil inleveren daarvoor.
Hoezo? Ik doe het regelmatig.
Je camera tevoorschijn toveren is al zo veel werk, dat even het objectief wisselen niet veel extra tijd kost.

Maar je hebt wel zo vee licht dat je echt geen snelle lenzen nodig hebt. Gewoon een gebruikte 18-200 kan je al heel veel mee.

https://www.facebook.com/hausbrandeck


 • witeken
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 24-11-2021

witeken

nieuwsgierig

LaurentS schreef op vrijdag 04 januari 2013 @ 14:24:
Indien je dat doet, dus dezelfde mount behouden voor je mirrorless camera, krijg je zo'n gedrocht als de Pentax K-01. Je moet immers de register afstand gelijk houden, de afstand tussen de lens en de sensor. Je krijgt dus nooit een mooie dunne, lichte camera als je dat doet.
Juist...maar het is toch belachelijk dat je weer een hele set lenzen moet maken voor dezelfde sensorgrootte :X.

“I think of it like a Thanksgiving dinner. You [do] all this preparation, you invite all the guests, you have the meal, and then suddenly, it seems, it’s over.”
Tweakblog van de maand


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
witeken schreef op vrijdag 04 januari 2013 @ 15:38:
[...]

Juist...maar het is toch belachelijk dat je weer een hele set lenzen moet maken voor dezelfde sensorgrootte :X.
Je kan het zo bekijken, maar ook anders. Zo'n mirrorless met dezelfde sensorgrootte is een goede vervanging voor een aps-c dslr voor verschillende takken van fotografie. Eentje met een kleinere sensor heeft ook ineens de nadelen van een kleinere sensor. Daarnaast kan je via adapters de EF(s) lenzen ook gebruiken.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
yzf1kr schreef op vrijdag 04 januari 2013 @ 14:37:
[...]


Hoezo? Ik doe het regelmatig.
Je camera tevoorschijn toveren is al zo veel werk, dat even het objectief wisselen niet veel extra tijd kost.

Maar je hebt wel zo vee licht dat je echt geen snelle lenzen nodig hebt. Gewoon een gebruikte 18-200 kan je al heel veel mee.
18-200 zou ideaal zijn, maar zoals je misschien gelezen hebt was er eentje voor mijn neus verkocht voor €250,- bij foto konijnenberg en ben ik nu dus op zoek..

heb nog zes weken de tijd dus misschien komt er iets moois bij cameraland, cameranu, fotokonijnenberg, nikon service point of cameratools binnen qua occassions... mocht de tijd echt beginnen te dringen kan ik alsnog een nieuwe 18-105 VR kopen

 • avanreijn
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 10-02 17:34
Ik heb de OP gelezen maar ik denk dat ik een hoop lenzen van Carl Zeiss in de OP mis.

Kan ik enigzins helpen aan het verbeteren van de OP? Zo ja, in welk format kan ik me bijdrage doen?

 • witeken
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 24-11-2021

witeken

nieuwsgierig

Dat ze dan gewoon die adapter inbouwen in de camera...

“I think of it like a Thanksgiving dinner. You [do] all this preparation, you invite all the guests, you have the meal, and then suddenly, it seems, it’s over.”
Tweakblog van de maand


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
witeken schreef op vrijdag 04 januari 2013 @ 15:38:
[...]

Juist...maar het is toch belachelijk dat je weer een hele set lenzen moet maken voor dezelfde sensorgrootte :X.
Dus dan maar geen vooruitgang ? :X Zie Micro Four Thirds, tis even wat werk, maar heb je wel 1 van de populairste mirrorless. :)

 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41
avanreijn schreef op vrijdag 04 januari 2013 @ 16:04:
Ik heb de OP gelezen maar ik denk dat ik een hoop lenzen van Carl Zeiss in de OP mis.

Kan ik enigzins helpen aan het verbeteren van de OP? Zo ja, in welk format kan ik me bijdrage doen?
Ik heb er deze keer juist wat Zeiss-lenzen bijgeplaatst, omdat ze bijna geheel ontbraken (ook bij Canon). Maar als je wat stukjes wil schrijven, dan stuur ze maar via een dm naar mij.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • afterburn
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 10-03 14:57

afterburn

No more...

Heb vandaag toch maar een AF-S 50/f1.8G opgehaald. Erg leuk lensje. Ik denk dat ik die veel ga gebruiken. Het wel een stuk lastiger om de boel stil te houden (best belangrijk met een D800), omdat alles ineens zoveel lichter is. Een zwaardere camera vind ik wat dat betreft makkelijker.

Fuji X-T1 | XF14mm F2.8 R | XF23mm F1.4 R | XF35mm F1.4 R
Nikon D800 | AF-S 24-120/f4 VR2 | AF-S 50/f1.8G
Computer specs


 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
witeken schreef op vrijdag 04 januari 2013 @ 16:20:
Dat ze dan gewoon die adapter inbouwen in de camera...
Dan krijg je een dikke camera zoals de Pentax K-01. Ik heb de indruk dat jij je eens moet inlezen over de registerafstand....

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


 • Anoniem: 195780
 • Registratie: November 2006
 • Niet online
Op verzoek verwijderd

 • witeken
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 24-11-2021

witeken

nieuwsgierig

LaurentS schreef op zaterdag 05 januari 2013 @ 01:28:
Dan krijg je een dikke camera zoals de Pentax K-01. Ik heb de indruk dat jij je eens moet inlezen over de registerafstand....
Ik heb het op zoiets :+ :

“I think of it like a Thanksgiving dinner. You [do] all this preparation, you invite all the guests, you have the meal, and then suddenly, it seems, it’s over.”
Tweakblog van de maand


 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41
Lekker compact ook....

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • yzf1kr
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 10-12-2022
bartpostma schreef op vrijdag 04 januari 2013 @ 16:00:
[...]
18-200 zou ideaal zijn, maar zoals je misschien gelezen hebt was er eentje voor mijn neus verkocht voor €250,- bij foto konijnenberg en ben ik nu dus op zoek..
Op MP staan ze voor rond de 300, en Sigma's krijg je zonder VR al vanaf €75.

https://www.facebook.com/hausbrandeck


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
yzf1kr schreef op zaterdag 05 januari 2013 @ 17:00:
[...]


Op MP staan ze voor rond de 300, en Sigma's krijg je zonder VR al vanaf €75.
Ik wil ze graag met garantie aanschaffen bij een winkel die de occasions gecontroleerd heeft zoals foto konijnenberg etcetera, ben niet zo'n fan van marktplaats.

 • Anoniem: 195780
 • Registratie: November 2006
 • Niet online
Op verzoek verwijderd

 • Milo.
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 20-03 17:03

Milo.

klik

Klopt, garantie wekt wel vertrouwen maar of je er in bepaalde gevallen wat aan hebt is een tweede. Wat hierboven ook al wordt gezegd, ook een winkel die doormiddel van inruil oid iets aanbiedt weet ook niet wat ermee gedaan of gebeurd is in een vorig leven. Ze zullen hem enkel testen qua uitstraling en of de AF en Vr het nog doen. Ga er in ieder geval maar niet vanuit dat ze hem aan een grondige inspectie onderwerpen.

|| Flickr || 500px || Apple || Windows || Nikon || Canon ||


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Milo. schreef op zondag 06 januari 2013 @ 11:45:
Klopt, garantie wekt wel vertrouwen maar of je er in bepaalde gevallen wat aan hebt is een tweede. Wat hierboven ook al wordt gezegd, ook een winkel die doormiddel van inruil oid iets aanbiedt weet ook niet wat ermee gedaan of gebeurd is in een vorig leven. Ze zullen hem enkel testen qua uitstraling en of de AF en Vr het nog doen. Ga er in ieder geval maar niet vanuit dat ze hem aan een grondige inspectie onderwerpen.
Klopt, mocht er echter wel wat mis mee zijn kan ik er wel mee naar de winkel (binnen de 3/6/12 maanden op occasions).

Momenteel overweeg ik om wellicht voor een nieuwe D7000 + 18-105 kit te gaan bij de mediamarkt als er eind januari een BTW weg ermee actie komt.

Het is eigenlijk wel net zo fijn om de spullen nieuw te hebben, zoals je zegt weet je dat zeker dat er niets mis mee is. Geeft toch wel een secure gevoel.

[Voor 19% gewijzigd door Selmer op 06-01-2013 13:01]


 • Milo.
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 20-03 17:03

Milo.

klik

Dat is juist het vervelende, garantie wil niet zoveel zeggen. Winkels kunnen lastig doen, met name op occasions waar zij voor de kosten op moeten draaien. Bij een nieuw artikel kunnen ze zich zonder al teveel kosten op de fabrieksgarantie beroepen.

De D7000 lijkt me een erg mooie camera. Als je geen haast heb ik zou inderdaad gewoon wachten tot er een leuke aanbieding komt.
En tja als de kosten van 2e hands en nieuw niet al te veel verschillen zou ik ook eerder een nieuw product kopen met alle voordelen van dien.

|| Flickr || 500px || Apple || Windows || Nikon || Canon ||


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Milo. schreef op zondag 06 januari 2013 @ 13:07:
Dat is juist het vervelende, garantie wil niet zoveel zeggen. Winkels kunnen lastig doen, met name op occasions waar zij voor de kosten op moeten draaien. Bij een nieuw artikel kunnen ze zich zonder al teveel kosten op de fabrieksgarantie beroepen.

De D7000 lijkt me een erg mooie camera. Als je geen haast heb ik zou inderdaad gewoon wachten tot er een leuke aanbieding komt.
En tja als de kosten van 2e hands en nieuw niet al te veel verschillen zou ik ook eerder een nieuw product kopen met alle voordelen van dien.
Precies wat je zegt.
Heb zelf meerdere malen meegemaakt dat ik als service gewoon een nieuw product kreeg (afhankelijk van de winkel en het product dat wel, allemaal electronica overigens). Bij een occasion is bijna altijd de fabrieksgarantie al wel verlopen, daar mag je in ieder geval van uit gaan.

Het liefst wil ik 'm voor de wintersport hebben, dus heb nog zo'n 6 weken. Zullen ongetwijfeld her en der wel wat mooie acties en aanbiedingen zijn.

 • yzf1kr
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 10-12-2022
Waarom ontbreken de tilt/shift objectieven in de OP?

https://www.facebook.com/hausbrandeck


 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41
yzf1kr schreef op maandag 07 januari 2013 @ 10:46:
Waarom ontbreken de tilt/shift objectieven in de OP?
Omdat ze zeer specialistisch zijn. Voor de lange teleprimes zijn ook geen stukjes geschreven...
Maar als je wilt: schrijf een aardig stukje hierover en dm het aan mij, dan zorg ik dat ze in de OP worden opgenomen.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • yzf1kr
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 10-12-2022
Eens kijken of ik binnenkort wat tijd heb, om wat te schrijven.

https://www.facebook.com/hausbrandeck


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Weet iemand of de nieuwere 18-200 VR van Nikon stukken beter is dan de oude? Verschil in prijs van occasions van versie 1 en versie 2 is namelijk rond de 250 euro, toch een vrij fors bedrag...

 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
The revised version features a new zoom mechanism to combat 'zoom creep' (one of the most common user complaints about the original lens), along with a zoom lock switch to keep the lens compact when carried. Improved 'Super Integrated Coating' promises to reduce flare and ghosting while size, weight and optical construction remain unchanged.

 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Dan is het het verschil denk ik niet waard, ik heb gehoord dat de creep pas begint vanaf ± 35mm als je 'm omlaag richt en vanaf ± 170mm als je 'm omhoog richt. Ik fotografeer alleen nauwelijks zodanig verticaal dus :)

Anoniem: 176826

Zoomcreep is niet iets dat je veel problemen bezorgt als je fotografeert. Als je fotografeert heb je meestal toch al de zoomring van je lens vast. Zoomcreep treedt vooral op als je je camera draagt.
Dus je loopt weg met de camera aan een halsstrap en de lens omlaag hangende. Je begint met de lens helemaal ingeschoven (i.e. 18 mm) en vervolgens ga je een stukje wandelen... Na 20 meter (of 200 meter of 2000 meter) is je lens ineens een stuk langer geworden en spontaan uitgezoomd naar 200 mm.

Is dat een probleem? Voor de meeste mensen eigenlijk niet, want eigenlijk ga je toch altijd zoomen als je een je camera pakt en een nieuwe foto gaat maken. Echter veel mensen vinden het een "link gevoel" want als de lens zo veel langer is, kun je die natuurlijk makkelijker stoten.

Als je regelmatig foto's van statief maakt, wordt het natuurlijk een ander verhaal. Dan zoom je, stel je alles in en vervolgens laat je alles staan om te wachten op "het moment". Dan is het best irritant als je zoom verloopt. (Maar volgens mij is dat een manier van werken die mensen niet vaak toepassen met een lens als de 18-200. Die zijn meestal toch vooral bezig met een beetje vlugger plaatjes schieten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen... en die uitzonderingen zitten ongetwijfeld erg vaak op tweeakters.)

 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Anoniem: 176826 schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 12:17:
Zoomcreep is niet iets dat je veel problemen bezorgt als je fotografeert. Als je fotografeert heb je meestal toch al de zoomring van je lens vast. Zoomcreep treedt vooral op als je je camera draagt.
Dus je loopt weg met de camera aan een halsstrap en de lens omlaag hangende. Je begint met de lens helemaal ingeschoven (i.e. 18 mm) en vervolgens ga je een stukje wandelen... Na 20 meter (of 200 meter of 2000 meter) is je lens ineens een stuk langer geworden en spontaan uitgezoomd naar 200 mm.

Is dat een probleem? Voor de meeste mensen eigenlijk niet, want eigenlijk ga je toch altijd zoomen als je een je camera pakt en een nieuwe foto gaat maken. Echter veel mensen vinden het een "link gevoel" want als de lens zo veel langer is, kun je die natuurlijk makkelijker stoten.

Als je regelmatig foto's van statief maakt, wordt het natuurlijk een ander verhaal. Dan zoom je, stel je alles in en vervolgens laat je alles staan om te wachten op "het moment". Dan is het best irritant als je zoom verloopt. (Maar volgens mij is dat een manier van werken die mensen niet vaak toepassen met een lens als de 18-200. Die zijn meestal toch vooral bezig met een beetje vlugger plaatjes schieten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen... en die uitzonderingen zitten ongetwijfeld erg vaak op tweeakters.)
Ik heb wel eens gezien dat ze een rubberen ring op zetten om dit te voorkomen. Heb wel een statief maar zou nou niet zeggen dat ik dat ding iedere dag/week gebruik.

Bovendien heb ik liever mijn 35mm f/1.8 er op staan als ik bijvoorbeeld een time lapse ga maken van bijv. zonsondergang of iets dergelijks.

 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
Anoniem: 176826 schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 12:17:
Is dat een probleem? Voor de meeste mensen eigenlijk niet, want eigenlijk ga je toch altijd zoomen als je een je camera pakt en een nieuwe foto gaat maken. Echter veel mensen vinden het een "link gevoel" want als de lens zo veel langer is, kun je die natuurlijk makkelijker stoten.
Plus dat het er natuurlijk ontzettend lomp uit ziet imo als ik iemand zie lopen met de camera op z'n buik en de lens helemaal uitgeschoven, als een shameless tourist. O-)

 • kdbruin
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 04-12-2022
jesper86 schreef op dinsdag 08 januari 2013 @ 12:46:
Plus dat het er natuurlijk ontzettend lomp uit ziet imo als ik iemand zie lopen met de camera op z'n buik en de lens helemaal uitgeschoven, als een shameless tourist. O-)
Compensatie, misschien 8)

 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41
Sommige zoomlenzen hebben hiervoor een lock, zodat ie niet verschuift tijdens het verticaal houden. Ik had zoiets op mijn Sigma 18-50 f/2.8, maar dat heb ik 1x gebruikt en toen besloten dat het verre van handig is. Proberen te zoomen terwijl de lens gelockt is, is niet verstandig...
als een shameless tourist
....and damn proud of it! :+

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Heb gisteravond een 18-200 occasion besteld, kreeg ik net een mailtje dat ie al verkocht was.. Nu maar wachten op mijn geld :p

 • swima
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 07-10-2022
Is er eigenlijk een reden dat de Tokina 16-50/2.8 niet vernoemd is in de startpost?

 • PowerUp
 • Registratie: Februari 2006
 • Laatst online: 22:23
Geen goede reden iig, in het Canonmounttopic staat die er wel in. En hier nu ook :)

Sony A6500 || Sigma 8-16 f/4.5-5.6 || Sony 16-70 f/4 OSS || CZ 24 f/1.8 || CZ 55 f/1.8 || Sony 55-210 f/4.5-6.3 OSS


 • Hillman5100
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 20-01 15:13
Ik heb nu de standaard 18-55 objectief die bij mijn Nikon D3100 kwam. En ik zit er over te denken om een 35mm f1,8 aan te schaffen. Is dit het geld waard om deze aan te schaffen? Ik verlies hier namelijk wel mijn zoom bereik mee. Ik lees op veel plekken dat het een goede lens is voor een dx camera.

 • Anoniem: 159816
 • Registratie: November 2005
 • Niet online
Hillman5100 schreef op woensdag 09 januari 2013 @ 22:48:
Ik heb nu de standaard 18-55 objectief die bij mijn Nikon D3100 kwam. En ik zit er over te denken om een 35mm f1,8 aan te schaffen. Is dit het geld waard om deze aan te schaffen? Ik verlies hier namelijk wel mijn zoom bereik mee. Ik lees op veel plekken dat het een goede lens is voor een dx camera.
De 35mm is verreweg het meest gebruikte objectief op mijn D90. Gaat nu voor mij zover dat ik op zoek ben naar wat compacters met dezelfde beeldhoek (een X100(S) bijvoorbeeld). Ik vond het echt een fijn ding.

 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
Hillman5100 schreef op woensdag 09 januari 2013 @ 22:48:
Ik heb nu de standaard 18-55 objectief die bij mijn Nikon D3100 kwam. En ik zit er over te denken om een 35mm f1,8 aan te schaffen. Is dit het geld waard om deze aan te schaffen? Ik verlies hier namelijk wel mijn zoom bereik mee. Ik lees op veel plekken dat het een goede lens is voor een dx camera.
De lens is zo goed als een 35/1.8 mogelijk kan zijn voor die prijs, de rest is aan de fotograaf. ;) En het glas is half vol he niet half leeg, tenzij je de 18-55 in de prullenbak doet verlies je niks, je wint de kracht van F1.8 op een ideale 50mm equivalent. Het veranderd je camera in iets compleet nieuws.

 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
Anoniem: 159816 schreef op woensdag 09 januari 2013 @ 23:06:
[...]
De 35mm is verreweg het meest gebruikte objectief op mijn D90. Gaat nu voor mij zover dat ik op zoek ben naar wat compacters met dezelfde beeldhoek (een X100(S) bijvoorbeeld). Ik vond het echt een fijn ding.
De X100(s) heeft een 23mm lens = 35mm equivalent. :+

 • swima
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 07-10-2022
PowerUp schreef op woensdag 09 januari 2013 @ 17:09:
Geen goede reden iig, in het Canonmounttopic staat die er wel in. En hier nu ook :)
Dank je wel 8)

 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Hillman5100 schreef op woensdag 09 januari 2013 @ 22:48:
Ik heb nu de standaard 18-55 objectief die bij mijn Nikon D3100 kwam. En ik zit er over te denken om een 35mm f1,8 aan te schaffen. Is dit het geld waard om deze aan te schaffen? Ik verlies hier namelijk wel mijn zoom bereik mee. Ik lees op veel plekken dat het een goede lens is voor een dx camera.
Ik gebruik die lens op mijn D3100, super scherp en f/1.8 is super! Erg fijne lens en dus zeker aan te raden, bovendien erg betaalbaar €180 tegenwoordig geloof ik.

 • Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
Als je een DX-body hebt is de 35mm f/1.8G gewoon een must :P Ja, kopen dus!

 • Anoniem: 159816
 • Registratie: November 2005
 • Niet online
jesper86 schreef op woensdag 09 januari 2013 @ 23:28:
[...]

De X100(s) heeft een 23mm lens = 35mm equivalent. :+
Oh, dacht dat hij ~50mm equivalent had. Ach, meer groothoek is ook niet erg.

 • avanreijn
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 10-02 17:34
Misschien iets voor de OP

Productie video van NIKKOR lenzen


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
avanreijn schreef op donderdag 10 januari 2013 @ 16:54:
Misschien iets voor de OP

Productie video van NIKKOR lenzen

[video]
Ik zit 'm ook net te kijken, leuk filmpje.

 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Omdat de (nog wel beschikbare) 18-200 occasions toch wat aan de dure kant waren heb ik gekozen voor een 18-105 VR, deze occasion had lichte gebruikssporen en was optisch goed, €85,- incl. 12 maand garantie, voor mij zodanig aantrekkelijk dat ik 'm dus meteen besteld heb.

Nu wachten tot ie binnenkomt... en mooi nog heel wat geld over om te sparen voor de opvolger van de D7000 als die ooit uitkomt en betaalbaar is. En anders nog voor een andere leuke occasion Nikkor lens bijvoorbeeld.

*dank allen voor de adviezen

Weer was iemand me voor, wat ontzettend vervelend zeg, had ditmaal zelfs van tevoren gebeld om m te laten reserveren en te vragen of de lens nog beschikbaar was... Nu krijg ik een ruime 330 terug van foto konijnenberg, mogen ze wel snel gaan regelen..,

Nou, the search goes on dan maar :O

[Voor 25% gewijzigd door Selmer op 11-01-2013 09:21]


 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41
avanreijn schreef op donderdag 10 januari 2013 @ 16:54:
Misschien iets voor de OP

Productie video van NIKKOR lenzen

[video]
Done

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
bartpostma schreef op donderdag 10 januari 2013 @ 17:38:
[...]
Ik zit 'm ook net te kijken, leuk filmpje.
Vraagt wel naar meer. :-( 'tis meer de intro van een docu.

 • Pat-Juh
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 19-03 14:54

Pat-Juh

Patrick

De eerste Sigma 35mm f1.4 voor F-mount is op voorraad! Helaas niet bij FK waar ik mijne heb besteld maar bij Cameraland, afijn... mochten er mensen zoekende zijn naar deze lens :)!

Mijn exemplaar zou als het goed is midden/eind-deze week geleverd worden dus ik ben benieuwd :)...

 • afterburn
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 10-03 14:57

afterburn

No more...

Na de aanschaf van de 50/f1.8G moet ik zeggen dat ik erg gecharmeerd geworden ben van dit lensje. Maar niet alleen het beeld is fijn, het feit dat je camera een stuk handelbaarder wordt met zo'n klein propje erop ipv van de 700g die m'n standaard zoom in de weegschaal legt is erg fijn.

Nu gebruik ik m'n camera het meest op reis, dus zou ik eigenlijk iets meer wide-angle willen hebben dan de 50mm. Er is nog zo'n leuk lensje met deze goede optische kwaliteit, maar dan wide-angle die niet direct een persoonlijk faillissement over me afroept?

Fuji X-T1 | XF14mm F2.8 R | XF23mm F1.4 R | XF35mm F1.4 R
Nikon D800 | AF-S 24-120/f4 VR2 | AF-S 50/f1.8G
Computer specs


 • Pat-Juh
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 19-03 14:54

Pat-Juh

Patrick

afterburn schreef op donderdag 10 januari 2013 @ 21:38:
Na de aanschaf van de 50/f1.8G moet ik zeggen dat ik erg gecharmeerd geworden ben van dit lensje. Maar niet alleen het beeld is fijn, het feit dat je camera een stuk handelbaarder wordt met zo'n klein propje erop ipv van de 700g die m'n standaard zoom in de weegschaal legt is erg fijn.

Nu gebruik ik m'n camera het meest op reis, dus zou ik eigenlijk iets meer wide-angle willen hebben dan de 50mm. Er is nog zo'n leuk lensje met deze goede optische kwaliteit, maar dan wide-angle die niet direct een persoonlijk faillissement over me afroept?
Een ouwe gouwe 24/2.8 of 35/2 zijn tweedehands voor niet zoveel te vinden :). Of de nieuwe 28/1.8G, die kost wel een eurootje of 500 maar is wel scherper/lichtsterker/niew vergeleken met de eerder genoemde twee...

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 00:12
Een Nikon 28/2.8 doet iets van 300 euro, net als een Nikon 35mm/2.0.

Een AF-S28mm/1.8 doet al meer pijn met 500-600 euro ongeveer. Ik weet niet wat je ongeveer zou kunnen/willen uitgeven?

- pfff, spuit elf zeg. Maar in ieder geval op één lijn :D.

[Voor 14% gewijzigd door Garyu op 10-01-2013 21:42]


 • Milo.
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 20-03 17:03

Milo.

klik

De 28 2.8 AF of AF-D 300e? dat is veeeeel te veel geld, de AF versie is onder de 100 en de af-d rond de 150.. en zelfs dat is nog teveel aangezien ze optisch niet zo best zijn.
De 24 2.8 AF en AF-D zijn inderdaad wel 200-300e
Veelal gaat de 35 2 voor 200-250e

De 28 1.8 lijkt me een leukere keuze.. als je wilt sparen en/of het geld ervoor over hebt of wilt hebben.

|| Flickr || 500px || Apple || Windows || Nikon || Canon ||


 • afterburn
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 10-03 14:57

afterburn

No more...

De 28/1.8 is een leuke lens waar de bank ook nog niet direct stuk van gaat. De 24 AF-D idem dito. Wat is wijsheid.. de 28 is optisch beter (volgens photozone.de), de 24 heeft 4mm extra.

Fuji X-T1 | XF14mm F2.8 R | XF23mm F1.4 R | XF35mm F1.4 R
Nikon D800 | AF-S 24-120/f4 VR2 | AF-S 50/f1.8G
Computer specs


 • Milo.
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 20-03 17:03

Milo.

klik

Zelf vind ik dat er toch best een merkbaar verschil zit tussen 24 en 28.. afgezien van de 4mm dan hehe.
Ik vind een 28mm lekkerder werken, een 24mm heeft voor mij net teveel groothoek.
Zo te zien heb je een 24-120 dus dat kan je zelf natuurlijk het best bepalen. Maar ook gezien de lichtsterkte zou ik kiezen voor een 28 1.8 als je het jezelf financieel kan rechtvaardigen. 2e hands heb ik er van de week eentje gezien voor 400e.

|| Flickr || 500px || Apple || Windows || Nikon || Canon ||


 • jesper86
 • Registratie: Juni 2008
 • Niet online
De 28/1.8 is een bargain in redelijk-groothoek FX termen als je het mij vraagt. En met zijn F1.8 is hij multifunctioneel, want op normale apertures is het gewoon weer een superscherpe landscaper. :)

[Voor 8% gewijzigd door jesper86 op 11-01-2013 11:21]


 • Hillman5100
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 20-01 15:13
jesper86 schreef op woensdag 09 januari 2013 @ 23:21:
[...]

De lens is zo goed als een 35/1.8 mogelijk kan zijn voor die prijs, de rest is aan de fotograaf. ;) En het glas is half vol he niet half leeg, tenzij je de 18-55 in de prullenbak doet verlies je niks, je wint de kracht van F1.8 op een ideale 50mm equivalent. Het veranderd je camera in iets compleet nieuws.
bartpostma schreef op donderdag 10 januari 2013 @ 12:29:
[...]


Ik gebruik die lens op mijn D3100, super scherp en f/1.8 is super! Erg fijne lens en dus zeker aan te raden, bovendien erg betaalbaar €180 tegenwoordig geloof ik.
Nordlys schreef op donderdag 10 januari 2013 @ 12:44:
Als je een DX-body hebt is de 35mm f/1.8G gewoon een must :P Ja, kopen dus!
Jullie hebben me overtuigd, ik zat lang te twijfelen. Ik ga binnenkort maar eens langs de winkel om even te kijken, en uit te proberen. Dankjulliewel.

 • Nordlys
 • Registratie: Augustus 2004
 • Niet online
En te kopen, uiteraard! Ik denk dat je die beslissing in circa. 30 seconden hebt gemaakt :P

 • Fiber
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 08:18

Fiber

Beaches are for storming.

jesper86 schreef op vrijdag 11 januari 2013 @ 01:10:
De 28/1.8 is een bargain in redelijk-groothoek FX termen als je het mij vraagt. En met zijn F1.8 is hij multifunctioneel, want op normale apertures is het gewoon weer een superscherpe landscaper. :)
En als deze toch te duur is kun je ook nog even naar de drie Sigma's kijken: 20, 24 of 28/1.8...

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Hillman5100 schreef op vrijdag 11 januari 2013 @ 09:24:
Jullie hebben me overtuigd, ik zat lang te twijfelen. Ik ga binnenkort maar eens langs de winkel om even te kijken, en uit te proberen. Dankjulliewel.
Heb je je 35m f/1.8 al ? :9~

 • PageFault
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 20-03 15:02
afterburn schreef op donderdag 10 januari 2013 @ 21:38:
Na de aanschaf van de 50/f1.8G moet ik zeggen dat ik erg gecharmeerd geworden ben van dit lensje. Maar niet alleen het beeld is fijn, het feit dat je camera een stuk handelbaarder wordt met zo'n klein propje erop ipv van de 700g die m'n standaard zoom in de weegschaal legt is erg fijn.

Nu gebruik ik m'n camera het meest op reis, dus zou ik eigenlijk iets meer wide-angle willen hebben dan de 50mm. Er is nog zo'n leuk lensje met deze goede optische kwaliteit, maar dan wide-angle die niet direct een persoonlijk faillissement over me afroept?
Ik heb al eeuwen een 50mm (f/1.4, de AF-D versie) en die gebruik ik pas sinds ik de D700 heb. Op DX vond ik hem niet handig.

Iets meer wideangle: 35mm f/2.0? knip
Anders 2e hands 28mm f/2.8 of 24mm f/2.8. Ik heb zelf als wideangle de 20mm f/2.8, compact en veel groothoek.

[Voor 2% gewijzigd door PowerUp op 12-01-2013 12:20. Reden: Daar is het forum niet voor bedoeld.]


 • the mod man
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 20-03 20:30

the mod man

iets van beeldmaker

Ik ben nu aan het kijken naar de sigma 24 1.8 maar kan er maar weinig reviews over vinden. Hij lijkt geschikt te zijn voor FX maar tot nu toe alles wat ik erover lees is over de sigma op DX. Iemand hier op tweakers die hem toevallig heeft?

I can't wait to shoot!


 • Hillman5100
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 20-01 15:13
Haha nee, zo snel ben ik nu ook weer niet.

 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41
the mod man schreef op zaterdag 12 januari 2013 @ 15:48:
Ik ben nu aan het kijken naar de sigma 24 1.8 maar kan er maar weinig reviews over vinden. Hij lijkt geschikt te zijn voor FX maar tot nu toe alles wat ik erover lees is over de sigma op DX. Iemand hier op tweakers die hem toevallig heeft?
Mux heeft hem volgens mij, maar ik dacht ook op aps-c en niet fullframe. Ik heb zelf het iets wijdere broertje: 20/1.8 op fullframe. Het is een leuke lens met nette centrumperformance, maar de hoeken zijn gewoon soft op alles onder f/4. De lens kan ook erg dichtbij focussen, wat wel eens grappige effecten oplevert, zeker gezien de karakteristieke bokeh.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • witeken
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 24-11-2021

witeken

nieuwsgierig

the mod man schreef op zaterdag 12 januari 2013 @ 15:48:
Ik ben nu aan het kijken naar de sigma 24 1.8 maar kan er maar weinig reviews over vinden. Hij lijkt geschikt te zijn voor FX maar tot nu toe alles wat ik erover lees is over de sigma op DX. Iemand hier op tweakers die hem toevallig heeft?
http://www.dpreview.com/p...8/amazon-customer-reviews

Grootste minpunt schijnt trage AF te zijn.
I was hesitant to get this lens for my 5D MKII for two reasons, the first being that I've had 4 copies of the Sigma 50mm 1.4 and only 1 was a keeper, with the others all having the infamous focusing issues to varying degrees (and now I've switched back to the Canon 50mm 1.4 and couldn't be happier; it just works.) The second reason I wasn't sure about giving the 24mm a go was I'd had a Sigma 20mm 1.8 a few months back that was absolutely wretched in terms of sharpness, like yow, it was just bad from 1.8 to 4. I don't know if it even got good by 5.6, because I could care less by the time I'd tried it out everywhere under that.
So, now I've got a chance to pick up a 24mm and I've already got my trusty 50 and a Canon 100mm f2 (that I love to bits as well.)I sold the 24-105 f4L I had because I just couldn't take the f4 max and I knew all too well how much better primes are in terms of overall sharpness, contrast and of course, bokeh.
So, I got the 24mm and took it out for a spin on an engagement shoot. I was taking the majority of shots with my 50mm and some with my 100mm and my wife was shooting with a 28-75, so I knew she'd get the wide ones we'd be after if I ended up with a stinker.
Well, I got back, loaded everything into Lightroom and was totally blown away. I was shooting a bunch of the shots on the 24mm at 2.0 and they looked freaking awesome. The bokeh was really nice and the distortion wasn't bad at all. But the real kicker was the thin line of sharpness I was seeing. It was accurately focused on its plane and as I zoomed in to really see the tiny lettering on the bottle in the foreground of my shot, I gasped. Sharp as a tack. Like, "what-more-could-I-ask-for?" sharp. I've been out and about with the lens for a few weeks now and the only drawback, as I'm sure you've read, is the slow focus and the low-light hunting. Yeah, that can't be denied, but the pros of the things that really matter: image quality, contrast, sharpnesss, those all defeat the cons easily. If you need a lens that will shoot sharp wide open, (or very close to it) this should not be overlooked.

“I think of it like a Thanksgiving dinner. You [do] all this preparation, you invite all the guests, you have the meal, and then suddenly, it seems, it’s over.”
Tweakblog van de maand


 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41
De focussnelheid is niet trager dan een kitlens en de low-light hunting is minder dan die van een kitlens, omdat het een veel lichtsterkere lens is. Ja, er zijn sneller focussende lenzen, maar traag... koffiemolen is het wel een beetje.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • the mod man
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 20-03 20:30

the mod man

iets van beeldmaker

:)
Universal Creations schreef op zaterdag 12 januari 2013 @ 16:17:
De focussnelheid is niet trager dan een kitlens en de low-light hunting is minder dan die van een kitlens, omdat het een veel lichtsterkere lens is. Ja, er zijn sneller focussende lenzen, maar traag... koffiemolen is het wel een beetje.
Ga hem vooral gebruiken in discotheken, dus het koffiemolen effect boeit dan niet zo. Trage AF vind ik zelf altijd een ruim begrip. (ik had een 70-300 af-s die op een D40 2 keer sneller focusde dan op een D90 8)7 )

Zo maar eens kijken of ik de sigma kan vinden in groningen om hem te proberen, hij werkt dus iig wel op FX

[Voor 5% gewijzigd door the mod man op 12-01-2013 16:22]

I can't wait to shoot!


 • PageFault
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 20-03 15:02
the mod man schreef op zaterdag 12 januari 2013 @ 15:48:
Ik ben nu aan het kijken naar de sigma 24 1.8 maar kan er maar weinig reviews over vinden. Hij lijkt geschikt te zijn voor FX maar tot nu toe alles wat ik erover lees is over de sigma op DX. Iemand hier op tweakers die hem toevallig heeft?
Staat er op fredmiranda.com niks over?

 • witeken
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 24-11-2021

witeken

nieuwsgierig

YouTube: NIKKOR Special Movie

BTW, de nieuwe Sigma 17-70mm f2.8-4 gaat vanaf februari te koop zijn voor de Nikon F mount (Canon mount deze maand al) voor een "street price" van 500 usd. http://www.dpreview.com/n...F2-8-Sigma-Photo-Pro-Mono

Lijkt me wel een leuke lens: een stop lichtsterker als de Nikon 16-85 voor dezelfde prijs + macro. De zoomlenzen van dslr's blijven maar conservatief f3.5 tot f5.6, terwijl je bij compacts al f1.4-f2.5 lenzen oid hebt.

[Voor 84% gewijzigd door witeken op 12-01-2013 20:58]

“I think of it like a Thanksgiving dinner. You [do] all this preparation, you invite all the guests, you have the meal, and then suddenly, it seems, it’s over.”
Tweakblog van de maand


 • Pat-Juh
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 19-03 14:54

Pat-Juh

Patrick

Heb je ook weleens nagedacht over hoeveel glas er nodig zou zijn voor een f1.4-2.5 17-50 lens voor op een Dx format sensor? Een compact sensor is veel kleiner dan een dslr sensor...

Daarnaast heb je het voor de Dof niet nodig. Die krijg je al sneller op een dslr dan op een compact :);)...

 • the mod man
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 20-03 20:30

the mod man

iets van beeldmaker

In vervolg op mijn zoektocht naar lens reviews heb ik besloten de sigma 24 mm 1.8 te kopen, echter via de pricewatch er achter gekomen dat er 2 versies van lijken te zijn.


en


Waarvan ik alleen van de bovenste (de oude) reviews kan vinden. de goedkoopste in de pricewatch is echter de nieuwste versie. (ze staan hetzelfde in de pricewatch, als je door klikt naar webwinkels zie je verschillende product foto's)

Het enige nadeel van de oude was de Auto focus, dat zou met nieuwe beter moeten zijn gok ik (HSM ipv AF-d) maar optisch kan ik er niks over vinden 8)7

I can't wait to shoot!


 • Fiber
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 08:18

Fiber

Beaches are for storming.

Ik wist niet eens dat er een nieuwe versie van de Sigma 24/1.8 was en kan er ook vrijwel niets over vinden. Dit is alvast een beginnetje: https://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/wide/24_18/

[Voor 10% gewijzigd door Fiber op 14-01-2013 00:54]

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


 • nero355
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:09

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

Canon versie ook goed ??

http://www.optyczne.pl/27...o%C5%9B%C4%87_obrazu.html

Google Translate er effe bij pakken ;)

/EDIT :
Oops... niet goed gekeken... het was laat hé O-)

[Voor 34% gewijzigd door nero355 op 15-01-2013 01:42]

|| DPC GoT WhatPulse Team :) || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


 • Fiber
 • Registratie: Maart 2008
 • Laatst online: 08:18

Fiber

Beaches are for storming.

Dat is de 'oude' versie... :z

Keep your wits sharp, your heart open and your gun loaded. And never mess with mother nature, mother in-laws and, mother freaking Ukrainians.


Anoniem: 176826

the mod man schreef op maandag 14 januari 2013 @ 00:05:
In vervolg op mijn zoektocht naar lens reviews heb ik besloten de sigma 24 mm 1.8 te kopen, echter via de pricewatch er achter gekomen dat er 2 versies van lijken te zijn.

[knip]

Waarvan ik alleen van de bovenste (de oude) reviews kan vinden. de goedkoopste in de pricewatch is echter de nieuwste versie. (ze staan hetzelfde in de pricewatch, als je door klikt naar webwinkels zie je verschillende product foto's)
Vergeet niet dat niet alle webwinkels altijd even netjes zijn met het plaatsen van foto's. Het gebeurt best wel meer dan eens dat de productfoto nog de mark I versie laat zien, terwijl ze gewoon de mark II leveren. (Omgekeerd gebeurt ook, maar is (gelukkig?) erg zeldzaam.) De meeste webshops gebruiken geen eigen foto's, maar gewoon stock foto's van de fabrikant.
Zo heb ik ook wel eens op een webshop gezien dat ze specifiek de nikon en de canon versie van een Sigma lens aanboden. Beide voorzien van een foto van de mount... Bij de nikon versie stond dus wel de foto van de Canon mount. :X :X Ach, foutje zullen we maar zeggen.

Als je het echt zeker wilt weten, dan zou ik gewoon de winkel bellen en vragen welke ze op voorraad hebben. Moet je alleen wel de mazzel hebben dat het een beetje een goede winkel is en dat de persoon die je aan de telefoon krijgt ook echt weet waar hij/zij het over heeft.

 • Vishari Beduk
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 22:49

Vishari Beduk

loves f/1.8 primes

verhaaltje:
ik had laatst uit nieuwsgierigheid een D3200 gekocht, gewoon omdat het kan zeg maar
en om deze te kunnen testen een AD-S 35mm 1:1.8 G erbij
vervolgens 1285 testfoto's gemaakt en deze een week lang bestudeert :P
en dan bekruipt mij het gevoel dat deze lens niet in staat is om alle 24.000.000 pixels te voorzien van scherpe lichstralen :X
daarom vandaag toch maar iets duurders gekocht: de AF-S DX micro 85mm 3.5 G
en inderdaad mijn vermoeden was juist :+
die 35mm is een leuke lens en lekker klein voor 170 euro, maar niet super

wat betreft die 85mm; die hoort in de startpost!!
zeker een interessant ding
morgen bij licht testen en dan zal ik laten weten wat ik er van vindt
binnenhuis gaat niet omdat de d3200 geen externe flits aansluiting heeft

deepin linux addict


 • witeken
 • Registratie: September 2011
 • Laatst online: 24-11-2021

witeken

nieuwsgierig

“I think of it like a Thanksgiving dinner. You [do] all this preparation, you invite all the guests, you have the meal, and then suddenly, it seems, it’s over.”
Tweakblog van de maand


 • Universal Creations
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 08:41
Vishari Beduk schreef op maandag 14 januari 2013 @ 19:19:
verhaaltje:
ik had laatst uit nieuwsgierigheid een D3200 gekocht, gewoon omdat het kan zeg maar
en om deze te kunnen testen een AD-S 35mm 1:1.8 G erbij
vervolgens 1285 testfoto's gemaakt en deze een week lang bestudeert :P
en dan bekruipt mij het gevoel dat deze lens niet in staat is om alle 24.000.000 pixels te voorzien van scherpe lichstralen :X
daarom vandaag toch maar iets duurders gekocht: de AF-S DX micro 85mm 3.5 G
en inderdaad mijn vermoeden was juist :+
die 35mm is een leuke lens en lekker klein voor 170 euro, maar niet super

wat betreft die 85mm; die hoort in de startpost!!
zeker een interessant ding
morgen bij licht testen en dan zal ik laten weten wat ik er van vindt
binnenhuis gaat niet omdat de d3200 geen externe flits aansluiting heeft
Alleen de randscherpte van de 85mm is beter op gelijk diafragma. Maar een snelle groothoek lens vergelijken met een trage macro telelens.... tsja een tank is ook degelijker dan porsche...

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Vishari Beduk schreef op maandag 14 januari 2013 @ 19:19:
verhaaltje:
ik had laatst uit nieuwsgierigheid een D3200 gekocht, gewoon omdat het kan zeg maar
en om deze te kunnen testen een AD-S 35mm 1:1.8 G erbij
vervolgens 1285 testfoto's gemaakt en deze een week lang bestudeert :P
en dan bekruipt mij het gevoel dat deze lens niet in staat is om alle 24.000.000 pixels te voorzien van scherpe lichstralen :X
daarom vandaag toch maar iets duurders gekocht: de AF-S DX micro 85mm 3.5 G
en inderdaad mijn vermoeden was juist :+
die 35mm is een leuke lens en lekker klein voor 170 euro, maar niet super

wat betreft die 85mm; die hoort in de startpost!!
zeker een interessant ding
morgen bij licht testen en dan zal ik laten weten wat ik er van vindt
binnenhuis gaat niet omdat de d3200 geen externe flits aansluiting heeft
Hoezo geen externe flits aansluiting? Zit toch een flashshoe op en met de internal flash kan je ook andere flashes aansturen (afhankelijk van de flitser(s) die je hebt natuurlijk). Ik gebruik bijvoorbeeld de D3100 met een Metz 48 Af-1, meestal staat ie op de camera zelf maar soms ook los van de camera op statief en dan gebruik ik de internal flash (zwak ingesteld omdat ie alleen de andere flash moet aansturen) als trigger.

 • Dipsausje
 • Registratie: Februari 2006
 • Niet online
the mod man schreef op zaterdag 12 januari 2013 @ 15:48:
Ik ben nu aan het kijken naar de sigma 24 1.8 maar kan er maar weinig reviews over vinden. Hij lijkt geschikt te zijn voor FX maar tot nu toe alles wat ik erover lees is over de sigma op DX. Iemand hier op tweakers die hem toevallig heeft?
Ik weet niet of je nog zoekt naar reviews, maar Photozone heeft 'm op de D3x getest.

Als ik zo lees wat ze te zeggen hebben over het verschil tussen de oude en nieuwe versie zou ik me daar niet al te druk om maken:
photozone.de
Our review unit still featured the old crinkle finish that was typical for Sigma EX lenses for many years. However, Sigma changed the outer finish to a smoother one for the whole portfolio. You can have a look at our review of the Sigma EX 28/1.8 to get an impression of what the current finish looks like. If you purchase the EX 24 new today, it will also feature this smoother finish, unless it has been sitting on the store's shelf for a few years already.
Photozone is overigens niet bijster positief over de 20, 24 en 28/1.8 van Sigma.

 • Vishari Beduk
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 22:49

Vishari Beduk

loves f/1.8 primes

Universal Creations schreef op maandag 14 januari 2013 @ 20:16:
[...]

Alleen de randscherpte van de 85mm is beter op gelijk diafragma. Maar een snelle groothoek lens vergelijken met een trage macro telelens.... tsja een tank is ook degelijker dan porsche...
daar heb je helemaal gelijk in
maar het was ook nooit mijn bedoeling lenzen te testen en/of te vergelijken
het enige waar ik op zoek naar ben is 'iets' wat niet teveel geld kost waarmee ik de sensor kan beoordelen
maar op één of andere manier zijn foto's met die 35mm ook op f11 nooit echt lekker scherp bij pixel peepen

met die 85mm lukt dat wel, kan best dat het inherent is aan de brandpunts afstand
bartpostma schreef op maandag 14 januari 2013 @ 20:22:
[...]
Hoezo geen externe flits aansluiting? Zit toch een flashshoe op en met de internal flash kan je ook andere flashes aansturen (afhankelijk van de flitser(s) die je hebt natuurlijk). Ik gebruik bijvoorbeeld de D3100 met een Metz 48 Af-1, meestal staat ie op de camera zelf maar soms ook los van de camera op statief en dan gebruik ik de internal flash (zwak ingesteld omdat ie alleen de andere flash moet aansturen) als trigger.
AS-15 wil ik hebben
maar ze hadden hem gewoon vandaag niet op voorraad

deepin linux addict


 • Selmer
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 23:23
Vishari Beduk schreef op maandag 14 januari 2013 @ 22:03:
[...]

daar heb je helemaal gelijk in
maar het was ook nooit mijn bedoeling lenzen te testen en/of te vergelijken
het enige waar ik op zoek naar ben is 'iets' wat niet teveel geld kost waarmee ik de sensor kan beoordelen
maar op één of andere manier zijn foto's met die 35mm ook op f11 nooit echt lekker scherp bij pixel peepen

met die 85mm lukt dat wel, kan best dat het inherent is aan de brandpunts afstand


[...]

AS-15 wil ik hebben
maar ze hadden hem gewoon vandaag niet op voorraad
Ah vandaar, maar is dat ding überhaupt compatible met de D3200? http://www.nikonusa.com/e...%28Hot-Shoe-to-PC%29.html
volgens nikonusa.com alleen met D3000/D3100/D5000/D5100/D7000/D90 .. of bedoelde je dat juist

Oh, de D3200 heeft geen sync.plug
Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee