Het grote Nikon F mount objectieven-topic 2018
https://static.tweakers.net/ext/f/8bE1v9dm1XObEA8WTtm7MCJr/full.png
Inhoudsopgave

Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er gesproken zal worden over objectieven die passen op de Nikon mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen de ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens de wideangles, de standaardzooms, de medium-telezooms, de long-telezooms, de superzooms, de vaste brandpunten, de macro objectieven en tot slot de fisheye objectieven. Wij hebben bij het schrijven van dit topic gepoogd zoveel mogelijk van de objectieven mee te nemen. Sommige objectieven zijn op het moment van schrijven nog te nieuw en zijn er nog geen reviews van beschikbaar.

Bij het schrijven van de stukjes voor de objectieven is zoveel mogelijk teruggevallen op gebruikerservaring. Wanneer deze niet voorhanden was, zijn we teruggevallen op het lezen van (meerdere) reviews. Mocht je onoverkomelijke bezwaren hebben/beschikking hebben over essentiële, aanvullende informatie neem dan even contact op met de crew.

Tot slot hebben we objectieven die alleen op camera's passen met een cropfactor van 1.5x voorzien van de aanduiding APS-c (deze objectieven passen dus niet of leveren niet een volledig beeld op een fullframe camera).

Voor wie weleens wil zien hoe Nikonobjectieven gemaakt worden, is dit filmpje een aanrader:


Een overzicht van alle Nikon objectieven vind je hier: http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/serialno.html
« · ^Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum (zie Het algemeen beleid en FG Beleid). Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden. Heb je geen idee welk bereik je wilt voor je nieuwe lens? Speel dan eerst even met de Nikon Lens Simulator.

Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere Optical Limits (voorheen was dit Photozone), Fred-Miranda, SLR-Gear, The Digital Picture en Lenstip. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Optical Limits en Lenstip richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.

Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een beperkt aantal objectieven die aan je wensen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Geef tot slot ook even een indicatie van je budget.

Mocht je nu al je keuze hebben beperkt tot circa 3 objectieven dan kun je die eveneens in een eigen topic plaatsen. Met de komst van tags kunnen andere gebruikers dit topic dan snel terug vinden en lezen welke afwegingen hiervoor gelden. Dit grote topic is dus meer om mensen een bepaalde richting op te kunnen sturen.Verantwoording
De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een camera met een cropfactor. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, wordt deze verdeling toch aangehouden aangezien het merendeel van de gebruikers met een dergelijke type camera werkt.

Bij het schrijven van dit topic is voor zover we geen reviews hadden van Nikon varianten van bepaalde Sigma/Tamron/Tokina objectieven gebruikt gemaakt van de reviews uit het Canonmount topic. Officieel zijn de resultaten niet één op één vergelijkbaar, maar wij hebben de indruk dat deze verschillen dermate klein zijn tussen de vattingen dat ze voor een eerste indruk prima geschikt zijn.

« · ^


Zoals het woord al zegt, kun je met deze objectieven niet zoomen. Ze beschikken slechts over 1 brandpunt. Dit levert een aantal voordelen op. In de eerste plaats zijn de optische eigenschappen vaak beter dan die van zooms (let op: dat geldt inmiddels absoluut niet meer als wetmatigheid). Er is over het algemeen minder vervorming, meer scherpte, minder CA en minder vignettering. Daarnaast is de lichtsterkte van deze objectieven vaak groter, waardoor -zeker icm meer en afgeronde diafragmabladen- de bokeh mooier en DoF kleiner wordt. Tot slot zijn vaste brandpunten vaak kleiner dan zoomobjectieven en dit zorgt voor een low-profile look en voor minder slepen met objectieven.Irix 11mm F4 Blackstone
Voor wie 12mm op fullframe niet wijd genoeg is de Irix 11mm f/4 een goede optie. De scherpte is gezien het lastige ontwerp heel goed en zelfs beter dan de Sigma 12-24 Art. Vervorming valt behoorlijk mee, maar vignettering is met ruim 4 stops toch wel een probleem te noemen. Laterale chromatische aberratie is ook niet het sterkste punt van deze lens. Mechanisch zit de lens goed in elkaar en de blackstone versie is gemaakt van metaal met fluoriserende markeringen.
pricewatch: Irix 11mm F4 Blackstone (Nikon-F)
« · ^
Laowa 12mm f/2.8 Zero-D
Voigtländer heeft al jaren een 12mm fullframe lens in huis, maar deze is f/5.6 en niet voor dslr's gemaakt. Sigma heeft een 12-24mm in huis, maar dit is een f/4. Deze lens van Venus Optics biedt f/2.8 op 12mm en dat zonder al teveel vervorming. De lens is manueel focus wat vloeiend en prettig werkt met de metalen focusring. De scherpte op f/2.8 valt niet tegen en voor de astrofotografen onder ons: de coma in de hoeken is beperkt. CA is goed onder controle, maar vignetering is wel behoorlijk aanwezig. Er is geen filterdraad aanwezig, maar er is een optionele houder te koop voor 100mm plaat filters en een 95mm CPL filter. Het redelijk compacte formaat en niet te absurde prijs, maken deze lens een mooie aanvulling voor in de cameratas van menig landshaps/architectuur/astro-fotograaf.
pricewatch: Laowa 12mm f/2.8 Zero-D (Nikon F)
« · ^
Nikon AF NIKKOR 14mm f/2.8D ED
Een extreem groothoek objectief uit 1999. Het is echter in alle gevallen aan te raden om de nieuwere 14-24 f/2.8G ED te halen, tenzij je de diafragmaring nodig hebt. Vergeleken met de 14-24 heeft de 14mm prime meer vervorming (ook moeilijker corrigeerbaar), meer lichtafval en minder scherpte in de hoeken.
De lens bevat 14 elementen in 12 groepen. 7 rechte diafragmabladen en een kortste scherpstelafstand van 20cm. Dit brok glas weegt in totaal 670 gram.
pricewatch: Nikon AF 14mm f/2.8D ED AF
« · ^
Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC
De Samyang 14mm is een goedkoop alternatief voor de Nikon 14mm. De bouwkwaliteit is goed, de focusring heeft een grote slag en is dus zeer precies in te stellen. Dat komt goed van pas, want autofocus is niet mogelijk met deze lens. De lens heeft een diafragmaring om het diafragma correct in te stellen. De scherpte is verassend goed, zelfs beter dan de Nikon 14-24 op 14mm. Maximale scherpte wordt bereikt op f/5.6 en de hoeveelheid CA blijft redelijk beperkt. Is er dan niets mis met deze lens? Jawel, de vervorming is ronduit extreem te noemen. Lenstip komt op een vervorming van dik 5% op DX en dik 7% op FX! Het type vervorming is vrij ingewikkeld, maar met software wel recht te trekken. Op f/2.8 is er, vooral op fullframe, duidelijke vignettering waar te nemen. Toch is dankzij de lage prijs dit absoluut een lens om serieus in overweging te nemen.
pricewatch: Samyang Optics 14mm f/2.8 ED AS IF UMC AE (Nikon)
« · ^
Irix 15mm f/2.4 Blackstone/Firefly
Er zijn 2 versies van deze lens. De Blackstone is van metaal en heeft gegraveerde fluorescerende tekst op de lens. Daarnaast is de Blackstone weathersealed. De firefly is optisch gelijk, maar moet het doen met een lichtere kunststof behuizing zonder de extraatjes. De focusring zou af-fabriek afgesteld zijn, maar dat was met mijn exemplaar niet goed gelukt, maar kan nog zelf bijgesteld worden. De focusring draait stroef (er zit ook een lock-mogelijkheid op) en niet gelijkmatig. Dat laatste is ook typisch voor Samyang objectieven, die de Irix lens ook bouwt (naar Zwitsers ontwerp). Op oneindig is de scherp goed in orde, maar niet op korte afstand. Vignetting is heel flink aanwezig (3,64 stops), maar vervorming is wel netjes voor een dergelijk wijde lens. De lens heeft niet veel last van contrastverlies met de zon in beeld, maar er ontstaan wel zeer duidelijke lichtvlekken. Afgezien van de vervorming, is de Samyang 14mm f/2.8 een betere optie.
pricewatch: Irix 15mm f/2.4 Blackstone (Nikon FX, DX)
« · ^
Carl Zeiss Distagon 15mm f/2.8 ZE
Eerst maar even de minpunten noemen: de prijs en vignetting.
Daar staan wel een paar stevige pluspunten tegenover. De lens is al vanaf f/2.8 al van rand tot rand scherp, bij afstoppen wordt de lens ragscherp. De vervorming is redelijk aanwezig, maar voor een ultrawide valt het wel mee. Flares en chromatische aberratie zijn ook goed onder controle.
De filtermaat is wel enorm (95mm), maar hierdoor kun je tenminste wel normaal een filter op deze lens draaien, iets wat doorgaans met ultrawide lenzen niet mogelijk is.
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 2,8/15 ZF.2
« · ^
Samyang 16mm f/2 ED AS UMC CS APS-C
Dit is een lichtsterk APS-C groothoekobjectief. Net als alle andere Samyang lenzen heeft dit model geen autofocus. De bouwkwaliteit is dik in orde, wel is het objectief fors van formaat met een filterdiameter van 77 mm. Scherpte in het centrum is prima, in de hoeken wat minder maar nog steeds goed. Maximale scherpte wordt bij f/4 bereikt. De hoeveelheid CA is beperkt. Vervorming is er wel, als dat niet uniek voor een groothoekobjectief. Vignettering is op grotere diafragma's goed te merken, maar bij een lichtsterk APS-C objectief met deze brandpuntsafstand is dat ook geen verrassing. Een duidelijk minder punt is de hoeveelheid flare, bij het werken tegen de zon in duikt dit snel op. Alles bij elkaar is het voor de prijs een prima objectief.
pricewatch: Samyang Optics 16mm f/2.0 Nikon F (AE)
« · ^
Nikon AF 18mm f/2.8 D
Eigenlijk geldt hiervoor vrijwel hetzelfde als de 14mm 2.8. Te duur om aan te schaffen tenzij je echt helemaal leip bent van ultieme kwaliteit op prime/groothoek gebied. Op APS-C valt het wel tegen eigenlijk, zo'n 24mm, maar toch een bijzonder leuke groothoek.
pricewatch: Nikon AF 18mm f/2.8 D
« · ^
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art
Sigma had zelf al jarenlang een 20mm f/1.8 lens in het assortiment en er was ook al vele jaren een Leica 21mm f/1.4. Sigma vond het tijd om de oude 20/1.8 te vervangen en meteen de titel "wijdste f/1.4 fullframe lens" op te eisen. Mits deze lens goed presteert, is het de ultieme melkweg lens. Wijd genoeg om de hele melkweg in beeld te krijgen en lichtsterk genoeg om dit te doen zonder speciale apparatuur, hoge iso-waardes en star trails. De bouwkwaliteit is zoals met alle Sigma Art lenzen dik in orde en de focussnelheid is goed. Centrum- en randscherpte zijn vanaf f/1.4 al heel netjes, maar voor goede hoekscherpte is afstoppen naar f/2 nodig. CA is goed onder controle en vervorming is voor een uwa niet slecht (zeker vergeleken met sommige zoomlenzen). Coma is helaas voor de astrofotografen in de hoeken niet goed onder controle. Afstoppen naar f/2.8 is dan eigenlijk wel nodig daarvoor. Ook om vignetting tegen te gaan moet er flink worden afgestopt. Dit objectief is, net zoals zijn 20/1.8 voorganger, ook flink gevoelig voor flares.
Dit is niet de lens waar astrofotografen op gehoopt hadden, maar misschien was dat ook wel te hoog gegrepen. Afgezien van wat zwakke punten is deze lens zijn Art label wel waardig en presteert zeer goed.
pricewatch: Sigma 20mm F1.4 DG HSM Art (Nikon F)
« · ^
Nikkor AF-S 20mm f/1.8G ED
Deze Nikon heeft eigenlijk maar 1 concurrent: de Sigma 20/1.8. De Nikon doet het qua scherpte prima. Centrumscherpte is wide-open eigenlijk al heel goed, de hoeken doen het wide-open niet zo geweldig, maar dat is ook niet echt te verwachten van zo'n lens. Met wat afstoppen worden de hoeken goed bruikbaar. CA is zeer goed onder controle. De vervorming is voor een dergelijke wijde lens ook behoorlijk beperkt. Vignetting is wide-open wel flink, met afstoppen tot f/2.8 wordt het al een stuk beter. De lens is ook nogal flare gevoelig, zelfs als de lichtbron ver buiten beeld is en het wordt met afstoppen alleen maar erger. Niet de beste wide-angle lens, maar scoort natuurlijk wel hoge ogen vanwege zijn lichtsterkte.
pricewatch: Nikon AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ED
« · ^
Sigma 20mm f/1.8 EX DG Aspherical RF
Deze wijde Sigma was vrij uniek dankzij lichtsterkte in vergelijking met andere 20mm lenzen. De bouw is goed dankzij de EX-afwerking, wel wat groot, maar voelt goed in balans op een Full Frame camera waar deze lens vaak voor gekocht wordt. De centrumscherpte wide-open is redelijk goed, de randen zijn tot f/2.8 een stuk minder, mede dankzij de bijna fisheye-achtige vervorming. Aangezien je voor landschappen toch f/8 of kleiner gebruikt, is dit niet zo'n euvel. Vignetting wide-open op Full-Frame is samen met de flare-gevoeligheid een behoorlijk probleem. De focusmotor is niet ultrasoon, dus wat hoorbaarder, maar zeker niet langzaam. Het wisselen van auto focus naar manueel focus gaat via een dubbel systeem van zowel een schakelaar als de focusring naar achteren klikken.
Het is vooral een lens die wide-open een apart effect geeft voor een groothoek: kleine DoF. Als alternatief is de Nikon 20mm f/1.8 G een heel wat betere lens. Stukken scherper op grote diafragma's (wel nog redelijk zwak in de hoeken), maar kost ook weer iets meer.
Sigma heeft ook nog een 20mm f/1.4 Art in zijn assortiment en deze presteert optisch op alle vlakken een stuk beter. De prijs ligt ook wel wat hoger, maar dat maakt de 20/1.4 wel waar en is nog 2/3 stop lichtsterker.
pricewatch: Sigma 20mm F1.8 EX ASP DG DF RF (Nikon)
« · ^
Samyang Optics 20mm f/1.8 ED AS UMC
Op het moment van schrijven is er weinig bekend over deze lens. Er is wel mtf-grafiek door Samyang vrijgegeven en die ziet er niet beroerd uit, maar die van de Sigma 20/1.4 ziet er beter uit.
pricewatch: Samyang Optics 20mm F1.8 ED AS UMC (Nikon F)
« · ^
Nikon AF Nikkor 20mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 30mm equivalent. 12 lenzen in 9 groepen zorgen voor een totaal gewicht van 270 gram. Dit objectief heeft een minimale focusafstand van 25 cm. De filtermaat is 62mm.
pricewatch: Nikon AF 20mm f/2.8D AF
« · ^
Carl Zeiss Distagon 21mm f/2.8
2 stops trager dan de Nikon 24mm f/1.4, een heel stuk minder wijd dan de 14mm f/2.8, geen autofocus en de prijs is nu ook niet bepaald laag te noemen. En toch heeft deze lens een aardige hoeveelheid fans en wel hierom: wijd open is deze lens van hoek tot hoek scherp en vol contrast. De kleuren zijn netjes en de chromatische aberratie blijft zeer goed binnen de perken. Flare-vrij is deze lens niet, maar de flares zijn vooral flink afgestopt erg aantrekkelijk te noemen.
De filtermaat van 82mm is niet echt klein, maar dat zie je bij meer lenzen in dit bereik.
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 21mm F/2.8 ZF.2 Nikon
« · ^
Zeiss Milvus 21mm f/2.8
Voor de optische prestaties zie Carl Zeiss Distagon 21mm f/2.8
De Milvus uitvoering van deze lens heeft een andere behuizing die weathersealing bevat, maar verder vooral ook groter en zwaarder is.
pricewatch: Zeiss Milvus 2.8/21 (Nikon F)
« · ^
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM Art
Ook deze Sigma is stevig gebouwd met een zeer herkenbaar gebruik van kleuren en materialen. De autofocus werkt relatief traag maar wel nauwkeurig. Qua scherpte is de Sigma op grote diafragma's een heel stuk beter dan de concurrentie (Nikon, Canon en Samyang). Met afstoppen naar f/2.8 zijn de verschillen ver weg, maar de Sigma blijft zich qua hoekscherpte bij verder afstoppen verbeteren en de Canon nauwelijks (Nikon en Samyang vergelijkbaar maar minder dan de Sigma). CA is op grote diafragma's beter dan de Nikon en Canon. Vervorming is nagenoeg gelijk aan de Canon en een zeer net resultaat voor een lens met deze beeldhoek. Qua coma is de Sigma net zo slecht in de hoeken als de concurrentie helaas. Vignettering is heftig op f/1.4 fullframe, maar nog altijd een stop beter dan de Canon. Wel minder goed dan de Nikon en gelijkwaardig aan de Samyang. Qua flares doet de Sigma het behoorlijk, iets minder dan de Canon en iets beter dan de Nikon. Gezien de prijs van de Sigma is het eigenlijk een no-brainer, tenzij autofocussnelheid echt een issue is.
Enkel de Canonmount staat in de pw:
pricewatch: Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art (Canon)
« · ^
Nikon AF Nikkor 24mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 36mm equivalent. Nadeel als 35mm vervanger is de beperkte lichtsterkte van slechts f/2.8.
9 lenzen in 9 groepen met een minimale focusafstand van 30cm, 64.5mm in diameter bij een lengte van 46mm. Dit resulteert in een gewicht van 270 gram. De lens heeft een filtermaat van 52mm.
pricewatch: Nikon AF 24mm f/2.8D AF
« · ^
Nikon AF-S 24mm f/1.4G ED N
Groothoek prime met een diafragma van f/1.4. Je kunt dit objectief zien als de opvolger van de 28 f/1.4D die in 2006 uit productie gegaan is. De prijsstelling (nieuwprijs) van deze 24mm ligt een fractie hoger. De lens is scherp, maar op f/1.4 een tikje soft (wat niet verwonderlijk is), wat prima op te vangen is met goede sharpening algoritmes in je post-processing.
12 elementen in 10 groepen (met twee elementen van ED-glas, twee asferische objectiefelementen en enkele objectiefelementen met Nano Crystal-coating). 9 afgeronde diafragma lamellen, een filtermaat van 77mm en een korste scherpstelafstand van 24 cm. Dit alles resulteert in een brok glas van 620 gram.
pricewatch: Nikon AF-S 24mm f/1.4G ED
« · ^
Samyang 24mm f/1.4 ED AS UMC
Samyang concurreert met deze lens wederom met een top Nikonlens en ook weer doet de lens niet of nauwelijks onder voor de veel duurdere concurrentie. Wijd open is de scherpte redelijk, maar wel evenwichtig, waarbij de randen niet zo heel ver op de centrumscherpte achter lopen. Afstoppen naar f/4-f/5.6 levert de beste scherpte. Vignetting is beduidend meer dan bij de Nikon 24/1.4 aanwezig, maar CA is weer minder aanwezig. Vervorming is wel wat flink, maar deze is makkelijker te corrigeren dan die van de Samyang 14mm f/2.8.
Net zoals alle Samyangs is ook deze lens manueel, zowel met focussen als met diafragma instellen.
Momenteel nog geen pricewatch vermelding
« · ^
AF-S Nikkor 24mm f/1.8G ED
Dit is een redelijk flinke lens, maar relatief licht. De bouw voelt verder solide genoeg aan. Op f/1.8 en f/2 is de lens prima bruikbaar qua centrumscherpte, maar de hoeken blijven achter. Op f/2.8 schiet de scherpte over het hele beeld enorm omhoog en kan de lens zich qua algehele scherpte meten met de Sigma 24mm f/1.4 en zelfs hier en daar overtreffen. CA is goed onder controle, maar de vervorming laat te wensen over. Coma is op aps-c een non-issue, maar op fullframe is het nadrukkelijk aanwezig in de hoeken. Vignettering is flink aanwezig, maar niet veel slechter dan een naar f/2 afgestopte Sigma 24/1.4. Flares kunnen onder bepaalde hoeken het beeld behoorlijk verstoren helaas. De autofocus werkt niet echt snel, maar wel accuraat.
Over het algemeen presteert deze lens prima en is op veel vlakken zelfs beter dan zijn lichtsterkere broer, maar redelijk gelijk aan de Sigma 24/1.4. En dat is dan ook meteen het grootste probleem voor deze lens, aangezien die Sigma net zo duur is, maar wel 2/3 stop lichtsterk is. De Nikon heeft dan wel een heel wat lager gewicht.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED
« · ^
Sigma 24mm f/1.8 EX ASP DG DF Macro
Deze Sigma is inmiddels opgevolgd door de f/1.4 Art. Kom je met een standaardzoom wat lichtsterkte te kort, dan kan dit een interessant objectief voor je zijn. Wijdopen is de scherpte niet je van het en pas vanaf f/2.8 op orde; soms is zelfs het centrum niet scherp. Bij een crop-camera verbetert de hoekscherpte, maar hier koop je geen f/1.8 voor natuurlijk. Het objectief focust niet razendsnel, maar helaas zijn er veel exemplarische verschillen in nauwkeurigheid van de AF. Vignettering is redelijk op orde. Toch zal menigeen wat langer doorsparen om de lichtsterkere Art-variant van deze lens te bemachtigen. En eerlijk gezegd is dat volkomen te rechtvaardigen.
« · ^
Carl Zeiss Distagon T* 25mm f/2
Een stop trager dan de 24/1.4 concurrentie en dat schept verwachtingen over de optische eigenschappen. Helaas kan de Zeiss 25mm f/2 die niet allemaal waarmaken. De sterke punten zijn centrumscherpte, weinig CA en flare-ongevoelig. Vignettering is flink (vooral voor een lens die een stop minder lichtsterk is) en de randscherpte houd niet over. Al met al geen slechte lens, maar gezien de prijs en f/2 moet je wel heel erg veel geven om de "Zeiss look".
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* 2/25 ZF.2 (Nikon F)
« · ^
Nikon AF 28mm f/1.4 D ASP RF
Een zeer snel groothoek objectief welke volgens Nikon zeer geschikt is voor landschappen en slecht verlichte
onderwerpen.
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED
Nikon had al eerder een 28mm f/1.4 in huis, maar deze was hard aan vervanging toe. 28mm lenzen zijn wat minder populair dan 24mm en 35mm lenzen, wat het aantal concurrenten beperkt maakt. Vergeleken met de astronomisch dure Otus, is deze Nikon bijna een koopje. Bijna... Qua scherpte kan de Nikon zeer goed meekomen met de Zeiss en is in het centrum zeer scherp. De randen en hoeken hebben wat afstoppen nodig, maar niets om over te klagen. Longitudinale chromatische aberratie is ook bij deze lichtsterke Nikon lens een behoorlijk probleem. Vervorming is zeer goed onder controle en bijna afwezig. Coma is helaas minder goed onder controle (de Zeiss doet het op dit vlak wat beter), wat jammerlijk is voor de astrofotografen onder ons. Vignettering is redelijk aanwezig, maar minder dan de monsterlijke Zeiss Otus, wat opzich wel een prestatie is. Met redelijk wat glas in deze lens zou je verwachten dat deze lens redelijk wat flares produceert, maar dat blijkt helemaal niet het geval te zijn. Beelden blijven contrastrijk, ook al is de zon in beeld. Zwak punt is de focussnelheid van deze lens. Neem dus de tijd voor je shot.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED
« · ^
Zeiss Otus 28mm f/1.4
Er zat een wide-angle Otus aan te komen en dit is hem geworden. 15cm lang, 1,39kg zwaar en een filtermaat van 95mm. Als je met de vorige Otussen nog niet door had, wat voor lenzen je krijgt als je ingenieurs hun gang laat gaan bij het ontwerpen van een compromisloze lens, dan heb je dat zeker wel bij deze. De scherpte is wide open al erg goed, al kunnen de hoeken nog wel wat afstoppen gebruiken voor het beste resultaat (vooral op korte afstanden). CA is eigenlijk totaal geen issue en ook vignettering en vervorming zijn zeer beperkt voor een dergelijke wijde en lichtsterke lens. Bokeh is over het algemeen goed, maar bij highlights in de niet al te verre achtergrond is het wat nerveus. In vergelijking met de concurrentie kan alleen de Sigma 24mm f/1.4 redelijk meekomen, maar eigenlijk is de Otus toch op een aantal vlakken echt de meerdere. Zij het met een hele flinke prijs en massa.
pricewatch: Zeiss Otus 1.4/28 (Nikon F)
Nog geen prijs in de pw, maar elders voor €4575 te koop
« · ^
Nikon AF-S 28mm f/1.8G
Nikon heeft met de 28mm f/1.8G een mooie serie aan f/1.8G prime-lenzen op de markt gezet. Hiervoor werden de 50mm f/1.8G en 85mm f/1.8G geïntroduceerd. In tegenstelling tot deze lenzen, die een upgrade betreffen van oudere AF-D lenzen, is dit een lens die geen voorganger kent bij Nikon. De lens is door dezelfde persoon ontworpen als de 24mm f/1.4G en bevat veel van de moderne ingrediënten die Nikon op lenzen kan toepassen: silent wave AF, nano crystal coating (tegen flare en ghosting) en 2 aspherical elementen. De 28mm f/1.8G voelt erg degelijk aan. Het eerste dat opvalt is het gewicht; de lens voelt net als de 50mm f/1.8G enorm licht in de handen. Dit kan erg prettig zijn als je de lens voor reizen wilt gebruiken. Verdiend de lens het gouden randje dat Nikon gegeven heeft? Kijkend naar de scherpte, bokeh, AF-snelheid, bouwkwaliteit, gewicht en de prijs is dit zeker het geval. De lens heeft een tikkeltje last van vignetting, maar in veel gevallen geeft dit een goede sfeer aan de foto. En anders kun je dit altijd corrigeren in post-processing. Ben je in het bezit van een FX-camera en heb je al goede ervaringen met de 50/1.8G en/of 85/1.8G, dan kun je met een gerust hart de 28/1.8G in je collectie halen. Voor DX-gebruikers is de 35/1.8G een alternatief.
pricewatch: Nikon AF-S Nikkor 28mm f/1.8G
« · ^
Nikon AF Nikkor 28mm f/2.8D
Groothoek objectief uit de serie die bestaat uit de 20mm, 24mm en de 28mm f/2.8 lenzen. Qua scherpte en vervorming scoren ze best goed, echter blijven het verouderde ontwerpen. Ze presteren dan kwalitatief ook minder goed dan de modernere 17-35 f/2.8 Zoom lens, wel bieden ze als grote voordeel dat ze een stuk kleiner en lichter zijn dan de eerder genoemde 17-35. Op DX formaat geeft deze lens een 42mm equivalent. Nadeel als 42mm vervanger is de beperkte lichtsterkte van slechts f/2.8.
6 lenzen in 6 groepen, in een pakket van 65 x 44.5mm. Dit zorgt voor een gewicht van 205 gram. De lens heeft een minimale focusafstand van 25cm en een filtermaat van 52mm.
pricewatch: Nikon AF 28mm f/2.8 D
« · ^
Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM APS-c
Sigma was met de 30mm f/1.4 HSM de eerste die een lichtsterke prime maakte met ingebouwde AF-motor (HSM), wat goed nieuws is voor de D40/x/60 gebruikers. Doordat 30mm op de DX-sensor de oude vertrouwde standaardnorm van 50mm benadert, is dit objectief dus wat decennialang de 50mm voor filmfotagrafie was. Het is een vrij grote, robuuste lens (EX-serie). Helaas is de prijs dusdanig dat voor de D40/x/60 bezitters de aanschaf nog wel voor hoofdbrekens zal zorgen; dit objectief kost meer dan de twee kitlenzen voor deze camera's samen. Desalniettemin een zeer welkome aanvulling in de (met minder lichtsterke zooms gevulde) lenzentas en vooralsnog de enige prime met deze brandpuntsafstand met een AF-motor.
pricewatch: Sigma 30mm f1.4 EX DC HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM Art APS-c
Deze vernieuwde versie zit niet alleen in een nieuw jasje, maar is optisch ook nog wat aangepakt. Vooral randscherpte is er op vooruit gegaan en voor wie een redelijk goedkope lichtsterke standaard prime voor aps-c zoekt, kun je eigenlijk niet om deze Sigma heen. Deze lens heeft ook nog een leuke gimmick: hij is geschikt voor full frame. Niet alleen past ie op een full frame (zoals alle aps-c Sigma's doen), maar weet ook nog het volledige beeld te vullen zonder enorme vignettering.
pricewatch: Sigma 30mm F1.4 DC HSM Art (Nikon)
« · ^
Nikon AF-S 35mm f/1.4G
Met de introductie van dit objectief heeft Nikon een klein gat in hun line-up gevuld. Er was namelijk nog geen zeer snelle 35mm prime met autofocus beschikbaar van hun hand. De scherpte van deze lens is op grote diafragma's eigenlijk ver onder de maat (ook centrumscherpte). Bij flink afstoppen wordt de lens wel heel scherp, maar daar koop je geen f/1.4 lens voor. CA is niet goed gecorrigeerd (zowel longitudinaal als lateraal). Vignetting is behoorlijk aanwezig, maar niet meer dan de concurrentie. De nieuwe nano coating doet goed zijn werk om flares uit de foto's te houden. De focussnelheid is matig, maar de focus is wel accuraat.
pricewatch: Nikon AF-S 35mm f1.4G
« · ^
Nikkor AF-S 35mm f/1.8G ED
De FX uitvoering van de immens populaire Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G. De centrumscherpte is prima, maar breekt geen records. De randen zijn matig en voor redelijke scherpte moet er flink afgestopt worden. Vergeleken met bijvoorbeeld de Sigma 35/1.4 is deze lens echt van een mindere klasse.
Er is wel redelijk wat CA aanwezig, maar scoort beter dan bijvoorbeeld de Nikon 35/1.4G. Vignetting op fullframe en coma zijn voornamelijk op FX behoorlijk storend. De autofocus is snel en nauwkeurig.
Al met al een redelijk goede lens die een heel stuk minder kost dan de 35/1.4G en ook dan de Sigma 35/1.4. Al presteert de Sigma wel een heel stuk beter en is een stukje lichtsterker.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED
« · ^
Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G APS-c
Dit goedkope objectief is de 50mm van het Nikon DX formaat. Het heeft een snelle autofocus en een groot maximaal diafragma. Bokeh van het 7 bladige afgerond diafragma is matig (uitkijken wat er op de achtergrond van de foto bevind), en wijd open valt er een beetje vignetering te bespeuren. Door het diafragma naar f/4 dicht te knijpen is daar nagenoeg niks meer van te zien. Het objectief is vanaf f/1.8 al zeer scherp van rand tot rand, en bereikt hierin haar top op f/4. Contrast is matig en de hoeveelheid CA is iets meer dan die op 50mm objectieven.
De filtervatting is 52mm, en het objectief kan zonder vigneterings problemen dikke filters aan. Ondanks de minpunten toch een aanrader voor de DX zoom-enthousiast die ook primes wil uitproberen.
pricewatch: Nikon AF-S DX 35mm f/1.8G
« · ^
Nikon AF NIKKOR 35mm f/2D
De huidige 35/2 gaat alweer een tijdje mee. De lens is stevig en solide gebouwd en kan de rol van een standaard-lens vervullen op DX, of een moderate wide-angle op FX. Dankzij de korte focusslag stelt de lens lekker snel scherp.
De performance van de lens is exact zoals je het zou verwachten van een conservatieve prime, niet spectaculair, maar er valt ook niets tegen in te brengen. Wide-open doet hij het al goed, en een paar stops geknepen geeft deze lens een heel mooi resultaat.
De hoeken doen het wide-open qua scherpte wel wat minder dan het centrum, maar dit is op DX geen enkel probleem.
pricewatch: Nikon AF 35mm f/2D AF
« · ^
Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC AE
Relatief goedkope groothoek prime die mede dankzij het grote diafragma van 1.4 erg populair is. Samyang biedt erg veel waar voor hun geld en optisch zijn ze gewoon goed. Nadeel kan wezen dat autofocus ontbreekt. Voordeel is uiteraard de al eerder genoemde prijs, 420 euro is ongeveer 700 euro minder dan de 35L van Canon en zelfs 1000 euro met de Nikon AF-S 35mm f/1.4G . Deze doet gemiddeld genomen niet onder voor de Nikon of Canon variant, maar die hebben autofocus. Of je dat het geld waard is moet je zelf beslissen. Mensen met een APS-C camera kunnen ook nog kijken naar de Sigma 30/1.4, deze iets ongeveer 380 euro en heeft wel autofocus
pricewatch: Samyang Optics 35mm f/1.4 ED AS UMC AE (Nikon)
« · ^
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
De Sigma 50mm f/1.4 en 85mm f/1.4 waren geduchte concurrenten voor de Nikon tegenhangers, maar konden nog niet direct potten breken. Met de 35/1.4 wil Sigma zichzelf qua prestaties boven de Nikon plaatsen en ook nog eens een stuk goedkoper. Maar is deze lens dan ook beter? Jazeker, dat is ie op meerdere fronten. Scherpte op f/1.4 is veel beter dan de concurrentie, welke alleen in de buurt kan komen door flink af te stoppen. CA is veel beter onder controle, net als vervorming, en coma. Vignetting is nagenoeg gelijk en AF is ook qua snelheid en nauwkeurigheid gelijk aan de Nikon. Het enige puntje waarop de concurrentie beter scoort is flares, maar het is slechts een klein verschil en ook hier doet de Sigma het heel netjes.
pricewatch: Sigma 35mm F1.4 DG HSM (Nikon)
« · ^
Tamron SP 35mm f/1.8 VC USD
Deze Tamron en zijn iets grotere broertje (45mm f/1.8) zijn in een gat gestapt wat Sigma open liet met hun 35mm en 50mm f/1.4 Art lenzen: premium f/1.8 lenzen. Door ook nog 3 stops (getest) stabilisatie en weathersealing toe te voegen, heeft Tamron een prima lens op de markt gebracht. De bouwkwaliteit is erg goed en er wordt ook netjes een zonnekap meegeleverd. Qua scherpte breekt de Tamron geen records, maar levert wel hele nette prestaties aan de randen en in de hoeken en dat al op f/1.8. CA is prima onder controle, al doet de Sigma 35/1.4 dit nog een stukje beter. Vervorming en vignettering zijn weer beter onder controle dan de concurrentie. Autofocus is nauwkeurig, maar redelijk traag. Ander minpuntje is de flare-gevoeligheid, welke echt flink is.
Kortom: op de meeste vlakken scoort de Tamron een (stuk) beter dan de Nikon 35mm f/1.8G, maar vergeleken met de Sigma komt de Tamron toch een paar keer te kort. Maar de Sigma is dan ook een stukje duurder, groter en zwaarder door zijn f/1.4.
pricewatch: Tamron SP 35mm f/1.8 VC USD (Nikon)
« · ^
Carl Zeiss Distagon 35mm f/2
Qua scherpte is deze Zeiss geen hoogvlieger, maar kan goed meekomen met modernere lenzen zoals de Nikon 35mm f/1.8 G. Vervorming is redelijk aanwezig voor een niet zo'n wijde lens, maar vignettering is wel flink aanwezig. Laterale CA is het zwakste punt van deze lens, want daar heeft deze lens op ieder diafragma veel last van, maar i.t.t. de Nikon 35/1.8G heeft de Zeiss geen last van longitudinale CA. Wat maakt deze lens bijzonder? Want je levert autofocus in en je krijgt er qua optiek niet veel voor terug. Deze lens heeft zoals wel meer Zeiss lenzen een bepaalde rendering waardoor je onderwerp meer uit het beeld lijkt te springen. Als je dat niet zo ziet in de foto's, kun je deze lens beter laten liggen en gaan voor een autofocus 35mm lens.
pricewatch: Carl Zeiss Distagon T* Distagon T* 35mm f/2
« · ^
Zeiss Milvus 35mm f/2
Voor de optische prestaties zie Carl Zeiss Distagon 35mm f/2.
De Milvus uitvoering van deze lens heeft een andere behuizing die weathersealing bevat, maar verder vooral ook groter en zwaarder is.
pricewatch: Zeiss Milvus 2.0/35 (Nikon F)
« · ^
Tamron SP 45mm f/1.8 VC USD
Net zoals zijn kleine broertje (35mm f/1.8) heeft deze Tamron 3 stops stabilisatie en weathersealing aan boord. De concurrentie heeft dit niet, maar dat maakt het bestaansrecht van deze lens nog niet meteen duidelijk. Qua centrumscherpte kan de Tamron niet meekomen met de Sigma 50/1.4 Art, maar wel met de klassieke ontwerpen van de Nikon 50mm f/1.8G en Canon 50mm f/1.8 STM. Als we kijken naar randscherpte dan zijn de verschillen groter in zowel positieve als negatieve zin. De Tamron levert echt betere prestaties dan de Nikon en Canon f/1.8 lenzen, maar de Sigma is van een andere orde. CA is minder goed onder controle als bij de concurrentie, maar vervorming is vooral op fullframe minder groot als bij de concurrentie... behalve dan de Sigma die eigenlijk helemaal geen vervorming heeft. Vignettering is ook beter dan bij Canon en Nikon en flare-gevoeligheid is vergelijkbaar. Autofocus is net zoals met de Tamron 35/1.8 relatief traag. Kortom: deze lens van Tamron is een hele goed lens en presteert echt beter op veel vlakken die er toe doen voor veel fotografen dan de klassieke f/1.8 lenzen van de concurrentie. Maar tenzij je een heel strak budget hebt wat niet meer toelaat, of je wil graag stabilisatie, dan kies je voor deze Tamron, maar anders kun je beter gaan voor de Sigma 50mm f/1.4 Art
pricewatch: Tamron SP AF 45mm f/1.8 VC USD (Nikon)
« · ^
Carl Zeiss Planar T* 50mm f/1.4
Dit is een stevige manual focus metalen objectief met metalen banjonet. De metalen zonnekap voelt degelijk en solide aan. Handmatig scherpstellen verloopt gladjes van 0,45 cm naar oneindig in driekwart van een volle rotatie.
Qua beeld is hij nagenoeg hetzelfde als de nikkor 50mm AF-D, maar bokeh is net wat mooier dan de 50mm AF-D, hetzelfde als bij de 50mm AF-S, omdat de eerste maar 7 diafragmabladen heeft en de laatste ook 9 stuks bezit.
De scherpte van het objectief is goed op volle opening, maar vanaf f/2 is hij extreem scherp en bij f/4 is zijn 'sweet spot'. Het objectief is vrij ongevoelig voor flare, heeft toch wel enigzins last van CA, Hij bevat ongeveer dezelfde tonvorming als de meeste 50mm f/1.4 objectieven.
pricewatch: Carl Zeiss Planar T* ZF.2 50mm F/1.4 Planar T*
« · ^
Zeiss Milvus 50mm f/1.4
Voor dit objectief heeft Zeiss een ander optisch ontwerp gekozen dan de oude Planar 50mm f/1.4. Het ontwerp met zijn 10 elementen in 8 groepen zit complexiteit eigenlijk tussen de klassieke dubbel Gauss 50mm en de moderne retrofocus 50mm, zoals de Otus 55/1.4 en Sigma 50 Art, in. Het gewicht van de lens is in ieder geval flink toegenomen tot 920gram. Bouwkwaliteit hoef je je geen zorgen over te maken bij Zeiss, want die is uitstekend. De centrumscherpte van deze lens is goed, maar breekt geen records. Maar daar staat wel een rand en hoekscherpte tegenover die je zowel bij de Otus als de Sigma terugvindt! CA is goed onder controle en vergelijkbaar met de Otus en Sigma. Vervorming en vignettering zijn wel meer aanwezig dan bij de concurrentie. Coma is wel weer vergelijkbaar, al doet de Sigma het op f/2 wel beter dan de Milvus en Otus. Flare-onderdrukking is zeer indrukwekkend en je moet heel erg je best doen wil je flares of contrastverlies met deze lens in je foto's krijgen. Voor wie een 50mm f/1.4 zoekt, was er al veel keuze, maar nu is er nog een geduchte concurrent bij. De oude Planar 50mm f/1.4 was eigenlijk vooral op kleine diafragma's goed. Deze lens is op alle diafragma's zeer goed te vergelijken met de Sigma 50 Art voor een iets hogere prijs. Qua bokeh heeft de Milvus een streepje voor op de Sigma, maar je levert uiteraard wel autofocus in.
pricewatch: Zeiss Milvus 1.4/50 (Nikon F)
« · ^
Nikon AF NIKKOR 50mm f/1.8D
Dit is de goedkoopste nikkor prime op de markt en erg geliefd bij fotografen. Hij is licht en bijna geheel van plastic, met een metalen mount. Hij wordt geleverd zonder zonnekap. AF gebeurt via een externe motor. Zijn 'broer', de f/1.4 is iets scherper op f/1.8 dan dit objectief, maar tegen f/4 is er geen verschil meer te zien tussen de twee. De f/1.4 heeft ook meer contrast en (bij de AF-S versie) een mooiere bokeh. Dit objectief heeft 7 rechte diafragmabladen (hetzelfde aantal en vorm als de 1.4 AF-D) tegen 9 afgeronde van de nieuwe AF-S f/1.4
pricewatch: Nikon AF 50mm f/1.8D AF
« · ^
Nikon AF-S 50mm f/1.8G
In april 2011 werd deze full-frame lens onverwacht aangekondigd door Nikon. Hiervoor had Nikon al de 50mm f/1.4G in het assortiment. Dit is voor velen dan ook de meest geschikte kandidaat om deze lens mee te vergelijken, ondanks dat de Nikon 50mm f/1.4G een 2/3e stop snellere diafragma heeft. De Nikon 50mm f/1.8G is met een prijskaartje net onder de 200 euro ongeveer 100-150 euro goedkoper dan de f/1.4G variant. Afgestopt naar f/5.6 kun je qua scherpte eigenlijk geen verschil zien tussen de f/1.4G en f/1.8G, deze is bij beide lenzen uitstekend. Maar de meesten zullen deze lens kopen voor het grote diafragma. De bokeh is op f/1.8G erg goed te noemen, volgens velen doet deze niet onder van de f/1.4G. Waar deze lens in uitblinkt ten opzichte van de f/1.4G is de focussnelheid en de scherpte wide-open. De f/1.4G is merkbaar trager in AF en softer wide-open. Voor dit bedrag kun je de 50mm f/1.8G eigenlijk niet laten liggen!
pricewatch: Nikon AF-S 50mm f/1.8G
« · ^
Nikon AF Nikkor 50mm f/1.4D
Inmiddels is deze lens opgevolgd door de AF-S Nikkor 50mm f/1.4G. Dit objectief is het grotere broertje van de plastic fantastic 50mm f/1.8D maar heeft een 2/3e stop groter diafragma, wat deze lens ideaal maakt voor korte scherptedieptes en fotograferen met weinig licht. Optisch is hij ook beter dan zijn kleine broertje. Op DX-formaat is dit een fijne portretlens en kun je zien als tegenhanger voor de 85mm f/1.8D op fullframe (resulteert in nagenoeg dezelfde korte dof).
Het objectief bestaat uit 7 lenzen in 6 groepen, welke samen voor een gewicht zorgen van 230 gram. De filtermaat is 52mm en kortste scherpstelafstand is 45cm.
pricewatch: Nikon AF 50mm f/1.4D AF
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
De nieuwste standaard-prime van Nikon voor FX camera's.
Deze lens wordt een lichte tele-lens op DX bodies.
Dit is de eerste versie van de 50/1.4 met een AF-S motor en zonder diafragma-ring, hierdoor is de autofocus van de lens nauwkeurig en stil.
De lens wordt geleverd met een hard-plastic zonnekap, die vrij stevig is en goed zijn werk doet.
De scherpte en hoekscherpte is extreem goed wanneer de lens een paar stops geknepen wordt, maar ook wide-open is deze lens zeer bruikbaar met een goede edge-performance op FX.
Zoals gebruikelijk met snelle primes is er wel fors wat vignetting aanwezig wide-open maar deze verdwijnt snel.
pricewatch: Nikon AF-S 50mm f/1.4G
« · ^
Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM
Ook de 50mm van Sigma kreeg de HSM-treatment én een tamelijk revolutionair ontwerp. De lens is twee keer zo groot en zo zwaar als de Nikkor AF 50mm f/1.4 prime. Het objectief krijgt hele positieve reviews en werkt ook op FF. Wederom zal de prijs voor velen een struikelblok zijn, aangezien je voor net iets meer dan €100 al een Nikkor AF 50mm f/1.8 prime hebt en ook de Nikkor AF 50mm f/1.4 nog steeds een stuk goedkoper is. Juist de doelgroep die de HSM nodig heeft (D40/x/60-bezitters) zullen de 350 euro voor dit objectief niet snel op tafel leggen. Zeker met de komst van de goedkopere Nikkor AF-S 50mm is de vraag hoeveel toekomst deze op zich uitstekende Sigma met F-mount heeft.
pricewatch: Sigma 50mm f1.4 EX DG HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art
De oude Sigma 50mm f/1.4 HSM was toen hij uitkwam eigenlijk 1 van de beste in zijn soort. Maar toen kwam Zeiss met de aankondiging van de Otus 55/1.4. Deze maakte gebruik van een retrofocus ontwerp, dit in tegenstelling tot het gangbare double gauss ontwerp. Waarschijnlijk niet geheel toevallig bracht Sigma niet veel later deze 50mm f/1.4 Art ,et retrofocus ontwerp uit. Groot, lomp en ragscherp zijn zo'n beetje de eigenschappen van deze lens, welke een kwart van de Otus kost en bijna net zo goed presteert. Al vanaf f/1.4 is de scherpte van hoek tot hoek zeer goed en wordt met afstoppen nog beter. CA en vignetting zijn goed onder controle en de vervorming is nagenoeg 0. De bokeh is helaas onder sommige omstandigheden wat minder smooth dan van zijn voorganger en de Otus. De lens is zeker niet goedkoop, maar door de prestaties is hij zijn prijs meer dan waard.
product: Sigma 50mm F1.4 DG HSM Art
« · ^
Samyang 50mm f/1.4 UMC
Na al het 50mm geweld van afgelopen jaar, kon Samyang niet achterblijven en heeft zijn eerste 50mm lens geproduceerd. De scherpte van deze 50mm f/1.4 is vergelijkbaar met de oude Sigma EX 50/1.4 HSM, maar kan zich niet meten met de nieuwe Sigma 50/1.4 Art en Zeiss Otus (welke ook wel een stuk duurder zijn).
CA is redelijk onder controle, maar vignetting, flare-vorming en vervorming zijn zwakke punten van deze lens.
Eigenlijk is in deze prijsklasse de oude Sigma EX 50/1.4 een betere keuze vanwege het hebben van autofocus.
Momenteel alleen een pricewatch vermelding van de Cine-versie
« · ^
Carl Zeiss Makro Planar 50mm f/2
Kleine broer van de MP 100/2, maar heeft duidelijk hetzelfde DNA: veel contrast en scherpte wideopen. De bokeh is niet onaardig en de lens heeft ook wel de Zeiss tekening. Deze lens is iets minder goed dan zijn grote broer, maar voor wie graag een wat minder lange lens wil hebben, is dit een hele mooie lens. Deze lens zou een mooie aanvulling zijn op een snelle 50mm lens (f/1.2 of f/1.4), omdat het karakter echt anders is.
pricewatch: Carl Zeiss ZF.2 Makro-Planar T* 50mm f/2
« · ^
Zeiss Milvus 50mm f/2 M
Voor de optische prestaties zie Carl Zeiss Makro Planar 50mm f/2 ZE
De Milvus uitvoering van deze lens heeft een andere behuizing die weathersealing bevat, maar verder vooral ook groter en zwaarder is.
pricewatch: Zeiss Milvus 2.0/50 (Nikon F)
« · ^
Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 Distagon T*
Wat als je als groep lensontwerpers de mogelijkheid krijgt om een lens te maken zonder compromissen? Dan krijg je de (eerste) Zeiss Otus lens. Het ontwerp wijkt totaal af van het standaard dubbel gauss ontwerp (bij Zeiss heet dit Planar) wat doorgaans gebruikt wordt voor 50mm slr lenzen. Er is gekozen voor een retrofocus ontwerp (Distagon) zodat alle aberraties optimaal worden gecorrigeerd.
En dat is in de praktijk te merken aan de werkelijk fantastische optische kwaliteiten. De minpunten afgezien van de prijs zijn het formaat/gewicht en toch nog redelijk wat vignetting.
pricewatch unsorted: Carl Zeiss Otus 55mm f/1.4 Distagon T* Nikon
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G
Je hebt lenzen die heel scherp zijn en optisch goed gecorrigeerd en je hebt lenzen met karakter. Deze Nikon hoort in de laatste categorie. Er is enorm veel gediscussieerd over de matige scherpte van deze lens, terwijl hij toch zo'n €1500 kost. Voor goede scherpte moet er heel flink afgestopt worden, maar daar heb je geen f/1.4 lens voor. Laterale CA is niet netjes gecorrigeerd, maar longitudinale CA zal geen problemen opleveren in de praktijk. Vervorming is aanwezig, maar niet echt storend. Er is weinig vignetting aanwezig, vooral vergeleken met de concurrentie. Flare-gevoeligheid is beperkt. De focussnelheid is niet echt groot en de nauwkeurigheid is onder bepaalde omstandigheden matig.
Wat maakt deze lens dan zo goed? De bokeh is mooi zacht, een stuk beter dan bijvoorbeeld de op alle andere vlakke veel betere Sigma 50/1.4 Art (welke iets meer dan de helft kost van deze lens). De Otus (welke het dubbele kost) heeft ook zo'n mooie zachte bokeh en presteert optisch uitstekend. Er is 1 directe concurrent voor deze Nikon. Een lens die optisch net wat beter is, maar veel minder kost en toch zo'n heerlijke zachte bokeh heeft: de Sigma EX 50mm f/1.4 HSM.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G
« · ^
Nikon AF Nikkor 85mm f/1.8D
Leuke dedicated beginners-portretlens voor weinig geld. Voldoende scherp (ook op F/1.8), goede flare prestaties (met bijgeleverde HN-23 metalen zonnekap), en razendsnelle autofocus door het backfocus design. Ook handmatig scherpstellen met deze lens werkt goed door de soepele ring. Autofocus is dan ook weer het grootste nadeel van deze lens, velen hebben namelijk de neiging om te frontfocusen. Dit kan gecorrigeerd worden in de semipro Nikon bodies. Ook heeft de lens relatief veel CA (zeker in de gebieden die onscherp zijn), en kan de bokeh wat onrustig gevonden worden.
De grootste concurrent is de Nikon 85 f/1.4 (bijnaam de cream-machine vanwege zijn waanzinnig mooie bokeh), die helaas wel een stuk duurder en zwaarder is.Het objectief heeft een kortste scherpstelafstand van 85cm (en is dus niet erg geschikt voor macro), en een filtermaat van 62mm.
pricewatch: Nikon AF 85mm f/1.8D AF
« · ^
Nikon AF NIKKOR 85mm f/1.4D IF
Dit is een solide gebouwd, metalen objectief zonder ingebouwde motor.
De scherpte van dit lichtsterke objectief is in het centrale gebied uitstekend, de uiterste hoeken wat zachter; maar omdat dit primair een portret objectief is, moet dat totaal geen probleem zijn, behalve voor de hoekfetisjist. Op f/2.8 komt hij goed tot zijn recht en is hij haarscherp. Een objectief is echter meer dan alleen scherpte; de kleuren en het contrast zijn mooi en hij heeft niet voor niets de bijnaam "the cream machine" gekregen van zijn eigenaren. De bokeh is boterzacht en oogt erg plezierig, nog meer dan zijn goedkopere broertje, de f/1.8 versie. De overgang van scherp naar onscherp is geleidelijk en mooi. De 1.4 versie heeft ietwat meer vignetering wijd open dan de f/1.8 versie.
Er is nagenoeg geen vertekening in het beeld, bijna geen CA, ghosting of flare, mits de bijgeleverde metalen opschroef zonnekap gebruikt wordt. De minimale scherpstel afstand is 85cm.
pricewatch: Nikon AF 85mm f/1.4D AF
« · ^
Nikon AF-S 85mm f/1.4G
De Nikon 85mm f/1.4G is een nieuwe lens in de line-up van Nikon. De bouwkwaliteit is prima, mede dankzij het gebruik van een magnesiumlegering. Wijd open is de scherpte niet extreem goed, maar wel bruikbaar. Bijzonder is wel dat de scherpte in de hoeken niet veel verschilt van het midden. Maximale scherpte wordt bereikt rond f/5.6. CA is geen groot probleem, bokeh-CA is wel goed aanwezig. De nano coating zorgt ervoor dat flare beperkt blijft.

pricewatch: Nikon AF-S 85mm f/1.4G
« · ^
Sigma DG EX 85mm f/1.4 HSM
Het iets langere familielid van de Sigma 50 f/1.4. Dit objectief produceert heerlijk zachte bokeh en is ook wide-open scherp. De AF is behoorlijk vlot, maar helaas zijn niet alle exemplaren even goed hierin. De kleuren en contrast komen goed over en de chromatische aberatie is goed onder controle. De bouw is wat je kunt verwachten van een Sigma EX objectief: dik in orde, maar verwacht geen tankbouw zoals bijvoorbeeld van de Zeiss 85/1.4. Zoals veel wat professionelere objectieven heeft ook deze een 77mm filtermaat, wat het uitwisselen van een polarisatie of ND-filter makkelijker maakt. De prijs is flink wat hoger dan die van Sigma 50/1.4, maar vergeleken met andere lichtsterke 85mm AF objectieven is de prijs erg redelijk.
pricewatch: Sigma 85mm f1.4 EX DG HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art
Er is lang naar deze lens uitgekeken. Niet omdat de voorganger slecht was, want de EX was een hele goede lens met een paar zwakke puntjes en de concurrentie was niet beter op dit vlak, maar meer omdat de nieuwe Art lenzen de concurrentie omver blazen qua optiek. De lat ligt dus hoog voor de 85 Art. TL:DR de Art maakt alle hoge verwachtingen waar. Iets genuanceerder: de scherpte is fenomenaal en is qua centrum- en aps-c hoekscherpte onverslaanbaar. In de fullframe hoeken is de Zeiss 85 Milvus op f/4 net een fractie scherper. Maar er is meer dan scherpte alleen. De bokeh is mooi zacht, ook met highlights in de achtergrond, iets waar de 50 Art meer problemen mee had. Chromatische aberratie is enkel in extreme situaties een puntje van aandacht. Vervorming is nagenoeg onmeetbaar klein en de overige optische fouten (coma, astigmatisme en sferische aberratie) zijn zeer gering. Vignetting is redelijk typisch voor een 85mm f/1.4 en flares kunnen weleens optreden met de zon in het frame.
De autofocus is zeer vlot, en accuraat (zelfs een stuk sneller dan de Nikon 105mm f/1.4). Het gewicht is wel een probleem bij deze lens. Lekker met deze lens rondlopen is er niet echt bij, maar voor in een studio hoeft dat geen probleem te zijn. De prijs ligt een stukje hoger dan de EX, maar is gezien de prestaties en de prijs voor de Nikon 85mm f/1.4 en 105mm f/1.4 niet eens zo beroerd.
pricewatch: Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art (Nikon-F)
« · ^
Samyang 85mm f/1.4 Aspherical IF
Een MF-lens van Koreaanse komaf. Het diafragma instellen gaat met een ring op de lens. De bouwkwaliteit is in orde. Wijd open is de scherpte goed vergeleken met zijn concurrenten. Afstoppen helpt maar langzaam om meer scherpte te krijgen, welke piekt op f/8. De maximale scherpte ligt achter op zijn concurrenten. CA en vervorming zijn geen probleem, een beetje vignettering is zoals gewoonlijk wijd open wel te merken. De lens is wel behoorlijk gevoelig voor flare. Al met al een betaalbaar alternatief voor een lichtsterke mid-tele prime.
pricewatch: Samyang Optics 85mm f/1.4 AE (Nikon)
« · ^Zeiss Milvus 85mm f/1.4
Net zoals voor de Milvus 50/1.4 heeft Zeiss het optische ontwerp van de 85mm f/1.4 aangepast en verbeterd. Het gewicht is overigens enorm toegenomen tot 1280gram! En dat zonder statiefgondel, dus let er sterk op dat je camera nooit alleen vasthoudt, aangezien er nogal wat kracht op de mount komt te staan. Qua scherpte is de Milvus wat evenwichtiger dan de Otus. De Otus heeft meer centrumscherpte over het hele bereik, maar de Milvus heeft meer scherpte aan de randen en in de hoeken op grotere diafragma's. CA is goed onder controle, maar vignetting is enorm. De lens is dankzij de nieuwe coatings totaal niet gevoelig voor flares en contrastverlies met de zon (net niet) in beeld en vervorming is typisch voor dit soort lenzen zeer beperkt. Alles bij elkaar genomen presteert deze lens wat beter dan de Sigma EX 85/1.4 en een stuk beter dan zijn voorganger. De Nikon 85mm f/1.4G heeft er weer een concurrent bij.
pricewatch: Zeiss Milvus 1.4/85 (Nikon F)
« · ^
Zeiss Otus 85mm f/1.4
Een lens van superlatieven. Een hoge prijs, een enorm gewicht en recordscherpte. Centrumscherpte van deze lens brak alle records, zij het met een kleine marge. Hoekscherpte is wide open al goed, maar voor het beste resultaat moet je afstoppen naar f/2.8. CA is perfect onder controle, vignettering is een zwak punt van deze lens in vergelijking met de concurrentie. Coma is dan weer wel beperkt, zeker met afstoppen naar f/2. Vervorming is verwaarloosbaar. Gevoeligheid voor flares is gezien het complexe ontwerp is miniem, maar niet zo minimaal als bij de Milvus. Laatstgenoemde is misschien ook wel de grootste concurrent van de Otus. Optisch benaderd de Milvus de Otus op vele vlakken, is ook manueel focus en heeft de bekende Zeiss rendering. Voor wie toch autofocus belangrijk vindt, heeft Sigma een prima tegenhanger.
pricewatch: Zeiss Otus 1.4/85 (Nikon)
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
Deze 85/1.8 G moet de oude AF-D versie vervangen. De oude was zeker geen slechte lens en qua scherpte doet de nieuwe het maar marginaal beter. Helaas is de hoeveelheid CA wel aardig toegenomen. De bokeh is ondanks het mindere aantal diafragmabladen (bladen zijn wel afgerond) redelijk zacht.
Autofocus is niet de snelste maar doet zijn werk nauwkeurig. Al met al een hele goede lens met weinig zwakke eigenschappen en daarnaast een prima prijs.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G
« · ^
Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD
Na de introductie van de gestabiliseerde 35mm en 45mm f/1.8 objectieven, kwam Tamron met deze 85mm f/1.8 met stabilisatie. De bouwkwaliteit van de lens is goed, maar de zonnekap is gemaakt van het goedkoopste plastic en voelt scherp aan. Optisch valt er weinig te klagen over deze lens. De scherpte is goed, CA is goed onder controle en ook coma is nauwelijks aanwezig. Helaas heeft de lens een paar zwakke punten: vervorming is meer dan de concurrentie (maar nog geen probleem in de praktijk), sferische aberratie is een behoorlijk probleem en vignetting is ook beduidend meer dan de concurrentie. Autofocus is voor Tamron begrippen vlot, maar net zoals bij de meeste Tamronlenzen gaat het focussen in 2 stappen. Dit is portretten absoluut geen probleem, maar voor het fotograferen van bewegende onderwerpen onhandig.
En dan de prijs. De lens is beduidend duurder dan de Nikon 85mm f/1.8 G, maar ook beduidend beter op een aantal vlakken. Helaas is de Sigma EX 85mm f/1.4 nauwelijks duurder, maar optisch gemiddeld beter en heeft een groter maximaal diafragma.
pricewatch: Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD (Nikon F)
« · ^
Voigtländer APO-Lanthar 90mm f/3.5 SL II
Deze lichte en compacte 90mm lens is niet echt lichtsterk, maar beschikt wel over zeer goede scherpte. De bokeh is redelijk zacht, maar door het wat kleinere maximale diafragma is er minder achtergrondonscherpte te creëren met een portret. Vigneting is redelijk aanwezig op f/3.5 en ondanks dat er APO in de naam staat, heeft de lens wel redelijk last van paarse randjes bij reflecties. De lens wordt geleverd met een close-up filter voor een 1:1.8 vergroting. De filtermaat van deze lens is 52mm, maar er wordt ook een 39mm adapterring bijgeleverd voor de close-up filter en een klein zonnekapje met filterdraad. Zeer bijzonder setje dus. De focus werkt zeer soepel, zoals je mag verwachten van een manueel focuslens en de diafragmaring heeft enkel kliks op de hele stops.
pricewatch: Voigtländer APO-Lanthar 90mm F3.5 SL II
« · ^
Carl Zeiss Makro Planar 100mm f/2
Zeer aantrekkelijke lens vanwege zijn close-up mogelijkheid (1:2 vergroting) en ook redelijk lichtsterke f/2. Deze lens heeft wel de nodig concurrentie in de vorm van verschillende 100mm lenzen die net zo lichtsterk zijn, of 1:1 vergroting wel halen. Wat deze concurrenten niet hebben is de het heerlijke focusgevoel en het Zeiss sausje wat deze lens rijkelijk over foto's lijkt te gooien. Dit is natuurlijk subjectief, maar gelukkig spreken de feiten ook in het voordeel van deze lens: wide-open van rand tot rand en vanaf 44cm t/m oneindig ragscherp. Afstoppen van deze lens doe je alleen als je meer DoF nodig hebt. De focusslag is wel enorm, maar in het normale bereik van 1m t/m oneindig is dit een vrij normale 90graden. Voor het close-up deel heb je nog een extra 250graden, zodat je zeer precies kunt focussen.
pricewatch: Carl Zeiss 100mm F/2.0 ZE Canon
« · ^
Zeiss Milvus 100mm f/2 M
Voor de optische prestaties zie Carl Zeiss Makro Planar 100mm f/2 ZE
De Milvus uitvoering van deze lens heeft een andere behuizing die weathersealing bevat, maar verder vooral ook groter en zwaarder is.
pricewatch: Zeiss Milvus 2.0/100 (Nikon F)
« · ^
Nikon AF-S Nikkor 105mm f/1.4E ED
Deze bijzondere lens kan gezien worden als een lichtsterkere opvolger van de AF-D 105mm f/2 DC, maar dan zonder defocus control. Deze oudere lens stond bekend om zijn mooie zachte bokeh en prima scherpte, al had ie wel flinke problemen met CA. Qua optiek is er veel verbeterd. CA is goed onder controle en op oneindig is de scherpte al op groot diafragma zeer goed. Op portretafstand (wat toch wel een beetje het doel is van deze lens) is de scherpte niet zo briljant en dat is jammer, aangezien de Sigma 85/1.4 Art hier wel ragscherp is (ook op oneindig zeer goed). De bokeh is mooi romig en vignetting valt voor zo'n lichtsterke lens nog mee. De focussnelheid is helaas geen sterk punt van deze lens en de nauwkeurigheid is ook niet altijd 100%. De lens is verre van compact en licht, maar dat kan ook niet anders met 105mm en f/1.4. De prijs is helaas ook niet compact en licht.
pricewatch: Nikon AF-S Nikkor 105mm f/1.4E ED
« · ^
Laowa 105mm f/2.0 Smooth Trans Focus
Deze volledig manuele lens heeft een paar bijzondere toevoegingen. Aan de buitenkant, die overigens van metaal is, valt je een 2de diafragmaring op. 1 normale en 1 waarbij T-stops bij vermeld staan. De tweede ring stuurt klikloos een tweede 14-bladig diafragma aan. Binnenin de lens zit een speciaal APD (APoDisatie) element, wat eigenlijk een soort circulair grijsfilter is. Deze zorgt ervoor dat de bokeh zeer zacht wordt. Dit zorgt wel voor een behoorlijke lichtabsorptie, vandaar de T3.2 voor een f/2 lens (verlies is ongeveer 1,5 stop). Verder is de lens erg scherp en heeft weinig last van CA en vervorming. Er is wel iets vignettering, maar niet bijzonder veel voor een medium-tele f/2 lens. Het enige zwakke punt aan deze lens is de gevoeligheid voor flares en contrastverlies met de zon net buiten beeld. Gebruik dus altijd de meegeleverde zonnekap. Dit is een speciale lens voor wie graag een superzachte bokeh wil in zijn portretten.
pricewatch: Laowa 105mm f/2.0 Smooth Trans Focus (Nikon F)
« · ^
Carl Zeiss Apo Sonnar T* 135mm f/2
De Nikon 135mm f/2 DC is een speciale lens vanwege zijn bokeh. Maar afgezien daarvan is de scherpte op f/2 mede door de bakken met chromatisch aberratie niet om over naar huis te schrijven. De Zeiss 135mm heeft door zijn apochromatische ontwerp nagenoeg geen last van CA en is op f/2 al enorm scherp. De Zeiss moet het zonder AF doen en ook zonder "defocus control", maar verder is er optisch gezien geen betere 135mm lens te koop.
pricewatch: Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 ZF.2 (Nikon F)
« · ^
Samyang 135mm f/2 ED UMC
Wie op zoek is naar een langere portretlens komt al snel uit bij een 135mm f/2. De Samyang gaat daarbij het rechtstreekse duel aan met de oude Nikon 135mm f/2 DC en de uitmuntende maar prijzige Zeiss APO 135/2. De Samyang is ongeveer even zwaar als de Nikon, maar lichter dan de Zeiss. De bouwkwaliteit is goed en de focusring heeft een behoorlijke slag van 190graden wat manueel focussen (enige wat mogelijk is met deze lens) nauwkeuriger maakt. Qua scherpte heb je met de Samyang niets te klagen en is over het hele beeld scherper dan de Nikon (vooral wide open) en bijna gelijk aan de Zeiss, die net iets beter in de hoeken is. Ook qua CA onderdrukking kan de Samyang de Zeiss en Nikon volgen, waarbij de Nikon iets meer longitudinale CA vertoont. Vervorming is nauwelijks aanwezig Qua Vignettering verliest de Samyang het ruim van de Zeiss en Nikon. Flare-gevoelingheid ligt op hetzelfde niveau als de Zeiss.
Gebruik je de 135mm f/2 enkel voor portretten in een studio, dan is manueel focus waarschijnlijk niet zo'n probleem en is de Samyang een echte aanrader. Onder andere omstandigheden is de Nikon met autofocus een betere optie.
pricewatch: Samyang Optics 135mm F2.0 ED UMC (Nikon F)
« · ^
Sigma Art 135mm f/1.8 DG HSM
Deze lens komt mooi in het rijtje van andere Art lenzen van Sigma. De 24mm, 35mm, 50mm en 85mm Art hadden al laten zien dat Sigma zeer serieus bezig is om de Nikon lenzen het leven zuur te maken. De Nikon 135mm f/2 DC waar deze Sigma het tegen moet opnemen, is een speciale lens. Hij heeft namelijk de eigenschap om de bokeh nog wat zachter te maken dan normaal mogelijk is met f/2. Helaas is deze lens al aardig op leeftijd en is het optische ontwerp zeker niet zo modern als dat van de huidige 135mm lenzen, zoals bijvoorbeeld de Zeiss 135mm f/2 APO en Samyang 135mm f/2. De Sigma combineert de uitstekende optiek van de Zeiss met een razendsnelle autofocus (wezenlijk sneller dan die van de Nikon). De autofocus is niet alleen snel (mede ook door de limiter), maar ook zeer nauwkeurig. Manuele scherpstelling is lastig op f/1.8 omdat de scherptediepte erg klein is en de focusslag ook niet erg groot is.
Chromatische aberratie was echt een enorm probleem met de Nikon (ging pas weg op f/5.6), maar de Sigma vertoont enkel een heel klein beetje LoCA in extreme situaties.
De bokeh is mooi zacht en door zijn f/1.8 komt het in de buurt van de Nikon. De bouw is zoals we gewend zijn van de Art lenzen zeer stevig en heeft ook nog "weathersealing". De prijs ligt redelijk gelijk met de Nikon en dat maakt de Sigma enorm aantrekkelijk, zeker als je nieuw koopt.

pricewatch: Sigma Art 135mm F1.8 DG HSM (Nikon)
« · ^
AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR
Voor dit objectief maakt Nikon gebruik van Fresnel lenzen die op normale lenzen zijn geplakt. Hiermee is het mogelijk om kortere en lichtere lenzen te produceren. Canon gebruikt hiervoor al jaren "Diffractive Optics", wat in hetzelfde resulteert, maar via een diffractie werkt en niet via breking. Dat de techniek slaagt in zijn doel, is duidelijk: deze 300mm f/4 is 7,5cm korter en bijna de helft lichter dan de gewone 300mm f/4 van Nikon. Deze uitvoering is wel een stuk duurder, maar heeft naast de eerder genoemde voordelen ook zeer goed functionerende stabilisatie (ruim 4stops) aan boord. Qua scherpte zit het wel goed met deze lens. Al vanaf f/4 is het hele beeld scherp en zijn de hoeken goed bruikbaar. Met iets afstoppen wordt het hele beeld nog iets scherper, al worden er geen records gebroken. CA is verwaarloosbaar en vervorming is beperkt en zal in typische situaties waar deze lens voor wordt gebruikt niet zichtbaar zijn. Coma is zeer goed onder controle en de bokeh is mooi zacht. Vignetting vormt eigenlijk ook geen probleem. De gebruikte Fresnel techniek heeft wel 1 nadeel: flares. Wanneer heldere lichtbronnen afsteken tegen een donkere achtergrond, vormen zich duidelijk halo's rond de lampen. Ook met de zon in beeld treedt er flink contrastverlies op. Focussnelheid is normaal en wanneer gebruik gemaakt van de focuslimiter gewoonweg snel en accuraat. Al met al is dit een mooie compacte lens met een aantal sterke punten. De prijs is misschien redelijk flink, maar het objectief heeft toch een prima prijs/prestatie-verhouding.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR
« · ^
AF-S Nikkor 500mm f/4E FL ED VR
Nikon heeft zijn 500mm f/4 op een afslankkuur gezet en dit heeft geresulteerd in een 800gram gewichtsbesparing. Ook is er een elektronisch diafragma ingebouwd voor sneller afstoppen in een burst, zoals bij wel meer recente Nikon-objectieven. Qua optiek stelt de lens nergens teleur en presteert zoals je van een dergelijke lens verwacht: perfect. Focussnelheid is goed, ook bij wat lastigere situaties en er zit een handig focusgeheugen op, zodat de lens razendsnel naar de ingestelde focusafstand gaat. Stabilisatie doet zijn ding, maar verwacht geen wonderen met een dergelijke lens, omdat een 3,1kg zware 500mm lens vasthouden sowieso geen makkie is als je ragscherpe platen wil. Bokeh is zacht, maar kan soms wat halo's opleveren rondom objecten in de achtergrond.
pricewatch: Nikon AF-S Nikkor 500mm f/4E FL ED VR
« · ^
AF-S Nikkor 600mm f/4E FL ED VR
Beetje hetzelfde verhaal als met de 500mm f/4E FL ED VR, maar dan met een gewichtsbesparing van zo'n 1,2kg. De optiek is perfect en alle toeters en bellen die je bij een dergelijke lens verwacht, zitten erop. Ben je op zoek naar de allerbeste lens die 600mm in zijn bereik heeft en ben je bereid om daar het studiegeld van je kinderen voor in te leveren, dan heb je geen andere keuze.
pricewatch: Nikon AF-S AF-S NIKKOR 600 mm f/4E FL ED VR
« · ^


Om een indicatie te geven welke hoek je maakt met verschillende objectieven kun je hieronder een plaatje zien waarop voor verschillende objectieven een kader in dezelfde foto is gezet.

Plaatje afkomstig van Shark.Bait.
Ultragroothoek objectieven hebben een beeldhoek groter dan 90graden. Veel gebruikte toepassingen voor deze objectieven zijn architectuurfotografie en landschapsfotografie.Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM APS-c
Een ultra-groothoek voor de APS-C gebruikers, dit extreme bereik zorgt voor een nogal bol frontelement. Het gebruik van filters is daarom niet mogelijk. De bouwkwaliteit is prima en de HSM zorgt voor een snelle en stille AF. Vervorming is vooral op 8 mm aanwezig, net als vignettering. De scherpte is prima, ook wijd open, en CA is geen groot probleem.
pricewatch: Sigma 8-16mm f4.5-5.6 DC HSM (Nikon)
« · ^
Nikon AF-P DX NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G VR APS-C
Als je een moderne Nikon DX camera hebt en graag een ultrawide wil aanschaffen, dan is dit een uitstekende keuze. Deze lens is scherp en heeft ook weinig last van chromatische aberratie. Als bonus heeft de AF-P 10-20 ook nog stabilisatie wat hem ideaal voor foto's binnenin gebouwen maakt, zodat je met lange sluitertijden uit de hand nog op redelijk lage iso's kunt fotograferen. 1 nadeel is de flare gevoeligheid, vooral als je het diafragma wat kleiner maakt. Let er wel op dat deze camera enkel werkt op de D7100, D5300, D3300 en latere modellen uit de 7xxx, 5xxx en 3xxx series.
pricewatch: Nikon AF-P DX NIKKOR 10-20mm f/4.5-5.6G VR
« · ^
Nikon AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED APS-c
Deze ultra groothoeklens is naast de bestaande 12-24 van Nikon geplaatst. Het objectief is voorzien van een snelle en stille AF-s motor. De optische prestaties zijn over het gehele bereik goed, muv van de 10 mm stand. Op 10 mm heeft het objectief last van matige scherpte aan de randen. Daarnaast heeft de 10 mm stand last van veel vervorming en bovengemiddelde CA. Vignettering is over het hele bereik redelijk. De prestaties in het bereik 12-24 zijn niet te onderscheiden van zijn duurdere 12-24 broertje, dus het is een zeer aantrekkelijke aanschaf voor de Nikon ultra groothoek schieter.
pricewatch: Nikon AF-S DX 10-24mm f/3.5-4.5G ED
« · ^
Sigma 10-20mm f/4.0-5.6 EX DC HSM APS-c
De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Nikkor 12-24mm en, hoewel hij een kleine 300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de AF-S-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.
pricewatch: Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM (Nikon)
pricewatch: Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM (Nikon)
« · ^
Tamron SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is relatief nieuw in de line-up (2008) en is geintroduceerd naast de Tamron 11-18mm. Het objectief is alleen geschikt voor gebruik op APS-c camera's. Het is een goedkoop ultra groothoek objectief (UWA) en biedt redelijke prestaties voor het geld. Bij gebruik van het maximale diafragma is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het is aan te bevelen de lens wat af te stoppen naar f/8.0. De bouw en de AF snelheid zijn redelijk tot goed te noemen en de zoomring voelt goed aan. Houdt er rekening mee dat dit objectief niet het meest geschikt is voor architectuur aangezien het op alle standen wat vertekening heeft. Het eindoordeel is dat dit objectief gunstig geprijsd is en daarom een aantrekkelijk alternatief (wel even afstoppen) is voor mensen die weinig gebruik maken van een dergelijk objectief of een beperkt budget hebben. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit dan moet je toch even verder kijken.
pricewatch: Tamron SP AF SP AF10-24mm f/3.5-4.5 Di-II (Nikon)
« · ^
Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD APS-C
Er zijn redelijk wat aps-c groothoek zoomlenzen te koop, maar slechts een paar daarvan hebben stabilisatie aan boord. De Nikon AF-P 10-20 VR is daarvan veruit de goedkoopste en presteert heel goed voor deze prijs. De Tamron 10-24 VC is een heel stuk duurder, maar biedt weathersealing, meer lichtsterkte en een betere bouw. De optiek is voornamelijk op 10mm wat beter dan veel van zijn concurrenten, al gaat het om kleine verschillen. Helaas heeft de lens wel flink last van LoCA waarbij je veel gekleurde randen ziet waar ze niet horen te zitten. De focusmotor doet vlot en bijna helemaal stil zijn werk, maar is niet zo stil als de AF-P motor van Nikon.
pricewatch: Tamron 10-24mm F/3.5-4.5 Di II VC HLD (Canon)
« · ^
Tokina AF 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX APS-c
De bouwkwaliteit van dit objectief is, net als de meeste Tokina's, uitstekend. De lengte van het objectief is constant tijdens het zoomen en focussen. Doordat het maximum diafragma f/2.8 is kunnen sommige bodies daar tijdens de AF voordeel uit halen. Vervorming is aanwezig, vooral op 11 mm, maar redelijk beperkt. Scherpte is op f/2.8 al uitstekend, en topt op f/5.6. Een nadeel: CA is op het gehele bereik helaas behoorlijk aanwezig. Al met al is deze Tokina een zeer interessante optie als je het beperkte bereik en de CA voor lief kan nemen.
pricewatch: Tokina AT-X 116 PRO DX 11-16mm f/2.8 (Nikon)
« · ^
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X 116 PRO DX II SD APS-c [/b]
Er zijn momenteel nog geen echte reviews van deze lens verschenen. Volgens Tokina zijn er nieuwe coatingen gebruikt welke bepaalde optische eigenschappen moeten verbeteren (waarschijnlijk flares). Naar alle waarschijnlijk presteert deze lens nagenoeg hetzelfde als de oudere lens (zie hierboven).
« · ^
Tokina AT-X 11-20mm f/2.8 PRO DX APS-c
Deze behoorlijk unieke lens is de opvolger van de redelijk populaire 11-16 f/2.8 die geroemd werd om zijn scherpte en lichtsterkte. Vanwege het beperkte zoombereik waren sommige toch geneigd om te gaan voor een 10-20/22 lens van de concurrentie. De 11-20 is behoorlijk zwaar en heeft de voor Tokina gebruikelijke push/pull focusring om te schakelen tussen AF en MF. De focusmotor is luidruchtig, matig qua snelheid en er zijn exemplarische problemen met de nauwkeurigheid. Qua scherpte zit het wel goed met de 11-20 welke nog beter presteert dan de oude 11-16. Helaas heeft ook deze Tokina veel last van CA. Vervorming is behoorlijk groot aan het korte eind, maar niet bijzonder vergeleken met de concurrentie. Coma is wel goed onder controle, wat wel prettig is voor melkwegfotografie. Vignettering is zelfs op f/2.8 niet echt een issue. Flare-resistentie is vergeleken met zijn voorganger wel verbeterd, maar nog altijd niet heel sterk. Als je een liefhebber was van de 11-16 f/2.8, maar het bereik net iets te klein vond, dan is dit een zeer goede optie. De lens is vergeleken met de concurrentie wel redelijk prijzig.
pricewatch: Tokina AT-X 11-20mm F2.8 PRO DX (Nikon)
« · ^
Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is inmiddels opgevolgd door de Tamron 10-24. Eén van de redenen is dat veel consumenten voor 10mm van de concurrent gingen. De optische prestaties zijn goed. Het objectief is scherp en heeft weinig last van flares. De zwakste stand is de 11mm met een redelijke hoeveelheid vervorming. Daarnaast heeft de Tamron last van CA. De zwakste punten van de Tamron is echter de bouw (plastic), AF snelheid en geluid. Resumerend is het een objectief dat voor weinig geld te krijgen was (en waarschijnlijk is, op de 2e hands markt) en dat maakt hem zeker een interessante optie!
pricewatch: Tamron SP AF 11-18mm f/4.5-5.6 Di II LD ASP IF (Nikon)
« · ^
Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM
De opvolger van de originele versie met een compleet nieuwe indeling van de optische elementen. De prestatieverschillen zijn helaas klein. Hoewel de scherpte in het midden goed is, laat de scherpte aan de randen te wensen over. Afstoppen verbetert dat nog wel een eindje. De bouwkwaliteit is goed, er zit een vaste zonnekap op, door het bolle frontelement is het niet mogelijk om filters te gebruiken. Het objectief lijkt behoorlijk gevoelig voor flare, en ook duikt er vrij snel CA op. Vergeleken met de Nikon 14-24 mm valt de prijs erg mee, hoewel je wat lichtsterkte mist met dit objectief. Vooralsnog blijft de Sigma 12-24 op fullframe het objectief met de grootste beeldhoek zonder fisheye projectie.
pricewatch: Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II DG HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM Art
Lang was de Sigma 12-24mm een unieke lens qua wijdte voor een rectilineaire lens. Vervolgens kwam Canon met de 11-24 f/4L die ook nog eens een stuk beter presteerde dan de oude Sigma. Sigma kwam vervolgens met een nieuwe verbeterde versie die ook nog wat lichtsterker was dan hun oude versie. De behuizing is ook meteen in de Art stijl uitgevoerd.
Qua scherpte kan de Sigma zeer goed meekomen met de Nikon 14-24 f/2.8, vooral tussen 14mm en 20mm. CA is goed onder controle en op dat vlak een stuk beter dan de Nikon. Op 24mm is er helaas wel behoorlijk veel spherische aberratie. Vignetting is beter onder controle dan de vorige versie, maar een stuk meer dan de Nikon op gelijke diafragma's. Vervorming is zeker op bijna alle brandpuntsafstanden beter gecorrigeerd dan de Nikon. Coma is laag en ook iets beter dan bij de Nikon. Een lens als deze met een enorme beeldhoek en dito frontelement verwacht je geen uitstekende prestaties tijdens tegenlicht. Maar ondanks dat het niet perfect, zijn de flares wel beter onder controle dan bij de Nikon, ook het contrast blijft hoger. De autofocus is behoorlijk snel en accuraat. Als extraatje heeft de Sigma 12-24 een behoorlijk korte minimale focusafstand, wat grappige effecten kan opleveren.
pricewatch: Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM Art (Nikon-F)
« · ^
Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 APS-c
De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Nikkor 12-24mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Nikonvariant. Helaas moet dit objectief een AF-S-systeem ontberen, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch iets minder goed (iets waar de meningen over verdeeld zijn), maar voor een lens van deze prijs valt er weinig te klagen.
pricewatch: Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm f/4 (Nikon)
pricewatch: Tokina AT-X 124 PRO DX II 12-24mm f/4 (Nikon)
« · ^
Tokina AT-X 12-28mm f/4 PRO DX APS-c
De 12-28 kan het beste gezien worden als opvolger van de Tokina 12-24, maar dan wat langer. Dit maakt de lens wat breder inzetbaar als walkaround lens. Waar je normaal moet wisselen van lens als op 20-30mm wil schieten, kun je deze op je camera houden. De scherpte is aan de wijde kant erg goed, zelfs tot in de hoeken, maar de lange kant is echt beduidend softer in de hoeken en vereist afstoppen tot f/8. Helaas is (wederom) de gigantische hoeveelheid CA van zijn voorganger niet aangepakt en ook de flaregevoeligheid is flink.
pricewatch: Tokina AT-X 12-28 PRO DX (Nikon)
« · ^
Nikon 14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR
Met dit metalen, weathersealed objectief uit 2007 heeft Nikon een nieuwe legende gecreëerd op het gebied van Ultra Wide Angle objectieven. Dankzij een enorm bol frontelement ziet hij eruit als een nogal fors uitgevallen paddestoel. Nadeel van dit ontwerp is dat er geen filters op passen.
Dit objectief is scherp van rand tot rand, zelfs op f/2.8. Hij is nagenoeg ongevoelig voor flares en ghosting dankzij o.a. de nano crystal coating. De 14-24 heeft een reputatie onder alle pro's, hij is scherper dan de 17-35 f/2.8, en zelfs beter op 14mm dan de nikkor 14mm f/2.8. Zijn reputatie is zo goed dat hij met een convertor op Canon camera's word gebruikt door sommige Canon professionals.
pricewatch: Nikon AF-S 14-24mm f/2.8G ED
« · ^
Tokina AT-X 14-20mm f/2.0 Pro DX APS-c
Deze unieke lens is wijder dan standaard zoomlenzen en ook lichtsterker. De zoomrange is redelijk beperkt, maar als je graag wijd fotografeert, is dit misschien wel de juiste lens. De scherpte is uitstekend. De vervorming is redelijk normaal voor wat je kan verwachten van zo'n wijde zoomlens. Vignetting is heel goed onder controle net zoals coma. Dat laatste maakt dit een mooie lichtsterke astrolens. Helaas heeft ook deze Tokina de typische zwakke punten: chromatische aberratie (al hebben we erger gezien bij Tokina's), het sterk verouderde focusmechanisme (vooral ook het switchen tussen MF en AF) en flares. En dan de prijs nog. Deze is niet mals, maar voor wie graag een hele scherpe lichtsterke groothoeklens zoekt, is dit een goed alternatief voor de nog zwaardere Sigma 20/1.4 Art.
pricewatch: Tokina AT-X 14-20mm f/2.0 Pro DX (Nikon F)
« · ^
Tamron 15-30mm f/2.8 DI VC USD
Deze Tamron is een aardig monster qua gewicht in formaat. De scherpte is erg goed en de gevoeligheid voor flares is door speciale coating zeer klein. De vervorming is redelijk normaal voor een uwa en CA is ook niet noemenswaardig. De stabilisatie werkt uitstekend en de autofocus is accuraat ook bij moeilijke omstandigheden, maar niet zo snel als bijvoorbeeld de Nikon 14-24 of Canon 16-35.
pricewatch: Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD (Nikon)
« · ^
Tokina 16-28mm f/2.8 AT-X Pro FX
Dit objectief is vooral bedoeld als een UWA op een fullframe camera. Met een APS-C camera kom je op een onhandig bereik uit dat tussen UWA en standaard in hangt. De bouwkwaliteit is zoals altijd bij Tokina goed voor elkaar. Het frontelement is net als bij de Nikon 14-24 mm bol, waardoor het niet mogelijk is om filters te gebruiken. De vervorming valt best mee voor een groothoeklens, de scherpte in het midden is ook erg goed. Aan de randen is de scherpte wijd open niet zo goed, afstoppen naar f/5.6 helpt een hoop. CA is altijd een probleem geweest bij Tokina, maar bij dit objectief is dat minder, hoewel nog wel aanwezig. Ook kan er vrij gemakkelijk flare optreden, de AF is snel maar niet superstil. Helaas lijkt de kwaliteitscontrole bij Tokina hier wat steken te laten vallen, waardoor er grote variaties in kwaliteit tussen de verschillende exemplaren kunnen zitten. Heb je een goed exemplaar dan is het een prima objectief dat momenteel slechts de helft van de Nikon 14-24 mm kost.
pricewatch: Tokina 16-28mm F2.8 PRO AT-X Aspherical (Nikon)
« · ^
Nikon AF-S 16-35mm f/4G IF ED VR N
Groothoek objectief gepositioneerd tegen de bekende Canon 17-40 f/4 lens. Qua scherpte doet deze lens niet onder voor zijn oudere broer de AF-S 17-35 f/2.8D IF ED. Daar zet hij echter wel tegenover dat deze lens natuurlijk met digitale FX camera's in het hoofd ontworpen is, ook nog eens VR toevoegt en de nieuwste technieken op coating gebied. Hij is echter wel een stop langzamer, wat zich uit in dat de AF-unit in je camera iets meer moeite moet doen, voordeel is dat hij zo'n 250 gram lichter is dan de 17-35. Ook is deze lens weathersealed en van een stevige behuizing voorzien. 17 elementen in 12 groepen (met twee ED-glaselementen, drie asferische lenzen en Nano Crystal-coating) zorgen voor een totaal gewicht van 685 gram. Het diafragma bevat 9 afgeronde bladen. De lens heeft een bruikbare filtermaat van 77mm en een kortste scherpstelafstand van 28cm.
pricewatch: Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR
« · ^
Tamron SP AF 17-35mm f/2.8-4.0 Di LD ASP IF
De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt werd verklaarbaar door de aantrekkelijke prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Op een fullframe camera is het objectief niet echt te gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone. Daarnaast zijn er inmiddels veel nieuwere objectieven bijgekomen met aantrekkelijkere specificaties, prijs en prestaties.
« · ^
Tokina AT-X 17-35mm f/4 PRO FX
In vergelijking met de Nikon 16-35mm f/4 VR is de Tokina op een aantal belangrijke punten de mindere lens. Chromatisch aberratie en flare-gevoeligheid zijn Tokina's zwakste punten en ook deze 17-35 is geen uitzondering daarop. De AF-motor maakt redelijk wat geluid en is niet consequent gebleken. Om het af te maken is de hoekscherpte op 17mm en 35mm echt heel erg zwak.
De Tokina is een stuk goedkoper dan de Nikon 16-35 f/4 VR, maar heeft geen stabilisatie en is optisch echt een minder goed. Voor wie best kan leven met een iets verlopend diafragma en een wat mindere bouw, is de goedkopere Nikon 18-35 f/3.5-4.5 een betere optie.
pricewatch: Tokina AT-X 17-35mm F4 PRO FX (Nikon)
« · ^
Nikon 18-35mm f/3.5-4.5D ED NIKKOR
Dit objectief is het goedkope broertje van de 17-35 f/2.8. Het prijsverschil zit hem in de variabele maximale opening, het ontbreken van een AF-S motor, de 4 graden minder kijkhoek, minimale scherpstelafstand die 5cm minder dichtbij is, en dat dit objectief ongeveer de helft lichter is.
Filtermaat is 77mm, maar vanwege de groothoek van 100 graden is het wijs om niet al te dikke filters hierop te schroeven. De bouw is goedkoop aanvoelend plastic, behalve het glas en de mount. De voorste lens is vrij bol van vorm, wat logisch is gezien de groothoek. Bijgeleverde zonnekap is van goedkoop aanvoelend plastic gemaakt. De lens is lekker scherp in het midden, wat minder in de hoeken (op FF). Voor de prijs is de prestatie goed te noemen, maar niet één van Nikon's meesterwerkjes qua scherpte. Na het dichtknijpen van het diafragma wordt de hoekscherpte acceptabel. Contrast en kleuren zijn goed.
pricewatch: Nikon AF 18-35mm f/3.5-4.5D ED Zoom
« · ^Nikon AF-S NIKKOR 18-35mm f/3.5-4.5G ED
Deze "budget" groothoeklens voor Nikon FX volgt de AF-D versie op als alternatief voor de duurdere 16-35 f/4 VR. In vergelijking met zijn duurdere broertje mist de f/3.5-4.5 stabilisatie en pro-bouwkwaliteit. Qua lichtsterkte zijn de 2 lenzen aan elkaar gewaagd. Op het gebied van scherpte, moet de f/3.5-4.5 zijn meerdere in de f/4 VR erkennen. Enkel als beide lenzen wijd open in de wijdste stand staan, heeft de f/3.5-4.5 wat meer hoekscherpte. Chromatische aberratie en vignettering zijn bij de f/3.5-4.5 redelijk onder controle. De vervorming is aan de wijde kant wel behoorlijk aanwezig, maar is met een lensprofiel goed te corrigeren. De prijs/kwaliteit verhouding van de lens is redelijk oké, maar moet wel concurreren met f/2.8 third-party objectieven van Tamron en Tokina.

pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 18-35mm f/3.5-4.5G ED

[Voor 0% gewijzigd door PowerUp op 10-02-2019 15:56]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 2
https://static.tweakers.net/ext/f/8bE1v9dm1XObEA8WTtm7MCJr/full.png

Hieronder volgende de objectieven die vallen onder de standaard zoom objectieven voor aps-c (beginwaarde van de zoom ligt tussen de 16 en 18 mm). Deze objectieven beschikken op een aps-c camera over een behoorlijke groothoek en een beetje tele. Ideaal voor huis, tuin en keuken toepassingen.

Groothoekobjectieven hebben het probleem dat de brandpuntsafstand korter is dan de afstand tot de sensor (Engels: 'flange-back distance'). Hierdoor is een relatief simpel ontwerp zoals de 50mm lenzen niet mogelijk, en moet een zogenaamd retrofocusontwerp worden gebruikt, wat meestal meer elementen vereist dan een 'normaal' ontwerp. Waar tele-primes een frontelement hebben dat ongeveer zo groot is als het absolute diafragma (bijv: 85mm f/1.8 heeft een voorelement dat maar een beetje groter is dan 85/1.8= 47 mm) heeft bijvoorbeeld de 14mm f/2.8 overduidelijk een voorelement dat veel groter is dan 14/2.8=5mm. Door deze relatief ingewikkelde ontwerpen zijn dit soort objectieven dan ook meestal niet zo scherp in de hoeken als een tele-prime, en veel flare-gevoeliger dan tele-objectieven. Ook hebben al dit soort ontwerpen last van flinke hoeveelheden coma en astigmatisme die contrastrijke foto's flink kunnen verpesten.Tokina 16-50mm f/2.8 AT-X 165 AF PRO DX APS-c
Toen het persbericht uitkwam was iedereen laaiend enthousiast. Tokina, met recentelijk een hoop goede lenzen zoals de 12-24 tokina, kwam met een standaard bereik lens, die alles leek te hebben wat je wilde:
2.8, goede bouw, fijne ergonomie en een heel erg fijn bereik (net dat beetje groothoek meer t.o.v. concurrentie). En voor het meeste is dat ook uitgekomen.
Zijn grootste nadelen daarentegen zijn lastig te fixen CA (en vrij veel CA ook, vooral met grote diafragma's, maar zelfs tot f8 storend) en softe hoeken. En deze twee nadelen zijn meteen zo duidelijk aanwezig, dat deze lens niet half zo populair is geworden als mensen aanvankelijk verwacht hadden.
De tamron 17-50 is optisch veel sterker en moet het alleen qua bouwkwaliteit afleggen tegen de Tokina.
Voor de meeste mensen is de Tamron 17-50 daarentegen nog steeds stevig genoeg en is de keuze makkelijk.
pricewatch: Tokina AT-X 165 PRO DX 16-50mm f/2.8 (Nikon)
« · ^Nikon 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX NIKKOR APS-c
Het eerste objectief met 16mm bereik dat is uitgerust met de VRII technologie. Het 16mm bereik geeft 'm net dat beetje meer groothoek (zeker waardevol omdat het een DX-lens is) en in die zin is het een bijzondere mid-range zoom. De lens is solide gebouwd (metalen mount). De prijs (niet goedkoop, maar ook niet heel duur) en de prestaties (prima, maar de lens is niet zo lichtsterk) maken dat men zich afvraagt wat Nikon nu precies heeft willen toevoegen aan het toch al zo overvolle gamma bij deze lengtes. In het gebruik een prima "walk around" lens die net wat lichter en korter is dan de nog weer wat duurdere 18-200VR die waarschijnlijk nog de geduchtste concurrent is van de 16-85.
pricewatch: Nikon AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6 G ED VR
« · ^
AF-S DX Nikkor 16-80mm f/2.8-4E ED VR APS-c
Deze lens van Nikon concurreert qua bereik met de Sigma 17-70mm f/2.8-4 OS, maar dan met een nog iets groter bereik en veel hogere prijs. De bouwkwaliteit is prima, maar de focusring vertoont wat vertraging bij het draaien. De stabilisatie haalt de geclaimde 4stops. Centrumscherpte is over gehele linie goed tot uitstekend vanaf het grootste diafragma. In de hoeken zien we een sterk wisselend beeld waarbij er over de hele linie flink afgestopt moet worden en op het lange eind nooit goede hoekscherpte wordt bereikt. Dit is anders dan bij de Sigma die juist op de kleinste brandpuntsafstand nooit echt scherp wordt in de hoeken. CA is redelijk aanwezig maar niet echt meer dan bij de Sigma. De vervorming is echt enorm in het groothoek bereik en meer dan bij de Sigma. Ook de hoeveelheid coma is flink en meer dan bij de Sigma. Vignetting is redelijk zichtbaar aanwezig, maar verdwijnt redelijk snel bij afstoppen. Over flares hoef je je geen zorgen te maken, want die zijn goed onder controle op alle brandpuntsafstanden en diafragma's. Over autofocus kunnen we kort zijn: die is traag en vaak onnauwkeurig. Sigma doet het wederom beter.
Al met al zou je heel wat meer verwachten van een lens met een dergelijk prijskaartje en is de Sigma eigenlijk een no-brainer.
pricewatch: Nikon AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR
« · ^
Nikon 17-55mm f/2.8G AF-S ED-IF DX Nikkor APS-c
Eén van de meest begeerlijke lenzen op DX formaat. Deze dure lens levert vrij veel waar voor zijn geld. Dankzij de cropfactor wordt dit op DX formaat ongeveer een 25mm ~ 80mm objectief. Het gebruik van ED glas en bijzonder fijne coating zorgt voor minimale flare en chromatische aberratie. De meeste mensen vinden hem ietwat aan de dure kant, maar wie voor absolute scherpte, contrast, helderheid (zelfs wide open!) gaat, is met deze lens het beste uit.
pricewatch: Nikon AF-S DX 17-55mm f/2.8 AF-S DX
« · ^Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX OS HSM APS-c
De tegenhanger van de Tamron 17-50 VC. De bouwkwaliteit is vrij goed, en vanaf f/4 is de lens erg scherp. HSM zorgt voor een snelle en vrij stille autofocus. De Optical Stabilizer geeft ongeveer 4 stops stabilisatie. Van CA heeft dit objectief maar weinig last. De prijs is wel vrij fors vergeleken met de Tamron
pricewatch: Sigma 17-50mm F2.8 DC EX OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro APS-c
De Sigma 17-70 is een tijd lang een zeer veel verkocht objectief geweest. Het is goed scherp over het hele bereik, heeft een aantrekkelijke bereik en lichtsterkte en heeft een -beperkte- macro functionaliteit. De bouw is behoorlijk goed. Het zwakke punt is de 17 mm stand en heeft objectief heeft een beetje last van CAs en vignettering. Een aanrader in dit bereik en in deze prijsklasse!
« · ^
Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM APS-c
Op het moment van schrijven is de lens twee maanden geïntroduceerd waardoor er nog niet veel informatie over te vinden is. Op papier is het een goede vervanging voor de kitlens. Het iets grotere bereik, betere lichtsterkte, interne stabilisatie (+/- 4 stops) en HSM maakt het een begeerlijke lens. Doordat je kan scherpstellen op onderwerpen op 4.7cm vanaf het uiteinde van de lens kan je er ook nog aardig close-up mee fotograferen. Het focussen gebeurd intern dus het gebruik van polarisatie filters is makkelijk. De kwaliteit is zoals eerder vermeld nog niet veel over te zeggen, als er meer bekend is zal dit stukje worden aangepast. Een vermelding in de pricewatch is ook nog niet aanwezig.
« · ^
Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary APS-c
Voor wie wat meer bereik en meer lichtsterkte dan de kitlens wil, is deze Sigma al jaren de juiste lens. In de laatste generatie heeft de lens de nieuwe behuizing gekregen zoals wel meer Sigma's het afgelopen jaar. Optisch kan deze Sigma zich makkelijk meten met zo'n beetje alle zoomlenzen in zijn bereik.
De lens is wel een goed compromis tussen een f/2.8 zoom met klein bereik en een f/3.5-5.6 zoom met groot bereik. De prijs is wel wat hoog, want voor minder heb je tegenwoordig ook de Sigma 17-50 f/2.8 OS, dus je moet wel heel graag die 20mm extra willen hebben.
pricewatch: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM (Nikon)
« · ^
Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD Aspherical (IF) APS-c
Een erg populaire lens, wereldwijd eigenlijk. Net nieuw op de markt kreeg hij meteen goede recensies, een fijn contrast en goed scherp op alle diafragma's, waren de conclusies. En niet onterecht. Bijna iedereen die hem kent is er lovend over. Hij heeft een vlotte AF, degelijke bouw en is optisch erg goed.
Nadelen van de lens zijn zijn zwakkere bokeh in moeilijke situaties en het front van de lens die wel eens speling kan krijgen. Dit laatste is goed op te lossen en daarvoor kan je hier een how-to zien. Algemeen is dit de populairste lens in zijn markt (budget lichtsterke standaard lens).
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II LD ASP IF (Nikon)
« · ^Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) APS-c
Dit objectief is door Tamron naast de populaire 17-50/2.8 geplaatst en is voorzien van Tamrons beeldstabilisator. Wat prestaties betreft presteert dit objectief slechter dan de versie zonder VC. Er is meer vervorming op 17 mm, en de scherpte buiten het midden op f/2.8 valt ronduit tegen. Wel heeft deze versie wat minder CA dan zijn oudere broertje. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs ongeveer 60 euro in het nadeel van de versie met VC. Als stabilisatie niet belangrijk voor je is ben je beter af met de Tamron 17-50 zonder VC of met de Sigma 18-50 f/2.8. De Sigma 17-50 f/2.8 OS en Nikon 17-55 f/2.8 presteren duidelijk beter dan deze lens, maar zijn ook veel duurder. Kortom: wil je een gestabiliseerde lichtsterke standaardlens en is je budget niet zo hoog, dan is dit objectief zeker een goede optie.
pricewatch: Tamron SP AF 17-50mm Ni F/2.8 SP Di II VC (Nikon)
« · ^
Nikon (Nikkor) 18-55mm f/3.5-5.6G (AF-S, DX) APS-c
Dit is de goedkoopste kitlens die bij alle body's onder de D300 als kit geleverd kan worden. Dit objectief is een zeer klein en licht objectiefje. De typeaanduiding belooft meer dan dat het waar kan maken. In de type aanduiding staat bijvoorbeeld AF-S, wat normaal gesproken staat voor een stille en zeer snelle Autofocus Helaas staat die AF-S hier totaal niet voor snel, alleen voor stil.
De bouwkwaliteit is ook niet alles, het objectief is voornamelijk van plastic gemaakt wat duidelijk voelbaar is. Maar voor het geld geen slecht objectief. Alleen Pentax maakt een betere kitlens dan deze Nikkor.
Er is een versie I en II van deze lens waar vrijwel geen verschil tussen zit. De VR is een andere lens die we apart gaan bespreken.
De lichtsterkte houdt ook niet over en is verlopend. Het frontelement draait tijdens het focussen en de focus ring is vrijwel onbruikbaar. Als je je daar overheen weet te zetten heb je een lens die, zeker iets afgestopt, toch erg scherp is en heel acceptabele kleuren en contrast laat zien.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6GII
« · ^
Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G AF-S VR DX NIKKOR APS-c
Dit is de nieuwe standaard kitlens voor de goedkopere Nikon dSLR bodies. Ten opzichte van zijn voorganger is het voorzien van een VR unit. Het presteert precies zoals je van een kitlens kunt verwachten. De scherpte is dik in orde (wordt wat minder goed op 55 mm), heeft op 18 mm last van tonvormige vervorming, een klein beetje vignettering en wat meer last van CA. Door de VR unit heeft dit objectief een enorm hoog bang-for-the-buck gehalte. Een absolute aanrader voor een goedkopere Nikon dSLR body!
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR
« · ^
Nikon AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G APS-c
Mist de stabilisatie, maar is verder exact hetzelfde als de Nikon AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR
pricewatch: Nikon AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G
« · ^
Nikon AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR APS-c
Op het moment van schrijven zijn er nog geen reviews verschenen van deze lens.
pricewatch: Nikon AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR
« · ^
Nikon AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF APS-c
Dit objectief wordt als kitlens aangeboden bij diverse bodies. Het objectief was een van de eerste DX objectieven op de markt en was lange tijd de kitlens voor de instap dslrs van Nikon. Het objectief beschikt over AF-S, welke in tegenstelling tot de 18-55 wel een volledig AF-S systeem is, dus wel een stille en snelle autofocus. Scherpte, detail en kleur/contrast is over het algemeen vrij goed. Het belangrijkste gemis van dit objectief is een VR unit. Tegenwoordig wordt vaker de 18-105 VR als kitlens met dSLRs meegeleverd. Desondanks blijft dit objectief een prima bruikbaar stuk glas.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF
« · ^
Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR APS-c
Een van de nieuwste kitlenzen van Nikon. De lens combineert een enorm zoombereik met VR en een aantrekkelijk prijskaartje. De bouwkwaliteit is heel behoorlijk, stukken beter dan de 18-55 en ongeveer gelijk aan de 70-300VR. De zoomring gaat soepel genoeg en zal niet snel last krijgen van zoomcreep. Wat wel opvalt is dat er minder draai nodig is naarmate het einde van het zoombereik in zicht kom. M.a.w. het stuk van 70-105mm is veel minder ver draaien dan van 18-70mm. De scherpstelring is heel bruikbaar en de AF-S is ook echt AF-S. VR lijkt VR I te zijn, 3 stops voordeel is echt de limiet.
In het gebruik is dit een fijne alleskunner. Tonvormige vervorming is heel duidelijk aanwezig op 18mm maar verdwijnt rap en gaat over in lichte kussenvormige vervorming tegen het einde van het zoombereik. De gemiddelde gebruiker zal echter alleen in het stuk 18-24mm vervorming merken en dat is makkelijk te corrigeren. Kleuren zijn betrouwbaar neutraal met een hele lichte neiging tot warm. Focus is snel en zeker al is er aan het einde van het zoombereik een lichte neiging tot hunten in weinig licht.
Zwakke punt van deze lens is flaring. Zodra je de zon in je beeld hebt kun je op een flare rekenen en verlies je drastisch scherpte. Dit komt wellicht omdat het veel glas is in een vrij korte lens. De lens wordt geleverd met een zonnekap, het is aan te raden om die te gebruiken. Hou je rekening met dit zwakke punt dan heb je een prettige allround lens.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art APS-c
Eindelijk is daar de aps-c equivalent voor een full frame f/2.8 zoomlens. De zoomrange is wat beperkt, maar voor wie voornamelijk van wijd tot standaard schiet, vervangt deze zoomlens toch minimaal 2 primes in de tas van de veeleisende aps-c fotograaf. Vergeleken met de respectabele Nikon 17-55 f/2.8 doet de Sigma het niet alleen op f/2.8 beter qua scherpte, maar zelfs op f/1.8 is de Sigma scherper dan de Nikon op f/2.8.
Chromatische aberratie en vignettering zijn goed onder controle en de bouwkwaliteit is erg goed. Een puntje van kritiek: de autofocus is onder lastigere lichtomstandigheden niet zo goed als van bijvoorbeeld de Nikon 17-55 f/2.8.
pricewatch: Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM Art (Nikon)
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC APS-c
De Sigma is een stop sneller, zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de standaard 18-55 kitlens. Het objectief veel last van CA, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels (met een 8MP sensor) volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. De lens is opgevolgd door onderstaande lens
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro APS-c
Deze lens is een verbeterde versie van de non-Macro uitvoering die berucht was om zijn CA.
De macro-toevoeging is volgens de puristen onterecht (geen 1:1 verhouding mogelijk), maar met een goede 1:3 is het een leuke toevoeging aan deze lichtsterke zoomlens. De CA is zeer beperkt en ook flares zijn een zeldzaamheid. Scherpte wide-open is in het centrum zeer goed, maar de uiterste hoeken zijn wat soft. De focusmotor is geen HSM uitvoering, maar toch erg snel en niet lawaaiig. De bokeh is voor een 7-bladig diafragma mooi zacht te noemen. De bouw van de lens is ondanks het gebruik van veel plastic erg stevig.
pricewatch: Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 18-50mm f/2.8-4.5 DC OS HSM APS-c
Een leuke, betaalbare kitlens van Sigma voorzien van een beeldstabilisator en snelle motor. Dit objectief moet concurreren met de Nikon 18-55VR en dat doet dat heel behoorlijk. Qua scherpte is de Sigma vergelijkbaar met de Nikon. Het objectief is voorzien van een snellere motor en is iets lichtsterker. Het zwakke punt van dit objectief is de 18 mm stand (vervorming, vignettering en CA). Verder zijn de prestaties iets afgeknepen wat beter dan bij gebruik van het maximale diafragma. De Sigma presteert wat beter dan de Nikon 18-55VR op de 55 mm stand. Helaas zit het -logischerwijs- niet in een standaardkit en zullen velen voor de Nikon variant gaan, maar de Sigma is een waardig alternatief.
pricewatch: Sigma 18-50mm f2.8-4.5 DC OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 18-50mm f/3.5-5.6 DC Digital APS-c
Dit objectief is geïntroduceerd voor de komst van de 18-55. De prestaties tov de eerste versie van dat objectief zijn vergelijkbaar. Redelijke randscherpte, maar wel last van vervormingen, vignettering en CAs. Gezien de prijs van de Nikon 18-55 VR is deze laatste duidelijk de veel betere keuze.
« · ^Deze objectieven beginnen bij 24 mm en worden het meest gebruikt door mensen met een fullframe camera. Op een cropcamera zijn ze voor de meeste gebruikers minder nuttig wegens het ontbreken van groothoek. Dit heeft ertoe geleid dat er de laatste jaren weinig vernieuwing in dit segment heeft plaats gevonden. De verwachting is dat dit met het goedkoper worden van de fullframe camera's de komende jaren wel weer zal veranderen.


Sigma 24-35mm f/2 DG HSM Art
Wederom een unieke lens van Sigma. Een f/2 zoomlens is ongekend voor fullframe camera's, maar helaas wel met een zeer beperkt zoombereik. De vraag is eigenlijk: is de lens een vervanger voor 2-3 primes (24mm, 28mm en 35mm). Je verliest een stop licht t.o.v. de f/1.4 primes maar het verschil in lichtsterkte met de f/1.8 primes is verwaarloosbaar. Het gewicht ligt hoog (940g), maar is in je cameratas lichter dan 2 f/1.4 primes. Op je camera is dat natuurlijk een ander verhaal. Qua scherpte kan de 24-35 zich meer dan prima meten met de f/1.8 en f/2 primes van de concurrentie en soms overtreffen. Vergeleken met afgestopte f/1.4 primes ligt het wat anders, maar eigenlijk is het heel simpel: de 24-35 is op iedere brandpuntsafstand en ieder diafragma van hoek tot hoek scherp genoeg om enkel af te stoppen voor meer DoF. CA is prima onder controle en de vervorming op 28 en 35mm is zeer netjes vergeleken met de concurrerende primes. Enkel op 24mm is de vervorming groter dan bij de concurrentie. Coma is in de fullframe hoek helaas redelijk goed zichtbaar en vignetting is op alle brandpuntsafstanden wide open erg flink, maar niet slechter dan de concurrentie. Flares zijn redelijk goed onder controle en de autofocussnelheid is netjes maar niet bliksemsnel.
Al met al kan de Sigma 24-35 de strijd aan met zijn f/1.8 en f/2 concurrenten op veel fronten, maar of je liever met 1 hele dikke zware lens op je camera rondloopt, of liever 1 lichte en die af en toe wisselt met een andere lichte lens die je in je tas hebt, dat is aan jou.
pricewatch: Sigma 24-35mm F2 DG HSM | A (Nikon F)
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED
Dit objectief van bijna 1 kilo werd in 2007 geïntroduceerd ter vervanging van de Nikkor 28-70 AF-S. Dit is één van de eerste objectieven die uitgerust werd met Nikon's nieuwe nano crystal coating, die interne reflecties en ghosting tegengaat. Voor een standaard objectief heeft dit objectief zeer weinig last van CA. Klein nadeel is enige tonvervorming aan het 24mm eind op FF. Ook kan er richting het tele eind wat vignettering optreden wijd open. Door het dichtdraaien van het diafragma wordt dit verminderd.
Voor de rest is het een dijk van een objectief. Solide bouw, met stevige zonnekap. Het objectief wordt iets langer bij inzoomen, wat door de bijgeleverde zonnekap verborgen blijft (die wordt op het niet telescoperende gedeelte van het objectief vastgemaakt). Er zit ook een aparte semi zachte opbergtas bij.
Kleurverzadiging en contrast zijn heerlijk, snelle autofocus, scherpte is extreem goed, en wordt naar f/4 toe alleen maar beter. De hoekscherpte is vrij goed tot uitstekend naarmate het diafragma dichtgedraaid wordt.
pricewatch: Nikon AF-S 24-70mm f/2.8G ED
« · ^
AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E ED VR
Een nieuwe 24-70 f/2.8 is altijd belangrijk nieuws, want dergelijke lenzen zijn vaak dealbreakers om te kiezen voor een bepaald eco-systeem. Nikon kan nog zulke goede bodies maken, maar als de 24-70 en 70-200 niet zo goed zijn, kiezen mensen toch voor Canon. En vice versa natuurlijk. Als extra heeft deze 24-70 f/2.8 stabilisatie aan boord. Het gewicht en het formaat zijn helaas toegenomen en de oude 24-70 was al geen compacte lens. De buitenkant van de lens voelt wat meer plastic aan vergeleken met zijn voorganger, maar dat hoeft niet te betekenen dat de constructie minder stevig is. De focus werkt snel, maar er zijn exemplarische problemen met focusproblemen (verschil in focus tussen 24mm en 70mm). De stabilisatie zorgt voor gemiddeld 3,5stop langere sluitertijden (of lagere iso). Qua scherpte heeft Nikon voor een andere strategie gekozen dan zijn voorganger en de concurrentie (Canon en Tamron): minder centrumscherpte, maar meer rand-/hoekscherpte. Op het lange eind is de scherpte t.o.v. de oude versie wel over de hele linie verbeterd, maar dat was ook wel nodig. CA is wel iets aanwezig, maar niet storend en relatief makkelijk weg te halen. Vignettering is wel duidelijker dan zijn voorganger. Voor zachte bokeh kun je beter de voorganger kiezen, al zijn de verschillen niet echt groot.
Is dit objectief zijn geld waard? Als je heel graag een gestabiliseerde standaardzoom wil en beter hoekscherpte en je verdiend je geld hiermee, dan waarschijnlijk wel.
pricewatch: Nikon AF-S Nikkor 24-70mm 1:2.8E ED VR
« · ^
Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR
Nikon introduceerde afgelopen jaar samen met een instap FX camera deze instap FX standaardzoom lens. Deze "kitlens" heeft net als DX kitlenzen een relatief lage prijs (al is €450 niet echt budget te noemen) en zijn de optische eigenschappen niet bepaald het beste wat je kunt krijgen. De goede punten: centrumscherpte is over het hele bereik goed en de randen kunnen (bij heel flink afstoppen) er ook prima mee door. De stabilisatie haalt niet de beloofde 4stops, maar met 3stops kom je doorgaans ook tot hele resultaten met lange sluitertijden (1/10sec op 85mm).
De minder punten: hoekscherpte wordt nooit echt goed, CA, vignetting en vervorming (vooral aan het lange eind) zijn flink aanwezig.
Voor wie niet veel te besteden heeft en toch FX wil schieten is deze lens een optie, maar de vraag is of je dan niet beter voor een goede DX combinatie (D7000+17-50/55 f/2.8) kunt gaan.
pricewatch: Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR
« · ^
Nikon AF-S 24-120mm f/3.5-5.6 AF-S G VR IF-ED
Éen van de allereerste consumenten VR objectieven van Nikon. Het objectief heeft redelijke recensies gekregen. De bouwkwaliteit is niet geweldig doordat er gebruik gemaakt is van goedkoop plastic op sommige punten. En er blijkt nogal een kwaliteitsverschil te zijn qua plastic tussen de verschillende objectieven dus het is een beetje uitkijken bij het kopen.
pricewatch: Nikon AF-S 24-120mm f/3.5-5.6 AF-S G VR IF-ED + HB25
« · ^Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR
Deze lens is wat bereik betreft een prima walkaround lens voor de fullframe fotograaf. De bouwkwaliteit is over het algemeen erg goed, alleen de focusring is nogal klein en heeft wat speling. De lens heeft een aantal minpunten die bij alle lenzen met een groot bereik opspelen: vervorming op 24 mm, de resolutie op het tele-eind en CA. De resolutie in de hoeken is nog wel verhelpen door af te stoppen, bij de CA helpt dat niet. Scherpte in het midden is wel op een constant hoog niveau. Een stevig gebouwde lens dus, met wat minder stevige optische prestaties.
pricewatch: Nikon AF-S 24-120mm f/4G ED VR
« · ^
Sigma 24-70mm f/2.8 IF EX DG HSM
Sigma biedt met deze lens een redelijk betaalbaar lichtsterk standaard zoomobjectief. De bouw is zeer goed te noemen, de focus- en zoomring bewegen soepel maar niet licht. Het focussen gaat snel en stil, maar er zijn nogal wat exemplaren met front-focus, dus let hier op bij aanschaf. De scherpte op f/2.8 is redelijk te noemen, maar mist nog wat contrast vergeleken met de Nikon 24-70mm f/2.8G ED. Vanaf f/4 neemt de scherpte, vooral ook in de hoeken, toe tot uitermate bruikbaar niveau. Voor ongeveer 700 euro heb je een degelijk objectief wat zeer draagbaar is en een mooie bokeh geeft bij f/2.8.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG MACRO
De Sigma 24-70 is een veel verkocht objectief dankzij de prijs en het snelle diafragma. Met zijn f/2.8 is dit een van de goedkoopste snelle standaardzooms, samen met de Tamron 28-75 die hierna besproken wordt. Het objectief is redelijk scherp, maar een van de grote nadelen is de AF-motor. Het ding produceert behoorlijk wat lawaai en echt snel kan je het scherpstellen ook niet noemen. Ook het wisselen van autofocus naar handmatige focus gaat zeer vreemd; met een dubbel klutsmechanisme. Dit kost alleen maar extra tijd en de kans om de focusmotor te slopen wordt behoorlijk wat groter.
pricewatch: Sigma 24-70mm f2.8 EX DG Macro (Nikon)
« · ^
Sigma Art 24-70mm F2.8 DG OS HSM
Men had hoge verwachtingen toen deze lens werd aangekondigd, gezien de kwaliteit van de ART-lijn van Sigma. Maar aan de MTF grafieken was al direct te zien dat de lens geen Nikon killer ging worden. Over de centrumscherpte valt weinig te zeggen en ook andere zaken waar Sigma tegenwoordig hoge ogen mee scoort. Maar helaas valt de 24-70 OS redelijk tegen qua scherpte richting de randen en vooral hoeken. In vergelijking met de Tamron doet de Sigma het optisch minder goed, maar scoort net wat beter met de focussnelheid en de bokeh. Deze Sigma is geen slechte lens en beduidend beter dan zijn voorganger, maar is helaas niet wat men ervan verwacht had.
pricewatch: Sigma Art 24-70mm F2.8 DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM
Bij Nikon moet deze Sigma de concurrentie aangaan met de 24-120 f/4 VR. Op een paar gebieden presteert de Sigma beter: hoekscherpte op full frame, vervorming en CA. Qua vignettering scoort de Sigma vooral op full frame zeer matig, zeker gezien het formaat van het frontelement en de kleinere zoomrange vergeleken met de Nikon.

De lens heeft nog geen Nikon prijsvermelding, maar voor Canonmount is de prijs €779 wat hem iets goedkoper maakt dan de Nikon 24-120 f/4 VR.
« · ^
Tamron 24-70mm f/2.8 VC USD
Met deze lens probeert Tamron de concurrentie aan te gaan met de merkeigen 24-70's. Wat scherpte betreft kan de Tamron zeker mee komen met die lenzen. Het centrum is vanaf f/2.8 al erg scherp, de hoeken preseteren dan wat minder en halen hun maximum op f/8. De hoeveelheid CA is erg gering en de bokeh is best goed. Nadelen zijn de behoorlijke "snorvormige" vervorming op 24 mm en de aanzienlijke vignettering op f/2.8. De bouwkwaliteit is goed en de AF snel en precies. Al met al interessant alternatief voor de Nikkon 24-70mm f/2.8G ED, helemaal omdat deze lens ook nog eens stabilisatie aan boord heeft.

Pricewatch
Reviews op lenstip en Photozone
« · ^
Tamron SP 24-70mm F2.8 Di VC USD G2
Qua optiek is de G2 versie nauwelijks veranderd t.o.v. de vorige versie met stabilisatie (A007). Tamron heeft wel de focusmotor sneller gemaakt, de bouw verbeterd en weathersealing toegevoegd. De optiek is qua ontwerp niet veranderd, maar wel consistenter in de uitvoering. De scherpte is goed, maar zodra je richting de randen gaat, begint de scherpte wel wat af te nemen. In een vergelijking met de Sigma, wint de Tamron het qua scherpte, maar verliest qua bokeh en nipt qua focussnelheid. Nikon heeft zelf ook een 24-70 f/2.8 met stabilisatie. De Tamron scoort beter qua centrumscherpte en de Nikon qua hoekscherpte.
pricewatch: Tamron SP 24-70mm F2.8 Di VC USD G2 (Nikon F)
« · ^
Tokina AT-X 24-70mm f/2.8 Pro FX
Deze lens is in 2015 aangekondigd maar slechts mondjesmaat naar de Benelux geëxporteerd en veel reviews zijn er ook niet beschikbaar. De lens is behoorlijk zwaar, zelfs in deze klasse (1,01kg), maar degelijk gebouwd, al ziet de lens er wel wat gedateerd uit. De focusmotor maakt veel geluid en dat is eigenlijk niet meer van deze tijd, zeker niet in deze prijsklasse. Daarnaast heeft ook deze Tokina een push/pull focusring om te schakelen tussen manueel en autofocus. Focussen gaat accuraat maar langzaam. Gelukkig is de lens wel ragscherp op alle brandpuntsafstanden tot aan de randen, maar de hoeken vergen afstoppen tot f/5.6. De bokeh is prettig om naar te kijken. Helaas heeft ook deze Tokina last van CA. Vignetting en vervorming zijn wel goed onder controle. Gezien de prijs en de prestaties is de Tamron 24-70 f/2.8 VC waarschijnlijk een betere keuze.
Geen pw-linkje, prijs €998
« · ^
Nikon AF-S 28-70mm f/2.8 D IF ED
De enige niet-DX lens die AF-s is in het standaard zoom klassement. Exorbitant duur en op DX formaat camera's misschien een wat rare focal length (42-105mm), maar wel een stukje glas om van te smullen. Voor de meeste mensen is het de investering niet waard. Deze lens ligt ongeveer in dezelfde kwaliteitsrange als de 17-55 2.8.
Uiteraard zou dit objectief wel heel erg geschikt zijn om gebruikt te worden in een eventuele toekomstige Fullframe 35mm body.
« · ^
Nikon AF 28-80mm f/3.3-5.6
Dit is het objectief welke jaren als 'kit' is geleverd bij de verschillende Film bodies van Nikon. Ook werd dit objectief regelmatig aangeboden als 'kit' bij de D70 als goedkoper alternatief voor de 18-70(welke optisch beter is en een logischer bereik heeft). Het objectief is geen hoogvlieger en is qua bereik over het algemeen niet echt interessant op een huidige Nikon DX body.
« · ^
Tamron SP 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF
Een van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zeer scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijd open. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat. Het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het
advies.
pricewatch: Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD ASP IF (Nikon)
« · ^
Nikon AF 35-70mm f/2.8D
De voorganger van de AF-S 28-70 2.8, dit objectief werd heel veel gebruikt op camea's van pers fotografen. Het objectief is optisch erg goed en doet weinig onder voor de nieuwere 28-70.
« · ^

[Voor 0% gewijzigd door PowerUp op 23-02-2018 16:57]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Deel 3
https://static.tweakers.net/ext/f/8bE1v9dm1XObEA8WTtm7MCJr/full.png

Deze objectieven hebben een zoombereik tot 300 mm en zijn de meest gebruikte teleobjectieven. Ze zijn ideaal voor bijna alle toepassingen waarbij tele noodzakelijk is, muv vliegtuigen, kleine dieren en bepaalde vormen van sport. Zoals hieronder duidelijk zal worden is het aanbod erg groot, evenals het verschil in mogelijkheden en kwaliteit.Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM Art APS-c
Voor fullframe zijn er al vele jaren 70-200 f/2.8 lenzen beschikbaar en ook al passen en werken ze prima op een aps-c body, je mist toch die stop lichtsterkte t.o.v. fullframe. Met de komst van deze Sigma heb je het equivalent van een 75-150 f/2.7 op fullframe, maar dan zonder de aanschaf van een prijzige fullframe camera. Helaas komt lichtsterkte met een prijs: 1,5kg aan glas, metaal en degelijk kunststof. De lens presteert zeer goed en kan goed meekomen met 70-200 lenzen. Helaas ontbreekt stabilisatie en is het bereik wat kort, maar voor wie bijvoorbeeld portretten maakt, of indoor sporten fotografeert, is dit misschien wel het ideale objectief.
pricewatch: Sigma 50-100mm F/1.8 DC HSM Art (Nikon-F)
« · ^
Sigma 50-150mm f/2.8 EX APO DC HSM APS-c
Een vreemde eend in de bijt qua bereik is deze lichtsterke tele-zoom. De wijde kant sluit prima aan op de vele wideangle zoomlenzen, maar het beperkte tele-bereik maakt hem wat minder geschikt voor het sterk dichterbij halen van neushoorn op 100m afstand. De scherpte van deze lens is goed in het 50-120mm bereik, maar op 150mm is het beter om af te stoppen naar f/4. Ondanks dat is het een zeer prettige lens door zijn compacte en stevige bouw met interne zoom. De HSM zorgt voor een snelle en stille autofocus en het 9-bladige diafragma zorgt voor een zeer mooie bokeh. Momenteel is alleen type II van dit objectief nog verkrijgbaar. De verschillen met type I zijn niet noemenswaardig.
« · ^
Sigma 50-150mm APO F2.8 EX DC OS HSM APS-c
De voorganger van deze lens stond niet bepaald bekend om zijn scherpte boven de 100mm, maar het optisch ontwerp is aan aardig onderhanden genomen, waardoor de lens ook meteen een stuk groter is geworden. De lens is namelijk precies even groot als de 70-200 f/2.8 OS die ook bruikbaar is op fullframe. De 50-150 is wat goedkoper, maar optisch net een klein tikje minder. De 50-150mm is voor aps-c wel net prettiger vanwege het 80-240mm equivalente bereik, waardoor er ook prima portretten mee kunt schieten.
pricewatch: Sigma 50-150mm F/2,8 APO EX DC OS HSM
« · ^
Nikon 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX NIKKOR APS-c
Dit objectief is officieel EOL en is vervangen door de VR variant. Derhalve is het alleen nog verkrijgbaar op de 2e hands markt. Het objectief is gemaakt om te passen op de D40/D60/D3000 serie camera's en sluit netjes aan bij een standaard 18-55. Het objectief is voorzien van een AF-S motor en heeft dus een werkende AF bij gebruik op bovenstaande camera's. Het is een van de meest betaalbare telezoom objectieven voor Nikon. Qua optische kenmerken is het objectief uitstekend. Ook heeft het een interne focus, waardoor het front element niet draait. De zwakke punten van dit lensje zijn een gebrek aan VR, ernstige vignettering bij gebruik van grote diafragma's en een matige bouwkwaliteit. Dit objectief is aan te bevelen als het erg goedkoop wordt aangeboden. In andere gevallen is de nieuwe VR variant een betere keuze.
« · ^
Nikon 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX NIKKOR APS-c
Optisch gezien ietsje minder randscherpte dan zijn oude broertje. Ook heeft dit objectief iets meer last van CA. De vignettering is minder dan bij de oude variant, maar nog steeds bovengemiddeld. De simpele reden om dit objectief te kopen is dat het optisch goed in elkaar zit en voorzien is van een VR unit. Ook is de bouw aanmerkelijk beter dan die van zijn oude broer. Dit objectief is in het goedkope telezoom segment de keuze voor Nikon.
pricewatch: Nikon AF-S DX 55-200mm f/4-5.6 VR
« · ^
AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR IIAPS-c
Deze populaire medium telezoom van Nikon heeft een inklapbaar ontwerp, waardoor het formaat van de lens tijdens transport zeer compact is. Het focussen gaat fluisterstil dankzij de silent wave motor, maar heeft geen "fulltime manual override" zoals op duurdere modellen. De stabilisatie is effectief tot ongeveer 3 stops, wat meestal voldoende is, maar ook niet heel bijzonder is. Centrumscherpte is uitstekend op korte brandpuntsafstanden, maar de hoeken moeten flink afgestopt worden voor hetzelfde resultaat. Op wat langere brandpuntsafstanden (richting 200mm) moet er hoe dan ook afgestopt worden voor goede scherpte. CA is prima onder controle en ook vignettering en vervorming zijn geen probleem voor de meeste toepassingen. Voor een beperkt budget is dit een prima lens en is ook nog erg compact tijdens transport.
pricewatch: Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR II
« · ^
Nikon 55-300mm f/4.5-5.6G AF-S ED VR APS-c
Deze lens zit tussen de 55-200 VR en 70-300 VR in qua prijs en gewicht, maar heeft wel het grootste bereik. Optisch presteert deze lens bijna gelijk aan de 55-200, maar die is aan de korte kant net wat scherper. Aan de lange kant presteren ze gelijk en biedt de 55-300 natuurlijk 100mm extra telebereik. Deze lens is een goedkoop alternatief voor wie toch 300mm wil hebben, maar niet bijna €500 wil uitgeven voor de 70-300 VR, die overigens wel wat beter presteert en ook bruikbaar is op FX
pricewatch: Nikon AF-S DX 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR
« · ^
Sigma 55-200mm f/4.0-5.6 DC APS-c
Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te
leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.
« · ^
Tamron AF55-200mm f/4-5.6 Di-II LD Macro APS-c
Dit objectief is een bijzonder gunstig geprijsd, klein en licht objectief. De optische prestaties zijn redelijk en wanneer je de prijs in gedachten neemt zelfs goed. Je zult dit objectief duidelijk moeten afstoppen naar een kleiner diafragma om goede scherpte te behalen. De macro vergroting is geen echte macro, maar 1:3,5. Leuk voor erbij, geen reden om hem ervoor te halen. Al met al een aanrader voor mensen met een zeer klein budget die toch een aanvulling zoeken op hun standaard 18-55. Als je wat ruimte hebt in je budget is een Nikon 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX NIKKOR een aanmerkelijk betere keuze.
pricewatch: Tamron AF 55-200mm f/4.0-5.6 Di II LD Macro (Nikon)
« · ^
Nikon 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor
Dit objectief werd in 2009 vervangen door een nieuwere versie. Het weegt anderhalve kilo, bevat vijf stuks ED glaselementen, en behoorde tot de standaard uitrusting van menig professional, ondanks de hoge prijs van zo'n 1650 euro.
Het is een 'snel',solide aanvoelend objectief van metaal met weathersealing. Focussnelheid is snel en stil met de ingebouwde 'silent wave motor'. De VR kan tot 3 stops opvangen bij het uit de hand schieten. Contrast en kleur zijn subliem en de bokeh is zijdezacht, wat dit een uitstekende portretlens maakt, ondanks de minimale scherpstelafstand van 1.5 meter.
Op FX zijn de hoeken minder scherp tot ronduit zacht en is er (uiteraard) wat vignetering op f/2.8, wat geen probleem is voor de profs die dit objectief gebruiken. Bij f/5.6 is die nagenoeg verdwenen.
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II
Dit objectief uit 2009 is de zevende generatie van zijn soort. Vebeteringen op de oude 70-200 zijn de vibratie reductie en toevoeging van de Nano-Crystal-Coat om ghosting en flare te minimaliseren. Hierbij heeft dit objectief minder last van vignetering.
Echter, het objectief heeft nogal wat kritiek losgeweekt op internet.
Het is nl. gebruikelijk dat fabrikanten de brandpuntsafstanden meten als het objectief op oneindige focus staat. En bij dit objectief is hij op oneindige focus 192mm. Maar als hij scherpgesteld is op een onderwerp dat op anderhalve meter staat is de werkelijke brandspuntafstand maar 134mm. Hij "ademt" dus veel. Voor sommigen een probleem, voor anderen niet. Voorts zou er intern een beschadigde schroefdraad zijn die niet op alle objectieven voorkomt. Volgens de fabrikant is niks aan de hand.
Het objectief presteert toch erg goed. Hoekscherpte op FF is beter dan zijn voorganger met het summum op f/8, hij heeft een stuk minder last van vignetering, en de VR II is merkbaar beter. De bokeh, die op zich al zijdezacht was is ietsie mooier geworden. Flare, ghosting en vervorming zijn minimaal (beetje ton vorming op 70mm en beetje kussenvorming op 200mm).
pricewatch: Nikon AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR II
« · ^
Nikon AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8E FL ED VR
Driemaal is scheepsrecht wat betreft de 70-200 f/2.8 VR's van Nikon. De 2 eerdere versies hadden nogal last van focus breathing (op korte focusafstand werd de lens op 200mm eerder 135mm qua beeldhoek) en de scherpte was een stuk minder dan de Canon 70-200 f/2.8 IS II. Met deze uitvoering (let op de E in de naam) is de focus breathing een stuk minder en de optiek is zelfs beter dan die van de Canon. Deze lens heeft in navolging van enkele andere nieuwe lenzen een elektronisch diafragma. De prijs van deze lens is helaas exorbitant hoog en aangezien Sigma binnenkort met een 70-200 f/2.8 OS Art gaat komen, vrees ik dat Nikon zich hiermee uit de markt prijst.
pricewatch: Nikon AF-S Nikkor 70-200mm F2.8E FL ED VR
« · ^
Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR
Het lichtere broertje van de 70-200 f/2.8 VR II met een nieuw 5 stops stabilisatie systeem.
De lens is optisch heel goed, zonder echte minpunten, al is de pincushion vervorming aan het lange eind redelijk groot. Bokeh is netjes en ook afgestopt dankzij de 9 afgeronde bladen prima. De prijs ligt nog wat hoog voor een f/4 lens, maar is toch wel een flink stuk goedkoper dan de f/2.8 versie.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 70–200mm f/4G ED VR
« · ^
Nikon AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/4-5.6G
Dit goedkope objectief is bijna geheel van plastic gemaakt en heeft zelfs een plastic mount. Scherpstellen gebeurt door de in camera focus motor, en daarbij draait de voorkant van het objectief mee. Er zitten geen ED lenzen in verwerkt, en dat is aan relatief hoge mate van CA wel te zien. Voor portretten geen slechte keus, voor scherpe landschappen is het beter om naar f/11 te diafragmeren en eventueel een statief te gebruiken om nog enige scherpte te kunnen krijgen. Op het lange eind heeft deze lens last van kussenvorming.
pricewatch: Nikon AF 70-300mm f/4-5.6G AF
« · ^
Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR
Na de 70-300G en ED is dit de 3e 70-300 zoomlens die nikon produceert. De lens heeft een totaal nieuw ontwerp waarbij alleen het bereik en het gebruik van ED glas nog doet denken aan z'n voorgangers. AF-S op deze lens is ook echt volwaardig AF-S wat vrijwel geruisloos werkt en de gebruiker in staat stelt om correctie's op de scherpstelling te doen terwijl de lens in AF modus werkt. De scherpstelring is van een behoorlijk formaat maar zit wel vrij dicht bij de body. De zoomring is fors en zoomt enigszins zwaar maar wel soepel en constant door het hele bereik. De mount is van metaal en voorzien van een rubber ring om meer bestand te zijn tegen de elementen. De lens wordt compleet met zonnekap en een buideltje geleverd.
In gebruik is duidelijk te merken dat dit een AF-S lens is, focussen gaat rap en behoorlijk betrouwbaar. Hunten komt sporadisch voor in omstandigheden met erg weinig licht. De VR II techniek doet z'n werk prima, de 4 stops die geclaimd worden zijn zeker haalbaar, maar kan wel voor een enigszins onrustige bokeh zorgen. Zonder VR aan is de bokeh netjes maar niet spectaculair.
Scherpte is van 70 to 200mm uitstekend, daarboven zwakt het iets en moet je afstoppen. Zelfs wijd open is de scherpte in het midden van het beeld nog erg acceptabel. CA en vervorming zijn zoals je kan verwachten van een lens in deze klasse heel aardig onder controle.
Bij de introductie was deze lens relatief prijzig maar de lens is nu gezakt naar een dusdanig prijsniveau dat hij een aantrekkelijk alternatief is voor de 3rd party 70-300 lenzen.
pricewatch: Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6G IF ED VR
« · ^
Nikon AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR [anchor]
Eerder bracht Nikon een DX versie (2 zelfs, 1 met VR en 1 zonder) uit van de populaire AF-S 70-300. Dit is de FX versie en is qua lichtsterkte op 300mm hetzelfde als de AF-S 70-300. Qua behuizing is de weathersealing verbeterd, de autofocusmotor is een stuk vlotter en nog stiller. Het diafragma is elektronisch, dus niet meer mechanisch via een palletje bij de lensvatting. Let op compatibiliteit met je camera, aangezien deze lens niet op iedere Nikon spiegelreflex (helemaal) werkt. Qua optiek is er ook redelijk wat veranderd. De lens is overal een stuk scherper geworden en heeft minder last dan zijn voorganger. Nikon heeft wel een compromis gemaakt qua vignettering, want dit is meer aanwezig dan bij zijn voorganger. De stabilisatie werkt goed en haalt ongeveer 4 stops in de praktijk. De prijs ligt helaas wel flink hoger dan bij zijn voorganger. Dat is gezien de prestatieverbeteringen niet zo'n probleem, maar als je vaak 200mm of meer nodig hebt, is de Sigma of Tamron 100-400 voor dezelfde prijs een betere optie. Deze zijn optisch zelfs nog iets beter en leveren 100mm meer bereik.
pricewatch: Nikon AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR
« · ^
Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR APS-c
Op het moment van schrijven zijn er nog geen reviews verschenen van deze lens.
pricewatch: Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
« · ^
Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED APS-c
Mist de stabilisatie, maar is verder exact hetzelfde als de Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
pricewatch: Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED
« · ^
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG IF APO HSM (II) (Macro)
De Sigma is van de EX serie, dat betekend dat hij oerdegelijk is gebouwd, vergelijkbaar met de duurdere Nikkor AFS objectieven. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de AFS-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Nikkor AFS-motor is wel een stuk rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel. De Sigma levert een f/2.8 diafragma voor een veel lagere prijs dan dat een vergelijkbare Nikkor dat doet. Dit objectief is dan ook zeer populair door haar prijsstelling. Optisch is de Sigma redelijk te vergelijken met de Nikkor 80-200, hij is iets minder wide-open, maar op f4 zeer vergelijkbaar.
Er is ook een nieuwere uitvoering welke niet alleen beschikt over de DG coating (Digitale Coating) maar ook over een 'macro' stand waardoor er kan worden gefocust vanaf 1 meter in plaats van 1.8 meter. Het nieuwe objectief lijkt qua optische prestaties iets achter te liggen op zijn voorganger.
pricewatch: Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO Macro HSM II (Nikon)
« · ^Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
De opvolger van het objectief hierboven zit. Nieuw is de optische stabilisatie, Sigma claimt tot 4 stops. De scherpte is op f/2.8 nog niet geweldig, maar op f/4 al veel beter. Op fullframe is verder afstoppen nodig om aan de randen een acceptabele scherpte te krijgen. Van CA heeft dit objectief maar nauwelijks last. Vignettering is op APS-c geen probleem, op Fullframe wordt het duidelijk merkbaar op f/2.8. Een minder punt is dat het objectief erg gevoelig is voor flare. De HSM zorgt voor een stille, maar niet heel snelle autofocus. De prijs van deze versie met OS is veel hoger dan de versie zonder, bijna een factor 2!
pricewatch: Sigma 70-200mm f2.8 EX DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro
De minder bekende en goedkopere broer van de Sigma 70-300 APO macro. Dit objectief presteert behoorlijk bij een klein diafragma (f/11). De prestaties zijn beter aan de korte zijde van het objectief. Hoe verder je inzoomt, hoe minder resolutie je overhoudt. De macro-stand heeft een vergroting van 1:2 en werkt naar behoren tussen de 200 en 300 mm. Dit objectief is met name interessant voor mensen die macro in hun tele willen hebben en een klein budget hebben. Anderen wordt geadviseerd even verder te kijken.
pricewatch: Sigma 70-300mm f4-5.6 DG Macro (Nikon)
« · ^
Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG macro
Deze lens is door z'n prijs een veel verkochte eerste telelens. In de prijsklasse is er eigenlijk alleen nog concurrentie van de tamron en de enkele nikon 70-300G die nog in de winkels zijn blijven liggen.
Scherpstellen gaat niet buitengewoon snel en, mede door de vrij geringe diameter van 58mm, wil hunten regelmatig voorkomen. Er is enige vervorming waarneembaar in het stuk 70-100mm maar dit is niet onoverkoombaar. In hoge contrast situatie's is de lens wijd open geneigd om wat CA te produceren. Scherpte is goed van 70-230mm, daarboven is 2 stops afstoppen een noodzaak. Mits voldoende afgestopt is de lens in staat om heel scherpe platen te produceren op 300mm, contrast laat dan wel iets te wensen over.
Focusring is groot genoeg om bruikbaar te zijn en werkt prettig. De zoomring is erg stug. Een zonnekap wordt meegeleverd, gebruik is, zeker in goed licht, een noodzaak anders is de lens flaregevoelig en heeft het contrast erg te lijden. Als deze eigenschappen eenmaal duidelijk zijn is dit een telezoom met een goede prijs/kwaliteit verhouding die bij voldoende licht knappe foto's kan produceren. Voor snel bewegende objecten en gebruik in schemerige omstandigheden schiet deze lens echter tekort. (Haha woordspeling)
pricewatch: Sigma 70-300mm f4.0-5.6 DG APO Macro (Nikon)
« · ^
Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG OS
De opvolger van de oude vertrouwde budget telezoom van Sigma, de 70-300 DG (non-apo design).
Deze nieuwe telg, met optische stabilisatie heeft een nieuw optisch design gekregen, waardoor hij beter presteert dan zijn voorganger. Zo is de CA dusdanig laag dat het niet storend is en is hij een stuk scherper.
Wel blijft hij, net als andere budget telezoom lenzen, beter presteren wanneer je hem een stopje afstopt.
Zijn stabilisatie en compacte design maakt hem breed inzetbaar, ook om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie. De bouw en finish van de lens zijn bovengemiddeld goed voor zijn klasse, de bokeh (onscherpte rendering) is prima en hij kan vrij dichtbij focus (close-up mogelijkheden, geen echte macro).
Zijn minder sterke punten zijn punten die je bij veel budget lenzen vind, een relatief trage focus (lang focuspad), draaiend frontelement en zoals gezegd wat softer wide-open.
pricewatch: Sigma 70-300mm F4-5.6 DG OS (Nikon)
« · ^
Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro
De Tamron 70-200/2.8 is alles wat je van een 70-200/2.8 mag verwachten; optisch dik in orde op alle optische vlakken. Dit is een werkpaard voor een professional, dus hij moet gewoon goed zijn. Extra voordelen ten opzichte van de concurrentie zijn het relatief lage gewicht, de korte minimale scherpstelafstand en de relatief lage prijs. Het objectief heeft eigenlijk maar één nadeel: de luidruchtige en relatief trage AF motor.
pricewatch: Tamron AF 70-200mm f/2.8 Di LD (IF) Macro (Nikon)
« · ^
Tamron 70-200mm f/2.8 VC USD
De opvolger van de vorige 70-200 die bekend stond om zijn relatief goede beeldkwaliteit maar ondermaatse autofocussnelheid. Met deze lens is dat dankzij de USD-motor een stuk sneller, hoewel nog niet razendsnel. De scherpte laat op f/2.8 vooral in de hoeken te wensen over en op 200 mm ook in het midden, maar verbetert snel bij het afstoppen. CA is geen probleem, enige vignettering is wel aanwezig.
pricewatch: Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD

Review op Photographyblog.
« · ^
Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2
Als er van 1 type lens in het digitale tijdperk veel versies door veel fabrikanten zijn gemaakt, dan is het wel de 70-200 f/2.8. Tamron heeft ook al meerdere pogingen gewaagd om een goede 70-200 f/2.8 te maken. De vorige versie was optisch doorgaans goed (helaas wat exemplarische verschillen), maar kwam te kort qua scherpstelsnelheid. De G2 versie kan eigenlijk op alle vlakken meekomen met de Nikon 70-200 f/2.8 VR II, maar de nieuwere Nikon 70-200 E versie is optisch beter en helaas ook 2x zo duur als deze Tamron. De lens voelt stevig aan en er is weathersealing aanwezig. Deze is lens te updaten en finetunen met de TAP USB-dock.
pricewatch: Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD G2 (Nikon)
« · ^
Tokina AT-X 70-200mm f/4 PRO FX VCM-S
De bouwkwaliteit van deze Tokina ligt op een hoog niveau en is daarmee prima te vergelijken met de Canon en Nikon varianten. De lens is wel wat zwaarder dan de 70-200 f/4 van zowel Nikon als Canon. De lensscherpte is over het algemeen prima, maar helaas ook wat minder goed dan de lenzen van Nikon en Canon. Enkel op 200mm is de Tokina scherper in de hoeken dan de Nikon. Zoals ook bij de groothoek Tokina's weet ook deze Tokina veel CA te produceren. De autofocus is stil en accuraat, maar wel redelijk traag en heeft helaas ook geen focuslimiet schakelaar om het wat sneller te maken.
De stabilisatie is ook wat minder goed dan van de concurrentie. Het meest in het oog springende nadeel aan deze lens is de flaregevoeligheid. Deze is namelijk enorm en het is bijna onmogelijk om goed met tegenlicht te fotograferen. Helaas is deze lens geen aanrader en kun je beter kiezen voor een merk eigen 70-200 f/4.
pricewatch: Tokina AT-X 70-200mm f/4 FX VCM-S (Nikon)
« · ^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 LD
Dit objectief is opgevolgd door de Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Dit objectief moet het doen zonder de macro functie en mist de Di coating. Het objectief dient afgestopt te worden naar f/8 voor goede resultaten. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig.
« · ^
Tamron AF70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro
Dit objectief is de opvolger van de Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 LD. Het is een goedkoop teleobjectief met zeer redelijke prestaties. Het objectief wordt boven de 200 mm duidelijk minder scherp, maar levert zelfs dan nog redelijke prestaties. De scherpte onder de 200 mm is zelfs goed. Zoals te verwachten is bij een objectief in deze prijsklasse is CA wel een probleem. De bouw is volledig kunststof en de AF is traag en luidruchtig. Het leuke van dit objectief is de 1:2 macro vergroting die je ermee kunt halen.
pricewatch: Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro (Nikon)
« · ^Tamron SP 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD
Een nieuwe lens van Tamron, en de eerste met de zogenaamde USD-motor aan boord. Deze "Ultra Sonic Drive" zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. De scherpte van deze lens lijkt behoorlijk goed te zijn, ook voorbij de 200mm. Algeheel lijken de optische prestaties zich te kunnen meten met de Nikon 70-300 VR, waar deze financieel ook in de buurt ligt. De AF-S van de Nikon is wel iets sneller dan de USD van de Tamron.

pricewatch: Tamron SP 70-300mm F/4-5.6 Di VC USD (Nikon)
« · ^
Nikon AF 80-200mm f/2.8D AF
De Nikkor AF 80-200 is een lichtsterk tele-zoom objectief, het objectief beschikt over een constante maximum diafragma van f/2.8 over het gehele bereik.
Het objectief is voorzien van maar liefst 3 ED-glas elementen, deze garanderen een superieure optische kwaliteit.
Dit objectief is in verschillende uitvoeringen geweest, een schuifzoom versie die optisch niet onderdoet voor de nieuwere modellen. Het objectief heeft later een upgrade gekregen naar een draaizoom uitvoering, daarbij is de autofocus sterk verbeterd. Er is daarna nog een extra uitvoering gekomen van de 80-200, een AFS uitvoering, deze versie beschikte over de silent-wave motor zoals de naam al deed vermoede. Het optisch is hij ook wat verder fijngeslepen. De AF-S uitvoering is niet meer nieuw te krijgen.
De schuifzoom versie kan je voor rond de 300 a 500 euro 2e hands vinden, de draaizoom uitvoeringen zijn een stuk prijziger.
Het objectief staat bekend om zijn superieure optische prestaties, die niet onderdoen voor de nieuwere AFS 70-200 f/2.8 G.
pricewatch: Nikon AF 80-200mm f/2.8D AF
« · ^
Tokina AT-X 828 AF PRO 80-200mm f/2.8
Dit objectief is momenteel EOL en is derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Zoals bijna alle Tokina objectieven is het zeer solide gebouwd, is het objectief erg scherp en heeft het wat meer last van CA dan de concurrentie. Het belangrijkste nadeel van het objectief is de relatief trage AF motor, het belangrijkste voordeel is de prijs.
« · ^
Sigma 100-300mm f/4 EX APO DG
Een onvolprezen stuk glas van Sigma. Een lens die qua bouw niet onderdoet voor de toplenzen van Nikon, ook niet qua optische prestaties ook niet. Ragscherp, ook op 300mm f/4. Ontzettend fijne lens, die fysiek helaas wel vrij fors is, nog een stapje groter dan de 70-200's van de verschillende merken. Zijn bereik van 100-300mm maakt hem geschikt voor het echte tele werk, van vogels en wildlife. Voor portretten e.d. is hij veel te groot en lomp.
Zijn constante diafragma van f/4 maakt hem tevens geschikt voor een teleconverter, met behoud van AF op een consumenten dslr. Daarbij komt nog eens dat de AF in dit objectief bijzonder rap zijn werk doet. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel, hij mist een beeldstabilisator. Heb je een stevig stukje glas nodig en is 300mm wat je nodig hebt, dan is deze lens een echte aanrader.
« · ^
Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM
Opvolger van de unieke 120-300 f/2.8 DG HSM. Optisch is deze nog een stukje beter en vooral de centrumscherpte kan concurreren met de primes. Het is een flinke jongen, maar dat kan ook niet anders met de mogelijkheid tot 300mm f/2.8. Teleconverters schijnen ook nog prima te werken op dit objectief, zodat je een gestabiliseerde 420mm f/4 of 600mm f/5.6 hebt.
Voor echt randscherpte kan beter gekeken worden naar een 300/2.8 prime, maar je levert dan wel de flexibiliteit in van de zoom.
De prijs is ook een flink pluspunt, want deze ligt een redelijk stuk lager dan de ongestabiliseerde 300/2.8.
pricewatch: Sigma 120-300mm F2.8 EX DG APO OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports
Dit is ondertussen de 4de versie van de 120-300mm en heeft net zoals zijn voorganger stabilisatie aan boord wat erg fijn is op de wat langere brandpuntsafstanden. Niet alleen het uiterlijk is veranderd, maar ook optisch is de 120-300 aangepakt. Bij de oudere modellen was de centrumscherpte wel op orde maar lieten de hoeken op full frame het afweten. Bij deze "Sports" uitvoering is de hoekscherpte wide-open al erg goed en zelfs op 300mm meteen al goed bruikbaar. Zelfs de Nikon 300mm f/2.8 VR kan de 120-300 niet overtreffen qua scherpte (en heeft meer last van CA) en die mist ook nog de flexibiliteit van de zoom. De combinatie met een 1.4x teleconverter is ook erg goed, maar bij een 2.0x teleconverter moet er afgestopt worden tot f/8 om tot scherpe platen te komen.
pricewatch: Sigma 120-300mm F2.8 DG OS HSM (Nikon)
« · ^Deze zoomobjectieven lopen door tot boven de 300 mm waar de consumentenobjectieven meestal ophouden. Vaak worden deze objectieven dermate groot dat ze voorzien zijn van een statiefgondel. Hiermee wordt het zwaartepunt van de combinatie camera en objectief wat naar voren geplaatst waardoor de balans veel beter wordt. De toepassing van deze objectieven ligt met name in het gebied van sport en dierenfotografie. Als het in je budget past word je erg blij als je een dergelijk objectief mee kunt nemen op safari bijvoorbeeld.Sigma 50-500mm f/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM
De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Dit objectief was 10 jaar geleden een van de weinig objectieven in dit bereik en was ook nog eens zeer betaalbaar. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste. In tegenstelling tot 10 jaar geleden is dit objectief tegenwoordig niet meer de enige logische keuze; er zijn een aantal objectieven bijgekomen in hetzelfde bereik. Met name de Sigma 150-500 is een zeer aantrekkelijk alternatief.
« · ^
Sigma 50-500mm f/4.5-6.3 APO DG OS HSM
De opvolger van de versie zonder OS. Sigma claimt dat er tot 4 stops winst kan worden behaald. De HSM zorgt voor een stille en vrij snelle autofocus. Toch wil de autofocus nog wel eens zijn doel missen, wat veroorzaakt kan worden door het maximale diafragma van f/6.3 in het telegebied. Het objectief komt overigens alleen in de buurt van de 500mm als er op oneindig wordt gefocust. Dichterbij zit het meer rond de 400mm. Vooral richting de 500mm heeft het objectief ook last van CA. De scherpte is in het midden vrij goed voor een zoomlens. Aan de randen is afstoppen vereist voor betere prestaties. Filters kopen is wel een uitdaging met een diameter van 95mm!
pricewatch: Sigma 50-500mm f4.5-6.3 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 80-400mm f/4.5-5.6 EX APO OS RF
De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de Nikkor 80-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de handschieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa 400,-
goedkoper dan de Nikkor, maar hij beschikt helaas niet over AF-S/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust.
pricewatch: Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX DG APO OS RF
« · ^
Nikkor AF VR 80-400mm f/4.5-5.6D
De Nikkor 80-400 beschikt over beeldstabilisatie, helaas maakt dit objectief geen gebruik van een AF-S autofocus motor, dat betekend dat de autofocus op een consumenten body niet heel snel is.
Op een Pro body is de autofocus al een stuk sneller alleen houd je wel het lawaai. Het objectief beschikt ook over een focus limiter, die zorgt ervoor dat het objectief alleen kan focussen op bepaalde afstanden, van 2.3m tot 3.5m, en 5m tot oneindig. De VR(beeldstabilisatie) kent twee standen, een mode 1 en 2, de verschillen zijn dat in mode 1 dat de beeldstabilisatie constant aanstaat en bij mode 2 alleen als de ontspanknop ingedrukt wordt.
De Nikkor is een objectief met een verlopend diafragma van 4.5 op 80mm naar 5.6 op 400mm.
pricewatch: Nikon AF 80-400mm f/4.5-5.6AF VR
« · ^
Nikon AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR
Beduidend beter dan zijn veel goedkopere voorganger. Vooral richting het lange eind blijft de scherpte op een redelijk niveau, hoewel deze (zoals bij vele andere telezooms) afneemt. De hoeveelheid chromatische aberratie blijft ook binnen de perken. Vignetting is slechts een halve stop maximaal op full frame. De autofocus is snel en accuraat, maar maakt wel redelijk wat geluid.
pricewatch: Nikon AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR
« · ^
Sigma Contemporary 100-400mm F5-6.3 DG OS HSM
In het begin was men (en ik zelf ook) redelijk skeptisch over het nut van deze lens. Groter, zwaarder en duurder dan een Canon 70-300 en een stuk minder bereik dan de nauwelijks duurdere Sigma 150-600 C. De Sigma 100-400 bleek een schot in de roos. De optiek is een stuk beter dan die van de Nikon 80-400 VR, vooral op uiterste standen. Bovendien kost de Sigma minder dan de helft van de Nikon. Het gewicht is een aangename verrassing als je eerst een 150-600 in je handen hebt. Dan blijft de vergelijking met de 70-300 over. De AF-P 70-300mm f/4.5-5.6 (FX) is een goede lens en een stuk beter dan zijn voorganger, maar als je net wat meer bereik wil, is deze Sigma 100-400 voor dezelfde prijs een uitstekende keuze. Ik durf zelfs zover te gaan dat door de zeer goede scherpte het verschil in bereik met een 150-600 wordt gecompenseerd. Je hebt simpelweg meer cropruimte. De focussnelheid is zeker met gebruik van de focus limiter zeer snel en accuraat. De stabilisatie is in de praktijk op Nikon camera's maar 2 stops, terwijl deze op Canon camera's 4 stops haalt. Mogelijk dat dit later met een firmware update opgelost wordt.
pricewatch: Sigma Contemporary 100-400mm F5-6.3 DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD
In navolging van Sigma heeft ook Tamron een lichter en vooral goedkoper alternatief voor de Nikon 80-400 VR uitgebracht. Het diafragma aan de korte kant is net 1/3 stop lichtsterker dan bij de Sigma en de Tamron heeft de mogelijkheid voor het aanbrengen van een statiefgondel. Hier houden de verschillen qua eigenschappen eigenlijk op. Optisch is de Tamron vergelijkbaar met de Sigma, al heeft de Sigma hier en daar net een streepje voor. De scherpte is goed, CA is redelijk onder controle, focussnelheid is goed en de stabilisatie haalt ongeveer 4 stops in de praktijk. De Tamron heeft geen focuslimiter zoals de Sigma, waardoor de focussnelheid van de Sigma met limiter net iets beter is. Mocht je graag je lens wat willen tweaken (of updaten), dan is er net zoals voor andere moderne Tamron lenzen een TAP usb-dock te verkrijgen.
pricewatch: Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD (Nikon F)
« · ^
Sigma 120-400mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM
Een betaalbaar ultra-tele objectief van SIgma met een snelle AF motor en een beeldstabilisator. Dit grote objectief heeft een aantrekkelijk bereik, omdat het voorbij de consumenten-afstand van 300 mm gaat. Echter, helaas gaat de beeldkwaliteit van dit objectief juist aan het lange eind (>200 mm) (hard) achteruit. Tot 200 mm zijn de resultaten prima, maar daarboven gaat de scherpte verloren. Dit is uiteraard erg jammer aangezien veel mensen dit objectief zullen kopen vanwege de 400mm stand. Ook is vignettering op een fullframe camera een probleem. Het objectief heeft een goede OS unit en ook de minimale scherpstelafstand is prettig kort.
pricewatch: Sigma 120-400mm f4.5-5.6 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 150-500mm f/5-6.3 APO DG OS HSM
Dit objectief gaat tot een ongelooflijke 500mm. De beeldkwaliteit is de beste van alle super telezoom objectieven. De beeldkwaliteit na 400mm vervalt weer wat, maar zelfs op 500mm is de scherpte nog goed. Verder is het objectief voorzien van een rappe AF en goede OS unit. Nadelen zijn de filtermaat van 86mm en het gewicht van het objectief.
pricewatch: Sigma 150-500mm f5-6.3 APO DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Contemporary
Deze lens gaat de concurrentie met de Tamron 150-600 rechtstreeks aan. Helaas zijn er op het moment van schrijven nog geen reviews van deze lens verschenen, zodat er ook geen vergelijking gemaakt kan worden met de Tamron of de oude Sigma 150-500 OS.
Op het moment van schrijven is er nog geen pricewatch vermelding van deze lens.
« · ^
Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports
Sigma kwam met 2 varianten van de 150-600 en dit is de duurdere (2x duur), grotere en zwaardere variant. Daarnaast is deze lens optisch ook dik in orde. Verwacht geen prime hoekscherpte, maar toch is deze lens zonder af te stoppen al heel goed, vooral aan het langere eind. Dat laatste is wat verrassend omdat de meeste zoomlenzen juist aan het lange eind vaak het minst presteren.
Bijna alle optische eigenschappen zijn goed (wel wat meer last van vignetting dan de Tamron) en ook het autofocussysteem schijnt goed te werken bij een bewegend onderwerp.
Omdat de lens nogal zwaar is, is het misschien verstandig om goed na te denken voor je deze lens verkiest boven de Tamron of Sigma C 150-600mm. Vrolijk rondlopen met de lens aan je camera is er niet echt bij, dus een statief of monopod is bijna verplicht.
pricewatch: Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports (Nikon)
« · ^
]Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 VC USD
Deze Tamron zorgde ervoor dat ze bij Sigma wakker werden en een vervanging gingen ontwikkelen voor hun lange telezooms. Voor wie 400mm niet genoeg is, kan met deze Tamron gaan tot 600mm, al wijzen tests uit dat 500mm foto's extrapoleren scherper is dan met 600mm schieten.
De centrumscherpte is zeer goed over bijna het hele bereik en ook met open diafragma goed. Richting de randen scoort deze Tamron ook nog verdienstelijk, maar de hoeken zijn soft, ook met flink afstoppen. CA is goed onder controle en ook de vervorming is vrij normaal vergeleken met de concurrentie. De lens heeft wel redelijk wat vignetting en is ook gevoelig voor flares. Stabilisatie werkt tot zo'n 3,5 stops en is daarmee erg goed te noemen.
pricewatch: Tamron SP 150-600mm F/5-6.3 VC USD (Nikon)
« · ^
Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2
De vorige uitvoering van deze lens bracht een ware revolutie op gang. Het was een zeer betaalbare en goed presterende telelens met een bereik van meer dan 500mm. Al snel kwam Sigma met hun 2 150-600's, de C en de S. De G2 van Tamron is op een aantal punten een verbetering t.o.v. de eerste versie. De optiek is nagenoeg hetzelfde, met een tikje meer scherpte op 600mm. De maximale vergroting is wel behoorlijk verbeterd (ook behoorlijk meer dan de concurrentie) en de stabilisatie is ook merkbaar verbeterd. Zwakke punten blijven de chromatische aberratie en de continu autofocus tijdens tracking. De behuizing is nu weathersealed en voelt wat beter aan door het gebruik van metaal aan de buitenkant. De prijs is ook flink omhoog gegaan en dat maakt hem net wat minder aantrekkelijk dan de Sigma 150-600C en bij iets bijleggen de uitstekende Nikon 200-500 f/5.6.
pricewatch: Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 (Nikon)
« · ^
Tamron SP AF200-500mm f/5-6.3 Di LD (IF)
Een zeer gunstig geprijsde super telezoom objectief. Optisch gezien is dit een zeer interessant objectief, goede scherpte, weinig vervorming en weinig vignettering. Vermeldenswaardig is het 86mm filter die je nodig hebt. Het enige minpuntje in de beeldkwaliteit is dat het objectief last heeft van wat CA. De bouw is redelijk; het objectief is licht voor zijn bereik en heeft standaard een statiefgondel meegeleverd. Het objectief wordt tijdens het zoomen aanmerkelijk langer
Het grootste gemis van dit objectief is uiteraard een gebrek aan beeldstabilisator icm de lage lichtsterkte. Dit wordt uiteraard volledig verklaard door het prijskaartje. Een tweede groot verbeterpunt is de AF accuratesse; het locken van de scherpstelling kan lastig zijn. De AF in dit objectief is van de categorie "koffiemolen", redelijk qua snelheid maar wel een beetje luidruchtig. Al met al een zeer interessant objectief voor mensen met een wat kleinere budget die geen actie foto's willen schieten!
pricewatch: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF (Nikon)
« · ^
AF-S Nikkor 200-500mm f/5.6E ED VR
Kiezen we voor de Tamron 150-600mm, of voor 1 van de 2 Sigma's? Alsof deze keuze niet al lastig genoeg is, heeft Nikon nu ook een supertelezoom uitgebracht die niet de hoofdprijs kost. Het bereik is wat kleiner en de lens is aan het korte eind minder lichtsterk, al heeft een constante lichtsterkte ook zijn voordelen. Het gewicht is flink, maar met 2,3kg nog altijd een halve kg minder dan de Sigma 150-600 S. De lens is verder uitgerust met matig functionerende stabilisatie (2,5stop, terwijl 4,5stop wordt geclaimd) en een silent wave motor met fulltime manual override. De autofocus werkt niet razendsnel (op 500mm is de focus redelijk traag), maar wel accuraat, al zijn er problemen gemeld met AF tijdens het zoomen. Qua scherpte presteert de 200-500 op korte focusafstanden iets beter dan de concurrentie, zelfs met een 1.4x tc om het bereik te vergroten. Op lange focusafstand wordt het verschil met de concurrentie groter en is de Nikon echt de scherpste. Flare-gevoeligheid is relatief laag, al moet je oppassen met de zon in beeld (ook niet goed voor je ogen).
Als je echt een krap budget hebt, kun je voor de Tamron of Sigma C gaan. Wil je de beste beeldkwaliteit en niet duizenden euro's uitgeven aan de echt pro-telelenzen, dan is deze Nikon een absolute aanrader.
pricewatch: Nikon AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR
« · ^

[Voor 0% gewijzigd door PowerUp op 23-02-2018 16:57]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

[font=sansserif,20] Deel 4 [/font]
https://static.tweakers.net/ext/f/8bE1v9dm1XObEA8WTtm7MCJr/full.png

"You have got to love them or you have got to hate them." Dat lijkt een aardige omschrijving voor deze groep objectieven. Superzoom lenzen zijn lenzen met een extreem bereik (beginnend bij zo'n 11x zoom met als uitzondering de 18-135 van Nikon). In fotografische zin hebben ze veel compromissen: ze zijn niet lichtsterk, ze zijn niet superdegelijk gebouwd, meestal is de AF niet erg snel, ze zijn niet erg contrastrijk, ze hebben vervormingen, er is veel verbetering te behalen bij gebruik van een kleiner diafragma, etc. Waarom dan toch een superzoom kopen? Omdat het een compact objectief is, waarmee je zeer uiteenlopende foto's kunt maken. Ga je op reis en heb je weinig plek om fotoapparatuur mee te nemen? Heb je een beperkt budget en wil je toch een groot bereik afdekken? Een superzoom doet het allemaal. Over het algemeen hebben de goedkopere varianten geen beeldstabilisator en zijn ze optisch wat minder goed dan de gestabiliseerde, duurdere versies.


Nikon AF-S DX 18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX APS-c
Dit objectief werd als kitlens aangeboden bij de Nikon D80. Dit objectief is zeker niet slecht, maar is kwalitatief toch wel iets minder goed als het oudere 18-70 broertje welke als kitlens bij de D70(S) werd geleverd. Het objectief beschikt ook over het AF-S focus systeem en is dus stil en snel.
« · ^
Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G IF-ED AF-S VR DX NIKKOR APS-c
Dit objectief is de eerste 18-200 door Nikon gemaakt. Dit objectief is inmiddels EOL en derhalve alleen nog op de 2e hands markt verkrijgbaar. Het is een goed gebouwd objectief met een snelle en stille AF motor en een goede VR unit. De optische prestaties zijn over het algemeen goed te noemen, muv het gebied tussen 100mm en 135 mm waar de scherpte matig is. Het verdient de voorkeur om het objectief altijd wat dicht te knijpen voor de optimale scherpte. Het objectief heeft -zoals ieder 11x zoom objectief- wel last van wat vertekening en wat CA. Vignettering vindt met name plaats op 18 en 200 mm. Verder wil de lens vanzelf uitschuiven wanneer je hem naar beneden richt, zogenaamde zoom creep. Dit was één van de betere 18-200 objectieven op de markt.
« · ^
Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR APS-c
De Nikon 18-140 kan gezien worden als de VR versie van de oude Nikon 18-135. Optisch zijn er wel kleine verschillen, maar de 18-140 is gemiddeld genomen niet scherper. Chromatische aberratie is niet veel aanwezig, maar helaas is er wel een flinke hoeveelheid vervorming over nagenoeg de hele focus-range aanwezig. In vergelijking met de iets kortere 18-105 is de 18-140 de optisch mindere lens. Het voordeel van de 18-140 is de metalen vatting die steviger is dan die van de 18-105 (breek weleens af). De Sigma 18-200 Contemporary is eventueel ook een goed alternatief als je een groter bereik zoekt.
pricewatch: Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140 f/3.5-5.6G ED VR
« · ^
Nikon AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6 G ED VR II APS-c
De opvolger van de "oude" 18-200 van Nikon. Tov de eerste versie heeft dit objectief geen last meer van een dip in de scherpte bij 135 mm. De scherpte is zeer goed/goed over het gehele bereik (aan het lange einde is hij wat minder scherp dan <100 mm). Helaas zijn de CA's en de vignettering tov de eerste versie wel wat toegenomen. De bouwkwaliteit, de snelheid en geluidsproductie van de AF en de VR unit zijn allen van goede kwaliteit. Het probleem dat het objectief uitschuift als ie naar beneden hangt is in deze versie opgelost. Daarnaast zorgt een nieuwe coating voor minder flare en ghosting. Al met al een aantrekkelijke keuze voor de Nikon gebruiker die op zoek is naar een 18-200.
pricewatch: Nikon AF-S DX 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II
« · ^
Nikon AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR
Voor wie een enorm bereik wil en daar alles voor over heeft, is de Nikon 18-300 een optie. Deze lens is duurder dan de combinatie van bijvoorbeeld de 18-55 VR en 70-300 VR welke optisch prima presteren. De 18-300 daarentegen heeft allerlei optische problemen: scherpte is alleen in het centrum onder 200mm goed, heeft flinke vervorming en enorme hoeveelheid CA op bijna alle brandpuntsafstanden. Daarbovenop komt nog het behoorlijke gewicht van 830g, waarbij je je kunt afvragen of dit wel zo'n handige lens is als travelzoom. De bouwkwaliteit is wel goed.
pricewatch: Nikon AF-S DX Nikkor 18-300 mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC APS-c
De goedkoopste variant van de Sigma superzoom objectieven. Slechts 8 cm hoog en 405 gram zwaar. Dit maakt dit objectief zeer geschikt voor backpackers en mensen die met weinig massa willen fotograferen. Optisch gezien is het een redelijk objectief. Zwakke punten zijn de 35 mm stand (met name aan de rand) en op 200 mm. Op de 18 mm stand heeft het objectief veel last van vertekening. Qua bouw is dit objectief wat beter dan de vergelijkbare Tamron. Zo heeft dit objectief bijvoorbeeld een metalen bajonet-vatting.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC (Nikon)
« · ^
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC OS APS-c
Dit 18-200 objectief van Sigma is voorzien van een beeldstabilisator om bewegingsonscherpte tegen te gaan. Dit objectief is veel groter en zwaarder dan zijn eerder genoemde kleine broertje: 100 mm hoog (en met name 8 cm dik) en 610 gram zwaar. Optisch gezien is de OS variant beter dan de non-OS variant met meer scherpte in het hele bereik. Het beste resultaat wordt gehaald aan beide einden van de zoomrange. De 35mm stand blijft een zwakke plek van het objectief. De AF snelheid is redelijk, en de bouw is verrassend goed. Op het moment van schrijven is deze variant beperkt duurder dan de versie zonder OS en als het extra gewicht geen probleem is, dan is het absoluut aan te bevelen om de variant met OS te pakken.
pricewatch: Sigma 18-200mm f3.5-6.3 DC OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma C 18-200mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM APS-c
Niet zo lang geleden bracht Sigma de voorganger uit voor deze lens en was niet eens zo slecht te noemen, maar Sigma is de laatste jaren hard op weg om de kwaliteit van zijn lenzen op het hoogste niveau te brengen. En dat is met deze superzoom ook aardig gelukt. Voor wie op zoek is naar een superzoom (niet met het grootst mogelijke bereik), kan eigenlijk niet om deze Sigma heen. Op vele fronten beter dan de concurrentie en de prijs is ook nog behoorlijk netjes gezien de prestaties.
pricewatch: Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC OS HSM APS-c
Deze superzoom van Sigma is optisch nauwelijks een verbetering t.o.v. de Sigma 18-200 OS, maar biedt wel 50mm aan het lange eind extra. De pluspunten: goede bouwkwaliteit zonder zoomcreep, snelle en stille autofocus en scherpte tussen 18 en 50mm. Daarna gaat het heel hard bergafwaarts en je kunt je zelfs afvragen of de centrumscherpte nog wel voldoende is op f/8. Chromatische aberratie is ook niet echt goed onder controle.
De iets duurdere Tamron 18-270 VC PZD lijkt op het optische vlak een heel wat betere keuze, maar die heeft dan wel een minder goede autofocus en bouwkwaliteit.
pricewatch unsorted: Sigma 18-250/3.5-6.3 DC OS HSM (Nikon) - Objektiv
« · ^
Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM APS-c
Deze superzoom van Sigma moet de oude Sigma 18-250 OS HSM snel doen vergeten. De scherpte is behoorlijk aangepakt (wat meer vervorming is er voor terug gekomen), welke nu op gelijk en soms hoger niveau ligt dan bij de concurrentie (Nikon 18-200, Nikon 18-300 en Tamron 18-270). Van de "macro" aanduiding op de lens hoeft zoals wel vaker bij Sigma zoomlenzen niet al teveel verwacht worden (1:2,9), maar het is makkelijker onderscheid maken met de voorganger die niet deze aanduiding had.
pricewatch: Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM (Nikon)
« · ^
Tamron AF18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Tamrons goedkoopste, kleinste en lichtste superzoom lens. Het objectief is 74 mm hoog en weegt net geen 400 gram. Een ideale reisgenoot dus. Over de optische kwaliteiten kunnen we kort zijn: het is aan te bevelen dit objectief voornamelijk afgestopt te gebruiken. De zwakste plekken zijn 18 mm (de randen) en 200 mm. Qua bouw is de Tamron wat minder overtuigend dan de vergelijkbare Sigma, maar vanwege de betere AF prestaties wordt de Tamron als de betere van de twee gezien. Als extra bonus blijkt dat in de praktijk de Tamron stiekem net ietsje langer is dan de Sigma (de 200mm is dus stiekem ietsje meer).
pricewatch: Tamron AF 18-200mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Nikon)
« · ^
Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 Di II VC APS-c
Tamron heeft in 2015 een nieuwe versie van zijn 18-200mm lens uitgebracht en heeft stabilisatie toegevoegd, ook is het gewicht wat omlaag gebracht. De prijs ligt in ieder geval ver onder die van de grootste concurrent: de Sigma 18-200mm C OS. De lens is nog niet getest door de bekende reviewkanalen, maar volgens enkele gebruikers lijkt de scherpte redelijk te zijn, de autofocus een flinke verbetering te zijn i.v.m. zijn voorganger en CA onder controle. Voor wie weinig te besteden heeft en graag een lens heeft met een groot bereik, is dit waarschijnlijk de perfecte lens.
pricewatch: Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 Di II VC (Nikon)
« · ^
Tamron AF18-250mm f/3.5-6.3 Di-II LD Aspherical (IF) Macro APS-c
Dit 14x zoom objectief is een beetje vreemde eend in de bijt. Tamron is de enige fabrikant die een dergelijk objectief op de markt heeft zonder dat deze is voorzien van een beeldstabilisator. Desalniettemin heeft Tamron het voor elkaar gekregen om dit objectief bijzonder klein en compact te houden. Het meet slechts 83 mm hoog en weegt slechts 430 gram. Nog vreemder wordt het wanneer je naar de optische kwaliteiten gaat kijken. Die zijn namelijk heel aardig en beter dan menig 18-200 objectief. Alleen op de 250mm stand worden de prestaties wat minder, maar verder presteert het objectief verrassend constant. Vertekening is alleen op de 18 mm bovengemiddeld. AF snelheid en bouw zijn redelijk. Als je een superzoom zoekt en kunt leven zonder een beeldstabilisatie dan is dit een uitstekende keuze.
pricewatch: Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 XR Di-II LD ASP IF Macro (Nikon)
« · ^
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro APS-c
De Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro verdient in de eerste plaats een erkenning voor de naam van het objectief. Zeg dit maar eens 10x achter elkaar op! Dit objectief wijkt af van de twee kleinere broertjes uit de reeks, aangezien het groter (ruim 10 cm hoog) en zwaarder (550 gram) is en voorzien is van een beeldstabilisator. Op het moment van schrijven (december 2009) is dit objectief de beste 18-2xx lens die je kunt krijgen voor op een Nikon camera. Grote vervormingen op 18 mm en veel chromatische abberaties boven de 200 mm, maar verder is de beeldkwaliteit beter dan de concurrenten.
pricewatch: Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD Aspherical (IF) Macro (Nikon)
« · ^Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Dit objectief is de jongste Tamron superzoom. De PZD in de naam staat voor "Piezo Drive", een speciaal soort ultrasone motor die wat kleiner gemaakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de autofocus sneller en stiller is dan bij zijn voorgangers. Dit objectief is ook kleiner dan zijn voorganger. Door de nieuwigheid is er nog maar weinig over de prestaties bekend, uit voorbeeldfoto's blijkt dat het objectief in staat is om scherpe foto's te maken, ook op 270mm. Enige variatie tussen verschillende exeplaren lijkt er wel te bestaan.
pricewatch: Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Model B008)
« · ^
Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM APS-c
Wie wat meer mm's nodig heeft dan de 18-200 van Sigma kan leveren, zou eens kunnen kijken naar deze lens. Hij presteert iets beter dan de Tamron 18-270 PZD en in vergelijking met de Sigma C 18-200 OS presteert deze lens gek genoeg op de kortere brandpuntsafstanden (t/m 50mm) beter, maar op de langere brandpuntsafstanden minder goed. Het is dus vooral de vraag wat je meer nodig denkt te hebben. Afstoppen tot f/8 levert op alle brandpuntsafstanden fors betere prestaties aan de randen van het frame. CA en vervorming zijn vergeleken met de concurrentie goed onder controle.
pricewatch: Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM (Nikon)
« · ^
Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Misschien wel de best presterende superzoom met een bereik tot 300mm. Scherpte is goed, al vragen de langere brandpuntsafstanden wel wat afstoppen en zijn de uiterste hoek niet heel scherp te krijgen (dat is een probleem bij zo'n beetje alle superzooms). CA is ook een probleem boven de 200mm. Vignetting en flares zijn aardig onder controle, maar de vervorming op 16mm is wel flink. De autofocus is niet razendsnel, maar doet zijn werk wel accuraat en redelijk stil. De stabilisatie werkt erg goed met zo'n 3,3 stops.
pricewatch: Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Nikon)
« · ^
Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD
Dit "ultrazoom" objectief is voor wie per se met een dslr wil rondlopen i.p.v. een premium compactcamera met vergelijkbaar zoombereik. En dat komt met een prijs, letterlijk en figuurlijk. Dit objectief kost namelijk ongeveer 1,5x zoveel als een Sigma 18-300. Ook qua optiek betaal je een prijs. De scherpte richting de 400mm neemt flink af en je kunt je afvragen wat voor zin die 100mm extra heeft. Chromatische aberratie is behoorlijk aanwezig. Vervorming is flink op 18mm en vignettering is op grotere diafragma's behoorlijk zichtbaar, maar beiden niet meer dan de concurrentie. Bij voldoende licht is de focussnelheid goed, maar zodra het wat donkerder wordt, kan de autofocus zeer traag worden. De bokeh is hier en daar wat hard.
pricewatch: Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD (Nikon)
« · ^
Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
De tegenhanger van de 18-200VR voor de fullframe gebruiker. Uitgerust met de tweede versie van Nikon's beeldstabilisatie zou er tot 4 stops winst gehaald kunnen worden. De AF-S zorgt voor een stille en vrij snelle focus. Het objectief is een stuk groter en zwaarder dan de 18-200VR, en de bouwkwaliteit is goed. Net als bij bijna alle andere superzooms geeft het bereik wat optische problemen. Scherpte varieert over het hele bereik, vooral op het telegebied laat het wat te wensen over. Vervorming op 28 mm en CA over het hele bereik is ook aanwezig. Een stevig gebouwd objectief met een groot bereik, maar dat komt optisch wel met een prijs.
pricewatch: Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G ED VR
« · ^Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) MACRO
Superzoom die ook op fullframe past. Op een cropcamera is de 28mm misschien wat te weinig groothoek waardoor er alsnog misschien een extra lens moet aanschaffen. Op fullframe is het bereik natuurlijk ideaal, van groothoek tot tele, en zelfs close up kan worden gedaan met deze lens. Interne stabilisatie (+/- 3 stops) zorgt ervoor dat de lens nog bruikbaarder wordt. Nadelen zijn, zoals wel vaker bij superzooms, de geringe lichtsterkte, niet al te beste scherpte en purple fringing.
pricewatch: Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical (IF) Macro
« · ^Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 Di VC PZD
Een fullframe superzoom lens. Canon en Nikon hebben er ook allebei een 28-300 in hun assortiment. Er zijn niet veel reviews van de Tamron, maar wat er is, is tegenstrijdig (kwaliteitscontrole is wel vaker een probleem bij Tamron). De scherpte is goed op korte brandpuntafstanden, maar in het telebereik moet er heel flink afgestopt worden. Vignetting is flink. Vervorming en flare-gevoeligheid zijn wel iets beter dan de concurrentie.
Je moet jezelf bij superzooms altijd afvragen of het niet toch beter is om met 2 lenzen rond te lopen. 2 lenzen zijn wel zwaarder en nemen meer ruimte in beslag, maar je hebt er toch maar 1tje op je camera zitten en daarnaast laat deze superzoom zien dat de beeldkwaliteit in het telebereik een stuk minder is dan met een dedicated telezoom.
pricewatch: Tamron 28-300mm F/3.5-6.3 Di VC PZD (Nikon)
« · ^


Een fisheye combineert een zeer korte brandpuntsafstand met een tonvormige vertekening. Er zijn 2 soorten (eigenlijk 3 maar goed): de circulaire en de rectilineaire. De circulaire geeft een cirkelvormige afbeelding met zwart er omheen. De beeldhoek is vast, bijvoorbeeld 180° horizontaal, verticaal en diagonaal.
Om toch een volledig frame van een 35mm rolletje te belichten kwamen de rectilineaire fisheye lenzen, deze hebben een beeldhoek van bijvoorbeeld 180° diagonaal maar minder verticaal en horizontaal.
Cropcamera's hebben een kleiner brandpunt nodig dan fullframe camera's om een bepaalde beeldhoek te krijgen.


Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circulair Fisheye HSM APS-c
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 4.5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM (Nikon)
« · ^
Peleng 8mm f/3.5 Fisheye
Een echte fun-lens, uit de voormalige USSR. Voordat Nikon in 2003 met hun 10,5mm fisheye uitkwam was dit de enige manier om een beeldvullende beeldhoek van 180 graden te verkrijgen op een Nikon APS-C body. Op een FF body geeft dit objectief een nagenoeg rond beeld weer.
Dit objectief moet 't vooral van z'n prijs hebben, want optisch is hij niet zo geweldig; hij heeft erg veel last van flares en 't contrast en de scherpte blijft bij alle diafragmawaarden matig. De volledig handmatige bediening (diafragma en scherpstellen) zit minder in de weg dan je zou denken, want de scherptediepte bij 8mm is bij bijna elk diafragma enorm.
« · ^
Sigma 8mm f/3.5 EX DG Circular Fisheye
Review gevraagd
pricewatch: Sigma 8mm f3.5 EX DG Circular Fisheye (Nikon)
« · ^
Samyang Optics 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Nikon CSII APS-c
Deze 8mm fish-eye lens is zoals wel meer van de lenzen van deze Zuid-Koreaanse fabrikant ook bekend onder vele andere merknamen zoals Walimex en Vivitar. De lens heeft geen enkele elektronische verbinding en moet dus ook volledig met de hand bediend worden. Wat daar echter tegenover staat is de zeer zachte prijs (op moment van schrijven ongeveer 329 euro) en de lens is gelukkig ook makkelijk verkrijgbaar. Dit maakt deze lens tot een van de populairste fish-eye lenzen op dit moment.
De lens zelf heeft een zeer robuste bouw en de handbediende onderdelen lopen zeer soepel (focus-ring) of juist met degelijke klicks (diafragma-ring). De rectangulaire fish-eye lens geeft op Nikon crop een beeldhoek van 180 graden met een bijna stereographische projectie. Hierdoor lijkt de vervorming minder extreem dan bij concurrenten met vergelijkbare beeldhoek. De lens is zeer scherp zodra deze wordt afgestopt naar 5.6, maar heeft wel last van CA en flare. Dit blijft echter binnen de perken en is iets dat bij veel fisheyes een zwakke plek is.
Uit de doos is de lens niet geschikt voor FF door de ingebouwde zonnekap. Met een kleine chirurgische ingreep is deze echter te verwijderen waarna (uiteraard met vignet) deze lens ook op FF te gebruiken is.
pricewatch: Samyang Optics 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Nikon CSII
« · ^
Nikon AF-S Fisheye NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED
Fish-eye zoomlenzen zijn dun bezaaid, naast de Canon 8-15 f/4L die niet op je Nikon past, is er enkel nog de Tokina 10-17 f/3.5-4.5. Een fish-eye die zowel circulair als beeldvullend op FX gebruikt kan worden en daarnaast ook nog beeldvullend is op DX, is wijd inzetbaar (pun intended). De 8-15 heeft een zeer korte scherpstelafstand voor unieke perspectieven en kan ook nog met filters (drop-in gels) gebruikt worden. De scherpte op oneindig is goed en chromatische aberratie is goed onder controle. Wat ook belangrijk is, is dat deze lens weinig flares veroorzaakt, aangezien je nogal snel de zon in beeld hebt. De prijs ligt hoog, maar je krijgt wel 3 fisheye lenzen in 1.
pricewatch: Nikon AF-S Fisheye NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED
« · ^
Nikon AF DX Fisheye-NIKKOR 10.5mm f/2.8G ED APS-c
Hoewel de 10.5mm qua uiterlijk erg veel lijkt op zijn grote 16mm broer (180 graden kijkhoek, tonvormig beeldvullend beeld op een DX, maar geen diafragma ring), is de interne constructie totaal anders. Daarbij bevat deze ook een ED glaselement. Hij wordt niet geleverd met achter filters, maar het is wel mogelijk om die zelf te knippen van gekleurd plastic en in een houder die aan de achterkant zit, te steken.
De 10.5 mm fisheye is het enige nikkor DX objectief dat scherpstelt via een externe motor. Hij heeft wat last van CA als onderwerpen van dichtbij gefotografeerd worden. Het is ook mogelijk voor de echte tweakers om de zonnekap er voorzichtig af te zagen en zo op FX een ronde foto met 200 graden kijkhoek te krijgen.
pricewatch: Nikon AF DX 10.5mm f/2.8G Fisheye
« · ^
Sigma 15mm f/2.8 EX DG Diagonal Fisheye
De Sigma 15 fisheye is op Nikon een populaire lens, binnen zijn klasse. De Nikon variant kost al snel 200 euro meer en optisch liggen ze niet zo ver van elkaar uit de buurt. De sigma heeft geen HSM motor, maar dat is geen groot nadeel, gezien zijn korte focuspad. Op crop geeft deze lens geen enorme vervorming en is hij voor veel dingen bruikbaar. Op fullframe, waar deze lens ook oorspronkelijk voor gemaakt is, komt hij beter tot zijn recht, als UWA fisheye. Met een 180 graden field of view geeft hij een wijds zicht. De finish van de pro serie Sigma's is een grijze coating, die na enkele jaren de gewoonte heeft om lichtjes af te bladderen. Dat is bij deze lens niet anders. De oudere versie van deze lens kan kleine filters bij de mount monteren, de nieuwe versie kan dit niet.
pricewatch: Sigma 15mm f2.8 EX DG Diagonal Fisheye (Nikon)
« · ^
Nikon AF Fisheye-NIKKOR 16mm f/2.8D
Dit objectief uit 1993 geeft een beeldvullend extreem tonvormig vervormd beeld weer met een kijkhoek van 180 graden op FX. Op DX is de vervorming veel minder zichtbaar.
Hij komt met ingebouwde zonnekap, en bij het scherpstellen telescopeert het objectief een paar mm. Scherpstellen gebeurd met een externe motor, en de snelheid ervan kan dus varieren, maar is over het algemeen snel. Er kunnen (zelfgemaakte) filters gebruikt worden door middel van een houder aan de achterkant van het objectief. Er worden vier filters meegeleverd. Hou er rekening mee dat zonder de standaard achter filter in de houder dit objectief niet op oneindig focust.
Het objectief is relatief ongevoelig voor flares en ghosting.
pricewatch: Nikon AF 16mm f/2.8D AF Fisheye
« · ^Zenitar 16mm f/2.8 Fisheye
Een 16mm fisheye, ook uit Rusland. Deze geeft op full-frame een beeldhoek van 180 graden. Op een crop-camera is het fisheye effect een stuk minder zichtbaar. De lens is met open diafragma redelijk soft en contrastloos, maar als je 'm knijpt wordt de beeldkwaliteit prima en zelfs erg goed bij f/11. Bij deze lens zal je met een ring op de lens 't diafragma moeten instellen (de zoeker wordt dan ook donkerder) en handmatig moeten scherpstellen. Dit is vrij eenvoudig met de duidelijke afstandmarkeringen op de lens. De sluitertijd wordt netjes door je camera uitgerekend.
Alternatieven zijn de 15mm fisheye van Sigma en de 16 mm fisheye van Nikon, welke beide optisch een stukje beter zijn en autofocus bieden, maar wel wat duurder zijn.
« · ^


Voor eigenlijk elke macro lens geldt dat hij ragscherp is. Een macro lens is daarvoor geoptimaliseerd. De onscherpte rendering, bokeh, is ook iets wat bij macro lenzen vrij goed gaat, maar waarbij je moet onthouden dat een lens met een grotere focale lengte het altijd makkelijker heeft op dit gebied.
Macro lenzen hebben een lange focus slag, waardoor de meesten vrij langzaam focussen. Een beperkte oplossing hiervoor is de focus-limiter, die de meeste macro lenzen hebben. Je hakt je focuspad daarmee in tweeën (of echt macro afstanden, òf close-up tot infinity) en geeft de camera de mogelijkheid om ongeveer 2x zo snel een focus te vinden. Veel zoom lenzen hebben een macro aanduiding, maar een echte macro lens is een lens die een 1:1 vergroting kan halen (bijv 1 cm groot beestje wordt ook 1cm groot op de sensor geprojecteerd door de lens)
De populairste macro lenzen zitten rond de 100mm, waardoor de lens ook, terecht, vaak wordt ingezet voor portretten.

Voordat je een macro objectief koopt zijn een aantal zaken belangrijk. Bedenk jezelf welk brandpunt je nodig hebt: hoe kleiner je brandpunt hoe dichter je bij je onderwerp werkt. Dit heeft twee nadelen: ten eerste kun je beestjes wegschrikken en ten tweede kun je in je eigen schaduw werken. Je kunt op de site vaak vinden welke afstand de minimale werkafstand is. Houd hierbij rekening dat dit gemeten is vanaf je sensor. De afstand van de sensor tot aan de rand van de behuizing plus de maximale lengte van je objectief bepalen hoeveel cm je nog over hebt achter je lens. Het tweede wat erg belangrijk kan zijn is de aanwezigheid van een focus limiter. Deze hakt het bereik in tweeën. Of de AF werkt over het hele bereik of alleen vanaf een bepaalde afstand tot oneindig. Omdat voor macro fotografie precies scherpstellen erg belangrijk is, heeft de scherpstelring een groot pad. Het scherpstellen over het hele pad duurt dan ook lang. Als je hem voor andere doeleinden dan macro gebruikt, kan het zeer handig zijn om een focus limiter te hebben. Controleer dus of het objectief dat heeft (als het voor jou belangrijk is). Het laatste aspect is een statiefgondel. Door een statiefgondel wordt de balans van camera plus objectief beter verdeeld op je statiefkop. Niet alle objectieven beschikken over deze mogelijkheid en of deze accessoire wordt meegeleverd is ook verschillend. Kijk dit na voordat je een lens koop (indien het belangrijk is voor je).


Je vindt in de OP voornamelijk wat langere macrolenzen. Dit is vanwege de werkafstand (afstand tussen lens en onderwerp) die afhangt van de brandpuntsafstand. Deze wordt namelijk erg klein bij korte brandpuntsafstanden en dezelfde vergrotingsfactor. Voor statische objecten (bloemen, juwelen, etc.) maakt dat niet veel uit, maar beestjes kunnen schrikken en verjaag je vervolgens. Daarnaast kan je minder goed je onderwerp isoleren van je achtergrond (minder tele geeft automatisch minder onscherpte in de achtergrond). Daarnaast halen de meeste macro lenzen van 50mm of minder geen 1:1 vergroting, wat toch wel een kenmerk van een echte macro lens is.Laowa 15mm f/4 1X Wide Angle Macro
Een 15mm lens die 1:1 macro kan en dan ook nog kan shiften (op aps-c). Dat zijn de eigenschappen van deze zeer unieke lens. Het lijkt erop dat Laowa alles wat mogelijk is met een lens, in deze lens wilde stoppen. En dat heeft behoorlijke gevolgen voor de kwaliteit. Centrumscherpte is goed en CA is ook goed onder controle, maar de vervorming op fullframe is enorm (en niet regelmatig), macrofotografie is zeer lastig met een werkafstand van ongeveer 5mm, hoekscherpte op aps-c is zeer onder de maat, ook met afstoppen en ook de flaregevoeligheid is behoorlijk.
pricewatch: Laowa 15mm f/4 1X Wide Angle Macro (Nikon F)
« · ^
Nikon AF-S DX Micro-Nikkor 40mm f/2.8 G APS-c
Redelijk onverwachts kondigde Nikon dit objectief in 2011 aan, vooral bedoeld voor een goedkope instap in de wereld van de macrofotografie. Door de relatief korte brandpuntsafstand is de werkafstand zeer klein (4 cm) als je op 1:1 macro uit wil komen. Voor beestjes is dit objectief dus niet erg geschikt. De scherpte is erg goed, op f/2.8 al, met een maximum op f/5.6. Vervorming en CA zijn geen probleem, flare is dat wel. De autofocus is stil, maar ook behoorlijk traag. Een focus limiter is gelukkig wel aanwezig.
pricewatch: Nikon AF-S DX 40mm f/2.8G
« · ^
Tamron SP AF 60mm f/2 Di II LD (IF) 1:1 Macro APS-c
Dit macro objectief van Tamron levert een extra stop lichtsterkte op t.o.v. andere macro objectieven. Het voordeel hiervan is de helderdere zoeker en een kortere scherptediepte. De prestaties zijn zeer goed en de bokeh is heerlijk zacht. Velen zijn echter van mening dat het objectief op dit moment (januari 2010) nog veel te duur is zonder hiervoor heel veel meerwaarde te bieden.
pricewatch unsorted: Tamron SP 60mm f/2.0 Di II LD Macro Nikon
« · ^
Laowa 60mm f/2.8 2:1 Ultra-Macro
Deze unieke lens van Laowa (Venus Optics) is de enige macrolens met een vergroting van meer dan 1 die ook voor normale fotografie bruikbaar is. De Canon MP-E 65mm haalt 5x vergroting, maar kan niets anders dan macrofotografie. Deze lens is bot gezegd een one trick pony. De 2x vergroting is natuurlijk leuk, maar scherp is de lens absoluut niet. Daarbij komt dat er flink wat vervorming te zien is, iets wat bij andere 60mm macrolenzen totaal niet zichtbaar is. De lens is volledig manueel en bouw is prima in orde. De bokeh is mooi zacht, ook bij afstoppen mede dankzij het 14 bladig diafragma. De lens is voor macro bruikbaar op full frame, maar voor andere doeleinden is de beeldcirkel te klein voor FX en is het een DX lens.
pricewatch: Laowa 60mm f/2.8 2:1 Ultra-Macro (Nikon F)
« · ^
Sigma 70mm f/2.8 EX DG Macro
Relatief nieuw macro objectief van Sigma. Uiteraard is de scherpte bij dit objectief dik in orde. De bokeh is mooi en zacht. Desalniettemin is het een vreemd objectief. De Sigma 105mm macro is momenteel (januari 2010) verkrijgbaar voor nagenoeg hetzelfde bedrag. De 70 mm is iets scherper, maar heeft meer last van CA. Daarnaast is een langer macro objectief voor velen makkelijker in gebruik (grotere werkafstand tot bijvoorbeeld insecten, kleinere DoF en minder waarschijnlijk dat je in je eigen licht werkt). De AF is accuraat, maar enigszins luidruchtig en niet bijster snel. De bouw is zeer degelijk.
pricewatch unsorted: Sigma DG EX 70mm f/2.8 Macro Nikon
« · ^
Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di 1:1 Macro
Dit objectief heeft enkele jaren geleden door Tamron een face-lift gekregen om hem voor digitaal te optimaliseren. In de praktijk is daar niets van te merken behalve het andere uiterlijk.
Het objectief heeft een fijne push/pull actie om van AF naar MF te schakelen. Nadeel daarvan is dat hij gebruikmaakt van de camera motor bij het auto focussen, wat veel lawaai oplevert, en dat het objectief daarbij twee keer zo lang wordt.
Scherpte is erg goed, en bij het dichtknijpen van het diafragma wordt deze uitstekend, en er is bijna geen CA aanwezig.
De prijs/prestatie is zeer goed-het ding is stukken goedkoper dan de gelijkwaardige objectief van Nikon zelf, en dit objectief wordt alom geprezen. Een aanrader!
pricewatch: Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro (Nikon)
« · ^
Tamron 90mm f/2.8 Di VC USD Macro
In navolging van Nikon en Sigma komt nu ook Tamron met een gestabiliseerde versie van hun middellange macro. De Tamron kan prima meekomen qua scherpte met de concurrentie. Ook andere optische eigenschappen zijn prima in orde. De bokeh kan helaas soms wat storend zijn, maar dat zal bij macro toepassingen zelden tot uiting komen. De bouwkwaliteit is prima, maar net wat minder dan bij Sigma en Nikon. De prijs ligt momenteel wel iets hoger dan bij de Sigma, maar de Tamron heeft dan wel weathersealing i.t.t. de Sigma.
pricewatch: Tamron 90mm f/2.8 Di VC USD Macro (Nikon)
« · ^
Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USD
Tamron heeft al jaren een goede 90mm macro lens in hun assortiment en met deze versie hebben ze behuizing aangepast. De optiek is hetzelfde als de pricewatch: Tamron 90mm f/2.8 Di VC USD Macro (Canon). De behuizing zou beter vocht en stofbestendig moeten zijn, maar volgens sommige eigenaren (en Tamron zelf) komt er stof via de voorkant van de lens binnen. Enkel met een UV filter, is de lens stofbestendig. De stabilisatie is ook verbeterd en kan nu ook kantelbewegingen corrigeren. Helaas is de prijs flink omhoog gegaan en heeft Tamron zich aardig uit de markt geprijsd t.o.v. de Sigma 105/2.8 OS Macro.
pricewatch: Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USD (Nikon F)
« · ^
Tokina AT-X 100mm PRO D f/2.8 macro
Lange tijd was deze lens de goedkoopste macro lens rond de 100mm, wat hem populair maakt. Zeker gezien de kleine verschillen in de optische prestaties tussen macro lenzen. Maar, als je ze naast elkaar zet, dan valt op dat deze tokina meer CA's produceert dan zijn concurrenten (CA is bij macro fotografie wel minder een issue, door de veelal lagere contrasten in de compositie). De bouw is als vanouds bij tokina meer dan in orde. De snelheid van de AF is vergelijkbaar met de sigma 105, namelijk erg traag.
pricewatch: Tokina AT-X M100 AF PRO D 100mm f/2.8 Macro (Nikon)
« · ^
Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro
Dit is Samyang's eerste macrolens en ze hebben gekozen voor de populairste brandpuntsafstand. In tegenstelling tot veel andere soorten lenzen, is het bij een macrolens voor de meeste mensen geen probleem dat er geen autofocus op zit. De Samyang hoort wel bij de zwaarste 100mm macrolenzen, maar is niet uitzonderlijk zwaar. De focusslag is met 180graden op zich prima, ware het niet dat slechts 30graden hiervan voor focusafstanden van meer dan 1m gereserveerd is en dat is erg krap voor nauwkeurig focussen. Centrumscherpte wide open is goed, maar de Nikon 105/2.8 VR is een heel stuk scherper. De rand- en hoekscherpte laat te wensen over en is minder goed dan de concurrentie. CA en vervorming zijn wel goed onder controle. Qua vignettering doet enkel de Sigma 105 OS het nog iets slechter, maar de rest van de concurrentie is beter.
Al met al is de Samyang geen hele goede macrolens, wat je gezien de prijs voor een manueel focus lens wel zou verwachten.
pricewatch: Samyang Optics 100mm F2.8 ED UMC Macro (Nikon F)
« · ^
Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro
Dit brok glas uit 2006 is kort, dik, en relatief zwaar (790g) ondanks de kleine filtermaat van 62mm. Toch voelt hij goed in de hand, vooral op een (semi) professionele body.
Hij is uitgerust met VR II, en kan tot 4 stops winst opleveren bij 'normaal' gebruik. De bokeh van dit objectief oogt prettig door het gebruik van 9 afgeronde diafragmabladen, en hij is ragscherp, misschien ietsie zachter in de hoeken, maar zodra je het diafragma iets dichtknijpt verdwijnt dit. Meningen verschillen erover of dit objectief geschikt is voor portret vanwege deze scherpte. Dit objectief heeft in ieder geval geen last van CA.
De maximale reproductie ratio voor macro gebruik is 1:1. De repro markeringen zijn ook op de afstands schaal af te lezen, en door het gebruik van een SWM is hij fluisterstil in gebruik en de AF is lekker snel bij normaal gebruik.
Nikon wijst erop dat hoe groter de reproductie ratio (dichter bij de 1:1), hoe minder het effect van VR op het beeld zal zijn. Autofocus heeft wat probleempjes bij het maken van macro foto's, en werkt volgens Nikon helemaal niet als er een extender gebruikt wordt. Het blijkt dat een extender en AF gewoon werkt, ook bij het maken van een macro foto. Het is echter beter om bij het maken van een macro foto handmatig scherp te stellen, ongeacht het objectief.
pricewatch: Nikon AF-S 105mm f/2.8 G VR Micro
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro
Een populaire lens voor macrofotografie. De lens heeft (net als de meeste concurrenten) een fijne ergonomie door zijn enorme focusring en precieze handmatige focusmogelijkheden. Bouwkwaliteit is ook dik in orde, zoals bij de meeste pro sigma lenzen (EX aanduiding). Deze macro lens heeft AF, maar is zo traag dat je veelal beter af bent met manual focussen. De lens wordt fysiek significant groter wanneer je dichtbij focust, een eigenschap die hij deelt met veel third-party macro lenzen. Optisch erg fijn vanwege zijn lage hoeveelheid CA, maar iets minder scherp op grote diafragma's dan zijn concurrenten (bij macro niet heel belangrijk).
pricewatch: Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro (Nikon)
« · ^
Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM
Dit objectief van Sigma heeft over het algemeen goede optische eigenschappen, zoals scherpte en controle over CA. Maar ook een paar nadelen: vignetting op fullframe en flare-gevoeligheid.
pricewatch: Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro OS HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 150mm f/2.8 EX DG Macro APO HSM
Deze zeer degelijk gebouwde 150mm macro van Sigma valt tussen de klassieke 100 en 180/200 mm macro objectieven in en is uniek in zijn soort. Het objectief is voorzien van een HSM motor. Deze motor is in staat erg stil -maar niet erg snel- zijn werk te doen. Dit is uiteraard handig in de buurt van insecten. Verder is het standaard voorzien van een statiefgondel waardoor de hele set mooi in balans is. De scherpte is goed en de CA's zijn netjes gecontroleerd.
pricewatch: Sigma 150mm f2.8 EX APO DG MACRO HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 150mm f/2.8 EX APO DG MACRO OS HSM
Sigma heeft de oudere 150mm f/2.8 Macro opgewaardeerd met stabilisatie en wat extra gewicht. Niet alleen de stabilisatie is een pluspunt, maar ook de geweldige prestaties van deze lens. Nagenoeg geen vervorming, super apochromatisch, rand tot rand scherpte en als bonus kan deze lens ook nog prima overweg met teleconverters (zelfs 2x is goed te gebruiken).

pricewatch: Sigma 150mm F2.8 EX APO DG MACRO OS HSM (Canon)
« · ^
Sigma 180mm f/3.5 EX DG Macro APO
De langste van de macro objectieven van Sigma. Deze versie is iets ouder en wat minder lichtsterk dan de Sigma 150mm macro. De bouwkwaliteit is uitstekend en standaard wordt een statiefgondel meegeleverd. Ook dit objectief is voorzien van een stille HSM motor. De scherpte en vignettering is uitstekend, maar het objectief heeft behoorlijk last van CAs. Daarnaast is het de duurste van de drie lange macro's van Tamron en Sigma. Overall biedt de Tamron 180mm macro het meeste waar voor zijn geld.
pricewatch: Sigma 180mm f3.5 EX DG APO IF Macro HSM (Nikon)
« · ^
Sigma 180mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
Eigenlijk volstaat de samenvatting van de review door lenstip.com.
De grootste concurrenten van deze lens zijn de Sigma 150mm f/2.8 OS en de Tamron 180mm f/3.5. Qua prijs is de 150mm wel wat aantrekkelijker en als je de extra mm's niet nodig hebt, heb je daar geen verkeerde koop, want dit objectief presteert ook erg goed.
De Tamron is 2/3 stop trager en mist ook nog stabilisatie. Voor echte macro-fotografie is f/2.8 vs f/3.5 niet echt een groot voordeel, omdat je meestal toch flink afstopt voor DoF. Ook de stabilisatie hoeft geen groot voordeel te zijn, omdat je dan ook vaak vanaf statief werkt. Maar een dergelijke telelens kan voor veel meer gebruikt worden en dan zijn f/2.8 en stabilisatie wel welkom.
pricewatch: Sigma APO Macro 180mm F2.8 EX DG OS HSM (Nikon)
« · ^
Tamron SP AF180mm f/3.5 Di LD (IF) 1:1 Macro
Deze bonk van een lens is een ondergewaardeerd stuk glas. Veel mensen kiezen voor de populairdere brandpunten van rond de 100 mm. Een 180mm is echter veel handiger bij he fotograferen van bewegende onderwerpen aangezien de werkafstand van circa 10 cm naar circa 30 cm verschuift! Ook is het erg makkelijk om met een 180 mm een onderwerp volledig te isoleren in de scherptediepte. Qua prijs is het verschil echter klein (atm kost dit objectief rond de 650 euro) met bijvoorbeeld een Nikon 105 micro. De Tamron heeft een uitmuntende beeldkwaliteit met een prachtig zachte bokeh. De scherpte is dik in orde en ook het contrast wordt bijzonder goed gewaardeerd bij dit objectief. De bouw van de Tamron is erg goed, maar wel minder solide dan de Sigma tegenhanger. Hoewel je een macro lens vaak gebruikt op de MF stand, is een minpunt van de Tamron de AF snelheid. Deze is tergend langzaam en ook mist de Tamron een focus limiter. Dit houdt in dat het objectief altijd over de hele scherpstelslag zoekt naar de juiste focus. Als hij voorbij gaat aan het scherpstelpunt, dan moet je dus wachten voordat hij er een tweede keer aan voorbij gaat. Hij wordt geleverd met zonnekap en statiefgondel.
pricewatch: Tamron SP AF 180mm f/3.5 Di LD IF Macro (Nikon)
« · ^


Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


https://static.tweakers.net/ext/f/8bE1v9dm1XObEA8WTtm7MCJr/full.png
Autofocus is met de introductie van autofocus-motor-loze bodies een stuk ingewikkelder geworden bij Nikon-camera's. Dus met welke objectieven heb je nu wel autofocus, en met welke niet?

Nikon & Autofocus, een korte geschiedenis...
Vroegah had men natuurlijk nog geen autofocus, maar aangezien de mount bij Nikon niet veranderd is, zijn er enkele objectieven die wel passen maar geen autofocus kunnen krijgen. Een kleine geschiedenis van autofocus is dus wel handig, zodat we weten welke types autofocus er zijn.

• Nikon F3 AF
De Nikon F3 AF was de eerste publiekelijk beschikbare autofocus camera van Nikon, er waren 2 AF objectieven beschikbaar, de 80mm f/2.8 en een 200mm f/3.5. De autofocus van beide lenzen werkt via een autofocus-motor in de lens, aangestuurd via elektronische contacten in de mount. Later wordt van dit principe afgestapt en nog weer later gaan we een dergelijk systeem weer terug zien. Er zijn veel compabiliteits-issues tussen zowel de Nikon F3 AF-body met andere autofocus lenzen als met de AF lenzen gemaakt voor de Nikon F3 AF-body. Je kunt er dus vanuit gaan dat het of niet gaat werken, of gewoon niet gaat passen.

• Nikon F501
Met de F501 introduceerde Nikon een nieuwe manier van autofocus, niet via elektronische contacten maar met een zogenaamde schroevendraaier. De autofocus-motor zat niet meer in de lenzen maar in de body en werd via een schroef aangedreven. Dit is wat wij tegenwoordig als het oude autofocus-systeem kennen. De eerste lenzen met deze nieuwe autofocus hebben een hele kleine scherpstelring voor tijdens manual-focus, later zal dit na veel commentaar veranderd worden door Nikon en zie je weer grotere scherpstelringen. De Nikon F501 ondersteund enkel oude AF-lenzen. Objectieven met de G-toevoegingen worden niet ondersteund evenals VR. AF-S lenzen werken dan ook niet op deze camera.

• Nikon AF-i
AF-i staat voor AutoFocus - integrated, dit zijn objectieven met een focusmotor in de lens ingebouwd, je kunt dit zien als de voorloper van AF-S waar AF-S in principe een silentwave-motor gebruikt ipv een normale electro-motor. Nikon AF-i Lenzen werken op alle Nikon bodies van na de Nikon F4 (1988). AF-i lenzen werken via elektronische contacten in de mount, de schroevendraaier is dan ook niet nodig.

• Nikon AF-S
Autofocus objectieven voorzien van een Silentwave-motor (swm) in de lens. Het voordeel hiervan is dat focusmotor op de lens afgestemd kan worden, een 18-55 DX kitlens is minder zwaar en hoeft minder glas in beweging te zetten dan een 600mm super-tele lens. AF-S is compatibel met AF-i.

• Nikon AF-P
Sinds begin 2016 heeft Nikon een stappenmotor ingevoerd in een aantal lenzen. Deze lenzen zijn enkel compatibel met de D7100, D5300, D3300 en latere modellen uit de 7xxx, 5xxx en 3xxx series

Heeft hij nou autofocus, ja of nee?
Nu we weten welke 2 hoofdtypen autofocus objectieven er zijn (de lenzen voor de Nikon F3AF negeren we compleet) en objectieven voorzien van AF-i en AF-S kunnen we onder dezelfde groep laten vallen. Wat werkt er nu wel, en wat werkt er nu niet?
AF objectieven zijn afhankelijk van een schroeverdraaier in de body, de volgende bodies hebben allemaal een focusmotor in de body en zouden dus ook met AF-objectieven moeten werken: Nikon F501, F401, F401s, F401x, F601, F801, F801s, F50, F55, F60, F65, F70, F75, F80, F90, F90x, F100, F5, F6, E2, E2n, E3, E3s, D1, D1h, D1x, D2h, D2hs, D2x, D2xs, D3, D3s, D3x, D100, D200, D300, D300s, D600, D610, D700, D800(E), D50, D70, D70s, D80, D90, D7000, D7100

De volgende camera's zijn compatibel met ENKEL AF-S en AF-i objectieven: D40, D40x, D60, D3xxx, en D5xxx. Deze camera's missen een autofocus-motor in de body, en ondersteunen zodoende geen AF-lenzen.

Heeft hij nou Vibration reduction of niet
Vanaf de F5 (1996) en later werkt VR op elke (D)SLR.
« · ^


Nikon:

Lens-afkortingen
 • AI : Aperture Indexing, systeem zodat de camera weet welk diafragma geselecteerd is
 • AI-E : Nieuwere variant van AI
 • AI-S : Weer een verbeterde versie van AI
 • AI-P : CPU in de lens
 • D : Distance, verteld de body op hoever de lens gefocused is.
 • AF : Autofocus, via schroefsysteem.
 • AF-I : Autofocus, focusmotor in de lens zelf.
 • AF-S : Autofocus, Silentwave focusmotor in de lens zelf.
 • AF-P : Autofocus, stappenmotor in de lens zelf
 • SWM : Silentwavemotor, een type electromotor.
 • G : Zonder diafragmaring, alleen geschikt voor body's met diafragma-aansturing (verder hetzelfde als 'D')
 • E : elektronisch diafragma, werkt op alle body's vanaf de D300 en D3, behalve de D90 en D3000
 • IX : APS lens voor de Pronea serie.. Deze zijn NIET geschikt voor 35mm filmcamera's en DX/FX camera's.
 • DX : Lens ontworpen voor het 1,5x crop DX formaat, vaak ook voorzien van coatings speciaal voor digitale camera's.
 • FX : Aanduiding voor een zogenaamde 'fullframe' 35mm sensor bij Nikon bodies.
 • N : Voorzien van speciale Nano coating, tegen interne reflecties.
 • ED : Voorzien van elementen van ED-glas, wat Cromatic Abberation tegengaat.
 • Super-ED : Super-ED glas zie je vooral in de extreem lange telelenzen..
 • IF : Internal Focussing, betekend dat de lens niet langer wordt tijdens het focussen.
 • VR: Vibration Reduction, compenseert het trillen van de lens.
 • VR II: Vibration Reduction Mark II, verbeterde versie van VR.
 • VR III: Vibration Reduction Mark III, verbeterde versie van VR II.
Zonnekappen:
 • HB : Bajonet systeem
 • HE : Verlengde zonnekap (voor lenzen met ingebouwde zonnekap)
 • HK : Wordt vastgezet met een lock-knopje
 • HN : Schroefsysteem
 • HR : Rubberen zonnekap (meestal met schroefsysteem)
 • HS : Zonnekap met lensdop-systeem
« · ^Sigma
 • Contemporary (C): nieuwe lijn van allround lenzen
 • Art (A): nieuwe lijn van meer specialistische lenzen
 • Sports (S): nieuwe lijn van telelenzen
 • DC: deze objectieven zijn alleen geschikt voor gebruik op camera's met een cropsensor en dus niet voor FullFrame camera's.
 • DG : deze objectieven zijn speciaal geschikt gemaakt voor gebruik op dSLRs. Een extra coating zorgt voor minder flare en ghosting.
 • EX : deze objectieven behoren tot de topserie van Sigma met een betere bouw en afwerking dan de andere series.
 • Asp. : deze objectieven bevatten asferische lenzen om de constructie eenvoudiger te maken.
 • APO : deze objectieven bevatten ELD en SLD lenzen om de chromatische abberaties te minimaliseren.
 • OS : deze objectieven hebben Sigmas beeldstabilisator aan boord.
 • HSM : deze objectieven bevatten een Hyper-Sonic Motor; een snelle en stille motor.
 • RF : deze objectieven bevatten rear-focussing lenzen. De achterste groepen regelen het scherpstellen waardoor het scherpstellen sneller en stiller gaat.
 • IF : deze objectieven hebben inner focus, waardoor het front element niet draait; hetgeen erg handig is bij gebruik van een polarisatiefilter.
 • CONV : deze objectieven zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met een teleconverter.
« · ^
Tamron
 • DI : deze objectieven zijn speciaal gecoat voor gebruik op een dSLR.
 • DI II : deze objectieven hebben een kleinere beeldcirkel waardoor ze alleen geschikt zijn voor gebruik op een crop camera (dus niet FullFrame).
 • SP : deze objectieven vallen in de professionele serie van Tamron met een betere bouw.
 • VC : deze objectieven zijn voorzien van een beeldstabilisator.
 • XR : deze objectieven bevatten elementen die het licht meer kunnen afbuigen dan conventionele elementen waardoor de objectieven compacter gemaakt kunnen worden.
 • ASL : deze objectieven bevatten elementen om sferische fouten te corrigeren.
 • LD : deze objectieven bevatten Low-dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • AD : deze objectieven bevatten anomalous dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • HID : deze objectieven bevatten High Index, High Dispersion elementen om chromatische abberaties tegen te gaan.
 • IF : deze objectieven hebben een intern focussing systeem, waardoor het front element niet draait. Dit is handig bij gebruik van pola filters.
 • ZL : deze objectieven hebben een zoom lock schakelaar om te voorkomen dat het objectief uitschuift wanneer het niet in gebruik is.
 • AFMF : deze objectieven zijn voorzien van een AF/MF schakelaar op de focusring.
 • USD : Ultrasonic Silent Drive, wat dus een stille en snelle focusmotor is.
« · ^
Tokina
 • AS : deze objectieven bevatten asferische elementen voor het tegengaan van sferische abberaties.
 • F&R : deze objectieven bevatten een nieuw type glas dat grotere elementen zonder sferische abberaties mogelijk maakt.
 • SD : deze objectieven maken gebruik van low-dispersion glas ter vermindering van CA.
 • HLD : deze objectieven maken gebruik van high-refraction, low dispersion elementen ter vermindering van CA.
 • MC : deze objectieven zijn meervoudig gecoat ter vermindering van flares.
 • FE : deze objectieven gebruik floating elements voor een constante performance over het hele bereik.
 • IF : deze objectieven gebruiken internal focussing waardoor het front element niet draait (handig icm een pola).
 • IRF : in deze objectieven worden de achterste elementen gebruikt voor een snelle en stille AF.
 • FC : deze modellen bevatten een handige AF/MF schakelaar.
 • OTFC : een verbeterde versie van de FC. De focus kan op ieder moment veranderd worden.
Voor wat uitgebreidere beschrijvingen en een iets completere lijst: linkje
« · ^

« · ^


Dit topic is een uitbreiding van Het grote Nikonmount-objectieven-topic V8.0, Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2010 en Het grote Nikonmount-objectieven-topic v2011 en is daarom dan ook dank verschuldigd aan de auteurs van dit deel en de voorgaande delen: Mig29, Nomad, PowerUp, Priyantha Bleeker, qadn, Remy, Shark.Bait, ThunderNet, Universal Creations, WhizzCat, Wijnands, Nordlys & YellowCube.

Uiteraard ook dank aan iedereen die ik vergeten ben op te nemen, maar wel hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit topic.
« · ^

[Voor 0% gewijzigd door PowerUp op 23-02-2018 16:57]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Zo, eindelijk hier ook een nieuw deeltje ;)

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II

Hij lijkt erg kort, zeker weten niet een lensje vergeten? :+

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Joep
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 17:06
Inderdaad kort, ik mis lensbaby in het lijstje :+

 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
ik blijf scrollen... :+

Maar, ik mis nog wel wat glas hoor. O-) Er is nog veeeeeeel meer wat op de Nikon F-mount past. :Y

Ter info:

http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/serialno.html

blijft ook altijd handig als naslagwerk.

   Mooie Plaatjes   

Joep schreef op vrijdag 23 februari 2018 @ 17:21:
Inderdaad kort, ik mis lensbaby in het lijstje :+
"Objectieven" staat er in de titel, niet speelgoedlensjes :+
ehtweak schreef op vrijdag 23 februari 2018 @ 17:42:
Maar, ik mis nog wel wat glas hoor. O-) Er is nog veeeeeeel meer wat op de Nikon F-mount past. :Y
Je mag best reviewtjes schrijven hoor. Ik zie ze wel verschijnen via DM ;)
Ter info:

http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/serialno.html

blijft ook altijd handig als naslagwerk.
Thanks! Toegevoegd.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
Universal Creations schreef op vrijdag 23 februari 2018 @ 20:03:

Je mag best reviewtjes schrijven hoor. Ik zie ze wel verschijnen via DM ;)
Ik doe niet aan reviews, ik fotografeer er gewoon mee. :)

   Mooie Plaatjes   


 • Sallin
 • Registratie: Mei 2004
 • Niet online
Held, bedankt :).

This too shall pass
Debian | VirtualBox (W7), Flickr


 • Smarron
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 07:05

Smarron

The bend

Vlak voor de zomervakantie afgelopen jaar naar de VS de gok genomen om de Samyang 14mm T3.1 ED AS IF UMC Nikon II VDSLR te kopen. Het is eigenlijk dezelfde als de Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC, maar dan speciaal bedoeld om te filmen. De stops kunnen namelijk zonder klikken worden aangepast. Dat is met fotograferen wel even opletten, want je draait hem zo om naar een ander diafragma maar dat is gewoon even gewenning. Totaal geen spijt van de aankoop gehad en heb de Sigma 17-35mm na 1 dag eigenlijk al weggelegd.

Wat een prachtig bereik, helemaal voor natuurfotografie op full frame en hij is echt zeer scherp. De nadelen zoals omschreven in de OP zijn er, bijv. volledig handmatig (maar op Nikon wordt de scherpstelling nog wel op je display weergeven als je het onderwerp in focus hebt (op Canon niet en daarom nog veel moeilijker). Vignettering vond ik eigenlijk niet noemenswaardig. Wel is er in het midden van de foto extreme vervorming aanwezig, maar dat valt met natuurfoto's niet echt snel op. Pas waar je rechte lijnen hebt, zie je vervorming, maar die zijn makkelijk afchteraf te corrigeren.

Ik gebruik de Sigma 17-35mm bijna alleen nog voor long exposures (daar heb ik al mijn filters nog voor), want de Samyang heeft een bolle lens (zijn ook wel oplossingen voor, maar nu even geen geld voor). Kortom, echt een aanrader voor zo'n lage prijs (300 Euro)!

-=Dell Inspiron 7591=- -=Samsung Galaxy A71=- -=Nikon D750=- -=Flickr=-


 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
Ik heb de tamron 24 70 f2.8 vc usd. De eerste versie dus niet de g2.

Prima lens, op 1 aspecten na, de snelheid waarmee je kunt focussen. Het ding hunt teveel.
En laat dat nou net hetgene zijn wat ik nodig heb voorlopig mijn opdrachten. Huwelijken, festivals, dan wil ik snel kunnen focussen.

Ik lees dat de tamron 24 70 g2 versie een snellere focus motor heeft maar dat lost niet het probleem op heb ik het idee. Het gaat erom dat hij het focus punt snel pakt, niet de snelheid van de focus motor.

Liep hier tegen aan met een d610, heb nu een d750 die schijnt beter te zijn (mbt low light).
Kennis van mij heeft ook de d750 icm met deze tamron lens en liep er ook tegen aan.

Dus vraag is, kan ik dan beter de g2 kopen of de minder scherpe maar wrs beter focusende sigma 24 70 hsm os 2.8 Art of ontkom ik niet aan de te prijzige nikon 24 70?

[Voor 5% gewijzigd door Harribo op 03-03-2018 12:13]


 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
@Harribo Ik had ooit de 1ste versie van de Nikkor 24-70 AF-S (non-VR) en ben, een aantal jaren geleden, overgestapt op de Tamron 24-70 VC USD (1ste versie).
Gebruikt op zowel een D700 alsmede een D800E. En bij beide combinaties vond/vind ik de focussnelheid prima t.o.v. de Nikkor 24-70 AF-S (non-VR). Geen last van hunten. En de VC (VR in Nikon termen) is nog eens mooi meegenomen.

Heeft het ook niet te maken met hoe je focusinstellingen staan in de diverse setup menu's?

Kun je niet naar een fotowinkel gaan en aldaar de nieuwste Tamron en/of de nieuwste Nikkor op jouw body proberen? Om te zien of het verschil maakt?

   Mooie Plaatjes   


 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
@ehtweak Dank voor je reactie. Maar met wat voor doeleinden gebruik je hem? Wel eens in drukke groepen mensen gestaan ermee om mooie kieks snel te schieten?

 • Tokus
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 19:59

Tokus

www.metalfan.nl

Harribo schreef op zaterdag 3 maart 2018 @ 12:11:
Ik heb de tamron 24 70 f2.8 vc usd. De eerste versie dus niet de g2.

Prima lens, op 1 aspecten na, de snelheid waarmee je kunt focussen. Het ding hunt teveel.
En laat dat nou net hetgene zijn wat ik nodig heb voorlopig mijn opdrachten. Huwelijken, festivals, dan wil ik snel kunnen focussen.
dat ligt dan aan jouw lens, want mijnes heeft er geen last van.

http://www.metalfan.nl


 • Mlazurro
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 24-01 02:45
Ik heb ook jaren de eerste versie van de Tamron 24-70 VC gebruikt, nooit last gehad van hunting. Zeer tevreden van de lens.

Minpunten die ik zelf tegenkwam: mij 1x in de steek gelaten met connectie die los was binnenin & diafragma dat vast zat op 2.8. Maar door intensief gebruik te vergeven. Verder ook 2x de rubber zoomring vervangen. Komen gewoon los, grippen niet meer. Rekken uit. Nuja, 5 euro op eBay. Dus non issue.

Maar sinds herfst 2017 had ik plots optische problemen waar een kwart van het rechter deel in de foto soft was. Niet altijd maar soms. Waarschijnlijk element dat los zat. Onaanvaardbaar voor pro werk en dus sinds januari de G2 versie. Veel solider gebouwd, AF verwaarloosbaar sneller. Schijnbaar iets softer op 70mm @ F2.8, maar perfect bruikbaar. Scherpte wel uniformer. En opnieuw 5 jaar garantie :)

De oude G1 gebruik ik nu voor nightlife, ideaal eigenlijk.

Als je budget het toelaat, zou ik dus zeker de G2 kopen. Maar de oude is momenteel nog te krijgen dacht ik voor 600-700 euro. Is ook mooie deal - zeker met 5 year garantie (checken dus).

 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
Tokus schreef op zaterdag 3 maart 2018 @ 13:52:
[...]


dat ligt dan aan jouw lens, want mijnes heeft er geen last van.
Ook ervaring met fotograferen ermee van groepen mensen?
Dat is namelijk het probleem. Dan pas mis je de focus snelheid anders niet.
Landschappen zal bijv geen probleem zijn.

Kennis heeft precies hetzelfde, hij kwam er zelf mee met dat probleem.

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Tokus
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 19:59

Tokus

www.metalfan.nl

Harribo schreef op zaterdag 3 maart 2018 @ 16:15:
[...]

Ook ervaring met fotograferen ermee van groepen mensen?
95% van de tijd is het bij mij concertfotografie. En daarbij heb ik er weinig last mee gehad.

http://www.metalfan.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
@Mlazurro heb/had je daar geen garantie op dan?
Want ik weet niet beter dat ik op al mijn Tamron objectieven 5 jaar garantie heb.
Harribo schreef op zaterdag 3 maart 2018 @ 12:43:
@ehtweak Maar met wat voor doeleinden gebruik je hem? Wel eens in drukke groepen mensen gestaan ermee om mooie kieks snel te schieten?
Hoofdzakelijk landschap werk en dingen die niet weglopen. Maar af en toe ook zaken als auto's/treinen die op me afkomen/van me weggaan.

Maar idd, ik schiet vooral mooie kieks langzaam... :)

En; toch maar eens langs een fotozaak gaan, op een drukke dag (!) en dan proberen de krioelende mensenmassa te 'kieken'?

[Voor 10% gewijzigd door ehtweak op 04-03-2018 09:45]

   Mooie Plaatjes   


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
Ja ik zal eens weer een test doen ergens. Vast wel ergens een feestje

Thanks

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
@Harribo Ik gaf met opzet het voorbeeld van een drukke fotozaak, vanwege:

Kun je niet naar een fotowinkel gaan en aldaar de nieuwste Tamron en/of de nieuwste Nikkor op jouw body proberen? Om te zien of het verschil maakt?

Lijkt me DE gelegenheid/locatie om divers gear te testen, toch? :)

   Mooie Plaatjes   


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
ehtweak schreef op zondag 4 maart 2018 @ 10:00:
@Harribo Ik gaf met opzet het voorbeeld van een drukke fotozaak, vanwege:

Kun je niet naar een fotowinkel gaan en aldaar de nieuwste Tamron en/of de nieuwste Nikkor op jouw body proberen? Om te zien of het verschil maakt?

Lijkt me DE gelegenheid/locatie om divers gear te testen, toch? :)
Ik koop over het algemeen niet in een fotozaak maar op mp. Dus ga ik ook niet als niet aspirant klant daar testen.
Maar feestjes zat hier in Groningen

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Mlazurro
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 24-01 02:45
ehtweak schreef op zondag 4 maart 2018 @ 09:40:
@Mlazurro heb/had je daar geen garantie op dan?
Want ik weet niet beter dat ik op al mijn Tamron objectieven 5 jaar garantie heb.
[...]
Wel, ik had toen domweg vergeten om te registreren binnen een maand na aankoop. Dus had met de 24-70 G1 slechts 2 jaar garantie. Stond dus voor de keuze, ofwel een nieuwe G1 kopen voor 900 euro, ofwel herstelling. Uiteindelijk was eenmalig voor herstelling gaan de meest rationele keuze (was ongeveer 330euro). Dan nog 2 jaar mee gedaan dus, en nu de G2 gekocht als 2018 investering en de G1 is zoals eerder gezegd nu "gedegradeerd" tot nightlife lens.

Ik heb ook een 15-30mm & 70-200 F2.8 VC, beide recent van Tamron en beide met 5 jaar garantie.

Feitelijk alleen een Nikon 85 F1.4 & 50mm F1.8 in de fototas ;) De rest Tamronzoomlenzen en Sigma Art primes. Misschien binnenkort een Sigma 50 f1.4 Art ter vervanging van de Nikon F1.8. Maar het grote gewicht en formaat zie ik nog steeds als deal breaker. Weegt letterlijk 4.4x zoveel als mijn huidig 50 F1.8...

De Sigma 85 F1.4 Art besteld via Amazon vorige maand en snel even getest... ook hier gigantische lens en het verschil met de oude Nikon 85 F1.4 vond ik niet doorslaggevend. Ik had gehoopt op Sigma 35 F1.4 awesomeness, maar was niet overtuigd. En ik gebruik de lens eigenlijk alleen specifiek bij bepaalde context. Geretourneerd.

[Voor 5% gewijzigd door Mlazurro op 04-03-2018 17:47]


 • PKHS
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 09:45
Onlangs firmware update voor diverse lenzen en camera's met gegevens voor vertekeningscorrectie verschenen. L 2.017
Zie:

http://downloadcenter.nik...m/nl/download/fw/256.html

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Cobiwan
 • Registratie: Januari 2006
 • Niet online
Ik zie dat de nieuwere Nikon 18-35g lens nog niet in het lijstje staat. Kan die nog een keer worden toegevoegd?

Acties:
 • 0Henk 'm!
Sj44k13 schreef op zaterdag 5 mei 2018 @ 12:05:
Ik zie dat de nieuwere Nikon 18-35g lens nog niet in het lijstje staat. Kan die nog een keer worden toegevoegd?
Done

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wolly_a
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
Ik zit al een tijdje te loeren naar een 24-70 2.8 lens voor mijn Nikon D750. De standaardlens is best aardig, maar het moet beter kunnen. De Nikon 24-70 (liefst VR) is me eigenlijk wel wat te duur. Zou ik spijt krijgen van de Tamron SP 24-70mm F2.8 Di VC USD G2?

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
@wolly_a Ik heb een paar jaar lang de Nikkor 24-70mm AF-S (non-VR) gebruikt en destijds verkocht en de Tamron 24-70mm VC USD (1ste versie) gekocht.
Ik kreeg er en 5 jaar garantie bij (want ik ben een beetje huiverig geworden voor hoge reparatiekosten na afloop van de veel kortere Nikon garantie op AF-S objectieven), en optisch gezien merkte ik geen verschil. Oh ja, en de Tamron was ook nog eens stukken goedkoper. :)

De G2 versie schijnt nog wat verbeterd te zijn. Maar er zijn diverse vergelijkingen te vinden tussen oud/nieuw type Nikkor 24-70mm en de Tamron 24-70mm G1/G2.

Spijt van die Tamron? Absoluut niet. Deed het prima op de D700 en doet het ook nog steeds prima op de D800E. d:)b

Uiteraard speelt het budget ook een rol.
ff snel wat prijsvergelijkingen:
 • Nikkor 24-70mm AF-S ca. 1755 EURO (amazon.de)
 • Nikkor 24-70mm AF-S VR ca. 2160 EURO (amazon.de)
 • Tamron 24-70mm VC USD G1 ca. 810 EURO
 • Tamron 24-70mm VC USD G2 ca. 1155 EURO (amazon.de)
zie ook de tweakers pricewatch voor de historische prijsontwikkeling.
Ook is er divers aanbod (bij reguliere fotowinkels) van 2de hands objectieven, met een beperkte garantie.

   Mooie Plaatjes   


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • wolly_a
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
ehtweak schreef op maandag 2 juli 2018 @ 08:48:
@wolly_a Ik heb een paar jaar lang de Nikkor 24-70mm AF-S (non-VR) gebruikt en destijds verkocht en de Tamron 24-70mm VC USD (1ste versie) gekocht.
Ik kreeg er en 5 jaar garantie bij (want ik ben een beetje huiverig geworden voor hoge reparatiekosten na afloop van de veel kortere Nikon garantie op AF-S objectieven), en optisch gezien merkte ik geen verschil. Oh ja, en de Tamron was ook nog eens stukken goedkoper. :)

De G2 versie schijnt nog wat verbeterd te zijn. Maar er zijn diverse vergelijkingen te vinden tussen oud/nieuw type Nikkor 24-70mm en de Tamron 24-70mm G1/G2.

Spijt van die Tamron? Absoluut niet. Deed het prima op de D700 en doet het ook nog steeds prima op de D800E. d:)b

Uiteraard speelt het budget ook een rol.
ff snel wat prijsvergelijkingen:
 • Nikkor 24-70mm AF-S ca. 1755 EURO (amazon.de)
 • Nikkor 24-70mm AF-S VR ca. 2160 EURO (amazon.de)
 • Tamron 24-70mm VC USD G1 ca. 810 EURO
 • Tamron 24-70mm VC USD G2 ca. 1155 EURO (amazon.de)
zie ook de tweakers pricewatch voor de historische prijsontwikkeling.
Ook is er divers aanbod (bij reguliere fotowinkels) van 2de hands objectieven, met een beperkte garantie.
Thnx voor de informatie. Ik had al een beetje gezocht op de vergelijkingen tussen de lenzen van Nikon en Tamron. Vaak krijg je dan resultaten van de G1 versie. Wat ik lees is die niet heel verschillend t.o.v. de G2 versie, maar heeft de G2 iets snellere autofocusmotor, iets betere bouw en betere afdichting.

Tweedehands ben ik niet zo van. Op de een of andere manier heb ik hiermee altijd pech (zowel bij kopen als verkopen).

 • Asomers
 • Registratie: April 2016
 • Laatst online: 25-01 15:37
iemand die de Tamron 100-400 heeft?

Momenteel met cashbackactie nog €680, ben aan het twijfelen om mijn 70-300 up te graden, tenzij de resultaten niet merkbaar beter zijn met de 100-400

 • Autofan1985
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 15:52
Asomers schreef op woensdag 4 juli 2018 @ 11:13:
iemand die de Tamron 100-400 heeft?

Momenteel met cashbackactie nog €680, ben aan het twijfelen om mijn 70-300 up te graden, tenzij de resultaten niet merkbaar beter zijn met de 100-400
Ben op zich ook wel benieuwd hoe deze zich verhoudt tot de 100-400 van Sigma. Dat het een upgrade is voor de 70-300 ben ik eigenlijk wel van overtuigd.

 • Asomers
 • Registratie: April 2016
 • Laatst online: 25-01 15:37
Autofan1985 schreef op woensdag 4 juli 2018 @ 11:21:
[...]

Ben op zich ook wel benieuwd hoe deze zich verhoudt tot de 100-400 van Sigma. Dat het een upgrade is voor de 70-300 ben ik eigenlijk wel van overtuigd.
Op internet zijn er wel verschillende vergelijkingen tussen de 2 te vinden.
Over het algemeen komt daaruit dat de Sigma misschien net een tikkeltje scherper is, en dat de Tamron dan wel overheerst in snellere AF. Maar met de huidge cashback van Tamron, is deze wel een stuk goedkoper (lees interessanter) dan de Sigma.

Natuurlijk in vergelijking met de 70-300, gaje in het lage gebied wel van 105mm naar 150mm, kan misschien soms wel problemen opleveren afhankelijk van wat je fotografeert.
Hmm, moeilijk moeilijk

 • StatQ
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 28-01 23:35
Harribo schreef op zaterdag 3 maart 2018 @ 12:11:
Ik heb de tamron 24 70 f2.8 vc usd. De eerste versie dus niet de g2.
Ik zelf zit met een gelijkaardige twijfel. Ik heb ook een D750 en heb nog geen standaard lens, ik wil een 24-70 maar de prijzen van Nikon kan ik als amateur niet verantwoorden.

Omdat in mijn ogen VR weinig meerwaarde bied was ik vooral aan't kijken naar de Tokina AT-X 24-70mm f/2.8 Pro FX. (900€) Maar de twijfel is er ook wel.

https://www.frankwandelt....-2-8-pro-fx-specs-reviews

Acties:
 • +1Henk 'm!

 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
@StatQ Dan neem je toch de Tamron 24-70mm G1; dan heb je voor net iets meer dan 800 euro gewoon een prima objectief. En als bonus stabilisatie. Oh ja, en 5 jaar garantie...

   Mooie Plaatjes   


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Smarron
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 07:05

Smarron

The bend

StatQ schreef op woensdag 4 juli 2018 @ 14:16:
[...]


Ik zelf zit met een gelijkaardige twijfel. Ik heb ook een D750 en heb nog geen standaard lens, ik wil een 24-70 maar de prijzen van Nikon kan ik als amateur niet verantwoorden.

Omdat in mijn ogen VR weinig meerwaarde bied was ik vooral aan't kijken naar de Tokina AT-X 24-70mm f/2.8 Pro FX. (900€) Maar de twijfel is er ook wel.

https://www.frankwandelt....-2-8-pro-fx-specs-reviews
Heb in hetzelfde schuitje gezeten. Heb uiteindelijk 2e hands de Tamron 28-75 f/2.8 voor 200 Euro op de kop weten te tikken. Prima objectief, zeer scherp, alleen een wat langzame autofocus, lawaaiig en geen stabilisatie. Dat laatste was voor mij ook geen eis. Ik gebruik het objectief nog steeds op de D750 naar volle tevredenheid en het is een goed en goedkoop alternatief voor de populaire 24-70 lenzen.

-=Dell Inspiron 7591=- -=Samsung Galaxy A71=- -=Nikon D750=- -=Flickr=-


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • BaasG
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 10:18

BaasG

Spiral out. Keep going

Nikon Rumors heeft iets meer info over de komende 500mm f/5.6E PF ED VR:

Lengte 24cm, verwachte prijs in EU: €4300

Dat tegen de 300mm f/4E PF ED VR: €2099 en de 500mm f/4E FL ED VR: €11999.

Koopje O-)

member of the Dark side: black Nikon gear


 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
@StatQ Transcontinenta heeft nu een probeerservice voor o.a. Tamron objectieven:

http://www.probeerservice.nl/
http://www.probeerservice.nl/tamron.html

Wellicht is dat een idee om zo'n minder-kostbare-dan-een-Nikkor, Tamron 24-70mm eens te proberen?

[Voor 4% gewijzigd door ehtweak op 12-07-2018 20:04]

   Mooie Plaatjes   


 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
BaasG schreef op vrijdag 6 juli 2018 @ 15:24:
Nikon Rumors heeft iets meer info over de komende 500mm f/5.6E PF ED VR:

Lengte 24cm, verwachte prijs in EU: €4300

Dat tegen de 300mm f/4E PF ED VR: €2099 en de 500mm f/4E FL ED VR: €11999.

Koopje O-)
Pffff kan je leuke auto voor kopen

Acties:
 • +7Henk 'm!
Ik heb de gelegenheid gehad om de Sigma 105mm f/1.4 Art te vergelijken met de Nikon 105mm f/1.4 op de Nikon D850.
Geen wetenschappelijk verantwoorde tests gedaan, maar wel veel foto's om en om geschoten tijdens een wandeling om zo een idee te krijgen van de 2 lenzen in de praktijk. Allereerst: de Sigma is een karikatuur van zichzelf. Het formaat slaat werkelijk nergens op. Mijn Sigma 50mm Art (ook geen kleine jongen) past rechtop nagenoeg in de zonnekap. De zonnekap is trouwens gemaakt van een soort composiet van kunststof en carbonfiber. De statiefgondel is vederlicht en hard nodig als je vanaf statief schiet, maar niet prettig als je uit de hand schiet (dus of afkoppelen, of naar boven draaien). De autofocus is zeer stil, dit i.t.t. de Nikon, welke rare geluidjes maakt tijdens het focussen. Maar de snelheid is van beiden niet om over naar huis te schrijven, zeg maar gerust behoorlijk traag. De accuraatheid was goed, al had het exemplaar wat ik had een tikje frontfocus, maar niets wat een USB-dock niet kan oplossen.

En dan de optiek. Op oneindig zijn ze zeer aan elkaar gewaagd, op kortere afstand is de Sigma een tikje scherper (de Nikon is hier gewoon wat zwakker, wat ik al eens in een eerdere test had gemerkt). De Nikon heeft in sommige lastige situaties iets meer last van longitudinale chromatische aberratie. De Sigma is iets wijder en heeft daar bovenop wat meer last van focus breathing. De Nikon daarentegen heeft meer last van field curvature. Qua bokeh liggen ze heel dicht bij elkaar, al vervaagt de Nikon wat sneller zijn out of focus delen.

De Sigma is hier niet zoals met aantal van zijn Art-broertjes heer en meester en dat met zo'n absurd formaat. Kortom: als je per se een 105mm f/1.4 wil hebben, betaal extra voor de Nikon. Deze is optisch zeer goed, maar wezenlijk prettiger in de hand te gebruiken. Persoonlijk zou ik nog eerder voor de Sigma 85mm kiezen en hier en daar wat croppen of een stapje dichterbij zetten, al heb ik al lang de keuze gemaakt voor de 135mm Art...

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Knamix
 • Registratie: Juni 2011
 • Nu online
Sinds gisteren in het bezit van een Nikon D3400 met AF-P kit lens. Nu wil ik een nieuwe lens aanschaffen, maar als beginner is dit toch knap lastig :p .

Welke lenzen moet ik vermijden (fitting) en is er iets wat ik kan gebruiken om te zien of een lens compatible is?


Ik kan voor goedkoop een Nikon AF Nikkor 70-210mm lens krijgen, maar de vraag is of het gaat werken/passen |:(

[Voor 17% gewijzigd door Knamix op 01-08-2018 17:12]


 • MattiB
 • Registratie: April 2016
 • Laatst online: 19:24
Knamix schreef op woensdag 1 augustus 2018 @ 17:09:
Sinds gisteren in het bezit van een Nikon D3400 met AF-P kit lens. Nu wil ik een nieuwe lens aanschaffen, maar als beginner is dit toch knap lastig :p .

Welke lenzen moet ik vermijden (fitting) en is er iets wat ik kan gebruiken om te zien of een lens compatible is?


Ik kan voor goedkoop een Nikon AF Nikkor 70-210mm lens krijgen, maar de vraag is of het gaat werken/passen |:(
Alle F-mount lenzen passen op je D3400. Oude lenzen hebben alleen geen autofocus motor en je D3400 ook niet, daarom zul je bij sommige lenzen manueel moeten focussen.

Wat voor soort lens had je in gedachte? De 70-210 is een oude maar degelijke scherpe lens

 • Sturgion
 • Registratie: Juli 2018
 • Laatst online: 13-02-2019
Universal Creations schreef op vrijdag 23 februari 2018 @ 16:54:
Tamron AF18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD APS-c
Dit objectief is de jongste Tamron superzoom. De PZD in de naam staat voor "Piezo Drive", een speciaal soort ultrasone motor die wat kleiner gemaakt kan worden. Het zorgt ervoor dat de autofocus sneller en stiller is dan bij zijn voorgangers. Dit objectief is ook kleiner dan zijn voorganger. Door de nieuwigheid is er nog maar weinig over de prestaties bekend, uit voorbeeldfoto's blijkt dat het objectief in staat is om scherpe foto's te maken, ook op 270mm. Enige variatie tussen verschillende exeplaren lijkt er wel te bestaan.
pricewatch: Tamron 18-270mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD (Model B008)
Volgens de pricewatch is deze uit 2011, schijnt wel een redelijk nieuwe versie uit te zijn met 'TS' (Model B008TS) Zie Kamera Express
Ben wel benieuwd wat je van de 'oude' variant vind, neem aan dat daar wel meer over te vinden is.

Ik ben opzoek naar een goede allround/superzoom-lens voor op vakantie zodat ik niet de hele tijd lenzen hoef te wisselen. Ik heb nu een kit-lens (18-55 Nikon), maar merkte dat ik toch graag wel meer zoom wil hebben (en minstens 18mm behouden).
Heb onlangs dit lijstje gevonden: 14 top superzoom lenses for travel met de Tamron 18-270 (oude versie) vrij hoog in de lijst; aanrader?

Ik mis de nikon 18-300mm f3,5-6,3 in je lijstje :)

[Voor 4% gewijzigd door Sturgion op 02-08-2018 01:39]


 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
Waarom die tamron zo hoog in de lijst staat is mij een raadsel. Mensen die ik ken zijn er negatief over

Zou voor nikon gaan.
Heb zelf de nikon 18-200 en de sigma 100-400. Beide prima lenzen
Nikon 18-300 schijnt kwalitatief wat minder te zijn dan de 18 200 vandaar mijn keuze

[Voor 18% gewijzigd door Harribo op 02-08-2018 11:20]

Sigma 18-200 C zou ik aanraden. Prima prijs/kwaliteit verhouding. Het blijft een superzoom, maar binnen die categorie is het een goede lens.
De 18-270 raad ik niemand aan. Gaan vaak kapot en optisch is het een ramp.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • RobbieHifi
 • Registratie: Februari 2015
 • Laatst online: 18:58
[b]Universal Creations schreef op maandag 16 juli 2018 @ 00:14al heb ik al lang de keuze gemaakt voor de 135mm Art...
is ook een heerlijke lens. 85 + 105 + 135 is wel een beetje overkill

 • Sturgion
 • Registratie: Juli 2018
 • Laatst online: 13-02-2019
Universal Creations schreef op donderdag 2 augustus 2018 @ 13:41:
Sigma 18-200 C zou ik aanraden. Prima prijs/kwaliteit verhouding. Het blijft een superzoom, maar binnen die categorie is het een goede lens.
De 18-270 raad ik niemand aan. Gaan vaak kapot en optisch is het een ramp.
Bedankt voor de feeback (ook aan Harribo)!

Mijn lijstje wat ik nu over heb (in orde van prijs bij Kamera Express);
Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM C Nikon (349)
Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM C Nikon (469)
Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro Nikon (599)
Nikon AF-S 18-300mm II F/3.5-6.3G ED VR DX (697)

Wat ik me vooral afvraag is of de meerprijs vooral in de 100mm extra zoom zit, of zijn de duurdere objectieven daadwerkelijk ook wel beter kwalitatief gezien? Ik denk namelijk niet dat ik die 'extra' 100 mm zal missen als ik al tot 200mm kan. Ik wil vooral dat de kwaliteit niet merkbaar (te veel) onder zal doen ten op zichte van mijn Nikon AF-P 18-55mm F/3.5-5.6G DX VR.
De Sigma 18-300 is iets minder scherp, maar je krijgt 100mm extra. Dat is een afweging. Als je echt 300mm nodig hebt, kun je beter een AF-P 70-300 nemen.

Kijk en vergelijk: https://www.the-digital-p...omp=0&FLIComp=6&APIComp=0
Hier is de Sigma 18-300 beter dan de Tamron 16-300 (als je wil lachen/huilen, zet er dan eens de Tamron 18-270 tegenover...).
De Nikons zijn lastiger te vergelijken in deze test, omdat die op een fullframe camera (in DX mode) getest worden en dan heb je veel minder pixels en dus ook minder pixeldichtheid (makkelijker voor de lens).

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Sturgion
 • Registratie: Juli 2018
 • Laatst online: 13-02-2019
Uiteindelijk voor de Tamron 16-300 gekozen, ook vanwege de 16 mm ipv 18 (hoek is toch wel opmerkelijk groter). Bedankt voor jullie input!

 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
Ik zit ff mijn lenzen te bekijken mbt een bruiloft shoot

Ik heb de tamron 24 70 f2.8 1e versie.
Overweeg de nikon variant omdat die snellere af, betere contrast en mooiere bokeh zou hebben? Dit voor op mijn d750.

Van de andere kant lijkt mij het ook wenselijk om een 70-200 f2.8 range erbij te nemen.
Maar aangezien mijn tweede camera een d7100 is en ik dat ook een prima camera vind, zoek ik een apsc variant van die lens.

Dan zou ik uitkomen op een sigma 50-150 f2.8.
Probleem is alleen dat die niet meer gemaakt worden

 • PageFault
 • Registratie: April 2002
 • Nu online
Harribo schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 10:58:
Ik zit ff mijn lenzen te bekijken mbt een bruiloft shoot

Ik heb de tamron 24 70 f2.8 1e versie.
Overweeg de nikon variant omdat die snellere af, betere contrast en mooiere bokeh zou hebben? Dit voor op mijn d750.

Van de andere kant lijkt mij het ook wenselijk om een 70-200 f2.8 range erbij te nemen.
Maar aangezien mijn tweede camera een d7100 is en ik dat ook een prima camera vind, zoek ik een apsc variant van die lens.

Dan zou ik uitkomen op een sigma 50-150 f2.8.
Probleem is alleen dat die niet meer gemaakt worden
Ik zou gewoon de 70-200mm kopen, dat gat in bereik merk je bijna niet.

 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
PageFault schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 11:25:
[...]


Ik zou gewoon de 70-200mm kopen, dat gat in bereik merk je bijna niet.
Je bedoelt voor de apsc?
Mis dan de range 70-135 he

[Voor 5% gewijzigd door Harribo op 08-08-2018 11:55]


 • PageFault
 • Registratie: April 2002
 • Nu online
Harribo schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 11:54:
[...]

Je bedoelt voor de apsc?
Mis dan de range 70-135 he
Dat is toch niet zo dramatisch over het algemeen als jij denkt.

Maar anders een 2e hands 50-150mm mocht die uberhaupt aangeboden worden....

 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
PageFault schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 13:13:
[...]


Dat is toch niet zo dramatisch over het algemeen als jij denkt.

Maar anders een 2e hands 50-150mm mocht die uberhaupt aangeboden worden....
Nee het was meer iets wat ik dan moet bekijken.
Op zich is de nikon 70-200 wel een goed en waardevast objectief. Of is een tamron /sigma in dat segment net zo goed?

Inderdaad als ze aangeboden worden... Zal ff rondkijken.. Thnx

 • barktus
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 19:02

barktus

Moehhhh!

Harribo schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 13:18:
[...]

Nee het was meer iets wat ik dan moet bekijken.
Op zich is de nikon 70-200 wel een goed en waardevast objectief. Of is een tamron /sigma in dat segment net zo goed?

Inderdaad als ze aangeboden worden... Zal ff rondkijken.. Thnx
Je kan ook altijd nog kijken naar de 80-200 F2.8 AF-D (pushpull of de wat duurdere draaizoom). Die eerste kan je voor ongeveer 200-300 euro op de kop tikken. Langzamer dan de 70-200 vr versies, maar ragscherp. En gezien de motor in de body van de D7100 prima te gebruiken :)

My middle finger salutes you.


 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
Ik zag toevallig gisteren een 80-200mm draaizoom voorbij komen:
https://www.fotoapparatuu...kon-80-200-f2-8-draaizoom

   Mooie Plaatjes   


 • thunder8
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 15:11

thunder8

Het gedonder begint weer.

Vorige week 2 primes van Yongnuo gekocht, de 35mm F2.0 en de 50mm F1.8. Nog geen tijd gehad deze uitgebreid te testen, binnenkort met vakantie om daar uitgebreid te gaan shooten. Enige nadeel vond ik dat er geen zonnekappen bij zitten. Deze intussen online besteld. Camera is een oude D5100, maar voor mijn skills en wensen momenteel nog meer dan toereikend. Wil in de toekomst nog wel een Sigma 150-600 Contemporary erbij voor wildlife, natuur en sports. Mocht ik daarna nog veel aan het shooten zijn en de D5100 een beperking worden, dan zit ik te denken deze te vervangen door een D500.

PSN-ID: Thunder76nl | Twitch: LaBestiaNeraNL


 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
barktus schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 13:58:
[...]


Je kan ook altijd nog kijken naar de 80-200 F2.8 AF-D (pushpull of de wat duurdere draaizoom). Die eerste kan je voor ongeveer 200-300 euro op de kop tikken. Langzamer dan de 70-200 vr versies, maar ragscherp. En gezien de motor in de body van de D7100 prima te gebruiken :)
Nou snelheid bij mijn opdrachten is wel degelijk belangrijk. Daarom koop ik het liefst meteen iets goeds

Dat is ook een vd redenen dat ik ook overweeg om mijn tamron 24 70 in te wisselen voor een nikon 24 70

 • barktus
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 19:02

barktus

Moehhhh!

Harribo schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 14:54:
[...]

Nou snelheid bij mijn opdrachten is wel degelijk belangrijk. Daarom koop ik het liefst meteen iets goeds

Dat is ook een vd redenen dat ik ook overweeg om mijn tamron 24 70 in te wisselen voor een nikon 24 70
Begrijp ik, zover ik van @jd1987 begreep is die meer dan snel genoeg. Hij gebruikt hem namelijk daarvoor. Anders hem even een bericht sturen?

My middle finger salutes you.


 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
barktus schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 16:43:
[...]


Begrijp ik, zover ik van @jd1987 begreep is die meer dan snel genoeg. Hij gebruikt hem namelijk daarvoor. Anders hem even een bericht sturen?
Ok dank
Maar dat gaat nooit zo snel werken als een afs in de lens lijkt me

Bij festivals, bruiloften etc gaat het bij er ook om dat ik de iele momenten meekrijg. Dat maakt zo nu en dan het verschil dat iemand er met een leuke uitstraling op staat of niet.

 • barktus
 • Registratie: April 2011
 • Laatst online: 19:02

barktus

Moehhhh!

Harribo schreef op donderdag 9 augustus 2018 @ 10:22:
[...]

Ok dank
Maar dat gaat nooit zo snel werken als een afs in de lens lijkt me

Bij festivals, bruiloften etc gaat het bij er ook om dat ik de iele momenten meekrijg. Dat maakt zo nu en dan het verschil dat iemand er met een leuke uitstraling op staat of niet.
Ik weet het, zelf ook al wel eens gedaan :). Anyhow, ik wilde je de tip niet onthouden. :)

My middle finger salutes you.

Harribo schreef op woensdag 8 augustus 2018 @ 14:54:
[...]

Nou snelheid bij mijn opdrachten is wel degelijk belangrijk. Daarom koop ik het liefst meteen iets goeds

Dat is ook een vd redenen dat ik ook overweeg om mijn tamron 24 70 in te wisselen voor een nikon 24 70
Welke Nikon 24-70? En waarom niet gewoon de Tamron 24-70 G2?

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
Universal Creations schreef op donderdag 9 augustus 2018 @ 12:10:
[...]

Welke Nikon 24-70? En waarom niet gewoon de Tamron 24-70 G2?
Weet ik nog niet

Af snelheid, daar gaat het mij om

Ook de lelijke bokeh van mijn huidige tamron ben ik niet blij mee.
En het contrast schijnt prettiger te zijn.

Maar denk dat ik nu de keuze maak om 70-200 f2.8 erbij aan te schaffen

Mocht mijn tamron 24 70 f2.8 vc 1e versie gaan hunten met weinig licht en of dat de af te traag is, dan heb ik ook nog de nikon 24-120 f4 liggen. Ondanks sommige meningen tot nu toe een prima lens, alleen geen f2.8

[Voor 28% gewijzigd door Harribo op 09-08-2018 13:04]


 • ThijsM
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 16:25
**

[Voor 100% gewijzigd door ThijsM op 10-09-2018 19:06]


 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
De d3100 heb ik ook gehad. Die heeft geen scherpstel motor aan boord. Dus als je autofocus (af) wilt, moet de lens zelf een scherpstelmotor hebben.
Dat kan je nalezen bij specs op internet. Zoek hier op tweakers naar het product, dan kijken bij technische specificaties.

Zelf heb ik de tamron 90mm vc usd.
Usd is de scherpstel motor, snel genoeg.
Vc is de optische stabilisatie, voor mij onmisbaar.
Hsm is de naamgeving van sigma voor de scherpstelmotor, os de optische stabilisatie.

Normaal (vuistregel) kan je een sluitertijd uit de hand nemen die 1/brandpunt is (op full frame, op apsc x 1,5 doen!) om het beeld voldoende trillingsvrij te krijgen.
bijvoorbeeld brandpunt =200mm, sluitertijd wordt dan 1/200 seconde. Op fullframe, op apsc x1,5, wordt 1/(200x1,5)=1/300 seconde.

Maar dat gaat niet op voor macro fotografie.
Ik neem vaak een sluitertijd 1/100 of 1/125 bij de tamron mét vc! Macro fotografie is gevoeliger voor trillingen.

En koop een macro lens met een goede snelle autofocus is mijn advies.
De autofocus bij macro is sneller aan het hunten/zoeken naar het juiste scherpstelpunt.
Met een trage autofocus wordt dat nog erger.

Ik gebruik ook bij macro vaak de autofocus, handmatige scherpstelling is alleen handig als je de tijd hebt.

[Voor 37% gewijzigd door Harribo op 01-09-2018 10:22]


 • ThijsM
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 16:25
**

[Voor 100% gewijzigd door ThijsM op 10-09-2018 19:05]


 • CollisionNL
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 15-01 19:21
Goedemiddag,

ik zoek advies en wil voordat ik een eigen topic aanmaak hier wat informatie inwinnen.

Momenteel ben ik in het bezit van een D7200 met een aantal objectieven waaronder de Tamron 17-50 2.8 non VC. deze lens is mijn go to run and gun objectief voor evenementen en maakt best scherpe foto's. Omdat 17mm prima breed is gebruik ik hem ook regelmatig voor landschappen.

Het is voor mijn gevoel tijd voor de volgende stap, ik probeer omdat het een hobby is niet onnodig geld uit te geven (bijv een D850 + 24-70mm = > €5.000,-) en eigenlijk pas te upgraden als ik tegen de beperkingen van de camera of het glas aan loop.

Nu sta ik voor het dilemma, moet ik naar Full Frame zodat ik gebruik kan maken van het beste glas dat oa Nikon beschikbaar heeft of is het ook mogelijk om zonder bakken met geld uit te geven meer uit mijn body te halen door een glas upgrade?

Laat vooral duidelijk zijn, ik vind het geen probleem om geld uit te geven als dat de enige mogelijkheid is om nog meer uit mijn hobby te halen.

Nu zijn concreet mijn vragen binnen dit topic:
Zijn er betere (lees scherper, sneller, constanter) objectieven dan mijn 17-50? Of moet ik toch echt de overstap maken?
 • Ik heb zelf gekeken naar de Sigma 18-35 1.8 en Nikon 17-55 2.8. Over de Sigma lees ik qua scherpte fantastische verhalen maar nagenoeg in iedere post wordt gepraat over focus problemen en over de Nikon is iedereen wel lovend maar of hij heel veel scherper is dan de Tamron 17-50 is mij niet duidelijk. Wel is zijn ze beide van veel hogere bouwkwaliteit dan mijn Tamron.
Ik lees op veel plekken dat full frame glas niet optimaal werkt op DX, is dit waar? Of is een 24-70 zoveel scherper dat het alsnog scherper is dan DX glas?
 • Als een FX lens betere resultaten geeft vindt ik het geen probleem om er een aan te schaffen, misschien maakt dat de overstap naar FF uiteindelijk ook makkelijker. Het nadeel is wel dat 24 effectief een 36mm wordt en dat is een stuk breder dan mijn 17 (effectief 25.5mm)
Alvast bedankt!

EDIT: Voorkeur heeft een vast diafragma
EDIT2: Ik bezit al een aantal primes

 • Inrage
 • Registratie: Maart 2011
 • Laatst online: 28-01 20:50
Verschil tussen de Tamron 17-50 2.8 en de Nikon 17-50 2.8 zit hem vooral in de weathersealing denk ik, als je dit niet echt nodig acht dan is het volgens mij de upgrade niet waard. Kwa scherpte ga je niet veel verschil merken. Je hebt dan misschien nog meer aan de nieuwere Tamron versie die volgens mij wel VR heeft...

In welke situaties denk je voordeel te hebben aan een andere lens? Wil je meer bereik? Lichtsterker, dan kan je eens naar een snelle prime zien ofzo, ... Sigma 50 1.4 of Nikon Variant. Kan je ook nog op FF gebruiken later.

Je D7200 zal trouwens het scherpste deel van die 24-70 gebruiken dus dat gaat zeker wel werken. Uiteraard groter, duurder, zwaarder, maar dat heb je altijd in fotografie denk ik :)

Misschien nog even vasthouden aan je huidige gear en de overstap maken als de 2de generatie Nikon mirrorless er aan komt. Die nieuwe mount kan wel eens wat interessante lenzen opleveren (al da niet van Nikon zelf).

 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
@CollisionNL Wat gedachten m.b.t. je al dan niet upgrade behoefte naar een FF camera c.q. FF glaswerk:
 • Tamron levert ook een prima 24-70mm VC USD objectief. En zeker versie 1 is op dit moment prijstechnisch heel interessant.
 • Als je weet waar je op moet/kunt letten, is 2de hands materiaal ook een optie.
 • En dat geldt ook voor een body! Met de mirrorless gekte, zullen er ongetwijfeld veel D8xx-en beschikbaar komen. En daar is niks mis mee, qua beeldkwaliteit.
 • FF glas op een DX camera is totaal geen probleem, omgekeerd wel.
 • Er is heel veel keuze aan prime MF Nikkor objectieven. Vaak heel betaalbaar en vrijwel allemaal prima bruikbaar op FF bodies.
 • Zelfs als je nu een FF F-mount objectief koopt, al dan niet fixed/zoom, dan is het met de FTZ adapter ook bruikbaar op toekomstige Z-bodies.
Er zijn talloze soorten/maten F-mount (Nikkor) objectieven beschikbaar, van de afgelopen tientallen jaren. En die doen het voor het grootste deel nog steeds uitstekend op de huidige FF bodies. Zeker als je niet vastgepind zit aan zaken als VR/VC/USD/AFS/etc. Glaswerk met heel veel elektronica erin is vaak minder lang 'houdbaar' dan de puur mechanische uitvoering. En dat is juist zo jammer, want de lenzen zelf slijten eigenlijk niet.

Enne, "vast diafragma"? Mag hopen dat je een instelbaar diafragma bedoelt? ;)

   Mooie Plaatjes   


 • sys64738
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 20:28

sys64738

Moderator Foto & Video

Press play on tape

ehtweak schreef op dinsdag 4 september 2018 @ 14:48:
@CollisionNL Wat gedachten m.b.t. je al dan niet upgrade behoefte naar een FF camera c.q. FF glaswerk:
 • FF glas op een DX camera is totaal geen probleem, omgekeerd wel.
Mijn ervaring is toch iets anders. Ik heb tijdje D600 en D7000 naast elkaar geschoten. En onderandere die Tamron 24-70mm komt veel beter tot zijn recht op FF bodies. Scherper en ook de crop factor zorgt ervoor dat de lens een beetje onhandige focal range krijgt (36-105mm). Dat laatste is zeker voor landschappen niet wenselijk natuurlijk. Ook zeul je onnodig veel glas mee bij FF op APS-C.

Maar 2e hands D610 of D8x0 kun je voor redelijk weinig op de kop tikken. Mooie Tamron 24-70 erbij en je maakt een mooie stap voorwaarts!

@gijspeijs | 500px | Flickr | Photography 101: Skills > Patience > Gear


 • ehtweak
 • Registratie: Juli 2002
 • Niet online
@sys64738 Dat het geen handige focal range is, is een heel ander verhaal. Maar optisch gezien is een FF objectief op een DX body geen probleem.

En wat betreft brandpuntafstand voor landschapsfotografie; dat is voor mijzelf nog nooit een beperking geweest. 8) Past niet in beeld, bestaat niet. Dan maken we gewoon meerdere opnames en naaien ze aan elkaar. (dat doe ik al 15 jaar). :Y

Heb zelf bijna 2 jaar een 24-70mm op een D200 gebruikt en toen de DSLR geupgrade naar een D700. Het objectief bleef even goed; de resolutie van de beelden uit de D700 was uiteraard wel hoger dan die van de D200.
En met een D800E werd het nog fraaier. :)

[Voor 23% gewijzigd door ehtweak op 04-09-2018 15:08]

   Mooie Plaatjes   


 • CollisionNL
 • Registratie: Juli 2012
 • Laatst online: 15-01 19:21
Inrage schreef op dinsdag 4 september 2018 @ 14:29:
Verschil tussen de Tamron 17-50 2.8 en de Nikon 17-50 2.8 zit hem vooral in de weathersealing denk ik, als je dit niet echt nodig acht dan is het volgens mij de upgrade niet waard. Kwa scherpte ga je niet veel verschil merken. Je hebt dan misschien nog meer aan de nieuwere Tamron versie die volgens mij wel VR heeft...

In welke situaties denk je voordeel te hebben aan een andere lens? Wil je meer bereik? Lichtsterker, dan kan je eens naar een snelle prime zien ofzo, ... Sigma 50 1.4 of Nikon Variant. Kan je ook nog op FF gebruiken later.
Ik heb over de Tamron VR versie gelezen dat deze minder scherp is. Totale scherpte het liefst maar als een alternatief in het midden net zo scherp is als de Tamron maar in de hoeken een stuk scherper is dat voor mij de overweging al waard. Als dan de weather sealing en AF ook beter zijn is dat voor mij voldoende reden om te upgraden. Voor alleen weather sealing vindt ik de keuze lastig.
Je D7200 zal trouwens het scherpste deel van die 24-70 gebruiken dus dat gaat zeker wel werken. Uiteraard groter, duurder, zwaarder, maar dat heb je altijd in fotografie denk ik :)

Misschien nog even vasthouden aan je huidige gear en de overstap maken als de 2de generatie Nikon mirrorless er aan komt. Die nieuwe mount kan wel eens wat interessante lenzen opleveren (al da niet van Nikon zelf).
Groter, zwaarder, duurder neem ik voor lief, zoals je zelf zegt dit heb je altijd. Het uiteindelijke doel is het plaatje, als ik deze beter kan maken voor 500 gram extra is dit voor mij geen drempel. Ja dat klinkt heel logisch maar ik lees hierover toch gemengde ideeën. Ik vindt de nieuw Z super gaaf, misschien is dat wel echt de beste route. Dan kan ik nu al beter glas gaan sparen.

Bedankt voor je advies.
ehtweak schreef op dinsdag 4 september 2018 @ 14:48:
@CollisionNL Wat gedachten m.b.t. je al dan niet upgrade behoefte naar een FF camera c.q. FF glaswerk:
 • Tamron levert ook een prima 24-70mm VC USD objectief. En zeker versie 1 is op dit moment prijstechnisch heel interessant.
 • Als je weet waar je op moet/kunt letten, is 2de hands materiaal ook een optie.
 • En dat geldt ook voor een body! Met de mirrorless gekte, zullen er ongetwijfeld veel D8xx-en beschikbaar komen. En daar is niks mis mee, qua beeldkwaliteit.
 • FF glas op een DX camera is totaal geen probleem, omgekeerd wel.
 • Er is heel veel keuze aan prime MF Nikkor objectieven. Vaak heel betaalbaar en vrijwel allemaal prima bruikbaar op FF bodies.
 • Zelfs als je nu een FF F-mount objectief koopt, al dan niet fixed/zoom, dan is het met de FTZ adapter ook bruikbaar op toekomstige Z-bodies.
Er zijn talloze soorten/maten F-mount (Nikkor) objectieven beschikbaar, van de afgelopen tientallen jaren. En die doen het voor het grootste deel nog steeds uitstekend op de huidige FF bodies. Zeker als je niet vastgepind zit aan zaken als VR/VC/USD/AFS/etc. Glaswerk met heel veel elektronica erin is vaak minder lang 'houdbaar' dan de puur mechanische uitvoering. En dat is juist zo jammer, want de lenzen zelf slijten eigenlijk niet.

Enne, "vast diafragma"? Mag hopen dat je een instelbaar diafragma bedoelt? ;)
Ik heb gelezen (op het wilde www) dat de 24-70 tamron VC op een crop niet heel veel scherper is dan de 17-50. Als dat echt zo is dan is het de investering niet waard. De prijzen voor tweedehands FF dalen aanzienlijk, een D810 is al voor 1500 euro op MP te vinden. Voorkeur heeft wel eerst beter glas en dan de body aangezien mijn D7200 nog super werkt. Als ik daarna merk dat ik tegen de camera loop kan ik altijd nog naar FF. Ik was van mening dat een vast diafragma betekend dat over het hele zoombereik het diafragma het zelfde blijft? een 70-200 welke op 70 en op 200 op f2.8 werkt en dus niet zoals een kitlens veranderd nav de zoom.

Ik heb zelf een aantal primes en die doen het fantastisch. Echter voor evenementen is de zoomrange toch wel heel fijn en daarom gebruik ik deze lens!

Goede tips, bedankt!
sys64738 schreef op dinsdag 4 september 2018 @ 15:01:
[...]

Maar 2e hands D610 of D8x0 kun je voor redelijk weinig op de kop tikken. Mooie Tamron 24-70 erbij en je maakt een mooie stap voorwaarts!
Merk je dat je kwalitatief mooiere foto's schiet met de FF dan de crop? Of is dit echt te wijten aan de lens die beter combineert met de body.

[Voor 2% gewijzigd door CollisionNL op 04-09-2018 15:54. Reden: Aanvulling]


 • kdekker
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Ik lees in de startpost dat de 18-140 (Het grote Nikon F mount objectieven-topic 2018) 2x zo duur is als de 18-105. Dat is (inmiddels) niet meer waar. Het verschil is amper 50 euro.

Wat wel een pre is voor de 18-140, is dat deze een metalen mount heeft. Nu bij mij voor de 3e keer (en ik ga echt voorzichtig met mijn spullen om) de plastic mount van de 18-105 is gebroken, is dat toch wel een argument. Al zou ik ook best graag een licht sterkere lens willen hebben (zonder de hoofdprijs te betalen). En ietsje meer wide. Dan kom je toch in een 16-xxx lens, waar tele een stuk korter zal zijn. De 1e keer heb ik na breken van de mount (lipjes) een nieuwe 18-105 gekocht (ad 200 euro), en de 2e + 3e keer met een china-made mount gerepareerd (priegel klusje, maar slechts een paar euro).

Eigenlijk zou Nikon helemaal geen plastic mounts moeten verkopen. Voor hun scheelt het w.s. nog geen paar euro.

Maar goed: de vraag is: wat is i.c.m. een D90 een goede optie voor een 'goede all-round zoom'? Super-zoom vallen af (omdat de kwaliteit naar zeggen tegenvalt). Of is investeren in een 2e hands D7200 met ander glas een beter idee? Op zich bevalt die D90 nog prima.

 • Antonius
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 18:03
Ik vind de Nikon 16-85mm een fijne allrounder. Inderdaad minder tele-bereik dan je gewend bent. Zelf heb ik vaker plezier van de 16mm aan de wijde kant dan dat ik tekort heb aan bereik aan de tele kant. Ja het komt voor, maar ik zou er de 16mm niet voor willen missen. Voorheen gebruikte ik een 18-70mm en had niet verwacht dat het kleine beetje extra groothoek zoveel uit zou maken.

Nieuw is die aan de prijs, gebruikt heel goed te vinden. Typische prijzen rond €275-€300 voor een net exemplaar.

 • Vanoverdegrens
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 28-01 02:13
kdekker schreef op woensdag 12 september 2018 @ 14:52:
Al zou ik ook best graag een licht sterkere lens willen hebben (zonder de hoofdprijs te betalen). En ietsje meer wide. Dan kom je toch in een 16-xxx lens, waar tele een stuk korter zal zijn.
Antonius schreef op woensdag 12 september 2018 @ 19:34:
Ik vind de Nikon 16-85mm een fijne allrounder.
Lichtsterkte win je met de 16-85 echter niet. Voor weinig geld kom je bij de Tamron en Sigma's terecht.
Ikzelf heb een Tamron 17-50/2.8 zonder VC. Die vind je 2e hands voor <150€.
Met VC zijn ze iets duurder, zo rond de 200€.
De Sigma met OS is nieuw 250€ https://www.amazon.de/Sig...tivbajonett/dp/B003A6NU3U en is ook prima. De Sigma zonder OS heeft een mindere reputatie.
Iig genoeg lichtsterke 2.8. keus bij beide third-party merken.
Een Nikkor 17-55/2.8 is sinds de fullframe trend 2e hands ook vrij betaalbaar, maar wel een zware lens zonder stabilisatie. Dan zijn er nog de Nikkor 16-80/2.8-4 en de Sigma 17-70/2.8-4, die iets minder lichtsterkte dan de daarvoor genoemde lenzen te bieden hebben.

Conclusie: flink wat keus in vrijwel elke prijsklasse.

gezocht: Panasonic GM5


 • kdekker
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Vanoverdegrens schreef op vrijdag 14 september 2018 @ 22:08:

Lichtsterkte win je met de 16-85 echter niet. Voor weinig geld kom je bij de Tamron en Sigma's terecht.
Ikzelf heb een Tamron 17-50/2.8 zonder VC. Die vind je 2e hands voor <150€.
Met VC zijn ze iets duurder, zo rond de 200€.
De Sigma met OS is nieuw 250€ https://www.amazon.de/Sig...tivbajonett/dp/B003A6NU3U en is ook prima. De Sigma zonder OS heeft een mindere reputatie.
Iig genoeg lichtsterke 2.8. keus bij beide third-party merken.
Een Nikkor 17-55/2.8 is sinds de fullframe trend 2e hands ook vrij betaalbaar, maar wel een zware lens zonder stabilisatie. Dan zijn er nog de Nikkor 16-80/2.8-4 en de Sigma 17-70/2.8-4, die iets minder lichtsterkte dan de daarvoor genoemde lenzen te bieden hebben.

Conclusie: flink wat keus in vrijwel elke prijsklasse.
Alleen is 17-50 wel tamelijk kort. Die 20 of 30mm extra had wel fijn geweest. Bedankt voor je advies.

En wat betreft een D90? Overstappen op iets nieuwers, of gewoon houden?

[Voor 3% gewijzigd door kdekker op 15-09-2018 16:28]


 • Antonius
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 18:03
@Vanoverdegrens
Ik had inderdaad de lichtsterkte over het hoofd gezien, goed opgemerkt.
kdekker schreef op zaterdag 15 september 2018 @ 16:27:
[...]En wat betreft een D90? Overstappen op iets nieuwers, of gewoon houden?
Ik ben van een D80 naar een D7200 gegaan en vond dat een grote stap vooruit. De megapixels vallen het meest in het oog, maar daar was het mij niet om te doen. Het dynamisch bereik is gegroeid dus je kunt flink meer contrast aan. En met name bij weinig licht kan de D7200 foto's maken waar de D80 al lang afgehaakt had. Hoewel jouw D90 beslist beter is dan mijn oude D80, verwacht ik nog steeds een flinke vooruitgang.

NB: de vooruitgang in de capaciteiten van de camera zelf bij weinig licht zorgt er dan weer voor dat je misschien minder behoefte hebt aan snel glas.

[Voor 17% gewijzigd door Antonius op 16-09-2018 11:34]


 • kdekker
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Antonius schreef op zondag 16 september 2018 @ 11:30:
@Vanoverdegrens
Ik had inderdaad de lichtsterkte over het hoofd gezien, goed opgemerkt.

Ik ben van een D80 naar een D7200 gegaan en vond dat een grote stap vooruit. De megapixels vallen het meest in het oog, maar daar was het mij niet om te doen. Het dynamisch bereik is gegroeid dus je kunt flink meer contrast aan. En met name bij weinig licht kan de D7200 foto's maken waar de D80 al lang afgehaakt had. Hoewel jouw D90 beslist beter is dan mijn oude D80, verwacht ik nog steeds een flinke vooruitgang.

NB: de vooruitgang in de capaciteiten van de camera zelf bij weinig licht zorgt er dan weer voor dat je misschien minder behoefte hebt aan snel glas.
Dank voor je reactie. De D80 ken ik niet, de D70 wel. Daar was de D90 al een sprong voorwaarts. Ik heb wat betreft scherpstellen etc van de D90 geen last dat het niet werkt in een (te) donkere situatie. Ik zal eens kijken wat ik ga doen. Er is geen haast mee (en je kunt een euro maar 1x uitgeven).

 • Antonius
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 18:03
Klopt helemaal. Anderzijds betekent "geen haast" al snel niets doen en daar wordt je ook niet wijzer van. Je vraag betekent kennelijk dat je tegen beperkingen van je huidige materiaal aan loopt. Er zijn prima fotozaken met ruime keuze in goed gebruikt spul waar je een tweedehands camera kunt uitproberen naast je eigen camera. Schroef je eigen lens erop, maak wat foto's en zie hoe bijvoorbeeld AF, belichting en dynamisch bereik het doen bij meer en minder licht en hogere ISO. Als je op een koopavond langs gaat, dan pak je direct low light situatie mee. Ik heb zelf goede ervaringen met Cameraland in Alkmaar. Die hebben altijd een grote collectie gebruikte camera's en lenzen. Er zijn er zo meer door het land.

Ik denk dat D90 -> D7200 een grotere stap is dan D70 -> D90. Of dat voor jou zo is, dat kun je alleen bepalen door het zelf uit te proberen.

[Voor 9% gewijzigd door Antonius op 17-09-2018 16:11]

Antonius schreef op maandag 17 september 2018 @ 16:09:
Ik denk dat D90 -> D7200 een grotere stap is dan D70 -> D90. Of dat voor jou zo is, dat kun je alleen bepalen door het zelf uit te proberen.
Nope. De ruisprestaties van een D70 zijn totaal niet te vergelijken met een D90, maar die van een D90 wel met een D7200. De D70 (en D80) had nog een CCD waarbij iso400 eigenlijk de max was qua bruikbaarheid. Bij de CMOS van de D90 ging dat opeens 2 stops omhoog. De D7200 is hooguit een halve stop beter qua ruis op hogere iso's. Ook qua dynamisch bereik liggen de D7200 en D90 een stuk dichter bij elkaar.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Vanoverdegrens
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 28-01 02:13
@kdekker Helemaal eens met @Universal Creations : de D90 is nog altijd een prima kamera. Heb em zelf, en het enige dat me echt beperkt, is de AF bij sport/actie. (heb als oplossing goedkoop een D300+grip 2e hands ernaast aangeschaft),

De stap naar D7200(/D7100) is best merkbaar, maar beter glas is dat eveneens. En dat laatste kost minder. De Sigma 17-50 die ik hierboven verlinkte ( https://www.amazon.de/dp/...ag=8s5qU44_fc9fcJ-L2K10Nw ) is bij amazon nog steeds voor ~250€ in de aanbieding. Lijkt me een zinvolle lens om je D90 wat nieuw leven in te blazen en iig meer bang-for-buck dan ~900€ aan een nieuwe D7200 uit te geven. (die 2e hands ook prijzig blijft)

@Universal Creations is het ruisverschil D7200<-->D90 echt niet meer dan een half stopje?
Dacht altijd dat het één stop was.

[Voor 8% gewijzigd door Vanoverdegrens op 19-09-2018 09:34]

gezocht: Panasonic GM5


 • kdekker
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Vanoverdegrens schreef op woensdag 19 september 2018 @ 09:31:
@kdekker Helemaal eens met @Universal Creations : de D90 is nog altijd een prima kamera. Heb em zelf, en het enige dat me echt beperkt, is de AF bij sport/actie. (heb als oplossing goedkoop een D300+grip 2e hands ernaast aangeschaft),

De stap naar D7200(/D7100) is best merkbaar, maar beter glas is dat eveneens. En dat laatste kost minder. De Sigma 17-50 die ik hierboven verlinkte ( https://www.amazon.de/dp/...ag=8s5qU44_fc9fcJ-L2K10Nw ) is bij amazon nog steeds voor ~250€ in de aanbieding. Lijkt me een zinvolle lens om je D90 wat nieuw leven in te blazen en iig meer bang-for-buck dan ~900€ aan een nieuwe D7200 uit te geven. (die 2e hands ook prijzig blijft)
Dank en ook @Universal Creations voor jullie reactie. Ik ga kijken wat er aan het einde van het jaar nog aan centen over is. M'n punt dat ik 17-50 er kort vind, blijft staan, maar daar zijn w.s. geen (langere) alternatieven voor, anders dan een even lichtsterke/zwakke 16-85 (die ik eigenlijk te duur vind). Hmm, dilemma... of meer focale lengte of meer lichtsterkte. Dan kan ik niet beoordelen of 1mm meer groothoek genoeg uitmaakt om de knoop door te hakken.

 • Vanoverdegrens
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 28-01 02:13
@kdekker Ja, die 105mm ben je natuurlijk kwijt. Voordeel is ook de snellere HSM focusmotor. De 18-105 vind ik niet bepaald snel. Als je nog geen telezoom hebt, kun je er eentje aanschaffen, bijv de oude versie van de Nikkor 70-300 VR. Die gaat je 2e hands ~200€ kosten en is een prima instap-telezoom. Het gaatje 50-70mm maakt niet uit, en met 2 lenzen heb je dan 17-300mm afgedekt. (voor schappelijke 450€, waarbij 1 lens nieuw!)

gezocht: Panasonic GM5


 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
Ik heb de nikon 24-120 f4 afs vr. Op een d7200 wordt dat een 36-180 f4. Heb je alleen geen groothoek meer

 • Vanoverdegrens
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 28-01 02:13
Een 24-120/4 is alleen op fullframe zinvol. Op Aps-c is het over de balk gesmeten geld.
En omdat @kdekker al aangeeft geen oneindig budget te hebben, is ~650€ voor een lens zonder groothoek uitgeven tamelijk onzinnig. Want dan moet ie er meteen een ultra-groothoeklens bij kopen.

gezocht: Panasonic GM5


 • kdekker
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Harribo schreef op woensdag 19 september 2018 @ 09:51:
Ik heb de nikon 24-120 f4 afs vr. Op een d7200 wordt dat een 36-180 f4. Heb je alleen geen groothoek meer
De DX tegenhanger is de 18-105 (met plastic mount) of de 18-140 (met metalen mount). Waar de 2e volgens de verhalen de mindere is van de eerste. En een een 16-85 qua lichtsterkte soortgelijk is. Ik vind alleen de prijs en wat ik er voor krijg van de 18-140 vrij hoog.
kdekker schreef op woensdag 12 september 2018 @ 14:52:
Ik lees in de startpost dat de 18-140 (Het grote Nikon F mount objectieven-topic 2018) 2x zo duur is als de 18-105. Dat is (inmiddels) niet meer waar. Het verschil is amper 50 euro.

Wat wel een pre is voor de 18-140, is dat deze een metalen mount heeft. Nu bij mij voor de 3e keer (en ik ga echt voorzichtig met mijn spullen om) de plastic mount van de 18-105 is gebroken, is dat toch wel een argument. Al zou ik ook best graag een licht sterkere lens willen hebben (zonder de hoofdprijs te betalen). En ietsje meer wide. Dan kom je toch in een 16-xxx lens, waar tele een stuk korter zal zijn. De 1e keer heb ik na breken van de mount (lipjes) een nieuwe 18-105 gekocht (ad 200 euro), en de 2e + 3e keer met een china-made mount gerepareerd (priegel klusje, maar slechts een paar euro).

Eigenlijk zou Nikon helemaal geen plastic mounts moeten verkopen. Voor hun scheelt het w.s. nog geen paar euro.

Maar goed: de vraag is: wat is i.c.m. een D90 een goede optie voor een 'goede all-round zoom'? Super-zoom vallen af (omdat de kwaliteit naar zeggen tegenvalt). Of is investeren in een 2e hands D7200 met ander glas een beter idee? Op zich bevalt die D90 nog prima.
Ik zal het stukje over de prijs aanpassen. De 18-140 is wel minder scherp dan een 18-105. De Sigma 18-200 OS C is ongeveer even goed als de 18-140, dus zo'n slechte investering is dat niet.

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • kdekker
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Bedankt.

Ik baal alleen dat Nikon om een enkele grijpstuiver te besparen de mount van de 18-105 in plastic heeft uitgevoerd. Het prijsverschil met een metalen mount zal voor Nikon heel klein zijn.

Ik wilde - zie ook de overige reacties in het forum - een iets lichtsterkere lens, niet de hoofdprijs betalen maar geen korte lens als de 17-50 (die ik te kort vind). Een 16-85 is dan wel mooi (iets meer wide, genoeg tele om op vakantie het bij 1 lens te houden), maar niet lichtsterk(er) en (te) duur. Ik zoek eigenlijk een 16-70 of een 16-84 alternatief dat 1 stop lichtsterker is dan de 18-105. Maar zoiets is er kennelijk niet.
kdekker schreef op woensdag 19 september 2018 @ 14:07:
Bedankt.

Ik baal alleen dat Nikon om een enkele grijpstuiver te besparen de mount van de 18-105 in plastic heeft uitgevoerd. Het prijsverschil met een metalen mount zal voor Nikon heel klein zijn.

Ik wilde - zie ook de overige reacties in het forum - een iets lichtsterkere lens, niet de hoofdprijs betalen maar geen korte lens als de 17-50 (die ik te kort vind). Een 16-85 is dan wel mooi (iets meer wide, genoeg tele om op vakantie het bij 1 lens te houden), maar niet lichtsterk(er) en (te) duur. Ik zoek eigenlijk een 16-70 of een 16-84 alternatief dat 1 stop lichtsterker is dan de 18-105. Maar zoiets is er kennelijk niet.
https://gathering.tweaker..._message/56498441/0#n1680
Deze dus. Kost wel wat overigens...
Ik ben het trouwens niet eens met het stukje over deze lens in de OP. De Nikon is echt een betere optie, mits je het budget ervoor hebt.

[Voor 15% gewijzigd door Universal Creations op 19-09-2018 14:22]

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • kdekker
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Universal Creations schreef op woensdag 19 september 2018 @ 14:17:
[...]

https://gathering.tweaker..._message/56498441/0#n1680
Deze dus. Kost wel wat overigens...
Ik ben het trouwens niet eens met het stukje over deze lens in de OP. De Nikon is echt een betere optie, mits je het budget ervoor hebt.
Ik krijg een error op je link...dus kan ik niet zien waarna je wijst...
En het hebben van een plastic mount zou je als minpunt kunnen opnoemen bij de 18-105.
Ik ben echt voorzichtig met mijn spullen. De camera hangt op z'n kant in een vrij kleine tas (lens naar rechts, ontspanknop naar boven). Misschien dat dat de oorzaak is. Vroeger had ik een tas waar de lens naar beneden hing (moet je wel zorgen dat de lens nooit de grond kan raken). Misschien is een andere tas ook een goed idee. Het is wel iedere keer aan de rechterkant dat de mount breekt. Als de camera op zijn zijkant hangt, is dat (ondanks de ondersteuning die in de tas zit, weet merk en model niet uit mijn hoofd) wel het punt waar de lens het meest te houden heeft. Met een top loader zal w.s. de druk beter over de body verdeeld worden ipv de lens.

[Voor 50% gewijzigd door kdekker op 19-09-2018 15:13]


 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
Ik heb zowel de nikon 18-105,de 18 - 140 en de 18-200 gehad.
De 18-105 vond ik een super lens maar te weinig zoom . De 18-140 viel me tegen, zeker voor die prijs.
Ik heb al met al de 18-200 gekocht. Die heb ik gehouden. Kwaliteit is prima. Genoeg bereik.

 • gertjuhh
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 29-12-2022

 • kdekker
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Dank. Alleen is een Tamron 16-300 wel een erg tele kanon. Is zo'n combi-lens te vergelijken met de 18-105 (die een stuk minder tele is)?

Sony A7R III | Sigma MC-11 | Sigma 50mm f/1.4 Art | Sigma 135mm f/1.8 Art
Zeiss 21mm f/2.8 | Minolta Rokkor 58mm f/1.2 | Godox V860II


 • Vanoverdegrens
 • Registratie: September 2017
 • Laatst online: 28-01 02:13

gezocht: Panasonic GM5


 • nibor4
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 25-10-2020
Hallo iedereen,

Ik heb een Nikon D5600, voorlopig met de kitlens 18-55mm f/3.5-5.6. Nu vond ik de lichtsterkte en algemene beeldkwaliteit van deze kitlens toch wat beginnen tegenvallen, en ben ik dus op zoek naar een upgrade. Ik ben al naar het kijk geweest naar een prime lens, maar ik gebruik de camera ook in de bergsport en daar vind ik een prime toch niet flexibel genoeg. Met deze handige lijst was mijn oog gevallen op de sigma 17-50mm f/2.8, die op amazon voor 250 euro te krijgen is. Echter heb ik op internet verhalen gelezen van een niet reliable autofocus, vooral als de focus niet in het centrum van het beeld ligt. Nu is mijn vraag: heeft er hier iemand ervaring met deze lens? Zo ja, is dit probleem een echte dealbreaker of niet?

Alvast bedankt,

Robin

 • Harribo
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:47
Ik heb hem gehad icm d7100 , dat probleem is mij nooit opgevallen. Vond hem de scherpste van al mijn dx lenzen

[Voor 25% gewijzigd door Harribo op 01-10-2018 15:01]


 • nibor4
 • Registratie: Augustus 2013
 • Laatst online: 25-10-2020
Bedankt, fijn om te horen :).
Pagina: 1 2 3 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee