Ik heb een paar vragen over de laadpaal van mijn schoonvader. Het is een Wallbox Pulsar Plus. Hij heeft een 3x25A aansluiting, maar mijn Jeep Avenger heeft vandaag slechts 3,973 kWh geladen in 1 uur en 6 minuten, en vorige week 1,139 kWh in 19 minuten. Dat is ≈3,7 kW, dus de Jeep laadt maar op één fase. De ID.3 van mijn schoonvader laadt iets sneller, 23,878 kWh in 3u12m (≈7,4 kW), dus twee fases. Volgens mij is het een redelijk simpele installatie, geen loadbalancing of laden op enkel de zonnepanelen. Overigens, als er wél sprake zou zijn van loadbalancing zou ik meer variatie in de laadsnelheden verwachten, maar ik kom bij iedere berekening uit rond 3,7 kW/7,4 kW.
De laadpaal staat ingesteld op 16A, dat komt ook overeen met die 3,7/7,4 kW laadsnelheid. De laadpaal is semi(?)-professioneel geïnstalleerd: de elektricien van het bedrijf waar mijn schoonvader werkt heeft alles aangesloten.
De laadpaal heeft een vaste kabel, ik kan dus niet controleren of het aan de kabel ligt door zijn of mijn kabel te gebruiken.
Dan nu de vragen:
- Hoe kan het dat zijn auto op dezelfde installatie sneller laadt dan die van mij? Is de Jeep "voorzichtiger" dan de VW? Of kan mijn auto alleen 1 óf 3 fases en gebruikt de VW gewoon wat er wel beschikbaar is, 1/2/3 fases?
- Heeft iemand anders dit al eens meegemaakt en (hoe) heb je het kunnen oplossen?
- Zijn er nog dingen die ik eenvoudig kan controleren, m.a.w. als niet-elektricien en zonder al te veel gereedschap?
Mijn schoonvader heeft vziw niets/weinig betaald voor de installatie, dus hij voelt zich een beetje bezwaard om zijn collega te vragen terug te komen en de laadsnelheid is voor hem prima. Ik laad nu echter meestal op aan de openbare Vattenfall-paal in de buurt, omdat die drie keer zo snel is. Maar ik betaal natuurlijk liever hem voor zijn stroom dan Vattenfall.
edit: de ID.3 is een Pro 58 kWh,
volgens ANWB heeft die een 11 kW boordlader,
net zoals de Jeep. Het is dus geen Pure die gelimiteerd is tot 7,2 kW op 3 fases.
[
Voor 10% gewijzigd door
Sandro! op 24-05-2025 21:32
]