Mr.Joker schreef op woensdag 13 januari 2021 @ 18:49:
[...]
Heel simpel, als die variant een hogere R heeft van 0,7 dan zal de epidemie altijd groeien, zelfs China kwam niet op een R van 0,3 met het hermetisch afsluiten van huizen en steden
Als het in GB onder de 1 komt weet je dus dat die schattingen niet kloppen.
Het kan ook zijn dat de eerste strain die heerste in het VK op een bepaalde manier mutaties had waardoor die juist afzwakte in reproductie en dat de andere hem heeft gedomineerd. Wie weet

Je kunt wijzigingen in R niet op deze manier doorrekenen.
Wanneer er gezegd wordt dat de UK-variant een R waarde heeft die 0.7 hoger is, werd dat gezegd ten opzichte van de op dat moment heersende R waarde van de reguliere variant in de UK. Dus als de reguliere op 1 zat, dan zat de nieuwe op 1.7. Dat betekent niet dat als je de reguliere tot 0.6 hebt teruggedrongen, de nieuwe nog steeds op 1.3 zal zitten.
R wordt, grofweg, bepaald door 2 factoren: Het aantal vatbare mensen waar een besmettelijk persoon mee in contact komt en de kans op infectie per contact.
Zijn dat 10 contacten met een kans van 20% per contact, dan zal een gemiddeld besmet persoon 2 anderen besmetten, dus R = 2.
Lockdown-maatregelen hebben effect op de eerste variabele (aantal contacten) en de aard van het virus beinvloedt de tweede (kans op besmetting per contact).
Als door een nieuwe variant R van 1 naar 1.7 gaat (met gelijkblijvende maatregelen), dan is de kans op besmetting per contact blijkbaar met 70% gestegen. In een andere samenleving met strengere maatregelen, waarbij het aantal contacten slechts de helft is, betekent dit dat R van 0.5 naar 0.85 zou gaan door deze variant.