E-Hoog schreef op vrijdag 22 juli 2022 @ 17:11:
Hallo allemaal,
Ik heb veel pagina's gelezen van dit topic (niet alle 710, sorry

, maar wel veel) en ben erg geïnteresseerd in de discussie over vermogen van de warmtepomp voor het verwarmen. Er lijken twee kampen te zijn, waarbij de ene kant zegt liever een wat hoger vermogen te pakken (minder defrosts en zeker weten dat je huis in de ijstijd ook nog lekker warm is) en de anderen zeggen liever een niet te grote unit om pendelen te voorkomen. Ik zal uitleggen waarom dit voor mij een interessant punt is.
Wij gaan aircos laten installeren voor het verwarmen van de woning in de winter. Van het gas af, dus we hebben geen backup. (Al denken we wel aan een houtkachel, maar dat is meer voor de leuk. Het zou als het echt moet natuurlijk als backup kunnen dienen.). De situatie is als volgt:
[Afbeelding]
We willen de woonkamer verwarmen en de keuken. Aangezien de deur van de bijkeuken eigenlijk altijd open staat, nemen we die voor de berekening ook mee. Het is een woning uit 97 met spouwisolatie (10cm glaswol), vloerisolatie (10cm van iets, geen idee wat) en HR+ glas en een deel HR++ (bijna alle ramen in de keuken en de ramen in de erker aan de bovenrechterkant van de woonkamer). De woonkamer is 135m3 en de keuken+bijkeuken 70m3.
Ik heb zo goed en kwaad als het me lukte een warmteverliesberekening gedaan, waarbij de transmissieverliezen voor binnen 20C (met de CV stoken we zelden boven de 18-19) en buiten -10C op ca 3kW uitkomen voor de woonkamer en 1.67kW voor de keuken+bijkeuken. Deze berekening klopt waarschijnlijk vrij aardig (via
https://www.ubakus.com/en/r-value-calculator/? U waardes berekend e.d.). Voor ventilatieverliezen en infiltratieverliezen en opwarmvermogen heb ik wat waardes aangehouden die ik bij andere voorbeeldberekeningen heb gevonden (en geschaald naar mijn situatie). Ik kom dan uiteindelijk op 5.5kW voor de woonkamer en 2.9kW voor de keuken+bijkeuken, maar daarbij moet meteen gezegd worden dat die laatste categorie verliezen dus zwaar nattevingerwerk is.
De aircoman die langsgeweest is heb ik erg goede ervaringen mee (oude huis, maar ook al in het nieuwe huis voor de bovenverdieping). Die kwam uit op een 2.5kW unit voor de keuken en een 5kW unit voor de woonkamer. In de keuken komt hij boven de deur (rode vakje), want dat is de enige plek waar het enigszins kan en in de woonkamer was de meest logische plek in de hoek van de kamer (rechtsonder, rode vakje). De 2.5kW unit zou hetzelfde zijn als waar we er boven ook al een van hebben, namelijk:
https://www.lg.com/nl/air-conditioning/lg-PC09SQ . Buitenunit LG PC09SQ.UA3 en binnenunit LG PC09SQ.NSJ. Boven hebben we hier een 2.5kW variant van hangen, een 3.5kW variant en 2x2.0kW (op een duosplit) en dat bevalt uitstekend.
Voor de woonkamer willen we voor een vloermodel gaan (WAF en als we de verhalen moeten geloven is het prettiger voor verwarmen). Dat kon ook een LG zijn (buitenunit LG UUB1.U20 binnenunit LG UQ18F.NA0), maar die binnenunit vonden "we" (

) niet zo mooi en het minimale vermogen van de buitenunit die hier bij gekozen is, is 2kW. Dat zou het pendelen niet bepaald ten goede komen. We kunnen ook voor Daikin gaan. Dat had eerst niet mijn voorkeur, want dan hebben we zometeen 5 LG binnenunits en 1 Daikin. Leek me niet handig met apps en Home Assistant e.d., maar uiteindelijk is hoofdfunctionaliteit natuurlijk het belangrijkste. Aangezien de Daikin stiller is en de binnenunit mooier, lijkt dat de betere keus. (Daikin was ook nog ietsje goedkoper, maar scheelde niet veel). Dit gaat dan om de RXM50A buitenunit (minimaal vermogen 1.4kW) en FVXM50R binnenunit. Qua minimaal vermogen een stuk lager dan de LG en ik las al in dit topic dat de Daikins in de praktijk nog wel lager gaan?
Hoe dan ook, nu komt mijn twijfelpunt. Na het lezen van meerdere verhalen van "er werd mij 300kW aangeraden en 3.5kW was meer dan genoeg" (

) twijfel ik of een 35A+35R combinatie van Daikin (dus de 3.5kW versie) niet voldoende zal zijn in mijn situatie. Het voordeel is dat die stiller is en dat deze een hogere SCOP heeft (4.6 vs 4.3; niet een wereld van verschil, maar toch...). Ik had gehoopt dat de 35A dan ook een lager minimaal vermogen zou hebben, maar dat lijkt nog steeds 1.4kW te zijn (al zag ik ergens anders weer 1.3). Om enigszins te waken voor te weinig vermogen in de koude ijstijd kan ik de keukenunit voor een paar tientjes meer laten uitvoeren als 3.5kW. Die buitenunit is nagenoeg identiek aan de 2.5kW versie (zelfde afmeting, geluid en minimaal vermogen).
Als je puur naar de berekeningen kijkt zou je zeggen: pak gewoon de 5kW in de woonkamer en dan zit je veilig. Maar na al jullie verhalen gelezen te hebben is dat wellicht niet de beste keuze

. Wat er ook nog bijgezegd moet worden: in de bijkeuken staan de wasmachine en droger en komt zometeen ook de warmtepompboiler te staan. Dus daar wordt ook wel iets van warmte gegenereerd.
Zijn er mensen die zich herkennen in mijn situatie en een vergelijkbare woning hebben qua bouwjaar/isolatie/inhoud en ervaringen kunnen delen? Alle beetjes extra info en tips zijn welkom! Alvast bedankt