Wozmro schreef op vrijdag 6 januari 2023 @ 17:03:
Vraagje: stel dat je financiële middelen onbeperkt zijn. Hoe zou je dan je leven inrichten om zo duurzaam(=aandacht voor energiegebruik, milieu, biodiversiteit, klimaat,...) mogelijk te leven?
Indien mogelijk liefst zo praktisch mogelijke antwoorden.
Geld is leuk maar als je financieel alles kan betalen is er ook geen noodzaak voor "besparing" dus dit zou ik niet als drijfveer pakken.
Als ik zelf genoeg grond heb om (in NL / Europa)
- Biogas centrale --> GAS + Mest
- Hydrophonics of kas (lees zelf a.b.c verbouwen)
- Dieren ?
- Regenwater opvang + filter(s) om de meeste verontreiniging/slib eruit te filteren
- PV / accu iets over gedimensioneerd voor eigen gebruik. zodat je iets meer opwekt in donkere maanden.
- plastic recycling (brandstof productie door verhitting) / 3d printing
- houtoven / houtcv als backup (bepaalde grondstoffen kunnen alleen nuttig gebruikt worden als brandstof)
- bepaalde zaken zullen ingekocht moeten worden (extern) betekend dus "werk"
Het mooiste zou zijn als je in een groep van bv 10 huishoudens deze zaken zo eerlijk mogelijk kan verdelen
onderhoud van dergelijke zaken wil je niet altijd 365 dagen per jaar, of een 6 dagen per week voor een te grote groep, met de varierende inzet van groepsleden werk verrichten. Immers je wilt ook vakantie/vrij hebben.
Als je een eerlijke wijze van inzet versus "je betaalt extra" kan vinden waar iedereen in de groep zich in kan vinden en dus aan het eind van de rit een prettig leven kan hebben
In je eentje zou je het ook kunnen bereiken maar een community waarbij redelijk gestemde geesten in zitten is beter.
Mijn basis gedachte is dat per huishouden is het net te kleinschalig om bepaalde zaken intressant genoeg te maken, bij te groot krijg je andere problematiek wegens opschalings uitdagingen.
bv voor mijn gezin produceer ik per jaar net genoeg afval als ik het zou scheiden en op zou slaan om per jaar een dag bezig te zijn om het tot iets anders te verwerken maar rendement ervan en dat nuttig hergebruiken is wel complex met meer mensen verschuif je aanschaf kosten en dus balanspunten
even een voorbeeld puur "brandstoffen":
- biogas (compostering van voedsel)
- benzine/diesel door bepaalde plastic(s) te verhitten (degene die niet geschikt zijn voor 3 printers grondstof)
- biodiesel uit "olie/koffieprut en andere producten"
- hout uit diverse bronnen --> pellets
- active of normale houtskool --> alternatief voor pellets
Al deze brandstoffen kan je opslaan en inzetten voor de echt koude periode(s) zeker als de schaal niet te groot/klein is, zeker met huidige automatisering kan je ook per huishouden bepaalde behoeftes limiteren (warm water) zodat iedereen een evenredig aandeel kan gebruiken en/of benutten in de momenten dat het toch niet boeit .. bv jij houd ervan in de zomer in een heet bad te zitten gezien er dan een overschot is van warmte .. who cares ?
ik vind het bv wel leuk om eten te roken / bbq-en of bakken .. De restwarmte inzetten is alleen maar winst.. hoe die zaken verwarmt worden zal me roesten (in sommige gevallen)
ik denk dat een goeie PV / wind (elektra) opwek & opslag op dit moment enorm prijzig is en te complex per huishouden .. zeker als je 3 fase meuk moet gebruiken .. daarnaast (aan) sturing van wasmachines/drogers/vaatwassers is lastig(er) .. als je een grotere opslag hebt over meerdere huishoudens en via domotica gezamelijk beter kan verdelen door "activatie slots" te gebruiken kan je de boel beter spreiden.. zeker als het je het in de avond "aanzet" en in de ochtend er uit haalt ofzo ..
er zullen veel zaken goed afgestemd moeten worden maar er zullen minder obstakels zijn in een community natuurlijk wel wat andere maar dat is goed afstemmen, en vooral nadenken wat je doet bij excessen van personen c.q ongewenst gedrag.
[
Voor 10% gewijzigd door
vso op 07-01-2023 20:13
]