Termy schreef op zondag 19 maart 2023 @ 23:50:
Je haalt nu 2 dingen door elkaar. Ik kijk puur naar de cijfers wat betreft de elektraprijzen en ik vroeg me, off topic, af of je een uitspraak niet verkeerd om gebruikt.
Dynamisch is nu in NL gemiddeld goedkoper dan wat je variabel kunt afsluiten. Dat kan je gewoon opzoeken. Als je ook nog eens het gros van je verbruik kunt sturen dan is het zeker goedkoper. Speculatie over waarom of 2024 is niet relevant.
Ik kijk ook naar de cijfers maar dan dagdagelijks uur per uur en vergelijk de afrekening dagelijks met de variabele standaardprijzen van dezelfde leveranciers. Dus niet alleen naar de uitzonderingen en uitschieters.
Dat moet ik dus niet meer opzoeken. Ik gaf je de grafiek, zowel voor injectie als afname vanaf 1 januari tot heden.
Wanneer dynamisch voor jou goedkoper is dan betekent dat gewoon dat de normale elektra prijzen in Nederland momenteel veel hoger liggen dan in Vlaanderen. En ik gaf al aan dat dit waarschijnlijk komt door het prijsplafond. Maar het prijsplafond is een kunstmatig gegeven en staat los van de dynamische prijzen.
In een normale marktwerking zonder prijsplafond zijn de standaardprijzen voor elektra gewoon lager en liggen ze dus veel dichter bij deze deze van de DA prijzen. Toch als je een voordelig standaard contract kan afsluiten. En ik zie niet in waarom het produceren van groene energie in België goedkoper zou moeten zijn dan in Nederland.
En ik heb ook geen variabel contract all in aan 25 cent/kWh maar variërend tussen 28 en 41 cent waarbij de 41 de uitzondering is en het normaliter maandelijks schommelt tussen de 28-30 cent/kWh.
Het grootste deel van je verbruik sturen naar de goedkoopste uren is in de realiteit een utopie. De goedkoopste uren op de DA markt zijn redelijk beperkt en dan nog tijdens de uren dat een normaal mens ligt te slapen en dan huishoudelijk, met uitzondering van het laden van een EV, weinig elektriciteit verbruikt.
Wil je het verbruik in je huishouden dynamisch kunnen sturen zal je al bijkomend moeten investeren in een thuisaccu en dat is uiteraard ook niet gratis. Zeker niet als deze een opslagcapaciteit moet hebben waar je huishouden een etmaal op kan draaien. En zoals eerder gezegd werkt verbruiken via een thuisaccu niet 1:1. Gezien de laadverliezen moet je bij de goedkope prijzen dan ook nog eens 10% bijtellen.
Het punt is dat hier eerder werd verteld dat de dynamische tarieven regelmatig onder nul gaan en dat je dan betaald krijgt om energie te verbruiken. Mijn tegenargument is dat wanneer je rekening houdt met de kost van een accu, de laadverliezen en vooral de kost van de heffingen, netkosten, BTW de prijzen op de DA markt dan al regelmatig onder de 17 cent/kWh zouden moeten zitten (om nog maar gewoon op nul uit te komen) wat heel duidelijk niet het geval is.
Kijk naar de DA prijzen van heden. Die verschillen tussen België en Nederland heus niet zoveel.
En dat zijn dan de prijzen voor de naakte energiecomponent. Daar moet je voor België dan (7,45 + 0,23) + 6% BTW bijtellen om de prijs voor de eindconsument te kennen. De kosten voor NL (waar de kosten dacht ik rond de 17 cent lagen en de BTW op 21%?) mag je er zelf bijrekenen.
En het gezegde is wel degelijk "het sop is de kool niet waard" en niet andersom.
Neem je bovenstaande cijfers en ga je ervan uit dat je op drie uur tijd al je energie zou kunnen binnenhalen voor de rest van de dag dan is de kostprijs via een dynamisch tarief en voor Vlaanderen (10 + 7,45 + 0,23) = 17,68 + 10% = 19,448 + 6% = 20,61 cent/kWh.
Weet ook dat gedurende een groot deel van het jaar tegen de middag mijn accu al is volgeladen met PV en de middaguren er zijn om betalend te injecteren in het net. Met een variabel contract is dat nu aan 20 cent/kWh (vanaf november tot mei) daar waar het heden met DA iets onder de 10 cent per kWh zou zijn.
Dubbel verlies dus.
[
Voor 53% gewijzigd door
IvoB2 op 20-03-2023 12:37
]