Alle verplaatsingen tot 10 mijl is meer dan de helft van de kilometers, dat is wel significant.
Ik fiets veel (op spierkracht, niet op kolenstroom), ook met kinderen
België heeft
geen steenkool meer (NL nog een kwart) en een e-fiets met 100 laadbeurten per jaar verbruikt even weinig dan een koffiezet. Dan hebben we het nog niet over de grotere verbruikers zoals wasmachine, wasdroger, strijkijzer, vaatwasser,... Of was je je kleren ook nog met spierkracht ipv 'kolenstroom'?

(jaarlijks 5x meer verbruik dan een e-fiets) Probeer in de heuvels van Oost-Vlaanderen maar eens een kind van 35 kg achterop een gewone fiets naar school te brengen...
en die gezondheidswinst en veiligheid valt tegen. Elke dag heb ik mijn longen vol giftige houtrook,
En toch is de gezondheidswinst door te bewegen 10x groter dan het verlies door vervuiling:
https://files.fietsersbon...sie_levensverwachting.pngen elke dag word ik aan de kant gedwongen door mensen die menen met 2 ton staal op mijn weghelft te mogen rijden. Gisteren nog had ik bijna een frontale botsing met een vrouw die met haar elektrische bakfiets volledig links reed in de onoverzichtelijke bocht waar ik ook reed. Mensen weten gewoon niet meer hoe het hoort, we hebben heel veel regels maar vrijwel niemand houdt zich er aan. Dus nee, individueel zie ik geen rust en veiligheid van meer fietsen, en zolang er niet gehandhaafd wordt op alles wat niet mag maar wel gedaan wordt, gaat dat niet veranderen.
Als iedereen uit angst de auto zou nemen, dan worden alle problemen weer groter, dus we moeten met z'n allen die negatieve spiraal doorbreken. Hoe meer fietsen, hoe minder kans dat je doodgereden wordt.
Zelfs op fietspaden staan tegenwoordig files, en i.t.t. automobilisten benutten fietsers dan ook maar gewoon de weghelft van de tegenliggers

Dan zijn die fietspaden te smal of maakt men beter meer éénrichtingsstraten met fietsen in beide richtingen. Zelfs fietsen in 2 richtingen neemt minder plaats in dan auto's in 1 richting.
phicoh schreef op dinsdag 7 maart 2023 @ 10:47:
[...]
Ik ben het er mee eens dat we veel meer moeten fietsen en de auto moeten laten staan. Maar dat moet enerzijds komen door fietsen te stimuleren. Wat mij dwars zit, waarom krijg ik wel een vergoeding als ik voor mijn werk met de auto of het OV ergens naartoe ga, maar niet als ik de fiets neem.
Voor woon-werk krijg je in België max 27 cent per km, meer dan met de auto. Voor een extra verplaatsing moest ik ooit een formulier invullen voor een km-vergoeding, ik moest een brandstof kiezen, benzine of diesel, terwijl ik met de fiets ging. Ik heb wel die vergoeding gekregen.
Maar het afremmen van auto's ligt heel gevoelig. Prima als mensen zelf een eigen auto te duur vinden en overgaan op een deelauto. Maar te veel druk, en men gaat juist de auto voor alles gebruiken.
'Te veel druk' kan ook door fiscale ontmoediging, dan kan men ook de auto laten staan wegens te duur. Het wordt best een combinatie van wortel en stok.