
Waarom dit topic?
Dit topic is bedoeld om zij die geïnteresseerd zijn in veganisme een plek te bieden waar zij vragen kunnen stellen met betrekking tot dit onderwerp. Overweeg je geleidelijk, of misschien zelfs cold turkey, over te gaan op deze levensstijl, maar heb je toch nog vragen, dan kunnen wij je wellicht helpen. Ook andere ervaringen of vragen mogen hier gerust gesteld worden. Gezien talrijke voorbeelden op het internet (Dit topic is verplaatst naar Algemene Zaken na sluiting in december 2018 vanwege patstelling en doodlopende discussies. Dit topic is bedoeld om mensen die geïnteresseerd zijn in veganisme op weg te helpen, alsmede veteranen in het veganisme een veilige haven te geven om onderwerpen aan te kaarten. Discussies mogen, maar bedenk je wel dat de kans groot is dat eenzelfde discussie al eens voorbij gekomen is en dat je het in dit geval vaak niet met elkaar eens zult zijn. Gebruik dus de zoekfunctie in het oude topic.
Wat is veganisme?
De term veganism werd voor eerst geopperd door Donald Watson, die de naam afleidde van het engelse vegetarianism. Watson was al vegetariër en kwam hiermee nadat hij zag wat er speelde in de zuivelindustrie. Watson: “We can see quite plainly that our present civilisation is built on the exploitation of animals, just as past civilisations were built on the exploitation of slaves, and we believe the spiritual destiny of man is such that in time he will view with abhorrence the idea that men once fed on the products of animals' bodies”.De term veganisme is een redelijk afgebakende term die, zoals de Vegan Society omschrijft een levensstijl inhoudt die zo ver mogelijk alle vormen van dierlijk gebruik en misbruik wil vermijden. Zowel voor voedsel, kleding als elk ander doel waarvoor dieren gebruikt worden.
Inmiddels zijn er zo’n 124.000 veganisten, oftewel zo’n 0,7% van de bevolking in Nederland, en deze aantallen stijgen jaar op jaar. Dit lijkt ook opgemerkt te worden door diverse voedselfabrikanten, die steeds vaker producten als plantaardig promoten. In het buitenland liggen de % nog hoger, in Israel is ongeveer 5% van de populatie veganist en ook de UK en Duitsland hebben veel veganisten.
Bekende veganisten zijn Brad Pitt, Peter Dinklage, Ariana Grande, Lewis Hamilton en vele anderen.
Waarom zou je veganist worden?
Ethiek
Veel argumenten waarom mensen besluiten veganistisch te gaan leven zijn ethisch van oorsprong. Het klopt uiteraard dat de mens van nature een omnivoor is, en dat het consumeren van dierlijke producten voor ons dus natuurlijk is. Maar Homo sapiens is niet alleen een omnivoor - de mens is een intelligente omnivoor die vooral de afgelopen honderd jaar steeds meer dingen is gaan doen die zeer onnatuurlijk zijn. Door onze intelligentie en welvaart kunnen wij er dus voor kiezen om een levensstijl te volgen die minder schade doet aan dier en milieu.In onze huidige kapitalistische samenleving is de bio-industrie verworden tot een helse machine die levende dieren veelal als producten behandelt. De manier waarop dieren vaak mishandeld worden, buiten het zicht van het grote publiek, is een sterke motivator voor veel mensen om geen dierlijke producten meer te gebruiken nadat zij hier kennis van genomen hebben..
Daarnaast zien veganisten het gebruik van dieren zonder wederzijdse instemming als iets immoreels. Veganisme wordt daarom ook vaak gezien als morele nullijn, het uitsluiten van het gebruik en misbruik van mens of dier zonder instemming.
Milieu
Ook milieu-argumenten zijn een groot onderdeel van de motivatie voor veel mensen om veganistisch te gaan leven. De bio-industrie veroorzaakt veel CO2-uitstoot, en meer dan de helft van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt voor het verbouwen van veevoer. Dan zijn dus graslanden waar vee op graast nog niet eens meegeteld. Door geen dierlijke producten meer te consumeren, verlaag je dus significant je milieu-voetafdruk. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat de persoonlijke CO2 footprint van een veganist tot 73% lager is dan gemiddeld.Gezondheid
Uit veel onderzoeken blijkt dat veganisten gezonder zijn dan de gemiddelde populatie. Er is echter niet echt een aanwijzing dat dit komt door het veganistische dieet op zich. Het is ook mogelijk dat dit fenomeen vooral veroorzaakt wordt door het feit dat veganisten vaak goed opletten wat ze eten en dat de meeste veganisten nauwgezet in de gaten houden of ze wel voldoende van de juiste proteïnen en vitaminen binnenkrijgen. Een omnivoor die even goed op zijn dieet let zal waarschijnlijk net zo gezond zijn als een veganist - misschien zelfs gezonder. Uit onderzoek naar onder andere de blauwe zones (o.a. Okinawa) is wel gebleken dat een minimaal gebruik van dierlijke producten het meest bevorderlijk is voor een gezond lang leven. Uiteraard speelt niet alleen voedsel een rol, maar ook beweging, stress en levensvisie (doel in het leven).Voor- en nadelen veganisme
+:
Kan erg goedkoop zijn. Dit hangt uiteindelijk af van het aantal kant-en-klaarproducten dat je koopt, zoals vleesvervangers.Je leert in feite opnieuw koken.
Je hebt in feite aan een snijplank en mes voldoende.
Je voelt je er fitter door, hebt geen after dinner-dip meer.
Je leert eten en producten op een andere manier te bekijken.
Je zult waarschijnlijk wat gewicht verliezen.
Je kijkt op een andere manier naar dieren.
Opeens is iedereen in je omgeving voedingsdeskundige
-:
Je bent in het begin meer tijd kwijt met het doen van boodschappen, daarna ben je echter een stuk sneller klaar..Nieuwe kleding/schoenen kopen kan een dingetje zijn.
Uiteten met een grotere groep vergt wat aanpassingsvermogen (van beide kanten).
Je kijkt op een andere manier naar dieren.
FAQ
Veganisten hebben een verhoogde kans op een B12 tekort, klopt dat?Een veelgehoord argument tegen veganisme is dat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zit. Dit is slechts ten dele waar. Vitamine B12 wordt namelijk niet door dieren zelf geproduceerd, maar door bacteriën die in de bovenlaag van de grond leven.
Vroeger kregen mensen zelf via directe weg vitamine B12 binnen, bijvoorbeeld door ongefilterd oppervlaktewater te drinken, de handen niet goed te wassen na het werken op het land en door groenten niet goed te wassen voor ze gegeten werden. Toen we meer op onze eigen hygiëne gingen letten, kregen we via directe weg geen B12 meer binnen… Maar de dierlijke producten die we aten, waren afkomstig van dieren die op de volle grond graasden en die dus nog wel vitamine B12 binnenkregen. Hier komt het idee vandaan dat B12 alleen in dierlijke producten zit.
Tegenwoordig komen veel dieren in de bio-industrie ook niet meer buiten, en eten kunstmatig, goed gereguleerd en goed schoongemaakt voer. Ook die dieren krijgen dus onvoldoende vitamine B12 binnen - en krijgen die gesupplementeerd om gezond te blijven en om ervoor te zorgen dat er ook in het eindproduct B12 zit.
Toch zit er tegenwoordig daardoor ook in dierlijke producten veel minder B12 dan vroeger, waardoor zelfs omnivoren vaak een tekort aan B12 in hun lichaam hebben. Doordat veganisten zelf B12-supplementen van hoge dosering slikken (vaak honderden keren de dagelijks benodigde hoeveelheid, aangezien B12 zeer slecht door het lichaam wordt opgenomen) in plaats van afhankelijk te zijn van de B12 die hen via dierlijke producten bereikt, hebben veganisten gemiddeld juist minder tekort aan vitamine B12 in hun lichaam dan omnivoren!
Bijen geven nou eenmaal honing, wat is daar mis mee?
Honing is strikt genomen niet vegan. Je zou kunnen beargumenteren dat de honing van kleinschalige imkers prima zou zijn, omdat zij de bijenpopulatie in stand proberen te houden.. Voor veganisten is dit niet acceptabel, omdat de honing nog steeds gestolen wordt van de bijen - en de bijen wordt suikerwater gevoerd om de gestolen honing te vervangen, maar dat heeft voor hen een veel slechtere voedingswaarde. Fenomenen als colony collapse zijn niet wonderbaarlijk, en ook worden vaak de vleugels van de bijenkoningin afgeknipt zodat zij niet weg kan gaan om ergens anders een kolonie te starten. Zelfs de kleine lokale imker buit dus die diertjes uit voor financieel gewin.
Je kunt hier ook meer over teruglezen in het oude topic.
Schapen moeten toch geschoren worden, wat is er mis met wol?
Schapen zijn dieren die zo ver doorgefokt zijn om zo veel mogelijk wol te produceren dat ze niet eens meer natuurlijk kunnen leven. Bij bijna elke geboorte van lammeren is de hulp van mensen nodig, anders zouden de lammeren en het moederschaap sterven tijdens het baren. Wol is dus voor bijna alle vegans ook strikt off limits. Veruit de grootste producent van wol is Australië, daar is de daad van mulesing vrij normaal. Doordat schapen zijn doorgefokt en hun huid rimpelig wordt en vochtig wordt, leggen vliegen hun eieren in de huidplooien van de schapen. Deze vliegen eten de huid van de schapen op, wat naast dat het extreem pijnlijk is, ook nog de productie naar beneden brengt van de wol. Als oplossing villen boeren delen van de schaap(vaak aan de achterkant) om de productie op peil te houden. Dit gebeurt meestal zonder verdoving.
Je kunt hier ook meer over teruglezen in het oude topic.
Het is toch heel natuurlijk om vlees te eten?
De mens is inderdaad een omnivoor, dat klopt, maar dat betekent niet dat een mens vlees nodig heeft. Vroeger at men dit omdat het nodig was om te overleven; tegenwoordig is het echter een luxeproduct dat geen voordelen biedt voor de mens, maar wel enorm veel nadelen voor de aarde en de dieren. Daarnaast staat onnatuurlijk niet inherent aan slecht, denk aan medische vooruitgang en technologie. Eveneens staat “natuurlijk” niet gelijk aan iets positiefs. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de traditionele jager-verzamelaar rond de 10% van de calorie-inname bestond uit vlees.
Je kunt hier ook meer over teruglezen in het oude topic.
Het houden van huisdieren lijkt mij niet in lijn met veganisme? En ook het voeren van vlees aan je huisdier lijkt mij erg tegenstrijdig?
De meeste vegans hebben er geen probleem mee om huisdieren te houden. Sterker nog, veel vegans hebben zelf huisdieren. En een flink deel van die huisdierhoudende vegans voert hun huisdieren niet vegan voedsel. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet per se. Een groot deel van de argumenten van vegans is namelijk gebaseerd op het verminderen van dierenleed. Een kat, bijvoorbeeld, is van nature een carnivoor, dus een kat vegan voer geven is voor dat dier tegennatuurlijk, en dus juist niet vegan, is het argument.
Andere vegans denken daar anders over en geven hun carnivore huisdieren wel vegan voedsel. Het argument dat gevoerd wordt, is dat het meeste tuincentrum voedsel ook niet natuurlijk is, zoals rund en oceaanvis. Daarnaast is naar de dierenarts gaan ook onnatuurlijk. Inmiddels zijn er verschillende onderzoeken gedaan en bezig naar veganistisch voer voor zowel honden en katten. Een van de oudste honden ooit, Bramble, heeft zijn hele leven veganistisch gegeten. Ook hier geldt, net zoals bij mensen, nutriënten is wat belangrijk is, niet ingredienten.
Hoe vegans hun huisdieren ook voeren, over één ding zijn ze het allemaal eens: don’t shop, adopt. Vegans zullen geen huisdieren nemen van rassen die dermate doorgefokt zijn dat ze daardoor gezondheidsproblemen kunnen krijgen. De meeste vegans adopteren hun huisdieren uit asiels, of van particulieren die per ongeluk met een nestje jonge dieren zijn komen te zitten. In ieder geval zal geen enkele vegan bewust een dier van een professionele fokker kopen. In een perfecte wereld zijn er volgens veel veganisten geen huisdieren en leven alle dieren gewoon vrij in de natuur. Dan is er geen nood meer om dieren te “houden”. De huiskat en “hond” zoals wij die kennen, komen niet voor in de natuur.
In het oude topic kun je hier meer over teruglezen. Ikzelf(WolfsRain) voer mijn vier katten en twee honden al vijf jaar veganistisch. Elk halfjaar gaan ze naar de dierenarts en worden de beestjes perfect gezond bevonden.
Paarden vinden het toch leuk om bereden te worden?
Ook hierbij geldt dat veganisten tegen het gebruik van dieren zijn, ook als dat is voor entertainment. Er is geen consent vanuit het dier, daarnaast kun je je afvragen waarom iemand überhaupt op een rug van een ander vervoerd wilt worden. Vroeger was dit voor transport, tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven.
En werkdieren dan zoals hulphonden, politiehonden en politiepaarden?
Over paarden staat hierboven al een stukje; veganisten zullen in overgrote meerderheid dus ook tegen het gebruik van paarden door de politie zijn. Vooral omdat er bij de hierboven genoemde argumenten nog het argument komt dat paarden kuddedieren en prooidieren zijn, waardoor het voor hun zeer onnatuurlijk is om juist individueel in de aanval te gaan, zoals ze door de politie gebruikt worden.
Voor politiehonden geldt hetzelfde. Hoewel honden van nature waaks zijn, worden politiehonden afgericht om als wapens te dienen. Voor vrijwel alle vegans is dit onacceptabel.
Voor hulphonden zoals blindengeleidehonden, therapiehonden en reddingshonden maken de sommige vegans echter een uitzondering. Deze honden worden met veel liefde getraind om een mens te helpen, en ze zijn meestal niet van rassen die met gezondheidsproblemen kampen omdat ze te ver zijn doorgefokt. Niet alle veganisten denken hier zo over. De hond staat nog steeds in dienst van de mens zonder wederzijdse instemming en vaak worden hulphonden ook sociaal contact met andere honden ontzegd. Met technologische vooruitgang zal de nood voor hulpdieren ook verdwijnen danwel verminderen.
Ook over dit onderwerp kun je meer terugvinden in het oude topic.
Planten hebben ook gevoel
Het zou best kunnen dat planten ook gevoel hebben. Maar feit blijft, dat om 1 calorie dierlijke producten te maken, er 15 calorieën aan plantaardig voedsel voor dat dier nodig is. Dus een vegan dieet zorgt juist voor minder “plantenleed” aangezien al dat diervoeder niet geproduceerd hoeft te worden.
Vrijwel alle medicatie is op dieren getest en in veel medicatie zitten dierlijke producten, hoe zit dat
Veel medicatie bevat gelatine of lactose en wordt of is op dieren getest. Hier komt het gedeelte “voor zover mogelijk” om de hoek kijken. Je kunt gemakkelijk nagaan of er in jouw paracetamol lactose/gelatine zit, en er zijn genoeg varianten die dat niet bevatten. Gaat het echter om specifieke medicatie of zit je in een levensbedreigende situatie, dan wil je natuurlijk gewoon zorgen dat je het overleeft. Aan een dode veganist, heeft niemand wat.
Een kleine tip, als er een vloeibaar alternatief is van de medicatie die je nodig hebt, is er een goede kans dat daar geen dierlijke producten in zitten.
Dieren in de natuur eten toch ook andere dieren?
Dat klopt, en dat doen ze vaak om te overleven en omdat er geen supermarkt is om (plantaardige) alternatieven te kiezen. Wij hebben een keuze en de intelligentie om een keuze te maken die beter is voor dier en milieu.
Staat het doden van insecten en muggen niet haaks op het veganisme? Elk leven telt?
Veel veganisten vinden dat als je niet aangevallen wordt door een dier, je die ook niet hoeft te doden, denk aan een mug t.o.v. een vlieg. De meningen verschillen hier nogal over en ook dit is niet een vast feit binnen veganisme. Uitgangspunt is leedvermindering; niemand kan perfect veganistisch leven.
Er moet ook duidelijk verschil worden gemaakt in de plaats waar men leeft. Een veganist die thuis in Europa uit principe geen muggen doodt, zal dat wellicht wel doen als zij op vakantie is in een gebied met malaria-risico.
In veel landen is het eten van dieren iets cultureels, in ieder geval bij traditionele feesten en partijen
Cultuur en traditie veranderen constant. Wat vroeger als iets cultureels gezien werd, kan nu bijvoorbeeld als iets immoreels gezien worden (denk aan mutilaties bij kinderen vroeger). Cultuur en traditie is geen vrijbrief om onethische praktijken voort te zetten.
Wij mensen staan bovenaan de voedselketen, het is de cirkel van het leven dat wij dieren eten.
Iets uit de supermarkt halen wat in grote hoeveelheden in de fabriek geproduceerd wordt, of in dit geval geslacht in een slachthuis, heeft niets te maken met de cirkel van het leven of de food chain. Veel mensen zullen niet zelf hun prooi kunnen vangen en doden. Zelfs al zouden ze dit wel kunnen, is er simpelweg niet genoeg voor alle mensen. Het is slechts onze intelligentie die ons in staat stelt om een apex predator te zijn… Als je de mens vergelijkt met echte apex predators zoals de leeuw en de witte haai, zie je het verschil zeer duidelijk. Fysiek zijn we niet meer dan zwakke, naakte apen - veel zwakker dan andere apen zoals gorilla’s, bavianen en zelfs chimpansees… Maar ook juist onze intelligentie stelt ons in staat om betere keuzes te maken: keuzes die minder dierenleed en milieuschade veroorzaken.
Vroeger at men ook vlees, zo zijn wij groot geworden
Als je graag iets doet omdat men het vroeger ook deed, dan kun je ook in een grot gaan zitten zonder mobiele telefoon, wifi en al het andere luxe. Dat men iets vroeger deed, betekent niet dat je dat nu ook moet doen.
God heeft de dieren hier op aarde geplaatst voor ons
Als je eigen interpretatie is dat God de dieren hier voor ons op aarde heeft gezet om op te eten. Waarom heeft God de dieren dan voorzien van een zenuwstelsel, gevoelens en binding met andere aard genoten? Als je het als moreel compas ziet, dan zou je ook het eten van mensen goed kunnen praten.
In Genesis 1:29, na de schepping, geeft God te kennen dat al het zaaddragende gewas en boomvruchten tot voedsel zal dienen. Pas na de zondvloed, te weten in Genesis 9:3 geeft God aan dat “alles wat zich beweegt, waarin leven is” tot voedsel genomen behoort te worden. Dus vanaf het begin van de schepping tot na de zondvloed werd er plantaardig gegeten. Wanneer je de geslachtsregisters er bij pakt zie je dan dat er zo'n 1656 jaar een richtlijn was om plantaardig te eten. Verder, gezien er geen dood bestond voor de zondeval, aten zelfs leeuwen en andere roofdieren geen andere dieren. Dus ook vanuit Bijbels perspectief zou je ernaar kunnen streven om te leven zoals Adam en Eva dat deden - zoals God het bedoeld had - in harmonie met de dieren, zonder die uit te buiten.
Dieren zijn minder intelligent dan wij, dus kunnen we die wel opeten
Naast dat er dieren zijn met een vrij hoge intelligentie (varkens, ongeveer equivalent aan een 3-jarige), zijn we er nog lang niet over uit hoe intelligent de meeste dieren precies zijn. Wel is waarde toekennen op basis van intelligentie erg vreemd, want dan zouden mensen met een beperking ook minder waard zijn.
Vlees is zo lekker
Is smaak meer waard dan het leven van een dier? Bovendien worden plantaardige alternatieven steeds beter: er is al plantaardige kaas(tientallen merken van brie tot fondue) , vlees, softijs etc. Je smaakpapillen hoeven absoluut niet te lijden. Daarnaast consumeren de meeste vegans nauwelijks vleesvervangende producten die trachten er als vlees uit te zien en als vlees te smaken. Hoewel dat soort producten bij sociale gelegenheden, zoals een familie- of buurtbarbecue, juist wel heel nuttig kunnen zijn.
Wat zijn de nadelen van Soja?
Een veel voorkomende misconceptie is dat soja zorgt voor een verhoogd oestrogeen gehalte. Soja bevat echter geen dierlijk oestrogeen, maar phyto-oestrogeen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat soja in beperkte mate (geen kilo’s per dag) zelfs gezondheidsvoordelen heeft. Met name preventief tegen borstkanker.
Daarnaast is de hoeksteen van elk gezond dieet, maar vooral van een gezond veganistisch dieet: variatie. Als je bijvoorbeeld tofu heel lekker vindt en dat vaak bij het avondeten eet, kies dan bij het ontbijt geen sojamelk, maar bijvoorbeeld kokos- of hazelnootmelk.
Voor palmolie wordt veel bos gekapt, is dit te vermijden?
Veel vegans zijn ook tegen de consumptie van palmolie, omdat om die gewassen te verbouwen steeds meer natuurlijke bossen worden “ontgonnen”. De milieuschade die door het grootschalig verbouwen van deze producten wordt veroorzaakt is immens, vandaar dat veel vegans deze producten links laten liggen, of ze slechts met mate consumeren.
Wat palmolie betreft moet er trouwens ook een nuancering worden aangebracht: oliepalmen zijn namelijk de meest efficiënte producenten van plantaardige vetten. Het is dus geen gegeven dat het boycotten van palmolie goed is voor het milieu - die palmolie wordt dan namelijk vervangen door andere plantaardige vetten, die minder efficiënt geproduceerd worden. Daardoor kan het zelfs negatief uitpakken voor het milieu om palmolie te boycotten... Bovendien wordt het grootste deel van alle geproduceerde palmolie gebruikt voor het produceren van biobrandstoffen en veevoeders, waardoor het boycotten van voedsel voor mensen waarin palmolie verwerkt zit nauwelijks impact heeft op de vraag naar palmolie. Denk maar eens aan het feit dat voor een liter goede olijfolie 10 tot 15kg olijven nodig zijn. Ook voor andere olie is vaak een enorme hoeveelheid van het hoofdproduct nodig om olie te maken. De gezondheidsvoordelen komen dan ook vooral uit het gehele product (olijven, raapzaad, koolzaad, kokos, avocado etc). Het slimste is dus om oliegebruik te matigen en voornamelijk het hele product te consumeren.
Is het aan te raden om voornamelijk voor vrije uitloop dieren te kiezen?
Vrije uitloop is nog steeds bio-industrie. Haantjes worden “weggegooid”, en kippen, ondanks dat vrije-uitloop-kippen een beter leven hebben dan legbatterijkippen, worden nog steeds geslacht ruim voordat ze hun natuurlijke levensduur bereiken. Daarnaast is er een enorme hoeveelheid land nodig om alle productiedieren te laten grazen/vrije uitloop te geven, zeker bij koeien en varkens. Dat land is er simpelweg niet.
Is het eten van eieren van een eigen kip niet in lijn met veganisme?
Er zijn 99% vegans die zelf kippen houden en de eieren van hun eigen kippen eten(vanuit de terminologie ben je dan dus geen vegan). Het principe achter veganisme is om het gebruik en misbruik van dieren te voorkomen. Het houden van een klein aantal kippen is dus wat sommige "vegans" betreft acceptabel; vergelijkbaar met het houden van huisdieren. En als een kip dood gaat, zullen die 99% er soms ook geen probleem mee hebben om die kip op te eten. Dat heeft met de kijk op dieren te maken. Zou je een mens eten die aan natuurlijke gevolgen gestorven is? Zijn dieren voedsel?
De andere kant van het verhaal is echter dat kippen inmiddels zijn doorgefokt om meer dan 30x zoveel eieren te leggen dan ze zouden doen in de natuur (de voorouders dan). Mocht je een legkip opvangen, dan is een implantaat aan te raden, hierdoor zal de kip veel minder eieren leggen. In de natuur eten de kippen hun niet bevruchte eieren overigens zelf op, het kost de kip namelijk enorm veel energie en calcium om een ei te leggen. Op deze site vind je daar meer informatie over. Ook hier geldt overigens, de kip legt geen eieren voor ons als mens.
Wat is er mis met zuivel?
Vaak hoor je dat zuivelboeren veel van hun melkkoeien houden, en hun dieren zeer goed verzorgen. Dat klopt ook zeker wel - melkkoeien hebben van alle dieren die in de bio-industrie leven bij uitstek het beste leven. Maar toch kan de zuivelindustrie niet bestaan zonder de vleesindustrie. Een koe heeft immers een natuurlijke levensduur van ongeveer 20 jaar. Maar na vier à vijf jaar neemt de melkproductie af, en na zes jaar is een melkkoe gemiddeld niet meer economisch rendabel. De koe wordt dan geslacht, aangezien het vlees van die koe dan meer oplevert dan wat de melk voor de rest van haar leven nog zou opleveren, minus de kosten van het voer dat die koe de rest van haar leven zou eten.
Daarnaast moet elke melkkoe elk jaar kalveren om melk te blijven produceren. Tijdens haar leven krijgt een melkkoe dus gemiddeld vijf kalveren, maar er is er slechts eentje nodig om haar te vervangen als ze niet meer economisch rendabel is. De vier andere kalveren (stiertjes en overtollige koetjes) worden vlak na geboorte ontnomen van de moeder en vaak na ongeveer 6 maanden geslacht.
Mensenrechten zijn toch belangrijker dan dierenrechten?
Even in het midden gelaten wat belangrijker is (zoek vooral de term speciesisme op), het een hoeft niet zonder het ander. Je kunt veganist zijn en opkomen voor zowel dieren als mensenrechten. Het gaat zelfs vaak hand in hand.
Wat gebeurt er met alle boerderijdieren als wij allemaal Vegan worden?
Ten eerste zal het natuurlijk nooit zo zijn dat iedereen tegelijk vegan wordt. De bio-industrie kan dus geleidelijk worden afgebouwd terwijl steeds meer mensen vegan worden. De meeste boerderijdieren planten zich niet zelf voort, maar worden kunstmatig geïnsemineerd. Door daarmee te stoppen, daalt het aantal boerderijdieren vanzelf. Alles bij elkaar is dit dus helemaal geen probleem.
Where do you get your protein tho (ofwel hoe zit het met ondervoeding van nutriënten)?
Dierlijke producten hebben inderdaad een perfect compleet proteïnenprofiel. Plantaardige voedingsbronnen hebben ook proteïnen, maar minder dan dierlijke producten, en vaak onvolledig.
Echter, elk plantaardig product heeft een ander proteïnenprofiel met andere lacunes. Door verschillende proteïnerijke plantaardige producten te combineren, ontstaat zo in totaal toch een compleet profiel. Over het algemeen zijn granen en bonen een goede aanvulling op elkaar. Iets simpels als een boterham (granen) met pindakaas (bonen) is dus al een vrij complete bron van proteïnen. Door gevarieerd te eten en elke dag zowel granen als bonen te eten, zal een vegan dus in de praktijk alle proteïnen binnenkrijgen die nodig zijn.
Hoe zit het met arme landen die afhankelijk zijn van dieren?
Er is nauwelijks een noodzaak voor mensen in arme landen om vegan te worden, aangezien die arme landen slechts marginaal bijdragen aan de wereldwijde milieuschade. Wij als westerlingen kunnen vele malen meer effect hebben door vegan te worden. En aangezien wij ook voor het leeuwendeel verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde milieuschade, ligt bij ons ook de meeste verantwoordelijkheid om daar wat aan te doen. Door veganistisch te gaan leven, verlaag je je persoonlijke CO2-voetafdruk met tot 73%.
Hoe zit het met knaag- en andere dieren die dood gaan bij het verbouwen van gewassen?
Zoals eerder aangegeven, zal er, wanneer iedereen vegan is, juist veel minder landbouwgrond nodig zijn, aangezien er geen diervoeder meer geproduceerd hoeft te worden. Om het voedsel voor een vegan te produceren is veel minder land nodig dan om het voedsel voor een omnivoor te produceren. Een vegan dieet zorgt dus ook voor minder collateral damage door landbouw.
Hoe zit het met bossen die moeten worden gekapt zodat er ruimte is voor het verbouwen van gewassen?
Zie hierboven. Als iedereen vegan zou eten zou er juist veel minder landbouwgrond nodig zijn.
Materiaal
Handige Links
Happycow site en app (vegan, vegetarische -en veg-friendly restaurants, winkelketens, shops en gelato, wereldwijd)Vegan Wiki
Challenge22
Gewoon Vegan (recepten, boodschappenlijstjes en meer)
Vegetus (recepten)
Nutritionfacts
Vegan Challenge (recepten en een uitdaging om 30 dagen veganistisch te leven)
Vegan Alcohol
Vegan indiase recepten
Vegan Wijn
Webwinkels
Veggie4u (levensmiddelen)Vegan Bakery (vegan broodjes, pizzabroodjes, croissantjes, kaasbroodjes, chocoladebroodjes etc, met kerst ook kerstollen en andere lekkernij!)
Plantaardigheidjes (levensmiddelen)
Vegan Boutique(levensmiddelen, dierenvoeding, duits bedrijf dus enorm uitgebreide selectie)
Vegavriend (dierenvoeding)
Ook amazon.de verkoopt enorm veel vegan producten, oa proteinepoeders
Facebook groepen
Vegan Nederland (11k + Leden)Vegan Supermarkt NL
Vegan Huisdieren (Internationale versies hebben meer dan 10k leden)
Lokale vegan groepen(oa Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, zoek vooral)
Favoriete Youtube Channels
EarthlingEd (Activisme)MicTheVegan (Wetenschap)
Plant Based News (Activisme, Wetenschap, Nieuws)
Cheap Lazy Vegan (Recepten)
AvantGardeVegan (Recepten)
Simnett Nutrition (Fitness, Recipten, Lifestyle)
Joey Carbstrong (Activisme)
Hot for food(recepten)
Brian Turner(fitness)
Happy Healthy vegan(lifestyle, recepten)
Vegan Gains(Lifestyle, debunking)
Ask Yourself(lifestyle, filosofie)
BiteSizeVegan(lifestyle, educatie(kindvriendelijk))
The Vegan Corner (Recepten)
High Carb Hannah(lifestyle, tiny housing)
VeganAnimal(Nederlands, lifestyle en debunking)
Documentaires
Earthlings (http://www.nationearth.com/)Blackfish (Netflix)
Cowspiracy (Netflix)
What the health (Netflix)
Forks over knives (Netflix)
Food Choices
Farm to Fridge
Unity (http://www.nationearth.com/)
Meat The Truth
Game Changers(Netflix)
Boeken
How not to dieVlees is dood, lang leve groente
The China Study
Tips
Going Vegan Is Easy gids(een beknopte samenvatting van het bovenstaande verhaal en heel veel meer informatie)Happycow (app, zie handige links)
Vegan Additives (App om E-Nummers te checken)
Illustratie over waterbesparing
Tips voor in niet veganistische hotels
Algemente Tips voor Veganisme
Events
https://www.veganevents.nl/events/Organisaties/Opvang
Vereniging voor VeganismeBite Back (dierenrechten)
Melief (sanctuary, opvang)
Animal Rights
Peta
Sea Shepherd
Lijst met (wetenschappelijke) artikelen
Duurzaamheidhttps://www.trouw.nl/groe...cht-aan-cijfers~ab5ef6e2/
http://www.cowspiracy.com/facts/ ((wetenschappelijke) artikelen staan onder elk cijfer)
Soya
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224?otool=inlvulib
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7144835
Huisdieren(voeding)
https://www.nrc.nl/nieuws...als-alle-fransen-a1586760
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27657139
http://vegepets.info/index.html
https://www.vegansociety....mal-diets-facts-and-myths
Vlees en Gezondheid
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx#blok3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23169929
Wordt zsm aangevuld...
Topic Updates en wat er nog toegevoegd wordt
- Lijst met (wetenschappelijke) onderbouwing aanvullen van o.a. bovengenoemde punten
- Verbetering in de opmaak
- Spelfouten/Grammatica verbeteren
03-08-2019 Topic heropening na sluiting deel 1 door patstellingen. In overleg met @defiant .
02-12-2019 Netflix documentaire Game Changers toegevoegd aan TS.
Auteurs en disclaimer
Dit topic is geschreven door mijzelf, @WhySoSerious en @Mx. Alba. Nogmaals willen wij jullie op het hart drukken dat het topic bedoeld is om interesse te wekken bij de lezers voor veganisme en eventueel op weg te helpen zo diervriendelijk mogelijk te leven. Wij zijn hier niet om mensen te veroordelen op hun levenswijze. Laten we elkaar met respect behandelen.Aangezien dit topic weer in AWM staat, is de disclaimer van AZ weer weggehaald.
[ Voor 2% gewijzigd door defiant op 26-10-2021 22:02 ]
5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI