• WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Mede-auteurs:
 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35

Mx. Alba

 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 07:21

SjoerdV nl

Waarom dit topic?

Dit topic is bedoeld om zij die geïnteresseerd zijn in veganisme een plek te bieden waar zij vragen kunnen stellen met betrekking tot dit onderwerp. Overweeg je geleidelijk, of misschien zelfs cold turkey, over te gaan op deze levensstijl, maar heb je toch nog vragen, dan kunnen wij je wellicht helpen. Ook andere ervaringen of vragen mogen hier gerust gesteld worden. Gezien talrijke voorbeelden op het internet (:+) willen wij vragen om elkaar met respect te behandelen en constructief richting elkaar te communiceren.

Wat is veganisme?

De term veganism werd voor eerst geopperd door Donald Watson, die de naam afleidde van het engelse vegetarianism. Watson was al vegetariër en kwam hiermee nadat hij zag wat er speelde in de zuivelindustrie. Watson: “We can see quite plainly that our present civilisation is built on the exploitation of animals, just as past civilisations were built on the exploitation of slaves, and we believe the spiritual destiny of man is such that in time he will view with abhorrence the idea that men once fed on the products of animals' bodies”.

De term veganisme is een redelijk afgebakende term die, zoals de Vegan Society omschrijft een levensstijl inhoudt die zo ver mogelijk alle vormen van dierlijk gebruik en misbruik wil vermijden. Zowel voor voedsel, kleding als elk ander doel waarvoor dieren gebruikt worden.

Inmiddels zijn er zo’n 70.000 veganisten, oftewel zo’n 0,4% van de bevolking in Nederland, en deze aantallen stijgen jaar op jaar. Dit lijkt ook opgemerkt te worden door diverse voedselfabrikanten, die steeds vaker producten als plantaardig promoten. In het buitenland liggen de % nog hoger, in Israel is ongeveer 5% van de populatie veganist en ook de UK en Duitsland hebben veel veganisten.

Bekende veganisten zijn Brad Pitt, Peter Dinklage, Ariana Grande, Lewis Hamilton en vele anderen.

Waarom zou je veganist worden?

Ethiek
Veel argumenten waarom mensen besluiten veganistisch te gaan leven zijn ethisch van oorsprong. Het klopt uiteraard dat de mens van nature een omnivoor is, en dat het consumeren van dierlijke producten voor ons dus natuurlijk is. Maar Homo sapiens is niet alleen een omnivoor - de mens is een intelligente omnivoor die vooral de afgelopen honderd jaar steeds meer dingen is gaan doen die zeer onnatuurlijk zijn. Door onze intelligentie en welvaart kunnen wij er dus voor kiezen om een levensstijl te volgen die minder schade doet aan dier en milieu.

In onze huidige kapitalistische samenleving is de bio-industrie verworden tot een helse machine die levende dieren veelal als producten behandelt. De manier waarop dieren vaak mishandeld worden, buiten het zicht van het grote publiek, is een sterke motivator voor veel mensen om geen dierlijke producten meer te gebruiken nadat zij hier kennis van genomen hebben..

Daarnaast zien veganisten het gebruik van dieren zonder wederzijdse instemming als iets immoreels. Veganisme wordt daarom ook vaak gezien als morele nullijn, het uitsluiten van het gebruik en misbruik van mens of dier zonder instemming.
Milieu
Ook milieu-argumenten zijn een groot onderdeel van de motivatie voor veel mensen om veganistisch te gaan leven. De bio-industrie veroorzaakt veel CO2-uitstoot, en meer dan de helft van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt voor het verbouwen van veevoer. Dan zijn dus graslanden waar vee op graast nog niet eens meegeteld. Door geen dierlijke producten meer te consumeren, verlaag je dus significant je milieu-voetafdruk. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat de persoonlijke CO2 footprint van een veganist tot 73% lager is dan gemiddeld.
Gezondheid
Uit veel onderzoeken blijkt dat veganisten gezonder zijn dan de gemiddelde populatie. Er is echter niet echt een aanwijzing dat dit komt door het veganistische dieet op zich. Het is ook mogelijk dat dit fenomeen vooral veroorzaakt wordt door het feit dat veganisten vaak goed opletten wat ze eten en dat de meeste veganisten nauwgezet in de gaten houden of ze wel voldoende van de juiste proteïnen en vitaminen binnenkrijgen. Een omnivoor die even goed op zijn dieet let zal waarschijnlijk net zo gezond zijn als een veganist - misschien zelfs gezonder. Uit onderzoek naar onder andere de blauwe zones (o.a. Okinawa) is wel gebleken dat een minimaal gebruik van dierlijke producten het meest bevorderlijk is voor een gezond lang leven. Uiteraard speelt niet alleen voedsel een rol, maar ook beweging, stress en levensvisie (doel in het leven).
Voor- en nadelen veganisme
+:
Kan erg goedkoop zijn. Dit hangt uiteindelijk af van het aantal kant-en-klaarproducten dat je koopt, zoals vleesvervangers.
Je leert in feite opnieuw koken.
Je hebt in feite aan een snijplank en mes voldoende.
Je voelt je er fitter door, hebt geen after dinner-dip meer.
Je leert eten en producten op een andere manier te bekijken.
Je zult waarschijnlijk wat gewicht verliezen.
Je kijkt op een andere manier naar dieren.
Opeens is iedereen in je omgeving voedingsdeskundige :+
-:
Je bent in het begin meer tijd kwijt met het doen van boodschappen, daarna ben je echter een stuk sneller klaar..
Nieuwe kleding/schoenen kopen kan een dingetje zijn.
Uiteten met een grotere groep vergt wat aanpassingsvermogen (van beide kanten).
Je kijkt op een andere manier naar dieren.

FAQ

Veganisten hebben een verhoogde kans op een B12 tekort, klopt dat?

Een veelgehoord argument tegen veganisme is dat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zit. Dit is slechts ten dele waar. Vitamine B12 wordt namelijk niet door dieren zelf geproduceerd, maar door bacteriën die in de bovenlaag van de grond leven.

Vroeger kregen mensen zelf via directe weg vitamine B12 binnen, bijvoorbeeld door ongefilterd oppervlaktewater te drinken, de handen niet goed te wassen na het werken op het land en door groenten niet goed te wassen voor ze gegeten werden. Toen we meer op onze eigen hygiëne gingen letten, kregen we via directe weg geen B12 meer binnen… Maar de dierlijke producten die we aten, waren afkomstig van dieren die op de volle grond graasden en die dus nog wel vitamine B12 binnenkregen. Hier komt het idee vandaan dat B12 alleen in dierlijke producten zit.

Tegenwoordig komen veel dieren in de bio-industrie ook niet meer buiten, en eten kunstmatig, goed gereguleerd en goed schoongemaakt voer. Ook die dieren krijgen dus onvoldoende vitamine B12 binnen - en krijgen die gesupplementeerd om gezond te blijven en om ervoor te zorgen dat er ook in het eindproduct B12 zit.

Toch zit er tegenwoordig daardoor ook in dierlijke producten veel minder B12 dan vroeger, waardoor zelfs omnivoren vaak een tekort aan B12 in hun lichaam hebben. Doordat veganisten zelf B12-supplementen van hoge dosering slikken (vaak honderden keren de dagelijks benodigde hoeveelheid, aangezien B12 zeer slecht door het lichaam wordt opgenomen) in plaats van afhankelijk te zijn van de B12 die hen via dierlijke producten bereikt, hebben veganisten gemiddeld juist minder tekort aan vitamine B12 in hun lichaam dan omnivoren!

Bijen geven nou eenmaal honing, wat is daar mis mee?

Honing is strikt genomen ook niet vegan, maar sommige vegans accepteren wel honing van kleine lokale imkers. Die kleine lokale imkers zijn immers belangrijk voor het behoud van de bijenpopulatie, die wereldwijd terugloopt, en door de honing van dergelijke lokale imkers te kopen, ondersteun je het behoud van deze belangrijke dieren. Lang niet alle vegans denken er zo over, de meesten laten ook kleinschalig geproduceerde honing links liggen, omdat de honing nog steeds gestolen wordt van de bijen - en de bijen wordt suikerwater gevoerd om de gestolen honing te vervangen, maar dat heeft voor hen een veel slechtere voedingswaarde. Fenomenen als colony collapse zijn niet wonderbaarlijk, en ook worden vaak de vleugels van de bijenkoningin afgeknipt zodat zij niet weg kan gaan om ergens anders een kolonie te starten. Zelfs de kleine lokale imker buit dus die diertjes uit voor financieel gewin.

Schapen moeten toch geschoren worden, wat is er mis met wol?

Schapen zijn dieren die zo ver doorgefokt zijn om zo veel mogelijk wol te produceren dat ze niet eens meer natuurlijk kunnen leven. Bij bijna elke geboorte van lammeren is de hulp van mensen nodig, anders zouden de lammeren en het moederschaap sterven tijdens het baren. Wol is dus voor bijna alle vegans ook strikt off limits. Veruit de grootste producent van wol is Australië, daar is de daad van mulesing vrij normaal. Doordat schapen zijn doorgefokt en hun huid rimpelig wordt en vochtig wordt, leggen vliegen hun eieren in de huidplooien van de schapen. Deze vliegen eten de huid van de schapen op, wat naast dat het extreem pijnlijk is, ook nog de productie naar beneden brengt van de wol. Als oplossing villen boeren delen van de schaap(vaak aan de achterkant) om de productie op peil te houden. Dit gebeurt meestal zonder verdoving.

Het is toch heel natuurlijk om vlees te eten?

De mens is inderdaad een omnivoor, dat klopt, maar dat betekent niet dat een mens vlees nodig heeft. Vroeger at men dit omdat het nodig was om te overleven; tegenwoordig is het echter een luxeproduct dat geen voordelen biedt voor de mens, maar wel enorm veel nadelen voor de aarde en de dieren. Daarnaast staat onnatuurlijk niet inherent aan slecht, denk aan medische vooruitgang en technologie. Eveneens staat “natuurlijk” niet gelijk aan iets positiefs. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de traditionele jager-verzamelaar rond de 10% van de calorie-inname bestond uit vlees.

Het houden van huisdieren lijkt mij niet in lijn met veganisme? En ook het voeren van vlees aan je huisdier lijkt mij erg tegenstrijdig?

De meeste vegans hebben er geen probleem mee om huisdieren te houden. Sterker nog, veel vegans hebben zelf huisdieren. En een flink deel van die huisdierhoudende vegans voert hun huisdieren niet vegan voedsel. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet per se. Een groot deel van de argumenten van vegans is namelijk gebaseerd op het verminderen van dierenleed. Een kat, bijvoorbeeld, is van nature een carnivoor, dus een kat vegan voer geven is voor dat dier tegennatuurlijk, en dus juist niet vegan, is het argument.
Andere vegans denken daar anders over en geven hun carnivore huisdieren wel vegan voedsel. Het argument dat gevoerd wordt, is dat het meeste tuincentrum voedsel ook niet natuurlijk is, zoals rund en oceaanvis. Daarnaast is naar de dierenarts gaan ook onnatuurlijk. Inmiddels zijn er verschillende onderzoeken gedaan en bezig naar veganistisch voer voor zowel honden en katten. Een van de oudste honden ooit, Bramble, heeft zijn hele leven veganistisch gegeten. Ook hier geldt, net zoals bij mensen, nutriënten is wat belangrijk is, niet ingredienten.

Hoe vegans hun huisdieren ook voeren, over één ding zijn ze het allemaal eens: don’t shop, adopt. Vegans zullen geen huisdieren nemen van rassen die dermate doorgefokt zijn dat ze daardoor gezondheidsproblemen kunnen krijgen. De meeste vegans adopteren hun huisdieren uit asiels, of van particulieren die per ongeluk met een nestje jonge dieren zijn komen te zitten. In ieder geval zal geen enkele vegan bewust een dier van een professionele fokker kopen. In een perfecte wereld zijn er volgens veel veganisten geen huisdieren en leven alle dieren gewoon vrij in de natuur. Dan is er geen nood meer om dieren te “houden”. De huiskat en “hond” zoals wij die kennen, komen niet voor in de natuur.

Paarden vinden het toch leuk om bereden te worden?

Ook hierbij geldt dat veganisten tegen het gebruik van dieren zijn, ook als dat is voor entertainment. Er is geen consent vanuit het dier, daarnaast kun je je afvragen waarom iemand überhaupt op een rug van een ander vervoerd wilt worden. Vroeger was dit voor transport, tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven.

En werkdieren dan zoals hulphonden, politiehonden en politiepaarden?

Over paarden staat hierboven al een stukje; veganisten zullen in overgrote meerderheid dus ook tegen het gebruik van paarden door de politie zijn. Vooral omdat er bij de hierboven genoemde argumenten nog het argument komt dat paarden kuddedieren en prooidieren zijn, waardoor het voor hun zeer onnatuurlijk is om juist individueel in de aanval te gaan, zoals ze door de politie gebruikt worden.

Voor politiehonden geldt hetzelfde. Hoewel honden van nature waaks zijn, worden politiehonden afgericht om als wapens te dienen. Voor vrijwel alle vegans is dit onacceptabel.

Voor hulphonden zoals blindengeleidehonden, therapiehonden en reddingshonden maken de meeste vegans echter een uitzondering. Deze honden worden met veel liefde getraind om een mens te helpen, en ze zijn meestal niet van rassen die met gezondheidsproblemen kampen omdat ze te ver zijn doorgefokt. Niet alle veganisten denken hier zo over. De hond staat nog steeds in dienst van de mens zonder wederzijdse instemming en vaak worden hulphonden ook sociaal contact met andere honden ontzegd. Met technologische vooruitgang zal de nood voor hulpdieren ook verdwijnen danwel verminderen.

Planten hebben ook gevoel

Het zou best kunnen dat planten ook gevoel hebben. Maar feit blijft, dat om 1 calorie dierlijke producten te maken, er 15 calorieën aan plantaardig voedsel voor dat dier nodig is. Dus een vegan dieet zorgt juist voor minder “plantenleed” aangezien al dat diervoeder niet geproduceerd hoeft te worden.

Vrijwel alle medicatie is op dieren getest en in veel medicatie zitten dierlijke producten, hoe zit dat

Veel medicatie bevat gelatine of lactose en wordt of is op dieren getest. Hier komt het gedeelte “voor zover mogelijk” om de hoek kijken. Je kunt gemakkelijk nagaan of er in jouw paracetamol lactose/gelatine zit, en er zijn genoeg varianten die dat niet bevatten. Gaat het echter om specifieke medicatie of zit je in een levensbedreigende situatie, dan wil je natuurlijk gewoon zorgen dat je het overleeft. Aan een dode veganist, heeft niemand wat.

Een kleine tip, als er een vloeibaar alternatief is van de medicatie die je nodig hebt, is er een goede kans dat daar geen dierlijke producten in zitten.

Dieren in de natuur eten toch ook andere dieren?

Dat klopt, en dat doen ze vaak om te overleven en omdat er geen supermarkt is om (plantaardige) alternatieven te kiezen. Wij hebben een keuze en de intelligentie om een keuze te maken die beter is voor dier en milieu.

Staat het doden van insecten en muggen niet haaks op het veganisme? Elk leven telt?

Veel veganisten vinden dat als je niet aangevallen wordt door een dier, je die ook niet hoeft te doden, denk aan een mug t.o.v. een vlieg. De meningen verschillen hier nogal over en ook dit is niet een vast feit binnen veganisme. Uitgangspunt is leedvermindering; niemand kan perfect veganistisch leven.

Er moet ook duidelijk verschil worden gemaakt in de plaats waar men leeft. Een veganist die thuis in Europa uit principe geen muggen doodt, zal dat wellicht wel doen als zij op vakantie is in een gebied met malaria-risico.

In veel landen is het eten van dieren iets cultureels, in ieder geval bij traditionele feesten en partijen

Cultuur en traditie veranderen constant. Wat vroeger als iets cultureels gezien werd, kan nu bijvoorbeeld als iets immoreels gezien worden (denk aan mutilaties bij kinderen vroeger). Cultuur en traditie is geen vrijbrief om onethische praktijken voort te zetten.

Wij mensen staan bovenaan de voedselketen, het is de cirkel van het leven dat wij dieren eten.

Iets uit de supermarkt halen wat in grote hoeveelheden in de fabriek geproduceerd wordt, of in dit geval geslacht in een slachthuis, heeft niets te maken met de cirkel van het leven of de food chain. Veel mensen zullen niet zelf hun prooi kunnen vangen en doden. Zelfs al zouden ze dit wel kunnen, is er simpelweg niet genoeg voor alle mensen. Het is slechts onze intelligentie die ons in staat stelt om een apex predator te zijn… Als je de mens vergelijkt met echte apex predators zoals de leeuw en de witte haai, zie je het verschil zeer duidelijk. Fysiek zijn we niet meer dan zwakke, naakte apen - veel zwakker dan andere apen zoals gorilla’s, bavianen en zelfs chimpansees… Maar ook juist onze intelligentie stelt ons in staat om betere keuzes te maken: keuzes die minder dierenleed en milieuschade veroorzaken.

Vroeger at men ook vlees, zo zijn wij groot geworden

Als je graag iets doet omdat men het vroeger ook deed, dan kun je ook in een grot gaan zitten zonder mobiele telefoon, wifi en al het andere luxe. Dat men iets vroeger deed, betekent niet dat je dat nu ook moet doen.

God heeft de dieren hier op aarde geplaatst voor ons

Als je eigen interpretatie is dat God de dieren hier voor ons op aarde heeft gezet om op te eten. Waarom heeft God de dieren dan voorzien van een zenuwstelsel, gevoelens en binding met andere aard genoten? Als je het als moreel compas ziet, dan zou je ook het eten van mensen goed kunnen praten.

In Genesis 1:29, na de schepping, geeft God te kennen dat al het zaaddragende gewas en boomvruchten tot voedsel zal dienen. Pas na de zondvloed, te weten in Genesis 9:3 geeft God aan dat “alles wat zich beweegt, waarin leven is” tot voedsel genomen behoort te worden. Dus vanaf het begin van de schepping tot na de zondvloed werd er plantaardig gegeten. Wanneer je de geslachtsregisters er bij pakt zie je dan dat er zo'n 1656 jaar een richtlijn was om plantaardig te eten. Verder, gezien er geen dood bestond voor de zondeval, aten zelfs leeuwen en andere roofdieren geen andere dieren. Dus ook vanuit Bijbels perspectief zou je ernaar kunnen streven om te leven zoals Adam en Eva dat deden - zoals God het bedoeld had - in harmonie met de dieren, zonder die uit te buiten.

Dieren zijn minder intelligent dan wij, dus kunnen we die wel opeten

Naast dat er dieren zijn met een vrij hoge intelligentie (varkens, ongeveer equivalent aan een 3-jarige), zijn we er nog lang niet over uit hoe intelligent de meeste dieren precies zijn. Wel is waarde toekennen op basis van intelligentie erg vreemd, want dan zouden mensen met een beperking ook minder waard zijn.

Vlees is zo lekker

Is smaak meer waard dan het leven van een dier? Bovendien worden plantaardige alternatieven steeds beter: er is al plantaardige kaas(tientallen merken van brie tot fondue) , vlees, softijs etc. Je smaakpapillen hoeven absoluut niet te lijden. Daarnaast consumeren de meeste vegans nauwelijks vleesvervangende producten die trachten er als vlees uit te zien en als vlees te smaken. Hoewel dat soort producten bij sociale gelegenheden, zoals een familie- of buurtbarbecue, juist wel heel nuttig kunnen zijn.

Wat zijn de nadelen van Soja?

Een veel voorkomende misconceptie is dat soja zorgt voor een verhoogd oestrogeen gehalte. Soja bevat echter geen dierlijk oestrogeen, maar phyto-oestrogeen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat soja in beperkte mate (geen kilo’s per dag) zelfs gezondheidsvoordelen heeft. Met name preventief tegen borstkanker.

Daarnaast is de hoeksteen van elk gezond dieet, maar vooral van een gezond veganistisch dieet: variatie. Als je bijvoorbeeld tofu heel lekker vindt en dat vaak bij het avondeten eet, kies dan bij het ontbijt geen sojamelk, maar bijvoorbeeld kokos- of hazelnootmelk.

Voor palmolie wordt veel bos gekapt, is dit te vermijden?

Veel vegans zijn ook tegen de consumptie van palmolie, omdat om die gewassen te verbouwen steeds meer natuurlijke bossen worden “ontgonnen”. De milieuschade die door het grootschalig verbouwen van deze producten wordt veroorzaakt is immens, vandaar dat veel vegans deze producten links laten liggen, of ze slechts met mate consumeren.

Wat palmolie betreft moet er trouwens ook een nuancering worden aangebracht: oliepalmen zijn namelijk de meest efficiënte producenten van plantaardige vetten. Het is dus geen gegeven dat het boycotten van palmolie goed is voor het milieu - die palmolie wordt dan namelijk vervangen door andere plantaardige vetten, die minder efficiënt geproduceerd worden. Daardoor kan het zelfs negatief uitpakken voor het milieu om palmolie te boycotten... Bovendien wordt het grootste deel van alle geproduceerde palmolie gebruikt voor het produceren van biobrandstoffen en veevoeders, waardoor het boycotten van voedsel voor mensen waarin palmolie verwerkt zit nauwelijks impact heeft op de vraag naar palmolie. Denk maar eens aan het feit dat voor een liter goede olijfolie 10 tot 15kg olijven nodig zijn. Ook voor andere olie is vaak een enorme hoeveelheid van het hoofdproduct nodig om olie te maken. De gezondheidsvoordelen komen dan ook vooral uit het gehele product (olijven, raapzaad, koolzaad, kokos, avocado etc). Het slimste is dus om oliegebruik te matigen en voornamelijk het hele product te consumeren.

Is het aan te raden om voornamelijk voor vrije uitloop dieren te kiezen?

Vrije uitloop is nog steeds bio-industrie. Haantjes worden “weggegooid”, en kippen, ondanks dat vrije-uitloop-kippen een beter leven hebben dan legbatterijkippen, worden nog steeds geslacht ruim voordat ze hun natuurlijke levensduur bereiken. Daarnaast is er een enorme hoeveelheid land nodig om alle productiedieren te laten grazen/vrije uitloop te geven, zeker bij koeien en varkens. Dat land is er simpelweg niet.

Is het eten van eieren van een eigen kip niet in lijn met veganisme?

Er zijn vegans die zelf kippen houden en de eieren van hun eigen kippen eten(vanuit de terminologie ben je dan overigens geen vegan). Het principe achter veganisme is immers niet om principieel helemaal geen dierlijke producten te consumeren, maar om dierenleed en milieuschade zoveel mogelijk te verminderen. Het houden van een klein aantal kippen is dus wat sommige "vegans" betreft acceptabel; vergelijkbaar met het houden van huisdieren. En als een kip dood gaat, zullen die "vegans" er soms ook geen probleem mee hebben om die kip op te eten.

De andere kant van het verhaal is echter dat kippen inmiddels zijn doorgefokt om meer dan 30x zoveel eieren te leggen dan ze zouden doen in de natuur (de voorouders dan). Mocht je een legkip opvangen, dan is een implantaat aan te raden, hierdoor zal de kip veel minder eieren leggen. In de natuur eten de kippen hun niet bevruchte eieren overigens zelf op, het kost de kip namelijk enorm veel energie en calcium om een ei te leggen. Op deze site vind je daar meer informatie over. Ook hier geldt overigens, de kip legt geen eieren voor ons als mens.

Wat is er mis met zuivel?

Vaak hoor je dat zuivelboeren veel van hun melkkoeien houden, en hun dieren zeer goed verzorgen. Dat klopt ook zeker wel - melkkoeien hebben van alle dieren die in de bio-industrie leven bij uitstek het beste leven. Maar toch kan de zuivelindustrie niet bestaan zonder de vleesindustrie. Een koe heeft immers een natuurlijke levensduur van ongeveer 20 jaar. Maar na vier à vijf jaar neemt de melkproductie af, en na zes jaar is een melkkoe gemiddeld niet meer economisch rendabel. De koe wordt dan geslacht, aangezien het vlees van die koe dan meer oplevert dan wat de melk voor de rest van haar leven nog zou opleveren, minus de kosten van het voer dat die koe de rest van haar leven zou eten.

Daarnaast moet elke melkkoe elk jaar kalveren om melk te blijven produceren. Tijdens haar leven krijgt een melkkoe dus gemiddeld vijf kalveren, maar er is er slechts eentje nodig om haar te vervangen als ze niet meer economisch rendabel is. De vier andere kalveren (stiertjes en overtollige koetjes) worden vlak na geboorte ontnomen van de moeder en vaak na ongeveer 6 maanden geslacht.

Mensenrechten zijn toch belangrijker dan dierenrechten?

Even in het midden gelaten wat belangrijker is (zoek vooral de term speciesisme op), het een hoeft niet zonder het ander. Je kunt veganist zijn en opkomen voor zowel dieren als mensenrechten. Het gaat zelfs vaak hand in hand.

Wat gebeurt er met alle boerderijdieren als wij allemaal Vegan worden?

Ten eerste zal het natuurlijk nooit zo zijn dat iedereen tegelijk vegan wordt. De bio-industrie kan dus geleidelijk worden afgebouwd terwijl steeds meer mensen vegan worden. De meeste boerderijdieren planten zich niet zelf voort, maar worden kunstmatig geïnsemineerd. Door daarmee te stoppen, daalt het aantal boerderijdieren vanzelf. Alles bij elkaar is dit dus helemaal geen probleem.

Where do you get your protein tho (ofwijl hoe zit het met ondervoeding van nutriënten)?

Dierlijke producten hebben inderdaad een perfect compleet proteïnenprofiel. Plantaardige voedingsbronnen hebben ook proteïnen, maar minder dan dierlijke producten, en vaak onvolledig.

Echter, elk plantaardig product heeft een ander proteïnenprofiel met andere lacunes. Door verschillende proteïnerijke plantaardige producten te combineren, ontstaat zo in totaal toch een compleet profiel. Over het algemeen zijn granen en bonen een goede aanvulling op elkaar. Iets simpels als een boterham (granen) met pindakaas (bonen) is dus al een vrij complete bron van proteïnen. Door gevarieerd te eten en elke dag zowel granen als bonen te eten, zal een vegan dus in de praktijk alle proteïnen binnenkrijgen die nodig zijn.

Hoe zit het met arme landen die afhankelijk zijn van dieren?

Er is nauwelijks een noodzaak voor mensen in arme landen om vegan te worden, aangezien die arme landen slechts marginaal bijdragen aan de wereldwijde milieuschade. Wij als westerlingen kunnen vele malen meer effect hebben door vegan te worden. En aangezien wij ook voor het leeuwendeel verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde milieuschade, ligt bij ons ook de meeste verantwoordelijkheid om daar wat aan te doen. Door veganistisch te gaan leven, verlaag je je persoonlijke CO2-voetafdruk met tot 73%.


Hoe zit het met knaag- en andere dieren die dood gaan bij het verbouwen van gewassen?

Zoals eerder aangegeven, zal er, wanneer iedereen vegan is, juist veel minder landbouwgrond nodig zijn, aangezien er geen diervoeder meer geproduceerd hoeft te worden. Om het voedsel voor een vegan te produceren is veel minder land nodig dan om het voedsel voor een omnivoor te produceren. Een vegan dieet zorgt dus ook voor minder collateral damage door landbouw.

Hoe zit het met bossen die moeten worden gekapt zodat er ruimte is voor het verbouwen van gewassen?

Zie hierboven. Als iedereen vegan zou eten zou er juist veel minder landbouwgrond nodig zijn.

Materiaal

Handige Links
Happycow site en app (vegan, vegetarische -en veg-friendly restaurants, winkelketens, shops en gelato, wereldwijd)
Vegan Wiki
Challenge22
Gewoon Vegan (recepten, boodschappenlijstjes en meer)
Vegetus (recepten)
Nutritionfacts
Vegan Challenge (recepten en een uitdaging om 30 dagen veganistisch te leven)
Vegan Alcohol
Vegan indiase recepten
Vegan Wijn
Webwinkels
Veggie4u (levensmiddelen)
Vegan Bakery (vegan broodjes, pizzabroodjes, croissantjes, kaasbroodjes, chocoladebroodjes etc, met kerst ook kerstollen en andere lekkernij!)
Plantaardigheidjes (levensmiddelen)
Vegan Boutique(levensmiddelen, dierenvoeding, duits bedrijf dus enorm uitgebreide selectie)
Vegavriend (dierenvoeding)
Ook amazon.de verkoopt enorm veel vegan producten, oa proteinepoeders
Facebook groepen
Vegan Nederland (11k + Leden)
Vegan Supermarkt NL
Vegan Huisdieren (Internationale versies hebben meer dan 10k leden)
Lokale vegan groepen(oa Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, zoek vooral)
Favoriete Youtube Channels
EarthlingEd (Activisme)
MicTheVegan (Wetenschap)
Plant Based News (Activisme, Wetenschap, Nieuws)
Cheap Lazy Vegan (Recepten)
AvantGardeVegan (Recepten)
Simnett Nutrition (Fitness, Recipten, Lifestyle)
Joey Carbstrong (Activisme)
Hot for food(recepten)
Brian Turner(fitness)
John Venus(fitness)
Happy Healthy vegan(lifestyle, recepten)
Vegan Gains(Lifestyle, debunking)
Ask Yourself(lifestyle, filosofie)
BiteSizeVegan(lifestyle, educatie(kindvriendelijk))
The Vegan Corner (Recepten)
High Carb Hannah(lifestyle, tiny housing)
VeganAnimal(Nederlands, lifestyle en debunking)
Documentaires
Earthlings (http://www.nationearth.com/)
Blackfish (Netflix)
Cowspiracy (Netflix)
What the health (Netflix)
Forks over knives (Netflix)
Food Choices
Farm to Fridge
Unity (http://www.nationearth.com/)
Meat The Truth
Boeken
How not to die
Vlees is dood, lang leve groente
The China Study
Tips
Going Vegan Is Easy gids(een beknopte samenvatting van het bovenstaande verhaal en heel veel meer informatie)
Happycow (app, zie handige links)
Vegan Additives (App om E-Nummers te checken)
Illustratie over waterbesparing
Tips voor in niet veganistische hotels
Algemente Tips voor Veganisme
Events
https://www.veganevents.nl/events/
Organisaties/Opvang
Vereniging voor Veganisme
Bite Back (dierenrechten)
Melief (sanctuary, opvang)
Animal Rights
Peta
Sea Shepherd
Lijst met (wetenschappelijke) artikelen
Duurzaamheid
https://www.trouw.nl/groe...cht-aan-cijfers~ab5ef6e2/
http://www.cowspiracy.com/facts/ ((wetenschappelijke) artikelen staan onder elk cijfer)

Soya
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224?otool=inlvulib
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7144835

Huisdieren(voeding)
https://www.nrc.nl/nieuws...als-alle-fransen-a1586760
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27657139
http://vegepets.info/index.html
https://www.vegansociety....mal-diets-facts-and-myths

Vlees en Gezondheid
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx#blok3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23169929

Wordt zsm aangevuld...
Topic Updates en wat er nog toegevoegd wordt
 • Lijst met (wetenschappelijke) onderbouwing aanvullen van o.a. bovengenoemde punten
 • Verbetering in de opmaak
 • Spelfouten/Grammatica verbeteren
17-08-2018 Toevoeging door @LankHoar over veganisme en god/de bijbel. En wat handige links oa barnivore!
Auteurs en disclaimer
Dit topic is geschreven door mijzelf, @SjoerdV nl en @Mx. Alba. Nogmaals willen wij jullie op het hart drukken dat het topic bedoeld is om interesse te wekken bij de lezers voor veganisme en eventueel op weg te helpen zo diervriendelijk mogelijk te leven. Wij zijn hier niet om mensen te veroordelen op hun levenswijze. Laten we elkaar met respect behandelen.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:17
Paarden vinden het toch leuk om bereden te worden?

Ook hierbij geldt dat veganisten tegen het gebruik van dieren zijn, ook als dat is voor entertainment. Er is geen consent vanuit het dier, daarnaast kun je je afvragen waarom iemand überhaupt op een rug van een ander vervoerd wilt worden. Vroeger was dit voor transport, tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven.
Even los van dat het laatste stukje imo niet veel toevoegt, het is vergelijkbaar met een opmerking als dat een rondje op de racefiets toch zinloos is, je komt weer op dezelfde plek uit als waar je begint, maar nu begrijp ik het tov huisdieren niet echt meer. Een huisdier is toch de definitie van het gebruik van dieren voor je entertainment? Oké, als je alleen geredde zwerfhonden ofzo neemt, die direct gesteriliseerd worden, dan kan ik er nog inkomen dat je het voor de dieren doet. Maar bij gewoon een random kat/hond doe je het toch echt voor je eigen entertainment.

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 20:30:
[...]

Even los van dat het laatste stukje imo niet veel toevoegt, het is vergelijkbaar met een opmerking als dat een rondje op de racefiets toch zinloos is, je komt weer op dezelfde plek uit als waar je begint, maar nu begrijp ik het tov huisdieren niet echt meer. Een huisdier is toch de definitie van het gebruik van dieren voor je entertainment? Oké, als je alleen geredde zwerfhonden ofzo neemt, die direct gesteriliseerd worden, dan kan ik er nog inkomen dat je het voor de dieren doet. Maar bij gewoon een random kat/hond doe je het toch echt voor je eigen entertainment.
Absoluut, daarom staat er in het stuk ook, "adopt, dont shop". In een perfecte wereld "houden" mensen geen dieren. Veganisten zijn wel voor de opvang van dieren, omdat er nou eenmaal een overschot is. In veel landen(Nederland overigens niet) wordt ook het overschot asieldieren gewoon vermoord(killrooms/gaskamers).

Ikzelf heb bijvoorbeeld een hond uit polen waar 400 honden zaten op een terrein waar er eigenlijk maar 40 mochten. Een schrijnende situatie dus, en een grote kans dat als de autoriteiten(politie) er langs zouden gaan, er 360+- honden van het terrein verwijderd zouden worden en gedood zouden worden. In de praktijk heeft dat gelukkig niet zo een hoge prioriteit.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
Exact! En zo heb ik een kat die bij de vorige eigenaar weg moest ivm allergie dus die zou anders in een asiel zijn terechtgekomen, en een zwarte kat uit een oeps-nestje... Zwarte katten zijn minder gewild dan andere kleuren. Bovendien houd ik ze binnen (duh, 8e verdieping) dus jagen ze ook niet op vogeltjes etc.

Trouwens vandaag bedrijfsbarbecue gehad en het was voor de twee vegans heel goed geregeld! Er waren heerlijke vegaburgers die op afroep gegrild werden op een aparte gril, vegan salades met een bordje "vegan" erbij zodat de vleeseters er als vanzelf vanaf blijven (want jeweettoch, vegan is vies!). Heerlijk gesmikkeld!

[Voor 49% gewijzigd door Mx. Alba op 16-08-2018 20:41]

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Bluepenguin
 • Registratie: Juni 2011
 • Niet online
Dank voor de openingspost, aardig stuk om te lezen. Veel links, youtube kanalen er van waren me al bekend, maar ik zie er ook de nodige tussen die nieuw voor me zijn.
Eens doorheen kijken van het weekend :)

denk ik..... of zoiets. >> Het blijft maar een mening tenslotte ;)


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Mx. Alba schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 20:36:
Trouwens vandaag bedrijfsbarbecue gehad en het was voor de twee vegans heel goed geregeld! Er waren heerlijke vegaburgers die op afroep gegrild werden op een aparte gril, vegan salades met een bordje "vegan" erbij zodat de vleeseters er als vanzelf vanaf blijven (want jeweettoch, vegan is vies!). Heerlijk gesmikkeld!
Awesome, je ziet dat het steeds meer mainstream wordt en dat ook bedrijven er steeds meer rekening mee houden. Bij mijn vriendin(die voor de overheid werkt) hebben ze zelfs krentebollen zonder melk. Daar ben ik best wel jaloers op, want die kan je alleen vinden bij het zaanse bakkertje. De meeste supermarkt krentebollen bevatten melk :(.

Zal het zaanse bakkertje even toevoegen aan de OP(https://www.veganbakery.nl/ _/-\o_ )

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • JZX81_Drift
 • Registratie: Augustus 2018
 • Laatst online: 23:08

JZX81_Drift

No gods, only 4AGE

Voor alle lieve vegans kan ik trouwens https://www.yummygums.com/ aanraden, dit is een chille vervanger voor alle losse vitamine potjes, ze zijn lekker, én het scheelt in de portemonnee!

Sinds dat ze gelanceerd zijn heb ik er een abbo op, en ben enorm tevreden. Na een halfjaar bloed laten prikken om te kijken of alle waardes in orde waren, en alles was dik on orde! (Je moet natuurlijk wel een gebalanceerd dieet houden, en niet alleen patat eten en yummygums naar binnen stouwen)
Heb hiervoor jarenlang het een en ander aan vitamines los d'r bij geslikt, maar ben gewoon geen fan van pilletjes.

Ben zelf al 5 jaar vegan trouwens.

<3

Knutselt graag aan roestige achterwielaangedreven Japanse wrakken


 • emnich
 • Registratie: November 2012
 • Niet online

emnich

kom je hier vaker?

Mooie OP. Uit het vorige topic over minder vlees eten heb ik een hoop opgestoken en heb al flinke stappen gezet. Helemaal vegan zal het waarschijnlijk niet worden maar ik wil dit topic wel verder volgen om meer stappen te zetten in die richting. Alle beetjes helpen...

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
JZX81_Drift schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 20:49:
Voor alle lieve vegans kan ik trouwens https://www.yummygums.com/ aanraden, dit is een chille vervanger voor alle losse vitamine potjes, ze zijn lekker, én het scheelt in de portemonnee!

Sinds dat ze gelanceerd zijn heb ik er een abbo op, en ben enorm tevreden. Na een halfjaar bloed laten prikken om te kijken of alle waardes in orde waren, en alles was dik on orde! (Je moet natuurlijk wel een gebalanceerd dieet houden, en niet alleen patat eten en yummygums naar binnen stouwen)
Heb hiervoor jarenlang het een en ander aan vitamines los d'r bij geslikt, maar ben gewoon geen fan van pilletjes.

Ben zelf al 5 jaar vegan trouwens.

<3
Ja die ken ik! Overigens slik ikzelf alleen B12 bij en laat ik elke 6 maanden(normaliter) mijn bloedwaardes testen. Allemaal in orde. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik relatief gezien, heel gezond eet(1kg groente per dag, 5+ stuks fruit minimaal, en eigenlijk niets wat "processed" is). Maar die YummyGums zijn echt een hele goede optie(en gemakkelijk).

@emnich

Goed bezig! Voor vragen kun je een van ons altijd dm'en!

Edit: Qua leesvoer mbt voedingstoffen is de pagina op de vegan wiki echt heel erg toereikend: https://veganwiki.nl/a/Voedingsstoffen . Een van de betere multivitamines voor vegans is de Multi Green van de Etos(nu toevallig in de aanbieding): https://www.ah.nl/product...448/etos-multi-green-vega . Deze bevat genoeg vitamine D en B12(iets wat de meeste multivitamines niet bevat).

[Voor 13% gewijzigd door WolfsRain op 16-08-2018 20:59]

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • WCA
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 31-03 17:20
Waarom het Engelse woord "Vegan" gebruiken, als we daar gewoon een Nederlands woord voor hebben?

"Veganist" voor een persoon
"Veganistisch" voor een product

Verder mooie topicstart. Ik ben zelf geen veganist, en voorlopig niet van plan dat te worden. Ik vind zelf dat de consumptie van vlees geen probleem op zich is, maar dat we wel te veel vlees eten met z'n allen. Dat kan allemaal best minder. Zeker met hoe hard de vervangers nu aan het gaan zijn. Nu nog de vervangers op grotere schaal produceren zodat het goedkoper kan, ik schrik nog steeds van de prijzen van vegetarisch en veganistisch spul.

Share and Enjoy!


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
GreNade schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:00:
Waarom het Engelse woord "Vegan" gebruiken, als we daar gewoon een Nederlands woord voor hebben?

"Veganist" voor een persoon
"Veganistisch" voor een product

Verder mooie topicstart. Ik ben zelf geen veganist, en voorlopig niet van plan dat te worden. Ik vind zelf dat de consumptie van vlees geen probleem op zich is, maar dat we wel te veel vlees eten met z'n allen. Dat kan allemaal best minder. Zeker met hoe hard de vervangers nu aan het gaan zijn. Nu nog de vervangers op grotere schaal produceren zodat het goedkoper kan, ik schrik nog steeds van de prijzen van vegetarisch en veganistisch spul.
Je hebt helemaal gelijk, maar de termen worden door de Nederlandse community erg vaak door elkaar gebruikt. Daarom ben ik er zelf ook een beetje aan gewend geraakt :+

Qua vervangers. Vivera is goed betaalbaar en de COOP(mocht je die in de buurt hebben) heeft eens per twee maanden de alle vleesvervangers een euro aanbieding. Dan heb je zo 2kg aan vleesvervangers voor een tientje.

Overigens vind ik 4 euro voor 350 gram vivera shoarma nog wel meevallen. Bij mij is dit ook meer een luxe product, ik eet veelal tofu en tempeh wat geloof ik 2-3 euro per KG kost bij de toko(amazing oriental). Als je zelf Seitan maakt ben je nog veeeel goedkoper uit. En dat is echt enorm simpel.

[Voor 3% gewijzigd door WolfsRain op 16-08-2018 21:07]

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:17
Mx. Alba schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 20:36:
Exact! En zo heb ik een kat die bij de vorige eigenaar weg moest ivm allergie dus die zou anders in een asiel zijn terechtgekomen, en een zwarte kat uit een oeps-nestje... Zwarte katten zijn minder gewild dan andere kleuren. Bovendien houd ik ze binnen (duh, 8e verdieping) dus jagen ze ook niet op vogeltjes etc.

Trouwens vandaag bedrijfsbarbecue gehad en het was voor de twee vegans heel goed geregeld! Er waren heerlijke vegaburgers die op afroep gegrild werden op een aparte gril, vegan salades met een bordje "vegan" erbij zodat de vleeseters er als vanzelf vanaf blijven (want jeweettoch, vegan is vies!). Heerlijk gesmikkeld!
Die van @WolfsRain kan ik me in vinden. Maar een zwarte kat maar nemen omdat die minder gewild is? Dat komt voor mij wel heel erg over als iets wat je voor jouw entertainment doet goed praten. En voor de duidelijkheid: Ik heb zelf geen problemen met huisdieren, maar ik vind het niet passen bij het stuk over paarden. Sowieso kom je een keer op de vraag uit waar de grens ligt tussen maar een kat nemen, want die is er toch al, en maar een biefstuk kopen, want die ligt toch al in de supermarkt.

Overigens misschien overheen gelezen: Is dit bedoeld als algemeen discussie topic, of specifiek hoe vegan te zijn? (oftewel delen welke vegaburgers wel te eten zijn, mijn uitje naar vega braadworst was iig geen succes, tot nu toe alleen een vegetarische schnitzel gevonden die wel lijkt op een kip schnitzel en acceptabel is).

[Voor 3% gewijzigd door Sissors op 16-08-2018 21:08]


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
GreNade schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:00:
Waarom het Engelse woord "Vegan" gebruiken, als we daar gewoon een Nederlands woord voor hebben?

"Veganist" voor een persoon
"Veganistisch" voor een product
Omdat het lekkerder bekt?
Verder mooie topicstart. Ik ben zelf geen veganist, en voorlopig niet van plan dat te worden. Ik vind zelf dat de consumptie van vlees geen probleem op zich is, maar dat we wel te veel vlees eten met z'n allen. Dat kan allemaal best minder. Zeker met hoe hard de vervangers nu aan het gaan zijn. Nu nog de vervangers op grotere schaal produceren zodat het goedkoper kan, ik schrik nog steeds van de prijzen van vegetarisch en veganistisch spul.
Tja, van die vleesvervangers die er heel hard als vlees uit proberen te zien die eten veel vegans niet eens. Ik koop ze zelf in ieder geval nooit. En ook vanavond bij die barbecue waren de vegaburgers ook niet van die dingen die per se vlees willen imiteren. Zag er van buiten wel als een gepaneerde burger uit maar van binnen duidelijk bonen en groenten. En ze waren heerlijk.
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:07:
Die van @WolfsRain kan ik me in vinden. Maar een zwarte kat maar nemen omdat die minder gewild is? Dat komt voor mij wel heel erg over als iets wat je voor jouw entertainment doet goed praten. En voor de duidelijkheid: Ik heb zelf geen problemen met huisdieren, maar ik vind het niet passen bij het stuk over paarden. Sowieso kom je een keer op de vraag uit waar de grens ligt tussen maar een kat nemen, want die is er toch al, en maar een biefstuk kopen, want die ligt toch al in de supermarkt.
Tja, gelukkig hoef je ook niet perfect te zijn hoor... Sterker nog, niemand is perfect. En zwarte katten zijn echt veel minder gewild...

Een niet-vegan die een vegan verwijt dat zijn kat geen driepotige blinde ex-zwerfkat is is een beetje als een Hummerrijder die een Teslarijder ervan beschuldigt dat de stroom waarmee die zijn auto oplaadt niet helemaal groen is...

[Voor 30% gewijzigd door Mx. Alba op 16-08-2018 21:13]

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Kurkentrekker
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:07:
[...]

Overigens misschien overheen gelezen: Is dit bedoeld als algemeen discussie topic, of specifiek hoe vegan te zijn? (oftewel delen welke vegaburgers wel te eten zijn, mijn uitje naar vega braadworst was iig geen succes).
Die van de ah! Zien er bijna gehakt-roze uit, zijn lekker vettig als een vleesburger en smaken heerlijk. Ik zweer er bij, ook eens laten proeven op een BBQ aan vleesliefhebbers (ben dat zelf ook, alleen eet ik het niet meer) en die waren onder de indruk.

 • WCA
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 31-03 17:20
Well, might as well switch to English completely then, sounds WAY better.

Laten we dan in ieder geval 1 taal kiezen, en niet constant wisselen tussen de twee termen ;)

Share and Enjoy!


 • Kurkentrekker
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
GreNade schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:10:
[...]


Well, might as well switch to English completely then, sounds WAY better.

Laten we dan in ieder geval 1 taal kiezen, en niet constant wisselen tussen de twee termen ;)
offtopic:
Op ‘Gathering of Tweakers’? We hebben hier hier over topics, moderators, etc... allemaal Engels :p

 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:17
Mx. Alba schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:09:
[…]

Tja, gelukkig hoef je ook niet perfect te zijn hoor... Sterker nog, niemand is perfect. En zwarte katten zijn echt veel minder gewild...

Een niet-vegan die een vegan verwijt dat zijn kat geen driepotige blinde ex-zwerfkat is is een beetje als een Hummerrijder die een Teslarijder ervan beschuldigt dat de stroom waarmee die zijn auto oplaadt niet helemaal groen is...
Ze zijn wel iets minder gewild, maar laten we niet overdrijven. En ik verwijt niemand wat, dat zeg ik juist expliciet, dus ik begrijp niet waar je dat vandaan haalt. Ik wijs er alleen op dat het imo tegenstrijdig is om tegen paard rijden te zijn omdat het voor entertainment is, maar wel een kat voor je entertainment te nemen.

 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:16:
[...]

Ze zijn wel iets minder gewild, maar laten we niet overdrijven. En ik verwijt niemand wat, dat zeg ik juist expliciet, dus ik begrijp niet waar je dat vandaan haalt. Ik wijs er alleen op dat het imo tegenstrijdig is om tegen paard rijden te zijn omdat het voor entertainment is, maar wel een kat voor je entertainment te nemen.
Vooral voor het entertainment van de andere kat die ik al had, trouwens, dan is die niet zo alleen als ik aan het werk ben. En bijna de enige manier om een tweede binnenkat erbij te krijgen die ook goed samen gaat met de kat die je al hebt is om een kitten erbij te nemen. En dan kom je dus al gauw bij een zwarte...

Wat me vooral tegenstaat is dat een niet-vegan aan een vegan uitlegt wat die fout doet... Ik ga jou toch ook niet vertellen hoe je een biefstuk moet bakken? :)

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:17
Daarom vroeg ik dus of dit topic over algemene discussies ging, of meer tips tussen vegans om uit te wisselen. Of optie 3 dus, enkel een circle-jerk topic.

 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:29:
Daarom vroeg ik dus of dit topic over algemene discussies ging, of meer tips tussen vegans om uit te wisselen. Of optie 3 dus, enkel een circle-jerk topic.
Als niet-vegans vragen hebben over veganisme is dat zeker welkom. Maar ik denk dat ik namens de andere vegans hier spreek als ik zeg dat we er geen zin in hebben om door niet-vegans verteld te worden dat we niet vegan genoeg zijn...

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Barrycade
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 08:26

Barrycade

]3/\/?/?`/(/\|)[-

Wat ik vaak zie is wat hier dus ook gebeurt en in de TS staat; vegans die dan weer hun eigen draai er aan geven.

Want naast vegan moet het dan bv ook "100% natural" zijn (whatever that may mean). Of dus ook nog eisen aan herkomst. Dus geen palm olie maar alleen gehard raap vet.

Dan vraag ik me echt af waarom er met zo'n oog voor detail naar gekeken moet worden.

 • Ample Energy
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 22:25
Leuk initiatief! d:)b
Ik zat er al een tijdje aan te denken om een "Plantaardig eten bij de GoT-kookclub"-topic te starten. Is dat alsnog wat? Dan kunnen hier discussies worden gevoerd en vragen, organisaties en evenementen e.d. worden besproken en dingen als recepten, vleesvervangers en plantaardige tips & tricks in een eigen kooktopic.

Luister naar je onderbewustzijn. Er is een reden dat je niet wilt weten hoe je voedsel wordt geproduceerd.


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
Barrycade schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:50:
Wat ik vaak zie is wat hier dus ook gebeurt en in de TS staat; vegans die dan weer hun eigen draai er aan geven.

Want naast vegan moet het dan bv ook "100% natural" zijn (whatever that may mean). Of dus ook nog eisen aan herkomst. Dus geen palm olie maar alleen gehard raap vet.

Dan vraag ik me echt af waarom er met zo'n oog voor detail naar gekeken moet worden.
Er zijn sommige mensen die er zo in detail naar kijken. Anderen niet. Ik ben zelf niet zo extreem, bijvoorbeeld. En voor wat betreft palmolie, werkt boycotten daarvan waarschijnlijk zelfs negatief.

Het "moet" dus helemaal niet zo extreem. Je ziet ook duidelijk in de startpost dat daarin al een aantal verschillende meningen verwoord worden, en dat zijn dan alleen nog maar de verschillende meningen van het handjevol mensen dat heeft samengewerkt om het samen te stellen. Zolang je voor zover mogelijk geen dierlijke producten consumeert ben je al vegan. En daarbinnen zijn er dus ook nog allerlei gradaties. :)

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Barrycade schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:50:
Wat ik vaak zie is wat hier dus ook gebeurt en in de TS staat; vegans die dan weer hun eigen draai er aan geven.

Want naast vegan moet het dan bv ook "100% natural" zijn (whatever that may mean). Of dus ook nog eisen aan herkomst. Dus geen palm olie maar alleen gehard raap vet.

Dan vraag ik me echt af waarom er met zo'n oog voor detail naar gekeken moet worden.
Dat heeft niets met een eigen draai te maken maar met alvast antwoord geven op vragen die vroeg of laat toch wel komen.

Veganisme is :

"Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose."

In de term zelf zit dus al, "as far as is possible and practicable". Die grens ligt voor iedereen ergens anders. Ik zou graag een EV willen rijden, maar heb daar geen financiële middelen voor. Dus momenteel, niet mogelijk.

Wat ik wel kan doen, is mijn huisdieren veganistisch voeren en het bewust niet nemen van kinderen. Andere veganisten denken daar weer anders over, echter is voor mijzelf in lijn met veganisme.

TLDR; Veganisme heeft vooral betrekking op je eigen consumptie, alles wat je daar buiten doet is wellicht in lijn met maar hoort in basis niet bij veganisme.

Edit: wat @Mx. Alba dus hierboven al zegt O-)
Ample Energy schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:56:
Leuk initiatief! d:)b
Ik zat er al een tijdje aan te denken om een "Plantaardig eten bij de GoT-kookclub"-topic te starten. Is dat alsnog wat? Dan kunnen hier discussies worden gevoerd en vragen, organisaties en evenementen e.d. worden besproken en dingen als recepten, vleesvervangers en plantaardige tips & tricks in een eigen kooktopic.
Ik denk dat dat zeker toegevoegde waarde heeft, aangezien heel veel mensen toch in de paniek schieten bij de woorden plantaardig en koken :P

[Voor 18% gewijzigd door WolfsRain op 16-08-2018 22:07]

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • begintmeta
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Wat is de veganistische visie op borstvoeding (eventueel donormelk) eigenlijk?

[Voor 16% gewijzigd door begintmeta op 16-08-2018 22:08]


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
begintmeta schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:07:
Wat is de veganistische visie op borstvoeding eigenlijk?
Hetzelfde als de niet veganistische visie. Het is van de eigen moeder zelf, en voor het kind.

Of begrijp ik je vraag niet goed?

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


Anoniem: 224360

Mx. Alba schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:32:
[...]


Als niet-vegans vragen hebben over veganisme is dat zeker welkom. Maar ik denk dat ik namens de andere vegans hier spreek als ik zeg dat we er geen zin in hebben om door niet-vegans verteld te worden dat we niet vegan genoeg zijn...
Dat kun je zo opvatten......of je accepteert dat bepaalde logica krom over kan komen en houdt het daarbij. Immers het hele vegan zijn, blijkt ook uit de op, komt er op neer dat je niet vegans vertelt hoe slecht hun keuzes wel niet zijn. En op veel punten klopt dat waarschijnlijk ook.

 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 07:21
Ample Energy schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:56:
Leuk initiatief! d:)b
Ik zat er al een tijdje aan te denken om een "Plantaardig eten bij de GoT-kookclub"-topic te starten. Is dat alsnog wat? Dan kunnen hier discussies worden gevoerd en vragen, organisaties en evenementen e.d. worden besproken en dingen als recepten, vleesvervangers en plantaardige tips & tricks in een eigen kooktopic.
Graag! Al hebben we nu al vaak moeite met kiezen wat allemaal te eten :+

Lijkt me een zinvolle opsplitsing :)

 • Ample Energy
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 22:25
Barrycade schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:50:
Want naast vegan moet het dan bv ook "100% natural" zijn (whatever that may mean). Of dus ook nog eisen aan herkomst. Dus geen palm olie maar alleen gehard raap vet.

Dan vraag ik me echt af waarom er met zo'n oog voor detail naar gekeken moet worden.
Dingen als 100% biologisch zijn voor mensen persoonlijke voorkeur natuurlijk, maar grootschalige productie van palmolie gaat vaak gepaard met kappen van gigantische stukken regenwoud. Dat zorgt direct (verwonden en doden van dieren) en indirect (bijv. slinken van het natuurlijk habitat van ruim 300.000 diersoorten) voor dierenleed.
Duurzame productie van palmolie (zonder mensenleed, dierenleed en het kappen van bossen) is zeker mogelijk, maar de praktijk is op dit moment anders. Ik heb daarom zelf zoiets (= dus mijn persoonlijke aanpak, ik zeg niet wat anderen zouden moeten doen) van, als ik niet weet hoe het is geproduceerd ga ik er vanuit dat er dieren voor hebben geleden en eet ik het dus liever niet.
begintmeta schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:07:
Wat is de veganistische visie op borstvoeding (eventueel donormelk) eigenlijk?
De meeste veganisten zullen dan beginnen over toestemming. Wil je vrouw of een donor melk geven? Dan is er geen enkel probleem natuurlijk.

18+:
spoiler:
Zelfde geldt voor sperma. Toch 1 van de eerste vragen die ik stelde :+@WolfsRain en @SjoerdV nl, ik denk dat ik morgen wel even tijd heb voor een snelle TS voor een kooktopic.

Luister naar je onderbewustzijn. Er is een reden dat je niet wilt weten hoe je voedsel wordt geproduceerd.


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
Anoniem: 224360 schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:09:
[...]

Dat kun je zo opvatten......of je accepteert dat bepaalde logica krom over kan komen en houdt het daarbij. Immers het hele vegan zijn, blijkt ook uit de op, komt er op neer dat je niet vegans vertelt hoe slecht hun keuzes wel niet zijn. En op veel punten klopt dat waarschijnlijk ook.
Tja, elke logica kan krom overkomen. Je opmerking over hoe slecht de keuzes van vegans zijn begrijp ik niet, sorry... Kan je verder uitleggen wat je bedoelt?

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 22:17
Mx. Alba schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:32:
[...]


Als niet-vegans vragen hebben over veganisme is dat zeker welkom. Maar ik denk dat ik namens de andere vegans hier spreek als ik zeg dat we er geen zin in hebben om door niet-vegans verteld te worden dat we niet vegan genoeg zijn...
En ik zal beloven dat dit mijn laatste bijdrage aan dit topic is: Zoals ik nu al voor de derde keer vertel: Het is geen verwijt, het is een vraag hoe jullie iets zien wat in mijn ogen krom is. Hell, als jouw antwoord gewoon is dat je een kat leuk vind, en dan maar wat minder vegan, prima! Dan begrijp ik je redenatie, en ik ga echt niet vertellen dat je geen kat mag hebben hoor. Maar zeg dat dan gewoon en probeer niet iets wat krom is recht te lullen. (Of geef argumenten waarom het volgens jouw niet krom is).

Maar direct vol in de verdediging schieten geeft mij de conclusie dat die vraag hier ongewenst is.

 • Jaïr.exe
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 31-03 19:26
Als je een echte (echte echte echte) vegan bacon zoekt: https://www.veggiedeli.nl...ods-rookspek-plakjes-250g

Niet meer het argument ''But bacon though''. Prijzig, maar iedere euro waard als veganist.
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:18:
[...]

En ik zal beloven dat dit mijn laatste bijdrage aan dit topic is: Zoals ik nu al voor de derde keer vertel: Het is geen verwijt, het is een vraag hoe jullie iets zien wat in mijn ogen krom is. Hell, als jouw antwoord gewoon is dat je een kat leuk vind, en dan maar wat minder vegan, prima! Dan begrijp ik je redenatie, en ik ga echt niet vertellen dat je geen kat mag hebben hoor. Maar zeg dat dan gewoon en probeer niet iets wat krom is recht te lullen. (Of geef argumenten waarom het volgens jouw niet krom is).

Maar direct vol in de verdediging schieten geeft mij de conclusie dat die vraag hier ongewenst is.
Er is wel een kleine afsplitsing gaande in de veganscene over speciesism en non-speciesism. Namelijk het zien van ieder individu als gelijk naast het zien als gelijkwaardig (zijn niet hetzelfde). Daar zijn de meningen over verdeeld en welke richting het precies op gaat ligt aan de resultaten van de discussies. Want dan is natuurlijk de vraag ''wat is vegan precies en wanneer ben je vegan?''. Er zijn natuurlijk gewoon standaard ''eisen'' zoals het niet eten van vlees of het kopen van producten met dierlijke oorsprong (of niet op dieren getest). Maar dan komt weer de kwestie van geïmporteerde groenten die met behulp van dieren bewerkt zijn.

Het is naar mijn mening onmogelijk om 100% dierenleed te voorkomen, maar hopelijk streven wij naar een wereld waar dit mogelijk is. Natuurlijk kan het denken zijn in utopieën, maar een beetje positiviteit doet niemand kwaad.

[Voor 76% gewijzigd door Jaïr.exe op 16-08-2018 22:31]


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:18:
[...]

En ik zal beloven dat dit mijn laatste bijdrage aan dit topic is: Zoals ik nu al voor de derde keer vertel: Het is geen verwijt, het is een vraag hoe jullie iets zien wat in mijn ogen krom is. Hell, als jouw antwoord gewoon is dat je een kat leuk vind, en dan maar wat minder vegan, prima! Dan begrijp ik je redenatie, en ik ga echt niet vertellen dat je geen kat mag hebben hoor. Maar zeg dat dan gewoon en probeer niet iets wat krom is recht te lullen. (Of geef argumenten waarom het volgens jouw niet krom is).

Maar direct vol in de verdediging schieten geeft mij de conclusie dat die vraag hier ongewenst is.
Dan had ik de intentie van je vraag niet goed geïnterpreteerd. Sorry.

Maar begrijp je ook mijn frustratie met mensen die vegans de les willen lezen terwijl ze zelf niet eens vegan zijn? Dat komt namelijk heel vaak voor...

Voor wat betreft huisdieren: zolang het geen dier is dat zo ver doorgefokt is dat het gezondheidsrisico's met zich meebrengt, en niet aangeschaft bij een professionele fokker, dan is het al in lijn met veganisme. Uiteraard kan het altijd nog veganistischer... Zoals ik al zei, een driepotige, blinde ex-zwerfkat die FIV-positief is of zo. Veganisme is niet zwart-wit. Het zijn honderdvijftig tinten grijs.

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Ample Energy schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:15:
[...]

Dingen als 100% biologisch zijn voor mensen persoonlijke voorkeur natuurlijk, maar grootschalige productie van palmolie gaat vaak gepaard met kappen van gigantische stukken regenwoud. Dat zorgt direct (verwonden en doden van dieren) en indirect (bijv. slinken van het natuurlijk habitat van ruim 300.000 diersoorten) voor dierenleed.
Duurzame productie van palmolie (zonder mensenleed, dierenleed en het kappen van bossen) is zeker mogelijk, maar de praktijk is op dit moment anders. Ik heb daarom zelf zoiets (= dus mijn persoonlijke aanpak, ik zeg niet wat anderen zouden moeten doen) van, als ik niet weet hoe het is geproduceerd ga ik er vanuit dat er dieren voor hebben geleden en eet ik het dus liever niet.


[...]

De meeste veganisten zullen dan beginnen over toestemming. Wil je vrouw of een donor melk geven? Dan is er geen enkel probleem natuurlijk.

18+:
spoiler:
Zelfde geldt voor sperma. Toch 1 van de eerste vragen die ik stelde :+@WolfsRain en @SjoerdV nl, ik denk dat ik morgen wel even tijd heb voor een snelle TS voor een kooktopic.
Ik raad je aan dit stuk te lezen m.b.t. palmolie:

http://thegreenvegans.com...e-boycotten-nog-slechter/

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


Anoniem: 224360

Mx. Alba schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:16:
[...]


Tja, elke logica kan krom overkomen. Je opmerking over hoe slecht de keuzes van vegans zijn begrijp ik niet, sorry... Kan je verder uitleggen wat je bedoelt?
De keuzes van niet-vegans schreef ik. Die staan immers haaks op de vegan keuzes.
Het kromme zit er in dat je niet wilt dat een niet-vegan je even komt vertellen wat wel of niet vegan genoeg is (mag een vegan het je wel zeggen?), maar ondertussen doet de vegan niks anders. Namelijk mededelen hoe slecht de keuzes van niet-vegans wel niet zijn (al dan niet terecht, open for discussion).
Ik lees echt veel goeds in de op als niet-vegan zijnde, maar je komt toch vaak dat zweempje verhevenheid tegen wat me tegenstaat. Zal er verder niet teveel jullie mee lastig vallen, want ik zie mezelf nog niet vegetarisch gaan en heb verder weinig praktisch nut van dit topic. Wil ook niet enkel schoppen ofzo mocht dat zo overkomen.

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Anoniem: 224360 schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:29:
[...]

De keuzes van niet-vegans schreef ik. Die staan immers haaks op de vegan keuzes.
Het kromme zit er in dat je niet wilt dat een niet-vegan je even komt vertellen wat wel of niet vegan genoeg is (mag een vegan het je wel zeggen?), maar ondertussen doet de vegan niks anders. Namelijk mededelen hoe slecht de keuzes van niet-vegans wel niet zijn (al dan niet terecht, open for discussion).
Ik lees echt veel goeds in de op als niet-vegan zijnde, maar je komt toch vaak dat zweempje verhevenheid tegen wat me tegenstaat. Zal er verder niet teveel jullie mee lastig vallen, want ik zie mezelf nog niet vegetarisch gaan en heb verder weinig praktisch nut van dit topic. Wil ook niet enkel schoppen ofzo mocht dat zo overkomen.
Ik begrijp je punt, en ik begrijp ook jou/jullie kant van het verhaal. Ik heb er ooit zelf gestaan.

Maar, hopelijk kun je ook onze kant zien. Als je dieren niet meer als producten ziet maar als levende wezens met in ieder geval het "recht" op het leven net zoals wij mensen die hebben, dan is het soms lastig om niet gefrustreerd te raken als andere dat niet zo zien en voelen. Daarvoor hoef je dieren niet eens als gelijk te zien, ik ken genoeg veganisten die niet veel met dieren hebben. De reden dat ze veganist zijn, is vaak dat ze vinden dat dieren niet voor hun gedood hoeven te worden of voor hun in dienst hoeven te staan.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Ample Energy
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 22:25
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:18:
[...]

En ik zal beloven dat dit mijn laatste bijdrage aan dit topic is: Zoals ik nu al voor de derde keer vertel: Het is geen verwijt, het is een vraag hoe jullie iets zien wat in mijn ogen krom is. Hell, als jouw antwoord gewoon is dat je een kat leuk vind, en dan maar wat minder vegan, prima! Dan begrijp ik je redenatie, en ik ga echt niet vertellen dat je geen kat mag hebben hoor. Maar zeg dat dan gewoon en probeer niet iets wat krom is recht te lullen. (Of geef argumenten waarom het volgens jouw niet krom is).
Twee veganistische vriendinnen van mij hebben katten omdat het asiel bij hun in de buurt overvol zat en zij het leuke dieren vinden. Wat mij betreft een win-win: de dieren hoeven niet ver voor hun natuurlijk levenseinde worden gedood door een mens en ze zijn allemaal blij met elkaars gezelschap. Of bedoel je gefokte huisdieren en zo? De meeste veganisten vinden dat namelijk niet acceptabel, omdat je dan inderdaad puur voor je eigen entertainment de vrijheid van een dier beperkt en keuzes voor hem of haar gaat maken. Als het je gaat om het voer: ik zou even moeten navragen wat zij precies doen. Op zich wel een leuke discussie: verlos je een kat uit z'n lijden en beperk je daardoor toekomstig leed i.v.m. voedselproductie of 'red' je een kat en voer je hem (af en toe/grotendeels/exclusief) vlees? Misschien dat dat gedaan wordt met afval dat wij toch niet eten, maar uiteindelijk zal dat ook steeds minder worden. Wat mij betreft voeren we een kattenbelasting in, steriliseren we alle huiskatten en laten we katten alleen nog toe bij boerderijen en op muizen jagen, maar daar zal ook niet iedereen zich in kunnen vinden (en ik heb geen onderzoek gedaan naar de haalbaarheid, dus daar zou sowieso nog discussie voor nodig zijn).

Maar ja, als ik wereldleider zou zijn zou ik ook proberen alle muggen uit te roeien, dus hoe diervriendelijk ben ik nou eigenlijk? :+
Anoniem: 224360 schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:29:
[...]

De keuzes van niet-vegans schreef ik. Die staan immers haaks op de vegan keuzes.
Het kromme zit er in dat je niet wilt dat een niet-vegan je even komt vertellen wat wel of niet vegan genoeg is (mag een vegan het je wel zeggen?), maar ondertussen doet de vegan niks anders. Namelijk mededelen hoe slecht de keuzes van niet-vegans wel niet zijn (al dan niet terecht, open for discussion).
Ik lees echt veel goeds in de op als niet-vegan zijnde, maar je komt toch vaak dat zweempje verhevenheid tegen wat me tegenstaat. Zal er verder niet teveel jullie mee lastig vallen, want ik zie mezelf nog niet vegetarisch gaan en heb verder weinig praktisch nut van dit topic. Wil ook niet enkel schoppen ofzo mocht dat zo overkomen.
Geen probleem wat mij betreft. Zal altijd zo blijven als een partij ergens van overtuigd is. Ik kan vergelijkingen maken of alternatieven voor dierlijke producten aandragen bijvoorbeeld, maar hoe ik dat ook bedoel, het kan inderdaad verheven overkomen en vaak zien mensen dat als aanvallend. Wat mij betreft hoor ik graag je mening over hoe veganisten argumenten insteken, want hoe neutraal iemand iets ook kan bedoelen, als 'we' iemand in de verdediging drukken gaan de hakken bij beide partijen in het zand. En in 99.99% van de gevallen bedoelt iemand het niet verheven of aanvallend, maar als het zo overkomt heeft niemand er wat aan natuurlijk.
Ga er morgen even voor zitten, bedankt ;)

Luister naar je onderbewustzijn. Er is een reden dat je niet wilt weten hoe je voedsel wordt geproduceerd.


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Ample Energy schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:43:
[...]

Twee veganistische vriendinnen van mij hebben katten omdat het asiel bij hun in de buurt overvol zat en zij het leuke dieren vinden. Wat mij betreft een win-win: de dieren hoeven niet ver voor hun natuurlijk levenseinde worden gedood door een mens en ze zijn allemaal blij met elkaars gezelschap. Of bedoel je gefokte huisdieren en zo? De meeste veganisten vinden dat namelijk niet acceptabel, omdat je dan inderdaad puur voor je eigen entertainment de vrijheid van een dier beperkt en keuzes voor hem of haar gaat maken. Als het je gaat om het voer: ik zou even moeten navragen wat zij precies doen. Op zich wel een leuke discussie: verlos je een kat uit z'n lijden en beperk je daardoor toekomstig leed i.v.m. voedselproductie of 'red' je een kat en voer je hem (af en toe/grotendeels/exclusief) vlees? Misschien dat dat gedaan wordt met afval dat wij toch niet eten, maar uiteindelijk zal dat ook steeds minder worden. Wat mij betreft voeren we een kattenbelasting in, steriliseren we alle huiskatten en laten we katten alleen nog toe bij boerderijen en op muizen jagen, maar daar zal ook niet iedereen zich in kunnen vinden (en ik heb geen onderzoek gedaan naar de haalbaarheid, dus daar zou sowieso nog discussie voor nodig zijn).

Maar ja, als ik wereldleider zou zijn zou ik ook proberen alle muggen uit te roeien, dus hoe diervriendelijk ben ik nou eigenlijk? :+

[...]

Geen probleem wat mij betreft. Zal altijd zo blijven als een partij ergens van overtuigd is. Ik kan vergelijkingen maken of alternatieven voor dierlijke producten aandragen bijvoorbeeld, maar hoe ik dat ook bedoel, het kan inderdaad verheven overkomen en vaak zien mensen dat als aanvallend. Wat mij betreft hoor ik graag je mening over hoe veganisten argumenten insteken, want hoe neutraal iemand iets ook kan bedoelen, als 'we' iemand in de verdediging drukken gaan de hakken bij beide partijen in het zand. En in 99.99% van de gevallen bedoelt iemand het niet verheven of aanvallend, maar als het zo overkomt heeft niemand er wat aan natuurlijk.


[...]

Ga er morgen even voor zitten, bedankt ;)
Het blijft altijd een tweestrijd. Zeker bij katten. Wij hebben vijf katten waarvan er vier plantaardig eten(nu zo een drie jaar), en 1 niet omdat deze op een blaasgruisdieet zit. Dat is natuurlijk wel dubbel, want er sterven nu andere dieren voor onze kat. Uiteindelijk kies je dan toch voor je eigen kat, hoe krom dat ook is. Om maar even aan te geven dat ook ik niet perfect ben, en perfectie binnen veganisme vrijwel onmogelijk is. Overigens zijn veel dierenartsen er inmiddels bekend mee, zeker bij honden. Daar is het algemeen geaccepteerd. Bij katten kijkt men vaak nog wel even op, maar ook daar lijkt het steeds acceptabeler.

Fun fact, het meeste kattenvoer in de winkels bevat ook maar 4-25% vlees(brokken dan). Het blijft altijd interessant om te zien hoeveel kritiek ik daar op kreeg, van mensen die hun eigen kat eigenlijk ook niet zoveel vlees geven. 8)7

Even iets anders. Vandaag mijn jas van hoodlamb binnen gekregen, wat een kwaliteit _/-\o_ Ik was wel wat huiverig mbt Hemp in kleding, maar hij zit echt perfect en de kwaliteit is super.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Oogje
 • Registratie: Oktober 2003
 • Niet online
WolfsRain schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:52:
[...]


Het blijft altijd een tweestrijd. Zeker bij katten. Wij hebben vijf katten waarvan er vier plantaardig eten(nu zo een drie jaar), en 1 niet omdat deze op een blaasgruisdieet zit. Dat is natuurlijk wel dubbel, want er sterven nu andere dieren voor onze kat. Uiteindelijk kies je dan toch voor je eigen kat, hoe krom dat ook is. Om maar even aan te geven dat ook ik niet perfect ben, en perfectie binnen veganisme vrijwel onmogelijk is. Overigens zijn veel dierenartsen er inmiddels bekend mee, zeker bij honden. Daar is het algemeen geaccepteerd. Bij katten kijkt men vaak nog wel even op, maar ook daar lijkt het steeds acceptabeler.

Fun fact, het meeste kattenvoer in de winkels bevat ook maar 4-25% vlees(brokken dan). Het blijft altijd interessant om te zien hoeveel kritiek ik daar op kreeg, van mensen die hun eigen kat eigenlijk ook niet zoveel vlees geven. 8)7

Even iets anders. Vandaag mijn jas van hoodlamb binnen gekregen, wat een kwaliteit _/-\o_ Ik was wel wat huiverig mbt Hemp in kleding, maar hij zit echt perfect en de kwaliteit is super.
Ik kan veganisme tot een bepaalde hoogte volgen en respecteren maar op dit gebied snap ik het echt niet. Zijn wij als mensen zo arrogant dat we dieren alleen plantaardig laten eten terwijl ze voornamelijk gebouwd zijn op vlees eten? Alleen omdat wij vinden dat er geen dieren hoeven te sterven als maaltijd voor een ander? Hoe ga je om met t feit dat je katten graag vogels vangen?

Any errors in spelling, tact, or fact are transmission errors.


 • Room42
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
Ja, en ik vond het argument dat hele bossen moeten wijken voor sojaplantages ook zorgwekkend. Nu ben ik absoluut niet iemand die me daarin echt verdiept (ik probeer zelf veel met mate te doen (maar ik ben alles behalve perfect!)), maar het is wel een ding om rekening mee te houden. Dat je veganistisch bent, wilt niet zeggen dat je helemaal geen footprint achterlaat.

[Voor 6% gewijzigd door Room42 op 16-08-2018 23:03]

Blokkeert alle ads en trackers met:
- uBlock Origin
- uMatrix
- en Pi-Hole voor de rest van het netwerk.


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Oogje schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:58:
[...]

Ik kan veganisme tot een bepaalde hoogte volgen en respecteren maar op dit gebied snap ik het echt niet. Zijn wij als mensen zo arrogant dat we dieren alleen plantaardig laten eten terwijl ze voornamelijk gebouwd zijn op vlees eten? Alleen omdat wij vinden dat er geen dieren hoeven te sterven als maaltijd voor een ander? Hoe ga je om met t feit dat je katten graag vogels vangen?
Heeft niets met arrogantie te maken. De huishond en kat zijn schepsels van de mens, inmiddels zijn er zoveel gefokt dat alle huisdieren in de VS evenveel vlees eten als alle mensen in Frankrijk, om maar iets te noemen. Ik ben zelf voor een geheel verbod op het houden van huisdieren, maar dat is een utopie.

Wij hebben binnenkatten, ik vind het niet verantwoordelijk om onze(overigens, geredde katten) buiten op straat in de stad te laten rondlopen. Veels te veel gevaar voor hunzelf en andere mensen. Daarnaast, als alle katten vogels zouden vangen, zullen er in de meeste steden en drukbevolkte gebieden weinig vogels over blijven. De verhouding is compleet scheef.

En waarom zouden er dieren moeten sterven voor mijn katten als het bewezen ook anders kan, zoals hier en hier is uitgezocht? Er bestaan al meer dan 15 jaar plantaardige brokken voor katten. En wat dacht je dat er natuurlijk was aan "vlees" brokken in het lokale tuincentra? Rund? Oceaanvis?

Wij laten onze katten elk half jaar checken op bloedwaardes, en ze gaan 1x per jaar naar de dierenarts. Ze zijn perfect gezond, en er hoeven geen andere dieren voor hun te sterven. Win-win dus.
Room42 schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 23:02:
Ja, en ik vond het argument dat hele bossen moeten wijken voor sojaplantages ook zorgwekkend. Nu ben ik absoluut niet iemand die me daarin echt verdiept (ik probeer zelf veel met mate te doen (maar ik ben alles behalve perfect!)), maar het is wel een ding om rekening mee te houden. Dat je veganistisch bent, wilt niet zeggen dat je helemaal geen footprint achterlaat.
Het grootste onderdeel van je footprint zijn de spullen die je koopt en consumeert(denk aan energie, gas, water licht, elektronica etc). Vlees komt pas op de tweede plaats.

[Voor 15% gewijzigd door WolfsRain op 16-08-2018 23:07]

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 06:40

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Hoe ver ga je erin? In een auto heb je vaak leren stuur/pook en bij luxere uitvoeringen leren bekleding. Of ga je bij kennissen ook niet op een leren bank zitten? :? Dan eindig je hier op de grond. ;) Leren schoeisel/riemen zijn makkelijker te vermijden. Maar poeh, imo maak je het jezelf wel heel moeilijk om erg strikt hiermee om te gaan.

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Room42
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
WolfsRain schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 23:05:
[...] Het grootste onderdeel van je footprint zijn de spullen die je koopt en consumeert(denk aan energie, gas, water licht, elektronica etc). Vlees komt pas op de tweede plaats.
Ik doel op wat er moet wijken voor je levensstijl. Ook voor de veganistische hype wordt natuur vernield om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat maakt het allemaal gewoon erg moeilijk.

Blokkeert alle ads en trackers met:
- uBlock Origin
- uMatrix
- en Pi-Hole voor de rest van het netwerk.


 • Yaksa
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 23:43
Misschien wel nuttig om deze dame ook even in het starttopic te vermelden.
Sinds zij in Utopia (TV programma van SBS6) zat ben ik zelf beduidend minder vlees gaan eten
https://evengeenvlees.nl/

Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
Señor Sjon schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 23:08:
Hoe ver ga je erin? In een auto heb je vaak leren stuur/pook en bij luxere uitvoeringen leren bekleding. Of ga je bij kennissen ook niet op een leren bank zitten? :? Dan eindig je hier op de grond. ;) Leren schoeisel/riemen zijn makkelijker te vermijden. Maar poeh, imo maak je het jezelf wel heel moeilijk om erg strikt hiermee om te gaan.
Ik ben nog niet zo lang vegan. Ik heb nog leren schoenen, leren horlogeband, leren bankstellen, lederen bekleding in de auto... Die dingen weggooien is verspilling en dat is ook weer niet in lijn met veganisme. Dus die blijf ik gewoon gebruiken. Maar nieuwe spullen zullen zonder leer zijn.
Room42 schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 23:10:
[...]

Ik doel op wat er moet wijken voor je levensstijl. Ook voor de veganistische hype wordt natuur vernield om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat maakt het allemaal gewoon erg moeilijk.
Dat voor een veganistische levensstijl natuur wordt vernietigd is onzin. Er is de helft minder landbouwgrond nodig voor een veganistische levensstijl omdat er geen diervoeder voor geproduceerd hoeft te worden voor de bio-industrie.

De meeste soja die verbouwd wordt, wordt voor diervoeder gebruikt. De meeste palmolie die verbouwd wordt, wordt voor biodiesel gebruikt. Tweede grootste afnemer van palmolie is de bio-industrie. Pas daarna komt menselijke consumptie.

Als iedereen veganistisch zou worden, zou er juist een heleboel landbouwgrond aan de natuur teruggegeven kunnen worden. Plus alle graslanden en steppen waar nu boerderijdieren op grazen.

[Voor 5% gewijzigd door Mx. Alba op 16-08-2018 23:21]

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Señor Sjon schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 23:08:
Hoe ver ga je erin? In een auto heb je vaak leren stuur/pook en bij luxere uitvoeringen leren bekleding. Of ga je bij kennissen ook niet op een leren bank zitten? :? Dan eindig je hier op de grond. ;) Leren schoeisel/riemen zijn makkelijker te vermijden. Maar poeh, imo maak je het jezelf wel heel moeilijk om erg strikt hiermee om te gaan.
Wat heeft andermans leren bank te maken met mijn veganisme? Het gaat erom dat ikzelf geen dieren(leed) consumeer. Ik koop dus zelf ook geen leren bank, maar bij een kennis op een leren bank zitten is geen probleem. Betekent niet dat ik het er mee eens ben.

Qua auto is er alleen nog Tesla. In alle autobanden zitten dierlijke producten.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • remzor
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 08:31
Mx. Alba schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:24:


Wat me vooral tegenstaat is dat een niet-vegan aan een vegan uitlegt wat die fout doet... Ik ga jou toch ook niet vertellen hoe je een biefstuk moet bakken? :)
Wow.. hier eigenlijk al geneigd om te stoppen met het volgen van dit topic, hoewel ik het best interessant vind (als vleeseter, niet vegan zijnde). Ik respecteer zelf iedereen zijn of haar keuzes en meningen (tot op zekere hoogte dan in ieder geval), maar jij bent wel heel erg op je teentjes getrapt meteen.

Eigenlijk mogen mensen alleen ja en amen zeggen, vooral geen opmerkingen/enige vorm van kritiek uiten en moet iedereen gewoon vegan worden. Zo komt het op mij over althans. Volgens mij werd er ook eigenlijk helemaal niet uitgelegd wat je verkeerd deed.. maar goed. Niet iedereen heeft al jaren vegan gegeten, al tig boeken gelezen en 27352 uur Youtube vegan-video's bekeken. Ben blij dat er ook niet-vegans komen die interesse tonen zou ik denken...
Je hebt vast zelf ook wel eens een mening over voetbal als niet-voetballer, over moslims als niet-moslim of over een bijl als niet hout-hakker. Enfin, je snapt mijn punt wellicht?


Ik denk dat ik pas met vragen/opmerkingen maken aan de hardcore vegans zoals jij :)
Heb stiekem wel veel respect voor hardcore vegans omdat je er een sterke drive en motivatie voor moet hebben en je écht ergens voor staat. Vind ik ook knap, zelf zou ik het (nu) niet kunnen.

[Voor 6% gewijzigd door remzor op 17-08-2018 00:37]


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
remzor schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 00:30:
[...]


Wow.. hier eigenlijk al geneigd om te stoppen met het volgen van dit topic, hoewel ik het best interessant vind (als vleeseter, niet vegan zijnde). Ik respecteer zelf iedereen zijn of haar keuzes en meningen (tot op zekere hoogte dan in ieder geval), maar jij bent wel heel erg op je teentjes getrapt meteen.

Eigenlijk mogen mensen alleen ja en amen zeggen, vooral geen opmerkingen/enige vorm van kritiek uiten en moet iedereen gewoon vegan worden. Zo komt het op mij over althans. Volgens mij werd er ook eigenlijk helemaal niet uitgelegd wat je verkeerd deed.. maar goed. Niet iedereen heeft al jaren vegan gegeten, al tig boeken gelezen en 27352 uur Youtube vegan-video's bekeken. Ben blij dat er ook niet-vegans komen die interesse tonen zou ik denken...
Je hebt vast zelf ook wel eens een mening over voetbal als niet-voetballer, over moslims als niet-moslim of over een bijl als niet hout-hakker. Enfin, je snapt mijn punt wellicht?


Ik denk dat ik pas met vragen/opmerkingen maken aan de hardcore vegans zoals jij :)
Heb stiekem wel veel respect voor hardcore vegans omdat je er een sterke drive en motivatie voor moet hebben en je écht ergens voor staat. Vind ik ook knap, zelf zou ik het (nu) niet kunnen.
Kritiek mag zeker! Alleen moet het wel goed gefundeerd zijn. Inconsistenties aanwijzen mag ook. Vragen mag ook. En af en toe wat "pissige" reacties horen best wel bij dit onderwerp.

Het moet alleen geen topic worden waarbij niet veganisten zich afvragen hoe veganistisch de veganist is, if that makes sense. Dat doen veganisten onderling al meer dan genoeg :+

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • TheBorg
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23-03 15:52

TheBorg

Resistance is futile.

WolfsRain schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 20:55:
en laat ik elke 6 maanden(normaliter) mijn bloedwaardes testen. Allemaal in orde.
Waar kun je dat laten doen dan? Eigenlijk zou elke veganist dat af en toe moeten laten doen. Een gebrek aan vitaminen en andere voedingsstoffen kan leiden tot een depressie en andere rare dingen. Veganistisch leven kan best maar het is helemaal niet zo makkelijk als mensen denken. Vooral op lange termijn.

Ik ben geen veganist maar ben er ook niet op tegen. Ben wel tegen palmolie. :P

 • Room42
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
remzor schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 00:30:
[...] Wow.. hier eigenlijk al geneigd om te stoppen met het volgen van dit topic, hoewel ik het best interessant vind (als vleeseter, niet vegan zijnde). Ik respecteer zelf iedereen zijn of haar keuzes en meningen (tot op zekere hoogte dan in ieder geval), maar jij bent wel heel erg op je teentjes getrapt meteen.

Eigenlijk mogen mensen alleen ja en amen zeggen, vooral geen opmerkingen/enige vorm van kritiek uiten en moet iedereen gewoon vegan worden. Zo komt het op mij over althans. Volgens mij werd er ook eigenlijk helemaal niet uitgelegd wat je verkeerd deed.. maar goed. Niet iedereen heeft al jaren vegan gegeten, al tig boeken gelezen en 27352 uur Youtube vegan-video's bekeken. Ben blij dat er ook niet-vegans komen die interesse tonen zou ik denken...
Je hebt vast zelf ook wel eens een mening over voetbal als niet-voetballer, over moslims als niet-moslim of over een bijl als niet hout-hakker. Enfin, je snapt mijn punt wellicht?

Ik denk dat ik pas met vragen/opmerkingen maken aan de hardcore vegans zoals jij :)
Heb stiekem wel veel respect voor hardcore vegans omdat je er een sterke drive en motivatie voor moet hebben en je écht ergens voor staat. Vind ik ook knap, zelf zou ik het (nu) niet kunnen.
Dit is een beetje het probleem met dit soort onderwerpen; het wordt haast een religie waarbij iedereen het gevoel heeft de ander te moeten overtuigen en als je (even gechargeerd) van het andere kamp bent, ben je fout. Dat soort onbegrip voor andermans standpunten maakt dit soort topics snel ongezellig. Ik vind het jammer dat men niet gewoon blij kan zijn met zijn/haar eigen overtuiging en goede leven en daarin de gedachten van de andere kan respecteren. Dan kan er veel meer op inhoud gediscussieerd worden.

[Voor 5% gewijzigd door Room42 op 17-08-2018 01:22]

Blokkeert alle ads en trackers met:
- uBlock Origin
- uMatrix
- en Pi-Hole voor de rest van het netwerk.


 • TheBorg
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23-03 15:52

TheBorg

Resistance is futile.

WolfsRain schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:52:
Fun fact, het meeste kattenvoer in de winkels bevat ook maar 4-25% vlees(brokken dan). Het blijft altijd interessant om te zien hoeveel kritiek ik daar op kreeg, van mensen die hun eigen kat eigenlijk ook niet zoveel vlees geven. 8)7
En dat is precies het probleem. Daarom wordt vers voer steeds populairder onder katten bezitters. Zelfs een TV reclame gezien voor granenvrij voer.

Je eet zelf eigenlijk niets wat "processed" is en je zet je katten op experimenteel geprocessed "astronautenvoer" en dat is wel ok?

Dat het uberhaupt nodig is om de urine van katten te laten controleren als je ze op vegetarische meuk zet is al een indicator dat het een dubieuze keuze is.

Ik ga mijn katten nog even trakteren op wat kippen harten en nieren...

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
TheBorg schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 01:21:
[...]

En dat is precies het probleem. Daarom wordt vers voer steeds populairder onder katten bezitters. Zelfs een TV reclame gezien voor granenvrij voer.

Je eet zelf eigenlijk niets wat "processed" is en je zet je katten op experimenteel geprocessed "astronautenvoer" en dat is wel ok?

Dat het uberhaupt nodig is om de urine van katten te laten controleren als je ze op vegetarische meuk zet is al een indicator dat het een dubieuze keuze is.

Ik ga mijn katten nog even trakteren op wat kippen harten en nieren...
Ik laat geen urine checken, maar bloed. En dat doe ik omdat mijn katten oud zijn. Er is in drie jaar nog geen waarde geweest die afweek van de normale range, en ook de hartfunctie, gebit, vacht etc zijn volgens dierenarts in perfecte conditie. Ik heb overigens vrienden die hun katten al meer dan 12 jaar plantaardig voeren en 0,0 medische klachten hebben.

Het is niet experimenteel? Verre van, lees even de stukken in de OP aub.

Succes verder met het voeren van andere lieve dieren aan je katten, dat hoef je echt hier niet te vermelden.

Met betrekking tot bloedwaardecheck bij mensen, dat kan gewoon bij de huisarts.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • RobinHood
 • Registratie: Augustus 2011
 • Niet online

RobinHood

Raaaawwwrrrr!

WolfsRain schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 01:28:


Succes verder met het voeren van andere lieve dieren aan je katten, dat hoef je echt hier niet te vermelden.
Punt is alleen wel dat het verse vlees wat mensen hun katten en/of honden geven slachtafval is. De 30kg vlees die mijn hond in een maand weet weg te werken is kippenkarkas en kippenek, meuk wat er sowieso is en als het niet werd omgetoverd tot poep in de buik van mijn Engelse Mastiff zou het weggegooid worden. Nu wordt het ook weggegooid, maar dan met een omweg :P

Orgaanvlees idem dito. Hart, pens, nieren, al die meuk is over. Er wordt geen kip of koe extra geslacht omdat er een tekort aan koeienpens of kippenieren is :)

Zelf probeer ik flexitariër te zijn, wat eerlijk gezegd best moeilijk is omdat ik vlees gewoon vreselijk lekker vind, maar ik voel me dus totaal niet schuldig over het feit dat mijn hond in een dag net zoveel vlees eet als ik in een week.

EventueIle spelingsfautem zijn 100% ironisch bedoeldt.


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
RobinHood schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 01:44:
[...]

Punt is alleen wel dat het verse vlees wat mensen hun katten en/of honden geven slachtafval is. De 30kg vlees die mijn hond in een maand weet weg te werken is kippenkarkas en kippenek, meuk wat er sowieso is en als het niet werd omgetoverd tot poep in de buik van mijn Engelse Mastiff zou het weggegooid worden. Nu wordt het ook weggegooid, maar dan met een omweg :P

Orgaanvlees idem dito. Hart, pens, nieren, al die meuk is over. Er wordt geen kip of koe extra geslacht omdat er een tekort aan koeienpens of kippenieren is :)

Zelf probeer ik flexitariër te zijn, wat eerlijk gezegd best moeilijk is omdat ik vlees gewoon vreselijk lekker vind, maar ik voel me dus totaal niet schuldig over het feit dat mijn hond in een dag net zoveel vlees eet als ik in een week.
Lang niet iedereen geeft zijn dieren slachtafval. En de term slachtafval is ook erg subjectief. Bij een koe bestaat iets als slachtafval niet, vrijwel elk klein deeltje van de koe/varken wordt gebruikt voor producten. Tot de botten aan toe(gelatine).

Ik laat het onderwerp verder rusten, wat jij goed vindt, vind ik niet goed, en dat is prima. Ik denk ook niet dat ik bij niet veganisten een punt ga maken, dat zou nogal krom zijn :+

Hier nog wat extra leesvoer, ook voor @TheBorg. Andrew Knight is overigens een bekende Dierenarts in de USA:

http://vegepets.info/diets.html
https://www.vegansociety....mal-diets-facts-and-myths

Ik raad je aan ook nog het eerdere stuk dat ik linkte over Palmolie te lezen. Palmolie vermijden en vervangen door andere soorten olie is namelijk compleet onlogisch.

Verder lekker bezig met Flexen! Hoe minder vlees, des te beter :)

[Voor 4% gewijzigd door WolfsRain op 17-08-2018 01:58]

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
TheBorg schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 01:08:
[...]

Waar kun je dat laten doen dan? Eigenlijk zou elke veganist dat af en toe moeten laten doen. Een gebrek aan vitaminen en andere voedingsstoffen kan leiden tot een depressie en andere rare dingen. Veganistisch leven kan best maar het is helemaal niet zo makkelijk als mensen denken. Vooral op lange termijn.
Iedereen zou af en toe hun bloedwaarden moeten laten checken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vegans gemiddeld een stuk minder tekorten aan vitaminen en mineralen hebben dan omnivoren.
Ik ben geen veganist maar ben er ook niet op tegen. Ben wel tegen palmolie. :P
Zoals gezegd... Meer dan de helft van alle palmolie wordt gebruikt om biodiesel te maken. De tweede grootste afnemer van palmolie is de bio-industrie (voor diervoeder dus). Pas daarna komt menselijke consumptie. De oliepalm is de meest efficiënte producent van plantaardige olie, dus als je palmolie boycot omdat er oerwoud voor vernietigd wordt, dan ga je die olie vervangen door een olie die nog meer milieuschade oplevert... Het heeft alleen nut als je de niet gebruikte palmolie niet vervangt door andere olie. Als je vegan wordt, bespaar je al meer palmolie dan je zelf kan opeten.

[Voor 3% gewijzigd door Mx. Alba op 17-08-2018 07:07]

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 07:21
Omdat er toch een paar discussies zijn die ik liever niet, sowieso niet op deze toon,gevoerd zie worden, nog even het volgende;

Wij hebben dit topic geopend, en zijn al erg blij met de overwegend positieve reacties, om een inkijkje te geven in het dagelijkse leven van iemand die veganistisch is. Vragen naar de gedachtengang zoals wel of niet op een leren bank gaan zitten als je ergens op bezoek bent, waarom wel of geen honing, hoe doe je dat dan als je gaat BBQ'en of lijkt bamboe beter voor het milieu te zijn dan katoen zijn mijnes inziens hier prima op z'n plek.

Opmerkingen als "Vegans komen per definitie als verheven over" of "ik ga mijn dier nog even vlees voeren" dragen hier niet aan bij. We willen in dit topic graag zaken uitleggen en inzicht verschaffen, Sorry als "wij" hier verheven overkomen, ik kan je garanderen dat dit niet de bedoeling, en puur het gevolg van gebrekkige, non-verbale communicatie is. Dit topic is niet geschreven met het doel tot overtuigen. Dit is geen religie, vergeet dat niet aub.


Bedenk dat iedereen, of hij of zij nou wel of niet vegan is, verantwoordelijk is voor zijn eigen keuzes en zelf bepaalt waar de lijn getrokken wordt. Er is geen "standaard-Vegan"..Albantar geeft nog aan leren schoenen te dragen die hij al had. Dat is prima. Die keuze maakt hij zelf. Er zijn ook mensen die na het vegan geworden zijn alle dierlijke spullen weggedaan hebben. Dat is ook prima. Er is niet een weg, iedereen bepaalt deze zelf.

 • corset
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 30-03 11:23
leuk topic, toch weer wat dingen kunnen leren.

Echter wat ik nog steeds niet snap, ik heb zelf allergieën;

1.) Appels & Steenvruchten (Alles met harde pit)
2.) Pinda's, Noten
3.) Rode Kool (don't ask me why, ik heb geen idee)

Ik merk dan dat veel opties binnen veganisme afvallen, omdat ik gewoon bepaalde stoffen, vitamine etc ga missen. Dus voor mij is veganisme helaas niet te doen buiten er nog extra supplementen bij gebruiken.

Maar hoe doen veganisten met een voedsel allergie dit? Hoe ga je daar mee om. Ik moet al heel erg opletten en kan steeds minder kopen in de supermarkt (Steeds meer met "sporen van pinda's & noten"), maar als je dan nog meer laat afvallen lijkt me dat echt zwaar.

"Whatever their future, at the dawn of their lives, men seek a noble vision of man’s nature and of life’s potential."


 • JZX81_Drift
 • Registratie: Augustus 2018
 • Laatst online: 23:08

JZX81_Drift

No gods, only 4AGE

Slachtafval zit vaak extra troep en andere kipdelen bij, dit is absoluut niet goed voor honden(denk aan hormonen etc). Het meest gezonde voer voor honden, katten en fretten is Carnibest naar mijn mening.

Samen met m’n vriendin vegan, maar toch krijgen onze honden gewoon Carnibest.

Knutselt graag aan roestige achterwielaangedreven Japanse wrakken


 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 08:00
Supergoeie openingspost, top! Ben zelf geen vegan, maar ik vind elke stap in richting diervriendelijker milieu een goede. Respect voor de vegans hier op GoT! Ik zie het dan ook als een soort ladder, iedereen staat op een bepaald plekje en als je bereid bent voor een volgende stap dan klim je weer een treetje hoger. Voor mij is het geen zwart-wit wereld, maar meer een bewustwordingsproces waar je niet stante pede 180 graden hoeft te draaien. Bij mij zelf (ben nu midden dertig) is de draai ook pas laat ingezet en beter laat dan nooit, toch?

In ieder geval zie ik hier veel tips & trucs en informatie die ik graag op een rustige zondagmiddag ga doornemen om weer een stapje op de ladder richting minder dierlijke producten te komen.
Mx. Alba schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 20:36:
Exact! En zo heb ik een kat die bij de vorige eigenaar weg moest ivm allergie dus die zou anders in een asiel zijn terechtgekomen, en een zwarte kat uit een oeps-nestje... Zwarte katten zijn minder gewild dan andere kleuren. Bovendien houd ik ze binnen (duh, 8e verdieping) dus jagen ze ook niet op vogeltjes etc.

Trouwens vandaag bedrijfsbarbecue gehad en het was voor de twee vegans heel goed geregeld! Er waren heerlijke vegaburgers die op afroep gegrild werden op een aparte gril, vegan salades met een bordje "vegan" erbij zodat de vleeseters er als vanzelf vanaf blijven (want jeweettoch, vegan is vies!). Heerlijk gesmikkeld!
Ik snap nooit dat daar zo'n punt van wordt gemaakt, live and let live, toch? Hier laatst ook op een feestje, met verschillende soorten quiche. Daarbij de opmerking tegen een niet-vegetarier gehoord: "nee die mag je niet eten, dat is vegetarisch en dus voor de vegetariers onder ons". Mensen mensen, waarom zou een flexitarier iets zonder vlees niet mogen eten? Ja nee die zijn afgeteld voor het aantal vegetariers dat er is dus anders hebben die te weinig. Tip voor de volgende keer: maak ook wat minder vleesgerechten voor de niet-vegetariers, die overleven het echt wel als er een keer geen spekblokjes of een klein stukje ham in een quiche zit! Even more, die vinden dat minstens net zo lekker! Dat bewustzijn is er helaas vaak nog niet. Hetzelfde geldt voor andere dierlijke producten buiten vlees. Het is vaak zo'n kleine moeite, geen moeite, of zelfs makkelijker om zonder dierlijke producten te koken of te leven, maar het "is nu eenmaal zo" of "Ik heb het nu eenmaal zo geleerd". Het is denk ik dan vooral een kwestie van bewustzijn om makkelijk "een stapje op de ladder" te kunnen zetten.

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 08:00
remzor schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 00:30:
[...]


Wow.. hier eigenlijk al geneigd om te stoppen met het volgen van dit topic, hoewel ik het best interessant vind (als vleeseter, niet vegan zijnde). Ik respecteer zelf iedereen zijn of haar keuzes en meningen (tot op zekere hoogte dan in ieder geval), maar jij bent wel heel erg op je teentjes getrapt meteen.

Eigenlijk mogen mensen alleen ja en amen zeggen, vooral geen opmerkingen/enige vorm van kritiek uiten en moet iedereen gewoon vegan worden. Zo komt het op mij over althans. Volgens mij werd er ook eigenlijk helemaal niet uitgelegd wat je verkeerd deed.. maar goed. Niet iedereen heeft al jaren vegan gegeten, al tig boeken gelezen en 27352 uur Youtube vegan-video's bekeken. Ben blij dat er ook niet-vegans komen die interesse tonen zou ik denken...
Je hebt vast zelf ook wel eens een mening over voetbal als niet-voetballer, over moslims als niet-moslim of over een bijl als niet hout-hakker. Enfin, je snapt mijn punt wellicht?


Ik denk dat ik pas met vragen/opmerkingen maken aan de hardcore vegans zoals jij :)
Heb stiekem wel veel respect voor hardcore vegans omdat je er een sterke drive en motivatie voor moet hebben en je écht ergens voor staat. Vind ik ook knap, zelf zou ik het (nu) niet kunnen.
Ga jij als niet-moslim een moslim vertellen dat ie niet moslim genoeg is? Of als niet-voetballer aan een voetballer uitleggen hoe hij beter een penalty zou kunnen nemen? Waarom zou je dan een veganist willen vertellen hoe hij zijn levensstijl volgens jou zou moeten verbeteren?

Het gaat mij vooral om de itnenties. Als dat betekent dat je kaas blijft eten, so be it. Als het betekent dat je die leren schoenen niet kan laten staan, so be it. Ja je bent niet perfect vegetarier of veganist, so what. Zoals hierboven geschetst, gaat het mij persoonlijk juist helemaal niet om het moraliserende aspect danwel het ultieme perfecte hard-in-de-leerse dogmatische veganisme. Het gaat mij om een pragmatische oplossing voor een voor mij ethisch/moreel dilemma. Daarbij gebruik ik een "ladder"-metafoor voor bewustwording en gedragsverandering. Dat hoeft niet ineens 100% te zijn, ook 10% of 99% is al beter dan 0%. Ieder in zijn eigen tempo.

 • Labbers
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 31-03 15:13
Garyu schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 10:43:
[...]

Ga jij als niet-moslim een moslim vertellen dat ie niet moslim genoeg is? Of als niet-voetballer aan een voetballer uitleggen hoe hij beter een penalty zou kunnen nemen? Waarom zou je dan een veganist willen vertellen hoe hij zijn levensstijl volgens jou zou moeten verbeteren?
Ik snap je punt maar zo werkt het ook de andere kant op. Degene die niet veganistisch zijn worden ook weggezet als mensen die dieren als producten zien. Beide kanten worden gelijk in een hokje geduwd. Dat is als niet veganist ook niet leuk als je van dieren houdt maar toch graag je snijtanden gebruikt.

Als we dat kunnen oplossen kunnen we pas een mooie balans vinden om met z'n allen de wereld te veranderen.

 • emnich
 • Registratie: November 2012
 • Niet online

emnich

kom je hier vaker?

Labbers schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 10:48:
[...]


Ik snap je punt maar zo werkt het ook de andere kant op. Degene die niet veganistisch zijn worden ook weggezet als mensen die dieren als producten zien. Beide kanten worden gelijk in een hokje geduwd. Dat is als niet veganist ook niet leuk als je van dieren houdt maar toch graag je snijtanden gebruikt.

Als we dat kunnen oplossen kunnen we pas een mooie balans vinden om met z'n allen de wereld te veranderen.
Wat mij betreft (maar ik ben ook geen veganist en zelfs geen vegetariër) is de ladder metafoor van @Garyu goed.

Ik probeer kleine stapjes naar boven te zetten omdat ik vindt dat het voor het milieu en de dieren beter zou zijn als ik ze minder als product gebruik. Hoever ik daarbij ga, weet ik niet. Ik doe het ook niet voor anderen maar voor mezelf omdat ik denk dat het beter is voor de wereld.

Een die-hard veganist zal er misschien van gruwelen dat ik toch nog soms vlees eet en vaak zuivel. So be it. Een echte vegan zal ik dus ook nooit worden maar elk stapje omhoog is m.i. winst.

Elke discussie over of iemand dan wel consequent genoeg zou zijn, is wat mij betreft dan ook niet de juiste. het kan altijd beter, zelfs bij iemand die echt die-hard veganistisch is.

 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
Garyu schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 10:25:
Supergoeie openingspost, top! Ben zelf geen vegan, maar ik vind elke stap in richting diervriendelijker milieu een goede. Respect voor de vegans hier op GoT! Ik zie het dan ook als een soort ladder, iedereen staat op een bepaald plekje en als je bereid bent voor een volgende stap dan klim je weer een treetje hoger. Voor mij is het geen zwart-wit wereld, maar meer een bewustwordingsproces waar je niet stante pede 180 graden hoeft te draaien. Bij mij zelf (ben nu midden dertig) is de draai ook pas laat ingezet en beter laat dan nooit, toch?

In ieder geval zie ik hier veel tips & trucs en informatie die ik graag op een rustige zondagmiddag ga doornemen om weer een stapje op de ladder richting minder dierlijke producten te komen.


[...]

Ik snap nooit dat daar zo'n punt van wordt gemaakt, live and let live, toch? Hier laatst ook op een feestje, met verschillende soorten quiche. Daarbij de opmerking tegen een niet-vegetarier gehoord: "nee die mag je niet eten, dat is vegetarisch en dus voor de vegetariers onder ons". Mensen mensen, waarom zou een flexitarier iets zonder vlees niet mogen eten? Ja nee die zijn afgeteld voor het aantal vegetariers dat er is dus anders hebben die te weinig. Tip voor de volgende keer: maak ook wat minder vleesgerechten voor de niet-vegetariers, die overleven het echt wel als er een keer geen spekblokjes of een klein stukje ham in een quiche zit! Even more, die vinden dat minstens net zo lekker! Dat bewustzijn is er helaas vaak nog niet. Hetzelfde geldt voor andere dierlijke producten buiten vlees. Het is vaak zo'n kleine moeite, geen moeite, of zelfs makkelijker om zonder dierlijke producten te koken of te leven, maar het "is nu eenmaal zo" of "Ik heb het nu eenmaal zo geleerd". Het is denk ik dan vooral een kwestie van bewustzijn om makkelijk "een stapje op de ladder" te kunnen zetten.
Voor wat betreft die catering... Ik heb het wel eens meegemaakt dat er op het werk na een late vergadering Chinees werd besteld. In dergelijke gevallen vind ik vegetarisch goed genoeg maar probeer ik wel zoveel mogelijk van de dierlijke producten af te blijven. Dus de vegetarische foe jong hai at ik niet, ik hield het bij de vegetarische tjaptjoi. Maar er was dus voor twee personen vegetarisch besteld - er was namelijk ook iemand die halal eet. In totaal waren er iets van vier bakken bami, vier bakken nasi, en één bak witte rijst. Die witte rijst was er dus speciaal voor mij en die halal etende collega... Maar ook anderen aten ervan waardoor er nog maar een klein beetje witte rijst over was toen we aan de tweede ronde begonnen... Dat heb ik dan maar aan mijn halal etende collega overgelaten en ik heb wat nasi opgeschept waarbij ik zoveel mogelijk om de ham heen schepte, maar er zat dus wel wat ei bij...

En zo ook bij de barbecue. Een overvloed aan niet-vegan salades en slechts twee kleine bakjes vegan salade. Als niet-vegans dat ook gaan eten, is er gewoon niet genoeg voor de vegans.

Bij catering moet er dus ook nog een slag gemaakt worden om te realiseren dat vegan voedsel niet uitsluitend geschikt is voor veganisten, maar voor (bijna - allergieën uitgesloten) iedereen. Inclusief halal, kosher, vegetarisch, en omnivoor. Vanuit hun perspectief zou het dus juist heel handig zijn om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de helft van de salades vegan is. Die kunnen vegetariërs, mensen met melk- of ei-alergie, moslims en joden bijvoorbeeld ook eten en dan hoef je daar niet specifiek op te gaan letten.

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 06:40

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Ik ervaar zo'n ladder juist weer iets als de verhevenheid waar eerder over gesproken werd. . Even grofweg door het rijtje carnivoor > omnivoor > herbivoor > vegetariër > veganist te beklimmen 'stijg' je boven de anderen uit, als een soort verheven ideaal. :)

Nu snap ik dat dit lang niet door iedereen zo bedoeld wordt, maar soms zijn nieuwe starters net gestopte drinkers/rokers/whatever. ;)

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 08:00
Mx. Alba schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 11:06:
[...]


Voor wat betreft die catering... Ik heb het wel eens meegemaakt dat er op het werk na een late vergadering Chinees werd besteld. In dergelijke gevallen vind ik vegetarisch goed genoeg maar probeer ik wel zoveel mogelijk van de dierlijke producten af te blijven. Dus de vegetarische foe jong hai at ik niet, ik hield het bij de vegetarische tjaptjoi. Maar er was dus voor twee personen vegetarisch besteld - er was namelijk ook iemand die halal eet. In totaal waren er iets van vier bakken bami, vier bakken nasi, en één bak witte rijst. Die witte rijst was er dus speciaal voor mij en die halal etende collega... Maar ook anderen aten ervan waardoor er nog maar een klein beetje witte rijst over was toen we aan de tweede ronde begonnen... Dat heb ik dan maar aan mijn halal etende collega overgelaten en ik heb wat nasi opgeschept waarbij ik zoveel mogelijk om de ham heen schepte, maar er zat dus wel wat ei bij...

En zo ook bij de barbecue. Een overvloed aan niet-vegan salades en slechts twee kleine bakjes vegan salade. Als niet-vegans dat ook gaan eten, is er gewoon niet genoeg voor de vegans.

Bij catering moet er dus ook nog een slag gemaakt worden om te realiseren dat vegan voedsel niet uitsluitend geschikt is voor veganisten, maar voor (bijna - allergieën uitgesloten) voor iedereen. Inclusief halal, kosher, vegetarisch, en omnivoor. Vanuit hun perspectief zou het dus juist heel handig zijn om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de helft van de salades vegan is. Die kunnen vegetariërs, mensen met melk- of ei-alergie, moslims en joden bijvoorbeeld ook eten en dan hoef je daar niet specifiek op te gaan letten.
^^ precies mijn punt inderdaad. Catering (zeker in NL) kan hier nog enorme slagen vooruit doen om een wat inclusievere maaltijd te produceren. Het is niet moeilijk, maar vaak zelfs makkelijk, en minstens net zo lekker. Maar dan moet er wel iemand over nadenken om dus inderdaad in plaats van dierlijke producten eens wat anders te gebruiken. En een joghurt-dressing -naast- de sla te zetten in plaats van er overheen te flansen, om maar een voorbeeld te noemen. De kwaliteit van de sla is dan nog beter ook, want minder slap. Of een roomsaus met sojaroom te maken. Een beetje creativiteit schaadt echt niet, maar daarvoor is die eerste stap, bewustzijn, erg belangrijk.

 • Garyu
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 08:00
Señor Sjon schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 11:09:
Ik ervaar zo'n ladder juist weer iets als de verhevenheid waar eerder over gesproken werd. . Even grofweg door het rijtje carnivoor > omnivoor > herbivoor > vegetariër > veganist te beklimmen 'stijg' je boven de anderen uit, als een soort verheven ideaal. :)

Nu snap ik dat dit lang niet door iedereen zo bedoeld wordt, maar soms zijn nieuwe starters net gestopte drinkers/rokers/whatever. ;)
Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet blij zou zijn als meer mensen die ladder op gaan.

Ervaar je dat echt als verhevenheid? Waarom dan? Het gaat me er namelijk helemaal niet om om mezelf beter te voelen dan de rest o.i.d., maar puur om een beter toekomstperspectief voor ons allemaal. Daarbij is elk stapje dat iemand doet in richting bewustwording een goede. Een kritische houding vind ik ook prima, maar een ignorante houding vind ik niet genoeg. We zijn intelligent genoeg met zijn allen om er tenminste over na te denken. Het feit dat je hier post getuigt er in ieder geval van dat je ermee bezig bent :>.

 • AGee
 • Registratie: December 2002
 • Niet online

AGee

Formerly known as naitsoezn

Mx. Alba schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 07:06:
[...]
Uit onderzoek blijkt namelijk dat vegans gemiddeld een stuk minder tekorten aan vitaminen en mineralen hebben dan omnivoren.
Dat heeft niets met veganisme an sich te maken, maar met het feit dat veganisten doorgaans bewuster met hun gezondheid / voeding bezig zijn. Voor een eerlijke vergelijking moet je niet kijken naar de gehele groep omnivoren versus de gehele groep veganisten, maar naar de subgroep omnivoren die bewust let op wat er binnenkomt (en hoeveel) en de subgroep veganisten die hier bewust op let. Gokje: Die subgroep van veganisten omvat bijna de gehele groep veganisten, terwijl die subgroep omnivoren een stuk kleiner is dan de gehele groep omnivoren.

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west, of 't wer altied wel weer licht


 • emnich
 • Registratie: November 2012
 • Niet online

emnich

kom je hier vaker?

Señor Sjon schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 11:09:
Ik ervaar zo'n ladder juist weer iets als de verhevenheid waar eerder over gesproken werd. . Even grofweg door het rijtje carnivoor > omnivoor > herbivoor > vegetariër > veganist te beklimmen 'stijg' je boven de anderen uit, als een soort verheven ideaal. :)

Nu snap ik dat dit lang niet door iedereen zo bedoeld wordt, maar soms zijn nieuwe starters net gestopte drinkers/rokers/whatever. ;)
Elke metafoor kan verkeerd uitgelegd worden. Ik (ver)oordeel mensen die het anders doen dan ik niet. Net als dat ik bij het hardlopen telkens sneller wil zijn dan de vorige keer, heeft dat geen waardeoordeel over andere mensen die sneller of juist langzamer zijn. Het is een `wedstrijd` met mezelf.

En ook dit is een verkeerde metafoor omdat het geen wedstrijd is. Ik heb niet als doel om 100% veganistisch te worden en iemand die het beter doet dan ik, wint het niet van me.

Mijn doel is, om zonder al te veel offers, minder dierlijke producten te gebruiken. Dat lukt wonderbaarlijk erg makkelijk waardoor ik steeds iets verder kan gaan. Tips en trucs van echte veganisten kunnen dan handig zijn om nieuwe ideeën op te doen. Maar evenzogoed, zal ik die ook soms naast me neer leggen omdat ik juist wel die babi pangang van de chinees erg lekker vind.

Maar goed, zoals in elke groep (religieuzen, veganisten, hardlopers, programmeurs) zijn er altijd wél mensen die zich verheven voelen boven de andere en vinden dat iets maar op één manier kan. Daar ontkom je niet aan.

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 06:40

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Het wordt vaak gebracht dat vleeseters evil zijn en vooral dit soort uitwassen vind ik heel eng, waarbij het dierenleven boven een mensenleven gesteld wordt.

Overigens acht ik de kans ongeveer nul dat ik voorbij omnivoor op die ladder kom. Ik ben dol op leren bekleding van auto/bank en ook een stukje vlees hoort erbij, zeker bij een BBQ. Ja, er zijn legio vervangers, maar daar begin ik gewoon niet aan.

Om met een grappige noot te eindigen:
CHUCK LORRE PRODUCTIONS, #536

I've thought long and hard about this vanity card. What I'm about to say is going to upset quite a few people. Some of them are my friends. Or perhaps, after reading this, my former friends. But I can't let that stop me from speaking my mind. It's time to say out loud what I know in my heart to be true. Vegetarians and vegans are mobility bigots. They believe that if a life form doesn't move, it's fair game to be killed and eaten. They hold a deepseated prejudice against plants, or, as plants prefer to be called, "We Who Stand Still." This hateful philosophy is predicated on the idea that movement equals consciousness, or, if you will, a certain level of sacredness. To put it simply, if it walks, flies, or swims, or comes from something that does, it should not be ingested. If it doesn't, yum-yum. Of course when you ask vegetarians and vegans, they say no, they're only opposed to eating flesh. But what could be more fleshy than a mushroom? Or avocado? Or eggplant? The ugly truth is they are cowards who murder and devour anything that can't run away. These people, who act so high and mighty, so spiritually elevated, have somehow constructed a style of cuisine that would justify them eating my Uncle Murray, a man known for sitting still for hours at a time, staring at a TV that is turned off. So the next time you order a salad consider this: Prince told us that doves cry. But what if kale does too?
:+

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • emnich
 • Registratie: November 2012
 • Niet online

emnich

kom je hier vaker?

Señor Sjon schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 11:31:
Het wordt vaak gebracht dat vleeseters evil zijn en vooral dit soort uitwassen vind ik heel eng, waarbij het dierenleven boven een mensenleven gesteld wordt.
Maar die uitwassen heb je ook bij andere groeperingen, laten we de moslims maar als duidelijkste voorbeeld nemen. Dat betekent niet dat alle moslims hier achter staan. Overal zijn achterlijke mensen....
Overigens acht ik de kans ongeveer nul dat ik voorbij omnivoor op die ladder kom. Ik ben dol op leren bekleding van auto/bank en ook een stukje vlees hoort erbij, zeker bij een BBQ. Ja, er zijn legio vervangers, maar daar begin ik gewoon niet aan.

Om met een grappige noot te eindigen:

[...]

:+
:)

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Ik denk dat het vreemd is dat dieren boven mensen gesteld worden, hoewel ik het vanuit het oogpunt duurzaamheid en wereldvernietiging wel kan begrijpen. De mens voegt momenteel nou eenmaal weinig toe aan de longevity en ecosysteem van de wereld. We de verbruiken alleen maar. Je hoort dit ook vaak uit de hoek van mensen die door de mensheid vreselijk tekort zijn gedaan(financieel, emotioneel, whatever). Het is vaak praten vanuit sentiment.

Als ik naar mijzelf kijk, vind ik niet dat mensen meer waard zijn dan dieren maar ook omgekeerd vind ik dat niet zo.Dat is een van mijn bewustwordingen tijdens mijn inmiddels bijna drie jaar lange vegan reis. Betekent dat dat ik mijn moeder of vriendin evenveel waard vind als bertha de koe? Nee, maar wel dat ik een random persoon niet meer waard vind dan een random dier. Dat klinkt voor vele misschien extreem, and so be it, it's my way :).

En ja, ik begrijp als je die logica door trekt, dat dus ook een vis, en ook een random vlieg in essentie even veel waard is als een random koe, mens of insert random animal. Gelukkig leven we in een samenleving waar ik niet vaak voor een situatie sta waarin ik meerdere levens kan redden van de dood(dan zou ik er zoveel redden als ik kan, trouwens). Hopelijk heb ik het een beetje duidelijk uitgelegd :).

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • armageddon_2k1
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 28-03 13:48
Señor Sjon schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 11:31:
Het wordt vaak gebracht dat vleeseters evil zijn ....
Huh, waar dan? En dan niet door de randgroeperingen die in het nieuws komen vanwege hun extreme gedrag.
Ik heb serieus nog nooit iemand ergens horen zeggen dat een vleeseter evil is. Dat er wel wat af te dingen valt op de bio-industrie....dat wel.
AGee schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 11:26:
[...]

Dat heeft niets met veganisme an sich te maken, maar met het feit dat veganisten doorgaans bewuster met hun gezondheid / voeding bezig zijn. Voor een eerlijke vergelijking moet je niet kijken naar de gehele groep omnivoren versus de gehele groep veganisten, maar naar de subgroep omnivoren die bewust let op wat er binnenkomt (en hoeveel) en de subgroep veganisten die hier bewust op let. Gokje: Die subgroep van veganisten omvat bijna de gehele groep veganisten, terwijl die subgroep omnivoren een stuk kleiner is dan de gehele groep omnivoren.
Die gok is wel een hele goede overigens. Heb er nog nooit zo over nagedacht :)

[Voor 47% gewijzigd door armageddon_2k1 op 17-08-2018 11:56]

Engineering is like Tetris. Succes disappears and errors accumulate.


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
AGee schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 11:26:
[...]

Dat heeft niets met veganisme an sich te maken, maar met het feit dat veganisten doorgaans bewuster met hun gezondheid / voeding bezig zijn. Voor een eerlijke vergelijking moet je niet kijken naar de gehele groep omnivoren versus de gehele groep veganisten, maar naar de subgroep omnivoren die bewust let op wat er binnenkomt (en hoeveel) en de subgroep veganisten die hier bewust op let. Gokje: Die subgroep van veganisten omvat bijna de gehele groep veganisten, terwijl die subgroep omnivoren een stuk kleiner is dan de gehele groep omnivoren.
Klopt. Maar er heerst nogal de aanname dat een veganistisch dieet ongezond zou zijn omdat je risico hebt op allerlei tekorten aan vitaminen en mineralen. Terwijl dat helemaal niets met een veganistisch dieet op zich te maken heeft, maar met of je wel of niet aandacht besteedt aan wat je eet.

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • remzor
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 08:31
Garyu schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 10:43:
Ga jij als niet-moslim een moslim vertellen dat ie niet moslim genoeg is? Of als niet-voetballer aan een voetballer uitleggen hoe hij beter een penalty zou kunnen nemen? Waarom zou je dan een veganist willen vertellen hoe hij zijn levensstijl volgens jou zou moeten verbeteren?
Nee, dat zei ik ook niet en dat is juist een deel van het hele punt. Het gaat er om dat mensen er nou eenmaal wel een mening over hebben, en dat is niet slecht. Het gaat niet om dicteren of oordelen, als je goed leest staat dat ook niet in mijn post.

Er werd een vraag gesteld of opmerking gemaakt ter verduidelijking. En om in deze vergelijking te blijven dus meer als: “Stond die spits net niet buitenspel? Of wat houdt buitenspel eigenlijk precies in?” Of “Wat is voor jullie (moslims) de reden om te vasten in de middag en in de avond erg veel te eten?”

Dat zijn vragen en misshien meningen waarop vervolgens uitleg volgt.

Het laatste wat je aanhaalt is dus dat een niet-veganist nooit een opmerking mag plaatsen over de levensstijl van een veganist maar andersom wordt dat (impliciet) eigenlijk vaak wel gedaan. Levensstijl is breder dan alleen eten en er kan wat mij betreft altijd een gesprek/discussie/vragen zijn zonder dat iemand vertelt wat de ander moet verbeteren.

Verder ben ik het met je eens en goed om te lezen dat je dat zelf ook niet wilt :)

Meer on topic: er zijn wel steeds meer vleesvervangers in de supermarkt te koop, het nepvlees zeg maar. Paar maanden terug met een gourmet eens wat geprobeerd en dat was best prima. Zeler beter dan jaren geleden. Helaas vind ik het vaak nog vrij duur allemaal, dat is jammer. Tartaar, hamburgers en filetlapjes bijvoorbeeld zijn veel goedkoper. En als je daarvan houdt en (nog) niet sterk genoeg gemotiveerd bent om vlees te laten staan, is het best moeilijk..

 • emnich
 • Registratie: November 2012
 • Niet online

emnich

kom je hier vaker?

remzor schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 12:14:
[...]
Meer on topic: er zijn wel steeds meer vleesvervangers in de supermarkt te koop, het nepvlees zeg maar. Paar maanden terug met een gourmet eens wat geprobeerd en dat was best prima. Zeler beter dan jaren geleden. Helaas vind ik het vaak nog vrij duur allemaal, dat is jammer. Tartaar, hamburgers en filetlapjes bijvoorbeeld zijn veel goedkoper. En als je daarvan houdt en (nog) niet sterk genoeg gemotiveerd bent om vlees te laten staan, is het best moeilijk..
Vleesvervangers zijn ook vaak (te) duur. Waarom dat is weet ik niet want je zou denken dat het goedkoper moet kunnen zijn dan vlees.

Ik heb nu al een paar keer zelf seitan gemaakt als vlees vervanger. O.a. heb ik het gebruikt om een vegetarische shoarma te maken. Dat is erg goedkoop en ik en mijn tafelgenoten vonden het erg goed.

 • FirePuma142
 • Registratie: April 2004
 • Niet online
Als je weet dat het klopt, waarom dan presenteren als positieve bijkomstigheid van veganisme? Ik kan me voorstellen dat dit soort redenaties onder prediken geschaard wordt, nergens voor nodig toch?

Interessant topic overigens, ik kan de bijdragen van @WolfsRain erg waarderen ook al botsen onze opvattingen flink. Ik blijf meelezen :)

 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 07:21
emnich schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 12:22:
[...]

Vleesvervangers zijn ook vaak (te) duur. Waarom dat is weet ik niet want je zou denken dat het goedkoper moet kunnen zijn dan vlees.

Ik heb nu al een paar keer zelf seitan gemaakt als vlees vervanger. O.a. heb ik het gebruikt om een vegetarische shoarma te maken. Dat is erg goedkoop en ik en mijn tafelgenoten vonden het erg goed.
Ik denk door schaalgrootte. Ze lijken wel in prijs te dalen allemaal. Nu zit je op grofweg tien tot twaal euro per kilo, aanbiedingen zijn natuurlijk de helft. In mijn ogen al gelijk aan een kwalitatief stuk vlees, als aanbieding zit het rond de kiloknaller.

Overigens gebruik deze producten zeer beperkt, hoogstens een keer op een barbecue. Veel leuker (en lekkerder!) om zelf iets te maken ( https://veganchallenge.nl/recepten/zwarte-bonenburgers/ _/-\o_ ).
FirePuma142 schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 12:23:
[...]


Als je weet dat het klopt, waarom dan presenteren als positieve bijkomstigheid van veganisme? Ik kan me voorstellen dat dit soort redenaties onder prediken geschaard wordt, nergens voor nodig toch?

Interessant topic overigens, ik kan de bijdragen van @WolfsRain erg waarderen ook al botsen onze opvattingen flink. Ik blijf meelezen :)
Ik vermoed dat dat klopt sloeg op de grotere strekking van de gequote post.

Overigens citeer ik uit de OP:
Uit veel onderzoeken blijkt dat veganisten gezonder zijn dan de gemiddelde populatie. Er is echter niet echt een aanwijzing dat dit komt door het veganistische dieet op zich. Het is ook mogelijk dat dit fenomeen vooral veroorzaakt wordt door het feit dat veganisten vaak goed opletten wat ze eten en dat de meeste veganisten nauwgezet in de gaten houden of ze wel voldoende van de juiste proteïnen en vitaminen binnenkrijgen. Een omnivoor die even goed op zijn dieet let zal waarschijnlijk net zo gezond zijn als een veganist - misschien zelfs gezonder.
Blij dat je het een interessant topic vindt overigens! O+

[Voor 27% gewijzigd door SjoerdV nl op 17-08-2018 12:33]


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
remzor schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 12:14:
Meer on topic: er zijn wel steeds meer vleesvervangers in de supermarkt te koop, het nepvlees zeg maar. Paar maanden terug met een gourmet eens wat geprobeerd en dat was best prima. Zeler beter dan jaren geleden. Helaas vind ik het vaak nog vrij duur allemaal, dat is jammer. Tartaar, hamburgers en filetlapjes bijvoorbeeld zijn veel goedkoper. En als je daarvan houdt en (nog) niet sterk genoeg gemotiveerd bent om vlees te laten staan, is het best moeilijk..
Maar vegan betekent niet dat je al het vlees en andere dierlijke producten vervangt door van die dure vleesvervangers. Dat kan natuurlijk wel, maar zoals je zegt, dat is vrij prijzig.

Het betekent ook niet dat je gewoon dezelfde gerechten als altijd kookt maar het vlees en andere dierlijke producten eruit weglaat, want dan krijg je inderdaad heel veel tekorten aan allerlei eiwitten, vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft.

Je gaat juist heel andere gerechten koken, vandaar ook de opmerking in de OP dat je als vegan helemaal opnieuw moet leren koken.

Als voorbeeldje, wat ik zoal eet.

Ontbijt: muesli met gedroogd fruit en noten met kokos- of amandelmelk.

Lunch: twee dubbele boterhammen met humus (soms pindakaas en appelstroop ipv humus), een halve komkommer, een paprika, een vuist vol worteltjes en een hand vol snoeptomaatjes.

Tussendoor: fruit, zoals appels, peren, pruimen, sinaasappels, druiven, kersen, grapefruit, banaan, etc.

Diner bijvoorbeeld: rijst met tofu, bonen en veel groente. Of rijst met extra bonen of linzen en veel groente (zonder tofu dus). Of pasta met een vegan tomatensaus. Aardappels eet ik vrij weinig...

Als je elke dag zowel granen als bonen eet, veel groente en fruit en wat noten, dan zit je al aardig goed qua voedingswaarde. Vaak kook ik in één keer genoeg een stuk of vier maaltijden. Een deel meteen opeten, een deel in de koelkast, een deel in de vriezer. De afgelopen keer dat ik heb gekookt (rijst met linzen, pompoen, ui, sperciebonen, bleekselderij etc.) was ik met iets van €7,50 aan ingrediënten klaar en had ik zelfs genoeg voor vijf maaltijden.
FirePuma142 schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 12:23:
Als je weet dat het klopt, waarom dan presenteren als positieve bijkomstigheid van veganisme? Ik kan me voorstellen dat dit soort redenaties onder prediken geschaard wordt, nergens voor nodig toch?
In de OP staat dit:

"Uit veel onderzoeken blijkt dat veganisten gezonder zijn dan de gemiddelde populatie. Er is echter niet echt een aanwijzing dat dit komt door het veganistische dieet op zich. Het is ook mogelijk dat dit fenomeen vooral veroorzaakt wordt door het feit dat veganisten vaak goed opletten wat ze eten en dat de meeste veganisten nauwgezet in de gaten houden of ze wel voldoende van de juiste proteïnen en vitaminen binnenkrijgen."

Daar is toch niets aan gelogen? Veganisten zijn gemiddeld gezonder dan de gemiddelde populatie, en dat kan je wel degelijk een voordeel noemen. Of dat nu een direct of een indirect gevolg is van het gevolgde dieet is niet zoveel van belang, en de nuance dat het waarschijnlijk niet aan het dieet zelf ligt, maar aan het feit dat men goed oplet wat men eet, staat ook duidelijk vermeld...

[Voor 21% gewijzigd door Mx. Alba op 17-08-2018 12:36]

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • remzor
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 08:31
emnich schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 12:22:
[...]

Vleesvervangers zijn ook vaak (te) duur. Waarom dat is weet ik niet want je zou denken dat het goedkoper moet kunnen zijn dan vlees.

Ik heb nu al een paar keer zelf seitan gemaakt als vlees vervanger. O.a. heb ik het gebruikt om een vegetarische shoarma te maken. Dat is erg goedkoop en ik en mijn tafelgenoten vonden het erg goed.
Ga dat eens op zoeken, om eerlijk te zijn weet ik namelijk ook niet precies wat ik me erbij moet voorstellen. Ik weet van Tofu, Soja, lizen, etc. Maar er is vast veel meer ;)

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Inderdaad, het kan allemaal erg goedkoop. Overigens, ik heb laatst dus 10 pakken 200 gr vegagehakt voor 10 euro gekocht, naar mijn mening een prima prijs.

In principe kun je het zo gek maken als je zelf wilt, net zoals bij een omnivorendieet. Je hebt zelfs vegan brie en camambert, als je dat dagelijks eet, kom je natuurlijk duurder uit(https://www.boutique-vega...y-cheeze-glueckskueche/).

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • FirePuma142
 • Registratie: April 2004
 • Niet online
Mx. Alba schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 12:31:
[...]

In de OP staat dit:

"Uit veel onderzoeken blijkt dat veganisten gezonder zijn dan de gemiddelde populatie. Er is echter niet echt een aanwijzing dat dit komt door het veganistische dieet op zich. Het is ook mogelijk dat dit fenomeen vooral veroorzaakt wordt door het feit dat veganisten vaak goed opletten wat ze eten en dat de meeste veganisten nauwgezet in de gaten houden of ze wel voldoende van de juiste proteïnen en vitaminen binnenkrijgen."

Daar is toch niets aan gelogen? Veganisten zijn gemiddeld gezonder dan de gemiddelde populatie, en dat kan je wel degelijk een voordeel noemen. Of dat nu een direct of een indirect gevolg is van het gevolgde dieet is niet zoveel van belang, en de nuance dat het waarschijnlijk niet aan het dieet zelf ligt, maar aan het feit dat men goed oplet wat men eet, staat ook duidelijk vermeld...
Ik heb de OP gelezen. Een vegan is niet gezonder omdat hij vegan is, terwijl je die kaart wel speelt. Als je gecorrigeerd wordt dan beaam je dat, om vervolgens toch e.a. weer in veganvoordeel uit te leggen.

Sorry, maar hier heb ik niet zo veel zin in Albantar. Op deze manier discussie voeren is onbegonnen werk.

 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
FirePuma142 schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 12:51:
[...]


Ik heb de OP gelezen. Een vegan is niet gezonder omdat hij vegan is, terwijl je die kaart wel speelt. Als je gecorrigeerd wordt dan beaam je dat, om vervolgens toch e.a. weer in veganvoordeel uit te leggen.

Sorry, maar hier heb ik niet zo veel zin in Albantar. Op deze manier discussie voeren is onbegonnen werk.
Waar staat daar dan dat vegans gezonder zijn omdat ze vegan zijn?

Er staat alleen dat vegans gemiddeld gezonder zijn. En er staat zelfs bij dat er geen aanwijzing voor is dat dat door het vegan dieet komt, maar dat het waarschijnlijk komt doordat vegans bewuster eten. Er staat zelfs dat het best mogelijk is dat een omnivoor die even bewust eet zelfs gezonder is dan een vegan, met een concreet voorbeeld erbij vermeld.

Dus waar heb je het in vredesnaam over?

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
corset schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 08:39:
leuk topic, toch weer wat dingen kunnen leren.

Echter wat ik nog steeds niet snap, ik heb zelf allergieën;

1.) Appels & Steenvruchten (Alles met harde pit)
2.) Pinda's, Noten
3.) Rode Kool (don't ask me why, ik heb geen idee)

Ik merk dan dat veel opties binnen veganisme afvallen, omdat ik gewoon bepaalde stoffen, vitamine etc ga missen. Dus voor mij is veganisme helaas niet te doen buiten er nog extra supplementen bij gebruiken.

Maar hoe doen veganisten met een voedsel allergie dit? Hoe ga je daar mee om. Ik moet al heel erg opletten en kan steeds minder kopen in de supermarkt (Steeds meer met "sporen van pinda's & noten"), maar als je dan nog meer laat afvallen lijkt me dat echt zwaar.
Er zijn veel veganisten met allergieën, ikzelf ben allergisch voor pinda's en lactose(maarja, dat zit uiteraard sowieso al niet in een plantaardig dieet). Daarnaast ken ik veel mensen met een glutenintolerantie(en ook gluten en noten bijvoorbeeld).

Het is absoluut mogelijk en als je de wil hebt, dan zijn er genoeg wegen(dan heb ik het niet over jou specifieke geval). Mocht je hierover advies willen, dan wil ik je best helpen en even voor je rondvragen. Dat kunnen we dan beter voortzetten in dm's, voel je vrij om er mij een te sturen mocht je daar interesse in hebben.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
WolfsRain schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:05:
Er zijn veel veganisten met allergieën, ikzelf ben allergisch voor pinda's en lactose(maarja, dat zit uiteraard sowieso al niet in een plantaardig dieet). Daarnaast ken ik veel mensen met een glutenintolerantie(en ook gluten en noten bijvoorbeeld).

Het is absoluut mogelijk en als je de wil hebt, dan zijn er genoeg wegen(dan heb ik het niet over jou specifieke geval). Mocht je hierover advies willen, dan wil ik je best helpen en even voor je rondvragen. Dat kunnen we dan beter voortzetten in dm's, voel je vrij om er mij een te sturen mocht je daar interesse in hebben.
Het probleem vooral met een gluten-alergie is dat er natuurlijk wel steeds meer glutenvrije producten zijn - maar die zijn niet vegan. En steeds meer vegan producten - maar die zijn niet glutenvrij.

Als je zelf kookt, is het zeker mogelijk om vegan en glutenvrij te koken. Maar voedselproducenten zijn er kennelijk van overtuigd dat die twee elkaar uitsluiten. Helaas... Ook bij de voedselproducenten is er een cursus intersectional awareness nodig. ;)

[Voor 3% gewijzigd door Mx. Alba op 17-08-2018 13:15]

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Mx. Alba schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:09:
[...]


Het probleem vooral met een gluten-alergie is dat er natuurlijk wel steeds meer glutenvrije producten zijn - maar die zijn niet vegan. En steeds meer vegan producten - maar die zijn niet glutenvrij.

Als je zelf kookt, is het zeker mogelijk om vegan en glutenvrij te koken. Maar voedselproducenten zijn er kennelijk van overtuigd dat die twee elkaar uitsluiten. Helaas...
Klopt, hoewel er wel steeds meer komt hoor!

Om wat voorbeelden te noemen: Vegan Cornetto's bij de AH en Oaties van Verkade. Beiden vrij nieuwe producten, vegan en glutenvrij.

Het beste is iig om inderdaad zelf te koken en zoveel mogelijk bij whole foods te blijven, dan kun je gemakkelijk onderscheid maken. Veel vleesvervangers zijn ook glutenvrij trouwens.

En bonen! Zoveel mogelijk met bonen doen, haha.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
WolfsRain schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:15:
En bonen! Zoveel mogelijk met bonen doen, haha.
"Hoe herken je een veganist?"

*PFFFFFFFRTTTTTT* _o-

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 01:20
Mx. Alba schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:16:
[...]


"Hoe herken je een veganist?"

*PFFFFFFFRTTTTTT* _o-
Haha, true. En wat dacht je van wat je allemaal met aquafaba(opgeklopt kikkererwten water) kan? https://www.vegansociety....hings-you-can-do-aquafaba

Geweldig spulletje.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 07:21
Mx. Alba schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:16:
[...]


"Hoe herken je een veganist?"

*PFFFFFFFRTTTTTT* _o-
"Don't worry, they'll tell you " :+

 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
SjoerdV nl schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:18:
[...]


"Don't worry, they'll tell you " :+
In de praktijk is het juist andersom vaak. Stel dat er een etentje wordt georganiseerd. Dan vertelt de vegan uiteraard aan de organisator dat die vegan is, logisch. Maar als er dan samen gegeten wordt en er is dus voor de vegan iets anders dan voor de rest, beginnen juist vaak de niet-vegans daarover. Goh, ben je vegetariër? Nee, veganist. O, eet je dan ook geen ei en zuivel? Nee, dat klopt. Goh, en hoe zit het dan met leer? Vrij vermoeiend soms. :)

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Labbers
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 31-03 15:13
@Mx. Alba Hoelang ben jij nu veganist?

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 06:40

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Mx. Alba schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:09:
[...]


Het probleem vooral met een gluten-alergie is dat er natuurlijk wel steeds meer glutenvrije producten zijn - maar die zijn niet vegan. En steeds meer vegan producten - maar die zijn niet glutenvrij.

Als je zelf kookt, is het zeker mogelijk om vegan en glutenvrij te koken. Maar voedselproducenten zijn er kennelijk van overtuigd dat die twee elkaar uitsluiten. Helaas... Ook bij de voedselproducenten is er een cursus intersectional awareness nodig. ;)
Voor de gemiddelde voedselproducent is een zeer kleine groep bedienen in met name steden denk ik niet heel rendabel. ;)

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
Señor Sjon schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:32:
Voor de gemiddelde voedselproducent is een zeer kleine groep bedienen in met name steden denk ik niet heel rendabel. ;)
Gluten-alergie is echt niet gelimiteerd tot steden.

En met vegan bedien je niet een zeer kleine groep... Namelijk niet alleen veganisten, maar ook vegetariërs, moslims, joden, mensen met verschillende aan dierlijke producten gerelateerde alergieën (lactose, ei, ...) - en uiteraard bijna alle omnivoren (uitzonderingen door alergieën daargelaten). En dat is precies de déclic die er bij voedselproducenten nodig is: dat een vegan product niet een kleinere afzetmarkt heeft dan een "gewoon" product, maar juist een grotere.

Voorbeeldje: op bijna elke tafel in Nederland is het niet vreemd om een kuipje Bécel te zien staan. 100% plantaardig.
Ik zie niet in wat dat met de discussie te maken heeft... Ik heb me al ruim twee jaar ingelezen in de materie, ben er al een jaar lang van overtuigd dat veganisme de "moral high ground" heeft, en heb een maand of twee geleden zelf de knop omgezet.

[Voor 4% gewijzigd door Mx. Alba op 17-08-2018 13:43]

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • FirePuma142
 • Registratie: April 2004
 • Niet online
Mx. Alba schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:01:
[...]


Waar staat daar dan dat vegans gezonder zijn omdat ze vegan zijn?

Er staat alleen dat vegans gemiddeld gezonder zijn. En er staat zelfs bij dat er geen aanwijzing voor is dat dat door het vegan dieet komt, maar dat het waarschijnlijk komt doordat vegans bewuster eten. Er staat zelfs dat het best mogelijk is dat een omnivoor die even bewust eet zelfs gezonder is dan een vegan, met een concreet voorbeeld erbij vermeld.

Dus waar heb je het in vredesnaam over?
Ik heb het niet over de OP, die heb je er zelf bij gehaald. Ik heb het over je eigen post waar Agee al eerder op reageerde. Maar zoals ik al zei, op deze manier heeft het niet zo heel veel zin. Ik ga er niet verder op in, het lijkt me aan dovemansoren gericht en daar hebben we beiden niets aan.

Ook een vraag over hoe lang je al veganist bent kun je niet beantwoorden zonder het als aanval te zien. Relax man.

[Voor 6% gewijzigd door FirePuma142 op 17-08-2018 13:46]


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
FirePuma142 schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:44:
[...]


Ik heb het niet over de OP, die heb je er zelf bij gehaald. Ik heb het over je eigen post waar Agee al eerder op reageerde. Maar zoals ik al zei, op deze manier heeft het niet zo heel veel zin. Ik ga er niet verder op in, het lijkt me aan dovemansoren gericht en daar hebben we beiden niets aan.

Ook een vraag over hoe lang je al veganist bent kun je niet beantwoorden zonder het als aanval te zien. Relax man.
Voor zover ik weet heb ik nergens in dit topic gezegd dat een vegan dieet gezonder is dan een omnivoor dieet. Mocht dat wel zo zijn, dan graag een linkje naar die post zodat ik dat recht kan zetten!

Overigens zijn er al allerlei negatieve gezondheidseffecten van (bepaalde soorten) vlees aangetoond, vooral voor wat betreft hart- en vaatziekten. Zelfs bacon staat op een lijst van mogelijk kankerverwekkende levensmiddelen...

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Labbers
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 31-03 15:13
Mx. Alba schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:40:
[...]


[...]


Ik zie niet in wat dat met de discussie te maken heeft... Ik heb me al ruim twee jaar ingelezen in de materie, ben er al een jaar lang van overtuigd dat veganisme de "moral high ground" heeft, en heb een maand of twee geleden zelf de knop omgezet.
Het voegt inderdaad helemaal niets toe aan de discussie maar je doet mij erg aan mezelf denken toen ik net gestopt was met roken. Pure interesse dus. :)

 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
Labbers schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:50:
[...]


Het voegt inderdaad helemaal niets toe aan de discussie maar je doet mij erg aan mezelf denken toen ik net gestopt was met roken. Pure interesse dus. :)
O ja, helemaal mee eens met het effect dat recent converts de meest fanatieke zijn, dus dat heb je er goed uitgepikt. :D

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Jaqenhghar
 • Registratie: Augustus 2014
 • Laatst online: 30-03 10:02

Jaqenhghar

Valar morghulis

WolfsRain schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 13:18:
[...]


Haha, true. En wat dacht je van wat je allemaal met aquafaba(opgeklopt kikkererwten water) kan? https://www.vegansociety....hings-you-can-do-aquafaba

Geweldig spulletje.
Weuw, dat is nice. :D

 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 06:40

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

@Mx. Alba
Nee, maar gluten-allergie is wel een modeverschijnsel. Koks in restaurants ergeren zich er dood aan, want een werkplek en bijbehorende apparatuur schoonmaken kost echt veel tijd. Een collega heeft er echt last van en dat is wat anders dan de hype grof gezegd. Zij kan echt helemaal niks meer als het niet gluten-vrij is.

Moslims/joden eten geen gespleten hoefdieren, Boedhisten e.d. geen rund. Daarvoor hoef je niet specifiek een vegan lijn voor op te zetten om dat te voorkomen.

Over je relaas met @FirePuma142 denk ik je eerste alinea hier:
Mx. Alba schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 07:06:
[...]


Iedereen zou af en toe hun bloedwaarden moeten laten checken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vegans gemiddeld een stuk minder tekorten aan vitaminen en mineralen hebben dan omnivoren.
Daarmee impliceer je dat het ene beter is dan het ander, terwijl @AGee eigenlijk al uitlegt hoe het komt. :)

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 08:35
Señor Sjon schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 14:02:
@Mx. Alba
Nee, maar gluten-allergie is wel een modeverschijnsel. Koks in restaurants ergeren zich er dood aan, want een werkplek en bijbehorende apparatuur schoonmaken kost echt veel tijd. Een collega heeft er echt last van en dat is wat anders dan de hype grof gezegd. Zij kan echt helemaal niks meer als het niet gluten-vrij is.
Gluten-alergie is geen modeverschijnsel. Mensen die denken dat ze gluten-intolerant zijn, wel. ;)

Dus we zijn het met elkaar eens, alleen de terminologie zorgde voor verwarring.
Moslims/joden eten geen gespleten hoefdieren, Boedhisten e.d. geen rund. Daarvoor hoef je niet specifiek een vegan lijn voor op te zetten om dat te voorkomen.
Maar in plaats van een halal gerecht en een kosher gerecht en een gerecht voor Hindoes en een vegetarisch gerecht, allemaal specifiek voor die groepen, kan je ook gewoon één vegan gerecht neerzetten. Of nog beter: meerdere vegan gerechten. Dan heeft iedereen meer keuze. :)
Over je relaas met @FirePuma142 denk ik je eerste alinea hier:

[...]

Daarmee impliceer je dat het ene beter is dan het ander, terwijl @AGee eigenlijk al uitlegt hoe het komt. :)
Het enige wat ik daarmee impliceer is dat wat er staat. Een veelgebruikt argument tegen veganisme is namelijk dat je dan tekorten van bepaalde eiwitten en vitaminen krijgt. Terwijl in de praktijk uit gedegen onderzoek blijkt dat veganisten gemiddeld juist minder tekorten hebben dan omnivoren. En dat komt niet door het dieet, maar doordat veganisten bewust eten, en de nodige supplementen slikken. Ze slikken die supplementen omdat ze veganistisch eten - maar eigenlijk zouden veel omnivoren diezelfde supplementen moeten slikken.

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Labbers
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 31-03 15:13
Mx. Alba schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 14:07:
[...]


- maar eigenlijk zouden veel omnivoren diezelfde supplementen moeten slikken.
Omnivoren moeten helemaal niets. Net als veganisten. Dit soort zinnetjes lijken onschuldig maar dit zorgt voor de frustratie tussen beide zijden.
Pagina: 1 2 3 ... 21 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee