• WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Mede-auteurs:
 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17

Mx. Alba

 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:27

SjoerdV nl

Matched: huisdieren

Waarom dit topic?

Dit topic is bedoeld om zij die geïnteresseerd zijn in veganisme een plek te bieden waar zij vragen kunnen stellen met betrekking tot dit onderwerp. Overweeg je geleidelijk, of misschien zelfs cold turkey, over te gaan op deze levensstijl, maar heb je toch nog vragen, dan kunnen wij je wellicht helpen. Ook andere ervaringen of vragen mogen hier gerust gesteld worden. Gezien talrijke voorbeelden op het internet (:+) willen wij vragen om elkaar met respect te behandelen en constructief richting elkaar te communiceren.

Wat is veganisme?

De term veganism werd voor eerst geopperd door Donald Watson, die de naam afleidde van het engelse vegetarianism. Watson was al vegetariër en kwam hiermee nadat hij zag wat er speelde in de zuivelindustrie. Watson: “We can see quite plainly that our present civilisation is built on the exploitation of animals, just as past civilisations were built on the exploitation of slaves, and we believe the spiritual destiny of man is such that in time he will view with abhorrence the idea that men once fed on the products of animals' bodies”.

De term veganisme is een redelijk afgebakende term die, zoals de Vegan Society omschrijft een levensstijl inhoudt die zo ver mogelijk alle vormen van dierlijk gebruik en misbruik wil vermijden. Zowel voor voedsel, kleding als elk ander doel waarvoor dieren gebruikt worden.

Inmiddels zijn er zo’n 70.000 veganisten, oftewel zo’n 0,4% van de bevolking in Nederland, en deze aantallen stijgen jaar op jaar. Dit lijkt ook opgemerkt te worden door diverse voedselfabrikanten, die steeds vaker producten als plantaardig promoten. In het buitenland liggen de % nog hoger, in Israel is ongeveer 5% van de populatie veganist en ook de UK en Duitsland hebben veel veganisten.

Bekende veganisten zijn Brad Pitt, Peter Dinklage, Ariana Grande, Lewis Hamilton en vele anderen.

Waarom zou je veganist worden?

Ethiek
Veel argumenten waarom mensen besluiten veganistisch te gaan leven zijn ethisch van oorsprong. Het klopt uiteraard dat de mens van nature een omnivoor is, en dat het consumeren van dierlijke producten voor ons dus natuurlijk is. Maar Homo sapiens is niet alleen een omnivoor - de mens is een intelligente omnivoor die vooral de afgelopen honderd jaar steeds meer dingen is gaan doen die zeer onnatuurlijk zijn. Door onze intelligentie en welvaart kunnen wij er dus voor kiezen om een levensstijl te volgen die minder schade doet aan dier en milieu.

In onze huidige kapitalistische samenleving is de bio-industrie verworden tot een helse machine die levende dieren veelal als producten behandelt. De manier waarop dieren vaak mishandeld worden, buiten het zicht van het grote publiek, is een sterke motivator voor veel mensen om geen dierlijke producten meer te gebruiken nadat zij hier kennis van genomen hebben..

Daarnaast zien veganisten het gebruik van dieren zonder wederzijdse instemming als iets immoreels. Veganisme wordt daarom ook vaak gezien als morele nullijn, het uitsluiten van het gebruik en misbruik van mens of dier zonder instemming.
Milieu
Ook milieu-argumenten zijn een groot onderdeel van de motivatie voor veel mensen om veganistisch te gaan leven. De bio-industrie veroorzaakt veel CO2-uitstoot, en meer dan de helft van alle landbouwgrond ter wereld wordt gebruikt voor het verbouwen van veevoer. Dan zijn dus graslanden waar vee op graast nog niet eens meegeteld. Door geen dierlijke producten meer te consumeren, verlaag je dus significant je milieu-voetafdruk. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat de persoonlijke CO2 footprint van een veganist tot 73% lager is dan gemiddeld.
Gezondheid
Uit veel onderzoeken blijkt dat veganisten gezonder zijn dan de gemiddelde populatie. Er is echter niet echt een aanwijzing dat dit komt door het veganistische dieet op zich. Het is ook mogelijk dat dit fenomeen vooral veroorzaakt wordt door het feit dat veganisten vaak goed opletten wat ze eten en dat de meeste veganisten nauwgezet in de gaten houden of ze wel voldoende van de juiste proteïnen en vitaminen binnenkrijgen. Een omnivoor die even goed op zijn dieet let zal waarschijnlijk net zo gezond zijn als een veganist - misschien zelfs gezonder. Uit onderzoek naar onder andere de blauwe zones (o.a. Okinawa) is wel gebleken dat een minimaal gebruik van dierlijke producten het meest bevorderlijk is voor een gezond lang leven. Uiteraard speelt niet alleen voedsel een rol, maar ook beweging, stress en levensvisie (doel in het leven).
Voor- en nadelen veganisme
+:
Kan erg goedkoop zijn. Dit hangt uiteindelijk af van het aantal kant-en-klaarproducten dat je koopt, zoals vleesvervangers.
Je leert in feite opnieuw koken.
Je hebt in feite aan een snijplank en mes voldoende.
Je voelt je er fitter door, hebt geen after dinner-dip meer.
Je leert eten en producten op een andere manier te bekijken.
Je zult waarschijnlijk wat gewicht verliezen.
Je kijkt op een andere manier naar dieren.
Opeens is iedereen in je omgeving voedingsdeskundige :+
-:
Je bent in het begin meer tijd kwijt met het doen van boodschappen, daarna ben je echter een stuk sneller klaar..
Nieuwe kleding/schoenen kopen kan een dingetje zijn.
Uiteten met een grotere groep vergt wat aanpassingsvermogen (van beide kanten).
Je kijkt op een andere manier naar dieren.

FAQ

Veganisten hebben een verhoogde kans op een B12 tekort, klopt dat?

Een veelgehoord argument tegen veganisme is dat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zit. Dit is slechts ten dele waar. Vitamine B12 wordt namelijk niet door dieren zelf geproduceerd, maar door bacteriën die in de bovenlaag van de grond leven.

Vroeger kregen mensen zelf via directe weg vitamine B12 binnen, bijvoorbeeld door ongefilterd oppervlaktewater te drinken, de handen niet goed te wassen na het werken op het land en door groenten niet goed te wassen voor ze gegeten werden. Toen we meer op onze eigen hygiëne gingen letten, kregen we via directe weg geen B12 meer binnen… Maar de dierlijke producten die we aten, waren afkomstig van dieren die op de volle grond graasden en die dus nog wel vitamine B12 binnenkregen. Hier komt het idee vandaan dat B12 alleen in dierlijke producten zit.

Tegenwoordig komen veel dieren in de bio-industrie ook niet meer buiten, en eten kunstmatig, goed gereguleerd en goed schoongemaakt voer. Ook die dieren krijgen dus onvoldoende vitamine B12 binnen - en krijgen die gesupplementeerd om gezond te blijven en om ervoor te zorgen dat er ook in het eindproduct B12 zit.

Toch zit er tegenwoordig daardoor ook in dierlijke producten veel minder B12 dan vroeger, waardoor zelfs omnivoren vaak een tekort aan B12 in hun lichaam hebben. Doordat veganisten zelf B12-supplementen van hoge dosering slikken (vaak honderden keren de dagelijks benodigde hoeveelheid, aangezien B12 zeer slecht door het lichaam wordt opgenomen) in plaats van afhankelijk te zijn van de B12 die hen via dierlijke producten bereikt, hebben veganisten gemiddeld juist minder tekort aan vitamine B12 in hun lichaam dan omnivoren!

Bijen geven nou eenmaal honing, wat is daar mis mee?

Honing is strikt genomen ook niet vegan, maar sommige vegans accepteren wel honing van kleine lokale imkers. Die kleine lokale imkers zijn immers belangrijk voor het behoud van de bijenpopulatie, die wereldwijd terugloopt, en door de honing van dergelijke lokale imkers te kopen, ondersteun je het behoud van deze belangrijke dieren. Lang niet alle vegans denken er zo over, de meesten laten ook kleinschalig geproduceerde honing links liggen, omdat de honing nog steeds gestolen wordt van de bijen - en de bijen wordt suikerwater gevoerd om de gestolen honing te vervangen, maar dat heeft voor hen een veel slechtere voedingswaarde. Fenomenen als colony collapse zijn niet wonderbaarlijk, en ook worden vaak de vleugels van de bijenkoningin afgeknipt zodat zij niet weg kan gaan om ergens anders een kolonie te starten. Zelfs de kleine lokale imker buit dus die diertjes uit voor financieel gewin.

Schapen moeten toch geschoren worden, wat is er mis met wol?

Schapen zijn dieren die zo ver doorgefokt zijn om zo veel mogelijk wol te produceren dat ze niet eens meer natuurlijk kunnen leven. Bij bijna elke geboorte van lammeren is de hulp van mensen nodig, anders zouden de lammeren en het moederschaap sterven tijdens het baren. Wol is dus voor bijna alle vegans ook strikt off limits. Veruit de grootste producent van wol is Australië, daar is de daad van mulesing vrij normaal. Doordat schapen zijn doorgefokt en hun huid rimpelig wordt en vochtig wordt, leggen vliegen hun eieren in de huidplooien van de schapen. Deze vliegen eten de huid van de schapen op, wat naast dat het extreem pijnlijk is, ook nog de productie naar beneden brengt van de wol. Als oplossing villen boeren delen van de schaap(vaak aan de achterkant) om de productie op peil te houden. Dit gebeurt meestal zonder verdoving.

Het is toch heel natuurlijk om vlees te eten?

De mens is inderdaad een omnivoor, dat klopt, maar dat betekent niet dat een mens vlees nodig heeft. Vroeger at men dit omdat het nodig was om te overleven; tegenwoordig is het echter een luxeproduct dat geen voordelen biedt voor de mens, maar wel enorm veel nadelen voor de aarde en de dieren. Daarnaast staat onnatuurlijk niet inherent aan slecht, denk aan medische vooruitgang en technologie. Eveneens staat “natuurlijk” niet gelijk aan iets positiefs. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de traditionele jager-verzamelaar rond de 10% van de calorie-inname bestond uit vlees.

Het houden van huisdieren lijkt mij niet in lijn met veganisme? En ook het voeren van vlees aan je huisdier lijkt mij erg tegenstrijdig?

De meeste vegans hebben er geen probleem mee om huisdieren te houden. Sterker nog, veel vegans hebben zelf huisdieren. En een flink deel van die huisdierhoudende vegans voert hun huisdieren niet vegan voedsel. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet per se. Een groot deel van de argumenten van vegans is namelijk gebaseerd op het verminderen van dierenleed. Een kat, bijvoorbeeld, is van nature een carnivoor, dus een kat vegan voer geven is voor dat dier tegennatuurlijk, en dus juist niet vegan, is het argument.
Andere vegans denken daar anders over en geven hun carnivore huisdieren wel vegan voedsel. Het argument dat gevoerd wordt, is dat het meeste tuincentrum voedsel ook niet natuurlijk is, zoals rund en oceaanvis. Daarnaast is naar de dierenarts gaan ook onnatuurlijk. Inmiddels zijn er verschillende onderzoeken gedaan en bezig naar veganistisch voer voor zowel honden en katten. Een van de oudste honden ooit, Bramble, heeft zijn hele leven veganistisch gegeten. Ook hier geldt, net zoals bij mensen, nutriënten is wat belangrijk is, niet ingredienten.

Hoe vegans hun huisdieren ook voeren, over één ding zijn ze het allemaal eens: don’t shop, adopt. Vegans zullen geen huisdieren nemen van rassen die dermate doorgefokt zijn dat ze daardoor gezondheidsproblemen kunnen krijgen. De meeste vegans adopteren hun huisdieren uit asiels, of van particulieren die per ongeluk met een nestje jonge dieren zijn komen te zitten. In ieder geval zal geen enkele vegan bewust een dier van een professionele fokker kopen. In een perfecte wereld zijn er volgens veel veganisten geen huisdieren en leven alle dieren gewoon vrij in de natuur. Dan is er geen nood meer om dieren te “houden”. De huiskat en “hond” zoals wij die kennen, komen niet voor in de natuur.

Paarden vinden het toch leuk om bereden te worden?

Ook hierbij geldt dat veganisten tegen het gebruik van dieren zijn, ook als dat is voor entertainment. Er is geen consent vanuit het dier, daarnaast kun je je afvragen waarom iemand überhaupt op een rug van een ander vervoerd wilt worden. Vroeger was dit voor transport, tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven.

En werkdieren dan zoals hulphonden, politiehonden en politiepaarden?

Over paarden staat hierboven al een stukje; veganisten zullen in overgrote meerderheid dus ook tegen het gebruik van paarden door de politie zijn. Vooral omdat er bij de hierboven genoemde argumenten nog het argument komt dat paarden kuddedieren en prooidieren zijn, waardoor het voor hun zeer onnatuurlijk is om juist individueel in de aanval te gaan, zoals ze door de politie gebruikt worden.

Voor politiehonden geldt hetzelfde. Hoewel honden van nature waaks zijn, worden politiehonden afgericht om als wapens te dienen. Voor vrijwel alle vegans is dit onacceptabel.

Voor hulphonden zoals blindengeleidehonden, therapiehonden en reddingshonden maken de meeste vegans echter een uitzondering. Deze honden worden met veel liefde getraind om een mens te helpen, en ze zijn meestal niet van rassen die met gezondheidsproblemen kampen omdat ze te ver zijn doorgefokt. Niet alle veganisten denken hier zo over. De hond staat nog steeds in dienst van de mens zonder wederzijdse instemming en vaak worden hulphonden ook sociaal contact met andere honden ontzegd. Met technologische vooruitgang zal de nood voor hulpdieren ook verdwijnen danwel verminderen.

Planten hebben ook gevoel

Het zou best kunnen dat planten ook gevoel hebben. Maar feit blijft, dat om 1 calorie dierlijke producten te maken, er 15 calorieën aan plantaardig voedsel voor dat dier nodig is. Dus een vegan dieet zorgt juist voor minder “plantenleed” aangezien al dat diervoeder niet geproduceerd hoeft te worden.

Vrijwel alle medicatie is op dieren getest en in veel medicatie zitten dierlijke producten, hoe zit dat

Veel medicatie bevat gelatine of lactose en wordt of is op dieren getest. Hier komt het gedeelte “voor zover mogelijk” om de hoek kijken. Je kunt gemakkelijk nagaan of er in jouw paracetamol lactose/gelatine zit, en er zijn genoeg varianten die dat niet bevatten. Gaat het echter om specifieke medicatie of zit je in een levensbedreigende situatie, dan wil je natuurlijk gewoon zorgen dat je het overleeft. Aan een dode veganist, heeft niemand wat.

Een kleine tip, als er een vloeibaar alternatief is van de medicatie die je nodig hebt, is er een goede kans dat daar geen dierlijke producten in zitten.

Dieren in de natuur eten toch ook andere dieren?

Dat klopt, en dat doen ze vaak om te overleven en omdat er geen supermarkt is om (plantaardige) alternatieven te kiezen. Wij hebben een keuze en de intelligentie om een keuze te maken die beter is voor dier en milieu.

Staat het doden van insecten en muggen niet haaks op het veganisme? Elk leven telt?

Veel veganisten vinden dat als je niet aangevallen wordt door een dier, je die ook niet hoeft te doden, denk aan een mug t.o.v. een vlieg. De meningen verschillen hier nogal over en ook dit is niet een vast feit binnen veganisme. Uitgangspunt is leedvermindering; niemand kan perfect veganistisch leven.

Er moet ook duidelijk verschil worden gemaakt in de plaats waar men leeft. Een veganist die thuis in Europa uit principe geen muggen doodt, zal dat wellicht wel doen als zij op vakantie is in een gebied met malaria-risico.

In veel landen is het eten van dieren iets cultureels, in ieder geval bij traditionele feesten en partijen

Cultuur en traditie veranderen constant. Wat vroeger als iets cultureels gezien werd, kan nu bijvoorbeeld als iets immoreels gezien worden (denk aan mutilaties bij kinderen vroeger). Cultuur en traditie is geen vrijbrief om onethische praktijken voort te zetten.

Wij mensen staan bovenaan de voedselketen, het is de cirkel van het leven dat wij dieren eten.

Iets uit de supermarkt halen wat in grote hoeveelheden in de fabriek geproduceerd wordt, of in dit geval geslacht in een slachthuis, heeft niets te maken met de cirkel van het leven of de food chain. Veel mensen zullen niet zelf hun prooi kunnen vangen en doden. Zelfs al zouden ze dit wel kunnen, is er simpelweg niet genoeg voor alle mensen. Het is slechts onze intelligentie die ons in staat stelt om een apex predator te zijn… Als je de mens vergelijkt met echte apex predators zoals de leeuw en de witte haai, zie je het verschil zeer duidelijk. Fysiek zijn we niet meer dan zwakke, naakte apen - veel zwakker dan andere apen zoals gorilla’s, bavianen en zelfs chimpansees… Maar ook juist onze intelligentie stelt ons in staat om betere keuzes te maken: keuzes die minder dierenleed en milieuschade veroorzaken.

Vroeger at men ook vlees, zo zijn wij groot geworden

Als je graag iets doet omdat men het vroeger ook deed, dan kun je ook in een grot gaan zitten zonder mobiele telefoon, wifi en al het andere luxe. Dat men iets vroeger deed, betekent niet dat je dat nu ook moet doen.

God heeft de dieren hier op aarde geplaatst voor ons

Als je eigen interpretatie is dat God de dieren hier voor ons op aarde heeft gezet om op te eten. Waarom heeft God de dieren dan voorzien van een zenuwstelsel, gevoelens en binding met andere aard genoten? Als je het als moreel compas ziet, dan zou je ook het eten van mensen goed kunnen praten.

In Genesis 1:29, na de schepping, geeft God te kennen dat al het zaaddragende gewas en boomvruchten tot voedsel zal dienen. Pas na de zondvloed, te weten in Genesis 9:3 geeft God aan dat “alles wat zich beweegt, waarin leven is” tot voedsel genomen behoort te worden. Dus vanaf het begin van de schepping tot na de zondvloed werd er plantaardig gegeten. Wanneer je de geslachtsregisters er bij pakt zie je dan dat er zo'n 1656 jaar een richtlijn was om plantaardig te eten. Verder, gezien er geen dood bestond voor de zondeval, aten zelfs leeuwen en andere roofdieren geen andere dieren. Dus ook vanuit Bijbels perspectief zou je ernaar kunnen streven om te leven zoals Adam en Eva dat deden - zoals God het bedoeld had - in harmonie met de dieren, zonder die uit te buiten.

Dieren zijn minder intelligent dan wij, dus kunnen we die wel opeten

Naast dat er dieren zijn met een vrij hoge intelligentie (varkens, ongeveer equivalent aan een 3-jarige), zijn we er nog lang niet over uit hoe intelligent de meeste dieren precies zijn. Wel is waarde toekennen op basis van intelligentie erg vreemd, want dan zouden mensen met een beperking ook minder waard zijn.

Vlees is zo lekker

Is smaak meer waard dan het leven van een dier? Bovendien worden plantaardige alternatieven steeds beter: er is al plantaardige kaas(tientallen merken van brie tot fondue) , vlees, softijs etc. Je smaakpapillen hoeven absoluut niet te lijden. Daarnaast consumeren de meeste vegans nauwelijks vleesvervangende producten die trachten er als vlees uit te zien en als vlees te smaken. Hoewel dat soort producten bij sociale gelegenheden, zoals een familie- of buurtbarbecue, juist wel heel nuttig kunnen zijn.

Wat zijn de nadelen van Soja?

Een veel voorkomende misconceptie is dat soja zorgt voor een verhoogd oestrogeen gehalte. Soja bevat echter geen dierlijk oestrogeen, maar phyto-oestrogeen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat soja in beperkte mate (geen kilo’s per dag) zelfs gezondheidsvoordelen heeft. Met name preventief tegen borstkanker.

Daarnaast is de hoeksteen van elk gezond dieet, maar vooral van een gezond veganistisch dieet: variatie. Als je bijvoorbeeld tofu heel lekker vindt en dat vaak bij het avondeten eet, kies dan bij het ontbijt geen sojamelk, maar bijvoorbeeld kokos- of hazelnootmelk.

Voor palmolie wordt veel bos gekapt, is dit te vermijden?

Veel vegans zijn ook tegen de consumptie van palmolie, omdat om die gewassen te verbouwen steeds meer natuurlijke bossen worden “ontgonnen”. De milieuschade die door het grootschalig verbouwen van deze producten wordt veroorzaakt is immens, vandaar dat veel vegans deze producten links laten liggen, of ze slechts met mate consumeren.

Wat palmolie betreft moet er trouwens ook een nuancering worden aangebracht: oliepalmen zijn namelijk de meest efficiënte producenten van plantaardige vetten. Het is dus geen gegeven dat het boycotten van palmolie goed is voor het milieu - die palmolie wordt dan namelijk vervangen door andere plantaardige vetten, die minder efficiënt geproduceerd worden. Daardoor kan het zelfs negatief uitpakken voor het milieu om palmolie te boycotten... Bovendien wordt het grootste deel van alle geproduceerde palmolie gebruikt voor het produceren van biobrandstoffen en veevoeders, waardoor het boycotten van voedsel voor mensen waarin palmolie verwerkt zit nauwelijks impact heeft op de vraag naar palmolie. Denk maar eens aan het feit dat voor een liter goede olijfolie 10 tot 15kg olijven nodig zijn. Ook voor andere olie is vaak een enorme hoeveelheid van het hoofdproduct nodig om olie te maken. De gezondheidsvoordelen komen dan ook vooral uit het gehele product (olijven, raapzaad, koolzaad, kokos, avocado etc). Het slimste is dus om oliegebruik te matigen en voornamelijk het hele product te consumeren.

Is het aan te raden om voornamelijk voor vrije uitloop dieren te kiezen?

Vrije uitloop is nog steeds bio-industrie. Haantjes worden “weggegooid”, en kippen, ondanks dat vrije-uitloop-kippen een beter leven hebben dan legbatterijkippen, worden nog steeds geslacht ruim voordat ze hun natuurlijke levensduur bereiken. Daarnaast is er een enorme hoeveelheid land nodig om alle productiedieren te laten grazen/vrije uitloop te geven, zeker bij koeien en varkens. Dat land is er simpelweg niet.

Is het eten van eieren van een eigen kip niet in lijn met veganisme?

Er zijn vegans die zelf kippen houden en de eieren van hun eigen kippen eten(vanuit de terminologie ben je dan overigens geen vegan). Het principe achter veganisme is immers niet om principieel helemaal geen dierlijke producten te consumeren, maar om dierenleed en milieuschade zoveel mogelijk te verminderen. Het houden van een klein aantal kippen is dus wat sommige "vegans" betreft acceptabel; vergelijkbaar met het houden van huisdieren. En als een kip dood gaat, zullen die "vegans" er soms ook geen probleem mee hebben om die kip op te eten.

De andere kant van het verhaal is echter dat kippen inmiddels zijn doorgefokt om meer dan 30x zoveel eieren te leggen dan ze zouden doen in de natuur (de voorouders dan). Mocht je een legkip opvangen, dan is een implantaat aan te raden, hierdoor zal de kip veel minder eieren leggen. In de natuur eten de kippen hun niet bevruchte eieren overigens zelf op, het kost de kip namelijk enorm veel energie en calcium om een ei te leggen. Op deze site vind je daar meer informatie over. Ook hier geldt overigens, de kip legt geen eieren voor ons als mens.

Wat is er mis met zuivel?

Vaak hoor je dat zuivelboeren veel van hun melkkoeien houden, en hun dieren zeer goed verzorgen. Dat klopt ook zeker wel - melkkoeien hebben van alle dieren die in de bio-industrie leven bij uitstek het beste leven. Maar toch kan de zuivelindustrie niet bestaan zonder de vleesindustrie. Een koe heeft immers een natuurlijke levensduur van ongeveer 20 jaar. Maar na vier à vijf jaar neemt de melkproductie af, en na zes jaar is een melkkoe gemiddeld niet meer economisch rendabel. De koe wordt dan geslacht, aangezien het vlees van die koe dan meer oplevert dan wat de melk voor de rest van haar leven nog zou opleveren, minus de kosten van het voer dat die koe de rest van haar leven zou eten.

Daarnaast moet elke melkkoe elk jaar kalveren om melk te blijven produceren. Tijdens haar leven krijgt een melkkoe dus gemiddeld vijf kalveren, maar er is er slechts eentje nodig om haar te vervangen als ze niet meer economisch rendabel is. De vier andere kalveren (stiertjes en overtollige koetjes) worden vlak na geboorte ontnomen van de moeder en vaak na ongeveer 6 maanden geslacht.

Mensenrechten zijn toch belangrijker dan dierenrechten?

Even in het midden gelaten wat belangrijker is (zoek vooral de term speciesisme op), het een hoeft niet zonder het ander. Je kunt veganist zijn en opkomen voor zowel dieren als mensenrechten. Het gaat zelfs vaak hand in hand.

Wat gebeurt er met alle boerderijdieren als wij allemaal Vegan worden?

Ten eerste zal het natuurlijk nooit zo zijn dat iedereen tegelijk vegan wordt. De bio-industrie kan dus geleidelijk worden afgebouwd terwijl steeds meer mensen vegan worden. De meeste boerderijdieren planten zich niet zelf voort, maar worden kunstmatig geïnsemineerd. Door daarmee te stoppen, daalt het aantal boerderijdieren vanzelf. Alles bij elkaar is dit dus helemaal geen probleem.

Where do you get your protein tho (ofwijl hoe zit het met ondervoeding van nutriënten)?

Dierlijke producten hebben inderdaad een perfect compleet proteïnenprofiel. Plantaardige voedingsbronnen hebben ook proteïnen, maar minder dan dierlijke producten, en vaak onvolledig.

Echter, elk plantaardig product heeft een ander proteïnenprofiel met andere lacunes. Door verschillende proteïnerijke plantaardige producten te combineren, ontstaat zo in totaal toch een compleet profiel. Over het algemeen zijn granen en bonen een goede aanvulling op elkaar. Iets simpels als een boterham (granen) met pindakaas (bonen) is dus al een vrij complete bron van proteïnen. Door gevarieerd te eten en elke dag zowel granen als bonen te eten, zal een vegan dus in de praktijk alle proteïnen binnenkrijgen die nodig zijn.

Hoe zit het met arme landen die afhankelijk zijn van dieren?

Er is nauwelijks een noodzaak voor mensen in arme landen om vegan te worden, aangezien die arme landen slechts marginaal bijdragen aan de wereldwijde milieuschade. Wij als westerlingen kunnen vele malen meer effect hebben door vegan te worden. En aangezien wij ook voor het leeuwendeel verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde milieuschade, ligt bij ons ook de meeste verantwoordelijkheid om daar wat aan te doen. Door veganistisch te gaan leven, verlaag je je persoonlijke CO2-voetafdruk met tot 73%.


Hoe zit het met knaag- en andere dieren die dood gaan bij het verbouwen van gewassen?

Zoals eerder aangegeven, zal er, wanneer iedereen vegan is, juist veel minder landbouwgrond nodig zijn, aangezien er geen diervoeder meer geproduceerd hoeft te worden. Om het voedsel voor een vegan te produceren is veel minder land nodig dan om het voedsel voor een omnivoor te produceren. Een vegan dieet zorgt dus ook voor minder collateral damage door landbouw.

Hoe zit het met bossen die moeten worden gekapt zodat er ruimte is voor het verbouwen van gewassen?

Zie hierboven. Als iedereen vegan zou eten zou er juist veel minder landbouwgrond nodig zijn.

Materiaal

Handige Links
Happycow site en app (vegan, vegetarische -en veg-friendly restaurants, winkelketens, shops en gelato, wereldwijd)
Vegan Wiki
Challenge22
Gewoon Vegan (recepten, boodschappenlijstjes en meer)
Vegetus (recepten)
Nutritionfacts
Vegan Challenge (recepten en een uitdaging om 30 dagen veganistisch te leven)
Vegan Alcohol
Vegan indiase recepten
Vegan Wijn
Webwinkels
Veggie4u (levensmiddelen)
Vegan Bakery (vegan broodjes, pizzabroodjes, croissantjes, kaasbroodjes, chocoladebroodjes etc, met kerst ook kerstollen en andere lekkernij!)
Plantaardigheidjes (levensmiddelen)
Vegan Boutique(levensmiddelen, dierenvoeding, duits bedrijf dus enorm uitgebreide selectie)
Vegavriend (dierenvoeding)
Ook amazon.de verkoopt enorm veel vegan producten, oa proteinepoeders
Facebook groepen
Vegan Nederland (11k + Leden)
Vegan Supermarkt NL
Vegan Huisdieren (Internationale versies hebben meer dan 10k leden)
Lokale vegan groepen(oa Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, zoek vooral)
Favoriete Youtube Channels
EarthlingEd (Activisme)
MicTheVegan (Wetenschap)
Plant Based News (Activisme, Wetenschap, Nieuws)
Cheap Lazy Vegan (Recepten)
AvantGardeVegan (Recepten)
Simnett Nutrition (Fitness, Recipten, Lifestyle)
Joey Carbstrong (Activisme)
Hot for food(recepten)
Brian Turner(fitness)
John Venus(fitness)
Happy Healthy vegan(lifestyle, recepten)
Vegan Gains(Lifestyle, debunking)
Ask Yourself(lifestyle, filosofie)
BiteSizeVegan(lifestyle, educatie(kindvriendelijk))
The Vegan Corner (Recepten)
High Carb Hannah(lifestyle, tiny housing)
VeganAnimal(Nederlands, lifestyle en debunking)
Documentaires
Earthlings (http://www.nationearth.com/)
Blackfish (Netflix)
Cowspiracy (Netflix)
What the health (Netflix)
Forks over knives (Netflix)
Food Choices
Farm to Fridge
Unity (http://www.nationearth.com/)
Meat The Truth
Boeken
How not to die
Vlees is dood, lang leve groente
The China Study
Tips
Going Vegan Is Easy gids(een beknopte samenvatting van het bovenstaande verhaal en heel veel meer informatie)
Happycow (app, zie handige links)
Vegan Additives (App om E-Nummers te checken)
Illustratie over waterbesparing
Tips voor in niet veganistische hotels
Algemente Tips voor Veganisme
Events
https://www.veganevents.nl/events/
Organisaties/Opvang
Vereniging voor Veganisme
Bite Back (dierenrechten)
Melief (sanctuary, opvang)
Animal Rights
Peta
Sea Shepherd
Lijst met (wetenschappelijke) artikelen
Duurzaamheid
https://www.trouw.nl/groe...cht-aan-cijfers~ab5ef6e2/
http://www.cowspiracy.com/facts/ ((wetenschappelijke) artikelen staan onder elk cijfer)

Soya
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19524224?otool=inlvulib
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7144835

Huisdieren(voeding)
https://www.nrc.nl/nieuws...als-alle-fransen-a1586760
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27657139
http://vegepets.info/index.html
https://www.vegansociety....mal-diets-facts-and-myths

Vlees en Gezondheid
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx#blok3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23169929

Wordt zsm aangevuld...
Topic Updates en wat er nog toegevoegd wordt
 • Lijst met (wetenschappelijke) onderbouwing aanvullen van o.a. bovengenoemde punten
 • Verbetering in de opmaak
 • Spelfouten/Grammatica verbeteren
17-08-2018 Toevoeging door @LankHoar over veganisme en god/de bijbel. En wat handige links oa barnivore!
Auteurs en disclaimer
Dit topic is geschreven door mijzelf, @SjoerdV nl en @Mx. Alba. Nogmaals willen wij jullie op het hart drukken dat het topic bedoeld is om interesse te wekken bij de lezers voor veganisme en eventueel op weg te helpen zo diervriendelijk mogelijk te leven. Wij zijn hier niet om mensen te veroordelen op hun levenswijze. Laten we elkaar met respect behandelen.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:04
Matched: huisdieren
Paarden vinden het toch leuk om bereden te worden?

Ook hierbij geldt dat veganisten tegen het gebruik van dieren zijn, ook als dat is voor entertainment. Er is geen consent vanuit het dier, daarnaast kun je je afvragen waarom iemand überhaupt op een rug van een ander vervoerd wilt worden. Vroeger was dit voor transport, tegenwoordig zijn er genoeg alternatieven.
Even los van dat het laatste stukje imo niet veel toevoegt, het is vergelijkbaar met een opmerking als dat een rondje op de racefiets toch zinloos is, je komt weer op dezelfde plek uit als waar je begint, maar nu begrijp ik het tov huisdieren niet echt meer. Een huisdier is toch de definitie van het gebruik van dieren voor je entertainment? Oké, als je alleen geredde zwerfhonden ofzo neemt, die direct gesteriliseerd worden, dan kan ik er nog inkomen dat je het voor de dieren doet. Maar bij gewoon een random kat/hond doe je het toch echt voor je eigen entertainment.

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 20:30:
[...]

Even los van dat het laatste stukje imo niet veel toevoegt, het is vergelijkbaar met een opmerking als dat een rondje op de racefiets toch zinloos is, je komt weer op dezelfde plek uit als waar je begint, maar nu begrijp ik het tov huisdieren niet echt meer. Een huisdier is toch de definitie van het gebruik van dieren voor je entertainment? Oké, als je alleen geredde zwerfhonden ofzo neemt, die direct gesteriliseerd worden, dan kan ik er nog inkomen dat je het voor de dieren doet. Maar bij gewoon een random kat/hond doe je het toch echt voor je eigen entertainment.
Absoluut, daarom staat er in het stuk ook, "adopt, dont shop". In een perfecte wereld "houden" mensen geen dieren. Veganisten zijn wel voor de opvang van dieren, omdat er nou eenmaal een overschot is. In veel landen(Nederland overigens niet) wordt ook het overschot asieldieren gewoon vermoord(killrooms/gaskamers).

Ikzelf heb bijvoorbeeld een hond uit polen waar 400 honden zaten op een terrein waar er eigenlijk maar 40 mochten. Een schrijnende situatie dus, en een grote kans dat als de autoriteiten(politie) er langs zouden gaan, er 360+- honden van het terrein verwijderd zouden worden en gedood zouden worden. In de praktijk heeft dat gelukkig niet zo een hoge prioriteit.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Sissors
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 23:04
Matched: huisdieren
Mx. Alba schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 20:36:
Exact! En zo heb ik een kat die bij de vorige eigenaar weg moest ivm allergie dus die zou anders in een asiel zijn terechtgekomen, en een zwarte kat uit een oeps-nestje... Zwarte katten zijn minder gewild dan andere kleuren. Bovendien houd ik ze binnen (duh, 8e verdieping) dus jagen ze ook niet op vogeltjes etc.

Trouwens vandaag bedrijfsbarbecue gehad en het was voor de twee vegans heel goed geregeld! Er waren heerlijke vegaburgers die op afroep gegrild werden op een aparte gril, vegan salades met een bordje "vegan" erbij zodat de vleeseters er als vanzelf vanaf blijven (want jeweettoch, vegan is vies!). Heerlijk gesmikkeld!
Die van @WolfsRain kan ik me in vinden. Maar een zwarte kat maar nemen omdat die minder gewild is? Dat komt voor mij wel heel erg over als iets wat je voor jouw entertainment doet goed praten. En voor de duidelijkheid: Ik heb zelf geen problemen met huisdieren, maar ik vind het niet passen bij het stuk over paarden. Sowieso kom je een keer op de vraag uit waar de grens ligt tussen maar een kat nemen, want die is er toch al, en maar een biefstuk kopen, want die ligt toch al in de supermarkt.

Overigens misschien overheen gelezen: Is dit bedoeld als algemeen discussie topic, of specifiek hoe vegan te zijn? (oftewel delen welke vegaburgers wel te eten zijn, mijn uitje naar vega braadworst was iig geen succes, tot nu toe alleen een vegetarische schnitzel gevonden die wel lijkt op een kip schnitzel en acceptabel is).

[Voor 3% gewijzigd door Sissors op 16-08-2018 21:08]


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17
Matched: huisdieren
GreNade schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:00:
Waarom het Engelse woord "Vegan" gebruiken, als we daar gewoon een Nederlands woord voor hebben?

"Veganist" voor een persoon
"Veganistisch" voor een product
Omdat het lekkerder bekt?
Verder mooie topicstart. Ik ben zelf geen veganist, en voorlopig niet van plan dat te worden. Ik vind zelf dat de consumptie van vlees geen probleem op zich is, maar dat we wel te veel vlees eten met z'n allen. Dat kan allemaal best minder. Zeker met hoe hard de vervangers nu aan het gaan zijn. Nu nog de vervangers op grotere schaal produceren zodat het goedkoper kan, ik schrik nog steeds van de prijzen van vegetarisch en veganistisch spul.
Tja, van die vleesvervangers die er heel hard als vlees uit proberen te zien die eten veel vegans niet eens. Ik koop ze zelf in ieder geval nooit. En ook vanavond bij die barbecue waren de vegaburgers ook niet van die dingen die per se vlees willen imiteren. Zag er van buiten wel als een gepaneerde burger uit maar van binnen duidelijk bonen en groenten. En ze waren heerlijk.
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:07:
Die van @WolfsRain kan ik me in vinden. Maar een zwarte kat maar nemen omdat die minder gewild is? Dat komt voor mij wel heel erg over als iets wat je voor jouw entertainment doet goed praten. En voor de duidelijkheid: Ik heb zelf geen problemen met huisdieren, maar ik vind het niet passen bij het stuk over paarden. Sowieso kom je een keer op de vraag uit waar de grens ligt tussen maar een kat nemen, want die is er toch al, en maar een biefstuk kopen, want die ligt toch al in de supermarkt.
Tja, gelukkig hoef je ook niet perfect te zijn hoor... Sterker nog, niemand is perfect. En zwarte katten zijn echt veel minder gewild...

Een niet-vegan die een vegan verwijt dat zijn kat geen driepotige blinde ex-zwerfkat is is een beetje als een Hummerrijder die een Teslarijder ervan beschuldigt dat de stroom waarmee die zijn auto oplaadt niet helemaal groen is...

[Voor 30% gewijzigd door Mx. Alba op 16-08-2018 21:13]

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Barrycade schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:50:
Wat ik vaak zie is wat hier dus ook gebeurt en in de TS staat; vegans die dan weer hun eigen draai er aan geven.

Want naast vegan moet het dan bv ook "100% natural" zijn (whatever that may mean). Of dus ook nog eisen aan herkomst. Dus geen palm olie maar alleen gehard raap vet.

Dan vraag ik me echt af waarom er met zo'n oog voor detail naar gekeken moet worden.
Dat heeft niets met een eigen draai te maken maar met alvast antwoord geven op vragen die vroeg of laat toch wel komen.

Veganisme is :

"Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose."

In de term zelf zit dus al, "as far as is possible and practicable". Die grens ligt voor iedereen ergens anders. Ik zou graag een EV willen rijden, maar heb daar geen financiële middelen voor. Dus momenteel, niet mogelijk.

Wat ik wel kan doen, is mijn huisdieren veganistisch voeren en het bewust niet nemen van kinderen. Andere veganisten denken daar weer anders over, echter is voor mijzelf in lijn met veganisme.

TLDR; Veganisme heeft vooral betrekking op je eigen consumptie, alles wat je daar buiten doet is wellicht in lijn met maar hoort in basis niet bij veganisme.

Edit: wat @Mx. Alba dus hierboven al zegt O-)
Ample Energy schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 21:56:
Leuk initiatief! d:)b
Ik zat er al een tijdje aan te denken om een "Plantaardig eten bij de GoT-kookclub"-topic te starten. Is dat alsnog wat? Dan kunnen hier discussies worden gevoerd en vragen, organisaties en evenementen e.d. worden besproken en dingen als recepten, vleesvervangers en plantaardige tips & tricks in een eigen kooktopic.
Ik denk dat dat zeker toegevoegde waarde heeft, aangezien heel veel mensen toch in de paniek schieten bij de woorden plantaardig en koken :P

[Voor 18% gewijzigd door WolfsRain op 16-08-2018 22:07]

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17
Matched: huisdieren
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:18:
[...]

En ik zal beloven dat dit mijn laatste bijdrage aan dit topic is: Zoals ik nu al voor de derde keer vertel: Het is geen verwijt, het is een vraag hoe jullie iets zien wat in mijn ogen krom is. Hell, als jouw antwoord gewoon is dat je een kat leuk vind, en dan maar wat minder vegan, prima! Dan begrijp ik je redenatie, en ik ga echt niet vertellen dat je geen kat mag hebben hoor. Maar zeg dat dan gewoon en probeer niet iets wat krom is recht te lullen. (Of geef argumenten waarom het volgens jouw niet krom is).

Maar direct vol in de verdediging schieten geeft mij de conclusie dat die vraag hier ongewenst is.
Dan had ik de intentie van je vraag niet goed geïnterpreteerd. Sorry.

Maar begrijp je ook mijn frustratie met mensen die vegans de les willen lezen terwijl ze zelf niet eens vegan zijn? Dat komt namelijk heel vaak voor...

Voor wat betreft huisdieren: zolang het geen dier is dat zo ver doorgefokt is dat het gezondheidsrisico's met zich meebrengt, en niet aangeschaft bij een professionele fokker, dan is het al in lijn met veganisme. Uiteraard kan het altijd nog veganistischer... Zoals ik al zei, een driepotige, blinde ex-zwerfkat die FIV-positief is of zo. Veganisme is niet zwart-wit. Het zijn honderdvijftig tinten grijs.

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Ample Energy
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 20:03
Matched: huisdieren
Sissors schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:18:
[...]

En ik zal beloven dat dit mijn laatste bijdrage aan dit topic is: Zoals ik nu al voor de derde keer vertel: Het is geen verwijt, het is een vraag hoe jullie iets zien wat in mijn ogen krom is. Hell, als jouw antwoord gewoon is dat je een kat leuk vind, en dan maar wat minder vegan, prima! Dan begrijp ik je redenatie, en ik ga echt niet vertellen dat je geen kat mag hebben hoor. Maar zeg dat dan gewoon en probeer niet iets wat krom is recht te lullen. (Of geef argumenten waarom het volgens jouw niet krom is).
Twee veganistische vriendinnen van mij hebben katten omdat het asiel bij hun in de buurt overvol zat en zij het leuke dieren vinden. Wat mij betreft een win-win: de dieren hoeven niet ver voor hun natuurlijk levenseinde worden gedood door een mens en ze zijn allemaal blij met elkaars gezelschap. Of bedoel je gefokte huisdieren en zo? De meeste veganisten vinden dat namelijk niet acceptabel, omdat je dan inderdaad puur voor je eigen entertainment de vrijheid van een dier beperkt en keuzes voor hem of haar gaat maken. Als het je gaat om het voer: ik zou even moeten navragen wat zij precies doen. Op zich wel een leuke discussie: verlos je een kat uit z'n lijden en beperk je daardoor toekomstig leed i.v.m. voedselproductie of 'red' je een kat en voer je hem (af en toe/grotendeels/exclusief) vlees? Misschien dat dat gedaan wordt met afval dat wij toch niet eten, maar uiteindelijk zal dat ook steeds minder worden. Wat mij betreft voeren we een kattenbelasting in, steriliseren we alle huiskatten en laten we katten alleen nog toe bij boerderijen en op muizen jagen, maar daar zal ook niet iedereen zich in kunnen vinden (en ik heb geen onderzoek gedaan naar de haalbaarheid, dus daar zou sowieso nog discussie voor nodig zijn).

Maar ja, als ik wereldleider zou zijn zou ik ook proberen alle muggen uit te roeien, dus hoe diervriendelijk ben ik nou eigenlijk? :+
Anoniem: 224360 schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:29:
[...]

De keuzes van niet-vegans schreef ik. Die staan immers haaks op de vegan keuzes.
Het kromme zit er in dat je niet wilt dat een niet-vegan je even komt vertellen wat wel of niet vegan genoeg is (mag een vegan het je wel zeggen?), maar ondertussen doet de vegan niks anders. Namelijk mededelen hoe slecht de keuzes van niet-vegans wel niet zijn (al dan niet terecht, open for discussion).
Ik lees echt veel goeds in de op als niet-vegan zijnde, maar je komt toch vaak dat zweempje verhevenheid tegen wat me tegenstaat. Zal er verder niet teveel jullie mee lastig vallen, want ik zie mezelf nog niet vegetarisch gaan en heb verder weinig praktisch nut van dit topic. Wil ook niet enkel schoppen ofzo mocht dat zo overkomen.
Geen probleem wat mij betreft. Zal altijd zo blijven als een partij ergens van overtuigd is. Ik kan vergelijkingen maken of alternatieven voor dierlijke producten aandragen bijvoorbeeld, maar hoe ik dat ook bedoel, het kan inderdaad verheven overkomen en vaak zien mensen dat als aanvallend. Wat mij betreft hoor ik graag je mening over hoe veganisten argumenten insteken, want hoe neutraal iemand iets ook kan bedoelen, als 'we' iemand in de verdediging drukken gaan de hakken bij beide partijen in het zand. En in 99.99% van de gevallen bedoelt iemand het niet verheven of aanvallend, maar als het zo overkomt heeft niemand er wat aan natuurlijk.
Ga er morgen even voor zitten, bedankt ;)

Luister naar je onderbewustzijn. Er is een reden dat je niet wilt weten hoe je voedsel wordt geproduceerd.


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Ample Energy schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:43:
[...]

Twee veganistische vriendinnen van mij hebben katten omdat het asiel bij hun in de buurt overvol zat en zij het leuke dieren vinden. Wat mij betreft een win-win: de dieren hoeven niet ver voor hun natuurlijk levenseinde worden gedood door een mens en ze zijn allemaal blij met elkaars gezelschap. Of bedoel je gefokte huisdieren en zo? De meeste veganisten vinden dat namelijk niet acceptabel, omdat je dan inderdaad puur voor je eigen entertainment de vrijheid van een dier beperkt en keuzes voor hem of haar gaat maken. Als het je gaat om het voer: ik zou even moeten navragen wat zij precies doen. Op zich wel een leuke discussie: verlos je een kat uit z'n lijden en beperk je daardoor toekomstig leed i.v.m. voedselproductie of 'red' je een kat en voer je hem (af en toe/grotendeels/exclusief) vlees? Misschien dat dat gedaan wordt met afval dat wij toch niet eten, maar uiteindelijk zal dat ook steeds minder worden. Wat mij betreft voeren we een kattenbelasting in, steriliseren we alle huiskatten en laten we katten alleen nog toe bij boerderijen en op muizen jagen, maar daar zal ook niet iedereen zich in kunnen vinden (en ik heb geen onderzoek gedaan naar de haalbaarheid, dus daar zou sowieso nog discussie voor nodig zijn).

Maar ja, als ik wereldleider zou zijn zou ik ook proberen alle muggen uit te roeien, dus hoe diervriendelijk ben ik nou eigenlijk? :+

[...]

Geen probleem wat mij betreft. Zal altijd zo blijven als een partij ergens van overtuigd is. Ik kan vergelijkingen maken of alternatieven voor dierlijke producten aandragen bijvoorbeeld, maar hoe ik dat ook bedoel, het kan inderdaad verheven overkomen en vaak zien mensen dat als aanvallend. Wat mij betreft hoor ik graag je mening over hoe veganisten argumenten insteken, want hoe neutraal iemand iets ook kan bedoelen, als 'we' iemand in de verdediging drukken gaan de hakken bij beide partijen in het zand. En in 99.99% van de gevallen bedoelt iemand het niet verheven of aanvallend, maar als het zo overkomt heeft niemand er wat aan natuurlijk.


[...]

Ga er morgen even voor zitten, bedankt ;)
Het blijft altijd een tweestrijd. Zeker bij katten. Wij hebben vijf katten waarvan er vier plantaardig eten(nu zo een drie jaar), en 1 niet omdat deze op een blaasgruisdieet zit. Dat is natuurlijk wel dubbel, want er sterven nu andere dieren voor onze kat. Uiteindelijk kies je dan toch voor je eigen kat, hoe krom dat ook is. Om maar even aan te geven dat ook ik niet perfect ben, en perfectie binnen veganisme vrijwel onmogelijk is. Overigens zijn veel dierenartsen er inmiddels bekend mee, zeker bij honden. Daar is het algemeen geaccepteerd. Bij katten kijkt men vaak nog wel even op, maar ook daar lijkt het steeds acceptabeler.

Fun fact, het meeste kattenvoer in de winkels bevat ook maar 4-25% vlees(brokken dan). Het blijft altijd interessant om te zien hoeveel kritiek ik daar op kreeg, van mensen die hun eigen kat eigenlijk ook niet zoveel vlees geven. 8)7

Even iets anders. Vandaag mijn jas van hoodlamb binnen gekregen, wat een kwaliteit _/-\o_ Ik was wel wat huiverig mbt Hemp in kleding, maar hij zit echt perfect en de kwaliteit is super.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Oogje schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 22:58:
[...]

Ik kan veganisme tot een bepaalde hoogte volgen en respecteren maar op dit gebied snap ik het echt niet. Zijn wij als mensen zo arrogant dat we dieren alleen plantaardig laten eten terwijl ze voornamelijk gebouwd zijn op vlees eten? Alleen omdat wij vinden dat er geen dieren hoeven te sterven als maaltijd voor een ander? Hoe ga je om met t feit dat je katten graag vogels vangen?
Heeft niets met arrogantie te maken. De huishond en kat zijn schepsels van de mens, inmiddels zijn er zoveel gefokt dat alle huisdieren in de VS evenveel vlees eten als alle mensen in Frankrijk, om maar iets te noemen. Ik ben zelf voor een geheel verbod op het houden van huisdieren, maar dat is een utopie.

Wij hebben binnenkatten, ik vind het niet verantwoordelijk om onze(overigens, geredde katten) buiten op straat in de stad te laten rondlopen. Veels te veel gevaar voor hunzelf en andere mensen. Daarnaast, als alle katten vogels zouden vangen, zullen er in de meeste steden en drukbevolkte gebieden weinig vogels over blijven. De verhouding is compleet scheef.

En waarom zouden er dieren moeten sterven voor mijn katten als het bewezen ook anders kan, zoals hier en hier is uitgezocht? Er bestaan al meer dan 15 jaar plantaardige brokken voor katten. En wat dacht je dat er natuurlijk was aan "vlees" brokken in het lokale tuincentra? Rund? Oceaanvis?

Wij laten onze katten elk half jaar checken op bloedwaardes, en ze gaan 1x per jaar naar de dierenarts. Ze zijn perfect gezond, en er hoeven geen andere dieren voor hun te sterven. Win-win dus.
Room42 schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 23:02:
Ja, en ik vond het argument dat hele bossen moeten wijken voor sojaplantages ook zorgwekkend. Nu ben ik absoluut niet iemand die me daarin echt verdiept (ik probeer zelf veel met mate te doen (maar ik ben alles behalve perfect!)), maar het is wel een ding om rekening mee te houden. Dat je veganistisch bent, wilt niet zeggen dat je helemaal geen footprint achterlaat.
Het grootste onderdeel van je footprint zijn de spullen die je koopt en consumeert(denk aan energie, gas, water licht, elektronica etc). Vlees komt pas op de tweede plaats.

[Voor 15% gewijzigd door WolfsRain op 16-08-2018 23:07]

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • burne
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online

burne

Mine! Waah!

Geen matches
WolfsRain schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 22:57:
Ik zie hier toch wat punten voorbij komen waarbij men moreel en logisch gezien behoorlijk de plank mis slaat. Ik ga verder niet per persoon erop in, heb namelijk zo een 50+ replies gemist, maar ga wel even in het algemeen in op wat genoemde zaken.

Diervriendelijk vlees bestaat niet
Overleven is inherent onvriendelijk voor anderen. Planten ontwijken dingen die slecht voor ze zijn en groeien in de richting van omgevingen die goed voor ze zijn. Een van mijn ex-collega's had pythons als huisdier. Die willen niet op schoot bij de ene bezoeker en juist wel bij de andere. En een python is niet heel veel slimmer dan een zonnebloem.

Alleen, het is niet zo eenvoudig.

Gras vormt zaden. Ieder zaadje krijgt van de moederplant een pakketje met zetmeel mee, als beginnetje, zodat ze een blaadje boven de grond uit kunnen steken en zelf hun energie binnen kunnen halen met fotosynthese.

Rijp gras laat z'n zaden vallen, zodra je het aanraakt. Als je het zetmeel van gras wilt eten heb je dus pech. Dat is een hoop werk.

Één grassoort dacht daar anders over. Die liet z'n rijpe zaadjes niet vallen. Daardoor kon een bepaalde primaat makkelijk zaden van die grassoort oogsten en voor eigen gebruik inzetten. Dat lijkt onvoordelig totdat je ziet waar het toe leidde: de primaat ging het gras in kwestie (spelt) kweken. Opeens had een grassoort een primaat met handgereedschappen en zinnig gebruik van vuur als beschermheer! Wat is er beter om te overleven als gras dan een boer die concurrerende planten verwijdert, je mest en water geeft en iedere dag uitkijkt naar bedreigingen voor je overleven? Natuurlijk wordt het grootste deel van je opbrengst opgegeten door de primaat, maar voor de soort in z'n geheel was dat geen slechte strategie.

Binnen 1000 jaar was spelt veruit de meest succesvolle grassoort op deze planeet.

Hetzelfde truukje is door een aantal zoogdieren herhaald. Koe, geit, schaap, hond, kat: ze zijn allemaal succesvoller dan hun wilde voorouders ooit waren. In de stadswijk waar ik woon leven meer gezonde honden dan er wilde wolven op deze planeet zijn, en meer huiskatten dan tijgers.

Gebruiken wij spelt, graan, rijst, ossen, schapen, varken, katten, koeien enzovoort?

Of gebruiken ze ons?

I don't like facts. They have a liberal bias.


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Geen matches
burne schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 23:27:
[...]


Overleven is inherent onvriendelijk voor anderen. Planten ontwijken dingen die slecht voor ze zijn en groeien in de richting van omgevingen die goed voor ze zijn. Een van mijn ex-collega's had pythons als huisdier. Die willen niet op schoot bij de ene bezoeker en juist wel bij de andere. En een python is niet heel veel slimmer dan een zonnebloem.

Alleen, het is niet zo eenvoudig.

Gras vormt zaden. Ieder zaadje krijg van de plant een pakketje met zetmeel mee, als beginnetje, zodat ze een blaadje boven de grond uit kunnen steken en zelf hun energie binnen kunnen halen met fotosynthese.

Rijp gras laat z'n zaden vallen, zodra je het aanraakt. Als je het zetmeel van gras wilt eten heb je dus pech. Dat is een hoop werk.

Één grassoort dacht daar anders over. Die liet z'n rijpe zaadjes niet vallen. Daardoor kon een bepaalde primaat makkelijk zaden van die grassoort oogsten en voor eigen gebruik inzetten. Dat lijkt onvoordelig totdat je ziet waar het toe leidde: de primaat ging het gras in kwestie (spelt) kweken. Opeens had een grassoort een primaat met handgereedschappen en zinnig gebruik van vuur als beschermheer! Wat is er beter om te overleven als gras dan een boer die concurrerende planten verwijdert, je mest en water geeft en iedere dag uitkijkt naar bedreigingen voor je overleven? Natuurlijk wordt het grootste deel van je opbrengst opgegeten door de primaat, maar voor de soort in z'n geheel was dat geen slechte strategie.

Binnen 1000 jaar was spelt veruit de meest succesvolle grassoort op deze planeet.

Hetzelfde truukje is door een aantal zoogdieren herhaald. Koe, geit, schaap, hond, kat: ze zijn allemaal succesvoller dan hun wilde voorouders ooit waren. In de stadswijk waar ik woon leven meer gezonde honden dan er wilde wolven op deze planeet zijn, en meer huiskatten dan tijgers.

Gebruiker wij spelt, graan, rijst, ossen, schapen, varken, katten, koeien enzovoort?

Of gebruiken ze ons?
Koeien zijn door de mens gefokt. Honden en katten ook. Het enige verschil tussen de twee is dat de ene aangekocht worden voor entertainment(of tegen eenzaamheid, whatever) en de andere geproduceerd en vermoord voor voedsel. Kun je werkelijk van "ons gebruiken" spreken als je systeemmatisch gefokt en uitgemoord wordt? Voor honden en katten begrijp ik je punt nog enigszins, voor koeien, not so much.

Overleven is inderdaad inherent slecht voor andere. Er zal altijd een klein gedeelte van de dieren moeten wijken voor de alsmaar groter wordende menselijke populatie. Alleen kan dat op een veel minder destructieve schaal dan nu. En dat is waar veganisme voor strijdt. Leed zal er altijd zijn, doden zullen er altijd vallen. Ookal zou iedereen veganist zijn, dan worden er alsnog dieren gedood voor onze gewassen en uiteindelijk als de mens zo door blijft groeien, ook weer extra grond nodig zijn.

@Barrycade

Ik ben helemaal niet uit op veranderen wat de buurman eet. Overigens is mijn vriendin wel veganiste en is dat zeker een van mijn vereisten als ik een relatie in ga. Daar is niets mis mee toch? Iedereen heeft zo zijn voorkeuren en wensen.

Iedereen moet vooral doen wat hij of zij zelf wilt. Veganisme is echter geen religie maar een levensstijl op basis van de reductie van dierenleed op deze wereld. Dat is feitelijk iets anders dan een religie. Dat het soms misschien als prediken overkomt, dat begrijp ik en heb ik ook al eerder uitgelegd. Veel veganisten zien mensen en dieren gelijk en dan is het soms moeilijk om rustig te blijven als er argumenten rond vliegen als, ik vind vlees gewoon lekker en ik mag lekker doen wat ik zelf wil. Dat is in essentie allemaal prima, en dat horen we al genoeg, maar dat hoeft niet constant herhaald te worden.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17
Geen matches
jannickdeb schreef op zaterdag 18 augustus 2018 @ 14:08:
[...]

Maar huiskatten dan. Onze katten hebben 24/7 toegang tot onbeperkt brokken en die vangen alsnog vogels, muizen en mollen die ze vaak gewoon laten liggen als ze klaar zijn met spelen. Waarom doden die dan? Om te overleven is het niet.
Maar het is ook niet een bewuste keuze van die kat om muizen en vogeltjes te vangen. Dus is het niet goed of slecht van de kat - die kan er niets aan doen, het is hun natuur. Je zou wel kunnen argumenteren dat de eigenaar van die kat slecht is omdat die diens huisdier buiten laat rondlopen terwijl die weet dat dat huisdier dan vogeltjes en knaagdieren gaat vangen (en in de tuinen van de buren poepen).
WolfsRain schreef op zaterdag 18 augustus 2018 @ 13:53:
Jup dit wist ik al. Selectieve verontwaardiging en speciesisme, helaas. Als je voor het eten van vlees bent, dan hoor je hier geen problemen mee te hebben, imho.
Ik heb al eens hond gegeten... Bij mijn ex-schoonvader in Vietnam. Ik wist niet zeker of het hond was, maar ik vermoedde het wel, en uit beleefdheid sla je het natuurlijk niet af.

Op een gegeven moment vroeg schoonpa of ik er geen moeite mee had dat dat hond was. Mijn antwoord? "Không phải là con chó của con.” Het is niet mijn hond.

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • burne
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online

burne

Mine! Waah!

Matched: huisdieren
TerraGuy schreef op zaterdag 18 augustus 2018 @ 19:00:
Mij zou dat eigenlijk wel verbazen, gezien veganisme toch een vrij nieuw fenomeen is in de miljoenen jaren geschiedenis van de mens.
Zullen we het begin van de landbouw nemen als punt waarop het mogelijk wordt om niet als hunter-gatherer te leven? Dan hebben we het over 10.000 jaar waarin het mogelijk is om niet achter beesten aan te rennen.
Het was tot enkele decennia terug niet goed mogelijk om alles binnen te krijgen als veganist,
Wat een onzin. Ahimsa en het sattvisch dieet zijn duizenden jaren oud. En tussen de eerste landbouwende mensen en de eerste huisdieren zit een gat. Dat zal niet gevuld zijn met dagelijks vlees, want daar heb je als landbouwer geen tijd voor. Dus de eerste paar duizend jaar zal vlees een sporadisch extraatje geweest zijn.

[Voor 5% gewijzigd door burne op 18-08-2018 19:12]

I don't like facts. They have a liberal bias.


 • TerraGuy
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 05-01 22:53

TerraGuy

The weirdo with the beard

Matched: huisdieren
WolfsRain schreef op zaterdag 18 augustus 2018 @ 19:06:
[...]
Ik denk wel dat het mogelijk was, alleen veganisme bestaat pas sinds de jaren 50. Ik eet niets wat er toen niet ook al was
Hoeveel zaken eet je die gewoon in NL kunnen groeien? Bestaat er Nederveganisme, waarbij je veganistisch eet met alleen producten die je 'uit de buurt' kunt halen, liefst ook nog seizoensgebonden? Ik bedoel, vanwege internationaal goedkoop vervoer, moderne technieken, constante koeling etc kun je je sojaburger met quinoa op tafel krijgen, echter is dat pas recent mogelijk. Seizoenen en afstanden bestaan niet meer in de huidige maatschappij, als ze wel zouden bestaan krijg je het denk ik heel moeilijk om genoeg binnen voedingsstoffen binnen te krijgen.
en het enige wat ik bij slik is b12. En dat zou iedereen moeten doen.
Waarom zou iedereen dat moeten doen volgens jou?
burne schreef op zaterdag 18 augustus 2018 @ 19:11:
[...]

Zullen we het begin van de landbouw nemen als punt waarop het mogelijk wordt om niet als hunter-gatherer te leven? Dan hebben we het over 10.000 jaar waarin het mogelijk is om niet achter beesten aan te rennen.
Voor de evolutionaire geschiedenis van het eten van vlees voegt dat niet zoveel toe toch? Daarvoor aten we miljoenen jaren vlees, daarna aten we nog 9940 jaar vlees :P We zijn geworden zoals we zijn door die geschiedenis, ik begrijp niet helemaal wat maakt dat je die geschiedenis vóór 10.000 jaar geleden wilt wegwuiven?
[...]
Wat een onzin. Ahimsa en het sattvisch dieet zijn duizenden jaren oud. En tussen de eerste landbouwende mensen en de eerste huisdieren zit een gat. Dat zal niet gevuld zijn met dagelijks vlees, want daar heb je als landbouwer geen tijd voor. Dus de eerste paar duizend jaar zal vlees een sporadisch extraatje geweest zijn.
Als je nog iets verder quote, schreef ik: in de noordelijke regionen. Het lijkt me (oprecht) interessant om te weten of Nederveganisme mogelijk was in zeg de 19e eeuw, en of het nú mogelijk is. Hoe dichter je bij de evenaar komt hoe makkelijker het wordt, gezien je dan het hele jaar door eten kunt vinden en verbouwen. In Nederland (en helemaal hoger) is dat een stuk moeilijker geweest, al kun je nu door moderne technieken, koeling, kassen etc vast een eind komen.

Sattvisch is overigens niet veganistisch lees ik op wikipedia, het is lacto-vegetarisch, en hert is tevens toegestaan al zal het niet veel vleesconsumptie opleveren in de praktijk.

Over ahimsa lees ik een interessant stuk waarin staat dat ahimsa ook betekent: doe jezelf geen kwaad; mocht je je eigen gezondheid kwaad doen door geen vlees te eten, eet dan vlees. Dus niet dogmatisch ingesteld maar praktisch. Volgens mij is dat ook de beste manier om veganisme en vegetarisme te benaderen: als je voelt dat het je lichaam goed doet, toppie, ga zo door! Is het minder goed voor je gezondheid, blijf dan niet dogmatisch vasthouden aan het idee dat dieren eten niet goed is/niet mag. In mijn vriendengroep heb ik meerdere vegetariërs die zeggen dat vlees hen niks doet, vroeger niet en nu niet. Die hebben het makkelijk, voor hen is het geen 'straf', hun lichaam geeft aan dat ze dat niet nodig hebben. Ook heb ik vrienden die veganist of vegetariër zijn geweest maar dat deden vanuit een idee, het dogma, dat vlees, ei en zuivel eten niet goed was. Daar zijn ze van teruggekomen toen hun lichaam ging protesteren (spierklachten, zenuwklachten, allergieën, irritaties van de darmen door grote hoeveelheden groenten/noten).

Iedereen kan gelijk hebben, allemaal tegelijk. Dat heb je met quantum.


 • Ardana
 • Registratie: Januari 2003
 • Laatst online: 28-03 17:11

Ardana

Moderator General Chat

Mens

Matched: huisdieren
SjoerdV nl schreef op zondag 19 augustus 2018 @ 20:47:
Laten we 'm eens houden, ik ben benieuwd waar het naar toe leidt.

Kunnen we het wel aan veganisme gekoppeld houden? Anders vrees ik dat we hier een apart topic voor moeten maken in AWM.

Waarom een vrijkaart? Omdat een veganistische levensstijl minder impact heeft op het natuurlijke systeem.
Kinderloosheid heeft een kleinere én langduriger impact op het natuurlijke systeem én is makkelijker aan te tonen.

Want wanneer ben je 'vegan genoeg'? Als je 3 jaar vegan bent? Als je geen huisdieren hebt? Als je weigert op de leren bank van je buren te zitten? Als je weigert auto te rijden omdat er in de banden dierlijke materialen zit? (Hoe zit het trouwens met fietsbanden?)

[Voor 23% gewijzigd door Ardana op 19-08-2018 20:50]

No good deed goes unpunished.


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17
Matched: huisdieren
T-MOB schreef op maandag 20 augustus 2018 @ 16:39:
[...]


Maar wat is precies het probleem aan dat slachten dan? Het is niet dat koeien of kippen zelfbewustzijn hebben en plannen maken voor de toekomst.
Ik heb zelf hobbymatig wat kippen, schapen en geiten. Die hebben het heel goed bij ons. Maar schapen betekent lammetjes betekent beesten die "over" zijn. En als je kuikens bij je kippen hebt betekent het dat je hanen krijgt waar ik niet op zit te wachten. Ik heb er geen moeite mee om die te (in geval van de schapen: laten) slachten en op te eten. Zolang het doodmaken netjes gebeurt zie ik niet welk leed je het beest precies aandoet, een dood dier kan immers niet lijden.
Met dat intelligentie-argument loop je uiteindelijk tegen problemen aan.

Varkens hebben bijvoorbeeld een intelligentie vergelijkbaar met een driejarig kind. Dus als je die mag slachten, waarom dan een driejarig kind niet?

En dezelfde mensen die lekker kip en konijn zitten op te peuzelen gaan kokhalzen bij het idee dat er mensen zijn die hond of kat eten. Waarom die hond of kat niet, maar die kip of dat konijn wel? Konijnen worden toch ook als huisdieren gehouden?

Hoe je het ook wendt of keert, met dergelijke argumenten voor het uitbuiten / eten van bepaalde dieren loop je altijd tegen dergelijke onlogica aan als je even doordenkt.

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Marc3l
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 21:13
Matched: huisdieren
Mx. Alba schreef op maandag 20 augustus 2018 @ 16:51:
[...]

En dezelfde mensen die lekker kip en konijn zitten op te peuzelen gaan kokhalzen bij het idee dat er mensen zijn die hond of kat eten. Waarom die hond of kat niet, maar die kip of dat konijn wel? Konijnen worden toch ook als huisdieren gehouden?

Hoe je het ook wendt of keert, met dergelijke argumenten voor het uitbuiten / eten van bepaalde dieren loop je altijd tegen dergelijke onlogica aan als je even doordenkt.
Denk dat het gewoon in ons systeem zit, hond of kat eten wij hier niet.
Zelfde voor buitenlanders, de kokhalzen ook van een haring terwijl dat bij ons vrij normaal is.

 • emnich
 • Registratie: November 2012
 • Niet online

emnich

kom je hier vaker?

Matched: huisdieren
Mx. Alba schreef op maandag 20 augustus 2018 @ 16:51:
[...]


Met dat intelligentie-argument loop je uiteindelijk tegen problemen aan.

Varkens hebben bijvoorbeeld een intelligentie vergelijkbaar met een driejarig kind. Dus als je die mag slachten, waarom dan een driejarig kind niet?

En dezelfde mensen die lekker kip en konijn zitten op te peuzelen gaan kokhalzen bij het idee dat er mensen zijn die hond of kat eten. Waarom die hond of kat niet, maar die kip of dat konijn wel? Konijnen worden toch ook als huisdieren gehouden?

Hoe je het ook wendt of keert, met dergelijke argumenten voor het uitbuiten / eten van bepaalde dieren loop je altijd tegen dergelijke onlogica aan als je even doordenkt.
Ik weet niet of dat (on)logica is. Voor mij is er nu eenmaal een rangorde in levende wezens waarbij de mens boven aan staat en de bacteriën ergens onderaan. Hoe meer het op een mens lijkt hoe lastiger het is om te verantwoorden dat je het dood.

Ik denk dat zelfs voor de meeste die-hard veganisten er ergens een omslagpunt is dat het niet zo erg is om een organisme te doden.

De meeste zullen dan beargumenteren dat er een verschil is tussen het doden voor voedsel of ander profijt en uit zelf bescherming maar is dat niet net zo onlogisch?

Volgens mij is het niet logisch te beredeneren. We zitten met een overlevingsdrang in onze genen (net als vrijwel alle organismes) en dat betekend dat we uiteindelijk vrijwel alles willen doen om te overleven. In elk geval als soort.

Dat neemt niet weg dat we het leed zo veel mogelijk moeten voorkomen maar dat richt zich (on)logisch gezien vooral op de organismes die zo dicht mogelijk bij ons staan.

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Anoniem: 224360 schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 09:24:
[...]

De gemiddelde rasfokker is geen broodfokker, selecteert wie wel en wie niet een hond krijgt en verdient geen bakken met geld aan een hond. Het hoofddoel is nooit geld verdienen, maar juist het ras bevorderen en/of preserveren. Waar het mij om gaat is dat de veganist nagenoeg iedere fokker verkeerd vindt.
Uit je bewoordingen proef ik dat je iedere fokker een broodfokker vindt, maar dat kan aan mij liggen.
Het in stand houden van fokkers op welke wijze dan ook, is wat mij betreft not done. Ik bedoel, het feit dat je het al hebt over "een ras in stand houden" doet mijn haren al rijzen.

Begrijp mij niet verkeerd, ik heb ook een zwitserse witte herder met stamboom, tien jaar geleden "gekocht", ik kijk daar nu met veel verdriet op terug. Die keuze had ik nooit moeten maken. Vorig jaar heb ik een hond uit de opvang gehaald, die anders waarschijnlijk gedood zou worden(polen), over die beslissing twijfel ik geen seconde.


Dieren zijn geen producten, en ze horen gewoon in de natuur. In mijn visie en ideale wereld hebben we dus geen huisdieren, net zoals je geen mensen als huisdier hebt.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


Anoniem: 224360

Matched: huisdieren
WolfsRain schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 13:41:
[...]


Het in stand houden van fokkers op welke wijze dan ook, is wat mij betreft not done. Ik bedoel, het feit dat je het al hebt over "een ras in stand houden" doet mijn haren al rijzen.

Begrijp mij niet verkeerd, ik heb ook een zwitserse witte herder met stamboom, tien jaar geleden "gekocht", ik kijk daar nu met veel verdriet op terug. Die keuze had ik nooit moeten maken. Vorig jaar heb ik een hond uit de opvang gehaald, die anders waarschijnlijk gedood zou worden(polen), over die beslissing twijfel ik geen seconde.


Dieren zijn geen producten, en ze horen gewoon in de natuur. In mijn visie en ideale wereld hebben we dus geen huisdieren, net zoals je geen mensen als huisdier hebt.
Waarom gebruik je nog computers? Leef je in een land als Nederland met allerlei 'onnatuurlijke' voorzieningen? Ben je onderdeel van deze 'onnatuurlijke' maatschappij?
Hoe bepaal jij wat acceptabel 'onnatuurlijk gedrag' is en wat niet? En waarom maak je dan de keus om alles wat met huisdieren (onnatuurlijk immers) te maken heeft te veroordelen, maar al die andere zaken* niet (die ook een enorme impact hebben op dieren en de natuur).

*zeg maar het deelnemen aan een moderne maatschappij in een land als Nederland.

Er zit veel denkwerk in en je hebt een goed verhaal, maar het komt tegeljkertijd allemaal zo willekeurig op me over.

Als iets 'natuurlijk' niet kan bestaan moet het dus uitsterven? Maar wij als ras zijn dus onnatuurlijk? Of toch natuurlijk? Maar ons gedrag en handelen weer niet?

Als de natuur (evolutie) ons gevormd heeft zoals we nu zijn is dat dan niet zoals het 'hoort' te zijn. De natuur is immers neutraal? Diezelfde natuur heeft ons in staat gesteld de wereld te maken zoals deze er nu bij ligt?

Een beetje overdreven veel vragen, maar dat roepen zulke uitspraken van jou wel op bij mij. Een shitload aan vragen.

 • RobinHood
 • Registratie: Augustus 2011
 • Niet online

RobinHood

Raaaawwwrrrr!

Matched: huisdieren
WolfsRain schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 13:41:
[...]


Het in stand houden van fokkers op welke wijze dan ook, is wat mij betreft not done. Ik bedoel, het feit dat je het al hebt over "een ras in stand houden" doet mijn haren al rijzen.

Begrijp mij niet verkeerd, ik heb ook een zwitserse witte herder met stamboom, tien jaar geleden "gekocht", ik kijk daar nu met veel verdriet op terug. Die keuze had ik nooit moeten maken. Vorig jaar heb ik een hond uit de opvang gehaald, die anders waarschijnlijk gedood zou worden(polen), over die beslissing twijfel ik geen seconde.


Dieren zijn geen producten, en ze horen gewoon in de natuur. In mijn visie en ideale wereld hebben we dus geen huisdieren, net zoals je geen mensen als huisdier hebt.
Je weet hopelijk toch wel dat er een levendige handel is in "asielhonden" in dat soort landen? Het is gewoon een ander woord voor Poolse broodfokker :X Zelf uit een lokaal asiel halen is natuurlijk wat anders, maar al die stichtingen die honden "redden" worden gewoon bij de neus genomen :X

Dan heb ik veel liever mijn Engelse Mastiff die gefokt is door iemand met meer liefde voor haar honden dan voor haar kinderen. Ja, het is een ras, ja het wordt in stand gehouden, ja het heeft de kans op bepaalde problemen door zijn formaat, maar ieder hondenras heeft zijn problemen.

Mijn hond is inderdaad geen product, wel voor de wet maar da's wat anders, het is mijn vriend en hem in de wei zetten is behoorlijk zielig voor hem, gezien hij overduidelijk aan mij gehecht is en ik ook belangrijk ben voor hem.

Overigens is er gewoon een gen wat er voor zorgt dat dieren daadwerkelijk tembaar zijn, wolven hebben dat gen en hebben ook wel redelijk meegewerkt met het temmen en uiteindelijk fokken. Net als katten die ons opgezocht hebben. En kraaiachtigen zijn vreselijk intelligent, en kunnen zichzelf ook hechten aan mensen die goed voor ze zijn, om vervolgens affectie te tonen door cadeau's te brengen en bepaalde geluiden te maken.

[Voor 11% gewijzigd door RobinHood op 22-08-2018 14:12]

EventueIle spelingsfautem zijn 100% ironisch bedoeldt.


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17
Matched: huisdieren
Anoniem: 224360 schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 14:06:
[...]

Waarom gebruik je nog computers? Leef je in een land als Nederland met allerlei 'onnatuurlijke' voorzieningen? Ben je onderdeel van deze 'onnatuurlijke' maatschappij?
Hoe bepaal jij wat acceptabel 'onnatuurlijk gedrag' is en wat niet? En waarom maak je dan de keus om alles wat met huisdieren (onnatuurlijk immers) te maken heeft te veroordelen, maar al die andere zaken* niet (die ook een enorme impact hebben op dieren en de natuur).

*zeg maar het deelnemen aan een moderne maatschappij in een land als Nederland.

Er zit veel denkwerk in en je hebt een goed verhaal, maar het komt tegeljkertijd allemaal zo willekeurig op me over.

Als iets 'natuurlijk' niet kan bestaan moet het dus uitsterven? Maar wij als ras zijn dus onnatuurlijk? Of toch natuurlijk? Maar ons gedrag en handelen weer niet?

Als de natuur (evolutie) ons gevormd heeft zoals we nu zijn is dat dan niet zoals het 'hoort' te zijn. De natuur is immers neutraal? Diezelfde natuur heeft ons in staat gesteld de wereld te maken zoals deze er nu bij ligt?

Een beetje overdreven veel vragen, maar dat roepen zulke uitspraken van jou wel op bij mij. Een shitload aan vragen.
Natuurlijk staat niet gelijk aan goed, natuurlijk.

Juist omdat wij heel veel dingen doen die niet natuurlijk zijn, kunnen wij de keuze maken om andere levende wezens geen kwaad te doen voor onze eigen voeding en plezier.

En inderdaad, een dierenras dat zo doorgefokt is dat het niet zonder menselijke hulp kan voortbestaan zou je moeten laten uitsterven. De laatste individuën van dat ras een waardige, goed verzorgde oude dag geven en geen nieuwe generaties ervan meer op de wereld zetten. Lijkt me wel zo humaan, toch?
Señor Sjon schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 14:22:
In principe kan de mens ook zonder hulp bevallen. Toch hebben we er een heel apparaat aan verloskundigen, kraamzorg, artsen en ziekenhuizen omheen. Zijn wij als mens ook doorgefokt dat natuurlijk bevallen zonder hulp niet meer gaat? :?
Eigenlijk wel. Maar wij helpen onszelf daarbij natuurlijk. Het blijkt trouwens uit onderzoek dat in landen waar al heel lang goede gezondheidszorg is (zoals in Nederland) de baby's die geboren worden steeds groter worden, en vrouwen smallere heupen krijgen. Dat zorgt er dus voor dat er bij steeds meer geboortes inderdaad ook die goede gezondheidszorg nodig is. Maar de evolutionaire druk om helemaal zelf een kind ter wereld te brengen is weggevallen, en dat begint men dus in de Westerse wereld al in de statistieken te zien. De mens evolueert nog steeds en past zich aan aan de onnatuurlijke omgeving die wij voor onszelf hebben gecreëerd.

[Voor 21% gewijzigd door Mx. Alba op 22-08-2018 14:27]

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:27
Matched: huisdieren
Anoniem: 224360 schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 14:06:
[...]

Waarom gebruik je nog computers? Leef je in een land als Nederland met allerlei 'onnatuurlijke' voorzieningen? Ben je onderdeel van deze 'onnatuurlijke' maatschappij?
Hoe bepaal jij wat acceptabel 'onnatuurlijk gedrag' is en wat niet? En waarom maak je dan de keus om alles wat met huisdieren (onnatuurlijk immers) te maken heeft te veroordelen, maar al die andere zaken* niet (die ook een enorme impact hebben op dieren en de natuur).

*zeg maar het deelnemen aan een moderne maatschappij in een land als Nederland.

Er zit veel denkwerk in en je hebt een goed verhaal, maar het komt tegeljkertijd allemaal zo willekeurig op me over.

Als iets 'natuurlijk' niet kan bestaan moet het dus uitsterven? Maar wij als ras zijn dus onnatuurlijk? Of toch natuurlijk? Maar ons gedrag en handelen weer niet?

Als de natuur (evolutie) ons gevormd heeft zoals we nu zijn is dat dan niet zoals het 'hoort' te zijn. De natuur is immers neutraal? Diezelfde natuur heeft ons in staat gesteld de wereld te maken zoals deze er nu bij ligt?

Een beetje overdreven veel vragen, maar dat roepen zulke uitspraken van jou wel op bij mij. Een shitload aan vragen.
Wij hangen niet de holbewoner-leefmethode aan he :D

Een computer is een technologisch hulpmiddel, een waarvan de fabricage en gebruik ervan zeker impact heeft op het milieu, maar waar men er voor kan kiezen deze wel of niet na bepaalde tijd te vervangen. Dit geldt ook voor de Deltawerken. Een gigantische impact op het leefklimaat in Nederland, maar wel een die ons leven veiliger maakt, je zult dan ook geen activistische veganist met spandoek in Zeeland zien staan. Natuurlijk kunnen zaken hypocriet overkomen, maar een ideaal waar mensen het leed dat dieren ervaren actief verminderen zonder daarvoor grote wijzigingen te hoeven doen, staat voor mij centraal.

En vragen zijn goed, die dwingen on allen na te denken :) Maar laten we niet verzanden in extreme voorbeelden en loopgraven.
Anoniem: 224360 schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 14:21:
[...]

Heeft dat perse iets met speciesme te maken?
Zitten daar niet heel andere mechanismes aan vast?
Als mijn hond sterft heb ik daar verdriet van en rouw ik een periode.
Als die duizenden mensen in afschuwelijke condities dagelijks sterven wereldwijd doet me dat op persoonlijk vlak vrij weinig, want dat feit zit niet continu in mijn hersenen ingebakken.
Waarom stuit het je dan tegen de borst dat iemand verdriet kan hebben om een beest waar een band mee bestond en tegelijkertijd andere dieren kan eten?
Ik neem aan dat jij niet in een constante modus van rouw, depressie en andere vervelende gedachtes zit?
Indien wel lijkt me dat vrij vervelend.
Tuurlijk is dit een situatie waarbij emoties ervaren worden, en het daardoor automatisch veel diepgaander en uitgebreider is dan ik een paar zinnen omschrijf. Het punt is het 'm dat of jij, ik of mijn ouders wel of geen emotie's ervaren bij het eten van een stuk vlees betekent niet dat die ellende alsnog plaatsvindt, alleen dat wij (kiezen) onze ogen ervoor sluiten.

Wat mij tegen de borst stuit is dat de denkwijze van mijn ouders meer gaat richting "de mens is een vleeseter" en niet lijken stil te staan bij hun consumptiegedrag (en dat is hun goed recht). Waarom dan huilen bij een paard dat een goed leven heeft gehad en bijna van ouderdom is gestorven (het inslapen is immers zo "humaan" mogelijk gedaan)? Wees dan vrolijk dat dat dier zo'n leven gehad heeft en voel verdriet voor het misselijke leven van die koe die je 's avond eet.

Mijn schoonouders daarintegen informeren wel naar veganisme en hebben hun voeding deels aangepast, eten vaak vegetarisch etc.

En dankjewel om je goede zorgen. Ik ben best vrolijk hoor, optimistisch etc. Alleen minder wanneer ik mensen zie :+

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Anoniem: 224360 schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 14:06:
[...]

Waarom gebruik je nog computers? Leef je in een land als Nederland met allerlei 'onnatuurlijke' voorzieningen? Ben je onderdeel van deze 'onnatuurlijke' maatschappij?
Hoe bepaal jij wat acceptabel 'onnatuurlijk gedrag' is en wat niet? En waarom maak je dan de keus om alles wat met huisdieren (onnatuurlijk immers) te maken heeft te veroordelen, maar al die andere zaken* niet (die ook een enorme impact hebben op dieren en de natuur).

*zeg maar het deelnemen aan een moderne maatschappij in een land als Nederland.

Er zit veel denkwerk in en je hebt een goed verhaal, maar het komt tegeljkertijd allemaal zo willekeurig op me over.

Als iets 'natuurlijk' niet kan bestaan moet het dus uitsterven? Maar wij als ras zijn dus onnatuurlijk? Of toch natuurlijk? Maar ons gedrag en handelen weer niet?

Als de natuur (evolutie) ons gevormd heeft zoals we nu zijn is dat dan niet zoals het 'hoort' te zijn. De natuur is immers neutraal? Diezelfde natuur heeft ons in staat gesteld de wereld te maken zoals deze er nu bij ligt?

Een beetje overdreven veel vragen, maar dat roepen zulke uitspraken van jou wel op bij mij. Een shitload aan vragen.
Uit welke van mijn uitspraken haal jij dat ik hier niet al mee bezig ben en over na denk? Ik denk wel degelijk verder dan mijn neus lang is, ook op andere gebieden.

Verder heeft het er toch niet mee te maken wat ik wel of niet veroordeel? Ik heb het in ieder geval over mensen die geld verdienen aan dieren en ze als producten zien.

Door achter een computer te zitten verbruik ik inderdaad bewust energie en zorg ik wellicht voor leed hier en daar. Ik kan er ook voor kiezen te stoppen met leven, dan bespaar je nog meer. Uiteindelijk draait jouw argument daar op uit namelijk.

Again, mijn bottom line, het privilege weghalen bij mensen om dieren te misbruiken/gebruiken zonder instemming.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Barrycade
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 23:39

Barrycade

]3/\/?/?`/(/\|)[-

Matched: huisdieren
Welke gedachtengang leidt tot die uitspraak? Is het eng? Is het verandering? Of heb je je voldoende verdiept en kun je dat voldoende beargumenteren?
Omdat ik niet zo extreem met mijn voeding bezig ben als een persoon die aan Slow Food, Bio, Halal, Kosher, Veganistisch you name it doet. Ik eet niet met een regileus/overtuiging uitgangspunt.

Ik maak redelijk bewuste keuzes; ongeveer 3x per week vlees bij het avond eten, veel groentes, veel vezels, bio als het betaalbaar of beter is en prijsbewust.

Ik zie productiedieren niet als gelijke (huisdieren trouwens ook niet) maar als product. Welliswaar dienen ze goed of minimaal gelijk aan de wet te worden behandeld maar ze heten in mijn ogen niet voor niets productiedieren.

 • RobinHood
 • Registratie: Augustus 2011
 • Niet online

RobinHood

Raaaawwwrrrr!

Matched: huisdieren
WolfsRain schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 22:22:
[...]


Noem eens iets waar je geen veganistisch alternatief voor hebt(op medicatie na)? Ik kan je bijna garanderen dat ik een kwalitatief even goed product, zo niet beter, voor je kunt vinden.
Leer is een moeilijke, en dan praat ik niet over dun imitatieleer, maar het leer waar je motorkleding mee maakt.

Er is natuurlijk wel "stoffen" motorkleding, maar qua look en feel is dat heel wat anders dan leer.

Maar dat is wel redelijk cherrypicking, voor schoenen is er al een alternatief, en serieus goed kunstleer is ook een aardige, doch ook niet perfecte, vervanging voor meubels.

En gezien huisdieren blijkbaar ook niet vegan zijn: Wat is het alternatief voor een hond?

EventueIle spelingsfautem zijn 100% ironisch bedoeldt.


 • gekkie
 • Registratie: April 2000
 • Laatst online: 22:24
Matched: huisdieren
RobinHood schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 22:32:
En gezien huisdieren blijkbaar ook niet vegan zijn: Wat is het alternatief voor een hond?
Furby })
Of de sony aibo ?

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
RobinHood schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 22:32:
[...]

Leer is een moeilijke, en dan praat ik niet over dun imitatieleer, maar het leer waar je motorkleding mee maakt.

Er is natuurlijk wel "stoffen" motorkleding, maar qua look en feel is dat heel wat anders dan leer.

Maar dat is wel redelijk cherrypicking, voor schoenen is er al een alternatief, en serieus goed kunstleer is ook een aardige, doch ook niet perfecte, vervanging voor meubels.

En gezien huisdieren blijkbaar ook niet vegan zijn: Wat is het alternatief voor een hond?
https://www.corazzo.net/product/mens-tempeste-olive/

Ze hebben een hele lijn. En voor meubels, tjah,heb je het nepleer in een tesla wel eens gezien/gevoeld? Niet van echt te onderscheiden, op de geur na.

Wat bedoel je met alternatief? Zolang mensen honden blijven fokken, en weg blijven doen(naar asiels etc), zullen er huisdieren blijven bestaan. Ik zie mijzelf ook meer als opvang overigens.

En als je iets anders bedoeld, zie reactie hierboven.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • burne
 • Registratie: Maart 2000
 • Niet online

burne

Mine! Waah!

Matched: huisdieren
RobinHood schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 22:32:
[...]
En gezien huisdieren blijkbaar ook niet vegan zijn: Wat is het alternatief voor een hond?
Ik heb een tijd lang zebravinkjes gehad. Die zijn niet gefokt (zolang je geen rare kleuren zoekt), zijn volledig niet gedomesticeerd, ze eten zaadjes en af en toe een insect en ze planten zich prima voor, zowel in de natuur als in een kooi. Ze zijn zo klein dat je ze een compleet paradijsje kunt geven in je huiskamer zonder dat je klem komt te zitten.

I don't like facts. They have a liberal bias.


 • RobinHood
 • Registratie: Augustus 2011
 • Niet online

RobinHood

Raaaawwwrrrr!

Matched: huisdieren
Ja, dat zullen geweldige vervangers voor mijn Mastiff zijn, Furby's staan bekend als uitstekende waakbeesten :+
WolfsRain schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 22:40:
[...]


https://www.corazzo.net/product/mens-tempeste-olive/

Ze hebben een hele lijn. En voor meubels, tjah,heb je het nepleer in een tesla wel eens gezien/gevoeld? Niet van echt te onderscheiden, op de geur na.

Wat bedoel je met alternatief? Zolang mensen honden blijven fokken, en weg blijven doen(naar asiels etc), zullen er huisdieren blijven bestaan. Ik zie mijzelf ook meer als opvang overigens.

En als je iets anders bedoeld, zie reactie hierboven.
En toch zie je direct dat dat pak geen leer is. En je zal het ook vast voelen, leer is uiteindelijk gewoon uniek, en tja, ook dat is toch wel een reden waarom ik leer draag.

Een asieldier is niet altijd een vervanging voor een eigen dier, er zijn genoeg rassen waarbij je echt geen tweedehandsje wil hebben, en het is bekend dat een groot deel van de asielhonden in Nederland gedragsproblemen hebben. Nou, dankjewel alsjeblieft, maar dan haal ik toch echt liever een pup die ik dingen kan leren die ik belangrijk vindt en geen gedragsprobleem heeft. Honden uit het Oostblok zijn geen optie, "straathonden" is daar gewoon een business model, kun je net zo goed een pup halen bij een goede fokker.
Mx. Alba schreef op woensdag 22 augustus 2018 @ 22:40:
@RobinHood Dus het gaat om "look & feel" van leer? Dat lijkt me niet onoverkomelijk.
Tja, dat dacht ik ook, maar het is echt lastig. Er zijn dingen die in de buurt komen, maar dat is imho geen vervanger dan.
Honden zijn sowieso niet strict carnivoor. Ze eten ook groenten en fruit - daar zijn die dieren na duizenden jaren restjes van mensenvoedsel opeten op ingesteld. Er is heel goed 100% plantaardig hondenvoer.

100% plantaardig kattenvoer is er ook maar daar ben ik nog niet helemaal van overtuigd.
Werkt niet voor alle rassen, rassen die het goed doen op brokken kunnen vaak prima op veganbrokken, niet dat ik er een voorstander van ben, maar het kan. Er zijn natuurlijk zat horrorverhalen te vinden over Amerikaanse brokken, maarja, de voedselstandaarden voor mensen zijn daar ook al om te huilen, er is een reden waarom kippen daar een chloorbadje nodig hebben :X Europese standaarden zijn een stuk beter en op sommige fronten zelfs strenger dan voor menseneten, vooral zodra het over transport gaat.

Maar veel grotere rassen doen het relatief slecht op brokken en kun je veel beter "op vlees" hebben, ik heb nog nooit gehoord van iemand die een een molosser langdurig en succesvol vegan-only gegeven heeft, en een korte google-zoektocht kan ook niks vinden.

Natuurlijk prima op te lossen door geen grote hond te nemen, maarja, dat is nou eenmaal een voorkeur. Alsof je tegen een homo zegt dat ie maar een vriendin moet nemen omdat ie geen man kan vinden :P
En nogmaals, veganisme gaat erom dat je je impact qua dierenleed en milieuschade zo veel als voor jou mogelijk is beperkt. Het feit dat bepaalde dingen voor bepaalde mensen niet haalbaar zijn doet er dus niet toe - die zijn niet haalbaar. Er is geen vegan inquisition die je aan een kruis gaat nagelen of zo.
En toch komt het regelmatig allemaal behoorlijk pretentieus, neerbuigend en ronduit afkeurend over. De vergelijking met een [strenge] religie wordt wel eens gemaakt, en qua gevoel voor mij zit die vergelijking er niet heel ver naast. Zeker in dit topic komt het allemaal wel erg dogmatisch over voor een totale outsider, en tja, dan snap ik wel dat veel mensen er geen zin in hebben en veganisten weggezet worden als zeikerds. Ik keur het niet goed, ik zie veganisten niet als zeikerds [althans, niet alle] maar ik snap wel waarom er mensen zijn die het wel zo zien.

Dat vind ik jammer, een kennis van me is veganist, en da's gewoon een toffe gozer. Totaal niet dogmatisch, dwingt niemand om zich aan hem aan te passen met bijv. verjaardagsgebak [maar toen er vegan cupcakes waren, voor iedereen, was hij wel heel dankbaar] en voor Oreo's laat hij zijn principes vrolijk varen :P Ik denk dat hij met zijn instelling veel minder gezeur van niet-vegans heeft en dat mensen zich ook sneller aan hem aanpassen :)

De preekstoel is gewoon niet altijd nodig, ik denk dat een vissersstoeltje [ :+ ] betere resultaten geeft :P

EventueIle spelingsfautem zijn 100% ironisch bedoeldt.


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
cymric schreef op donderdag 23 augustus 2018 @ 00:25:
[...]

Kijk, daar komt het paternalistische van de veganist om de hoek kijken: 'Die stomme vleeseter, die doet gewoon niet goed z'n best'. Waarom vertrouw je mij niet als ik mijn ervaring/mening postuleer, als ik vragen mag? Waarom zou jouw mening over een bepaald product zwaarwegender zijn dan de mijne? Je krijgt daarom ook geen antwoord op je vraag. Make of that what you will.


[...]

Natuurlijk. Ook boven planten, insecten, schimmels, vissen, en zelfs het leven van heel veel medemensen in andere delen van de wereld als we even heel pijnlijk-eerlijk gaan kijken naar onze samenleving. De dood van dieren voor mijn smaak en gemak kan echt nog wel bij dat zwarte gat van karma.

Het alternatief is je volkomen terugtrekken uit deze maatschappij en proberen zelfvoorzienend te worden zo goed en zo kwaad als het gaat; wellicht nog met een paar gelijkgestemden. Dat soort overleven is aan mij echter niet besteed; toegegeven, als een of andere apocalyps het noodzakelijk maakt zal ik het misschien een tijdje proberen, maar ik vrees toch echt dat het uiteindelijk neerkomt op een zelfverkozen dood. Veganist worden maakt daarom op mij niet bijster veel morele indruk, alhoewel het plantaardige aspect uiteraard te prijzen is.


[...]

Doden. Vermoorden is een woord dat wordt gebruikt voor mensen. En een koe is veel, maar geen mens. Zwarte woordmagie laat je ook best achterwege.

Elk levend wezen gaat dood. Jij. Ik. De koe, die zeker nog geboren gaat worden vanwege het momentum dat onze samenleving heeft opgebouwd en niet zomaar te stoppen is (en wat ik probeer om te buigen voor we er een definitief oordeel over vellen). Ik kan de koe laten kreperen. Ik kan de koe liefdevol verzorgen en uiteindelijk doden (zo goed mogelijk euthanaseren) als het dier het allemaal niet meer trekt. Ik kan ook het moment van doden (zo goed mogelijk euthanaseren) vervroegen en gebruik maken van het feit dat de koe het lokale gras, dat voor mij oneetbaar is, voor mij heeft gegeten en ik mijn voedsel dus erg lokaal betrek.


[...]

Een argument dat op mijn verhaal overduidelijk niet van toepassing is. Of, beter gezegd, ik interpreteer de gegevens iets anders. Ik geloof niet dat een dierloze samenleving maatschappelijk en sociaal-economisch haalbaar is; ik geloof wel in een duurzaam be-dier-de samenleving. Dat is mijn streven.


[...]

Correct. Vaak is de ergste bron van vervuiling het met de auto doen van de boodschappen. Maar wederom: maak dat de Marqt-adepten wijs.
Ik ga er vanuit dat omdat je geen veganist bent, je bepaalde alternatieven niet genoeg onderzocht heb. Ik heb veel alternatieven wel onderzocht, dan wel bij vrienden of kennissen te werk gezien. Dus was mijn vraag oprecht. Mijn aanname misschien niet, en als die te voorbarig is geweest, mijn excuses.

Verder heeft het niets met zwart woordmagie te maken. Dat het woord vermoorden juridisch niet juist is, weet ik. Maar ik ben het dan ook op dat punt niet eens met de wet en gebruik het woord dan ook met toepassing op dieren. Als ik iemand een hond van een ander zie aftuigen en doden, noem ik dat ook vermoorden. Judge me for it, maar zo zie ik dat.

Verder kan ik je perspectief waarderen, ookal ben ik het er niet mee eens :)

@RobinHood

Over die ordergrootte kan ik je niets vertellen, de zwaarste hond die ik ken die vegan is, is een newfoundlander(70kg geloof ik, dont quote me on that). En tjah, of het wel of niet kan, ik denk dat het gewoon nog niet onderzocht is. Overigens kan ik je garanderen dat de meeste tuincentra zooi grotere troep is dan zo een beetje elke vegan brok op de markt.

In ieder geval heb je er een andere kijk op dan ik, prima. Dit is nog een andere reden overigens om plantaardig te voeren, dan wel te stoppen met het houden van huisdieren. Vanuit veganistisch perspectief dan ;) :P

[Voor 9% gewijzigd door WolfsRain op 23-08-2018 00:49]

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Cyberblizzard
 • Registratie: Februari 2003
 • Niet online
Matched: huisdieren
Kurkentrekker schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 08:11:
[...]

Overigens ben ik het nog wel steeds eens met het doel dat je volgens mij probeert te bereiken, alleen niet met de manier waarop, namelijk het aanhalen van dubieuze en ruimschoots bekritiseerde bronnen en daarbij ook nog eens fout overnemen ervan.
Of het nu 5 of 7x meer uitstoot, 15 of 20x meer water nodig heeft, 30 of 40x meer land nodig heeft,... blijft me eerlijk gezegd om het even. Zelfs de meest conservatieve cijfers (uit "niet-bekritiseerde" bronnen) tonen voldoende aan dat de impact te groot en onhoudbaar is. Dat kan je zelfs inzien zónder onderzoeken.

De mens en zijn veestapel hebben de hele planeet getransformeerd:Hopelijk een correcte bron? :) (PS: in het blauw zitten ook huisdieren, maar dat is slechts een kleine minderheid)

Welkom in het Antropoceen! - Fietsen, goed voor iedereen!


 • Señor Sjon
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 22:49

Señor Sjon

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Magnificent bastard

Matched: huisdieren
Kurkentrekker schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 08:20:
[...]


De geciteerde bron praat wel over stikstof:

[...]
Echter, zij halen daar zelf een bron voor aan (https://www.eia.gov/envir...hg_report/ghg_nitrous.php), die schrijft:

[...]


Dus hoe ze daar bij komen is me onduidelijk. De EIA geeft aan dat de stikstof-oxide emissies vooral (87%) komen door bemesting van landbouwgrond. Tsja...

Het komt op mij een beetje over als het willekeurig met cijfers gooien en er dan wat wetenschappelijke links onder plakken zodat het lijkt alsof je je huiswerk hebt gedaan. Zo werkt wetenschap echter niet. Je mag prima betogen dat we met z'n allen minder vlees moeten eten, maar doe dat dan wel met de correcte feiten.
Cyberblizzard schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 08:38:
[...]
Of het nu 5 of 7x meer uitstoot, 15 of 20x meer water nodig heeft, 30 of 40x meer land nodig heeft,... blijft me eerlijk gezegd om het even. Zelfs de meest conservatieve cijfers (uit "niet-bekritiseerde" bronnen) tonen voldoende aan dat de impact te groot en onhoudbaar is. Dat kan je zelfs inzien zónder onderzoeken.

De mens en zijn veestapel hebben de hele planeet getransformeerd:
Als je mensen wil overtuigen, dan helpt het jojoen met cijfers echt niet. Als bijvoorbeeld die 65% totale uitstoot maar 17% door de veestapel komt, dan is het netto resultaat maar 11%. Nogal een verschil. Ook heb je mest nodig voor het land zelf, dus helemaal zonder veestapel gaat het niet lukken.
[Afbeelding]

Hopelijk een correcte bron? :) (PS: in het blauw zitten ook huisdieren, maar dat is slechts een kleine minderheid)
Hoe komen ze aan die rode lijn? Omdat de hoeveelheid wilde dieren de standaard was tijdens een ijstijd? Een periode dat zeg maar de omstandigheden wat slechter waren voor leven? En sindsdien dalend? :?

This is my signature. There are many like it, but this one is mine.


 • Helixes
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 18-03 15:13
Matched: huisdieren
Cyberblizzard schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:04:
[...]
Blijf maar struikelen over statistieken. De bottomline is dat we alle wilde diersoorten uitroeien en dat we uiteindelijk alleen consumptie-, huis- en zoodieren zullen overhouden... In plaats van begrip en verontwaardiging over het totale plaatje zie ik alleen posters die op elke slak zout leggen. Moet er echt nog een tekening gemaakt worden bij het boeltje dat we er op deze planeet van maken?
Nee, laat ik even een punt maken.

We leven nu eenmaal in een tijd waarin statistieken (of, "statistieken"), worden gedeeld ten behoeve van het maken van een punt. Helaas blijkt iets te vaak dat die afbeeldingen misleidend - opzettelijk of niet. Het delen van een slecht gecontroleerde (fact-checked) statistische afbeelding kan zeer wel als fake news worden gedefinieerd.

Eigenlijk laat je weten dat je graag een punt wilt maken, en dat de bron die daarbij aanhaalt er niet zoveel toe doet. Het spijt me, maar die notie moet ik verwerpen. Als dat je doel is, dan zul je het met je eigen woorden moeten doen, en niet die van anderen. Ik snap dat je je woorden graag kracht bijzet met schokkende, of confronterende statistieken - maar juist hoe schokkender, of opzienbarender de statistieken, hoe groter je verplichting is die dan ook de valideren.

}:O

Om terug te komen tot de discussie - ik zie veel veganisten met carnivore huisdieren, zoals honden of kitten. Het zijn, immers, vaak dierenvrienden. Hoe ga je daar mee om? Het is lastig om een hond vegan te houden - en naar mijn beste kennis onmogelijk om dat met een kat te doen.

Om eerlijk te zeggen is de enige reden dat ik geen kat heb de milieubelasting die daarmee gepaard gaat (zonder zelf direct vegetariër te zijn overigens). Zijn vegans het daar mee eens?

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:04

Notna

Where are you?®

Matched: huisdieren
Helixes schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:37:
[...]

Nee, laat ik even een punt maken.

We leven nu eenmaal in een tijd waarin statistieken (of, "statistieken"), worden gedeeld ten behoeve van het maken van een punt. Helaas blijkt iets te vaak dat die afbeeldingen misleidend - opzettelijk of niet. Het delen van een slecht gecontroleerde (fact-checked) statistische afbeelding kan zeer wel als fake news worden gedefinieerd.

Eigenlijk laat je weten dat je graag een punt wilt maken, en dat de bron die daarbij aanhaalt er niet zoveel toe doet. Het spijt me, maar die notie moet ik verwerpen. Als dat je doel is, dan zul je het met je eigen woorden moeten doen, en niet die van anderen. Ik snap dat je je woorden graag kracht bijzet met schokkende, of confronterende statistieken - maar juist hoe schokkender, of opzienbarender de statistieken, hoe groter je verplichting is die dan ook de valideren.

}:O

Om terug te komen tot de discussie - ik zie veel veganisten met carnivore huisdieren, zoals honden of kitten. Het zijn, immers, vaak dierenvrienden. Hoe ga je daar mee om? Het is lastig om een hond vegan te houden - en naar mijn beste kennis onmogelijk om dat met een kat te doen.

Om eerlijk te zeggen is de enige reden dat ik geen kat heb de milieubelasting die daarmee gepaard gaat (zonder zelf direct vegetariër te zijn overigens). Zijn vegans het daar mee eens?
Ligt er maar net aan wat de insteek is om veganistisch te leven. Veel vegans houden aan dat als je al een huisdier hebt, je het uit een asiel haalt en tegen de dierenfkerbent.. Maar over het algemeen zou je ook geen huisdieren moeten houden voor je eigen plezier. Het verste wat ze gaan zijn 'animal sanctuaries' wat geredde dieren zijn van de slacht veelal waar ze een 'normaal' leven kunnen leiden. 'Hardcore' vegans zullen volhouden dat je gewoon geen huisdieren moet hebben.

Ik heb een kat en een hond, allebei van een (erkende) fokker van de specifieke rassen. We geven ze gewoon vlees te eten, maar vermijden hierin visproducten. Vis is voor mij gewoon echt niet duurzaam (mijn insteek om overwegend veganistisch te eten is voor het milieu en gezondheidsredenen, niet omdat ik het zo zielig voor de dieren vind) en wil het daarom ook niet aan de dieren geven.

Een hond veganistisch laten eten kan best wel (is niet voor elk dier de beste keus maar dat is een kwestie van proberen), maar ik zie de noodzaak daarvan niet. Maar dat komt door mijn insteek waarom ik overwegend veganistisch leef :)

[Voor 4% gewijzigd door Notna op 09-10-2018 11:47]

Xbox Live ID:Notna8310


 • Kurkentrekker
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Geen matches
Voor mij zou de grens liggen bij het fokken van dieren als huisdier. Bestaande katten uit het asiel adopteren kan prima, die dieren zijn er toch en moeten ook een onderkomen hebben. Mijn vrouw is veganist en onze (asiel) katten krijgen brokjes met vlees. Geen probleem mee.

Als ze ooit overlijden dan zouden we nooit bij een fokker een dier kopen, maar opvangen uit een asiel is gewoon mogelijk. Wellicht zelfs, als er een betaalbare en wetenschappelijk verantwoorde vegetarische voeding voor katten komt, die voeren. Voorlopig ben ik er nog niet van overtuigd dat je je katten gezond kunt voeden met plantaardig voedsel, maar als dat ooit lukt dan sta ik er achter. Ben niet zo gevoelig voor het “maar dat is onnatuurlijk” argument.

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Helixes schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:37:
[...]

Nee, laat ik even een punt maken.

We leven nu eenmaal in een tijd waarin statistieken (of, "statistieken"), worden gedeeld ten behoeve van het maken van een punt. Helaas blijkt iets te vaak dat die afbeeldingen misleidend - opzettelijk of niet. Het delen van een slecht gecontroleerde (fact-checked) statistische afbeelding kan zeer wel als fake news worden gedefinieerd.

Eigenlijk laat je weten dat je graag een punt wilt maken, en dat de bron die daarbij aanhaalt er niet zoveel toe doet. Het spijt me, maar die notie moet ik verwerpen. Als dat je doel is, dan zul je het met je eigen woorden moeten doen, en niet die van anderen. Ik snap dat je je woorden graag kracht bijzet met schokkende, of confronterende statistieken - maar juist hoe schokkender, of opzienbarender de statistieken, hoe groter je verplichting is die dan ook de valideren.

}:O

Om terug te komen tot de discussie - ik zie veel veganisten met carnivore huisdieren, zoals honden of kitten. Het zijn, immers, vaak dierenvrienden. Hoe ga je daar mee om? Het is lastig om een hond vegan te houden - en naar mijn beste kennis onmogelijk om dat met een kat te doen.

Om eerlijk te zeggen is de enige reden dat ik geen kat heb de milieubelasting die daarmee gepaard gaat (zonder zelf direct vegetariër te zijn overigens). Zijn vegans het daar mee eens?
Zie de openingpost. Om een antwoord te geven op je vraag, mijn vier katten en twee honden eten al jaren veganistisch. Onze vijfde kat zit op een blaasgruisdieet, dus dat is de enige uitzondering(we geven ze wel vegecat phi). Halfjaarlijkse bloedcontrole laat perfecte waardes zien en de dierenarts is helemaal tevreden met hun gezondheid

Plantaardig honden en kattenvoer bestaat al meer dan vijftien jaar en je hebt enorm veel keus(zie sites ala vegavriend).

Een van de oudste guiness book of world records honden was vegan(Bramble), ik ken de eigenaaresse persoonlijk. Toffe vrouw en mooi verhaal :).

[Voor 3% gewijzigd door WolfsRain op 09-10-2018 11:47]

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Helixes
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 18-03 15:13
Matched: huisdieren
Kurkentrekker schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:46:
Mijn vrouw is veganist en onze (asiel) katten krijgen brokjes met vlees. Geen probleem mee.
Notna schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 11:45:
[...]Ik heb een kat en een hond, allebei van een (erkende) fokker van de specifieke rassen. We geven ze gewoon vlees te eten, maar vermijden hierin visproducten. Vis is voor mij gewoon echt niet duurzaam (mijn insteek om overwegend veganistisch te eten is voor het milieu en gezondheidsredenen, niet omdat ik het zo zielig voor de dieren vind) en wil het daarom ook niet aan de dieren geven.
Mx. Alba schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:03:
Ik heb ook twee katten en die geef ik normaal kattenvoer. Veganisme is geen binaire kwestie, maar een spectrum...
Ik vind dit wel interessant. Nu ben ik iets meer een environmentalist dan een dierenvriend - ik heb dus ook geen aspiraties vegan te worden.

Natuurlijk heeft iedereen de vrijheid naar zijn/haar eigen inzicht te handelen. Toch lijkt me (vanuit mijn perspectief) dat het houden van bijvoorbeeld een kat de moeite van de waarde die ik vind in veganisme bijna teniet doet. Als een kat 50 gram vlees per dag gebruikt, dan is dat al een portie vergelijkbaar met hetgeen een mens nodig heeft (nog even los van of dat zo is, de meeste mensen eten meer...).

Ook de filosofische overweging dat er voor het onderhouden van huisdieren blijkbaar wel dieren mogen worden gehouden voelt ietwat tegenstrijdig. Of geldt hier een argument dat er (mogelijk) alleen restafval wordt gebruikt in huisdiervoeding?

Sorry, ik ben gewoon nieuwsgierig aangelegd :Y)

 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17
Matched: huisdieren
Helixes schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:22:
Natuurlijk heeft iedereen de vrijheid naar zijn/haar eigen inzicht te handelen. Toch lijkt me (vanuit mijn perspectief) dat het houden van bijvoorbeeld een kat de moeite van de waarde die ik vind in veganisme bijna teniet doet. Als een kat 50 gram vlees per dag gebruikt, dan is dat al een portie vergelijkbaar met hetgeen een mens nodig heeft (nog even los van of dat zo is, de meeste mensen eten meer...).
Op zich heb je daar natuurlijk gelijk in. Maar het vlees dat in diervoeders verwerkt wordt, is restvlees dat niet (economisch) geschikt is voor menselijke consumptie. Dus een kip wordt geslacht voor de borst, de poten en de vleugeltjes voor menselijke consumptie - en dat wat dan nog over is daar wordt diervoeder van gemaakt. Die kip wordt dus niet geslacht om als voer voor mijn katten te dienen; die wordt geslacht om als voer voor mensen te dienen, en dat wat mijn katten eten is daar een afvalproduct van.

Tegen de tijd dat er zoveel mensen vegan eten dat er niet voldoende restvlees meer is voor diervoeding, dan wordt het (mijns inziens!) pas echt een noodzaak om voor vleesetende huisdieren ook een betere oplossing te vinden.

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:04

Notna

Where are you?®

Matched: huisdieren
Helixes schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:22:
[...]


[...]


[...]


Ik vind dit wel interessant. Nu ben ik iets meer een environmentalist dan een dierenvriend - ik heb dus ook geen aspiraties vegan te worden.

Natuurlijk heeft iedereen de vrijheid naar zijn/haar eigen inzicht te handelen. Toch lijkt me (vanuit mijn perspectief) dat het houden van bijvoorbeeld een kat de moeite van de waarde die ik vind in veganisme bijna teniet doet. Als een kat 50 gram vlees per dag gebruikt, dan is dat al een portie vergelijkbaar met hetgeen een mens nodig heeft (nog even los van of dat zo is, de meeste mensen eten meer...).

Ook de filosofische overweging dat er voor het onderhouden van huisdieren blijkbaar wel dieren mogen worden gehouden voelt ietwat tegenstrijdig. Of geldt hier een argument dat er (mogelijk) alleen restafval wordt gebruikt in huisdiervoeding?

Sorry, ik ben gewoon nieuwsgierig aangelegd :Y)
Ga je dan uit van een puur vlees dieet (BARF)?

Onze kat krijgt Purina One Sensitive (heeft een voedselallergie en dit is het enige waar hij geen last van krijgt) welke '18% kalkoen' bevat. Geen idee wat voor kalkoen dat is (rest of niet), maar hij krijgt 60 gram brokjes op een dag. Grof gezegd; hij krijgt 12 gram vlees op een dag (kater van 6 Kg)

Dat is ((60* 365)/1000)*0.18 = 3.9 Kg vlees per jaar. Give or take

Mwa, dat zet niet echt zoden aan de dijk. Zeker als je uitgaat van restafval. Zodra er uberhaubt geen dieren meer nodig zijn voor vleesconsumptie (en er dus geen rest is), zou je moeten gaan kijken naar alternatieven.

De berekening gaat wat mank als je dieren BARF of rauw vlees geeft. Daar gaan ze uit van ~35 gram per kg lichaamsgewicht en dat is dan puur vlees, hoewel vaak ook left overs van de slager (karkas bijv.)

Xbox Live ID:Notna8310


 • Kurkentrekker
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Matched: huisdieren
Helixes schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:22:


Ik vind dit wel interessant. Nu ben ik iets meer een environmentalist dan een dierenvriend - ik heb dus ook geen aspiraties vegan te worden.

Natuurlijk heeft iedereen de vrijheid naar zijn/haar eigen inzicht te handelen. Toch lijkt me (vanuit mijn perspectief) dat het houden van bijvoorbeeld een kat de moeite van de waarde die ik vind in veganisme bijna teniet doet. Als een kat 50 gram vlees per dag gebruikt, dan is dat al een portie vergelijkbaar met hetgeen een mens nodig heeft (nog even los van of dat zo is, de meeste mensen eten meer...).

Ook de filosofische overweging dat er voor het onderhouden van huisdieren blijkbaar wel dieren mogen worden gehouden voelt ietwat tegenstrijdig. Of geldt hier een argument dat er (mogelijk) alleen restafval wordt gebruikt in huisdiervoeding?
Valide vragen. Ik heb mijn katten in huis genomen toen ik zelf ook nog vlees at en hier totaal niet mee bezig was. Niet van een fokker overigens, dat heb ik altijd wel een beetje vreemd gevonden.

Maar goed, gegeven de status quo, die dieren bestaan nu eenmaal en moeten eten. Alternatief is dat ik ze laat afmaken zodat ik ze niet meer hoef te voeren. Voelt ook wat cru en zou ik grote moeite mee hebben.
Dat het mijn eigen vegetarier zijn teniet doet ben ik niet met je eens. Als ik en mijn vrouw ook vlees gaan eten hebben we vier vleeseters in huis, nu nog maar twee. Dat is toch een netto positief effect? Zelfs als we er nog 5 katten bij zouden nemen uit het asiel, dan nog zou daarmee ons eigen plantaardig dieet toch niet teniet worden gedaan? Die dieren bestaan toch, dus of ze nu hier thuis vlees krijgen of ergens anders...

@Mx. Alba, @Benslimane Wat betreft de discussie over cijfers en het aanhalen van wetenschappelijke peer reviewed bronnen: Ik zou in discussies niet zo snel een wetenschappelijk artikel samenvatten in 1 zin of getal. Dat gebeurt nu wel, zonder verdere context. Het begint met iemand die roept "xx % van de broeikasgassen blahblahblah". Dat die xx% dan uit een mogelijk betrouwbaar onderzoek komt is prima, maar dat is meestal niet de hele conclusie. Vaak staat daar ook nog wat nuancering van de wetenschapper in kwestie bij, omdat methoden om bepaalde dingen te meten zijn wereldwijd nu eenmaal niet geheel eenduidig zijn.

Omdat de statements die hier eerder gemaakt zijn verder zonder context geplaatst zijn, en hier en daar ook nog wat aangedikt (bijvoorbeeld door "up to 5" te vertalen als "5"), stel ik dat je ze dan beter niet kunt aanhalen. Liever heb ik dat iemand het argument maakt dat je beter geen dieren kunt eten omdat dat slecht is voor het milieu. Daar is redelijk wat consensus over. Precies hoe slecht, daar ga ik me niet aan wagen, omdat je dan dus heel snel de discussie over de getallen en methoden krijgt. Iemand die van mijn stelling "dieren eten is slecht voor het milieu" het tegendeel wil bewijzen, door bijvoorbeeld aan te tonen dat het juist goed is voor het milieu dat de bio-industrie bestaat, heeft daar een hele harde kluif aan. Iemand die wil aantonen dat een van de getallen uit cowspiracy een beetje geknutseld en controvers is, kan dat heel gemakkelijk doen.

 • Barrycade
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 23:39

Barrycade

]3/\/?/?`/(/\|)[-

Matched: huisdieren
Mx. Alba schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:27:
[...]


Op zich heb je daar natuurlijk gelijk in. Maar het vlees dat in diervoeders verwerkt wordt, is restvlees dat niet (economisch) geschikt is voor menselijke consumptie. Dus een kip wordt geslacht voor de borst, de poten en de vleugeltjes voor menselijke consumptie - en dat wat dan nog over is daar wordt diervoeder van gemaakt. Die kip wordt dus niet geslacht om als voer voor mijn katten te dienen; die wordt geslacht om als voer voor mensen te dienen, en dat wat mijn katten eten is daar een afvalproduct van.

Tegen de tijd dat er zoveel mensen vegan eten dat er niet voldoende restvlees meer is voor diervoeding, dan wordt het (mijns inziens!) pas echt een noodzaak om voor vleesetende huisdieren ook een betere oplossing te vinden.
Welk merk hebben we het dan over? Of haal je zelf Cat 3 vlees bij de slachterij?

 • emnich
 • Registratie: November 2012
 • Niet online

emnich

kom je hier vaker?

Matched: huisdieren
Mx. Alba schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 12:27:
[...]


Op zich heb je daar natuurlijk gelijk in. Maar het vlees dat in diervoeders verwerkt wordt, is restvlees dat niet (economisch) geschikt is voor menselijke consumptie. Dus een kip wordt geslacht voor de borst, de poten en de vleugeltjes voor menselijke consumptie - en dat wat dan nog over is daar wordt diervoeder van gemaakt. Die kip wordt dus niet geslacht om als voer voor mijn katten te dienen; die wordt geslacht om als voer voor mensen te dienen, en dat wat mijn katten eten is daar een afvalproduct van.

Tegen de tijd dat er zoveel mensen vegan eten dat er niet voldoende restvlees meer is voor diervoeding, dan wordt het (mijns inziens!) pas echt een noodzaak om voor vleesetende huisdieren ook een betere oplossing te vinden.
Dit doet mij toch een beetje denken aan het argument dat het beest toch al dood is dus je net zo goed het pakje vlees uit de supermarkt mee kan nemen. Dat ene pakje vlees laten liggen doet ook helemaal niets met de productie er van.

Dat is overigens geen waarde oordeel want ik denk dat je beter je huisdier vlees kan geven dan het zelf eten maar de argumentatie rammelt bij mij wat...

 • Kurkentrekker
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Geen matches
Kuusj schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 13:29:
[...]

Gelukkig weet ik dat wel, ik heb boeren in mijn familie.

Ik meen verder gelezen te hebben in de OP "daarnaast is naar de dierenarts gaan niet natuurlijk". Natuurlijk zal dit niet voor iedere vegan op gaan, maar het feit dat men überhaupt zo denkt over dieren stoort mij eerlijk gezegd wel een beetje. Ben je dan een dierenvriend of juist niet, is wat ik mij af vraag.
Dat er in de OP staat "daarnaast is naar de dierenarts gaan ook onnatuurlijk" is bedoeld als counter voor het argument dat een vegan-dieet voor je huisdier onnatuurlijk zou zijn. Het is verwoord als "dan is de dierenarts dus ook onnatuurlijk". Er wordt duidelijk niet bedoeld dat het slecht zou zijn om met je huisdier naar de dierenarts te gaan.
Neem bijvoorbeeld melk. Of een ei. Ik vraag me af hoe je dat wil supplementeren met planten. Ja, soja-melk. Maar met alle respect, het smaakt in mijn beleving niet echt naar normale koe-melk. Hetzelfde als geiten-melk. Het zijn gewoon andere producten, en daar is niks mis mee. Wat ik bedoel is dat er toch wel ergens een gulden middenweg te vinden moet zijn waarin er wel gewoon melk van een koe geconsumeerd kan worden terwijl die koe niet speciaal voor die melk leeft.
Je kunt prima leven zonder melk. Hele volksstammen in Azië doen dat al generaties. En een ei: Die eiwitten kun je ook gemakkelijk uit plantaardige producten halen. Kikkererwten zijn bijvoorbeeld een goede eiwitbron, en dat zelfde geldt voor soja.

 • Kuusj
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 22:12

Kuusj

Ofwel varken in 't Limburgs

Geen matches
Kurkentrekker schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 13:37:
[...]


Dat er in de OP staat "daarnaast is naar de dierenarts gaan ook onnatuurlijk" is bedoeld als counter voor het argument dat een vegan-dieet voor je huisdier onnatuurlijk zou zijn. Het is verwoord als "dan is de dierenarts dus ook onnatuurlijk". Er wordt duidelijk niet bedoeld dat het slecht zou zijn om met je huisdier naar de dierenarts te gaan.


[...]


Je kunt prima leven zonder melk. Hele volksstammen in Azië doen dat al generaties. En een ei: Die eiwitten kun je ook gemakkelijk uit plantaardige producten halen. Kikkererwten zijn bijvoorbeeld een goede eiwitbron, en dat zelfde geldt voor soja.
Dat heb ik dan verkeerd begrepen, het leek mij al raar.

Maar het gaat mij niet om de voedingstoffen, het gaat om het product, met zijn eigen vorm en zijn eigen smaak. Dat er supplementen bestaan voor puur de voedingsstoffen ín een ei begrijp ik ook nog wel, maar daar gaat het mij niet om.

R7 5800X - RX 6900XT - Kever '74 - 5,025kWp (15x SunPower X21-335BLK & SolarEdge SE5000HD)


 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:27
Matched: huisdieren
Kuusj schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 13:29:
[...]

Gelukkig weet ik dat wel, ik heb boeren in mijn familie.
Dan weet je dus net zo goed dat om die melkproductie op peil te houden, een koe een kalfje moet baren. Dat dat kalf vervolgens binnen enkele dagen wordt weggehaald zodat wij mensen die melk kunnen drinken (en daarmee ons tot het enige dier ter wereld "verheven" dat de moedermelk van een ander dier drinkt) en daarmee gereduceerd wordt tot ongewenst nevenproduct, is iets waar een veganist niet voor kiest om aan bij te dragen. Als jij dat wel doet, is dat prima natuurlijk :) Maar waarom niet havermelk, of rijstmelk, of sojamelk? Tuurlijk, het heeft allemaal z'n eigen smaak, maar dat is niet negatief in mijn ogen.

Wat betreft je opmerking over de dierenarts ben ik bang dat je deze in een andere context hebt opgevangen dan zoals deze bedoeld is.
Het houden van huisdieren lijkt mij niet in lijn met veganisme? En ook het voeren van vlees aan je huisdier lijkt mij erg tegenstrijdig?

De meeste vegans hebben er geen probleem mee om huisdieren te houden. Sterker nog, veel vegans hebben zelf huisdieren. En een flink deel van die huisdierhoudende vegans voert hun huisdieren niet vegan voedsel. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet per se. Een groot deel van de argumenten van vegans is namelijk gebaseerd op het verminderen van dierenleed. Een kat, bijvoorbeeld, is van nature een carnivoor, dus een kat vegan voer geven is voor dat dier tegennatuurlijk, en dus juist niet vegan, is het argument.
Andere vegans denken daar anders over en geven hun carnivore huisdieren wel vegan voedsel. Het argument dat gevoerd wordt, is dat het meeste tuincentrum voedsel ook niet natuurlijk is, zoals rund en oceaanvis. Daarnaast is naar de dierenarts gaan ook onnatuurlijk.
De laatste zin moet je lezen in relatie met het voorgaande stuk. Omdat het reguliere diervoer eigenlijk niet natuurlijk is, is het ook geen bezwaar om met je dier naar de dierenarts te gaan.

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Wat heeft mijn honden en katten veganistisch voeren met doorslaan te maken?

Er is inmiddels best veel wetenschappelijk bewijs dat het mogelijk is, het vermindert enorm veel dierenleed(ongeveer 1/3e van de vleesmassa gaat naar onze huisdieren in de westerse wereld), het is niet minder natuurlijk dan rund, varken of oceanvis voor je hond of kat. Bovenal lijd je dier er gezondheidstechnisch dus niet onder en bij ons vinden ze het ook nog eens enorm lekker. What's not to like?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5035952/

https://vecado.ca/pages/cats101

https://www.vegavriend.nl...t-dierenarts-erik-heylen/

http://www.vegepets.info/

https://www.nrc.nl/nieuws...als-alle-fransen-a1586760

[Voor 25% gewijzigd door WolfsRain op 09-10-2018 14:15]

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17
Geen matches
emnich schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 13:28:
Dit doet mij toch een beetje denken aan het argument dat het beest toch al dood is dus je net zo goed het
pakje vlees uit de supermarkt mee kan nemen. Dat ene pakje vlees laten liggen doet ook helemaal niets met de productie er van.

Dat is overigens geen waarde oordeel want ik denk dat je beter je huisdier vlees kan geven dan het zelf eten maar de argumentatie rammelt bij mij wat...
Een beetje gelijk heb je wel natuurlijk. Maar dan nog is het mijn keuze om vegan te zijn. Niet de keuze van mijn katten. Op dit moment heb ik er geen problemen mee om mijn katten normaal vleeshoudend voer te geven. Net zoals ik er op het moment geen probleem mee heb om producten waar leer in zit die ik al in bezit heb te blijven gebruiken. Wie weet verandert dat nog eens in de toekomst?
Croga schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 13:38:
Een kilo Kipfilet koop ik voor 5 tot 10 euro. Voor dat geld heb ik geen kilo Paprikas, laat staan de (minstens) anderhalve kilo paprikas die ik nodig heb om een kilo vlees te vervangen. Dus nee, groenten en fruit zijn zeker niet goedkoper dan vlees. "Gezond" eten is, in de westerse wereld, vele malen duurder dan "ongezond" eten.
Als ik inkopen doe voor mijn avondeten dan heb ik niet zelden voor €6 à €7 alle ingrediënten voor elkaar voor 4-5 warme maaltijden. Als het meer dan dat is, dan heb ik er iets in gedaan wat ook door een goedkoper alternatief vervangen zou kunnen worden. Zoals ik laatst voor ruim €5 cantharellen in de pan heb gestopt. Dat had ik ook kunnen doen met €1 aan champignons maar ik wilde eens wat anders. Vele malen duurder? Hoezo?

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:04

Notna

Where are you?®

Geen matches
Barrycade schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:30:
[...]


Maar mijn vraag is meer; in hoe verre zou je als Nederlandse vegan aan je voedingsbehoeften kunnen voldoen als je geen toegang zou hebben tot tropische eiwitvervangers?

Dus ook geen kikkererwten, geen rijstmelk, geen soja. Blijft er dan nog wat te eten over, of wordt het dan wat saai?
Ik denk dat je heel creatief moet worden, maar het moet niet onmogelijk zijn. Random voorbeeld van seizoensproducten in september:

https://www.eigenwijsblij...roente-en-fruit-september

Puur kijkende naar alleen proteïne bijv; Asperges, broccoli, bloemkool, aardappelen, spruiten.

Mwa, het moet te doen zijn. De kunst zal hem liggen in creatief kunnen koken en kunnen blijven variëren. Of je moet dat geen punt vinden en week in, week uit hetzelfde eten.

Je maakt het jezelf wel heel moeilijk overigens. Ik let bijv,. wel op dat het meeste fruit wat wij eten uit NL komt waar mogelijk. Maar zo extreem als alles te weren ga ik niet.
iew schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:59:
[...]


Joh wat heb ik nu eigenlijk helemaal gezegd ? en moet je zien wat een heisa er gelijk van gemaakt word.

Omdat je vegan bent je huisdier ook maar vegan maken ? en dat mijn ervaring is dat de meeste vegans nogal activistisch over komen ? (hence je huisdier dan ook maar vegan maken)

Nou nou wat erg zeg...
Wat is jouw definitie van activistisch? Mijn definitie daarvan is dat ik weiger met vleeseters om te gaan, dat ik mensen met bond ga besmeuren met bloed of rode verf, dat ik iedere keer dat ik iemand vlees zie eten hele epistelen ga opsommen over waarom dat zo slecht is etc. doe doe ik overigens niet, want daar heb ik geen zin in nochtans vind ik het constructief. In mijn sociale kringen ga ik vaak genoeg uit eten met (extreme) vleeseters. Ik vind het jammer dat ze dat doen maar daar houdt het ook bij op. En we hebben een uitermate gezellige avond hoor als we uit eten gaan

Niet dat je kijkt naar wat de mogelijkheden zijn voor je gezin, incl. huisideren.

[Voor 41% gewijzigd door Notna op 09-10-2018 15:03]

Xbox Live ID:Notna8310


 • iew
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 24-02 12:51

iew

What the...?!

Geen matches
SjoerdV nl schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:45:
[...]


Beste @iew , jammer om dit te moeten lezen. Helaas heb je je in het verleden in dit topic ook al zo opgesteld. Dit is simpelweg niet constructief, punt.

Als je nou een vraag hebt over waarom dit, kunnen wij XYZ aandragen (of niet natuurlijk, en moeten we bij onszelf ten rade gaan). Maar als je dit onderwerp niet constructief wilt benaderen is het wellicht beter dat je wegblijft. Wat ik oprecht jammer zou vinden. Uiteindelijk is ons doel alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen, en niet in een loopravenoorlog te geraken.
Joh wat heb ik nu eigenlijk helemaal gezegd ? en moet je zien wat een heisa er gelijk van gemaakt word.

Omdat je vegan bent je huisdier ook maar vegan maken ? en dat mijn ervaring is dat de meeste vegans nogal activistisch over komen ? (hence je huisdier dan ook maar vegan maken)

Nou nou wat erg zeg...

To do or not to do...


 • iew
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 24-02 12:51

iew

What the...?!

Matched: huisdieren
Notna schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:57:
[...]


Wat is jouw definitie van activistisch?
Je huisdieren ook maar direct op een vegan menu zetten vind ik persoonlijk al behoorlijk activistisch.
Het zijn niet de dieren die de wereld en een gezonde voedselketen verkloten maar de mensen en bedrijven.

Mag ik gewoon vinden dat het veelal te ver door slaat ? Ja volgens mij mag ik dat gewoon.

To do or not to do...


 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:27
Geen matches
iew schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 14:59:
[...]


Joh wat heb ik nu eigenlijk helemaal gezegd ? en moet je zien wat een heisa er gelijk van gemaakt word.

Omdat je vegan bent je huisdier ook maar vegan maken ? en dat mijn ervaring is dat de meeste vegans nogal activistisch over komen ? (hence je huisdier dan ook maar vegan maken)

Nou nou wat erg zeg...
Eerlijk gezegd kom je wel weer het topic binnen met de subtiliteit van een SWAT-team haha :D

Als je nou in was gegaan op die overproductie en massaproductie om zo elkaars gedachtengang te verkennen hadden we wellicht wat van elkaar kunnen leren. Maar als je een term als activisme, en die is nogal breed, erin gooit schop je mensen tegen het zere been. Ik spreek jou toch ook niet aan met dierendoder? Tenzij je activisme beschouwt als je handelingen aanpssen, en dan is een veganist per se een activist :+

Maar waarom zouden we honden en katten niet op een plantaardig dieet mogen zetten? We hebben honden bijvoorbeeld al zo'n 15.000 jaar geleden gedomesticeerd. Waarom wel hun gedrag en voorkomen aanpassen, maar als het om eten gaat, ze nog als wolven beschouwen? Btw, hoe goedkoper het voedsel, hoe groter het aandeel granen etc. Je kunt dus al stemmen dat honden en katten alleseters zijn.

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:04

Notna

Where are you?®

Matched: huisdieren
iew schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:07:
[...]


Je huisdieren ook maar direct op een vegan menu zetten vind ik persoonlijk al behoorlijk activistisch.
Het zijn niet de dieren die de wereld en een gezonde voedselketen verkloten maar de mensen en bedrijven.

Mag ik gewoon vinden dat het veelal te ver door slaat ? Ja volgens mij mag ik dat gewoon.
Dat mag prima, maar ik denk dat het mank loopt door het gebruik van het woord activistisch ;) Laat ik het anders zeggen; het kwam op mij verkeerd over doordat je dat woord gebruikte. Ik heb daar echt een totaal ander beeld van.

Overigens; het zijn wellicht niet de dieren die de boel verklooien, maar ze zijn wel debet aan het verklooien
doordat ze een extensie zijn van onze consumptie. Aangezien een veganist graag het leed minimaliseert, is een logische gevolgtrekking dat je daar óók je dieren op zet. Immers; als je geen restvlees voor ze koopt, is de noodzaak voor restvlees er ook minder wat weer bijdraagt aan het geheel.

[Voor 9% gewijzigd door Notna op 09-10-2018 15:12]

Xbox Live ID:Notna8310


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17
Matched: huisdieren
iew schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:07:
Je huisdieren ook maar direct op een vegan menu zetten vind ik persoonlijk al behoorlijk activistisch.
Het zijn niet de dieren die de wereld en een gezonde voedselketen verkloten maar de mensen en bedrijven.
Voor diervoeders is het niet anders dan voor menselijke voeding: het maakt geen bal uit waar het van gemaakt is. Het gaat erom wat erin zit. En vegan diervoeders doen tegenwoordig niet meer onder voor "normale" diervoeders. Sterker nog, in normale diervoeders heb je meer risico op antibiotica, hormonen etc die erin zitten (afkomstig van de dierlijke producten die erin verwerkt zijn).
Mag ik gewoon vinden dat het veelal te ver door slaat ? Ja volgens mij mag ik dat gewoon.
Natuurlijk mag je dat vinden. Ik vind bijvoorbeeld dat de "productificatie" van dieren in onze huidige economie veel te ver doorslaat. Ik zag laatst zelfs een vrachtwagen vol varkens rijden met daarop het woord "dierstroombemiddeling"... Kom op, we hebben het wel over relatief intelligente levende dieren - niet over één of ander simpel product!

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17
Matched: huisdieren
iew schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:14:
[...]


Scherp aanzette ? tsjeesus zeg aanstelleritus is ook een vak.
Waar zeg ik dat mensen het aan mij opdringen ? iemand woorden in de mond leggen noem ik dit.
Je huisdieren ook maar verplicht op een vegan dieet zetten vind ik te ver doordraven, maar dat is dus wat ik zei...

En vervolgens springen mensen hier gelijk uit hun panty, voelen zich aangesproken etc etc, nuance werkt 2 kanten op toch ?
Ik zal voortaan alles héééél voorzichtig en uitgekauwd formuleren, ongelofelijk dat een gewoon gesprek hier niet eens meer mogelijk is omdat tegenwoordig zowat <--- iedereen gelijk gekwetst, zich aangesproken of overstuur raakt (*zucht)
Lees nu je eigen post die ik hier quote nog eens terug en beweer dan met droge ogen dat dat een nette, neutrale, rustige post is?

Het komt allemaal zeer driftkikkerig over en op geen enkele wijze genuanceerd - en dan verwijt je ons ervan niet genuanceerd te zijn...

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:27
Matched: huisdieren
iew schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:14:
[...]


Scherp aanzette ? tsjeesus zeg aanstelleritus is ook een vak.
Waar zeg ik dat mensen het aan mij opdringen ? iemand woorden in de mond leggen noem ik dit.
Je huisdieren ook maar verplicht op een vegan dieet zetten vind ik te ver doordraven, maar dat is dus wat ik zei...

En vervolgens springen mensen hier gelijk uit hun panty, voelen zich aangesproken etc etc, nuance werkt 2 kanten op toch ?
Ik zal voortaan alles héééél voorzichtig en uitgekauwd formuleren, ongelofelijk dat een gewoon gesprek hier niet eens meer mogelijk is omdat tegenwoordig zowat <--- iedereen gelijk gekwetst, zich aangesproken of overstuur raakt (*zucht)
Jij bent ook snel overstuur zeg. Zucht.

En je niet willen verdiepen in mensen die anders denken vind ik ook maar veel te ver gaan zeg.

Vervelend om dit steeds zo te moeten lezen he? Tenzij je het aanslaan van deze toon als een normaal gesprek beschouwt, maar dan ben ik blij dat ik je niet IRL ken. Met je Fuji-camera. Nikon is toch veel beter. Mag ik dat gewoon vinden? Ja dat mag ik gewoon.


Nogmaals, laten we het inhoudelijk houden. Hier wordt niemand slimmer van. En blijkbaar moeten we bij het onderwerp veganisme op onze toon richting de ander letten. Is dat jammer? Ja. Maar dat betekent niet dat we niet respectvol met elkaar kunnen praten.

 • iew
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 24-02 12:51

iew

What the...?!

Matched: huisdieren
Notna schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:16:
[...]


Is je kinderen veganistisch opvoeden dan ook te ver doordraven voor je? Oprechte vraag overigens, dan weet ik tenminste in wat voor kader we praten.
Ik weet namelijk niet of je het een probleem vind dat een huisdier van nature een carnivoor is en je het daarom dwingt iets te eten waar ze niet voor 'gebouwd' zijn of dat je het opleggen van het dieet en sich een probleem vindt omdat er geen (echte)consensus is tussen huisdier eigenaar en huisdier.
Kinderen,

Nee vind ik niet, zolang ze wel mogen kiezen wanneer ze het wel graag eten omdat ze het lekker vinden omdat ze het bijvoorbeeld bij een vriendje/dinnetje een keer stiekum geproefd hebben.
Ze bewust maken over waar vlees vandaan komt vind ik wel belangrijk, het moeten uiteindelijk toch zelfstandig denkende mensen worden en niet wanneer ze volwassen zijn door de ouder veroordeeld omdat ze bijvoorbeeld toch graag een stukkie vlees eten en daar voor kiezen.

Huisdieren,

Een dier moet voedsel krijgen dat normaliter bij het dier past, hetzij om medische redenen niet kan/ongezond is.
Een hond breekt amper zetmeel af, het is beter om op te letten dat er geen zetmeel in je diervoeder zit bij een hond ipv op vlees te letten.
Het zal heus allemaal wel goed bedoeld zijn maar waarom dieren hier mee lastig vallen ? (veganisme)

Industrieën/fabrikanten slopen alles in de natuur, eerst met vlees (en nog) en nu ook met vegan producten.
Over en massa productie is het probleem.

To do or not to do...


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
iew schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:31:
[...]


Kinderen,

Nee vind ik niet, zolang ze wel mogen kiezen wanneer ze het wel graag eten omdat ze het lekker vinden omdat ze het bijvoorbeeld bij een vriendje/dinnetje een keer stiekum geproefd hebben.
Ze bewust maken over waar vlees vandaan komt vind ik wel belangrijk, het moeten uiteindelijk toch zelfstandig denkende mensen worden en niet wanneer ze volwassen zijn door de ouder veroordeeld omdat ze bijvoorbeeld toch graag een stukkie vlees eten en daar voor kiezen.

Huisdieren,

Een dier moet voedsel krijgen dat normaliter bij het dier past, hetzij om medische redenen niet kan/ongezond is.
Een hond breekt amper zetmeel af, het is beter om op te letten dat er geen zetmeel in je diervoeder zit bij een hond ipv op vlees te letten.
Het zal heus allemaal wel goed bedoeld zijn maar waarom dieren hier mee lastig vallen ? (veganisme)

Industrieën/fabrikanten slopen alles in de natuur, eerst met vlees (en nog) en nu ook met vegan producten.
Over en massa productie is het probleem.
Waarmee val ik mijn huisdieren lastig dan? Jij neemt je hond en kat wel mee naar de ranzijn en laat ze hun eigen dierenvoer uit kiezen?

Zolang wij huisdieren domesticeren, en er meer en meer mensen bij komen, zitten we met een probleem. De enige oplossing is reductie in mensen, het afschaffen van het recht op het houden van dieren en reductie in consumptie. Maar, dat gaat allemaal niet gebeuren.

Dus een reductie in leed bewerkstellig je onder andere door je huisdier veganistisch te voeren, en bijvoorbeeld minder of geen kinderen te krijgen. Zelf veganistisch te leven, plastic reductie, etc etc. Dat is de daad bij het woord voegen.

Mbt zetmelen, dat is echt compleet fout. Honden kunnen bewezen, prima zetmelen verteren en kunnen heel goed op plantaardig voer. Lees nogmaals mijn bronnen door.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:04

Notna

Where are you?®

Matched: huisdieren
iew schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:37:
[...]


Wat doe jij kinderachtig zeg om je gelijk te halen.
Hou gewoon op met mij woorden in de mond te leggen met dat soort idiote vergelijkingen.
Is dit een stukje machtsvertoon soms ?
Even voor de goede orde; mensen met een rood naampje zijn mods en/of admins. Topicstarters met een zwarte naam (zoals @SjoerdV nl en @WolfsRain ) hebben net zoveel 'macht' als jij en ik :) . Ze kunnen alleen de topicstart (content) aanpassen.
iew schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:31:
[...]


Kinderen,

Nee vind ik niet, zolang ze wel mogen kiezen wanneer ze het wel graag eten omdat ze het lekker vinden omdat ze het bijvoorbeeld bij een vriendje/dinnetje een keer stiekum geproefd hebben.
Ze bewust maken over waar vlees vandaan komt vind ik wel belangrijk, het moeten uiteindelijk toch zelfstandig denkende mensen worden en niet wanneer ze volwassen zijn door de ouder veroordeeld omdat ze bijvoorbeeld toch graag een stukkie vlees eten en daar voor kiezen.

Huisdieren,

Een dier moet voedsel krijgen dat normaliter bij het dier past, hetzij om medische redenen niet kan/ongezond is.
Een hond breekt amper zetmeel af, het is beter om op te letten dat er geen zetmeel in je diervoeder zit bij een hond ipv op vlees te letten.
Het zal heus allemaal wel goed bedoeld zijn maar waarom dieren hier mee lastig vallen ? (veganisme)

Industrieën/fabrikanten slopen alles in de natuur, eerst met vlees (en nog) en nu ook met vegan producten.
Over en massa productie is het probleem.
Ok, dat is dan iig duidelijk. Opvolgvraag: vind je het dan even kwalijk als ouders hun kinderen een bepaald geloof meegeven en ook zo opvoeden (met alle regels, normen en waarden van dien)?

Ik voed mijn kinderen veelal veganistisch op; ze eten immers wat de pot schaft. En dat ben ik ook van plan zo te houden. Als ze later als ze boven de ~14 jaar oud zijn zelf een overwogen keuze willen maken om dat niet meer te doen moeten ze dat vooral doen. Maar zolang ze hier wonen ga ik het niet bereiden voor ze. Maar dan moet het wel een overwogen keuze zijn, niet doordat peer-pressure ze er toe dwingt.

Maar het lijkt mij stug dat veganistisch opgevoede kinderen zo een switch maken, zeker niet met de huidige (en toekomstige) mogelijkheden om juist veganistisch te blijven eten én de problematiek voor het milieu. Maar daar heb ik geen ervaring mee.

Xbox Live ID:Notna8310


 • iew
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 24-02 12:51

iew

What the...?!

Matched: huisdieren
WolfsRain schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:38:
[...]


Waarmee val ik mijn huisdieren lastig dan? Jij neemt je hond en kat wel mee naar de ranzijn en laat ze hun eigen dierenvoer uit kiezen?

Zolang wij huisdieren domesticeren, en er meer en meer mensen bij komen, zitten we met een probleem. De enige oplossing is reductie in mensen, het afschaffen van het recht op het houden van dieren en reductie in consumptie. Maar, dat gaat allemaal niet gebeuren.

Dus een reductie in leed bewerkstellig je onder andere door je huisdier veganistisch te voeren, en bijvoorbeeld minder of geen kinderen te krijgen. Zelf veganistisch te leven, plastic reductie, etc etc. Dat is de daad bij het woord voegen.

Mbt zetmelen, dat is echt compleet fout. Honden kunnen bewezen, prima zetmelen verteren en kunnen heel goed op plantaardig voer. Lees nogmaals mijn bronnen door.
En dit bedoel ik dus met doorslaan, ik kom zelf uit de dierenverzorging (beroep) hou alsjeblieft op met je bronnen zeg, honden verteren zetmeel amper.
Ik zou toch eens andere bronnen raadplegen als ik jou was.

Altijd die "mijn bronnen zijn beter dan die van jou discussies hier", wetenschappelijk blabla dit en dat.
Neem de proef eens op de som zou ik zeggen en voer je hond (als je die hebt) lekker aardappelen en witbrood iedere dag, kijken we over een jaartje wat je dan zegt over je "bronnen".

Of vraag het eens aan een dierenarts...

Verder heb ik al meerdere malen gezegd MINDEREN, stoppen met over en massa productie, niet alleen van vlees maar alles <--
En dit is nu wat ik bedoel met tunnelvisie, je hoort en ziet alleen je eigen gepreek,bronnen etc nog maar.

To do or not to do...


 • Cyberblizzard
 • Registratie: Februari 2003
 • Niet online
Matched: huisdieren
Los van veganisme: ik geloof dat obesitas bij dieren enkel bestaat bij huisdieren :) Weten we dan wel zo goed wat goed is voor hen? PS: sinds ik vegan ben weeg ik 10 kg minder (BMI 23) en mijn bloedwaarden zijn beter dan voordien.

Welkom in het Antropoceen! - Fietsen, goed voor iedereen!


 • dragonhaertt
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 20:50
Matched: huisdieren
Cyberblizzard schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:03:
Los van veganisme: ik geloof dat obesitas bij dieren enkel bestaat bij huisdieren :) Weten we dan wel zo goed wat goed is voor hen? PS: sinds ik vegan ben weeg ik 10 kg minder en mijn bloedwaarden zijn beter dan voordien.
Slik je dan B12 bij? Had van het weekend een gesprek over het feit dat je B12 praktisch alleen uit dierlijke producten kan halen.

Truth is like a language with no native speakers left.
Its poetry is speechless and it can’t be caught in human being’s breath.


 • Kurkentrekker
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Matched: huisdieren
iew schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 15:14:
[...]


Scherp aanzette ? tsjeesus zeg aanstelleritus is ook een vak.
Waar zeg ik dat mensen het aan mij opdringen ? iemand woorden in de mond leggen noem ik dit.
Je huisdieren ook maar verplicht op een vegan dieet zetten vind ik te ver doordraven, maar dat is dus wat ik zei...

En vervolgens springen mensen hier gelijk uit hun panty, voelen zich aangesproken etc etc, nuance werkt 2 kanten op toch ?
Ik zal voortaan alles héééél voorzichtig en uitgekauwd formuleren, ongelofelijk dat een gewoon gesprek hier niet eens meer mogelijk is omdat tegenwoordig zowat <--- iedereen gelijk gekwetst, zich aangesproken of overstuur raakt (*zucht)
Je roept eerst dat de meeste vegetariërs activistisch zijn en een tunnelvisie hebben van hebikjoudaar. Dat noem ik dan 'scherp aanzetten', want ja, als je dat zonder voorbeelden over een grote groep mensen zegt, die ook nog eens hier proberen op een respectvolle manier met met argumenten proberen een discussie te voeren, dan vind ik dat scherp geformuleerd.

Als je meent dat een gewoon gesprek niet mogelijk is, dan moet je misschien even bij jezelf te rade gaan of je daar niet ook een aandeel in hebt.

 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:27
Matched: huisdieren
Cyberblizzard schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:03:
Los van veganisme: ik geloof dat obesitas bij dieren enkel bestaat bij huisdieren :) Weten we dan wel zo goed wat goed is voor hen? PS: sinds ik vegan ben weeg ik 10 kg minder (BMI 23) en mijn bloedwaarden zijn beter dan voordien.
Same here, een goede 8 of 9 kg afgevallen naar 74 kg. Prima :)
Structurele obesitas verwacht ik ook alleen bij huisdieren te kunnen constateren. Maar dat is ook zeker een zaak van te weinig beweging. In de natuur komt er altijd wel een balans terug, zolang mensen zich er niet mee bemoeien.
WolfsRain schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:09:
[...]


Even iets belangrijks, ik raad IEDEREEN aan om b12 bij te slikken. B12 wordt gemaakt door bacteriën in de grond. Echter is ons grondwater veel te schoon, waardoor ook veedieren dit gesupplementeerd krijgen.

Een b12 te kort kan permanente (hersen) schade opleveren. Daarnaast komen b12 tekorten min of meer evenveel voor bij veganisten als niet veganisten.

Kortom, ga voor een juiste dosering b12. En slikken die handel.


https://veganwiki.nl/a/Vitamine_B12
En vitamine D niet te vergeten.
iew schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:11:
[...]


Aangezien mijn jarenlange ervaring niet mee schijnt te tellen en word afgedaan/weggewuift als onbelangrijk, ben ik er gelijk wel klaar mee.
Die wetenschappers hebben ook jarenlange ervaring, en hun mening is getest door andere wetenschappers. Dat maakt een wetenschappelijke bron toch betrouwbaarder dan iemand die wat neerplempt op internet? Je moet je nu niet zo snel gekwetst gaan voelen he, ouwe SJW'er van me.

 • iew
 • Registratie: September 2005
 • Laatst online: 24-02 12:51

iew

What the...?!

Matched: huisdieren
SjoerdV nl schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:17:
[...]


Same here, een goede 8 of 9 kg afgevallen naar 74 kg. Prima :)
Structurele obesitas verwacht ik ook alleen bij huisdieren te kunnen constateren. Maar dat is ook zeker een zaak van te weinig beweging. In de natuur komt er altijd wel een balans terug, zolang mensen zich er niet mee bemoeien.


[...]


En vitamine D niet te vergeten.


[...]


Die wetenschappers hebben ook jarenlange ervaring, en hun mening is getest door andere wetenschappers. Dat maakt een wetenschappelijke bron toch betrouwbaarder dan iemand die wat neerplempt op internet? Je moet je nu niet zo snel gekwetst gaan voelen he, ouwe SJW'er van me.
Ik staar me niet zo blind op "de wetenschap", ik sal het eens aan Diederik Stapels vragen...

https://www.trouw.nl/home...-publicatiedruk~ac651b61/

Die heiligverklaring van "de wetenschap" in discussies hier gaat mij een beetje te ver.
Dat "mijn hond heeft nog nooit vlees gegeten en werd gezond 17 jaar oud" blabla is hetzelfde als "mijn opa rookte 2 pakjes sigaretten per dag en werd 107"

Maar goed, veel plezier met de discussie onder gelijkgestemden, ik ga wel terug naar mijn "gewone boerenverstand" kringetje.

Fijne dag allemaal. (en ja dat meen ik gewoon)

To do or not to do...


 • Rob
 • Registratie: Februari 2000
 • Niet online
Matched: huisdieren
SjoerdV nl schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:17:
[...]


Same here, een goede 8 of 9 kg afgevallen naar 74 kg. Prima :)
Structurele obesitas verwacht ik ook alleen bij huisdieren te kunnen constateren. Maar dat is ook zeker een zaak van te weinig beweging. In de natuur komt er altijd wel een balans terug, zolang mensen zich er niet mee bemoeien.
Ik ben een kilo of 18 afgevallen, door op te letten wat ik eet (en hoeveel) maar ik eet nog wel gewoon vlees.

In the beginning the Internet was a bunch of smart users with dumb terminals. Now...


 • FirePuma142
 • Registratie: April 2004
 • Niet online
Matched: huisdieren
Cyberblizzard schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:03:
Los van veganisme: ik geloof dat obesitas bij dieren enkel bestaat bij huisdieren :) Weten we dan wel zo goed wat goed is voor hen? PS: sinds ik vegan ben weeg ik 10 kg minder (BMI 23) en mijn bloedwaarden zijn beter dan voordien.
Een veganistisch dieet waarbij je een flink calorieoverschot creëert is ook vrij lastig zonder kunstgrepen.

 • Bullet NL
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 28-03 22:52

Bullet NL

Eigen Wijs

Matched: huisdieren
Ik vind het wonderlijk hoe mensen kunnen veranderen, ik heb ruime ervaring met een veganist in een relatie, ik bleef vast houden aan mijn waarden, sterker ik vind vlees heerlijk, zij vond het niets....

Ik zie niets fouts in de vleesindustrie, ook heb ik totaal geen probleem eventuele huisdieren te voorzien van een lekker vleesmaaltijd.

Maar op een gegeven moment kom je in een bijna voor of tegen godsdienst achtige relatie terecht...
Overtuigingen dat je wel of niet gelijk hebt en de wil om anderen te veranderen.... behhh….

@SjoerdV nl Rij je nog veel recreatief motor? Als het "milieu" zo belangrijk is...… Afijn, je snapt hem wel.

[Voor 21% gewijzigd door Bullet NL op 09-10-2018 16:59]

Cogitationis poenam nemo patitur


 • Bullet NL
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 28-03 22:52

Bullet NL

Eigen Wijs

Matched: huisdieren
SjoerdV nl schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 17:03:
Nee, die staat eigenlijk alleen maar in de garage als vulling. Ding eet alleen maar hazewindhonden als brandstof. Nee, even zonder flauwekul. Het rijplezier heb ik al lange tijd niet meer gehad in Nederland, denk ook dat ik 'm weg ga doen. Kopen?
Neuh, Motor rijden past niet in mijn straatje...
"Maar op een gegeven moment kom je in een bijna voor of tegen godsdienst achtige relatie terecht..."

Grappig dat je dat zo zegt. Soms bij het typen van reacties hier denk ik ook van "die mensen denken dat we gek zijn." Aan de andere kant, zijn we niet allemaal niet-veganist geweest? Overtuiging? Ja. Geloof? Nee, absoluut niet.
Geloof is een overtuiging.... Maar goed, ik leef heel erg volgens het principe ik leef zoals ik wil.
Ik spreek een ander daar niet op aan, dan hoeft iemand het zelfde bij mij ook niet te doen.


Bij de meningen over veganistisch leven gaat het al snel de aanvallende of verdedigende kant op. Je bent voor of je bent tegen. Van beide "kanten" overigens. Op een of andere manier hebben beide kampen heel nadrukkelijk de wens om zijn of haar voorkeur uit te spreken en daar kom hij; "te overtuigen...."

Afijn, voor mijzelf sprekend, ik heb het heus geprobeerd, ik weet dat er alternatieven zijn als vleesvervanger, maar het past gewoon niet bij mij. Ik zal zelf mijn vlees niet laten staan en ik zie het ook niet als zinvol om eventuele huisdieren te beletten om vlees te eten. Dus.... Als een ander geen vlees eet, blijft dat lekkere biefstukje voor mij liggen.

Cogitationis poenam nemo patitur


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Bullet NL schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:57:
Ik vind het wonderlijk hoe mensen kunnen veranderen, ik heb ruime ervaring met een veganist in een relatie, ik bleef vast houden aan mijn waarden, sterker ik vind vlees heerlijk, zij vond het niets....

Ik zie niets fouts in de vleesindustrie, ook heb ik totaal geen probleem eventuele huisdieren te voorzien van een lekker vleesmaaltijd.

Maar op een gegeven moment kom je in een bijna voor of tegen godsdienst achtige relatie terecht...
Overtuigingen dat je wel of niet gelijk hebt en de wil om anderen te veranderen.... behhh….

@SjoerdV nl Rij je nog veel recreatief motor? Als het "milieu" zo belangrijk is...… Afijn, je snapt hem wel.
Het grote struikelpunt is dat veganisme in essentie een ethische beweging is, waarbij je dieren evenveel waarde geeft als mensen(zoals ik), of in ieder geval genoeg waarde geeft om niet voor jouw smaak en plezier gedood te hoeven worden(zoals veel minder fanatieke veganisten). Op het moment dat je mensen aanspreekt op hun speciesistische gedrag, dan zijn wij opeens geloofgekkies. Vul daar eens racisme of seksisme voor in..

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:27
Matched: huisdieren
Bullet NL schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 17:12:


Geloof is een overtuiging.... Maar goed, ik leef heel erg volgens het principe ik leef zoals ik wil.
Ik spreek een ander daar niet op aan, dan hoeft iemand het zelfde bij mij ook niet te doen.


Bij de meningen over veganistisch leven gaat het al snel de aanvallende of verdedigende kant op. Je bent voor of je bent tegen. Van beide "kanten" overigens. Op een of andere manier hebben beide kampen heel nadrukkelijk de wens om zijn of haar voorkeur uit te spreken en daar kom hij; "te overtuigen...."

Afijn, voor mijzelf sprekend, ik heb het heus geprobeerd, ik weet dat er alternatieven zijn als vleesvervanger, maar het past gewoon niet bij mij. Ik zal zelf mijn vlees niet laten staan en ik zie het ook niet als zinvol om eventuele huisdieren te beletten om vlees te eten. Dus.... Als een ander geen vlees eet, blijft dat lekkere biefstukje voor mij liggen.
Nou, eet smakelijk dan ;).

Ook wij leven heel erg zoals wij willen. Hoe mooi is het dat dat allemaal mogelijk is. Let op, dit is geen waardeoordeel richting niet-veganisten.
Maar ik ga er niet in mee dat veganisme gelijk staat aan geloof. Even kort door de bocht, geloof schrijft je voor hoe ergens over te denken. Veganisme geeft iedereen zijn eigen invulling aan en bepaalt iedereen zijn eigen grenzen/bereidheid tot aanpassing van het "traditionele" leven. Overtuiging is overigens niet gelijk aan overtuigen. Dat is niet de doel van ons topic.

Gelukkig kan ik nu lekker dat sojaboontje wat jij niet eet oppeuzelen.

[Voor 4% gewijzigd door SjoerdV nl op 09-10-2018 17:26]


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17
Matched: huisdieren
Bullet NL schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 16:57:
Ik vind het wonderlijk hoe mensen kunnen veranderen, ik heb ruime ervaring met een veganist in een relatie, ik bleef vast houden aan mijn waarden, sterker ik vind vlees heerlijk, zij vond het niets....

Ik zie niets fouts in de vleesindustrie, ook heb ik totaal geen probleem eventuele huisdieren te voorzien van een lekker vleesmaaltijd.

Maar op een gegeven moment kom je in een bijna voor of tegen godsdienst achtige relatie terecht...
Overtuigingen dat je wel of niet gelijk hebt en de wil om anderen te veranderen.... behhh….

@SjoerdV nl Rij je nog veel recreatief motor? Als het "milieu" zo belangrijk is...… Afijn, je snapt hem wel.
Bullet NL schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 21:14:
[...]


Nu wordt wederom gedaan alsof ik niets slecht vind aan de vleesindustrie, dat heb ik helemaal nergens geschreven.... Pure stemmingmakerij... Echt er wordt hier veel te veel vanuit een antivlees c.q. vlees haat geredeneerd.

Ik geeft duidelijk aan dat dieren prima (zoals het voor de foute industrie ging) gefokt kunnen worden, niet te veel massa e.d. resultaat dat het vlees wat duurder wordt, maar prima... Als dit helpt in kwaliteit heb ik daar totaal geen probleem mee.

Ik rij auto, maar omdat andere mensen te hard rijden maakt dat mij ook een foute automobilist? Nee! En zo is het met vlees ook. Omdat mensen er een slaatje uit denken te slaan worden er concessies aan kwaliteit gedaan. Hier kan de consument een halt toe brengen. En dat doe ik ook op mijn manier.

Maar nogmaals, omdat er inderdaad dingen fout zijn gegaan in de vleesindustrie maakt niet meteen dat deze hele sector fout is..... Dat is veel te kort door de bocht en eerlijk gezegd ook kortzichtig.
Ik heb het even vet voor je gemaakt...

[Voor 40% gewijzigd door Mx. Alba op 09-10-2018 21:35]

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • Cyberblizzard
 • Registratie: Februari 2003
 • Niet online
Geen matches
Bullet NL schreef op dinsdag 9 oktober 2018 @ 23:34:
[...]
Een ander eet jou stukje vlees met liefde op.
Voor veganisten wordt geen vlees geproduceerd, je kan dus niet het stukje vlees van een veganist eten, tenzij je veganisten eet :) Dat vlees wordt alleen geproduceerd voor mensen die wel vlees eten. Ik heb geen auto, dus een automobilist kan niet met plezier met 'mijn' auto rijden. Je kan iets met smaak opeten, maar met 'liefde'? Is dat dan liefde zoals je voor een huisdier zou voelen, dat je nooit zou willen doden en eten?

Welkom in het Antropoceen! - Fietsen, goed voor iedereen!


 • Bullet NL
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 28-03 22:52

Bullet NL

Eigen Wijs

Matched: huisdieren
Cyberblizzard schreef op woensdag 10 oktober 2018 @ 00:16:
[...]
Voor veganisten wordt geen vlees geproduceerd, je kan dus niet het stukje vlees van een veganist eten, tenzij je veganisten eet :) Dat vlees wordt alleen geproduceerd voor mensen die wel vlees eten. Ik heb geen auto, dus een automobilist kan niet met plezier met 'mijn' auto rijden. Je kan iets met smaak opeten, maar met 'liefde'? Is dat dan liefde zoals je voor een huisdier zou voelen, dat je nooit zou willen doden en eten?
Vlees wordt geproduceerd, hoewel ik hier bij de bio-boer wel eens een stukje vlees heb geselecteerd terwijl de koe nog in de wei voor me heeft gestaan is dit niet de meest gangbare weg. De meeste mensen zijn veganist geworden omdat het een keuze was, prima... dat stukje vlees wat voor hem of haar zou zijn geweest gaat nu gewoon naar een ander. Dus in zekere zin wordt vlees voor iedereen geproduceerd, de keuze of je er gebruik van wil maken maakt hem van jou of mij.

Ik kan bijna verlieft een goed stuk biefstuk van de BBQ eten, heerlijk.... dan proef ik inderdaad door een smaak sensatie liefde voor een stuk vlees. Wat natuurlijk een heel andere liefde is dan ik voor mensen of huisdieren heb. Maar de liefde voor smaak is er wel degelijk.

Waarom zou ik een huisdier niet willen doden? Wanneer ik een hond zou hebben gehad, het beest heeft in mijn ogen geen humaan bestaan meer omdat het oud of ziek is, dan maak ik de beslissing om hem zo humaan mogelijk in te laten slapen. Ik zal mijn eigen hond niet op gaan eten, maar als ik veeboer zou zijn geweest, denk zou ik heel anders over "mijn" dieren denken. Waarschijnlijk het verschil tussen vee en huisdieren ;)

Cogitationis poenam nemo patitur


 • Bullet NL
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 28-03 22:52

Bullet NL

Eigen Wijs

Matched: huisdieren
WolfsRain schreef op woensdag 10 oktober 2018 @ 14:31:
[...]


"Een bak groenvoer", wie zegt dat ik mijn honden een bak groenvoer geef? Of mijn katten?
Ik zeg nergens dat jij dit doet, sommigen hier doen de suggestie om helemaal veggie te gaan met hun dieren..... (ik iig niet).
En het argument "lekker" is sowieso heel absurd, mijn honden verkiezen bijvoorbeeld brood boven eigenlijk
alles.
Bijzonder, zeker niet normaal vanuit een hond gezien.
Daarnaast, hoeveel mensen laten hun dieren(net zoals kinderen), zelf kiezen wat ze mogen eten? Nemen ze mee naar het tuincentrum en laten ze alle brokken kiezen en proeven.
Euh ja... Onze hond maakte duidelijk kenbaar dat hij het ene voedsel beter/lekkerder vind dan het andere.
Sterker, het beest was in staat een volle bak voer zo door de keuken te gooien als het hem niet goed/lekker genoeg was.
Punt is, keuzes maak je altijd voor je dieren, ik kies ervoor om ze veganistisch te voeren, al jaren, en ze zijn feitelijk even gezond als dieren op een ander dieet. Als ik de checkups en bloedtesten nag geloven, en hun algemene "state of life".
Punt is.... Dieren kunnen schijnbaar zelf een keuze maken. Onze hond is 14 jaar geworden (wat zeer oud is voor een grote hond), zinnig als hij was met zijn voedsel keuze.

Nogmaals, ik ben erg benieuwd.... geef je dieren eens de keuze, zet een bak met "groenvoer" naast een lekker vleesch hapje... Ik weet wel wat ze kiezen......
Het zou je sieren je goed in te lezen, in plaats van te roeptoeteren.
Nu stel jij je enorm aan, ik roeptoeter helemaal niets, je bent het gewoon niet met mij eens, geef dat dan aan. Je kan (net als @Mx. Alba ) wel aanblijven komen met allemaal onderzoekjes en of wetenschappelijke waarheden, maar dan nog.... Voor bijna elk wetenschappelijk onderzoek is een ander onderzoek te vinden die het of bijna het tegenovergesteld beweerd. Het mooie van al die wetenschappers is dat ze vooral erg hard in hun eigen onderzoek geloven. (Waar natuurlijk helemaal niets mis mee is).

ik heb zelf geen "groen" opgevoede huisdieren, maar ik ben wel benieuwd wat er gebeurd als het dier de eigen keuze mag maken.....

Zou natuurlijk wel helemaal passen in het beeld dat een mens en dier gelijk zijn, waarom moet de mens dan toch gaan beslissen dat een (huis)dier groen gaat eten.... Wanneer je echt veggie bent, laat het beest zelf lekker z'n keuze maken.....

Cogitationis poenam nemo patitur


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Bullet NL schreef op woensdag 10 oktober 2018 @ 14:49:
[...]
Ik zeg nergens dat jij dit doet, sommigen hier doen de suggestie om helemaal veggie te gaan met hun dieren..... (ik iig niet).


[...]
Bijzonder, zeker niet normaal vanuit een hond gezien.


[...]


Euh ja... Onze hond maakte duidelijk kenbaar dat hij het ene voedsel beter/lekkerder vind dan het andere.
Sterker, het beest was in staat een volle bak voer zo door de keuken te gooien als het hem niet goed/lekker genoeg was.


[...]


Punt is.... Dieren kunnen schijnbaar zelf een keuze maken. Onze hond is 14 jaar geworden (wat zeer oud is voor een grote hond), zinnig als hij was met zijn voedsel keuze.

Nogmaals, ik ben erg benieuwd.... geef je dieren eens de keuze, zet een bak met "groenvoer" naast een lekker vleesch hapje... Ik weet wel wat ze kiezen......


[...]


Nu stel jij je enorm aan, ik roeptoeter helemaal niets, je bent het gewoon niet met mij eens, geef dat dan aan. Je kan (net als @Mx. Alba ) wel aanblijven komen met allemaal onderzoekjes en of wetenschappelijke waarheden, maar dan nog.... Voor bijna elk wetenschappelijk onderzoek is een ander onderzoek te vinden die het of bijna het tegenovergesteld beweerd. Het mooie van al die wetenschappers is dat ze vooral erg hard in hun eigen onderzoek geloven. (Waar natuurlijk helemaal niets mis mee is).

ik heb zelf geen "groen" opgevoede huisdieren, maar ik ben wel benieuwd wat er gebeurd als het dier de eigen keuze mag maken.....

Zou natuurlijk wel helemaal passen in het beeld dat een mens en dier gelijk zijn, waarom moet de mens dan toch gaan beslissen dat een (huis)dier groen gaat eten.... Wanneer je echt veggie bent, laat het beest zelf lekker z'n keuze maken.....
Waarom zou ik ze de keuze geven als ze dit voer met plezier eten, er geen dood en verderf aan kleeft en nog eens een stuk beter is voor milieu en dus mens en dier?

Ik begrijp niet zo goed wat je met je argument probeert te achterhalen, Bramble(hond) is 27 geworden op "groenvoer", een van mijn katten 17.

Het gaat mij om hun gezondheid, dat die zo goed mogelijk is, dat ze voldoende voedsel en met name nutriënten binnen krijgen. Of ze het ene lekkerder vinden dan het andere, is onbelangrijk. Dan zou ik elke brok, vega en niet vega, type vlees etc moeten proberen. En dan verschilt het nog per kat of hond.

En het lekker argument, daar gaan we weer. Misschien vinden ze mensenvlees nog wel veel lekkerder? Of vinden katten hondenvlees wel het lekkerst. Ik bedoel, je trekt altijd je eigen grens, en die ligt bij mij dus bij het eten van andere dieren. En voor mijn huisdieren maak ik diezelfde keus, omdat dat leed en milieubesparend is en bovenal op een gezonde en verantwoorde manier mogelijk is.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • emnich
 • Registratie: November 2012
 • Niet online

emnich

kom je hier vaker?

Geen matches
Jos_V schreef op donderdag 11 oktober 2018 @ 11:48:
Wel heb ik een vraag; Wat is de voorgenomen oplossing voor het terugdringen/verwijderen van de huidige veestapels, als je de dieren niet gaat slachten? Als we cold turkey stoppen met insemineren en iedereen van de oude dag laten genieten, dan duur het nog zeker 6-20 jaar voordat we daar een reductie op de broeikas uitstoot zullen zien. Terwijl met mijn niet diervriendelijke inslag daar ook nog gewoon slachten mee gepaard zou gaan, en dat process zou versnellen, of mis ik nu nog ergens een belangrijk onderdeel van de puzzel?
Aangezien de wereld nooit cold-turkey gaat stoppen, hoeven we daar ook geen oplossing voor te verzinnen lijkt me.

Vegetariers/veganisten zorgen er voor dat er minder dieren nodig zijn en als het er meer worden, zijn er steeds minder dieren nodig en regelt het dus vanzelf.

In één keer stoppen voor zowel mens als (huis)dier gaat nooit gebeuren.

 • SjoerdV nl
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 22:27
Matched: huisdieren
Ik ga je post even in 2 delen beantwoorden (en ik wil niet negeren dat je probeert niet elke dag vlees te eten, hulde daarvoor _/-\o_ );
Jos_V schreef op donderdag 11 oktober 2018 @ 11:48:

Dat gezegd, waar ik zelf altijd over struikel bij dit soort discussies is de gehele zelf-identificatie met een bepaald label. In dit geval vegan. En daar gaan voor me zelf bij voorbaat de haren in de nek overeind staan. Het idee, om mezelf en al mijn levenskeuzes te moeten rechtvaardigen met het label wat ik op mezelf heb geplakt en dus alles door de bril van die keuze te vergelijken geeft mij de kriebels.

"Ik ben Vegan" *ril* Ik begrijp dat dit mijn eigen individualistisch inslag is dat daar zo op reageert - mijn keuzes maak ik zelf omdat ik ze correct vind, niet omdat dit wat mijn zelf-identificatie van mij vraagt.

Ik begrijp natuurlijk dat het een dieet dat voort komt van levensovertuiging. Maar voor mezelf is en blijft het gewoon een dieet, ik eet geen toegevoegde suiker, niet ik ben geen toegevoegde suiker.

ik ben zelf altijd bang dat de dingen die ik moet doen en of moet laten, niet vanuit mijn eigen overtuiging komen, maar vanuit het zelf-opgelegde label, om dat dit toevallig het beste label was waar ik mijzelf aan kon verbinden.
Ik snap je gevoel, maar beoordeel mensen niet omwille van het label wat iemand zichzelf aanmeet/aangemeten krijgt. Iedereen bepaalt namelijk zelf wat hij of zij wel/niet meer doet. Wel/niet nog oude, leren kleding dragen? Wel/niet vegetarisch eten wanneer de optie 100% plantaardig niet voorhanden is? Medicijngebruik. E-nummers. Wel/geen huisdieren. Wij zijn gisteravond veganistisch gaan eten in een Mexicaans restaurant. Maar daar hadden ze enkele papegaaien. Is dit nog steeds een vegan etentje? Er zullen mensen ja op zeggen, en er zullen mensen nee op zeggen. Wat ik probeer te zeggen is dat indelen (of labelen) niet automatisch gedrag bepaalt. Zo is niet iedere Prius-rijder een geitenwollensok, of iedere Golf 2-rijder een opgeschoten hangjongere.
Jos_V schreef op donderdag 11 oktober 2018 @ 11:48:

Wel heb ik een vraag; Wat is de voorgenomen oplossing voor het terugdringen/verwijderen van de huidige veestapels, als je de dieren niet gaat slachten? Als we cold turkey stoppen met insemineren en iedereen van de oude dag laten genieten, dan duur het nog zeker 6-20 jaar voordat we daar een reductie op de broeikas uitstoot zullen zien. Terwijl met mijn niet diervriendelijke inslag daar ook nog gewoon slachten mee gepaard zou gaan, en dat process zou versnellen, of mis ik nu nog ergens een belangrijk onderdeel van de puzzel?
Ook dit is een interessante om over na te denken, en gelukkig niet zo tenenkrommend als de vraag "stel dat je op een onbewoond eiland zit met alleen een geit, wat dan?". Ik denk dat het ligt aan welke functie je meer waarde hecht. Opoffering van in Nederland alleen al 123,5 miljoen dieren scheelt volgens de VN al zo'n 15% van alle CO2 uitstoot (let op, geen methaan!) en zou onmiddelijk positieve effecten hebben op de leefomgeving.

Ik denk dat het voor mij een ethische lock-up is, aangezien ik plantaardig ben gaat eten omwillen van zowel het milieu als het dierenleed. Dan moet ik er maar troost uit putten dat het toch een non-existent scenario is ;(

 • Jos_V
 • Registratie: November 2016
 • Laatst online: 23:41
Matched: huisdieren
SjoerdV nl schreef op donderdag 11 oktober 2018 @ 12:50:

[...]


Ik snap je gevoel, maar beoordeel mensen niet omwille van het label wat iemand zichzelf aanmeet/aangemeten krijgt. Iedereen bepaalt namelijk zelf wat hij of zij wel/niet meer doet. Wel/niet nog oude, leren kleding dragen? Wel/niet vegetarisch eten wanneer de optie 100% plantaardig niet voorhanden is? Medicijngebruik. E-nummers. Wel/geen huisdieren. Wij zijn gisteravond veganistisch gaan eten in een Mexicaans restaurant. Maar daar hadden ze enkele papegaaien. Is dit nog steeds een vegan etentje? Er zullen mensen ja op zeggen, en er zullen mensen nee op zeggen. Wat ik probeer te zeggen is dat indelen (of labelen) niet automatisch gedrag bepaalt. Zo is niet iedere Prius-rijder een geitenwollensok, of iedere Golf 2-rijder een opgeschoten hangjongere.
Oh, Ik probeer mensen ook niet allemaal over een kam te scheren, ook al identificeren ze zich met het zelfde plakkaat. Ik begrijp goed dat iedereen zelf zijn eigen grenzen stelt, en daarna probeert te gedragen.


Maar als ik dan the TS lees, en dan met namelijk het stukje over: Is het eten van eieren van een eigen kip niet in lijn met veganisme?

waar er dan al een onderscheid gemaakt wordt tussen vegans en "vegans". Geeft mij dat weer vervelende conotaties in zo verre, dat ik mezelf nooit vegan zou noemen, ook al zou ik alle dierlijke producten uit mijn leven bannen.

Dat staat natuurlijk los van de ethische, gezondheid en milieu kwesties die mensen er toe pleegt om bepaalde dieet keuzes te maken, waar ik helemaal niks op tegen heb. En meer tegen de cultuur perceptie dat een label met zich mee brengt.

Het blijft lastig goede keuzes te maken, die voor jou kloppen.


edit: Ik begrijp natuurlijk het gemak wel, als je in een restaurant zit en zegt ik ben vegan. of als je uitgenodigd wordt voor een BBQ en dan vraagt of er ook veganistisch eten bij zit of je dat zelf moet meenemen. Dat is niet wat ik bedoel met zelf-identificatie. Dat is gewoon de dietaire voorschriften mededelen, net zo als je een noten allergie aankondigt.

[Voor 9% gewijzigd door Jos_V op 11-10-2018 14:19]


 • dragonhaertt
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 20:50
Matched: huisdieren
Mx. Alba schreef op dinsdag 30 oktober 2018 @ 13:09:
Dat is jouw mening. Maar dan nog steeds worden er miljarden dieren gefokt en geslacht alleen maar omdat wij ze graag opeten. En daarnaast ook nog eens de onnodige milieuschade die dat met zich meebrengt... Onnodig ja, want het is niet strikt noodzakelijk voor mensen om dierlijke producten te eten.
Net zoals dat het niet noodzakelijk is om te reizen, of internetten, of uberhaupt te leven. Is maar net wat jij definieerd als 'noodzakelijk'
Sorry maar diervriendelijk vlees bestaat niet.
Jij vind dat dit niet bestaat. Ik vind een varken dat goede leefomstandigheden heeft gehad en netjes wordt geslacht een diervriendelijke bron van vlees. Maar die discussie hebben we al eerder gevoerd, dus laten we het bij een mening houden en niet een feit.
Ik begrijp even niet wat je met die zin bedoelt...
Dat je al je moeite kan steken in een nieuwe auto zoeken zonder lederen stuur, of die tijd misschien veel efficienter had kunnen steken in andere zaken die veel meer impact zouden kunnen hebben op het dierenleed of milieuprobleem.
Dat is ook onzin. Er is tegenwoordig heel goed vegan kattenvoer. Het gaat er namelijk niet om waar het vandaan komt, maar wat erin zit. Zelf durf ik het nog niet aan, maar er zijn mensen die het wel doen en die katten varen er wel bij.
Wel weer mijn punt in waar je je moeite (en geld) in wilt steken. Zoals je zelf zegt, het is vooral slachtafval. Daarnaast is de algemene beweging om je huisdieren veganistisch te voeren problematisch in mijn ogen, omdat lang niet iedereen goed geinformeerd of financieel in staat is voer te kopen met voldoende supplementen.

Truth is like a language with no native speakers left.
Its poetry is speechless and it can’t be caught in human being’s breath.


 • Cyberblizzard
 • Registratie: Februari 2003
 • Niet online
Matched: huisdieren
Jester-NL schreef op woensdag 31 oktober 2018 @ 13:12:
[...]
Als ik even een snelle Google loslaat op de ingrediënten van een broodje gezond, kom ik dingen als kaas (altijd), ham (vaak), kalkoen (sporadisch), salami (sporadisch), ei (heel vaak) en mayonaise (vaak) tegen. Dat "gezond" heeft dan ook niets van doen met het feit dat de slager (bakker, snackbar) een broodje verkoopt waar 'zijn waren' op (zouden) ontbreken, maar op dat ene blaadje slappe sla, die twee schijfjes komkommer en dat beetje tomaat... je weet wel, dat wat er doorgaat voor groente op zo'n broodje. Overigens is het broodje zelf meestal ook witbrood ;)
In België is het altijd zonder ham en kaas, met ham en kaas is het een 'smos'. Nee, hier valt het op dat een 'broodje gezond' altijd zonder vlees is, ook bij slagers :) Je kan ook volkoren brood vragen en bij een broodje zonder vlees is er toch altijd meer plaats voor groenten, dus 3 ipv 2 schijfjes tomaat :)
Gonadan schreef op woensdag 31 oktober 2018 @ 13:16:
@Mx. Alba @Cyberblizzard dat jullie serieus op dat plantengevoel ingaan is misschien een hint dat je iets te fanatiek in de discussie zit. :P
Omdat 'plantengevoel' voor sommigen een écht argument is in discussies :)
Anoniem: 224360 schreef op woensdag 31 oktober 2018 @ 13:50:
[...]

Doe mij de koe dan maar, doe je veel langer mee dan met een zo'n appel en je kunt er nog veel meer andere zaken mee doen. Schoenen maken ofzo.
Tenzij je haar zelf de keel moet oversnijden waarschijnlijk ;) Nee, tijdens een maaltijd moet je er de meeste vleeseters niet aan herinneren dat het stukje lamsvlees van een lammetje komt, heb ik genoeg meegemaakt... Voor de meesten blijft het best een mooi verpakt anoniem stukje eten.
Het ging dus over smakelijk, niet over noodzakelijk of over hoe vaak je per week iets eet. Dat is altijd zo'n flauwekul argument. Accepteer dat er tig mensen zijn die minderen met vlees eten, maar zullen blijven genieten van een goed gerecht in een goed restaurant of gewoon een frikandel. Jij bepaalt niet wat een smakelijk alternatief is voor een ander.
Oh, mocht ik dan niet zeggen dat ik zonder vlees even smakelijk eet? En ik heb toch al gezegd dat ik niet gestopt ben omwille van de smaak?
Want voor je hele maatschappij argument kun je zo tig andere dingen opnoemen waar jij weer negatief aan bijdraagt door simpelweg hier te wonen en te werken. Dat jij dus de focus op voeding legt is prima, maar evengoed hypocriet als de vleeseter zich nergens meer op mag beroepen, want dat vervuilt o zo veel meer.

Op het moment dat je als veganist meerdere kinderen hebt sta je met dat argument zelf al 2-0 achter dus dat is er hypocriet.
Ik heb slechts 1 kind, geen huisdieren, geen auto en verbruik 1/3 gas-water-elektra van een gemiddeld gezin. Mag ik nu wél zeggen dat de vleesindustrie een grote impact op het milieu en klimaat heeft?

Welkom in het Antropoceen! - Fietsen, goed voor iedereen!


Anoniem: 224360

Matched: huisdieren
Cyberblizzard schreef op woensdag 31 oktober 2018 @ 15:49:
[...]
Tenzij je haar zelf de keel moet oversnijden waarschijnlijk ;) Nee, tijdens een maaltijd moet je er de meeste vleeseters niet aan herinneren dat het stukje lamsvlees van een lammetje komt, heb ik genoeg meegemaakt... Voor de meesten blijft het best een mooi verpakt anoniem stukje eten.

[...]
Oh, mocht ik dan niet zeggen dat ik zonder vlees even smakelijk eet? En ik heb toch al gezegd dat ik niet gestopt ben omwille van de smaak?

[...]
Ik heb slechts 1 kind, geen huisdieren, geen auto en verbruik 1/3 gas-water-elektra van een gemiddeld gezin. Mag ik nu wél zeggen dat de vleesindustrie een grote impact op het milieu en klimaat heeft?
Als dat moet doe ik dat wel ja, ik wil wel eten. Ben afgelopen voorjaar nog gezellig lammetjes gaan knuffelen en voeren om daarna lamsschenkel mee naar huis te nemen.
Jij mag dat zeker zeggen, alleen zeg jij dat iedereen prima smakelijk kan eten zonder vlees. Dat is wat anders.
Idem voor je laatste opmerking, dat ontkent niemand en mag altijd gezegd worden. Maar dat maakt niet dat je als veganist an sich een milieu heilige bent en dat wordt nog wel eens zo uitgedragen....het is dus hypocriet als je uitdraagt dat je het wel zo goed doet, terwijl het maatschappelijk probleem dat je aankaart veel groter is dan enkel de vleesindustrie.

 • dragonhaertt
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 20:50
Matched: huisdieren
WolfsRain schreef op woensdag 31 oktober 2018 @ 16:01:
Het probleem is met het "ja maar je kunt ook nog x en y doen" argument, is dat het immers nooit stopt. Dan kun je al het geld voor luxe(uit eten, vakanties, uitjes etc) ook steken in goede doelen/groene iniatieven. Waar leg je de grens? Wonen in een woonhuis? Beter een tiny house etc. De grens is arbitrair.
En dat is ook precies mijn punt. De grens ís arbritrair, en daarom vind ik niet dat je die principiële standpunten als argumenten kan gebruiken om anderen te overtuigen.
Als je vanuit principe iets doet, dan moet je je aan die principes houden. Met een zelf gedefinieerde arbitraire grens ga je mij niet overtuigen.

Ik vind het logisch dat je voor jezelf milieubewuster wilt zijn, en dat kan ook via veganisme. En ook ergens een grens trekken van 'dit is efficient, en alles verder hoeft van mij niet persé' is heel logisch. Maar zoals ik zeg, pak dan eerst de meest efficiente punten aan. Ga niet vanuit principe leer vermijden "omdat je veganist" bent.

Ik leg zelf die arbitraire grens vóór vlees eten. Andere mensen achter, geen probleem. Maar dan moet er niet een extreme en inefficiente maatregel gebruikt worden als voorbeeld om beter te zijn voor mileu en dieren. Dan kan je beter je tijd en moeite in grotere problemen steken.

Daarnaast bestaat er natúúrlijk ook goed veganistisch voer voor huisdieren, zoals ik eerder ook al aangaf. Het probleem is ook niet dat het niet kan, maar dat mensen vanuit het principe 'veganist' hun huisdieren ook veganist maken. En zonder goede voorlichting of onderbouwing als gevolg hun dieren ongezond voeren. Dit is een gevolg van de veganistische beweging, die ik zorgelijk vind.

Daarom:
Je leeft (gedeeltelijk) veganistisch omdat je ook wat meer voor het milieu wilt doen (y)
Je handeld naar veganistische principes omdat je een veganist bent :N

Nadenken over je acties en gevolgen is altijd goed. Maar een leren stuur vervangen omdat je vanuit principe tegen leer bent is gewoon onzinnig.

Truth is like a language with no native speakers left.
Its poetry is speechless and it can’t be caught in human being’s breath.


 • bite
 • Registratie: Juni 2002
 • Niet online
Matched: huisdieren
Roenie schreef op zondag 18 november 2018 @ 21:55:
[...]
Van rokers kunnen 'meerokers' last hebben/ziek worden, maar zolang je thuis of in de open lucht rookt met niemand in de buurt heeft een ander daar geen last van. Welke schade ondervind jij dan van iemand die naast jou vlees eet?
Het vlees eten niet direct maar denk aan: gezondheidsklachten en/of (stank) overlast door de uitstoot van een (vermoed met name intensieve) veehouderij, resistente bacteriën door antibiotica gebruik bij vee, fijnstof, ontbossing voor veevoer, broeikasgassen als co2 en methaan, mest (fosfaat), evt ziektes zoals q-koorts etc..

Had ik geweten dat mijn astma zou verergeren door een pluimvee bedrijf 1Km verderop dan had ik mijn woning niet gekocht. Als het wat opspeelt kan ik er bijvoorbeeld niet voorbij fietsen zonder het extra benauwd te krijgen; idem met een wat grotere veehouderij verderop. Verder bij ziekte al gauw een longontsteking waarbij het lastig is een oorzaak aan te wijzen maar het geeft te denken.
Het gevolg is wel dat ik geen kip en ei meer kocht en dat dan weer beter voor die dieren is.
Verder ben ik er achter gekomen dat "melk is goed voor elk" niet klopt want zonder zuivel heb ik geen hooikoorts en ander praktisch chronisch gesnotter meer (dat had ik vooral als kind echt zo kunnen missen zeg.. net als rokende ouders..). Ook allergie voor huisdieren zoals honden bij familie is merkbaar gereduceerd. Voor die klachten had ik levocetirizine maar dat heb ik zelfs in de zomer niet meer nodig gehad. Jammer dat ik dan ook bv de roomijs moet laten staan maar verder bevalt plantaardig eten wel

 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 22:52

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
Geen matches
emnich schreef op dinsdag 20 november 2018 @ 09:15:
Zo raar is het toch niet om een default keuze te hebben? Waarom zou je mensen verplichten om te kiezen, en wat nu als er, door omstandigheden, niet gekozen kon worden?
Dat was al de situatie, maar die was onwenselijk omdat mensen dan moeite moeten doen om te krijgen wat ze graag willen eten. Die situatie blijft nu feitelijk onveranderd, maar moet een grotere groep moeite doen.

Vanuit ideologisch oogpunt begrijp ik het wel, maar logisch gezien kom je geen stap vooruit.
Zeker.

De definitie zoals ik hem lees is het discrimineren op basis van soort, dus feitelijk stel je alle soorten gelijk. Een belangrijk standpunt van veganisme is dat je dieren niet moet gebruiken/misbruiken, maar de mens heeft daarin toch altijd nog gradaties. Een vleeseter trekt de grens tussen huisdier en vee, een vegetariër blij slachten en een veganist legt hem nog wat verder.

Ga je echter over speciesisme beginnen dan kom je op een hellend vlak terecht. Want als je alle soorten gelijk ziet dan moet je je net zo druk maken over dat biefstuk als over de bijen die ze inzetten om je gewassen te bestuiven, of de luizen die de schellak leveren, of als je heel ver gaat de gist in je brood.
Strikt genomen mag je dan ook geen mug/wesp/vlieg vangen of dood meppen, want dan ben je hypocriet.
Zo'n hellend vlak kan je tot in het extreme doortrekken en dan ridiculiseren, dat is wat ik 'haters' vaak zie doen. :)

[Voor 47% gewijzigd door Gonadan op 20-11-2018 09:30]

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • Mx. Alba
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 18:17
Geen matches
Gonadan schreef op dinsdag 20 november 2018 @ 09:23:
Zeker.

De definitie zoals ik hem lees is het discrimineren op basis van soort, dus feitelijk stel je alle soorten gelijk. Een belangrijk standpunt van veganisme is dat je dieren niet moet gebruiken/misbruiken, maar de mens heeft daarin toch altijd nog gradaties. Een vleeseter trekt de grens tussen huisdier en vee, een vegetariër blij slachten en een veganist legt hem nog wat verder.

Ga je echter over speciesisme beginnen dan kom je op een hellend vlak terecht. Want als je alle soorten gelijk ziet dan moet je je net zo druk maken over dat biefstuk als over de bijen die ze inzetten om je gewassen te bestuiven, of de luizen die de schellak leveren, of als je heel ver gaat de gist in je brood.
Strikt genomen mag je dan ook geen mug/wesp/vlieg vangen of dood meppen, want dan ben je hypocriet.
Zo'n hellend vlak kan je tot in het extreme doortrekken en dan ridiculiseren, dat is wat ik 'haters' vaak zie doen. :)
Ummm, gist is een ééncellige schimmel, geen dier. ;)

Maar dat terzijde heb je zeker wel een punt. En inderdaad, de meeste vegans zijn ook tegen het commercieel gebruik van bijen, waarbij vaak de vleugels van koninginnen worden verwijderd zodat ze niet wegvliegen, etc. Honing is derhalve ook niet vegan. Plantaardig voedsel dat door commercieel gebruikte bijen bestuifd is, is eigenlijk ook problematisch, maar er is helaas geen enkele manier om te weten of dat zo is. De definitie van veganisme is gelukkig dat je dierenleed zoveel als praktisch mogelijk tracht te vermijden...

Als anarchist baal ik ervan dat ik een orgaan heb dat "prostaat" heet...


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Geen matches
Gonadan schreef op dinsdag 20 november 2018 @ 09:23:
[...]

Dat was al de situatie, maar die was onwenselijk omdat mensen dan moeite moeten doen om te krijgen wat ze graag willen eten. Die situatie blijft nu feitelijk onveranderd, maar moet een grotere groep moeite doen.

Vanuit ideologisch oogpunt begrijp ik het wel, maar logisch gezien kom je geen stap vooruit.


[...]

Zeker.

De definitie zoals ik hem lees is het discrimineren op basis van soort, dus feitelijk stel je alle soorten gelijk. Een belangrijk standpunt van veganisme is dat je dieren niet moet gebruiken/misbruiken, maar de mens heeft daarin toch altijd nog gradaties. Een vleeseter trekt de grens tussen huisdier en vee, een vegetariër blij slachten en een veganist legt hem nog wat verder.

Ga je echter over speciesisme beginnen dan kom je op een hellend vlak terecht. Want als je alle soorten gelijk ziet dan moet je je net zo druk maken over dat biefstuk als over de bijen die ze inzetten om je gewassen te bestuiven, of de luizen die de schellak leveren, of als je heel ver gaat de gist in je brood.
Strikt genomen mag je dan ook geen mug/wesp/vlieg vangen of dood meppen, want dan ben je hypocriet.
Zo'n hellend vlak kan je tot in het extreme doortrekken en dan ridiculiseren, dat is wat ik 'haters' vaak zie doen. :)
Dat doen veganisten ook. Veganisme is waar mogelijk het gebruik en misbruik van dieren vermijden. Het niet eten van honing(vreselijke industrie trouwens) is natuurlijk heel makkelijk. Het niet doden van een vlieg ook. Een wesp ook. Muggen zijn daarentegen een discussiepunt, want die vallen je wel degelijk aan en kun je dus onder zelfverdediging(of bescherming bij de malariamug) laten vallen.

Wat niet altijd te vermijden is, is sommige medicatie(hoewel de vloeibare variant vaak geen dierlijke producten bevat) en asfalt bijvoorbeeld.

Waar je als veganist de grens legt is persoonlijk, maar zaken als kleding, voedsel, dierentuinen, paardrijden, dierproeven, cosmetica, schoonmaakmiddelen zijn allemaal prima te veganizen/vermijden. Daar is dus wel consensus over binnen veganisme.

[Voor 6% gewijzigd door WolfsRain op 20-11-2018 15:07]

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Roenie
 • Registratie: Juli 2000
 • Niet online
Matched: huisdieren
WolfsRain schreef op woensdag 28 november 2018 @ 22:42:
[...]
Absoluut mag dat! Echter hebben mensen er vaak een slechte of geen beredenering voor....
Wie bepaalt of een reden slecht is? Jij?
Die zijn in dit topic al vaker voorgekomen maar:

*Dieren zijn dommer dan mensen, tot minder in staat, kunnen niets bouwen ->Gehandicapten ook niet, domme mensen ook niet.
*Dieren mogen volgens de wet gedood en gegeten worden -> Slaven mochten vroeger volgens de wet ook, in sommige landen worden vrouwen ook onder mannen gesteld volgens de wet
*Dieren zien er anders uit dan mensen -> Dit is speciesisme, en kun je vergelijken met racisme etc, onderscheid op basis van uiterlijk. Bovendien zien honden en katten er ook anders uit. We weten allemaal dat je daar een enorm sterke band mee op kunt bouwen. En mocht je zelf geen hond of kat gekend hebben, kijk eens naar de film hachi of lees het boek/verhaal...
Heb je gelezen wat ik hierboven tussen haakjes heb gezet? Het ene dier is het andere niet voor mij. Dat heeft met de aaibaarheidsfactor te maken. Maar zelfs het meest dierbare dier dat ik ooit in huis had haalt het voor mij niet bij mensen. Het is leuk dat je dieren gelijk stelt aan mensen alleen door (indirect) te beginnen over racisme, ben je wat mij betreft echt de weg kwijt.
...Uiteindelijk komt het allemaal weer neer op de basis van veganisme. Je hoeft dieren niet gelijk te stellen aan mensen. Als je kunt inzien dat dieren niet dood of gebruikt hoeven te worden voor jouw entertainment of smaakpapillen, dan begrijp je de essentie van veganisme. Laten we het daar ook weer verder over hebben. Ik denk dat maar weinig veganisten het eens zijn met de acties die jij linkte en dat is weer een enorm klein clubje die een vervormd beeld schetst. Dat zien we wel vaker ook bij andere stromingen en groeperingen 8)7
Ik begrijp de essentie wel van veganisme, alleen ik zie het anders. Ik gebruik dieren wel voor mijn smaakpapillen en dat is net zo een voorkeur als jij hebt om dat niet te willen doen. Jij eet weer dingen die ik niet eet.

Overigens, als je entertainment er ook bij betrekt dan zijn eigenlijk huisdieren ook niet kosher. Laat dan je hond of kat lekker in de vrije natuur los.

En hopelijk is het inderdaad een klein clubje, maar uiteindelijk is de toon wel gezet. En dat zie je bij meer maatschappelijke ontwikkelingen tegenwoordig: degene die het hardste schreeuwt, de media op zoekt en amok maakt die krijgt aandacht en wordt daardoor groter gemaakt dan zij zijn.

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Roenie schreef op woensdag 28 november 2018 @ 22:56:
[...]
Wie bepaalt of een reden slecht is? Jij?


[...]
Heb je gelezen wat ik hierboven tussen haakjes heb gezet? Het ene dier is het andere niet voor mij. Dat heeft met de aaibaarheidsfactor te maken. Maar zelfs het meest dierbare dier dat ik ooit in huis had haalt het voor mij niet bij mensen. Het is leuk dat je dieren gelijk stelt aan mensen alleen door (indirect) te beginnen over racisme, ben je wat mij betreft echt de weg kwijt.


[...]
Ik begrijp de essentie wel van veganisme, alleen ik zie het anders. Ik gebruik dieren wel voor mijn smaakpapillen en dat is net zo een voorkeur als jij hebt om dat niet te willen doen. Jij eet weer dingen die ik niet eet.

Overigens, als je entertainment er ook bij betrekt dan zijn eigenlijk huisdieren ook niet kosher. Laat dan je hond of kat lekker in de vrije natuur los.

En hopelijk is het inderdaad een klein clubje, maar uiteindelijk is de toon wel gezet. En dat zie je bij meer maatschappelijke ontwikkelingen tegenwoordig: degene die het hardste schreeuwt, de media op zoekt en amok maakt die krijgt aandacht en wordt daardoor groter gemaakt dan zij zijn.
Eens, daarom vang ik ook dieren op die anders gedood zouden worden en ben ik tegen het houden van huisdieren :).

Verder denk ik dat discussiëren niet veel zin heeft. Ik zie racisme inderdaad als verlengde van speciesisme, jij niet. Prima verder.

Met je laatste stuk ben ik het helemaal eens. Erg jammer.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • bszz
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 21:25
Matched: huisdieren
Roenie schreef op woensdag 28 november 2018 @ 22:56:
[...]
Wie bepaalt of een reden slecht is? Jij?


[...]
Heb je gelezen wat ik hierboven tussen haakjes heb gezet? Het ene dier is het andere niet voor mij. Dat heeft met de aaibaarheidsfactor te maken. Maar zelfs het meest dierbare dier dat ik ooit in huis had haalt het voor mij niet bij mensen. Het is leuk dat je dieren gelijk stelt aan mensen alleen door (indirect) te beginnen over racisme, ben je wat mij betreft echt de weg kwijt.


[...]
Ik begrijp de essentie wel van veganisme, alleen ik zie het anders. Ik gebruik dieren wel voor mijn smaakpapillen en dat is net zo een voorkeur als jij hebt om dat niet te willen doen. Jij eet weer dingen die ik niet eet.

Overigens, als je entertainment er ook bij betrekt dan zijn eigenlijk huisdieren ook niet kosher. Laat dan je hond of kat lekker in de vrije natuur los.

En hopelijk is het inderdaad een klein clubje, maar uiteindelijk is de toon wel gezet. En dat zie je bij meer maatschappelijke ontwikkelingen tegenwoordig: degene die het hardste schreeuwt, de media op zoekt en amok maakt die krijgt aandacht en wordt daardoor groter gemaakt dan zij zijn.
Mwah, ik denk dat er tegenwoordig wel consensus is dat er een hoop misstanden zijn als het over dieren gaat en dat er ook een flinke keerzijde aan bijvoorbeeld de vleesindustrie zit. De redenen daarvoor zijn voldoende onderbouwd en als je daar je ogen voor sluit ben je wat mij betreft ook de weg kwijt. Er zijn zeker genoeg goede redenen om op zijn minst kritisch te zijn over het gebruik van dieren ten behoeve van de mens. Zelf blijven nadenken, jezelf goed informeren en je niet laten leiden door extremistische uitwassen en dan zou ik wel eens een eerlijk standpunt willen horen. Zelf eet ik nog wel vlees en vis, zij het met mate en zoveel mogelijk "verantwoord" maar ik probeer dat toch zoveel mogelijk te vervangen door alternatieven. In mijn hart denk ik dat het mooi zou zijn als vleesloos de norm zou zijn. Dat betekent niet dat je geen vlees meer zou kunnen eten maar wel dat je aan het denken wordt gezet als je die keuze wel maakt

 • Roenie
 • Registratie: Juli 2000
 • Niet online
Matched: huisdieren
WolfsRain schreef op woensdag 28 november 2018 @ 23:08:
[...]
Eens, daarom vang ik ook dieren op die anders gedood zouden worden en ben ik tegen het houden van huisdieren :).

Verder denk ik dat discussiëren niet veel zin heeft. Ik zie racisme inderdaad als verlengde van speciesisme, jij niet. Prima verder.

Met je laatste stuk ben ik het helemaal eens. Erg jammer.
Het nadeel van de racismekaart trekken is dat daardoor de argumenten die je hebt door velen niet meer gehoord zullen worden.

Nog even over die redenen, wie bepaalt wat een goede of slechte reden is?
bszz schreef op woensdag 28 november 2018 @ 23:09:
[...]

Mwah, ik denk dat er tegenwoordig wel consensus is dat er een hoop misstanden zijn als het over dieren gaat en dat er ook een flinke keerzijde aan bijvoorbeeld de vleesindustrie zit. De redenen daarvoor zijn voldoende onderbouwd en als je daar je ogen voor sluit ben je wat mij betreft ook de weg kwijt. Er zijn zeker genoeg goede redenen om op zijn minst kritisch te zijn over het gebruik van dieren ten behoeve van de mens. Zelf blijven nadenken, jezelf goed informeren en je niet laten leiden door extremistische uitwassen en dan zou ik wel eens een eerlijk standpunt willen horen. Zelf eet ik nog wel vlees en vis, zij het met mate en zoveel mogelijk "verantwoord" maar ik probeer dat toch zoveel mogelijk te vervangen door alternatieven. In mijn hart denk ik dat het mooi zou zijn als vleesloos de norm zou zijn. Dat betekent niet dat je geen vlees meer zou kunnen eten maar wel dat je aan het denken wordt gezet als je die keuze wel maakt
Het is aan een ieder om die afweging te maken. De een eet kiloknallers en de ander goed vlees. Ik snap het ook best als activisten de bio-industrie aanpakken (op legale wijze, dus via debat en wetgeving), maar als je dus de consument die wel de prijs betaalt voor dat goede stukje vlees lastig valt, dan is het een ander verhaal. Je begint dan gewoon aan de verkeerde kant wat mij betreft.

 • Thy...
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 12:35
Matched: huisdieren
Mx. Alba schreef op donderdag 6 december 2018 @ 12:35:
[...]


Eens. Maar bijvoorbeeld het idee dat mensen boven andere dieren staan, en sommige niet-menselijke dieren ook nog eens boven andere niet-menselijke dieren (de reden waarom niet-vegans geen mensen, honden of katten eten bijvoorbeeld, maar wel koeien, varkens, kippen en konijnen), daar is geen enkele feitelijke basis voor te verzinnen. Kom daar dan dus niet mee aanzetten. :)
Omdat iets gebaseerd is op emotie maakt het niet gelijk feitelijk onjuist. Binnen onze maatschappij staan mensen boven huisdieren en huisdieren boven agrarische dieren vanwege de emotie die het opwekt bij mensen. Of dat goed op slecht is is een discussie op zich, maar het gebeurt ook tussen mensen onderling. Een voorbeeld die laatst in het nieuws kwam is dat de kans groter is dat je een vermissingsgeval of Facebook deelt eerder deelt als het slachtoffer op je lijkt. Als je emotie buiten beschouwing zou laten zou je gelijk hebben, maar bij mensen zal emotie en of iets sociaal geaccepteerd is altijd meespelen. Dat laatste kan je veranderen (wat ook steeds meer gebeurd, zie het groeiende aantal vegetarische/veganistische producten in de supermarkt). Of je de emotie binnen een maatschappij kan aanpassen vraag ik mij af.

[Voor 8% gewijzigd door Thy... op 06-12-2018 12:57]


 • AGee
 • Registratie: December 2002
 • Niet online

AGee

Formerly known as naitsoezn

Matched: huisdieren
Roenie schreef op donderdag 6 december 2018 @ 19:56:
[...]
Die slager die ik eerder noemde kun je ook onder de korte keten scharen. Houdt zelf ook beesten en waar hij die van anderen betrekt weet hij wat er speelt en worden de dieren beter behandeld dan in de intensieve veeteelt.
En dat wordt nogal eens vergeten in een dergelijke discussie: Veel dieren die door dergelijke boeren gehouden worden, worden beter behandeld dan menig huisdier. Koeien, varkens of kippen houden an sich lijkt me geen probleem als je de moraal hanteert dat huisdieren geen probleem zijn. Het slachten zelf is een momentje waarop je alert kunt / moet zijn op daadwerkelijke mishandeling, maar daarna is het gewoon 'business as usual'. Deeltijd-vegetariër kan ik dan ook vooral toejuichen, full-pull veganist mag je wmb aanhangen maar om dat als moreel gewenst te zien voor de rest van de maatschappij vind ik persoonlijk een stapje (of twee) te ver gaan. :P

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west, of 't wer altied wel weer licht


 • Roenie
 • Registratie: Juli 2000
 • Niet online
Matched: huisdieren
AGee schreef op donderdag 6 december 2018 @ 20:06:
[...]En dat wordt nogal eens vergeten in een dergelijke discussie: Veel dieren die door dergelijke boeren gehouden worden, worden beter behandeld dan menig huisdier. Koeien, varkens of kippen houden an sich lijkt me geen probleem als je de moraal hanteert dat huisdieren geen probleem zijn. Het slachten zelf is een momentje waarop je alert kunt / moet zijn op daadwerkelijke mishandeling, maar daarna is het gewoon 'business as usual'. Deeltijd-vegetariër kan ik dan ook vooral toejuichen, full-pull veganist mag je wmb aanhangen maar om dat als moreel gewenst te zien voor de rest van de maatschappij vind ik persoonlijk een stapje (of twee) te ver gaan. :P
Helemaal eens. Af en toe neem ik een vleesvervanger, maar die kunnen mij niet allemaal bekoren.
@WolfsRain heeft mij daar echter wat tips voor gegeven. En vis zet ik ook graag op tafel en dan niet pangasius of dat soort troep. Er zijn zat van 'keurmerken' maar dan heb ik altijd het idee dat die ingegeven zijn door commerciële motieven, concurrerende dierenrechtenorganisaties of door clubs met verschillende aandachtspunten en is het mij onduidelijk welk product het beste is. Dus een betrouwbaar en allesomvattend keurmerk zou handig zijn om het kaf van het koren te scheiden.

 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
AGee schreef op donderdag 6 december 2018 @ 20:23:
[...]

Ik vind streven naar 6 dagen vegetarisch (of 4/5 wmb) dan ook een prima doel. Veganistisch is van een heel andere orde, o.m. wegens de vele dierlijke producten die een prima bijvangst zijn van domesticatie van dieren. Eiren, melk, wol, leer, etc.
Het grote probleem met deze bijproducten is het feit dat het op industriele schaal gebeurd en er daarom kalfjes/mannetjes kippetjes etc voor moeten sterven. Het is daarom al lang geen bijproduct meer. Ik ken mensen die hun eigen kippen houden en daar wel eens een eitje van eten. Ben ik daar voor? Absoluut niet, want naar m.i. is het niet van jou(consent etc) , maar van de kip. Maar is dat waar veganisten tegen strijden/tegen zijn? Nee daar richten wij ons niet op. Het gaat om het systematisch, op grote schaal, misbruiken en gebruiken van dieren.

Ik ben overigens ook tegen het houden van huisdieren, ik vang persoonlijk alleen dieren op.

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Jos_V
 • Registratie: November 2016
 • Laatst online: 23:41
Matched: huisdieren
WolfsRain schreef op donderdag 6 december 2018 @ 20:44:

Ik ben overigens ook tegen het houden van huisdieren, ik vang persoonlijk alleen dieren op.
In hoever zit hier daadwerkelijk verschil in?

Dit is niet bedoeld als; Ha hypocriet!, maar serieus - ik snap dat er een verschil is tussen huisdieren fokken, en huisdieren hebben, maar het verschil tussen houden en opvangen is mij een beetje onduidelijk?

 • Notna
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 23:04

Notna

Where are you?®

Matched: huisdieren
Jos_V schreef op vrijdag 7 december 2018 @ 11:47:
[...]


In hoever zit hier daadwerkelijk verschil in?

Dit is niet bedoeld als; Ha hypocriet!, maar serieus - ik snap dat er een verschil is tussen huisdieren fokken, en huisdieren hebben, maar het verschil tussen houden en opvangen is mij een beetje onduidelijk?
De één koop je bewust, de ander is er al en vang je dus op.

Zelfde als 2de hands kleding kopen; het materiaal is al in de wereld en dus belast je het milieu er niet meer mee als jij het dan overneemt.

Xbox Live ID:Notna8310


 • WolfsRain
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 00:04
Matched: huisdieren
Jos_V schreef op vrijdag 7 december 2018 @ 11:47:
[...]


In hoever zit hier daadwerkelijk verschil in?

Dit is niet bedoeld als; Ha hypocriet!, maar serieus - ik snap dat er een verschil is tussen huisdieren fokken, en huisdieren hebben, maar het verschil tussen houden en opvangen is mij een beetje onduidelijk?
Wat @Notna zegt. De hond komt uit een Asiel in polen, waar zo een 400 honden zitten. Officieel mogen er maar 40 zitten, dus als de politie komt wordt het grootste gedeelte gedood. In Nederland gebeurd dat vrijwel niet, maar in het buitenland, ook Europa, heb je nog zogehete kill rooms waar asieldieren naartoe gaan.

@Gonadan sorry dan begreep ik het verkeerd.

Animal Rights heeft weer nieuwe undercover footage online gezet: https://www.nu.nl/dieren/...-bij-twee-houderijen.html

5800X3D, X570 TUF Pro, 32 GB 3600C16, 3080 TI


 • Gonadan
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 22:52

Gonadan

Admin Foto & Video, Harde Waren, Consumentenelektronica
Matched: huisdieren
Jos_V schreef op vrijdag 7 december 2018 @ 11:47:
[...]


In hoever zit hier daadwerkelijk verschil in?

Dit is niet bedoeld als; Ha hypocriet!, maar serieus - ik snap dat er een verschil is tussen huisdieren fokken, en huisdieren hebben, maar het verschil tussen houden en opvangen is mij een beetje onduidelijk?
In feite doe je er nog steeds aan mee maar je bent niet actief afnemer van de 'producenten'. Je zorgt meer dat dieren die in de problemen zouden kunnen komen geholpen worden. Doel heiligt de middelen zeg maar. :)

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8

Pagina: 1 2

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee