Intercity schreef op woensdag 11 augustus 2021 @ 06:57:
Pfoe, de discussie gaat hier wel tot in de details zeg de laatste dagen. Ik vind de vergelijking van fietsen of elektrisch fietsen met betrekking tot het extra voedsel dat een mens nodig heeft eten op een gewone fiets écht te ver gaan. Het is volgens mij veel belangrijker hoe we mensen zo ver krijgen om die auto te laten staan. Iedereen die fietst verwelkom ik

Verbaast mij ook. De ene helft van de wereld begint te koken, de andere helft droogt uit en brandt af, een deel staat het water dan weer letterlijk boven de lippen, en straks begint het orkaanseizoen weer, hebben we nog meer pret.
Leuke pandemie erbij het afgelopen anderhalf jaar.
Ik begin steeds meer het gevoel te hebben dat ik al in een dystopische toekomst leef.
• Doe je een moreel appel op verantwoordelijken/werknemers van een vervuilende organisatie? (Ik snap niet hoe iemand met goed geweten/fatsoen bij een Shell kan werken wetende dat je salaris gebaseerd is op het onttrekken van massale hoeveelheden olie uit de grond; die verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis. Tim Hofman in Boos doet vaak een moreel appel op de eindverantwoordelijken, tot nu toe zonder resultaat.)
[/list]
Maargoed, vooralsnog bestaan die magische apparaten niet (1), is zo'n verbod een illusie (2) en dit soort ondernemers zijn klaarblijkelijk massaal (en legaal) minder toerekeningsvatbaar (3)?
(Ook in letterlijke zin: ontoerekeningsvatbaar. Ze zijn niet vatbaar voor de klimaatrekening die de komende decennia ons land (en andere landen) toekomt. Ze zouden dat van mij wél moeten zijn — tezamen met een bult aan andere olie-giganten / vliegtuigmaatschappijen / etc.)
Zijn ze inderdaad niet, everybody loves Friedman.
Wikipedia: Friedman doctrine
Zelfs de docenten die mij notabene ethiek moesten bij brengen binnen een ICT opleiding.
(En ook terloops even Kant wisten neer te zetten als een of andere dwaas. Maar geen respect voor Kant kunnen opbrengen, zegt misschien al heel veel.)
Wetgeving is mijns inziens het enige dat je kunt doen. Je ziet nu wel dat klimaat, en milieubewust, hip is. En je ziet dat veel bedrijven daar een graantje van mee willen pikken. Maar het merendeel is voornamelijk greenwashing, om dat graantje te kunnen pikken. Alles voor de winst van de stakeholders.
Maakt het daardoor wel lastig voor mensen, om met hun portemonnee invloed uit te oefenen.
Net zoals Rutte die weer mooie woorden had, na het klimaatrapport van deze week. Maar die ziet de klimaattransitie, ook voornamelijk als methode om de economie te laten draaien.
En bij de bedrijven in de transport en bouw, net zo. De enige reden dat daar daadwerkelijk stappen worden gemaakt, is omdat het ofwel afgedwongen wordt door wetgeving, dan wel klanten die wel maatschappelijk verantwoord willen ondernemen en afdwingen dat er elektrisch wordt gereden (Bah elektrisch, dan kopen wel wel één elektrisch vrachtwagentje, maar wel allemaal druk foto's maken en in de marketing inzetten, en doen alsof we het allemaal heel belangrijk vinden), of duurzame materialen gebruikt worden. Dan wel omdat ze geld ruiken in de vorm van uitbreidingsmogelijkheden of bang zijn achter te blijven en de wortel voor hun neus weggekaapt wordt.
Die stok, in de vorm van wetgeving, en wortel, in de vorm van winst, zijn echt nodig om iets af te kunnen dwingen. Er gebeurt bar weinig, vanuit een moreel appel om het goede te doen.