Ik heb al eens een stuk geschreven over agroforestry/permacultuur/voedselbossen, en dat lijkt mij toch de beste manier om te kunnen blijven 'boeren' voor boeren met wat grond, melkveehouders, akkerbouwers al is het maar de vraag of die 'moeten' want daar valt stikstofuitstoot reuze mee natuurlijk. Juist de megastallen/vleesfabrieken, de bedrijven met de grootste stikstofuitstoot, niet compenseren en of uitkopen, maar gewoon verbieden/sluiten, ten behoeve van de rest.
De boeren zou je moeten willen helpen om (geleidelijk) over te gaan op agroforestry/permacultuur methoden, dus bijvoorbeeld beginnen met rijen bomen en/of struiken en daartussen biologisch geteelde eenjarige gewassen, dan heb je geen last van plagen en een grotere marge op je product want schaarser en van hogere kwaliteit dan melk/eieren/aardappelen/bieten.. Met meerjarige soorten zoals voornamelijk bomen en struiken kun je juist koolstofdioxide en andere stoffen, ook stikstof, vastleggen in plaats van uitstoten, en betaal de boer daar dan een vergoeding voor, en belast juist (grote) uitstoot waardoor bijv. Schiphol en de industrie in het algemeen de transitie moeten helpen financieren. Zonder een dergelijk eerlijk/gebalanceerd totaalplan kan alleen al het aanpakken van de stikstofcrisis toch nooit lukken?
Edit: En wat betreft hierboven, het mooie aan een bos is dat er veel minder onkruid groeit, minder onderhoud nodig.
Maar laten we zeggen dat je op de bestaande weg door wilt gaan met mais/bieten/aardappelen teelt, elektrische tractoren, minder stikstofuitstoot. Dan nog kent monocultuurteelt zoveel destructieve nadelen zoals compleet gebrek aan biodiversiteit, kunstmestgebruik en gif nodig (zie onze drinkwaterkwaliteit die zwaar onder druk schijnt te staan, net als grondwaterpeil/droogte) om plagen te bestrijden want geen natuurlijk plaagbeheer mogelijk door monocultuur, grond kan water slecht beheren zonder bomen, etc Landbouw moet eigenlijk echt compleet anders en dat is lastig dat erken ik.
[
Voor 21% gewijzigd door
KleineJoop op 03-06-2022 12:17
]