Shabbaman schreef op woensdag 25 november 2020 @ 09:30:
Een betere conclusie zou zijn dat niet alle veeteelt slecht is, en dat het onzinnig is om dat soort bedrijven uit te kopen. Maar ja, zoals ook Unclero hierboven al aangeeft: daar is de uitkoopregeling ook niet voor bedoeld. Is het zinnig om bronnen met grote impact uit te kopen? Ja, maar met welk dwangmiddel?
Dergelijke bedrijven uitkopen heeft (uitkooptechnisch) geen enkele zin. Het zijn namelijk óf behoorlijk winstgevende ondernemingen óf ze zijn too-big-to-fall.
Maar dan hebben we het ook niet meer over die kneuterige agrarische familiebedrijfjes met boerenbont-servies en houten luiken. We hebben het over grote fabrieken, en de eigenaar woont in een hele andere stad.
De kalkoenfokker in kwestie heeft 24K kalkoenen rondlopen. Als we ons afvragen in hoeverre dit voor onze voedselvoorziening is (lees: hoeveel kalkoen wordt er hier in Nederland nu gegeten) of in hoeverre dit lokaal banen oplevert (lees: vaste banen, dus geen arbeidsmigranten op een flexcontract) dan zullen dat pijnlijke verkenningen zijn. Enige saving grace is de winst die de toko maakt, wat men in Utrecht (bij de Rabo) leuk vind. Voor de
rest,
tsja.
Want het is al vaker in dit topic langsgekomen: als we de 10 grootste veehouders aanpakken, kunnen we weer bouwen, 130 rijden én boeren. Maar daar ligt niet de focus op. Logisch, die maken winst, zijn geliefd bij financiers, én hebben toegang tot de grotere lobby's. Dezelfde lobby's die FDF sturen, en dat terwijl de grote jongens vanuit hun kantoor neerkijken op de kleine agrarische familiebedrijfjes en hopen dat die alsjeblieft dit jaar nog omvallen of failliet gaan zodat ze de rechten en grond kunnen kopen.
Helixes schreef op woensdag 25 november 2020 @ 23:07:
In ieder geval. Ik ken de CDA als een partij die altijd de hoekstenen in het achterhoofd houdt. Het gezin voorop. Ruimte voor religieuze vrijheden (zeker wanneer dat toevallig Christelijke vrijheden zijn). Continuïteit van bestuur.
Dat was vroegah. In het pre-Rutte tijdperk.
Ik kan het aanraden wat terug te bladeren in dit topic en het NL Politiek topic. Daar is meerdere malen het Verval en de Verschuiving van het CDA langsgekomen.
(Tip: u kunt topics ook filteren op auteur, ondergetekende en @
Virtuozzo hebben meermaals geschreven over de rol in huidige landbouwtrends en 'aftakeling' van het CDA)
Grofgezegd, er is een uitverkoop geweest van netwerk en bereik aan de VVD. Verder heeft er een verschuiving plaatsgevonden van electoraat (als alle melkveehouders CDA zouden stemmen, zijn dat nog maar de helft van het aantal CDA-stemmers in de stad Utrecht).
De Business Club is daar inderdaad een teken van: lekker de deur openhouden voor grootbedrijf. Maar meewaaien met grootzakelijke lobby kent ook een prijs. Bestendig en betrouwbaar bestuur is als eerste bij het grofvuil gezet, vrienden van mij bij Groen-Links in de Provincie Noord-Brabant zeggen: "Gelukkig dat VVD het CDA op sleeptouw neemt, wat we ook van ze vinden, die zijn altijd betrouwbaar. Het CDA is betrouwbaar in onbetrouwbaarheid"
Bij die hoekstenen horen ook een paar speciale groepen, waar de boeren zeker toe horen. Men denkt daar (nog steeds) dat de boeren de sleutel zijn tot de macht in de landelijke regio's. In mijn ervaring zijn veel boeren ook actief als CDA'er in die regio - wat ze binnen de partij ook veel macht geeft.
Zie verschuiving electoraat, dit is allang niet meer zo. CU zelfde pak een laken, hun machtsbasis ligt in Amsterdam Zuid-Oost (
Bijlmer) en allang niet meer bij de stichtelijke fruittelers in de Betuwe.
Populair in het landelijke is
tegenwoordig FvD. Nog even afgezien van de drama, ja, dat is inderdaad gewoon de deur openzetten voor VNO-NCW, LTO en de grote financiële belangen, die in beginsel nu eenmaal weinig op hebben met het agrarische midden- en kleinbedrijf.
Quelle chimère est-ce donc que l'homme? Quelle nouveauté, quel monstre, quel chaos, quel sujet de contradiction, quel prodige!