Ik zie dat het alweer ruim 2 jaar geleden is dat ik hier wat heb geplaatst maar na het lezen van deze discussie wou ik toch graag even reageren

.
Ik ben zelf geen boer of boerenzoon, maar ik woon wel tussen de weilanden en tussen de boeren in.
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat boeren en boerderijen geen losstaandde dingen zijn in de maatschappij in deze regio's. Een mooi voorbeeld hiervan is de documentaire 2doc brommers kiek'n (is wel op Youtube te vinden). Deze brengt heel goed in beeld hoe het leven in deze regio's voor veel mensen is en hoeveel zich afspeelt rond de agrarische sector. Echt een aanrader overigens als je niet bekend bent met het leven op het platteland.
Het is niet alleen het werk en eigendom wat je van deze mensen afpakt, nee het is vaak een hele levenswijze en toekomst van de kinderen.
Om even in te gaan op de protestacties bij de provincies.
Wat is nou het probleem van het huidige pakket maatregelen. Simpel gezegd is een melkveehouder X aantal (zeg 100) koeien nodig om een rendabel bedrijf te hebben. Vanwege de hogere kosten en de niet proportioneel mee stijgende melkprijs ligt dit aantal al ongeveer 20 tot 25% hoger dan 10 a 15 jaar geleden toen met circa 80 koeien nog een goed belegde boterham te verdienen was. Nu zijn er een aantal boeren die om wat voor reden dan ook (stalcapaciteit, gebrek aan landbouwgrond enz.) op het moment minder koeien hebben dan wat ze eigenlijk mogen. Geen probleem als er met het huidige aantal rond te komen is. Maar kijkend naar de toekomst is het waarschijnlijk dat het aantal melkkoeien om financieel rond te komen zal blijven toenemen. Geen probleem wanneer er ruimte is voor uitbreiding maar pak je deze ruimte af van de boer dan heeft deze over een aantal jaar een probleem als er verder niets veranderd. Dan is het ook niet vreemd dat een boer kwaad is op de overheid die met deze regels zijn levenswijze en die van de mensen om hem heen bedrijgd.
De papieren oplossing van de provincies waarbij en de boeren genaaid worden en er in de praktijk geen vermindering is van de stikstofuitstoot is geen oplossing (want we kijken alleen naar de ruimte voor uitbreiding en niet naar de huidige productie dus in de praktijk verminderd er niks).
Het klopt, landbouw stoot in verhouding het meeste stikstof uit, staat ook mooi in dit plaatje van het RIVM. Wat hierin ook te zien is, is dat in de afgelopen pak en beet 25 jaar de stikstof productie al meer dan gehalveerd is.
De afvlakking van de curve laat wel zien dat waarschijnlijk de meeste winst per dier al wel behaald is en dat voor de landbouw de enige oplossing inkrimping is.
De discussie over de waarheid van deze gegevens en overige sectoren laat ik even liggen omdat dit niet relevant is voor dit verhaal.
Mocht iemand wat specifiekere gegevens hebben, dan ben ik overigens best benieuwd naar de verhoudingen binnen de sectoren. Scheepvaart en kasbouw bijvoorbeeld.
Hoe kunnen we dan eerlijk de landbouw inkrimpen, volgens mij kan dat kijkend naar de melkveehouderij vrij eenvoudig. In het beginsel moet vast staan dat een boer nu en in de toekomst zich van een fatsoenlijk inkomen kan voorzien wanneer hij besluit om zich niet te laten uitkopen door de overheid. Het zal dus grotendeels moeten komen uit een verhoging van de prijs per eenheid, per liter melk dus. Een boer heeft hier helaas zelf geen invloed meer op. Wil een boer zelf meer geld dan gaan de afnemers wel naar een andere boer, willen alle boeren meer geld dan wordt er wel melk geïmporteerd.
Het zal dus moeten komen vanuit de overheid die hogere minimumprijzen moet invoeren in de Nederlandse melkmarkt en moet voorkomen dat er goedkopere melk uit het buitenland gehaald wordt. Dit maakt dat en de boer minder koeien nodig heeft voor zijn levensonderhoud en daarnaast maakt het Nederlandse melk minder interessant voor de export vanwege de hogere prijs. Op het moment is circa 2/3e van de Nederlandse melkproductie bestemd voor de export, haal dit weg en we hebben geen stikstofprobleem meer.
Het jammere is dat er hier in de politiek zo weinig aandacht voor is. De VVD wil niet ingrijpen in de markt, Groenlinks en de Pvdd roepen dat er een probleem is maar komen niet met een fatsoenlijke en eerlijke oplossing en de rest van de partijen hoor ik bijzonder weinig over deze hele kwestie. Enige hoop is dan nog in mijn ogen het CDA waarin gelukkig een hoop boeren vertegenwoordigt zijn welke nog een beetje kijk hebben op wat er nou echt speelt in de agrarische sector.
Tot zover verwacht ik er bijzonder weinig van eigenlijk. Morgen weer een hoop files (waar ik met plezier in sta overigens, het is in mijn ogen wel voor een goed doel) en hopelijk niet al te veel ellende en vernielingen. En daarna vinden we wel weer wat anders om ons druk over te maken en schuiven we wel wat andere cijfers heen en weer.