Er zijn twee semi-technische redenen, naast nog een marktsegmentatiereden:JanHenk schreef op dinsdag 3 mei 2022 @ 11:40:
Gisteren met mijn BEV (Enyaq 80) een tandemasser getrokken.
***members only***
Wat is nu eigenlijk de oorzaak van dat BEV's zo'n beperkt trekgewicht hebben op kenteken? Koeling? Remmen? Of de elektromotor zelf? Al kan ik dat niet echt voorstellen om eerlijk te zijn..
Iemand hier wat meer informatie over?
1. Verbruik/range: voor de rangetest moet je in WLTP je volledige GVW (gross vehicle weight) plus optionele zaken (zoals het volledige trekgewicht) meenemen. Als een auto een trekgewicht heeft, geeft dat dus een slechter verbruik en een kortere range die je mag adverteren.
2. Maximaal continu motorvermogen. De meeste EVs hebben een heel laag continuvermogen t.o.v. hun piekvermogen, bijv. een piekvermogen van 110kW en een continuvermogen van 25kW. Het continuvermogen is waar het koelsysteem enz. op berekend is, en een hoger trekgewicht heeft een disproportioneel groot effect op het vereiste continuvermogen (voor de inverter/motor is dat niet zon punt, maar voor de accu soms wel).
3. EVs worden onder PHEVs gesegmenteerd. Fabrikanten zijn als de dood dat mensen voortijdig met versleten accu's komen die moeten worden vervangen, dus maken ze het praktisch onmogelijk om serieus te trekken met een EV. Als je namelijk een hoog trekgewicht hebt en mensen gaan, zeg, caravans trekken - dan verdubbelt het verbruik van je EV zo'n beetje, en heeft hij dus 2x zoveel laadcycli te verduren in hetzelfde kilometrage. En als je een caravan trekt, ben je waarschijnlijk >1000km aan het rijden en dus 5+ keer aan het snelladen achter elkaar, ook vrij stressvol voor de batterij.
Eigenlijk is reden 3 de dominante reden, denk ik. De technische redenen zijn vrij zwak IMO.